Unit 6(B卷·能力提升)
班级________ 姓名________ 学号________ 分数________
(时间:100分钟, 满分:100分)
第Ⅰ卷 选择题
一、单项选择(满分10分, 每小题1分, 共10小题)
1.Tom sat ________ to his mother with his eyes half ________.
A.closed; opened B.close; open C.closely; opening D.close; opened
2.—I’m late for the film! It’s about to start.
—Well, I’m late for the film as well, but you don’t see me ________.
—I’m sorry. I’ll wait for my turn.
A.put in B.queue up C.give up D.push in
3.What great trouble Mike has ________ his friend’s new flat!
A.finding B.found C.to find D.find
4.To invent a new kind of electric light, Thomas Edison did lots of ___________.
A.inventions B.operations C.experiments D.instruments
5.Xi Jinping says we are not ______ on the Great Way and the whole world is one family.
A.alone B.worried C.lost D.necessary
6.________, it is necessary for us ________ as much time as possible practicing speaking English after class.
A.Instead; to spend B.Instead of; spending C.Instead of; to spend D.Instead; spending
7.We found ________ necessary to wear masks because of the cold.
A.it’s B.it C.that D.that is
8.—Mum, I have lost the tennis match. I can’t feel worse now!
—Dear, I know ________ how you feel. But I believe you can make it if you keep practicing!
A.properly B.widely C.exactly D.closely
9.It is hard ________ you to get used to ________ up early on such a cold day.
A.of; get B.for; getting C.for; get D.of; getting
10.Kevin holds a ________ for 400-meter race in our school. No one can run faster than him.
A.record B.prize C.score D.medal
二、完形填空(共15小题, 每小题1分, 满分15分)
Steven lost an arm after a traffic accident years ago. On that day,he was 11 down by a car badly. His left arm bone was smashed(撞碎). “I can't feel my hand!”Steven kept shouting 12 he woke up in the hospital. It was the only way he could think of to stop the things from getting 13 ,though it was no use at all. That was really the hardest time for him.
Life still went on. Steven 14 the next two years in the hospital. At first,he couldn't even tie his shoes,open a bottle of water or cut his fingernails(指甲)by himself. Later he knew he had to face all the 15 . With the support of his wife,he began to 16 all kinds of activities. 17 he began dreaming of a better life and decided to learn to play the violin. Steven knew 18 about playing the violin and there was no one to ask for help. Therefore(因此),he made 19 progress,Then he met Lam,an amateur(业余的) 20 . Steven became Lam's first student. Then Steven kept practicing playing the violin 21 the help of Lam. Sometimes he also played 22 When he played on the street,what people offered was not sympathy(同情心) 23 admiration.
Steven says playing the violin does not make life 24 for him,and he has to face new challenges every day. However,he won't 25 . And he will never stop trying different new things in his life.
11.A.beaten B.knocked C.cut D.pulled
12.A.when B.if C.while D.before
13.A.worse B.bigger C.cooler D.funnier
14.A.finished B.took C.spent D.enjoyed
15.A.dangers B.difficulties C.directions D.arguments
16.A.join B.attend C.compete D.take part in
17.A.Normally B.Hardly C.Completely D.Gradually
18.A.anything B.something C.nothing D.everything
19.A.rapid B.slow C.great D.real
20.A.violinist B.pianist C.coach D.singer
21.A.under B.for C.with D.without
22.A.at home B.in public C.at school D.in hospital
23.A.and B.or C.nor D.but
24.A.easier B.harder C.sadder D.safer
25.A.cheer up B.keep up C.give up D.pick up
三、阅读单选(共14小题, 每小题2分, 满分28分)
A
It was yard sale time again, and everyone in the Jones family was getting ready.
Billy, the youngest, was clearing out his old toys. He put several old robots and games in his yard sale box. He also found some clothes that didn’t fit.
Suzy, the middle child, decided to part with some stuffed animals (毛绒玩具) from her collection. She also found some old books.
Regina, the eldest, had music CDs and some clothes to sell. She had the most clothes of the children to sell.
Dad had many things he could part with: some tools, some records he didn’t listen to, some computer parts and a few old jackets and suits.
Mum had a few things to sell. She chose some handbags, some shoes and some clothes. She also found some old dishes.
Together, the five of them set up their tables and the sale began at 7:30 a.m. People came early and the buying and selling was fierce. They hardly had time to take a rest. Many people brought young children, so Billy did well. He sold out his toys quickly. Girls liked Suzy’s stuffed animals, and a few teenagers bought most of Regina’s music CDs. Mum and Dad had the most things, so they took longer to sell them, but they also made more money.
In the end, Billy made $22, Suzy made $18 and Regina made $43. Mum and Dad made a bit more. Dad made $143 and Mum made $97. It was quite a good day.
26.Who didn’t bring clothes to the yard sale
A.Billy. B.Suzy. C.Regina. D.Dad.
27.Mum didn’t bring ________ to the yard sale.
A.shoes B.dishes C.handbags D.music CDs
28.What does the underlined word “fierce” mean in Chinese
A.仓促的 B.悠闲的 C.激烈的 D.惨淡的
29.Mum and Dad took longer to sell their things because they ________.
A.were bad at selling
B.had the most things
C.had to prepare food and drinks
D.had to take care of their children
30.How much did the three children make at the yard sale
A.$83. B.$180. C.$240. D.$323.
