深圳市红山中学2023-2024学年第一学期期中考试
高二英语试卷
考试时长:120分钟 卷面总分:150分
注意事项:
1.请将答案写在答题卡的指定位置,写在试题卷上无效。
2.选择题作答必须用2B铅笔,修改时用橡皮擦干净。
3.非选择题作答必须用黑色墨迹签字笔或钢笔填写,答题不得超出题框。
第一部分 基础知识(共20小题;每题1.5分,满分30分)
单项选择从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1. Never ______ a more beautiful sunrise since the day I was born,
A. had I seen B. I saw C. did I see D. have I seen
【答案】D
【解析】
【详解】考查部分倒装。句意:从我出生的那一天起,我从未见过如此美丽的日出。由 since the day I was born以及句意可知,这里主句时态应用现在完成时,且never放句首时,主句应用部分倒装结构形式。故选D项。
2. Mozart composed many famous operas during his final years, ______ were largely unfinished when he died.
A. that B. when C. which D. for which
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:莫扎特在他生命的最后几年里创作了许多著名的歌剧,这些歌剧在他去世时大部分还没有完成。分析句子结构,此处考查非限制性定语从句,修饰先行词operas,在从句中作主语,所以用关系代词which引导。故选C。
3. I think it impossible for you ______ the task on time if you don’t consider ______ someone for help.
A. to finish; to ask B. to finish; asking C. finishing; to ask D. finishing; asking
【答案】B
【解析】
【详解】考查非谓语。句意:我认为如果你不考虑向某人寻求帮助,你就不可能按时完成任务。分析句子可知,第一空考查think it adj to do sth,表“认为做某事怎么样”,为固定句型,其中it为形式宾语,to do sth为真正的宾语;而第二空考查consider doing sth表“考虑做某事”,为固定搭配,其中动名词doing作宾语。故选B项。
4. If you can’t afford ______ a book, I suggest ______ to the local library irregularly.
A. to purchase; going B. purchasing; going
C. to purchase; to go D. purchasing; to go
【答案】A
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:如果你买不起书,我建议你不定期去当地的图书馆。afford to do sth表示“负担得起做某事”,所以空1填不定式to purchase作宾语;suggest doing sth,表示“建议做某事”,所以空2填going作宾语。故选A。
5. We are ______ of your support and any words truly cannot express our ______ to you.
A. appreciative; appreciate B. appreciate; appreciation
C. appreciative; appreciation D. appreciate; appreciative
【答案】C
【解析】
【详解】考查形容词和名词。句意:我们感谢您的支持,任何言语都无法表达我们对您的感激之情。分析句子可知,第一空考查be appreciative of表“感激……”,所以此空应用形容词作表语,而第二空 our 后应用名词appreciation作express的宾语。故选C项。
6. It’s only after going through many difficulties together ______ we can tell the true friend.
A. who B. which C. when D. that
【答案】D
【解析】
【详解】考查强调句。句意:只有在一起经历了许多困难之后,我们才能判别真正的朋友。分析句子可知,这里考查it is...that构成的强调句,本句对状语only after going through many difficulties together进行强调。故选D项。
7. He was always being ______ for being so awkward.
A. told on B. told off C. told apart D. told against
【答案】B
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:他总是因为太笨拙而被训斥。A. told on告发;B. told off责备;C. told apart辨别;D. told against证实对……不利。根据下文“being so awkward(因为太笨拙)”可知,空白处应填表示“责备”含义的动词短语。故选B项。
8. They ______ to explore the jungle, ______ they will recognize the worth of the mysterious natural world.
A. set out; where B. set about; which C. set out; which D. set about; where
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词短语辨析和定语从句。句意:他们开始探索丛林,在那里他们将认识到神秘自然世界的价值。分析句子可知,set out to do/set about doing表“着手做某事”,均为固定搭配,根据空后to explore,所以这里应用set out;第二空考查非限制性定语从句,先行词为 the jungle,,在从句中作地点状语,所以应用关系副词where。故选A项。
9. ______ day in and day out can sharpen your basketball skills, and it’s no use ______ it without perseverance.
A. Practicing; to do B. To practice; to do C. Practicing; doing D. To practice; doing
【答案】C
【解析】
【详解】考查非谓语。句意:日复一日的练习可以提高你的篮球技术,没有毅力是没有用的。分析句子可知,第一空应填动名词形式作主语;第二空考查It is no use doing sth.表“(做某事是毫无用处的)光说不做是没有用的”,为固定句型。故选C项。
10. ______ invited to her friend’s birthday party made her very frustrated, ______ puzzled her for a long time.
A. Being not; the reason of it B. Not being; the reason of that
C. Being not; the reason of whose D. Not being; the reason of which
【答案】D
【解析】
【详解】考查非谓语动词和定语从句。句意:没有被邀请参加朋友的生日聚会使她非常沮丧,原因使她困惑了很长一段时间。第一空为被动关系,且应将否定词前置,故排除A、C选项,为动名词的被动结构作主语;第二空为“介词+关系代词”结构非限制性定语从句修饰上文句子,作介词of的宾语,应用which,that不能引导非限制性定语从句。故选D。
11. He is ______ in painting so much and his dream is ______ an extraordinary artist.
A. interested; to become B. interesting; to become
C. interested; becoming D. interesting; becoming
【答案】A
【解析】
【详解】考查形容词和非谓语动词。句意:他对绘画很感兴趣,他的梦想是成为一名非凡的艺术家。空1的主语是He,所以用-ed结尾形容词interested,修饰人的感情,作表语,be interested in表示“对……感兴趣”;空2此处表示未发生的动作,应用动词不定式,即to become,作表语。故选A。
12. Yu Hua, a major new talent, ______ the literary scene in the 1980s.
A. burst into B. burst out C. burst with D. burst onto
【答案】D
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:余华是20世纪80年代初文坛忽然冒出的一名重要的新秀。A. burst into突然……起来,突然变成;B. burst out突然……起来;C. burst with突发,充满;D. burst onto突然出现。分析句子可知,空格处为句子谓语部分,根据in the 1980s应使用一般过去时,表示的意思是“突然出现”,结合选项可知D项burst onto“突然出现”符合句意。故选D项。
13. Wealth does not always ______ happiness; therefore, we should pursue some inner satisfaction.
A. conclude B. persevere C. deserve D. guarantee
【答案】D
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:财富并不总是能保证幸福;因此,我们应该追求一些内心的满足。A. conclude推断;B. persevere坚持;C. deserve值得;D. guarantee保证。根据therefore, we should pursue some inner satisfaction.可知,此处表示财富并不总是能“保证”幸福。故选D项。
14 All the exhibits are so vivid that all the dinosaurs seem to have ______.
A. gone wild B. come to life C. been under threat D. done the trick
【答案】B
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:所有的展品都是如此生动,以至于所有的恐龙似乎都活过来了。A. gone wild变得非常喧闹和兴奋;B. come to life逼真,复活;C. been under threat受到威胁;D. done the trick奏效。根据上文“All the exhibits are so vivid that all the dinosaurs seem to have”指展品很生动,好像恐龙要复活。故选B。
15. The linguist and his achievements that you told me about ______ by us all.
A. admiring B. being admired C. are admired D. admired
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词时态和语态。句意:你告诉我的那位语言学家和他的成就是我们大家都钦佩的。分析句子结构,“ that you told me about”是定语从句,修饰先行词The linguist and his achievements,所以空处作主句的谓语动词。由句意可知,此处表示一般性事实,空后有介词by表被动,所以用一般现在时的被动,即are admired。故选C。
16. After years of hard work, his efforts finally ______.
A. paid for B. were paid for C. paid off D. were paid off
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:经过多年努力工作,他的努力终于获得成功了。分析句子可知,pay for表“支付”;而pay off表“取得成功,回报”,由句意可知,这里应用pay off,为不及物动词短语。故选C项。
17. In the library I found him ______ in the corner, with his whole attention ______ on a novel.
A. sitting; fixing B. sat; fixed C. seated; fixing D. seated; fixed
【答案】D
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:我发现他坐在图书馆角落里,全神贯注地盯着小说。不及物动词sit (坐),及物动词seat (坐),及物动词fix (使固定),本句已有谓语found且无连词,动词seat用非谓语形式,逻辑主语him与动词seat是动宾关系,用过去分词作宾补;第二空是“with +宾语+宾补”with复合结构,逻辑主语his whole attention与动词fix是动宾关系,用过去分词作宾补。故选D。
18. I can remember our orientation day as if it ______ yesterday.
A. is B. was C. were D. had been
【答案】C
【解析】
【详解】考查虚拟语气。句意:我还记得我们的迎新日,就像昨天一样。分析句子可知,设空处在as if引导的方式状语从句后面作谓语,需用虚拟语气,根据主句的can remember可知,此处是对现在情况的虚拟,从句谓语用were。故选C项。
19. Li Yong made up his mind to devote all he could his oral English before going abroad.
A. to improving B. improve C. improving D. to improve
【答案】A
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:李勇下定决心要在出国前尽全力提高自己的英语口语水平。分析句子可知,he could是all后省略关系代词that(在从句中作宾语)的定语从句,结合句意,表示“致力于”用devote…to sth./doing sth.,故填to improving。故选A项。
20. is reported in the newspapers, talks between the two countries are making progress.
