Unit 6 When disaster strikes 单元限时检测(含答案解析)2025-2026外研版英语八年级上册


Unit 6 When disaster strikes 单元限时检测
完形填空(10分)
[2025 黑龙江大庆调研]I am Jonas from China.Last year I met a terrible flood.It ___1___ raining in July and kept raining almost a month.The water on the streets got ____2____every day.We used boats instead of cars.We lost lots of things.Schools closed and farms were destroyed.We ___3___food and clean water.In some places the water was higher than the buildings.I felt like we lived in a(n) ___4___ world.
Because of the flood,lots of illnesses broke out.Some people died.The soil and other things made the water become very 5 .It was in summer,so hot weather and dirty water made the air very bad.People got ill and hospitals didn't have enough rooms for 6
When the flood was over,I 7 my city.Everything was destroyed and lots of people were sick,but we were still very 8 ,I think.We started to rebuild our city,take care of the 9 people,and help them out of the hospitals.I just hope that one day,people can 10 the natural disasters effectively whenever they happen.
( )1.A.started B.finished C.wanted D.liked
( )2.A.less and less B.higher and higher C.dirtier and dirtier D.cleaner and cleaner
( )3.A.spent B.lost C.bought D.cost
( )4.A.fire B.water C.tree D.animal
( )5.A.white B.fresh C.dirty D.clean
( )6.A.doctors B.nurses C.patients D.medicine
( )7.A.looked for B.looked up C.looked around D.looked after
( )8.A.strong B.weak C.clever D.outgoing
( )9.A.poor B.sick C.homeless D.careless
( )10.A.study B.continue C.help D.face
二、阅读理解 A(10分)
[2025 广西崇左期末]Dust storms (沙尘暴) appear when strong wind blows sand and dirt from a dry surface.Strong dust storms may cause deaths,so you should know how to protect yourself from dust storms when you meet them.
Be careful of dust storm warnings Dust storms probably happen on hot summer days,and it's not safe for people to travel during this period. So you should listen to the local TV or radio before travelling, and consider changing or giving up your trip if dust storms are predicted(预测).
Be prepared If you are in a place where storms happen often,carry a mask(面具)to keep dust and dirt away from your face,and a pair of glasses to protect your eyes.
Stay inside Do not move around when a dust storm comes,as you will not be able to see hidden(隐藏的)dangers.So if you are in a house,don't go out and just stay inside.
Protect yourself from flying objects Cover your body as much as possible in a dust storm.A strong wind of dust storms can carry heavy objects,so you should try to stay low and close to the ground, and protect your head with your arms or a backpack.
( )1.The underlined word“dirt”mentioned in the first paragraph means“ ”.
A. 烂泥 B. 尘土 C. 废水
( )12.What should you do before you travel according to the passage
A.Pack your backpack.
B.Bring some money with you.
C.Listen to the local TV or radio.
( )13.Which of the following may NOT be needed when you meet a dust storm
A.A knife. B.A mask. C.A pair of glasses.
( )14.What can we learn from the passage
A.It is safe to travel on hot summer days.
B.People should stay inside when a dust storm comes.
C.A strong wind of dust storms can't carry heavy objects.
( )15.What's the main idea of this passage
A.How to predict dust storms.
B.How to reduce dust storms.
C.How to protect yourself from dust storms.
三、阅读理解 B(10分)
[2025 甘肃定西期中]Do you live in an area hit by snow in winter If so,you may experience snowstorms.A snowstorm is a very heavy fall of snow,usually with a strong wind. Now let's take a closer look at it.
Snowstorms make it difficult for people to travel.They also make it difficult for people to buy food and other things they need for daily life. Snowstorms can also lead to health risks,including frostbite (冻伤) .
You should pay attention to the weather report.Then you can get well prepared for snowstorms.You can change your travel plan in time before snowstorms arrive.Prepare what you need to keep warm,and save enough food and water for your family.If your house is not strong enough,move to a safer place quickly.In this way,you won't get hurt if it is damaged by heavy snow.
If you are indoors,try not to go out.Use heating tools in a proper (恰当的) way when staying indoors.If coal is used for heating,keep the windows open to avoid carbon monoxide poisoning (一氧化碳中毒) .If you have to go out,you need to wear thick clothes to keep warm.And you'd better wear proper shoes to prevent you from falling down. Besides,be careful of falling power lines,because they can be dangerous for people on foot.
