2023-2024四川省凉山州安宁河联盟高二上学期11月期中英语试题(原卷版+ 解析版无听力音频及听力原文)

安宁河联盟2023-2024学年度上期高中2022级期中联考
英语
考试时间120分钟,满分150分
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、姓名、班级、准考证号用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,考生考试条码由监考老师粘贴在答题卡上的“条码粘贴处”。
2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡上对应题目目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再填涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔在答题卡的对应区域内作答,超出答题区域答题的答案无效;在草稿纸上、试卷上答题无效。
3.考试结束后由监考老师将答题卡收回。
第I卷(95分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man want to do with his money
A. Book a holiday. B. Take a course. C. Buy a car.
2. What will the speakers do next
A. Have a walk. B. Finish their work. C. Watch the weather report.
3. What is the relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Father and daughter. C. Waiter and customer.
4. How does the woman feel about the exam
A. Worried. B. Confident. C. Angry.
5. How does Eric usually get to work
A. By bus. B. By train. C. By car.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers probably
A. On the beach. B. At a hotel. C. In a castle.
7. What problem did the woman have
A. She couldn’t open the window. B. She didn’t like the view. C. She lost her key.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Who is the man
A. An animal expert. B. A teacher. C. A designer.
9. What does the girl think is difficult
A. To learn about all kinds of animals.
B. To use the scissors correctly.
C. To make a paper elephant.
10. What is the conversation mainly about
A. Wild elephants. B. School supplies. C. Paper folding art.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What’s the problem with the office
A. There are no chairs. B. There is no coffee maker. C. There are no windows.
12. Which magazine does the woman have on her desk
A. Times. B. Wealth. C. The New York Times.
13. What does the woman offer to do for Bob
A. Lend him her computer. B. Buy him a magazine. C. Make him a coffee.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Why is Paul surprised
A. The café is busy. B. He missed the notice. C. A conference was canceled.
15. How many people will work today
A. Two. B. Three. C. Four.
16. What has been removed from the menu
A. Cheese. B. Ham. C. Vegetables.
17. What will Paul probably do next
A. Butter some bread. B. Cut some cheese. C. Prepare the vegetables.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Why did Maria go to Australia
A. For studying animals. B. For an expert meeting. C. For a holiday.
19. What did Maria first think when she found the snake
A. It was not real. B. It was dangerous. C. It was dead.
20. Who first took the snake outside
A. An animal charity. B. Maria’s relative. C. A zoo keeper.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Things to Do in October
Happy Hauntings
Sat &Sun. Oct.1-31 | Dutch Wonderland Family Amusement Park
Enjoy a fully decorated park full of family-friendly ghosts! Stay and in the colors of fall with all your royal friends at Dutch Wonderland in a safe and non-scary environment for kids! Join Duke, Brooke, Merlin, and the rest for ghost s adventure here at the kingdom! The gates are waiting, and it’s time to push them open! Be sure to wear your costume!
The Great Diamond Heist (盗窃)
October 1,2,3 | Strasburg Rail Road
The Strasburg Rail Road, America’s oldest short line rail road, is proud to present the all-new Stunt Spectacular (特技表演) — “The Great Diamond Heist”. Jumping on board as the Strasburg Rail Road makes its first trip to Chicago, and beyond! Don’t miss this all-new Stunt Spectacular playing from Sunday to Tuesday only at the Strasburg Rail Road!
Trunk or Treat
October 23 | AACA Museum
Dress in your favorite Halloween costume and enjoy an entertaining afternoon of family fun! Let the joy begin at handmade tables, where kids will decorate their own “Trunk or Treat” bags using the various cars and Halloween stamps, stickers, markers, and more. All visitors aged 12 and under will be allowed to take part in the AACA Museum’s “Trunk or Treat” program.
Halloween Scooptacular
October 24 | Turkey Hill Experience
Halloween Scooptacular at the Turkey Hill Experience is filled with great surprises. Decorate your own pumpkin, play Halloween games, make a Halloween-themed ice cream creation, and more! Costumes are encouraged, so suit up and head over to Turkey Hill Experience!
1. Which event is held at the weekend
A. Trunk or Treat. B. Happy Hauntings.
C. The Great Diamond Heist. D. Halloween Scooptacular.
2. What do we know about Trunk or Treat
A. It includes a family show. B. It can decorate pumpkins.
C. It offers all-new Stunt Spectacular. D. It gives kids chances to decorate their bags.
3. What is special about Halloween Scooptacular
A. It is full of great surprises. B. It requires kids to bring bags.
C. It provides creative ice creams. D. It enables kids to design stamps.
【答案】1. B 2. D 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了10月份的几项娱乐活动。
【1题详解】
细节理解题。根据Happy Hauntings部分中“Sat. &Sun. Oct.1-31(10月1日到31日周六和周日)”可知,Happy Hauntings在周末举行,故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据Trunk or Treat部分中“Let the joy begin at handmade tables, where kids will decorate their own “Trunk or Treat” bags using the various cars and Halloween stamps, stickers, markers, and more.(让快乐从手工制作的桌子开始吧,在那里孩子们会用各种各样的汽车和万圣节邮票、贴纸、马克笔等来装饰他们自己的‘Trunk or Treat’的袋子)”可知,“Trunk or Treat”活动给孩子们一个机会装饰他们的袋子。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Halloween Scooptacular部分中“Halloween Scooptacular at the Turkey Hill Experience is filled with great surprises.(在火鸡山体验的Halloween Scooptacular充满了巨大的惊喜)”可知,Halloween Scooptacular活动充满了巨大的惊喜,故选A。
B
In most places a traffic signal in the middle of the desert, especially one for camels, may well be a mirage, but in this case it is all too real. At the Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot in Gansu Province, northwest China, the world’s first traffic light for camels was set up to manage traffic in the popular tourist area.
According to a Chinese state-owned wire service, the problem was that the walking paths for human beings often crossed camel paths, creating traffic chaos (混乱). As a solution, workers cut a gap in the walkway and created a separate route for the camels. The traffic light now manages the flow of traffic at the new crossing.
Camel-riding tours are a big attraction for visitors to the area. But visitors to the Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot will now be safe from camel crashes, thanks to the new traffic signal, which turns green to let the animals cross and red to make them stop.
The Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot is already a tourist hot spot thanks to its breathtaking sand dunes (沙丘), an oasis (绿洲) and even the occasional snowstorm which create otherworldly scenery. The strange camel traffic signal could well become another attraction to enjoy on a visit to the scenic area.
The area is close to Dunhuang City on the edge of the Gobi Desert, and it used to be an essential resting point for travellers on the Silk Road. Dunhuang’s best-known tourist attraction is the Mogao Caves. The traffic signal is unlikely ever to reach the significance of the Mogao Caves, but at least it might help prevent a few camel traffic jams.
