2023-2024学年九年级上学期第三次月考(扬州卷)
英语
注意事项:
1.全卷满分120分。考试时间为100分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第I卷(选择题 共60分)
一、单项选择(本题共15小题;每题1分,满分15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.Do you think ________ story I told you yesterday ________ interesting one
A.a; the B.the; an C.a; an D.the; a
2.I will never forget the day___________ we spent in the old town.
A.who B.whom C.that D.what
3.— Tom stole my favourite book yesterday.
— Forget it. He said he was _____ that and promised he would never do that again.
A.afraid of B.surprised at C.guilty of D.proud of
4.It's said that his father was attacked a man a knife.
A.with;with B.by;by
C.by;with D.with;by
5.________ everybody is here, let’s begin our meeting.
A.Though B.Since C.Because D.While
6.— Do you know what the young man was charged — I hear he robbed a woman of her bag.
A.with B.of C.for D.about
7.— it is snowing! — Yeah. We can enjoy snow fights!
A.What heavy B.How heavy C.How heavily D.What heavily
8.--- Mr Wu, could you tell me ________
--- You’d better do more speaking.
A.how I can improve my English
B.which way can I choose
C.how I do with my English
D.what’s wrong with my English
9.Oh,my god! Our house last night. Look at the footprints on the floor.
A.broke into B.was breaking into
C.broken into D.was broken into
10.I thought the job would be a success. But it_________to be a mess!
A.turned into B.turned out
C.turned away D.turned off
11.A student in Fudan University was killed by his roommate because of small things in daily life. It’s important for students to learn how to____each other.
A.stay away from B.call the police C.get along with D.make fun of
12.The police need any information that of some value. They have offered a reward.
A.is B.are C.has D.have
13.You ______ be serious! You’re actually going to lend him money again?.
A.needn’t B.can’t C.shouldn’t D.mustn’t
14.The project they're working on many teenage problems that they care about.
A.covering B.covers
C.include D.Including
15.— That young man must have something to do with the crime, right
— . Though he insisted he hadn’t done anything against the law.
A.I don’t agree B.I suppose so
C.I don’t think so D.He supposes so
二、完形填空(共15小题:每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
“That Tom is going to make a lot of trouble. He kept putting 16 into Martha’s sack(麻袋),” Sambo told Legree that night.
“Then we’ll have to 17 him a lesson,” said Legree.
Slowly the tired slaves came into the room 18 the weighing of the sacks. First Legree weighed Tom’s sack, and it was enough. 19 sack was next. The weight was enough, 20 Legree shouted angrily.
“You lazy animal! This is not enough! Stay here and wait.” He finished weighing all 21 sacks, and then turned to Tom.
“Come here,” Said Legree, “I want to give you a 22 job than picking cotton, and you can start tonight: take this woman and whip(鞭打)her—you know 23 .”
“I’m sorry, Master,” said Tom. “I 24 do it.”
Legree whipped Tom across 25 and then hit him with his fists(拳头)many times.
“There!” he said. “Now will you tell me you can’t do it ”
“Yes, Master,” said Tom, with blood 26 his face. “I will work night and day, but I will never whip another person.”
“I bought you, and you’re 27 , body and soul(灵魂),” he said, kicking Tom.
“My 28 isn’t yours, Master! You can’t buy it!”
“We will see,” said Legree. “Sambo, Quimbo, give that dog a lesson.”
It was late at night, and Tom 29 bleeding(流血)alone, among pieces of broken machinery. He heard a noise.
“Who’s there Please, give me some water!”
It was Cassy. She helped him 30 and then she cleaned his wounds and put something soft under his head. Tom felt better.
16.A.food B.money C.cotton D.drinks
17.A.teach B.offer C.buy D.pass
18.A.at B.with C.on D.for
19.A.Cassy’s B.Martha’s C.Sambo’s D.Quimbo’s
20.A.or B.and C.so D.but
21.A.the other B.another C.the others D.other
22.A.worse B.good C.better D.bad
23.A.how B.what C.which D.who
24.A.can B.needn’t C.should D.can’t
25.A.his head B.his face C.his body D.his legs
26.A.running across B.running up C.running down D.running away
27.A.mine B.yours C.hers D.his
28.A.body B.soul C.money D.cotton
29.A.lied B.laid C.lay D.lain
30.A.drink B.eat C.cure D.wash
三、阅读理解(共15小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
MISSING CAT Hi, I am one of your neighbors, sorry to disturb(打扰) during L4, but my cat Moa is missing for a while. Moa is a big size female cat, with tortie color, big fluffy(松软) tail. The tortie color is like the mixture of brown and black. She also has a white chest, white nose and paws. She was missing from the crossroad of East St. and Queen St. PAPAKURA, since Friday morning (9. 3) or maybe Thursday night. She is a very shy girl and never leaves home too far away. I am afraid that she has been locked in somewhere, or if anyone knows what’s happened to her, please let me know. If you’re keeping her, I will thank you for loving her and if you can bring her back, I’d like to pay the reward(报酬). My contact number is 0212488909, my name is Dan Lu. Thanks for helping. I hope all of you are doing well. 0212488909 Dan Lu P. S: The flyer(传单) has been sterilized(消毒)and I send it with gloves and face mask. Don’t worry.
31.Which of the following sentences is TRUE according to the passage
A.The cat was missing on Thursday night. B.The cat often runs away home far away.
C.The cat is all covered with tortie colour. D.Anyone will be paid if he can bring the cat back.