A. Which B. What C. As D. It
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:正如报纸所报道的那样,两国之间的谈判正在取得进展。分析句子可知,该空引导非限制性定语从句,先行词是主句指代的内容,关系词在从句中作主语,关系代词有“正如……一样”的意思,非限制性定语从句放在句首,此处为As引导的非限制性定语从句,其中as和which在引导非限制性定语从句时,as有“正如……一样”的意思,which则无,which一般位于句中、句末。故选C项。
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Lynda La Plante is the writer of Prime Suspect and the best-selling author of more than 40 books. Her new novel Hidden Killers is out now. She is talking about three books that deeply affected her.
Wuthering Heights
By Emily Bronte
One night as a child, I walked quietly into the bathroom when I heard a voice calling, “Let me in; let me in!” along with a terrible knock on a window coming from my grandma’s room. Quite afraid, I cried, “Help me! Where’s the ghost ” Grandma looked up and said, “Don’t be silly; I’m listening to a story on the radio called Wuthering Heights.” I joined my grandma and realized then how you could take a story from a book and change it to a different medium(媒介).
The Water-Babies
By Charles Kingsley
This classic Victorian story caught my imagination as a child. It made me consider the unfairness of life — why is one child sleeping in comfort and another forced to climb through a chimney(烟囱) I especially loved all the questions Tom asks on his adventures, many of which are about social unfairness. All my life I’ve asked questions too.
The Faerie Queene
By Edmund Spenser
I used to have problems reading — I was told I had “word blindness”. My mother gave me a copy of Spenser’s poem and said, “If you can learn some of this then you’ll be able to read anything.” I rose to the challenge. I learned it off by heart and was so proud of myself for keeping something that difficult in mind. Then I learned that I could learn words just as well as anyone.
21. How did Lynda first know about the story of Wuthering Heights
A. By reading a book borrowed from her grandma.
B. By listening to her grandma’s story.
C. By reading a ghost story.
D. By listening to it on the radio.
22. Which book made Lynda form the habit of asking questions
A. Hidden Killers. B. The Water-Babies.
C. Wuthering Heights. D. The Faerie Queene.
23. What change did Lynda show after reading The Faerie Queene
A. She found pleasure in writing poems.
B. She began to believe in herself.
C. She fell in love with poems.
D. She became word-smart.
【答案】21. D 22. B 23. B
【解析】
【导语】本文是应用文。介绍三本对Lynda La Plante影响很深的书。
【21题详解】
细节理解题。根据小标题Wuthering Heights下的段落中“One night as a child, I walked quietly into the bathroom when I heard a voice calling, “Let me in; let me in!” along with a terrible knock on a window coming from my grandma’s room. Quite afraid, I cried, “Help me! Where’s the ghost ” Grandma looked up and said, “Don’t be silly; I’m listening to a story on the radio called Wuthering Heights.” I joined my grandma and realized then how you could take a story from a book and change it to a different medium(媒介).(还是个孩子的一天晚上,我悄悄地走进浴室,这时我听到一个声音喊道:“让我进去;让我进去!”同时,从我奶奶的房间传来了可怕的敲门声。我非常害怕,叫道:“救救我!鬼在哪儿?”奶奶抬起头说:“别傻了;我在听收音机里的一个故事,叫《呼啸山庄》。”我和奶奶一起意识到,你可以把书中的故事转换成不同的媒介)”可知,Lynda是通过听收音机而知道呼啸山庄的故事的。故选D项。
【22题详解】
细节理解题。根据小标题The Water-Babies下的段落中“I especially loved all the questions Tom asks on his adventures, many of which are about social unfairness. All my life I’ve asked questions too.(我特别喜欢汤姆在他的冒险中提出的所有问题,其中许多是关于社会不公平的。我这辈子也问过很多问题)”可知,The Water-Babies使Lynda养成了问问题的习惯。故选B项。
【23题详解】
推理判断题。根据小标题The Faerie Queene下的段落中“I learned it off by heart and was so proud of myself for keeping something that difficult in mind. Then I learned that I could learn words just as well as anyone.(我把它背下来了,我为自己能把这么难的东西记在心里而感到骄傲。然后我知道我可以学单词和任何人一样好)”可推知,Lynda读了The Faerie Queene后,她开始相信自己。故选B项。
B
Lin Wanqi, a 26-year-old resident of Shanghai, was among the earliest to try Luckin Coffee’s new Moutai-flavored latte. Eager to sample this “young people’s first sip of Moutai”, she was curious about how her beloved coffee tastes with Chinese liquor in it. “The aroma of the alcohol is very strong and is well blended with the milk,” Lin shared.
The coffee drink, packaged with an iconic Moutai-themed label and containing less than 0.5 percent (alcohol by volume) of 53 degrees Moutai, is priced at 38 yuan, although consumers can get it for 19 yuan using coupons. In recent years, Moutai has embarked on various creative campaigns to appeal to younger customers, introducing products like Moutai ice cream, scented sachets, and canvas bags. “This creative partnership lets Moutai make its brand younger,” Li Honghui, a marketing director for drinks. Li also pointed out that such creative collaborations (合作) can bring benefits to both brands. “Through partnerships, brands can share resources, expand the market, and bring more diversified and innovative products to consumers,” Li said.
However, flawed partnerships may lead to negative consequences. Take the collaboration between Chinese coffee chain Manner and French luxury brand Louis Vuitton(LV), for example.
Consumers could get a free LV canvas bag by buying at least two books in the coffee shop. The two books would cost at least 580 yuan. The campaign was sharply criticized for the high barrier of entry to receive the gift and many people doubted whether it was worth the price. “It’s important to maintain the high quality of the products in these partnerships rather than merely generate hype(炒作),” Li said.
