2025 年中考考前押题卷(南通专用)
英语
本卷·热点话题:阅读理解 B 篇主要介绍了 DeepSeek 公司开发的 AI 技术在不同领域的应用及其面临的挑战。
阅读理解 C 篇主要讲述了中国年轻人晚睡的现象,分析了晚睡的原因,并提出了改善睡眠的建议。阅读理
解 D 篇是一篇说明文,通过分析《哪吒 2》的票房成就、影院应对措施、文化创新及技术突破,说明其不
仅推动了中国动画产业的发展,还通过传统与现代的结合激发了年轻观众的情感共鸣,展现了中国动画的
国际竞争力。七选五介绍了韩国年轻人周末飞往中国旅游的原因。语法填空主要介绍了太空勇敢的探险家
——宇航员。首字母填空讲述了著名科学家黄旭华的生平事迹。
注意事项:
1.全卷满分 120 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答
在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、
考试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答
案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.—Did you watch Nezha 2 or Detective Chinatown 1900 during the Spring Festival
—No, I didn’t watch ________ of them. I was traveling with my family.
A.either B.neither C.both D.all
2.—Where’s Jack
—Well, your guess is ________ mine. He didn’t say anything to me.
A.as well as B.as long as C.as soon as D.as good as
3.Far from being relaxed, we both felt so uncomfortable that we ________ spoke.
A.closely B.nearly C.hardly D.simply
4.—Simon, you swim so well. Did you learn to swim when you are a child
—Oh. The fact is that I ________ swim until I was twenty.
A.needn’t B.shouldn’t C.couldn’t D.mustn’t
5.—What’s wrong with the dog
试卷第 1 页,共 3 页
—He ________ something, so he refused to go on, and began to smell around.
A.smoked B.caught C.received D.sensed
6.The energy from the sun and the wind costs little and will never ________.
A.come out B.take out C.run out D.look out
7.—Have you ever been to Xuzhou
—Yes. In fact, I ________ there for four years but now I work in Yangzhou.
A.have studied B.studied C.was studying D.will study
8.We shouldn’t buy wildlife products, because the killing won’t end ________ the buying stops.
A.but B.though C.unless D.since
9.The saying “A plant may produce new flowers: man is young but once.” tells us ________.
A.when will new flowers come out B.why we should treasure our youth
C.how can a plant grow well D.what we shall do to avoid growing old
10.—I think parents have a great influence on their children.
—________, so parents should pay attention to their behaviour.
A.I don’t think so B.I can’t agree more C.I am afraid not D.I hope so
二、完形填空(本题共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
项涂黑。
Emilio Santana, a 14-year-old American boy, is a ninth grader at a high school in Rhode Island now.
In the third grade, Emilio saw 11 that changed his life. “I saw a little girl at the beach. She was
going to the water so she took her hat off, but her hair went 12 it,” he said. “You could see she was sad
and embarrassed (尴尬的). I’ve never forgotten that 13 .” It was then that Emilio decided to grow out his
hair so he could 14 it to someone in need.
However, growing his hair wasn’t always 15 . Emilio faced challenges, especially as an athlete.
Keeping long hair 16 taking part in sports was a hard task in itself, and he also had to face harmful words
from others. Yet, he 17 to let anything stop him from making a difference.
“Even when I got some things like, ‘Boys shouldn’t have long hair.’ and other 18 like that, I
decided that as long as I could see somebody smile and make their life better, I would do it. Kindness and being
true to yourself will always 19 ,” Emilio sand.
This year, Emilio decided it was time to 20 his hair. He donated it to Hair We Share, an
organization that 21 sick children with wigs (假发) for free. In fact, the boy has taken things even further.
试卷第 1 页,共 3 页
Besides donating 22 hair, he has also been raising money for Hair We Share.
“Every child has the 23 to be confident and happy,” he says with a smile. Emilio said he had a
24 for the person who received his hair:
If I see you in the future, I’ll 25 say that you are beautiful either way, with hair or without it. And
that I hope my hair brings you joy and puts a smile on your face.
11.A.everything B.something C.anything D.nothing
12.A.from B.over C.with D.against
13.A.view B.place C.instruction D.moment
14.A.donate B.sell C.pick D.bring
15.A.easy B.hard C.boring D.safe
16.A.before B.while C.after D.but
17.A.wanted B.prepared C.refused D.believed
18.A.objects B.plans C.hopes D.opinions
19.A.rise B.appear C.matter D.serve
20.A.cut B.wash C.buy D.tidy
21.A.chooses B.provides C.directs D.hands
22.A.his B.her C.its D.their
23.A.talent B.position C.law D.right
24.A.book B.purpose C.reason D.message
25.A.closely B.quickly C.really D.early
三、 阅读理解(本题共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)
请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上
将该项涂黑。
A
Chinese Language & Cultural Summer Camp
We have over 10 years of experience in organizing Chinese language and culture camps. Our campsite is inside top univer
Courses and Activities
Chinese courses Chinese cultural courses
试卷第 1 页,共 3 页
The trips include city walks around Shanghai and a trip to Beijing.
Who can join
Students from all over the world between 10 and 18 years old.
Willing to follow camp rules.
Beginners are also welcome.
Time and Price
Time: July 18-31, 2025
Price: 5,500 yuan each personFor more information, please email us at thatschinese@!
26.Where is the Summer Camp
A.In universities. B.In high schools. C.In shopping malls. D.In sports center.
27.What can campers do during the summer camp
① Learn English culture. ②Learn to speak Chinese.
③Take a trip to Beijing. ④Take a walk around Shanghai.
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
28.You may read this passage in a (an) ________.
A.notice B.advertisement C.magazine D.novel
B
DeepSeek is making waves in the world of artificial intelligence (人工智能). This company has developed
advanced AI models that are being used in various fields, bringing about significant changes.
One of the remarkable applications of DeepSeek’s AI is in the healthcare industry. It can analyze large
amounts of medical data, including patient records, test results, and research findings. By doing so, it helps
doctors make more accurate diagnoses (诊断). For example, when diagnosing diseases like cancer, the AI can
quickly identify patterns in the data that might be overlooked by human doctors, leading to earlier detection and
试卷第 1 页,共 3 页
more effective treatment.
In the field of education, DeepSeek’s AI is also making a big difference. It can create personalized learning
plans for students based on their learning styles, academic (学术的) performance, and individual needs. Students
can learn more efficiently and they can improve their academic performance. For example, if a student is
struggling with a particular subject, the AI-powered learning system can provide additional resources and
exercises tailored (专门制作的) to that student’s weaknesses.
However, like any emerging technology, DeepSeek’s AI also faces some challenges. There are concerns
about data privacy and security, as the AI relies on large amounts of data. Additionally, there are ethical questions
regarding the use of AI in decision-making processes, especially in areas like healthcare and finance.
Despite these challenges, the future of DeepSeek’s AI looks promising (有 前 途 的 ). With continuous
research and development, it is expected to bring more creative solutions to different industries and improve
people’s lives in various ways.
29.What is the main idea of the passage
A.The development of artificial intelligence.
B.The application (应用) and challenges of DeepSeek’s AI.
C.The use of AI in the healthcare industry.
D.The future of DeepSeek’s AI.
30.How does DeepSeek’s AI help in the healthcare industry
A.It provides medical equipment. B.It trains doctors to make diagnoses.
C.It analyzes medical data to help with diagnoses. D.It cures diseases directly.
31.In the education field, DeepSeek’s AI can ________.
A.create learning plans for teachers B.help students learn more efficiently
C.replace teachers in the classroom D.only focus on students’ strengths
32.What can we infer from the passage
A.DeepSeek’s AI will solve all the problems in different industries.
B.The development of DeepSeek’s AI will not be affected by challenges.
C.DeepSeek’s AI will have a promising future although it has some problems.
