河南省周口市2023-2024八年级上学期期中英语试题(原卷版+解析版无听力音频及原文)

2023—2024学年度上期期中考试试卷
八年级英语
注意事项:
1.本试卷共8页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
2.本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
第一节 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. Which sport does Lily like better
A. Skiing. B. Skating. C. Rowing.
2. What does the boy want to do
A. Watch TV. B. Play football. C. Read books.
3. What’s wrong with the girl
A. She has a fever. B. She has a cough. C. She has a cold.
4. How often does Jack run
A. Twice a week. B. Once a week. C. Every day.
5. When will the football game start
A. At 6:15. B. At 7:15. C. At 6:45.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。
6. Why does the boy look so happy
A. Because he can play basketball.
B. Because he did well in the P. E. exam.
C. Because he can watch a table tennis match.
7. Which game didn’t the boy have
A. Table tennis. B. 1,000-meter race. C. Football.
听下面一段对话,回答第8至第9两个小题。
8. Why does the man go to see the doctor
A. For a check-up. B. For his legs. C. For his eyes.
9. What’s the doctor’s advice
A. To check up. B. To give up smoking. C. To have a rest.
听下面一段独白,回答第10至第12三个小题。
10. How often is Asian Games held
A. Every two years. B. Every three years. C. Every four years.
11. When did the 19th Asian Games start
A. September the 3rd, 2023.
B. September the 13th, 2023.
C. September the 23rd, 2023.
12. How many big events are there in the 19th Asian Games
A. Forty. B. Fort-one. C. Forty-two.
听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。
13. What’s wrong with Jack
A. He has a bad cold. B. He has a fever. C. He has a headache.
14. What did Jack eat in the morning
A. Some medicine. B. Nothing. C. A piece of bread.
15. What will Jack do next
A. Go to school. B. Have a rest. C. See a doctor.
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
A B C D E
16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. __________
二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
Different students have different ideas about doing sports. Here is a survey from the same school.
Jane 12 from Class 3, Grade 7 I don’t like doing sports at all. I think it’s important for us to study. My parents think I should spend all my time on study. Jack 12 from Class 4, Grade 7 I like playing basketball with my friends when I am free. When we play team games, we learn to work together. It’s useful for our study and future.
Bob 12 from Class 3, Grade 7 Playing sports makes me feel better and helps me make new friends. We talk about the sports and the future together. Judy 12 from Class 3, Grade 7 I was not good at my study before. Later, I learnt to play tennis. Playing tennis makes me change a lot. I do better and better in my school work now.
根据表格内容选择最佳答案。
1. Who isn’t in Class 3, Grade 7
A. Jane. B. Jack. C. Bob. D. Judy.
2. What does Jane think of doing sports
A. She likes it very much. B. She doesn’t like it.
C. She likes it a little. D. She doesn’t like it at all.
3. What does Jack learn from basketball
A. How to make money. B. How to make friends.
C. How to work together. D. How to feel better.
4. Who does better and better in school work by doing sports
A. Jane. B. Jack. C. Bob. D. Judy.
5. Which is RIGHT in the following sentences
A. Jane likes sports very much.
B. Jack likes playing basketball.
C. Bob doesn’t like making friends.
D. Judy was good at her study before.
B
As we all know, Hangzhou hosted the 19th Asian Games in 2023. China also held the Asian Games in Beijing in 1990 and in Guangzhou in 2010.
Hangzhou is a beautiful city. It is the capital city of Zhejiang Province. People call the city “Heaven on Earth.” If you go there, you can’t miss the West Lake. In autumn, you can smell the sweet of osmanthus(桂花) around the lake. Many people like boating there at night.
Don’t forget to drink a cup of Longjing tea in Hangzhou. The city has more than 1,000 years of tea history. Longjing tea is a popular kind of green tea. It tastes great and it’s good for your health.
There are many free bikes everywhere, you can take a ride around the city. After that, you can go to a restaurant and taste some delicious Hangzhou food. You can try the famous Dongpo Pork.
After you spend time there, you may find that Hangzhou is not just a beautiful city, but also a happy one!
根据材料内容选择最佳答案。
6. Which city held the 19th Asian Games in 2023
A. Beijing. B. Hangzhou. C. Guangzhou. D. Nanjing.
7 How many times did China host the Asian Games
A. One time. B. Two times. C. Three times. D. F our times.
8. What does the underlined word “Heaven” mean(意思)
A. 土壤 B. 仙境 C. 环境 D. 天堂
9. What was not mentioned(提到) in the passage
A. Osmanthus. B. Longjing tea. C. Famous gyms. D. Dongpo Pork.
10 What’s the right order according to(根据) the passage
a. Boat at night.
b. Taste Hangzhou food.
c. Visit the West Lake.
d. Drink a cup of Longjing tea.
e. Ride a free bike around the city.
