2023-2024陕西省西安市莲湖区高二上学期11月期中英语试题(原卷版+ 解析版无听力音频无听力原文)

高二英语期中考试质量监测
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1.How will the woman get to the airport
A.By subway. B.By taxi. C.By car.
2.What will the man do later
A.Buy vegetables. B.Cook dinner. C.Eat out.
3.When is Dr. Brown free today
A.At 10:15 pm. B.At 11:15 am. C.At 2:30 pm.
4.Where does the conversation take place
A.At a clothes shop. B.At school. C.At the man’s house.
5.How many languages is the man learning now
A.One. B.Two. C.Three.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What time is it now
A.7:00 pm. B.7:10 pm. C.7:30 pm.
7.Why is Sara coming
A.To attend a party. B.To do babysitting work. C.To deliver a shirt.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What’s wrong with Sam
A.He got seriously ill. B.He lost his motorbike. C.He was hit by a car.
9.Where will the man go this afternoon
A.To the police station. B.To the hospital. C.To Sam’s home.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What is the woman doing
A.Asking for advice. B.Giving an interview. C.Introducing her family.
11.Who might the woman be talking to
A.A university student. B.A private researcher. C.A school teacher.
12.What will the woman do tonight
A.Interview more people. B.Prepare some questions. C.Choose another topic.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Who does Jim want to send a letter to
A.Lucy. B.His sister. C.His friend.
14.When are they going to meet tomorrow morning
A.At 7:00. B.At 7:30. C.At 8:00.
15.What do they need to buy for the picnic
A.Fast food. B.Fruit and vegetable. C.Food and drink.
16.What will the speakers do this afternoon
A.Go shopping together. B.Have a picnic in the forest. C.Meet outside the park gate.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.In which part of Minnesota will the storm start
A.The eastern part. B.The southern part. C.The northern part.
18.When will the storm get to the East Coast
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
19.How deep will the snow be in the mountains of New York
A.About twelve inches. B.About eight inches. C.About four inches.
20.What should people pay the most attention to
A.The heavy snowfalls. B.The low temperatures. C.The high winds.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Whether you’re traveling with teens or kids, there’s an option for you below.
Jamaica
Jamaica is a preferred place when it comes to family vacations for a reason. Yes, there are amazingly blue waters and extensive sandy beaches—also there’s plenty of adventures to be had. Putting up nights at the Royalton Negril, you don’t even need to leave the resort to entertain your family, since there’s a mini water park and kids’ club on site.
Puerto Rico
Puerto Rico is great for American families in need of an easy getaway, since US citizens don’t need a passport to visit. After some time on the island’s beautiful beaches, explore the UNESCO World Heritage Site of Old San Juan, which is just two hours from Miami and less than four hours from New York City, by plane.
Dominica
Families with active teens should head to Dominica for an off-the-beaten-path experience. The youngest Caribbean island at just 26 million years old, it’s nicknamed the Nature Island for its thick rain forests, plentiful waterfalls, and volcano-fed hot springs. The island is also home to one-of-a-kind attractions like the Waitukubuli Sea Trail—the only sea kayaking (皮划艇) trail in the Caribbean.
Barbados
If you want your beach vacation with a side of history, head to Barbados. Beyond its great natural setting, the island has an abundance of cultural experiences that are engaging and educational for adults and children alike. Explore the colonial architecture in Bridgetown, tour the Barbados Museum & Historical Society, or appreciate works by local artists in the Gallery of Caribbean Art in Speightstown.
1. What can kids do at the Royalton Negril
A. Have fun in the water park. B. Appreciate works by local artists.
C. Experience off-the-beaten-path. D. Explore the UNESCO World Heritage Site.
2. What makes it easy for American families to visit Puerto Rico
A. The similar culture. B. The same language.
C. Convenient traffic means. D. No request for passports.
3. Those who want to experience cultural beach travel can choose ______.
A. Jamaica B. Puerto Rico C. Barbados D. Dominica
B
In recent fast paced life, the demands and pressures of work left me feeling mentally and physically stressed. I decided to disconnect from my job for a while for a mental break. As a nature lover, without any delay, I came to Borneo, the world’s third largest island.
Upon arrival, a local offered to be my guide, which was a great bonus for me. He led me through the jungle and I was immersed in the exploration. One day, the guide turned off the smooth road and took me across a rough hillside instead. We picked our way gingerly when suddenly, a Rafflesia (大王花) appeared into my view among those stones. More than delighted, I bent down and put my nose practically to feel the flower’s special flavour.
As I was approaching the end of my trip, there was another thing highlighting my trip. We happened to encounter the king of the crocodile (鳄鱼), a saltwater crocodile, which can grow to a length of 6 meters. It was getting dark. When we shone a flashlight towards the muddy shore, little sounds emerged in the darkness as if something unseen underwater had broken the mud. Taking a second look, we spotted two greedy eyes just above the water line. Cautiously, we approached it and finally could figure out it was a baby crocodile. Though alarmed, I could proudly talk big that I had encountered a hungry crocodile in the wild and lived to back.
Though I have settled back into the routine of everyday life now, the experience stays long after the physical journey ended. I have learned to face life’s challenges with a renewed outlook. Despite the rat race of daily existence, try to spare time to spot the breathtaking beauty of nature and the heartfelt connections with others. The world out there is so fascinating.
4. Why did the author go to Borneo
A. To connect better with his work.
B. To relieve himself of the pressures.
C To keep an appointment with a local guide.
D. To reward himself for his promotion in job.
5. What does the underlined word “gingerly” in paragraph 2 mean
A. Patiently. B. Roughly. C. Cautiously. D. Rapidly.
6. What is the tone of the author when recalling the saltwater crocodile he met
A. Critical. B. Instructive. C. Regretful. D. Humorous.
7. What does the author advise us to do in the last paragraph
A. Keep a balance between life and work.
B. Battle with challenges from life and work.
C Research your destinations ahead of time.
D. Learn more about travel safety knowledge.
C
In 2018, Russian scientists took a soil sample from deep in the permanently frozen ground in Siberia in Russia. They discovered two tiny round nematodes (线虫) frozen in the sample, which were so small that they could only be seen with a microscope. Tests showed the soil had been frozen for about 46,000 years old. When the nematodes were placed in room temperature, they began to move. The nematodes are the oldest living animals ever brought back to life after being frozen. The discovery makes up for the research on how living things can survive in tough conditions.
Nematodes can live for years if they’re frozen. They can enter a special state called cryptobiosis (隐生现象) during which animals reduce their activities and consume very little energy. Before this, the longest nematode had been known to survive through cryptobiosis was about 25 years. Being revived after 46,000 years was a new record for any kind of animal.
The nematodes were sent off to Germany to be studied further. The researchers found the two nematodes were a new species of nematode that had not yet been discovered. That’s not too surprising, since there are so many species of nematodes. They also found the nematodes were able to survive being frozen better if they were dried out a little first. The drying helped them produce a special sugar called trehalose (海藻糖), which helped them survive being frozen. The scientists also studied a nematode species that is common these days. They found that it also uses the sugar to protect itself in cryptobiosis.
