拔高模拟卷(江苏泰州专用)(含答案)备战2025年中考英语新课标(核心素养)二轮复习之优秀生拔高模拟练习试卷

江苏泰州卷
备战 2025 年中考英语新课标(核心素养)二轮复习之优秀生拔高模
拟练习试卷
注意事项:
1.本试卷分第一部分选择题和第二部分非选择题,满分 120 分;时间 100 分钟;
2.答题前,考生务必将自己的学校、姓名、班级、考场号、考试号、座位号用 0.5 毫米黑色墨
水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并用 2B 铅笔认真正确填涂考试证号下方的数字;
3.答选择题时必须用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑.如需改动,请用橡皮擦干
净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用 0.5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,
不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效.
一、单项选择 从下列每题所给的四个选项中, 选择一个最佳答案。 (共 10 小题;每小题 1
分, 满分 10 分)
1.The old man was quite weak after the accident, so he __________.
A.must be taken care of B.must take care of
C.must look after D.must be looked
【答案】A
【难度】0.4
【知识点】含情态动词的被动语态、look、take (good) care of、动词短语
【详解】句意:这位老人在事故之后身体相当虚弱,所以他必须被照顾。
考查含有情态动词的被动语态的用法。根据“The old man was quite weak after the accident”可
知,老人在事故之后非常虚弱,空格处需用被动语态表示“被照顾”,含有情态动词的被动语
态为“情态动词+be+动词过去分词”,“照顾”为 take care of/look after,故选 A。
2.—What a mess! The sharing bikes are thrown here and there!
—Let’s collect and put them in the right place ________ they can be used conveniently!
A.so that B.such that C.too to D.very that
【答案】A
【难度】0.4
【知识点】such、that、to、too、so that、such that、so that 引导目的状语从句
【详解】句意:——真是一团糟!共享单车到处乱扔!——让我们把它们收集起来,放在合
适的地方,这样它们就可以方便地使用!
考查状语从句。so that 以便;such that 如此……以至于;too to 太……而不能;very that 表达
错误。根据“Let’s collect and put them in the right place…they can be used conveniently”可知,
设空处后为前句动作的目的,需用表示目的的连词。故选 A。
3.I’m sure there ________ more trees in our city in the future.
A.have B.will have C.are D.will be
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】存现句/There be 句型、will/shall do 结构
【详解】句意:我相信将来我们城市会有更多的树。
考查 there be 句型及时态。分析句子结构并结合语境可知,此处为 there be 句型,根据“in the
future”可知,此处时态为一般将来时,D 项符合。故选 D。
4.The CCTV Spring Festival Gala is a great performance show that is covered ________ on the
Lunar New Year’s Eve.
A.living B.lively C.alive D.live
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】alive、live(实况转播的 adj.)、lively、living、副词修饰动词
【详解】句意:中央电视台春节联欢晚会是一场大型的表演节目,在农历新年除夕夜现场直
播。
考查单词辨析。living 活着的;lively 生机勃勃的;alive 活着的,作表语;live 现场直播地。
be covered live“被现场直播”,副词 live 修饰动词。故选 D。
5.Visiting France makes us ________. And we have learned a lot about France as well.
A.to feel happy B.happy C.feel happy D.both B and C
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】使役动词 make
【详解】句意:游览法国使我们(感到)快乐。我们也对法国有了更多的了解。
考查使役动词 make 的用法。“make sb.+形容词”意为“使某人处于某种状态”,根据此结构,
空处可选形容词 happy;根据短语 make sb. do sth.“使某人做某事”可知,空处可选 feel happy。
即选项 B 和 C 都符合语境。故选 D。
6.________ the famous professor entered the lecture hall, everyone stood up and clapped their
hands ________ the professor felt welcomed and respected.
A.While; so that B.As; as if C.While; as if D.As; so that
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】从属连词辨析、so that、as 引导时间状语从句、so that 引导目的状语从句
【详解】句意:当著名教授走进礼堂时,大家都站了起来,掌声雷动,教授感到自己受到了
热烈的欢迎和尊敬。
考查连词辨析。While 当……的时候,通常用来表示两个动作在一段时间内同时发生,强调
的是时间段,从句动作是持续性的;As 当……的时候,可以表示两个动作在某个具体时间
点同时发生,也可表示两个动作随时间推移同时进行,从句动作可以是持续性的,也可以是
短暂性的;so that 为了,以便;as if 仿佛,好像。根据句意可知,第一空表示“当……的时
候”,且“entered the lecture hall”和“stood up and clapped their hands”动作是在某个时间点同时
进行的,因此用 as。第二空表示“为了”。故选 D。
7.—Grandma, I want to tell you something about my new school life.
—Pardon Sandy, I can’t ________ you well.
A.listen B.listen to C.hear D.to hear
【答案】C
【难度】0.4
【知识点】hear、动词辨析、listen、listen to、动词短语、情态动词后加动词原形
【详解】句意:——奶奶,我想告诉你一些关于我的新学校生活的事情。——什么?桑迪,
我听不清楚。
考查动词和动词短语辨析。listen 听,其后不可直接接宾语;listen to 听,强调“听的动作”;
hear 听见,表示“听的结果”。空前的 can 是情态动词,其后接动词原形,所以排除选项 D;
分析“Pardon Sandy, I can’t...you well.”可知,此处表示听不清,表示结果,应使用 hear。故
选 C。
8.The palace caught fires three times in the last century and little of the original buildings
________ now.
A.is remaining B.is remained C.remains D.has been remained
【答案】C
【难度】0.4
【知识点】表示事实或客观真理
【详解】句意:这座宫殿在上个世纪发生了三次火灾,现在原有的建筑几乎没有留下。
考查一般现在时。分析“little of the original buildings...now”可知,主语 little of the original
buildings 和动词 remain“仍然存在”之间是主动关系,且此处表示事实,应用一般现在时。故
选 C。
9.The film A long Journey home is a big success and wins high ________ from the public.
A.prize B.pride C.praise D.progress
【答案】C
【难度】0.4
【知识点】praise、pride、prize、progress、名词辨析
【详解】句意:《万里归途》是一个巨大的成功,并且赢得了公众的高度评价。
考查名词。prize 奖品;pride 骄傲;praise 赞扬;progress 进步。根据“The film A long Journey
home is a big success and wins high”可知,此处指的是赢得公众的赞扬。故选 C。
10.The African girl has ________ hair.
A.long black curly B.a long curly black
C.black curly long D.long curly black
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】多个形容词的排序
【详解】句意:非洲女孩有一头黑色的长卷发。
考查多个形容词的顺序。横线后是不可数名词头发,排除 B,表示长短、形状、颜色的形容
词作定语时,顺序为长短大小、形状、颜色。故选 D。
二、完形填空(共 15 小题;每小题 1 分, 满分 15 分)
阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a sunny day in July, and I was going to fly at Panker Mountain as a new paraglider
(滑翔伞) pilot. Flying in the middle of a summer day can be 11 because of the strong
winds and heat. That day, however, I decided to fly at 2:00 p.m. to 12 myself.
At first, the flying went 13 I opened my wing (伞翼) without difficulty and ran
west off the side of the mountain. I felt my wing lift me up and the 14 feeling of free
flight. It was great! However, when I passed the top of the 15 . I was suddenly blown by
a strong wind. The right side of the wing fell down and closed under itself. I tried my best to keep
the balance with the 16 left side of the wing. After a few awful seconds, the right side
was refilled with 17 and popped (蹦出) back into place.
It wasn’t over. I felt myself being 18 from side to side by the wind. I fought with
my wing, trying to keep it centered in the sky 19 my head, I passed through a
crazy-strong heat that threw 20 straight up into the sky.
Luckily, I drove out of the 21 and immediately began falling towards the ground.
I wanted to land as soon as I could, 22 a forest of pine trees covered the ground below
me. I went over the trees and 23 next to a small river. I had 24 been so
happy to be back on the ground. My hands shook, and it took several minutes for my mind and
body to 25 .
Pilots have a saying: “It’s better to be on the ground wishing you were in the air than to be
in the air wishing you were on the ground.” They are right.
11.A.relaxing B.natural C.dangerous D.boring
12.A.enjoy B.change C.treat D.challenge
13.A.terribly B.smoothly C.quietly D.early
14.A.magical B.empty C.funny D.lonely
15.A.house B.building C.mountain D.tree
16.A.open B.broken C.special D.soft
17.A.water B.air C.fire D.electricity
18.A.passed B.touched C.shaken D.dropped
19.A.above B.beside C.opposite D.behind
20.A.us B.him C.you D.me
21.A.heat B.fog C.wind D.shower
22.A.until B.because C.or D.but
23.A.flew B.landed C.hurried D.swam
24.A.still B.also C.never D.even
25.A.cheer up B.carry on C.wake up D.calm down
【答案】
11.C 12.D 13.B 14.A 15.C 16.A 17.B 18.C 19.
