长郡中学2023年下学期高一期中考试
英语
时量:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. How will the woman help the man
A. By studying with him.
B. By lending him a pencil.
C. By giving him a ride home.
2. Where does the man come from
A. China. B. Germany. C. England.
3. What does the woman think of the car
A. It’s too expensive.
B. It’s environmentally friendly.
C. It’s comfortable to drive.
4. What color dress will the woman probably wear
A. Black. B. White. C. Yellow.
5. What will the speakers do next
A. Call their father.
B. Meet an animal trainer.
C. Play with the dolphins.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the woman meet Billy and Karen
A. In the park.
B. In the cinema.
C. In a restaurant.
7. What happened to the speakers about seeing the film last time
A. They arrived late.
B. They lost their tickets.
C. They didn’t sit together.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What subject did Miss Monica teach
A. English. B. Science. C. Math.
9. What can we learn about Mr. White
A. He had a good memory.
B. He smoked a lot.
C. He was inspiring.
听第8段材料,回答第 10 至 12题。
10. How did the woman get her second dog
A. From a pet store.
B. From an online store.
C. From an animal house.
11. Why does the man want to have a dog
A. To help him lose weight.
B. To accompany his mother.
C. To be away from the Internet.
12. What does the woman think of the man’s plan
A. Strange. B. Good. C. Impractical.
听第9段材料,回答第13至 16题。
13. What is the woman probably doing now
A. Watching TV.
B. Preparing for a trip.
C. Climbing a mountain.
14. What will the weather be like tomorrow
A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy.
15. What does the woman think of taking the compass
A. Cool. B. Useful. C. Unnecessary.
16. Where will the speakers go next
A. The supermarket.
B. The sports center.
C. The woman’s office.
听第 10段材料,回答第 17 至20题。
17. When does the school start every morning
A. At 8:15. B. At 8:30. C. At 8:35.
18. Where should parents park their cars if they are late
A. In front of the side gate.
B. In the street parking nearby.
C. Behind the Central Building.
19. How long does it take students to come outside after school
A. About a minute or two.
B. About five to ten minutes.
C. About fifteen minutes.
20. What is the talk mainly about
A. Guidelines for the new students.
B. The detailed school timetable.
C. New drop-off and pickup rules.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Welcome to our school. You can do a lot of things e and join us.
Timetable
Sunday 8:30—11:30 Personal Inventions (发明物) You can see many inventions by the students; You may also bring your own inventions. Monday 19:00—21:00 Space and Man Dr. Thomas West If you want to know more about the universe (宇宙).
Wednesday 19:30—21:00 Modern Medicine Mrs. Lucy Green Would you like to know medical science Friday 18:30—21:00 Computer Science Mr. Harry Morison from Harvard University Learn to use Photoshop skills.
1. You may have a chance to introduce your inventions on .
A. Monday B. Wednesday
C. Friday D. Sunday
2. If you want to learn something about the universe, when can you go to the class
A. 19:00 to 21:00 on Monday.
B. 8:30 to 11:30 on Sunday.
C. 18:30 to 21:00 on Friday.
D. 19:30 to 21:00 on Wednesday.
3. What can we know from the table
A. We only see many inventions by the teachers.
B. We know Mr. Morison is from Harvard University.
C. We can learn Photoshop skills on Tuesday.
D. You may learn about a disease on Sunday.
B
I’ve been having trouble concentrating on one thing. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.
In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.” She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”
I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home.
In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots (点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was not different from others; I just needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up
I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day — with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”
Inspired and touched, I began to keep trying hard in my study and struggled against attention problems. I believe one can find his way out of difficulty with determination (决心) and efforts.
4. Why didn’t the author finish his reading in class
A. He missed several classes before.
B. He was not a bit interested in literature.
C. He was unable to concentrate on his task.
D. He was used to doing his homework at home.
5. What do we know about Louis Braille from the text
A. He was poor. B. He was well-educated.
C. He was shortsighted. D. He was very creative.
6. What kind of teacher is Mrs. Smith according to the text
A. Impatient. B. Encouraging.
C. Disappointing. D. Careless.
7. What can we learn from the last paragraph
A. You can never be too old to learn.
B. Do not judge a book by its cover.
C. One good turn deserves another.
D. Where there is a will, there is a way.
C
Sitting close with your little ones from an early age and enjoying a book together is always a great way to spend time, but do you know reading to your children has a whole range of benefits that will give them a flying start in life
Firstly, it’s a great introduction to vocabulary. Seeing an adult sounding out the words and linking them to the shapes on the page begins to build up vocabulary that they will use for the rest of their life.
Then there are a variety of good effects of hearing stories which improve their minds and develop social awareness and skills. At a time when they are perhaps stuck indoors more than ever before, reading is the best way to motivate (激发) children’s imagination. They can travel to the moon, meet the Gruffalo and pop into a chocolate factory all before they’ve even had lunch!
There’s no better way to walk a mile in someone else’s shoes than reading their stories and seeing things from another’s point of view is a great way to build empathy (共鸣), tolerance and other qualities needed. There are some fantastic children’s books which show characters acting as strong role models. These stories can encourage future leaders and thinkers, so every child can feel they can achieve their dreams, from the Little Leaders series to Good Night Stories for Rebel Girls (叛逆女孩).
Now is the perfect time to build up a library of excellent reads ready for children to enjoy now and in the future. They will create memories to last a lifetime. On top of the benefits for your little ones, it’s fun, relaxing and a great chance to go back and reread the best books from your own childhood.
8. What kind of people is the text written for
A. Parents. B. Children.
C. Teachers. D. Leaders.
9. What does the underlined phrase “pop into” in paragraph 3 probably mean
A Start. B. Visit.
C. Build. D. Leave.
10. In which way does Good Night Stories for Rebel Girls do good to children
A. Going to bed easily at bedtime. B. Building good qualities.
C. Building a strong body. D. Bringing back sweet memories.
11. What is the text mainly about
A. Children’s reading habits.
B. Children’s reading materials.
C. Benefits of reading to children.
D. Ways of reading children’s books.
D
Begun 30 years ago the Kubuqi desert greening project has succeeded in not only controlling the fast growth of the seventh-largest desert in China, about the size of Kuwait, but also turning about 6,000 square kilometers of the desert — one-third of it — green.