D.People should not use DeepSeek’s AI because of its problems.
C
试卷第 1 页,共 3 页
Chinese young adults are staying up later than ever. A recent survey by the Chinese Sleep Research Society
found that the average bedtime in China is now 00:18, 17 minutes later than last year.
About 80% of college students stay awake past midnight, with 25% falling asleep after 2 a.m. Smartphones
are a main cause of this. Data from 150,000 wearable devices shows that longer phone use leads to later bedtimes.
Phones distract (使分心) young people from sleep. They look through videos or read novels even when exhausted.
A Zhejiang Xiaohongshu user shared, “I watch short videos or read easy novels in bed—it’s mindless fun after a
busy day.”
On social media, young people describe sacrificing (拖延) sleep to regain control of their time. A netizen
from Zhejiang province posted, “After work, I lie in bed watching short videos or reading novels. It’s mindless
but relaxing.” Similarly, a Guangxi worker commented, “I play on my phone until midnight, even though I must
wake up at 7 a.m. I just don’t want the day to end. Work feels suffocating (束缚性的), so nighttime is my escape. ”
Sleep problems are rising nationwide. About 65% of survey participants reported weekly problems like
insomnia (失眠), waking up too early, or snoring. Dr. Wang Zan, an expert, stressed that healthy sleep requires
more than just hours: “Quality matters—efficiency, timing, regularity and satisfaction are key. ”
To improve sleep, experts recommend: Keeping bedrooms cool and dark; Avoiding screens before bed;
Listening to some white noise; Sticking to regular sleep schedules; Moderate (适度的) exercise.
While late-night freedom feels rewarding, balancing rest and routines remains vital for long-term health.
Sleep is the foundation of wellness—ignoring (忽视) it risks both body and mind.
33.From recent survey by the Chinese Sleep Research Society, we can know ________.
A.the differences of sleep habits between students and workers
B.the health risks of too much smartphone use
C.the increasing trend of nighttime activity among young adults
D.the importance of the revenge bedtime procrastination
34.Why do young people put off bedtime
A.To finish urgent work tasks. B.To regain control over their time.
C.To communicate with friends online. D.To avoid using smartphones.
35.What does the underlined word “exhausted” mean
试卷第 1 页,共 3 页
A.Quite excited. B.Very annoyed. C.Pretty bored. D.Extremely tired.
36.Which of the following is NOT suggested by experts to improve sleep
A.Making sleep environment ideal. B.Turning off phones before sleeping.
C.Eating snacks that aid sleep. D.Following a fixed bedtime routine.
D
During the 2025 Spring Festival, Ne Zha 2, whose box office made more than 4 billion yuan by February
3rd, became China’s most popular movie. It beat famous films like YOLO and The Wandering Earth 2. The
director of The Wandering Earth 2 even shared a poster to celebrate its success, showing China’s animation (动画
片) industry is growing fast.
The success of the film changed how cinemas worked in the whole country. To meet the big need, theaters
had 1,000-seat screening halls for the first time. Some theaters had nearly 100 shows every day. Tickets sold out
quickly both on the Internet and at ticket offices. At the same time, things with characters like Shen Gongbao and
Shi Ji Niangniang were sold out. Limited-edition blind boxes were gone in a few hours. This showed the film is
very popular.
Based on Chinese mythology (神 话 故 事 ), Ne Zha 2 tells old stories in a new way. Magical places,
legendary weapons, and famous characters like Ao Bing are in the story. It makes young people like it a lot. The
main idea of the film— “fighting against fate”—makes teenagers who have pressure from school, family or
society feel good. “It’s not only about gods and demons. It’s about how we should fight for our future,” A college
student said.
The film also looks at new relationships between characters. Ne Zha and Ao Bing were enemies before, but
now they have competition and friendship. Ne Zha 2 makes a new standard for Chinese animation. It has more
than 1,900 carefully made special effect shots. Scenes like the flaming lotus flower fighting with water dragons
make people surprised. It shows that Chinese animation can be as good as global big companies like Disney or
Studio Ghibli.
Beyond box office success, Ne Zha 2 bridges ancient culture and modern creativity. By mixing cultural
pride with advanced technology, it inspires a new generation to value tradition while embracing innovation (创新).
The spirit of Ne Zha—a “little devil challenging old rules”—not only entertains but encourages young people to
试卷第 1 页,共 3 页
think critically and pursue their dreams.
37.How did theaters deal with the high demand for Ne Zha 2
A.By limiting online ticket sales.
B.By reducing ticket prices.
C.By closing smaller cinemas.
D.By building 1,000-seat halls and increasing daily shows.
38.What does the success of Ne Zha 2 show about Chinese animation
A.It is still far behind global companies like Disney.
B.It is only popular in China.
C.It can compete with global animation standards.
D.It focuses only on traditional stories without innovation.
39.What does the article say about the special effects in Ne Zha 2
A.They were simple and unimpressive.
B.They were copied from Disney films.
C.They were not important to the film’s success.
D.They set a new standard for Chinese animation with over 1,900 carefully made shots.
40.What is the main theme of Ne Zha 2 that resonates (共鸣) with teenagers
A.The importance of following rules.
B.The meaning of friendship over competition.
C.The idea of “fighting against fate”.
D.The need to avoid pressure from school and family.
四、信息还原(共 5 小题,每道题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯,其中有两项
是多余选项。
Have you ever thought about starting a weekend trip right after work Well, a lot of young people in South
Korea are doing just that! This cool travel trend (趋势), “flying to China after work on Friday”, is becoming really
popular, and there are some great reasons for it.
Easy and convenient to go
First of all, China has made it super easy for people to visit. Since 2024, South Korean people don’t need a
visa (签证) to go to China for up to 10 days. 41 Also, the flight from Seoul (首尔) to Shanghai only takes
试卷第 1 页,共 3 页
over an hour. 42
Fun to experience
China has something for everyone. In Shanghai, you can see modern buildings and also old, famous places
like the Bund (外滩). 43 It has tall sandstone mountains (砂岩山脉) that were in the movie Avatar.
44 You can try hotpot in Chongqing, jiaozi in Dalian, or yummy street snacks at night markets.
More Than Just Sightseeing
This travel trend is not just about looking at cool places. It’s also about sharing cultures. Korean fans of
Chinese TV shows go to places like Hengdian World Studios. 45 Also, high-speed railway and
easy-to-use digital (数字的) payment systems surprise foreigners.
“Flying to China after work on Friday” shows that China is open and full of charm (魅力). As one Korean
traveler said, “It’s not just a trip. It’s a chance to see a new lifestyle.”
A.Many Korean tourists take pictures there and share them online.
B.So, you can be in China before it’s time to go to bed on Friday!
C.And the food in China is amazing!
D.They love the idea of “flying to China after work on Friday.”
E.If you like nature, Zhangjiajie is a great place to go.
F.Airports in cities like Shanghai, Qingdao, and Dalian have simple ways for travelers to get in.
G.They can see where their favorite shows are made.
五、首字母填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Astronauts: The Brave Explorers (探索者) of Space
In recent years, Chinese astronauts have made great achievements in space exploration. For example, on
April 25th, 2024, the Shenzhou-18 spacecraft w 46 three astronauts was successfully launched (发射)
from the Jiuquan Satellite Launch Center. The astronauts are Ye Guangfu, Li Cong and Li Guangsu. It is Ye’s
second time to go to space, while it’s the f 47 space flight for Li Cong and Li Guangsu.
Astronauts are some of the bravest people in the world. They l 48 the Earth to explore the
unknown depths of space. What they do is not only amazing but also important for all of us. To become an
astronaut, one needs to have a strong body and a sharp mind. Astronauts train hard for y 49 . On the one
hand, they have to study a lot, i 50 math, science, and technology. On the other hand, they have to learn
many s 51 , like how to operate complex machines and how to stay calm in difficult situations. And they
试卷第 1 页,共 3 页
will also do space walks and keep the safety of the space station.