A. cabed B. cadeb C. cabde D. cadbe
C
I watched my mother flying out to get me food. After I ate, she looked at me and said, “You’re old enough now and it’s time for you to fly like your sister.” I told her I felt bad. She said that she could wait until the next morning and then I would have to do that.
The next day, I tried to make me look weak. I knew that all the birds had to leave the nest(巢)and looked for food, but for me it was a big challenge(挑战). My mother asked me to watch and learn. In fact, I saw her fly so many times, but I still felt afraid.
Then something happened. When I tried to fly, I put my wings(翅膀)out and they were strong enough to fly. They worked! They were wonderful. My parents flew back to the nest and watched me flying freely and shouted happily.
根据材料内容选择最佳答案。
11. Who got the bird food before he could fly
A. His mother. B. His father. C. His brother. D. His sister.
12. How many members did his family have at least
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
13. Why couldn’t the bird fly
A. Because he was afraid.
B. Because his wings were small.
C. Because he didn’t have wings.
D. Because no one taught him to fly.
14. What happened at last
A. He could fly. B. He couldn’t fly.
C He tried to fly. D. He thought it was a big challenge.
15. What does the passage want to tell us
A. We should love our family.
B. We should be happy with our friends.
C. We shouldn’t be afraid and should try new things.
D We should be careful when we are trying something new.
D
It’s terrible to have a cold. You may have a cough and a headache. ____16____.
What can we do to stop getting a cold
____17____. Second, wash hands often. Third, it’s good to eat a healthy diet. Fruit and vegetables are especially important. Scientists think different kinds of fruit and vegetables can help us keep healthy. ____18____. Last, get lots of sleep. ____19____.
If you are unlucky and get a cold, remember not to cough near other people’s face. ____20____. When you cough, you should use a napkin(餐巾纸).
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A. You’d better stay away from others.
B. A nose runs and you can feel very tired.
C. Then, exercise often can help build us up.
D. If you are tired, you can get ill more easily.
E. First, fresh air helps, so open windows and go for walks outside.
三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Uncle John was getting older ____21____ older. He had ____22____ walking and his legs often hurt. One day one of his friends advised ____23____ to try Tai Chi.
“Tai Chi ” asked uncle John. “Is that a ____24____ of tea ” His friend laughed and said, “No, it isn’t. It is a kind of exercise. It is very ____25____ and not difficult to learn. What’s more, it’s very good ____26____ your legs and health.
At the ____27____, uncle John didn’t want to try it. He said, “I don’t like exercising.” To help him, my family decided to give it a ____28____. We went to a Tai Chi class with him.
____29____ seemed very easy. However, after I tried it, I found it was not easy at ____30____. Even my brother Jack, ____31____ best basketball player in his school, ____32____ over a few times when he ____33____ trying to do the movements. But uncle John was interested in Tai Chi at ____34____.
Guess what Now uncle John exercises Tai Chi every day. Although he is ____35____ eighty years old, he doesn’t have difficulty walking any more.
21.
A. but B. and C. so D. or
22.
A. question B. questions C. problem D. problems
23.
A. he B. him C. his D. himself
24.
A. kind B. kinds C. cup D. cups
25.
A. quick B. quickly C. slow D. slowly
26
A. in B. for C. on D. to
27.
A. begin B. begins C. beginning D. began
28.
A. try B. tried C. tries D. trying
29.
A. it B. It C. its D. Its
30.
A. one B. both C. all D. every
31.
A. a B. an C. the D. /
32.
A. fall B. feel C. fell D. felt
33.
A. is B. are C. was D. were
34.
A. one B. once C. it D. its
35.
A. very B. almost C. much D. more
四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。
study with be something good whether fly friend right ask
Last Sunday, it ____36____ a beautiful day. Michael and his good friends went to the park. Maria ____37____ her kite and Michael played on his skateboard. Michael tried ____38____ new and he did a difficult jump. At that time, he was hurt ____39____ a cry. The others ran to him and asked him ____40____ he was right. Then they took him to the hospital and had a check-up. His ____41____ leg was hurt and the doctor ____42____ him to have a good rest in the hospital. His friends went to the hospital and helped him ____43____ on weekends.
