期末必考专题:阅读理解(易错专项)英语六年级上册人教PEP版(含答案)


期末必考专题:阅读理解(易错专项)英语六年级上册人教PEP版
一、阅读选择
Dear David,
How are you in London these days I am very good in China. Let me tell you something about my life in China. I live in Beijing. My school is near my home. So I can walk to school. But I often go to school by bike. Because I like riding my bike. My mother is a doctor. My father works in a museum. We often go to the cinema on the weekend. Sometimes we go to the supermarket. I have a new friend. His name is Zhang Peng. He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I am going there by plane. I am going skating there. What are you going to do this winter holiday
1.Where is Mike ( )
A.He is in Harbin. B.He is in Beijing. C.He is in London.
2.How does Mike often go to school ( )
A.He goes to school on foot.
B.He goes to school by bus.
C.He goes to school by bike.
3.What do they often do on the weekend ( )
A.They often see a film. B.They often go shopping. C.They often go skating.
4.Where is Mike going this winter holiday ( )
A.He’s going to London. B.He’s going to Harbin. C.He’s going to Beijing.
5.How is he going there ( )
A.He’s going by train. B.He’s going by car. C.He’s going to fly there.
I'm Lily. I live in a beautiful city. My father usually goes to work by car. Because the work place is a little (一点) far from our home. He likes driving, but he doesn't like driving to work. Because it takes (花费) too much time. There are always many (很多) traffic lights. His car is very slow. He comes back home very late every day. And he is very tired (累的). After he gets home, he wants to have a rest (休息). He doesn't want to talk with me. But today, he is happy. “I'm going to work in an office near our home tomorrow. I can walk home every day. It's good exercise. I can come back home early and I can tell you stories.” says my father happily.
6.How will Lily's father come back home ( )
A.By car. B.On foot. C.By bus.
7.Why doesn't Lily's father like driving to work ( )
A.It's too far. B.His car is old. C.There are many traffic lights.
8.Does Lily's father love her ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn't. C.I don't know.
9.What does “too much” mean in Chinese ( )
A.太少 B.太多 C.一点
10.Which of the following is NOT true (正确的) ( )
A.Lily's home is a little far from his father's work place.
B.Lily's father will talk with Lily after he comes back home.
C.Lily's father will come back late tomorrow.
Mr Green is a head teacher. He is always busy with his work. When (在……时候) he feels tired, he goes fishing. He drives to the lake, sits down under a tree and fishes. Mr Green likes fishing, but he is not very good at it. Sometimes he sits by (在……旁边) the river for hours (小时) but doesn’t catch (逮住,捕获) anything (任何东西). Sometimes he catches old shoes. But he enjoys (享受) the quietness (平静) of the lake. “Fishing is relaxing (令人放松的),” he says.
11.Mr Green works ____________. ( )
A.on a boat B.near the sea C.in a university
12.Mr Green ____________ when he feels tired. ( )
A.goes swimming B.goes fishing C.teaches music
13.Mr Green goes to lake ____________. ( )
A.on foot B.by bike C.by car
14.Mr Green sometimes catches ____________. ( )
A.old shoes B.some food C.old hats
15.Fishing is ____________ for Mr Green. ( )
A.busy B.relaxing C.tired
Swimming Club, YOUR Club! What do you do on Saturday afternoon Come to the swimming club. Mr Ma teaches you to swim. We meet in the swimming pool at 2:30 every Saturday afternoon. See you there! Call Mr Ma : 58763214
Let's play together! Do you want to play ping pong Join our ping pong club. See you on the playground! You can meet the good ping pong teacher here! Come on! Call Mr Smith:5874 5649
16.______ can teach you to swim. ( )
A.Mr Ma B.Mr Smith C.I don't know
17.The students in the swimming club will swim in the ______. ( )
A.playground B.morning C.swimming pool
18.If you like ______, you can call Mr Ma. ( )
A.swimming B.playing ping-pong C.calling
19.Mr Smith can well. ( )
A.swim B.play ping-pong C.dance
20.You can call Mr Smith at ______ to learn to ______. ( )
A.58745649; play ping-pong B.58763214; swim
二、阅读判断
Today is Friday. Tomorrow we are going to the zoo with our teacher. We are going there by bus from our school. The zoo is far from our school. We can take the No. 38 bus. The bus stop is near our school. The zoo is very big. We can see many trees, flowers in it. And, there are many animals, too! We are going to see monkeys first. The monkeys are fun. They like eating bananas. And then we are going to watch the tigers. Some girls are afraid of the tigers. They are too big and they have sharp teeth. I'm not afraid of the tigers. I like them! They are beautiful! I like all the animals. I want to be a zookeeper. Then I can stay with the animals!
