2025 年中考模拟考试(重庆卷)
英语
注意事项:
1.全卷满分 150 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答
在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将自己的姓名、考
试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答
案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第Ⅰ卷(共 110 分)
Ⅰ. 听力测试。(共 45 分)
第一节(每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的句子,从 A、B、C 三个选项中选出最恰当的答语。
1.
A.Not bad. B.How do you do C.Glad to see you, too.
2.
A.I hope not. B.My pleasure. C.I think so.
3.
A.Not at all. B.Take it easy. C.Here you are.
4.
A.Because it’s scary. B.Because it’s funny. C.Because it’s meaningless.
5.
A.Shake hands. B.Kiss. C.Bow.
6.
A.Good idea! B.What a pity! C.Sorry to hear that.
第二节(每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的对话和问题,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
7.
A./brId /. B./frId /. C. /br uk/.
试卷第 1 页,共 3 页
8.
A.He is a scientist. B.He is a teacher. C.He is a doctor.
9.
A.In a restaurant. B.In a bookstore. C.In a hospital.
10.
A.Last week. B.Last month. C.Last summer.
11.
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
12.
A. B. C.
第三节(每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的长对话,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
听材料,回答问题。
13.Where are they talking
A.At home. B.In a restaurant. C.In a shop.
14.What drink does the man order
A.Orange juice. B.Rice and fish. C.Apple juice.
听材料,回答下列小题。
15.What’s the relationship between the two speakers
A.Brother and sister. B.Mother and son. C.Father and daughter.
16.How will the family spend this weekend
A.Having a picnic. B.Watching TV. C.Doing the housework.
第四节(每小题 1.5 分,共 13.5 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
17.Where does Jenny plan to go on sunny days
A.To the beach. B.To the school. C.To the river.
试卷第 1 页,共 3 页
18.What is Jenny learning to do
A.Cook hamburgers. B.Play the guitar. C.Play volleyball.
19.What do children in China often do
A.Keep studying. B.Stay at home. C.Make cookies.
20.What do the speaker mainly talk about
A.Afterschool activities. B.Summer vacation activities. C.Teenagers’ lives.
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据所听内容在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个
最佳选项。短文读两遍。
21.Where does Tom come from
A.China. B.America. C.France.
22.Why did he visit Beijing and Xi’an last summer
A.He visited his friends.
B.He enjoyed delicious foods.
C.He was interested in Chinese history.
23.When did he leave for Beijing
A.On July 15th. B.On June 15th. C.On July 31st.
24.What did Tom do at night during that time
A.He went shopping. B.He took walks. C.He enjoyed movies.
25.How did Tom like his traveling experience in Beijing and Xi’an
A.Too short. B.A little busy. C.Very enjoyable.
第四节(每小题 1.5 分,共 7.5 分)
你将听到一篇短文,请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Bikes
Time Bikes were invented back in the 26 century.
It is very 27 to buy and use. Advantages
It’s 28 and many people choose to cycle to
试卷第 1 页,共 3 页
work rather than go by car.
Designers have produced a bike that you can 29 Developments
with you.
Some people think bikes are a 30 to others using Problems
the road.
Ⅱ. 语法选择。(每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各小题所给的选项中,选出一个最佳答案,
并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
Liang Kaiyu lost his leg because of a terrible car accident. However, as 31 engineer, Liang
Kaiyu believes that what doesn’t kill you makes you stronger. He 32 a customized artificial limb (定制
假肢). He used his engineering skills 33 the artificial limb more comfortable and powerful. “I have got
over 34 moment in my life. My artificial limb now is a part of me.” said Liang.
Liang has become popular for sharing 35 designs on the Internet. And many people 36
by his confidence and courage. So far, his story has got more than 21 million views on a short video App. Many
users call him “Iron Leg Man”. “ 37 confident man you are,” a user said. “I hope my videos can be
encouraging for people going through hard times,” Liang said. “Although there are many people in the world who
have lost their legs or arms, people 38 an artificial limb are still unusual on the street. My videos may
39 encourage them.” “I also want to let more disabled men know about these limbs. The only thing is that
they are expensive for most families,” Liang said. “ 40 there is a good chance, I want to make
high-tech artificial limbs affordable to more disabled men.”
