武汉卷01-备战2024年中考英语仿真模拟押题卷(含解析)

武汉卷01-备战2024年中考英语仿真模拟押题卷
姓名____________准考证号_____________考场号_____________座位号_____________
考生须知 1. 本试卷共 页,共两部分,共 题,满分 分,考试时间 分钟。2. 在试卷和草稿纸上准确填写姓名、准考证号、考场号和座位号。 3. 试题答案一律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。 4. 在答题卡上、选择题用2B铅笔作答,其他试题用黑色字签字笔作答。 5. 考试结束,请将本试卷、答题卡和草稿纸一并交回。
一、单项选择
1.Compared with Linda’s house, ________ is quite old but comfortable.
A.my B.I C.mine D.myself
2.—Why do you know the movie The Three-Body Problem《三体》so well
—Because I have already read the book! It is perhaps the most ________ known Chinese science fiction novel written by Liu Cixin.
A.recently B.widely C.possibly D.wildly
3.If you want ________ your pronunciation, keep on ________ every day.
A.improve, to practice B.improved, practicing
C.improving, to practice. D.to improve, practicing
4.Alice used to be _________. But after keeping running for a long time, she becomes _________ than before.
A.weak; healthy B.weak; healthier C.strong; healthily D.strong; more healthily
5.—Who is the baby in the photo
—It’s me. The photo ________ fourteen years ago.
A.was taken B.has taken C.is taken D.will take
6.— Would you please ________ make the child ________ any more
— Well, I just wanted him not to play with the chalk.
A.don’t, cry B.not, to cry C.don’t, to cry D.not, cry
7.All the passengers will stay at the airport for another day if the snow ________ tomorrow.
A.won’t stop B.doesn’t stop C.didn’t stop D.hasn’t stopped
8.—Could you please tell me ________
—Next Friday morning.
A.how will we visit the Space Museum
B.how did we visit the Space Museum
C.when we will visit the Space Museum
D.when we visited the Space Museum
9.—I think wearing the seat belt is very important for road safety.
—_________. Safety comes first.
A.It all depends. B.It wouldn’t be worse.
C.That’s a good idea D.I couldn’t agree more
10.—We ________ some old clothes and gave them to poor people yesterday.
—You really did a meaningful thing.
A.have collected B.collect C.were collecting D.collected
11.—More and more foreigners come to visit China.
—I am glad to say that’s true. It’s the ________ of us Chinese.
A.pride B.prize C.praise D.problem
12.—Can I help you, sir
—Yes, please. I’d like ________.
A.two cup of tea B.two cups of teas C.two cup of teas D.two cups of tea
13.—Dropping litter is really __________ to our environment.
—I think so. We should put it in the proper bins.
A.meaningless B.helpful C.friendly D.harmful
14.—John looks anxious these days. Do you know why
—He is ________ a very difficult time. He just lost his job and has a big family to feed.
A.going away B.going out C.going off D.going through
15.—Why didn’t you camp in that beautiful field
—The farmer ________ us off his land when we tried to camp there.
A.pushed B.warned C.promised D.prevented
二、完形填空
It all started when my friend Mareya called. “Guess what! We can go to Hawaii this weekend!”
“Really That’s wonderful!” I was excited.
“Oh, sorry. Not us,” said Mareya. “I 16 my family, but I really wish you could come!”
“It’s OK,” I said. “I’m supposed to go with Ollie on a snowshoeing hike.” But when I hung off the phone, I had a 17 feeling in my stomach. I was happy for Mareya, but also a little envious* of her exciting 18 .
After that, I headed over to Ollie’s to find out 19 we needed to get ready for our trip. I planned to buy plenty of things, but it wasn’t what I thought.
“Zona!” Ollie ran up the sidewalk. “My uncle just got a new fantastic 20 on a beach house. I can play there when he does his work, so we’ll take our trip 21 time. I’m really sorry.” said Ollie.
“Sure!” I did my best to push the corners of my mouth into a smile, 22 my heart was sinking* inside.