After a few days, Michael felt much ____44____. There was nothing serious. His parents took him home. He was glad to see his ____45____ and his teachers.
阅读短文,根据语篇要求填空, 使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Football is ____46____ fast game played in winter and early spring. Lots ____47____ people play football in parks or playground just for fun. With hundreds of year’ history, it is ____48____ of the most popular sports in England. The English loves football very much and they have turned most of their main players ____49____ famous persons. David Beckham and Bobby Charlton became heroes ____50____ many children. The most interesting part of the English football year is the FA Cup Final each May.
五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hello, may I speak to Maria
B: This is Maria speaking. ____51____
A: This is Steve. The school sports meet is coming tomorrow. ____52____
B: Yes, I’d love to. ____53____
A: We’ll take our sports clothes and sports shoes.
B: ____54____
A: How about seven o’clock tomorrow morning at the school gate
B: ____55____.
A: See you then.
B: See you.
六、书面表达(20分)
56. 为庆祝中华人民共和国成立74周年,我校以“运动塑造健康,团结凝聚力量”为主题举行一场秋季运动会。假设你是Lin Tao,请给你的笔友Linda写一封电子邮件,介绍一下本次运动会的情况。
要点:运动会的基本情况、比赛项目(至少三项)、参赛人员和赛后感受。
要求:1.文中不得出现真实的人名和校名;
2.文章内容需包括以上要点,可适当发挥;
3.词数90词左右。
Dear Linda,
How is it going! Last Friday afternoon, we held a school sports meet.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Lin Tao2023—2024学年度上期期中考试试卷
八年级英语
注意事项:
1.本试卷共8页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
2.本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
第一节 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. Which sport does Lily like better
A. Skiing. B. Skating. C. Rowing.
2. What does the boy want to do
A. Watch TV. B. Play football. C. Read books.
3. What’s wrong with the girl
A. She has a fever. B. She has a cough. C. She has a cold.
4. How often does Jack run
A. Twice a week. B. Once a week. C. Every day.
5. When will the football game start
A. At 6:15. B. At 7:15. C. At 6:45.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。
6. Why does the boy look so happy
A. Because he can play basketball.
B. Because he did well in the P. E. exam.
C. Because he can watch a table tennis match.
7. Which game didn’t the boy have
A. Table tennis. B. 1,000-meter race. C. Football.
听下面一段对话,回答第8至第9两个小题。
8. Why does the man go to see the doctor
A. For a check-up. B. For his legs. C. For his eyes.
9. What’s the doctor’s advice
A. To check up. B. To give up smoking. C. To have a rest.
听下面一段独白,回答第10至第12三个小题。
10. How often is Asian Games held
A. Every two years. B. Every three years. C. Every four years.
11. When did the 19th Asian Games start
A. September the 3rd, 2023.
B. September the 13th, 2023.
C. September the 23rd, 2023.
12. How many big events are there in the 19th Asian Games
A. Forty. B. Fort-one. C. Forty-two.
听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。
13. What’s wrong with Jack
A. He has a bad cold. B. He has a fever. C. He has a headache.
14. What did Jack eat in the morning
A. Some medicine. B. Nothing. C. A piece of bread.
15. What will Jack do next
A. Go to school. B. Have a rest. C. See a doctor.
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
A B C D E
16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. __________
二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
Different students have different ideas about doing sports. Here is a survey from the same school.
Jane 12 from Class 3, Grade 7 I don’t like doing sports at all. I think it’s important for us to study. My parents think I should spend all my time on study. Jack 12 from Class 4, Grade 7 I like playing basketball with my friends when I am free. When we play team games, we learn to work together. It’s useful for our study and future.
Bob 12 from Class 3, Grade 7 Playing sports makes me feel better and helps me make new friends. We talk about the sports and the future together. Judy 12 from Class 3, Grade 7 I was not good at my study before. Later, I learnt to play tennis. Playing tennis makes me change a lot. I do better and better in my school work now.