Both of the nematodes were females. Before long, they began to have babies. Some kinds of nematodes, including these, have the ability for a single nematode to have babies all by itself. The two original frozen nematodes have now died. But their babies had babies who had babies, and so on. Most of the nematodes only live a month or two unless they get frozen.
8. What do we know about the two nematodes in the first paragraph
A. They were the oldest living animals.
B. They were still alive when warmed up.
C. They were found on the surface of the ground.
D. They were the tiniest creatures ever discovered.
9. How does cryptobiosis affect nematodes
A. It slows down the pace of their life.
B. It helps them speed up their drying.
C. It gets their body temperature down.
D. It stops them from consuming energy.
10. Which of the following is unrelated to the nematodes’ survival for years
A. Cryptobiosis. B. Trehalose. C. Their sex. D. Dry condition.
11. What can be the best title for the text
A. Female nematodes live longer than the male ones
B. Nematodes can produce young when they are frozen
C. Nematodes are ranked the fastest producing creatures
D. Short-lived nematodes survived for thousands of years
D
If you live in San Diego, you’ve probably noticed some strangely coloured water on the beach lately. You might wonder about red tide, but it’s actually an intentional job. Scientists at UC San Diego Scripps Institution of Oceanography and University of Washington have been experimenting with dyeing (给……染色) the ocean at San Diego beach pink. What could they possibly be up to
This is being done for a study that examines how fresh water on the outlet of the sea is intermixing with the ocean. The experiment is called Plumes in Nearshore Conditions (PiNC) . “I’m excited because this research hasn’t been done before and it’s a really unique experiment,” said Sarah Giddings, a Scripps coastal oceanographer leading the PiNC study. “The aim is to understand how fresh water interacts with ocean waves, since it is usually warmer than ocean water and more floating.” The researchers are hoping that this pink dye experiment will help them record more about how pollutants and sediments (沉积物) are distributed in the ocean water through these additions of fresh water.
The fresh water is dyed pink so that the team can easily keep track of it when fresh water is added to the sea water. The dye does not threaten the wildlife living there and is then spotted as it progresses in the water. It is tracked by sensors on poles that are located along the sand as well as by drones (无人驾驶飞机) . There’s also a device that tracks the light that is given off by the pink dye. The sensors record the height of the waves, ocean currents and temperature.
Giddings explained, “We’re bringing together a lot of different people with different expertise. I think it’s going to have some really great results and impacts. We will combine the results from this experiment with a former field study and computer models to help us further understand how the dyed fresh water spreads.”
12. How does the author lead in the topic of the text
A. By showing a strange phenomenon. B. By making an assumption.
C. By quoting a well-known saying. D. By making a comparison.
13. What is the purpose of Plumes in Nearshore Conditions
A. To introduce the benefits of dyeing sea water pink.
B. To show how fresh water combines with sea water.
C. To prove that fresh water is warmer than sea water.
D. To examine the impact of fresh water on sea water.
14. Why is pink dye used by the team
A. It can enormously give off light. B. It can function well with sensors.
C. It can be recognized easily and eco-friendly. D. It seems to attract wildlife and spread rapidly.
15. What will the researchers do according to Giddings’ words in the last paragraph
A. Challenge the results with some experts. B. Build more scientific computer models.
C. Experiment with dyes of another colour. D. Integrate more results of former studies.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Making the switch to a healthy diet
Switching to a healthy diet doesn’t have to be an all or nothing proposal. You don’t have, to completely avoid foods you enjoy. ____16____. That usually only leads to cheating or giving up on your new eating plan. A better approach is to make a few small changes at a time.
Prepare more of your own meals. ____17____. It can make you better monitor exactly what goes into your foods. You’ll eat fewer calories and avoid the chemical additives, added sugar and unhealthy fats.
____18____. When cutting back on unhealthy foods in your diet, it’s important to replace them with healthy alternatives. Replacing dangerous trans fats (反式脂肪酸) with healthy fats will make a positive difference to your health.
Focus on how you feel after eating. This will help develop healthy new habits and tastes. ____19____. The more junk food you eat, the more likely you are to feel uncomfortable, boring or tired out.
Drink plenty of water. Water helps flush our systems of waste products and poison, yet many of us go through life dehydrated (脱水的)—causing tiredness, low energy, and headaches. It’s common to mistake thirst for hunger. ____20____
A. Make the right changes
B. Setting yourself up for success
C. And you don’t have to change everything all at once
D. Eating a healthier diet doesn’t have to be complicated
E. The healthier the foods you eat, the better you’ll feel after a meal
F. So drinking enough water will also help you make healthier food choices
G. Cooking more meals at home can help you take charge of what you’re eating
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
We’ve all had a wrong number text before, but how often do they lead to years-long friendships For Jamal and Wanda, a ___21___ text has resulted in seven years of shared Thanksgiving dinners!
In 2016, the 17-year-old Jamal received a text, ___22___ from his grandma, asking if he would ___23___ it to Thanksgiving that year. After exchanging a few ___24___ , it soon became clear that the text’s sender, Wanda, ___25___ , was not his grandma. She invited Jamal to the ___26___ though, and after Jamal ___27___ the exchange on the Internet, the pair went viral.
Spending Thanksgiving together has become an ___28___ thing for Jamal and Wanda. The year of 2023 will ___29___ the tradition’s eighth anniversary. Their friendship has gone from strength to strength, even through ____30____ like the passing of Wanda’s husband, Lonnie.
Wanda said “Jamal ____31____ me that age made absolutely no difference. When Jamal came along, my husband and I and Jamal and his girlfriend, we would go out eating dinner through-out the year together and we would just lose all track of ____32____ . One time, we were at a restaurant for three or four hours and I couldn’t ____33____ we were there that long. We kept talking! It was just such a ____34____ conversation.”
Thanks to the wrong number text, the two have developed a deep friendship. The pair have even gone into ____35____ together, launching a water company.
21. A. suitable B. mistaken C. strange D. tricky
22. A. supposedly B. admittedly C. hurriedly D. decidedly
23. A. take B. have C. make D. get
24. A. objects B. options C. journals D. texts
25. A. in fact B. after all C. at once D. on time
26. A. wedding B. dinner C. dance D. concert
27. A. broke B. found C. left D. shared
28. A. annual B. easy C. occasional D. obvious
29. A. place B. view C. mark D. receive
30. A. events B. festivals C. celebrations D. elements
31. A. offered B. taught C. advised D. promised
32. A. goals B. food C. projects D. time
33. A. believe B. claim C. prove D. mention
34. A. stable B. brave C. wonderful D. modest
35. A. amusement B. business C. education D. politics
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Shennongjia is said to be the place ___36___ Yan Di once lived. Some visitors hope that they may even encounter the legendary wild men in the remote mountains and virgin (原始状态的) forests. They do not ___37___ (actual) see any wild man, but they are attracted by Shennongjia’s vibrant (充满生机的) ecology, rich biodiversity and karst landforms.