A 20.D 21.A 22.D 23.B 24.C 25.D
【难度】0.4
【知识点】个人经历
【导语】本文介绍了作者的一次滑翔经历,作者在天气恶劣的情况下飞行遇到了事故。
11.句意:由于强风和高温,在夏天飞行是很危险的。
relaxing 放松的;natural 自然的;dangerous 危险的;boring 无聊的。根据“because of the strong
winds and heat.”可知,应该说在夏天飞行是很危险的。故选 C。
12.句意:然而,那天,我决定在下午 2 点起飞,挑战自己。
enjoy 喜欢;change 改变;treat 对待;challenge 挑战。根据“Flying in the middle of a summer
day can be dangerous”以及“That day, however, I decided to fly at 2:00 p. m. to”可知,应该说挑
战自己。故选 D。
13.句意:起初,飞行很顺利,我毫不费力地张开伞翼,从山的一边向西飞去。
terribly 非常;smoothly 顺利地;quietly 安静地;early 先前。根据“I opened my wing (伞翼)
without difficulty”可知,应该说顺利。故选 B。
14.句意:我感到伞翼把我举起来并感受自由飞行的神奇。
magical 神奇的;empty 空的;funny 有趣的;lonely 孤独的。根据“feeling of free flight.”可知,
应该说飞行的感觉是神奇的。故选 A。
15.句意:然而,当我经过山顶的时候。
house 房子;building 建筑;mountain 山;tree 树。根据“when I passed the top of the”以及前文
的“ I was going to fly at Panker Mountain”可知,是经过山顶的时候,故选 C。
16.句意:我尽了最大的努力用张开的左翼保持平衡,几秒钟后,右翼又充满了空气,弹回
原位。
open 张开的;broken 破的;special 特别的;soft 软的。根据“The right side of the wing fell down
and closed under itself.”以及前文的“I opened my wing (伞翼) without difficulty”可知,用张开的
左翼保持平衡,故选 A。
17.句意:我尽了最大的努力用张开的左翼保持平衡,几秒钟后,右翼又充满了空气,弹回
原位。
water 水;air 空气;fire 火;electricity 电。根据“I was suddenly blown by a strong wind. The right
side of the wing fell down and closed under itself.”可知,应该说右翼又充满了空气。故选 B。
18.句意:我感到自己被风左右摇晃着。
passed 传递;touched 触摸;shaken 摇;dropped 坠落。根据“room side to side by the wind.”
可知,是感觉自己被风左右摇晃着。故选 C。
19.句意:我奋力挥动着翅膀,试图让它保持在头顶上方天空的中心位置。我经历了一股强
烈的热浪,它把我直接抛向了天空。
above 在……上面;beside 在……旁边;opposite 在……对面;behind 在……后面。根据“ I fought
with my wing, trying to keep it centered in the sky…my head”可知,试图让它保持在头顶上方天
空的中心位置。故选 A。
20.句意:我奋力挥动着伞翼,试图让它保持在头顶上方天空的中心位置。我经历了一股强
烈的热浪,它把我直接抛向了天空。
us 我们;him 他;you 你;me 我。根据“my head,”可知,应该说让伞翼保持在“我”的上方,
故选 D。
21.句意:幸运的是,我飞离了热浪,并立即开始向地面坠落。
heat 高温;fog 雾;wind 风;shower 淋浴。根据“ I passed through a crazy-strong heat”可知,
是飞离了热浪,即高温。故选 A。
22.句意:我想尽快降落,但是一片松树林覆盖了我脚下的地面。
until 直到;because 因为;or 或者;but 但是。根据“a forest of pine trees covered the ground below
me”可知,应该说但是一片松树林挡住了作者想降落的地面。故选 D。
23.句意:我越过树林,降落在一条小河旁。
flew 飞;landed 降落;hurried 赶快;swam 游泳。根据前文“I wanted to land”以及“next to a small
river”可知,应该说降落在小河旁。故选 B。
24.句意:回到地面上,我从来没有这么高兴过。
still 仍然;also 也;never 从不;even 甚至。根据“been so happy to be back on the ground.”以
及前文描述遇到的险境,应该说回到地面上,作者从来没有这么高兴过。故选 C。
25.句意:我的双手颤抖着,过了几分钟我的身心才平静下来。
cheer up 振作起来;carry on 开展;wake up 醒来;calm down 平静。根据“My hands shook, and
it took several minutes for my mind and body to”可知,应该说过了几分钟才平静下来。故选 D。
三、 阅读理解(共 40 分)
阅读下列短文, 根据内容选择最佳答案。(共 20 小题;每小题 2 分, 满分 40 分)
A
If a flood (洪水) happens where you live, you need to be prepared. Here’s how to do it.
★Make an emergency kit (应急包). Keep it in an easy-to-reach place. It should include things
such as bottled water, canned (耀装的) food, a flashlight and a first-aid kit (急救用品).
★Prepare waterproof clothing and a life jacket.
★Put your valuables in waterproof bags and keep them somewhere safe.
Follow these tips to stay out of danger during a flood.
★Look out for flood warnings.
★Head to higher ground and stay there.
★Do not try to walk or drive through flooded areas, as they can be deeper than you realize.
★Leave your car. It won’t help you if it gets stuck in the water.
Even after the flood ends, it might not be safe to return home quite yet.
★Keep following the latest local news.
★Don’t use electronics until they are fully dry.
★Do not use or touch anything that the water touched ,including food.
★Don’t forget that viruses (病毒) can spread after a flood.
根据材料内容选择最佳答案。
26.What should you put in the emergency kit
a.bottled water b.canned food c. valuables d. a first-aid kit
A.abc B.abd C.acd D.bcd
27.What does the underlined word “waterproof" mean in Chinese
A.储水的 B.滴水的 C.潜水的 D.防水的
28.What should you do if your car gets stuck in the water
A.Leave it alone. B.Stay inside the car.
C.Try to pull the car out. D.Wait to be saved.
29.What should you do when the flood is over
A.Go home as soon as possible. B.Collect food from the water.
C.Protect yourself from viruses. D.Turn on lights even if they are wet.
30.What is the text probably from
A.A guidebook. B.A science report.
C.A first-aid book. D.A movie magazine.
【答案】26.B 27.D 28.A 29.C 30.C
【难度】0.4
【知识点】方法/策略、安全守则、自我保护、应用文
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了一些应对洪水的措施和注意事项。
26.细节理解题。由表格第一栏中的“It should include things such as bottled water, canned food,
a flashlight and a first-aid kit.”及“Put your valuables in waterproof bags”可知,应急包里应该有
瓶装水、罐装的食物和一套急救用品。故选 B。
27.词义猜测题。根据文中“a life jacket”可推知,此处表达的与水中逃生有关,因此此处表
达的是“准备好防水服装和救生衣”。故选 D。
28.细节理解题。根据文中“Leave your car. It won’t help you if it gets stuck in the water.”可知,
车辆陷入水里时应该离开车脱离险境。故选 A。
29.细节理解题。根据文中“Don’t forget that viruses can spread after a flood.”可知,洪水之后
你应该保护好自己免受病毒侵害。故选 C。
30.推理判断题。根据文中“If a flood happens where you live, you need to be prepared. Here’s
how to do it.”可知,文章介绍了一些应对洪水的措施和注意事项,因此文章最有可能出现在
急救书上。故选 C。
B
When Ben Cheng, 63, finished a bicycle journey along the ancient Silk Road in June, she
immediately began planning her next trip. Ben was a teacher who comes from Changchun, Jilin
Province. She has cycled more than 100,000 kilometers over the last eight years.
“I have kept up all kinds of sports, such as swimming and mountain climbing, for many
years,” she said. “After retirement (退休), I had more time for my interests and I found cycling to
be a good choice.”
She began cycling in the Changchun suburbs (郊区) in 2013 after her retirement at 55. In
May 2015, she started her first long journey—a trip around Bohai Bay. It took her 24 days to
complete the 2,655—kilometer trip, and the success pushed her to do more.
In recent years, she has finished several long journeys across China, including a ride around
Qinghai Lake in Qinghai Province and other trips in Hainan Province and Taiwan.
Together with several other cycling lovers, Ben started the ancient Silk Road journey from
Xi’an, Shaanxi Province, on May 21. She crossed the cities of Lanzhou, Wuwei, Jiuquan,
Dunhuang and Jiayuguan in Gansu Province and finally arrived in Urumqi, Xinjiang Uygur
Autonomous Region (自治区), on June 18.
“During the 3,000—km journey, I enjoyed the beautiful scenery (景 色 ),” she said.
“However, I also met difficulties, such as storms and terrible road conditions.”
“Luckily, I kept on and finally reached my journey’s end,” she said. “I hope more people
will take cycling as an exercise. It is more friendly to environment.”
31.When did Ben Cheng start cycling
A.At the age of 45. B.At the age of 55.
C.At the age of 61. D.At the age of 63.
32.Ben wanted to take more long journeys after she _____________.
A.visited the Changchun suburbs B.finished a trip around Bohai Bay
C.rode around Qinghai Lake D.went to Hainan with her friends
33.How long is Ben Cheng’s ancient Silk Road journey
A.2,655 kilometers. B.3,000 kilometers.
C.7,000 kilometers. D.100,000 kilometers.
34.Which city do the underlined words “journey’s end” refer to in the passage
A.Xi’an. B.Lanzhou. C.Dunhuang. D.Urumqi.
35.What does the passage mainly talk about
A.A teacher’s skills in teaching. B.A teacher’s hobby after her retirement.
