2023~2024 学年第一学期伊犁州“华·伊高中联盟校”期中考试
高一英语试卷
注意事项:
1. 答题前、考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文。从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Whenever travelers planning to Hawaii are surveyed, their first question is often the same: “How’s the weather in Hawaii ” Most of the time, the answer is pretty easy. After all. Hawaii experiences only two seasons; summer. called “kau”, and winter. called “hooilo”.
Temperatures in Hawaii
During summer, the islands experience an average temperature of around 29°C. This is also the start of the dry season and mostly perfect weather across the board. Even though summer is the islands’ dry season. hurricanes are also more common during this period. Winter runs from November through April in Hawaii. Temperatures aren’t much colder than summer, averaging around 26°C. This is the rainier part of the year across most islands. While winter temperatures don’t drop too significantly, surf is much higher, making swimming risky. Not surprisingly, this season is popular among big-time surfers.
What to pack
Given Hawaii’s consistent temperatures year-round, you’ll primarily want to pack light-weight, breathable clothing. Depending on when you’re visiting. you should prepare water-proof gear (防水装置) as well as activity-specific clothing, like hiking boots or a wetsuit. Regardless of when you’re visiting, pack high-rated sunscreen. for it’s quite common to get sunburned faster than you even realize.
Vog in Hawaii
There are four major islands—Oahu, Maui, Kauai, and the Big Island. Vog (火山雾) is an effect caused by enissions of the Kilauea volcano on the Big Island. Therefore. why not come to the island if you’re interested in it While vog is merely an inconvenience for most residents. it can affect people with illnesses such as asthma (哮喘). Some visitors to the Big ls-land who suffer from these problems should ask their doctors before their visit.
1. Which season is the most popular for surfers in Hawaii
A. Spring. B. Summer. C. Autumn. D. Winter.
2. Where can you experience vog in Hawnii
A. On Maui, B. On Oahu. C. On Kauai. D. On the Big Island.
3. What is the purpose of the text
A. To introduce some information about Hawaii. B. To show some amazing activities in Hawaii.
C. To explain the development of Hawaii. D. To show the beauty of Hawaii.
B
As 35-ycar-old Rajesh walked out of the HR head’s office, he couldn’t help crying and his mind went empty. Suddenly, a regular day at work had turned into his last day in the office. Having cleared his desk of his things and small objects he had used to beautify his workspace. he pulled himself with difficulty to the nearby café and called his wife. Nina.
People like Rajesh are being “let go” for a variety of reasons: poor performance, personal issues and so on. Most people. even though they are aware of the realities, go through a mix of emotions: shock. refusal. self-blame (自资), anger, often leading to unhappiness.
The most important thing is not to think of yourself as a victim (受害者). First, consider self-care. Then, develop a plan to keep yourself busy. Meanwhile, you can update your resume (简历) on the website and make a list of friends and relatives who could help you find a new job.
At first. Rajesh was obviously very upset and spent a number of days staying in bed. Seeing this, Nina took time off from work and even took him to the adviser, from whom he learn-ed that he had become too satisfied with his job and was refusing the reality around him. He had never thought of considering his own professional development. This insight helped him refocus his energy: from playing the blame game to getting new skills and being ready for a better job.
Rajesh and Nina then decided to move from Mumbai to Bengaluru, where his IT skills were more popular. So a newly focused Rajesh first got himself a job. The silver lining was that the cost of living in Bengaluru was lower and they could even achieve their dream of having an
4. How did Rajesh feel when leaving the HR head’s office
A. Excited. B. Satisfied. C. Sad. D. Lonely.
5. What should people do after being fired according to the text
A. Make a complaint to the boss. B. Drown their sadness in a cup of coffee.
C. Spend some time punishing themselves. D. Prepare for future job opportunities.
6. What did Rajesh do after seeing the adviser
A. He refused to accept the reality around him. B. He focused on improving himself for a job.
C. He felt satisfied with the present situation. D. He improved his relationship with Nina.
7. What do the underlined words “The silver lining” in paragraph 5 mean
A. The unpleasant situation. B. The bad decision. C. The only disadvantage. D. The positive side.
C
The last time my husband and I went out for a dinner in a restaurant, the server came and recited (背诵) a long list of specials and detailed descriptions of how the food was made. As she spoke. I became almost more interested in how she could remember all those descriptions than thinking about the food, Meanwhile. I couldn’t remember where I’d put my keys before we left for the restaurant.
