七年 级 英 语 冀 教 版 上 册期 中 测 试
注意事项:
1.本试卷共8页,十个大题,满分120 分,考试时间120 分钟。请用蓝、黑色水笔或圆珠笔直接答在试卷上。
2.答卷前请将弥封线内的项目填写清楚。
题号 I Ⅱ Ⅲ Ⅳ V Ⅵ Ⅶ Ⅷ IX X
得分
听力部分
Ⅰ.听句子,选出该句的最佳答语(共5 小题;每小题1分,满分5分)
( )1. A. Good morning. B. Nice to meet you, too. C. That's OK.
( )2. A. Thanks. B. Right. C. Sure.
( )3. A. No problem. B. Of course I do. C. You' re welcome.
( )4. A. Happy. B. Some apples. C. China.
( )5. A. He's ten. B.1.76 metres. C. In his bedroom.
Ⅱ.听对话和问题,选择正确答案(共13小题;每小题1分,满分13分)
( )6. Where does the boy get the book
( )7. What would the girl like for hot pot
( )8. What does Elsa like to do
( )9. Where is the girl from
A. The U. S. B. Canada. C. China.
( )10. What will the girl do after school
A. Do homework with Tom.
B. Show Tom around the school.
C. Make a card.
( )11. What does Mike's brother do
A. A teacher. B. A policeman. C. A bus driver.
( )12. How many days does Mike's brother work a week
A. Five. B. Six. C. Seven.
( )13. What's Zhang Tao's favourite subject
A. Chinese. B. Music. C. English.
( )14. What does Lin Jing think of English
A. Interesting. B. Difficult. C. Amazing.
( )15. What will Lin Jing do to make her English better
A. Join an English club.
B. Watch English movies.
C. Read more books.
( )16. What is Bruce doing now
A. Making a card.
B. Making a salad.
C. Buying a hat.
( )17. Whose birthday is it today
A. Bruce's.
B. Bruce's father's.
C. Bruce's grandma's.
( )18. What is Bruce's mum making
A. Dumplings. B. A cake. C. Hot pot.
Ⅲ.听短文和问题,选择正确答案(共7 小题;每小题1分,满分7分)
( )19. What colour is the classroom building
A. Blue. B. Brown. C. Red.
( )20. Where is the school library
A. Behind the classroom building.
B. In front of the classroom building.
C. In the classroom building.
( )21. How many floors are there in the lab building
A.3. B.4. C.5.
( )22. What does Anne want to be some day
A. A basketball player B. A writer. C. A teacher.
( )23. What does Jerry look like
A. He has blond hair.
B. He has long arms
C. He has big eyes.
( )24. What is Sarah's favourite subject
A. Art. B. Maths. C. Chinese.
( )25. What do they like to do after school
A. Make Chinese food.
B. Read English books.
C. Sing English songs.
Ⅳ.听短文填空(共5 小题;每小题1 分,满分5分)
Information Sheet
26. Date: , June 5
Mrs Smith 27. cutting the in the kitchen.
Mr Smith 28. in the living room.
Jim Smith 29. playing in the garden.
Cindy Smith 30. watching TV in the
笔试部分
V.完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
Today is Saturday and tomorrow is my birthday. After breakfast, my mother
asks me to go 31 with her in the Sunshine Mall(商场). She wants to 32 something for me as my birthday gift. I'm very 33 to hear that. My shoes
are too 34 for me and they look really old. So I need bigger shoes.
There are many 35 in different colours. We find a black pair and a
white pair. Both of them look 36 on me. I really like them. At last, I take the white pair because white is my favourite 37 . Then my mother and I
go to the 38 and buy some vegetables and meat. Mum says she will make
dumplings for me tomorrow. That's great. What about the birthday 39 My grandma will make one for me. She is good at making cakes 40 different
kinds of fruits and cream(奶油). I'm sure that I will have a wonderful
birthday.