C.Some advantages of keeping hobbies. D.Some ways to do exercise after retirement.
【答案】31.B 32.B 33.B 34.D 35.B
【难度】0.4
【知识点】其他人、爱好、旅行、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了长春退休教师贲骋把骑行当做自己的爱好并完
成了多次长途骑行旅程的故事。
31.推理判断题。根据第一段“When Ben Cheng, 63, finished a bicycle journey along the ancient
Silk Road in June, … She has cycled more than 100,000 kilometers over the last eight years.”可知,
贲骋今年 63 岁,8 年前就开始骑自行车了;据此可以推断,在 55 岁的时候她开始骑自行车。
故选 B。
32.细节理解题。根据第三段“In May 2015, she started her first long journey—a trip around
Bohai Bay. It took her 24 days to complete the 2,655—kilometer trip, and the success pushed her
to do more.”可知,2015 年 5 月,她花了 24 天时间完成了 2655 公里的环渤海之旅,这次成
功促使她进行更多的长途旅行。故选 B。
33.细节理解题。根据第五段“Together with several other cycling lovers, Ben started the ancient
Silk Road journey from Xi’an, Shaanxi Province, on May 21.”和第六段“During the 3,000—km
journey, I enjoyed the beautiful scenery,”可知,她的古丝绸之路旅程有 3000 公里。故选 B。
34.词义猜测题。根据第五段“finally arrived in Urumqi, Xinjiang Uygur Autonomous Region,
on June 18.”可知,旅程的终点是乌鲁木齐。故选 D。
35.主旨大意题。综合全文可知,本文主要讲述了贲骋的个人经历,特别是她作为退休教师
选择骑行作为兴趣爱好,并坚持骑行多年,完成了多次长途骑行旅程的故事,来展现她的坚
韧、热爱和勇气。故选 B。
C
As people say, you can’t change the environment, but you can change your own. You can’t
change the facts, but you can change attitudes. You can’t control other people, but you can be
master of your own. You can’t do everything well, but you can be careful with everything. You
can’t control the weather, but you can change your mood. You can’t choose what you look like,
but you can show a smile.
One key to success lies in his or her mind. There are some difference between winners and
losers. Winners always think troubles and difficulties are due to personal ability and experience.
They would like to improve and develop in the right direction. While losers will blame on the
opportunity, and the environment injustice (不公). They always complain, wait and give up.
In many cases, a humble (出 身 卑 微 的 ) person looks down upon his own. A person’s
appearance and his family may not be mind. If he can’t deal with the mind, how can he deal with
more difficult things No matter what the situation is, a person’s attitude is very important.
Emerson said, “A move towards their goals is always people who gave him the whole world to
give way.” On the contrary, failure is not because we do not have the strength, but because we can’
t stick to ourselves, and always follow others’ examples. We should believe the strength of mind,
and now it’s up to you to make the final decision.
36.Although people can’t do everything well, they can choose to ________.
A.be master of their own B.control other people
C.change the environment D.be careful with everything
37.The differences between winners and losers are ________.
A.their chances B.their families C.their minds D.their jobs
38.The meaning of the underlined phrase “blame on” in the passage “________.”
A.complain about B.think about C.worry about D.care about
39.What can we learn from Emerson's words
A.It’s important to work quickly. B.We should always move forward.
C.It’s necessary to work for the world. D.We should give way to people.
40.What’s the best title for the passage
A.Believe the Power of Mind B.Follow Other’s Examples
C.Have Your Strength D.Improve the Environment
【答案】36.D 37.C 38.A 39.B 40.A
【难度】0.4
【知识点】哲理感悟、议论文、细节理解、推理判断、词句猜测、最佳标题
【分析】这篇文章主要讲了心态的力量,无论做什么事情,一个人的态度非常重要。一个朝
着自己目标永远前进的人,整个世界都给他让路。那就是心态的力量。
36.细节理解题。根据“You can’t do everything well, but you can be careful with everything.”可
知,你不可能把每件事都做好,但你可以小心地对待每件事。故选 D。
37.细节理解题。根据“There are some difference between winners and losers.…They always
complain, wait and give up.”可知,本段开头便提到成功的关键在于人的思想。接着本段都在
陈述成功者和失败者的心态问题。故选 C。
38.词义猜测题。根据“While losers will blame on the opportunity, and the environment injustice
(不公). They always complain, wait and give up”可知,失败者经常抱怨机会和环境的不公平,
总想着放弃,所以 blame on 与 complain about 意思相同。故选 A。
39.推理判断题。根据“Emerson said, “A move towards their goals is always people who gave
him the whole world to give way.” On the contrary, failure is not because we do not have the
strength,…. We should believe the strength of mind, and now it’s up to you to make the final
decision.”可以判断出,Emerson 是让我们无论做任何事情都要勇往直前,要坚持下去。故选
B。
40.最佳标题。根据“We should believe the strength of mind, and now it’s up to you to make the
final decision.”及全文内容可知,本文主要介绍了心态的重要性,故 A 项作为标题合适。故
选 A。
D
Since I was first in China in 2012, my life and China itself have developed and changed a
lot. I took a trip to China with a friend in 2012. We traveled from Beijing to Shanghai to Xi’an to
Anhui and to Hong Kong, all in 5 weeks. We had a fantastic time meeting local people, visiting
beautiful places and eating delicious food. Then, with the taste of China in my mouth I returned in
2013 for the year as a Chinese language exchange student in Beijing. This was when I fell in love
with Beijing.
On the plane, when I went to Beijing in the year of 2014. a Chinese lady said, “Do you have
WeChat ” “What’s WeChat ”, I replied. The expression on her face said it all... When I think back
to it now, I also have the same expression as her. During that year I really noticed how WeChat
wallet took off and everyone could have a WeChat wallet.
As my Chinese improved during my studies, I became more independent. I found a new
thing—waimai. I could get the food I like by waimai on deep dark winter nights and rainy days in
Beijing.
I was back in China again for the fourth time, this time for my master’s degree. Shared
bikes appeared in Beijing. I could ride a shared bike to almost everywhere in Beijing. It’s so
convenient that it’s hard for me to live without my shared bike account (账户).
Today’s China is still a country full of ancient knowledge and customs, yet one that is also
full of new ideas and innovations (创新). Although some things seem to stay the same, something
else is changing quickly. I’m sure as I continue my life here in Beijing, I will be interested in
something new that China’s rapid development is bringing out.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
41.Why did the writer come to China for the first time
A.To visit a friend. B.To take a trip.
C.To try delicious food. D.To get a degree.
42.What is the correct order according to the text
a. The writer got used to riding shared bikes.
b. The writer found everyone got a WeChat wallet in China.
c. The writer visited many places in China.
d. The writer could get food by waimai.
e. The writer became an exchange student.
A.c-e-b-d-a B.c-b-a-d-e C.b-a-d-e-c D.a-c-b-e-d
43.Which words could best describe the lady when she heard the writer’s reply on the plane
A.Honest and kind. B.Surprised and shocked.
C.Serious and polite. D.Friendly and brave.
44.What did the writer mainly want to tell in the text
A.His experiences in China. B.The development of China.
C.New things appeared in China. D.Some ancient customs in China.
45.What is the text
A.A story. B.A poem. C.An interview. D.A report.
【答案】41.B 42.A 43.B 44.B 45.A
【难度】0.4
【知识点】社会发展、记叙文、个人经历
【导语】本文是一篇记叙文,作者通过自己的经历介绍中国社会的迅速发展。
41.细节理解题。根据“Since I was first in China in 2012”和“I took a trip to China with a friend
in 2012.”可知,作者第一次来中国是旅行。故选 B。
42.细节理解题。根据“We traveled from Beijing to Shanghai to Xi’an to Anhui and to Hong
Kong, all in 5 weeks.”可知,首先是作者第一次来中国旅行,去了很多地方,即 c 排在第一,
排除 CD 选项;根据“I returned in 2013 for the year as a Chinese language exchange student”可
知,然后是作者作为一名交换生,再次来到中国学习,即 e 排第二,排除 B 选项。故选 A。
43.推理判断题。根据 “Do you have WeChat ”和“What’s WeChat ”可知,女士问作者有微信
吗,而作者不知道什么是微信;由此推知女士对作者的回答会感到惊讶。故选 B。
44.主旨大意题。通读全文可知,作者因为旅行和求学多次来到中国,每一次来都体会到中
国社会的一些变化,中国的发展日新月异。故选 B。
45.推理判断题。通读全文可知,本文是作者通过自己的经历介绍中国社会的迅速发展。由
此推知本文是一则故事。故选 A。
第二部分 非选择题(55 分)
四、任务型阅读 阅读下面短文, 请根据短文内容, 在文后表格中填入恰当的单词, 每空 一
词。 (共 10 空;每空 1. 5 分, 满分 15 分)
Li Qingzhao (1084-1155) was one of the best-known women writers in Chinese history.
She showed great love for writing and was known as a special woman then. But her life was a
bittersweet (苦乐参半的) story.
Li was born into a literary family. Her father collected a lot of books, and she was able to
receive a good education in her childhood. Her early poems showed her innocence (单纯), good
mind and love of nature. Li was someone who always wanted to destroy old customs (摧毁旧习俗)
from the start. Women in the Song Dynasty stayed indoors. They didn’t discuss politics (政治),
and only spoke when spoken to. But just at the age of 17, Li Qingzhao made a name for herself.