24. What did Lin Wanqi think of the new Moutai-flavored latte
A. Bitter. B. Smooth. C. Creamy. D. Aromatic.
25. Why is Moutai in association with Luckin Coffee
A. To get coupons. B. To attract other consumers.
C. To share resources D. To maintain the high quality.
26. What does Li Honghui say about the partnership between Kweichow Moutai and Luckin Coffee
A. It is a win-win. B. It is creative-yet-risky.
C. It still needs more promotion. D. It sets a good example for the market.
27. Which is the shortcoming of Manner Coffee and Louis Vuitton partnerships
A. The gifts were of low quality.
B. They come from different countries.
C. The promotional method was improper.
D. Their employees sold the gifts privately.
【答案】24. D 25. C 26. A 27. C
【解析】
【导语】本文是新闻报道。文章主要介绍瑞幸咖啡新推出了茅台味拿铁咖啡,人们对此有不同的看法。
【24题详解】
细节理解题。根据第一段““The aroma of the alcohol is very strong and is well blended with the milk,” Lin shared. (林分享道:“酒的香气很浓,和牛奶很好地融合在一起。”)”可知,林万琪认为茅台味拿铁咖啡融合了酒和牛奶的味道,应该是很芳香。故选D。
【25题详解】
细节理解题。根据第二段““Through partnerships, brands can share resources, expand the market, and bring more diversified and innovative products to consumers,” Li said. (李说:“通过合作,品牌可以共享资源,扩大市场,为消费者带来更加多样化和创新的产品。”)”可知,通过把酒和咖啡融合在一起的合作,品牌可以共享资源。故选C。
【26题详解】
细节理解题。根据第二段“Li also pointed out that such creative collaborations (合作) can bring benefits to both brands. “Through partnerships, brands can share resources, expand the market, and bring more diversified and innovative products to consumers,” Li said. (李还指出,这种创造性的合作可以为两个品牌带来好处。李说:“通过合作,品牌可以共享资源,扩大市场,为消费者带来更加多样化和创新的产品。”)”可知,李鸿辉认为两个品牌的合作是双赢的。故选A。
【27题详解】
推理判断题。根据最后一段“Consumers could get a free LV canvas bag by buying at least two books in the coffee shop. The two books would cost at least 580 yuan. The campaign was sharply criticized for the high barrier of entry to receive the gift and many people doubted whether it was worth the price. “It’s important to maintain the high quality of the products in these partnerships rather than merely generate hype(炒作),” Li said. (消费者可以在咖啡店购买至少两本书,获得一个免费的LV帆布包。这两本书至少要580元。这场运动因收到礼物的门槛很高而受到尖锐批评,许多人怀疑它是否物有所值。李说:“重要的是在这些合作伙伴关系中保持产品的高质量,而不仅仅是炒作。”)”可知,在中国咖啡连锁店Manner和法国奢侈品牌路易威登(LV)的合作上,因消费者收到礼物的门槛很高而受到尖锐批评,所以他们的促销方式不恰当。故选C。
C
To create is human. For the past 300,000 years, we’ve been unique in our ability to make art, cuisine, and societies to imagine and create something new where there was nothing before. Now we have company. While you’re reading this sentence, generative artificial intelligence programs are responding to emails, preparing tax returns, and providing health advice.
Artificial intelligence has already had a wide impact on our lives. AIs have been used to price medicine and houses, assemble (组装) cars, determine what ads we see on social media. But generative AI, which can create wholly novel content, is much newer.
Supporters believe this is just the beginning, that generative AI will change the way we work and engage with the world, unlock creativity and scientific discoveries, and allow human beings to achieve previously unimaginable goals.
This shift marks the most important technological breakthrough since social media. Generative AI tools have been adopted greedily in recent months by the public, thanks to programs like ChatGPT, which responds to virtually any question, and Dall-E, which allows you to produce any image you dream up. In January, ChatGPT reached 100 million monthly users.
This craze caught off guard many tech companies and has stimulated an intense race in Silicon Valley. In weeks, Microsoft and Google have shifted their entire corporate strategies to seize control of what they believe profitable. Microsoft is investing $10 billion in Open AI, creator of ChatGPT and Dall-E, and announced plans to integrate generative AI into its Office software and search engine. Google declared a “code red” corporate emergency in response to the success of ChatGPT and rushed its own search-oriented chatbot to market.
But this gold rush could also prove disastrous. In a winner-takes-all battle for power, these companies risk repeating past mistakes, such as prioritizing growth over safety. While there are many potentially good aspects of these new technologies, even tools designed for good can have unforeseen I and ruinous consequences. This is the story of how the gold rush began—and what history tells us about what could happen next.
28. Which of the following is the particular function of generative AI
A. Price goods. B. Build vehicles.
C. Decide ads on social media. D. Offer health suggestions.
29. What is paragraph 4 mainly about
A. The functions of generative AI. B. The programs of generative AI.
C. People’s interest in generative AI. D. Companies’ investment in generative AI.
30. What does Microsoft plan to do
A. Shift its focus to Office software.
B. Invest in another generative AI start-up.
C. Integrate its search engine into Office software.
D. Combine generative AI with its existing products.
31. Why does the author mention the gold rush in the last paragraph
A. To emphasise the importance of history.
B. To advocate the use of new technologies.
C. To put off the development of generative AI.
D. To warn of the potential danger of generative AI.
【答案】28. D 29. C 30. D 31. D
【解析】
【导语】本文是说明文。本文主要讨论了生成式人工智能的特定功能、公司对该技术的投资以及潜在的风险和危险性。
【28题详解】
细节理解题。根据第一段“While you’re reading this sentence, generative artificial intelligence programs are responding to emails, preparing tax returns, and providing health advice.(当你在读这句话时候,生成式人工智能程序正在回复电子邮件、准备纳税申报表和提供健康建议)”可知,生成式人工智能能提供健康建议。故选D项。
【29题详解】
主旨大意题。根据第四段“This shift marks the most important technological breakthrough since social media. Generative AI tools have been adopted greedily in recent months by the public, thanks to programs like ChatGPT, which responds to virtually any question, and Dall-E, which allows you to produce any image you dream up. In January, ChatGPT reached 100 million monthly users.(这一转变标志着自社交媒体以来最重要的技术突破。近几个月来,由于ChatGPT和Dall-E等程序的出现,生成式人工智能工具被公众贪婪地采用,ChatGPT几乎可以回答任何问题,Dall-E可以让你生成任何你想要的图像。今年1月,ChatGPT的月活跃用户达到1亿)”可知,本段主要讲述了人们对生成式人工智能的兴趣。故选C项。
【30题详解】
细节理解题。根据第五段“Microsoft is investing $10 billion in Open AI, creator of ChatGPT and Dall-E, and announced plans to integrate generative AI into its Office software and search engine.(微软向开发ChatGPT和Dall-E的Open AI投资100亿美元,并宣布计划将生成式人工智能整合到Office软件和搜索引擎中)”可知,微软打算将生成式人工智能整合到Office软件和搜索引擎中,即将生成式AI与现有产品相结合。故选D项。
【31题详解】
推理判断题。根据最后一段“But this gold rush could also prove disastrous. In a winner-takes-all battle for power, these companies risk repeating past mistakes, such as prioritizing growth over safety. While there are many potentially good aspects of these new technologies, even tools designed for good can have unforeseen I and ruinous consequences. This is the story of how the gold rush began—and what history tells us about what could happen next.(但这种淘金热也可能是灾难性的。在一场赢者通吃的权力之战中,这些公司可能会重复过去的错误,比如将增长置于安全之上。虽然这些新技术有许多潜在的优点,但即使是为好的目的而设计的工具也可能产生不可预见的破坏性后果。这是淘金热如何开始的故事,以及历史告诉我们接下来会发生什么)”可知,作者在最后一段提到淘金热,是为了警告生成式人工智能的潜在危险。故选D项。
D
In the coming decade, space agencies and private space companies like SpaceX are planning to build a base on the Moon and Mars. While scientists are already building rockets for the journey, for long-term human settlements on them, astronauts will need fuel to carry out daily tasks. Many have suggested hydrogen (氢). But a group of scientists is working on turning CO2 in the atmosphere into jet fuel. As Mars is rich in CO2 and the lunar surface has a high concentration of CO2, it may be a feasible solution.
For now the team of scientists at the University of Oxford is focusing on making jet fuel for the aviation (航空) industry. As the aviation industry releases over 900 million tons of CO2 every year, to battle climate change, it is necessary to turn the tide. So far aviation scientists have tried to use other energy resources like electricity to fly. But such flights are limited to short distances. For long-distance flights, there is no alternative yet.
The concept of turning CO2 into jet fuel is not new. Previously, other similar methods had to rely on expensive catalysts (催化剂) like cobalt to speed up the chemical reaction. But what Oxford scientists suggest is adding a cheap iron-based catalyst and hydrogen to turn CO2 into liquid fuel. As the process would not require using fossil fuel, it will make the industry carbon neutral (碳中和的).
The scientists tested the new catalyst in a lab at 300°C and at 10 times the air pressure at sea level. The entire process took 20 hours and turned 38 percent of CO2 into new chemicals. About 48 percent of the chemicals were jet fuel hydrocarbon and the rest were other by-products that are used in the production of plastic.