( )31. A. swimming B. shopping C. walking D. running
( )32. A. call B. take C. buy D. borrow
( )33. A. angry B. happy C. sick D. tired
( )34. A. small B. long C. big D. high
( )35. A. glasses B. skirts C. socks D. shoes
( )36. A. nice B. heavy C. busy D. dirty
( )37. A. food B. subject C. colour D. season
( )38. A. library B. lab C. supermarket D. hospital
( )39. A. card B. party C. dinner D. cake
( )40. A. in B. with C. to D. on
Ⅵ.短文填空(共15 小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词(有提示词的,填入其正确形式)(每空不超过两个词)。
Jim Smith is my good friend. He 41. (be) from Canada. Now he works in
high school in Beijing. Every day he 43. (go) to work on foot. He likes 44. (walk). It makes45. (he) feel relaxed. He has two
46. (child), Jack and Sally.Jack is seven years old 47. Sally is
ten years old. Jack has brown hair and big48. (eye). He looks like his mother. The 49. (girl) hair is black. She is short and she looks 50. (love). She 51. (enjoy) playing with her brother. They are in the same school but they are in different 52. (class).
Look! Mr. Smith 53. (work) with Jack and Sally in the garden. They 54. (plant) some flowers. All of them 55. (feel) happy to live in China.
Ⅶ.阅读理解(共15 小题;每小题2分,满分30分)
阅读A、B、C、D四篇材料,从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。
A
Some students are talking about why they join the music club.
David: Music is everywhere. I watch music shows on TV. I like singing with
my sisters. Maybe we can be a band(乐队) some day.
Emma: I like music because it is cool and useful.
Alice: Music is my favourite subject. I have music on Monday and Friday.
Music makes me happy.
Tony: I'm always very busy on school days. I think music is relaxing(放松的), and I hope to make some new friends in the club.
( )56. Who does David like to sing with
A. His mother. B. His brothers.
C. His friends. D. His sisters.
( )57.What does Tony think of music
A.It’s cool . B.It’s interesting.
C. It's relaxing. D. It's useful.
( )58. What do the four students have in common(有……共同之处)
A. They all like music very much.
B. They are all members of a band.
C. They all want to make new friends,
D. They are all busy on school days.
B
Colours make our life colourful and interesting. Do you know that
the colour words have other meanings
Now let me tell you. First, some colour words can be people's names, such as Brown, Green,Black and White. Second, colour words have some interesting meanings. For example, blue means unhappy. “A green hand” means you are new to something. “Black sheep” means bad people in a group. Now let's see
colours in drinks. Black coffee means coffee without milk. White coffee
is coffee with milk. Does your lie(谎话) have colours The answer is“yes”. People tell a white lie if they want to be kind. We often see grey(灰色的) elephants. Is there a white elephant in the zoo “A white elephant” is
not an elephant but an expensive and useless(无用的) thing.
Do you think the colour words are useful and interesting Try to learn
more in your everyday life.
( )59. What colour means somebody is not very happy
A. Brown. B. Blue. C. Black. D. Red.
( )60. What does“Mary is telling a white lie.” mean
A. Mary is new to something.
B. Mary wants coffee with milk.
C. Mary is a bad girl.
D. Mary wants to be kind.
( )61. Where might we read this text
A. colours.
B. music.
C. language.
D. friend.hobby.cn
C
Welcome to my blog(博客)!
About me My name is Helen Smith. I'm 13. My friends say I am a good girl. My family Here you can see the photo of my family. My parents, brother and I are in it. We are a happy family. My friends Alice and Cindy are my friends. They are 12 and 14. They are like sisters to me. They always help me. And I want to say“ ☆ ” to the two girls. My school I am in Bridge Middle School. My classroom is big and tidy. A computer, a bookcase and a clock are in it. The library in my school is big, too. All my teachers are nice. My classmates and I like to play games on the beautiful playground. We have a good time together.
( )62. How many people are there in Helen's family
A.3. B.4. C.5. D.6.
( )63. Which of the following is best for“ ☆ ”
A. Good morning. B. All right.
C. Thank you. D. Excuse me.
( )64. What can't we see in Helen's school
A. Tidy classrooms. B. A small park.
C. A big library. D. A nice playground.
( )65. What is TRUE about Helen
A. She is 14 years old.
B. She has two sisters, Alice and Cindy.
C. She likes her family and school.
D. She doesn't like some of her teachers.
D
People in different countries eat different birthday food.