She was lucky in her marriage. In 1101, Li married Zhao Mingcheng, with whom she
shared interests in many ways. They lived in present-day Shandong. They were not rich, but they
lived happily together. They shared a love of poetry and often wrote poems for each other. They
collected many books. They even sold clothes and went hungry to build up a big library.
This happy life ended because of war. Fighting between the Song Dynasty and the Jurchens
(女真族) took place in Shandong and their house was burned. The couple took many of their
books and ran away to Nanjing, where they lived for a year. Zhao Mingcheng died in 1129,
leaving her alone. Li never recovered ( 恢 复) from sadness. Continuing alone, she arrived at
Hangzhou in 1132, where she died in 1155.
Li Qingzhao’s life was full of twists and turns (波折), but she left many valuable poems to
the world. Sadly, only around a hundred of her poems are known to survive.
Li Qingzhao
Li Qingzhao was 46 the best-known women writers in Introduction
Chinese history, but her life was bittersweet.
She was born into a literary family and received a good education. She
Early life 47 her innocence, good mind and love of nature in her early poems.
She 48 to follow old customs.
She and Zhao Mingcheng got married in 1101 and the couple had
50 interests in many ways. Life with her
Although they were not rich, they enjoyed their life. 49
They wrote poems for each other and even 51 money to
build up a library.
The Song Dynasty and the Jurchens 52 in Shandong, and Li
Life in and and Zhao’s house was burned. The couple had to run away.
after the war Zhao died in 1129. Li lived a 53 life and she went to
Hangzhou and remained there till her 54 .
Her poems are of great 55 , although only around 100 of Her poems
them are known to survive.
【答案】
46.among 47.showed 48.refused/hated 49.husband 50.similar 51.
saved 52.fought 53.sad/lonely 54.death 55.value
【难度】0.4
【知识点】文学家、记叙文、中华文化
【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了宋朝著名的女词人李清照的一生。
46.根据“Li Qingzhao (1084-1155) was one of the best-known women writers in Chinese history”
可知李清照是中国历史上最著名的女作家之一,空处应填介词表示“……之一”。故填 among。
47.根据“Her early poems showed her innocence, good mind and love of nature.”可知她的早期
诗作表现了她的单纯、善良和对自然的爱,上下文均为一般过去时。故填 showed。
48.根据“Li was someone who always wanted to destroy old customs from the start.”可知李清照
是一个一直想要摧毁旧习俗的人,拒绝、憎恨盲从旧习俗,故填 refused/hated。
49.根据表格中其后的内容可知此处概括的是李清照和他的丈夫的生活,故填 husband。
50.根据“She was lucky in her marriage. In 1101, Li married Zhao Mingcheng, with whom she
shared interests in many ways.”可知,在婚姻中她是幸运的,她嫁给了赵明诚,她和他在许多
方面有相似的兴趣,即兴趣相投,故填 similar。
51.根据“They even sold clothes and went hungry to build up a big library.”可知,他们甚至卖衣
服、忍受饥饿省钱为了建一个大图书馆,save money“省钱”。故填 saved。
52.根据“Fighting between the Song Dynasty and the Jurchens took place in Shandong and their
house was burned.”可知,宋朝和女真族在山东发生战争,毁了他们的房子,句中应填谓语动
词 fight“打仗”,句子为一般过去时,谓语动词用过去式。故填 fought。
53.根据“Zhao Mingcheng died in 1129, leaving her alone. Li never recovered from sadness.
Continuing alone, she arrived at Hangzhou in 1132, where she died in 1155.”可知,赵明诚在1129
年去世,留下孤独而悲伤的李清照,空处应填形容词修饰名词 life。故填 sad/lonely。
54.根据“Continuing alone, she arrived at Hangzhou in 1132, where she died in 1155.”可知李清
照一直孤独悲伤直到 1155 年离世,由 her 可知空处应填名词。故填 death。
55.根据“but she left many valuable poems to the world. Sadly, only around a hundred of her
poems are known to survive.”可知,她为世界留下许多有价值的诗,空处应填名词 value,be
of great value“很有价值的”。故填 value。
五、综合填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面的短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。有提示词的空格
不限一词,无提示词的空格限填一词。
Chinese Spring Festival Gala, known in Chinese as “Chunwan”, is 56 important
part of the Chinese New Year celebrations and is deeply loved by the Chinese people
The theme for 2025 Spring Festival Gala is “Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake”,
and the logo 57 (make) up of two “巳” characters placed side by side. This way of
placing the characters is similar 58 the traditional Chinese style of placing a pair of
ruyi. Ruyi is 59 (wide) used in China, which expresses Chinese people’s hope that all
the wishes 60 (come) true, and the first half of the gala’s main theme comes from it.
The 61 (two) half is a fixed expression in the Chinese language that means the endless
cycle of life. The main color of the logo is red 62 red is seen as a symbol of joy and
prosperity (繁荣) for Chinese people.
The mascot of this year’s gala is Si Sheng Sheng. 63 (it) inspiration is from
traditional Chinese culture.The mascot looks like the character “巳”in oracle bone script (甲骨文),
which stands for the snake in the Chinese zodiac.
In Chinese, the “bat (蝠)” has the same 64 (mean) as “blessing”. So, with a bat
pattern on its forehead and a “longevity” knot (“长寿”结) at the tip of its tail, the mascot means
both blessing and good luck.
The Chinese Spring Festival was added to the UNESCO World Heritage list on December
4th, 2024. With such elements (元素), 65 can forget the 2025 Spring Festival Gala
【答案】
56.an 57.is made 58.to 59.widely 60.will come 61.second 62.
because 63.Its 64.meaning 65.who
【难度】0.4
【知识点】中华文化、庆祝活动、假日活动、音乐与舞蹈、传统节日
【导语】本文主要介绍了 2025 年中国春节联欢晚会的主题和吉祥物。
56.句意:中国春节联欢晚会,中文中以“春晚”闻名,是中国新年庆祝活动的重要组成部分,
深受中国人民的喜爱。分析句子结构可知,应填入不定冠词,泛指一个重要的部分,important
是元音音素开头的单词,因此用 an。故填 an。
57.句意:2025 年春节联欢晚会的主题是“蛇年,保持精神饱满”,会徽由两个“已”字并排组
成。分析句子结构和所给单词可知,主语 the logo 与动词 make 之间是被动关系,因此需要
使用被动语态,本句时态为一般现在时,陈述事实,主语 the logo 是第三人称单数,因此 be
动词用 is。故填 is made。
58.句意:这种排列汉字的方式与中国传统的放置一双如意的方式相似。be similar to“与……
相似”。故填 to。
59.句意:如意在中国被广泛使用,它表达了中国人对所有愿望都能实现的希望,联欢晚会
主题的第一部分就来自于它。分析句子结构和所给单词可知,此处需要填入形容词 wide 的
副词形式 widely“广泛地”,作状语,修饰动词。故填 widely。
60.句意:如意在中国被广泛使用,它表达了中国人对所有愿望都能实现的希望,联欢晚会
主题的第一部分就来自于它。根据“expresses Chinese people’s hope that”可知,时态为一般将
来时。故填 will come。
61.句意:第二部分是汉语中固定表达,意思是生命无止境。分析句子结构和所给单词可知,
此处需要填入 two 的序数词形式 second“第二”,作定语,修饰名词 half。故填 second。
62.句意:会徽的主要颜色是红色,因为红色被中国人视为吉祥和繁荣的象征。根据“The
main color of the logo is red”和“red is seen as a symbol of joy and prosperity for Chinese people”
可知,两句之间是因果关系,前果后因,因此此处需要填入连词 because“因为”,引导原因
状语从句。故填 because。
63.句意:它的灵感来自中国传统文化。分析句子结构和所给单词可知,此处需要填入 it
的形容词性物主代词形式 its“它的”,作定语,修饰名词 inspiration,句首首字母大写。故填
Its。
64.句意:在中文里,“蝠”与“祝福”的意思相同。分析句子结构和所给单词可知,此处需要
填入 mean 的名词形式 meaning“意思”,作动词 has 的宾语,根据句意应用单数。故填 meaning。
65.句意:有了这样的元素,谁能忘记 2025 年的春节联欢晚会?分析句子结构可知,此处
需要填入疑问代词 who“谁”,引导一个特殊疑问句,并在句中作主语,指人。故填 who。
六、书面表达(满分 25 分)
66.如今,科学技术正在以一种前所未有的速度向前发展,各类科学产物已经渗透到
人类生活的方方面面。比如手机的使用给我们带来了诸多便利,也引发了不少争议。为了让
同学们能客观、理性地看待科技两面性的问题,九年级 (1) 班围绕“学生是否可以借助学习
APP 来解决学习中的问题”展开了辩论。
假设你是正方或反方的一员 (只需选择一方),请围绕你的观点,结合自己的亲身经历
并说明理由来说服同学们。
I think students can solve the problems in their study with the help of learning apps.
I don’t think students can solve the problems in their study with the help of learning apps.
