【河北唐山专用】2025-2026九年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unnit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分25分)
1.
A.objects B.subjects C.projects
2.
A.turn off B.take off C.put off
3.
A.March 13th B.May 3rd C.April 23rd
4.
A.The teacher is in the office.
B.The teacher needs some help.
C.Someone wants to buy these books.
5.
A.I bought a bag of salt for mom.
B.My mom went shopping with me.
C.I didn’t buy the salt we need.
6.When is the folk music concert
A.On the 23rd. B.On the 28th. C.On the 30th.
7.What is the possible relationship between the two speakers
A.Classmates. B.Teacher and student. C.Father and daughter.
8.When did Lily get to school this morning
A.At 7:40. B.At 7:50. C.At 8:00.
9.When does the conversation happen
A.On Sunday. B.On Saturday. C.On Monday.
10.How does Jane feel about going to a new school
A.Bored. B.Nervous. C.Excited.
11.Where does the man want to go
A.To the nearest hospital. B.To the nearest bank. C.To the nearest post office.
12.How long will it take to walk there
A.About twenty minutes. B.About ten minutes. C.About five minutes.
听对话,回答以下各小题。
13.How far is the bookstore
A.Forty minutes’ walk. B.Forty minutes’ ride. C.Forty minutes’ drive.
14.Which bus should the man take
A.The No.2 bus. B.The No.12 bus. C.The No.22 bus.
15.Where might the conversation take place
A.On the phone. B.In a restaurant. C.In the bookstore.
16.When was the running race held
A.February 14. B.January 4th C.February 4th.
17.Why did so many runners take part in the running race
A.To value their health. B.To lose weight. C.To reduce stress.
18.What can we get from the conversation
A.The girl gave up halfway.B.The girl did will in the race. C.The girl likes running.
19.What is the homework about
A.A trip. B.A holiday. C.A hobby.
20.How many cities will the girl visit
A.Three. B.Four. C.Five.
21.What is the boy’s plan for the holiday
A.To have a rest. B.To study hard. C.To do exercise.
22.What is Steven
A.A teacher. B.A student. C.A worker.
23.How long did the game last
A.For 2 hours B.For 3 hours. C.For 5 hours.
24.Why did Steven still wear his glasses when sleeping
A.He wanted to read. B.He was too tired. C.He could see more clearly.
25.What happened at last
A.Steven was woken up. B.Steven went on sleeping. C.We don’t know.
二、听力填空(满分5分)
Information Sheet
What is the invention A cooking robot.
Where can it be used In 26 .
How many dishes can it cook More than 27 .
What’s it made of Wood and 28 .
Who was it invented by Some 29 at Zhejiang University.
What do the users think of it It’s 30 .
三、完形填空(满分10分)
Thirty years ago, I fell in love with a dog called Cookie. 31 it was hard for me to add another mouth to feed, I never gave it a second thought.
Cookie was 32 . She could quickly connect seeing my bags spread across the bed with my leaving on a trip. She was also good at showing unhappiness with her tail, trying to make me 33 .
When I came back home and wrote my stories, she 34 sat next to my desk and we could have conversations about where I’d been and what I’d seen. We 35 each other as only animals and those who love them can. I often read to her what I’d written. If she turned away to start cleaning a paw (爪子) , I knew I had to improve my story. Of course, she didn’t 36 what I was really writing. But this kind of communication with her was my 37 of pushing a story to a higher level.
She inspired (激发) me to makeup many stories and became my partner in my travels. In this way, we travelled together. Some readers may think it 38 to have such a relationship, but dog owners like me will know it’s true and understand.
Today I am still travel writer. My heart is broken because my friend Cookie 39 me forever. I miss her so much and I am also 40 to her for being at my side for all those years, listening and simply loving.
It doesn’t matter if she never understood a word I said or that she never left our home. She was my travel partner and always will be.
