长沙卷02-备战2024年中考英语仿真模拟押题卷(含听力)
一、听短对话选答案
1.How often does Ann play table tennis
A.Once a week. B.Twice a week. C.Twice a month.
2.Where are the speakers now
A.At home. B.In the lab. C.In the cinema.
3.When did Jack get to the hill
A.At 8:30 a.m. B.At 11:30 a.m. C.At 2:30 p.m.
4.What is in Wendy’s pencil case
A.A ruler. B.A pencil. C.An eraser.
5.How did Mike go to the Central Park
A.By bus. B.By bike. C.On foot.
二、听长对话选答案
听材料,回答下列小题。
6.What was Peter doing at 10:00 last night
A.Sleeping. B.Watching TV. C.Talking on the phone.
7.What kind of music is Grace interested in
A.Classical music. B.Rock music. C.Pop music.
听材料,回答下列小题。
8.Who is an engineer
A.Nina’s grandfather. B.Nina’s father. C.Nina’s uncle.
9.What is the relationship between the speakers
A.Father and daughter. B.Teacher and student. C.Doctor and patient.
听下面的对话,回答小题。
10.What does Frank usually do in his free time
A.He listens to music. B.He uses the Internet. C.He watches movies.
11.How does rock music make Kate feel
A.Bored. B.Relaxed. C.Excited.
听一段材料,回答下面几个小题。
12.What do the elephants eat
A.Potatoes and carrots. B.Bananas and cabbages. C.Tomatoes and carrots.
13.What does Amy’s father do in the afternoon
A.He cleans the elephant house. B.He gives the elephants a bath. C.He helps the elephants exercise.
14.Which of the following is TRUE
A.Amy’s father doesn’t like his job at all.
B.Amy’s father has been a zoo keeper for many years.
C.Amy’s father looks after two elephants in the zoo.
听一段材料,回答下面几个小题。
15.Where did Lucy lose her camera
A.On the bus. B.In the museum. C.At school.
16.What’s the man’s advice
A.To call the museum. B.To go to the police station. C.To go to the bank.
17.Where will they meet
A.At the gate of the bank. B.At the gate of the police station. C.At the gate of the park.
三、听短文选答案
听一段材料, 回答下面几个小题。
18.Why does Susan leave a message to Jackie
A.Because she wants him to cook a meal.
B.Because she wants to invite him to go shopping.
C.Because she wants to invite him to a birthday meal.
19.How will they go to the cinema
A.By bus. B.On foot. C.By subway.
20.How long will the movie last
A.Half an hour. B.An hour and a half. C.Two hours.
四、阅读单选
Dear All, Little Italie is moving to Main Street next month and will be closed till further notice. We’ll be back soon with more of the best Italian food! Tommy
21.Little Italie is a ________.
A.book store B.restaurant C.park
22.Which of the following is NOT true according to the poster
A.Little Italie isn’t on Main Street now.
B.Tommy may be the owner of Little Italie.
C.Little Italie will be closed until April.
Last year I had a trip with my friend, Nancy. The weather was cloudy except for one night. Nancy and I sat in the field and we felt relaxed. We talked about the fantastic trip, looking at the stars. “It’s a pity we don’t know which stars we’re looking at, Jenny,” said Nancy. “I know some of them,” I answered. Nancy felt surprised when I finally finished telling her all the names I knew.
My interest in stars began when I was eight. My aunt took me to a planetarium(天文馆). A guide showed us the groups of stars and told us stories about how they got their names. The stories were wonderful.
Everyone knows we can see the stars better when it’s not cloudy, but lots of people don’t realize that a bright moon also stops us seeing very much. I always look for the Plough(北斗星), because once I see that, I can find the North Star and other stars.
I wanted to learn more about the stars, so I took a course at the club. There are so many lights in the city that we have to go into the countryside to see any stars. I’m planning to make videos about stars in the countryside. I’ll post them online for everyone to watch. My great dream is to be an astronaut and I wish I could have a space travel.
23.What is Jenny planning to do
A.Have a space travel. B.Take courses online.
C.Make videos about stars. D.Give a talk about names.
24.How did Nancy feel after Jenny told her the names of stars
A.Relaxed. B.Surprised. C.Angry. D.Wonderful.