Word Bank
learn … by oneself
online lessons and resources
effective (有效的)
independent
instant feedback (即时反馈)
rely on (依赖)
critical thinking (批判性思维)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
【答案】
In our class, we’re having a debate about whether students should use learning apps to help
with their studies. I firmly believe that students should use learning apps to tackle academic
problems.
Despite concerns about distractions, my own experience has shown that these apps provide
quick access to reliable information and detailed explanations, which have helped me understand
complex concepts better. Moreover, they offer personalized learning plans tailored to individual
needs, making study more efficient.
In my math study, for instance, I often got stuck on difficult problems. But with a learning
app, I could get detailed explanations and similar examples instantly. It not only saved my time
but also deepened my understanding.
In a word, learning apps really boost our learning efficiency and are reliable helpers. Let’s
embrace technology and use it wisely to boost our academic performance!
【难度】0.4
【知识点】科学技术、学习策略
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇议论文,为话题作文;
②时态:时态主要为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:文章应该包括所有提示要点,要适当补充,使文章内容充实;行文时多用第一人称,
尽量多使用短语和句型;写作中适当使用连接词,使行文连贯、顺畅。
[写作步骤]
第一步,介绍最近班级围绕“学生是否可以借助学习 APP 来解决学习中的问题”这一问题进
行了讨论,表明自己的观点;
第二步,阐述原因;
第三步,结合自身经历证明自己的观点;
第四步,写总结。
[亮点词汇]
①get stuck on 被困住
②tailor to 根据……调整……
[高分句型]
①It not only saved my time but also deepened my understanding. (not only … but also … )
②I firmly believe that students should use learning apps to tackle academic problems. (宾语从句)江苏泰州卷
7.—Grandma, I want to tell you something about my new school life.
—Pardon Sandy, I can’t ________ you well.
备战 2025 年中考英语新课标(核心素养)二轮复习之优秀生拔
A.listen B.listen to C.hear D.to hear
8.The palace caught fires three times in the last century and little of the original buildings ________ now.
高模拟练习试卷
A.is remaining B.is remained C.remains D.has been remained
注意事项: 9.The film A long Journey home is a big success and wins high ________ from the public.
1.本试卷分第一部分选择题和第二部分非选择题,满分 120 分;时间 100 分钟; A.prize B.pride C.praise D.progress
2.答题前,考生务必将自己的学校、姓名、班级、考场号、考试号、座位号用 0.5 毫米黑色墨水签字笔填写在 10.The African girl has ________ hair.
答题卡相对应的位置上,并用 2B 铅笔认真正确填涂考试证号下方的数字; A.long black curly B.a long curly black
3.答选择题时必须用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑.如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他 C.black curly long D.long curly black
答案;答非选择题必须用 0.5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效, 二、完形填空(共 15 小题;每小题 1 分, 满分 15 分)
不得用其他笔答题; 阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效. It was a sunny day in July, and I was going to fly at Panker Mountain as a new paraglider (滑翔伞) pilot.
Flying in the middle of a summer day can be 11 because of the strong winds and heat. That day, however,
一、单项选择 从下列每题所给的四个选项中, 选择一个最佳答案。 (共 10 小题;每小题 1 分, 满分 10 分) I decided to fly at 2:00 p.m. to 12 myself.
1.The old man was quite weak after the accident, so he __________. At first, the flying went 13 I opened my wing (伞翼) without difficulty and ran west off the side of
A.must be taken care of B.must take care of the mountain. I felt my wing lift me up and the 14 feeling of free flight. It was great! However, when I
C.must look after D.must be looked passed the top of the 15 . I was suddenly blown by a strong wind. The right side of the wing fell down and
2.—What a mess! The sharing bikes are thrown here and there! closed under itself. I tried my best to keep the balance with the 16 left side of the wing. After a few awful
—Let’s collect and put them in the right place ________ they can be used conveniently! seconds, the right side was refilled with 17 and popped (蹦出) back into place.
A.so that B.such that C.too to D.very that It wasn’t over. I felt myself being 18 from side to side by the wind. I fought with my wing, trying
3.I’m sure there ________ more trees in our city in the future. to keep it centered in the sky 19 my head, I passed through a crazy-strong heat that threw 20
A.have B.will have C.are D.will be straight up into the sky.
4.The CCTV Spring Festival Gala is a great performance show that is covered ________ on the Lunar New Year’s Luckily, I drove out of the 21 and immediately began falling towards the ground. I wanted to land
Eve. as soon as I could, 22 a forest of pine trees covered the ground below me. I went over the trees and
A.living B.lively C.alive D.live 23 next to a small river. I had 24 been so happy to be back on the ground. My hands shook, and it
5.Visiting France makes us ________. And we have learned a lot about France as well. took several minutes for my mind and body to 25 .
A.to feel happy B.happy C.feel happy D.both B and C Pilots have a saying: “It’s better to be on the ground wishing you were in the air than to be in the air wishing
6.________ the famous professor entered the lecture hall, everyone stood up and clapped their hands ________ the you were on the ground.” They are right.
professor felt welcomed and respected. 11.A.relaxing B.natural C.dangerous D.boring
A.While; so that B.As; as if C.While; as if D.As; so that 12.A.enjoy B.change C.treat D.challenge
13.A.terribly B.smoothly C.quietly D.early
Even after the flood ends, it might not be safe to return home quite yet.
14.A.magical B.empty C.funny D.lonely
★Keep following the latest local news.
15.A.house B.building C.mountain D.tree
★Don’t use electronics until they are fully dry.
16.A.open B.broken C.special D.soft
★Do not use or touch anything that the water touched ,including food.
17.A.water B.air C.fire D.electricity
★Don’t forget that viruses (病毒) can spread after a flood.
18.A.passed B.touched C.shaken D.dropped
根据材料内容选择最佳答案。
19.A.above B.beside C.opposite D.behind
26.What should you put in the emergency kit
20.A.us B.him C.you D.me
a.bottled water b.canned food c. valuables d. a first-aid kit
21.A.heat B.fog C.wind D.shower
A.abc B.abd C.acd D.bcd
22.A.until B.because C.or D.but
27.What does the underlined word “waterproof" mean in Chinese
23.A.flew B.landed C.hurried D.swam
A.储水的 B.滴水的 C.潜水的 D.防水的
24.A.still B.also C.never D.even
28.What should you do if your car gets stuck in the water
25.A.cheer up B.carry on C.wake up D.calm down
A.Leave it alone. B.Stay inside the car.
三、 阅读理解(共 40 分)
C.Try to pull the car out. D.Wait to be saved.
阅读下列短文, 根据内容选择最佳答案。(共 20 小题;每小题 2 分, 满分 40 分)
29.What should you do when the flood is over
A
A.Go home as soon as possible. B.Collect food from the water.
C.Protect yourself from viruses. D.Turn on lights even if they are wet.
30.What is the text probably from
A.A guidebook. B.A science report. If a flood (洪水) happens where you live, you need to be prepared. Here’s how to do it.
C.A first-aid book. D.A movie magazine. ★Make an emergency kit (应急包). Keep it in an easy-to-reach place. It should include things such as bottled
water, canned (耀装的) food, a flashlight and a first-aid kit (急救用品).
B ★Prepare waterproof clothing and a life jacket.
When Ben Cheng, 63, finished a bicycle journey along the ancient Silk Road in June, she immediately began ★Put your valuables in waterproof bags and keep them somewhere safe.
planning her next trip. Ben was a teacher who comes from Changchun, Jilin Province. She has cycled more than
Follow these tips to stay out of danger during a flood.
100,000 kilometers over the last eight years.
★Look out for flood warnings.
“I have kept up all kinds of sports, such as swimming and mountain climbing, for many years,” she said.
★Head to higher ground and stay there.
“After retirement (退休), I had more time for my interests and I found cycling to be a good choice.”
★Do not try to walk or drive through flooded areas, as they can be deeper than you realize.
She began cycling in the Changchun suburbs (郊区) in 2013 after her retirement at 55. In May 2015, she
★Leave your car. It won’t help you if it gets stuck in the water.
started her first long journey—a trip around Bohai Bay. It took her 24 days to complete the 2,655—kilometer trip,
and the success pushed her to do more. always think troubles and difficulties are due to personal ability and experience. They would like to improve and
In recent years, she has finished several long journeys across China, including a ride around Qinghai Lake in develop in the right direction. While losers will blame on the opportunity, and the environment injustice (不公).
Qinghai Province and other trips in Hainan Province and Taiwan. They always complain, wait and give up.
Together with several other cycling lovers, Ben started the ancient Silk Road journey from Xi’an, Shaanxi In many cases, a humble (出身卑微的) person looks down upon his own. A person’s appearance and his
Province, on May 21. She crossed the cities of Lanzhou, Wuwei, Jiuquan, Dunhuang and Jiayuguan in Gansu family may not be mind. If he can’t deal with the mind, how can he deal with more difficult things No matter what
Province and finally arrived in Urumqi, Xinjiang Uygur Autonomous Region (自治区), on June 18. the situation is, a person’s attitude is very important. Emerson said, “A move towards their goals is always people
“During the 3,000—km journey, I enjoyed the beautiful scenery (景色),” she said. “However, I also met who gave him the whole world to give way.” On the contrary, failure is not because we do not have the strength, but
difficulties, such as storms and terrible road conditions.” because we can’t stick to ourselves, and always follow others’ examples. We should believe the strength of mind,
“Luckily, I kept on and finally reached my journey’s end,” she said. “I hope more people will take cycling as and now it’s up to you to make the final decision.
an exercise. It is more friendly to environment.” 36.Although people can’t do everything well, they can choose to ________.
