2025年七年级第二学期期末教学质量检测 英语
题号 一 二 三 四 五 六 总分
分值
命题人:长春市卓越教育 审题单位:长春市卓越教育 开启时间:2025 年 7 月 5 日
一、单项选择(共 5 分)
1 .(本题 1 分)—______ do you play basketball with your friends —Only once a week.
A .How long B .How often C .How much
2 .(本题 1 分)Peter, ______ eat in class and we ______ eat in the classroom.
A .can’t, can’t B .don’t, not C .don’t, can’t
3 .(本题 1 分)I have two ______ and some ______ for lunch.
A .tomato; chicken B .tomatoes; chickens C .tomatoes; chicken
4 .(本题 1 分)—We don’t know much about Jinsha Site Museum. Let’s find a ________ to help us, OK
—Good idea!
A .criminal B .guide C .snowman
5 .(本题 1 分)The little boy ________ stop crying ________ his mother came back.
A .doesn’t ;if B .didn’t; until C .not; until
二、补全对话(共 10 分)
(本题 5 分)请通读下面对话,根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将答题卡上对应题目所选的 选项涂黑,选项中有一项为多余选项。
A: Hi, Alice. Long time no see. I know you went to a new middle school in China last month. 6(1 分) .
B: Not bad. I like my new school life very much.
A: 7(1 分) .
B: Yes, there are. For example, we can’t run in the hallways and we have to eat in the dining hall. How about you
A: 8(1 分) . But I think these school rules are very important. Is your new school far from your home
B: 9(1 分) . It’s only 500 meters away and I walk to school every day.
A: What time do you usually go to school
B: 10(1 分) .
A: That’s common for a middle school student. Hope you have a happy school life in China.
B: Thank you!
(
A
.
No
,
it
isn
’t.
B
.
I
have
many
,
too
.
C
.
What
do
you
think
of
it
D
.
Are
there
any
school
rules
E
.
I
usually
go
to
school
at
7:40
in
the
morning
.
F
.
How
often
do
you
go
there
)
(本题 5 分)A: Good morning, Wen Hong. What happened to you You looked tired.
B: I went to bed too late last night.
A: 11(1 分)
B: I read an interesting book.
A: 12(1 分)
B: Andersen (安徒生).
A: 13(1 分) . And he was a famous writer in Denmark (丹麦).
B: 14(1 分) . He wrote a lot of fairy tales during his lifetime.
A: Which one do you like best
B: The Ugly Duckling. 15(1 分)
A: The Red Shoes is my favourite.
三、完形填空(共 10 分)
(本题 10 分)阅读以下语篇,从各小题所给的 A 、B 、C 三个选项中,选出最佳选项。
One fine morning, cats Max and Eddie played in an apple tree. Max looked at the white clouds and said, “Eddie, can clouds fall from the sky like apples and 16 ”
“I don’t know,” Eddie said. “But last week my owner 17 a book about rain. It says clouds are made of water …but I forgot the rest. Let’s watch the clouds and find out the answer together!”
“Great!” Max said.
18 , the sky got dark. They saw the clouds getting big and 19 .
“Will the clouds fall, Eddie ” Max asked.
“I’m not sure, but I think it will be 20 soon,” Eddie said. “We must go home now.”
Max didn’t agree. He wanted to 21 . Then it began to rain. The two cats got wet 22 they still kept watching the clouds in the rain.
After two 23 , the rain stopped.
“Look, Eddie! There are 24 clouds in the sky. I can’t see any of them. Where are the clouds ” Max said.
Eddie jumped up. “Oh! The book says there are water drops (水滴) in the clouds. When drops get heavy, they fall as rain. So clouds 25 rain!”
“Oh! So clouds don’t fall—they make rain,” Max said.
“Hooray! We found the answer!” Eddie smiled.
16 .(1 分)A .leaves 17 .(1 分)A .lost 18 .(1 分)A .Finally 19 .(1 分)A .black 20 .(1 分)A .snowy 21 .(1 分)A .fight 22 .(1 分)A .so 23 .(1 分)A .hours 24 .(1 分)A .many 25 .(1 分)A .look after B .insects B .read B .Luckily B .red B .rainy B .leave B .but B .weeks B .some B .turn into C. C. C. C. C. C. C. C. C. C. stones sold Suddenly white sunny stay because years no give up
四、选词填空(共 10 分)
(本题 10 分)
hair again show it why take head spend curly because how new
Today Little Lion meets a new friend, Little Horse. Different from Little Lion’s 26(1 分) hair, Little Horse has straight hair. Little Lion loves 27(1 分) very much. so he goes to Miss Rabbit’s barbershop (理发店).
“Miss Rabbit, I want a new hairstyle.” Little Lion says.
保密★启用前(二)
试卷第 1页,共 3页
试卷第 2页,共 3页
“You have beautiful hair. 28(1 分) do you want to change (改变) ” Miss Rabbit asks.
“Because I love my friend’s nice straight hair more.” Little Lion says and 29(1 分) her a photo of Little Horse. “OK!” Miss Rabbit says.
Then Miss Rabbit 30(1 分) three hours making Little Lion’s hair straight. When Little Lion sees his 31(1 分) hairstyle, he doesn’t like it.
“It looks like all the hair stand on my 32(1 分) . That’s terrible,” Little Lion says.
Miss Rabbit asks, “What kind of 33(1 分) do you want ”
“I don’t want a curly one or a straight one,” Little Lion says.
Miss Rabbit doesn’t know what to do, so Little Lion goes home unhappily. He’s afraid to meet his friends 34(1 分) he think they’ll laugh at ( 嘲笑) him. Mother Lion knows that and says to him, “Inner beauty is more important than outer beauty.”
Then Little Lion goes to the barbershop 35(1 分) . And he asks to have his curly hair back.
Now, Little Lion loves his curly hair best.
五、阅读理解(共 40 分)
(A)(本题 5 分)
The wolves (狼) are very hungry. They go out to look for food. There are many sheep near the hill. There are also a few sheepdogs with them. The wolves think of an idea. They speak to the sheepdogs, “You are like us and we are brothers. But we have a very different life. We do what we like, and you must work for men. They make you look after their sheep. They eat meat and give you the bones (骨头). If you listen to us and give us the sheep, we can eat them together. All of us will be happy, right ” The dogs are happy and do like this. The wolves ask the dogs to go to their house. The sheepdogs go to the wolves ’ home. But the wolves eat them and then eat the sheep.
36 .(1 分)The wolves go out for food because ________ .
A .they see the sheep near the mountain B .they see the sheepdogs
C .they are hungry D .they want to go out
37 .(1 分)The sheepdogs work for ________ .
A .men B .sheep C .wolves D .dogs
38 .(1 分)Why do the wolves ask the sheepdogs to go to their home
A .Because they want to eat them.
B .Because they want to be sheepdogs ’ friends.
C .Because they want to help sheepdogs to get freedom.
D .Because their home is near this mountain.
39 .(1 分)What do the sheepdogs do
A .Play with the sheep. B .Look after the sheep. C .Work with men. D .Eat the bones.
40 .(1 分)What do you think of the wolves
A .Shy. B .Sly. (狡猾的) C .Kind. D .Lazy.
(B)(本题 5 分)
One day, an elephant walks through the forest. He is very big and strong so that all the animals are afraid of (害怕) him. As he walks, he hears a tiny sound. “Who is making that noise ” he asks. He looks around and sees a little mouse.
The mouse is small and weak, but he says, “I am not afraid of you, Mr. Elephant! You may be big, but I am fast and smart!”
The elephant laughs. “You are small, and I am big. How can you be smarter than me ”
The mouse smiles and says, “Let me show you something.” The mouse runs up a tree and makes a loud noise. The elephant is surprised and looks up. He tries to climb the tree but cannot. The mouse laughs and says, “You are big, but I can do things that you can’t.”
The elephant thinks for a moment and says, “You are right, little mouse. We all have our strengths (优势). I may be big, but you are fast and clever.”
41 .(1 分)All the animals are afraid of the elephant because he is ________.
A .small and weak B .big and strong
C .fast and smart D .clever and strong
42 .(1 分)What does the elephant know about the mouse at first
A .He is fast. B .He is smart.
C .He is small. D .He is big.
43 .(1 分)The elephant laughs at the mouse because he ________.
A .thinks the mouse is funny B .is really afraid of the mouse
C .doesn’t want to see the mouse D .thinks he is smarter than the mouse
44 .(1 分)What does the underlined word “He” refer to (指代)
A .The elephant. B .The mouse.
C .The tree. D .The loud noise.
45 .(1 分)What can we learn from the text
A .All roads lead to Rome. B .All men cannot be first.