B
Studying abroad can be a difficult experience, so you had better remember the following things.
You can not completely (完全) enter another country if not leaving your home behind. When you are abroad, do not always speak on your mobile phone to people at home or spend too much time on the Internet.
If you want to learn the language, you have to practise it. Because practice makes perfect.
If you have made a choice to study in a foreign country, forget your pride (骄傲) and don’t be afraid to make mistakes. It is natural for anyone to make mistakes when learning a new language. This is how we learn.
Be 10 times more polite than usual. People are more likely to be helpful and patient if you are nice and polite. If you are staying with a family, make sure to clean the room and make your bed, and always be polite when talking to them.
Try to get into the local society. School is important, but the cultural experience is also very important. We all like to get good grades and do well in school, but we can not fully understand the culture only in the classroom.
Do not waste your time. Everyone has bad days when they miss home. These days will pass. Remember that you are one of the few lucky people. Go and learn about the world and, most importantly, have fun.
31.When you are in another country, it is better for you not to _______.
A.get into the local society B.be polite to others
C.always speak on your mobile phone to people at home D.forget your pride
32.Don’t be afraid to make mistakes, because _______.
A.you may not make any mistake B.it is natural for anyone to make mistakes
C.you are better than anyone else D.mistakes are far away from you
33.When a person is studying abroad, _______.
A.he/she should try to get into the local society
B.he/she can’t go out of the classroom
C.he/she can get good grades
D.he/she can see the cultural experience is not very important
34.Which of the following sentences is NOT true according to the passage
A.Speaking English is often a good way to improve your English.
B.It is more important to stay in class to get a high mark without going out.
C.People like to help the person who is polite.
D.You should spend some time playing while studying abroad.
35.Why did the writer write this article
A.To tell people how to study abroad better. B.To tell people not to study abroad.
C.To teach people how to learn a language. D.To tell people what they shouldn’t do abroad.
C
Qi Haoran, a Junior student, was quite busy over the past winter vacation and not just with his homework. Qi, together with other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign (光盘行动). The students went to many restaurants and told people the importance of saving food. "Excuse me, do you know that nine million people around the world still haven't got enough to eat Could you please not waste food " They would say this kind of thing hundreds of times every day.
China in recent years has experienced serious problems with wasted food. CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 20 million people for a year. It's a tradition that Chinese people offer lots of food when they invite others to dinner. Many even feel that they will lose face iftheir guests have eaten all their foods
Luckily the campaign has got the support of many. In a restaurant in Xinjiang, the owner gives the guests who have eaten up all that they ordered a sticker. People can enjoy a free meal when they have ten stickers. More than seven restaurants in Beijing have begun to offer smaller dishes and encourage their guests to take leftovers (剩饭剩菜) home.
Wasting food is a serious problem around the world, not only in China. It's said that two billion tons (吨) of food ends up as waste every year. This is as much as half of all the food in the world. The UN Environment Programme and the Food and Agriculture Organization held a "Think, Eat, Save" programme on 2 January to help reduce food waste.
To reduce food waste is a big task, and it needs time. It's important that everyone does their bit, just like Qi. Did you finish your meals today
36.The Clean Your Plate Campaign calls on people to____________.
A.do volunteer work B.work part time in restaurants
C.stop wasting food D.wash their plates after dinner
37.What did the restaurant in Xinjiang do to support the campaign
A.The owner would have dinner with those who had eaten up their food.
B.It offered a free meal to the guests who had finished all their food ten times.
C.It gave stickers to the guests who ordered small dishes.
D.It encouraged customers to take leftovers home.
38.From the passage, we can know that__________.
A.wasting food is a serious problem in China
B.Chinese people waste the most food in January
C.20 million Chinese people invite others to dinner every day
D.Chinese people usually don't offer enough food to their guests
39.You can probably read this passage___________.
A.in a science book B.in a newspaper
C.in a tourist guide D.in an advertisement
40.According to the passage, which of the following is NOT true
A.Many people in China are starting to do something to reduce food waste.
B.Two billion tons of food is wasted every year.
C.It's not easy for people to solve the problem of wasting food.
D.The "Think, Eat, Save" programme was held to make sure people eat healthy food.
D
While many young people were enjoying the summer vacation, Zach Bonner was working his hardest. Zach started walking from Valrico, Florida, his hometown, on Christmas, 2009. He reached Los Angeles nine months later in September, 2010. He covered a total of 2,478 miles and raised $120,000 for kids in need. Along the way, Zach attended school online. His mother, brother and sister took turns to walk or drive together with him.
Although he is very young, Zach has a long history of helping others. When a terrible storm hit town in 2004, Zach, when six, pulled a wagon(小推车)through his community and collected food for people in need.
He has raised $400,000 for his Little Red Wagon Foundation since then. It gives money to projects which help homeless children. In 2007, Zach began walking to support a children’s charity(慈善组织)in Tampa, Florida. He finished his journey 23 days later, 280 miles away in Tallahassee. Then in the summer of 2009, hetrekkedabout 670 miles from Atlanta to Washington, D.C., in just two months.
“As long as there are homeless kids, I will never stop walking for them.”Zach says.
41.What did Zach do during the summer vacation in 2010
A.He stayed at home to look after his family.
B.He travelled to his hometown with his family.