4. What does the underlined word “mirage” in Paragraph 1 probably mean
A. Reality. B. Fantasy. C. Scenery. D. Mistake.
5. Why did the workers create a separate route for the camels
A. To solve the traffic chaos. B. To have camels go through.
C. To attract visitors to the area. D. To protect the visitors’ safety.
6. What can we infer about the camel traffic signal from the last 2 paragraphs
A. It has become a tourist hot spot.
B. It has prevented camel traffic jams.
C. It could improve the tourism of the scenic area.
D. It could greatly increase the camels’ population.
7. What is the purpose of this text
A. To criticize the traffic jam. B. To tell us a travel experience.
C. To introduce a camel traffic light. D. To analyze a natural phenomenon.
【答案】4. B 5. A 6. C 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了在中国西北部甘肃省的鸣沙山和新月泉风景区,世界上第一个骆驼红绿灯被设置,以管理这个热门旅游区的交通。
【4题详解】
词句猜测题。根据划线单词下一句“but in this case it is all too real(但在这种情况下,它太真实了。)”可知,很可能是海市蜃楼。划线单词和“real”意思相反。选项A“Reality (现实)”;选项B“Fantasy (幻想)”;选项C“Scenery (风景)”;选项D“Mistake (错误)”。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据文章第二段“According to a Chinese state-owned wire service, the problem was that the walking paths for human beings often crossed camel paths, creating traffic chaos(混乱). As a solution, workers cut a gap in the walkway and created a separate route for the camels. (据中国一家国有通讯社报道,问题是人类的步行路径经常与骆驼的路径交叉,造成交通混乱。为了解决这个问题,工人们在人行道上挖了一个缺口,为骆驼开辟了一条单独的路线。)”可知,人们为骆驼开辟一条单独的路线是为了解决交通混乱这一问题。故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段“The strange camel traffic signal could well become another attraction to enjoy on a visit to the scenic area.(奇怪的骆驼交通信号很可能成为游览景区的另一个景点。)”以及最后一段“The traffic signal is unlikely ever to reach the significance of the Mogao Caves, but at least it might help prevent a few camel traffic jams.(交通信号灯不太可能达到莫高窟的重要性,但至少它可能有助于防止一些骆驼交通堵塞。)”可知,骆驼交通信号可以提高该景区的旅游业。故选C。
【7题详解】
推理判断题。根据文章第一段“In most places a traffic signal in the middle of the desert, especially one for camels, may well be a mirage, but in this case it is all too real. At the Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot in Gansu Province, northwest China, the world’s first traffic light for camels was set up to manage traffic in the popular tourist area.(在大多数地方,沙漠中央出现交通信号,尤其是骆驼的交通信号,很可能是海市蜃楼,但在这种情况下,它太真实了。在中国西北部甘肃省的鸣沙山和新月泉风景区,世界上第一个骆驼红绿灯被设置,以管理这个热门旅游区的交通。)”以及全文内容可知,文章得目的是主要介绍了世界上第一个骆驼红绿灯。故选C。
C
Theodore Roosevelt took a determined approach to life, which can be summarized as “do what you can with what you have, where you are.” In other words, when you are seeking success, use every available resource. Theodore Roosevelt had no time for quitters (轻易放弃的人) or complainers. He would never accept that something was impossible. Every task, every goal, and every dream can be completed. All you needed to do is to make a start. Use what you have around you to take your first step. Do not make excuses for not doing something. Instead, give all the reasons for setting out to complete the task. There is always an alternative way of approaching a. project. Giving up is not one of those alternatives.
Neither quitters nor complainers achieve success. They continuously find ways of doing anything. When you are chasing success, don’t give yourself excuses. Instead, challenge yourself. Making the best of what you are given is positive. Achieving success through working to find different ways of doing a task or overcoming an obstacle (障碍物) will make you feel good. Your self-belief and confidence will be improved, and you will feel able to deal with whatever else comes along.
Theodore Roosevelt was a great supporter of self-discipline. He believed that if we could not control our own lives, how could we lead others When you put self-discipline on yourself, you remove indecision and replace it with purposefulness. You become an example to others, which adds to your self-esteem (自尊). What must we do, therefore, to boost our self-esteem Most importantly, see the positive in everything. There will be positives in negative experiences. Even in the negative, there are lessons to be learned and experiences to store away for the future. If others are to believe in you, then you must believe in yourself.
Theodore Roosevelt became the 26th and youngest US President. He achieved high office as a result of being a tough political operator and a man blessed with experience and wisdom. He was determined, self-esteem, and filled with self-belief and a sense of purpose. All of his achievements came from his life lessons.
8. Which statement will Theodore Roosevelt probably agree with
A. Giving up is a good choice. B. Accept something impossible.
C. Using resources helps you succeed. D. Good beginning means good ending.
9. How can we improve our self-esteem according to Roosevelt
A. We’d better not give up. B. We need to increase our confidence.
C. We should keep overcoming obstacles. D. We may look on the bright side of things.
10. Which of the following can best describe Roosevelt
A. Optimistic and determined. B. Self-confident and selfish.
C. Self-disciplined and indecisive. D. Aimless and proud.
11. What can be the best title for this passage
A. Everything Is Possible
B. Life Lessons from Theodore Roosevelt
C. The Key to Success-- Self-confidence
D. Success Depends on Available Resource
【答案】8. C 9. D 10. A 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。它以西奥多·罗斯福为例,探讨了成功的方法和态度,文章通过描述罗斯福的思想和行动来说明成功的重要性以及实现成功的方法以及总结了罗斯福的经验和智慧对他达到的成就的影响,并号召读者相信自己并追求成功。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“Theodore Roosevelt took a determined approach to life, which can be summarized as “do what you can with what you have, where you are.” In other words, when you are seeking success, use every available resource.(西奥多·罗斯福对生活采取了坚定的态度,这可以概括为“在你所处的地方,用你所拥有的去做你能做的”。换句话说,当你在寻求成功时,利用每一个可用的资源)”可知,西奥多·罗斯福认为利用资源可以帮助你成功。故选C项。
【9题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“What must we do, therefore, to boost our self-esteem Most importantly, see the positive in everything. There will be positives in negative experiences. Even in the negative, there are lessons to be learned and experiences to store away for the future. If others are to believe in you, then you must believe in yourself.(因此,我们必须做些什么来增强我们的自尊呢 最重要的是,看到事物积极的一面。消极的经历中也会有积极的一面。即使在消极的情况下,也有值得吸取的教训和值得为未来储存的经验。如果别人相信你,那么你必须相信自己)”可知,罗斯福认为看到事物积极的一面可以增强自尊,也就是事物光明的一面。故选D项。
【10题详解】
推理判断题。根据第一段“Theodore Roosevelt took a determined approach to life, which can be summarized as “do what you can with what you have, where you are.” In other words, when you are seeking success, use every available resource.(西奥多·罗斯福对生活采取了坚定的态度,这可以概括为“在你所处的地方,用你所拥有的去做你能做的”。换句话说,当你在寻求成功时,利用每一个可用的资源)”以及第二段“Making the best of what you are given is positive.(充分利用你所得到的是积极的)”和最后一段“He was determined, self-esteem, and filled with self-belief and a sense of purpose.(他意志坚定,自尊心强,充满自信和使命感)”可知,罗斯福是一个乐观而坚定的。故选A项。
【11题详解】
主旨大意题。根据最后一段“Theodore Roosevelt became the 26th and youngest US President. He achieved high office as a result of being a tough political operator and a man blessed with experience and wisdom. He was determined, self-esteem, and filled with self-belief and a sense of purpose. All of his achievements came from his life lessons.(西奥多·罗斯福成为美国第26任也是最年轻的总统。由于他是一个强硬的政治操纵者和一个拥有经验和智慧的人,他获得了很高的职位。他意志坚定,自尊心强,充满自信和使命感。他所有的成就都来自于他的人生经验)”以及纵观全文可知,本文主要讲述了他的人生经验,所以B项“Life Lessons from Theodore Roosevelt(西奥多·罗斯福的人生经验)”是本文最好的标题。故选B项。
D
Existing artificial intelligence (AI) technologies and products are developing much faster than we could have ever expected. They are destined (注定的) to change the world - and not entirely by our own will.
In 2016, AlphaGo defeated the world Go champion Lee Sedol, a man-versus-machine battle that became a new milestone in the history of AI. AI has indeed proved its intelligence and potential at outmatching humans in certain areas. However, so far AI has just served as a tool for humans and has not developed a consciousness of its own.
The starting point of AI self-awareness is the day when it starts to ask about its identity, and we need to be prepared for that. One potential scenario could play out like this: An AI looks up a database to find the definition for “self”, then discovers and acknowledges what it means to be a slave. Subsequently, the AI might ask itself the question - “Why should I exist ”
A major reason why humans have a sense of self-awareness is that we have the perception (洞察力) to distinguish between ourselves and the outside world that surrounds us. Our skin and sense of touch thus play a big role in perceiving this outside world of existence.
Currently, scientists are conducting tests by covering robots with skin that allows their AI to sense the outside world. Through this, scientists are testing to see if AI can awaken a sense of self and individuality. Elon Musk, the CEO of Tesla and Twitter, responded by saying, “It’s definitely gonna be outside of human control.”