25.Which of the following would Jenny probably agree with
A.Students should move to the countryside.
B.Children’s favourite hobby is to write stories.
C.The best place to watch stars is the city center.
D.A bright moon may stop people seeing very much.
Tom set out for Sunday school, a place that Tom hated with his whole heart. The school hours were from nine to half past ten. The church would seat about three hundred persons. Tom talked a Sunday-dressed boy at the door then went on buying tickets of different colors. He entered the church, sat on his seat and started to quarrel (吵架) with the boy he talked to. The teacher was an elderly man. When he turned around, the two boys started to fight with each other. He got really angry when he heard a boy scream out of pain. The whole class were restless, noisy and troublesome. When they came to recite their lessons, not one of them knew the verses (章节) perfectly. However, they still got their small blue tickets. Each blue ticket was for two verses of the recitation. Ten blue tickets equaled (等同于) a yellow one. The headmaster would gave a Bible to those who got ten yellow tickets.
A German boy had won four or five. He once recited three thousand verses without stopping. The boy did a little better from that day. On many occasions, the headmaster had always made this boy come out and “spread himself”.
Only the older pupils managed to stick to their hard work long enough to get a Bible. And so, it was not often for someone to win the prize. Tom had never really hungered for those prizes, but unquestionably he had long dreamed for the glory (荣誉) that came with it.
26.When did Tom’s Sunday school start
A.At 10:10. B.At 10:30. C.At 9:00.
27.Where did Tom meet the Sunday-dressed boy firstly
A.At the door. B.By his seat. C.Outside the church.
28.What does the underlined word “restless” probably mean
A.休克的 B.不安的 C.无空闲的
29.How many blue tickets should they have get a Bible
A.10. B.20. C.100.
30.According to the text, why did Tom want to buy the tickets
A.Because he was rich enough to do so.
B.Because he didn’t want to work hard for the prize.
C.Because he was asked to do that to get the Bible.
Online art classes have opened up a convenient space for people to get a start in the world of art. Tang Yingshan, a professor from The Open University of China in Beijing, started an online fine art education program. He believes that everyone can create a masterpiece painting.
Shan Lin, a woman from Guilin, has been learning fine art online for 17 months. She watches guide videos during lunch breaks and practices during her off-work hours. “There is a flexible (灵活的) learning timetable and the guide videos can be played repeatedly for us to have a better understanding,” Shan said. “The courses here don’t cost much and teachers from art schools are invited to give classes.”
Bai Li, who had worked for more than 20 years, becomes a student of Tang’s class. She used to think it difficult to learn oil painting. After learning basic drawing for one year, Bai plans to attend an advanced (高级的) class. “Happiness is my biggest gain from learning oil painting,” said Bai, adding that painting gives her a chance to forget about her age and feel full of energy once again.
By January 2022, more than 36,000 people from all walks of life had taken the online fine art education program. Although they have different jobs, they all find a way to express themselves in the world of art. Students at the beginner level are introduced into the world of art by copying world-famous paintings so that they can understand more about the artists’ styles and skills. “I think everybody is a talented painter. What we do is help them learn to express themselves like painters do,” said Xiao Fei, an art teacher of the program.
31.What does Shan Lin think of the guide videos
A.They are helpful. B.They are full of fun. C.They are challenging.
32.What do we know about Bai Li
A.It’s difficult for her to learn oil painting now.
B.She has learned oil panting for 20 years.
C.Oil painting makes her feel young.
33.The underlined phrase “all walks of life” means “_______” in Chinese.
A.世界各地 B.不同年龄 C.各行各业
34.What can we infer from the passage
A.Xiao Fei used to be one of Tang Yingshan’s students.
B.Bai Li will continue learning oil painting.
C.Tang Yingshan gets along well with his students.
35.What is the main idea of the passage
A.Online art education allows everyone to express themselves.
B.More and more people are showing interest in painting.
C.Online courses are becoming more and more popular.
五、阅读还原5选5
Bored with your life Dreaming of something different When I feel like that I look up and wonder what life would be like 400 km above my head. 36 Six astronauts have lived and worked on board for months.
How do they sleep 37 American astronaut Sunita Williams explains: “It’s like a little phone box but it’s pretty comfortable and it doesn’t matter if I turn over and sleep upside down. I don’t feel I’m upside down.”