In space, astronauts face many challenges. The lack of gravity (重力) makes e 52 simple tasks
like eating and sleeping difficult. They have to wear special spacesuits to protect t 53 from the cold and
dangerous radiation. And they need to work together as a team to complete their tasks. During their tasks,
astronauts do many important things. They conduct scientific experiments to learn more about space, which helps
us b 54 understand the universe. They also repair satellites and space stations to keep them working well.
Astronauts are true heroes. They inspire us to reach for the stars and n 55 stop exploring. They
are the pride of our nation and their courage and hard work make them role models for everyone.
六、综合填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面的短文,在短文空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。将所填答案填写在相应题
号的横线上。
Huang Xuhua, a famous scientist in China, passed away 56 February 6th, 2025 in Wuhan, due to
illness. Huang was known as the chief 57 (design) of China’s first nuclear submarines (潜水艇) and
had received many high honors.
Born in 1926, Huang 58 (grow) up during a time when China suffered under foreign attacks,
59 he decided to use his knowledge to make the country stronger at a very young age. In 1958, because of
his excellent skills and 60 (quality), Huang was secretly called to Beijing and worked hard in secret on
the program for the next 30 years. Although he and his team faced many difficulties and challenges, they 61
(successful) launched China’s first nuclear submarine in 1970.
Huang’s life was full of achievements. In 2018, he 62 (present) with the prize of “Influential
Chinese in the World”. In 2019, he was awarded the “Medal of the Republic”, and in 2020, he got the 63
(high) science and technology award in China.
Huang cared about China’s future and donated over 20 million yuan to support scientific research,
education, and 64 spread of scientific knowledge. In a word, he spent his whole life 65
(develop) China’s nuclear submarine industry and national defense.
七、任务型阅读(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
试卷第 1 页,共 3 页
As a deputy to the 14th National People’s Congress (全国人民代表大会), Jin Ruirui, 33, wore a traditional
Yi costume and brought Yi embroidery (彝绣) to this year’s two sessions (两会). Jin is an inheritor (传承人) of
the Yi embroidery of Chuxiong Yi autonomous prefecture (自治州), Southwest China’s Yunnan province. She has
brought suggestions for developing the local embroidery industry and promoting (促进) women’s employment
(就业).
Jin was among the first group of college students in her village, but instead of working in big cities, she
chose to come back to her hometown to set up her own Yi embroidery company. “My mother raised me with the
money she made as an embroiderer. I want to carry on her skills and help more embroiderers who are just like my
mother—they might not get much education, but they know well about our local culture,” said Jin.
Jin went on field trips to many local villages and found that there were many left-behind children with their
parents working far away in big cities.“Think about how good it will be if embroidery can bring them enough
money so that they can work at home and stay together with their children,” Jin said, remembering how she
started her career.
With the support from the local government and the hard work of people like Jin, Yi embroidery has
become a growing industry. They train embroiderers and hire designers to make the embroidery pieces more
modern. They hold fashion shows promoting Yi costumes in big cities like Beijing and Shanghai and do business
with other provinces and even foreign countries. Jin just got an export (出口) order of 6, 500 Yi embroidered
costumes to the UK last month.
During the past 10 years, more than 60, 000 Yi women in Chuxiong have taken part in the local Yi
embroidery industry. Their average (平均) monthly income (收入) grew from about 500 yuan to around 3,000
yuan. “Now, even some men have started to work as embroiderers, taking up about 4 percent of the workforce
staff,” Jin added. “We have made our lives better with our traditional culture and skills.”
66.Which province is Jin Ruirui in
67.What did Jin choose to do after she graduated from university
68.What are most embroiderers in Jin’s hometown like
试卷第 1 页,共 3 页
69.Why has embroidery become a growing industry
70.What do you think of Jin Ruirui (请自拟一句话作答)
八、作文(满分 20 分)
71.毕业在即,回顾难忘的初中生活令人感动,回忆起与老师相处的细节充满感激,展望美好的高
中生活令人向往。请结合下图信息,以“My Wonderful School Life”为题写一篇英语演讲稿。
注意事项:
(1)演讲稿主要内容包含上图的信息,可适当增加细节,以使行文连贯;
(2)文中不得出现个人真实的姓名和校名;
(3)词数 80 左右 (开头、结尾已经给出,不计入总词数)。
My Wonderful School Life
Dear teachers and classmates,
How time flies! It’s time to say goodbye to my wonderful junior middle school life.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
_____________________________________________
Thank you! Best wishes for all!
试卷第 1 页,共 3 页2025 年中考考前押题卷(南通专用)
英语
本卷·热点话题:阅读理解 B 篇主要介绍了 DeepSeek 公司开发的 AI 技术在不同领域的应用及其面临的挑战。
阅读理解 C 篇主要讲述了中国年轻人晚睡的现象,分析了晚睡的原因,并提出了改善睡眠的建议。阅读理
解 D 篇是一篇说明文,通过分析《哪吒 2》的票房成就、影院应对措施、文化创新及技术突破,说明其不
仅推动了中国动画产业的发展,还通过传统与现代的结合激发了年轻观众的情感共鸣,展现了中国动画的
国际竞争力。七选五介绍了韩国年轻人周末飞往中国旅游的原因。语法填空主要介绍了太空勇敢的探险家
——宇航员。首字母填空讲述了著名科学家黄旭华的生平事迹。
注意事项:
1.全卷满分 120 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答
在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、
考试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答
案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.—Did you watch Nezha 2 or Detective Chinatown 1900 during the Spring Festival
—No, I didn’t watch ________ of them. I was traveling with my family.
A.either B.neither C.both D.all
【答案】A
【详解】句意:——春节期间你看了《哪吒 2》或《唐人街探案 1900》吗?——没有,我两部都没看。我
和家人去旅行了。
考查不定代词辨析。either 两者中任意一个;neither 两者都不;both 两者都;all 三者或以上都。根据问句
中的“or”和答句中的“No”可知,此处表示“两者中任意一个都没看”,且“didn’t watch”已含否定意义,故用
“either”表示“两者中任意一个”。故选 A。
2.—Where’s Jack
—Well, your guess is ________ mine. He didn’t say anything to me.
A.as well as B.as long as C.as soon as D.as good as
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】D
【详解】句意:——Jack 在哪里?——嗯,你的猜测和我一样。他什么也没跟我说。
考查短语辨析。as well as 和……一样;as long as 只要;as soon as 一……就;as good as 和……几乎一样。
根据“She didn’t say anything to me.”可推出是两人的猜测几乎一样,is 后用形容词 good 而不用副词 well。
故选 D。
3.Far from being relaxed, we both felt so uncomfortable that we ________ spoke.
A.closely B.nearly C.hardly D.simply
【答案】C
【详解】句意:一点也不轻松,我们都感到很不舒服,几乎讲不出话了。
考查副词辨析。closely 密切地;nearly 差不多;hardly 几乎不;simply 简单地。根据上文“we both felt so
uncomfortable”可知,不舒服应该是几乎讲不出话。故选 C。
4.—Simon, you swim so well. Did you learn to swim when you are a child
—Oh. The fact is that I ________ swim until I was twenty.
A.needn’t B.shouldn’t C.couldn’t D.mustn’t
【答案】C
【详解】句意:——Simon,你游得真好。你是小时候学的游泳吗?——哦,事实是我直到二十岁才会游
泳。
考查情态动词。needn’t 不需要;shouldn’t 不应该; couldn’t 不能;mustn’t 禁止。“not…until…”是“直到……
才……”的意思,所以主句需要否定形式。couldn’t“不能”,表示过去的能力否定,符合句意。故选 C。
5.—What’s wrong with the dog
—He ________ something, so he refused to go on, and began to smell around.
