2024-2025学年湖南省衡阳八中教育集团八年级(下)期末英语试卷
一、阅读五选四:本大题共4小题,共8分。
I heard a Chinese story that has helped me tell the good from the bad in my life.It was the story of The Old Frontiersman's Lost Horse (《塞翁失马》).According to the story,an old man happened to lose his horse.People came to comfort him,but he said, "(1)______"
The old man's son loved to ride.(2)______told them, "Why couldn't this be a good thing?" Later,a war (战争) broke out (爆发).Every young man should go to the war.Many of them died.But the son was saved from going to battle because of his broken leg.
Years ago when I returned to China from the US,I worked in a small company.(3)______But because of that job,I discovered (发现) the beauty of Hangzhou and made some lovely friends.
(4)______When one of us brings up some bad news or bad situations,the others answer with the word "however" to speak out the good sides.
A.There I had a really bad time.
B.Why couldn't this be something lucky?
C.And good things can lead to bad results.
D.He fall off the horse and broke his leg one day.
E.I like to play the game "However" with my friends.
1.A. A B. B C. C D. D E. E
2.A. A B. B C. C D. D E. E
3.A. A B. B C. C D. D E. E
4.A. A B. B C. C D. D E. E
二、完形填空:本大题共10小题,共15分。
阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Childhood is an important part of our lives.When thinking about it,everyone certainly has his or her own(5).As for me,the center of my childhood memories is a mulberry tree (桑树).It grew between my house and the Smiths' house.
I can't(6) the first time I climbed that tree.I just remember that my friends and I often jumped to haul (拽) mulberries and(7) games under the tree.And on some autumn days,we collected the leaves and made(8) out of them.We even thought that we could spend the night out there in our leaf beds,but it never(9).
About once a year,Mr.Smith would tell us that he wanted to(10) the tree,and every year,we would all shout and say, "No !You can't!"(11),I didn't think that he would actually do it,because he always played a(n)(12) with us.At last,he let us win and promised to keep the tree until the next year.
I always think that my childhood was(13).I spent a lot of happy time with my friends and grew up with them as well as the mulberry tree.Many things have(14) over time,but my friends and the mulberry tree are always there for me.
5.A. places B. memories C. plans
6.A. believe B. guess C. remember
7.A. played B. won C. finished
8.A. books B. plates C. beds
9.A. appeared B. happened C. hurt
10.A. check out B. cut down C. look after
11.A. However B. Instead C. Also
12.A. game B. example C. reason
13.A. free B. real C. great
14.A. changed B. continued C. returned
三、阅读理解:本大题共11小题,共22分。
A
Big Sales on Notebooks!
Model Features (特征) Price
Alpha Notebook Light 14-inch screen,iCore 3,4 GB memory (内存)
64 GB hard drive (硬盘),silver (银色的) $930
$620
Nanosoft Touchbook Pro 17.3-inch touch screen,iCore 5,8 GB memory
256 GB hard drive,gray (灰色的) $1,705
$1,240
Alpha Notebook Touch 14- inch touch screen,iCore 7,8 GB memory
512 GB hard drive,gray $2,635
$1,705
Nanosoft Touchbook Gamer 15-inch touch screen,iCore 9,16 GB memory
1 TB hard drive,4 G video card,black $5,890
$4,030
15.What is the memory size of Alpha Notebook Light? ______
A. 4 G B. 8 G C. 16 G
16.Which notebook has the largest screen? ______
A. Alpha Notebook Touch. B. Nanosoft Touchbook Pro.
C. Nanosoft Touchbook Gamer.
17.How much money can Kevin save if he buys an Alpha Notebook Touch? ______
A. $310. B. $465. C. $930.
B
In recent news,there's a worry about starch sausages (淀粉肠).These sausages are often snacks or cheap street food but very popular among kids and young people.But now,they might not be safe to eat.
Some tests found bad stuff (东西) in these sausages.Things like special gelatin (蛋白质) that is not for eating and too many extra (额外的) things are added in.These findings make us worried about whether these sausages are safe.
If you eat sausages with bad stuff inside,you might get sick.It could cause stomach problems or make you feel bad.Some people might even get sick for a long time.
The government is doing something about it.They're checking places where the sausages are made.They want to make sure these sausages are safe to eat.Also,they're telling people to be careful and not to eat sausages that might not be safe.
To stay safe,be careful with where you buy sausages.It's best to buy from places you trust.And if a sausage looks or smells strange,it's better not to eat it.You can also tell the government if you see any sausages that might not be safe.
It's important to be careful with what we eat.By working together,we can make sure our food is safe and we stay healthy.