31.A.Though B.Because C.If D.While
32.A.big B.pretty C.clever D.pity
33.A.laugh B.cry C.stay D.leave
34.A.always B.seldom C.sometimes D.never
35.A.worried about B.shouted at C.complained to D.communicated with
36.A.like B.write C.read D.understand
37.A.risks B.ways C.results D.problems
38.A.harmful B.right C.valuable D.impossible
39.A.loved B.left C.hated D.forgot
40.A.kind B.helpful C.thankful D.friendly
四、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
Some students say English is difficult. They 41 (be) afraid to have English classes. They just hide themselves behind the textbook and never say 42 (something). 43 I think it is very easy for me. I am very glad to tell you something about 44 I study English.
First, I think interest in English is the 45 (much) important thing in learning English. When I 46 (begin) to learn English, it was fresh for me. I was 47 (interest) in it, so I worked hard on it. Soon we had 48 English exam and I got very good grades.
49 (two), I learn it in the following ways: Listen to the teacher carefully, speak 50 (active), read aloud 51 have a wide vocabulary. Then practice again and again. Besides, I often read English articles and novels. They help me 52 (understand) the meanings of some words well. And I also keep English 53 (diary) every day. I think it is very 54 (use) for improving my English writing. English 55 (become) a close friend of mine. I like it very much.
阅读理解(满分30分)
A
Three students are sharing their opinions about social media (社交媒体).
David I like WeChat. It is fast, convenient and fashionable. And you can use it for free. It can be used in my mobile phone. It has hold-to-talk voice messaging function (功能). It’s amazing.
I love MicroBlog. We can share messages with each other. I often write something on my MicroBlog, for example, “I’m in blue today. I didn’t pass the exam.” Then many friends comfort me. I share my birthday party, my new coat and so on with my friends. It is fun. Alice
Lily I don’t like WeChat or MicroBlog. I don’t believe them. Many people are fooled because they believe in other people on WeChat easily. It is not a real world. As to MicroBlog, I don’t think it is a good way to make friends. I don’t want my secrets known by others.
56.What does David think of WeChat
A.It’s safe and useful. B.It’s fun but expensive.
C.It’s fast and convenient. D.It’s fashionable but slow.
57.Why does Alice like MicroBlog
A.It can help her pass the exam. B.She can write her feelings on it.
C.She can have a birthday party on it. D.It has hold-to-talk voice messaging function.
58.What do we know about Lily
A.She likes to believe Wechat better.
B.She thinks MicroBlog is a real world.
C.She doesn’t like to say anything to her friends on Wechat.
D.She doesn’t think it’s a good way to make friends on Microblog.
B
Interesting festivals in the worldThrowing tomatoes—Spain (西班牙) Spain takes “tomatoes fights” to a whole new level. But the tomatoes are being thrown, not eaten. The festival takes place in the last Wednesday in August. Trucks (卡车) carry tomatoes into the square. People rush to the tomatoes and throw them into the crowd.Rolling cheese—England This festival is celebrated in May. It takes place on Cooper’s Hill. A large wheel (盘) of cheese is rolled (滚动) down Cooper’s Hill. The festival is a race where people run down the hill after the rolling cheese. The first person to cross the finish line wins the cheese.Pouring water—Thailand The Songkran Festival is the celebration of the New Year in Thailand. Thailand celebrates the New Year from April 13th to 15th. Thai people run after each other, pouring water. Songkran is one of the most important reasons why foreigners travel to the beautiful land.Burning man—America The Burning Man Festival lasts a week in September. The festival takes place in the Black Rock Desert. The best part of the festival is the burning of a large sculpture (雕塑) of a man.
59.Where will you probably go to enjoy one of the festivals above in August
A.Spain. B.England. C.America. D.Thailand.
60.Which festival is held on a hill
A.Throwing tomatoes. B.Rolling cheese.
C.Pouring water. D.Burning man.
61.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The tomatoes are thrown into the crowd to eat.
B.Not all the festivals above fall on the single day.
C.Burning a large real man is the best part of the festival.
D.Songkran is the only reason for attracting lots of tourists.