32.According to the passage, we can infer that ________.
A.the cat must be locked in somewhere B.it is not safe to read the flyer in the street
C.the cat is loved by her master very much D.the master doesn’t know where her cat was missing
33.We may mostly see the flyer ________.
A.on the noticeboard B.at the airport C.in the bank D.in the L4 test room
B
Lulu, a Hungarian PhD student at Tsinghua University, first came to Beijing in 2017. She soon fell in love with the city. Her favorite place is the hutong of Beijing. She also found her greatest hobby—Peking Opera.
The first time she saw Peking Opera was at an opera museum. “I found it really amazing,” she said. “The outfits (服装) were, of course, beautiful, and the movements were also beautiful. The face-painting was something I’d never seen before. It is so much different from Western opera.”
Out of interest, she joined the Peking Opera group of Tsinghua University. That made her see that Peking Opera is much more than just the looks. “There is really huge cultural background. And it is the most important in Peking Opera.”
The group members practice twice a week. Mostly, they practice singing and movements. The biggest problem Lulu had was learning the Asian way of singing: “In the beginning, I was using my voice in the wrong way,” she said. But with the help of teachers, she has improved a lot.
There are other international students in the group. “I really love it that Peking Opera brings as together,” she said. “I do believe that art brings us deep friendship. I hope I can share this hobby with people outside China.”
34.What does the underlined word “it” in paragraph 2 refer to
A.The university. B.The hutong. C.Beijing. D.Peking Opera.
35.In Lulu’s eyes, which of the following is the most important in Peking Opera
A.The beautiful outfits. B.The movements.
C.The cultural background. D.The face-painting.
36.Lulu’s words in the last paragraph show that ________.
A.her teachers help her improve a lot B.learning Peking Opera is hard
C.Peking Opera brings people together D.foreigners like opera museums
37.What’s the best title for the passage
A.Lulu’s Experience in China B.Lulu’s Love for Peking Opera
C.Lulu’s Friendship with Students D.Lulu’s Problems in Learning Opera
C
In 1845, a deadly disease struck the farms of Ireland, killing all the Lumper potato plants. In another place or time, the death of single crop species (物种) might not have been so important. But in Ireland, in 1845, people depended almost solely on the patato for food. The death of one species caused a terrible famine(饥荒). Now, some scientists are worried that such a famine could happen again, but on a much wider scale.
Over the centuries, farmers have discovered thousands of different species of food crops. Each species has special qualities. Some can be grown in very hot or cold climates. Others are not affected by certain diseases. However, you won’t find many of these species in your local supermarket. To feed the seven billion people on Earth, most farmers today are growing only species of plants and farming only species of animals that are easy to produce in large numbers.
For example, in the Philippines, there were once thousands of varieties of rice: now fewer than 100 are grown there. In China, 90 percent of the wheat varieties grown just a century ago have disappeared. Scientists believe that over the past century, we have allowed more than half of the world’s food varieties to disappear.
One solution to this problem is to collect and store the seeds (种子) as many different plant varieties as we can before they disappear. The idea was first suggested by Russian scientist Nikolay Vavilov. In the 1920s and 1930s, he collected around 400,000 seeds from five contients. More recently, others are continuing the work he began.
In the U.S. state of Iowa, Diane Ott Whealy wanted to protect historic plant varieties, like the seeds her great –grandfather brought to the U.S. from Germany more than a hundred years ago. She and her husband started a place called Heritage Farm, where people can store and trade seeds.
More importantly, the people at Heritage Farm don’t just store the seeds; they plant them. By doing this, they are reintroducing foods into the marketplace that haven’t been grown for years. These food species are not just special in terms of appearance or taste. They also offer farmers food solutions for the future, from the past.
38.What is this passage mainly about
A.The need to protect different food species.
B.How to increase the number of food species.
C.The fact that many food species are dying out.
D.How to prevent food species from disappearing.
39.Why are some scientists worried that such a famine could happen again
A.Because people depend on certain species of food crops.
B.Because the same deadly disease may attack crops again.
C.Because the world’s population is larger than that in 1845.
D.Because farmers grow the same potatoes as those in the past.
40.The following sentence would best be placed at the end of __________.Meanwhile, thousands of other species are dying out.
A.Paragraph 1 B.Paragraph 2 C.Paragraph 3 D.Paragraph 4
41.What can we learn from the passage
A.The disease spread very quickly and killed thousands of people in Ireland.
B.Around 80 percent of the rice varieties in the Philippines have disappeared.
C.People have been storing seeds to save plane varieties for less than 100 years.
D.Heritage Farm is the first place in the U.S. for people to store and trade seeds.
D
Tom shivered (颤抖) from head to foot when he saw the hard face of Indian Joe in the crowd. Then people began to shout: “It’s him!” The Sheriff (城镇治安官) arrived, leading Potter by the arm. The poor man’s face showed his fear. He stood by the murdered man, put his face in his hands and burst into tears.
“I didn’t do it,” he cried.
“Who accused (控告) you ” shouted a voice.
“Is that your knife ”asked the Sheriff, holding it out.
Potter saw Indian Joe. He said, “Tell them, Joe.”
Huckleberry and Tom said nothing while Indian Joe lied in front of everyone. He then helped to lift the body of the murdered man and put it in a wagon (四轮载重马车).
But Tom soon forgot his secret troubles because something new interested him. Becky wasn’t coming to school because she was ill. Tom didn’t play games with his friends and forgot his toys.