18.What is the main worry in the news about starch sausages? ______
A. They are too expensive.
B. They might not be safe to eat.
C. They are difficult to buy.
19.What is the government doing about the problem with starch sausages? ______
A. The government is telling people not to eat starch sausages.
B. The government is asking people not to sell starch sausages.
C. The government is checking places where starch sausages are made.
20.What's the purpose of the passage? ______
A. To teach how to cook starch sausages.
B. To show how popular starch sausages are.
C. To make people careful with starch sausages.
21.Which part of a magazine may the passage be taken from? ______
A. Science. B. Health. C. Medicine.
C
According to a latest (最新的) report,a few schools in China are using a kind of very special uniform to stop their students from playing truant (旷课).
Such uniforms have tracking chips (追踪芯片) in them which can record the time and date a student enters the school.And parents can see a short video about their children through a mobile app.
Once a student doesn't have classes without asking for leave,an alarm will be sent to both the teachers and the parents.And a voice alarm (警报) will go off as long as the student leaves school without being allowed.A GPS system also follows the student's movements.
However,some people criticized the uniforms. "If you were a child,would you like to be watched 24 hours a day?" a man asked. "Don't children have privacy (隐私)?" said another person.
A headmaster in Guizhou said they did not use this technology often: "We choose not to check the position of students after school,but when the students are playing truant,the uniforms will help to find out where they are," the headmaster said.
22.What do the second and third paragraphs talk about ? ______
A. How the uniforms work.
B. The materials (材料) of the uniforms.
C. The reasons for creating the uniforms.
23.What does the underlined word "criticized" in Paragraph 4 probably mean in Chinese? ______
A. 讨论 B. 推广 C. 批评
24.What can we learn about the uniforms? ______
A. All the schools in Guizhou have used the uniforms.
B. Different people have different opinions about the uniforms.
C. More and more students like to go to school after wearing the uniforms.
25.What can be the best title for the passage ? ______
A. A Kind of Special Uniform
B. The Role of School Uniforms
C. A Good Way to Watch Students
四、任务型阅读-多任务混合:本大题共1小题,共10分。
26.Mount Tai,Mount Song,Mount Hua,Mount Heng in Shanxi Province and Mount Heng in Hunan Province are the Five Great Mountains of China.They are famous as Wuyue in Chinese culture.
Mount Heng in Hunan lies in the south of Hengyang.It has been a Taoist holy land (道教圣地) in ancient times.It is also regarded as the birthplace of the worship (礼拜) of Zhurong,the fire god.
The main peaks (山峰) of Mount Heng include Huiyan Peak,Zhurong Peak,Zigai Peak and Yuelu Mountain. Zhurong Peak is the highest among them. It is about 1,300 meters above sea level.It is said that in ancient times,Zhurong taught his people how to make a fire.In order to show great respect (尊敬) to him,people called the highest peak of Mount Heng Zhurong Peak.
Mount Heng's culture came from the fire culture.The first day of the eighth lunar month is said to be the birthday of the fire god.It is now a festival at Mount Heng,called ganbayue.Every year,people from all over the country gather there to pray (祈祷) for good luck and longevity (长寿).
Liu Jianguo,a visitor from Shaoyang,says that it is almost a tradition that his family visit Mount Heng on the Lunar New Year's Day.They often set out early in the morning,arrive the same day and pray that their family receive peace and health.
(1) Where is Mount Heng in Hunan ?
______
(2) How high is Zhurong Peak ?
______
(3) Why did people call the highest peak of Mount Heng Zhurong Peak ?
______
(4) Have you ever been to Zhurong Peak?What do you think of it ?
______
(5) 将短文中画线句子翻译成中文。
______
五、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
27.I have worked in my first volunteer team (1) I was 6 years old.That year,I decided to have my own team at Relay for Life,an event that raises money for a medical society.Since then,I (2) (love) volunteering.It makes me happy to help people in (3) .
Every year,I run a team at Relay for Life.And this is my (4) (nine) year!My team keeps growing,and we continue raising money for medical research.I have collected thousands (5) dollars.And that's just me.Imagine what happens when everyone is doing it together.
In fifth grade,I ran a book drive called the Book B.U.S. (Bringing Up Spirits) to collect books for kids in a local hospital.I asked local schools for help.At first,I didn't expect to collect many books, (6) I ended up with over 5,000 books!It gave me (7) warm feeling and made me know how much other people cared.
These experiences have taught me that people love to help.Many have given money to my Relay for Life team and brought books for the Book B.U.S.It's (8) (amaze) to see how kind people can be.