Shennongjia’s beauty ___38___ (vary) over the year as nature takes its course. ___39___ (tourist) can enjoy flower blossoms in spring, be shaded from the summer heat, appreciate red leaves in autumn ___40___ go skiing in winter. In 2010s, China announced its plan of ___41___ (build) 10 pilot national parks for ecosystem preservation, including in Shennongjia Forestry District, Hubei Province.
Official data showed that visitors to Shennongjia Forestry District ___42___ (reach) about 15. 5 million in 2020. By 2025, the forest area aims ___43___ (increase) that annual figure to over 30 million, with tourism revenue of more than 10 billion yuan.
Visitors can employ a bus service if they do not drive ___44___ (they) own cars. The journey to Shennongjia will take up to five hours from nearby Yichang or Shiyan. In May, 2021, Shennongjia was connected to ____45____ newly built freeway, making the mountainous region more accessible.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 你校计划在下学期利用校园内的空地以班级为单位举办“袖珍花园”竞赛活动。请你代表学生会在学校英语报上写一则通知,内容包括:
1.活动目的;2.活动要求。
注意:
1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Notice about “Pocket Garden”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The Student Union
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The words every parent is afraid of hearing were spoken to me at my son’s bedside in our local hospital early last year. “Ma’am, your son is very sick.”
What began as stomach pains had turned into a loss of blood that landed him in the emergency room the night before. After testing, it was confirmed that my previously healthy and energetic son now had a colon (结肠) that was attacking itself. It would have to be removed.
Of course, money wasn’t the first thing on our minds. His survival was front and center. But over the next few days, as we waited out the lengthy process to get him transferred to a university hospital for surgery, it suddenly began to dawn on me: How would we pay for this We had insurance, but it was the bare minimum that we could afford. This was happening at the beginning of the year, so our first and most terrifying crisis was meeting the shocking $7,500 deductible (免赔额).
To some families, this might not seem like much. But we are just an average-income family and coming up with that amount of money at once was next to impossible.
I tried to put it out of my mind and keep all my focus on my son and his health We had a long road ahead of us and stressing over something beyond my control was not going to help the situation at hand.
But, still, it was there.
On one of those endless hospital nights waiting for his transfer, I was texting my good friend Vanessa and let that figure slip: $7,500. I knew there would be many bills to come, but that first seemingly unattainable number kept floating around in my mind. She sympathized and let me get out my fear and frustrations like the great friend she is. Then we said good night, and I tried to get some sleep.
注意:
1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The next morning, everything would change.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I could not believe the flood of love and support that came from such unexpected places.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力:1~5 ACBAB 6~10 ABCBA 11~15 CBBBC 16~20 AACAC高二英语期中考试质量监测
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1.How will the woman get to the airport
A.By subway. B.By taxi. C.By car.
2.What will the man do later
A.Buy vegetables. B.Cook dinner. C.Eat out.
3.When is Dr. Brown free today
A.At 10:15 pm. B.At 11:15 am. C.At 2:30 pm.
4.Where does the conversation take place
A.At a clothes shop. B.At school. C.At the man’s house.
5.How many languages is the man learning now
A.One. B.Two. C.Three.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What time is it now
A.7:00 pm. B.7:10 pm. C.7:30 pm.
7.Why is Sara coming
A.To attend a party. B.To do babysitting work. C.To deliver a shirt.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What’s wrong with Sam
A.He got seriously ill. B.He lost his motorbike. C.He was hit by a car.
9.Where will the man go this afternoon
A.To the police station. B.To the hospital. C.To Sam’s home.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What is the woman doing
A.Asking for advice. B.Giving an interview. C.Introducing her family.
11.Who might the woman be talking to
A.A university student. B.A private researcher. C.A school teacher.
12.What will the woman do tonight
A.Interview more people. B.Prepare some questions. C.Choose another topic.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Who does Jim want to send a letter to
A.Lucy. B.His sister. C.His friend.
14.When are they going to meet tomorrow morning
A.At 7:00. B.At 7:30. C.At 8:00.
15.What do they need to buy for the picnic
A.Fast food. B.Fruit and vegetable. C.Food and drink.
16.What will the speakers do this afternoon
A.Go shopping together. B.Have a picnic in the forest. C.Meet outside the park gate.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.In which part of Minnesota will the storm start
A.The eastern part B.The southern part. C.The northern part.
18.When will the storm get to the East Coast
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
19.How deep will the snow be in the mountains of New York
A.About twelve inches. B.About eight inches. C.About four inches.
20.What should people pay the most attention to
A.The heavy snowfalls. B.The low temperatures. C.The high winds.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Whether you’re traveling with teens or kids, there’s an option for you below.
Jamaica
Jamaica is a preferred place when it comes to family vacations for a reason. Yes, there are amazingly blue waters and extensive sandy beaches—also there’s plenty of adventures to be had. Putting up nights at the Royalton Negril, you don’t even need to leave the resort to entertain your family, since there’s a mini water park and kids’ club on site.
Puerto Rico
Puerto Rico is great for American families in need of an easy getaway, since US citizens don’t need a passport to visit. After some time on the island’s beautiful beaches, explore the UNESCO World Heritage Site of Old San Juan, which is just two hours from Miami and less than four hours from New York City, by plane.
Dominica
Families with active teens should head to Dominica for an off-the-beaten-path experience. The youngest Caribbean island at just 26 million years old, it’s nicknamed the Nature Island for its thick rain forests, plentiful waterfalls, and volcano-fed hot springs. The island is also home to one-of-a-kind attractions like the Waitukubuli Sea Trail—the only sea kayaking (皮划艇) trail in the Caribbean.
Barbados
If you want your beach vacation with a side of history, head to Barbados. Beyond its great natural setting, the island has an abundance of cultural experiences that are engaging and educational for adults and children alike. Explore the colonial architecture in Bridgetown, tour the Barbados Museum & Historical Society, or appreciate works by local artists in the Gallery of Caribbean Art in Speightstown.
1. What can kids do at the Royalton Negril
A. Have fun in the water park. B. Appreciate works by local artists.
C. Experience off-the-beaten-path. D. Explore the UNESCO World Heritage Site.
2. What makes it easy for American families to visit Puerto Rico
A. The similar culture. B. The same language.
C. Convenient traffic means. D. No request for passports.
3. Those who want to experience cultural beach travel can choose ______.
A. Jamaica B. Puerto Rico C. Barbados D. Dominica
【答案】1. A 2. D 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。本文主要介绍了四个适合和孩子一起去的旅游目的地。
【1题详解】
细节理解题。根据Jamaica标题下的最后一句话“Putting up nights at the Royalton Negril, you don’t even need to leave the resort to entertain your family, since there’s a mini water park and kids’ club on site.(在Royalton Negril过夜,你甚至不需要离开度假村去娱乐你的家人,因为这里有一个迷你水上公园和儿童俱乐部)”可知,孩子们可以在 Royalton Negril的水上公园愉快地玩耍。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Puerto Rico标题下的第一句话“Puerto Rico is great for American families in need of an easy getaway, since US citizens don’t need a passport to visit. (波多黎各非常适合需要轻松度假的美国家庭,因为美国公民不需要护照就可以访问)”可知,美国公民不要护照就可以访问Puerto Rico,这让美国人能够轻松的去波多黎各游玩。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Barbados标题下的第一、二句话“If you want your beach vacation with a side of history, head to Barbados. Beyond its great natural setting, the island has an abundance of cultural experiences that are engaging and educational for adults and children alike.(如果你想带着历史的一面去海滩度假,那就去巴巴多斯吧。除了绝佳的自然环境外,该岛还有丰富的文化体验,对成人和儿童都很有吸引力和教育意义)”可知,那些想体验文化海滩旅行的人可以选择Barbados。故选C。
B
In recent fast paced life, the demands and pressures of work left me feeling mentally and physically stressed. I decided to disconnect from my job for a while for a mental break. As a nature lover, without any delay, I came to Borneo, the world’s third largest island.