At school Tom waited at the gate of the playground instead. He watched carefully, hoping whenever a girl came into sight that it was Becky. __________ He came running and shouting round, broke through a group of boys, sending them falling in every direction. Then he fell himself right in front of Becky, almost knocking her over. She turned, with her nose in the air, and he heard her say,
“Hmmm! Some people think they’re very clever-always showing off!”
Tom’s cheeks burned as he picked himself up, and crept off (悄悄溜走) feeling small.
—Taken from The Adventures of Tom Sawyer
42.How does Tom feel when he saw the hard face of Indian Joe
A.happy. B.sad. C.afraid. D.angry over.
43.In order to get Becky’s attention, Tom did many things except _______
A.He fell himself and knocked Becky. B.He broke through a group of boys.
C.He sent the boys falling in every direction. D.He came running and shouting round.
44.Which of the following shows the correct order of what happened in the passage
a. They lifted the body of the murdered man and put it in a wagon.
b. Potter put his face in his hands and burst into tears.
c. Tom fell himself right in front of Becky.
d. Tom waited at the gate of the playground.
A.a-b-c-d B.b-a-c-d C.a-b-d-c D.b-a-d-c
45.Which sentence is the best for “__________” in the paragraph 8
A.But she didn’t come back for a long time.
B.When she came back, he did everything to attract her attention.
C.He made a decision to forget her, but failed.
D.And he was so lucky to meet a friend on his way to the playground.
第Ⅱ卷(非选择题 共60分)
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处所填单词的正确形式。(每空一词)
46.No matter what you do, comes first. (安全).
47.The thieves are considering some jewellery from the shop (偷).
48.It’s so cold here. Can we go warm (某处)
49.He left the room at the news (匆忙).
50.—Which do you like — . I think they are both ugly (都不).
51.—Who do you suppose is China’s businessman this year (wealth)
— According to Forbes《福布斯》, Wang Jianlin is on the top of the list.
52.Audrey Hepburn acted so well in the Hollywood film Roman Holiday that many people her for a real princess (mistake).
53.When did Audrey make her final in films (appear)
54.Look at your room. Why not clean it up (tidy)
55.He has flown to the USA already (probable).
五、阅读表达(共5小题;每小题2分,计10分)
Once upon a time, a sage (贤人) was passing through a street of the capital city of a kingdom. While he was walking, he noticed a coin on the side of the road and picked it up. The sage was used to living a simple life and had no use of that coin, so he thought of giving it to the one who was in need of it.
He strolled (漫步) around the streets throughout the day but didn’t find such a person. At night he reached a rest area and spent his night there.
The next morning, he woke up and was doing his daily activities. King who was passing by that rest area saw him and ordered his soldiers to stop there.
King went to the sage and said, “Great Sage! Today, I will fight with another state so that my kingdom can be expanded. Please bless me to be victorious …”
After thinking, the sage took out the coin he was holding on and gave it to the king. The king was confused and annoyed about this, so he asked, “Why did you give me this coin What’s the meaning of this ”
The sage explained, “Oh, great King! I found this coin yesterday while strolling around the streets of your capital. But I had no use of it, so I decided that I would donate it to someone needy. The whole day I walked around meeting people in the city. With whomever, I communicated, found that they are living happily and satisfied with whatever they have and because of that I still keep this coin. Today, the king of this state, still has the greedy desire(贪欲) to gain more and isn’t satisfied with what he already has. So I feel like a person who needs this coin most is you.”
The king realized his mistake. He thanked the sage for the precious life lesson and gave up the planned war.
56.What would the king and his soldiers do that day
57.How did the king feel when the sage gave the coin to him
58.In the sage’s opinion, who needed the coin most in the capital city
59.What did the king do after he thanked the sage
60.In this story, what does the “coin” represent
六、缺词填空(共10空;每空1分,计10分)
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整,完整地写出空缺处各单词的正确形式。(每空一词)
During my first year of high school, I was a skinny boy who weighed just 55kg. I d 61 of being a football star, so I played very hard, but I spent most of my time on the bench. Over that summer, I found a special d 62 that bodybuilders used to build muscle(肌肉). Drinking a lot of whole milk, eating proper amount of meat, fish etc. and lifting weights every day a 63 an extra 11kg of muscle on my body.
By the time the football season started, I felt ready. I soon felt very s 64 when I saw that I was still smaller and slower than most of the other boys. I found myself on the bench again.
That was to change during one of our first games of the season. We had built up a lead and the coach felt safe enough to send me in for a while to play halfback(前卫). I was so e 65 .
On the very first play, I met with challenges(挑战). When the quarterback(四分卫)handed the ball off to me, I thought it was my time to s 66 off. However, I was soon hit by three of the other team’s players. They hit me hard to the g 67 . I got up and walked off the field, back to the b 68 .
Over the years, I had thought of thousands of times achieving something, only to find that the world had other p 69 . I hated this for a long time. It was not until I became a football commentator(解说员)that I f 70 realized that maybe the world’s plans for me were better than my own. Just as a saying goes, “When the Lord closes one door, somewhere else he opens a window.”