C .Every man has his taste. D .Everyone has his own strengths.
(C)(本题 5 分)
根据短文内容,判断正误 (正确“T” ,错误“F”).
An old man had a monkey. The monkey was very clever. And he often helped the old man do many things. So the old man liked it very much. One hot afternoon, the old man was sleeping in his chair in the garden. A fly (苍蝇) came and sat on the old man’s nose. The monkey drove it away. Soon the fly came back and sat on the old man’s nose again. Again, the monkey became very angry. He jumped up and ran to find a large stone and held it in his hand. When he came back, the fly was on the old man’s nose again. The monkey hit it with that stone. The fly fell off, but the old man’s nose was broken.
Well, many people sometimes do things just like the monkey. They do things too quickly but they don’t think much before they do. Maybe they sometimes bring us trouble, although they mean to do something good.
46 .(1 分)The monkey didn’t help the old man do anything.
47 .(1 分)A fly came and sat on the old man’s face.
48 .(1 分)The old man became angry because the fly always came.
49 .(1 分)The monkey tried to make the fly move away.
50 .(1 分)From the passage, we know that we should think much before we do things.
(D)(本题 5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Once upon a time, there was a boy named Nezha. He was born as a strange ball of flesh (肉球). 51(1 分) But a wise man told them that Nezha was special and would become a hero.
Nezha was very playful when he was a child. 52(1 分) The sea was the home of the Dragon King, but Nezha didn’t know that. He jumped in and out of the sea happily. 53(1 分) Soon the Dragon King heard about it. The Dragon King was very angry and sent soldiers ( 士兵) to kill the people in Chentangguan, Nezha’s hometown. When Nezha realized the trouble, he felt sorry but didn’t run away. 54(1 分) With his power and magic, Nezha succeeded in saving the people in his hometown.
55(1 分) We must face the problems and do right things like Nezha.
A .One day, he went to the sea to explore. B .His parents were very worried about him. C .Nezha left home after he made the mistake. D .He played with water and caused some trouble. E .Everyone makes mistakes, but it doesn’t matter. F .Instead, he fought bravely with the Dragon King’s soldiers.
(
The elephants did many interesting tricks.
Sarah took lots of
photo
s. Before
leaving,
the
students bought
some
gifts
in
the
zoo
shop
.
Sarah
bought
a
toy
panda
for
her
little
sister
.
They
went
home
at
4:00 p.m.
Everyone
had
a
great
time
at
the
zoo
.
66
.
(2
分
)
Did
Sarah
go
to
the
zoo
with
her
family
) (
67
.
(2
分
)
What
was
the
weather
like
last
Sunday
(10
个词以内
)
) (
68
.
(2
分
)
What
did
Sarah
buy
for
her
sister
(10
个词以内
)
) (
69
.
(2
分
)
When
did
they
have
a
picnic
(10
个词以内
)
) (
70
.
(2
分
)
How
did
the
students
feel
about
the
trip
(10
个词以内
)
) (
六、书面表达(共
15
分)
71
.(
本题
15
分)人们常说
“
行万里路,读万卷书
”
。旅行可以使人快乐,助人开拓视野,还能令人焕发新的活
力。假如你校英文期刊正在以
“
My
travelling
experience
”
为主题向同学们征文,请你根据以下内容要点,用英语写一篇短
文,介绍一次难忘的旅行经历。
内容要点:
1.
旅行的基本情况(时间、地点等
);
2.
旅行时的主要见闻及活动;
3.
旅行的意义以及你的感受。
注意事项:
1.
词数
80
左右,开头已给出,不计入总词数;
2.
可适当增加细节,
以使行文连贯;
3.
文中不得出现真实姓名和学校名称。
参考词汇:
scenery
(
n.
风景)
enjoy
(
v.
享受)
places
of
interest
(名胜古迹)
My travelling experience
) (
I like travelling
so much.
)(Ea)(本题 5 分) Last Sunday, my family planned to go to the Qingyun Mountain for camping. But on the way, our car suddenly broke down (发生故障). My father tried every means to repair it but it still didn’t work. He had to make a call for help. But it would took a long time to wait. My brother and I were sad. My mother said, “Why don’t we put up our tent here It’s beautiful, too.” That was good advice. There were some trees, flowers and even a small lake. We put up our tent by the lake. My brother and I ran and jumped on the grass. My mother picked up some flowers. My father took some nice photos for us. We all had a good time. Our car finally went well, but we didn’t go to the Qingyun Mountain. It was still an exciting trip. 根据短文内容,完成表格,每空限填一词。 An Exciting TripTimeI went camping with my family by car last 56(1 分) . FeelingsMy brother and I were very 57(1 分) when my farther failed to repair the car. Things they didMy 58(1 分) suggested us putting up a tent there.We saw trees, flowers and even a small 59(1 分) there.My brother and I ran and 60(1 分) on the grass. My mother picked some flowers. My father took photos for us.
(Eb)(本题 5 分) 左栏是五个人的情况描述,右栏是七个与天气相关的谚语。请将描述和谚语进行匹配。
61(1 分) Jack hopes to see snow in winter. Because his crops (农作物) can be better next year. 62(1 分) Mike loves flying kites with friends in the park, so he hopes it will be windy tomorrow. 63(1 分) Becky likes hot days best. She can enjoy ice cream at home. 64(1 分) Dave likes playing football outside. So a sunny day is his favorite. 65(1 分) Peter loves rainy days. He has a new raincoat and wants to go out to play with water. A .The sunset (日落) is yellow and the wind is strong tomorrow. It is a good time to fly kites. B .Clouds eat fire, rain. Too many clouds “eat” the sun. You can just see clouds and can’t see the sun. It is a rainy day. C . It rains cats and dogs. The rain is too heavy outside. People would like to stay indoors (室内). D .A snow year, a rich year. Crops can grow well next year as it was snowy last year. E. Sanfu, dog days of summer. It is too hot to go outside in dog days. People enjoy staying at home and having ice cream. F. Autumn thunder (雷声), no frost (霜) for a hundred days. You hear thunder in autumn. There is no frost for many days. G. Fire eats clouds, sunny days. The sun “eats” clouds. The sunlight can go through clouds. It’s a good and sunny day.
(F)(本题 10 分) 阅读短文,回答下列问题。 Sarah went to the zoo with her classmates last Sunday. It was sunny and warm. They arrived at 9:00 a.m. and saw many animals. First, they watched the pandas eating bamboo. The pandas were very cute. Then they went to see the lions and tigers. After that, they visited the bird house. At noon, they had a picnic near the lake. They brought sandwiches, fruit and juice. After lunch, they went to the elephant show.
保密★启用前(二)
试卷第3页,共 3页
七年英语参考答案
题号 1 2 3 4 5 16 17 18 19 20
答案 B C C B B A B C A B
题号 21 22 23 24 25 36 37 38 39 40
答案 C B A C B C A A B B
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B C D A D F F F T T
题号 51 52 53 54 55 61 62 63 64 65
答案 B A D F E D A E G B
1 .B
【详解】句意:——你多久和你的朋友打一次篮球?——一周只有一次。
考查特殊疑问句。How long 多长时间;How often 多久一次;How much 多少钱。根据“Only once a week.”可知,询问频率要用 How often 。故选 B。
2 .C
【详解】句意:彼得,不要在课堂上吃东西,我们也不能在教室里吃东西。
考查否定祈使句和情态动词用法。can’t 不能;don’t 不要;not 不。根据“eat in class”可知, 第一空是祈使句,否定要用 don’t 开头;根据“we...eat in the classroom”可知,第二空表示能 力,要用 can’t 。故选 C。
3 .C
【详解】句意:我午餐吃两个西红柿和一些鸡肉。
考查名词的数。tomato 西红柿,名词单数;tomatoes 西红柿,名词复数;chicken 鸡肉,不 可数名词;chickens 鸡,名词复数。第一空前为 two ,第一空应用复数名词 tomatoes;第二 空前为 some ,修饰可数名词复数/不可数名词,第二空应用 chicken“鸡肉” 。故选 C。
4 .B
【详解】句意:——我们对金沙遗址博物馆了解不多。让我们找个导游帮助我们,好吗? ——好主意!
