2023-2024学年上学期佛山市S7高质量发展联盟高三联考卷
英语学科
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节: (共15个小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
The ebike has become an essential item, and even the King has been spotted riding one. According to the market research company Mintel, sales have almost tripled over the past five years. While ebikes have become increasingly commonplace, they are still undeniably expensive. You can pick up a perfectly adequate push bike for£300, but most ebikes cost nearly£2,000. Now, Cycling Electric, designed to help consumers choose an ebike, offers the following recommendations.
Best folding bike
Carbo Model X
Price: £ 2,799 |Weight: 13.3kg
Range: up to 34 miles
This is one of the most convenient bikes, from a little-known label. The lightweight Carbo X is the perfect example of convenience thanks to its carbon frame and belt drive, instead of a metal bike chain. This makes it lighter and less likely to get messy than an electric Brompton, with its more traditional, oily chain.
Most stylish
Temple Cycles Classic
Price: from £2,995 | Weight: 19kg
Range: up to 74 miles
This Bristol-based brand is known for its elegant pushbikes, which are hand-built in the city. This is its electric version. It's a very sleek and functional commuter option and not too heavy. Temples have fewer proprietary (品牌专卖的) parts and so are serviceable in any bike shop. Stylish as they may be, the VanMoofs and the Cowboys can be a bit more complex to get back-up and service.
The money-no-object option
Riese & Müller Nevo4 GT Vario GX
Price: £ 5,380 |Weight: 28.4kg
Range: up to 93 miles
This is a prime example of the attention to detail delivering a high-quality experience in functionality, comfort and practicality 梚f you can afford it. It has the capacity to handle 25kg of luggage in a pannier, powerful road lights and a beautifully smooth motor.
1.What is the advantage of the Temples over other stylish ebike brands?
A. They are more lightweight. B. They have more functions.
C. They have easier access to service. D. They are more comfortable.
2.Which ebike will a consumer probably choose, who cares most about an excellent experience?
A. Carbo Model X. B. The VanMoofs and the Cowboys.
C. Temple Cycles Classic. D. Riese & Muller Nevo4 GT Vario GX.
3.Where is the text probably taken from?
A. An online post. B. A magazine column.
C.A market research report. D. An official document.
B
A 12-year-old girl, Eleanor Woods, has created a green backpack that filters(过滤) out air pollution. Her innovative bag won the award of the?“Backpack to the?Future” competition.
The competition was launched to encourage students to combine an interest in fashion with a career in science, technology, engineering or maths.
Powered by green energy from solar power and a dynamo梐 machine that converts mechanical energy into electrical energy梩he backpack filters polluted air before fanning out cleaner air nearby.
Air pollution was always Eleanor's concern. Meanwhile, spending a lot of time爓ith her asthmatic (患哮喘病的) mum,?Eleanor especially focused on how?pollution affects a person's health and the spread of diseases. “We have an air filter at home because my mum has mild asthma. But what if she wants to go out? It would be inconvenient and dangerous! My Breathe Better Backpack is about keeping those like my mother safe using an air filter. It looks cool and will help get them outside and fight off colds, Eleanor said.
The girl added, 揗y generation has really realized pollution, and we have lessons on it at school. This is another reason why I designed this, because weneed to do something.
The Breathe Better Backpack came under the spotlight in the competition. Stratton Smith, one of the judges of the competition, said the impact of Eleanor's燿esign would be far-reaching. 揑f just a few people start using it, it can be really good for the planet, he explained.
4. What inspired Eleanor Woods to design the backpack?
A. The award of the competition. 燘. High expenses of air filters.
C. Stratton Smith's behaviour. D. Her concern for air pollution.
5. What do we know about the backpack?
A. It collects polluted air. 燘. It is powered by wind.
C. It is of practical use. 燚. It sells well at present.
6. Who will most probably benefit from the backpack?
A. Students living in poverty. B. Those suffering from asthma.
C. People working in an open way. D. Judges worried about pollution.
7. Which of the following best describes Eleanor Woods?
A. Humorous and modest. B. Ambitious and selfless.
C. Confident and fearless. D. Creative and considerate.
C
The elderly residents in care homes in London are being given hens to look after to stop them feeling lonely.