The desert lies about 800 kilometers to the west of Beijing in the Inner Mongolia autonomous region (自治区) and the greening efforts have also controlled desertification (沙漠化) in the rest of the area.
The project, which began about 30 years ago, can be looked to as an example of efforts to advance green development, in order to create harmony between humans and nature, and leave a better environment for future generations.
The success of the project, which has been praised by the UN Environment Programme as an “eco-pioneer”, sets an example for successful desertification control and ecosystem improvement based on effective government policies, supported by investment (投资) in the eco-industry and combined with the efforts of local farmers. These three aspects are key to the success of the “Kubuqi model”.
Elion, a private ecology (生态) and investment company, has invested about 38billion yuan ($5.82 billion) in the Kubuqi desert-greening project since 1988 helping to lift about 102,000 local farmers out of poverty. For example, the locals grow a drought-tolerant (耐旱) plant, Chinese licorice, which is the most used herb in traditional Chinese medicine. The plant helps enrich the desert soil, with the bacteria around the roots of the plants producing nitrogen(氮气). Besides, Cistanche, another type of drought-tolerant herb, was introduced after the successful planting of licorice. Under the company’s guidance and with the local government’s support, the local people benefit from the “environmental wealth”.
More companies should be encouraged to apply the “Kubuqi model” in other desert control projects in Inner Mongolia and neighboring Gansu province, where the climate conditions are similar but not quite the same, so as to further gain experience and enrich the model in practice. Showing it can be successfully applied in other areas will help promote the model worldwide.
12. What do we know about the Kubuqi greening project
A. It increases the areas of desert.
B. It has turned all of the desert green.
C. It has achieved satisfying results.
D. It is applied all over the world.
13. Which is NOT the reason for the success of the “Kubuqi model”
A. Efforts of local farmers.
B. Government policies’ support.
C. Investment in the eco-industry.
D. Help from the UN Environment Programme.
14. How does the author develop paragraph 5
A. By following the time order.
B. By giving examples.
C. By giving a definition (定义).
D. By making comparisons.
15. What is the author’s attitude towards the greening project
A. Negative. B. Doubtful.
C. Supportive. D. Indifferent.
第二节 (共5 小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Circumnavigating the planet (环球旅行) and stopping off wherever you like is the final trip for many travelers. ___16___ Here is a guide to get you started.
How to do it
___17___ Theoretically (理论上), any routing is possible, but knowing how the RTW booking system works will make your trip cheaper. For example, the Star Alliance (联盟) has 27 airlines which fly to 1,185 airports in 185 countries, and offers a RTW ticket with a maximum of 15 stops. But there are rules: you must follow one global direction and you must start and finish in the same country.
When to go
The weather will never be ideal in all of your stops. ___18___ If a Himalaya hike is your highlight, do not land in Nepal mid-monsoon (季风中) season; if you want to swim with whale sharks off the coast of Western Australia, be there between April and July. In general, city sightseeing can be done year-round but outdoor adventures are more reliant on — and enjoyable in — the right weather.
___19___
The classic (and cheapest) RTW tickets flit between a few big cities, for example, London — Bangkok — Singapore — Sydney — LA. If you want to link more offbeat (另类的) places, prices will climb considerably. The cost of the ticket is based on the total distance covered or the number of countries visited. ___20___ Your daily outgoings will be far higher in Europe and North America than in South-East Asia. Indonesia, Bolivia and India are particularly cheap.
A. Where to go
B. How long will you need
C. So, focus on what you want to do most and research conditions there.
D. You could travel around the world in a weekend if you flew non-stop.
E. Also, if budget (预算) is an issue, spend more time in less expensive countries.
F. But booking a round-the-world (RTW) trip can be a complex (复杂的) business.
G. The most economical (经济的) way is to buy a RTW air ticket that uses one airline alliance.
第三部分 语言运用(共三节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My brother Henry and I were driving home when he took a wrong turn. The wrong turn took us towards a ___21___ and we had no way to turn back. ___22___, my brother paid the toll (通行费) and drove on. He was clearly ___23___ by the mistake.
We finally found a(n)___24___ and, as we took it, my brother noticed a black car ___25___ to the side of the road. A young man holding a mobile phone was standing nearby, trying to ___26___ someone. My brother stopped to ask the man if he needed ___27___.
And he did. He had a ___28___ tire (轮胎). With a wrench (扳手), my brother started to help him ___29___ the tire. The young man said that this had been a ___30___week for him; earlier a minor car accident, and now this flat tire. But he called us “A breath of fresh air” and kept ___31___ us and tried to give $20 to us. “No,” my brother said. “We were never ___32___ to even get on that bridge. We took a wrong turn and met you. Thank you for turning our mistake into a ___33___ to serve.”
I watched my brother through the whole ___34___. He was able to turn his anger for the mistake into ___35___ energy. He was able to see a chance to help in a negative situation.
21.
A. bridge B. road C. street D. tower
22.
A. Undoubtedly B. Unluckily C. Unexpectedly D. Unwillingly
23.
A. amused B. shocked C. upset D. pleased
24.
A. exit B. man C. car D. sign
25.
A. speeded up B. pulled over C. went out D. passed by
26.
A. greet B. impress C. fight D. call
27.
A. advice B. help C. food D. water
28.
A. wrong B. dirty C. small D. flat
29.
A. change B. roll C. pick D. buy
30.
A. busy B. great C. bad D. strange
31.
A. following B. thanking C. refusing D. admiring
32.
A. required B. asked C. allowed D. meant
33.
A. chance B. plan C. dream D. duty
34.
A. project B. turn C. process D. speech
35.
A. brave B. positive C. right D. different
第二节 (共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Saturday morning two good friends, Jeremy Savage and Ian Marshall, decided to climb Cathedral Mountain by ___36___(they) while their parents relaxed at the campsite. Everything went smooth. However, trouble ___37___(begin) when Ian fell three meters off the side of a dangerous path. Jeremy climbed down to the place where Ian was and found him ___38___(bad) injured and not able to move. They waited for help. As darkness started to fall, their parents,___39___ were waiting at the campsite, became very worried and they began searching ___40___ the boys.
As it was completely dark, Ian told Jeremy to leave him and go back to their parents but Jeremy still did not leave. He thought it was too dangerous for Ian___41___(be) alone on such a cold, windy night. Jeremy used his jacket and ___42___extra shirt to keep Ian warm and they rested together through the night.