21.We are going to the zoo with our teacher on Sunday. ( )
22.There are many trees, flowers and animals in the zoo. ( )
23.The zoo is near our school. ( )
24.Some girls are afraid of the monkeys. ( )
25.I like staying with the animals. ( )
My name is Amy. Tomorrow is Saturday. We have no classes. My parents aren't going to work, but we are going to be very busy tomorrow. My mother is going to buy something for next week. My father is going to visit my aunt and uncle. I'm going to the bookstore by bus. I'm going to buy a dictionary. Tomorrow evening we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema. I think we are going to have a nice weekend.
26.Today is Sunday. ( )
27.Amy's father and mother won't go to work tomorrow. ( )
28.Amy will take a bus to the bookstore tomorrow. ( )
29.Amy is going to play computer games with her grandparents. ( )
30.Tomorrow evening they are going to see a film. ( )
Zhang Peng: What are you going to do this afternoon, Sarah
Sarah: First, I’m going to draw pictures. Next, I'm going to buy a present for Liu Yun's birthday.
Zhang Peng: What are you going to buy
Sarah: I'm going to buy a comic book for her. What about you
Zhang Peng. I'm going to buy a new CD for her.
Sarah. That's great! Let's go shopping together.
31.Sarah is going to draw pictures this afternoon. ( )
32.Sarah wants to buy a dictionary for Liu Yun. ( )
33.Zhang Peng is going to buy a new CD for Liu Yun. ( )
34.They are going to go shopping together. ( )
参考答案:
1.B 2.C 3.A 4.B 5.C
【导语】本文介绍的是有关迈克的情况以及寒假的打算。
1.句意:迈克在哪?根据文章“ I live in Beijing. ”得知迈克居住在北京。A他在哈尔滨。B他在北京。C他在伦敦。故选B。
2.句意:迈克经常怎样去上学?根据文章“But I often go to school by bike. ”得知迈克经常骑自行车去上学。A他经常步行去上学。B他经常乘公交车去上学。C他经常骑自行车去上学。故选C。
3.句意:他们经常在周末做什么?根据文章“We often go to the cinema on the weekend. ”得知他们经常在周末去电影院。A他们经常看电影。B他们经常去购物。C他们经常去滑冰。故选A。
4.句意:这个寒假迈克打算去哪?根据文章“He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. ”得知张鹏在哈尔滨。迈克打算这个寒假去拜访他。A他打算去伦敦。B他打算去哈尔滨。C他打算去北京。故选B。
5.句意:他打算怎样去那?根据文章“I am going there by plane. ”得知迈克打算乘飞机去那。A他打算乘火车去那。B他打算开车去那。C他打算坐飞机去那。故选C。
6.B 7.C 8.A 9.B 10.C
【分析】短文大意:介绍莉莉的爸爸原来的工作地点有点远,他不喜欢开车去上班,后来他换了工作,可以步行回家了,并且他可以给莉莉讲故事了。
6.句意:莉莉的爸爸将怎么回家?A乘小汽车。B步行。C乘公共汽车。根据 I can walk home every day. 可知他将步行回家。故选B。
7.句意:莉莉的爸爸为什么不喜欢开车去上班?A它太远了。B他的小汽车太旧了。C有很多交通灯。根据There are always many (很多) traffic lights.可知是因为交通灯太多。故选C。
8.句意:莉莉的爸爸喜欢她吗?根据 I can come back home early and I can tell you stories.” says my father happily.可知他爸爸高兴地说他会给她讲故事。可推断她爸爸喜欢她,故做肯定回答,故选A。
9.句意:too much的中文意思是什么?根据Because it takes (花费) too much time. 可知意思是太多,故选B。
10.句意:以下哪个句子不正确?A莉莉家离莉莉爸爸的工作地点有点远。B当莉莉的爸爸回到家后他会和莉莉一起交谈。C明天莉莉的爸爸将回来很晚。根据I can come back home early and I can tell you stories.” says my father happily.可知他会很早回来。故选C。
【点睛】
11.C 12.B 13.C 14.A 15.B