C.He joined in a school activity with other kids.
D.He walked to collect money for kids in need.
42.We can learn from Paragraph 2 that Zach .
A.began to help people at a very early age
B.made money to pay for his education
C.enjoyed playing around in his community
D.worked very hard for his family
43.At what age did Zach start walking to support a Tampa children’s charity
A.At six. B.At nine. C.At eleven. D.At twelve.
44.The underlined word “trekked” in Paragraph 3 probably means “ ”.
A.延伸 B.挖掘 C.跋涉 D.飞行
45.Which of the following best describes Zach
A.Friendly and shy. B.Silly but lovely. C.Kind and helpful. D.Clever but lazy.
第Ⅱ卷 非选择题
John Brown, an office worker, lives in Washington, He inherited(继承) $1,000,000 when he was 23. He didn’t feel happy at all. His college friends were looking for their first jobs, but he didn’t have to. John decided to keep living a simple life like everyone else. He didn’t tell any of his friends and gave $100,000 of his money to a charity that helped poor children to live better lives, but he is much happier.
Up to now, John has helped 15 children from poor countries all over the world, $200 a month for each. The child does not receive the money in cash. The money pays for the child’s school expenses, food, medical are and clothing. John receives a report each year on the child’s progress. They can write to each other, but usually the children do not speak English.
When John first heard about these children, he wanted to help them. “It was not anything special,” he said. “Until I had the chance to go to these countries and meet the children I was helping, I did not know anything about the type of life they had.”
Once John went to meet a little girl in Africa. He said that the meeting was very exciting. “When I met her, I felt very, very happy,” he said, “I saw that the money was used for a very good plan. It brought me closer to the child in a way that giving money alone.” “I want to do everything I can. I will go on helping those children in need,” he added.
46.What kind of life is John living
47.Did John want to look for a job or stay at home after he got the money
48.The child receives the money in cash, doesn’t he
49.Why did John say that the meeting with the little girl was very exciting
50.What do you think of John Brown
阅读还原5选5
Have you ever had fun in your kitchen There are many simple ways to find pleasure at home. You don’t have to buy a lot of new tools but just be patient and recycle your kitchen things.
Bring some greens to your kitchen.
Instead of buying new plants and vegetables, you can grow them for free. At first prepare some onions. Cut onions in order to leave the complete white parts. 51
You can also plant the root in soil and grow them. Cover with an inch or two of soil and keep wet. You’ll have whole new onions in several weeks. All you need is a window for light, a few paper cups or small glasses of water, and some patience.
Drink something cool in summer
Try to freeze the watermelon for half an hour. But don’t forget to prepare ice in your kitchen. You can throw them into an electric machine to mix up together. Also, you maybe love to make drink top with any fruit you like. 52
53
Did you know that rice cookers in your kitchen can be used to make delicious cakes They save space, energy and time! First cut the chocolate bars into pieces and put it in the rice cooker. After it melts, pour the milk cream in and blend it. When it’s mixed, turn off the rice cooker. Crack the eggs and mix it up. Pour in the flour and stir it. When it’s completely mixed, press the start button! Wait for one hour and open! Before you take it out, make sure whether it is baked well. 54 If you think you need to heat it up, press the button again.
55 However, what you get is in the pleasure of making things on your own. It is well worth trying.
A.Use easy tools in kitchen.
B.But be careful not to burn your fingers.
C.It is really convenient to buy some in markets.
D.Now it is time to place them in a glass with enough water.
E.For example, you can try to put sweet and cute cherries on it.
Why is the cat not in the Chinese zodiac (生肖)
There is a famous Chinese folk story about this. The Jade Emperor (玉皇大帝) invited all animals to take part 56 a race (赛跑). The first 12 animals to finish the race would become part of the zodiac.
At that time, the cat and the rat were good friends. When they 57 (hear) about the race, the cat said to the rat, “we should arrive early to sign up for the race, but I 58 (usual) wake up late.” The rat promised to wake his friend up 59 they could go together. 60 , on the morning of the race, the rat was so 61 (excite) when he woke up that he forgot his promise. He went directly to the gathering area for the race. The cat woke up only 62 (find) that the race was already over.
But it is only 63 story. The real reason is that there were no cats in China in ancient times. Researchers say that before the Han Dynasty (206 BC-220), China didn’t have house cats. There were some descriptions of cats in China in some ancient 64 (book), but they were mostly wildcats.
Nowadays it is 65 (believe) that house cats have appeared in China since the Eastern Han Dynasty. But by that time, the animals of the Chinese zodiac had already been chosen.
七、用所给单词的正确形式填空
66.It’s (possible)for him to finish such a difficult report.
67.I think it (meaning) to raise money for children in poor areas.
68.I have won many (prize) in the last three years.
69.How poor the (able) children are! We should help them.
70.Mr. Wang asked me to make an (introduce) to myself when I first came to the class.
71.Each member must work (close) with others to finish the work on time.
72.We should (active) take part in all kinds of sports.
八、完成句子
73.——你爸爸小时候为什么不乘坐公交车上学?
——因为等下一辆车要花很长时间。
—Why didn’t your father to school when he was young
—Because it .
74.你学习一门语言时,仅仅知道正确的语法是不够的。
to only know correct grammar when you learn a language.
75.他丢了这么多东西,真是太粗心了。
him to so many things.