Luckily, they ___43___ (rescue) finally. “I will always remember what Jeremy___44___(do) for me,” said Ian afterwards. “He saved my life,___45___ is the greatest thing that a person can do for his friend.”
第三节 课文原句默写(共5 小题;每小题1分,满分5分)
46. But then my son became angry and we had a big ________. (根据句意填空)
47. As we walk the “path of life”, we may sometimes wish to be alone with our own thoughts, for quiet periods of________ can lead to personal improvement. (根据句意填空)
48. After you have thought it through, explain your actions and feelings calmly, listen carefully, and ____________.(根据句意填空)
49. Don’t be so quick to judge your friend. Perhaps she knows she is________ and wants to apologize, or maybe she has a simple explanation for her behaviour. (根据句意填空)
50. As Lao-Tzu wisely said, “________.” You need to make a continuous effort to train your mind and develop your character. (根据句意填空)
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
51. 假定你是李华,你的朋友 Maggie竞选学生会主席落选了,她感到很失落。请你给Maggie 写一封电子邮件,要点如下:
1 表示安慰;
2. 提出建议;
3. 表达祝愿
注意:1. 写作词数应为 80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Maggie,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 (满分25分)
52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. Having wandered aimlessly in the street for hours, she felt a little hungry and wished for something to eat. She stood beside a stand for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business. However, with no money in hand, she sighed and had to leave.
The seller noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles ”
“Oh, yes... but I don’t have money...” she replied.
“I’ll treat you today,” said the seller.
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. Jenny thanked the seller and started to gobble (狼吞虎咽) up the delicious food…then cried silently.
“What is it ” asked the seller kindly.
“Nothing, actually I was moved by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears. “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother scolded (骂) me and drove me out of the house. She showed no care for me. She is so mean and cruel!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times that she has cooked for you Have you expressed your thanks to her ”
Jenny sat there, speechless and numb (麻木的) with shock; she remembered her mother’s familiar face and weathered hands. “Why did I not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel grateful, but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力:1-20BAACBACCCCABBCAABBBC长郡中学2023年下学期高一期中考试
英语
时量:120分钟 满分:150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. How will the woman help the man
A. By studying with him.
B. By lending him a pencil.
C. By giving him a ride home.
2. Where does the man come from
A. China. B. Germany. C. England.
3. What does the woman think of the car
A. It’s too expensive.
B. It’s environmentally friendly.
C. It’s comfortable to drive.
4. What color dress will the woman probably wear
A. Black. B. White. C. Yellow.
5. What will the speakers do next
A. Call their father.
B. Meet an animal trainer.
C. Play with the dolphins.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the woman meet Billy and Karen
A. In the park.
B In the cinema.
C. In a restaurant.
7. What happened to the speakers about seeing the film last time
A. They arrived late.
B. They lost their tickets.
C. They didn’t sit together.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What subject did Miss Monica teach
A. English. B. Science. C. Math.
9. What can we learn about Mr. White
A. He had a good memory.
B. He smoked a lot.
C. He was inspiring.
听第8段材料,回答第 10 至 12题。
10. How did the woman get her second dog
A. From a pet store.
B. From an online store.
C. From an animal house.
11. Why does the man want to have a dog
A. To help him lose weight.
B. To accompany his mother.
C. To be away from the Internet.
12. What does the woman think of the man’s plan
A. Strange. B. Good. C. Impractical.
听第9段材料,回答第13至 16题。
13. What is the woman probably doing now
A. Watching TV.
B. Preparing for a trip.
C. Climbing a mountain.
14. What will the weather be like tomorrow
A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy.
15. What does the woman think of taking the compass
A. Cool. B. Useful. C. Unnecessary.
16. Where will the speakers go next
A. The supermarket.
B. The sports center.
C. The woman’s office.
听第 10段材料,回答第 17 至20题。
17. When does the school start every morning
A. At 8:15. B. At 8:30. C. At 8:35.
18. Where should parents park their cars if they are late
A. In front of the side gate.
B. In the street parking nearby.
C. Behind the Central Building.
19. How long does it take students to come outside after school
A About a minute or two.
B. About five to ten minutes.
C. About fifteen minutes.
20. What is the talk mainly about
A. Guidelines for the new students.
B. The detailed school timetable.
C. New drop-off and pickup rules.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Welcome to our school. You can do a lot of things e and join us.
Timetable
Sunday 8:30—11:30 Personal Inventions (发明物) You can see many inventions by the students; You may also bring your own inventions. Monday 19:00—21:00 Space and Man Dr. Thomas West If you want to know more about the universe (宇宙).
Wednesday 19:30—21:00 Modern Medicine Mrs. Lucy Green Would you like to know medical science Friday 18:30—21:00 Computer Science Mr. Harry Morison from Harvard University Learn to use Photoshop skills.
1. You may have a chance to introduce your inventions on .
A. Monday B. Wednesday
C. Friday D. Sunday
2. If you want to learn something about the universe, when can you go to the class
A. 19:00 to 21:00 on Monday.
B. 8:30 to 11:30 on Sunday.
C. 18:30 to 21:00 on Friday.
D. 19:30 to 21:00 on Wednesday.
3. What can we know from the table
A. We only see many inventions by the teachers.
B. We know Mr. Morison is from Harvard University.
C. We can learn Photoshop skills on Tuesday.
D. You may learn about a disease on Sunday.
【答案】1. D 2. A 3. B
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了某一学校里几项活动的具体安排,如时间、地点和主题等。
【1题详解】
细节理解题。根据Sunday部分中的“You may also bring your own inventions.(你也可以带上自己的发明。)”可知,在周天你可能有机会介绍自己的发明。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据Monday部分中的“If you want to know more about the universe (宇宙).(如果你想更多地了解宇宙。)”可知,星期一19:00-21:00可以了解一些宇宙知识。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据Friday部分中的“Mr. Harry Morison from Harvard University(哈佛大学的哈里·莫里森先生)”可知,哈里·莫里森先生来自哈佛大学。故选B。
B
I’ve been having trouble concentrating on one thing. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.
In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.” She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”
I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home.
In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots (点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was not different from others; I just needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up
I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day — with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”
Inspired and touched, I began to keep trying hard in my study and struggled against attention problems. I believe one can find his way out of difficulty with determination (决心) and efforts.
