专题05 阅读理解(含答案)-2025年人教PEP版(2024)新三年级 小学英语暑假专题提升


专题05 阅读理解--2025年新三年级 小学英语暑假专题提升
人教PEP版(2024)
根据 Mark的家谱,选择合适的选项。
1.This is Tony. He’s Mark’s ______. ( )
A.father B.brother C.grandpa
2.Jenny is Mark’s ______. ( )
A.mother B.aunt C.grandma
3.Bill is Mark’s ______. ( )
A.sister B.brother C.cousin
4.May and Mary are ______. ( )
A.sisters B.brothers C.daughter (女儿) and mother
5.Mark’s uncle is ______. ( )
A.Bob B.Jeff C.Tony
阅读短文,选择正确的选项。
Look at the cards (卡片). They are number four. It’s four in Roman (罗马语). It’s four in Chinese. It’s four in Chinese, too. It’s a jiaguwen number. Jiaguwen is over 3,000 years old. Numbers are different around the world (世界).
6.It talks about (谈论) _________. ( )
A.cards B.4 yuan C.number 4
7.How many cards ( )
A.Four. B.Five. C.Seven.
8._________ is a jiaguwen number. ( )
A. B. C.
9.How old is jiaguwen ( )
A.Over 5000. B.Over 3000. C.Over 2000.
10.Numbers are __________ in Roman and in Chinese. ( )
A.the same B.new C.different
今天是小老鼠Tommy的生日,请你阅读绘本选择合适的选项。
11.It’s ________ birthday. ( )
A.Tommy’s B.Emma’s C.the cat’s
12.Tommy is ________ years old. ( )
A.six B.seven C.eight
13.A ________ is on the table (在桌子上). ( )
A.book B.bag C.cake
14.Tommy has ________ gifts (礼物). ( )
A.five B.six C.nine
15.A ________ is behind the window (在窗户后面). ( )
A.dog B.cat C.bird
阅读下面短文,根据短文内容选出正确选项。
Hi, I am an apple tree. I am tall and green. I love fresh air. I need air, water and sun. My family water me. It is cold. They help me. Now, I am big. I give apples to my family. We are all happy!
16.I’m ______. ( )
A.a sun B.an apple tree
17.I need ______. ( )
A.water, sun and air B.green and happy
18.It is cold. ______ help me. ( )
A.Fresh air B.My family
19.I’m ______. ( )
A.big and brown B.tall and green
20.We are happy. I can give ______ to my family. ( )
A.apples B.air
根据短文内容,选择正确答案。
Elephant’s Birthday
Today is my birthday. I’m six years old. I have lots of gifts. Look! Lion gives me a green bag. I like it. Bear gives me a brown toy bear. Haha, it’s a funny bear! Dog gives me a red flower, a yellow flower and a blue flower. Tiger gives me five pens. Duck gives me a photo. Wow, it’s a panda. How cool! I’m cheerful today.
21.Elephant is ______ years old. ( )
A. B. C.
22.______ gives Elephant a green bag. ( )
A.Dog B.Duck C.Lion
23.Dog gives Elephant ______ flowers. ( )
A.three B.four C.two
24.Tiger gives Elephant five ______. ( )
A.flowers B.pens C.bags
25.根据短文内容,推断画线单词“cheerful”的意思是______。( )
A.生气的 B.快乐的 C.伤心的
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Chen Jie. I have a cute cat. Sarah has a red elephant. Mike has a dog. Liu Xin has a tiger. John has a brown cat.
26.Chen Jie has a cute _____. ( )
A.dog B.duck C.cat
27.Mike has a(n) _____. ( )
A.elephant B.pig C.dog
28.Sarah has an _____ elephant. ( )
A.red B.white C.brown
29.Liu Xin has a(n) _____. ( )
A.elephant B.tiger C.cat
30.John has a _____. ( )
A.cat B.tiger C.monkey
阅读短文,选择正确答案。
Let’s go to the zoo. Look! It’s a fox. I like it. This is a panda. It’s cute. That is an elephant. The elephant is big. And that is a rabbit. I can hop like it.