After lunch, my mom asked me to take some scissors to our neighbor Mrs Miller. When I got to her house, she told me, “The older I turn, the harder it is to 23 this garden. I need to do it carefully. These scissors will be a big help 24 me. And this year the winter has been so 25 . Everything needs a drink!”
“Let me help you water.” I said and started watering. It felt good to be helpful, but I still couldn’t stop thinking of my 26 .
“Oops!” Mrs Miller said, interrupting my thoughts. “That’s poisonous*. I was trying to move it.”
“I was so busy feeling 27 for myself that I didn’t realize what I was watering!” I said.
She smiled. “No matter if it’s plants or thoughts, we 28 pay attention.”
“But it’s quite hard to stop being unhappy.” I said.
“It’s important to let 29 feel every kind of feeling,” she said. “But after a while, you can feed your mind with good thoughts. Talk to a friend, go for a run or simply enjoy the beauty of flowers.”
Now, when sad feelings come up, I 30 what Mrs Miller said. It doesn’t always work, but it’s definitely worth a try!
16.A.mean B.love C.suggest D.understand
17.A.happy B.strange C.sweet D.crazy
18.A.story B.task C.vacation D.party
19.A.what B.why C.who D.when
20.A.job B.gift C.idea D.chance
21.A.no B.any C.every D.another
22.A.so B.or C.and D.but
23.A.get ready for B.stay away from C.take care of D.pay attention to
24.A.for B.with C.from D.beyond
25.A.dry B.wet C.cold D.warm
26.A.uncles B.friends C.neighbors D.parents
27.A.sorry B.mad C.bored D.tired
28.A.can B.may C.need D.would
29.A.myself B.yourself C.himself D.herself
30.A.spread B.doubt C.explain D.remember
三、阅读单选
International Poetry(诗歌)CompetitionWorld Poetry Day is celebrated on March 21st. Its purpose is to improve people’s ability to read, write, and teach poems all over the world. This year, the International Poetry Center is holding a poetry competition to celebrate the festival! The competition is open to all the poets aged 18 and over from all over the world, and they will be divided into two groups. Open Group (open to all the poets aged 18 and over) ESL Group (open to all the poets aged 18 and over who can write in English as a second language) The winners of each group will receive 1,000. RULES: All the poems must be unpublished works. Poems will not be returned, so please keep a copy. The poem(s) must be in English and created by the poet himself/herself. Poems can be written on any proper subject. No subject on violence (暴力) or drugs (毒品). The competition begins on March 3rd, 2022 and ends on December 28th, 2022. To enter the competition, please visit the Center Shop to pay 5 for each poem. Once the payment is made, please e-mail the poem(s) to poetrycomp@center,uk. Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document(文档) to show which group to enter before e-mailing your poem(s). Questions about the competition can be e-mailed to poetrycomp@center,uk.
31.The purpose of the World Poetry Day is ________.
A.to encourage the British to write poems
B.to teach children how to read and write poems
C.to raise money for the poets from all over the world
D.to help people read, write and teach poems better
32.What does the underlined word “unpublished” mean in Chinese
A.未认证的 B.未校对的 C.未出版的 D.未印刷的
33.Poets can get 1,000 if ________.
A.they win in the group B.their poems are published
C.they enter the competition D.their poems are written by themselves
34.The rules for the competition include the following EXCEPT ________.
A.that poets can write poems in any language
B.that poets must use their unpolished poems
C.that poems can’t be taken back after the competition
D.that poems can’t be written on the subject of violence or drugs
35.Which is the correct order for poets to enter the competition
①Pay 5 for each poem.
②Visit the Center Shop.
③E-mail their poem(s) to poetrycomp@center,uk.
④Mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document
A.①②③④ B.②①④③ C.②①③④ D.③④②①
Brittany Hawley graduated this weekend — but she didn’t cross the stage alone. Her loving golden retriever, Griflin, was right beside her to collect his very own honorary degree.