七、书面表达(计30分)
A. 句子翻译(共5小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在答题卡标有题号的横线上。
71.没有人知道他为什么跟任何人都相处不好。
72.结果证明Tom 与这起案件没有关系。
73.因为大雨,演唱会将被取消。
74.Millie 在那部电影中成功地扮演了一个公主的主角。
75.Peter 爱上了一个女士,当他在船上旅行的时候。
B. 写作(计20分)
76.在众多的艺术形式中,电影越来越受到人们的喜爱。假如你最喜欢的艺术形式是英语电影,请根据以下提示写一篇英语短文。
艺术形式 英语电影
喜欢理由 1. 学到英语单词,…
2. 有教育意义(educational) ,…
3. …(自拟一点)
存在问题 1. 处理好学习和爱好的关系,… 2. ……(自拟一点)
注意:1、词数:100 词左右,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2、文中不得出现任何真实姓名;
3、内容完整、层次清楚、语法正确、上下文连贯。
Among all the art forms, I like films best, especially English films. I learn a lot from them.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.B
【详解】句意:你认为我昨天给你讲的故事是个有趣的故事吗?
考查冠词。当名词的后面有介词短语或定语从句修饰时,表示特指该物,故填定冠词the;第二个空表示泛指,指某类事物中的一个;故选B。
2.C
【详解】句意:我永远不会忘记我们在老城度过的那一天。
考查定语从句。A. who谁;B. whom谁;C. that那个;D. what什么。根据I will never forget the day.句式结构完整,且the day表示物,所以此处需要定语从句进一步解释说明the day;that可以引导定语从句,先行词the day,所以使用that符合题意。故选C。
【点睛】本题考查的是定语从句,定语从句可以用that、who、whom来引导。当先行词为人时,可以用who、whom、that来引导定语从句,例如:First came Mary,whom few of us had expected. He is a man that/who is never at a loss.当先行词为物时,可以用that来引导。例如:I don’t like the way that you speak to her.
3.C
【详解】句意:——汤姆昨天偷了我最喜欢的书。——忘记它吧。他说他很内疚,并保证再也不会那样做了。考查形容词短语辨析。A. afraid of害怕;B. surprised at觉得奇怪;C. guilty of内疚;D. proud of自豪。根据句意和语境,可知ABD三个选项都不合句意,故选C。
4.C
【详解】试题分析:句意:据说他的父亲被一个拿小刀的男人袭击了。根据 beattackedby表示被某人袭击;with表示带有,具有。结合句意,故选C
考点:考查介词的辨析。
5.B
【详解】句意:由于大家都在这儿了,让我们开始会议吧。
考查连词的用法。A. Though虽然;B. Since既然,由于,表示对方已知的无需加以说明的原因或事实;C. Because因为,接表示直接原因的从句,它表示的语气最强,在回答why的问句时,必须用because;D.然而,当……时候。题中句子前面是已经知道的事实,后面是结果。故选B.
6.A
【详解】试题分析:句意:——你知道那个年轻人被指控什么吗?——我听说他抢劫了一位女士的包。charge sb with sth“指控某人某事”, rob sb of sth“抢劫某人某物”。故选A。
7.C
【详解】句意:——雪下得好大呀!——是啊,我们可以享受雪战了。
考查感叹句。heavy是形容词,其副词形式为heavily,意为“猛烈地,(雨、雪)下得大”;根据句中snowing是动词,可知此处需要副词heavily对其进行修饰,所以此处使用how引导的感叹句,即how+副词+主语+谓语。故选C。
【点睛】本题考查的是感叹句的使用,how和what可以引导感叹句。what引导感叹句的固定结构:what+a/an(+形容词)+可数名词单数(+主语+谓语);what(+形容词)+可数名词复数/不可数名词(+主语+谓语);例如:What a beautiful girl she is!What delicious food!how引导感叹句的固定结构:how+形容词/副词(+主语+谓语),例如:How heavily it rains!How delicious the cake is!本题中考查的正是how引导的感叹句,根据固定结构即可正确解答。
8.A
【详解】句意:——吴老师,你能告诉我怎么提高英语吗?——你最好多说。how I can improve my English我怎样提高我的英语;which way can I choose语序不对,应该用陈述语序;how I do with my English形式错误,do with 应与what搭配使用;what’s wrong with my English我的英语怎么了,意思不通顺;故选A。
9.D
【详解】句意:我的天啊!昨天晚上我们家的房子被人闯进去了。看地上的脚印。
此题考查一般过去时的被动语态。根据句意可知主语Our house和谓语动词break into是被动关系,本句时态是一般过去时,可知此句是一般过去时的被动语态,故选D。
10.B
【详解】试题分析:句意:我原以为这份工作会是一个成功的工作。但是它结果是一团糟。turn into变成; turn out结果是; turn away避开; turn off关上。turn out to be+形容词/名词“结果是”。故选B。