Upon arrival, a local offered to be my guide, which was a great bonus for me. He led me through the jungle and I was immersed in the exploration. One day, the guide turned off the smooth road and took me across a rough hillside instead. We picked our way gingerly when suddenly, a Rafflesia (大王花) appeared into my view among those stones. More than delighted, I bent down and put my nose practically to feel the flower’s special flavour.
As I was approaching the end of my trip, there was another thing highlighting my trip. We happened to encounter the king of the crocodile (鳄鱼), a saltwater crocodile, which can grow to a length of 6 meters. It was getting dark. When we shone a flashlight towards the muddy shore, little sounds emerged in the darkness as if something unseen underwater had broken the mud. Taking a second look, we spotted two greedy eyes just above the water line. Cautiously, we approached it and finally could figure out it was a baby crocodile. Though alarmed, I could proudly talk big that I had encountered a hungry crocodile in the wild and lived to back.
Though I have settled back into the routine of everyday life now, the experience stays long after the physical journey ended. I have learned to face life’s challenges with a renewed outlook. Despite the rat race of daily existence, try to spare time to spot the breathtaking beauty of nature and the heartfelt connections with others. The world out there is so fascinating.
4. Why did the author go to Borneo
A. To connect better with his work.
B. To relieve himself of the pressures.
C. To keep an appointment with a local guide.
D. To reward himself for his promotion in job.
5. What does the underlined word “gingerly” in paragraph 2 mean
A. Patiently. B. Roughly. C. Cautiously. D. Rapidly.
6. What is the tone of the author when recalling the saltwater crocodile he met
A. Critical. B. Instructive. C. Regretful. D. Humorous.
7. What does the author advise us to do in the last paragraph
A. Keep a balance between life and work.
B. Battle with challenges from life and work.
C. Research your destinations ahead of time.
D. Learn more about travel safety knowledge.
【答案】4. B 5. C 6. D 7. A
【解析】
【导语】本文是记叙文。为了缓解工作上的压力,作者来到了加里曼丹岛旅行,并从旅行中得到感悟。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“In recent fast paced life, the demands and pressures of work left me feeling mentally and physically stressed. I decided to disconnect from my job for a while for a mental break. As a nature lover, without any delay, I came to Borneo, the world’s third largest island. (在最近快节奏的生活中,工作的要求和压力让我感到身心压力。我决定暂时中断工作,暂时休息一下。作为一名自然爱好者,我毫不拖延地来到了世界第三大岛婆罗洲。)”可知,工作的压力让我感到身心俱疲,于是,作者决定放下工作,好好休息一下,所以作者来到了婆罗洲。故选B。
【5题详解】
词句猜测题。根据第二段中“One day, the guide turned off the smooth road and took me across a rough hillside instead. (一天,导游离开了平坦的道路,带我穿过了一个崎岖的山坡。)”可知,这个导游没有走平坦的小路,而是带作者横穿崎岖的山坡。于是,作者小心翼翼地走着。根据语境可知,gingerly意为“谨慎地”。故选C。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段中“Though alarmed, I could proudly talk big that I had encountered a hungry crocodile in the wild and lived to back. (虽然很惊慌,但我可以骄傲地大张旗鼓地说,我在野外遇到了一只饥饿的鳄鱼,并活了下来。)”可知,作者可以骄傲地吹牛说自己在野外遇到过饥饿的鳄鱼,而且还活了下来。这是一种诙谐的语气。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Despite the rat race of daily existence, try to spare time to spot the breathtaking beauty of nature and the heartfelt connections with others. (抛开日常生活的激烈竞争,试着抽出时间去欣赏令人惊叹的大自然之美,与他人建立真诚的联系。) ”可知,人们尽管每天都要忙于奔波,但还是要尽量抽出时间来发现大自然的美,在生活和工作之间保持平衡。故选A。
C
In 2018 Russian scientists took a soil sample from deep in the permanently frozen ground in Siberia in Russia. They discovered two tiny round nematodes (线虫) frozen in the sample, which were so small that they could only be seen with a microscope. Tests showed the soil had been frozen for about 46,000 years old. When the nematodes were placed in room temperature, they began to move. The nematodes are the oldest living animals ever brought back to life after being frozen. The discovery makes up for the research on how living things can survive in tough conditions.
Nematodes can live for years if they’re frozen. They can enter a special state called cryptobiosis (隐生现象) , during which animals reduce their activities and consume very little energy. Before this, the longest nematode had been known to survive through cryptobiosis was about 25 years. Being revived after 46,000 years was a new record for any kind of animal.
The nematodes were sent off to Germany to be studied further. The researchers found the two nematodes were a new species of nematode that had not yet been discovered. That’s not too surprising, since there are so many species of nematodes. They also found the nematodes were able to survive being frozen better if they were dried out a little first. The drying helped them produce a special sugar called trehalose (海藻糖), which helped them survive being frozen. The scientists also studied a nematode species that is common these days. They found that it also uses the sugar to protect itself in cryptobiosis.
Both of the nematodes were females. Before long, they began to have babies. Some kinds of nematodes, including these, have the ability for a single nematode to have babies all by itself. The two original frozen nematodes have now died. But their babies had babies who had babies, and so on. Most of the nematodes only live a month or two unless they get frozen.