Brittany was diagnosed with CRPS at 16, which has made her unable to walk. She is now in a wheelchair. Brittany got Griflin through “paws4 prisons”, a program that teaches prisoners in West Virginia to train high-level assistance dogs. “They allow many dogs to come up to you and let the dog choose you,” she said. “Some dogs were scared of the wheelchair, Griffin jumped right into my lap and licked me across the face.”
Then the pair pursued 100 percent together a graduate degree in Occupational Therapy at Clarkson University attending all the same classes, lectures, research projects, etc. “Gnffin does a lot for me.” Brittany said, “including opening doors and turning on lights … If I fall, he’d get a person or a phone to help. But the most important is the comfort he provides when I feel painful.”
So when Brittany was honored with her master’s degree, Griffin was once again at her side — with an honorary degree of his own.
“I pushed from day one for Griffin to graduate with me.” Brittany said, “He did everything I did!”
The Board of Trustees honored the 4-year-old golden retriever at the ceremony, saying he’d shown great endeavour and loyalty to his owner. “I don’t like to be defined as a disabled person. I want to define myself.” said Brittany. “And my loyal dog would always be by my side in my journey.”
36.We can know that Brittany ________.
A.asked Griffin to collect the degree for her
B.lost her two legs because of the terrible disease
C.chose Griffin because he’d shown her great warmth at first sight
D.took Griffin to “paws4 prisons” to receive professional training
37.Griffin was awarded an honorary degree because ________.
A.he showed a high level of assistance during a test
B.he’d played an important role in his owner’s studies
C.Brittany had made her request for him to graduate with her
D.he’d learned a lot of skills in Occupational Therapy
38.The word “endeavour” in Paragraph 7 is closest in meaning to ________.
A.matter B.intelligence C.creativity D.effort
39.What can we learn from the passage
A.Prisoners in West Virginia raise many dogs to enrich their life.
B.Brittany was always proud of Griffin’s ability in helping people.
C.Griffin served as Brittany’s mobility dog and gave her a lot of support.
D.Brittany hoped people could have a new definition of disability.
40.The passage mainly talks about ________.
A.a special honorary graduate of Clarkson University
B.a girl’s journey in a wheelchair with her dog
C.how to receive a graduate degree in Occupational Therapy
D.an unusual ceremony for Brittany
Alpaca (羊驼) dolls, cat bookmarks, sachets (香囊) with hanfu patterns ... These creative cultural products were all made by middle school students.
Students from Beijing 101 Middle School formed a creative cultural studio with its own marketing (市场), financing (财务), and technology departments, “Compared to a common student club, we want our studio to be more like a company,” said studio member Bai Xiaowei. “It’s good to do something for real and see designs turn into products.”
According to Bai, the studio has a “closed-loop (闭环) chain for designing, manufacturing (制造), advertising and selling. “They’ve held a design competition for two years in a row. All of the school’s students can take part, and about 10 works are chosen to be manufactured and sold.
To sell the products, they open stalls (摊位) during school events. They even built a WeChat mini program that students can use to place orders online and get products delivered to their classroom. “The alpaca doll wearing a vest (马甲) that has our school badge (徽章) on is one of the most popular products,” said studio member Xue Yiran.
Designs that haven’t been manufactured yet will be shown using 3D computer modeling. Grade 10 student Lin Yutang is in charge of this job. He also makes videos to advertise the designs.
Just like any start-up company, the studio aims to grow bigger and has already gotten an investor (投资者). Bai said the investment is very helpful, as it can be used to organize bigger events and build a larger sales network. “We believe in a brighter future for our ‘company’,” she said.
41.From the ending of the passage, we can know that ________.
A.the studio has a much bigger dream B.the investor is smart and brave
C.the studio has become very famous D.the studio has raised much money
42.What’s the biggest difference between the studio and a common student club
A.A student club can often have activities. B.The studio is more like a company.
C.A student club needn’t worry about members. D.The studio is run by some students.
43.Who is in charge of advertising the designs
A.Xue Yiran. B.Bai Xiaowei. C.WeChat. D.Lin Yutang.
44.What is the function of the fourth paragraph
A.Showing how to open stalls during school events.
B.Sharing some experience about the way to order online.