62.What is the passage most probably taken from
A.A tour guide. B.A science report. C.A story book. D.A fashion magazine.
C
Do you compare yourself with other people Perhaps your best friend receives something you really want, or you’re not invited to go to a concert but your brother or sister is. Even though comparisons (比较) are common and can sometimes help us, focusing on your own growth is important for your happiness.
“We often compare ourselves with others who are doing better or not as well as ourselves,” says Dr. Jack. “But I suggest comparing yourself with your past self and your future self. This can make you feel proud of what you’ve achieved (实现) and excited about what you might do. Focusing on your own purposes is more worthwhile (值得做的) than always trying to come out on top.”
Comparing yourself with those around you is natural and we often do it without realizing it. It can help us to be clear about our achievements and to form friendships with new people who have similar interests. However, it’s important to remember that nobody is perfect in real life. It is also important to take note of how the comparison is making you feel. “If you begin to feel quite low, focus on your own strengths,” says Jack. In other words, you can ask yourself questions like “what can I do well in ”, which can help you believe in yourself.
Maybe here you are wondering “What if all my friends are better than me ” Dr White says that jealousy (妒忌) is not bad but focusing on bettering your own work can make you feel a sense of achievement. He also mentions that learning to celebrate your friends’ success can not only help to cheer your friends up, but also help you feel good. It will encourage you to build each other up.
63.What does the writer tell us in Paragraph 1
A.We should compare with others. B.We should share things with brothers.
C.We should enjoy concerts with sisters. D.We should focus on our own growth.
64.Why should you compare yourself with your past self
A.To care about yourself. B.To change your purposes.
C.To increase your excitement. D.To be proud of your achievement.
65.What does the underlined phrase “your own strengths” probably mean in Paragraph 3
A.What you’re good at. B.What you’ve understood.
C.What you’re crazy about. D.What you’ve experienced.
66.What would be the best title for the passage
A.Plan Your Own Future. B.Enjoy Your Own Happiness.
C.Run Your Own Race. D.Follow Your Own Dream.
D
Living in Shanghai with a bamboo bike, you can enjoy so much more than in a car—that’s the lifestyle David Wang, a 35-year-old American, likes to share. He likes making his eco-friendly (环保) bicycles.
Bamboo is an eco-friendly material. “There are thousands of types of bamboo in China,” Wang said. “It grows very fast and is a very good material for bike frames (框架).”
His idea for bamboo bikes started to take shape (形成) in Beijing. There Wang found more and more people chose to drive cars rather than ride bikes, even if they had one. Wang said, “I was thinking how we can make bikes fun and cool again, and using an eco-friendly material is one way. The other way is teaching young people to make their own bike because when you make something yourself, it feels quite different.”
So he created a bamboo bike club, named BBB (Bamboo Bicycle Beijing & Beyond) in Beijing and ran it for seven years. It was popular with those who would love to make their own bamboo bike and explore the world on one they had made.
After his second daughter was born, he moved to Shanghai. “ I wanted to have a different and better environment for my daughters,” Wang said. “ Shanghai is a great city for families, especially for little kids.” If Beijing is where he started the idea to make bamboo bikes, Shanghai is where the idea turned into a real business.
“I just got my business license (营业执照),” Wang said, “and I have found some factories in Anji, Zhejiang province to help me produce bikes in the future.” He has named his studio “ Brook & Breeze ” after his daughters. “We gave them those names largely because we wanted them to be part of nature. It also gives meaning to what I do, my career, to let people use a natural thing and explore nature.”
67.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.Meanings of making bamboo bikes. B.Reasons for using bamboo to make bikes.
C.Steps of making bikes from bamboo. D.Advantages of making bamboo bikes.
68.Where did Wang come up with his idea of making bamboo bikes
A.In Shanghai. B.In Beijing. C.In Anji. D.In New York.
69.How can we make bikes fun and cool according to David Wang
① By using an eco-friendly material.
② By teaching young people to make their own bike.
③ By creating a bamboo bike club.