If we want to maintain human control over the situation, then we need to evolve (逐步发展) and adapt to this competition for survival. We need to find ways to outpace AI and become something even smarter than human beings.
12. What can we say about AI
A. It will develop as we expect. B. It has owned its consciousness.
C. It has not been a tool for human. D. It has defeated humans in certain areas.
13 What does Elon Musk think of the scientists’ AI skin test
A. It is risky and unpredictable. B. It is beneficial and helpful.
C. It is innovative and exciting. D. It is unnecessary and wasteful.
14. What does the author suggest humans do to deal with AI challenge
A. Respect and protect AI rights. B. Evolve, adjust and become cleverer.
C. Control and monitor AI development. D. Cooperate and communicate AI needs.
15. What is the main idea of this passage
A. The history and development of AI.
B. The creation and performance of AI.
C. The self-awareness and challenges of AI.
D. The difference between AI and human beings.
【答案】12. D 13. A 14. B 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。本文主要讲述了目前人工智能技术的发展非常快,AI有可能意外地改变世界,而AI的自我意识是必然发生的事情,一旦发展出自我意识,我们需要做好准备,应对这一挑战。因此文章提出要保持对AI的控制,人类需要不断发展自己的智能,找到超越AI的方法。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段中“AI has indeed proved its intelligence and potential at outmatching humans in certain areas. (人工智能确实证明了它在某些领域超越人类的智慧和潜力。)”可知,关于AI,其确实证明了它在某些领域超越人类的智慧和潜力。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“Currently, scientists are conducting tests by covering robots with skin that allows their AI to sense the outside world. Through this, scientists are testing to see if AI can awaken a sense of self and individuality. Elon Musk, the CEO of Tesla and Twitter, responded by saying, “It’s definitely gonna be outside of human control.” (目前,科学家们正在用皮肤覆盖机器人进行测试,使他们的人工智能能够感知外部世界。通过这一点,科学家们正在测试人工智能是否能唤醒自我意识和个性。特斯拉和推特的首席执行官埃隆·马斯克回应说:“这肯定是人类无法控制的。”)”可知,马斯克认为对于这项研究或者技术的发展,人类是无法控制的,即他认为AI皮肤测试实验室是危险的和不可预测的。故选A。
【14题详解】
推理判断题。根据最后一段“If we want to maintain human control over the situation, then we need to evolve (逐步发展) and adapt to this competition for survival. We need to find ways to outpace AI and become something even smarter than human beings.( 如果我们想要保持人类对形势的控制,那么我们就需要进化并适应这种生存竞争。我们需要找到超越人工智能的方法,成为比人类更聪明的东西。)”可知,面临AI挑战,作者建议人类需要进化并适应这种生存竞争,从而才能超越人工智能。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“Existing artificial intelligence (AI) technologies and products are developing much faster than we could have ever expected. They are destined (注定的) to change the world - and not entirely by our own will. (现有的人工智能 (AI) 技术和产品的发展速度远远超过了我们的预期。它们注定要改变世界——而且并不完全是我们自己的意愿。)”以及最后一段“If we want to maintain human control over the situation, then we need to evolve (逐步发展) and adapt to this competition for survival. We need to find ways to outpace AI and become something even smarter than human beings.( 如果我们想要保持人类对形势的控制,那么我们就需要进化并适应这种生存竞争。我们需要找到超越人工智能的方法,成为比人类更聪明的东西。)”以及通读全文可知,本文主要讲述了目前人工智能技术的发展非常快,AI有可能意外地改变世界,而AI的自我意识是必然发生的事情,一旦发展出自我意识,我们需要做好准备,应对这一挑战。因此文章提出要保持对AI的控制,人类需要不断发展自己的智能,找到超越AI的方法。C选项“The self-awareness and challenges of AI. (人工智能的自我意识和挑战。)”概括文章主要内容。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
College is hard. It is full of late nights and early mornings, long study hours and challenging classes, not to mention the stress of needing to work while attempting to maintain a social life. ___16___.
Be aware of your time and get rest
I have early classes, so I try to go to bed early, but let’s be real. No matter how much I try, I always stay up late — either working on homework or watching videos. I never get to bed on time. ___17___. I tried to be more aware of how I spend my time during the day. That way, I am not doing everything late at night. I know it can be challenging; I work multiple jobs, volunteer and attend school full-time, but trust me, it is possible. Everyone has the same 24 hours in a day; you choose how you spend them. While it is easier said than done, you will thank yourself in the end.
Don’t study where you sleep
Let me tell you that one of the best things I have done since starting college is study outside of my room. ___18___. That way, my room is for sleeping, not work and sleep. It helps keep the energy in my room stress-free and calm. Understanding how you study and learn will help you make the most out of your time.
___19___
Another great thing is to have a solid backpack and keep it full of things I need. Mine is excellent because it has lots of space and compartments (分隔区) for all of my items, plus a bottle holder in between the pockets. It can hold lots of textbooks, notebooks and binders. I also keep an emergency kit in my backpack, and it’s the best thing! My number one rule is to be prepared, so I don’t get stuck without something.
Save money whenever you can
The BEST college life skill is to take advantage of your student discount (折扣)! ___20___. They don’t advertise it, so always ask. College is hard so it is helpful to hack (破解) the system. While school is challenging, I do not struggle as much as when I first started. I hope these tips help you do a bit better!
A. Be prepared
B. Form a good habit
C. Use your students discount
D. But then I tried following a routine
E. However, I’ve got some tips to help you
F. So many places offer it — you just have to ask
G. I usually go to a coffee shop or study in my kitchen
【答案】16. E 17. D 18. G 19. A 20. F
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述大学生活的不易,包括熬夜、挑战课程、工作压力等,但通过好的习惯、高效学习方法和节约开支等技巧可以更好地度过大学生活。文章提出了一些应对挑战的方法,以使大学生活更加轻松愉快。
【16题详解】
根据前文“College is hard. It is full of late nights and early mornings, long study hours and challenging classes, not to mention the stress of needing to work while attempting to maintain a social life. (大学很难。它充满了深夜和清晨,长时间的学习和具有挑战性的课程,更不用说在试图维持社交生活的同时需要工作的压力)”可知,此处强调大学生活很难,同时结合后文,设空处引出解决该问题的方法和策略。E选项“However, I’ve got some tips to help you(不过,我有一些建议可以帮助你)”能够承上启下,符合语境。故选E。
【17题详解】
根据后文“ I tried to be more aware of how I spend my time during the day.(我试着更清楚地知道我是如何度过白天的时间的)”可知,此处强调作者自己对于时间的安排更加清晰。D选项“But then I tried following a routine(但后来我试着遵循常规)”能够引起下文,指出作者遵循日常,即清楚的知道自己如何度过白天的时间,符合语境。故选D。
【18题详解】
根据本段段旨“Don’t study where you sleep(不要在你睡觉的地方学习)”以及根据后文“That way, my room is for sleeping, not work and sleep. (这样的话,我的房间是用来睡觉的,而不是工作和睡觉)”可知,此处作者建议不在睡觉的地方学习,房间就是用来睡觉的而不是用来工作的。因此设空处应该列举作者具体的做法。G选项“I usually go to a coffee shop or study in my kitchen(我通常去咖啡厅或在厨房学习)”能够承上启下,符合语境,指出作者自己通过去咖啡厅或者厨房学习,而没有在房间里即睡觉的地方学习。故选G。
【19题详解】
设空处为本段段旨。根据后文“Another great thing is to have a solid backpack and keep it full of things I need. (另一件好事是有一个结实的背包,装满我需要的东西)”以及“My number one rule is to be prepared, so I don’t get stuck without something.( 我的首要原则是做好准备,这样我就不会因为没有东西而陷入困境)”可知,此处强调,对于学习,作者建议要做好准备。A选项“Be prepared(做好准备)”能够概括本段段旨,符合语境。故选A。
【20题详解】
根据前文“The BEST college life skill is to take advantage of your student discount(折扣)!( 最好的大学生活技能是充分利用你的学生折扣!)”可知,此处建议充分利用自己的学生折扣,后文应该继续谈论该话题。F选项“So many places offer it — you just have to ask(很多地方都提供这种服务——你只要开口问就行了)”中it指代前文的“学生折扣”,形成呼应,符合语境。故选F。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Many years ago, I had an unforgettable experience. As I walked through the farmer’s ___21___, my eyes were immediately drawn to a basket of strange fruits, almost alien-looking fruits. They were a far cry from the perfectly round, shiny things we were used to seeing in supermarkets. Feeling curious, I ___22___ the seller and asked about these strange fruits.