C.Reminding readers to buy one of the most popular products.
D.Telling something about the fourth step of the closed-loop chain.
45.Which of the following can be an appropriate title for this passage
A.A common student club B.Great students in great school
C.Creativity on sale D.Start your business right now
四、多句选词填空
选择单词或词组,用其适当的形式填空,使句子意思正确、通顺。(每词限用一次,其中两词多余)
regret;twelve;difficult;discover;tomato;find out;send out
46.It is said that a Chinese ruler called Shen Nong was the first to tea as a drink.
47.When he found it difficult to get a good job, he not studying harder at school.
48.I think eating and carrots is good for our health.
49.People used to sky lanterns when they were in trouble.
50.There are twenty floors in this building. Jeff lives on the floor.
五、短文首字母填空
根据短文内容和首字母提示,填写所缺单词。
Wuxi city in East China’s Jiangsu province is known as the “Home of the Erhu”, because it is the b 51 of many Erhu masters. Walking around Wuxi, you can often hear the wonderful s 52 of the erhu. The erhu was f 53 called Huqin, a musical instrument in northern China, which dates more than a thousand years back to the Tang Dynasty (618-907). In modern times, with the development of Chinese operas, the huqin was renamed the erhu and later it s 54 throughout China.
The erhu plays a l 55 role in many Chinese folk orchestras (乐团), just as the violin does in Western orchestras. The erhu and the violin also have s 56 parts, both made up of a body, a bridge, strings and a separate bow.
The player usually holds the erhu on the leg, holding the neck with his left hand and pressing the strings with his f 57 , while drawing the bow with his right hand. As the bow runs a 58 the strings and vibrates (使振动) them, beautiful music leaps out. Not limited by just two strings, a good player can give erhu amazing expression. It can present both soft, lovely tunes, and grave, sorrowful music.
Today, as an oriental folk instrument, erhu can be seen playing on the same stage with various Western instruments, such as piano, violin and guitar, in many international c 59 . This not only adds new possibilities for music creation, but also brings r 60 enjoyment to the audience (观众). If you’re interested, you might as well find a piece of erhu music and listen to it!
六、材料作文
61.生活中我们会遇到形形色色的人,他们的所作所为或许对我们的人生观、社会观和价值观有着深远的影响,请你以“The person who has influenced most”为题,写一篇英语短文。
要点:1.选取人物进行外貌或性格描写
2.写一两件人物对你影响深刻的事情。
3.这些事情对你的哪些方面有影响?写出你的评价和感受。
注意:1.文中不得出现真实的地名、校名和人名;
2.词数80个左右(开头已给出,不计入总词数)。
In my life, I met many people who has influenced me. But _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.C
【详解】句意:与琳达的房子相比,我的房子很旧,但很舒适。
考查代词辨析。my我的,形容词性物主代词;I我,人称代词主格;mine我的,名词性物主代词;myself我自己,反身代词。此处指“我”的房子很旧但很舒服,空格后没有名词,故用名词性物主代词。故选C。