④ By growing our own bamboo for bamboo bikes.
A.②③ B.③④ C.①② D.①④
70.What lifestyle may David Wang like best
A.Simple and green. B.Exciting and busy.
C.Strange and crazy. D.Rich and successful.
六、任务型阅读(满分10分)
阅读短文,根据短文内容回答问题。
David is a 15-year-old boy and he is crazy about space. He always wonders how space stations work. For him, a space camp is greater than any other camp in the world. He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.
At the age of seven, David got a model of the spaceship. Then he had his first astronaut training experience. That’s what made him a big fan of space. He and his parents were invited to a Family Space Camp. They had a taste of what it was like to travel in space. Everything was magical. David felt excited and couldn’t forget that wonderful day.
So far, David has been to many space camps over the last eight years. Last month, he went to a new space camp with his classmates. It had a lot of fun and special training programs, and he enjoyed all of them.
There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. “I feel like a real astronaut in the space camp.” he said. “My dream has been to work for China space since I was a little boy, and all of these things can help me learn more and get closer to my goal.”
These experiences have influenced his life. Now David is studying space science. Although it is hard for him, he has made up his mind to be a space engineer in the future.
71.How can David learn more space
72.What made David a big fan of space
73.How many years has David been in space camps
74.Why does David like space camps
75.Do you think David can realize his dream Why or why not
七、补全对话(满分5分)
根据对话内容,在每小题的空白处,写出一个完整的句子,使对话意思完整。
A: Hello, John. Long time no see. 76
B: Not bad. What are you busy doing
A: 77 .
B: Oh, the toy bear looks so cute.
A: Could you help me pass the scissors
B: Sure. Here you are. 78
A: It’s made of old clothes and waste cotton.
B: Wonderful! You are helping protect the environment.
A: Yes, you are right. 79 .
B: What kind of things do you recycle
A: I recycle all kinds of things, such as waste bottles. used cans and waste boxes.
B: Sounds great! 80 I want to join you.
A: Certainly. I will show you how to make a toy bear later.
八、书面表达(满分15分)
81.假设你叫李华,你的笔友Tony要来中国旅游,回国前他想给家人买一件代表中国文化的礼物。他通过邮件询问你的意见,请你用英文给他回复邮件。
要点提示:
1. What do you advise him to buy
2. Tell something about it.
3. Why do you advise him to buy it
要求:
1.邮件须包括提示中的要点,可适当发挥。
2.文中不得出现你的任何真实信息(人名、地名和校名等);
3.词数:80词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Tony,
Glad to hear from you. It’s easy to choose a gift which stands for Chinese culture._ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
参考答案
1.B
【原文】I have seven subjects at school now.
2.B
【原文】Be quick. The plane will take off very soon.
3.A
【原文】The sign says a rock band will play here on March 13.
4.B
【原文】Tom, can you help me carry these books to my office
5.C
【原文】My mom asked me to buy her a bag of salt, but I forgot all about it.
6.C
【原文】M: Good morning. Can I help you
W: Yes. Are there any tickets for the Chinese folk music concert on the 28th, please
M: Just a moment, please. Well I think you’ve made a mistake. It’s on the 30th.
W: Really
M: Yes. There is a classical music concert on the twenty-eight.
Q: When is the folk music concert
7.A
【原文】M: Maggie, have you finished your chemistry homework
W: Not yet, it’s a little bit difficult for me. What about you
M: Me neither. I also have some problems with it. Let’s go and ask the teacher for help.
W: Good idea.
Question: What is the possible relationship between the two speakers
8.C
【原文】略
9.B
【原文】略
10.C
【原文】A: Jane, are you nervous about going to a new school
B: No, really. I feel so excited that I only had a little sleep last night.
A: Oh, take it easy.
Q: How does Jane feel about going to a new school
11.A 12.B
【原文】M: Excuse me, madam. Could you please tell me the way to the nearest hospital
W: Sure. Walk along this street and turn left at the first crossing. Then you can see it on your right.
M: Is it far from here
W: No, it’s not far.