31.A.a B.an C.the
32.A.develop B.developed C.will develop
33.A.make B.making C.to make
34.A.dark B.darker C.the darkest
35.A.he B.him C.his
36.A.are moved B.moved C.were moving
试卷第 1 页,共 3 页
37.A.How B.What a C.What an
38.A.to B.with C.without
39.A.strong B.strongly C.strength
40.A.If B.Although C.Since
Ⅲ. 完形填空。(每小题 1.5 分,共 15 分)
根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
A big earthquake hit Taiwan, China, on April 3, 2024. A high school student in Southeast China 41
carried his classmate who couldn’t walk to a safe place when he 42 the shaking. The video about his
brave and kind 43 has won lots of praise (赞扬) on the Internet.
The young 44 in the video, Zhang Zhixun, is a first-year high school student at Xiamen
Shuangshi Middle School, Fujian Province.
Zhang saved a student named Lele who has strange sickness that 45 his arms and legs very weak.
Lele, who usually depends on a wheelchair for moving, keeps his wheelchair outside the 46 during
school.
At 7:58 in the morning, a very serious earthquake happened near Hualien County in Taiwan, China.When
the shaking hit the school ground, Lele got 47 but he couldn’t walk or move. However, the video
shows that Zhang soon came to the rescue (营救), carrying Lele out of the classroom and placing him in the
wheelchair, making sure he was 48 to a safe place with the other classmates.
Later, when describing their 49 , Lele said that when Zhang came to pick him up, he felt “alive
again”. Recalling (回忆) the shaking caused by the earthquake, Zhang said that he did not think twice, and his first
thought at that time was to 50 that Lele was not left behind. What a great boy!
41.A.hardly B.quickly C.quietly D.early
42.A.flew B.forgot C.fell D.felt
43.A.act B.age C.arm D.aim
44.A.habit B.height C.hero D.health
试卷第 1 页,共 3 页
45.A.helps B.makes C.allows D.lets
46.A.restroom B.washroom C.bedroom D.classroom
47.A.scared B.interested C.relaxed D.bored
48.A.changed B.continued C.taken D.shown
49.A.difference B.experience C.dependence D.absence
50.A.come up B.come true C.make up D.make sure
Ⅳ. 阅读理解。(41-43 小题,每小题 1 分,44-59 小题,每小题 2 分,共 35 分)
阅读下列材料,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。
A
ART FESTIVAL 14-24 February, 2025
PERFORMANCE Alpine Youth Theater VIDEO An hourly show of videos presented
presents A Cat’s Mind with cheerful songs and by Pemberton Secondary School students.
dance, promising to give a wonderful Video themes are about intellectually (智力)
performance by 20 young people between 18 disabled youth and their parents.
and 25 years of age. Venue: Capital Hall
Venue: National Arts Theater Dates: 14-22 February
Dates:16-23 February Free admission
Free admission
CONCERT Eric Fawkins, two-time Prima Music Prize winner, will perform an evening of
classical and jazz ballads. Eric Fawkins’ latest CD will also be on sale.
Venue: Victory Theater
Dates: 22-24 February
Tickets: available at $50 (child), $80 (adult)
51.When will A Cat’s Mind be performed
A.14-22 February.B.16-23 February. C.22-24 February. D.16-24 February.
52.What is the price of an adult ticket for the concert
A.$80. B.$50. C.$20. D.$18.
53.Which of the following is TRUE according to the ads above
试卷第 1 页,共 3 页
A.A group of children perform A Cat’s Mind.
B.Fawkins has won Prima Music Prize once.
C.The video show is presented by parents.
D.You can buy Fawkins’ latest CD at the concert.
B
He Jing, 36, has become the first Chinese woman to climb all 14 of the world’s mountains over 8, 000
metres without supplemental oxygen (辅 助 氧 气 ). She finished her journey at the 8,027-metre Mount
Shishapangma in Xizang in October 9th, 2024.
Bom in Xi’an, Shaanxi Province (省), He Jing didn’t see a mountain until she was 18. In 2012, she climbed
her first snow mountain, Mount Siguniang in Sichuan Province. From then came in 2016 when she climbed Cho
Oyu. “After Cho Oyu, I felt strong enough to try without oxygen,” He Jing said.
He Jing began her oxygen-free climbing journey in 2017. She reached the summit of Manaslu that year.