考点:考查动词短语词义辨析。
11.C
【详解】句意:复旦大学的一个学生因为日常生活中的小事被他的室友杀了。对学生来说,学会如何相处很重要。考查动词短语辨析题。A. stay away from与…保持距离;B. call the police报警;C. get along with与…和睦相处;D. make fun of开玩笑。根据句意语境,可知get along with符合句意,故选C。
12.A
【详解】句意:警察需要任何有价值的信息,他们已经悬赏了。
考查主谓一致。is和are是be动词,意为“是”;have是动词,has是have的第三人称代词,意为“有”;固定搭配be of+名词相当于be+形容词,而且information是不可数名词,所以此处用be动词is符合题意。故选A。
13.B
【详解】试题分析:句意:你不可能是认真的吧!你真的要再次借钱给他?needn’t意思是“不必要”;can’t意思是“不会,不可能”;shouldn’t意思是“不应该”; mustn’t意思是“不准、不允许”。结合题意,应该选B。
考点:考查情态动词的运用。
14.B
【详解】试题分析:句意:他们正在工作的项目涵盖了许多青少年关心的问题。
考查动词辨析和主谓一致。cover的“包括,涵盖”可以只是涉及的内容包括,而非直接包括(即有整体和部分的关系),include是整体和部分的关系,不要求完全列举所有包括的内容,可以只列举需要强调的一部分项目。本句主语是The project第三人称单数,they're working on是定语从句,修饰The project,故谓语动词用第三人称单数。结合句意,故选B
15.B
【详解】句意:——那个年轻人一定和这次犯罪有关系,对吗?——我想是这样的,尽管他坚持说他没有做任何事违法的事。
考查情景交际。I don’t agree我不同意;I suppose so我想是这样的; I don’t think so 我认为不是这样; He supposes so他想是这样的。根据下文“尽管他坚持说他没有做任何事违法的事。”转折,可知上文是“我认为是这样。”故选B。
16.C 17.A 18.D 19.B 20.D 21.A 22.C 23.A 24.D 25.B 26.C 27.A 28.B 29.C 30.A
【导语】本文选自《汤姆叔叔的小屋》,讲述了汤姆被奴隶主毒打的事情。
16.句意:他不停地往玛莎的麻袋里塞棉花。
food食物;money钱;cotton棉花;drinks饮料。根据下文“I want to give you a…job than picking cotton”可知塞的是棉花。故选C。
17.句意:那我们就得给他个教训。
teach教;offer提供;buy买;pass通过。根据“…him a lesson”可知用teach sb. a lesson表示“给某人个教训”。故选A。
18.句意:疲惫的奴隶们慢慢地走进房间来称袋子的重量。
at在;with和;on在……上;for为了。根据“came into the room…the weighing of the sacks”可知进入房间是为了称袋子的重量。故选D。
19.句意:接下来是玛莎的麻袋。
Cassy’s凯西的;Martha’s玛莎的;Sambo’s桑博的;Quimbo’s昆波的。根据上文“He kept putting…into Martha’s sack(麻袋)”可知是玛莎的麻袋。故选B。
20.句意:重量足够了,但勒格里对她大喊大叫。
or否则;and和;so因此;but但是。根据“The weight was enough”可知重量足够,仍然被吼了,句意出现转折,用but表转折。故选D。
21.句意:他称完其他袋子的重量,然后转向汤姆。
the other两者中的另一个,其他的;another三者或三者以上中的另一个;the others剩余的人或物;other其他的。根据“and then turned to Tom”可知此处指完成了所有其他麻袋的称重,the other sacks“其余的麻袋”。故选A。
22.句意:我想给你一个比摘棉花更好的工作,你今晚就可以开始:带上这个女人,用鞭子抽她——你知道怎么抽。
worse更糟糕的;good好的;better更好地;bad坏的。根据“take this woman and whip her”并结合奴隶主的本性可推出,他告诉汤姆这个工作比摘棉花好,better符合语境。故选C。
23.句意:我想给你一个比摘棉花更好的工作,你今晚就可以开始:带上这个女人,用鞭子抽她——你知道怎么抽。
how如何;what什么;which哪个;who谁。根据“take this woman and whip her”可知此处讲汤姆应该知道如何鞭打这个女人。故选A。
24.句意:我做不到。
can能够;needn’t不必;should应该;can’t不能。根据“I’m sorry, Master”可知道歉后要说不能这么做。故选D。
25.句意:勒格里用鞭子抽打汤姆的脸,然后用拳头打了他很多次。
his head他的头;his face他的脸;his body他的身体;his legs他的腿。根据“with blood…his face”可知用鞭子打了汤姆的脸。故选B。
26.句意:汤姆脸上流着血,说道:“是的,主人。”
running across偶然遇到;running up匆匆制造;running down流下;running away逃离。根据“with blood…his face”可知血从脸上流下来。故选C。
27.句意:“你是我买的,你的身体和灵魂都是我的。”他踢着汤姆说。
mine我的;yours你的;hers她的;his他的。根据“I bought you”可知奴隶主买了汤姆,以第一人称说,“你是我的”。故选A。
28.句意:我的灵魂不是你的,主人!