M: So I can go there on foot.
W: Certainly. It may take you about 10 minutes if you walk there.
M: Thank you very much.
W: You’re welcome.
Q: Where does the man want to go
Q: How long will it take to walk there
13.A 14.B 15.B
【原文】M: Excuse me, can you tell me where Xinhua Bookstore is, please
W: Sure. It’s on North Road. It’s a bit far from here.
M: How far is it
W: It’s about forty minutes’ walk.
M: That’s really far. Can I take a bus
W:Yes, look! The bus stop is over there across from my restaurant.
M: Which bus should I take
W: The No.12 bus.
M: Thank you very much. I’ll go there when I finish the lunch.
W: You are welcome. Have a nice meal.
Question: How far is the bookstore
Question: Which bus should the man take
Question: Where might the conversation take place
16.C 17.A 18.C
【原文】M: Jane, I heard you took part in the running competition.
W: Yes, I had a running race in the Central Park. I spent a lot of time and energy preparing for it.
M: Were they held on January 14
W: No, it was on February 4th. Thousands of runners run together to call on people to pay more attention to their health.
M: Sounds cool. It seems that you really enjoy it.
W: Yes, I think running can help me lose weight and reduce stress.
M: That’s true. How about your performance in the race
W: I did badly, but I didn’t give up. I think I need much better methods for exercise.
M: Don’t worry. Let’s ask our coach for advice.
Question: When was the running race held
Question: Why did so many people take part in the running race
Question: What can we get from the conversation
19.A 20.B 21.C
【原文】A: National day is coming. Do you have any plans
B: Yes, my teacher gives us some homework. That is to write about a trip. I’m going to travel.
A: Go traveling That’s wonderful. Where are you going
B: To Beijing. I look forward to it and my uncle works in Beijing. I’ll stay in Beijing for a week to get to know it well. Then he’ll take me to Shanghai, Hangzhou and Guangzhou.
A: I want to go to Tibet. I’ve decided to exercise to build myself up during the holiday.
B: I remember you don’t like exercise.
A: Yes, but I have to. You know, I’ve asked for leave several times because of my illness this term. That really has a bad influence on my study.
B: Yeah, I think doing sports will help you keep healthy.
Q: What is the homework about
Q: How many cities will the girl go
Q: What is the boy’s plan for the holiday
22.B 23.A 24.B 25.A
【原文】
Stephen likes playing basketball, so he often stays up late to watch basketball games on TV. Yesterday, the biggest basketball game was shown live on TV at 3 am, so he decided to wait for it and wouldn’t go to bed until the game was over. At 5 am, the game was over. He was very tired and fell asleep very soon.
Tom and Jack got up at 6:30 in the morning, but Stephen didn’t wake up. They went into his bedroom and said “Wake up Stephen or you will be late for school today”. However, Stephen didn’t hear them. He was still in bed sleeping soundly. Tom saw his glasses and said “look Jack, Stephen didn’t take off his glasses. Do you know why He wanted to watch the basketball game more clearly in his dream.”Hearing this, Stephen was woken up at once.
Question: What is Stephen
Question: How long did the game last
Question: Why did Stephen still wear his glasses when sleeping
Question: What happened at last
26.restaurants 27.twenty/20 28.steel 29.students 30.helpful
【原文】
Hi, friends. Please follow me and look at the great invention. It is a cooking robot. People can use it in restaurants. It can cook more than twenty Chinese dishes. What’s it made of It is made of wood and steel. It was made by some students at Zhejiang University. It can be flooded and it is not heavy at all. After the robots are used for sometime in China, the users all agree that the cooking robots are helpful. Next they will be sold to many foreign countries.