8. What do we know about the two nematodes in the first paragraph
A. They were the oldest living animals.
B. They were still alive when warmed up.
C. They were found on the surface of the ground.
D. They were the tiniest creatures ever discovered.
9. How does cryptobiosis affect nematodes
A. It slows down the pace of their life.
B. It helps them speed up their drying.
C. It gets their body temperature down.
D. It stops them from consuming energy.
10. Which of the following is unrelated to the nematodes’ survival for years
A. Cryptobiosis. B. Trehalose. C. Their sex. D. Dry condition.
11 What can be the best title for the text
A. Female nematodes live longer than the male ones
B. Nematodes can produce young when they are frozen
C. Nematodes are ranked the fastest producing creatures
D. Short-lived nematodes survived for thousands of years
【答案】8. B 9. A 10. C 11. D
【解析】
【导语】 这是一篇说明文。俄罗斯科学家在西伯利亚的冻土中发现了两只线虫,它们依旧活着,科学家对其进行了研究的事情。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“When the nematodes were placed in room temperature, they began to move.”(当线虫被放置在室温下时,它们开始移动。)可知,当把线虫置于室温环境下,他们开始动起来。故选B项。
【9题详解】
推理判断题。根据第二段“They can enter a special state called cryptobiosis (隐生现象) , during which animals reduce their activities and consume very little energy.”(它们可以进入一种特殊的状态,称为隐生现象, 在此期间,动物减少了它们的活动并且消耗很少的能量。)可知,线虫会进入一种叫做隐生的特殊状态,在这种状态下,动物会减少活动消耗极少的能量。故选A项。
【10题详解】
推理判断题。根据第二段“Nematodes can live for years if they’re frozen. They can enter a special state called cryptobiosis (隐生现象) , during which animals reduce their activities and consume very little energy.”(如果被冷冻,线虫可以存活数年。它们可以进入一种特殊的状态,称为隐生现象, 在此期间,动物减少了它们的活动并且消耗很少的能量。)及第三段“They also found the nematodes were able to survive being frozen better if they were dried out a little first. The drying helped them produce a special sugar called trehalose (海藻糖), which helped them survive being frozen.”(他们还发现,如果先干燥一点,线虫在冷冻状态下能够更好地存活。干燥有助于他们产生一种名为海藻糖的特殊糖, 帮助它们在冰冻中幸存下来。)可知,线虫在隐生状态下会减少能量消耗,它们变干后体内会产生海藻糖来帮助它们存活下来,由此可知线虫的性别和与它们能存活几千年没有因果关系。故选C项。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“They discovered two tiny round nematodes (线虫) frozen in the sample, which were so small that they could only be seen with a microscope. Tests showed the soil had been frozen for about 46,000 years old. When the nematodes were placed in room temperature, they began to move.”(他们发现了两种微小的圆形线虫冷冻在样本中,这些样本太小了,只能用显微镜才能看到。测试表明,这块土地已经被冻了大约4.6万年。当线虫被放置在室温下时,它们开始移动。)及最后一段“Most of the nematodes only live a month or two unless they get frozen.”(大多数线虫只有一两个月的寿命,除非它们被冷冻。)可知,文章主要阐述了俄罗斯科学家在4.6万年的冻土的中发现了两只线虫,虽然它们正常的寿命只有一两个月,但是当它们被放置在室温下却存活了下来的事情,故文章最佳的标题是短命线虫存活了数千年。故选D项。
D
If you live in San Diego, you’ve probably noticed some strangely coloured water on the beach lately. You might wonder about red tide, but it’s actually an intentional job. Scientists at UC San Diego Scripps Institution of Oceanography and University of Washington have been experimenting with dyeing (给……染色) the ocean at San Diego beach pink. What could they possibly be up to
This is being done for a study that examines how fresh water on the outlet of the sea is intermixing with the ocean. The experiment is called Plumes in Nearshore Conditions (PiNC) . “I’m excited because this research hasn’t been done before and it’s a really unique experiment,” said Sarah Giddings, a Scripps coastal oceanographer leading the PiNC study. “The aim is to understand how fresh water interacts with ocean waves, since it is usually warmer than ocean water and more floating.” The researchers are hoping that this pink dye experiment will help them record more about how pollutants and sediments (沉积物) are distributed in the ocean water through these additions of fresh water.
The fresh water is dyed pink so that the team can easily keep track of it when fresh water is added to the sea water. The dye does not threaten the wildlife living there and is then spotted as it progresses in the water. It is tracked by sensors on poles that are located along the sand as well as by drones (无人驾驶飞机) . There’s also a device that tracks the light that is given off by the pink dye. The sensors record the height of the waves, ocean currents and temperature.
Giddings explained, “We’re bringing together a lot of different people with different expertise. I think it’s going to have some really great results and impacts. We will combine the results from this experiment with a former field study and computer models to help us further understand how the dyed fresh water spreads.”
12. How does the author lead in the topic of the text
A. By showing a strange phenomenon. B. By making an assumption.
C. By quoting a well-known saying. D. By making a comparison.
13. What is the purpose of Plumes in Nearshore Conditions
A. To introduce the benefits of dyeing sea water pink.
B. To show how fresh water combines with sea water.
C. To prove that fresh water is warmer than sea water.
D. To examine the impact of fresh water on sea water.
14. Why is pink dye used by the team
A. It can enormously give off light. B. It can function well with sensors.
C. It can be recognized easily and eco-friendly. D. It seems to attract wildlife and spread rapidly.
15. What will the researchers do according to Giddings’ words in the last paragraph
A. Challenge the results with some experts. B. Build more scientific computer models.
C. Experiment with dyes of another colour. D. Integrate more results of former studies.
【答案】12. A 13. B 14. C 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了一项关于海洋出口的淡水如何与海洋混合的研究。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段“If you live in San Diego, you’ve probably noticed some strangely coloured water on the beach lately. You might wonder about red tide, but it’s actually an intentional job. Scientists at UC San Diego Scripps Institution of Oceanography and University of Washington have been experimenting with dyeing (给……染色) the ocean at San Diego beach pink. What could they possibly be up to (如果你住在圣地亚哥,你可能会注意到最近海滩上有一些奇怪的颜色的水。你可能会对赤潮感到好奇,但这实际上是一项有意为之的工作。加州大学圣地亚哥分校斯克里普斯海洋学研究所和华盛顿大学的科学家们一直在试验将圣地亚哥海滩的海洋染成粉红色。他们到底想干什么 )”和第二段中“This is being done for a study that examines how fresh water on the outlet of the sea is intermixing with the ocean.(这是为了一项研究而做的,该研究调查了海洋出口的淡水是如何与海洋混合的。)”可知,作者在第一段中展示圣地亚哥海滩上的奇特现象,进而引出文章的话题:关于海洋出口的淡水如何与海洋混合的研究。故选A项。
【13题详解】
细节理解题。根据第二段中“This is being done for a study that examines how fresh water on the outlet of the sea is intermixing with the ocean. The experiment is called Plumes in Nearshore Conditions (PiNC).(这是为了一项研究而做的,该研究调查了海洋出口的淡水是如何与海洋混合的。这项实验被称为近岸条件下的羽流(PiNC)。)”可知,近岸条件下羽流(PiNC)实验是为了展示淡水是如何与海水结合的。故选B项。
【14题详解】
细节理解题。根据第三段中“The fresh water is dyed pink so that the team can easily keep track of it when fresh water is added to the sea water. The dye does not threaten the wildlife living there and is then spotted as it progresses in the water. (淡水被染成粉红色,这样当淡水加入海水中时,团队可以很容易地跟踪它。这种染料不会威胁到生活在那里的野生动物,然后随着它在水中的发展而被发现。)”可知,团队使用粉色染料是因为它既容易识别又环保。故选C项。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段中Giddings的话“We will combine the results from this experiment with a former field study and computer models to help us further understand how the dyed fresh water spreads.(我们将把这次实验的结果与以前的实地研究和计算机模型结合起来,帮助我们进一步了解染色的淡水是如何扩散的。)”可知,研究人员接下来将整合更多前人的研究成果。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Making the switch to a healthy diet
Switching to a healthy diet doesn’t have to be an all or nothing proposal. You don’t have, to completely avoid foods you enjoy. ____16____. That usually only leads to cheating or giving up on your new eating plan. A better approach is to make a few small changes at a time.