2.B
【详解】句意:——你为什么对电影《三体》这么了解? ——因为我已经读过这本书了!这也许是刘慈欣写的最广为人知的中国科幻小说。
考查副词辨析。recently不久前;widely广泛地;possibly可能地;wildly疯狂地。根据“known Chinese science fiction novel written by Liu Cixin.”可知,此处指最广为人知的中国科幻小说。故选B。
3.D
【详解】句意:如果你想要改善你的发音,坚持每天练习。
考查非谓语。want to do sth“想要做……”;keep on doing sth“坚持做……”,都是固定短语。所以第一空用不定式;第二空用动名词。故选D。
4.B
【详解】句意:爱丽丝过去很虚弱。但在长时间跑步后,她变得比以前更健康了。
考查形容词原级及比较级。weak虚弱的;strong强壮的;healthy健康的;healthily健康地,副词;healthier更健康;more healthily副词比较级。根据“Alice used to be”以及“But after keeping running for a long time”可知没跑步之前应该是虚弱的;根据“becomes...than before.”可知用形容词比较级。故选B。
5.A
【详解】句意:——这张照片里的那个婴儿是谁?——它是我。这张照片是在14年前被拍摄的。
考查一般过去时的被动语态。根据“fourteen years ago”可知,该句时态是一般过去时,主语the photo和谓语动词take之间是被动关系,所以应用一般现在时的被动语态,其结构为was/were+done,应填was taken。故选A。
6.D
【详解】句意:——请你不要再让这孩子哭了好吗?——好的,我只是想让他别玩粉笔。
考查非谓语动词。would you please not do sth“请你不要做某事了好吗”,make sb do sth“让某人做某事”,故选D。
7.B
【详解】句意:如果明天雪不停,所有的乘客还要在机场呆一天。
考查条件状语从句的时态。根据“if”可知此处为条件状语从句,而由“tomorrow”可知,句子的时态遵循“主将从现”的原则,所以此处应用一般现在时,故选B。
8.C
【详解】句意:——你能告诉我我们什么时候参观太空博物馆吗?——下周五早上。
考查宾语从句。此处是宾语从句,从句用陈述语序,排除A和B选项。结合答语“Next Friday morning”可知,从句用一般将来时,故选C。
9.D
【详解】句意:—— 我认为系安全带对道路安全非常重要。—— 我非常同意。安全第一。
考查情景交际。It all depends. 视情况而定;It wouldn’t be worse. 不会更糟了;That’s a good idea这是个好主意;I couldn’t agree more我非常同意。根据“Safety comes first.”可知,非常同意上文所说“系安全带对道路安全非常重要”的观点。故选D。
10.D
【详解】句意:——昨天我们收集了一些旧衣服,送给了穷人。——你真的做了一件有意义的事。
考查动词时态。根据“yesterday”可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故选D。
11.A
【详解】句意:——越来越多的外国人来中国旅游。——我很高兴地说这是真的。这是我们中国人的骄傲。
考查名词辨析。pride骄傲;prize奖品;praise赞美;problem问题。根据“More and more foreigners come to visit China.”可知,这是中国人的骄傲,故选A。
12.D
【详解】句意:——先生,我可以帮助你吗?——是的。我想要两杯茶。
考查不可数名词的表达。tea是不可数名词,没有复数形式,a cup of“一杯”,根据two可知,cup用复数形式,故选D。
13.D
【详解】句意:——扔垃圾对我们的环境真的有害。——我想是的。我们应该把它放在合适的垃圾箱里。
考查形容词辨析。meaningless没有意义的;helpful有帮助的;friendly友好的;harmful有伤害的。根据“Dropping litter”可知扔垃圾对环境有害,故选D。
14.D
【详解】句意:——约翰这几天看起来很焦虑。你知道为什么吗? ——他正在经历一个非常困难的时期。他刚刚失业,有一个大家庭要养活。
考查动词短语辨析。going away走开;going out外出;going off失去对……的兴趣;going through经历。根据“He just lost his job and has a big family to feed.”可知,约翰正在经历一个非常困难的时期。故选D。
15.B
【详解】句意:——你为什么不在那片美丽的田野露营?——当我们试图在那里扎营时,农民警告我们离开他的土地。
考查动词词义辨析。pushed推;warned警告;promised承诺;prevented阻止,与from连用。根据“... us off his land”可知,是“警告我们离开他的土地”。故选B。
16.A 17.B 18.C 19.A 20.A 21.D 22.D 23.C 24.A 25.A 26.B 27.A 28.C 29.B 30.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者被朋友拒绝一起去旅行而去邻居家帮忙,对邻居夫人的一番话深受启发的故事。
16.句意:我的意思是我们一家人,但是我真的希望你能来。
mean意思是;love热爱;suggest建议;understand理解。根据“Oh, sorry. Not us,”可知,马雷亚的意思是她的一家人,不是所有人。故选A。
17.句意:但是当我挂掉电话,我胸中升起了一股奇怪的感觉。
happy开心的;strange奇怪的;sweet甜蜜的;crazy疯狂的。根据下文“I was happy for Mareya, but also a little envious of her exciting...”可知,作者内心有两种情绪,所以应是奇怪的。故选B。      .