31.When did Ben Cheng start cycling A.be master of their own B.control other people
A.At the age of 45. B.At the age of 55. C.change the environment D.be careful with everything
C.At the age of 61. D.At the age of 63. 37.The differences between winners and losers are ________.
32.Ben wanted to take more long journeys after she _____________. A.their chances B.their families C.their minds D.their jobs
A.visited the Changchun suburbs B.finished a trip around Bohai Bay 38.The meaning of the underlined phrase “blame on” in the passage “________.”
C.rode around Qinghai Lake D.went to Hainan with her friends A.complain about B.think about C.worry about D.care about
33.How long is Ben Cheng’s ancient Silk Road journey 39.What can we learn from Emerson's words
A.2,655 kilometers. B.3,000 kilometers. A.It’s important to work quickly. B.We should always move forward.
C.7,000 kilometers. D.100,000 kilometers. C.It’s necessary to work for the world. D.We should give way to people.
34.Which city do the underlined words “journey’s end” refer to in the passage 40.What’s the best title for the passage
A.Xi’an. B.Lanzhou. C.Dunhuang. D.Urumqi. A.Believe the Power of Mind B.Follow Other’s Examples
35.What does the passage mainly talk about C.Have Your Strength D.Improve the Environment
A.A teacher’s skills in teaching. B.A teacher’s hobby after her retirement.
C.Some advantages of keeping hobbies. D.Some ways to do exercise after retirement. D
Since I was first in China in 2012, my life and China itself have developed and changed a lot. I took a trip to
C China with a friend in 2012. We traveled from Beijing to Shanghai to Xi’an to Anhui and to Hong Kong, all in 5
As people say, you can’t change the environment, but you can change your own. You can’t change the facts, weeks. We had a fantastic time meeting local people, visiting beautiful places and eating delicious food. Then, with
but you can change attitudes. You can’t control other people, but you can be master of your own. You can’t do the taste of China in my mouth I returned in 2013 for the year as a Chinese language exchange student in Beijing.
everything well, but you can be careful with everything. You can’t control the weather, but you can change your This was when I fell in love with Beijing.
mood. You can’t choose what you look like, but you can show a smile. On the plane, when I went to Beijing in the year of 2014. a Chinese lady said, “Do you have WeChat ”
One key to success lies in his or her mind. There are some difference between winners and losers. Winners “What’s WeChat ”, I replied. The expression on her face said it all... When I think back to it now, I also have the
same expression as her. During that year I really noticed how WeChat wallet took off and everyone could have a
WeChat wallet. 第二部分 非选择题(55 分)
As my Chinese improved during my studies, I became more independent. I found a new thing—waimai. I 四、任务型阅读 阅读下面短文, 请根据短文内容, 在文后表格中填入恰当的单词, 每空 一词。 (共 10 空;
could get the food I like by waimai on deep dark winter nights and rainy days in Beijing. 每空 1. 5 分, 满分 15 分)
I was back in China again for the fourth time, this time for my master’s degree. Shared bikes appeared in Li Qingzhao (1084-1155) was one of the best-known women writers in Chinese history. She showed great
Beijing. I could ride a shared bike to almost everywhere in Beijing. It’s so convenient that it’s hard for me to live love for writing and was known as a special woman then. But her life was a bittersweet (苦乐参半的) story.
without my shared bike account (账户). Li was born into a literary family. Her father collected a lot of books, and she was able to receive a good
Today’s China is still a country full of ancient knowledge and customs, yet one that is also full of new ideas education in her childhood. Her early poems showed her innocence (单纯), good mind and love of nature. Li was
and innovations (创新). Although some things seem to stay the same, something else is changing quickly. I’m sure someone who always wanted to destroy old customs (摧毁旧习俗) from the start. Women in the Song Dynasty
as I continue my life here in Beijing, I will be interested in something new that China’s rapid development is stayed indoors. They didn’t discuss politics (政治), and only spoke when spoken to. But just at the age of 17, Li
bringing out. Qingzhao made a name for herself.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。 She was lucky in her marriage. In 1101, Li married Zhao Mingcheng, with whom she shared interests in many
41.Why did the writer come to China for the first time ways. They lived in present-day Shandong. They were not rich, but they lived happily together. They shared a love
A.To visit a friend. B.To take a trip. of poetry and often wrote poems for each other. They collected many books. They even sold clothes and went
C.To try delicious food. D.To get a degree. hungry to build up a big library.
42.What is the correct order according to the text This happy life ended because of war. Fighting between the Song Dynasty and the Jurchens (女真族) took
a. The writer got used to riding shared bikes. place in Shandong and their house was burned. The couple took many of their books and ran away to Nanjing, where
b. The writer found everyone got a WeChat wallet in China. they lived for a year. Zhao Mingcheng died in 1129, leaving her alone. Li never recovered ( 恢 复) from sadness.
c. The writer visited many places in China. Continuing alone, she arrived at Hangzhou in 1132, where she died in 1155.
d. The writer could get food by waimai. Li Qingzhao’s life was full of twists and turns (波折), but she left many valuable poems to the world. Sadly,
e. The writer became an exchange student. only around a hundred of her poems are known to survive.
A.c-e-b-d-a B.c-b-a-d-e C.b-a-d-e-c D.a-c-b-e-d
Li Qingzhao
43.Which words could best describe the lady when she heard the writer’s reply on the plane
Li Qingzhao was 46 the best-known women writers in Chinese
A.Honest and kind. B.Surprised and shocked. Introduction
history, but her life was bittersweet.
C.Serious and polite. D.Friendly and brave.
She was born into a literary family and received a good education. She 47 44.What did the writer mainly want to tell in the text
Early life her innocence, good mind and love of nature in her early poems. A.His experiences in China. B.The development of China.
She 48 to follow old customs. C.New things appeared in China. D.Some ancient customs in China.
45.What is the text
Life with her 49 She and Zhao Mingcheng got married in 1101 and the couple had 50
A.A story. B.A poem. C.An interview. D.A report.
66.如今,科学技术正在以一种前所未有的速度向前发展,各类科学产物已经渗透到人类生活的方方
interests in many ways.
面面。比如手机的使用给我们带来了诸多便利,也引发了不少争议。为了让同学们能客观、理性地看待科技
Although they were not rich, they enjoyed their life.
两面性的问题,九年级 (1) 班围绕“学生是否可以借助学习 APP 来解决学习中的问题”展开了辩论。
They wrote poems for each other and even 51 money to build up a
假设你是正方或反方的一员 (只需选择一方),请围绕你的观点,结合自己的亲身经历并说明理由来说
library.
服同学们。 The Song Dynasty and the Jurchens 52 in Shandong, and Li and
Zhao’s house was burned. The couple had to run away. Life in and after the war
Zhao died in 1129. Li lived a 53 life and she went to Hangzhou and
remained there till her 54 .
I think students can solve the problems in their study with the help of learning apps.
Her poems are of great 55 , although only around 100 of them are Her poems
known to survive.
五、综合填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
I don’t think students can solve the problems in their study with the help of learning apps. 阅读下面的短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。有提示词的空格不限一词,无提
示词的空格限填一词。
Word Bank
Chinese Spring Festival Gala, known in Chinese as “Chunwan”, is 56 important part of the
learn … by oneself
Chinese New Year celebrations and is deeply loved by the Chinese people
online lessons and resources
The theme for 2025 Spring Festival Gala is “Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake”, and the logo
effective (有效的)
57 (make) up of two “巳” characters placed side by side. This way of placing the characters is similar 58
independent
the traditional Chinese style of placing a pair of ruyi. Ruyi is 59 (wide) used in China, which expresses
instant feedback (即时反馈)
Chinese people’s hope that all the wishes 60 (come) true, and the first half of the gala’s main theme
rely on (依赖)
comes from it. The 61 (two) half is a fixed expression in the Chinese language that means the endless
critical thinking (批判性思维)
cycle of life. The main color of the logo is red 62 red is seen as a symbol of joy and prosperity (繁荣) for
_____________________________________________________________________________________________
Chinese people.
_____________________________________________________________________________________________
The mascot of this year’s gala is Si Sheng Sheng. 63 (it) inspiration is from traditional Chinese
_____________________________________________________________________________________________
culture.The mascot looks like the character “巳”in oracle bone script (甲骨文), which stands for the snake in the
_____________________________________________________________________________________________
Chinese zodiac.
_____________________________________________________________________________________________
In Chinese, the “bat (蝠)” has the same 64 (mean) as “blessing”. So, with a bat pattern on its
_______________________________________________________________________________________
forehead and a “longevity” knot (“长寿”结) at the tip of its tail, the mascot means both blessing and good luck.