38 Can you imagine the mess that running water would make in zero gravity Canadian astronaut Chris Hadfield uses a straw(吸管)to put a big blob of water from a bag onto an ordinary toothbrush and adds a little toothpaste(牙膏)—which he has to eat when he’s done.
Daily exercise is necessary. The lack of gravity makes bones more fragile(易碎的)and muscles(肌肉)lose strength. 39
The role of astronauts in the International Space Station is to act as lab technicians(技工)for scientists on the Earth. 40 Almost every task is carefully planned by control—although most astronauts spend their first days losing things until they get used to sticking (固定)everything they use on the walls.
One of their most unforgettable things is the view from “the office” controlled by that big blue ball down there, sitting in the darkness of space. Wow! Completely breathtaking!
A.They spend the night floating in a sleeping bag inside a small room.
B.Therefore, astronauts are encouraged to work out for at least two hours a day.
C.So they spend their time protecting their environment and performing and watching experiments in the space about the size of a Boeing 747.
D.That’s where the International Space Station travels around the Earth.
E.Brushing your teeth in a place where you can’t have a tap can be a challenge.
六、阅读回答问题
China’s chip industry has developed quickly in recent years. You may find it is surprising, but it’s true. China’s imports (出口) of the chips are even bigger in worth than that of oil. The former was worth up to 410 billion dollars, but while there was 250 billion in 2021. NY, Bloomberg news (澎博新闻) Being key to everything electrical, chips (芯片) are needed around the world. However, it’s not easy to make them. A chip may cross national boundaries (国界) many times during the production cycle.
China’s Taiwan and South Korea, for example, play important roles in manufacturing (制造), while other East Asian countries are working on assembling (集成), testing and packaging.
Currently, most of the world’s chips are made in China, while the US is the second biggest producer, CNBC reported. South Korea, Singapore, Malaysia, Japan, Germany, the Philippines, the Netherlands, and Thailand are further big manufacturers. Especially, China’s Taiwan leads the way in making the chips. Their companies, TSMC (台湾积体电路制造公司), and UMC (联华电子公司), are two of the major names in the business, producing chips for some of the biggest tech companies in the world, including Apple and AMD. As of December 2021, TSMC alone provided 54 percent of the world’s semiconductor chips.
China has already developed some influential chip companies, including Allwinners (全志科技), Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC, 中芯国际), and HiSilicon (海思) which is a subsidiary (子公司) of Huawei.
In chip designing, China has done well in the mid-and low-end market, while China’s designing of more advanced chips still fall behind some developed countries. Besides advanced technology, China is also expanding its production capacity (产能). As of now, only 30 percent of the chips China uses are produced within the country. China plans to raise the rate to 70 percent by 2025 The Chinese government has also done a lot to boost (推动) the country’s chip industry. The 14th Five-Year Plan listed semiconductors and artificial intelligence as two pillars (支柱)
For future technology development in the next five years, China then announced (宣布) plans to invest (投资) 1.4 trillion dollars (about 9.77 trillion yuan) between 2020 and 2025 in advanced technologies including but not limited to (局限于) semiconductors.
根据短文内容,回答下列问题。
41.What has developed quickly in recent years in China
42.Are China’s imports of the chips as big as oil in worth
43.In chip designing, what did China has done well in
44.How many influential chip companies of China were mentioned in the passage
45.What do you think of Chinas chip industry in the future
七、完形填空
Once there was a wealthy king who often did things that drove people crazy.
One day, the king placed a large 46 in the middle of the road. He knew it was going to get in people’s way, but he ordered his servants to place it there on purpose 47 .
The first group of people who were blocked (堵住) by it became 48 immediately. “Doesn’t he have anything better to do in his life than make people annoyed (使人心烦的) ” these people said. 49 they thought it was only an act to draw people’s attention, they ignored (忽视) the rock and walked away.
Few more groups of people were annoyed by the rock. And the rest didn’t even look at it and 50 walking.
One day, a farmer, carrying plenty of vegetables, stopped to notice this rock. Rather than walk past it, he 51 to move it to the side of the road. Then it wouldn’t get in people’s way.