31.They (他们) go to the _____. ( )
A. B. C.
32.The _____ is cute. ( )
A. B. C.
33.I can hop like a _____. ( )
A.rabbit B.lion C.panda
34.The elephant is _____. ( )
A.tall B.fast C.big
35.I see (看见) a rabbit, an elephant, a panda and a _____. ( )
A.fish B.fox C.tiger
阅读短文,选择正确选项。
Hello! I am Tony. I’m eight years old. I like bananas. I have three bananas. I like oranges. I have four oranges. I go to the zoo. I see two lions. I see an elephant. I see a brown bear. I like them.
36.I’m _____ years old. ( )
A.7 B.6 C.8
37.I like _____. ( )
A.apples B.bananas C.grapes
38.I see _____ lions. ( )
A.5 B.3 C.2
39.I see a _____ bear. ( )
A.black B.white C.brown
40.I see _____ elephant. ( )
A.5 B.1 C.3
阅读短文,根据短文内容选择正确答案,将相应的序号填入题前括号内。
The cat family is very big. The cute little cats are in this family.
But there are many other (其他的) cats in the cat family. Lions are cats. Tigers are cats.Leopards (豹) and cheetahs (猎豹) are cats too.
Cats can be big or (或者) small. They can be fast or ① .
You can see cats all over the world.
41.The cat family is _________. ( )
A.small B.cute C.Big
42.Which is NOT a cat ( )
A. B. C.
43.Are all(全部的) the cats small ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t. C.We don’t know.
44.You can fill in(填写) “________” at ①. ( )
A.cute B.tall C.slow
45.The name of this passage(文章) is _________. ( )
A.Zoo Animals B.The Cat Family C.Little Cats
阅读短文,选择正确的答案。
Tom’s birthday
Hello, my name is Cindy. I am 9 years old. I have a brother. He is Tom. Today is Tom’s (汤姆的) birthday. He is three years old. My mum gives him (他) a birthday cake. My dad gives him a toy dog. It’s blue. And it’s very funny. I give him a green toy cat. He likes the toy cat very much.
46.Cindy is _____ years old. ( )
A.eight B.nine C.ten
47.My mum gives Tom a _____. ( )
A.toy dog B.puppet C.birthday cake
48.The toy dog is ______. ( )
A.blue B.green C.yellow
49.I give him a ______. ( )
A.toy bear B.toy cat C.toy dog
50.Tom is ______ years old. ( )
A.two B.three C.nine
阅读短文,选择正确的答案。
Hi, I’m Chen Jie. I go to the zoo with my family. Look at the lion. It’s fast. Look! A yellow bird. It’s small. My mother likes it. What’s that Oh, it is a giraffe. It’s tall. I like it.
51.Chen Jie is ___________. ( )
A.at the school B.at the zoo C.at home
52.The lion is ___________. ( )
A.small B.big C.fast
53.The bird is ___________. ( )
A.small B.tall C.fast
54.My mother likes ___________. ( )
A.the bird B.the lion C.the giraffe
55.Chen Jie likes ___________. ( )
A.the giraffe B.the elephant C.the bird
阅读短文,选择正确答案。
This is my new friend. It is a toy bear (熊). It has a big head (头), two big blue (蓝色) eyes, a big black (黑色) nose, a big mouth. It has two hands and two feet (脚). It is lovely (可爱的). It is my favourite (最喜爱的) toy.
56.I have a new ________. ( )
A.teacher B.friend
57.The toy bear has a big ________. ( )
A.mouth B.eyes
58.The toy bear has two big blue ________. ( )
A.eyes B.ears
59.The bear has two ________ and two feet. ( )
A.hands B.hand
看图选择正确的答案。(填序号)
60.How many birds ( )
A.Seven. B.Five. C.Four.
61.How many cats ( )
A.Two. B.No. C.One.
62.How many ducks ( )
A.Nine. B.Six. C.Five.
63.How many dogs ( )
A.Three. B.Four. C.One.
阅读短文,选择正确的答案。
Hi, I’m John. I have a happy (幸福的) family. There are six (6) people in my family. My grandma and grandpa doesn’t work (不工作). They are old (年纪大的). My father is a doctor (医生). My mother is a teacher (老师). My brother is a baby. I am a student ( 学生). I love my family.