A.smoked B.caught C.received D.sensed
【答案】D
【详解】句意:——狗怎么了?——他感觉到了什么,于是他拒绝继续往前走,开始四处嗅了嗅。
考查动词辨析。smoked 冒烟;caught 抓住;received 收到;sensed 察觉到。根据“something, so he refused to
go on, and began to smell around.”可知,此处描述狗察觉到某种东西后停下并开始嗅闻。故选 D。
6.The energy from the sun and the wind costs little and will never ________.
A.come out B.take out C.run out D.look out
【答案】C
【详解】句意:来自太阳和风的能源成本低且永远不会耗尽。
考查动词短语辨析。come out 出现,出版;take out 取出,带出;run out 用完,耗尽;look out 小心,注意。
试卷第 1 页,共 3 页
根据“The energy from the sun and the wind costs little”句意,可知强调能源“永不枯竭”,故选 C。
7.—Have you ever been to Xuzhou
—Yes. In fact, I ________ there for four years but now I work in Yangzhou.
A.have studied B.studied C.was studying D.will study
【答案】B
【详解】句意:——你去过苏州吗?——去过。事实上,我在那里学习了四年,但现在我在扬州工作。
考查动词时态。have studied 现在完成时;studied 一般过去时;was studying 过去进行时;will study 一般将
来时。根据“I...there for four years but now I work in Yangzhou.”可知,此处是说在苏州学习了四年,但人现
在是在扬州工作,描述过去的事,因此用一般过去时。故选 B。
8.We shouldn’t buy wildlife products, because the killing won’t end ________ the buying stops.
A.but B.though C.unless D.since
【答案】C
【详解】句意:我们不应该购买野生动物产品。因为除非停止购买,否则杀戮就不会结束。
考查连词辨析。but 但是;though 虽然,尽管;unless 除非,如果不;since 既然,因为。根据“the killing won’
t end”和“the buying stops”可知,除非停止购买,否则杀戮不会结束,应用 unless 引导条件状语从句。故选
C。
9.The saying “A plant may produce new flowers: man is young but once.” tells us ________.
A.when will new flowers come out B.why we should treasure our youth
C.how can a plant grow well D.what we shall do to avoid growing old
【答案】B
【详解】句意:“花有重开日,人无再少年” 这句谚语告诉我们“我们为什么应该珍惜我们的青春”。
考查谚语的含义。when will new flowers come out 新花什么时候会开放;why we should treasure our youth 我
们为什么应该珍惜我们的青春;how can a plant grow well 植物如何才能生长良好;what we shall do to avoid
growing old 我们该怎么做才能避免变老。该谚语的意思是“植物可能会开出新花,但人只有一次青春”,强
调青春的短暂和珍贵,所以是告诉我们为什么应该珍惜青春,故选 B。
10.—I think parents have a great influence on their children.
—________, so parents should pay attention to their behaviour.
A.I don’t think so B.I can’t agree more C.I am afraid not D.I hope so
【答案】B
【详解】句意:——我认为父母对孩子有很大的影响。——我完全同意,所以父母应该注意他们的行为。
考查情景交际。I don’t think so 我不这么认为;I can’t agree more 我完全同意;I am afraid not 恐怕不行;I
试卷第 1 页,共 3 页
hope so 我希望如此。根据“so parents should pay attention to their behaviour”可知,他们都认为父母对孩子有
影响,答话者同意对方的观点。故选 B。
二、完形填空(本题共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
项涂黑。
Emilio Santana, a 14-year-old American boy, is a ninth grader at a high school in Rhode Island now.
In the third grade, Emilio saw 11 that changed his life. “I saw a little girl at the beach. She was
going to the water so she took her hat off, but her hair went 12 it,” he said. “You could see she was sad
and embarrassed (尴尬的). I’ve never forgotten that 13 .” It was then that Emilio decided to grow out his
hair so he could 14 it to someone in need.
However, growing his hair wasn’t always 15 . Emilio faced challenges, especially as an athlete.
Keeping long hair 16 taking part in sports was a hard task in itself, and he also had to face harmful words
from others. Yet, he 17 to let anything stop him from making a difference.
“Even when I got some things like, ‘Boys shouldn’t have long hair.’ and other 18 like that, I
decided that as long as I could see somebody smile and make their life better, I would do it. Kindness and being
true to yourself will always 19 ,” Emilio sand.
This year, Emilio decided it was time to 20 his hair. He donated it to Hair We Share, an
organization that 21 sick children with wigs (假发) for free. In fact, the boy has taken things even further.
Besides donating 22 hair, he has also been raising money for Hair We Share.
“Every child has the 23 to be confident and happy,” he says with a smile. Emilio said he had a
24 for the person who received his hair:
If I see you in the future, I’ll 25 say that you are beautiful either way, with hair or without it. And
that I hope my hair brings you joy and puts a smile on your face.
11.A.everything B.something C.anything D.nothing
12.A.from B.over C.with D.against
13.A.view B.place C.instruction D.moment
14.A.donate B.sell C.pick D.bring
15.A.easy B.hard C.boring D.safe
16.A.before B.while C.after D.but
17.A.wanted B.prepared C.refused D.believed
18.A.objects B.plans C.hopes D.opinions
试卷第 1 页,共 3 页
19.A.rise B.appear C.matter D.serve
20.A.cut B.wash C.buy D.tidy
21.A.chooses B.provides C.directs D.hands
22.A.his B.her C.its D.their
23.A.talent B.position C.law D.right
24.A.book B.purpose C.reason D.message
25.A.closely B.quickly C.really D.early
【答案】
11.B 12.C 13.D 14.A 15.A 16.B 17.C 18.D 19.C 20.A 21.