4. Why didn’t the author finish his reading in class
A. He missed several classes before.
B. He was not a bit interested in literature.
C. He was unable to concentrate on his task.
D. He was used to doing his homework at home.
5. What do we know about Louis Braille from the text
A. He was poor. B. He was well-educated.
C. He was shortsighted. D. He was very creative.
6. What kind of teacher is Mrs. Smith according to the text
A. Impatient. B. Encouraging.
C. Disappointing. D. Careless.
7. What can we learn from the last paragraph
A. You can never be too old to learn.
B. Do not judge a book by its cover.
C. One good turn deserves another.
D. Where there is a will, there is a way.
【答案】4. C 5. D 6. B 7. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。作者患有注意力障碍,不能集中精力于所做的事情,他不愿努力而且想放弃。但在路易·布莱叶故事的激励下,作者克服困难,很好地完成作业并得到老师的高度认可。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“I’ve been having trouble concentrating on one thing. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.(我一直无法集中精力做一件事。这让我在学校学习变得很困难。当班上其他人都专注于任务时,我却不能。)”可知,作者没有在课堂上完成阅读是因为他无法专注于他的任务。故选C。
【5题详解】
推理判断题。根据第四段第五句“Instead, he invented a reading system of raised dots (点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.(相反,他发明了一种凸起点的阅读系统,为盲人打开了一个全新的知识世界。)”可知,路易·布莱叶很有创造力。故选D。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段最后一句“She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”(她透过眼镜瞥了我一眼:“年轻人,你和你的同学没什么不同。”)”和第六段“I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day — with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”(当我把论文交给史密斯太太的时候,我并没有期望得到什么,所以当我第二天收到我的论文时,我很惊讶——上面还有一个“a”。在纸的底部有这样一句话:“看看当你不断尝试时你能做什么?”)”可知,史密斯太太是一个很会鼓励学生的老师。故选B。
【7题详解】
细节理解题。根据最后一段最后一句“I believe one can find his way out of difficulty with determination (决心) and efforts.(我相信只要有决心和努力,就能走出困境。)”可知,从最后一段中可以了解到有志者事竟成的道理。故选D。
C
Sitting close with your little ones from an early age and enjoying a book together is always a great way to spend time, but do you know reading to your children has a whole range of benefits that will give them a flying start in life
Firstly, it’s a great introduction to vocabulary. Seeing an adult sounding out the words and linking them to the shapes on the page begins to build up vocabulary that they will use for the rest of their life.
Then there are a variety of good effects of hearing stories which improve their minds and develop social awareness and skills. At a time when they are perhaps stuck indoors more than ever before, reading is the best way to motivate (激发) children’s imagination. They can travel to the moon, meet the Gruffalo and pop into a chocolate factory all before they’ve even had lunch!
There’s no better way to walk a mile in someone else’s shoes than reading their stories and seeing things from another’s point of view is a great way to build empathy (共鸣), tolerance and other qualities needed. There are some fantastic children’s books which show characters acting as strong role models. These stories can encourage future leaders and thinkers, so every child can feel they can achieve their dreams, from the Little Leaders series to Good Night Stories for Rebel Girls (叛逆女孩).
Now is the perfect time to build up a library of excellent reads ready for children to enjoy now and in the future. They will create memories to last a lifetime. On top of the benefits for your little ones, it’s fun, relaxing and a great chance to go back and reread the best books from your own childhood.
8. What kind of people is the text written for
A. Parents. B. Children.
C. Teachers. D. Leaders.
9. What does the underlined phrase “pop into” in paragraph 3 probably mean
A Start. B. Visit.
C. Build. D. Leave.
10. In which way does Good Night Stories for Rebel Girls do good to children
A Going to bed easily at bedtime. B. Building good qualities.
C. Building a strong body. D. Bringing back sweet memories.
11. What is the text mainly about
A. Children’s reading habits.
B. Children’s reading materials.
C. Benefits of reading to children.
D. Ways of reading children’s books.
【答案】8. A 9. B 10. B 11. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章讲述了阅读给孩子带来的各种好处。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段“Sitting close with your little ones from an early age and enjoying a book together is always a great way to spend time, but do you know reading to your children has a whole range of benefits that will give them a flying start in life (从小和你的孩子坐在一起,一起享受一本书总是一个很好的消磨时间的方式,但是你知道给你的孩子读书有很多好处,会让他们的生活有一个良好的开端吗?)”可知,这篇文章的目标阅读对象是家长。故选A。
【9题详解】
词句猜测题。根据第三段最后一句中的“They can travel to the moon, meet the Gruffalo(他们可以去月球旅行,去见格鲁法洛)”可知,此处是指进入巧克力工厂,所以pop into意为“访问,进入”。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据第四段最后一句“These stories can encourage future leaders and thinkers, so every child can feel they can achieve their dreams, from the Little Leaders series to Good Night Stories for Rebel Girls (叛逆女孩).(这些故事可以鼓励未来的领导者和思想家,所以从小领袖系列到叛逆女孩的晚安故事,每个孩子都能感觉到他们可以实现自己的梦想。)”可知,《叛逆女孩的晚安故事》可以培养孩子的良好品质。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Sitting close with your little ones from an early age and enjoying a book together is always a great way to spend time, but do you know reading to your children has a whole range of benefits that will give them a flying start in life (从小和你的孩子坐在一起,一起享受一本书总是一个很好的消磨时间的方式,但是你知道给你的孩子读书有很多好处,会让他们的生活有一个良好的开端吗?)”可知,文章主要是讲给孩子读书的好处。故选C。
D
Begun 30 years ago, the Kubuqi desert greening project has succeeded in not only controlling the fast growth of the seventh-largest desert in China, about the size of Kuwait, but also turning about 6,000 square kilometers of the desert — one-third of it — green.
The desert lies about 800 kilometers to the west of Beijing in the Inner Mongolia autonomous region (自治区) and the greening efforts have also controlled desertification (沙漠化) in the rest of the area.
The project, which began about 30 years ago, can be looked to as an example of efforts to advance green development, in order to create harmony between humans and nature, and leave a better environment for future generations.
The success of the project, which has been praised by the UN Environment Programme as an “eco-pioneer”, sets an example for successful desertification control and ecosystem improvement based on effective government policies, supported by investment (投资) in the eco-industry and combined with the efforts of local farmers. These three aspects are key to the success of the “Kubuqi model”.