Objectively (客观地) speaking, not remembering where you put your keys is generally not a sign of dementia (痴呆). And on the other side, being able to remember a long list of restaurant specials isn’t necessarily a sign of surprising mental ability, either.
While most of us are afraid about developing dementia. fewer than 10% of adults age 65and older will end up with dementia such as Alzheimer’s. “For them, developing a condition like Alzheimer’s is a part of normal aging,” says Joel Salinas MD, an expert at NYU Langone Health. And, he adds. “There are areas that actually improve with age, like vocabulary and wisdom.”
“Memory is all these different brain networks working in concert with each other,” says Dr. Salinas. While genetics and family history play some role in the risk of memory problems. so do plenty of other reasons, For example, some medicine and alcohol can cause memory problems, especially for older people.
The brain might be the place that memory is stored, but it doesn’t exist in the air. The health and efficiency of the brain depend a lot on the general health of the body. In short. what’s good for the body is good for the brain, Many of the lifestyle factors that can improve memory are the same that have a positive effect on general health, such as, exercising properly. having a balanced diet, and sleeping well.
8. Why does the author mention her experience in paragraph 1
A. To show her interest in the specials. B. To introduce the topic of the text.
C. To invite more customers to the restaurant. D. To express her regret about losing her keys.
9. What is Salinas’ attitude towards aging
A. Objective. B. Worried. C. Supportive. D. Doubtful.
10. What can improve our memory according to the text
A. Reciting details B. Working with others. C. Exercising properly. D. Sleeping a lot.
11. This text may probably be seen in ________.
A. a research plan B. a health magazine C. a business magazine D. a book review
D
Getting rid of (丢弃) old tyres (轮胎) has long been a problem. Every year many tyres are thrown. Some of the ways might be better than getting rid of them, but they are not especially green.
Energy recovery (回收利用) is one common way. This includes burning tyres to produce electricity, or as a way to provide heat for other industrial processes. But that produces planet-warming pollution. Tyres can be whole or broken in construction projects, such as repairing roads. There are, however, worries about chemicals from the tyres coming out and polluting the ground.
So some companies have begun exploring another pleasing ideas. Since tyres are mostly made from hydrocarbons (碳氢化合物), it should be possible in principle to turn old tyres into environmentally friendly materials which can be used to run some cars they came from. One of the most thoughtful companies is based in Oslo. Norway. Later this year the company will start building a huge tyre-reused factory in Sunderland in northeastern England. In a couple of years, when the factory is fully operational. it will be able to turn 8 million old tyres into new products.
The process works by dividing a tyre into its three main parts. One is steel, which is used to support the structure of a tyre and which can be easily reused. The second is powder used to improve the continuous use of the tyre. The third is rubber. Some of that will be natural rubber from the rubber trees. The carbon black can be reused to make new tyres. That is of inter-est to tyre makers because it helps efforts to become carbon neutral (碳中和).
12. What is the disadvantage of energy recovery of tyres mentioned in the text
A. It is unpractical. B. It produces pollution.
C. It costs a lot. D. It produces less electricity.
13. How is paragraph 3 organized
A. By making questions. B. By giving an example.
C. By following time order. D. By comparing differences.
14. Which of the following best describes the huge tyre-reused factory
A. Useful. B. Costly. C. Dangerous. D. Short-lived.
15. Which of the following is the best title for the text
A. Tyres can be divided into three parts
B. A company built a tyre-reused factory
C. Energy recovery can deal with old tyres
D. Old tyres can become environmentally friendly materials
第二节 (共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 选项中有两项为多余选项。
How to motivate (激励) a lazy teenager
Here’s how to give the teenagers the motivation they need without nagging (唠叨) them. 16
A teenager needs between 8-10 hours of sleep every night but most only get about 6.5-7.5 hours of sleep per night. So when a teenager is forced out of bed at 7 am or 8 am to go to school, their natural sleep cycle is thrown off and they will likely appear lazy, unmotivated, all symptoms (症状) of lack of sleep. 17 .
Limit screen time
It is recommended that teenagers spend no more than two hours a day sitting in front of a small screen and get 60 minutes’ exercise a day. 18 .
Teach responsibility
It’s important for teenagers to help with tasks and learn responsibility. 19 . Be firm and clear about the results for not finishing the housework-this can range from no screen time, to less pocket money or not being allowed to go out with their friends.
