濮阳市一高2024级高二上学期开学摸底检测
参考答案和解析
第一部分 听力
1-5 ABCAC 6-10 BAACC 11-15 ACABC 16-20 BABCA
第二部分 阅读理解
第一节
A.【语篇导读】本文主要介绍了在线健康平台Goldster。
21.C 细节理解题。根据第一段内容可知,Goldster是一个在线健康平台。
22.B 细节理解题。根据“2:15-2:45 pm...movement assessments.”可知,关于运动基础的演讲时间是2:15。
23.D 细节理解题。根据倒数第二段中“Claudia le...of health concerns.”可知,Claudia le Feuvre在处理各种健康问题方面很有经验。
B.【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述的是Michael独自穿越加拿大,通过这次旅程来支持环保组织。在旅程中他经历了重重困难。该故事表明的是志存高远的人是可以创造奇迹的。
24.C 推理判断题。根据第二段中“It is a beautiful landscape,but with a strong sense of sadness because of the absence of woodland,wildlife and people.”可推知,苏格兰高地可能曾经是大片森林的所在地。
25.B 推理判断题。根据第三段“The enthusiastic walker shared some of his experiences...in the waterway section of the Great Canada Trail in Northern Ontario.”可知,迈克尔的旅程是一次具有挑战性的经历。
26.B 推理判断题。根据第四段“Yet Mr Yellowlees was deeply touched by the warmth of the people along the way.In every town and village,people offered him food,shelter and donations.”可知,一路上人们对Michael的行为是支持的。
27.C 推理判断题。根据倒数第二段“Steve Micklewright,chief executive officer of Trees for Life...an individual can really make a difference.’”可推知,C项“Ordinary people who aim high can work wonders.”与Steve Micklewright所说的话意思相近,他可能会同意。
C. 【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文,主要介绍了农业旅游为城市的人们提供了独特的乡村体验,让人们可以从其中体验到从农场到餐桌背后的世界。
28.A 推理判断题。通读第一段可知,该段主要描述了孩子和大人们在农场收集鸡蛋和喂鸡的情景;接着第二段首句“The egg harvest is a brief,carefully designed agritourism experience offering an experience of the labor rather than just having a bite of food.”提出本文主题:农业旅游。由此可推测出,第一段描述大人和孩子捡鸡蛋是为了引出本文农业旅游的主题。
29.B 推理判断题。根据第二段第二句“Snatching a few eggs and uprooting a few vegetables on the farm tour don’t constitute a full day’s work,but it is also a useful reminder that food doesn’t just magically appear on restaurant plates or grocery store shelves.”可推知,消费者可以做一些简单而有意义的农活。
30.D 细节理解题。根据倒数第二段第二句“In the new urban-centered world,enterprising farmers have found plenty of opportunities to sell their rural lifestyle along with their crops.”可知,有远见的农民在出售农作物时也在推销他们的生活方式。
31.C 推理判断题。根据最后一段中的“For varying investments of time,energy,and money,anyone can engage in our farming system,giving consumers a peek behind the farm-to-table world.”并结合全文内容可知,作者认为,农业旅游能够让消费者了解从农场到餐桌背后的世界。由此可以推知,作者对农业旅游持支持态度。
D. 【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述的是体重过轻带来的健康风险及挑战,分析其成因,并探讨如何通过合理的饮食和心理支持来改善体重不足的问题。
32.C 推理判断题。根据第一段“‘I’d like to have your problem!’It is a common remark made to underweight people,who tend to awake more envy than sympathy.However,underweight people have just as much trouble putting on the pounds as overweight people have losing them — they are also related to health risks.”可知,肥胖或太瘦都可能会有健康风险。
33.B 细节理解题。根据第三段中的“People can also lose a lot of weight due to a serious disease or chemotherapy.”可知,得了大病的时候人们可能会体重过轻。