根据表格内容选择最佳答案。
1. Who isn’t in Class 3, Grade 7
A. Jane. B. Jack. C. Bob. D. Judy.
2. What does Jane think of doing sports
A. She likes it very much. B. She doesn’t like it.
C. She likes it a little. D. She doesn’t like it at all.
3. What does Jack learn from basketball
A. How to make money. B. How to make friends.
C. How to work together. D. How to feel better.
4. Who does better and better in school work by doing sports
A. Jane. B. Jack. C. Bob. D. Judy.
5. Which is RIGHT in the following sentences
A. Jane likes sports very much.
B. Jack likes playing basketball.
C. Bob doesn’t like making friends.
D. Judy was good at her study before.
【答案】1. B 2. D 3. C 4. D 5. B
【解析】
【导语】本文是一篇关于“不同的学生对运动有不同的想法。”这一问题的调查结果。调查的对象是同一个中学里的4名学生,他们分别表达了自己的想法。
【1题详解】
细节理解题。根据“Jack 12 from Class 4, Grade 7”可知,杰克不在7年级3班。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据“I don’t like doing sports at all.”可知,简一点也不喜欢做运动。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据“When we play team games, we learn to work together.”可知,杰克从篮球中学到了如何合作。故选C。
【4题详解】
细节理解题。根据“I do better and better in my school work now.”可知,朱迪通过运动功课上做得越来越好。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据“I like playing basketball with my friends when I am free.”可知,杰克喜欢打篮球。故选B。
B
As we all know, Hangzhou hosted the 19th Asian Games in 2023. China also held the Asian Games in Beijing in 1990 and in Guangzhou in 2010.
Hangzhou is a beautiful city. It is the capital city of Zhejiang Province. People call the city “Heaven on Earth.” If you go there, you can’t miss the West Lake. In autumn, you can smell the sweet of osmanthus(桂花) around the lake. Many people like boating there at night.
Don’t forget to drink a cup of Longjing tea in Hangzhou. The city has more than 1,000 years of tea history. Longjing tea is a popular kind of green tea. It tastes great and it’s good for your health.
There are many free bikes everywhere, you can take a ride around the city. After that, you can go to a restaurant and taste some delicious Hangzhou food. You can try the famous Dongpo Pork.
After you spend time there, you may find that Hangzhou is not just a beautiful city, but also a happy one!
根据材料内容选择最佳答案。
6. Which city held the 19th Asian Games in 2023
A. Beijing. B. Hangzhou. C. Guangzhou. D. Nanjing.
7. How many times did China host the Asian Games
A. One time. B. Two times. C. Three times. D. F our times.
8. What does the underlined word “Heaven” mean(意思)
A. 土壤 B. 仙境 C. 环境 D. 天堂
9. What was not mentioned(提到) in the passage
A. Osmanthus. B. Longjing tea. C. Famous gyms. D. Dongpo Pork.
10. What’s the right order according to(根据) the passage
a. Boat at night.
b. Taste Hangzhou food.
c. Visit the West Lake.
d. Drink a cup of Longjing tea.
e. Ride a free bike around the city.
A. cabed B. cadeb C. cabde D. cadbe
【答案】6. B 7. C 8. D 9. C 10. B
【解析】
【导语】本文介绍了杭州这个城市。
【6题详解】
细节理解题。根据“As we all know, Hangzhou hosted the 19th Asian Games in 2023.”可知是杭州举办的。故选B。
【7题详解】
细节理解题。根据“China also held the Asian Games in Beijing in 1990 and in Guangzhou in 2010.”可知北京和广州也办过,加上杭州,中国共举办三次。故选C。
【8题详解】
词句猜测题。根据“Hangzhou is a beautiful city.”以及“you may find that Hangzhou is not just a beautiful city, but also a happy one!”可知杭州很漂亮,也是个幸福的城市,可推测Heaven意为“天堂”。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据“you can smell the sweet of osmanthus(桂花) around the lake.”,“Don’t forget to drink a cup of Longjing tea in Hangzhou.”和“You can try the famous Dongpo Pork.”可知著名的体育馆没有提到。故选C。
【10题详解】
细节理解题。根据第二段“If you go there, you can’t miss the West Lake.”,“Many people like boating there at night.”;第三段“Don’t forget to drink a cup of Longjing tea in Hangzhou.”;第四段“There are many free bikes everywhere, you can take a ride around the city.”和“you can go to a restaurant and taste some delicious Hangzhou food.”可知正确顺序是游西湖——游船——喝茶——骑车——吃食物。故选B。
C
I watched my mother flying out to get me food. After I ate, she looked at me and said, “You’re old enough now and it’s time for you to fly like your sister.” I told her I felt bad. She said that she could wait until the next morning and then I would have to do that.
The next day, I tried to make me look weak. I knew that all the birds had to leave the nest(巢)and looked for food, but for me it was a big challenge(挑战). My mother asked me to watch and learn. In fact, I saw her fly so many times, but I still felt afraid.