考查名词词义。criminal 罪犯;guide 导游;snowman 雪人。根据“We don’t know much about Jinsha Site Museum. Let’s find a...”可知,对金沙遗址博物馆了解不多,所以需要找人帮忙。
guide“导游”在博物馆或景点中,导游是专门提供解说和帮助的人,符合语境。故选 B。
5 .B
【详解】句意:孩子直到妈妈回来才不哭。
考查时态。根据“The little boy…stop crying…his mother came back.”可知,孩子直到妈妈回来 才不哭。not...until...“直到 … …才 … …” ,根据 came 可知,此处用一般过去时。因此动词原 形 stop 前的助动词用 didn’t ,故选 B。
6 .C 7 .D 8 .B 9 .A 10 .E
【导语】本文主要介绍了爱丽丝在中国新学校的生活。
6 .根据“Not bad. I like my new school life very much.”可知,此处询问爱丽丝新学校如何,C 项“你觉得它怎么样?”符合语境。故选 C。
7.根据“Yes, there are. For example, we can’t run in the hallways and we have to eat in the dining hall.”可知,此处是一个there be 句型,询问是否有校规,D 项“有什么校规吗?”符合语境。 故选 D。
8 .根据“How about you ”可知,此处 A 回答自己的学校是否有校规,B 项“我也有很多。” 符合语境。故选 B。
答案第 1页,共 6页
9 .根据“Is your new school far from your home ”和“It’s only 500 meters away and I walk to
school every day.”可知,爱丽丝家离学校很近,此处作否定回答,A 项“不,不远。”符合语 境。故选 A。
10 .根据“What time do you usually go to school ”可知,此处回答几点去上学,E 项“我通常 在早上 7:40 去学校。”符合语境。故选 E。
11.What did you do last night 12 .Who wrote it 13 .Oh, I see 14 .You are right
15 .What about you
【导语】本文是一则对话,A 和 B 在讨论 B 熬夜读书的原因、书的作者、安徒生的背景, 以及各自喜欢的童话故事。
11.根据“I read an interesting book.”可知,此处 A 应该问 B 熬夜做什么了。故填 What did you do last night。
12.根据“Andersen (安徒生).”可知,A 的问题应该是关于作者的,也就是谁写了这本书。故 填 Who wrote it。
13 .根据“Andersen (安徒生).”及“And he was a famous writer in Denmark (丹麦).”可知,A 是 在确认或陈述安徒生的身份。可能是一个陈述句。故填 Oh, I see。
14 .根据“And he was a famous writer in Denmark (丹麦).”可知,此处 B 应该对 A 的话表示回 应,根据下一句“He wrote a lot of fairy tales during his lifetime.”可知,B 表示同意并补充他写 了很多童话。故填 You are right。
15 .根据“The Red Shoes is my favourite.”可知,此处 B 应该问 A 最喜欢哪部作品,但由于 A 刚问过类似问题,B 可能简短提问。故填 What about you。
16 .A 17 .B 18 .C 19 .A 20 .B 21 .C 22 .B 23 .A 24 .C
25 .B
【导语】本文主要讲述两只猫 Max 和Eddie 在苹果树上玩耍时,对云是否会像苹果和树叶 一样从天空落下产生疑问并观察的故事。
16 .句意:Eddie ,云能像苹果和树叶一样从天上掉下来吗?
leaves 树叶;insects 昆虫;stones 石头。根据“One fine morning, cats Max and Eddie played in an apple tree.”可知,此处说的是苹果和树叶。故选 A。
17 .句意:但是上周我的主人读了一本关于雨的书。
lost 失去;read 阅读;sold 卖。根据“ …a book about rain.”可知,此处说的是读了一本书。故 选 B。
18 .句意:突然,天色暗了下来。
Finally 最后;Luckily 幸运地;Suddenly 突然。根据“the sky got dark.”可知,此处表示突然发 生的事情。故选 C。
19 .句意:它们看到云变得又大又黑。
black 黑色的;red 红色的;white 白色的。根据“the sky got dark.”可知,此处表示云变得黑。 故选 A。
20 .句意:我不确定,但我想很快就会下雨。
snowy 下雪的;rainy 下雨的;sunny 晴朗的。根据“Then it began to rain.”可知,此处说的是 很快要下雨了。故选 B。
21 .句意:它想留下来。
fight 斗争;leave 离开;stay 停留。根据“Max didn’t agree.”以及“We must go home now.”可知, 此处表示拒绝回家,应该是要留下来。故选 C。
22 .句意:两只猫淋湿了,但它们仍然在雨中注视着云彩。
答案第 2页,共 6页
so 所以;but 但是;because 因为。前后句子之间是转折关系,此处用 but 连接。故选 B。
23 .句意:两个小时后,雨停了。
hours 小时;weeks 周;years 年。根据“After two … , the rain stopped.”可知,此处表示两个小 时后雨停了。故选 A。
24 .句意:天空中没有云。
many 很多;some 一些;no 没有。根据“I can’t see any of them.”可知,天空中没有云。故选 C。
25 .句意:所以云变成了雨!
look after 照顾;turn into 变成;give up 放弃。根据“So clouds …rain!”可知,此处说的是云变 成了雨。故选 B。
26 .curly 27 . it 28 .why 29 .shows 30 .spends 31 .new 32 .head
33 .hair 34 .because 35 .again
【导语】本文讲述了小狮子因羡慕他人发型而改变自己的发型,但最终意识到并珍惜自己原 本发型的故事,强调了内在美的重要性。
26.句意:和小狮子的卷发不同,小马的头发是直的。根据“Different from Little Lion’s... hair, Little Horse has straight hair.”和备选词并结合实际可知,狮子的头发是卷的。故填 curly。
27.句意:小狮子非常喜欢它。根据“Little Lion loves... very much.”和备选词可知,小狮子喜 欢小马的直发,用代词 it 指代“straight hair” 。故填 it。
28 .句意:你为什么想改变?根据“Because I love my friend’s nice straight hair more.”和备选 词可知,理发师兔子小姐问小狮子为什么要改变他的头发,应用疑问词why 来引导特殊疑 问句。故填why。
29 .句意:“因为我更喜欢我朋友漂亮的直发。”小狮子说着给她看了一张小马的照片。根据 “Little Lion says and... her a photo of Little Horse.”和备选词可知,小狮子给兔子小姐看了一张 小马的照片,show sb sth“给某人看某物” ,主语是 Little Lion ,时态为一般现在时,谓语动 词用第三人称单数形式。故填 shows。
30 .句意:然后兔子小姐花了三个小时把小狮子的头发弄直。根据“Then Miss Rabbit... three hours making Little Lion’s hair straight.”和备选词可知,兔子小姐花三小时来做小狮子的头发, spend time doing sth“花费时间做某事” ,主语是 Miss Rabbit ,时态为一般现在时,谓语动词 用第三人称单数形式。故填 spends。
31.句意:当小狮子看到他的新发型时,他不喜欢它。根据“When Little Lion sees his... hairstyle,” 和备选词可知,此处指小狮子的新发型——直发。故填 new。
32.句意:看起来我的头发都竖起来了。根据“It looks like all the hair stand on my...”和备选词 可知,头发是竖在头上的。故填 head。
33 .句意:兔子小姐问:“你想要什么样的头发?”根据“‘I don’t want a curly one or a straight one,’ Little Lion says.”和备选词可知,兔子小姐问小狮子想要什么类型的头发。故填 hair。
34.句意:他害怕见他的朋友,因为他认为他们会嘲笑他。根据“ He’s afraid to meet his friends... he think they’ll laugh at (嘲笑) him.”和备选词可知,横线前后两句之间表示因果关系,前果后 因。故填 because。
35 .句意:然后小狮子又去了理发店。根据“And he asks to have his curly hair back.”和备选词 可知,听了狮子妈妈的话后,小狮子又去了理发店。故填 again。
36 .C 37 .A 38 .A 39 .B 40 .B
【导语】本文是一篇寓言故事,主要讲述了饥饿的狼为了吃到羊,欺骗牧羊犬并最终将其和 羊吃掉的故事。
答案第3页,共 6页
36 .细节理解题。根据“The wolves (狼) are very hungry. They go out to look for food.”可知, 狼出去寻找食物是因为它们很饿。故选 C。
37 .细节理解题。根据“We do what we like, and you must work for men. They make you look after their sheep.”可知,牧羊犬为人类工作,负责看守羊群。故选 A。
38.推理判断题。根据“The sheepdogs go to the wolves ’ home. But the wolves eat them and then eat the sheep.”可知,狼让牧羊犬去它们家是为了吃掉它们。故选 A。
39 .细节理解题。根据“They make you look after their sheep.”可知,牧羊犬的工作是照看羊。 故选 B。
40 .推理判断题。根据文章内容可知,狼通过花言巧语欺骗牧羊犬,最终将其和羊吃掉,由 此可推断出狼是狡猾的。故选 B。
41 .B 42 .C 43 .D 44 .A 45 .D
【导语】本文是一篇记叙文,大象和小老鼠通过对比体型与能力的差异,传达了“每个人都 有自己的优势”的道理。
41 .细节理解题。根据文章第 1 段“He is very big and strong so that all the animals are afraid of him”可知,所有动物们害怕大象是因为它体型庞大且强壮。故选 B。
42 .细节理解题。根据文章第 2 段“The mouse is small and weak”可知,大象最初对老鼠的认 知是它体型小。故选 C。
43 .推理判断题。根据文章第 2 段“The elephant laughs.‘You are small, and I am big. How can you be smarter than me ’”可推知,大象嘲笑老鼠是因为它认为自己比老鼠更聪明。故选 D。