These are some basic things about snowstorms, and you need to keep them in mind.Protect yourself during snowstorms.
( )16.What question can describe the second paragraph
A.How can people live in a snowstorm
B.What should people do in a snowstorm
C.What influences can snowstorms bring
D.Why are people afraid of snowstorms
( )17.What does the underlined word“it”in Paragraph 3 refer to
A.The house. B.The travel. C.The food. D.The plan.
( )18.Why should we wear proper shoes
A.Because they make our feet comfortable.
B.Because they can stop us from falling down.
C.Because they help us to walk or run fast.
D.Because they are nice and cheap.
( )19.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The snowstorm only happens in the day.
B.It will also rain when a snowstorm arrives.
C.The snowstorm has no influence on people's travel.
D.When a snowstorm arrives,it will snow
heavily and the wind will blow strongly.
( )20. Where can we read the passage
A.In a book about illnesses. B.In a newspaper about culture.
C.On a website about hard life. D.In a magazine about weather.
四、阅读还原(10分)
答案21—25
[2025 山东枣庄期中] In China,safety education is becoming more and more important now.The last Monday in March is for students to learn it at school.It helps students learn more about what they should do to keep themselves safe. 21
Stampedes(蜂拥),earthquakes and fires are the main topics at school.
__22 When students around you begin to push (推) ,just stand there and try to hold onto something.If you fall down in the crowd,move to one side and protect your head with your hands around.
When earthquakes happen,you can get under a desk quickly. 23 You should find a place away from buildings and trees if you are outdoors.
__24 You had better put something wet over your mouth and nose.In this way,you won't breathe in smoke. 25 That's very dangerous!When you want to get out,you should make yourself close to the floor.
五、阅读下面短文,在空白处填入一个适 当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)(10分)
[2025 辽宁阜新调研] The storm brought people closer together.Ben could hear strong winds outside his home in Alabama.Black 26. (cloud)were making the sky very dark.With no light outside,it felt like midnight.27. news on TV reported that a heavy rainstorm was in the area.
Everyone in the neighbourhood was busy.Ben's dad was putting pieces 28.______
wood over the windows while his mum was making sure the flashlights and radio 29. (be)working.She also put some candles and matches on the table.
Ben was helping his mum make dinner when the rain began to beat 30.________ (heavy)against the windows.Ben couldn't sleep at first.He finally 33._________ (fall)asleep when the wind was dying down at around 3:00 am.When he woke up,the sun was 32. (rise).He went outside with his family and found the neighbourhood in a mess.Fallen trees,33. (broke)windows and rubbish were everywhere.They joined the neighbours and tried their best 34._________(clean)up the neighbourhood together.
The storm broke many things apart, 35. it brought families and neighbours closer together.He went outside with his family and found the neighbourhood in a mess.Fallen trees,33. (broke)windows and rubbish were everywhere.They joined the neighbours and tried their best 34. (clean)up the neighbourhood together.
The storm broke many things apart, 35. it brought families and neighbours closer together.
六、从方框中选择合适的单词并用其适当形式填空(10分)
[2025山东德州期中]
provide happen enough they earthquake home food safe eat from the on
There was a big earthquake in southwest China. It happened in Sichuan Province, 36. 12th May.It destroyed the pandas' homes as well as their favourite 37.________ bamboo.Panda keepers had difficulty in providing food for the pandas because of the 38. .They were cold and hungry.And many keepers helped to save the pandas and sent them to the 39.________places.The government sent some fresh bamboo 40. other places.Still there wasn't 41.__________bamboo for all the pandas.The keepers could 42. them with fresh bamboo for the first two days,but on the third day,the pandas had to 43. rice porridge(粥) .But the keepers didn't give up and tried 44. best to save the pandas.Now,all the pandas are safe.It's our duty to protect animals,especially 45.______endangered animals,and protecting animals is protecting humans.