Because it was a 52 rock, it took him a while to move it with great effort. And he had to sit down and 53 before moving it again. But as he was taking a break, he saw something under the rock was shining. He went near it to have a look.
He then 54 it was a small bag made of gold. When he opened it, he found a note from the king: Congratulations! You are a kind and 55 man. First, you clear the way for others. Second, you know that not all roadblocks are annoying. If one would like to spend time and effort moving them, they can get more sometimes.
46.A.gold B.rock C.cake
47.A.instead B.either C.anyway
48.A.mad B.excited C.worried
49.A.If B.Because C.Although
50.A.avoided B.continued C.practiced
51.A.tried B.regretted C.supported
52.A.round B.strange C.heavy
53.A.rest B.read C.share
54.A.wished B.reported C.discovered
55.A.busy B.wise C.crazy
八、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Life skills provide children with important tools for their development. Life skills education has became so important that government and education authorities in many 56 (country)have introduced it as a needed part of the school curriculum(课程).
Teaching kids how 57 (take)care of themselves and others is so important for their development as healthy, productive humans. Life skills help them find 58 (happy)and success in school, work and life. Unlike technical skills, including math, science and other subjects we learn in school, life skills are often not 59 (teach)in a traditional classroom setting. These skills are certainly important for children to be bale to meet challenges 60 everyday life.
Life skills education has become common today, 61 many people do not know what it means. Generally, life skills education is teaching essential life skills. These help young people learn the knowledge, attitudes, and values they need 62 (late)in life.
This kind of education is not focused on teaching them to pass exams and go to university but rather prepares 63 (they)to live a meaningful life. It gives children the confidence and ability to make 64 (well)decisions, manage their emotions, and build strong relationships.
In a word, life skills education is 65 best way to teach children to solve problems in their lives and recognize the opportunities that come their way.
九、语篇翻译
阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。
Fang Wenshan, a famous lyric writer, has written many nice lyrics, including those for Jay Chou. 1. 然而,成功之路充满了困难。
Born in a poor family, Fang had to work to pay for his education when he was young. 2. During each vacation, he did many jobs such as sending newspapers and working as a waiter. In order to make money, he never minded how hard the work was.
As a student, Fang didn’t do well in school and few people noticed him. To drive away his loneliness, he did writing and drawing. After his army life, he began to realize that his interest was in writing lyrics. So he put his heart in it.
3. In the beginning, things didn’t go as he expected. No company liked his lyrics and he even couldn’t afford his clothing and food. So he chose to be a worker. With the dream deep in mind, he never gave up writing. Finally, Fang’s life became bright because of Wu Zongxian, boss of record company(公司), who really loved his works and asked him and Jay to work for him. That made a big difference in their lives. A year later, Fang’s lyrics were first used by the company. But before this many other people in the company couldn’t stand the competition and left the company. Only Fang and Jay kept working hard 4. 并且他们最终成为了成功的搭档。
His experiences tell us that success always starts with hard times. 5. As long as you try to overcome yourself, you are sure to be a winner.
66.
67.
68.
69.
70.
十、材料作文
71.人的一生中能够遇到良师益友是非常幸运的事情,遇到一位良师或者益友都会对人的发展和前途产生积极的影响。请你介绍一位你遇到的良师或者益友,内容包括:
1. 你的良师或者益友对你有积极影响的一件事;
2. 你觉得良师或者益友应该是什么样子的。
要求:(1) 80词左右 (开头已给出,不计入总词数)。
(2) 文中不得出现真实人名和校名。
To have a good teacher or a good friend is one of the luckiest things in one’s life. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.B
【原文】M: Do you often play basketball after school, Ann
W: No, I don’t. But I play table tennis on Monday and Thursday.
2.B
【原文】M: Sally, I have to go home now. Remember to turn off lights before leaving the lab.
W: No problem. Err, aren’t you going to the cinema with me
M: Sorry, I’m so tired today!
3.A
【原文】W: Jack, we have planted so many trees. Let’s have a rest.
M: OK. Oh, it’s eleven thirty a.m. We have been on the hill for three hours.
4.A
【原文】M: Are your pencil and eraser in your pencil case, Wendy
W: No, they aren’t. My ruler is in it.
5.C
【原文】W: Mike, did you go to the Central Park by bus or by bike yesterday
M: Neither. I walked there with my friends. And we had fun on the way.