44 .词句猜测题。根据文章第 3 段“The elephant is surprised and looks up. He tries to climb the tree but cannot.”可知,大象惊讶地抬起头。他试图爬上树,但是爬不上去。“He”指代的是前 文提到的“the elephant” 。故选 A。
45.细节理解题。根据文章最后一段“We all have our strengths”以及全文寓意可知,故事告诉 我们“每个人都有自己的长处” 。故选 D。
46 .F 47 .F 48 .F 49 .T 50 .T
【导语】本文讲述了一只聪明的猴子试图帮助老人赶走苍蝇,却因方法不当导致老人鼻子受 伤的故事,最后引申出做事前应三思的道理。
46 .细节理解题。根据“The monkey was very clever. And he often helped the old man do many things.”可知,猴子经常帮助老人做很多事情,而不是不帮忙做任何事情。故选 F。
47 .细节理解题。根据“A fly (苍蝇) came and sat on the old man’s nose.”可知,苍蝇停在老人 的鼻子上,而非脸上。故选 F。
48 .细节理解题。根据“the monkey became very angry”可知,老人始终在睡觉,并未表达愤 怒,愤怒的是猴子。故选 F。
49 .细节理解题。根据“The monkey drove it away… The monkey hit it with that stone.”可知, 猴子确实试图赶走苍蝇。故选 T。
50 .主旨大意题。通读全文并根据“They do things too quickly but they don’t think much before they do. Maybe they sometimes bring us trouble, although they mean to do something good.”可知, 本文讲述了一只聪明的猴子试图帮助老人赶走苍蝇,却因方法不当导致老人鼻子受伤的故事, 最后引申出做事前应三思的道理。故选 T。
51 .B 52 .A 53 .D 54 .F 55 .E 【导语】本文主要介绍哪吒的故事。
51.根据“He was born as a strange ball of flesh (肉球).”可知,他生来是个奇怪的肉球,所以父 母很担心他,选项 B“他的父母非常担心他。”符合语境,故选 B。
52.根据“The sea was the home of the Dragon King”可知,此处提到哪吒去了海边,选项 A“ 一
答案第 4页,共 6页
天,他前往海边去探险。”符合语境,故选 A。
53 .根据“The Dragon King was very angry and sent soldiers (士兵) to kill the people in
Chentangguan”可知,龙王很生气,所以哪吒制造了麻烦,选项 D“他玩水并造成了些麻烦。” 符合语境,故选 D。
54 .根据“When Nezha realized the trouble, he felt sorry but didn’t run away.”可知,哪吒没有逃 跑,而是英勇作战,选项 F“相反,他勇敢地与龙王的士兵战斗。”符合语境,故选 F。
55 .根据“We must face the problems and do right things like Nezha.”可知,犯错不要紧,但是 我们必须正视这些问题,并像哪吒那样去做正确的事。选项 E“每个人都会犯错,但这没关 系。”符合语境,故选 E。
56 .Sunday 57 .sad 58 .mother 59 .lake 60.jumped
【导语】本文主要讲述了作者一家开车去野营,但是车突然坏了,他们就在那里野营,他们 虽然没有去成青云山,但是仍然很激动。
56.根据文中“Last Sunday, my family planned to go to the Qingyun Mountain for camping.”可知, 作者一家上周日去野营。故填 Sunday。
57 .根据文中“My father tried every means to repair it but it still didn’t work. He had to make a call for help. But it would took a long time to wait. My brother and I were sad.”可知,此处指的当 父亲没有修好车的时候,作者和哥哥很伤心。故填 sad。
58 .根据文中“My mother said, ‘Why don’t we put up our tent here It’s beautiful, too. ’ That was good advice.”可知,此处指的是作者妈妈建议就地搭帐篷。故填 mother。
59 .根据文中“There were some trees, flowers and even a small lake.”可知,此处指的是那里有 一个小湖。故填 lake。
60 .根据文中“My brother and I ran and jumped on the grass.”可知,此处指的是作者和他的哥 哥在草地上又跑又跳。故填jumped。
61 .D 62 .A 63 .E 64 .G 65 .B
【导语】本文左侧为 5 个人不同的想法和喜好,右侧为 7 个不同的天气描述。
61 .根据“Jack hopes to see snow in winter. Because his crops (农作物) can be better next year.” 可知,Jack 希望冬天能看到雪。因为明年他的农作物可以长得更好。选项 D“瑞雪兆丰年。 由于去年下雪,明年农作物生长良好。”与之匹配,故选 D。
62.根据“Mike loves flying kites with friends in the park, so he hopes it will be windy tomorrow.” 可知,Mike 喜欢和朋友们在公园里放风筝,所以他希望明天会有风。选项 A“日落黄昏,明 日风正劲。正是放风筝的好时候。”与之匹配,故选 A。
63.根据“Becky likes hot days best. She can enjoy ice cream at home.”可知,Becky 最喜欢热天。 她可以在家吃冰淇淋。选项 E“三伏天,热成狗的夏天。太热,不适合外出。人们喜欢待在 家里吃冰淇淋。”与之匹配,故选 E。
64.根据“Dave likes playing football outside. So a sunny day is his favorite.”可知,Dave 喜欢在 户外踢足球。因此,阳光明媚的日子是他的最爱。选项 G“火吃云,阳光灿烂的日子。太阳‘吃’ 云。阳光可以穿过云层。这是一个晴朗的好天气。”与之匹配,故选 G。
65 .根据“Peter loves rainy days. He has a new raincoat and wants to go out to play with water.” 可知,Peter 喜欢下雨天。他有一件新雨衣,想出去玩水。选项 B“云会‘吃’火,‘吃’雨。太多 的云会‘吃掉’太阳。你只能看到云,看不到太阳。这是一个雨天。”与之匹配,故选 B。
66 .No, she didn’t. 67 .It was sunny and warm. 68 .A toy panda. 69 .At noon.
70 .They had a great time.
【导语】本文讲述了萨拉上周日和同学去动物园的经历,他们上午 9 点到达,观看了熊猫、 狮子、老虎和鸟类,中午在湖边野餐,下午看了大象表演,萨拉还买了礼物,大家玩得很开
答案第5页,共 6页
心。
66 .根据“Sarah went to the zoo with her classmates last Sunday.”可知,萨拉是和同学而非家人 去的动物园,故填 No, she didn’t.
67 .根据“It was sunny and warm.”可知,上周日天气晴朗温暖,故填 It was sunny and warm.
68 .根据“Sarah bought a toy panda for her little sister.”可知,萨拉给妹妹买了一个玩具熊猫, 故填 Atoy panda.
69 .根据“At noon, they had a picnic near the lake.”可知,他们中午野餐,故填 At noon.
70 .根据“Everyone had a great time at the zoo.”可知,学生们觉得旅行很愉快,故填 They had a great time.
71 . My travelling experience
I like travelling so much. Last summer vacation, I went to Guilin with my parents. It was an
unforgettable trip. Guilin is famous for its beautiful scenery. We took a bamboo raft along the Li
River and enjoyed the amazing views. The mountains there looked like huge green screens. We
also visited many places of interest, such as Reed Flute Cave. Inside the cave, the strange rock
formations in different shapes left us in great surprise. We tried local food like Guilin rice noodles, which were delicious.
This trip not only let me relax but also opened my eyes. I realized that nature is the greatest artist. It made me love our country’s beautiful scenery more and want to explore more places in the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态: 以一般过去时为主;
③提示:文章根据题目要求,包含旅行基本情况、主要见闻及活动、旅行意义和感受三个要 点,结合参考词汇,适当增加细节,逻辑清晰,词数符合要求。
[写作步骤]
第一步,文章开头表明自己喜欢旅行,引出下文对一次难忘旅行经历的介绍,说明旅行时间 为去年暑假,地点是桂林;
第二步,详细描述旅行时的见闻和活动。先描写乘坐竹筏游览漓江,欣赏独特山水风光;接 着介绍参观芦笛岩,惊叹于洞内奇特的岩石造型;最后提及品尝当地美食桂林米粉;
第三步,阐述旅行的意义和感受。说明旅行让自己放松身心、开拓视野,表达对大自然和祖 国美景的热爱,以及未来探索更多地方的愿望,升华主题。
[亮点词汇]
①unforgettable 难忘的
②formations 形成物
③explore 探索 [高分句型]
①We took a bamboo raft along the Li River and enjoyed the amazing views.(and 连接并列谓语)
②We tried local food like Guilin rice noodles, which were delicious.(which 引导非限制性定语 从句)
③I realized that nature is the greatest artist.(that 引导宾语从句)
答案第6页,共 6页保密★启用前(二)
(本题 5分)A: Good morning, Wen Hong. What happened to you You looked tired.