The project was dreamed up by a local charity to reduce loneliness and improve elderly people's wellbeing, It is also being used to help patients suffering dementia, a serious illness of the mind. Staff in care homes have reported a reduction in the use of medicine where hens are in use.
Among those taking part in the project is 80-year-old Ruth Xavier. She said: 揑 used to keep hens when I was younger and had to prepare their breakfast each morning before I went to school.
"I like the project a lot. I am down there in my wheelchair in the morning letting the hens out and down there again at night to see they've gone to bed.
"It's good to have a different focus. People have been bringing their children in to see the hens and residents come and sit outside to watch them. I'm enjoying the creative activities, and it feels great to have done something useful."
There are now 700 elderly people looking after hens in 20 care homes in the North East, and the charity has been given financial support to roll it out countrywide.
Wendy Wilson, extra care manager at 60 Penfold Street, one of the first to embark on the project, said: "Residents really welcome the idea of the project and the creative sessions. We are looking forward to the benefits and fun the project can bring to people here."
Lynn Lewis, director of Notting Hill Pathways, said: "We are happy to be taking part in the project. It will really help connect our residents through a shared interest and creative activities."
8. What is the purpose of the project?
A. To ensure harmony in care homes. B. To provide part-time jobs for the aged.
C. To raise money for medical research. D. To promote the elderly people's welfare.
9. How has the project affected Ruth Xavier?
A. She has learned new life skills. B. She has gained a sense of achievement.
C. She has recovered her memory. D. She has developed a strong personality.
10. What do the underlined words "embark on" mean in paragraph 7?
A. Improve. B. Oppose. C. Begin. D. Evaluate.
11. What can we learn about the project from the last two paragraphs?
A. It is well received. B. It needs to be more creative.
C. It is highly profitable. D. It takes ages to see the results.
D
No more wet towels on the bathroom floor, and no more empty juice plastic boxes. No more doors closing at 3 a.m., and no more coming home to a noisy crowd of strangers around the kitchen table. There's nothing so quiet, says a friend whose youngest has just moved out.
But if adjusting to an empty nest can be tough, it seems there is one thing tougher: a formerly empty nest that suddenly fills back up again. According to a research from the London School of Economics (LSE), parents whose grown up children don't actually manage to leave- who move out, only to bounce right back again- are actually less happy than those whose fledglings(幼鸟) heartlessly fly off without a backward glance. The quality of life for parents of boomerang kids fell on average by about 0.8 points on the LSE researchers’ scale.
A quarter of young British adults now live with their parents, more than at any time since records began in1966. But more shockingly, this is no longer just about the young. Around a quarter of a million people aged between 35 and 44 still live at home with their parents and the idea that that can all be blamed on helicopter parents making it too easy for their little darlings not to grow up isn't logical. Midlife divorce, insecure gig economy work and straightforward poverty all play their part in driving what were once perfectly functioning grown-ups back to their teenage bedrooms.
These kids are admittedly luckier than those for whom going back home is sadly not an option. But when choosing to live with your mum is the only way of coping with an insecure job, or with the costs of renting in the city, then that's not much of a choice. Home is still the place where, when you have to go there, they have to take you in. But a healthy and successful society shouldn't be sending quite many overgrown children hurrying back for shelter, and nor should it leave quite many parents feeling bad about it.