_____________________________________________________________________________________________
The Chinese Spring Festival was added to the UNESCO World Heritage list on December 4th, 2024. With
___________________________________________________________________________________________
such elements (元素), 65 can forget the 2025 Spring Festival Gala
六、书面表达(满分 25 分)江苏泰州卷
备战 2025 年中考英语新课标(核心素养)二轮复习之优秀生拔高模
拟练习试卷
注意事项:
1.本试卷分第一部分选择题和第二部分非选择题,满分 120 分;时间 100 分钟;
2.答题前,考生务必将自己的学校、姓名、班级、考场号、考试号、座位号用 0.5 毫米黑色墨
水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并用 2B 铅笔认真正确填涂考试证号下方的数字;
3.答选择题时必须用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑.如需改动,请用橡皮擦干
净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用 0.5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,
不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效.
一、单项选择 从下列每题所给的四个选项中, 选择一个最佳答案。 (共 10 小题;每小题 1
分, 满分 10 分)
1.The old man was quite weak after the accident, so he __________.
A.must be taken care of B.must take care of
C.must look after D.must be looked
2.—What a mess! The sharing bikes are thrown here and there!
—Let’s collect and put them in the right place ________ they can be used conveniently!
A.so that B.such that C.too to D.very that
3.I’m sure there ________ more trees in our city in the future.
A.have B.will have C.are D.will be
4.The CCTV Spring Festival Gala is a great performance show that is covered ________ on the
Lunar New Year’s Eve.
A.living B.lively C.alive D.live
5.Visiting France makes us ________. And we have learned a lot about France as well.
A.to feel happy B.happy C.feel happy D.both B and C
6.________ the famous professor entered the lecture hall, everyone stood up and clapped their
hands ________ the professor felt welcomed and respected.
A.While; so that B.As; as if C.While; as if D.As; so that
7.—Grandma, I want to tell you something about my new school life.
—Pardon Sandy, I can’t ________ you well.
A.listen B.listen to C.hear D.to hear
8.The palace caught fires three times in the last century and little of the original buildings
________ now.
A.is remaining B.is remained C.remains D.has been remained
9.The film A long Journey home is a big success and wins high ________ from the public.
A.prize B.pride C.praise D.progress
10.The African girl has ________ hair.
A.long black curly B.a long curly black
C.black curly long D.long curly black
二、完形填空(共 15 小题;每小题 1 分, 满分 15 分)
阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a sunny day in July, and I was going to fly at Panker Mountain as a new paraglider
(滑翔伞) pilot. Flying in the middle of a summer day can be 11 because of the strong
winds and heat. That day, however, I decided to fly at 2:00 p.m. to 12 myself.
At first, the flying went 13 I opened my wing (伞翼) without difficulty and ran
west off the side of the mountain. I felt my wing lift me up and the 14 feeling of free
flight. It was great! However, when I passed the top of the 15 . I was suddenly blown by
a strong wind. The right side of the wing fell down and closed under itself. I tried my best to keep
the balance with the 16 left side of the wing. After a few awful seconds, the right side
was refilled with 17 and popped (蹦出) back into place.
It wasn’t over. I felt myself being 18 from side to side by the wind. I fought with
my wing, trying to keep it centered in the sky 19 my head, I passed through a
crazy-strong heat that threw 20 straight up into the sky.
Luckily, I drove out of the 21 and immediately began falling towards the
ground. I wanted to land as soon as I could, 22 a forest of pine trees covered the ground
below me. I went over the trees and 23 next to a small river. I had 24 been
so happy to be back on the ground. My hands shook, and it took several minutes for my mind and
body to 25 .
Pilots have a saying: “It’s better to be on the ground wishing you were in the air than to be
in the air wishing you were on the ground.” They are right.
11.A.relaxing B.natural C.dangerous D.boring
12.A.enjoy B.change C.treat D.challenge
13.A.terribly B.smoothly C.quietly D.early
14.A.magical B.empty C.funny D.lonely
15.A.house B.building C.mountain D.tree
16.A.open B.broken C.special D.soft
17.A.water B.air C.fire D.electricity
18.A.passed B.touched C.shaken D.dropped
19.A.above B.beside C.opposite D.behind
20.A.us B.him C.you D.me
21.A.heat B.fog C.wind D.shower
22.A.until B.because C.or D.but
23.A.flew B.landed C.hurried D.swam
24.A.still B.also C.never D.even
25.A.cheer up B.carry on C.wake up D.calm down
三、 阅读理解(共 40 分)
阅读下列短文, 根据内容选择最佳答案。(共 20 小题;每小题 2 分, 满分 40 分)
A
If a flood (洪水) happens where you live, you need to be prepared. Here’s how to do it.
★Make an emergency kit (应急包). Keep it in an easy-to-reach place. It should include things
such as bottled water, canned (耀装的) food, a flashlight and a first-aid kit (急救用品).
★Prepare waterproof clothing and a life jacket.
★Put your valuables in waterproof bags and keep them somewhere safe.
Follow these tips to stay out of danger during a flood.
★Look out for flood warnings.
★Head to higher ground and stay there.
★Do not try to walk or drive through flooded areas, as they can be deeper than you realize.
★Leave your car. It won’t help you if it gets stuck in the water.
Even after the flood ends, it might not be safe to return home quite yet.
★Keep following the latest local news.
★Don’t use electronics until they are fully dry.
★Do not use or touch anything that the water touched ,including food.
★Don’t forget that viruses (病毒) can spread after a flood.
根据材料内容选择最佳答案。
26.What should you put in the emergency kit
a.bottled water b.canned food c. valuables d. a first-aid kit
A.abc B.abd C.acd D.bcd
27.What does the underlined word “waterproof" mean in Chinese
A.储水的 B.滴水的 C.潜水的 D.防水的
28.What should you do if your car gets stuck in the water
A.Leave it alone. B.Stay inside the car.
C.Try to pull the car out. D.Wait to be saved.
29.What should you do when the flood is over
A.Go home as soon as possible. B.Collect food from the water.
C.Protect yourself from viruses. D.Turn on lights even if they are wet.
30.What is the text probably from
A.A guidebook. B.A science report.
C.A first-aid book. D.A movie magazine.
B
When Ben Cheng, 63, finished a bicycle journey along the ancient Silk Road in June, she
immediately began planning her next trip. Ben was a teacher who comes from Changchun, Jilin
Province. She has cycled more than 100,000 kilometers over the last eight years.
“I have kept up all kinds of sports, such as swimming and mountain climbing, for many
years,” she said. “After retirement (退休), I had more time for my interests and I found cycling to
be a good choice.”
She began cycling in the Changchun suburbs (郊区) in 2013 after her retirement at 55. In
May 2015, she started her first long journey—a trip around Bohai Bay. It took her 24 days to
complete the 2,655—kilometer trip, and the success pushed her to do more.
In recent years, she has finished several long journeys across China, including a ride around
Qinghai Lake in Qinghai Province and other trips in Hainan Province and Taiwan.
Together with several other cycling lovers, Ben started the ancient Silk Road journey from
Xi’an, Shaanxi Province, on May 21. She crossed the cities of Lanzhou, Wuwei, Jiuquan,
Dunhuang and Jiayuguan in Gansu Province and finally arrived in Urumqi, Xinjiang Uygur
Autonomous Region (自治区), on June 18.
“During the 3,000—km journey, I enjoyed the beautiful scenery (景 色 ),” she said.
“However, I also met difficulties, such as storms and terrible road conditions.”
“Luckily, I kept on and finally reached my journey’s end,” she said. “I hope more people
will take cycling as an exercise. It is more friendly to environment.”
31.When did Ben Cheng start cycling
A.At the age of 45. B.At the age of 55.
C.At the age of 61. D.At the age of 63.
32.Ben wanted to take more long journeys after she _____________.
A.visited the Changchun suburbs B.finished a trip around Bohai Bay
C.rode around Qinghai Lake D.went to Hainan with her friends
33.How long is Ben Cheng’s ancient Silk Road journey
A.2,655 kilometers. B.3,000 kilometers.
C.7,000 kilometers. D.100,000 kilometers.
34.Which city do the underlined words “journey’s end” refer to in the passage
A.Xi’an. B.Lanzhou. C.Dunhuang. D.Urumqi.
35.What does the passage mainly talk about
A.A teacher’s skills in teaching. B.A teacher’s hobby after her retirement.
C.Some advantages of keeping hobbies. D.Some ways to do exercise after retirement.
C
As people say, you can’t change the environment, but you can change your own. You can’t
change the facts, but you can change attitudes. You can’t control other people, but you can be
master of your own. You can’t do everything well, but you can be careful with everything. You
can’t control the weather, but you can change your mood. You can’t choose what you look like,
but you can show a smile.
One key to success lies in his or her mind. There are some difference between winners and
losers. Winners always think troubles and difficulties are due to personal ability and experience.
They would like to improve and develop in the right direction. While losers will blame on the
opportunity, and the environment injustice (不公). They always complain, wait and give up.
In many cases, a humble (出 身 卑 微 的 ) person looks down upon his own. A person’s
appearance and his family may not be mind. If he can’t deal with the mind, how can he deal with
more difficult things No matter what the situation is, a person’s attitude is very important.
Emerson said, “A move towards their goals is always people who gave him the whole world to
give way.” On the contrary, failure is not because we do not have the strength, but because we
can’t stick to ourselves, and always follow others’ examples. We should believe the strength of
mind, and now it’s up to you to make the final decision.