Every time I volunteer,I want to do (9) (much) than last time.Last winter,I helped collect gifts for children in Africa.This week,I helped collect food and toys for poor families.
Volunteering gives me a sense of satisfaction and (10) (achieve).It helps me care about others and makes me who I am.That's why I volunteer,and I hope you will too!
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
六、书面表达:本大题共1小题,共15分。
28.英语课上老师要求以"Books make us better"为话题开展两人一组的讨论。假定你是李华,将代表小组在全班发言,请根据以下信息写一篇英文发言稿,内容包括:
(1)介绍你们各自喜欢的书名,作者,并简单介绍一下书的内容。
(2)谈谈这本书对你们的影响。
注意:
(1)文中不得出现人名和校名等真实信息;
(2)写作词数为80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
You Your friend
What book have you read?
Who wrote the book?
What is it about?
Why do you like it?
How does it make you feel?
What do you learn about it?
...
Hello,everyone.I'm Li Hua from Group One.________
That's all.Thank you.
1~4.【解析】( 1)细节推理题。根据上文"People came to comfort him,but he said"(人们来安慰他,但他说)可知,此处描述塞翁面对丢马的乐观态度,结合选项可知,选项B"为什么这不是件幸运的事呢?"符合语境,故选B。
( 2)细节推理题。根据上文"The old man's son loved to ride…But the son was saved from going to battle because of his broken leg."(老人的儿子喜欢骑马……但是儿子因为腿骨折而免于上战场。)可知,此处是描述儿子腿骨折的内容,结合选项可知,选项D"有一天他从马上摔下来,摔断了腿。"符合语境,故选D。
( 3)细节推理题。根据下文"But because of that job,I discovered (发现) the beauty of Hangzhou and made some lovely friends."(但是因为那份工作,我发现了杭州的美丽,也交到了一些可爱的朋友。)可知,此处是说工作不好的一面,结合选项可知,选项A"我在那里过得很糟糕。"符合语境,故选A。
( 4)细节推理题。根据下文"When one of us brings up some bad news or bad situations,the others answer with the word "however" to speak out the good sides."(当我们中的一个人提出一些坏消息或糟糕的情况时,其他人会用"然而"这个词来回答,说出好的一面)可知,此处是引出"However"游戏,结合选项可知,选项E"我喜欢和我的朋友玩'然而'这个游戏。"符合语境,故选E。
本文主要讲述作者受《塞翁失马》故事启发,明白生活中祸福相依的道理,还分享了自己的经历以及和朋友玩"However"游戏的事。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
5~14.【解析】( 1)考查名词词义辨析。句意:想到童年,每个人当然都有自己的回忆。places 地方;memories 回忆;plans 计划。根据后文 "As for me,the center of my childhood memories is a mulberry tree"(对我来说,童年记忆的核心是一棵桑树)可知,此处说的是童年回忆,故选B。
( 2)考查动词词义辨析。句意:我不记得第一次爬那棵树是什么时候了。believe 相信;guess 猜测;remember 记得。根据后文 "I just remember that my friends and I often jumped to haul mulberries"(我只记得我和朋友们经常跳起来拽桑葚)可知,此处是不记得第一次爬树的情景,故选C。
( 3)考查动词词义辨析。句意:我只记得我和朋友们经常跳起来拽桑葚,还在树下玩游戏。played 玩;won 赢得;finished 完成。"play games" 是固定搭配,意为 "玩游戏",故选A。
( 4)考查名词词义辨析。句意:在一些秋天的日子里,我们收集树叶,用它们做床。books 书;plates 盘子;beds 床。根据后文 "we could spend the night out there in our leaf beds"(我们可以在树叶床上过夜)可知,是用树叶做床,故选C。
( 5)考查动词词义辨析。句意:但这从未发生过。appeared 出现;happened 发生;hurt 伤害。前文提到想在树叶床上过夜,but 表示转折,说明这个想法从未实现,即从未发生过,故选B。
( 6)考查动词短语辨析。句意:史密斯先生会告诉我们他想砍倒这棵树。check out 检查;cut down 砍倒;look after 照顾。根据后文 "we would all shout and say,'No !You can't!'"(我们都会大喊:"不!你不能!")可知,史密斯先生是想砍树,所以大家反对,故选B。
( 7)考查副词词义辨析。句意:然而,我认为他实际上不会这么做。However 然而;Instead 相反;Also 也。前文说史密斯先生说要砍树,后文说 "我" 认为他不会这么做,前后是转折关系,故选A。
( 8)考查名词词义辨析。句意:因为他总是和我们玩一个游戏。game 游戏;example 例子;reason 原因。根据后文 "At last,he let us win and promised to keep the tree until the next year"(最后,他让我们赢了,并承诺把树保留到明年)可知,史密斯先生是在和孩子们玩游戏,故选A。