31.A 32.C 33.C 34.A 35.D 36.D 37.B 38.D 39.B 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和狗Cookie之间的故事,Cookie陪伴了作者许多年,是作者的旅行伙伴,作者很感激Cookie的陪伴。
31.句意:虽然对我来说再养一张嘴很难,但我从来没有多想。
Though虽然;Because因为;If如果;While当……时候。根据“it was hard for me to add another mouth to feed, I never gave it a second thought”可知,前后句之间是让步关系,所以用though引导让步状语从句,故选A。
32.句意:Cookie很聪明。
big大的;pretty漂亮的;clever聪明的;pity遗憾。根据“She could quickly connect seeing my bags spread across the bed with my leaving on a trip”可知,Cookie能够迅速地把看到我的包在床上散开和我要出去旅行联系起来,所以Cookie是聪明的,故选C。
33.句意:她也很擅长用尾巴表达不高兴,试图让我留下来。
laugh笑;cry哭;stay留下;leave离开。根据“unhappiness with her tail”可知,Cookie表达不高兴是为了让作者留下来,故选C。
34.句意:当我回到家写故事的时候,她总是坐在我的书桌旁,我们可以聊聊我去了哪里,看到了什么。
always总是;seldom很少;sometimes有时;never从不。根据“When I came back home and wrote my stories”可知,Cookie总是坐在书桌旁陪伴作者,故选A。
35.句意:我们像只有动物和那些爱它们的人才能做到的那样交流。
worried about担心;shouted at对……大喊大叫;complained to向……抱怨;communicated with与……交流。根据“where I’d been and what I’d seen”可知,此处指Cookie和作者之间的交流,故选D。
36.句意:当然,她并不理解我真正在写什么。
like喜欢;write写;read读;understand理解。根据“If she turned away to start cleaning a paw”可知,Cookie不理解作者真正在写什么,故选D。
37.句意:但是和她这样的交流是我把故事推向更高层次的方式。
risks风险;ways方式;results结果;problems问题。根据“pushing a story to a higher level”可知,此处指和Cookie的交流是作者把故事推向更高层次的方式,故选B。
38.句意:一些读者可能会认为有这样的关系是不可能的,但像我这样的狗主人会知道这是真的并且理解。
harmful有害的;right正确的;valuable有价值的;impossible不可能的。根据“but dog owners like me will know it’s true and understand”可知,前后句之间表转折,所以此处指一些读者认为有这样的关系是不可能的,故选D。
39.句意:我的心都碎了,因为我的朋友Cookie永远离开了我。
loved爱;left离开;hated讨厌;forgot忘记。根据“My heart is broken”可知,Cookie永远离开了作者,故选B。
40.句意:我很想念她,我也很感激她这么多年陪在我身边,倾听和简单地爱着。
kind善良的;helpful有帮助的;thankful感激的;friendly友好的。根据“listening and simply loving”可知,Cookie陪伴了作者许多年,所以作者很感激Cookie,故选C。
41.are 42.anything 43.But 44.how 45.most 46.began 47.interested 48.an 49.Second 50.actively 51.and 52.to understand/understand 53.diaries 54.useful 55.has become/becomes
【导语】本文讲述了作者分享自己学习英语的经历和方法。
41. 句意:他们害怕上英语课。句子是一般现在时,主语是复数,be动词用are。故填are。
42.句意:他们只是躲在课本后从不说什么。此句是否定句,应用anything替换something。故填anything。
43.句意:但我觉得很简单。前后是转折关系,应用but连接。故填But。
44.句意:很高兴告诉你我如何学习英语。根据“tell you something about...I study English.”可知,作者要告诉大家自己是如何学习英语的,应用how引导宾语从句。故填how。
45.句意:首先,我认为兴趣是学习英语最重要的东西。此处是形容词最高级结构,应用the most+形容词important。故填most。
46.句意:当我开始学习英语时,它对我来说是新鲜的。根据“it was fresh for me”可知,本句是一般过去时,动词用过去式。故填began。
47. 句意:我对此感兴趣,所以我努力去学。be interested in“对……感兴趣”。故填interested。
48.句意:很快我们进行了英语考试,我取得了好成绩。此处泛指一场考试,English以元音音素开头,应用an。故填an。
49.句意:第二,我通过以下方式学习。根据前面的“First”可知,这里是第二点,应用second。故填Second。
50. 句意:积极地说。空处修饰动词,应用副词。故填actively。
51.句意:大声朗读并拥有广泛的词汇量。前后是并列关系,应用“and”连接。故填and。
52.句意:它们帮助我很好地理解一些单词的意思。help sb (to) do sth“帮助某人做某事”。故填(to) understand。
53.句意:我每天还坚持写英语日记。diary是可数名词,此处应用复数表示泛指。故填diaries。
54.句意:我认为这对提高我的英语写作很有帮助。空处作表语,需要用形容词useful“有用的”。故填useful。
55.句意:英语(已)成为我亲密的朋友。分析题干可知,此句可以用现在完成时,主语是第三人称单数,助动词用has;也可以用一般现在时,谓语动词用三单。故填has become/becomes。
56.C 57.B 58.D
【导语】本文主要介绍了三个学生对微信和博客的不同看法。