18.句意:我既为马雷亚开心,但是也有点羡慕她的令人兴奋的旅行。
story故事;task任务;vacation旅行;party派对。根据上文“We can go to Hawaii this weekend!”可知,这是旅行。故选C。
19.句意:在那之后,我前往奥利家去搞清楚我们需要什么来为我们的旅行做准备。
what什么,指物;why为什么;who谁;when什么时候。根据下文“I planned to buy plenty of things”可知应是买的东西,用what指代。故选A。
20.句意:我叔叔刚在沙滩屋那里得到了一份非常棒的工作。
job工作;gift礼物;idea主意;chance机会。根据“I can play there when he does his work”可知,叔叔在那上班就可以去玩。故选A。
21.句意:当他在那里上班的时候我可以去玩,所以我们下次再一起去旅行吧。
no不;any任何;every每个;another另一个。根据语境可知,此次旅行不能一起去了,故约别的时间。故选D。
22.句意:我尽力咧出笑容,但是我的内心却是很失落。
so所以;or或者;and和;but但是。根据语境可知,前后句是一种转折关系。故选D。
23.句意:我年纪越大,越难好好打理这个花园。
get ready for为……做准备;stay away from远离;take care of 照顾;pay attention to注意。根据下文“I need to do it carefully”可知,应是好好打理花园。故选C。
24.句意:这把剪刀对我来说帮助很大。
for对于;with有;from从;beyond超过。根据句意可知应是对于我来说。故选A。
25.句意:今年的冬天很干燥。
dry干燥的;wet潮湿的;cold寒冷的;warm温暖的。根据“Everything needs a drink!”可知,万物都要水。故选A。
26.句意:帮助别人的感觉很好,但是我还是忍不住想起我的朋友们。
uncles叔叔们;friends朋友们;neighbors邻居们;parents父母。根据上文可知,马雷亚和奥利都是作者的朋友。故选B。
27.句意:我正忙于为自己感到难过以至于我都没有意识到我在浇水。
sorry对不起,难过;mad生气的;bored无聊的;tired疲劳的。根据上文作者的经历,两次被朋友拒绝,故很难过。故选A。
28.句意:无论是浇植物还是想法,我们都需要专注。
can能;may或许;need需要;would将要。根据“we ... pay attention.”可知,应是需要专注。故选C。
29.句意:让自己感受每一种感觉很重要。
myself我自己;yourself你自己;himself他自己;herself她自己。根据下文“you can feed your mind with good thoughts”可知是对作者说的话。故选B。
30.句意:现在当悲伤的感情出现的时候,我就想起米勒夫人所说的话。
spread传播;doubt怀疑;explain解释;remember记得。根据“what Mrs Miller said”可知,是记起她说的话。故选D。
31.D 32.C 33.A 34.A 35.B
【导语】本文是国际诗歌节的参赛公告,先介绍了国际诗歌节的由来及目的,接着介绍了今年的比赛地点、对象及组别,然后明确了参赛规则,最后介绍了奖励规则及注意事项。
31.细节理解题。根据“Its purpose is to improve people’s ability to read, write, and teach poems all over the world.”可知,举办国际诗歌日的目的是提高全世界人们读诗、写诗和教诗的能力。故选D。
32.词义猜测题。根据常识和“Poems will not be returned, so please keep a copy.”可知参加比赛的诗词应该是没有出版的作品,unpublished意为“未出版的”,故选C。
33.细节理解题。根据文中“The winners of each group will receive 1,000.”可知,如果在本组内赢了,诗人可以获得£1000,故选A。
34.细节理解题。根据文中“The poem(s) must be in English”可知,诗歌必须是英文。选项A“诗人可以用任何语言写诗。”错误,故选A。
35.细节理解题。根据“please visit the Centre Shop to pay £5 for each poem.”可知,第一步是②参观中心店,第二步是①每首诗支付£5;第三句“Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document (文档) to show which group to enter before e-mailing your poem(s).”可知是,第三步在是④在文件的右上角标记Open或ESL;第二句“Once the payment is made, please e-mail the poem(s) to poetrycomp@center,uk..”可知,第四步是③把诗歌发电子邮件到poetrycomp@center.uk。正确顺序是②①④③,故选B。
36.C 37.B 38.D 39.C 40.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了狗狗Griffin陪伴身患残疾的Brittany读完克拉克森大学后获得荣誉学位的事。