12. What can we know from the first two paragraphs?
A. More youngsters are leaving their parents. B. The quality of life for those parents is declining.
C. Parents expect their children to live together. D. Adults dislike returning to their original home.
13. Why do these boomerang kids circle back home?
A. To avoid their life pressure. B. To accompany elderly parents.
C. To recall their childhood memory. D. To help parents adapt to the empty nest.
14. What is the author's attitude to this trend?
A. Favorable. B. Confused. C. Tolerant. D. Disapproving.
15. What抯 the best title for the text?
A. Is the nest really empty? B. Does the empty nest matter?
C. What concerns grown- ups? D. How do parents help their kids?
第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
With gas prices rising and airport security lines snaking longer than ever, why not book your next domestic vacation on a train? Compared to other alternatives, it's comfortable and relaxing. Here is some advice on how to make a trip by rail as pleasant as possible.
Plan ahead. Most long-distance trains, especially the sleeping car accommodations, sell out very quickly. 16 But no matter when you travel, it's a good idea to make your reservations at least 90 days in advance.
Use a travel agent. Consider turning your travel plan over to a travel agent and letting him double-check all the details, make suggestions, and then handle the actual reservations. A good one can sometimes find you discounted tickets. 17 Then you won't have to walk through several cars on a moving train three times a day for your meals.
Bring a blanket. When you're riding on trains, you won't be provided with a blanket for free, even if your trip is an overnight one. 18 In the summer in particular, the air conditioning can make them quite cold.
Arrive early. Most trains operate just once a day and some run only three times a week, so missing yours can be a disaster. 19 Note: The times listed on the schedules are departure times, not arrival times.
Have fun. 20 Read a book, knit, do a crossword puzzle, or simply watch the world unfold outside the window. To calculate your speed as you do, divide 3,600 (the number of seconds in an hour) by the number of seconds it takes you to travel one mile (the distance between two mileposts). If it takes the train 53 seconds to travel one mile, you're going 67.92 mph.
Train trips aren't for impatient types.
You'll have views from both sides of the train.
The temperature on rail cars is often hard to control.
That's particularly true during busy summer months.
You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
He may also book you in a sleeping car that's right next to the diner.
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项.
The most important life lesson I’ve learned from running is to run at my own pace. This lesson has guided me in many ways. 21 , it made me challenge the fixed expectations of retirement and aging.
Running is a metaphor for life. I realized this while 22 for a marathon to celebrate my 60th birthday. All the other runners being faster than me made me 23 . But my coach shared some valuable advice: run at your own best pace. Setting a goal or target time could be a 24 . He was right. 25 , I ran more easily and faster. I also enjoyed the experience much more.
I have 26 this principle to other areas of my life. Finding a rhythm is not about 27 or how many things I can get done in a day. It has more to do with what I decide to do at this stage in my life.
Running carries its own set of expectations, including what it meant to be a strong runner. But expectations also 28 to other areas of life, including what people at certain life stages should be doing or not doing. Expectations at my age can 29 how leisure time is spent, decisions about employment and even the role of a 30 .
I used to think it was young people who bore the brunt(冲击)of 31 , but older adults can experience it too. This is 32 , because often later in life is a time when we are less inclined to care about the opinions of others.
That is the message my running coach was trying to convey. 33 what others are doing.
Their pace is not 34 the pace you should run at. Run in your own way. It抯 not better or worse 杘nly 35 .
21. A. In turn B. In particular C. In advance D. In depth
22. A. training B. struggling C. competing D. searching
23. A. pitiful B. grateful C. impressed D. embarrassed
24. A. resolution B. practice C. limitation D. motivation
25 A. Against time B. Ahead of time C. Of all time D. Over time
26. A. exposed B. compared C. applied D. suggested
27. A. music B. business C. requirement D. efficiency
28. A. subscribe B. extend C. contribute D. refer
29. A. center on B. hope for C. decide on D. call for
30. A. boss B. grandparent C. athlete D. citizen
31A. peer pressure B. separation anxiety C. sleeping disorder D. age discrimination
32. A. natural B. unacceptable C. ironic D. significant
33. A. Mind B. Expect C. Forget D. Abandon
34. A. basically B. gradually C. alternatively D. necessarily
35. A. different B. amazing C. common D. fair
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
There were a great variety of lamps in ancient China. The Changxin Palace Lamp is_______36 invaluable treasure, which is considered as 搕he first lamp of China.