七、书面表达( 15分)
46.[2025 江苏盐城期末]期盼已久的寒假即将到来,为了能够度过一个愉快而又安全的假期,阳光中学的英文网站将举行“防灾减灾,守护安全”短视频创作比赛。假如你是阳光中学的李华,你打算参加本次活动。请根据以下流程图为你的短视频写一篇英文旁白。
注意事项:
(1)文中不得出现真实的姓名、校名等信息;
(2)文章须包含所有要点,可适当发挥以使短 文连贯通顺;
(3)词数90左右(开头和结尾已给出,不计入 总词数)。
Hi,everyone! ________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案:
一、
快速对答案 1-5 A B B B C
6-10 C C A B D
1.A 句意为:七月开始下雨,几乎持续了一个月 。start 意为“开始”;finish 意为“完成”; want 意为“想要”;like 意为“喜欢”。由 raining in July and kept raining almost a month 可知,雨是从七月开始下的。故选 A 项 。
2.B 由“We used boats instead of cars.” 推知, 水位不断上升。故选B 项 。
3.B spend 意为“花费”;lose意为“失去”;buy 意为“购买”;cost 意为“花费”。由前文描述 的洪水的影响可知,此处指失去了食物和干 净水。故选 B 项。
4.B 句意为:我感觉我们生活在一个水世界里。由"In some places the water was higher than the buildings.” 可知,洪水泛滥。故选 B项 。
5.C 句意为:土壤和其他物质使水变得非常脏。由下文 hot weather and dirty water 可知,水变脏了。故选 C 项 。
6.C 句意为人们生病了,医院没有足够的房间容纳病人。 doctor意为“医生”;nurse意为 “护士 ”;patient 意为“病人”;medicine 意为“药物”。由People got ill 可知,医院需要给病人提供房间。故选 C 项 。
7.C 句意为:当洪水结束时,我环顾我的城市。look for 意为“寻找”;look up 意为“查阅”; look around 意为“环顾四周”;look after 意为 “照顾”。洪水过后,作者应是环顾四周以查看周围的情况。故选 C 项。
8.A 句意为: ……但我想我们仍然很坚强。 strong 意为“坚强的”;weak 意为“虚弱的”;clever 意为“聪明的”;outgoing 意为“外向 的”。结合语境可知,尽管遭受重创,但人们 依然保持坚强,重建家园。故选 A 项 。
9.B poor 意为“贫穷的”;sick 意为“生病的”; homeless 意为“无家可归的”;careless意为“粗心的”。由lots of people were sick 和help them out of the hospitals 可知是需要照顾生病的人。 故选B 项 。
10.D 句意为:我只希望有一天,人们能有效地 应对自然灾害,无论它们何时发生。study 意为“学习”;continue意为“继续”;help 意为 “帮助”;face 意为“面对”。此处指应对自然 灾害。故选 D 项。
二、
快速对答案 11-15 B C A B C
11.B 词义猜测题。根据第一段"Dust storms appear when strong wind blows sand and dirt from a dry surface.”及常识可知,当大风从干燥的地面吹起沙子和尘土,沙尘暴就出现 了,因此 dirt 在此处意为“尘土”。故选 B项 。
12.C 细节理解题。根据So you should listen to the local TV or radio before travelling 可知选 C项 。
13.A 细节理解题。根据“If you are in a place where storms happen often,carry a mask to keep dust and dirt away from your face,and a pair of glasses to protect your eyes.”可知选 A项。
14.B 细节理解题。根据“So if you are in a house,don't go out and just stay inside.”可知选 B 项。
15.C 主旨大意题。通读全文可知,本文主要 介绍了在沙尘暴中如何保护自己。故选 C 项。
三、
快速对答案 16-20 C A B D D
16.C 主旨大意题。根据“Snowstorms make it difficult for people to travel...”可知第二段主 要介绍了暴风雪带来的影响。故选 C 项。
17.A 词义猜测题。根据“If your house is not strong enough,move to a safer place quickly.In this way,you won't get hurt if it is damaged by heavy snow.” 可 知 ,it 指代房子。故选A项 。
18.B 细节理解题。根据“And you'd better wear proper shoes to prevent you from falling down.” 可知选 B 项。
19.D 细节理解题。根据“A snowstorm is a very heavy fall of snow,usually with a strong wind.” 可知选 D 项。
20.D 推理判断题。本文主要介绍了暴风雪以及发生暴风雪时应如何做,故文章可能出现在一本关于天气的杂志上。故选 D 项 。