2025年七年级第二学期期末教学质量检测 英语 B: I went to bed too late last night.
A: 11(1分)
题号 一 二 三 四 五 六 总分 B: I read an interesting book.
分值 A: 12(1分)
B: Andersen (安徒生).
命题人:长春市卓越教育 审题单位:长春市卓越教育 开启时间:2025年 7月 5日 A: 13(1分) . And he was a famous writer in Denmark (丹麦).
一、单项选择(共 5 分) B: 14(1分) . He wrote a lot of fairy tales during his lifetime.
1.(本题 1分)—______ do you play basketball with your friends A: Which one do you like best
—Only once a week. B: The Ugly Duckling. 15(1分)
A.How long B.How often C.How much A: The Red Shoes is my favourite.
2.(本题 1分)Peter, ______ eat in class and we ______ eat in the classroom. 三、完形填空(共 10 分)
A.can’t, can’t B.don’t, not C.don’t, can’t (本题 10分)阅读以下语篇,从各小题所给的 A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
3.(本题 1分)I have two ______ and some ______ for lunch. One fine morning, cats Max and Eddie played in an apple tree. Max looked at the white clouds and said, “Eddie, can
A.tomato; chicken B.tomatoes; chickens C.tomatoes; chicken clouds fall from the sky like apples and 16 ”
4.(本题 1分)—We don’t know much about Jinsha Site Museum. Let’s find a ________ to help us, OK “I don’t know,” Eddie said. “But last week my owner 17 a book about rain. It says clouds are made of
—Good idea! water…but I forgot the rest. Let’s watch the clouds and find out the answer together!”
A.criminal B.guide C.snowman “Great!” Max said.
5.(本题 1分)The little boy ________ stop crying ________ his mother came back. 18 , the sky got dark. They saw the clouds getting big and 19 .
A.doesn’t ;if B.didn’t; until C.not; until “Will the clouds fall, Eddie ” Max asked.
“I’m not sure, but I think it will be 20 soon,” Eddie said. “We must go home now.”
二、补全对话(共 10 分) Max didn’t agree. He wanted to 21 . Then it began to rain. The two cats got wet 22 they still kept
(本题 5分)请通读下面对话,根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将答题卡上对应题目所选的 watching the clouds in the rain.
选项涂黑,选项中有一项为多余选项。 After two 23 , the rain stopped.
“Look, Eddie! There are 24 clouds in the sky. I can’t see any of them. Where are the clouds ” Max said.
Eddie jumped up. “Oh! The book says there are water drops (水滴) in the clouds. When drops get heavy, they fall as rain.
So clouds 25 rain!”
“Oh! So clouds don’t fall—they make rain,” Max said.
A: Hi, Alice. Long time no see. I know you went to a new middle school in China last month. 6(1分) . “Hooray! We found the answer!” Eddie smiled.
B: Not bad. I like my new school life very much. 16.(1分)A.leaves B.insects C.stones
A: 7(1分) . 17.(1分)A.lost B.read C.sold
B: Yes, there are. For example, we can’t run in the hallways and we have to eat in the dining hall. How about you 18.(1分)A.Finally B.Luckily C.Suddenly
A: 8(1分) . But I think these school rules are very important. Is your new school far from your home 19.(1分)A.black B.red C.white
B: 9(1分) . It’s only 500 meters away and I walk to school every day. 20.(1分)A.snowy B.rainy C.sunny
A: What time do you usually go to school 21.(1分)A.fight B.leave C.stay
B: 10(1分) . 22.(1分)A.so B.but C.because
A: That’s common for a middle school student. Hope you have a happy school life in China. 23.(1分)A.hours B.weeks C.years
B: Thank you! 24.(1分)A.many B.some C.no
25.(1分)A.look after B.turn into C.give up
A.No, it isn’t.
B.I have many, too. 四、选词填空(共 10 分)
C.What do you think of it (本题 10分)
D.Are there any school rules hair again show it why take head spend curly because how new
E.I usually go to school at 7:40 in the morning.
Today Little Lion meets a new friend, Little Horse. Different from Little Lion’s 26(1分) hair, Little Horse has
F.How often do you go there
straight hair. Little Lion loves 27(1分) very much. so he goes to Miss Rabbit’s barbershop (理发店).
“Miss Rabbit, I want a new hairstyle.” Little Lion says.
试卷第 1页,共 3页
“You have beautiful hair. 28(1分) do you want to change (改变) ” Miss Rabbit asks. A.small and weak B.big and strong
“Because I love my friend’s nice straight hair more.” Little Lion says and 29(1分) her a photo of Little Horse. C.fast and smart D.clever and strong
“OK!” Miss Rabbit says. 42.(1分)What does the elephant know about the mouse at first
Then Miss Rabbit 30(1分) three hours making Little Lion’s hair straight. When Little Lion sees his 31(1 A.He is fast. B.He is smart.
分) hairstyle, he doesn’t like it. C.He is small. D.He is big.
“It looks like all the hair stand on my 32(1分) . That’s terrible,” Little Lion says. 43.(1分)The elephant laughs at the mouse because he _______.
Miss Rabbit asks, “What kind of 33(1分) do you want ” A.thinks the mouse is funny B.is really afraid of the mouse
“I don’t want a curly one or a straight one,” Little Lion says. C.doesn’t want to see the mouse D.thinks he is smarter than the mouse
Miss Rabbit doesn’t know what to do, so Little Lion goes home unhappily. He’s afraid to meet his friends 34(1 分) 44.(1分)What does the underlined word “He” refer to (指代)
he think they’ll laugh at (嘲笑 ) him. Mother Lion knows that and says to him, “Inner beauty is more important than outer A.The elephant. B.The mouse.
beauty.” C.The tree. D.The loud noise.
Then Little Lion goes to the barbershop 35(1分) . And he asks to have his curly hair back. 45.(1分)What can we learn from the text
Now, Little Lion loves his curly hair best. A.All roads lead to Rome. B.All men cannot be first.
C.Every man has his taste. D.Everyone has his own strengths.
五、阅读理解(共 40 分)
(A)(本题 5分) (C)(本题 5分)
The wolves (狼) are very hungry. They go out to look for food. There are many sheep near the hill. There are also a few 根据短文内容,判断正误 (正确“T”,错误“F”).
sheepdogs with them. The wolves think of an idea. They speak to the sheepdogs, “You are like us and we are brothers. But we An old man had a monkey. The monkey was very clever. And he often helped the old man do many things. So the old
have a very different life. We do what we like, and you must work for men. They make you look after their sheep. They eat meat man liked it very much. One hot afternoon, the old man was sleeping in his chair in the garden. A fly (苍蝇) came and sat on the
and give you the bones (骨头). If you listen to us and give us the sheep, we can eat them together. All of us will be happy, right ” old man’s nose. The monkey drove it away. Soon the fly came back and sat on the old man’s nose again. Again, the monkey
The dogs are happy and do like this. The wolves ask the dogs to go to their house. The sheepdogs go to the wolves’ home. But became very angry. He jumped up and ran to find a large stone and held it in his hand. When he came back, the fly was on the
the wolves eat them and then eat the sheep. old man’s nose again. The monkey hit it with that stone. The fly fell off, but the old man’s nose was broken.
36.(1分)The wolves go out for food because ________ . Well, many people sometimes do things just like the monkey. They do things too quickly but they don’t think much
A.they see the sheep near the mountain B.they see the sheepdogs before they do. Maybe they sometimes bring us trouble, although they mean to do something good.
C.they are hungry D.they want to go out 46.(1分)The monkey didn’t help the old man do anything.
37.(1分)The sheepdogs work for ________ . 47.(1分)A fly came and sat on the old man’s face.
A.men B.sheep C.wolves D.dogs 48.(1分)The old man became angry because the fly always came.
38.(1分)Why do the wolves ask the sheepdogs to go to their home 49.(1分)The monkey tried to make the fly move away.
A.Because they want to eat them. 50.(1分)From the passage, we know that we should think much before we do things.