76.你的帮助使我们按时完成工作成为可能。
Your help for us the work on time.
九、根据汉语提示填空
77.What will you do to (支持) the fight against COVID-19
78.You should be more (自信的) if you want to be the leader of the group.
79.It is (必要的) for you to organize your ideas first before you write an article.
80.The spirit of these climbers shows us that we should never give up trying to (实现) our dreams.
81.Mary is my best friend. It is impossible for her (拒绝) my invitation.
十、讲稿
82.假如四班的学生下周三在学校举行一个慈善义演(a charity show),请你帮助班长写一个发言稿来介绍此次活动的安排情况。词数80左右。
要点如下:
1. 名称为“Helping the Children in Poor Areas”,目的是改善孩子们的生活,并得到免费的教育(free education);
2. 地点在操场上,从上午8:00到10:00;
3. 想要为希望工程募集钱,希望募集钱帮助孩子们重返校园,票价每人10元;
4. 许多同学已志愿为义演做些工作。向帮助我们组织这次演出的学生和老师表示感谢;
5. 希望大家来参加。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.B
【详解】句意:汤姆眼睛半睁着,紧靠着母亲坐着。
考查形容词、副词辨析。close和open都可以用作形容词和动词;closed形容词或动词的过去式/过去分词;close还可以用作副词“紧密地”,表示距离;closely紧密地,表示感情上的亲近。结合“sat … to his mother”可知,表示“坐得近”,第一空应用close,排除A和C;第二空,opened通常是过去式或过去分词;open形容词“开着的”,表示状态;opening作形容词是“开始的、首次的”。结合“with his eyes half ”可知,此处为“with+宾语+形容词”,表示眼睛的状态是半睁的,应用open。故选B。
2.D
【详解】句意:——看电影迟到了!电影马上就开始了!——我也迟到了,但是你看到我没插队。——抱歉,我会等轮到我的。
本题考查动词短语辨析。put in花费,投入;queue up排队;give up放弃;push in加塞,插队。根据句意和情境可知,此人因看电影迟到想插队,被同样迟到的人数落了,才会放弃插队,表示抱歉。故选D。
3.A
【详解】句意:找到朋友的新公寓对迈克来说真是太困难了!
考查动词短语的用法。have trouble doing sth.“做某事有困难”,动名词作宾语。故选A。
4.C
【详解】句意:为了发明一种新型电灯,托马斯·爱迪生做了许多实验。
考查名词辨析。inventions发明;operations手术;experiments实验;instruments乐器。根据“To invent a new kind of electric light, Thomas Edison did lots of”可知,成功发明一样事物之前,要做许多次实验,故选C。
5.A
【详解】句意:习近平说,在伟大的道路上,我们不是一个人,整个世界是一家人。
考查形容词辨析。alone独自的,孤独的;worried担心的;lost迷路的;necessary必要的。根据“the whole world is one family”可知,空处指“不是独自一人”。故选A。
6.A
【详解】句意:相反,我们有必要在课后花尽可能多的时间练习说英语。
考查副词辨析以及非谓语动词。instead相反,副词;instead of相反,后接动名词。第一空位于句首,且空格后有逗号,应填instead这个副词。固定句式It’s+形容词+for sb to do sth表示“对于某人来说做某事是……”,故选A。
7.B
【详解】句意:因为天气冷,我们觉得有必要戴口罩。
考查it的用法。it’s它是;it它;that那;that is那是。固定用法“sb find + it + adj. + to do sth.”某人发现做某事……。故选B。
8.C
【详解】句意:——妈妈,我输了网球比赛。我现在感觉糟透了!——亲爱的,我完全知道你怎么感觉的。但是我相信如果你继续练习,就能做到!
考查副词辨析。properly合适地;widely广泛地;exactly完全;closely密切地。根据“Mum, I have lost the tennis match. I can’t feel worse now!”可知孩子比赛输了,妈妈安慰他,告诉他,自己完全理解他。故选C。
9.B
【详解】句意:在这么冷的天气里,你很难习惯早起。
考查介词和固定搭配。根据“hard”一词可知,不能形容人的性格,因此介词for符合句意;再者根据固定搭配“习惯做某事:get used to doing sth.”可知,第二空getting符合句意。故选B。
10.A
【详解】句意:凯文保持着我们学校400米赛跑的纪录。没有人能跑得比他快。
考查名词辨析。record纪录;prize奖品;score分数;medal奖章。根据“No one can run faster than him.”可知,每人跑得比他快,说明他保持着400米赛跑的纪录;hold a record保持纪录。故选A。
11.B 12.A 13.A 14.C 15.B 16.D 17.D 18.C 19.B 20.A 21.C 22.B 23.D 24.A 25.C
【分析】本文主要讲述史蒂文身残志坚,虽身处逆境,却仍坚持不懈地尝试生活中不同的新事物。
11.句意:那一天,他被小汽车撞倒,伤得很重。固定短语: knock down撞倒。考查固定短语,故选B。
12.句意:当他在医院醒来时,史蒂文不停地喊叫。when当……时候,引导的时间状语从句中的谓语动词既可以是延续性动词,也可以是非延续性动词;f如果; while当……时候,引导的时间状语从句中的谓语动词必须是延续性的动词; before在……之前。wake up为非延续性动词短语。因此要用when当……时候, 句中考查连词辨析,故选A。
13.句意:这是他唯一能想到的阻止事情变得更糟糕的办法。 worse更糟糕; bigger更大cooler更凉快; funnier更有趣。依据下文虽然根本没用。对他来说,那真的是最艰难的时刻可知。是事情变得更糟糕,get worse变得更糟糕。考查形容词比较级辨析。故选A。
14.考查动词辨析。句意:史蒂文接下来在医院度过了两年。finish完成;take花费; spend度过,花费; enjoy享受。took 的原形是take ,作为“花费”时,常见句型“It takes sb some time to do sth ." 花费某人多长时间做某事”。spent 的原形是 spend ,主语是人,常与on sth / in doing sth 连用,即 “人+spend +时间/金钱+on sth / (in) doing sth " 某人花费……做某事”。故选C。