Prepare more of your own meals. ____17____. It can make you better monitor exactly what goes into your foods. You’ll eat fewer calories and avoid the chemical additives, added sugar and unhealthy fats.
____18____. When cutting back on unhealthy foods in your diet, it’s important to replace them with healthy alternatives. Replacing dangerous trans fats (反式脂肪酸) with healthy fats will make a positive difference to your health.
Focus on how you feel after eating. This will help develop healthy new habits and tastes. ____19____. The more junk food you eat, the more likely you are to feel uncomfortable, boring or tired out.
Drink plenty of water. Water helps flush our systems of waste products and poison, yet many of us go through life dehydrated (脱水的)—causing tiredness, low energy, and headaches. It’s common to mistake thirst for hunger. ____20____
A. Make the right changes
B. Setting yourself up for success
C. And you don’t have to change everything all at once
D. Eating a healthier diet doesn’t have to be complicated
E. The healthier the foods you eat, the better you’ll feel after a meal
F. So drinking enough water will also help you make healthier food choices
G. Cooking more meals at home can help you take charge of what you’re eating
【答案】16. C 17. G 18. A 19. E 20. F
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了如何改变饮食习惯,让自己吃的更健康。
【16题详解】
上文“You don’t have, to completely avoid foods you enjoy. (你不必完全避免的喜欢的食物)”以及下文“ That usually only leads to cheating or giving up on your new eating plan. A better approach is to make a few small changes at a time.(这通常只会导致作弊或放弃你的新饮食计划。一个更好的方法是一次做一些小的更改)”说明改变饮食习惯不必一次完成。空处顺接上文,和下文形成因果关系。C项“And you don’t have to change everything all at once(你不需要一下子改变所有的东西)”中的And起到顺接上文的作用。下文中的That指代C项中的“change everything all at once”这件事,说明“没有必要一下子改变一切,否则就会导致你有可能会放弃你的新饮食计划”。故选C。
【17题详解】
上文“Prepare more of your own meals.(多准备一些你自己的饭菜)”说明需要为自己多准备一些饭菜。空处进一步解释这样做的原因。G项“在家多做饭可以帮助你控制自己的饮食”符合语境。G项中的“Cooking more meals”和上文“Prepare more of your own meals.”相呼应。故选G。
【18题详解】
下文“When cutting back on unhealthy foods in your diet, it’s important to replace them with healthy alternatives. (当你减少饮食中不健康的食物时,用健康的替代品代替它们是很重要的)”说明本段所给建议为要用健康的食物替代饮食中不健康的食物。A项“做出正确的更改”适合作本段的主旨句。故选A。
【19题详解】
上文“Focus on how you feel after eating. (专注于你吃东西后的感觉)”说明要关注吃东西后的感觉。空处和下文“你吃的垃圾食品越多,你就越可能感到不舒服、无聊或疲惫”并列描述吃东西后的感觉。E项“你吃的食物越健康,饭后感觉就越好。”符合语境。故选E。
【20题详解】
上文“Water helps flush our systems of waste products and poison, yet many of us go through life dehydrated (脱水的)—causing tiredness, low energy, and headaches. It’s common to mistake thirst for hunger. (水有助于冲洗我们的废物和毒素系统,但我们中的许多人一生都处于脱水状态,导致疲劳、低能量和头痛。把口渴误认为饥饿是很常见的)”说明多喝水的好处,如果喝水不足会导致脱水现象。F项中的Thus和前文构成因果关系,“drinking enough water”和本段的主旨句“Drink plenty of water. ”相呼应,表明“喝足够的水也有助于你选择更健康的食物”。故选F。
【点睛】)
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
We’ve all had a wrong number text before, but how often do they lead to years-long friendships For Jamal and Wanda, a ___21___ text has resulted in seven years of shared Thanksgiving dinners!
In 2016, the 17-year-old Jamal received a text, ___22___ from his grandma, asking if he would ___23___ it to Thanksgiving that year. After exchanging a few ___24___ , it soon became clear that the text’s sender, Wanda, ___25___ , was not his grandma. She invited Jamal to the ___26___ though, and after Jamal ___27___ the exchange on the Internet, the pair went viral.
Spending Thanksgiving together has become an ___28___ thing for Jamal and Wanda. The year of 2023 will ___29___ the tradition’s eighth anniversary. Their friendship has gone from strength to strength, even through ____30____ like the passing of Wanda’s husband, Lonnie.
Wanda said, “Jamal ____31____ me that age made absolutely no difference. When Jamal came along, my husband and I and Jamal and his girlfriend, we would go out eating dinner through-out the year together and we would just lose all track of ____32____ . One time, we were at a restaurant for three or four hours and I couldn’t ____33____ we were there that long. We kept talking! It was just such a ____34____ conversation.”
Thanks to the wrong number text, the two have developed a deep friendship. The pair have even gone into ____35____ together, launching a water company.