Professor Peter Edwards, a lead scientist in the project, said the new method could be improved in two to three years to produce jet fuel in large quantities. “This is a really exciting, potentially revolutionary advance. Our vision is that the world can see that CO2 collected can be used as an energy carrier to enable sustainable aviation.”
32. Which word can best explain “feasible” underlined in paragraph 1
A. Unique. B. Practical. C. Time-tested. D. Quick.
33. What problem does the aviation industry face
A. It is suffering from a serious fuel shortage.
B. The traditional jet fuel is much too expensive.
C. Climate change partly disturbs long-distance flights.
D. Its alternative energy resources are not powerful enough.
34. What do we know about the Oxford scientists’ method of fuel-making
A. It is green and cost-saving.
B. It is complex and time-consuming.
C. It runs tests in natural environment.
D. It starts with immediate chemical reaction.
35. What’s the purpose of the author
A. To attract people to explore the space.
B. To inform us of a breakthrough in fuel research.
C. To warn us the dangers of climate change.
D. To encourage us to work in the aviation industry.
【答案】32. B 33. D 34. A 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一组科学家正在致力于把大气中的CO 转化为喷气燃料。
【32题详解】
词句猜测题。根据划线词前文“But a group of scientists is working on turning CO2 in the atmosphere into jet fuel. As Mars is rich in CO2 and the lunar surface has a high concentration of CO2(但一组科学家正在研究将大气中的二氧化碳转化为喷气燃料。因为火星富含二氧化碳,而月球表面的二氧化碳浓度很高)”可知,科学家想把CO 转化为喷气燃料,且火星和月球表面CO 充足,所以这一想法很可行。所以划线单词feasible意为“切实可行的”,和B选项“Practical”意思相近。故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据第二段中的“So far aviation scientists have tried to use other energy resources like electricity to fly. But such flights are limited to short distances. For long-distance flights, there is no alternative yet.(到目前为止,航空科学家已经尝试使用电力等其他能源来飞行。但这种飞行只限于短途飞行。对于长途飞行来说,目前还没有其他选择。)”可知,航空业面临的问题是它的替代能源还不够强大。故选D。
【34题详解】
推理判断题。根据第三段中的“Previously, other similar methods had to rely on expensive catalysts (催化剂) like cobalt to speed up the chemical reaction. But what Oxford scientists suggest is adding a cheap iron-based catalyst and hydrogen to turn CO2 into liquid fuel. As the process would not require using fossil fuel, it will make the industry carbon neutral (碳中和的).(以前,其他类似的方法必须依靠昂贵的催化剂,如钴来加速化学反应。但牛津大学的科学家们建议,加入一种廉价的铁基催化剂和氢,将二氧化碳转化为液体燃料。由于该过程不需要使用化石燃料,它将使该行业实现碳中和。)”可知,把CO 转化为液体燃料无需昂贵的催化剂,也能达到碳中和,可得出牛津大学科学家的燃料制造方法是环保和节省成本的。故选A。
【35题详解】
推理判断题。由第一段中的“But a group of scientists is working on turning CO2 in the atmosphere into jet fuel.(但一组科学家正在研究将大气中的二氧化碳转化为喷气燃料。)”和下文对此研究内容与过程的介绍可知,文章介绍了一组科学家正在致力于把大气中的CO 转化为喷气燃料,因此本文的目的是告诉我们燃料研究的突破,故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to write tip-top articles
Articles, like all pieces of writing, can be divided into three sections, a beginning, a middle and an end.
The middle is the biggest part, and from the reader’s point of view it’s the most important — it is where the content lies. ____36____ It tends to be just a straightforward list of facts or events in time order.
____37____ From the writer’s point of view, they need the most thought. Your opening paragraph has to grab the reader’s attention and pull them into piece that follows. It must be consistent with article as a whole and flow seamlessly (连贯流畅地) into it. Beginning give you a chance to shine as a writer. ____38____
Endings are as important as introduction, and for the same reason. They are your last chance to impress readers and editors. ____39____ This can be done by summarizing what’s gone before or looking towards the future. It can work particularly well stylistically (文体上) if the end mirrors the beginning in some way.
The best way to get good at intros and endings is to read a lot of them in a wide variety of magazines and newspapers. ____40____ Your version will be different because the subject matter will be different.
All the above considered, you are bound to write excellent and impressive articles.
A. It’s also the easiest bit to write.
B. You will keep your writing fresh.
C. Beginnings, by contrast, can be more difficult to do well.
D. If you seize it, the editors may keep coming back to you with more work.
E. That means writing a lot of good beginnings and ends that editors and readers appreciate.
F. So you should conclude the piece with a flourish (华丽辞藻), or a satisfying sense of completion.
G. Whenever you come across one that grabs your attention, copy the style in your own article.
【答案】36. A 37. C 38. D 39. F 40. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要就如何写出好的文章分别对开头、中间、结尾给出了相应建议。
【36题详解】
根据下文“It tends to be just a straightforward list of facts or events in time order.(它往往只是按时间顺序简单列出事实或事件)”可知,这一部分应该是最容易写。由此可知,A. It’s also the easiest bit to write.(它也是最容易写的部分)与下文语义顺畅,符合语境。故选A。
【37题详解】
根据下文“From the writer’s point of view, they need the most thought. Your opening paragraph has to grab the reader’s attention and pull them into piece that follows.(从作者的角度来看,它们最需要思考。你的开头段落必须抓住读者的注意力,并把他们拉进接下来的段落)”可知,本段主要在介绍对开头段的要求。由此可知,C. Beginnings, by contrast, can be more difficult to do well.(开头,相比之下,更难以做得很好)能够引起下文,符合语境。其中Beginnings对应下文中的opening paragraph。故选C。
【38题详解】
根据上文“Beginning give you a chance to shine as a writer.(开头给你一个机会,让你作为一个作家大放异彩)”可知,下文可描述好的开头,会带来的好处。D. If you seize it, the editors may keep coming back to you with more work.(如果你抓住了机会,编辑们可能会继续找你做更多的工作)能够承接上文,符合语境。其中it指代上文中的chance。故选D。
【39题详解】
根据下文“This can be done by summarizing what’s gone before or looking towards the future. It can work particularly well stylistically (文体上) if the end mirrors the beginning in some way.(这可以通过总结过去或展望未来来实现。如果结尾在某种程度上反映了开头,它在风格上就会特别好)”可知,本段主要在介绍对结尾段的建议。由此可知,F. So you should conclude the piece with a flourish (华丽辞藻), or a satisfying sense of completion.(所以你应该以一种华丽的或令人满意的完成感来结束这篇文章)能够引起下文,符合语境。其中conclude the piece with a flourish (华丽辞藻), or a satisfying sense of completion对应下文中的This。故选F。
【40题详解】
根据上文“The best way to get good at intros and endings is to read a lot of them in a wide variety of magazines and newspapers.(要想擅长介绍和结尾,最好的方法就是在各种各样的杂志和报纸上阅读它们)”可知,此处指出要提高自己的写作能力,要在各种各样的杂志和报纸上阅读它们。由此可知,G. Whenever you come across one that grabs your attention, copy the style in your own article.(每当你遇到一个吸引你注意力的风格时,把它复制到你自己的文章中)能够衔接上文,符合语境。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
While waiting to pick up a friend at the airport in Portland. I had one of those life-changing experiences. This one ___41___ a mere two feet away from me.
Looking for my friend among the ___42___, I noticed a man coming toward me carrying two light bags. He stopped right next to me to ___43___ his wife.
First he ___44___ his bags and ___45___ his wife to give her a long hug I ever remember seeing. He stared into her eyes for several ___46___, saying. “I love you so much!” They stared at each other’s eyes, smiling big smiles at one another, while holding both ___47___.
I asked him how long they had been ___48___ and when he left. He ___49___ that they had been married for twelve years and he just left two days ago. I was ___50___. By their greeting, I had thought he’d been gone for at least several weeks. I know my ___51___ gave me away.
“I ___52___ my marriage is still that new after twelve years!” I ___53___ to myself. Hearing my words, he looked me straight in the eye, and with forcefulness that was burned right into my soul, he told me something that left me a ___54___ person. He told me. “Don’ hope friend, ___55___!”
41.
A. landed B. slopped C. occurred D. ended
42.