Then something happened. When I tried to fly, I put my wings(翅膀)out and they were strong enough to fly. They worked! They were wonderful. My parents flew back to the nest and watched me flying freely and shouted happily.
根据材料内容选择最佳答案。
11. Who got the bird food before he could fly
A. His mother. B. His father. C. His brother. D. His sister.
12. How many members did his family have at least
A Two. B. Three. C. Four. D. Five.
13. Why couldn’t the bird fly
A. Because he was afraid.
B. Because his wings were small.
C. Because he didn’t have wings.
D. Because no one taught him to fly.
14. What happened at last
A. He could fly. B. He couldn’t fly.
C. He tried to fly. D. He thought it was a big challenge.
15. What does the passage want to tell us
A. We should love our family.
B. We should be happy with our friends.
C. We shouldn’t be afraid and should try new things.
D. We should be careful when we are trying something new.
【答案】11. A 12. C 13. A 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文主要讲述了一只小鸟躲在鸟巢里不敢飞出去,他总是认为自己的翅膀太弱小了飞不起来。但是,在鸟妈妈的鼓励下,小鸟最终勇敢地飞了出去的故事。
【11题详解】
细节理解题。 由文章第一句“I watched my mother flying out to get me food.”可知,是他妈妈为他找食物。故选A。
【12题详解】
细节理解题。根据文章只在第一段中第二句“After I ate, she looked at me and said, ‘You’re old enough now and it’s time for you to fly like your sister.’”和最后一段中的最后一句“My parents flew back to the nest and watched me flying freely and shouted happily.”提到了家庭成员可知,他的家庭加起来总共有四个。故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据文章第一段中的第三句“ I told her I felt bad.”可知,这只鸟是因为害怕而不会飞。故选A。
【14题详解】
细节理解题。根据文章最后一段的最后一句话“My parents flew back to the nest and watched me flying freely and shouted happily.”可知,在最后这只鸟能自由自在地飞起来了。故选A。
【15题详解】
主旨大意题。根据通读全文可知,作者通过小鸟的故想告诉我们要敢于尝试新事物。故选C。
D
It’s terrible to have a cold. You may have a cough and a headache. ____16____.
What can we do to stop getting a cold
____17____. Second, wash hands often. Third, it’s good to eat a healthy diet. Fruit and vegetables are especially important. Scientists think different kinds of fruit and vegetables can help us keep healthy. ____18____. Last, get lots of sleep. ____19____.
If you are unlucky and get a cold, remember not to cough near other people’s face. ____20____. When you cough, you should use a napkin(餐巾纸).
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A. You’d better stay away from others.
B. A nose runs and you can feel very tired.
C. Then, exercise often can help build us up.
D. If you are tired, you can get ill more easily.
E. First, fresh air helps, so open windows and go for walks outside.
【答案】16. B 17. E 18. C 19. D 20. A
【解析】
【导语】本文主要讲述了关于感冒的一些症状以及如何预防感冒。
【16题详解】
根据“It’s terrible to have a cold. You may have a cough and a headache.”可知,本段讲述了感冒的一些症状:你可能会咳嗽,头痛。结合选项,选项B“流鼻涕,你会感到很疲劳”符合语境。故选B。
【17题详解】
根据“Second, wash hands often.”可知,第二,勤洗手。结合选项,选项E“首先,新鲜空气会有帮助,所以打开窗户,到外面散步”符合语境。故选E。
【18题详解】
根据“Third, it’s good to eat a healthy diet ... can help us keep healthy.”可知,第三,健康饮食是好的,水果蔬菜能帮助我们保持健康。结合选项,选项C“接下来,锻炼可以帮助我们强身健体”符合语境。故选C。
【19题详解】
根据“Last, get lots of sleep.”可知,这里是跟睡眠有关的事。结合选项,选项D“如果你疲劳,你很容易生病”符合语境。故选D。
【20题详解】
根据“If you are unlucky and get a cold, remember not to cough near other people’s face.”可知,本段介绍了感冒以后做法。结合选项,选项A“最好远离他人”符合语境。故选A。
三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Uncle John was getting older ____21____ older. He had ____22____ walking and his legs often hurt. One day one of his friends advised ____23____ to try Tai Chi.
“Tai Chi ” asked uncle John. “Is that a ____24____ of tea ” His friend laughed and said, “No, it isn’t. It is a kind of exercise. It is very ____25____ and not difficult to learn. What’s more, it’s very good ____26____ your legs and health.