56.细节理解题。根据“I like WeChat. It is fast, convenient and fashionable”可知,David认为微信速度快,方便并且时尚。故选C。
57.细节理解题。根据“I often write something on my MicroBlog, for example, ‘I’m in blue today. I didn’t pass the exam.’”可知,Alice会在博客上记录自己的感受。故选B。
58.细节理解题。根据“As to MicroBlog, I don’t think it is a good way to make friends”可知,Lily认为博客不是一个交朋友的好方法。故选D。
59.A 60.B 61.B 62.A
【导语】本文介绍了世界上一些有趣的节日——西班牙的西红柿节、英国的滚奶酪节、美国的火人节和泰国的宋干节。
59.细节理解题。根据“Throwing tomatoes—Spain (西班牙)...The festival takes place in the last Wednesday in August.”可知,人们可以在8月去西班牙过西红柿节。故选A。
60.细节理解题。根据“Rolling cheese—England...It takes place on Cooper’s Hill.”可知,英国的滚奶酪节在库珀山上举办。故选B。
61.细节理解题。根据“Pouring water—Thailand The Songkran Festival is the celebration of the New Year in Thailand. Thailand celebrates the New Year from April 13th to 15th.”以及“Burning man—America The Burning Man Festival lasts a week in September.”可知,文中提到的节日并不是都在一天之内举办,泰国的宋干节会持续三天,美国的火人节会持续一周。故选B。
62.推理判断题。根据“Interesting festivals in the world”,“Songkran is one of the most important reasons why foreigners travel to the beautiful land.”并通读全文可知,本文介绍了世界上一些有趣的节日,而这些节日也是吸引游客的理由,由此推知,这篇文章来自一本旅游指南。故选A。
63.D 64.D 65.A 66.C
【导语】本文建议我们不要与别人比较,要专注于自己。
63.细节理解题。根据第一段中的“Even though comparisons (比较) are common and can sometimes help us, focusing on your own growth is important for your happiness.”可知,尽管比较很常见,有时也有帮助,但关注自己的进步对你的快乐很重要。故选D。
64.细节理解题。根据第二段中的“But I suggest comparing yourself with your past self and your future self. This can make you feel proud of what you’ve achieved (实现) and excited about what you might do.”可知,把自己和过去的自己进行比较,会让你对自己所取得的成就感到自豪。故选D。
65.词句猜测题。根据第三段中的“‘If you begin to feel quite low, focus on your own strengths,’ says Jack. In other words, you can ask yourself questions like ‘what can I do well in ’, which can help you believe in yourself.”可知,如果你开始感觉很低落,关注自己的优势,找到自己的优势,可以帮助你信任自己,所以划线部分的含义是“优势”,A项符合。故选A。
66.最佳标题题。通读全文可知,本文建议我们不要与别人比较,要专注于自己,C项符合。故选C。
67.B 68.B 69.C 70.A
【导语】本文主要介绍美国人王大卫用竹子制作自行车的故事。
67.主旨大意题。根据“Bamboo is an eco-friendly material.”可知,这段主要讲作者用竹子制作自行车的原因,因为它环保。故选B。
68.细节理解题。根据“His idea for bamboo bikes started to take shape (形成) in Beijing.”可知,王是在北京想出做竹制自行车的主意。故选B。
69.细节理解题。根据Wang said, “I was thinking how we can make bikes fun and cool again, and using an eco-friendly material is one way. The other way is teaching young people to make their own bike because when you make something yourself, it feels quite different.”可知,王说我们可以通过两种方式让自行车变得有趣又酷,一是使用环保材料,二是教年轻人自己制作自行车。①②符合语境。故选C。
70.推理判断题。根据“He likes making his eco-friendly (环保) bicycles.”及“It also gives meaning to what I do, my career, to let people use a natural thing and explore nature.”可知,他喜欢生态友好,融入自然的生活。A项“简单和绿色”的生活方式符合语境。故选A。
71.By visiting a space camp. 72.His first astronaut training experience. 73.For eight/8 years./ Eight years. 74.He feels like a real astronaut in the space camp. 75.Yes (, I do). Because he works hard for his dream.