34.B 推理判断题。通读最后一段可知,作者在描写“瘦”时用了许多生动形象的词语,如baggy,widen和stick out等,以达到“生动”的效果。因此本段的写作风格是生动的。
35.D 主旨大意题。纵观全文可知,本文主要讲述了偏瘦的人所面临的问题,包括他们难以增重以及与健康风险相关的内容,所以D项“瘦并不时髦”是本文最好的标题。
第二节
【语篇解读】本文是说明文,介绍了一些缓解旅游焦虑的有效方法。
36.B 根据后文“To be able to best cope with your travel anxiety,you need to have a good understanding of the things that actually cause it.Once you understand what triggers your anxiety,you can plan ahead for the best ways to handle it.”可推断,本段讲述要理解你的焦虑的来源,因此推断B项“了解你的焦虑来自哪里。”为最佳标题。
37.G 前文“Plan out your trip details.One of the reasons for your travel anxiety is that you’re being taken out of your comfort zone and won’t have full control over everything.”建议要计划好旅行细节,缓解走出舒适区的不舒适带来的焦虑,因此推断G项“为了帮助缓解这种焦虑的感觉,试着尽可能详细地计划你的旅行。”符合语境,与标题一致,承接上文内容。
38.E 根据前文“Make use of different relaxation techniques.”可知,本段建议利用不同的放松技巧放松,因此推断E项“深呼吸是一种被证明有助于减轻压力的技巧。”符合语境,承接上文举例说明一种放松技巧——深呼吸。
39.F 前文“Have things with you that bring you joy.These can include physical items like a book to read,or a game to play.It can be extremely useful in distracting you from your negative feelings.Alternatively,you can create a playlist of songs you love or have your favourite TV show with you.”讲述可以随时携带一些让你快乐的东西来缓解焦虑,例如书、游戏,也可以创建你爱的歌单或者携带最喜欢的电视节目,因此推断F项“它们会占用你的注意力,减少你的焦虑感。”符合语境,They指代前文提到的缓解焦虑的东西。
40.D 前文“Don’t forget your physical health.Being physically active is a great way to reduce feelings of anxiety and stress.”讲述积极锻炼身体是缓解焦虑的好方法,因此推断D项“确保每天都进行体育锻炼。”符合语境,呼应前文提到的“保持身体健康”。
语言文字运用
【语篇导读】文章主要讲述10岁的患有自闭症的摩根总是有一双敏锐的眼睛,他用相机来拍摄周围的世界。
41.C 根据下文“he has shown...photography.”可知,摩根有一双独特的眼睛。
42.B 根据句中“Diagnosed(被诊断)...age of 3”可知,摩根患有自闭症,因此很难与别人交流。
43.D 根据空后“these difficulties”以及“he has shown...others”可知,上下文之间为转折关系,表示尽管有这些困难,他还是表现出特殊才能。
44.A 根据句中“he has shown...details”可知,他有特殊才能,能够注意到别人没有注意到的细节。
45.B 此处表示摩根用相机拍摄周围的世界,是探索自然摄影艺术。
46.C 根据后文“merely capturing...photography business”可知,摩根不满足于仅仅拍摄照片。
47.A 根据空后“he donates...Arts Initiative”可知,摩根给从事艺术的自闭症艺术家捐助,这件事是很不同寻常。
48.B 此处表示摩根把自己从事摄影所获得收益的10%捐赠出来,以支持从事艺术的自闭症艺术家们。
49.C 此处表示他摄影的动机不仅仅是为了经济利益,超越了经济利益。
50.D 此处表示他把遇到的美拍摄下来与他人分享。
51.A 根据后文的“with one ...Geographic”可知,他的摄影作品获得了认可。
52.B 此处表示摩根所拍的一张照片被《国家地理》选中,在宾夕法尼亚州展出。
53.D 此处表示摩根的摄影让人们忽略他的问题,看到了他的可取之处。
54.C 根据全文可知,摩根虽然是患有自闭症的孩子,但是他喜爱摄影,并且作品也获得了认可;所以他妈妈对他的评价是:他会找到自己的路。
55.D 从文章可知摩根患有自闭症,但是他从事摄影并获得认可,他本人是探索自己的极限,所以他给人们的建议也如此。
【语篇导读】文章主要介绍了Citywalk这种新型的旅游方式。
56.least 考查形容词。根据句意,用形容词最高级修饰名词。
57.as 考查介词。emerge as意为“成为”。
58.which/that 考查定语从句。先行词是things,在从句中作宾语,用which或者that引导。
59.attractions 考查名词。tourist attraction意为“旅游胜地”;根据centers可知,用复数形式。
60.leisurely 考查副词。空处应该用副词修饰动词。
61.have been posted 考查动词时态和语态。主语与谓语之间为动宾关系,用被动语态,根据时间状语in recent months可知,用现在完成时的被动语态。
62.planned 考查形容词。空处填形容词作定语。
63.to promote 考查非谓语动词。根据句意,此处动词不定式表目的。
64.an 考查冠词。此处approach为名词,且为元音音素开头,用an。
65.implies 考查主谓一致。根据空前的and可知,空处和前文的sees并列,用动词第三人称单数形式。
第四部分 写作
66.