B.Because they want to be sheepdogs’ friends.
C.Because they want to help sheepdogs to get freedom. (D)(本题 5分)
D.Because their home is near this mountain. 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
39.(1分)What do the sheepdogs do Once upon a time, there was a boy named Nezha. He was born as a strange ball of flesh (肉球). 51(1分) But a
A.Play with the sheep. B.Look after the sheep.C.Work with men. D.Eat the bones. wise man told them that Nezha was special and would become a hero.
40.(1分)What do you think of the wolves Nezha was very playful when he was a child. 52(1 分) The sea was the home of the Dragon King, but Nezha
A.Shy. B.Sly. (狡猾的) C.Kind. D.Lazy. didn’t know that. He jumped in and out of the sea happily. 53(1 分 ) Soon the Dragon King heard about it. The
Dragon King was very angry and sent soldiers (士兵 ) to kill the people in Chentangguan, Nezha’s hometown. When Nezha
(B)(本题 5分) realized the trouble, he felt sorry but didn’t run away. 54(1分) With his power and magic, Nezha succeeded in saving
One day, an elephant walks through the forest. He is very big and strong so that all the animals are afraid of (害怕) him. As the people in his hometown.
he walks, he hears a tiny sound. “Who is making that noise ” he asks. He looks around and sees a little mouse. 55(1分) We must face the problems and do right things like Nezha.
The mouse is small and weak, but he says, “I am not afraid of you, Mr. Elephant! You may be big, but I am fast and smart!”
The elephant laughs. “You are small, and I am big. How can you be smarter than me ” A.One day, he went to the sea to explore.
The mouse smiles and says, “Let me show you something.” The mouse runs up a tree and makes a loud noise. The elephant B.His parents were very worried about him.
is surprised and looks up. He tries to climb the tree but cannot. The mouse laughs and says, “You are big, but I can do things that C.Nezha left home after he made the mistake.
you can’t.” D.He played with water and caused some trouble.
The elephant thinks for a moment and says, “You are right, little mouse. We all have our strengths (优势). I may be big, but E.Everyone makes mistakes, but it doesn’t matter.
you are fast and clever.” F.Instead, he fought bravely with the Dragon King’s soldiers.
41.(1分)All the animals are afraid of the elephant because he is _______.
试卷第 2页,共 3页
保密★启用前(二)
(Ea)(本题 5分) The elephants did many interesting tricks. Sarah took lots of photos. Before leaving, the students bought some gifts in the zoo
Last Sunday, my family planned to go to the Qingyun Mountain for camping. But on the way, our car suddenly broke shop. Sarah bought a toy panda for her little sister. They went home at 4:00 p.m. Everyone had a great time at the zoo.
down (发生故障). My father tried every means to repair it but it still didn’t work. He had to make a call for help. But it would 66.(2分)Did Sarah go to the zoo with her family
took a long time to wait. My brother and I were sad. My mother said, “Why don’t we put up our tent here It’s beautiful, too.”
That was good advice. There were some trees, flowers and even a small lake. We put up our tent by the lake. My brother and I
ran and jumped on the grass. My mother picked up some flowers. My father took some nice photos for us. We all had a good 67.(2分)What was the weather like last Sunday (10 个词以内)
time.
Our car finally went well, but we didn’t go to the Qingyun Mountain. It was still an exciting trip.
根据短文内容,完成表格,每空限填一词。 68.(2分)What did Sarah buy for her sister (10个词以内)
An Exciting Trip
Time I went camping with my family by car last 56(1分) . 69.(2分)When did they have a picnic (10个词以内)
My brother and I were very 57(1分) when my farther failed to repair the
Feelings
car.
70.(2分)How did the students feel about the trip (10个词以内)
My 58(1分) suggested us putting up a tent there.
We saw trees, flowers and even a small 59(1分) there.
Things they did
My brother and I ran and 60(1分) on the grass.
My mother picked some flowers. 六、书面表达(共 15 分)
My father took photos for us. 71.(本题 15 分)人们常说“行万里路,读万卷书” 。旅行可以使人快乐,助人开拓视野,还能令人焕发新的活
力。假如你校英文期刊正在以“My travelling experience”为主题向同学们征文,请你根据以下内容要点,用英语写一篇短
文,介绍一次难忘的旅行经历。
(Eb)(本题 5分) 内容要点:
左栏是五个人的情况描述,右栏是七个与天气相关的谚语。请将描述和谚语进行匹配。 1. 旅行的基本情况(时间、地点等);
A.The sunset (日落) is yellow and the wind is strong tomorrow. It is a good 2. 旅行时的主要见闻及活动;
61(1分) Jack hopes to see snow in
time to fly kites. 3. 旅行的意义以及你的感受。
winter. Because his crops (农作物) can be better
B.Clouds eat fire, rain. Too many clouds “eat” the sun. You can just see 注意事项:
next year.
clouds and can’t see the sun. It is a rainy day. 1. 词数 80左右,开头已给出,不计入总词数;
62(1分) Mike loves flying kites with
C. It rains cats and dogs. The rain is too heavy outside. People would like to 2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
friends in the park, so he hopes it will be windy
stay indoors (室内). 3. 文中不得出现真实姓名和学校名称。
tomorrow.
D.A snow year, a rich year. Crops can grow well next year as it was snowy 参考词汇:scenery(n. 风景)enjoy(v. 享受)places of interest(名胜古迹)
63(1分) Becky likes hot days best.
last year. My travelling experience
She can enjoy ice cream at home.
E. Sanfu, dog days of summer. It is too hot to go outside in dog days. People I like travelling so much.
64(1分) Dave likes playing football
enjoy staying at home and having ice cream. _______________________________________________________________________________________________________
outside. So a sunny day is his favorite.
F. Autumn thunder (雷声), no frost (霜) for a hundred days. You hear thunder _______________________________________________________________________________________________________
65(1分) Peter loves rainy days. He
in autumn. There is no frost for many days. _______________________________________________________________________________________________________
has a new raincoat and wants to go out to play
G. Fire eats clouds, sunny days. The sun “eats” clouds. The sunlight can go ___________________________________
with water.
through clouds. It’s a good and sunny day.
(F)(本题 10分)
阅读短文,回答下列问题。
Sarah went to the zoo with her classmates last Sunday. It was sunny and warm. They arrived at 9:00 a.m. and saw many
animals. First, they watched the pandas eating bamboo. The pandas were very cute. Then they went to see the lions and tigers.
After that, they visited the bird house.
At noon, they had a picnic near the lake. They brought sandwiches, fruit and juice. After lunch, they went to the elephant show.
试卷第 3页,共 3页
七年英语参考答案
题号 1 2 3 4 5 16 17 18 19 20
答案 B C C B B A B C A B
题号 21 22 23 24 25 36 37 38 39 40
答案 C B A C B C A A B B
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B C D A D F F F T T
题号 51 52 53 54 55 61 62 63 64 65
答案 B A D F E D A E G B
1.B
【详解】句意:——你多久和你的朋友打一次篮球?——一周只有一次。
考查特殊疑问句。How long多长时间;How often多久一次;How much多少钱。根据“Only
once a week.”可知,询问频率要用 How often。故选 B。
2.C
【详解】句意:彼得,不要在课堂上吃东西,我们也不能在教室里吃东西。
考查否定祈使句和情态动词用法。can’t不能;don’t不要;not不。根据“eat in class”可知,
第一空是祈使句,否定要用 don’t开头;根据“we...eat in the classroom”可知,第二空表示能
力,要用 can’t。故选 C。
3.C
【详解】句意:我午餐吃两个西红柿和一些鸡肉。
考查名词的数。tomato西红柿,名词单数;tomatoes西红柿,名词复数;chicken鸡肉,不
可数名词;chickens鸡,名词复数。第一空前为 two,第一空应用复数名词 tomatoes;第二
空前为 some,修饰可数名词复数/不可数名词,第二空应用 chicken“鸡肉”。故选 C。
4.B
【详解】句意:——我们对金沙遗址博物馆了解不多。让我们找个导游帮助我们,好吗?
——好主意!