In many countries, people have birthday cakes with candles(蜡烛). The number
of the candles is the person's age. The birthday person must make a wish and
blow out the candles. If he or she blows out all the candles in one go, the
wish will come true.
In the UK, people sometimes put a candy into a cake. If the child has the
candy, he or she is lucky.
In China, many people eat very long noodles on their birthday. They never
cut up the noodles because the noodles are a symbol(标志) of long life. In
some places, Chinese eat eggs on their birthday. They are a symbol of good luck.
In Holland(荷兰), parents take a birthday cake to work on their children's
birthday. They share(分享) the cake with their workmates to share their
happiness.
In South Korea(韩国), people eat birthday cakes and seaweed (海带). It is
said that eating seaweed is to respect (尊敬) mothers.
All the birthday food may be different, but the ideas are the same. They
bring good luck to the birthday person.
( )66. According to Paragraph 2, what does the number of candles mean
A. The number of people.
B. The phone number.
C. The date of birthday.
D. The person's age.
( )67. What do the underlined words“blow out” mean in Chinese
A.点燃 B.吹灭 C.打开 D.取下
( )68. Why do Chinese people never cut up noodles on their birthday
A. To live a long life. B. To get good jobs.
C. To say thanks to others. D. To respect their mothers.
( )69. Who do people share the birthday cake with on their children's
birthday in Holland
A. Their families.
B. Their workmates.
C. Their children's teachers.
D. Their children's friends.
( )70. What's the best title for the text
A. Time to Eat Birthday Food
B. Birthday Food, Birthday Parties
C. Ways to Make Different Birthday Food
D. Different Birthday Food, the Same Ideas
Ⅷ.阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,按要求完成71~75 题。
My name is Teresa. I came to Canada two years ago. Now I'm in Grade Seven.
My family comes from Hong Kong. I speak Chinese at home, but I speak English at school every day. How do I learn English Here are some tips:
Read a lot and use a dictionary! I often read English magazines(杂志),
storybooks and newspapers. Sometimes I don't understand some words. So
I look them up in a dictionary.
Watch English films! Every Sunday evening, I usually watch English films.
It helps a lot. I can enjoy myself and learn English at the same time.
Listen to English music! I love music and I often listen to English songs. I go on the Internet and find the words for my favourite songs. I like to
write the words down. Then I can sing along with the music. It's fun!
Speak English every day! I try to speak English in class and after class
every day. Don't be afraid to make mistakes because we can learn from our
mistakes. Sometimes I make silly mistakes and I laugh at myself. Then I try again and get better.
71、72题完成句子;73~75 题简略回答问题。
71. Teresa speaks with her family at home.
72. Teresa often reads English magazines, and newspapers to learn
English.
73. When does Teresa usually watch English films
74. Why isn't Teresa afraid to make mistakes
75. What would you do if you want to learn English well (依据短文内容从两个方面作答)
.补全对话(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Welcome to our school. I'm Yang Li. 76.
B: My name is Andy Green.
A: Hi, Andy. Nice to meet you.
B:77. .
A: Is Andy your family name
B:78. . My family name is Green and Andy is my given name.usually put our family name after our given name.
A: Oh, I see. We Chinese are different. Yang is my family name and Li is my
given name.
B: That's interesting. Could you tell me more about Chinese names
A:79. In my name, “Li” means“beautiful”. My friend is named Wang Yong. And“Yong” means brave, just like your
given
name“Andy”.
B: Thanks a lot for telling me so much.
A:80. . Let me show you around our school.
B: OK. Let's go.
X.书面表达(满分15分)
81.假如你是 Li Ming,你的英国笔友 Bruce 给你发来邮件想了解一下你进入初中以来的情况,你根据以下提示,用英语给他写一封回信。
提示:(1) Tell something about your new school.
(2) Tell something about your favourite subject.
(3) Tell something about your best friend.
注意:(1)文中必须包括所有要点,可适当发挥。
(2)文中不得出现真实的地名、校名和人名。
(3)词数:60个左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Bruce,
I'm happy to get your e-mail. Let me tell you something about my new school life.
Best wishes.