Elion, a private ecology (生态) and investment company, has invested about 38billion yuan ($5.82 billion) in the Kubuqi desert-greening project since 1988 helping to lift about 102,000 local farmers out of poverty. For example, the locals grow a drought-tolerant (耐旱) plant, Chinese licorice, which is the most used herb in traditional Chinese medicine. The plant helps enrich the desert soil, with the bacteria around the roots of the plants producing nitrogen(氮气). Besides, Cistanche, another type of drought-tolerant herb, was introduced after the successful planting of licorice. Under the company’s guidance and with the local government’s support, the local people benefit from the “environmental wealth”.
More companies should be encouraged to apply the “Kubuqi model” in other desert control projects in Inner Mongolia and neighboring Gansu province, where the climate conditions are similar but not quite the same, so as to further gain experience and enrich the model in practice. Showing it can be successfully applied in other areas will help promote the model worldwide.
12. What do we know about the Kubuqi greening project
A. It increases the areas of desert.
B. It has turned all of the desert green.
C. It has achieved satisfying results.
D. It is applied all over the world.
13. Which is NOT the reason for the success of the “Kubuqi model”
A. Efforts of local farmers.
B. Government policies’ support.
C. Investment in the eco-industry.
D. Help from the UN Environment Programme.
14. How does the author develop paragraph 5
A. By following the time order.
B. By giving examples.
C. By giving a definition (定义).
D. By making comparisons.
15. What is the author’s attitude towards the greening project
A. Negative. B. Doubtful.
C. Supportive. D. Indifferent.
【答案】12. C 13. D 14. B 15. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍库布齐沙漠绿化工程。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“Begun 30 years ago, the Kubuqi desert greening project has succeeded in not only controlling the fast growth of the seventh-largest desert in China, about the size of Kuwait, but also turning about 6,000 square kilometers of the desert — one-third of it — green.(库布其沙漠绿化工程始于30年前,它不仅成功地控制了中国第七大沙漠(大约相当于科威特的面积)的快速增长,而且还使大约6000平方公里的沙漠(其中三分之一)变成了绿色。)”可知,库布其沙漠绿化工程取得了满意的结果。故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据第四段“The success of the project, which has been praised by the UN Environment Programme as an “eco-pioneer”, sets an example for successful desertification control and ecosystem improvement based on effective government policies, supported by investment (投资) in the eco-industry and combined with the efforts of local farmers. These three aspects are key to the success of the “Kubuqi model”.(该项目的成功被联合国环境规划署誉为“生态先锋”,为有效的政府政策、生态产业投资的支持和当地农民的努力相结合成功控制荒漠化和改善生态系统树立了榜样。这三个方面是“库布其模式”成功的关键。)”可知,联合国环境规划署的帮助不是“库布其模式”成功的因素。故选D。
【14题详解】
推理判断题。根据第五段第二句中的“For example(例如)”和第四句中的Besides(此外)可知,作者通过举例来展开第五段。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“More companies should be encouraged to apply the “Kubuqi model” in other desert control projects in Inner Mongolia and neighboring Gansu province, where the climate conditions are similar but not quite the same, so as to further gain experience and enrich the model in practice. Showing it can be successfully applied in other areas will help promote the model worldwide.(鼓励更多企业将“库布其模式”应用于气候条件相似但又不完全相同的内蒙古及邻省甘肃其他治沙项目中,进一步积累经验,丰富实践模式。证明它可以成功地应用于其他领域将有助于在世界范围内推广这种模式。)”可知,作者对这项绿化工程持支持态度。故选C。
第二节 (共5 小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Circumnavigating the planet (环球旅行) and stopping off wherever you like is the final trip for many travelers. ___16___ Here is a guide to get you started.
How to do it
___17___ Theoretically (理论上) any routing is possible, but knowing how the RTW booking system works will make your trip cheaper. For example, the Star Alliance (联盟) has 27 airlines which fly to 1,185 airports in 185 countries, and offers a RTW ticket with a maximum of 15 stops. But there are rules: you must follow one global direction and you must start and finish in the same country.
When to go
The weather will never be ideal in all of your stops. ___18___ If a Himalaya hike is your highlight, do not land in Nepal mid-monsoon (季风中) season; if you want to swim with whale sharks off the coast of Western Australia, be there between April and July. In general, city sightseeing can be done year-round but outdoor adventures are more reliant on — and enjoyable in — the right weather.
___19___
The classic (and cheapest) RTW tickets flit between a few big cities, for example, London — Bangkok — Singapore — Sydney — LA. If you want to link more offbeat (另类的) places, prices will climb considerably. The cost of the ticket is based on the total distance covered or the number of countries visited. ___20___ Your daily outgoings will be far higher in Europe and North America than in South-East Asia. Indonesia, Bolivia and India are particularly cheap.