考查名词词义。criminal罪犯;guide导游;snowman雪人。根据“We don’t know much about
Jinsha Site Museum. Let’s find a...”可知,对金沙遗址博物馆了解不多,所以需要找人帮忙。
guide“导游”在博物馆或景点中,导游是专门提供解说和帮助的人,符合语境。故选 B。
5.B
【详解】句意:孩子直到妈妈回来才不哭。
考查时态。根据“The little boy…stop crying…his mother came back.”可知,孩子直到妈妈回来
才不哭。not...until...“直到……才……”,根据 came可知,此处用一般过去时。因此动词原
形 stop前的助动词用 didn’t,故选 B。
6.C 7.D 8.B 9.A 10.E
【导语】本文主要介绍了爱丽丝在中国新学校的生活。
6.根据“Not bad. I like my new school life very much.”可知,此处询问爱丽丝新学校如何,C
项“你觉得它怎么样?”符合语境。故选 C。
7.根据“Yes, there are. For example, we can’t run in the hallways and we have to eat in the dining
hall.”可知,此处是一个 there be句型,询问是否有校规,D项“有什么校规吗?”符合语境。
故选 D。
8.根据“How about you ”可知,此处 A回答自己的学校是否有校规,B项“我也有很多。”
符合语境。故选 B。
答案第 1页,共 6页
9.根据“Is your new school far from your home ”和“It’s only 500 meters away and I walk to
school every day.”可知,爱丽丝家离学校很近,此处作否定回答,A项“不,不远。”符合语
境。故选 A。
10.根据“What time do you usually go to school ”可知,此处回答几点去上学,E项“我通常
在早上 7:40去学校。”符合语境。故选 E。
11.What did you do last night 12.Who wrote it 13.Oh, I see 14.You are right
15.What about you
【导语】本文是一则对话,A和 B在讨论 B熬夜读书的原因、书的作者、安徒生的背景,
以及各自喜欢的童话故事。
11.根据“I read an interesting book.”可知,此处 A应该问 B熬夜做什么了。故填What did you
do last night。
12.根据“ Andersen (安徒生).”可知,A的问题应该是关于作者的,也就是谁写了这本书。故
填Who wrote it。
13.根据“Andersen (安徒生).”及“And he was a famous writer in Denmark (丹麦).”可知,A是
在确认或陈述安徒生的身份。可能是一个陈述句。故填 Oh, I see。
14.根据“And he was a famous writer in Denmark (丹麦).”可知,此处 B应该对 A的话表示回
应,根据下一句“He wrote a lot of fairy tales during his lifetime.”可知,B表示同意并补充他写
了很多童话。故填 You are right。
15.根据“The Red Shoes is my favourite.”可知,此处 B应该问 A最喜欢哪部作品,但由于 A
刚问过类似问题,B可能简短提问。故填What about you。
16.A 17.B 18.C 19.A 20.B 21.C 22.B 23.A 24.C
25.B
【导语】本文主要讲述两只猫Max和 Eddie在苹果树上玩耍时,对云是否会像苹果和树叶
一样从天空落下产生疑问并观察的故事。
16.句意:Eddie,云能像苹果和树叶一样从天上掉下来吗?
leaves树叶;insects昆虫;stones石头。根据“One fine morning, cats Max and Eddie played in an
apple tree.”可知,此处说的是苹果和树叶。故选 A。
17.句意:但是上周我的主人读了一本关于雨的书。
lost失去;read阅读;sold卖。根据“…a book about rain.”可知,此处说的是读了一本书。故
选 B。
18.句意:突然,天色暗了下来。
Finally最后;Luckily幸运地;Suddenly突然。根据“the sky got dark.”可知,此处表示突然发
生的事情。故选 C。
19.句意:它们看到云变得又大又黑。
black黑色的;red红色的;white白色的。根据“the sky got dark.”可知,此处表示云变得黑。
故选 A。
20.句意:我不确定,但我想很快就会下雨。
snowy下雪的;rainy下雨的;sunny晴朗的。根据“Then it began to rain.”可知,此处说的是
很快要下雨了。故选 B。
21.句意:它想留下来。
fight斗争;leave 离开;stay停留。根据“Max didn’t agree.”以及“We must go home now.”可知,
此处表示拒绝回家,应该是要留下来。故选 C。
22.句意:两只猫淋湿了,但它们仍然在雨中注视着云彩。
答案第 2页,共 6页
so所以;but但是;because因为。前后句子之间是转折关系,此处用 but连接。故选 B。
23.句意:两个小时后,雨停了。
hours小时;weeks周;years年。根据“After two…, the rain stopped.”可知,此处表示两个小
时后雨停了。故选 A。
24.句意:天空中没有云。
many很多;some一些;no没有。根据“I can’t see any of them.”可知,天空中没有云。故选
C。
25.句意:所以云变成了雨!
look after照顾;turn into变成;give up放弃。根据“So clouds…rain!”可知,此处说的是云变
成了雨。故选 B。
26.curly 27. it 28.why 29.shows 30.spends 31.new 32.head
33.hair 34.because 35.again
【导语】本文讲述了小狮子因羡慕他人发型而改变自己的发型,但最终意识到并珍惜自己原
本发型的故事,强调了内在美的重要性。
26.句意:和小狮子的卷发不同,小马的头发是直的。根据“Different from Little Lion’s... hair,
Little Horse has straight hair.”和备选词并结合实际可知,狮子的头发是卷的。故填 curly。
27.句意:小狮子非常喜欢它。根据“Little Lion loves... very much.”和备选词可知,小狮子喜
欢小马的直发,用代词 it指代“straight hair”。故填 it。
28.句意:你为什么想改变?根据“Because I love my friend’s nice straight hair more.”和备选
词可知,理发师兔子小姐问小狮子为什么要改变他的头发,应用疑问词 why来引导特殊疑
问句。故填 why。
29.句意:“因为我更喜欢我朋友漂亮的直发。”小狮子说着给她看了一张小马的照片。根据
“Little Lion says and... her a photo of Little Horse.”和备选词可知,小狮子给兔子小姐看了一张
小马的照片,show sb sth“给某人看某物”,主语是 Little Lion,时态为一般现在时,谓语动
词用第三人称单数形式。故填 shows。
30.句意:然后兔子小姐花了三个小时把小狮子的头发弄直。根据“Then Miss Rabbit... three
hours making Little Lion’s hair straight.”和备选词可知,兔子小姐花三小时来做小狮子的头发,
spend time doing sth“花费时间做某事”,主语是Miss Rabbit,时态为一般现在时,谓语动词
用第三人称单数形式。故填 spends。
31.句意:当小狮子看到他的新发型时,他不喜欢它。根据“When Little Lion sees his... hairstyle,”
和备选词可知,此处指小狮子的新发型——直发。故填 new。
32.句意:看起来我的头发都竖起来了。根据“It looks like all the hair stand on my...”和备选词
可知,头发是竖在头上的。故填 head。
33.句意:兔子小姐问:“你想要什么样的头发?”根据“‘I don’t want a curly one or a straight
one,’ Little Lion says.”和备选词可知,兔子小姐问小狮子想要什么类型的头发。故填 hair。
34.句意:他害怕见他的朋友,因为他认为他们会嘲笑他。根据“ He’s afraid to meet his friends...