15.句意:后来,他明白了他不得不面对一切困难, dangers危险; difficulties困难; directions方向; arguments争论。face all the difficulties面对一切困难。考查名词辨析。故选B。
16.考查动词(短语)辨析,句意:他开始参加各种活动。A. join参加、加入; B. attend出席、参加; C. compete竞争; D. take part in参加、参与。 join加入、参加团体组织,成为…的一员。take part in参加、参与活动。故选D。
17.考查副词辨析。句意: 他渐渐开始梦想更好的生活,决定学习拉小提琴。normally正常地; hardly几乎不;completely 完全地;gradually 渐渐地。上文他开始参加各种活动。渐渐地有了自己的梦想,因为他决定学习拉小提琴。故选D。
18.考查不定代词辨析。句意:史蒂文对拉小提琴一无所知,也没有人寻求帮助。something某物;nothing没有东西;anything任何东西;everything一切。由there was no one to ask for help (没有人可寻求帮助)可知,史蒂文对小提琴一无所知。故选C。
19.考查形容词辨析。句意:因此,他的小提琴学习进度缓慢。A.快速;B.缓慢;C.伟大;D.真实。由上文there was no one to ask for help没有人可寻求帮助可知,他的小提琴学习进度缓慢。故选B。
20.考查名词辨析。句意: 后来,他遇到了业余小提琴家Lam,并成为Lam的第一个学生。A.violinist 小提琴家; B.pianist 钢琴家; C.coach 教练; D.singer歌唱家。由下文Then Steven kept practicing playing the violin可知,他遇到的Lam是一位业余的小提琴家。故选A。
21.考查固定短语。句意: 然后史蒂文在林的帮助下继续练习拉小提琴。 固定短语with the help of 在......的帮助下。故选C。
22.考查介词短语辨析。句意: 有时候他也在公共场所拉小提琴。A.at home 在家;B. in public在公众场合;C. at school.在学校; D.at hospital 在医院。由下文 when he played on the street可知,他也在公众场所拉小提琴。故选B。
23.考查固定结构。句意:人们所给予的不是同情而是钦佩。not...but...不是...而是..., 故选D。
24.考查形容词比较级辨析。句意: 史蒂文说拉小提琴没有使他生活更容易。A. easier更容易;B. harder更困难; C. sadder更悲伤; D. safer更安全。由下文 he has to face challenges every day他每天都要面对新的挑战可知。拉小提琴不会使他生活更容易,故选A。
25.考查动词短语辨析。句意: 然而,他将永不放弃,他一生中永远不会停止尝试不同的新事物。A.cheer up振作起来; B.keep up跟上; C.give up放弃; D.pick up捡起。由下文he will never stop trying the different new things in his life他一生中永远不会停止尝试不同的新事物可知。他将永不放弃, 故选C。
【点睛】越过空挡,通读全文,理顺题意,找出信息词,建立语言的整体感。这是做好完型 填空题的关键。因为完型填空题的特点是着眼于整体理解。
综合考虑,瞻前顾后:在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,分析这一空格处在 句中的地位,前后的关系和它所起的作用,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
复读全文,验证答案: 做完题目以后,要立足整体,再次通读全文,从语法入手,检查一下句子的时态、语法、主谓一致、代词的性、数、格以及词语的搭配等是否正确。若有疑问,必须根据文章的中心思想,从意义、语法的角度来仔细权衡,加以改正,弥补疏漏。
26.B 27.D 28.C 29.B 30.A
【分析】短文讲了 Jones家人准备在院子里举行旧货拍卖会,分别介绍了每个人都准备卖什么东西,及其最后每个人都卖了多少钱。
26.细节理解题。根据第三段句子Suzy, the middle child, decided to part with some stuffed animals (毛绒玩具) from her collection. She also found some old books. Suzy在庭院销售中拿出的是毛绒玩具和一些旧书,没有衣服,故答案选B。
27.细节理解题。根据句子Mom Mum had a few things to sell. She chose some handbags, some shoes and some clothes. She also found some old dishes.妈妈有一些东西卖。她选择了一些手袋、鞋子和衣服,她也找到了一些旧盘子。可知没有卖音乐光盘,故答案选D。
28.词义猜测题。根据下文People came early and the buying and selling was fierce. They hardly had time to take a rest. 人们来得很早,买卖也很…,几乎没有时间休息。结合选项,应说人们来得很早,买卖也很激烈,他们几乎没有时间休息。所以fierce意为“激烈的”,故选C。
29.细节理解题。根据倒数第二段句子Mom and Dad had the most things,so they took longer to sell them,爸爸和妈妈的东西最多,所以他们花了更长的时间来卖。可知因为他们有很多的东西,故答案选B。
30.数字计算题。根据最后一段句子In the end, Billy made $22, Suzy made $18 and Regina made $43. Mum and Dad made a bit more. Dad made $143 and Mum made $97.所以三个孩子一共卖了83美元,故选A。
【点睛】短文介绍的一次庭院旧物销售会,比较贴近生活实际。阅读理解中考查的题型主要有细节理解题、数字计算题、推理判断题(普通推断、推断文章出处)、词义猜测题等题型。在解答词义猜测题时,由于短文中出现了部分生词,在不允许查字典的情况下,只能运用“猜测词义法”来猜测单词的意思。猜词的技巧有多种,可以通过因果关系,对比关系猜词;也可以通过同义词,反义词或构词法猜词,以及上下文的句意去判断,如第3小题,可以通过上下文语境,运用逻辑推理能力,准确猜出词义。根据后面的句子内容可知人们来得很早,买卖也很激烈,他们几乎没有时间休息。所以fierce意为“激烈的”,故选C。