A. Where to go
B. How long will you need
C. So, focus on what you want to do most and research conditions there.
D. You could travel around the world in a weekend if you flew non-stop.
E. Also, if budget (预算) is an issue, spend more time in less expensive countries.
F. But booking a round-the-world (RTW) trip can be a complex (复杂的) business.
G. The most economical (经济的) way is to buy a RTW air ticket that uses one airline alliance.
【答案】16. F 17. G 18. C 19. A 20. E
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章对如何预订环球旅行(RTW)提供了一些指南。
【16题详解】
根据后文“Here is a guide to get you started.(这里有一个指南,让你开始。)”和“Theoretically (理论上), any routing is possible, but knowing how the RTW booking system works will make your trip cheaper.(理论上,任何路线都是可能的,但了解全球旅行预订系统的运作方式会让你的旅行更便宜。)”可知,此处是指预订环球旅行是件复杂性的事情,所以选项F“但预订环球旅行(RTW)可能是一件复杂的事情。”切合文意。故选F。
【17题详解】
根据后文“Theoretically (理论上), any routing is possible, but knowing how the RTW booking system works will make your trip cheaper. For example, the Star Alliance (联盟) has 27 airlines which fly to 1,185 airports in 185 countries, and offers a RTW ticket with a maximum of 15 stops.(理论上,任何路线都是可能的,但了解全球旅行预订系统的运作方式会让你的旅行更便宜。例如,星空联盟拥有27家航空公司,飞往185个国家的1185个机场,并提供最多15站的全球套票。)”可知,此处是指购买一家航空公司联盟的环球旅行机票是最经济的,所以选项G“最经济的方法是购买一家航空公司联盟的环球旅行机票。”切合文意。故选G。
【18题详解】
根据前文“The weather will never be ideal in all of your stops.(天气不可能在你的所有站点都是理想的。)”和后文“If a Himalaya hike is your highlight, do not land in Nepal mid-monsoon (季风中) season; if you want to swim with whale sharks off the coast of Western Australia, be there between April and July.(如果喜马拉雅山徒步旅行是你的亮点,不要在季风季节登陆尼泊尔;如果你想在西澳大利亚海岸和鲸鲨一起游泳,那就在4月到7月之间去。)”可知,此处是指要注意自己想去的地方的天气条件,所以选项C“所以,专注于你最想做的事情,研究那里的条件。”切合文意。故选C。
【19题详解】
根据后文“The classic (and cheapest) RTW tickets flit between a few big cities, for example, London — Bangkok — Singapore — Sydney — LA. If you want to link more offbeat (另类的) places, prices will climb considerably. The cost of the ticket is based on the total distance covered or the number of countries visited.(经典的(也是最便宜的)环球套票在几个大城市之间飞行,例如,伦敦-曼谷-新加坡-悉尼-洛杉矶。如果你想连接更多不寻常的地方,价格将大幅攀升。机票的价格是根据旅行的总距离或访问的国家数量来决定的。)”可知,此处是指确定要去哪里来决定机票价格,所以选项A“去哪里”切合文意。故选A。
【20题详解】
根据后文“Your daily outgoings will be far higher in Europe and North America than in South-East Asia. Indonesia, Bolivia and India are particularly cheap.(你在欧洲和北美的日常支出将远远高于东南亚。印尼、玻利维亚和印度尤其便宜。)”可知,此处是指如果预算有限就多在花费较少的地方旅行,所以选项E“此外,如果预算是个问题,那就在消费较低的国家多呆些时间。”切合文意。故选E。
第三部分 语言运用(共三节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My brother Henry and I were driving home when he took a wrong turn. The wrong turn took us towards a ___21___ and we had no way to turn back. ___22___, my brother paid the toll (通行费) and drove on. He was clearly ___23___ by the mistake.
We finally found a(n)___24___ and, as we took it, my brother noticed a black car ___25___ to the side of the road. A young man holding a mobile phone was standing nearby, trying to ___26___ someone. My brother stopped to ask the man if he needed ___27___.
And he did. He had a ___28___ tire (轮胎). With a wrench (扳手), my brother started to help him ___29___ the tire. The young man said that this had been a ___30___week for him; earlier a minor car accident, and now this flat tire. But he called us “A breath of fresh air” and kept ___31___ us and tried to give $20 to us. “No,” my brother said. “We were never ___32___ to even get on that bridge. We took a wrong turn and met you. Thank you for turning our mistake into a ___33___ to serve.”
I watched my brother through the whole ___34___. He was able to turn his anger for the mistake into ___35___ energy. He was able to see a chance to help in a negative situation.
21.
A. bridge B. road C. street D. tower
22.
A. Undoubtedly B. Unluckily C. Unexpectedly D. Unwillingly
23.
A. amused B. shocked C. upset D. pleased
24.
A. exit B. man C. car D. sign
25.
A. speeded up B. pulled over C. went out D. passed by
26.
A. greet B. impress C. fight D. call
27.
A. advice B. help C. food D. water
28.
A. wrong B. dirty C. small D. flat
29.
A. change B. roll C. pick D. buy
30.
A. busy B. great C. bad D. strange
31.
A. following B. thanking C. refusing D. admiring
32.
A. required B. asked C. allowed D. meant
33.
A. chance B. plan C. dream D. duty
34.
A. project B. turn C. process D. speech
35.
A. brave B. positive C. right D. different
【答案】21. A 22. D 23. C 24. A 25. B 26. D 27. B 28. D 29. A 30. C 31. B 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。哥哥亨利和“我”开车回家时拐错了弯还付了通行费,这让哥哥非常恼火,但是在帮助路边的一辆车换了轮胎之后,哥哥把对错误的愤怒转化为了积极的能量。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:错误的转弯把我们带向一座桥,我们没有办法回头。A. bridge桥;B. road路;C. street街道;D. tower塔。根据后文“get on that bridge(上那座桥)”可知,此处是指带向一座桥。故选A。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:我哥哥不情愿地付了通行费,继续开车。A. Undoubtedly毫无疑问地;B. Unluckily不幸地;C. Unexpectedly出乎意料地,意外地;D. Unwillingly不情愿地。根据“my brother paid the toll”可知,此处是指不情愿地付了通行费。故选D。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他显然因这个错误而心烦意乱。A. amused快乐的;B. shocked震惊的;C. upset失落的;D. pleased开心的。根据前文“my brother paid the toll (通行费) and drove on”可知,此处是指因这个错误而心烦意乱。故选C。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们终于找到了一个出口,当我们走出去的时候,我哥哥注意到一辆黑色的汽车停在路边。A. exit出口;B. man男人;C. car汽车;D. sign信号。根据前文“The wrong turn took us towards”可知,此处是指找到出口下桥。故选A。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:我们终于找到了一个出口,当我们走出去的时候,我哥哥注意到一辆黑色的汽车停在路边。A. speeded up加速;B. pulled over靠边停车;C. went out外出;D. passed by经过。根据“to the side of the road”可知,此处是指一辆黑色的汽车停在路边。故选B。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:一个拿着手机的年轻人站在附近,试图打电话给某人。