body身体;soul灵魂;money钱;cotton棉花。根据“You can’t buy it!”可推出汤姆认为奴隶主买了自己的身体,但买不到自己的灵魂。故选B。
29.句意:已经是深夜了,汤姆流着血,独自一人,躺在破碎的机器碎片中。
lied撒谎,lie的过去式和过去分词;laid放,lay的过去分词;lay躺,lie的过去式;lain躺,lie的过去分词。根据“was”可知此处用过去式,结合“put something soft under his head”可知汤姆是在躺着。故选C。
30.句意:她帮他喝水,然后为他清洗伤口,把一些软东西放在了他的头底下。
drink喝;eat吃;cure治愈;wash洗。根据“Please, give me some water!”可知帮助他喝水。故选A。
31.D 32.C 33.A
【导语】本文是一则寻猫启事,主要描述了猫的特征、丢失地点和时间、联系方式等。
31.细节理解题。根据“if you can bring her back, I’d like to pay the reward(报酬)”可知把猫送回去的人可以得到报酬。故选D。
32.推理判断题。根据“ I am afraid that she has been locked in somewhere… I’d like to pay the reward(报酬). ”可知猫的主人非常着急和关心猫的安危。因此可推断出猫的主人非常爱这只猫。故选C。
33.推理判断题。根据“I am one of your neighbors”及文章内容可推断出我们最可能在社区的公告栏看到这张传单。故选A。
34.D 35.C 36.C 37.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了在清华就读的来自匈牙利的博士生Lulu对中国京剧的热爱,以及学习京剧的过程和收获。
34.代词指代题。根据“The first time she saw Peking Opera was at an opera museum.I found it really amazing”可知,我第一次看京剧是在京剧博物馆,发现它很神奇。此处的it指代前句提到的“京剧”。故选D。
35.细节理解题。根据第三段“There is really huge cultural background. And it is the most important in Peking Opera.”可知,这里确实有很大的文化背景,在京剧中是最重要的。所以,她认为京剧中最重要的是文化背景。故选C。
36.细节理解题。根据最后一段“I really love it that Peking Opera brings as together,I do believe that art brings us deep friendship.”可知,我真的很喜欢京剧把我们聚在一起,我相信艺术给我们带来了深厚的友谊。选项C“京剧把人们聚在一起”符合文章表述。故选C。
37.最佳标题题。根据第一段“She also found her greatest hobby—Peking Opera.”可知,她发现了自己最大的爱好——京剧,所以文章主要讲述了她对京剧的热爱。故选B。
38.D 39.A 40.B 41.A
【分析】本文介绍了如何防止食物种类的消失。文章介绍了一个物种的死亡可能会导致一场可怕的饥荒(爱尔兰农场的块茎马铃薯植株的灭绝)。文章提到几个世纪以来,农民们发现了数千种不同种类的粮食作物。但是在过去的一个世纪里,世界上一半以上的食物品种已经消失。解决这个问题的一个办法是尽可能多地收集和储存种子,以免它们消失。基于此美国爱荷华州,的黛安·奥特·惠利(DianeOtt-Whealy)和丈夫创办了一个名为传统农场的地方,人们可以在那里储存和交易种子。这样就会防止食物种类的消失了。
38.主旨大意题。根据Scientists believe that over the past century, we have allowed more than half of the world’s food varieties to disappear. 科学家相信,在过去的一个世纪里,我们已经让世界上一半以上的食物品种消失。以及句子One solution to this problem is to collect and store the seeds (种子) as many different plant varieties as we can before they disappear. 解决这个问题的一个办法是尽可能多地收集和储存种子(种子),以免它们消失。可以推知这篇文章主要讲如何防止食物种类的消失。故选D。
39.细节理解题。根据most farmers today are growing only species of plants and farming only species of animals that are easy to produce in large numbers. 今天的大多数农民只种植植物品种,只养殖易于大量繁殖的动物品种。可知,科学家担心这样的饥荒会再次发生是因为人们依赖某些种类的粮食作物。故选A。
40.细节理解题。根据第三段的举例:For example, in the Philippines, there were once thousands of varieties of rice: now fewer than 100 are grown there. In China, 90 percent of the wheat varieties grown just a century ago have disappeared. Scientists believe that over the past century, we have allowed more than half of the world’s food varieties to disappear. 例如,在菲律宾,曾经有数千种水稻品种:现在在那里种植的水稻不到100种。在中国,一个世纪前种植的小麦品种中有90%已经消失。科学家相信,在过去的一个世纪里,我们已经让世界上一半以上的食物品种消失。可知,这一段是对上文的解释,就是为了证明:与此同时,成千上万的其他物种正在灭绝。因此句子Meanwhile, thousands of other species are dying out.放在第二段的最后较好。这样衔接连贯。故选B。
41.推理判断题。根据In 1845, a deadly disease struck the farms of Ireland, killing all the Lumper potato plants. 1845年,一种致命的疾病袭击了爱尔兰的农场,杀死了所有的块茎马铃薯植株。可知,这是一个物种的死亡导致了一场可怕的饥荒,可能会给爱尔兰造成数千人的死亡。所以A正确。根据For example, in the Philippines, there were once thousands of varieties of rice: now fewer than 100 are grown there. 例如,在菲律宾,曾经有数千种水稻品种:现在在那里种植的水稻不到100种。可知,菲律宾大约80%的水稻品种已经消失。是不对的,应该远大于80%。所以B不对。根据In the U.S. state of Iowa, Diane Ott Whealy wanted to protect historic plant varieties, like the seeds her great –grandfather brought to the U.S. from Germany more than a hundred years ago. 在美国爱荷华州,黛安·奥特·惠利(Diane Ott-Whealy)希望保护历史悠久的植物品种,比如她曾祖父100多年前从德国带到美国的种子。可知,储存种子的时间大于100年。所以选项C不对。根据She and her husband started a place called Heritage Farm, where people can store and trade seeds. 她和丈夫创办了一个名为传统农场的地方,人们可以在那里储存和交易种子。可知,在美国,传统农场是人们储存和交易种子的地方。是不是第一个,短文没有提及。故选项D是不正确的。故选A。
【点睛】用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。
42.C 43.A 44.D 45.B
【导语】本文是一篇小说。文章是《汤姆索亚历险记》中一个选段,讲述了Potter被人诬陷为杀人凶手的事情,以及Tom和Becky之间发生的故事。
42.推理判断题。根据“Tom shivered from head to foot when he saw the hard face of Indian Joe...”可知,当他看到Joe时,浑身上下瑟瑟发抖,所以他是害怕的。故选C。
43.细节理解题。根据“He came running and shouting round, broke through a group of boys, sending them falling in every direction”可知,他大喊大叫;冲破了一群男孩;让他们四处倒下。选项B、C、D都是他为了吸引Becky而做的事情,A不包括在内。故选A。
44.推理判断题。根据文章内容可知,事情的发展顺序是:Potter双手掩面大哭→将被谋杀者的尸体抬起来放进马车→Tom在操场门口等待→Tom倒在了Becky的正前方,所以正确的顺序为b-a-d-c。故选D。
45.推理判断题。根据“He came running and shouting round, broke through a group of boys, sending them falling in every direction.”可知,设空处后讲述了Tom为了吸引Becky的注意,所做的一系列事情。选项B“当她回来时,他竭尽全力吸引她的注意”衔接下文,符合语境。故选B。
46.safety 47.stealing 48.somewhere 49.hurriedly 50.Neither 51.wealthiest 52.mistook 53.appearance 54.untidy 55.probably
【解析】46.句意:不管你做什么,安全第一。
由语境和所给的汉语提示可知,应该填:safety;safety本身表示抽象意义,所以永远是单数。 故答案为:safety。
47.句意:窃贼正在考虑从商店里偷些珠宝。
由语境和所给的汉语提示可知,应该填:steal;consider“思考”、“考虑”(=think about),后面可接名词、代词、动名词;本题的steal是动词,因此用动名词形式。故答案为:stealing。
48.句意:这里太冷了。我们能去暖和的地方吗?