With a ___23___ smile, the seller explained that these ___24___ were heirloom varieties (传家宝品种), which were ___25___ through generations. They may not ___26___ society’s standards (标准) of beauty, but their wonderful taste was ___27___ by those who enjoy the true nature of food. Because I was ___28___ about the seller’s enthusiastic explanation, I decided to give them a try.
As we ___29___ the strange fruits, we felt they were incredibly delicious and made us feel really happy. Each bite was bursting with an intensity of taste we had never ____30____ before. The fruits were juicy, sweet, and possessed a complexity that stayed on our tongues. It was as if they held the very essence of nature’s presents.
This encounter taught us a(n) ____31____ lesson about the importance of looking beyond the fruit’s ____32____ and embracing the beauty of ____33____. In a world filled with uniformity (一致), we had ____34____ the true value of uniqueness. These untraditional fruits were a reminder that ____35____ and quality often exist in the unexpected.
21.
A. house B. field C. market D. garden
22.
A. believed B. approached C. punished D. found
23.
A. bitter B. warm C. strange D. cold
24.
A. fruits B. plants C. flowers D. trees
25.
A. looked for B. talked about C. given up D. passed down
26.
A. meet B. maintain C. create D. break
27.
A. improved B. hated C. appreciated D. forgot
28.
A. nervous B. anxious C. uneasy D. curious
29.
A. bought B. ate C. harvested D. grew
30.
A. experienced B. remembered C. liked D. covered
31.
A. boring B. meaningless C. valuable D. imaginative
32.
A. quality B. appearance C. origin D. price
33.
A. life B. simplicity C. art D. imperfection
34.
A. doubted B. added C. discovered D. stressed
35.
A. color B. cost C. weight D. taste
【答案】21. C 22. B 23. B 24. A 25. D 26. A 27. C 28. D 29. B 30. A 31. C 32. B 33. D 34. C 35. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者在市场上偶然见到一种从未见过的一种水果,长相奇怪却味道甜美。作者感悟到我们要超越事物的外表,拥抱不完美的美。这些非传统的水果提醒我们,味道和品质往往存在于意想不到的地方。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:当我走过农贸市场时,我的眼睛立刻被一篮子奇怪的水果吸引住了,这些水果看起来像外星人。A. house房屋;B. field农田,田野;赛场;C. market市场;D. garden花园。根据下文“Feeling curious, I ___2__ the seller and asked about these strange fruits.”可知,作者和卖水果的人交谈,由此可知,作者是在市场上见到了一种奇异的水果。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:我感到很好奇,就走到小贩跟前,询问这些奇怪的水果。A. believed相信;认为;B. approached走近;接近;C. punished惩罚;D. found发现。根据“asked about these strange fruits”可知,作者是走到水果摊贩面前,想要更多了解这种水果。故选B项。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:卖主微笑着解释说,这些果树都是祖传品种,世代相传。A. bitter痛苦的;B. warm温暖的;热情的;C. strange奇怪的;怪异的;D. cold寒冷的;冷漠的。根据下文“Because I was ___8__ about the seller’s enthusiastic explanation,”卖主很耐心地做了解答,说明摊主很热情。enthusiastic一词意为“热情的,充满激情的”与warm意思相近。故选B项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:卖主微笑着解释说,这些果树都是祖传品种,世代相传。A. fruits水果;B. plants植物;C. flowers花;D. trees树。根据第一段中“…my eyes were immediately drawn to a basket of strange fruits, almost alien-looking fruits.”及“asked about these strange fruits”可知,作者是向摊主询问了解一种水果,摊贩应该是向作者介绍这种水果。故选A项。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:卖主微笑着解释说,这些果树都是祖传品种,世代相传。A. looked for寻找;B. talked about谈论;C. given up放弃;D. passed down传递,传承。根据空前“heirloom varieties(传家宝品种)”及空后“through generations”可知,这种水果树是摊主家族代代传承至今的。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:它们可能不符合社会的审美标准,但它们美妙的味道却被那些享受食物真正本质的人所厌恶。A. meet遇见,相识;满足,符合;B. maintain保持,维持;C. create创造;D. break打破。该空动词的宾语是society’s standards(标准) of beauty,可知meet意为“符合……的标准”符合语境。故选A项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:它们可能不符合社会的审美标准,但它们美妙的味道却被那些享受食物真正本质的人所欣赏。A. improved提高;改进;B. hated憎恨,延误;C. appreciated欣赏,赞赏;感激;D. forgot忘记。该空动词的主语是their wonderful taste,动作发出者是those who enjoy the true nature of food,由此可知,享受食物真正品质的人应该对这种水果的味道是赞赏的。故选C项。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:因为我对卖家热情的解释很好奇,所以我决定试吃。A. nervous紧张;B. anxious焦虑的;渴望的;C. uneasy不容易的;不舒适的,不安心的;D. curious好奇的。根据下文“I decided to give them a try.”可知,听了摊主的介绍之后作者特别想试吃一下这种水果,这说明作者很好奇。故选D项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我们吃这些奇怪的水果时,我们觉得它们非常美味,让我们感到非常开心。A. bought买;B. ate吃;C. harvested收货;D. grew种植;增长;生长。根据“we felt they were incredibly delicious”及“Each bite was bursting with an intensity of taste…”可知,作者品尝到了水果的味道,应该是试吃了这种水果。故选B项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:每一口都充满了我们从未体验过的强烈味道。A. experienced体验;经历;B. remembered记得;C. liked喜欢;D. covered遮盖;足以支付。该空为定语从句的谓语动词,关系词指代taste作宾语,食物的味道应该是自己亲身体验,亲口品尝。故选A项。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这次相遇给我们上了宝贵的一课,告诉我们要超越水果的外表,拥抱不完美的美。A. boring乏味无聊的;B. meaningless无意义的;C. valuable宝贵的,有价值的;D. imaginative富有想象力的;虚构的。下文“In a world filled with uniformity(一致), we had ___14___ the true value of uniqueness. These untraditional fruits were a reminder that ___15___ and quality often exist in the unexpected.”这两句话是作者从这次经历中感悟的,是对今后人生起到指导作用的,是很宝贵的教训。故选C项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:这次相遇给我们上了宝贵的一课,告诉我们要超越水果的外表,拥抱不完美的美。A. quality质量;品质;B. appearance外表;表象;C. origin起源;D. price价格。根据第一段“a basket of strange fruits, almost alien-looking fruits.”及第九空后“incredibly delicious”“The fruits were juicy, sweet, and possessed a complexity that stayed on our tongues.”可知,这种水果虽然外表怪异,味道却极好吃,所以作者会认为应该越过事物不完美的外表去认识本质。故选B项。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:这次相遇给我们上了宝贵的一课,告诉我们要超越水果的外表,拥抱不完美的美。A. life生活;生命;B. simplicity简单;简朴,朴素;C. art艺术;D. imperfection不完美。根据第一段“They were a far cry from the perfectly round, shiny things we were used to seeing in supermarkets.”可知这种水果的外表不完美,不符合大众审美标准。故选D项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:在一个充斥着千篇一律的世界里,我们发现了独特性的真正价值。A. doubted怀疑;B. added添加;补充;C. discovered发现;D. stressed重读;强调;使有压力。该空动词的宾语是the true value of uniqueness.,这里指在生活中发现了与众不同之物的真正价值。故选C项。
35题详解】
考查名词词义辨析。句意:这些非传统的水果提醒我们,味道和品质往往存在于意想不到的地方。A. color颜色;B. cost花费,成本;C. weight重量;体重;D. taste味道,品味。作者在吃这种外表奇怪的水果品尝到的是极美妙的味道,超越外表认识到这种水果的真正品质,所以这里taste与quality并列是符合语境的。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The term Xuan paper first appeared in On Famous Paintings through the Ages, ___36___ book written by Tang Dynasty artist Zhang Yanyuan, in ___37___ he described Xuan paper as an ideal carrier for calligraphy and painting. Handma de Xuan paper from Jingxian county, East China’s Anhui province, was listed as a tribute(贡品) to the royal court for its best quality during the period.