She followed it with Makalu in 2018, Annapurna in 2019, Dhaulagiri in 2021, Qomolangma, Lhotse, K2, and
Broad Peak in 2022, then Kanchenjunga, Nanga Parbat, Gasherbrum II, Gasherbrum l, and Cho Oyu in 2023.
Mount Shishapangma was the final mountain in this amazing challenge.
Right now, He Jing has a dream—to climb Mount Qomolangma from the north side. “Next year marks the
50th anniversary (周年) of the first Chinese woman to summit Mount Qomolangma. In 1975, China’s Panduo
became the first woman in the world to summit from the north side. I want to do something to honor (致敬) her,”
she said.
54.When did He Jing complete hor. journey to climb all 14 of the world’s mountains over 8,000 meters
A.In 2016. B.In 2017. C.In 2022. D.In 2024.
55.Which mountain was He Jing’s first 8,000-meter summit
A.Mount Siguniang. B.Cho Oyu. C.Manaslu. D.Mount
Shishapangma.
56.Why does He Jing want to climb Mount Qomolangma from the north side
A.To challenge this amazing mountain. B.To celebrate a special anniversary.
C.To honor a Chinese woman, Pando. D.To begin an oxygen-free climbing.
57.What can you mainly learn from the text
A.He’s mountain climbing experiences and future plans.
试卷第 1 页,共 3 页
B.All the 14 mountains in the world over 8,000 meters.
C.How to climb mountains without supplemental oxygen.
D.The positions of different mountains in every province.
C
What should you do when you can’t find the time to do a long workout Have you heard of exercise snacks
(零食式锻炼)
Exercise snacks are a popular and inventive new way for people to stay fit. Instead of spending hours on the
playground, people break that “large meal” into exercise “snacks”. These exercises can last anywhere from 20
seconds to two minutes. Then you can have a rest for 30 minutes to four hours before another snack.
It is reported that exercise snacks can be as useful as traditional exercise methods. Just three exercise
snacks a day can benefit (使 受 益 ) your physical health. Besides that, there are lots of other benefits. Your
concentration (专 注 力 ) and creativity get better, and you can become more productive. Also, “snacking”
throughout the day stops you from sitting too long.
There are so many acceptable exercise snacks, like doing sit-ups, jumping rope or running up and down
some stairs (楼梯). But for those who don’t know where to start, here are some helpful exercise choices:
Exercises such as lifting weights will satisfy the needs. Since most people don’t keep weights at their
offices, lift full water bottles.
Squats (深蹲)—moving your body as if to sit down while keeping your back straight. Five to ten of these
should make a good snack.
For those who don’t like traditional exercises, simply turn up the music. Pick a lively song and start
dancing. It’ll make for a fun workout.
What are you waiting for Let’s get moving. Your body will thank you for it!
58.How long can an exercise snack last according to the passage
A.20 seconds to two minutes.B.30 minutes to four hours.C.Five to ten minutes. D.20 seconds to 30
minutes.
59.Which is an acceptable exercise snack mentioned in the passage
A.Doing math exercises.B.Eating snacks.C.Doing sit-ups. D.Listening to music.
60.What is the writer’s attitude (态度) to exercise snacks
A.Doubtful. B.Unclear. C.Supportive. D.Neutral.
试卷第 1 页,共 3 页
61.What is the main purpose of the passage
A.To change traditional eating habits. B.To introduce an inventive new way to stay fit.
C.To encourage people to do long-time outdoor exercise. D.To satisfy people’s need for exercise.
D
On January 28 2025, a special performance called YangBOT amazed audiences at the CCTV Spring
Festival Gala, China’s most watched TV show. Directed by famous filmmaker Zhang Yimou, the show mixed
traditional Chinese Yangko dance with modern robot technology.
In the performance, humanoid robots (robots shaped like humans) dressed in colorful costumes danced
Yangko, a joyful folk dance from northern China often seen during festival. They spun handkerchiefs instantly and
formed creative group pattern. These robots were developed by Unitree (宇树科技), a Chinese robotics company.
This was not Unitree’s first success—in 2021, their robot cows named “Ben Ben” danced as backup for singer
Andy Lou.