36.细节理解题。根据原文“Griffin jumped right into my lap and licked me across the face”可知,第一次见面,狗狗Griffin的举动就让Brittany感到很暖心,所以选择了它。故选C。
37.细节理解题。根据原文“Then the pair pursued 100 percent together a graduate degree in Occupational Therapy at Clarkson University attending all the same classes, lectures, research projects, etc”可知,狗狗Griffin陪着Brittany完成了所有的课程,所以它得到了荣誉学位。故选B。
38.词句猜测题。根据上文“He did everything I did!”可知,狗狗Griffin陪着Brittany做完了一切事,故可推断“endeavour”此处有“努力”之意,与“effort”意思相近,故选D。
39.细节理解题。根据原文“Gnffin does a lot for me … including opening doors and turning on lights … If I fall, he’d get a person or a phone to help. But the most important is the comfort he provides when I feel painful”可知,狗狗Griffin为Brittany提供了很多支持。故选C。
40.主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,讲述了狗狗Griffin陪伴身患残疾的Brittany读完克拉克森大学后获得荣誉学位的事。故选A。
41.A 42.B 43.D 44.D 45.C
【导语】本文介绍了北京101中学的学生组成了一个有自己市场营销的创意文化工作室的具体情况。
41.推理判断题。根据“We believe in a brighter future for our ‘company’ ”可知学生们相信他们的“公司”有一个更光明的未来,推知,工作室有一个更大的梦想。故选A。
42.细节理解题。根据“Compared to a common student club, we want our studio to be more like a company”可知与普通学生俱乐部相比,工作室更像一家公司。故选B。
43.细节理解题。根据“Grade 10 student Lin Yutang is in charge of this job. He also makes videos to advertise the designs.”可知十年级学生林玉堂负责广告设计。故选D。
44.主旨大意题。根据“To sell the products, they open stalls (摊位) during school events. They even built a WeChat mini program that students can use to place orders online and get products delivered to their classroom.”可知销售的渠道是摆摊和微信小程序;再根据“According to Bai, the studio has a “closed-loop (闭环) chain for designing, manufacturing (制造), advertising and selling.”可知闭环链一共4步,销售是闭环链的第四步。故选D。
45.最佳标题题。本文介绍了北京101中学的学生组成了一个有自己市场营销的创意文化工作室的具体情况,总结起来就是出售创意。所以选项C“出售创意”可以作为本文的标题。故选C。
46.discover 47.regretted 48.tomatoes 49.send out 50.twelfth
【解析】46.句意:据说,一位名叫神农的中国统治者是第一个发现茶作为饮料的人。根据“tea as a drink”可知,此处表示发现茶是一种饮料。the first to do“第一个做……的”,应用动词原形。故填discover。
47.句意:当他发现很难找到一份好工作时,他后悔没有在学校努力学习。根据句意可知此处选择动词regret“懊悔,遗憾”。根据“found”可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式。故填regretted。
48.句意:我认为吃西红柿和胡萝卜对我们的健康有益。根据“is good for our health”可知此处应选名词tomato“西红柿”。空处与carrots并列,因此应用复数形式。故填tomatoes。
49.句意:人们过去常常在遇到麻烦时放天灯。根据句意可知此处表示“放天灯”,选择动词短语send out,意为“放出,发送”。固定搭配used to do“过去常常做某事”。故填send out。
50.句意:这栋楼有二十层。杰夫住在十二楼。表示住在具体某一层楼应用序数词,此处应用twelfth“第十二”。故填twelfth。
51.(b)irthplace 52.(s)ounds##(s)ound 53.(f)irst 54.(s)pread 55.(l)eading##(l)ead 56.(s)imilar 57.(f)ingers 58.(a)gainst 59.(c)oncerts 60.(r)ich##(r)icher