A. greet问候;B. impress使……印象深刻;C. fight打架;D. call给……打电话。根据“A young man holding a mobile phone”可知,此处是指试图打电话给某人。故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:我哥哥停下来问那个人是否需要帮助。A. advice建议;B. help帮助;C. food食物;D. water水。根据后文“my brother started to help him(我哥哥开始帮他)”可知,此处是指是否需要帮助。故选B。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他的轮胎漏气了。A. wrong错误的;B. dirty脏的;C. small小的;D. flat(轮胎)没气的,瘪的。根据“With a wrench(拿着一个扳手)”可知,此处是指轮胎漏气了。故选D。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:我哥哥拿着扳手开始帮他换轮胎。A. change更换;B. roll翻滚;C. pick拾;D. buy购买。根据“With a wrench”可知,此处是指换轮胎。故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:年轻人说这一周他过得很糟糕;之前是一场小车祸,现在又爆胎了。A. busy忙碌的;B. great极好的;C. bad糟糕的;D. strange奇怪的。根据“earlier a minor car accident, and now this flat tire”可知,此处是指这一周他过得很糟糕。故选C。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:但他称我们为“一股新鲜空气”,不停地感谢我们,并试图给我们20美元。A. following跟随;B. thanking感谢;C. refusing拒绝;D. admiring钦佩。根据“and tried to give $20 to us(还想给我们20美元)”可知,此处是指不停地感谢“我”们。故选B。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们根本就没打算上那座桥。A. required要求;B. asked询问;C. allowed允许;D. meant打算。根据后文“We took a wrong turn and met you.(我们拐错了弯,遇见了你。)”可知,此处是指没打算上那座桥。故选D。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:感谢您把我们的错误变成提供服务的机会。A. chance机会;B. plan计划;C. dream梦想;D. duty责任。根据“Thank you for turning our mistake into a”可知,此处是指把错误变成提供服务的机会。故选A。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:整个过程中我都看着哥哥。A. project项目;B. turn拐弯;C. process过程;D. speech演讲。根据后文“He was able to see a chance to help in a negative situation.(他能在不利的情况下看到帮助别人的机会。)”可知,此处是指整个过程中。故选C。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他把对错误的愤怒转化为积极的能量。A. brave勇敢的;B. positive积极的;C. right正确的;D. different不同的。根据后文“He was able to see a chance to help in a negative situation.(他能在不利的情况下看到帮助别人的机会。)”可知,此处是指把对错误的愤怒转化为积极的能量。故选B。
第二节 (共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Saturday morning, two good friends, Jeremy Savage and Ian Marshall, decided to climb Cathedral Mountain by ___36___(they) while their parents relaxed at the campsite. Everything went smooth. However, trouble ___37___(begin) when Ian fell three meters off the side of a dangerous path. Jeremy climbed down to the place where Ian was and found him ___38___(bad) injured and not able to move. They waited for help. As darkness started to fall, their parents,___39___ were waiting at the campsite, became very worried and they began searching ___40___ the boys.
As it was completely dark, Ian told Jeremy to leave him and go back to their parents but Jeremy still did not leave. He thought it was too dangerous for Ian___41___(be) alone on such a cold, windy night. Jeremy used his jacket and ___42___extra shirt to keep Ian warm and they rested together through the night.
Luckily, they ___43___ (rescue) finally. “I will always remember what Jeremy___44___(do) for me,” said Ian afterwards. “He saved my life,___45___ is the greatest thing that a person can do for his friend.”
【答案】36. themselves
37. began 38. badly
39. who 40. for
41. to be 42. an
43. were rescued
44. did 45. which
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了两个好朋友杰里米·萨维奇和伊恩·马歇尔在两家一起露营时独自去爬山,伊恩摔落受了重伤,杰里米用他的夹克和一件额外的衬衫给伊恩保暖,他们一起休息了一夜,最终他们幸运地得救了,伊恩非常感激杰里米。
【36题详解】
考查代词。句意:周六早上,两个好朋友,杰里米·萨维奇和伊恩·马歇尔,决定独自去爬大教堂山,而他们的父母在露营地休息。by oneself“独自”,为固定搭配,所以此处应用反身代词。故填themselves。
【37题详解】
考查动词时态。句意:然而,当伊恩从一条三米高的危险小路边上摔下来时,麻烦开始了。根据“when Ian fell three meters off the side of a dangerous path”可知,此处应用一般过去时。故填began。
【38题详解】
考查副词。句意:杰里米爬到伊恩所在的地方,发现他受了重伤,动弹不得。此处修饰形容词injured,应用副词badly“严重地”,作状语。故填badly。
【39题详解】
考查定语从句。句意:当夜幕降临时,在露营地等着他们的父母变得非常担心,他们开始寻找孩子们。此处在非限制性定语从句中作主语,且先行词为parents,指人,所以应用关系代词who。故填who。
【40题详解】
考查介词。句意:当夜幕降临时,在露营地等着他们的父母变得非常担心,他们开始寻找孩子们。search for“寻找”,为固定搭配,所以此处应用介词for。故填for。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:他认为在这样一个寒冷多风的夜晚,伊恩一个人呆着太危险了。此处it为形式主语,应用to do不定式作真正的主语。故填to be。
【42题详解】
考查冠词。句意:杰里米用他的夹克和一件额外的衬衫给伊恩保暖,他们一起休息了一夜。shirt意为“衬衫”,为可数名词,此处extra shirt为第一次出现,所以应用不定冠词表示泛指,extra的开头发音为元音音素。故填an。
【43题详解】
考查一般过去时的被动语态。句意:幸运的是他们最终得救了。此处描述过去的事情,所以应用一般过去时。动词rescue“拯救”,和主语构成被动关系,应用被动语态,主语they为复数,be动词使用were。故填were rescued。
【44题详解】
考查动词时态。句意:“我会永远记得杰里米为我所做的一切。”伊恩后来说。此处描述过去的事情,应用一般过去时。故填did。
【45题详解】
考查定语从句。句意:他救了我的命,这是一个人能为朋友做的最伟大的事。此处在非限制性定语从句中作主语,且修饰前面句子,所以应用关系代词which。故填which。
第三节 课文原句默写(共5 小题;每小题1分,满分5分)
46. But then my son became angry and we had a big ________. (根据句意填空)
【答案】argument
【解析】
【详解】考查名词。句意:但后来我儿子生气了,我们大吵了一架。根据“But then my son became angry”可知,此处是指大吵了一架,所以应用名词argument表示“争吵”作宾语。故填argument。
47. As we walk the “path of life”, we may sometimes wish to be alone with our own thoughts, for quiet periods of________ can lead to personal improvement. (根据句意填空)
【答案】reflection
【解析】
【详解】考查名词。句意:当我们走在“生命之路”上时,我们有时可能希望独自思考,因为安静的反思可以带来个人的进步。根据“we may sometimes wish to be alone with our own thoughts”可知,此处是指安静的反思可以带来个人的进步,所以应用名词reflection表示“反思”作主语。故填reflection。
48. After you have thought it through, explain your actions and feelings calmly, listen carefully, and ____________.(根据句意填空)
【答案】address their concerns
【解析】
【详解】考查祈使句句式、动词和名词。句意:在你想清楚之后,冷静地解释你的行为和感受,仔细倾听,并解决他们的担忧。根据“thought it through, explain your actions and feelings calmly, listen carefully”可知,此处是指解决他们的担忧,应用动词address表示“解决”,名词concern表示“担忧”,表示“他们的”应用形容词性物主代词,concern为可数名词,应用复数形式。根据“explain your actions and feelings calmly, listen carefully”可知,此处应用祈使句句式。故填address their concerns。
49. Don’t be so quick to judge your friend. Perhaps she knows she is________ and wants to apologize, or maybe she has a simple explanation for her behaviour. (根据句意填空)