由语境和所给的汉语提示可知,应该填:somewhere;somewhere用作副词,有在某处;到某处的含义。somewhere 表示在某处时,在疑问句中不要变成anywhere。故答案为:somewhere。
49.句意:听到这个消息,他匆匆离开了房间。
由语境和所给的汉语提示可知,应该填:hurry;本题的空前面的left是动词,因此后面应该用副词来修饰。hurry 一般做名词或动词,它的形容词形式是把y改为i,再加ed,即hurried。要把形容词变成副词要再加ly,就变成了hurriedly。故答案为:hurriedly。
50.句意:-——你喜欢哪个? -——都不喜欢,我认为他们都很丑。
由语境和所给的汉语提示可知,应该填:neither;根据“I think they are both ugly.”我认为他们都很丑。可知,前面应该是都不喜欢,表示否定,应该填both的反义词neither。首字母要大写。故答案为:Neither。
51.句意:——你认为今年中国最富有的商人是谁? ——据《福布斯》报道,王健林名列榜首。
由空后面的名词businessman可知,前面应该用形容词来修饰,wealth的形容词为wealthy;再根据“According to Forbes《福布斯》, Wang Jianlin is on the top of the list.”据《福布斯》报道,王健林名列榜首。可知,上文应该是问,今年中国最富有的商人是谁?应该用形容词的最高级。前面有修饰词China’s,因此不用再加定冠词the。故答案为:wealthiest。
52.句意:奥黛丽·赫本在好莱坞电影《罗马假日》中表现得如此出色,以至于很多人误认为她是一位真正的公主。
由主句的谓语动词 acted可知,该题的时态为一般过去时,因此在that引导的从句中,也用一般过去时。mistake的过去式为 mistook。故答案为:mistook。
53.句意:奥黛丽最后一次出演电影是什么时候?
空前面的final是形容词“最终的;最后的”,因此后面应该用名词形式。appear的名词为appearance。故答案为:appearance。
54.句意:看看你那乱糟糟的房间。为什么不把它清理一下呢?
根据“Why not clean it up ”为什么不把它清理一下呢?可知,房间应该是乱糟糟的。tidy的反义词 untidy(不整洁的,故答案为:untidy。
55.句意:他可能已经飞往美国了。
由空后面的flown可知,前面应该用副词来修饰,probable的副词为probably。故答案为:probably。
56.They would fight with another state. 57.(The king felt) confused and annoyed. 58.The king (himself). 59.He gave up the planned war. 60.The greedy desire.
【导语】本文是寓言故事,短文通过贤人用一枚硬币劝阻国王发动战争的故事,告诉我们知足常乐的道理。
56.根据“Great Sage! Today, I will fight with another state so that my kingdom can be expanded. Please bless me to be victorious”可知他们将与另一个国家作战,故填They would fight with another state.
57.根据“The king was confused and annoyed about this”可知他感到困惑和烦恼,故填(The king felt) confused and annoyed.
58.根据“So I feel like a person who needs this coin most is you.”可知贤人觉得最需要这枚硬币的人是国王自己。故填The king (himself).
59.根据“He thanked the sage for the precious life lesson and gave up the planned war.”可知国王放弃了计划好的战争,故填He gave up the planned war.
60.根据“Today, the king of this state, still has the greedy desire(贪欲) to gain more and isn’t satisfied with what he already has. So I feel like a person who needs this coin most is you.”可知硬币代表贪得无厌的欲望,故填The greedy desire.