64.___________ is a teacher. ( )
A.My father B.My grandpa C.My mother
65.___________ is a doctor. ( )
A.My father B.My grandma C.My mother
66.___________ are old. ( )
A.My father B.My mother C.My grandpa
67.My brother is ___________. ( )
A.big B.a baby C.smiling
《专题05 阅读理解- -2025年新三年级 小学英语暑假专题提升 人教PEP版(2024)》参考答案
1.C 2.B 3.C 4.A 5.A
【导语】本文讨论了家人。
1.句意:这是托尼。他是马克的______。A爸爸,B哥哥/弟弟,C爷爷,根据家谱可知托尼是马克的爷爷,故选C。
2.句意:珍妮是马克的_______。A妈妈,B婶婶,C奶奶,根据家谱可知珍妮是马克的婶婶,故选B。
3.句意:比尔是马克的_______。A姐姐/妹妹,B哥哥/弟弟,C堂弟,根据家谱可知比尔是马克的堂弟,故选C。
4.句意:梅和玛丽是______。A姐妹,B兄弟,C女儿,根据家谱可知梅和玛丽是姐妹,故选A。
5.句意:马克的叔叔是_______。A鲍勃,B杰夫,C托尼,根据家谱可知马克的叔叔是鲍勃,故选A。
6.C 7.A 8.C 9.B 10.C
【导语】本文讲了数字。
6.句意:它谈论的是______。A卡片,B4元,C数字4,根据全文可知谈论的是数字4,故选C。
7.句意:多少张卡片?A四张。B五张。C七张。根据文章可知有四张卡片,故选A。
8.句意:______是一个甲骨文号码。根据“It’s four in Chinese, too. It’s a jiaguwen number.”,可知是一个甲骨文号码,故选C。
9.句意:甲骨文有多久的历史?根据“Jiaguwen is over 3,000 years old.”,可知甲骨文有3000多年的历史,故选B。
10.句意:罗马数字和中文数字是_____。A相同的,B新的,C不同的,根据短文内容可知罗马数字和中文数字不同,故选C。
11.A 12.B 13.C 14.A 15.B
【导语】本文讲了今天是小老鼠Tommy的生日。
11.句意:今天是______生日。A汤米的,B艾玛的,C猫的,根据“Hello, I’m Tommy. It’s my birthday today.”,可知今天是汤米的生日,故选A。
12.句意:汤米______岁。A六,B七,C八,根据“I’m seven.”,可知汤米七岁,故选B。
13.句意:一个_______在桌子上。A书,B包,C蛋糕,根据根据图片可知一个蛋糕在桌子上,故选C。
14.句意:汤米有______个礼物。A五,B六,C九,根据“Five gifts!”,可知汤米有五个礼物,故选A。
15.句意:一只_______在窗户后面。A狗,B猫,C鸟,根据图片可知一只猫在窗户后面,故选B。
16.B 17.A 18.B 19.B 20.A
【导语】本文介绍了苹果树。
16.句意:我是_______。A一个太阳,B一棵苹果树,根据“Hi, I am an apple tree.”,可知是一棵苹果树,故选B。
17.句意:我需要_______。A水,阳光和空气,B绿色的和高兴的,根据“I love fresh air. I need air, water and sun.”,可知需要水,阳光和空气,故选A。
18.句意:天气很冷。______帮助我。A新鲜的空气,B我的家人,根据“My family water me. It is cold. They help me.”,可知家人帮助苹果树,故选B。
19.句意:我是______。A大的和棕色的,B高的和绿色的,根据“I am tall and green.”,可知是高的和绿色的,故选B。
20.句意:我们很高兴。我可以给我的家人______。A苹果,B空气,根据“I give apples to my family. We are all happy!”,可知可以给家人苹果,故选A。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.B
【导语】本文讲了大象的生日活动。
21.句意:大象______岁。根据“I’m six years old.”,可知大象六岁,故选B。
22.句意:______给大象一个绿色的包。A狗,B鸭子,C狮子,根据“Lion gives me a green bag.”,可知狮子给大象一个绿色的包,故选C。