he think they’ll laugh at (嘲笑) him.”和备选词可知,横线前后两句之间表示因果关系,前果后
因。故填 because。
35.句意:然后小狮子又去了理发店。根据“And he asks to have his curly hair back.”和备选词
可知,听了狮子妈妈的话后,小狮子又去了理发店。故填 again。
36.C 37.A 38.A 39.B 40.B
【导语】本文是一篇寓言故事,主要讲述了饥饿的狼为了吃到羊,欺骗牧羊犬并最终将其和
羊吃掉的故事。
答案第 3页,共 6页
36.细节理解题。根据“The wolves (狼) are very hungry. They go out to look for food.”可知,
狼出去寻找食物是因为它们很饿。故选 C。
37.细节理解题。根据“We do what we like, and you must work for men. They make you look
after their sheep.”可知,牧羊犬为人类工作,负责看守羊群。故选 A。
38.推理判断题。根据“The sheepdogs go to the wolves’ home. But the wolves eat them and then
eat the sheep.”可知,狼让牧羊犬去它们家是为了吃掉它们。故选 A。
39.细节理解题。根据“They make you look after their sheep.”可知,牧羊犬的工作是照看羊。
故选 B。
40.推理判断题。根据文章内容可知,狼通过花言巧语欺骗牧羊犬,最终将其和羊吃掉,由
此可推断出狼是狡猾的。故选 B。
41.B 42.C 43.D 44.A 45.D
【导语】本文是一篇记叙文,大象和小老鼠通过对比体型与能力的差异,传达了“每个人都
有自己的优势”的道理。
41.细节理解题。根据文章第 1段“He is very big and strong so that all the animals are afraid of
him”可知,所有动物们害怕大象是因为它体型庞大且强壮。故选 B。
42.细节理解题。根据文章第 2段“The mouse is small and weak”可知,大象最初对老鼠的认
知是它体型小。故选 C。
43.推理判断题。根据文章第 2段“The elephant laughs.‘You are small, and I am big. How can
you be smarter than me ’”可推知,大象嘲笑老鼠是因为它认为自己比老鼠更聪明。故选 D。
44.词句猜测题。根据文章第 3段“The elephant is surprised and looks up. He tries to climb the
tree but cannot.”可知,大象惊讶地抬起头。他试图爬上树,但是爬不上去。“He”指代的是前
文提到的“the elephant”。故选 A。
45.细节理解题。根据文章最后一段“We all have our strengths”以及全文寓意可知,故事告诉
我们“每个人都有自己的长处”。故选 D。
46.F 47.F 48.F 49.T 50.T
【导语】本文讲述了一只聪明的猴子试图帮助老人赶走苍蝇,却因方法不当导致老人鼻子受
伤的故事,最后引申出做事前应三思的道理。
46.细节理解题。根据“The monkey was very clever. And he often helped the old man do many
things.”可知,猴子经常帮助老人做很多事情,而不是不帮忙做任何事情。故选 F。
47.细节理解题。根据“A fly (苍蝇) came and sat on the old man’s nose.”可知,苍蝇停在老人
的鼻子上,而非脸上。故选 F。
48.细节理解题。根据“the monkey became very angry”可知,老人始终在睡觉,并未表达愤
怒,愤怒的是猴子。故选 F。
49.细节理解题。根据“The monkey drove it away… The monkey hit it with that stone.”可知,
猴子确实试图赶走苍蝇。故选 T。
50.主旨大意题。通读全文并根据“They do things too quickly but they don’t think much before
they do. Maybe they sometimes bring us trouble, although they mean to do something good.”可知,
本文讲述了一只聪明的猴子试图帮助老人赶走苍蝇,却因方法不当导致老人鼻子受伤的故事,
最后引申出做事前应三思的道理。故选 T。
51.B 52.A 53.D 54.F 55.E
【导语】本文主要介绍哪吒的故事。
51.根据“He was born as a strange ball of flesh (肉球).”可知,他生来是个奇怪的肉球,所以父
母很担心他,选项 B“他的父母非常担心他。”符合语境,故选 B。
52.根据“The sea was the home of the Dragon King”可知,此处提到哪吒去了海边,选项 A“一
答案第 4页,共 6页
天,他前往海边去探险。”符合语境,故选 A。
53.根据“The Dragon King was very angry and sent soldiers (士兵) to kill the people in
Chentangguan”可知,龙王很生气,所以哪吒制造了麻烦,选项 D“他玩水并造成了些麻烦。”
符合语境,故选 D。
54.根据“When Nezha realized the trouble, he felt sorry but didn’t run away.”可知,哪吒没有逃
跑,而是英勇作战,选项 F“相反,他勇敢地与龙王的士兵战斗。”符合语境,故选 F。
55.根据“We must face the problems and do right things like Nezha.”可知,犯错不要紧,但是
我们必须正视这些问题,并像哪吒那样去做正确的事。选项 E“每个人都会犯错,但这没关
系。”符合语境,故选 E。
56.Sunday 57.sad 58.mother 59.lake 60.jumped
【导语】本文主要讲述了作者一家开车去野营,但是车突然坏了,他们就在那里野营,他们
虽然没有去成青云山,但是仍然很激动。
56.根据文中“Last Sunday, my family planned to go to the Qingyun Mountain for camping.”可知,
作者一家上周日去野营。故填 Sunday。
57.根据文中“My father tried every means to repair it but it still didn’t work. He had to make a
call for help. But it would took a long time to wait. My brother and I were sad.”可知,此处指的当
父亲没有修好车的时候,作者和哥哥很伤心。故填 sad。
58.根据文中“My mother said, ‘Why don’t we put up our tent here It’s beautiful, too.’ That was
good advice.”可知,此处指的是作者妈妈建议就地搭帐篷。故填 mother。
59.根据文中“There were some trees, flowers and even a small lake.”可知,此处指的是那里有
一个小湖。故填 lake。
60.根据文中“My brother and I ran and jumped on the grass.”可知,此处指的是作者和他的哥
哥在草地上又跑又跳。故填 jumped。
61.D 62.A 63.E 64.G 65.B
【导语】本文左侧为 5个人不同的想法和喜好,右侧为 7个不同的天气描述。
61.根据“Jack hopes to see snow in winter. Because his crops (农作物) can be better next year.”
可知,Jack希望冬天能看到雪。因为明年他的农作物可以长得更好。选项 D“瑞雪兆丰年。
由于去年下雪,明年农作物生长良好。”与之匹配,故选 D。
62.根据“Mike loves flying kites with friends in the park, so he hopes it will be windy tomorrow.”
可知,Mike 喜欢和朋友们在公园里放风筝,所以他希望明天会有风。选项 A“日落黄昏,明
日风正劲。正是放风筝的好时候。”与之匹配,故选 A。
63.根据“Becky likes hot days best. She can enjoy ice cream at home.”可知,Becky最喜欢热天。
她可以在家吃冰淇淋。选项 E“三伏天,热成狗的夏天。太热,不适合外出。人们喜欢待在
家里吃冰淇淋。”与之匹配,故选 E。
64.根据“Dave likes playing football outside. So a sunny day is his favorite.”可知,Dave 喜欢在
户外踢足球。因此,阳光明媚的日子是他的最爱。选项 G“火吃云,阳光灿烂的日子。太阳‘吃’
云。阳光可以穿过云层。这是一个晴朗的好天气。”与之匹配,故选 G。
65.根据“Peter loves rainy days. He has a new raincoat and wants to go out to play with water.”
可知,Peter喜欢下雨天。他有一件新雨衣,想出去玩水。选项 B“云会‘吃’火,‘吃’雨。太多
的云会‘吃掉’太阳。你只能看到云,看不到太阳。这是一个雨天。”与之匹配,故选 B。
66.No, she didn’t. 67.It was sunny and warm. 68.A toy panda. 69.At noon.
70.They had a great time.
【导语】本文讲述了萨拉上周日和同学去动物园的经历,他们上午 9点到达,观看了熊猫、
狮子、老虎和鸟类,中午在湖边野餐,下午看了大象表演,萨拉还买了礼物,大家玩得很开
答案第 5页,共 6页
心。
66.根据“Sarah went to the zoo with her classmates last Sunday.”可知,萨拉是和同学而非家人
去的动物园,故填 No, she didn’t.
67.根据“It was sunny and warm.”可知,上周日天气晴朗温暖,故填 It was sunny and warm.
68.根据“Sarah bought a toy panda for her little sister.”可知,萨拉给妹妹买了一个玩具熊猫,
故填 A toy panda.
69.根据“At noon, they had a picnic near the lake.”可知,他们中午野餐,故填 At noon.
70.根据“Everyone had a great time at the zoo.”可知,学生们觉得旅行很愉快,故填 They had
a great time.
71. My travelling experience
I like travelling so much. Last summer vacation, I went to Guilin with my parents. It was an
unforgettable trip. Guilin is famous for its beautiful scenery. We took a bamboo raft along the Li
River and enjoyed the amazing views. The mountains there looked like huge green screens. We
also visited many places of interest, such as Reed Flute Cave. Inside the cave, the strange rock
formations in different shapes left us in great surprise. We tried local food like Guilin rice noodles,
which were delicious.
This trip not only let me relax but also opened my eyes. I realized that nature is the greatest
artist. It made me love our country’s beautiful scenery more and want to explore more places in
the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:以一般过去时为主;
③提示:文章根据题目要求,包含旅行基本情况、主要见闻及活动、旅行意义和感受三个要
点,结合参考词汇,适当增加细节,逻辑清晰,词数符合要求。
[写作步骤]
第一步,文章开头表明自己喜欢旅行,引出下文对一次难忘旅行经历的介绍,说明旅行时间
为去年暑假,地点是桂林;
第二步,详细描述旅行时的见闻和活动。先描写乘坐竹筏游览漓江,欣赏独特山水风光;接
着介绍参观芦笛岩,惊叹于洞内奇特的岩石造型;最后提及品尝当地美食桂林米粉;
第三步,阐述旅行的意义和感受。说明旅行让自己放松身心、开拓视野,表达对大自然和祖
国美景的热爱,以及未来探索更多地方的愿望,升华主题。
[亮点词汇]
①unforgettable难忘的
②formations形成物
③explore 探索
[高分句型]
①We took a bamboo raft along the Li River and enjoyed the amazing views(. and连接并列谓语)
②We tried local food like Guilin rice noodles, which were delicious.(which引导非限制性定语
从句)
③I realized that nature is the greatest artist.(that引导宾语从句)
答案第 6页,共 6页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