Show them the love
Teenagers might not act like they need it or want it. 20 . When teenagers know adults are emotionally (情感上) available to support them, a welcome change in their behaviour may be seen
A. Set a sleep schedule
B. Understand their thoughts
C. Be sure that teenagers can do homework alone
D. Set a plan with teenagers for the daily housework they would prefer to do
E. However, they need to know that adults love them. care for then and respect them
F. Make sure the teenager goes to bed on time and gets eight hours of sleep a night
G. Make screen time a reward by ensuring teenagers finish their homework or tasks first
第二部分 语言运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题: 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Francesca Teal was playing with her husband in the 21 at North Beach in Hampton, when her diamond wedding ring 22 .
“It’s a very 23 piece of material in this huge sea,” said Teal. “At that moment my heart sank.” After searching for it for hours without 24 , Teal posted the sad news on the Internet asking anyone who might frequent the beach with a metal detector (探測器) to offer 25 . “Some people 26 me, saying they would help me to look for it,” Teal said.
Over a week, the couple went back 27 several times. Each time they went, people with metal detectors who had read Teal’s 28 were also offering help. One metal detector hobbyist, Samuel, spent 15 hours searching over three days. The first two days he had no luck. but he wanted to go back and give it the last shot, 29 finding the ring buried four inches beneath the sandy ocean floor. He sent Teal a 30 , together with a message, “Please tell me if this is the 31 .” Teal replied, “Incredible! That’s it!”
Samuel 32 the ring to Teal. Her husband went down on one knee and placed it back on her 33 . “I want to 34 the strangers’ kindnesses, Teal said. “They have made me feel the 35 of the world. They have brought so much faith to me and others.”
21. A. school B. sea C. shop D. game
22. A. showed up B. ran out C. fell out D. broke down
23. A. small B. great C. different D. beautiful
24. A. chance B. luck C. doubt D. money
25. A. time B. advice C. price D. help
26. A. messaged B. stopped C. invited D. believed
27. A. fishing B. judging C. searching D. researching
28. A. note B. diary C. novel D. post
29. A. suddenly B. generally C. quickly D. finally
30. A, book B. picture C. present D. signal
31. A. information B. ring C. detector D. stranger
32. A, added B. located C. returned D. donated
33. A. finger B. desk C. computer D. bag
34. A. record B. get C. thank D. ask
35. A. development B. truth C. problem D. warmth
第二节 (共10小题: 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
With a long history. unique features, many styles, and good cooking, Chinese food is important in Chinese culture, Chinese traditional food is famous 36 its color, aroma, taste. meanings, and appearance. Twice-cooked pork or double-cooked pork is one of the most famous Sichuan pork 37 (dish). Its Chinese name is hui guo rou. 38 means “returned-to-the-pot meat”. Pork 39 (boil) in the pot first. Then it is cooked again with other ingredients (原料), including broad bean paste (dou ban jiang), fermented (发酵的) black soybeans (dou chi), garlic. ginger, and so on.
It was said that the dish was created by 40 person in the Qing Dynasty. The person made a delicious pork dish for his friends one day. He was boiling pork in a pot and walked out of the house and forgot about it. After he returned, he found that the pork 41 (turn) very soft. He tasted the pork and found the pork had become 42 (soft) and more delicious than with his previous boiling method. So, he managed 43 (return) it and other ingredients to the pot. After that, his friends looked forward to 44 (taste) it again. It’s just a story. It’s impossible to textually research when and by whom “twice-cooked pork” was produced.
Due to its taste, twice-cooked pork has become 45 (extreme) popular.
第三部分 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华, 你的外国朋友Paul最近沉迷于刷短视频, 导致学习成绩下降, 因此发邮件向你求助。请你回复邮件, 内容包括:
1. 短视频的危害;
2. 你的建议。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Paul, Yours, Li Hua
第二节 (满分25分)
阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
My problems started when we were having a biology class. Students were curious about a picture of ducks and wanted to see the kind of animals. Mrs Reno, our biology teacher, told us that she had a baby duck in her yard and could take him to us to know him. But baby ducks were on my list of terrifying things. Because I’ve always been afraid of these furry (毛茸茸的) animals.
To make matters worse, Trent Dillard was in my class again, Last year, I had to sit in front of him. He knew I was afraid of furry animals, and all the year he pretended to put them on my hair.
The next day. Mrs Reno took a cage, a baby duck inside it. She pulled out the baby duck and set him on the desk. “This is Ripley,” she said. Strangely, he seemed to understand what Mrs Reno said, and he was quiet and stayed at the desk.