A. artists B. passengers C. assistants D. pilots
43.
A. greet B. blame C. comfort D. motivate
44.
A. put back B. put up C. put off D. put down
45.
A. slapped B. waved C. tricked D. approached
46.
A. seconds B. minutes C. hours D. days
47.
A. bags B. hands C. manuals D. sculptures
48.
A. engaged B. married C. involved D. dominated
49.
A. commented B. admitted C. denied D. replied
50.
A. astonished B. pleased C. annoyed D. frightened
51.
A. impression B. anxiety C. expression D. personality
52.
A. hope B. request C. associate D. prefer
53.
A. thought B. whispered C. turned D. came
54.
A. different B. generous C. cool D. stubborn
55.
A. predict B. estimate C. decide D. assess
【答案】41. C 42. B 43. A 44. D 45. D 46. A 47. B 48. B 49. D 50. A 51. C 52. A 53. B 54. A 55. C
【解析】
【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章主要介绍了作者遇到一对结婚多年仍保持婚姻新鲜的夫妻,作者从中体会颇多。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:这次就发生在离我只有两英尺远的地方。A. landed着陆;B. slopped溅出;C. occurred发生;D. ended结束。根据上文的“I had one of those life-changing experiences.”可知,这是众多改变生活的经历之一,可知是作者身边发生了什么事。故选C项。
【42题详解】
考查名词词义辨析。句意:在乘客中寻找我的朋友时,我注意到一个男人提着两个轻包,向我走来。A. artists艺术家;B. passengers乘客;C. assistants售货员;D. pilots飞行员。根据上文的“While waiting to pick up a friend at the airport in Portland.”可知,作者是在机场接朋友,应该是在乘客中间寻找朋友。故选B项。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:他停在我旁边,同他妻子打招呼。A. greet问候;同……打招呼;B. blame责备;comfort安慰;D. motivate激发。根据上文的“While waiting to pick up a friend at the airport in Portland.”可知,我在机场接朋友,他妻子在机场接他,见面应该是打招呼。故选A项。
【44题详解】
考查动词短语辨析。句意:首先,他放下行李,走向他的妻子,给了她一个长长的拥抱,这是我记忆中从未见过的。A. put back将……放回;B. put up提升;C. put off推迟;D. put down放下。根据上文“carrying two light bags”和下文“give her a long hug”可知,他先放下包,然后伸出双手拥抱妻子。故选D项。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:首先,他放下行李,走向他的妻子,给了她一个长长的拥抱,这是我记忆中从未见过的。A. slapped拍打;B. waved挥手;C. tricked欺骗;D. approached靠近。根据下文的“give her a long hug”可知,他先走近妻子,然后伸出双手拥抱妻子。故选D项。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:他盯着她的眼睛几秒钟,说:“我非常爱你!”A. seconds秒;B. minutes分钟;C. hours小时;D. days天。根据前文“He stared into her eyes for several”和常识可知,接机时盯着亲人看几秒钟比较合理。故选A项。
【47题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们手牵着手,互相凝视着对方的眼睛,灿烂地微笑着。A. bags包;B. hands手;C. manuals使用手册;D. sculptures雕像。根据上文的“They stared at each other’s eyes, smiling big smiles at one another”可知,二人相爱,见面很开心,应该是手挽着手。故选B项。
【48题详解】
考查动词词义辨析。句意:我问他他们结婚多久了,他是什么时候离开的。A. engaged从事;B. married结婚;C. involved牵涉;D. dominated统治。根据下文的“they had been married for twelve years”可知,我问他他们结婚多久了。故选B项。
【49题详解】
考查动词词义辨析。句意:他回答说他们已经结婚12年了,他两天前才离开。A. commented评论;B. admitted承认;C. denied否认;D. replied回答。根据上文的“I asked him”可知,此处为他回答我的问题。故选D项。
【50题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很惊讶。A. astonished惊讶的;B. pleased高兴的;C. annoyed恼怒的;D. frightened害怕的。根据下文“By their greeting, I had thought he’d been gone for at least several weeks.”可知,出乎作者的意料,作者是惊讶的感觉。故选A项。
【51题详解】
考查名词词义辨析。句意:我知道我的表情出卖了我。A. impression印象;B. anxiety焦虑;C. expression表情;D. personality个性。根据上文的“By their greeting, I had thought he’d been gone for at least several weeks.”和下文的“gave me away”可知,实际情况与作者的想象不一样,作者会有惊讶的表情,作者的表情出卖了作者。故选C项。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:我希望我的婚姻在12年之后依然如此新鲜!A. hope希望;B. request要求;C. associate联系;D. prefer更喜欢。根据后文“my marriage is still that new after twelve years!”可知,作者希望自己的婚姻也能在结婚许久之后依然如此新鲜。故选A项。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:我低声对自己说。A. thought想;B. whispered低语;C. turned转身;D. came来。根据下文的“Hearing my words”可知,他听到了我的话,可知我在低语。故选B项。
【54题详解】
考查形容词词义辨析。句意:听了我的话,他直视着我的眼睛,带着一种深深刺入我灵魂的力量,他告诉了我一些让我焕然一新的事情。A. different不同的;B. generous慷慨的;C. cool冷酷的;D. stubborn固执的。根据上文“I had one of those life-changing experiences.”可知,作者的生活因此发生了改变,作者变成了一个与以前的自己不一样的人。故选A项。
【55题详解】
考查动词词义辨析。句意:不要希望,朋友,是决定。A. predict预测;B. estimate估计;C. decide决定;D. assess评价。根据前文“I 12 my marriage is still that new after twelve years!”和对文章的整体把握,我们可以明白,他告诉作者不要希望婚姻保鲜,而是要决定去做,去采取行动以保证婚姻保鲜。故选C项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Sunshine, beaches and coconuts… these may appear in our minds ____56____ we discuss Hainan province. But this land is more than ____57____ place on the bucket list of travellers and foodies(美食家). It’s also a key area for ecosystems.
In April, Chinese President Xi Jinping ____58____(inspect) a section of Hainan Tropical(热带的) Rainforest National Park in Wuzhishan city, saying that “Hainan is a province of ecological resources and the work of building Hainan Tropical Rainforest National Park ____59____(be) top priority.”
Covering a total area of 4,269 square kilometres, Hainan Tropical Rainforest National Park has the most concentrated and well-preserved tropical rainforests in China. ____60____(know) as “nature’s regulator”, rainforests can not only provide locals ____61____ rich soil and a constant supply of water, but also reduce the effects of climate change by taking in carbon dioxide and releasing oxygen. The park is famous for ____62____(it) rich biodiversity.
Though only ____63____(occupy) 0.045 percent of the country’s area, Hainan Tropical Rainforest National Park is home to thousands of special plants and animals. ____64____(preserve) the ecosystem, the Hainan provincial government has promoted the construction of the park. _____65_____(lucky), their efforts paid off.