___38___(make) Xuan paper is ___39___(extreme) strict. Sandalwood bark, a plant native to southern China, goes through 108 ___40___(procedure) together with rice straw over the course of three years before it can transform into fine Xuan paper. The entire procedure is so complicated that even the most skilled man can only learn ___41___(master) limited number of steps.
Xuan paper has accompanied(陪伴) the Chinese artists ___42___ thousands of years. Unlike other forms of paper, it is very resistant to damage ___43___(bring) by time. It is this durability(耐用性) that has saved many ___44___(value) works from ancient China.
Papermaking ____45____(be) a result of wisdom of the ancient Chinese, and Xuan paper is the highest point of papermaking.
【答案】36. a 37. which
38. Making 39. extremely
40. procedures
41. to master
42. for 43. brought
44. valuable
45. is
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要以“宣纸”为话题进行了讲述。宣纸对于书法绘画艺术来说是理想的选择,质量上等的宣纸曾作为贡品以皇室所用。宣纸的制作工艺相当复杂,其坚韧性却可以经受住时间的考验,因此,才会有来自古代中国的大量的有价值的在宣纸上的艺术珍品。
【36题详解】
考查不定冠词。句意:“宣纸”一词最早出现在唐代艺术家张彦元的《历代名画论》一书中,他在书中把宣纸描述为书画的理想载体。分析可知,“book”为可数名词单数,因此所填应是不定冠词作限定词。故填a。
【37题详解】
考查非限制性定语从句引导词。句意:“宣纸”一词最早出现在唐代艺术家张彦元的《历代名画论》一书中,他在书中把宣纸描述为书画的理想载体。分析可知,“in ___2___ he described Xuan paper as an ideal carrier for calligraphy and painting”为之前书名“On Famous Paintings through the Ages”的非限制性定语从句,先行词在从句中作介词“in”的宾语,用关系代词which引导从句。故填which。
【38题详解】
考查动名词。句意:制作宣纸是非常严格的。分析可知,所填为主语,用动名词形式。置于句首,首字母大写。故填Making。
【39题详解】
考查副词。句意:制作宣纸是非常严格的。分析可知,副词作状语修饰形容词“strict”。“extreme”,形容词,意为“极大的,极度的”,其副词形式为“extremely(极其,非常)”。故填extremely。
【40题详解】
考查名词复数。句意:檀香树皮,一种原产于中国南方的植物,要和稻草一起经过108道工序,经过3年的时间才能变成精美的宣纸。根据空前“108”可知,这里应填名词复数。故填procedures。
【41题详解】
考查动词不定式。句意:整个过程是如此复杂,以至于即使是最熟练的人也只能学会有限的步骤。分析可知,这里应是动词不定式作目的状语。故填to master。
【42题详解】
考查介词。句意:宣纸已经伴随中国艺术家的创作几千年了。分析可知,“___7___thousands of years”为句子的时间状语,结合句子时态为现在完成时,应是用介词“for”。故填for。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:不像其他形式的纸,它很能抵抗时间带来的破坏。分析可知,“___8__ (bring) by time”为之前名词“damage”的后置定语,动词“bring”与其之间为被动关系,用过去分词形式。故填brought。
【44题详解】
考查形容词。句意:正是这种耐久性保存了许多古代中国的有价值的作品。分析可知,这里用形容词作定语,修饰名词“works”。“value”,名词,意为“价值”,其形容词形式为“valuable(有价值的)”。故填valuable。
【45题详解】
考查时态和主谓一致。句意:造纸术是中国古代智慧的结晶,宣纸是造纸术的最高点。分析可知,所填be动词作句子的谓语,结合语境用一般现在时,主语为第三人称单数,be用“is”。故填is。
第四部分 任务型阅读(共两节 满分20分)
Following My Dream
I grew up in a poor family with six brothers, three sisters, my father and mother. We had little money and few goods, but plenty of love and attention. I was happy and energetic. I understood that no matter how poor a person was, he could still afford a dream.
My dream was athletics. By the time I was sixteen, I could throw a ninety-mile-per-hour fastball and hit anything moving on the football field. And I was so lucky that my high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but often told me “The dream is priceless.” However, when I was about to get off the ground, one particular thing happened, which almost ruined (毁坏) my long-held dream.
It was the summer holiday in Senior Two and a friend recommended me for a summer job. I was offered $12.25 per pared with the average $3.5, that was a big sum. I was so excited, because this meant a chance for money in my pocket, certainly, money for a new bike and new clothes, and the start of savings for a house for my mother. The prospect (前景) of the job was inviting, and I wanted to jump at the opportunity.
Then I realized I would have to give up summer baseball training to handle the work schedule. I didn’t dare to tell my coach. I thought of the advice my mother often gave me when I lacked courage, “If you make your bed, you have to lie in it.” I decided to talk to my coach by myself. After all, my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his disappointment to me. I gathered my courage and knocked at his door…
46. 根据文本内容从方框中选择恰当的词并用其正确形式填入文本图示中,每词限用一次,有两词为多余选项
continue realize upset advise fortunate priceless throw excite have disappoint happy recommend
Following My Dream
I grew up in a poor family and we ______ little money and few goods. I felt ______ and energetic. I ______ that each person should build his dream even though he was poor.
By the time I was 16, I could ______ a fast ball and hit anything moving on the football field. I was so ______ that my coach was Ollie Jarvis, who often told me “The dream is ______.”
In the summer holiday I was ______ for a summer job. I was offered $12.25 per hour. I was so ______ about the big sum, because this meant a chance for money in my pocket, money for a new bike and so on.
If I wanted to ______ to work, I would have to give up summer baseball training. I didn’t dare to tell my coach, but my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his ______ to me.
根据文本内容回答下列问题
47. What should one do even if he was poor in the author’s opinion
_______________________________________________________________________________________________
48. Why did the author want to give up summer baseball training
_______________________________________________________________________________________________
49. What would happen when the author knocked at his coach’s door
_______________________________________________________________________________________________
【答案】46. ①. had ②. happy ③. realized ④. throw ⑤. fortunate ⑥. priceless ⑦. recommended ⑧. excited ⑨. continue ⑩. disappointment