31.C 32.B 33.A 34.B 35.A
【分析】本文介绍了出国留学可能是一段艰难的经历,所以最好记住以下几点。在文中作者告诉人们如何更好地出国留学。给我们提了几点建议。
31.细节理解题。根据句子When you are abroad, do not always speak on your mobile phone to people at home or spend too much time on the Internet. 可知,当你在国外的时候,不要总是在家里用手机和人说话。故选C。
32.细节理解题。由句子It is natural for anyone to make mistakes when learning a new language.可知,在学习一门新语言时,任何人都会犯错误,因此不要害怕犯错误。故选B。
33.细节理解题。由句子School is important, but the cultural experience is also very important.可知,学校固然重要,但文化体验也很重要。也就是告诉人们要入乡随乡。故选A。
34.细节理解题。题干的意思是根据文章,下列哪一个句子不正确?A. Speaking English is often a good way to improve your English. 经常说英语是提高你英语水平的好方法。根据句子Because practice makes perfect. 因为熟能生巧。可知,A项是正确的。根据句子People are more likely to be helpful and patient if you are nice and polite. 可知,如果你很有礼貌,人们更乐于助人你。所以选项 C. People like to help the person who is polite. 人们喜欢帮助有礼貌的人。是正确的。由句子Go and learn about the world and, most importantly, have fun.可知,去了解世界,最重要的是,要享受快乐。因此选项D. You should spend some time playing while studying abroad. 当你在国外学习的时候,你应该花一些时间玩。是正确的。由句子We all like to get good grades and do well in school, but we can not fully understand the culture only in the classroom. 我们都喜欢在学校里取得好成绩,做得很好,但是我们不能完全理解课堂上的文化。可知选项B不正确,故选B。
35.推理判断题。根据短文的第一段可知,出国留学可能是一段艰难的经历,所以你最好记住以下几点。因此作者告诉人们如何更好地出国留学。故选A。
36.C 37.B 38.A 39.B 40.D
【分析】本文介绍了中国近几年食物浪费是一个严重的问题。为了节约食物,减少浪费,在中国有些城市开展了“光盘行动”。
36.C
推理判断题。根据Qi, together with other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign (光盘行动).和The students went to many restaurants and told people the importance of saving food.可知光盘行动号召人们要节约食物,停止浪费食物,故选C。
37.B
推理判断题。根据In a restaurant in Xinjiang, the owner gives the guests who have eaten up all that they ordered a sticker. People can enjoy a free meal when they have ten stickers.可知在新疆的一家餐馆里,如果客人有十次把点的食物都吃完了,他们就可以免费吃一顿,故选B。
38.A
细节理解题。根据China in recent years has experienced serious problems with wasted food.可知在中国浪费食物是一个严重的问题。故选A。
39.B
推理判断题。本文介绍一名学生参加光盘行动,这是当前有关节约食物的热门话题的报道,因此本文应摘自报纸,故选B。
40.D
细节理解题。根据The UN Environment Programme and the Food and Agriculture Organization held a "Think, Eat, Save" programme on 2 January to help reduce food waste.可知“思考、饮食、拯救” 计划是帮助减少食物浪费,不是确保人们吃健康的食物。故选D。
点睛:根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题3,根据China in recent years has experienced serious problems with wasted food.可知在中国浪费食物是一个严重的问题。故选A。
41.D 42.A 43.B 44.C 45.C
【分析】这篇短文主要介绍了Zach为了帮助需要帮助的孩子们不断步行筹集资金。他人虽然小,但是他的乐于助人历史却很长。他说只要有无家可归的孩子他就不会停止为他们奔走。
41.细节理解题。根据短文第一段He covered a total of 2,478 miles and raised $120,000 for kids in need.故选D。
42.归纳理解题。根据短文第二段主要描述了Zach很小就开始帮助别人的事情,故选A。
43.计算理解题。 根据In 2007, Zach began walking to support a children’s charity(慈善组织)in Tampa, Florida.及When a terrible storm hit town in 2004, Zach, when six,可以推算2004年Zach六岁,2007年则九岁,故选B。
44.词义猜测题。题意:第三度中划线单词的意思是什么。根据上文描述可知Zach是通过步行来筹集钱的,划线词的后面跟的路程,所以选C。
45.归纳理解题。题意:下面那个最好的描述了Zach. 根据短文中描述可知Zach是一个乐于助人而且善良的人,故选C。
46.He is living a simple life. 47.He wanted to look for a job. 48.No/No, he doesn’t. 49.Because he saw his money was well used and this made him feel happy/closer to the child. 50.He’s a kind/generous person.