The gold-plated bronze lamp takes the shape of a maid on her knees _ 37 (hold) a lamp. The lamp plate is on her left hand, while the right hand, covered by her sleeve, 38 (carry) the lampshade. The brightness of the lamp and direction of the light can be adjusted with a handle which controls two moveable shades.
39 (amaze), the lamp makes use of the siphon principle (虹吸原理), with the ash flowing through the maid's right arm into her body 40 the water is stored. Such design can reduce dust and prevent the lamp from polluting the indoor air. Apart from that, the six-component lamp can all be taken apart, and is easy 41 (clean).
The 2022 Beijing Winter Olympic Flame Lantern 42 (inspire) by the Changxin Palace Lamp. It uses transparent double glass and a hidden channel to reduce carbon deposition (沉积物), which is a perfect 43 (combine) of green initiative and the Olympic spirit.
The delicate Changxin Palace Lamp provided an insight 44 China's glorious past, displaying the wisdom of ancient Chinese craftsmen, as well as China's 45 (remark) achievements in science and technology 2, 000 years ago. The sculpture, vivid and elegant beauty work, still glitters now.
第四部分?写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华。你校上周五举行了有关个人职业生涯规划的活动。请你为学校英文刊物 “Campus Weekly”写一篇活动报道。内容包括:
1. 活动内容及过程;
2. 活动反响
注意: 1. 写作词数应为应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
A Stepping Stone to Career
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A Four-legged Guardian Angel
Snow had just melted off the ground that April day at our house in Regina Beach, Saskatchewan. I had just cleaned up the pool in preparation for selling the house. The year before, I had lost my job with the provincial government, and now our financial situation was grim. In despair, I had finally put the home on the market, and a real estate agent was due to show up later that day. Even worse, I would have to give up my beloved Great Dane (大丹犬), Brigitte, because I could no longer afford the cost of feeding it. The thought of losing the dog and our beautiful home was almost more than I could bear.
Deep in despair, I sat typing up resumes and cover letters. Out of the corner of my eye I could see my thirteen-month-old son, Forrest, as he lay on the carpet, playing near our big, gentle nanny-dog, Brigitte. It seemed as if Brigitte was always meant to be in this family and she turned out to be a perfect companion.
Brigitte came to our house on Christmas eve when the doorbell rang and I was sure some of my Christmas packages had arrived. I ran to the door and swung it open, but no one was there. I sensed something and looked down, only to find a beautiful Great Dane sitting there, looking up at me with big, intelligent eyes. There was no way that she could have rung the doorbell by herself, was there? Perhaps, someone had found the puppy somewhere and left her there, and then rang the doorbell and ran away. They accurately guessed I would welcome an additional family member and take care of her.
Thinking of these, I couldn't help having a sigh and went straight back to work. However, I hadn't typed more than two sentences when Brigitte began barking furiously and running back and forth to the sliding glass door overlooking our pool.
I raced to see what was happening and noticed that the sliding door was slightly open. Suddenly, I realized Forrest was nowhere to be seen. In panic, I opened the door and ran outside.