【导语】本文介绍了一些格林先生的情况。
11.句意:格林先生在______工作。根据文章“Mr Green is a head teacher. ”得知“他是一名校长。”A在船上,B在海边,C在大学里,根据常识可知,校长在一所学校里工作,故选C。
12.句意:当格林先生感觉累了,他_____。根据文章“When (在……时候) he feels tired, he goes fishing. ”得知“当他累了,他去钓鱼。”A去游泳,B去钓鱼,C教音乐,故选B。
13.句意:格林先生______去湖边。根据文章“He drives to the lake, sits down under a tree and fishes. ”得知“他开车去湖边。”A步行,B骑自行车,C开车,故选C。
14.句意:格林先生有时候捉捕到______。根据文章“Sometimes he catches old shoes.”得知“格林先生有时候捕捉到一些旧鞋。”A旧鞋,B一些食物,C一些旧帽子,故选A。
15.句意:钓鱼对于格林先生_______。根据文章““Fishing is relaxing (令人放松的),” he says.”得知“钓鱼对于格林先生是放松的。”A繁忙的,B放松的,C累的,故选B。
16.A 17.C 18.A 19.B 20.A
【分析】文章主要介绍了游泳俱乐部和乒乓球俱乐部的情况。
16.句意:_______会教你游泳。A马先生,B史密斯先生,C我不知道。根据文中句子Mr Ma teaches you to swim.可知马先生教游泳,故选A。
17.句意:游泳俱乐部的学生将在_________游泳。A操场,B早上,C游泳池。根据文中句子We meet in the swimming pool at 2:30 every Saturday afternoon.我们每周六下午2:30在游泳池见面。可知学生们将在游泳池游泳,故选C。
18.句意:如果你喜欢_________,你可以给马先生打电话。A游泳,B打乒乓球,C打电话。根据文章第一部分可知想要参加游泳俱乐部,可以给马先生打电话,故选A。
19.句意:史密斯先生会________很好。A游泳,B打乒乓球,C跳舞。根据第二部分文章可知史密斯先生是教乒乓球的,所以他乒乓球打得很好,故选B。
20.句意:你可以拨_______打电话给史密斯先生学_________。根据文中句子Call Mr Smith:5874 5649可知史密斯先生的电话是5874 5649,根据文章内容可知史密斯先生是教乒乓球的,故选A。
【点睛】
21.F 22.T 23.F 24.F 25.T
【导语】本文讲了作者和同学、老师明天去动物园的计划与安排。
21.句意:星期天我们将和老师一起去动物园。根据Today is Friday. Tomorrow we are going to the zoo with our teacher.可知是星期六去动物园,题干描述不正确,故答案为F。
22.句意:动物园里有许多树、花和动物。根据We can see many trees, flowers in it. And, there are many animals, too!,可知题干描述正确,故答案为T。
23.句意:动物园在我们学校附近。根据The zoo is far from our school.,可知动物园离作者的学校很远,故答案为F。
24.句意:一些女孩害怕猴子。根据Some girls are afraid of the tigers.,可知一些女孩害怕老虎,故答案为F。
25.句意:我喜欢和动物待在一起。根据I like all the animals. I want to be a zookeeper. Then I can stay with the animals!可知题干描述正确,故答案为T。
26.F 27.T 28.T 29.F 30.T
【导语】本文讲了艾米一家星期天的计划与安排。
26.句意:今天是星期天。根据“Tomorrow is Saturday.”,可知明天是星期天,那么今天是星期六,故答案为F。
27.句意:艾米的父母明天不去上班。根据“Tomorrow is Saturday. We have no classes. My parents aren't going to work, but we are going to be very busy tomorrow.”,可知艾米的父母明天不去上班,故答案为T。
28.句意:艾米明天将乘公共汽车去书店。根据“I'm going to the bookstore by bus.”,可知艾米明天将乘公共汽车去书店,故答案为T。
29.句意:艾米打算和她的祖父母玩电脑游戏。根据“Tomorrow evening we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema.”,可知艾米没有打算和祖父母玩电脑游戏,故答案为F。
30.句意:明天晚上他们要去看电影。根据“After that we are going to the cinema.”,可知明天晚上他们要去看电影,故答案为T。
31.T 32.F 33.T 34.T
【分析】短文大意:张鹏和莎拉在谈论给张云买生日礼物的事。
31.题干句意:莎拉打算今天下午画画。根据Sarah: First, I’m going to draw pictures.可知题干正确,故答案为T。
32.题干句意:莎拉想要给刘云买一本词典。根据Zhang Peng: What are you going to buy Sarah: I'm going to buy a comic book for her. 可知她想买一本漫画书。故题干错误,故答案为F。
33.题干句意:张鹏打算给刘云买一个新的CD。根据Zhang Peng. I'm going to buy a new CD for her.可知题干正确,故答案为T。
34.题干句意:他们打算一起去购物。根据Sarah. That's great! Let's go shopping together.可知题干正确,故答案为T。
【点睛】
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。