21. A. suitable B. mistaken C. strange D. tricky
22. A. supposedly B. admittedly C. hurriedly D. decidedly
23. A. take B. have C. make D. get
24. A. objects B. options C. journals D. texts
25. A. in fact B. after all C. at once D. on time
26. A. wedding B. dinner C. dance D. concert
27. A. broke B. found C. left D. shared
28. A. annual B. easy C. occasional D. obvious
29. A. place B. view C. mark D. receive
30. A. events B. festivals C. celebrations D. elements
31. A. offered B. taught C. advised D. promised
32. A. goals B. food C. projects D. time
33. A. believe B. claim C. prove D. mention
34. A. stable B. brave C. wonderful D. modest
35. A. amusement B. business C. education D. politics
【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. A 31. B 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是一条错误的短信息让两个人建立了友谊并一直持续下去的故事。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:对于Jamal 和Wanda 来说,一条错误的短信导致了七年的感恩节晚餐!A. suitable适合的;B. mistaken错误的,被误解的;C. strange奇怪的;D. tricky难对付的。根据上文中的“We’ve all had a wrong number text before, but how often do they lead to years-long friendships ”可知,此处指的是“错误的”短信,wrong与mistaken意义相近。故选B项。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:2016年,17岁的Jamal 收到了一条短信,据说是他奶奶发来的,问他当年能不能过感恩节。A. supposedly据说;B. admittedly诚然;C. hurriedly匆忙地;D. decidedly果断地。根据下文中的“After exchanging a few ___4___ , it soon became clear that the text’s sender, Wanda, ___5___ , was not his grandma.”可知,在互发几条信息后,发现不是他的奶奶,由此可知,此处应为“据说”符合语境。故选A项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:2016年,17岁Jamal 收到了一条短信,据说是他奶奶发来的,问他当年能不能参加感恩节活动。A. take带走;B. have有;C. make使,让;D. get得到。根据下文中的“She invited Jamal to the ___6___ though”可知,她还邀请Jamal过感恩节,由此可知,此处指的是“参加”感恩节活动,make it 意为“出席或参加某个活动”符合语境。故选C项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:在互发了几条短信后,很快就发现短信的发送者Wanda 实际上并不是他的奶奶。A. objects客观事物;B. options选择;C. journals杂志;D. texts文本。根据下文中的“it soon became clear that the text’s sender”可知,此处指的是互发几条“短信”符合语境。故选D项。
【25题详解】
考查介词短语辨析。句意:在交换了几条短信后,很快就发现短信的发送者Wanda 实际上并不是他的奶奶。A. in fact事实上;B. after all毕竟;C. at once立刻;D. on time按时。根据上文中的“it soon became clear that the text’s sender”以及下文中的“was not his grandma.”可知,很显然发短信的不是他的奶奶,所以此处应为“事实上”符合语境。故选A项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:她邀请Jamal 参加晚宴,Jamal 在网上分享了这段对话后,这两人迅速走红。A. wedding婚礼;B. dinner晚餐;C. dance舞蹈;D. concert音乐会。根据上文中的“asking if he would ___3___ it to Thanksgiving that year.”以及下文中的“When Jamal came along, my husband and I and Jamal and his girlfriend, we would go out eating dinner through-out the year together”可知,在首次发短信邀请Jamal一起过感恩节到后来每年经常一起外出吃晚餐,由此可知,此处指的是邀请他一起吃“晚餐”符合语境。故选B项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:她邀请Jamal 参加晚宴,Jamal 在网上分享了这段对话后,这对情侣迅速走红。A. broke打破;B. found发现;C. left离开;D. shared分享。根据下文中的“the exchange on the Internet, the pair went viral.”可知,这两人在网上火了,由此可推断,此处指的是Jamal把这段对话在网上“分享”符合语境。故选D项。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:一起过感恩节已经成为Jamal 和Wanda 每年的要做的事情。A. annual每年的;B. easy容易的;C. occasional偶然的;D. obvious显而易见的。根据下文中的“The year of 2023 will ___9___ the tradition’s eighth anniversary.”可知,2023年将是他们一起过感恩节的第八周年了,由此可知,此处应为“每年的”符合语境。故选A项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:2023年将是这一传统的八周年纪念。A. place放置;B. view看;C. mark纪念,庆贺;D. receive收到。根据上文中的“Spending Thanksgiving together has become an ___8___ thing for Jamal and Wanda.”可知,在一起过感恩节是他们两个人每年要做的事情,由此可知,2023年将是他们“庆贺”这一传统八周年的一年。故选C项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:她们的友谊越来越牢固,即使经历了像Wanda 的丈夫Lonnie去世这样的事件。A. events重大活动;B. festivals节日;C. celebrations庆祝;D. elements要素。根据下文中的“like the passing of Wanda’s husband, Lonnie.”可知,Wanda的丈夫去世应是“重大事件”符合语境。故选A项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:Jamal 告诉我,年龄绝对没有影响。A. offered提供;B. taught教;C. advised建议;D. promised承诺。根据下文中的“When Jamal came along, my husband and I and Jamal and his girlfriend, we would go out eating dinner through-out the year together…”可知,Jamal与他的女朋友和Wanda与她的丈夫经常一起出去聚餐,由此可知, Wanda学会了年龄没有影响,所以此处为Jamal“教”给她年龄没什么影响。故选B项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:Jamal 出生后,我丈夫和我,还有Jamal 和他的女朋友,我们一整年都在一起出去吃晚饭,我们完全忘记了时间。A. goals目标;B. food食物;C. projects工程;D. time时间。根据下文中的“One time, we were at a restaurant for three or four hours and I couldn’t ___13___ we were there that long.”可知,Jamal与Wanda他们在一起出去吃饭,有一次在一家餐馆待了3、4个小时,由此可知,此处指的是他们都忘记了“时间”符合语境。故选D项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:有一次,我们在一家餐馆待了三四个小时,我简直不敢相信我们在那里待了那么久。A. believe相信;B. claim声称;C. prove证明;D. mention提到。根据上文中的“One time, we were at a restaurant for three or four hours”可知,他们在一家餐馆待了3、4个小时,这是让她不敢“相信”的事情。故选A项。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:那真是一次美妙的谈话。A. stable稳定的;B. brave勇敢的;C. wonderful精彩的;D. modest谦虚的。根据上文中的“One time, we were at a restaurant for three or four hours and I couldn’t ___13___ we were there that long. We kept talking!”可知,他们在一家餐馆待了3、4个小时,一直在聊天,由此可知,他们的谈话应该是“美妙的”符合语境。故选C项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:两人甚至一起经商,成立了一家自来水公司。A. amusement娱乐;B. business商业;C. education教育;D. politics政治。根据下文中的“launching a water company.”可知,他们还在一起成立了自来水公司,由此可知,此处指的是“商业”符合语境。故选B项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Shennongjia is said to be the place ___36___ Yan Di once lived. Some visitors hope that they may even encounter the legendary wild men in the remote mountains and virgin (原始状态的) forests. They do not ___37___ (actual) see any wild man, but they are attracted by Shennongjia’s vibrant (充满生机的) ecology, rich biodiversity and karst landforms.
Shennongjia’s beauty ___38___ (vary) over the year as nature takes its course. ___39___ (tourist) can enjoy flower blossoms in spring, be shaded from the summer heat, appreciate red leaves in autumn ___40___ go skiing in winter. In 2010s, China announced its plan of ___41___ (build) 10 pilot national parks for ecosystem preservation, including in Shennongjia Forestry District, Hubei Province.
Official data showed that visitors to Shennongjia Forestry District ___42___ (reach) about 15. 5 million in 2020. By 2025, the forest area aims ___43___ (increase) that annual figure to over 30 million, with tourism revenue of more than 10 billion yuan.
Visitors can employ a bus service if they do not drive ___44___ (they) own cars. The journey to Shennongjia will take up to five hours from nearby Yichang or Shiyan. In May, 2021, Shennongjia was connected to ____45____ newly built freeway, making the mountainous region more accessible.