Insights from a UK Exchange
I’m Li Hua.And I have just completed my two-week academic exchange programme in the UK recently. This unique experience granted me a front-row seat to both diverse learning environments and local life. Academically, I engaged with challenging coursework and dynamic seminars, l earning not just from textbooks but from lively debates with peers. Living alongside local students, I navigated the intricacies of daily life abroad, adapting to new norms and customs.
The greatest challenge Overcoming the initial language barrier and adjusting to cultural differences! However, these obstacles became steppingstones to my growth. This adventure has taught me that embracing challenges is essential for fostering intercultural understanding and personal growth.
67.
Just then a few young men noticed my struggle in the wheelchair and came to help me. They carefully lifted me and my wheelchair up the steps and onto the train. I thanked them profusely, tears of gratitude welling up in my eyes. During the journey, I felt a mix of excitement and anxiety.I had never done something like this on my own before , but I was determined to reach home.When the train finally pulled into my destination station, I took a deep breath and wheeled myself off, ready for the next part of my adventure.
When I finally arrived home, making it indoors, Mum was shocked to see me. She couldn’t believe that I had managed to make it home on my own. She hugged me tightly, tears streaming down her face. I told her about my journey and all the kind people who had helped me along the way. We spent a wonderful Christmas together, and I realized that even in the most difficult situations, there is always a way forward if you have courage and determination. That Christmas became a special memory,a reminder of my strength and the kindness of strangers. 11.How long was the man in Thailand
濮阳市一高2024级高二上学期开学摸底检测
A.About 8 weeks.
B.About 6 weeks.
C.About 4 weeks.
12.What colour was the man's shirt
英语
A.Pink.
B.Black.
C.White.
第一部分听力(共两节,满分30分)
听第9段材料,回答第14至16题。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
13.What are the speakers doing
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、.C三个选项中选出最佳选项。
A.They are preparing for a meal.
听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
B.They are decorating their kitchen.
1.Where does the conversation probably take.place
C.They are.talking about cooking skilis.
A..At a teahouse.
B.Ata supermarket.
C.At a restaurant.
14.What do the speakers really need
2.What are the speakers.doing at the moment
A.Apples.
B.Sugar.
C.Birtter.
A.Watching a match:
B.Looking ata poster.
C.Deciding to join a team.
15.How much butter do the speakers need to make the food
3.How many days does the woman work in a week
A.Acup.
B.200 grams.
C..100 grams
A:About four days.
B.Nearly five days.
C.Almost six days.
16.What will the man do next
4.When was the wedding
A.Wash dishes.
B.Go shopping.
C.Make apple pies
A.In January.
B.In June.
C.In July.
听第10段材料,回答第17至20题。
5.What's the probable relationship between the speakers
17.Why does the speaker love'San Diego
A.Classmates.
B.Neighbours.
C.Colleagues.
A.Because it is almost sunny every day.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
B.Because it is near the Pacific Ocean.
听第6段材料,回答第6、7题。
C.Because it is sometimes windy:
6.Where does the conversation probably take place
18.What does the speaker love to.do.in the summer
A.In the street.
B.In the schoolyard.
C.In the library.
A.To go to the seashore.B.To go to the zoo.
C.To sit in the sun.
7.Where is the woman.going
19.What's the speaker's favourite thing about San Diego
A.To the library.
B.To the registration office
C.Tothe lecture theatre.
A.The sunny weather.B.The animals in the zoo.
C.The restaurants of many types.
听第7段材料,回答第8至10题。
20.What will the speaker be after college
8.What was the man doing recently
A.Avet.
B.Ateacher.
C.A businessman.
A.He was probably writing a report.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
B.He was worried about the meeting.
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
C.He was probably waiting for the agenda.
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
9.What will the woman do next
A
A.Present the report.
B.Meet Sven later.
C.Send an email to everyone.
Join Goldster for a fabulous free online experience and discover how to feel more confident in
听第8段材料,回答第11至13题。
your footing-and prevent falls.You'll also gain valuable insights into building strength,mobility;and
10.What's the man looking at
flexibility through this transformatiye event.Start your journey towards a more confident and balanced
A.A book.
B.A letter.
C.A photo.
you!
第1页共5页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。

![[齐鲁名校大联考]2026届山东省高三第一次学业水平联合检测地理试题4](/notimg.gif)