At the ____27____, uncle John didn’t want to try it. He said, “I don’t like exercising.” To help him, my family decided to give it a ____28____. We went to a Tai Chi class with him.
____29____ seemed very easy. However, after I tried it, I found it was not easy at ____30____. Even my brother Jack, ____31____ best basketball player in his school, ____32____ over a few times when he ____33____ trying to do the movements. But uncle John was interested in Tai Chi at ____34____.
Guess what Now uncle John exercises Tai Chi every day. Although he is ____35____ eighty years old, he doesn’t have difficulty walking any more.
21.
A. but B. and C. so D. or
22.
A. question B. questions C. problem D. problems
23.
A. he B. him C. his D. himself
24.
A. kind B. kinds C. cup D. cups
25.
A. quick B. quickly C. slow D. slowly
26.
A. in B. for C. on D. to
27.
A. begin B. begins C. beginning D. began
28.
A. try B. tried C. tries D. trying
29.
A. it B. It C. its D. Its
30.
A. one B. both C. all D. every
31.
A. a B. an C. the D. /
32.
A. fall B. feel C. fell D. felt
33.
A. is B. are C. was D. were
34.
A. one B. once C. it D. its
35.
A. very B. almost C. much D. more
【答案】21. B 22. D 23. B 24. A 25. C 26. B 27. C 28. A 29. B 30. C 31. C 32. C 33. C 34. B 35. B
【解析】
【导语】本文讲述了“我”的叔叔刚开始不喜欢运动,不了解太极拳,到后来爱上了太极拳,身体变得更健康的故事。
【21题详解】
句意:约翰叔叔年纪越来越大。
but但是;and和;so所以;or或者。根据“older ... older”可知,此空考查比较级句型“比较级 and 比较级”,表示“越来越……”,故选B。
【22题详解】
句意:他走路有问题,腿经常疼。
question问题,名词单数;questions问题,名词复数;problem麻烦,名词单数;problems麻烦,名词复数。根据“had”及下文“he doesn’t have difficulty walking any more.”可知,此空考查have problems doing sth.“有麻烦做某事”,故选D。
【23题详解】
句意:有一天,他的一个朋友建议他试试太极。
he他,主格;him他,宾格;his他,形容词性物主代词;himself他自己,反身代词。根据“advised”可知,此处作宾语用宾格,故选B。
【24题详解】
句意:“那是一种茶吗?”
kind种类,名词单数;kinds种类,名词复数;cup杯,名词单数;cups杯,名词复数。根据“a”可知,此空填名词单数;根据下文“It is a kind of exercise.”可知,此处是kind“种类”,故选A。
【25题详解】
句意:它非常缓慢,学习起来并不难。
quick快的,形容词;quickly快得,副词;slow慢的,形容词;slowly慢地,副词。根据“be”,可知此处作表语,填形容词;根据“not difficult to learn”可知,速度比较慢,所以不难学。故选C。
【26题详解】
句意:更重要的是,这对你的腿和健康都非常好。
in在;for为了;on在;to对于。根据“it’s very good ... your legs and health”可知,此处考查be good for“对……有好处”,故选B。
【27题详解】
句意:起初,约翰叔叔不想尝试。
begin开始,动词原形;begins开始,动词三单;beginning开始,名词;began开始,过去式。根据“the”可知,此空填名词,故选C。
【28题详解】
句意:为了帮助他,我的家人决定试一试。
try尝试,名词或动词;tried尝试,过去式;tries尝试,动词三单;trying尝试,现在分词。根据“have a”可知,此处考查have a try“试一试”,故选A。
【29题详解】
句意:它看起来非常容易。
it它;主格或宾格;It它,主格或宾格;its它的,形容词性物主代词;Its它的,形容词性物主代词。根据“seemed”可知,此处作主语,用主格形式;位于句首首字母大写,故选B。
【30题详解】
句意:然而,在我尝试之后,我发现这并不容易。
one一个;both两个都;all所有的;every每一个。根据“not easy at”可知,not at all“一点也不”,故选C。
【31题详解】
句意:就连我哥哥杰克,学校里最好的篮球运动员,在尝试做动作时也摔倒了几次。
a一个;an一个;the那个。根据“best”可知,最高级前要加the,故选C。
【32题详解】
句意:就连我哥哥杰克,学校里最好的篮球运动员,在尝试做动作时也摔倒了几次。
fall摔倒,动词原形;feel感觉,动词原形;fell摔倒,动词过去式;felt感觉,动词过去式。根据上文“after I tried it”可知,此处为一般过去时,动词用过去式;根据“over”可知,此处考查fall over“摔倒”,fall的过去式为fell,故选C。
【33题详解】
句意:就连我哥哥杰克,学校里最好的篮球运动员,在尝试做动作时也摔倒了几次。