Yours,
Li Ming
期中测试答案
Ⅰ.听句子,选出该句的最佳答语。下面你将听到五个句子,每个句子读两遍。请你听完句子的第二遍朗读后,从各小题所给出的 A、B、C三个选项中,选出该句的最佳答语。
No.1. Nice to meet you, Li Ming.
No.2. Can you help me open the door
No.3. Do you like learning English
No.4. How do you feel today
No.5. How old is your brother
Ⅱ.听对话和问题,选择正确答案。下面你将听到七组对话和十三个问题,每组对话和问题读两遍。请你听完对话和问题的第二遍朗读后,从各小题所
给出的A、B、C三个选项中,选出正确答案。
请听第一组对话,回答第 6 题。
W: This book is very interesting. Where do you get it
M: Oh, I borrow it from the library.
Question No.6. Where does the boy get the book?
请听第二组对话,回答第 7 题。
W: What would you like for hot pot, dear
M: I'd like some cabbages. What about you
W: Tofu. I like it very much.
Question No.7. What would the girl like for hot pot
请听第三组对话,回答第8题。
W: Danny, what do you like to do
M: I like playing basketball best. What about you, Elsa
W: Swimming. It's my favourite.
Question No.8. What does Elsa like to do
请听第四组对话,回答第9、10题。
W: Hello, my name is Sue.
M: Hi, Sue. I'm Tom. Where are you from
W: Canada. What about you
M: I'm from China. And today is my first day in our school.
W: I see. I will show you around after school.
M: That's very kind of you.
Question No.9. Where is the girl from
Question No.10. What will the girl do after school
请听第五组对话,回答第 11、12题。
W: Mike, please tell us something about your
brother.
M: OK, Mrs Smith. My brother is 22 years old he's a bus driver.
W: Does he work every day
M: No. He works for six days a week, from Sunday to Friday.
W: So he must feel tired after work.
M: Yes, but he thinks it's interesting and he likes very much.
Question No.11. What does Mike's brother do
Question No.12. How many days does Mike's bro work a week
请听第六组对话,回答第 13 至 15 题。
W: Hi, Zhang Tao. It's good to see you again.
M: Yeah. Long time no see, Lin Jing.
W: You're amazing. Your English is very good n.
M: Thanks. English is my favourite subject at school.What do you think of English
W: It's difficult for me. Sometimes I don't kn meanings of some words.
M: I see. You can ask your teacher and classes help.
W: Good idea. I' ll join the English club a more friends.
M: Great. I think your English will be better.Question No. 13. What's Zhang
Tao's subject
Question No.14. What does Lin Jing think
给出的A、B、C三个选项中,选出正确答案。
请听第一组对话,回答第 6 题。
W: This book is very interesting. Where do you get it
M: Oh, I borrow it from the library.
Question No.6. Where does the boy get the book
请听第二组对话,回答第7 题。
W: What would you like for hot pot, dear
M: I'd like some cabbages. What about you
W: Tofu. I like it very much.
Question No.7. What would the girl like for hot pot
请听第三组对话,回答第 8 题。
W: Danny, what do you like to do
M: I like playing basketball best. What about you,Elsa
W: Swimming. It's my favourite.
Question No.8. What does Elsa like to do
请听第四组对话,回答第9、10 题。
W: Hello, my name is Sue.
M: Hi, Sue. I'm Tom. Where are you from
W: Canada. What about you
M: I'm from China. And today is my first day in our school.
W: I see. I will show you around after school.
M: That's very kind of you.
Question No.9. Where is the girl from
Question No.10. What will the girl do after school
请听第五组对话,回答第11、12 题。
W: Mike, please tell us something about your
brother.
M: OK, Mrs Smith. My brother is 22 years old and he's a bus driver.
W: Does he work every day
M: No. He works for six days a week, from Sunday to Friday.
W: So he must feel tired after work.
M: Yes, but he thinks it's interesting and he likes it very much.
Question No.11. What does Mike's brother do
Question No.12. How many days does Mike's brother work a week
请听第六组对话,回答第13 至 15 题。
W: Hi, Zhang Tao. It's good to see you again.
M: Yeah. Long time no see, Lin Jing.
W: You' re amazing. Your English is very good now.
M: Thanks. English is my favourite subject at school.