四、快速对答案 21-25 D E A F G
21.D 根据下文“Stampedes,earthquakes and fires are the main topics at school.”可知,选项 D 符合语境,故选D 项。
22.E 根据下文 “When students around you begin to push.move to one side and protect your head with your hands around.”可知,选项E 符合语境,故选 E 项。
23.A 根 据 上 文“When earthquakes happen, you can get under a desk quickly.”及选项可 知,此处是介绍地震发生时钻到桌子底下的 原因,选项A(它会保护你免受掉落的东西 的伤害。)符合语境,故选 A 项。
24.F 根据下文“You had better put something wet over your mouth and nose...”可知,此处是 介绍发生火灾时的做法,选项 F(发生火灾时,迅速离开教室。)符合语境,故选F 项 。
25.G 根据上文“In this way,you won't breathe in smoke.”及选项可知,此处是不能吸入烟雾的原因,选项G(烟雾使你咳嗽,你无法呼吸。)符合语境,故选 G 项 。
五、
26.clouds 由 were 及句子结构可知,此处需要 用复数名词作主语。故填clouds。
27. The 根据 news on TV reported 可知,此处表示特指,故用定冠词 the,句首单词首字母 大写。故填The。
28.of pieces of wood 指木条,符合语境。故填 of。
29. were 根据上下文可知,此处的时态为过去进行时,主语是复数,因此 be 动词用 were。 故填were。
30. heavily 此处需要用副词修饰动词 beat。 故填heavily。
31.fell 本文讲述过去发生的事情,因此用一般过去时。故填fell。
32. rising 句意为:当他醒来时,太阳正在升起。分析句子结构可知,此处是过去进行时 ,结合 was, 故填rising。
33. broken 句意为:到处都是倒下的树、破碎的窗户和垃圾。由语境可知,此处用形容词broken修饰windows。故填broken。
34.to clean 句意为:他们加入邻居们的行列,尽最大努力一起清理社区。此处是 try one's best to do sth(尽某人最大努力做某事)。故填 to clean。
35. but 分析句子结构可知,前后分句之间是转折关系,因此用but 连接。故填but。
六、
36.on 此处表示在具体某一天,应用介词on。 故填on。
37.food 句意为:它摧毁了熊猫的家园以及它们最喜欢的食物——竹子。根据 bamboo 可知竹子是它们最喜欢的食物,food 意为“食物”。故填food。
38. earthquake 句意为:由于地震,熊猫饲养 员很难为熊猫提供食物。此处是指因为这次地震,earthquake 意为“地震”。故填 earthquake。
39.safe/safer 句意为:许多饲养员帮助拯救了大熊猫,并将它们送到了(更)安全的地方。根据语境可知是把熊猫送到(更)安全的地方,safe 意为“安全的”,此处可表比较。 故填safe/safer。
40.from 句意为:政府从其他地方送来了一些新鲜的竹子。根据语境可知是从其他地方运来竹子。故填from。
41. enough 句意为:仍然没有足够的竹子来 养所有的熊猫。根据下文可知没有足够的竹子,enough 意为“足够的”。故填enough。
42. provide 句意为:饲养员可以在头两天为它们提供新鲜的竹子,但在第三天,熊猫不 得不吃米粥。根据them with fresh bamboo 和 所给词可知是给它们提供新鲜的竹子,情态 动词后加动词原形。故填provide。
43. eat 句意见上一题解析。根据rice porridge 和所给词可知是吃米粥,had to 后加动词原 形。故填eat。
44. their 句意为:但饲养员们并没有放弃,并 尽最大努力拯救大熊猫。 try one's best to do sth意为“尽某人最大的努力做某事”,结合 所给词可知,此处用形容词性物主代词 their (他们的)。故填their。
45.the 此处特指“濒危动物”,用定冠词 the。 故填the。
七、
【参考范文】
Hi,everyone!I’m Li Hua,a Grade 8 student in Sunshine Middle School.Today I want to share how to keep you safe during an earthquake.When an earthquake happens, there will be loud noise.Buildings will fall down because of the shaking of the earth and people may be trapped.
Now I'd like to give you some tips in case there's an earthquake.Hide under a table if you're at home.If possible,you can also go to an open space.Remember to stay away from buildings,or you'll get hurt.
That's all for my video.Thanks for your watching.

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。