6.B 7.A
【原文】W: Were you sleeping at ten o’clock last night, Peter I called you but nobody answered the phone.
M: No, I was watching a talk show on TV. What did you call me for
W: I have two tickets to a concert tonight. Would you like to go with me
M: Is it about rock music or pop music You know I like them a lot.
W: Sorry, that’s about classical music.
M: Maybe you can ask Grace instead. She is a big fan of it.
8.A 9.B
【原文】M: Hello, Nina! What are you looking at
W: I’m looking at my family photo.
M: Who’s the old man in the center He looks healthy.
W: He’s my grandfather. He’s an engineer and he swims a lot.
M: Is the man behind him your father
W: Yes. The one next to my father is my uncle. They are both doctors.
M: Would you like to introduce it in our English class
W: I’d like to, Mr. White.
10.A 11.C
【原文】略
12.A 13.C 14.C
【原文】M: Hello, Amy! Long time no see! Is everything OK
W: Yes, Jack. My father has a new job as a zookeeper.
M: A zookeeper Sounds so cool. What does he do in the zoo
W: Well, in the morning, he gives the elephants Tony and Tina a bath first, and then he feeds them.
M: What do the elephants eat
W: They eat a lot of potatoes and carrots, but not bananas or cabbages.
M: OK. What will your father do then
W: Before lunch he cleans the elephant house and sometimes he walks with them. In the afternoon, he helps them exercise.
M: Sounds interesting. By the way, does your father like his new job
W: Yes, I think so. Because he loves elephants very much. Maybe we can go to the zoo to see them this Sunday.
M: Great idea.
15.B 16.B 17.C
【原文】M: Hi, Lucy! How are you How was your last weekend
W: Not so good, John. I went to the museum. When I took the bus home, I realized that I had left my camera in the museum.
M: Oh, it’s too bad. Did you get it back
W: No, I didn’t. I called the museum and they said it wasn’t there. I think someone must have taken it.
M: That’s terrible. You should go to the police station.
W: I think so.
M: If you want, I can go with you.
W: Thanks. I’m free now. How about you
M: I have to go to the bank now, but I’ll be OK in fifteen minutes.
W: And where shall we meet
M: I will meet you at the gate of the park.
18.C 19.B 20.B
【原文】
Hi, Jackie. Today is my 14th birthday. I called you but nobody answered the phone. I’d like to invite you to my birthday meal today. I’m going shopping with Amy and Clara this morning. Then we’ll have lunch. Please join us at lunchtime if you can. My birthday meal will be held at MacDonald’s near the IFS at one o’clock. We are meeting at the gate of the restaurant at 12: 45. We will wait for you for 15 minutes before we go inside. I hope you can come. There will be a lot of friends. We will have our favorite MacDonald’s food. Oh, I nearly forget. After lunch we’re going to watch a movie together. The cinema is near the restaurant. So we won’t have to walk far. The movie will start at 3: 00 and finish at 4: 30. I really hope you can join us. It will be a wonderful afternoon.