61.(d)reamed 62.(d)iet 63.(a)dded 64.(s)ad 65.(e)xcited 66.(s)how 67.(g)round 68.(b)ench 69.(p)lans 70.(f)inally
【导语】本文主要讲述了作者梦想成为一名足球明星,但是大部分时间都坐在替补席上,终于有机会上场却被撞倒,又重新回到了替补席上。但是经过努力,作者终于成为了一名足球解说员。
61.句意:我梦想成为一名足球明星,所以我踢得很努力,但我大部分时间都在替补席上度过。根据“of being a football star”可知是梦想成为足球明星,dream“梦想”,本文时态为一般过去时,动词用过去式。故填(d)reamed。
62.句意:那年夏天,我发现了一种特殊的饮食,健美运动员用来锻炼肌肉。根据“Drinking a lot of whole milk, eating proper amount of meat, fish etc”可知这是一个特殊的饮食,diet“饮食”。故填(d)iet。
63.句意:喝大量全脂牛奶,吃适量的肉、鱼等,每天举重,使我的身体多增了11公斤肌肉。根据“an extra 11kg of muscle on my body.”可知是增加肌肉,add“添加”,本文时态为一般过去时,动词用过去式。故填(a)dded。
64.句意:当我看到自己仍然比其他大多数男孩小、慢时,我很快就感到非常难过。根据“when I saw that I was still smaller and slower than most of the other boys”可知是看到自己比其他男孩小和慢时,应感到很难过,sad“难过的”。故填(s)ad。
65.句意:我太激动了。根据“the coach felt safe enough to send me in for a while to play halfback”可知教练让作者去打前卫,作者应该感到兴奋,excited“兴奋的”。故填(e)xcited。
66.句意:当四分卫把球递给我时,我想是时候表现了。根据“I thought it was my time to...off”可知别人把球传给作者,作者要表现自己了,show off“表现自己”,动词不定式符号to后加动词原形。故填(s)how。
67.句意:他们把我重重地撞在地上。根据“They hit me hard to the...”可知是被撞到地上,ground“地上”。故填(g)round。
68.句意:我起身走出球场,回到替补席上。根据“I found myself on the bench again”可知是又回到了替补席上,bench“替补席”。故填(b)ench。
69.句意:这些年来,我曾无数次想过要有所成就,却发现世界另有计划。根据“realized that maybe the world’s plans”可知想要取得一些成就,但是结果不一样,世界有其他的安排,其他的计划,other后加名词复数plans。故填(p)lans。
70.句意:直到我成为一名足球解说员,我终于意识到,也许世界对我的计划比我自己的要好。根据“realized that maybe the world’s plans for me well better than my own”可知是终于意识到,修饰动词用副词finally。故填(f)inally。
71.Nobody knows why he doesn’t get along well with anyone. 72.It turns out that Tom has nothing to do with the case. 73.Because of the heavy rain, the concert will be cancelled. 74.Millie succeeded in playing the role of a princess in that film. 75.Peter fell in love with a lady when he travelled on the ship.
【解析】71.汉译英。没有人:nobody;知道:know;他:he;为什么:why;任何人:anyone;相处的好:get along well with。本题是由why引导的宾语从句,时态为一般现在时,从句的谓语是动词(get along well with),主语是he,因此其否定句用助动词doesn’t。所以答案为:Nobody knows why he doesn’t get along well with anyone.
72.汉译英。Tom。
本题考查句型:It turns out that……:结果证明……;与……没有关系:have nothing to do with;这起案件:the case。本题是一般现在时,主语Tom是单数,因此谓语用has。所以答案为:It turns out that Tom has nothing to do with the case.
73.汉译英。因为:because of;大雨: the heavy rain;演唱会:the concert;取消:cancel。由语境:因为大雨,演唱会将被取消。可知,该题应该是一般将来时的被动句。其结构:will be+动词的过去分词。所以答案为:Because of the heavy rain, the concert will be cancelled.
74.汉译英。succeed in doing sth.:成功地做某事;扮演:play the role of;一个公主:a princess;在那部电影中:in that film。结合汉语语境可知,本题应该用一般过去时(电影拍完了)。所以答案为:Millie succeeded in playing the role of a princess in that film.
75.汉译英。爱上:fall in love with;一个女士:a lady;当……的时候:when;在船上:on the ship;旅行:travel。结合汉语语境可知,本题应该用一般过去时(旅行已经结束)。本题是由when引导的时间状语从句。所以答案为:Peter fell in love with a lady when he travelled on the ship.
76.例文
Among all the art forms, I like films best, especially English films(艺术形式). I can learn a lot from them.
Firstly, I can learn many English words and practice listening and speaking skills by watching English films. Secondly, Most of the English films are very educational. Thirdly, I like some famous actors in the films, such as Audrey, Hepburn…The most important is that I can improve my English.
But I have also some problems. I have much homework to do every day, so I don't have time to see the movies. I hope I am able to deal with the relationship between study and hobbies. In my spare time I want to do something I like. Of course, I must do well in all my subjects at school.
【详解】1.题干解读:该题目属于记叙文写作,要求根据提示写一篇英语短文。介绍你最喜欢的艺术形式是英语电影。包括:喜欢的理由和存在的问题。
2.例文点评:例文采用三段式;用第一人称来叙述作文内容;时态采用一般现在时为主。第一段介绍了最喜欢的艺术形式——英语电影。第二段介绍了喜欢理由,最后介绍了存在问题。
3.高分亮点:
短语:learn a lot;such as;the most important;be able to;deal with;do well in。
句型:1. I have much homework to do every day. 我每天有很多作业要做。
动词不定式做后置定语,修饰homework。
2. I hope I am able to deal with the relationship between study and hobbies.
我希望我能处理好学习和爱好之间的关系。
hope后是省略了that的宾语从句。
3. The most important is that I can improve my English.
最重要的是我能提高我的英语水平。
that I can improve my English. 是表语从句。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