B 22.A 23.D 24.D 25.C
【导语】本文讲述了 Emilio Santana 在三年级时看到一个小女孩因脱发而尴尬,决定留长发捐赠给需要的
人的故事。他强调每个孩子都有获得自信和快乐的权利,并希望自己的捐赠能带给他人快乐。
11.句意:Emilio 看到某件事改变了他的人生。
everything 一切;something 某件事;anything 任何事;nothing 没有事。根据语境是肯定句,并且 Emilio 看
到的是具体的一件事(小女孩的经历),而非泛指一切或否定。故选 B。
12.句意:她摘下帽子,但头发随着帽子一起掉了。
from 从;over 越过;with 伴随,和……一起;against 反对。根据语境可知,头发“随着”帽子脱落,表示伴
随关系。故选 C。
13.句意:我从未忘记那个瞬间。
view 观点;place 地点;instruction 指示;moment 瞬间。根据“she took her hat off, but her hair went...it”可知,
小女孩的尴尬是 Emilio 记忆深刻的这一“瞬间”。故选 D。
14.句意:他决定留长发以便捐赠给需要的人。
donate 捐赠;sell 出售;pick 挑选;bring 带来。根据后文提到“donated it to Hair We Share”可知,他捐发。
故选 A。
15.句意:留长发并不总是容易的。
easy 容易的;hard 困难的;boring 无聊的;safe 安全的。根据“Emilio faced challenges”可知,他面临挑战,
说明留发不易。故选 A。
16.句意:在参加运动时保持长发很难。
before 之前;while 在……期间;after 之后;but 但是。根据下文“taking part in sports was a hard task in itself”
可知,应是指“在运动期间”留长发不便。故选 B。
试卷第 1 页,共 3 页
17.句意:他拒绝让任何事情阻止他。
wanted 想要;prepared 准备;refused 拒绝;believed 相信。根据“and he also had to face harmful words from
others. Yet, he...to let anything stop him from making a difference.”可知,面对他人嘲笑,他“拒绝”放弃。故选
C。
18.句意:他听到“男孩不该留长发”等观点。
objects 物体;plans 计划;hopes 希望;opinions 观点。他人对性别的刻板印象属于“观点”,故选 D。
19.句意:善良和做自己永远重要。
rise 上升;appear 出现;matter 重要;serve 服务。此处强调善良的价值,固定搭配“will always matter”,意
思为“将永远重要”。故选 C。
20.句意:他决定是时候剪掉头发了。
cut 剪;wash 洗;buy 买;tidy 整理。根据“He donated it to Hair We Share, an organization that sick children
with ...wigs (假发)for free.”可知,他即将要捐赠头发,捐赠头发需先剪发。故选 A。
21.句意:该组织免费提供假发给患病儿童。
chooses 选择;provides 提供;directs 指导;hands 递。前文提到他捐赠头发给组织,那么可知组织“提供”
假发是核心功能。故选 B。
22.句意:除了捐赠他的头发,他还筹款给组织。
his 他的;her 她的;its 它的;their 他们的。主语是 Emilio 是男性。故选 A。
23.句意:每个孩子都有权利自信快乐。
talent 天赋;position 位置;law 法律;right 权利。根据语境可知,此处应强调儿童应享有的“权利”。故选
D。
24.句意:他对收到头发的人有一条信息。
book 书;purpose 目的;reason 原因;message 信息。后文引述的话“If I see you in the future, I’ll...say that you
are beautiful either way, with hair or without it. And that I hope my hair brings you joy and puts a smile on your
face”就是他给孩子们发的“信息”。故选 D。
25.句意:我真的会说你很美。
closely 紧密地;quickly 快速地;really 真正地;early 早。根据“I’ll...say that you are beautiful either way, with
hair or without it.”可知,此处强调真诚的态度。故选 C。
三、 阅读理解(本题共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)
请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上
将该项涂黑。
A
试卷第 1 页,共 3 页
Chinese Language & Cultural Summer Camp
We have over 10 years of experience in organizing Chinese language and culture camps. Our campsite is inside top univer
Courses and Activities
Chinese courses Chinese cultural courses
The trips include city walks around Shanghai and a trip to Beijing.
Who can join
Students from all over the world between 10 and 18 years old.
Willing to follow camp rules.
Beginners are also welcome.
Time and Price
Time: July 18-31, 2025
Price: 5,500 yuan each personFor more information, please email us at thatschinese@!
26.Where is the Summer Camp
A.In universities. B.In high schools. C.In shopping malls. D.In sports center.
27.What can campers do during the summer camp
① Learn English culture. ②Learn to speak Chinese.
③Take a trip to Beijing. ④Take a walk around Shanghai.
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
28.You may read this passage in a (an) ________.
A.notice B.advertisement C.magazine D.novel
【答案】26.A 27.C 28.B
【导语】本文介绍了关于一个中文和语言文化夏令营的信息,包括地点、活动、参与对象、时间和价格等。
26.细节理解题。根据“Our campsite is inside top universities in Shanghai.”可知,夏令营的地点在上海的顶
尖大学内。故选 A。
27.细节理解题。根据“Courses and Activities”部分中的内容可知,在夏令营期间,露营者可以学习说中文、
去北京旅行、在上海漫步。故选 C。
试卷第 1 页,共 3 页
28.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了关于一个中文和语言文化夏令营的信息,包括地点、活动、
参与对象、时间和价格等,目的是吸引潜在参与者报名参加。这种类型的信息通常出现在广告中。故选 B。
B
DeepSeek is making waves in the world of artificial intelligence (人工智能). This company has developed
advanced AI models that are being used in various fields, bringing about significant changes.
One of the remarkable applications of DeepSeek’s AI is in the healthcare industry. It can analyze large
amounts of medical data, including patient records, test results, and research findings. By doing so, it helps
doctors make more accurate diagnoses (诊断). For example, when diagnosing diseases like cancer, the AI can
quickly identify patterns in the data that might be overlooked by human doctors, leading to earlier detection and
more effective treatment.
In the field of education, DeepSeek’s AI is also making a big difference. It can create personalized learning
plans for students based on their learning styles, academic (学术的) performance, and individual needs. Students
can learn more efficiently and they can improve their academic performance. For example, if a student is
struggling with a particular subject, the AI-powered learning system can provide additional resources and
exercises tailored (专门制作的) to that student’s weaknesses.
However, like any emerging technology, DeepSeek’s AI also faces some challenges. There are concerns
about data privacy and security, as the AI relies on large amounts of data. Additionally, there are ethical questions
regarding the use of AI in decision-making processes, especially in areas like healthcare and finance.
Despite these challenges, the future of DeepSeek’s AI looks promising (有 前 途 的 ). With continuous
research and development, it is expected to bring more creative solutions to different industries and improve
people’s lives in various ways.
29.What is the main idea of the passage
A.The development of artificial intelligence.
B.The application (应用) and challenges of DeepSeek’s AI.
C.The use of AI in the healthcare industry.
D.The future of DeepSeek’s AI.
30.How does DeepSeek’s AI help in the healthcare industry
试卷第 1 页,共 3 页
A.It provides medical equipment. B.It trains doctors to make diagnoses.
C.It analyzes medical data to help with diagnoses. D.It cures diseases directly.
31.In the education field, DeepSeek’s AI can ________.
A.create learning plans for teachers B.help students learn more efficiently
C.replace teachers in the classroom D.only focus on students’ strengths
32.What can we infer from the passage
A.DeepSeek’s AI will solve all the problems in different industries.
B.The development of DeepSeek’s AI will not be affected by challenges.
C.DeepSeek’s AI will have a promising future although it has some problems.
D.People should not use DeepSeek’s AI because of its problems.
【答案】29.B 30.C 31.B 32.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了 DeepSeek 公司开发的 AI 技术在不同领域的应用及其面临的
挑战。
29.主旨大意题。根据“This company has developed advanced AI models that are being used in various fields,
bringing about significant changes.”以及“However, like any emerging technology, DeepSeek’s AI also faces
some challenges.”并通读全文可知,文章主要介绍了 DeepSeek 公司开发的 AI 技术在不同领域的应用及其面
临的挑战。故选 B。
30.细节理解题。根据“It can analyze large amounts of medical data, including patient records, test results, and
research findings. By doing so, it helps doctors make more accurate diagnoses”可知,DeepSeek 的 AI 通过分析
医疗数据来帮助医生进行诊断。故选 C。
31.细节理解题。根据“It can create personalized learning plans for students based on their learning styles,
academic (学术的) performance, and individual needs. Students can learn more efficiently and they can improve
their academic performance.”可知,DeepSeek 的 AI 在教育领域可以帮助学生更高效地学习。故选 B。
32.推理判断题。根据“Despite these challenges, the future of DeepSeek’s AI looks promising”可推知,尽管面
临挑战,DeepSeek 的 AI 未来仍然有前途。故选 C。
C
试卷第 1 页,共 3 页
Chinese young adults are staying up later than ever. A recent survey by the Chinese Sleep Research Society
found that the average bedtime in China is now 00:18, 17 minutes later than last year.
About 80% of college students stay awake past midnight, with 25% falling asleep after 2 a.m. Smartphones
are a main cause of this. Data from 150,000 wearable devices shows that longer phone use leads to later bedtimes.
Phones distract (使分心) young people from sleep. They look through videos or read novels even when exhausted.
A Zhejiang Xiaohongshu user shared, “I watch short videos or read easy novels in bed—it’s mindless fun after a
busy day.”