【分析】文章大意:本文讲述了John Brown继承了一大笔遗产,但他一点也不开心,后来他将钱捐到慈善机构并帮助穷困地区的孩子,让他们能够有学上,有饭吃,有药可医,有衣可穿,能做这些慈善事业来帮助孩子们,他觉得很开心。
46.根据文中句子John decided to keep living a simple life like everyone else.可知约翰决定像其他人一样过着简单的生活,故答案为He is living a simple life.
47.根据文中句子He didn’t feel happy at all. His college friends were looking for their first jobs, but he didn’t have to. John decided to keep living a simple life like everyone else.可知他想像别人一样找工作,过简单的生活,故答案为He wanted to look for a job.
48.根据文中句子The child does not receive the money in cash.可知,孩子没有收到现金,故答案为No/No, he doesn’t.
49.根据文中句子“When I met her, I felt very, very happy,” he said, “I saw that the money was used for a very good plan. It brought me closer to the child in a way that giving money alone.”可知,当约翰看到那个小女孩的时候,他发现自己所捐赠的钱发挥了很好的作用,与孩子见面更拉近了与孩子之间的亲密关系,故答案为Because he saw his money was well used and this made him feel happy/closer to the child.
50.通过阅读短文可知,约翰用自己继承的遗产资助了来自世界各地的贫穷孩子达到15个,由此可知他是一个有爱心,善良而慷慨的人。故答案为He’s a kind/generous person.
51.D 52.E 53.A 54.B 55.C
【导语】本文主要讲了在厨房可以获得乐趣的简单方法,比如利用厨房里的简单用品,制作一些像绿植、冷饮、蛋糕等物品。
51.根据后文“You can also plant the root in soil and grow them.”可知,你也可以在土里种,所以横线上应说的是种植的地点,选项D“现在是时候把它们放在一个有足够水的玻璃杯里了”符合语境。故选D。
52.根据上文“Also, you maybe love to make drink top with any fruit you like.”可知此处在说你可能喜欢用任何你喜欢的水果制作饮料,说的是一些水果,选项E“例如,你可以试着在上面放一些甜美可爱的樱桃”符合语境。故选E。
53.根据下文“Did you know that rice cookers in your kitchen can be used to make delicious cakes ”可知此处说的是厨房里的电饭煲可以用来制作美味的蛋糕,选项A“在厨房使用简单的工具”符合语境。故选A。
54.根据前文“Before you take it out, make sure whether it is baked well.”及下文“If you think you need to heat it up, press the button again.”可知此处在讲取出之前,先确定它是否烤得好,如果需要加热,继续按下键加热,进一步推知,此处在讲需打开电饭煲了,要注意安全,选项B“但要小心别烫伤手指”符合语境。故选B。
55.根据下文“However, what you get is in the pleasure of making things on your own. It is well worth trying.”可知此处转折,在讲你得到的是自己制作东西的乐趣,这很值得一试。选项C“在市场上买一些真的很方便”与其对应,符合语境。故选C。
56.in 57.heard 58.usually 59.so 60.However 61.excited 62.to find 63.a 64.books 65.believed
【导语】本文主要讲述了从传说和科学研究两方面介绍了十二生肖里没有猫的这一未解之谜。
56.句意:玉皇大帝邀请所有动物参加赛跑。短语take part in…意为“参加……”,此处是参加赛跑比赛。故填in。
57.句意:当他们听到比赛的消息时,猫对老鼠说。根据上文“The Jade Emperor (玉皇大帝) invited all animals to take part...a race (赛跑).”可知,事情发生在过去,是一般过去时态,hear是动词,听见,过去式是heard。故填heard。
58.句意:但我通常醒得很晚。根据上文“we should arrive early to sign up for the race,”及转折连but可知,此处是猫通常醒得晚;此处是副词修饰动词,usual是形容词,用其副词形式。故填usually。
59.句意:老鼠答应叫醒他的朋友,这样他们就可以一起去了。上文“The rat promised to wake his friend up”和下文“they could go together.”之间是因果关系后者表结果,用so连接。故填so。
60.句意:然而,在比赛的第二天早上,老鼠醒来时非常兴奋,以至于忘记了自己的承诺。根据“on the morning of the race, the rat was so....when he woke up that he forgot his promise”可知,此处和上文是转折关系,however是副词,然而,用逗号和后面句隔开,注意首字母大写。故填However。
61.句意:然而,在比赛的第二天早上,老鼠醒来时非常兴奋,以至于忘记了自己的承诺。主语是the rat,此处看作人;excite是动词,使兴奋,此处用形容词,excited是形容词,兴奋的,作表语。故填excited。
62.句意:猫醒来时发现比赛已经结束了。根据“that the race was already over.”可知,猫醒来后发现比赛已经结束了,故用动词不定式to find作结果状语。故填to find。
63.句意:但是它仅仅是一个故事。story是单数可数名词,且首字母是以辅音音素开头,用不定冠词a表泛指。故填a。
64.句意:在中国的一些古籍中有一些关于猫的描述,但它们大多是野猫。some加名词复数形式,book是名词,书,此处用复数形式,some ancient books“一些古书籍”。故填books。
65.句意:现在人们认为,中国自东汉以来就出现了家猫。分析句子结构可知,believe的过去分词believed,在这里作形容词使用,作表语,it是形式主语,that后面引导的就是真实主语。故填believed。
66.impossible
【详解】句意:对他来说,完成如此困难的报告是不可能的。possible可能的,形容词。It is+形容词+for sb to do sth“对某人来说,做某事是……”。根据finish such a difficult report“完成如此困难的报告”可知,应该是“不可能的”,故填impossible。