What do you think of English
W: It's difficult for me. Sometimes I don't know the meanings of some words.
M: I see. You can ask your teacher and classmates for help.
W: Good idea. I' ll join the English club and make more friends.
M: Great. I think your English will be better.
Question No. 13. What's Zhang Tao's favourite subject
Question No.14. What does Lin Jing think of English
Question No. 15. What will Lin Jing do to make her English better
请听第七组对话,回答第 16 至 18 题。
W: Hello. May I speak to Bruce, please
M: This is Bruce. Is that you, Lucy
W: Yeah. What are you doing now
M: Oh, I'm making a birthday card with my sister.Today is my grandma's
birthday.
W: That's great. Do your families have some gifts for her
M: Of course. My dad buys a nice hat for her. My sister and I paint a
beautiful picture for her. Oh, my mum is in the kitchen. She's making a
birthday cake for her right now.
W: Wonderful. Bring my best wishes to your grandma.
M: Thanks.
Question No.16. What is Bruce doing now
Question No.17. Whose birthday is it today
Question No.18. What is Bruce's mum making
Ⅲ.听短文和问题,选择正确答案。下面你将听到两篇短文和七个问题,短文和问题读两遍。请你听完短文和问题的第二遍朗读后,根据所听内容,从各小题所给出的 A、B、C三个选项中,选出正确答案。
请听第一篇短文,回答第19~21 题。
Welcome to our school. It is a wonderful place and we have a good time here every
day. The red building in front of you is the classroom building. The
classrooms
are clean and tidy. We have different lessons there. Behind the classroom
building, there is a school library. We like to read and borrow books there. Behind the
library, there is a blue building. It's our lab building. It has 4 floors.
We have
our science class there. I study happily at my school.
Question No. 19. What colour is the classroom building
Question No.20. Where is the school library
Question No.21. How many floors are there in the lab building
请听第二篇短文,回答第22~25 题。
Come and meet my classmates. This is Anne. She is 13 years old. She has long blond
hair and big eyes.She likes to write stories and she wants to be a writer some day.
That boy is Jerry. He is from the U. S. He is12 years old and he is 1.74
meters
tall. He has long arms and he is good at basketball. Maybe he will be a basketball
player one day. That girl is Sarah. She is wearing a red T-shirt. Red is her
favourite colour. She likes to read Chinese books very much. Chinese is her
favourite subject,
too. My classmates and I like to sing English songs after school. We usually
have a lot of fun.
Question No. 22. What does Anne want to be some day
Question No.23. What does Jerry look like
Question No.24. What is Sarah's favourite subject
Question No.25. What do they like to do after school
Ⅳ.听短文填空。下面你将听到一篇短文,短文读两遍。请你听完短文的第二遍朗读后,根据短文的内容和提示,在信息表中相应的横线上填入所缺信息。
Today is Sunday, June 5. The Smith family are all at home. Mrs. Smith is in the kitchen. What is she doing She is cutting the cabbages and she's
going to make
dumplings. Mr. Smith is in the living room. He is painting. In his picture, we can see the blue sky and some birds. Jim Smith and his brother are in the garden. They are playing chess. They look happy.Where is Cindy Smith She
is watching TV in her bedroom. All of them feel happy and relaxed.