Susan
21.B 22.C
【导语】本文是一则餐馆的公告。
21.推理判断题。根据“We’ll be back soon with more of the best Italian food!”可知,拖米说之后会带着更多最好的意大利食物回来,可推测这是一个餐馆。故选B。
22.细节理解题。根据“Little Italie is moving to Main Street next month and will be closed till further notice.”可知,这个餐馆下个月要搬去主街,而且会一直关闭直到有进一步通知。选项C“小意大利将会关闭到四月份为止”错误。故选C。
23.C 24.B 25.D
【导语】本文主要介绍了作者对星星的兴趣以及她的天文梦。
23.细节理解题。根据文章最后的“ I’m planning to make videos about stars in the countryside. ”可知我打算制作关于农村星星的视频。故选C。
24.细节理解题。根据第一段的“Nancy felt surprised when I finally finished telling her all the names I knew.”可知当我终于告诉她所有我知道的名字时,南希感到很惊讶。故选B。
25.推理判断题。根据第三段的“but lots of people don’t realize that a bright moon also stops us seeing very much.”可知但是很多人没有意识到,明亮的月亮也阻止了我们看清很多东西,因此选项D“一轮明月可能会让人们看得很清楚”符合。故选D。
26.C 27.A 28.B 29.C 30.B
【导语】本文节选自《汤姆索亚历险记》,介绍了汤姆在主日学校的一些经历。
26.细节理解题。根据“The school hours were from nine to half past ten.”可知汤姆的主日学校从9点开始。故选C。
27.细节理解题。根据“Tom talked a Sunday-dressed boy at the door then went on buying tickets of different colors.”可知汤姆在门口首次遇到的穿星期天上教堂的衣服的男孩。故选A。
28.词义猜测题。根据“The whole class were restless, noisy and troublesome. When they came to recite their lessons, not one of them knew the verses perfectly.”可知班里的学生没心思学习,他们硬是坐立不安的,restless意为“不安的”。故选B。
29.细节理解题。根据“Ten blue tickets equaled a yellow one. The headmaster would gave a Bible to those who got ten yellow tickets.”可知十张蓝票等于一张黄票,十张黄票能获得一本《圣经》,这需要一百张蓝票。故选C。
30.推理判断题。根据“Only the older pupils managed to stick to their hard work long enough to get a Bible.”可知想要获得《圣经》很难,由此推出汤姆想要买票是因为他不想为这个奖项付出努力。故选B。
31.A 32.C 33.C 34.B 35.A
【导语】本文主要是介绍在线艺术课程为人们学习艺术提供了新的方式,让人们更好的表达自己。
31.细节理解题。根据文中“the guide videos can be played repeatedly for us to have a better understanding”可知导入视频可以反复看,以便更好的理解,说明视频非常有用,故选A。
32.推理判断题。根据文中“adding that painting gives her a chance to forget about her age and feel full of energy once again.”可知油画让她忘记年龄,再次感到精力充沛,说明就像年轻时候一样,故选C。
33.词句猜测题。根据文中“Although they have different jobs”可知是各行各业的人,“各行各业”符合题意,故选C。
34.推理判断题。根据文中“Bai plans to attend an advanced (高级的) class”和“gives her a chance to forget about her age and feel full of energy once again.”可知Bai会继续学习油画,故选B。
35.主旨大意题。文章第一段引出“在线艺术课程”;第二段和第三段举例说明在线艺术课程的好处;第四段总结:每个人都可以在艺术世界中找到表达自己的方式。选项A符合题意,故选A。
36.D 37.A 38.E 39.B 40.C
【导语】本文讲述了宇航员在空间站的艰苦生活及工作情况。
36.根据后文“Six astronauts have lived and worked on board for months.”可知前文表述的是关于航天员的工作地点,选项D“那是国际空间站绕地球运行的地方。”符合语境。故选D。
37.根据“How do they sleep ”可知后文讲述了他们的睡觉方式,选项A“他们在一个小房间的睡袋里漂浮过夜。”符合语境。故选A。
38.根据“Can you imagine the mess that running water would make in zero gravity ... adds a little toothpaste”可知,是在讲刷牙的事情,选项E“在一个没有水龙头的地方刷牙是一个挑战。”符合语境。故选E。
39.根据“Daily exercise is necessary...”可知此处强调锻炼的重要性,下文应表述鼓励宇航员锻炼的方式,选项B“因此,鼓励宇航员每天至少锻炼两个小时”符合语境。故选B。
40.根据前文“The role of astronauts in the International Space Station is to act as lab technicians(技工)for scientists on the Earth.”可知,讲述了宇航员的主要工作任务,故下文仍要表述宇航员的工作任务,选项C“所以他们花时间保护他们的环境,在大约一架波音747大小的空间里进行和观看实验。”符合语境。故选C。
41.China’s chip industry. 42.No, they aren’t. 43.The mid-and Low-end market. 44.3/Three. 45.I think it will be better and better.(开放性试题,言之有理即可)
【导语】本文介绍了近年来,中国的芯片产业发展迅速。在芯片设计方面,中国在中低端市场做得很好,未来5年,中国将加大对先进技术的投资。
41.根据“China’s chip industry has developed quickly in recent years.”可知,近年来,中国的芯片产业发展迅速。故填China’s chip industry.
42.根据“China’s imports (出口) of the chips are even bigger in worth than that of oil.”可知,中国出口的芯片价值甚至超过了石油。因此答案是否定的。故填No, they aren’t.