67.meaningful
【详解】句意:我认为为贫困地区的儿童筹集资金是有意义的。分析句子可知,空处需用形容词作宾补;根据“to raise money for children in poor areas”可知,这件事是“有意义的”,其英文表达为meaningful。故填meaningful。
68.prizes
【详解】句意:在最近的三年里我赢得了许多的奖项。prize“奖项”,可数名词,many修饰可数名词复数。故填prizes。
69.disabled
【详解】句意:残疾儿童是多么可怜啊!我们应该帮助他们。able“能够的”,形容词。根据“poor”可知此处是指残疾儿童,disabled“有残疾的”,形容词作定语。故填disabled。
70.introduction
【详解】句意:当我第一次来上课时,王老师让我自我介绍一下。由空格前“an”可知,空格处应用名词,introduce“介绍”,动词,其名词形式是introduction。故填introduction。
71.closely
【详解】句意:每个成员必须与其他成员密切合作,以按时完成工作。空处需要用副词修饰动词work,closely“紧密地”符合语境,故填closely。
72.actively
【详解】句意:我们应该积极参加各种各样的运动。修饰动词短语take part in,用副词,故填actively。
73. take a bus took a long time to wait for the next one.
【详解】根据句意可知,问句中所缺部分的意思为“乘坐公交车”,用take a bus表达,助动词didn’t后接动词原形;答语中所缺部分的意思为“等下一辆车要花很长时间”,主语为it,用it takes (sb.) +时间+to do sth.来表达;“很长时间”为a long time,“等待”为wait for,“下一辆车”为the next one,为了避免重复,用one代替上文提到的bus。时态为一般过去时,take须变成过去式took。故填take a bus;took a long time to wait for the next one。
74. It’s not enough
【详解】It’s not enough to do sth“做某事是不够的”,故填It’s;not;enough。
75. It’s careless of lose
【详解】根据所给中英文可知,此处考查句型:It’s careless of sb. to do sth.“某人做某事是粗心的”。careless是形容词作表语,lose“丢失”是动词,不定式符号“to”后接动词原形。故填It’s;careless;of;lose。
76. makes it possible to finish
【详解】根据“Your help …for us…the work on time.”可知,空处考查make it possible to do sth.“使做某事成为可能”的用法,本句的主语为“your help”,是第三人称单数,故动词应用第三人称单数形式makes;finish the work“完成工作”。故填make;it;possible;to;finish。
77.support
【详解】句意:你将做什么去支持抗击新冠疫情?根据汉语提示可知本题考查单词support“支持”,动词,to为动词不定式符号,后加动词原形,故填support。
78.confident
【详解】句意:如果你想要成为团队的领导者,你应该更加的自信。confident“自信的”,形容词作表语。故填confident。
79.necessary
【详解】句意:在你写一篇文章之前,你有必要先组织一下你的观点。根据中文提示和“it is”可知,需要一个形容词作表语,necessary“必要的”符合句意,故填necessary。
80.achieve##realize##come true
【详解】句意:这些登山者的精神告诉我们,我们永远不应该放弃实现梦想的努力。achieve/realize/come true one’s dream“实现某人的梦想”,空前有to,此处动词应用原形, 故填achieve/realize/come true。
81.to refuse
【详解】句意:玛丽是我最好的朋友。她不可能拒绝我的邀请。refuse“拒绝”,是动词。It is+形容词+for sb to do sth“对某人来说做某事是怎么样的”,为固定句型,故填to refuse。
82.One possible version:
The students of Class 4 will hold a charity show called “Helping the Children in Poor Areas”. It stars in the playground from 8:00 a.m. to 10:00 a.m. next Wednesday.
The purpose of the show is to improve the lives of children and make them get free education. We want to raise money to help poor children return to school. Now many students have done voluntary work for the show. I would like to thank the students and teachers for their help and support. The price of the charity show is 10 yuan per person.
Welcome to join us.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿,属于材料作文写作;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:文章要点已经给出,按照提示的要点逐点阐述,可以适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开篇点题,介绍活动的名称、主办方、举办的时间和地点;
第二步,根据要点说明此次活动的目的,以及对参与活动的师生表示感谢;
第三步,欢迎同学来参加并书写结语。
[亮点词汇]
①the purpose of……的目的
②raise money to do sth筹款做某事
③thank sb for sth因某事感谢某人
[高分句型]
①The students of Class 4 will hold a charity show called “Helping the Children in Poor Areas”.(过去分词短语作后置定语)
②The purpose of the show is to improve the lives of children and make them get free education.(动词不定式作表语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