1-5 BCBAA 6-8 CAC 9-10 BB
11-12 CB 13-15 CBA 16-18 ACB
19-21 CAB 22-25 BBCC 26. Sunday
27. cabbages 28. painting 29. chess 30. bedroom
31. B
【解析】根据下文 in the Sunshine Mall(商场)可知去商场购物,因此 go
shopping 购物符合句意。故选 B。
32. C
【解析】根据上文可知“我”明天过生日,妈妈叫“我”一起去购物,由此可推断妈妈要给“我”买生日礼物。故选 C。
33. B
【解析】根据上下文可知妈妈带“我”去购物,而
“我”恰好需要买一双新鞋,由此可知“我”听到这个消息很高兴。故选 B。
34. A
【解析】根据下文 So I need bigger shoes.可知“我”的鞋又小又旧了。故选 A。
35. D
【解析】根据上文可知“我”想买新鞋以及下文“我”挑选了自己喜欢的鞋,由此可知商场里有不同颜色的鞋。故选 D。
36. A
【解析】根据下文I really like them.可知两双鞋我穿着都很漂亮。故选 A。
37. C
【解析】根据上文 I take the white pair because white is my favourite 可知白色是我最喜欢的颜色。故选 C。
38. C
【解析】根据下文 buy some vegetables and meat可推断“我们”去了超市买肉和蔬菜。故选 C。
39. D
【解析】根据下文 She is good at making cakes.可知奶奶会为“我”做一个生日蛋糕。故选 D。
40. B
【解析】根据下文 different kinds of fruits and cream 可知是带有水果和奶油的生日蛋糕。故选 B。
is 42. a 43. goes 44. walking/ to walk45. him 46. children 47. and
48. eyes 49. girl's
50. lovely 51. enjoys 52. classes 53. is working54. are planting 55. feel
56. D
【解析】细节理解题。根据文中 David 的介绍I like singing with my sisters.可知他经常和妹妹们一起唱歌。故选 D。
57. C
【解析】细节理解题。根据短文中 Tony的介绍I think music is relaxing.可知他认为音乐是令人放松的。故选C。
58. A
【解析】推理判断题。四个学生介绍他们加入音乐俱乐部的理由,由此可知他们都非常喜欢音乐。故选 A。
59. B
【解析】细节理解题。根据短文第二段中 blue means unhappy 可知蓝色代表不开心。故选 B。
60. D
【解析】细节理解题。根据短文第二段中 People tell a white lie if they want to be kind.可知 a white lie表示善意的谎言。故选 D。
61. A
【解析】推理判断题。短文介绍了生活中用颜色代表姓名、感受等常用表达,因此可以在颜色与生活为主题的网站中看到这篇文章。故选 A。
62. B
【解析】细节理解题。根据文中 My parents,
brother and I are in it.可知 Helen 家有四口人。故选B。
63. C
【解析】推理判断题。根据上文 They always help me.可知我想对我的朋友们说“谢谢”。故选C。
64. B
【解析】细节理解题。根据对 My school 的介绍可知学校里有整洁的大教室、图书馆及漂亮的操场,并未提到公园。故选B。
65. C
【解析】细节理解题。根据文中 We are a happy family. 及 We have a good time together.可知Helen 爱她的家庭和学校。故选C。
66. D
【解析】细节理解题。根据文章第二段中 The number of the candles is the
person's age.可知蜡烛的数量代表着过生日的人的年龄。故选 D。
67. B
【解析】词义猜测题。根据 The birthday person must make a wish and blow out the candles. If he or she blows out all the candles in one go, the wish
will come true.及常识可知,如果过生日的人能一口气吹灭所有的蜡烛,就意味着他的梦想即将实现。故选B。
68. A
【解析】细节理解题。根据短文第四段中 They never cut up the noodles because the noodles are a symbol of long life.可知中国人不切断面条是因为这是长寿的象征,由此可推断其意图在于长寿。故选A。
69. B
【解析】细节理解题。根据短文第五段 They share the cake with their workmates to share their happiness.可知荷兰人会在孩子生日那天把生日蛋糕带到工作的地方和同事分享。故选 B。
70. D
【解析】最佳标题题。文章介绍了不同国家过生日时的传统食物及其代表的意义,最后总结出尽管食物不同,但是意义是一致的,即带给过生日的人好运。故选D。
71. Chinese
72. storybooks
73. Every Sunday evening./ On Sunday evenings.
74. Because she thinks that she can learn from her mistakes.
75. I can read a lot of English books. I also can listen to English songs.(答案不唯一)
76. What's your name
77. Nice to meet you too
78. No, it isn't
79. All right/ No problem
80. You' re welcome
81. One Possible Version:
Dear Bruce,
I'm happy to get your e- mail. Let me tell you something about my new school life. My school is big and nice. All the teachers and classmates are nice to me. We have fun together. Of all my subjects, I like English best. I think it's interesting and useful. I enjoy speaking English
with my friends. My best friend is Lucy. She is a kind girl. She likes writing stories and her dream is to be a writer. I like my new school
and my friends.
Best wishes.
Yours,
Li Ming
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