【答案】56 when##if
57. a 58. inspected
59. is 60. Known
61. with 62. its
63. occupying
64. To preserve
65. Luckily
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章向我们介绍了海南热带雨林国家公园的一些情况。
【56题详解】
考查连词。句意:阳光、海滩和椰子……当我们讨论海南省时,这些可能会出现在我们的脑海中。分析句子结构,空处引导的是状语从句,这里表示“当我们讨论海南省时”或“如果我们讨论海南省”,所以可以用when引导时间状语从句或if引导条件状语从句。故填when/if。
【57题详解】
考查冠词。句意:但这片土地不仅仅是旅行者和美食家的遗愿清单上的一个地方。根据句意,这里表示泛指,且place的发音以辅音音素开头,所以应用不定冠词a。故填a。
【58题详解】
考查时态。句意:4月份的时候,中国主席习近平在五指山市视察了海南热带雨林国家公园的一个地方,他表示,“海南是生态资源大省,建设海南热带雨林国家公园的工作是重中之重。”分析句子结构,空处充当谓语。根据句中的时间状语“In April”可知,这里表示过去发生的事情,应用一般过去时。故填inspected。
【59题详解】
考查时态和主谓一致。句意参考上题。分析句子结构,这里是and连接的两个并列句,根据前面句子中的is可知,这里陈述的是现实情况,应用一般现在时。主语的中心词为work,为不可数名词,所以谓语应用单数形式。故填is。
【60题详解】
考查过去分词。句意:热带雨林被称为“大自然的调节器”,不仅可以为当地人提供富饶的土壤和持续的水供应,还可以通过吸收二氧化碳和释放氧气来减少气候变化的影响。分析句子结构,第一个逗号后的部分是一个完整的句子,所以这里应用非谓语动词作状语。逻辑主语rainforests和know之间是动宾关系,所以应用过去分词形式。故填Known。
【61题详解】
考查介词。句意参考上题。provide sb. with sth.意为“给某人提供某物”。故填with。
【62题详解】
考查形容词性物主代词。句意:该公园以其丰富的生物多样性而闻名。根据空后的rich biodiversity可知,这里应用形容词性物主代词,作定语。故填its。
【63题详解】
考查现在分词。句意:尽管海南热带雨林国家公园的面积仅占全国的0.045%,但它拥有数千种特殊的动植物。分析句子结构,Though引导让步状语从句,从句主语和主句主语一致,这里省略了从句主语,所以空处应用非谓语动词。occupy和逻辑主语Hainan Tropical Rainforest National Park之间是主谓关系,所以应用现在分词。故填occupying。
【64题详解】
考查不定式。句意:为了保护生态系统,海南省政府推动了公园的建设。这里表示目的,应用不定式。故填To preserve。
【65题详解】
考查副词。句意:幸运的是,他们的努力得到了回报。这里应用副词修饰整个句子。故填Luckily。
第四部分 短语运用(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
根据汉语意思或所给词的正确形式填空,每空一词。
66. I wouldn’t ______ ______ (拒绝) such a high-paid job, because I don’t have a better option. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. turn ②. down
【解析】
【详解】考查固定搭配。句意:我不会拒绝这么高薪的工作,因为我没有更好的选择。根据汉语提示“拒绝”可知,此处为动词短语turn down,位于情态动词wouldn’t后面,使用动词原形。故填①turn;②down。
67. The exhibition contains nothing that is ______ ______ (值得……的) remark. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. worthy ②. of
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:这个展览没有什么值得一提的。根据句意及汉语提示可知,此处使用介词短语be worthy of。故填①worthy;②of。
68. The report is ______ ______ (附属于,附加在……上) the email. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. attached ②. to
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:报告附在电子邮件中。根据句意及汉语提示可知,此处使用介词短语be attached to。故填①attached;②to。
69. Please ______ me ______ (使……知道最新消息) on the project’s progress. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. keep ②. updated
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:请让我了解这个项目进展的最新消息。根据汉语提示可知短语为keep sb. updated。为肯定祈使句。故填①keep;②updated。
70. Jay Chou’s singing made the audience ______ ______ (变得非常喧闹,沸腾). (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. become ②. boiling
【解析】
【详解】考查动词及形容词。句意:周杰伦的歌声让观众沸腾了起来。根据句意及汉语提示可知,此处使用动词become“变得”,形容词boiling“沸腾的”,become boiling作宾语补足语,宾语the audience和动词become之间是逻辑上的主动关系,构成make sb do结构,应使用动词原形。故填①become;②boiling。
71. Some ethnic groups often use folk songs to ______ ______ (传承) their history. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. pass ②. down
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:一些民族经常用民歌来传承他们的历史。根据汉语提示“传承”可知,此处使用动词短语pass down。由句意可知,“传承历史”是目的,所以此处要用不定式作目的状语,空前已有不定式的to,应用动词原形。故填①pass;②down。
72. ______ ______ (相比之下), our system seems very old-fashioned, when you look at their new system. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. By ②. contrast
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:相比之下,当你看到他们的新系统时,我们的系统似乎非常过时。根据汉语提示,本句用固定短语by contrast“相比之下”,作状语。故填①By②contrast。
73. The latest models will be ______ ______ (展览,公开展出) at the motor show. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. on ②. display##show
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:最新款式将在汽车展上展出。根据汉语提示“展览,公开展出”,以及句子结构可知此处需要表语,表示将来的一种状态,应填介词短语on display/show“展览,展出”。故填on display/show。
74. She’s ______ ______ (活生生的例子) that regular exercise makes people mentally and physically stronger. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. living ②. proof
【解析】
【详解】考查名词短语。句意:她是一个活生生的例子,证明经常锻炼能使人的精神和身体更加强壮。根据句意和中文提示可知,表示“活生生的例子”应用living proof,为名词短语,在本句中作表语。故填living proof。
75. Sue’s face ______ ______(露出喜色) with surprise when she heard she got the first prize.(根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. lit ②. up
【解析】
【详解】考查动词短语和时态。句意:苏听到自己得了头奖时,脸上露出惊讶的神色。根据句意及汉语提示,可知为light up。设空处在句中作谓语,根据从句中的heard,可知句子的时态为一般过去时,设空处应用动词过去式的形式。故填①lit ②up。
第五部分 应用文写作(满分25分)
76. 假定你是李华,你所在的学校将举办一场社团纳新表演,请你写一封信介绍该活动,并邀请你在华留学的朋友Peter来参加,内容包括:
1. 社团纳新表演的时间和地点;
2. 表演的内容;
3. 确认是否接受邀请。
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:社团纳新表演club fair
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Peter,
How’s everything With the club fair hosted by our school drawing near, I felt it a great honor to invite you.
The coming club fair will serve as a platform for us to show our talents for arts and attract new members to our club. Based on such a meaningful theme, the club fair will consist of various activities, which range from solo shows to group performances. Next Friday, on the 30th of June, the club fair will be held in the teaching building. All of us students will take part in it. Please make sure whether you can join us in our performance by next Monday. All of us will feel happy with the presence of you.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一封信邀请在华留学的朋友Peter来参加你校将举行一场社团纳新表演。其内容包括:社团纳新表演的时间和地点、表演的内容和确认是否接受邀请。
【详解】1.词汇积累
担任:serve as→work as
展示:show→display
各种各样:various→a variety of
高兴的:happy→glad
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Next Friday, on the 30th of June, the club fair will be held in the teaching building.
拓展句:Next Friday, on the 30th of June, the club fair will be held in the teaching building. which all of us students will take part in.
【点睛】高分句型1] Based on such a meaningful theme, the club fair will consist of various activities, which range from solo shows to group performances. (运用了which引导非限制性定语从句)
[高分句型2]Please make sure whether you can join us in our performance by next Monday. (运用了whether引导宾语从句)深圳市红山中学2023-2024学年第一学期期中考试
高二英语试卷
考试时长:120分钟 卷面总分:150分
注意事项:
1.请将答案写在答题卡的指定位置,写在试题卷上无效。
2.选择题作答必须用2B铅笔,修改时用橡皮擦干净。
3.非选择题作答必须用黑色墨迹签字笔或钢笔填写,答题不得超出题框。
第一部分 基础知识(共20小题;每题1.5分,满分30分)
单项选择从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1. Never ______ a more beautiful sunrise since the day I was born,
A. had I seen B. I saw C. did I see D. have I seen
2. Mozart composed many famous operas during his final years, ______ were largely unfinished when he died.
A. that B. when C. which D. for which
3. I think it impossible for you ______ the task on time if you don’t consider ______ someone for help.
A. to finish; to ask B. to finish; asking C. finishing; to ask D. finishing; asking
4. If you can’t afford ______ a book, I suggest ______ to the local library irregularly.
A. to purchase; going B. purchasing; going
C. to purchase; to go D. purchasing; to go
5. We are ______ of your support and any words truly cannot express our ______ to you.
A. appreciative; appreciate B. appreciate; appreciation
C. appreciative; appreciation D. appreciate; appreciative
6. It’s only after going through many difficulties together ______ we can tell the true friend.
A. who B. which C. when D. that
7. He was always being ______ for being so awkward.
A. told on B. told off C. told apart D. told against
8. They ______ to explore the jungle, ______ they will recognize the worth of the mysterious natural world.
A. set out; where B. set about; which C. set out; which D. set about; where
9. ______ day in and day out can sharpen your basketball skills, and it’s no use ______ it without perseverance.