is;are是;was是;were是。根据上文“after I tried it”可知,此处为一般过去时;根据“trying”可知,现在分词前用be动词;主语为“he”,所以be动词用was。故选C。
【34题详解】
句意:但约翰叔叔立刻对太极拳很感兴趣。
one一个;once立刻;it它;its它的。根据“at”可知,考查at once“立刻”,故选B。
【35题详解】
句意:虽然他已经快八十岁了,但他走路已经没有困难了。
very很;almost几乎;much许多;more更多。根据“eighty years old”可知,“几乎”修饰“八十岁”,其他选项不符合句意,故选B。
四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。
study with be something good whether fly friend right ask
Last Sunday, it ____36____ a beautiful day. Michael and his good friends went to the park. Maria ____37____ her kite and Michael played on his skateboard. Michael tried ____38____ new and he did a difficult jump. At that time, he was hurt ____39____ a cry. The others ran to him and asked him ____40____ he was right. Then they took him to the hospital and had a check-up. His ____41____ leg was hurt and the doctor ____42____ him to have a good rest in the hospital. His friends went to the hospital and helped him ____43____ on weekends.
After a few days, Michael felt much ____44____. There was nothing serious. His parents took him home. He was glad to see his ____45____ and his teachers.
【答案】36. was
37. flew 38. something
39. with 40. whether
41. right 42. asked
43. study 44. better
45. friends
【解析】
【导语】本文讲述了上周日迈克尔和他的好朋友去公园玩,迈克尔为了挑战滑板的高难度动作而受伤了,在医院待了几天,他朋友去看望他的故事。
【36题详解】
句意:上周日,天气很好。分析句子结构并结合选词可知,此处用be动词,结合“Last Sunday”可知,be动词用过去式,主语是it,应用was,故填was。
【37题详解】
句意:玛丽亚放风筝,迈克尔玩滑板。根据“her kite”及选词可知,此处指的是“放风筝”,描述过去的事情,动词用过去式,故填flew。
【38题详解】
句意:迈克尔尝试了一些新的东西,他完成了一次高难度的跳跃。根据“Michael tried...new and he did a difficult jump”及选词可知,此处指的是“一些新的东西”,故填something。
【39题详解】
句意:当时,他受伤哭得很伤心。根据“he was hurt...a cry”及选词可知,此处表示伴随,应用介词with,故填with。
【40题详解】
句意:其他人跑过去问他是否还好。根据“asked him...he was right”及选词可知,问他是否还好,故填whether。
【41题详解】
句意:他的右腿受伤了,医生让他在医院好好休息。根据“leg was hurt”及选词可知,右腿受伤了,故填right。
【42题详解】
句意:他的右腿受伤了,医生让他在医院好好休息。根据“the doctor...him to have a good rest”及选词可知,医生要求他在医院休息,ask“要求”,这里用过去式,故填asked。
【43题详解】
句意:他的朋友们周末去医院帮他学习。根据“His friends went to the hospital and helped him...”及选词可知,此处指的是“帮助他学习”,help sb do sth“帮助某人做某事”,故填study。
【44题详解】
句意:几天后,迈克尔感觉好多了。根据“There was nothing serious. His parents took him home.”及选词可知,他感觉好多了,much后接形容词比较级,good的比较级是better,故填better。
【45题详解】
句意:他很高兴见到他的朋友和老师。根据“He was glad to see his...and his teachers.”及选词可知,此处指的是“朋友”,表示泛指,名词应用复数形式,故填friends。
阅读短文,根据语篇要求填空, 使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Football is ____46____ fast game played in winter and early spring. Lots ____47____ people play football in parks or playground just for fun. With hundreds of year’ history, it is ____48____ of the most popular sports in England. The English loves football very much and they have turned most of their main players ____49____ famous persons. David Beckham and Bobby Charlton became heroes ____50____ many children. The most interesting part of the English football year is the FA Cup Final each May.