On social media, young people describe sacrificing (拖延) sleep to regain control of their time. A netizen
from Zhejiang province posted, “After work, I lie in bed watching short videos or reading novels. It’s mindless
but relaxing.” Similarly, a Guangxi worker commented, “I play on my phone until midnight, even though I must
wake up at 7 a.m. I just don’t want the day to end. Work feels suffocating (束缚性的), so nighttime is my escape. ”
Sleep problems are rising nationwide. About 65% of survey participants reported weekly problems like
insomnia (失眠), waking up too early, or snoring. Dr. Wang Zan, an expert, stressed that healthy sleep requires
more than just hours: “Quality matters—efficiency, timing, regularity and satisfaction are key. ”
To improve sleep, experts recommend: Keeping bedrooms cool and dark; Avoiding screens before bed;
Listening to some white noise; Sticking to regular sleep schedules; Moderate (适度的) exercise.
While late-night freedom feels rewarding, balancing rest and routines remains vital for long-term health.
Sleep is the foundation of wellness—ignoring (忽视) it risks both body and mind.
33.From recent survey by the Chinese Sleep Research Society, we can know ________.
A.the differences of sleep habits between students and workers
B.the health risks of too much smartphone use
C.the increasing trend of nighttime activity among young adults
D.the importance of the revenge bedtime procrastination
34.Why do young people put off bedtime
A.To finish urgent work tasks. B.To regain control over their time.
C.To communicate with friends online. D.To avoid using smartphones.
35.What does the underlined word “exhausted” mean
试卷第 1 页,共 3 页
A.Quite excited. B.Very annoyed. C.Pretty bored. D.Extremely tired.
36.Which of the following is NOT suggested by experts to improve sleep
A.Making sleep environment ideal. B.Turning off phones before sleeping.
C.Eating snacks that aid sleep. D.Following a fixed bedtime routine.
【答案】33.C 34.B 35.D 36.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了中国年轻人晚睡的现象,分析了晚睡的原因,并提出了改善
睡眠的建议。
33.细节理解题。根据“Chinese young adults are staying up later than ever…found that the average bedtime in
China is now 00:18, 17 minutes later than last year”可知,年轻人的夜间活动时间在增加。故选 C。
34.细节理解题。根据“On social media, young people describe sacrificing (拖延) sleep to regain control of their
time.”可知,年轻人推迟睡觉是为了重新掌控自己的时间。故选 B。
35.词句猜测题。根据“Phones distract (使分心) young people from sleep. They look through videos or read
novels even when exhausted.”可知,手机会让年轻人分心,即使筋疲力尽,他们也会看视频或读小说,所以
划线部分的含义是“筋疲力尽的”,D 项符合。故选 D。
36.细节理解题。根据“To improve sleep, experts recommend: Keeping bedrooms cool and dark; Avoiding
screens before bed; Listening to some white noise; Sticking to regular sleep schedules; Moderate (适度的)
exercise.”可知,专家没有建议吃有助于睡眠的零食。故选 C。
D
During the 2025 Spring Festival, Ne Zha 2, whose box office made more than 4 billion yuan by February
3rd, became China’s most popular movie. It beat famous films like YOLO and The Wandering Earth 2. The
director of The Wandering Earth 2 even shared a poster to celebrate its success, showing China’s animation (动画
片) industry is growing fast.
The success of the film changed how cinemas worked in the whole country. To meet the big need, theaters
had 1,000-seat screening halls for the first time. Some theaters had nearly 100 shows every day. Tickets sold out
quickly both on the Internet and at ticket offices. At the same time, things with characters like Shen Gongbao and
Shi Ji Niangniang were sold out. Limited-edition blind boxes were gone in a few hours. This showed the film is
very popular.
试卷第 1 页,共 3 页
Based on Chinese mythology (神 话 故 事 ), Ne Zha 2 tells old stories in a new way. Magical places,
legendary weapons, and famous characters like Ao Bing are in the story. It makes young people like it a lot. The
main idea of the film— “fighting against fate”—makes teenagers who have pressure from school, family or
society feel good. “It’s not only about gods and demons. It’s about how we should fight for our future,” A college
student said.
The film also looks at new relationships between characters. Ne Zha and Ao Bing were enemies before, but
now they have competition and friendship. Ne Zha 2 makes a new standard for Chinese animation. It has more
than 1,900 carefully made special effect shots. Scenes like the flaming lotus flower fighting with water dragons
make people surprised. It shows that Chinese animation can be as good as global big companies like Disney or
Studio Ghibli.
Beyond box office success, Ne Zha 2 bridges ancient culture and modern creativity. By mixing cultural
pride with advanced technology, it inspires a new generation to value tradition while embracing innovation (创新).
The spirit of Ne Zha—a “little devil challenging old rules”—not only entertains but encourages young people to
think critically and pursue their dreams.
37.How did theaters deal with the high demand for Ne Zha 2
A.By limiting online ticket sales.
B.By reducing ticket prices.
C.By closing smaller cinemas.
D.By building 1,000-seat halls and increasing daily shows.
38.What does the success of Ne Zha 2 show about Chinese animation
A.It is still far behind global companies like Disney.
B.It is only popular in China.
C.It can compete with global animation standards.
D.It focuses only on traditional stories without innovation.
39.What does the article say about the special effects in Ne Zha 2
A.They were simple and unimpressive.
B.They were copied from Disney films.
C.They were not important to the film’s success.
D.They set a new standard for Chinese animation with over 1,900 carefully made shots.
40.What is the main theme of Ne Zha 2 that resonates (共鸣) with teenagers
A.The importance of following rules.
试卷第 1 页,共 3 页
B.The meaning of friendship over competition.
C.The idea of “fighting against fate”.
D.The need to avoid pressure from school and family.
【答案】37.D 38.C 39.D 40.C
【导语】本文是一篇说明文,通过分析《哪吒 2》的票房成就、影院应对措施、文化创新及技术突破,说
明其不仅推动了中国动画产业的发展,还通过传统与现代的结合激发了年轻观众的情感共鸣,展现了中国
动画的国际竞争力。
37.细节理解题。根据“To meet the big need, theaters had 1,000-seat screening halls for the first time. Some
theaters had nearly 100 shows every day.”可知,影院首次设立了 1000 座的放映厅,并增加了每日排片量,
故选 D。
38.细节理解题。根据“It shows that Chinese animation can be as good as global big companies like Disney or
Studio Ghibli.”可知,中国动画已具备与迪士尼等国际公司竞争的水准,故选 C。
39.细节理解题。根据“Ne Zha 2 makes a new standard for Chinese animation. It has more than 1,900 carefully
made special effect shots.”可知,其 1900 多个特效镜头为中国动画树立了新标杆,故选 D。
40.细节理解题。根据“The main idea of the film—‘fighting against fate’—makes teenagers who have pressure
from school, family or society feel good.”可知,主题“对抗命运”引发了青少年的共鸣,故选 C。
四、信息还原(共 5 小题,每道题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯,其中有两项
是多余选项。
Have you ever thought about starting a weekend trip right after work Well, a lot of young people in South
Korea are doing just that! This cool travel trend (趋势), “flying to China after work on Friday”, is becoming really
popular, and there are some great reasons for it.
Easy and convenient to go
First of all, China has made it super easy for people to visit. Since 2024, South Korean people don’t need a
visa (签证) to go to China for up to 10 days. 41 Also, the flight from Seoul (首尔) to Shanghai only takes
over an hour. 42
Fun to experience
China has something for everyone. In Shanghai, you can see modern buildings and also old, famous places
like the Bund (外滩). 43 It has tall sandstone mountains (砂岩山脉) that were in the movie Avatar.
44 You can try hotpot in Chongqing, jiaozi in Dalian, or yummy street snacks at night markets.
试卷第 1 页,共 3 页
More Than Just Sightseeing
This travel trend is not just about looking at cool places. It’s also about sharing cultures. Korean fans of
Chinese TV shows go to places like Hengdian World Studios. 45 Also, high-speed railway and
easy-to-use digital (数字的) payment systems surprise foreigners.