【答案】36. where
37. actually
38. varies 39. Tourists
40. and 41. building
42. reached
43. to increase
44. their 45. a
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国最受欢迎的景点之一——神农架。
【36题详解】
考查定语从句。句意:神农架据说是炎帝曾经住过的地方。分析可知,空处引导定语从句,先行词为place,关系词在从句中作地点状语,所以空白处应用关系副词where。故填where。
【37题详解】
考查连词。句意:他们实际上并没有看到任何野人,但是他们被神农架的生机勃勃的生态、丰富的生物多样性和喀斯特地貌所吸引。修饰动词see,应用副词作状语,故填actually。
【38题详解】
考查时态。句意:随着自然的发展,神农架的美景每年都在变化。根据下文“over the year as nature takes its course”可知,此处的时态要用一般现在时,结合主语Shennongjia’s beauty,是不可数名词,谓语动词用第三人称单数形式,所以此处用varies。故填varies。
【39题详解】
考查名词。句意:游客可以在春天赏花,在夏天乘凉,在秋天赏红叶,在冬天滑雪。作主语用名词tourist,可数名词,此处表示不止一个游客,用复数,故填Tourists。
【40题详解】
考查连词。句意:游客可以在春天赏花,在夏天乘凉,在秋天赏红叶,在冬天滑雪。根据句意,enjoy flower blossoms in spring,be shaded from the summer heat, appreciate red leaves in autumn和go skiing in winter之间是并列关系,应用并列连词and连接,故填and。
【41题详解】
考查动名词。句意:2010年,中国宣布了建设10个生态系统保护试点国家公园的计划,其中包括湖北省神农架林区。介词后接动名词作宾语,故填building。
【42题详解】
考查时态。句意:官方数据显示,去年神农架林区游客达到了1550多万人次。分析句子可知,reach是that引导的宾语从句的谓语动词,根据时间状语in 2020可知,描述过去发生的事情用一般过去时,动词使用过去式形式,故填reached。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:到2025年,森林面积的目标是在不久的将来把这个年度数字提高到3000万以上,旅游收入超过100亿元。aim to do“力求达到”,结合设空前aims,故用动词不定式作宾语。故填to increase。
【44题详解】
考查代词。句意:游客如果不驾驶自己的汽车,可以使用公共汽车服务。修饰名词用形容词性物主代词,their表示“他们的”,符合题意,故填their。
【45题详解】
考查冠词。句意:在2021年五月,神农架将与一条新建的高速铁路相连接,这将使山区变得更加便利。此处泛指“一条新建的高速铁路”,应用不定冠词,newly是辅音音素开头的单词,前边应用不定冠词a,故填a。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 你校计划在下学期利用校园内的空地以班级为单位举办“袖珍花园”竞赛活动。请你代表学生会在学校英语报上写一则通知,内容包括:
1.活动目的;2.活动要求。
注意:
1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Notice about “Pocket Garden”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The Student Union
【答案】Notice about “Pocket Garden”
In order to inspire our students’ interest in growing green plants and beautify the campus environment, our school plans to hold “Pocket Garden” activity in the next term in the empty space of the campus. Anyone who can grow flowers or plants can join in the activity on a class basis. The name of the class should be hung on their plants so that all the teachers and students will choose the best one. If you want to participate, please contact the Student Union to arrange a specific location for planting.
The Student Union
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生在学校英语报上写一则通知,告知学生们学校计划下学期利用校园内的空地以班级为单位举办“袖珍花园”竞赛活动。
【详解】1.词汇积累
为了:in order to→so as to
计划做某事:plan to do sth.→be scheduled to do sth.
举办:hold→host
参加:join in→take part in
2.句式拓展
句型转换
原句:The name of the class should be hung on their plants so that all the teachers and students will choose the best one.
拓展句:It is the name of the class that should be hung on their plants so that all the teachers and students will choose the best one.
【点睛】【高分句型1】Anyone who can grow flowers or plants can join in the activity on a class basis.(运用了who引导的限定性定语从句)
【高分句型2】If you want to participate, please contact the Student Union to arrange a specific location for planting.(运用了if引导的条件状语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The words every parent is afraid of hearing were spoken to me at my son’s bedside in our local hospital early last year. “Ma’am, your son is very sick.”
What began as stomach pains had turned into a loss of blood that landed him in the emergency room the night before. After testing it was confirmed that my previously healthy and energetic son now had a colon (结肠) that was attacking itself. It would have to be removed.
Of course, money wasn’t the first thing on our minds. His survival was front and center. But over the next few days, as we waited out the lengthy process to get him transferred to a university hospital for surgery, it suddenly began to dawn on me: How would we pay for this We had insurance, but it was the bare minimum that we could afford. This was happening at the beginning of the year, so our first and most terrifying crisis was meeting the shocking $7,500 deductible (免赔额).
To some families, this might not seem like much. But we are just an average-income family and coming up with that amount of money at once was next to impossible.
I tried to put it out of my mind and keep all my focus on my son and his health. We had a long road ahead of us and stressing over something beyond my control was not going to help the situation at hand.
But, still, it was there.
On one of those endless hospital nights waiting for his transfer, I was texting my good friend Vanessa and let that figure slip: $7,500. I knew there would be many bills to come, but that first seemingly unattainable number kept floating around in my mind. She sympathized and let me get out my fear and frustrations like the great friend she is. Then we said good night, and I tried to get some sleep.
注意:
1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The next morning, everything would change.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I could not believe the flood of love and support that came from such unexpected places.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】The next morning, everything would change. Vanessa came to the hospital. After knowing about the whole situation, she said, “I want your permission.” She went on to say that she wanted to start a Go Fund Me for us. A Go Fund Me for me Would my pride allow that “It’s not for you. It’s for him.” With those wise words from my all-knowing friend, I gave her the go-ahead. Within days, we had almost the entire amount to pay our deductible.
I could not believe the flood of love and support that came from such unexpected places. So many people that I didn’t even realize knew my name were suddenly throwing generous sums our way. The collective love coming through that computer screen was a feeling I had never known. Strangers were helping us through the hardest thing we’d ever been through. After that first deductible crisis was overcome, things started looking up financially. My son was approved for a state-based insurance plan that covered most of his treatments and medications and he is gradually recovering, too. The kindness of strangers changed our lives.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,主要讲述了作者的儿子患了重病,需要面临高额的治疗费用。虽然作者家里有保险,但是最让作者担心的是她们第一次需要支付保险的免赔额7500美金。这对于作者这个有着普通收入的家庭也是一个不小的数字。作者感到非常的焦虑,所以她给好朋友Vanessa 发了短信,诉说她的难处。在她的朋友安慰了她之后,作者决定好好的睡一觉。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句“第二天早上,一切都会改变。”可知,第一段可描写作者的朋友帮助作者想办法筹到了钱。
②由第二段首句“我简直不敢相信来自如此意想不到的地方的爱和支持。”可知,第二段可描写作者筹到钱后的感受,并且儿子在治疗下逐渐的恢复。
2.续写线索:儿子生病——缺少治疗费——朋友帮忙——筹钱——成功——儿子好转——感悟
3.词汇激活
行为类:
①继续:go on/keep on
②帮助我们:help us/give us a hand/do us a favor
③克服:overcome/get over
情绪类:
①出人意料的:unexpected/surprising
②善良:kindness/goodness
【点睛】【高分句型1】She went on to say that she wanted to start a Go Fund Me for us. (由that引导了宾语从句)
【高分句型2】So many people that I didn’t even realize knew my name were suddenly throwing generous sums our way.(由that引导了限定性定语从句)
听力:1~5 ACBAB 6~10 ABCBA 11~15 CBBBC 16~20 AACAC

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。