【答案】46. a 47. of
48. one 49. into
50. for
【解析】
【导语】本文主要介绍了足球这项运动。
【46题详解】
句意:足球是一项在冬季和早春进行的快速运动。此处泛指一个快速运动,fast以辅音音素开头,应用a。故填a。
【47题详解】
句意:许多人在公园或操场上踢足球只是为了好玩。lots of“许多”,是固定短语,故填of。
【48题详解】
句意:它有数百年的历史,是英国最受欢迎的运动之一。根据“of the most popular sports in England.”可知是固定短语one of“……之一”,故填one。
【49题详解】
句意:英国人非常热爱足球,他们的大多数主要球员都成为了名人。根据“they have turned most of their main players...famous persons. ”可知此处是固定短语turn...into...“把……变成……”。故填into。
【50题详解】
句意:大卫·贝克汉姆和博比·查尔顿成为许多孩子心目中的英雄。根据“David Beckham and Bobby Charlton became heroes...many children.”可知对于很多孩子来说,大卫·贝克汉姆和博比·查尔顿是他们心中的英雄。for“对于”符合语境,故填for。
五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hello, may I speak to Maria
B: This is Maria speaking. ____51____
A: This is Steve. The school sports meet is coming tomorrow. ____52____
B: Yes, I’d love to. ____53____
A: We’ll take our sports clothes and sports shoes.
B: ____54____
A: How about seven o’clock tomorrow morning at the school gate
B: ____55____.
A: See you then.
B: See you.
【答案】51. Who’s this/Who’s that
52. Would you like to go(with me)
53. What shall we take
54. When and where shall we meet
55. OK/Great/Good idea/That’s a good idea/I agree with you
【解析】
【导语】本文是Maria和Steve之间打电话的对话,明天将是运动会,他们约定一起去,约定好带什么东西,在何时何地见面。
【51题详解】
根据上文“This is Maria speaking.”以及下文“This is Steve. The school sports meet is coming tomorrow.”可知,此处应该询问对方是谁。故填Who’s this/Who’s that。
【52题详解】
根据上文“The school sports meet is coming tomorrow.”以及下文“Yes, I’d love to.”可知,此处应询问对方是否想和自己一起去。故填Would you like to go(with me)。
【53题详解】
根据下文“We’ll take our sports clothes and sports shoes.”可知,此处询问应该带什么。故填What shall we take。
【54题详解】
根据下文“How about seven o’clock tomorrow morning at the school gate ”可知,此处应该询问何时何地见面。故填When and where shall we meet。
【55题详解】
根据上文“How about seven o’clock tomorrow morning at the school gate ”可知,此处可表示赞同。因此参考答案为OK/Great/Good idea/That’s a good idea/I agree with you。故填OK/Great/Good idea/That’s a good idea/I agree with you。
六、书面表达(20分)
56. 为庆祝中华人民共和国成立74周年,我校以“运动塑造健康,团结凝聚力量”为主题举行一场秋季运动会。假设你是Lin Tao,请给你的笔友Linda写一封电子邮件,介绍一下本次运动会的情况。
要点:运动会的基本情况、比赛项目(至少三项)、参赛人员和赛后感受。
要求:1.文中不得出现真实的人名和校名;
2.文章内容需包括以上要点,可适当发挥;
3.词数90词左右。
Dear Linda,
How is it going! Last Friday afternoon, we held a school sports meet.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Lin Tao
【答案】例文:
Dear Linda,
How is it going! Last Friday afternoon, we held a school sports meet. It attracted many students to take part in it. First we had the throwing competition. Tom threw the furthest. then we had the 50 meters dash, I won the second. After I finished my dash running, I went to have the long jump. Michele tried, but Mike jumped further than Michele, Peter jumped further than the two, finally I jumped the furthest. I was proud of myself.
After the sports meet, I learned a lot from it because it made me understand the meaning of working hard and I felt the happiness of success. What an interesting sports meeting that I’ll never forget!
Yours,
Lin Tao
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:主要时态为“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏方框中“提示信息”的四个方面一一阐述,适当发挥。
[写作步骤]
第一步:表明写作意图。借用“我们举办了一场运动会”来引出重点介绍的内容。
第二步:具体阐述写作内容。依照提示问题的四个方面——基本情况、比赛项目、参赛人员和赛后感受均要一一阐述。
第三步:书写结语。表达“我从不会忘记这次有趣的运动会”的美好。
[亮点词汇]
①the long jump跳远
②be proud of以……而自豪
③learn a lot from...从……中学到很多。
[高分句型]
What an interesting sports meeting that I’ll never forget! (定语从句)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。