注意: 1.所续写短文的词数应为150左右
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
There I was surprised to see Brigitte, who was terrified of water,dive into the pool.___________________
Finally, the doctor said Forrest was all right and could be released from hospital.___________________
2023-2024学年上学期佛山市S7高质量发展联盟高三联考卷
英语学科 答案
第一节:阅读理解 (共15个小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
1. C【细节理解题】根据第二款电动自行车的介绍可知,Temples的专属零部件更少,因此可在 任何自行车店得到维修服务。而另两款 VanMoofs 和 Cowboys虽然也比较时尚,但是他们要得到后续支持和服务会更加复杂,故答案为 C。
2. D【细节理解题】根据第三款电动自行车介绍的第一句话可知,这是一个注重细节的典型例子, 在功能性、舒适性和实用性方面提供高质量的体验——如果你负担得起的话。故答案为 D。
3. B【推理判断题】通读全文,本文介绍了 Cycling Electric 所推荐的三款各具特色的电动自行车, 应出自生活杂志专栏,故答案为 B。
B
【语篇导读】本文是一篇记叙文。一位学生在经历了母亲患有哮喘病不方便出门,又意识到大气污染的负向影响之后,设计出能够过滤空气的背包并积极参加“Backpack to the Future”设计大赛。
4. D【细节理解题】根据文章第四段关键信息“Air pollution?was always Eleanor’s concern.”和第五段“My generation has really realized pollution…This is another?reason why I designed this,?because we need to do something.”可知,Eleanor Woods?对大气污染的担忧是她发明过滤空气背包的原因之一。故选D。
5. C【细节理解题】 根据第三段“Powered by green energy…. the backpack?filters polluted air before fanning out cleaner air nearby.”和第四段“It looks cool and will help get them?outside and fight off colds,”可知Eleanor Woods发明的背包能够过滤空气,有实际用处。故选C。
6. B【细节理解题】 根据第四段“My Breathe Better Backpack is about?keeping those like my mother safe using an air filter.”可知,这款背包可让哮喘患者出门无忧。故选B。
7. D【推理判断题】本文围绕学生Eleanor Woods?发明能够过滤空气的背包而展开,通读全文可知她体贴他人且具有创新能力。故选D。
C
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了旨在减少孤独,改善老年人的健康状况的项目。
8.D 【细节理解题】根据第二段“The project was dreamed up by a local charity (慈善组织) to reduce loneliness and improve elderly people’s wellbeing (该项目由当地一家慈善机构构想,旨在减少孤独,改善老年人的健康状况)”可知,这个项目的目的是为了减少孤独和提高老年人的幸福感。故选D项。
9.B 【推理判断题】根据第五段““It’s good to have a different focus. People have been bringing their children in to see the hens and residents come and sit outside to watch them. I’m enjoying the creative activities, and it feels great to have done something useful.” (有不同的关注点很好。人们把自己的孩子带进来看母鸡,居民们也来外面坐着看它们。我喜欢创造性的活动,做一些有用的事情的感觉很好。)”可知,Ruth Xavier很享受做这些事,她觉得自己在做有用的事,这能够给她来良好的感觉,因此可知通过该项目她获得了一种成就感。故选B项。
10.C 【词句猜测题】根据倒数第二段“Wendy Wilson, extra care manager at 60 Penfold Street, one of the first to embark on the project, said: “Residents really welcome the idea of the project and the creative sessions. We are looking forward to the benefits and fun the project can bring to people here.” (彭福街60号的额外护理经理Wendy Wilson是第一批参与该项目的人之一,她说:“居民们非常欢迎该项目的想法和创意会议。我们期待这个项目能给这里的人们带来好处和乐趣。”)”可知,Wendy Wilson是着手这项工程的人之一,也是做这个项目的创始人之一,因此可知,划线处embark on意为“开始着手做某事”,与C项“Begin (开始)”含义相近。故选C项。