Trent whispered (小声说), “I think you’re scared of him.” “I am not!” I said. Mrs Reno looked towards Trent and me. “What’s wrong ” she asked. “Amy’s scared of Ripley,” Trent announced. “No, I’m not.” I was nervous. “I love ducks. They’re my favorite animals.” Mrs Reno smiled, “I was going to ask for a volunteer to feed Ripley at recess (课间休息), but since you’re a duck lover, how would you like the job ” She probably thought I was speech-less with joy. But I was very frightened.
At that time, Trent stood up and said, “I want to join Amy.” Mrs Reno said, “OK. I guess Amy can have a helper.” During the recess, Trent opened the cage and caught Ripley. “Careful!” I cried, surprised that I was worried about him. Trent looked out the window. “Hey, the guys are playing football and I’ll go. Take Ripley.” “You can just put him down.” I meant for Trent to put him down inside the cage, but Trent set him on the floor and ran out-side. At that time, Ripley walked towards the door.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I took a deep breath (呼吸) and caught Ripley. In fact. Mrs Reno knew I was afraid of Ripley and was glad that I could overcome my fear.
2023~2024 学年第一学期伊犁州“华·伊高中联盟校”期中考试
高一英语试卷参考答案
阅读:
1~3 DDA
A篇: 本文是应用文, 介绍了夏威夷的天气特征及其相关信息。
1. D 【解析】细节理解题。根据第二段最后一句可知, 在夏威夷, 冬季是最受冲浪者欢迎的季节。
2. D 【解析】细节理解题。根据最后一段可知, 在夏威夷的Big Island 可以体验火山雾。
3. A 【解析】推理判断题。通读全文可知, 文章的目的是介绍关于夏威夷的一些信息。
4~7 CDBD
B篇: 本文是记叙文。35岁的Rajesh失业之后非常难过。后来他重整旗鼓, 为寻找下一份工作而努力。
4. C 【解析】细节理解题。根据第一段第一句可知, Rajesh从人力资源主管的办公室出来的时候非常伤心。
5. D 【解析】细节理解题。根据第三段可知, 人们失业之后应该为今后的工作机会做准备。
6. B 【解析】细节理解题。根据第四段最后一句可知, Rajesh集中精力提升自己的个人能力, 为就业做准备。
7. D 【解析】词义推测题。根据第五段最后一句可知, 去Bengaluru工作和生活的好处是生活成本低, 而且他们还拥有了自己的公寓。
8~11 BACB
C篇: 本文是说明文。文章介绍了影响记忆力的因素及一些提高记忆力的方法。
8. B 【解析】推理判断题。根据下文内容可知, 作者在第一段提到自己在餐厅的一次经历是为了引出文章的话题。
9. A 【解析】推理判断题。根据第三段中Salinas说的话可知, 他客观分析了衰老给人们带来的影响。
10. C 【解析】细节理解题。根据最后一段最后一句可知, 适当锻炼可以提高我们的记忆力。
11. B 【解析】推理判断题。通读全文可知, 文章有可能出现在健康杂志里。
12~15 BBAD
D篇: 本文是说明文。人们正在探索新的方式来处理旧轮胎, 以降低环境污染和推动可持续发展。
12. B 【解析】细节理解题。根据第二段第三句可知, 传统的能源回收利用方法会导致环境污染。
13. B 【解析】推理判断题。根据第三段可知, 该段举例介绍Oslo的一家公司建立了轮胎回收的工厂。
14. A【解析】推理判断题。根据最后一段最后一句可知, 该工厂的回收利用方式有助于实现碳中和, 说明该工厂还是有作用的。
15. D 【解析】主旨大意题。通读全文可知, 文章的主要内容是人们正在探索新的方式把旧轮胎变成环保的材料。
16~20 AFGDE
七选五: 本文是说明文, 介绍了如何激励青少年充满动力。
16. A 【解析】该段主要介绍了青少年的睡眠问题, A项是该段的小标题。
17. F 【解析】该段主要介绍了青少年的睡眠问题, F项“确保青少年按时上床睡觉, 每晚睡八个小时”符合语境。
18. G 【解析】该段主要讲述限制屏幕 (使用) 时间, G项“确保青少年先完成家庭作业或任务让屏幕 (使用) 时间成为奖励”符合语境。
19. D【解析】根据上文“对青少年来说, 帮助完成任务和学会 (有) 责任感是很重要的”可知, D项“与青少年一起为他们喜欢做的日常家务制定计划”符合语境。
20. E 【解析】根据本段小标题“向他们展示爱”可知, E项“然而, 他们需要知道大人爱他们, 关心他们, 尊重他们”符合语境。
21~25 BCABD 26~30 ACDDB 31~35 BCACD
完形填空: 本文是记叙文。Francesca Teal的结婚钻戒掉落在海里。她在网上求助后, 陌生人帮她找回了戒指。
21. B 【解析】考查名词。Francesca Teal和丈夫在海里玩, 她的结婚钻戒掉落了。
22. C 【解析】考查动词短语。解析参考上一题。
23. A 【解析】考查形容词。对于大海来说, 这个戒指是非常小的东西。
24. B 【解析】考查名词。Teal找了几个小时, 但并没有找到。她把这个令人伤心的消息发布在网上, 寻求那些经常去那个海滩并携带金属探测器的人的帮助。