23.句意:狗给大象_______朵花。A三,B四,C二,根据“Dog gives me a red flower, a yellow flower and a blue flower.”,可知狗给大象三朵花,故选A。
24.句意:老虎给大象五支_______。A花,B钢笔,C包,根据“Tiger gives me five pens.”,可知老虎给大象五支钢笔,故选B。
25.根据短文语境可知cheerful的意思是快乐的,故选B。
26.C 27.C 28.A 29.B 30.A
【导语】本文讲了几个人有的动物。
26.句意:陈洁有一只可爱的______。A狗,B鸭子,C猫,根据“Hello, I’m Chen Jie. I have a cute cat.”,可知陈洁有一只可爱的猫,故选C。
27.句意:迈克有一只______。A大象,B猪,C狗,根据“Mike has a dog.”,可知迈克有一只狗,故选C。
28.句意:萨拉有一头______大象。A红色的,B白色的,C棕色的,根据“Sarah has a red elephant.”,可知萨拉有一头红色的大象,故选A。
29.句意:刘欣有一只_______。A大象,B老虎,C猫,根据“Liu Xin has a tiger.”,可知刘欣有一只老虎,故选B。
30.句意:约翰有一只________。A猫,B老虎,C猴子,根据“John has a brown cat.”,可知约翰有一只猫,故选A。
31.A 32.B 33.A 34.C 35.B
【导语】本文讲了动物。
31.句意:他们去_______。根据“Let’s go to the zoo.”,可知他们去动物园,故选A。
32.句意:______很可爱。根据“This is a panda. It’s cute.”,可知熊猫很可爱,故选B。
33.句意:我可以像_______一样跳。A兔子,B狮子,C熊猫,根据“And that is a rabbit. I can hop like it.”,可知可以像兔子一样跳,故选A。
34.句意:大象很_______。A高的,B快的,C大的,根据“The elephant is big.”,可知大象很大,故选C。
35.句意:我看见一只兔子,一头大象,一只熊猫和一只_______。A鱼,B狐狸,C老虎,通读全文,可知作者看见了一只兔子,一头大象,一只熊猫和一只狐狸,故选B。
36.C 37.B 38.C 39.C 40.B
【导语】本文讲了水果和动物。
36.句意:我______岁。根据“I’m eight years old.”,可知托尼8岁,故选C。
37.句意:我喜欢_______。A苹果,B香蕉,C葡萄,根据“I like bananas.”,可知托尼喜欢香蕉,故选B。
38.句意:我看到______头狮子。根据“I see two lions.”,可知看到两头狮子,故选C。
39.句意:我看到一头______熊。A黑色的,B白色的,C棕色的,根据“I see a brown bear.”,可知看到一头棕色的熊,故选C。
40.句意:我看到_____头大象。根据“I see an elephant.”,可知看到1头大象,故选B。
41.C 42.A 43.B 44.C 45.B
【导语】本文主要介绍了猫家族中不但有可爱的小猫,还有一些像狮子、老虎、豹子和猎豹这样的成员。
41.句意:猫家族是_____。A小的;B可爱的;C大的。根据“The cat family is very big.”可知,猫家族是非常大的,故选C。
42.句意:哪一个不是猫类?A狼;B狮子;C猎豹。根据“Lions are cats. Tigers are cats.Leopards(豹)and cheetahs(猎豹)are cats too.”可知,狮子和猎豹也是猫类,狼不是猫类,故选A。
43.句意:所有的猫类都是小的吗?A是的,它们是;B不,它们不是;C我们不知道。根据“Cats can be big or(或者)small.”可知, 猫类可能是大的或小的,所以不是所有的猫类都是小的,要作否定回答,故选B。
44.句意:我们可以在文中①处填写______。A可爱的;B高的;C慢的。根据“fast快速的”可知,此处可以写反义词慢的slow,表示猫类可能是快的或慢的,故选C。
45.句意:这篇文章的标题是______。A动物园动物;B猫家族;C小猫。根据文章内容可知,文章主要介绍了猫家族的一些其他成员,所以文章题目应该是“猫家族”,故选B。
46.B 47.C 48.A 49.B 50.B
【导语】本文主要介绍了汤姆过生日的情况。