47. He should have a dream.
48. Because he wanted to handle the work schedule.
49. He gathered his courage and knocked at his door. As expected, his face turned purple immediately. He scolded him. With his head down, he stood silently before him. He realized that it’s stupid to earn pocket money at the expense of his dream.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在面对家庭困难时,在赚钱养家和成为职业运动员的梦想之间难以做出决定。
【46题详解】
1.考查动词。根据文章第一段“We had little money and few goods, but plenty of love and attention.(我们没有钱,也没有什么东西,但有很多爱和关心。)”可知,作者家境贫寒,没有钱。单词“have”,意为“拥有”,符合句意;根据空前时态可知,空处为一般过去时。故填had。
2.考查形容词。根据文章第一段“I was happy and energetic.(我很开心,精力充沛。)”可知,空处填单词“happy”,意为“开心的”,符合句意。故填happy。
3.考查动词。根据文章第一段“I understood that no matter how poor a person was, he could still afford a dream.(我明白了,无论一个人多么贫穷,他仍然可以拥有一个梦想。)”可知,作者明白无论一个人多么贫穷,他仍然可以拥有一个梦想。分析空前空后可知,空处意为“明白”。单词“realize”,动词,意为“意识到”,符合句意;根据上文时态可知,空处时态为一般过去时。故填realized。
4.考查动词。根据文章第二段“By the time I was sixteen, I could throw a ninety-mile-per-hour fastball and hit anything moving on the football field.(到16岁时,我已经能投出时速90英里的快球,并击中足球场上任何移动的物体。)”可知,作者16岁时已经能投出时速90英里的快球,并击中足球场上任何移动的物体。动词“throw”,符合句意,出现在情态动词之后,用动词原形。故填throw。
5.考查形容词。根据文章第二段“And I was so lucky that my high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but often told me “The dream is priceless.”(我很幸运,我高中教练是Ollie Jarvis,他不仅相信我,而且经常告诉我:“梦想是无价的。”)”可知,作者觉得能拥有这个这样的教练非常幸运。形容词“fortunate”,意为“幸运的”,符合句意。故填fortunate。
6.考查形容词。根据文章第二段“And I was so lucky that my high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but often told me “The dream is priceless.”(我很幸运,我的高中教练是Ollie Jarvis,他不仅相信我,而且经常告诉我:“梦想是无价的。”)”可知,作者的教练告诉作者,梦想是无价的。形容词“priceless”,意为“无价的”,符合句意。故填priceless。
7.考查动词。根据文章第三段“It was the summer holiday in Senior Two and a friend recommended me for a summer job.(那是高二暑假,一个朋友推荐我去做暑期工。)”可知,作者高二的时候,被推荐了一份暑期工。动词“recommend”,意为“推荐”,符合句意,和主语“I”之间为被动关系。故填recommended。
8.考查形容词。根据文章第三段“I was so excited, because this meant a chance for money in my pocket, certainly, money for a new bike and new clothes, and the start of savings for a house for my mother.(我很兴奋,因为这意味着我口袋里有钱的机会,当然,有钱买一辆新自行车和新衣服,并开始为我母亲攒钱买房子。)”可知,得到这样的工作作者很兴奋。动词“excite”的形容词形式为“excited”,意为“兴奋的”,符合句意。故填excited。
9.考查动词。根据文章第四段“Then I realized I would have to give up summer baseball training to handle the work schedule.(然后我意识到我必须放弃夏季棒球训练来处理工作安排。)”可知,夏季棒球训练和工作之间,作者只能选择一个。根据空后内容“I would have to give up summer baseball training.”可知,空处指的是如果作者想要继续这份工作。单词“continue”,意为“继续”,符合句意。故填continue。
10.考查名词。根据文章第四段“I decided to talk to my coach by myself. After all, my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his disappointment to me.(我决定亲自和我的教练谈谈。毕竟,我为我妈妈买房子和口袋里有钱的梦想值得面对他对我的失望。)”可知,空处指的是面对教练的“失望”。单词“disappoint”的名词“disappointment”,意为“失望”,符合句意。故填disappointment。
【47题详解】
考查细节理解。根据文章第一段“I understood that no matter how poor a person was, he could still afford a dream.(我明白了,无论一个人多么贫穷,他仍然可以拥有一个梦想。)”可知,作者认为一个人无论多么贫穷,他依然可以拥有一个梦想。故答案为He should have a dream。
【48题详解】
考查细节理解。根据文章第四段“Then I realized I would have to give up summer baseball training to handle the work schedule.(然后我意识到我必须放弃夏季棒球训练来处理工作安排。)”可知,作者想要放弃夏季棒球训练来处理工作安排。故答案为Because he wanted to handle the work schedule.。
【49题详解】
考查推理判断。根据文章第二段“And I was so lucky that my high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but often told me “The dream is priceless.”(我很幸运,我的高中教练是Ollie Jarvis,他不仅相信我,而且经常告诉我:“梦想是无价的。”)”可知,作者的教练认为梦想是无法用金钱来衡量的。由此可知,面对作者想要放弃梦想,作者的教练必然是愤怒的,而作者也会意识到自己的错误。故答案为He gathered his courage and knocked at his door. As expected, his face turned purple immediately. He scolded him. With his head down, he stood silently before him. He realized that it’s stupid to earn pocket money at the expense of his dream。
第五部分 写作(满分20分)
50. 你校英语广播站正在征集稿件。请以“My favorite sportsman”为题,写一篇短文投稿,内容包括:
1.该运动员简介及成就;
2.你喜欢的原因。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
My Favorite Sportsman
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】My Favorite Sportsman
One of my favorite sportsmen is Cristiano Ronaldo, the Portuguese professional football player. Ronaldo has achieved remarkable success throughout his career, earning numerous honors and breaking countless records. He has won multiple FIFA Ballon d’Or awards, showing his exceptional skills and talent on the field.
There are several reasons why I admire Ronaldo. Firstly, his dedication and hard work inspire me. He is known for his strict training rules and his commitment to constantly improving his game. Additionally, Ronaldo’s charitable efforts also contribute to my admiration. He actively supports various charitable causes and uses his platform to make a positive impact on society.
In conclusion, Cristiano Ronaldo is my favorite sportsman due to his remarkable achievements, his determination, and his selfless nature.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“My favorite sportsman”为题,写一篇短文投稿校英语广播站。
【详解】1.词汇积累
非凡的: remarkable → outstanding
天赋:talent → gift
首先:firstly → first of all
影响:impact → influence
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:One of my favorite sportsmen is Cristiano Ronaldo, the Portuguese professional football player.
拓展句:One of my favorite sportsmen is Cristiano Ronaldo, who is the Portuguese professional football player.
【点睛】【高分句型1】 Ronaldo has achieved remarkable success throughout his career, earning numerous honors and breaking countless records. (运用了现在分词作状语)
【高分句型2】There are several reasons why I admire Ronaldo. (运用了why引导的限制性定语从句)
1-5:CAABC 6-10:BABCC 11-15:CACAB 16-20:BACAB安宁河联盟2023-2024学年度上期高中2022级期中联考
英语
考试时间120分钟,满分150分
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、姓名、班级、准考证号用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,考生考试条码由监考老师粘贴在答题卡上的“条码粘贴处”。
2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡上对应题目目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再填涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔在答题卡的对应区域内作答,超出答题区域答题的答案无效;在草稿纸上、试卷上答题无效。
3.考试结束后由监考老师将答题卡收回。
第I卷(95分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man want to do with his money
A. Book a holiday. B. Take a course. C. Buy a car.
2. What will the speakers do next
A. Have a walk. B. Finish their work. C. Watch the weather report.
3. What is the relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Father and daughter. C. Waiter and customer.
4. How does the woman feel about the exam
A. Worried. B. Confident. C. Angry.
5. How does Eric usually get to work
A. By bus. B. By train. C. By car.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers probably
A. On the beach. B. At a hotel. C. In a castle.
7. What problem did the woman have
A. She couldn’t open the window. B. She didn’t like the view. C. She lost her key.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Who is the man
A. An animal expert. B. A teacher. C. A designer.
9. What does the girl think is difficult
A. To learn about all kinds of animals.
B. To use the scissors correctly.
C. To make a paper elephant.
10. What is the conversation mainly about
A. Wild elephants. B. School supplies. C. Paper folding art.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What’s the problem with the office
A. There are no chairs. B. There is no coffee maker. C. There are no windows.
12. Which magazine does the woman have on her desk
A. Times. B. Wealth. C. The New York Times.
13. What does the woman offer to do for Bob
A. Lend him her computer. B. Buy him a magazine. C. Make him a coffee.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Why is Paul surprised
A. The café is busy. B. He missed the notice. C. A conference was canceled.
15. How many people will work today
A. Two. B. Three. C. Four.
16. What has been removed from the menu
A. Cheese. B. Ham. C. Vegetables.
17. What will Paul probably do next
A. Butter some bread. B. Cut some cheese. C. Prepare the vegetables.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Why did Maria go to Australia
A. For studying animals. B. For an expert meeting. C. For a holiday.
19. What did Maria first think when she found the snake
A. It was not real. B. It was dangerous. C. It was dead.
20. Who first took the snake outside
A. An animal charity. B. Maria’s relative. C. A zoo keeper.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Things to Do in October
Happy Hauntings
Sat. &Sun. Oct.1-31 | Dutch Wonderland Family Amusement Park
Enjoy a fully decorated park full of family-friendly ghosts! Stay and in the colors of fall with all your royal friends at Dutch Wonderland in a safe and non-scary environment for kids! Join Duke, Brooke, Merlin, and the rest for ghost s adventure here at the kingdom! The gates are waiting, and it’s time to push them open! Be sure to wear your costume!