A. Practicing; to do B. To practice; to do C. Practicing; doing D. To practice; doing
10. ______ invited to her friend’s birthday party made her very frustrated, ______ puzzled her for a long time.
A. Being not; the reason of it B. Not being; the reason of that
C. Being not; the reason of whose D. Not being; the reason of which
11. He is ______ in painting so much and his dream is ______ an extraordinary artist.
A. interested; to become B. interesting; to become
C. interested; becoming D. interesting; becoming
12. Yu Hua, a major new talent, ______ the literary scene in the 1980s.
A. burst into B. burst out C. burst with D. burst onto
13. Wealth does not always ______ happiness; therefore, we should pursue some inner satisfaction.
A conclude B. persevere C. deserve D. guarantee
14. All the exhibits are so vivid that all the dinosaurs seem to have ______.
A. gone wild B. come to life C. been under threat D. done the trick
15. The linguist and his achievements that you told me about ______ by us all.
A. admiring B. being admired C. are admired D. admired
16. After years of hard work, his efforts finally ______.
A. paid for B. were paid for C. paid off D. were paid off
17. In the library I found him ______ in the corner, with his whole attention ______ on a novel.
A. sitting; fixing B. sat; fixed C. seated; fixing D. seated; fixed
18. I can remember our orientation day as if it ______ yesterday.
A. is B. was C. were D. had been
19. Li Yong made up his mind to devote all he could his oral English before going abroad.
A. to improving B. improve C. improving D. to improve
20. is reported in the newspapers, talks between the two countries are making progress.
A. Which B. What C. As D. It
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Lynda La Plante is the writer of Prime Suspect and the best-selling author of more than 40 books. Her new novel Hidden Killers is out now. She is talking about three books that deeply affected her.
Wuthering Heights
By Emily Bronte
One night as a child, I walked quietly into the bathroom when I heard a voice calling, “Let me in; let me in!” along with a terrible knock on a window coming from my grandma’s room. Quite afraid, I cried, “Help me! Where’s the ghost ” Grandma looked up and said, “Don’t be silly; I’m listening to a story on the radio called Wuthering Heights.” I joined my grandma and realized then how you could take a story from a book and change it to a different medium(媒介).
The Water-Babies
By Charles Kingsley
This classic Victorian story caught my imagination as a child. It made me consider the unfairness of life — why is one child sleeping in comfort and another forced to climb through a chimney(烟囱) I especially loved all the questions Tom asks on his adventures, many of which are about social unfairness. All my life I’ve asked questions too.
The Faerie Queene
By Edmund Spenser
I used to have problems reading — I was told I had “word blindness”. My mother gave me a copy of Spenser’s poem and said, “If you can learn some of this then you’ll be able to read anything.” I rose to the challenge. I learned it off by heart and was so proud of myself for keeping something that difficult in mind. Then I learned that I could learn words just as well as anyone.
21. How did Lynda first know about the story of Wuthering Heights
A. By reading a book borrowed from her grandma.
B. By listening to her grandma’s story.
C. By reading a ghost story.
D. By listening to it on the radio.
22. Which book made Lynda form the habit of asking questions
A. Hidden Killers. B. The Water-Babies.
C. Wuthering Heights. D. The Faerie Queene.
23. What change did Lynda show after reading The Faerie Queene
A. She found pleasure in writing poems.
B. She began to believe in herself.
C. She fell in love with poems.
D. She became word-smart.
B
Lin Wanqi, a 26-year-old resident of Shanghai, was among the earliest to try Luckin Coffee’s new Moutai-flavored latte. Eager to sample this “young people’s first sip of Moutai”, she was curious about how her beloved coffee tastes with Chinese liquor in it. “The aroma of the alcohol is very strong and is well blended with the milk,” Lin shared.
The coffee drink, packaged with an iconic Moutai-themed label and containing less than 0.5 percent (alcohol by volume) of 53 degrees Moutai, is priced at 38 yuan, although consumers can get it for 19 yuan using coupons. In recent years, Moutai has embarked on various creative campaigns to appeal to younger customers, introducing products like Moutai ice cream, scented sachets, and canvas bags. “This creative partnership lets Moutai make its brand younger,” Li Honghui, a marketing director for drinks. Li also pointed out that such creative collaborations (合作) can bring benefits to both brands. “Through partnerships, brands can share resources, expand the market, and bring more diversified and innovative products to consumers,” Li said.
However, flawed partnerships may lead to negative consequences. Take the collaboration between Chinese coffee chain Manner and French luxury brand Louis Vuitton(LV), for example.
Consumers could get a free LV canvas bag by buying at least two books in the coffee shop. The two books would cost at least 580 yuan. The campaign was sharply criticized for the high barrier of entry to receive the gift and many people doubted whether it was worth the price. “It’s important to maintain the high quality of the products in these partnerships rather than merely generate hype(炒作),” Li said.
24. What did Lin Wanqi think of the new Moutai-flavored latte
A. Bitter. B. Smooth. C. Creamy. D. Aromatic.
25. Why is Moutai in association with Luckin Coffee
A. To get coupons. B. To attract other consumers.
C. To share resources D. To maintain the high quality.
26. What does Li Honghui say about the partnership between Kweichow Moutai and Luckin Coffee
A. It is a win-win. B. It is creative-yet-risky.
C It still needs more promotion. D. It sets a good example for the market.
27. Which is the shortcoming of Manner Coffee and Louis Vuitton partnerships
A. The gifts were of low quality.
B. They come from different countries.
C. The promotional method was improper.
D. Their employees sold the gifts privately.
C
To create is human. For the past 300,000 years, we’ve been unique in our ability to make art, cuisine, and societies to imagine and create something new where there was nothing before. Now we have company. While you’re reading this sentence, generative artificial intelligence programs are responding to emails, preparing tax returns, and providing health advice.
Artificial intelligence has already had a wide impact on our lives. AIs have been used to price medicine and houses, assemble (组装) cars, determine what ads we see on social media. But generative AI, which can create wholly novel content, is much newer.
Supporters believe this is just the beginning, that generative AI will change the way we work and engage with the world, unlock creativity and scientific discoveries, and allow human beings to achieve previously unimaginable goals.
This shift marks the most important technological breakthrough since social media. Generative AI tools have been adopted greedily in recent months by the public, thanks to programs like ChatGPT, which responds to virtually any question, and Dall-E, which allows you to produce any image you dream up. In January, ChatGPT reached 100 million monthly users.
This craze caught off guard many tech companies and has stimulated an intense race in Silicon Valley. In weeks, Microsoft and Google have shifted their entire corporate strategies to seize control of what they believe profitable. Microsoft is investing $10 billion in Open AI, creator of ChatGPT and Dall-E, and announced plans to integrate generative AI into its Office software and search engine. Google declared a “code red” corporate emergency in response to the success of ChatGPT and rushed its own search-oriented chatbot to market.
But this gold rush could also prove disastrous. In a winner-takes-all battle for power, these companies risk repeating past mistakes, such as prioritizing growth over safety. While there are many potentially good aspects of these new technologies, even tools designed for good can have unforeseen I and ruinous consequences. This is the story of how the gold rush began—and what history tells us about what could happen next.
28. Which of the following is the particular function of generative AI
A. Price goods. B. Build vehicles.
C. Decide ads on social media. D. Offer health suggestions.
29 What is paragraph 4 mainly about
A. The functions of generative AI. B. The programs of generative AI.
C. People’s interest in generative AI. D. Companies’ investment in generative AI.
30. What does Microsoft plan to do
A. Shift its focus to Office software.
B. Invest in another generative AI start-up.
C. Integrate its search engine into Office software.
D. Combine generative AI with its existing products.
31. Why does the author mention the gold rush in the last paragraph
A. To emphasise the importance of history.
B. To advocate the use of new technologies.
C. To put off the development of generative AI.
D. To warn of the potential danger of generative AI.
D
In the coming decade, space agencies and private space companies like SpaceX are planning to build a base on the Moon and Mars. While scientists are already building rockets for the journey, for long-term human settlements on them, astronauts will need fuel to carry out daily tasks. Many have suggested hydrogen (氢). But a group of scientists is working on turning CO2 in the atmosphere into jet fuel. As Mars is rich in CO2 and the lunar surface has a high concentration of CO2, it may be a feasible solution.