46.句意:辛迪 岁了。A8,B9,C10。根据文中“Hello, my name is Cindy. I am 9 years old.”可知辛迪9岁了,故选B。
47.句意:我的妈妈给汤姆一个 。A玩具狗,B木偶,C生日蛋糕。根据文中“My mum gives him (他) a birthday cake.”可知妈妈给了汤姆一个生日蛋糕,故选C。
48.句意:这个玩具狗是 。A蓝色的,B绿色的,C黄色的。根据文中“My dad gives him a toy dog. It’s blue.”可知玩具狗是蓝色的,故选A。
49.句意:我给他一个 。A玩具熊,B玩具猫,C玩具狗。根据文中“I give him a green toy cat.”可知作者给了汤姆一个玩具猫,故选B。
50.句意:汤姆 岁了。A2,B3,C9。根据文中“He is three years old.”可知汤姆3岁了,故选B。
51.B 52.C 53.A 54.A 55.A
【导语】本文介绍陈杰和家人去动物园。
51.句意:陈杰是____。A在学校,B在动物园,C在家。根据“I go to the zoo with my family.我和家人一起去动物园。”可知陈杰在动物园。故选B。
52.句意:狮子是____。A小的,B大的,C快的。根据“Look at the lion. It’s fast. ”可知狮子是快的,故选C。
53.句意:鸟是____。A小的,B高的,C快的。根据“A yellow bird. It’s small. ”可知鸟是小的,故选A。
54.句意:我的妈妈喜欢_____。A鸟,B狮子,C长颈鹿。根据“A yellow bird. It’s small. My mother likes it.一只黄色的鸟。它很小。我妈妈喜欢它。”可知妈妈喜欢鸟。故选A。
55.句意:陈杰喜欢____。A长颈鹿,B大象,C鸟。根据“Oh, it is a giraffe. It’s tall. I like it.哦,那是一只长颈鹿。它很高。我喜欢。”可知陈杰喜欢长颈鹿,故选A。
56.B 57.A 58.A 59.A
【导语】本文介绍作者的新朋友玩具熊的特征。
56.句意:我有一位新______。A老师,B朋友。根据“This is my new friend.”,可知是有位新朋友,故选B。
57.句意:玩具熊有一个大______。A嘴巴,B眼睛,根据“It has a big head (头), two big blue (蓝色) eyes, a big black (黑色) nose, a big mouth.”,可知是大嘴巴,故选A。
58.句意:玩具熊有两个蓝色大______。A眼睛,B耳朵,根据“It has a big head (头), two big blue (蓝色) eyes, a big black (黑色) nose, a big mouth.”,可知玩具熊有两只蓝色大眼睛,故选A。
59.句意:玩具熊有两______和两只脚。A手(复数),B手(单数),根据“It has two hands and two feet (脚).”,可知玩具熊有两只手和两只脚,hand是可数名词,前面有two修饰,要用复数hands,故选A。
60.A 61.C 62.B 63.A
【导语】本文讲了动物的数量。
60.句意:多少只鸟?A七只。B五只。C四只。根据图片可知有七只鸟,故选A。
61.句意:多少只猫?A两只。B没有。C一只。根据图片可知有一只猫,故选C。
62.句意:多少只鸭子?A九只。B六只。C五只。根据图片可知有六只鸭子,故选B。
63.句意:多少只狗?A三只。B四只。C一只。根据图片可知有三只狗,故选A。
64.C 65.A 66.C 67.B
【导语】本文介绍了约翰一家人。
64.句意:______是一名老师。A我爸爸,B我爷爷,C我妈妈,根据“My mother is a teacher (老师).”,可知约翰的妈妈是一名老师,故选C。
65.句意:______是一名医生。A我爸爸,B我奶奶,C我妈妈,根据“My father is a doctor (医生).”,可知约翰的爸爸是一名医生,故选A。
66.句意:______年纪大。A我爸爸,B我妈妈,C我爷爷,根据“My grandma and grandpa doesn’t work (不工作). They are old (年纪大的).”,可知约翰的爷爷和奶奶年纪大,故选C。
67.句意:我弟弟是_______。A大的,B一个婴儿,C微笑,根据“My brother is a baby.”,可知约翰的弟弟是一个婴儿,故选B。
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。