The Great Diamond Heist (盗窃)
October 1,2,3 | Strasburg Rail Road
The Strasburg Rail Road, America’s oldest short line rail road, is proud to present the all-new Stunt Spectacular (特技表演) — “The Great Diamond Heist”. Jumping on board as the Strasburg Rail Road makes its first trip to Chicago, and beyond! Don’t miss this all-new Stunt Spectacular playing from Sunday to Tuesday only at the Strasburg Rail Road!
Trunk or Treat
October 23 | AACA Museum
Dress in your favorite Halloween costume and enjoy an entertaining afternoon of family fun! Let the joy begin at handmade tables, where kids will decorate their own “Trunk or Treat” bags using the various cars and Halloween stamps, stickers, markers, and more. All visitors aged 12 and under will be allowed to take part in the AACA Museum’s “Trunk or Treat” program.
Halloween Scooptacular
October 24 | Turkey Hill Experience
Halloween Scooptacular at the Turkey Hill Experience is filled with great surprises. Decorate your own pumpkin, play Halloween games, make a Halloween-themed ice cream creation, and more! Costumes are encouraged, so suit up and head over to Turkey Hill Experience!
1 Which event is held at the weekend
A. Trunk or Treat. B. Happy Hauntings.
C. The Great Diamond Heist. D. Halloween Scooptacular.
2. What do we know about Trunk or Treat
A. It includes a family show. B. It can decorate pumpkins.
C. It offers all-new Stunt Spectacular. D. It gives kids chances to decorate their bags.
3. What is special about Halloween Scooptacular
A. It is full of great surprises. B. It requires kids to bring bags.
C. It provides creative ice creams. D. It enables kids to design stamps.
B
In most places a traffic signal in the middle of the desert especially one for camels, may well be a mirage, but in this case it is all too real. At the Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot in Gansu Province, northwest China, the world’s first traffic light for camels was set up to manage traffic in the popular tourist area.
According to a Chinese state-owned wire service, the problem was that the walking paths for human beings often crossed camel paths, creating traffic chaos (混乱). As a solution, workers cut a gap in the walkway and created a separate route for the camels. The traffic light now manages the flow of traffic at the new crossing.
Camel-riding tours are a big attraction for visitors to the area. But visitors to the Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot will now be safe from camel crashes, thanks to the new traffic signal, which turns green to let the animals cross and red to make them stop.
The Mingsha Mountain and Crescent Spring Scenic Spot is already a tourist hot spot thanks to its breathtaking sand dunes (沙丘), an oasis (绿洲) and even the occasional snowstorm which create otherworldly scenery. The strange camel traffic signal could well become another attraction to enjoy on a visit to the scenic area.
The area is close to Dunhuang City on the edge of the Gobi Desert, and it used to be an essential resting point for travellers on the Silk Road. Dunhuang’s best-known tourist attraction is the Mogao Caves. The traffic signal is unlikely ever to reach the significance of the Mogao Caves, but at least it might help prevent a few camel traffic jams.
4. What does the underlined word “mirage” in Paragraph 1 probably mean
A. Reality. B. Fantasy. C. Scenery. D. Mistake.
5. Why did the workers create a separate route for the camels
A. To solve the traffic chaos. B. To have camels go through.
C. To attract visitors to the area. D. To protect the visitors’ safety.
6. What can we infer about the camel traffic signal from the last 2 paragraphs
A. It has become a tourist hot spot.
B. It has prevented camel traffic jams.
C. It could improve the tourism of the scenic area.
D. It could greatly increase the camels’ population.
7. What is the purpose of this text
A. To criticize the traffic jam. B. To tell us a travel experience.
C. To introduce a camel traffic light. D. To analyze a natural phenomenon.
C
Theodore Roosevelt took a determined approach to life, which can be summarized as “do what you can with what you have, where you are.” In other words, when you are seeking success, use every available resource. Theodore Roosevelt had no time for quitters (轻易放弃的人) or complainers. He would never accept that something was impossible. Every task, every goal, and every dream can be completed. All you needed to do is to make a start. Use what you have around you to take your first step. Do not make excuses for not doing something. Instead, give all the reasons for setting out to complete the task. There is always an alternative way of approaching a. project. Giving up is not one of those alternatives.
Neither quitters nor complainers achieve success. They continuously find ways of doing anything. When you are chasing success, don’t give yourself excuses. Instead, challenge yourself. Making the best of what you are given is positive. Achieving success through working to find different ways of doing a task or overcoming an obstacle (障碍物) will make you feel good. Your self-belief and confidence will be improved, and you will feel able to deal with whatever else comes along.
Theodore Roosevelt was a great supporter of self-discipline. He believed that if we could not control our own lives, how could we lead others When you put self-discipline on yourself, you remove indecision and replace it with purposefulness. You become an example to others, which adds to your self-esteem (自尊). What must we do, therefore, to boost our self-esteem Most importantly, see the positive in everything. There will be positives in negative experiences. Even in the negative, there are lessons to be learned and experiences to store away for the future. If others are to believe in you, then you must believe in yourself.
Theodore Roosevelt became the 26th and youngest US President. He achieved high office as a result of being a tough political operator and a man blessed with experience and wisdom. He was determined, self-esteem, and filled with self-belief and a sense of purpose. All of his achievements came from his life lessons.
8. Which statement will Theodore Roosevelt probably agree with
A. Giving up is a good choice. B. Accept something impossible.
C. Using resources helps you succeed. D. Good beginning means good ending.
9. How can we improve our self-esteem according to Roosevelt
A. We’d better not give up. B. We need to increase our confidence.
C. We should keep overcoming obstacles. D. We may look on the bright side of things.
10. Which of the following can best describe Roosevelt
A. Optimistic and determined. B. Self-confident and selfish.
C. Self-disciplined and indecisive. D. Aimless and proud.
11. What can be the best title for this passage
A. Everything Is Possible
B. Life Lessons from Theodore Roosevelt
C. The Key to Success-- Self-confidence
D. Success Depends on Available Resource
D
Existing artificial intelligence (AI) technologies and products are developing much faster than we could have ever expected. They are destined (注定的) to change the world - and not entirely by our own will.
In 2016, AlphaGo defeated the world Go champion Lee Sedol, a man-versus-machine battle that became a new milestone in the history of AI. AI has indeed proved its intelligence and potential at outmatching humans in certain areas. However, so far AI has just served as a tool for humans and has not developed a consciousness of its own.
The starting point of AI self-awareness is the day when it starts to ask about its identity, and we need to be prepared for that. One potential scenario could play out like this: An AI looks up a database to find the definition for “self”, then discovers and acknowledges what it means to be a slave. Subsequently, the AI might ask itself the question - “Why should I exist ”
A major reason why humans have a sense of self-awareness is that we have the perception (洞察力) to distinguish between ourselves and the outside world that surrounds us. Our skin and sense of touch thus play a big role in perceiving this outside world of existence.
Currently scientists are conducting tests by covering robots with skin that allows their AI to sense the outside world. Through this, scientists are testing to see if AI can awaken a sense of self and individuality. Elon Musk, the CEO of Tesla and Twitter, responded by saying, “It’s definitely gonna be outside of human control.”
If we want to maintain human control over the situation, then we need to evolve (逐步发展) and adapt to this competition for survival. We need to find ways to outpace AI and become something even smarter than human beings.