11.A【推理判断题】根据倒数第二段“Residents really welcome the idea of the project and the creative sessions. We are looking forward to the benefits and fun the project can bring to people here. (居民们非常欢迎该项目的想法和创意会议。我们期待这个项目能给这里的人们带来好处和乐趣)”以及最后一段“Lynn Lewis, director of Notting Hill Pathways, said: “We are happy to be taking part in the project. It will really help connect our residents through a shared interest and creative activities.” (“诺丁山路径”的负责人林恩·刘易斯说:“我们很高兴能参与这个项目。它将通过共同的兴趣和创造性活动真正帮助我们的居民联系起来。”)”可知,该项目得到了居民们的认可,大家很欢迎这个项目,而且这个项目将会带来一些好处,因此可知这个项目的反响很好,很受欢迎。故选A项。
D
【语篇导读】 本文是一篇议论文,作者针对英国日益增多的成年人回到父母身边啃老的社会问题发表了自己的看法,并分析了问题产生的原因及应对策略。
12. B 【推理判断题】由第二段中的The quality of life for parents o? boomerang kids fell on average by about 0.8 points可知,那些啃老族的父母的生活质量在下降。
13. A 【事实细节题】由第三段中的Midlifedivorce,insecure gig economy work and straightforward poverty all play their part in driving what were once perfectly functioning grown-ups back to their teenage bedrooms.可知,各个方面的压力迫使成年人回家。
14.D 【推理判断题】 由最后一段中then thafs not much of a choice及下文作者的论述可知,作者对 于这种趋势是不赞成的。
15. A【标题归纳题】由全文可知,本文论述的社会现象是曾经的空巢家庭迎来了成年人返巢的热潮,A项符合文意。
第二节 七选五(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
16. D空白前提到大部分长途火车票很快就会售完,空白后提到“但是,无论你什么时候旅行,最好至少提前90天预订你的车票” ,D项“在繁忙的夏季尤其如此"承上启下,选项中的summer months与空白后no matter when相呼应,故D项符合语境。
17. G根据本段首句Use a travel agent.以及整段内容可知,作者建议将旅行事务交给一位旅行代办人,他可以帮忙处理一些旅行中遇到的实际问题,例 如可以帮忙买到打折票。G项“他也可能帮你订到紧邻餐车的卧铺车厢”符合语境,且与空白后的“这样你就不必为了吃饭在行驶的火车上一天三次穿过好几节车厢了”相呼应。
18. C空白前提到建议乘客在坐火车时带一条毯子,因为火车上是不会免费提供的。空白后又提到夏天的时候,空调系统可能会导致车厢内很冷。由此可以推断,车厢内的温度忽高忽低,比较难控制,故C项符合语境。
19. E根据空白前“大部分火车一天只运行一趟,还有一些火车一周只运行三趟,所以错过一趟车可能是一场灾难”可知,如果你没赶上火车,你可能需要很久才能等到下一趟火车,故E项符合语境。
20. A根据整段内容可知,作者建议通过在火车上看书、织毛线活儿,或者计算火车的运行速度等消遣方式来享受旅途,而能够静下心来做这些事情的,通常不会是那些缺乏耐心的人,故A项符合语境。
第二部分 第一节 完形填空 (15小题,每题1分)
21. B 22. C 23. D 24. B 25. D 26. C 27. D 28. B 29. A 30. B
31. A 32. C 33. C 34. D 35. A
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者通过教练给自己的意见,明白了不需要太在乎他人怎么做,做好自己就行。
【21题】考查介词短语辨析。句意:特别是,它让我挑战了对退休和衰老的固定预期。A. In turn轮流;B. In particular特别;C. In advance提前;D. In depth深入地。根据前文“This lesson has guided me in many ways.”以及后文“it made me challenge the fixed expectations of retirement and aging.”可知,跑步在很多方面指导作者,特别是让作者挑战了对退休和衰老的固定预期。故选B项。
【22题】考查动词词义辨析。句意:我是在参加马拉松比赛庆祝我的60岁生日时意识到这一点的。A. training培训;B. struggling奋斗;C. competing参加比赛;D. searching搜索。根据后文“All the other runners being faster than me”可知,作者是在参加比赛。故选C项。
23题】考查形容词词义辨析。句意:其他选手都比我跑得快,这使我很尴尬。A. pitiful可怜的;B. grateful感激的;C. impressed印象深刻的;D. embarrassed尴尬的。根据前文“All the other runners being faster than me”可知,其他所有选手都比我快,这使我尴尬。故选D项。
【24题】考查名词词义辨析。句意:设定一个目标或目标时间可以是一种实践。A. resolution决心;B. practice 实践,实际行动;训练C. limitation限制;D. motivation动力。根据前文“Setting a goal or target time”以及后文“I ran more easily and faster.”结合常识可知,设立目标或者目标时间去采取实际行动,然后作者跑得更轻松更快了。故选B项。
【25题】考查介词短语辨析。句意:随着时间的推移,我跑得更轻松更快了。A. Against time尽快地;B. Ahead of time提前;C. Of all time始终;D. Over time随着时间的过去。根据后文“I ran more easily and faster.”可知,作者跑得更轻松更快了,但是需要时间,才能有这种感觉。故选D项。