【导语】本文主要介绍了中国的一种传统乐器二胡。
51.句意:因为它是很多二胡大师的出生地。根据“many Erhu masters”结合首字母可知,是很多二胡大师的出生地,应用birthplace表示“出生地”。故填(b)irthplace。
52.句意:走在无锡,经常能听到精彩二胡的声音。根据hear可知是听到,结合首字母可知,应用sound表示“声音”,可用单数或复数形式。故填(s)ounds/(s)ound。
53.句意:二胡首先被称为胡琴。根据后文的“In modern times, with the development of Chinese operas, the huqin was renamed the erhu”可知近代以来,随着中国戏曲的发展,胡琴改名为二胡,因此最先是被称为胡琴,结合首字母可知应用first表示“最先”。故填(f)irst。
54.句意:胡琴改名为二胡并在之后传遍中国。根据“throughout China.”可知遍布中国,结合首字母可知应用spread表示“传播”,时态为一般过去时,此处应用过去式。故填(s)pread。
55.句意:二胡在许多中国民间管弦乐团中起着主导作用,就像小提琴在西方管弦乐团中一样。根据“just as the violin does in Western orchestras”可知就像小提琴在西方管弦乐团中一样,结合首字母可知,应用lead表示“领导”或者leading表示“主导的”。故填(l)eading/(l)ead。
56.句意:二胡和小提琴也有相似的部分,都由琴身、琴桥、琴弦和单独的弓组成。根据“both made up of a body, a bridge, strings and a separate bow.”可知都由琴身、琴桥、琴弦和单独的弓组成,这是相似的,结合首字母可知,应用similar表示“相似的”。故填(s)imilar。
57.句意:演奏者通常把二胡放在腿上,左手扶着二胡,用手指按弦,同时用右手拉弓。根据“ pressing the strings”可知是按弦,结合首字母可知,应用finger表示“手指”,应用复数形式表示不止一根手指。故填(f)ingers。
58.句意:当弓在琴弦上奔跑并振动琴弦时,美妙的音乐跳了出来。由前文可知,二胡需要在琴弦上拉弓,结合首字母可知应用介词against表示“靠,倚”。故填(a)gainst。
59.句意:如今,二胡作为一种东方民间乐器,在许多国际音乐会上都能看到二胡与钢琴、小提琴、吉他等各种西方乐器同台演奏。根据“playing on the same stage”可知是在同样的舞台演奏,结合首字母可知应用concert表示“音乐会”,many后接可数名词复数。故填(c)oncerts。
60.句意:这不仅为音乐创作增添了新的可能性,也给观众带来了丰富的享受。根据“adds new possibilities”可知增添了新的可能性,结合首字母可知用rich表示“丰富的”或者richer表示“更丰富的”,即新的可能性会带来(更)丰富的享受。故填(r)ich/(r)icher。
61.例文:
In my life, I met many people who have influenced me. But my grandmother influences me most.
My grandmother has white curly hair and big brown eyes. She is kind and always friendly to people around her. When I was young, she often brought me to the mall and bought me presents. Once, there was a man with dirty clothes outside the mall. I was a little terrified of him. But my grandmother smiled at him and gave him 50 yuan to buy something to eat.
This kindness of grandmother influences me in my whole life. I always remember to be nice to people like her. Be kind to others, and we will be happy in our hearts.
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文;
② 时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,包括影响最大的人是谁,什么事情对自己的影响大等。
[写作步骤]
第一步,介绍这个人是谁以及外貌等;
第二步,具体介绍对自己影响大的事情是什么;
第三步,最后是介绍事情对自己的影响是什么。
[亮点词汇]
① be friendly to对……友好
② remember to do记得做某事
③ be nice to对……好
[高分句型]
① When I was young, she often brought me to the mall and bought me presents.(when引导的时间状语从句)
② Be kind to others, and we will be happy in our heart.(祈使句, and+简单句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。