“Flying to China after work on Friday” shows that China is open and full of charm (魅力). As one Korean
traveler said, “It’s not just a trip. It’s a chance to see a new lifestyle.”
A.Many Korean tourists take pictures there and share them online.
B.So, you can be in China before it’s time to go to bed on Friday!
C.And the food in China is amazing!
D.They love the idea of “flying to China after work on Friday.”
E.If you like nature, Zhangjiajie is a great place to go.
F.Airports in cities like Shanghai, Qingdao, and Dalian have simple ways for travelers to get in.
G.They can see where their favorite shows are made.
【答案】41.F 42.B 43.E 44.C 45.G
【导语】本文主要介绍了韩国年轻人周末飞往中国旅游的原因。
41.根据“Since 2024, South Korean people don’t need a visa (签证) to go to China for up to 10 days.”可知,空
处应是介绍出行便捷。F 项“上海、青岛和大连等城市的机场为旅客提供了简单的入境方式。”符合语境,故
选 F。
42.根据“Also, the flight from Seoul (首尔) to Shanghai only takes over an hour.”可知,空处应是介绍出行时
间很短。B 项“所以,你可以在周五睡觉前到中国!”符合语境,故选 B。
43.根据“It has tall sandstone mountains (砂岩山脉) that were in the movie Avatar”可知,空处应是介绍张家界。
E 项“如果你喜欢大自然,张家界是一个很好的去处。”符合语境,故选 E。
44.根据“You can try hotpot in Chongqing, jiaozi in Dalian, or yummy street snacks at night markets.”可知,空
处应是介绍中国美食。C 项“中国的食物太棒了!”符合语境,故选 C。
45.根据“Korean fans of Chinese TV shows go to places like Hengdian World Studios.”可知,空处应是介绍在
横店影视城可以做的事情。G 项“他们可以看到他们最喜欢的节目是在哪里制作的。”符合语境,故选 G。
五、首字母填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Astronauts: The Brave Explorers (探索者) of Space
In recent years, Chinese astronauts have made great achievements in space exploration. For example, on
试卷第 1 页,共 3 页
April 25th, 2024, the Shenzhou-18 spacecraft w 46 three astronauts was successfully launched (发射)
from the Jiuquan Satellite Launch Center. The astronauts are Ye Guangfu, Li Cong and Li Guangsu. It is Ye’s
second time to go to space, while it’s the f 47 space flight for Li Cong and Li Guangsu.
Astronauts are some of the bravest people in the world. They l 48 the Earth to explore the
unknown depths of space. What they do is not only amazing but also important for all of us. To become an
astronaut, one needs to have a strong body and a sharp mind. Astronauts train hard for y 49 . On the one
hand, they have to study a lot, i 50 math, science, and technology. On the other hand, they have to learn
many s 51 , like how to operate complex machines and how to stay calm in difficult situations. And they
will also do space walks and keep the safety of the space station.
In space, astronauts face many challenges. The lack of gravity (重力) makes e 52 simple tasks
like eating and sleeping difficult. They have to wear special spacesuits to protect t 53 from the cold and
dangerous radiation. And they need to work together as a team to complete their tasks. During their tasks,
astronauts do many important things. They conduct scientific experiments to learn more about space, which helps
us b 54 understand the universe. They also repair satellites and space stations to keep them working well.
Astronauts are true heroes. They inspire us to reach for the stars and n 55 stop exploring. They
are the pride of our nation and their courage and hard work make them role models for everyone.
【答案】
46.(w)ith 47.(f)irst 48.(l)eave 49.(y)ears 50.(i)ncluding 51.(s)kills 52.(e)
ven 53.(t)hemselves 54.(b)etter 55.(n)ever
【导语】本文主要介绍了太空勇敢的探险家——宇航员。
46.句意:例如,在 2024 年 4 月 25 日,搭载三名宇航员的神舟 18 号宇宙飞船从酒泉卫星发射中心成功
发射。根据“For example, on April 25th, 2024, the Shenzhou-18 spacecraft …three astronauts was successfully
launched (发射) from the Jiuquan Satellite Launch Center.”及首字母提示可知,此处表示飞船搭载三名宇航员,
用介词 with“带有”。故填(w)ith。
47.句意:这是叶第二次进入太空,而这是李聪和李光肃的第一次太空飞行。根据“It is Ye’s second time to
go to space, while it’s the …space flight for Li Cong and Li Guangsu.”及首字母提示可知,李聪和李广苏是首次
飞行,应用序数词 first 表示“第一次”。故填(f)irst。
48.句意:他们离开地球去探索未知的太空深处。根据“They …the Earth to explore the unknown depths of
space.”及首字母提示可知,宇航员离开地球去探索太空,时态为一般现在时,主语为复数,应用动词原形
leave 表示“离开”。故填(l)eave。
试卷第 1 页,共 3 页
49.句意:宇航员经过多年的刻苦训练。根据“Astronauts train hard for ….”及首字母提示可知,经过多年训
练,应用名词复数 years 表示“年”。故填(y)ears。
50.句意:一方面,他们必须学习很多东西,包括数学、科学和技术。根据“On the one hand, they have to
study a lot, …math, science, and technology.”及首字母提示可知,此处后文列举了具体的学科,应用 including
表示“包括”。故填(i)ncluding。
51.句意:另一方面,他们必须学习许多技能,比如如何操作复杂的机器,如何在困难的情况下保持冷静。
根据“On the other hand, they have to learn many …, like how to operate complex machines and how to stay calm
in difficult situations.”及首字母提示可知,学习许多技能,应用名词复数 skills 表示“技能”。故填(s)kills。
52.句意:没有重力,连吃饭和睡觉这样简单的任务都变得困难。根据“The lack of gravity (重力) makes …
simple tasks like eating and sleeping difficult.”及首字母提示可知,甚至连吃饭睡觉都变得很困难,应用副词
even 表示“甚至”。故填(e)ven。
53.句意:他们必须穿着特殊的太空服来保护自己免受寒冷和危险的辐射。根据“They have to wear special
spacesuits to protect …from the cold and dangerous radiation.”及首字母提示可知,穿着特殊的太空服来保护自
己,主语为 they,应用其反身代词 themselves 表示“他们自己”。故填(t)hemselves。
54.句意:他们进行科学实验来了解更多关于太空的知识,这有助于我们更好地了解宇宙。根据“They conduct
scientific experiments to learn more about space, which helps us...understand the universe.”及首字母提示可知,
帮助更好地理解宇宙,修饰动词应用副词 better 表示“更好地”。故填(b)etter。
55.句意:他们激励我们去探索星空,永不停止探索。根据“They inspire us to reach for the stars and …stop
exploring.”及首字母提示可知,永不停止探索,应用副词 never 表示“永不”。故填(n)ever。
六、综合填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面的短文,在短文空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。将所填答案填写在相应题
号的横线上。
Huang Xuhua, a famous scientist in China, passed away 56 February 6th, 2025 in Wuhan, due to
illness. Huang was known as the chief 57 (design) of China’s first nuclear submarines (潜水艇) and
had received many high honors.
Born in 1926, Huang 58 (grow) up during a time when China suffered under foreign attacks,
59 he decided to use his knowledge to make the country stronger at a very young age. In 1958, because of
his excellent skills and 60 (quality), Huang was secretly called to Beijing and worked hard in secret on
the program for the next 30 years. Although he and his team faced many difficulties and challenges, they 61
(successful) launched China’s first nuclear submarine in 1970.
Huang’s life was full of achievements. In 2018, he 62 (present) with the prize of “Influential
试卷第 1 页,共 3 页
Chinese in the World”. In 2019, he was awarded the “Medal of the Republic”, and in 2020, he got the 63
(high) science and technology award in China.