43.根据“In chip designing, China has done well in the mid-and low-end market,”可知,在芯片设计方面,中国在中低端市场做得好。故填The mid-and Low-end market.
44.根据“China has already developed some influential chip companies, including Allwinners (全志科技), Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC, 中芯国际), and HiSilicon (海思) which is a subsidiary (子公司) of Huawei.”可知,提到了三家有影响力的芯片公司。故填3/Three.
45.根据“For future technology development in the next five years, China then announced (宣布) plans to invest …in advanced technologies including but not limited to (局限于) semiconductors.”以及通读全文可知,中国的芯片产业会越来越好。故填I think it will be better and better.(开放性试题,言之有理即可)
46.B 47.C 48.A 49.B 50.B 51.A 52.C 53.A 54.C 55.B
【导语】本文讲述了一位国王在路中间放了一块大石头。有些人对这块石头很生气,有些人就忽视它,然后走开。一位农民路过它,他费了很多努力把这块石头搬到路边。他发现石头下面有一个金子制成的小包。
46.句意:一天,这位国王在路中间放了一块大石头。
gold黄金;rock岩石;cake蛋糕。根据后文的“...they thought it was only an act to draw people’s attention, they ignored (忽视) the rock and walked away.”可知,此处表示一块大石头,故选B。
47.句意:他知道它会挡住人们的路,但不管怎样他还是命令仆人故意把它放在那里。
instead反而;either也;anyway不管怎样。根据“He knew it was going to get in people’s way,”可知,他知道这块石头挡住人们的路,不管怎样他还是命令仆人把石头放在路中间,故选C。
48.句意:第一批被它挡住的人立刻就生气了。
mad生气的,疯狂的;excited兴奋的;worried担心的。根据“‘Doesn’t he have anything better to do in his life than make people annoyed (使人心烦的) ’ these people said.”可知,此处表示人们生气了,故选A。
49.句意:因为他们认为这只是一种吸引人们注意力的行为,所以他们忽略了石头,然后走开了。
If如果;Because因为;Although尽管。结合句意,前一句表示他们认为这只是一种吸引人们注意力的行为,后一句表示他们忽略了石头,然后走开了,前后表示因果关系,因此用连词because,故选B。
50.句意:其余的人甚至都没看它一眼,继续走着。
avoided避免;continued继续;practiced练习。根据“And the rest didn’t even look at it”可知,其余的人没有看这块石头一眼,因此继续走,故选B。
51.句意:他没有从它身边走过,而是试图把它移到路边。
tried试图;regretted后悔;supported支持。根据“Then it wouldn’t get in people’s way.”可知,这块石头将不会挡住人们的路,因此表示他试图把它移到路边,故选A。
52.句意:因为那是一块很重的石头,他费了好一会儿力气才把它搬开。
round圆形的;strange奇怪的;heavy沉重的。根据“it took him a while to move it with great effort.”可知,他费了很大力气才把这块石头搬开,因此它是非常重的,故选C。
53.句意:他不得不坐下来休息,然后再移动它。
rest休息;read阅读;share分享。根据后文的“But as he was taking a break, he saw something under the rock was shining.”可知,此处表示他坐下来休息,故选A。
54.句意:然后他发现那是一个金子做的小包
wished希望;reported报道;discovered发现。根据前文的“He went near it to have a look.”可知,他走近去看,因此发现了那个小包,故选C。
55.句意:你是一个善良而聪明的人。
busy忙碌的;wise明智的;crazy疯狂的。根据“Second, you know that not all roadblocks are annoying.”可知,你知道并不是所有的路障都令人讨厌,因此你是一个聪明的人,故选B。
56.countries 57.to take 58.happiness 59.taught 60.in 61.but 62.later 63.them 64.good 65.the
【导语】本文主要介绍了生活技能对于孩子们的重要性。
56.句意:生活技能教育已变得如此重要,以至于许多国家的政府和教育当局已将其作为学校课程的必要组成部分。空前有单词“many许多的”,所以名词“country国家”要用复数形式。故填countries。
57.句意:教导孩子如何照顾自己和他人,对于他们作为健康、富有创造力的人类的发展非常重要。how to do sth.意为“如何做某事”。故填to take。
58.句意:生活技能帮助他们在学校、工作和生活中找到幸福和成功。空前单词find是动词,所以本空要用名词作宾语;happy的名词形式是happiness,和success并列。故填happiness。