( 9)考查形容词词义辨析。句意:我总是认为我的童年很棒。free 自由的;real 真实的;great 极好的。根据后文 "I spent a lot of happy time"(我度过了很多快乐的时光)可知,童年是很棒的,故选C。
( 10)考查动词词义辨析。句意:随着时间的推移,很多事情都变了。changed 改变;continued 继续;returned 返回。根据 "but my friends and the mulberry tree are always there for me"(但我的朋友和桑树一直陪伴着我)可知,but 表示转折,说明很多事情改变了,故选A。
本文介绍了作者儿时的朋友和一棵桑树。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
15~17.【解析】( 1)细节理解题。根据"Alpha Notebook Light"中"14-inch screen,iCore 3,4 GB memory (内存)"(14寸屏幕,iCore 3,4 GB内存)可知,Alpha Notebook Light的内存大小为4 GB。故选A。
( 2)细节理解题。根据"Nanosoft Touchbook Pro"部分中的"17.3-inch touch screen"(17.3英寸触摸屏)可知,Nanosoft Touchbook Pro的屏幕尺寸最大。故选B。
( 3)推理判断题。根据"Alpha Notebook Touch"部分中的价格"$2,635 $1,705"(2635美元 1705美元)可知, Alpha Notebook Touch的原价为2635美元,现在是1705美元,能够节省2635-1705=930美元。故选C。
本文主要介绍了四款笔记本电脑,包括它们的配置及价格等。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
18~21.【解析】( 1)细节理解题。根据第一段But now,they might not be safe to eat.(但现在,它们可能不安全了。)可知,关于淀粉肠,新闻中主要的担忧是它们可能吃起来不安全。故选B。
( 2)细节理解题。根据第四段The government is doing something about it.They're checking places where the sausages are made.They want to make sure these sausages are safe to eat.(政府正在对此采取措施。他们正在检查香肠的生产地。他们想确保这些香肠可以安全食用。)可知,针对淀粉香肠的问题,政府正在检查淀粉肠的产地。故选C。
( 3)主旨大意题。第一段But now,they might not be safe to eat.(但现在,它们可能不安全了。)以及最后一段It's important to be careful with what we eat.By working together,we can make sure our food is safe and we stay healthy.(注意我们的饮食是很重要的。通过共同努力,我们可以确保我们的食物是安全的,我们保持健康。)可知,作者写这篇文章的目的是让人们小心食用淀粉肠。故选C。
( 4)推理判断题。最后一段It's important to be careful with what we eat.By working together,we can make sure our food is safe and we stay healthy.(注意我们的饮食是很重要的。通过共同努力,我们可以确保我们的食物是安全的,我们保持健康。)以及通读全文可知,文章主题聚焦食品安全、健康风险和预防建议,所以可以在杂志的"健康"部分看到这篇文章。故选B。
本文主要介绍了引发公众担忧的"淀粉肠"食品安全问题。
答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
22~25.【解析】( 1)段落大意题。根据第二段"Such uniforms have tracking chips (追踪芯片) in them which can record...An alarm will be sent...A GPS system also follows..."(这种校服里有跟踪芯片,可以记录……会发出告警…GPS系统也跟着…)可知,这两段讲的是校服的工作原理,故选A。
( 2)词义猜测题。根据第四段"'If you were a child,would you like to be watched 24 hours a day?' a man asked. 'Don't children have privacy (隐私)?' said another person."( "如果你是个孩子,你愿意一天24小时都被监视吗?"一个男人问。"孩子就没有隐私吗?"另一个人说。)可知,此处描述人们对校服是负面看法,因而可推测"criticized"意思是"批评",故选C。
( 3)推理判断题。根据第四段"However,some people criticized the uniforms."(然而,一些人批评了这些校服。)以及最后一段"We choose not to check the position of students after school,but when the students are playing truant,the uniforms will help to find out where they are"(我们选择不检查学生放学后的位置,但当学生逃学时,制服将有助于找到他们在哪里)可知,不同人对校服有不同看法,故选B。
( 4)标题归纳题。根据第一段"a few schools in China are using a kind of very special uniform to stop their students from playing truant (旷课)."(中国的一些学校正在使用一种非常特殊的校服来阻止他们的学生旷课。)结合全文内容可知,文章围绕含追踪芯片的特殊校服展开,介绍其功能、人们看法等,"一种特殊校服"最能概括主旨,故选A。
本文是一篇说明文,文章主要讲述了中国部分学校使用含追踪芯片的特殊校服,介绍其工作原理,以及人们对这种校服的不同看法。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.【解析】(1)细节理解题。根据文中第二段"Mount Heng in Hunan lies in the south of Hengyang."(湖南衡山的位置是在衡阳南部。)可知,湖南衡山的位置是在衡阳南部,故填In the south of Hengyang.