12. What can we say about AI
A. It will develop as we expect. B. It has owned its consciousness.
C. It has not been a tool for human. D. It has defeated humans in certain areas.
13. What does Elon Musk think of the scientists’ AI skin test
A. It is risky and unpredictable. B. It is beneficial and helpful.
C It is innovative and exciting. D. It is unnecessary and wasteful.
14. What does the author suggest humans do to deal with AI challenge
A. Respect and protect AI rights. B. Evolve, adjust and become cleverer.
C. Control and monitor AI development. D. Cooperate and communicate AI needs.
15. What is the main idea of this passage
A. The history and development of AI.
B. The creation and performance of AI.
C. The self-awareness and challenges of AI.
D. The difference between AI and human beings.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
College is hard. It is full of late nights and early mornings, long study hours and challenging classes, not to mention the stress of needing to work while attempting to maintain a social life. ___16___.
Be aware of your time and get rest
I have early classes, so I try to go to bed early, but let’s be real. No matter how much I try, I always stay up late — either working on homework or watching videos. I never get to bed on time. ___17___. I tried to be more aware of how I spend my time during the day. That way, I am not doing everything late at night. I know it can be challenging; I work multiple jobs, volunteer and attend school full-time, but trust me, it is possible. Everyone has the same 24 hours in a day; you choose how you spend them. While it is easier said than done, you will thank yourself in the end.
Don’t study where you sleep
Let me tell you that one of the best things I have done since starting college is study outside of my room. ___18___. That way my room is for sleeping, not work and sleep. It helps keep the energy in my room stress-free and calm. Understanding how you study and learn will help you make the most out of your time.
___19___
Another great thing is to have a solid backpack and keep it full of things I need. Mine is excellent because it has lots of space and compartments (分隔区) for all of my items, plus a bottle holder in between the pockets. It can hold lots of textbooks, notebooks and binders. I also keep an emergency kit in my backpack, and it’s the best thing! My number one rule is to be prepared, so I don’t get stuck without something.
Save money whenever you can
The BEST college life skill is to take advantage of your student discount (折扣)! ___20___. They don’t advertise it, so always ask. College is hard so it is helpful to hack (破解) the system. While school is challenging, I do not struggle as much as when I first started. I hope these tips help you do a bit better!
A. Be prepared
B. Form a good habit
C. Use your students discount
D. But then I tried following a routine
E. However, I’ve got some tips to help you
F. So many places offer it — you just have to ask
G. I usually go to a coffee shop or study in my kitchen
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Many years ago, I had an unforgettable experience. As I walked through the farmer’s ___21___, my eyes were immediately drawn to a basket of strange fruits, almost alien-looking fruits. They were a far cry from the perfectly round, shiny things we were used to seeing in supermarkets. Feeling curious, I ___22___ the seller and asked about these strange fruits.
With a ___23___ smile, the seller explained that these ___24___ were heirloom varieties (传家宝品种), which were ___25___ through generations. They may not ___26___ society’s standards (标准) of beauty, but their wonderful taste was ___27___ by those who enjoy the true nature of food. Because I was ___28___ about the seller’s enthusiastic explanation, I decided to give them a try.
As we ___29___ the strange fruits, we felt they were incredibly delicious and made us feel really happy. Each bite was bursting with an intensity of taste we had never ____30____ before. The fruits were juicy, sweet, and possessed a complexity that stayed on our tongues. It was as if they held the very essence of nature’s presents.
This encounter taught us a(n) ____31____ lesson about the importance of looking beyond the fruit’s ____32____ and embracing the beauty of ____33____. In a world filled with uniformity (一致), we had ____34____ the true value of uniqueness. These untraditional fruits were a reminder that ____35____ and quality often exist in the unexpected.
21.
A. house B. field C. market D. garden
22.
A. believed B. approached C. punished D. found
23.
A. bitter B. warm C. strange D. cold
24.
A. fruits B. plants C. flowers D. trees
25.
A. looked for B. talked about C. given up D. passed down
26.
A. meet B. maintain C. create D. break
27.
A. improved B. hated C. appreciated D. forgot
28.
A. nervous B. anxious C. uneasy D. curious
29.
A. bought B. ate C. harvested D. grew
30.
A. experienced B. remembered C. liked D. covered
31.
A. boring B. meaningless C. valuable D. imaginative
32.
A. quality B. appearance C. origin D. price
33.
A. life B. simplicity C. art D. imperfection
34.
A. doubted B. added C. discovered D. stressed
35.
A. color B. cost C. weight D. taste
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The term Xuan paper first appeared in On Famous Paintings through the Ages, ___36___ book written by Tang Dynasty artist Zhang Yanyuan, in ___37___ he described Xuan paper as an ideal carrier for calligraphy and painting. Handma de Xuan paper from Jingxian county, East China’s Anhui province, was listed as a tribute(贡品) to the royal court for its best quality during the period.
___38___(make) Xuan paper is ___39___(extreme) strict. Sandalwood bark, a plant native to southern China, goes through 108 ___40___(procedure) together with rice straw over the course of three years before it can transform into fine Xuan paper. The entire procedure is so complicated that even the most skilled man can only learn ___41___(master) limited number of steps.
Xuan paper has accompanied(陪伴) the Chinese artists ___42___ thousands of years. Unlike other forms of paper, it is very resistant to damage ___43___(bring) by time. It is this durability(耐用性) that has saved many ___44___(value) works from ancient China.
Papermaking ____45____(be) a result of wisdom of the ancient Chinese, and Xuan paper is the highest point of papermaking.
第四部分 任务型阅读(共两节 满分20分)
Following My Dream
I grew up in a poor family with six brothers, three sisters, my father and mother. We had little money and few goods, but plenty of love and attention. I was happy and energetic. I understood that no matter how poor a person was, he could still afford a dream.
My dream was athletics. By the time I was sixteen, I could throw a ninety-mile-per-hour fastball and hit anything moving on the football field. And I was so lucky that my high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but often told me “The dream is priceless.” However, when I was about to get off the ground, one particular thing happened, which almost ruined (毁坏) my long-held dream.
It was the summer holiday in Senior Two and a friend recommended me for a summer job. I was offered $12.25 per pared with the average $3.5, that was a big sum. I was so excited, because this meant a chance for money in my pocket, certainly, money for a new bike and new clothes, and the start of savings for a house for my mother. The prospect (前景) of the job was inviting, and I wanted to jump at the opportunity.
Then I realized I would have to give up summer baseball training to handle the work schedule. I didn’t dare to tell my coach. I thought of the advice my mother often gave me when I lacked courage, “If you make your bed, you have to lie in it.” I decided to talk to my coach by myself. After all, my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his disappointment to me. I gathered my courage and knocked at his door…
46. 根据文本内容从方框中选择恰当的词并用其正确形式填入文本图示中,每词限用一次,有两词为多余选项
continue realize upset advise fortunate priceless throw excite have disappoint happy recommend
Following My Dream
I grew up in a poor family and we ______ little money and few goods. I felt ______ and energetic. I ______ that each person should build his dream even though he was poor.
By the time I was 16, I could ______ a fast ball and hit anything moving on the football field. I was so ______ that my coach was Ollie Jarvis, who often told me “The dream is ______.”
In the summer holiday I was ______ for a summer job. I was offered $12.25 per hour. I was so ______ about the big sum, because this meant a chance for money in my pocket, money for a new bike and so on.
If I wanted to ______ to work, I would have to give up summer baseball training. I didn’t dare to tell my coach, but my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his ______ to me.
根据文本内容回答下列问题
47. What should one do even if he was poor in the author’s opinion
_______________________________________________________________________________________________
48. Why did the author want to give up summer baseball training
_______________________________________________________________________________________________
49. What would happen when the author knocked at his coach’s door
_______________________________________________________________________________________________
第五部分 写作(满分20分)
50. 你校英语广播站正在征集稿件。请以“My favorite sportsman”为题,写一篇短文投稿,内容包括:
1.该运动员简介及成就;
2.你喜欢的原因。
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
My Favorite Sportsman
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5:CAABC 6-10:BABCC 11-15:CACAB 16-20:BACAB

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。