36.Although people can’t do everything well, they can choose to ________.
A.be master of their own B.control other people
C.change the environment D.be careful with everything
37.The differences between winners and losers are ________.
A.their chances B.their families C.their minds D.their jobs
38.The meaning of the underlined phrase “blame on” in the passage “________.”
A.complain about B.think about C.worry about D.care about
39.What can we learn from Emerson's words
A.It’s important to work quickly. B.We should always move forward.
C.It’s necessary to work for the world. D.We should give way to people.
40.What’s the best title for the passage
A.Believe the Power of Mind B.Follow Other’s Examples
C.Have Your Strength D.Improve the Environment
D
Since I was first in China in 2012, my life and China itself have developed and changed a
lot. I took a trip to China with a friend in 2012. We traveled from Beijing to Shanghai to Xi’an to
Anhui and to Hong Kong, all in 5 weeks. We had a fantastic time meeting local people, visiting
beautiful places and eating delicious food. Then, with the taste of China in my mouth I returned in
2013 for the year as a Chinese language exchange student in Beijing. This was when I fell in love
with Beijing.
On the plane, when I went to Beijing in the year of 2014. a Chinese lady said, “Do you have
WeChat ” “What’s WeChat ”, I replied. The expression on her face said it all... When I think back
to it now, I also have the same expression as her. During that year I really noticed how WeChat
wallet took off and everyone could have a WeChat wallet.
As my Chinese improved during my studies, I became more independent. I found a new
thing—waimai. I could get the food I like by waimai on deep dark winter nights and rainy days in
Beijing.
I was back in China again for the fourth time, this time for my master’s degree. Shared
bikes appeared in Beijing. I could ride a shared bike to almost everywhere in Beijing. It’s so
convenient that it’s hard for me to live without my shared bike account (账户).
Today’s China is still a country full of ancient knowledge and customs, yet one that is also
full of new ideas and innovations (创新). Although some things seem to stay the same, something
else is changing quickly. I’m sure as I continue my life here in Beijing, I will be interested in
something new that China’s rapid development is bringing out.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
41.Why did the writer come to China for the first time
A.To visit a friend. B.To take a trip.
C.To try delicious food. D.To get a degree.
42.What is the correct order according to the text
a. The writer got used to riding shared bikes.
b. The writer found everyone got a WeChat wallet in China.
c. The writer visited many places in China.
d. The writer could get food by waimai.
e. The writer became an exchange student.
A.c-e-b-d-a B.c-b-a-d-e C.b-a-d-e-c D.a-c-b-e-d
43.Which words could best describe the lady when she heard the writer’s reply on the plane
A.Honest and kind. B.Surprised and shocked.
C.Serious and polite. D.Friendly and brave.
44.What did the writer mainly want to tell in the text
A.His experiences in China. B.The development of China.
C.New things appeared in China. D.Some ancient customs in China.
45.What is the text
A.A story. B.A poem. C.An interview. D.A report.
第二部分 非选择题(55 分)
四、任务型阅读 阅读下面短文, 请根据短文内容, 在文后表格中填入恰当的单词, 每空 一
词。 (共 10 空;每空 1. 5 分, 满分 15 分)
Li Qingzhao (1084-1155) was one of the best-known women writers in Chinese history.
She showed great love for writing and was known as a special woman then. But her life was a
bittersweet (苦乐参半的) story.
Li was born into a literary family. Her father collected a lot of books, and she was able to
receive a good education in her childhood. Her early poems showed her innocence (单纯), good
mind and love of nature. Li was someone who always wanted to destroy old customs (摧毁旧习
俗) from the start. Women in the Song Dynasty stayed indoors. They didn’t discuss politics (政
治), and only spoke when spoken to. But just at the age of 17, Li Qingzhao made a name for
herself.
She was lucky in her marriage. In 1101, Li married Zhao Mingcheng, with whom she
shared interests in many ways. They lived in present-day Shandong. They were not rich, but they
lived happily together. They shared a love of poetry and often wrote poems for each other. They
collected many books. They even sold clothes and went hungry to build up a big library.
This happy life ended because of war. Fighting between the Song Dynasty and the Jurchens
(女真族) took place in Shandong and their house was burned. The couple took many of their
books and ran away to Nanjing, where they lived for a year. Zhao Mingcheng died in 1129,
leaving her alone. Li never recovered ( 恢 复) from sadness. Continuing alone, she arrived at
Hangzhou in 1132, where she died in 1155.
Li Qingzhao’s life was full of twists and turns (波折), but she left many valuable poems to
the world. Sadly, only around a hundred of her poems are known to survive.
Li Qingzhao
Li Qingzhao was 46 the best-known women writers in Introduction
Chinese history, but her life was bittersweet.
She was born into a literary family and received a good education. She
Early life 47 her innocence, good mind and love of nature in her early poems.
She 48 to follow old customs.
She and Zhao Mingcheng got married in 1101 and the couple had
50 interests in many ways. Life with her
Although they were not rich, they enjoyed their life. 49
They wrote poems for each other and even 51 money to
build up a library.
The Song Dynasty and the Jurchens 52 in Shandong, and Li
Life in and and Zhao’s house was burned. The couple had to run away.
after the war Zhao died in 1129. Li lived a 53 life and she went to
Hangzhou and remained there till her 54 .
Her poems are of great 55 , although only around 100 of Her poems
them are known to survive.
五、综合填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面的短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。有提示词的空格
不限一词,无提示词的空格限填一词。
Chinese Spring Festival Gala, known in Chinese as “Chunwan”, is 56 important
part of the Chinese New Year celebrations and is deeply loved by the Chinese people
The theme for 2025 Spring Festival Gala is “Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake”,
and the logo 57 (make) up of two “巳” characters placed side by side. This way of
placing the characters is similar 58 the traditional Chinese style of placing a pair of
ruyi. Ruyi is 59 (wide) used in China, which expresses Chinese people’s hope that all
the wishes 60 (come) true, and the first half of the gala’s main theme comes from it.
The 61 (two) half is a fixed expression in the Chinese language that means the endless
cycle of life. The main color of the logo is red 62 red is seen as a symbol of joy and
prosperity (繁荣) for Chinese people.
The mascot of this year’s gala is Si Sheng Sheng. 63 (it) inspiration is from
traditional Chinese culture.The mascot looks like the character “巳”in oracle bone script (甲骨文),
which stands for the snake in the Chinese zodiac.
In Chinese, the “bat (蝠)” has the same 64 (mean) as “blessing”. So, with a bat
pattern on its forehead and a “longevity” knot (“长寿”结) at the tip of its tail, the mascot means
both blessing and good luck.
The Chinese Spring Festival was added to the UNESCO World Heritage list on December
4th, 2024. With such elements (元素), 65 can forget the 2025 Spring Festival Gala
六、书面表达(满分 25 分)
66.如今,科学技术正在以一种前所未有的速度向前发展,各类科学产物已经渗透到
人类生活的方方面面。比如手机的使用给我们带来了诸多便利,也引发了不少争议。为了让
同学们能客观、理性地看待科技两面性的问题,九年级 (1) 班围绕“学生是否可以借助学习
APP 来解决学习中的问题”展开了辩论。
假设你是正方或反方的一员 (只需选择一方),请围绕你的观点,结合自己的亲身经历
并说明理由来说服同学们。
I think students can solve the problems in their study with the help of learning apps.
I don’t think students can solve the problems in their study with the help of learning apps.
Word Bank
learn … by oneself
online lessons and resources
effective (有效的)
independent
instant feedback (即时反馈)
rely on (依赖)
critical thinking (批判性思维)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________江苏泰州卷
备战 2025 年中考英语新课标(核心素养)二轮复习之优秀生拔高模拟
练习试卷
姓 名:________________________________
条 码 粘 贴 处
准考证号:
缺考标记 违纪标记 以上标记由监考 人员用 2B 铅笔 填涂! 注意事项 1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。 2.请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。 3.选择题必须使用2B 铅笔填涂;非选择题必须用0.5 mm 黑色字迹的签字笔填写,字体工整。 4.请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。 5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。 6.填涂样例 正确 [■] 错误 [--][√] [×]
选择题(请用 2B 铅笔填涂)
1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 6.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 11.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 7.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 12.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D]
3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 8.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 13.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D]
4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 9.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 14.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 10.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 15.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
英语 第 1 页(共 2 页)
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
第二部分 非选择题(55 分)
四、任务型阅读 阅读下面短文, 请根据短文内容, 在文后表格中填入恰当的单词, 每空 一词。
(共 10 空;每空 1. 5 分, 满分 15 分)
46._____________ 47. _____________ 48. _____________ 49. _____________ 50. _____________
51._____________ 52. _____________ 53. _____________ 54. _____________ 55. _____________
五、综合填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面的短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。有提示词的空格不限
一词,无提示词的空格限填一词。
56._____________ 57. _____________ 58. _____________ 59. _____________ 60. _____________
61._____________ 62. _____________ 63. _____________ 64. _____________ 65. _____________
六、书面表达(满分 25 分)
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
英语 第 2 页(共 2 页)
英语 第 1 页(共 2 页)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。