【26题】考查动词词义辨析。句意:我把这个原则应用到我生活的其他方面。A. exposed暴露;B. compared比较;C. applied应用;D. suggested建议。根据后文“to other areas of my life”可知,是作者把“用你自己最好的速度跑步”这个原则应用到生活的其他方面。故选C项。
【27题】考查名词词义辨析。句意:找到节奏与效率无关,也与一天能做多少事无关。A. music音乐;B. business商业;C. requirement要求;D. efficiency效率。根据后文“how many things I can get done in a day”可知,此处是指效率。故选D项。
【28题】考查动词词义辨析。句意:但期望也延伸到生活的其他领域,包括人们在某些生命阶段应该做什么或不应该做什么。A. subscribe订阅;B. extend扩大;C. contribute贡献;D. refer涉及。根据后文“including what people at certain life stages should be doing or not doing.”可知,此处表达“期望也延伸到生活的其他领域”之意。故选B项。
【29题】考查动词短语辨析。句意:在我这个年纪,人们的期望可能集中在休闲时间如何度过、就业决定,甚至是祖父母的角色。A. center on着重在;B. hope for盼;C. decide on决定;D. call for呼吁。根据前文“including what people at certain life stages should be doing or not doing.”可知,期望告诉人们在某些生命阶段应该做什么或不应该做什么,所以此处是说作者这个年龄主要想做什么。故选A项。
【30题】考查名词词义辨析。句意:句意:在我这个年纪,人们的期望可能集中在休闲时间如何度过、就业决定,甚至是祖父母的角色。A. boss老板;B. grandparent祖父母;C. athlete运动员;D. citizen公民。根据前文“Running is a metaphor for life. I realized this while 22 for a marathon to celebrate my 60th birthday.”可知,作者已经60岁了,所以是期望成为祖父母。故选B项。
【31题】考查名词短语辨析。句意:我过去认为是年轻人承受了同龄人的压力,但老年人也会经历这种压力。A. peer pressure同辈压力;B. separation anxiety分离焦虑;C. sleeping disorder睡眠障碍;D. age discrimination年龄歧视。根据后文“because often later in life is a time when we are less inclined to care about the opinions of others.”可知,“我们”这个年纪的人不关心别人的看法,给他人压力。故选A项。
【32题】考查形容词词义辨析。A. natural自然的;B. unacceptable不可接受的;C. ironic讽刺的;D. significant重要的。根据后文“because often later in life is a time when we are less inclined to care about the opinions of others.”结合常识可知,在生命的后期,我们通常不太倾向于关心别人的看法,但是上文说的也在经历朋辈压力,就显得ironic很讽刺或奇怪。故选C项。
【33题】考查动词短语辨析。句意:忘记别人在做什么。A. Mind介意;B. Expect预计;C. Forget忘记;D. Abandon遗弃。根据前文“But my coach shared some valuable advice: run at your own best pace.”可知,作者教练建议作者用自己的速度跑,所以是忘记别人在做什么,做好自己就行。故选C项。
【34题】考查副词词义辨析。句意:他们的速度不一定是你应该跑的速度。A. basically基本上;B. gradually逐步地;C. alternatively或者;D. necessarily必然地。根据后文“Run in your own way.”可知,作者明白别人的跑的速度不一定是自己的跑步速度。故选D项。
【35题】考查形容词词义辨析。句意:没有好坏之分,只是不同而已。A. different不同的;B. amazing令人大为惊奇的;C. common常见的;D. fair公平的。根据前文“Their pace is not 34 the pace you should run at.”可知,他们的速度不一定是你应该跑的速度,所以无关好坏,只是速度不同。故选A项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了中华第一灯——长信宫灯。
36. an 考查冠词的正确应用。此处treasure为可数名词,invaluable?前应用不定冠词an。
37.holding 考查非谓语动词——现在分词的用法。a maid与hold之间构成逻辑上的主谓关系。
38.carries 考查谓语动词的时态和主谓一致。While为连词,后跟句子,此处应为谓语动词,主语是the?right hand,故用carries。
39.Amazingly 考查动词转为对应的副词形式。此处位于句首,修饰整个句子,故用副词?Amazingly。
40.where 考查定语从句关系词的选择。先行词为body,关系副词where在从句中作状语,相当于in her body。
41.to clean 考查动词不定式的用法。本空前是形容词easy,其后用动词不定式主动形式表达被动意味。
42.was/is inspired考查谓语动词的时态和语态。根据上下文语境,设空处应为inspire的一般过去时或一般现在时的被动形式。