【答案】in the wrong
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:不要这么快就评判你的朋友。也许她知道自己错了,想要道歉,或者她对自己的行为有一个简单的解释。根据“and wants to apologize”可知,此处是指她知道错了,所以应用介词短语in the wrong表示“有错”作表语。故填in the wrong。
50. As Lao-Tzu wisely said, “________.” You need to make a continuous effort to train your mind and develop your character. (根据句意填空)
【答案】A journey of a thousand miles begins with a single step
【解析】
【详解】考查谚语。句意:老子说得好:“千里之行,始于足下。”你需要不断的努力来训练你的思想,培养你的品格。根据“You need to make a continuous effort to train your mind and develop your character.”和“As Lao-Tzu wisely said”可知,此处是指“千里之行,始于足下”,应用谚语“A journey of a thousand miles begins with a single step”表达,此处表述真理,应用一般现在时。句首首字母应大写。故填A journey of a thousand miles begins with a single step。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
51. 假定你是李华,你的朋友 Maggie竞选学生会主席落选了,她感到很失落。请你给Maggie 写一封电子邮件,要点如下:
1. 表示安慰;
2. 提出建议;
3. 表达祝愿。
注意:1. 写作词数应为 80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Maggie,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】Dear Maggie,
I’m sorry to hear that you failed in the chairman election of the Students’ Union. Don’t feel discouraged. Maybe the following advice will be of help to you.
First of all, relax yourself. Having fun with friends, watching a movie, and listening to your favorite music can be useful. Next, when you calm down, you’re supposed to reflect on the whole process thoroughly and start over again. Last, it would be good if you remember that fortune always favors the prepared mind. Get ready for the next opportunity, and all your efforts will pay off.
Hope your next try will be a great success. Wish you all the best.
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给朋友 Maggie写一封电子邮件,对她竞选学生会主席落选这件事表示安慰、提出建议并表达祝愿。
【详解】1.词汇积累
建议:advice→tip
首先:first of all→above all
有用的:useful→helpful
彻底地:thoroughly→in depth
2.句式拓展
合并简单句
原句:First of all, relax yourself. Having fun with friends, watching a movie, and listening to your favorite music can be useful.
拓展句:First of all, relax yourself, which means having fun with friends, watching a movie, and listening to your favorite music can be useful.
【点睛】[高分句型1] Having fun with friends, watching a movie, and listening to your favorite music can be useful. (运用了动名词作主语)
[高分句型2] I’m sorry to hear that you failed in the chairman election of the Students’ Union. (运用了that引导的宾语从句)
第二节 (满分25分)
52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. Having wandered aimlessly in the street for hours, she felt a little hungry and wished for something to eat. She stood beside a stand for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business. However, with no money in hand, she sighed and had to leave.
The seller noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles ”
“Oh, yes... but I don’t have money...” she replied.
“I’ll treat you today,” said the seller.
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. Jenny thanked the seller and started to gobble (狼吞虎咽) up the delicious food…then cried silently.
“What is it ” asked the seller kindly.
“Nothing, actually I was moved by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears. “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother scolded (骂) me and drove me out of the house. She showed no care for me. She is so mean and cruel!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times that she has cooked for you Have you expressed your thanks to her ”
Jenny sat there, speechless and numb (麻木的) with shock; she remembered her mother’s familiar face and weathered hands. “Why did I not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel grateful, but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
注意:
1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Approaching the doorway, Jenny took a deep breath. When she knocked at the door, she found the door was locked and her mother was not in. Tired and sad, she sat down in front of the house. “Where could my mother be ” she wondered. “Was she still angry with me ” Again, the scene of the quarrel appeared in her mind. She remembered her rudeness to her mother. Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her checks.
A gentle touch on her hair called her mind back. She raised her head and saw the familiar face of her mother. “Here you come! I’ve been looking for you,” her mum said, hugely relieved. Shame hitting, the girl kept silent, having no courage to look her mother in the eyes. She couldn’t help throwing herself into her mother’s arms. “Mum, I’m so sorry and thank you for all you have done for me,” she expressed her sincere apology and great gratitude. Hearing this, her mother smiled patting her back gently, “I love you regardless, my girl.”
【解析】
【导语】本文以Jenny对亲情的理解为线索展开,讲述了 Jenny与母亲发生误会,但在小贩用一碗面条作启示之后明白了母亲的苦心,最后母女二人说清误会,互相理解的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“靠近门口的时候,Jenny深吸了一口气。”可知,第一段可描写Jenny已经明白自己的问题,准备回家跟母亲沟通。
②由第二段首句内容“有人轻轻地碰了她的头发,Jenny回过神来。”可知,第二段可描写母女二人将误会说开,Jenny表达自己对母亲的理解和感激,母女重归于好。
2.续写线索:回到家中等待妈妈——独自反思自己的错误——给妈妈道歉——母女重归于好
3.词汇激活
行为类
①靠近:approach/get close to
②发现:find/discover
③责骂:scold/rebuke
情绪类
①生气的:angry/irritated/cross
②衷心的:sincere/heartfelt
【点睛】[高分句型1] When she knocked at the door, she found the door was locked and her mother was not in.(运用了从属连词when引导时间状语从句和省略连词that的宾语从句)
[高分句型2] Tired and sad, she sat down in front of the house.(运用了形容词作伴随状语)
[高分句型3] Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her checks.(运用了现在分词作状语、连词that引导的宾语从句和连词that引导的同位语从句)
听力:1-20BAACBACCCCABBCAABBBC
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