Huang cared about China’s future and donated over 20 million yuan to support scientific research,
education, and 64 spread of scientific knowledge. In a word, he spent his whole life 65
(develop) China’s nuclear submarine industry and national defense.
【答案】
56.on 57.designer 58.grew 59.so 60.qualities 61.successfully 62.was presented
63.highest 64.the 65.developing
【导语】本文主要讲述了著名科学家黄旭华的生平事迹。
56.句意:中国著名科学家黄旭华因疾病于 2025 年 2 月 6 日在武汉逝世。根据“February 6th, 2025”可知,
具体的某一天前用介词 on。故填 on。
57.句意:黄是中国第一艘核潜艇的总设计师,并获得了许多荣誉。根据“the chief ... of China’s first nuclear
submarines”可知,是指黄旭华是中国第一艘核潜艇的总设计师,空处填名词 designer“设计师”。故填 designer。
58.句意:黄出生于 1926 年,成长于中国遭受外国侵略的时期,因此他在很小的时候就决定利用自己的
知识使国家更加强大。根据“during a time when China suffered under foreign attacks”可知,时态是一般过去
时,动词用过去式。故填 grew。
59.句意:黄出生于 1926 年,成长于中国遭受外国侵略的时期,因此他在很小的时候就决定利用自己的
知识使国家更加强大。空前后句是前因后果的关系,用 so 连接。故填 so。
60.句意:1958 年,由于他出色的技能和品质,黄被秘密召到北京,在接下来的 30 年里秘密地为该项目
努力工作。此处用名词复数与 skills 并列。故填 qualities。
61.句意:尽管他和他的团队面临许多困难和挑战,但他们于 1970 年成功发射了中国第一艘核潜艇。空
处修饰动词 launched,用副词形式。故填 successfully。
62.句意:2018 年,他被授予“影响世界华人大奖”。根据“In 2018”可知,时态是一般过去时,主语 he 与
present 是动宾关系,用一般过去时的被动语态 was presented。故填 was presented。
63.句意:2019 年,他获得了“共和国勋章”,2020 年,他获得了中国最高科学技术奖。根据“the ... science
and technology award”可知,空处用最高级形式,表示最高科学技术奖。故填 highest。
64.句意:黄关心中国的未来,捐赠了超过 2000 万元支持科学研究、教育和科学知识的传播。the spread
of“……的传播”,固定短语。故填 the。
65.句意:简言之,他毕生致力于发展中国的核潜艇工业和国防。spend time doing sth“花时间做某事”,空
处用动名词。故填 developing。
试卷第 1 页,共 3 页
七、任务型阅读(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
As a deputy to the 14th National People’s Congress (全国人民代表大会), Jin Ruirui, 33, wore a traditional
Yi costume and brought Yi embroidery (彝绣) to this year’s two sessions (两会). Jin is an inheritor (传承人) of
the Yi embroidery of Chuxiong Yi autonomous prefecture (自治州), Southwest China’s Yunnan province. She has
brought suggestions for developing the local embroidery industry and promoting (促进) women’s employment
(就业).
Jin was among the first group of college students in her village, but instead of working in big cities, she
chose to come back to her hometown to set up her own Yi embroidery company. “My mother raised me with the
money she made as an embroiderer. I want to carry on her skills and help more embroiderers who are just like my
mother—they might not get much education, but they know well about our local culture,” said Jin.
Jin went on field trips to many local villages and found that there were many left-behind children with their
parents working far away in big cities.“Think about how good it will be if embroidery can bring them enough
money so that they can work at home and stay together with their children,” Jin said, remembering how she
started her career.
With the support from the local government and the hard work of people like Jin, Yi embroidery has
become a growing industry. They train embroiderers and hire designers to make the embroidery pieces more
modern. They hold fashion shows promoting Yi costumes in big cities like Beijing and Shanghai and do business
with other provinces and even foreign countries. Jin just got an export (出口) order of 6, 500 Yi embroidered
costumes to the UK last month.
During the past 10 years, more than 60, 000 Yi women in Chuxiong have taken part in the local Yi
embroidery industry. Their average (平均) monthly income (收入) grew from about 500 yuan to around 3,000
yuan. “Now, even some men have started to work as embroiderers, taking up about 4 percent of the workforce
staff,” Jin added. “We have made our lives better with our traditional culture and skills.”
66.Which province is Jin Ruirui in
67.What did Jin choose to do after she graduated from university
试卷第 1 页,共 3 页
68.What are most embroiderers in Jin’s hometown like
69.Why has embroidery become a growing industry
70.What do you think of Jin Ruirui (请自拟一句话作答)
【答案】66.In Yunnan province. 67.She chose to come back to her hometown to set up her own Yi
embroidery company. 68.They might not get much education, but they know well about their local culture.
69.Because the local government and the hard work of people like Jin support it. 70.I think she is a great
girl./ I think she is doing a meaningful thing. /.... (Any reasonable answer can be accepted)
【导语】本文主要讲述了金蕊蕊大学毕业后回到自己家乡为发展当地彝绣创办彝绣公司,并带领彝绣发展
迅速的故事。
66.根据“Jin is an inheritor (传承人) of the Yi embroidery of Chuxiong Yi autonomous prefecture (自治州),
Southwest China’s Yunnan province.”可知,金蕊蕊来自云南省。故填 In Yunnan province.
67.根据“she chose to come back to her hometown to set up her own Yi embroidery company.”可知,她回到家
乡创办自己的彝绣公司。故填 She chose to come back to her hometown to set up her own Yi embroidery
company.
68.根据“they might not get much education, but they know well about our local culture”可知,大多数的彝绣工
人可能没受过太多教育,但是他们对当地的文化有很好地了解。故填 They might not get much education, but
they know well about their local culture.
69.根据“With the support from the local government and the hard work of people like Jin, Yi embroidery has
become a growing industry.”可知,彝绣在当地政府的支持以及像金这样的人的努力下成为快速发展的产业。
故填 Because the local government and the hard work of people like Jin support it.
70.开放性作答,言之有理即可。参考答案为:I think she is a great girl./ I think she is doing a meaningful thing.
八、作文(满分 20 分)
71.毕业在即,回顾难忘的初中生活令人感动,回忆起与老师相处的细节充满感激,展望美好的高
中生活令人向往。请结合下图信息,以“My Wonderful School Life”为题写一篇英语演讲稿。
试卷第 1 页,共 3 页
注意事项:
(1)演讲稿主要内容包含上图的信息,可适当增加细节,以使行文连贯;
(2)文中不得出现个人真实的姓名和校名;
(3)词数 80 左右 (开头、结尾已经给出,不计入总词数)。
My Wonderful School Life
Dear teachers and classmates,
How time flies! It’s time to say goodbye to my wonderful junior middle school life.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
_____________________________________________
Thank you! Best wishes for all!
【答案】例文
My Wonderful School Life
Dear teachers and classmates,
How time flies! It’s time to say goodbye to my wonderful junior middle school life.
In junior high school, I had many unforgettable experiences. We had colorful school activities like sports
meets and art festivals. Teachers always patiently helped us with study and life. They encouraged me when I was
in trouble. I really want to say “Thank you” to them.
Looking forward to high school, I plan to study harder and make more friends. I will also take part in
different clubs to develop my interests. I believe my high school life will be full of hope and challenges.
Thank you! Best wishes for all!
试卷第 1 页,共 3 页
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,要注意不要遗漏提示的相关要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,回顾自己令人难忘的初中生活;
第二步,对老师表示感谢并对高中生活做出规划;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①help sb with sth 在某方面帮助某人
②look forward to 期待,期望
③take part in 参加
④be full of 充满
[高分句型]
They encouraged me when I was in trouble. (when 引导时间状语从句)
试卷第 1 页,共 3 页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