For now the team of scientists at the University of Oxford is focusing on making jet fuel for the aviation (航空) industry. As the aviation industry releases over 900 million tons of CO2 every year, to battle climate change, it is necessary to turn the tide. So far aviation scientists have tried to use other energy resources like electricity to fly. But such flights are limited to short distances. For long-distance flights, there is no alternative yet.
The concept of turning CO2 into jet fuel is not new. Previously, other similar methods had to rely on expensive catalysts (催化剂) like cobalt to speed up the chemical reaction. But what Oxford scientists suggest is adding a cheap iron-based catalyst and hydrogen to turn CO2 into liquid fuel. As the process would not require using fossil fuel, it will make the industry carbon neutral (碳中和的).
The scientists tested the new catalyst in a lab at 300°C and at 10 times the air pressure at sea level. The entire process took 20 hours and turned 38 percent of CO2 into new chemicals. About 48 percent of the chemicals were jet fuel hydrocarbon and the rest were other by-products that are used in the production of plastic.
Professor Peter Edwards, a lead scientist in the project, said the new method could be improved in two to three years to produce jet fuel in large quantities. “This is a really exciting, potentially revolutionary advance. Our vision is that the world can see that CO2 collected can be used as an energy carrier to enable sustainable aviation.”
32. Which word can best explain “feasible” underlined in paragraph 1
A. Unique. B. Practical. C. Time-tested. D. Quick.
33. What problem does the aviation industry face
A. It is suffering from a serious fuel shortage.
B. The traditional jet fuel is much too expensive.
C. Climate change partly disturbs long-distance flights.
D. Its alternative energy resources are not powerful enough.
34. What do we know about the Oxford scientists’ method of fuel-making
A. It is green and cost-saving.
B. It is complex and time-consuming.
C. It runs tests in natural environment.
D. It starts with immediate chemical reaction.
35. What’s the purpose of the author
A. To attract people to explore the space.
B. To inform us of a breakthrough in fuel research.
C. To warn us the dangers of climate change.
D. To encourage us to work in the aviation industry.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to write tip-top articles
Articles, like all pieces of writing, can be divided into three sections, a beginning, a middle and an end.
The middle is the biggest part, and from the reader’s point of view it’s the most important — it is where the content lies. ____36____ It tends to be just a straightforward list of facts or events in time order.
____37____ From the writer’s point of view, they need the most thought. Your opening paragraph has to grab the reader’s attention and pull them into piece that follows. It must be consistent with article as a whole and flow seamlessly (连贯流畅地) into it. Beginning give you a chance to shine as a writer. ____38____
Endings are as important as introduction, and for the same reason. They are your last chance to impress readers and editors. ____39____ This can be done by summarizing what’s gone before or looking towards the future. It can work particularly well stylistically (文体上) if the end mirrors the beginning in some way.
The best way to get good at intros and endings is to read a lot of them in a wide variety of magazines and newspapers. ____40____ Your version will be different because the subject matter will be different.
All the above considered, you are bound to write excellent and impressive articles.
A. It’s also the easiest bit to write.
B. You will keep your writing fresh.
C. Beginnings, by contrast, can be more difficult to do well.
D. If you seize it, the editors may keep coming back to you with more work.
E. That means writing a lot of good beginnings and ends that editors and readers appreciate.
F. So you should conclude the piece with a flourish (华丽辞藻), or a satisfying sense of completion.
G. Whenever you come across one that grabs your attention, copy the style in your own article.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
While waiting to pick up a friend at the airport in Portland. I had one of those life-changing experiences. This one ___41___ a mere two feet away from me.
Looking for my friend among the ___42___, I noticed a man coming toward me carrying two light bags. He stopped right next to me to ___43___ his wife.
First he ___44___ his bags and ___45___ his wife to give her a long hug I ever remember seeing. He stared into her eyes for several ___46___, saying. “I love you so much!” They stared at each other’s eyes, smiling big smiles at one another, while holding both ___47___.
I asked him how long they had been ___48___ and when he left. He ___49___ that they had been married for twelve years and he just left two days ago. I was ___50___. By their greeting, I had thought he’d been gone for at least several weeks. I know my ___51___ gave me away.
“I ___52___ my marriage is still that new after twelve years!” I ___53___ to myself. Hearing my words, he looked me straight in the eye, and with forcefulness that was burned right into my soul, he told me something that left me a ___54___ person. He told me. “Don’ hope friend, ___55___!”
41.
A landed B. slopped C. occurred D. ended
42.
A artists B. passengers C. assistants D. pilots
43.
A. greet B. blame C. comfort D. motivate
44.
A. put back B. put up C. put off D. put down
45.
A. slapped B. waved C. tricked D. approached
46.
A. seconds B. minutes C. hours D. days
47.
A. bags B. hands C. manuals D. sculptures
48.
A. engaged B. married C. involved D. dominated
49.
A. commented B. admitted C. denied D. replied
50.
A. astonished B. pleased C. annoyed D. frightened
51.
A. impression B. anxiety C. expression D. personality
52.
A. hope B. request C. associate D. prefer
53.
A. thought B. whispered C. turned D. came
54.
A. different B. generous C. cool D. stubborn
55.
A. predict B. estimate C. decide D. assess
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Sunshine, beaches and coconuts… these may appear in our minds ____56____ we discuss Hainan province. But this land is more than ____57____ place on the bucket list of travellers and foodies(美食家). It’s also a key area for ecosystems.
In April, Chinese President Xi Jinping ____58____(inspect) a section of Hainan Tropical(热带的) Rainforest National Park in Wuzhishan city, saying that “Hainan is a province of ecological resources and the work of building Hainan Tropical Rainforest National Park ____59____(be) top priority.”
Covering a total area of 4,269 square kilometres, Hainan Tropical Rainforest National Park has the most concentrated and well-preserved tropical rainforests in China. ____60____(know) as “nature’s regulator”, rainforests can not only provide locals ____61____ rich soil and a constant supply of water, but also reduce the effects of climate change by taking in carbon dioxide and releasing oxygen. The park is famous for ____62____(it) rich biodiversity.
Though only ____63____(occupy) 0.045 percent of the country’s area, Hainan Tropical Rainforest National Park is home to thousands of special plants and animals. ____64____(preserve) the ecosystem, the Hainan provincial government has promoted the construction of the park. _____65_____(lucky), their efforts paid off.
第四部分 短语运用(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
根据汉语意思或所给词的正确形式填空,每空一词。
66. I wouldn’t ______ ______ (拒绝) such a high-paid job, because I don’t have a better option. (根据汉语提示完成句子)
67. The exhibition contains nothing that is ______ ______ (值得……的) remark. (根据汉语提示完成句子)
68. The report is ______ ______ (附属于,附加在……上) the email. (根据汉语提示完成句子)
69. Please ______ me ______ (使……知道最新消息) on the project’s progress. (根据汉语提示完成句子)
70. Jay Chou’s singing made the audience ______ ______ (变得非常喧闹,沸腾). (根据汉语提示完成句子)
71. Some ethnic groups often use folk songs to ______ ______ (传承) their history. (根据汉语提示完成句子)
72. ______ ______ (相比之下), our system seems very old-fashioned, when you look at their new system. (根据汉语提示完成句子)
73. The latest models will be ______ ______ (展览,公开展出) at the motor show. (根据汉语提示完成句子)
74. She’s ______ ______ (活生生的例子) that regular exercise makes people mentally and physically stronger. (根据汉语提示完成句子)
75. Sue’s face ______ ______(露出喜色) with surprise when she heard she got the first prize.(根据汉语提示完成句子)
第五部分 应用文写作(满分25分)
76. 假定你是李华,你所在的学校将举办一场社团纳新表演,请你写一封信介绍该活动,并邀请你在华留学的朋友Peter来参加,内容包括:
1. 社团纳新表演的时间和地点;
2. 表演的内容;
3. 确认是否接受邀请。
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:社团纳新表演club fair
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