(2)细节理解题。根据文中第三段"Zhurong Peak is the highest among them.It is about 1,300 meters above sea level."(祝融峰是最高的。它的高度是海拔约1300米。)可知,祝融峰的高度是海拔约1300米,故填About 1,300 meters above sea level.
(3)细节理解题。根据文中第三段"It is said that in ancient times,Zhurong taught his people how to make a fire.In order to show great respect (尊敬) to him,people called the highest peak of Mount Heng Zhurong Peak."(据说在古代,祝融教他的子民如何生火,为了向他表示极大的尊敬,人们把衡山的最高峰称为祝融峰。)可知,人们把衡山最高峰称为祝融峰是为向祝融表示尊敬,故填Because people wanted to show great respect to him.
(4)观点表达题,言之有理即可。我去过祝融峰。我认为它是一个神奇的地方。故填Yes,I have.I think it is a magical place.
(5)英译汉题。Zhurong Peak"祝融峰",作主语;is"是",系动词;the highest"最高的";among them"在它们中",故填:祝融峰是它们之中最高的。
本文主要介绍了中国五岳之一的湖南衡山,包括其地理位置、主要山峰、文化渊源以及相关民俗等内容。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
27.【解析】(1)考查连词。句意:我从 6 岁起就加入了我的第一个志愿者团队。根据"I was 6 years old"(我6 岁)可知,主句用现在完成时,从句是一般过去时,因此可知,指从6岁起就加入志愿者团队。故填since。
(2)考查动词时态。句意:从那以后,我就热爱上了志愿服务。根据"Since then"(从那以后)可知,此处指从过去开始持续到现在的动作,用现在完成时,主语是第一人称。故填have loved。
(3)考查名词。句意:帮助有需要的人让我感到快乐。in need是固定短语,意为"在困境中,有需要的",故填need。
(4)考查序数词。句意:而今年是我参与的第九年!根据上文"Since then"(从那以后)可知,此处指第九年,应该用序数词。故填ninth。
(5)考查介词。句意:我已经筹集了数千美元。thousands of是固定搭配,意为"数以千计的,成千上万的"。故填of。
(6)考查连词。句意:起初,我没指望能募集到很多书,但最终我收集到了超过5000本书!通过分析句子结构,前后句子存在转折关系,but表转折,故填but。
(7)考查冠词。句意:这给了我一种温暖的感觉,也让我知道其他人是多么有爱心。根据"warm feeling"可知,此处指一种温暖的感觉,warm是以辅音音素开头的单词,用a。故填a。
(8)考查形容词。句意:看到人们如此善良,真是令人惊叹。It's + 形容词 + to do sth.是固定句型,意为"做某事是……的",此处修饰"看到人们善良的行为"这件事,空处意为"让……惊叹的",amaze的形容词形式amazing"令人惊叹的"符合,故填amazing。
(9)考查形容词比较级。句意:每次做志愿者时,我都想比上一次做得更多。根据"than"可知,此处表示比上次更多,应该用比较级。故填more。
(10)考查名词。句意:志愿服务给我一种满足感和成就感。空格前面的词语是介词,所以要用achieve的名词形式是achievement"成就"来填空,故填achievement。
本文讲述了作者做志愿者的经历和收获,并号召大家都参加志愿活动。
首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。
28.【解析】 Hello,everyone.I'm Li Hua from Group One.My partner and I each shared a book we love.I like "The Little Prince" by Antoine de Saint-Exupéry.It's about a prince traveling to different planets and learning about friendship and kindness.【高分句型一】This book makes me feel peaceful and teaches me to value little things.(我读的书)My friend enjoys "Harry Potter and the Philosopher's Stone" by J.K.Rowling.It tells how a boy discovers magic and faces challenges.【高分句型二】It inspires her to be brave.(朋友读的书)Both books help us grow better by opening our minds.(影响)
That's all.Thank you.
【高分句型一】
It's about a prince traveling to different planets and learning about friendship and kindness.它是关于一个王子旅行到不同的星球,学习友谊和善良。and表并列。
【高分句型二】
It tells how a boy discovers magic and faces challenges.它讲述了一个男孩如何发现魔法并面临挑战。how引导的宾语从句。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第1页,共1页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