59.句意:与技术性技能不同,包括我们在学校学习的数学、科学和其他科目,生活技能通常不是在传统的课堂环境中教授的。主语life skills和动词teach是动宾关系,所以用被动语态,动词要用过去分词。故填taught。
60.句意:这些技能对孩子们来说当然很重要,让孩子们勇敢面对日常生活中的挑战。根据句意可知,此处表达“日常生活中的挑战”,in everyday life意为“在日常生活中”。故填in。
61.句意:生活技能教育在今天已经很普遍了,但许多人不知道这意味着什么。“生活技能教育在今天已经很普遍”和“许多人不知道这意味着什么”是转折关系,空格后无逗号,所以用连词“but但是”。故填but。
62.句意:这些帮助年轻人学习他们以后的生活需要的知识、态度和价值观。根据“learn the knowledge, attitudes, and values学知识、态度和价值观”可知,知识、态度和价值观是在以后的生活中用到的。later意为“后来,以后”,故填later。
63.句意:这种教育的重点不是教他们通过考试和上大学,而是让他们准备好过有意义的生活。空前有动词prepares,所以要用代词宾格形式作宾语。故填them。
64.句意:它使孩子们有信心和能力做出正确的决定,管理他们的情绪,并建立牢固的关系。decisions是名词,所以本空应该是形容词,作定语修饰名词,well作形容词时,意为“身体好”,不符合语境,所以使用good。故填good。
65.句意:总之,生活技能教育是在教孩子他们的生活中解决问题和认识到即将到来的机遇的最好方法。空后有最高级best,最高级前要用定冠词the。故填the。
66.However, the road to success is full of difficulties. 67.在每个假期里,他都做很多工作,比如送报纸和当服务员。 68.一开始,事情并没有像他预期的那样发展/发生。 69.and they eventually became successful partners. 70.只要你努力克服自己,你一定会成为赢家/胜利者。
【导语】本文主要介绍了作词家方文山的事迹。
66.然而:however,句首单词首字母要大写;成功之路:the road to success;充满:be full of,句子是一般现在时,主语是第三人称单数,be动词用is;困难:difficulty,可数名词,此处应该用其复数表泛指。故填However, the road to success is full of difficulties.
67.During each vacation:在每个假期里;he:他;did many jobs:做了很多工作;such as:例如;sending newspapers:送报纸;and:和;working as a waiter:当服务员。故填:在每个假期里,他都做很多工作,比如送报纸和当服务员。
68.In the beginning:开始;things:事情;didn’t:不,没有;go:进展/发生;as expected:正如预期的。故填:一开始,事情并没有像他预期的那样发展/发生。
69.并且:and;他们:they;最终:eventually;成为:become,此处应该用其过去式became;成功的搭档:successful partners。故填and they eventually became successful partners.
70.As long as:只要;you:你;try to do:尽力做某事;overcome yourself:克服自己;be sure to一定;winner:赢家/胜利者。故填:只要你努力克服自己,你一定会成为赢家/胜利者。
71.例文
To have a good teacher or a good friend is one of the luckiest things in one’s life.
I’ve met a lot of people in my life. One of them, my Chinese teacher Mr Wu is the person who has influenced me most. Six months ago, I got into a fight with someone over something trivial. To my surprise, Mr Wu did not punish me, but talked to me kindly. He guided me patiently. The most important thing is that this event has a great impact on my later study and life. I also got rid of some bad habits.
I think a good teacher or a good friend should be as patient as Mr Wu and be cautious and conscientious in his position.
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
② 时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第一人称和第三人称为主。
[写作步骤]
第一步,介绍你的良师或者益友对你有积极影响的一件事;
第二步,介绍你觉得良师或者益友应该是什么样子的。
[亮点词汇]
①to one’s surprise令某人惊讶的是
②have a great impact on产生很大影响
③get rid of摆脱
[高分句型]
①One of them, my Chinese teacher Mr Wu is the person who has influenced me most.(who引导的定语从句)
②The most important thing is that this event has a great impact on my later study and life.(that引导的表语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