25. D 【解析】考查名词。解析参考上一题。
26. A 【解析】考查动词。有一些人给Teal发了消息, 说他们会帮她寻找戒指。
27. C 【解析】考查动词。Teal夫妇回去寻找戒指很多次。
28. D 【解析】考查名词。每次他们回去, 那些带着金属探测器并看了Teal的帖子的人也提供了帮助。
29. D 【解析】考查副词。Samuel做了最后的尝试, 终于发现那枚戒指被埋在沙质海床下四英寸的地方。
30. B 【解析】考查名词。Samuel给Teal发了一张照片并附上一条消息, 问她被找到的戒指是否就是她丢失的。
31. B 【解析】考查名词。解析参考上一题。
32. C 【解析】考查动词。Samuel把戒指还给了Teal。
33. A 【解析】考查名词。Teal的丈夫单膝下跪, 把戒指戴回了她的手指。
34. C 【解析】考查动词。Teal 想感谢那些陌生人的善举。
35. D【解析】考查名词。Teal说这些善举让她感受到了世间的温暖。
36. for 37. dishes 38. which 39. is boiled 40. a
41. had turned 42. softer 43. to return 44. tasting 45. extremely
语法填空:
36. for【解析】考查介词。be famous for是常用结构, 意为“因……出名”。
37. dishes 【解析】考查名词单复数。one of +名词复数是常用结构。
38. which 【解析】考查定语从句。先行词是物, 关系代词 which 在定语从句中作主语。
39. is boiled 【解析】考查时态和语态。此句的主语是Pork, 谓语是boil, 两者之间是被动关系, 再结合上下文的时态可知, 此处用一般现在时的被动语态。
40. a【解析】考查冠词。此处是指一个人, 故用不定冠词a。
41. had turned【解析】考查时态。此处表达“他回来之后发现肉已经变软了”, found 是一般过去时, 故此处用过去完成时。
42. softer 【解析】考查比较级。根据此句中的 than可知, 此处用形容词的比较级。
43. to return 【解析】考查非谓语动词。manage to do是常用结构, 意为“设法做某事”.
44. tasting 【解析】考查非谓语动词。look forward to doing 是常用结构, 意为“期待做某事”。
45. extremely 【解析】考查副词。此处要修饰形容词popular, 故用副词形式。
写作:
第一节:
参考范文:
Dear Paul,
I’m concerned to learn that you’ve recently been addicted to watching short videos, which has led to a drop in your school performance. Short videos, although relaxing, can have some harmful effects.
To begin with, overuse of short videos wastes a large amount of valuable time, affecting your studies. Besides, long screen time does harm to your eyes and even increases the risk of anxiety. Therefore, I recommend setting up some rules to limit your screen time, such as putting your phone aside and creating a study schedule. Anyway. your academic performance and overall well-being come first.
Best wishes for you!
Yours,
Li Hua
第二节:
参考范文:
I took a deep breath (呼吸) and caught Ripley. But he didn’t run away. He cooperated with me. He knew that I didn’t intend to hurt him. “You’re not so bad.” I whispered to Ripley. I held him again and even let him sit on my desk. I understood that animals themselves are good. If you do not hurt therm, they will not hurt you. They can feel your kindness towards them. Now. I pull out my list of terrifying things and officially cross off baby ducks.
In fact, Mrs Reno knew I was afraid of Ripley and was glad that I could overcome my fear. So she pretended that I liked Ripley and made me take care of him during the recess. At the sane time, Mrs Reno also asked Trent to complete this task together with her. Eventually she helped me overcome my fear. She told me that in our future life, we would face a lot of frightening things, so we needed to be brave to face and overcome them. She hoped Ripley was the starting point for me to overcome my fear.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