【导语】本文主要介绍了David对太空的热爱。
71.根据文中“He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.”可知,David认为他可以通过参观太空营来更多地了解太空。故填By visiting a space camp.
72.根据文中“Then he had his first astronaut training experience. That’s what made him a big fan of space.”可知,David的第一次宇航员训练经历使他成为太空的狂热粉丝。故填His first astronaut training experience.
73.根据文中“So far, David has been to many space camps over the last eight years.”可知,David在这些太空营待了8年的时间。故填For eight/8 years./ Eight years.
74.根据文中“There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. ‘I feel like a real astronaut in the space camp.’ he said.”可知,David喜欢太空营的原因是他在太空营里感觉自己像一名真正的宇航员。故填He feels like a real astronaut in the space camp.
75.开放性试题,答案言之有可即可。参考答案Yes (, I do). Because he works hard for his dream.
76.How is it going 77.I’m making a toy bear 78.What’s it made of 79.I often recycle things in my life 80.Can you tell me how to make a toy bear
【导语】本对话中的两个人主要讨论了如何利用旧衣物和废弃物制作玩具熊,从而达到环保的目的。
76.根据“Long time no see...Not bad”可知,此处是问候对方最近怎么样。故填How is it going。
77.根据“What are you busy doing ”,“Oh, the toy bear looks so cute.”和下文可知,A正在制作玩具熊。故填I’m making a toy bear。
78.根据“It’s made of old clothes and waste cotton.”可知,问它是由什么制作的。故填What’s it made of。
79.根据“You are helping protect the environment.”和“What kind of things do you recycle ”可知,是说自己经常回收生活中的东西。故填I often recycle things in my life。
80.根据“I want to join you.”和“I will show you how to make a toy bear later.”可知,请求对方告诉自己如何制作一个玩具熊。故填Can you tell me how to make a toy bear。
81.例文
Dear Tony ,
Glad to hear from you. It’s easy to choose a gift which stands for Chinese culture. I’d love to give you my suggestion about Chinese gift. From my point of view, paper cuttings are a good choice to be special Chinese gifts for your family.
Paper cuttings are usually used to decorate the house. They are put on windows, doors and walls to celebrate the Spring Festival. Paper cuttings are a traditional Chinese culture, from which you can have a better understanding of China. People like them very much because they are seen as symbols of wishes for good luck and a happy new year.
I hope my advice is helpful. Best wishes !
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据题干中的提示信息介绍一件代表中国文化的礼物,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作方法]
第一步,介绍推荐的礼物是什么;
第二步,介绍这个礼物;
第三步,说明推荐理由。
[亮点词汇]
①from my point of view依我看来
②be used to do被用来做某事
③be seen as被看成
[高分句型 ]
①Paper cuttings are a traditional Chinese culture, from which you can have a better understanding of China.(定语从句)
②People like them very much because they are seen as symbols of wishes for good luck and a happy new year.(because引导原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。