43.combination 考查动词转为对应的名词形式。设空处为固定搭配a combination of?即“……的结合”。
44.into考查介词用法。an insight into为固定搭配,意为?an?understanding?of what sth. is?like,即“洞悉、了解”。
45.remarkable【命题意图】考查名词转为对应的形容词形式。设空处应为形容词,修饰achievements。
写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分) A Stepping Stone to Career
Last Friday, our school invited some experts to give lectures about career planning with the purpose of giving some instructions about career choices.
In the lecture, the experts gave us some advice on how to choose careers and what we should do for our future careers,which really inspired us. Furthermore, the experts analysed the top careers which are in great need for us and it helped us students find out our interest in our future careers.
All the students who attended it thought highly of it, praising that the lecture provided us an insight into our future career. Hopefully, with the lecture serving as a stepping stone, every one of us can find our dream career.
第二节:读后续写(满分 25 分)
评分原则
1.本题总分为 25 分,按 5 个档次给分。
2.评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其所属档次,然后以该档次的要求来衡量,确定或调整档次,最后给分。(先定档,再给分)
3.所续写短文的词数应为 150 左右 (词数少于 130 的, 从总分中减去 2 分)。
4 .阅卷评分时,主要从以下四个方面考虑:
(1) 与所给短文及段落开头语的衔接程度; (2) 内容的丰富性和对所所标出关键词语的应用情况;
(3) 应用语法结构和词汇的丰富性和准确性; (4) 故事发展的合理性和上下文的连贯性。
5.拼写与标点符号是语言准确性的一个方面,评分时,应视其对交际的影响程度予以考虑。英、美拼写和词汇用法均可。
6 .如书写较差以致影响交际,可将分数降低一个档次。
One possible version:
There I was surprised to see Brigitte, who was terrified of water, dive into the pool. Then to my horror, I caught sight of Forrest’s yellow sleeper. Brigitte was bravely doing her best to keep him afloat by holding on to his sleeper with her mouth. At the same time, she was desperately trying to swim to the shallow end. Only then did I realize that Forrest had somehow opened the door, wandered out and fallen into the pool. In a split second, I dove in, lifted my precious baby out and carried him inside. Hands shaking, I called 911 and we were rushed to the hospital immediately, where the doctor kept him for observation for one night.
Finally, the doctor said Forrest was all right and could be released from hospital. Back home, once Brigitte saw him, she barked with apparent joy and wouldn’t let Forrest out of her sight. In time she settled down, but remained dedicated to Forrest and followed him everywhere, concerned about his safety. Even when Forrest was asleep, Brigitte crammed herself under the crib, keeping a vigil (值夜). Our dog was indeed an angel, erasing any despair I might have had about losing our home. A house could always be replaced, but knowing we had each other around was the greatest blessing of all. I was grateful she was part of our lives, who I would never give up.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