The robots learned dance moves through AI and used laser navigation to move safely on the uneven stage,
their strong joints (like knees with 360 N·m power) helped them balance perfectly during fast steps. Zhang Yimou
explained, “these dancer isn’t just for fun—it shows how technology can bring new life to traditions.”
Thanks to these innovations, the robots won the hearts of millions. On social media, topics like “Robots
Yangko” trended quickly. Young viewer called it “cool” while older audiences loved its humor and festive spirit.
The YangBOT program is a perfect mix of China’s tech progress and cultural pride. As one fan said, “It’s
like watching the future and past dance together!”
62.What was special about the performance at the 2025 CCTV Spring Festival Gala
A.It was directed by a foreign filmmaker.
B.It combined traditional dance with robot technology.
C.Only human dancers performed Yangko.
D.It was the first time robots appeared on the Gala.
63.The humanoid robots in the performance ________.
试卷第 1 页,共 3 页
A.were all dressed in white costumes
B.came from a foreign robotics company
C.could spin handkerchiefs and form patterns
D.were used to replace human dancers completely
64.What can be inferred about the role of AI in the YangBOT performance
A.AI was used only to design the robots’ costumes.
B.AI helped the robots learn dance moves and navigate the stage safely.
C.AI was unnecessary because the robots were controlled by humans.
D.AI was used to create the music for the performance.
65.What is the author’s attitude toward the YangBOT performance
A.Critical. B.Unknown. C.Positive. D.Doubtful.
—Do you know what holiday falls on November 19
— World Toilet Day, of course!
①Have you thanked your toilet today Maybe take a moment to thank this useful invention. Unfortunately,
many people around the world do not have good toilets. World Toilet Day started in 2001 to draw attention to the
problem. Since then, inventors around the world have been hard at work on designs for better toilets. The goal is
clean toilets for all.
②Why do so many people live without good toilets One problem is water shortage. Traditional toilets use
water to flush (冲) the waste away. But lots of places don’t have enough water. And if there’s no sewer system
(下水道) or water treatment plant, the flushes might go into rivers or onto fields. For almost half of the world’s
population, flush toilets are just not practical. As a result, there are always different kinds of toilets that do not
need to be flushed.
③Composting toilets might be a good choice. They do not need water, so they’re good for areas that are
dry or don’t have sewer systems.
④Haiti’s EkoLakay toilets look like a normal toilet. When you use one, wastes fall into different containers.
Some plant parts, like peanut shells or shredded sugar cane stalks are added instead of flush water. This stops
smells efficiently.
⑤A pit toilet is the oldest and most basic toilet, which is just a hole in the ground, maybe with an
试卷第 1 页,共 3 页
out-house over it. This is simple, but not very clean. Germs (细菌) can escape into the air and get into water. But
replacing the pit with a septic tank (化粪池) is a big improvement. Septic pits are lined with plastic or clay, to
stop germs.
⑥Tiger toilets get help from an unexpected partner — a kind of worms (蠕虫) on the earth known as tiger
worms. These worms love to eat the wastes. Under a tiger toilet is a box with a screen in the middle. Solid (固体)
waste stays in the top of the box, where the worms live. Liquid (液体) flows through small holes into sewer
systems. Tiger toilets are simple to build. They are recently being tested in India and are proving quite popular.
⑦Educational ways have also played an important role in changing public attitudes towards good toilets.
Schools and community programs are teaching people about the importance of them, encouraging behavior
changes.
⑧The road to achieving world-wide good toilets is still long. On this World Toilet Day, let us continue to
thank the convenience of the wonderful invention. By doing research on more efficient toilet technologies and
raising senses of keeping clean surroundings, we can work towards a future where every person has a clean and
safe toilet.
66.What does “the problem” in paragraph 1 refer to
A.Thanks given to the useful invention.
B.The little effort put into better toilet designs.
C.Poor sense of the importance of World Toilet Day.
D.Not enough good toilets for a large number of people.
67.What can we know about Haiti’s EkoLakay toilets
A.They improve the pit by using a septic tank.
B.They look like normal toilets but don’t use water to flush.
C.They are just all-holes in the ground with out-houses.
D.They use a special kind of worms for wastes.
68.What’s the author’s attitude towards the future of good toilets
A.Hopeful. B.Worried. C.Indifferent. D.Doubtful.
69.Which of the following is the best title and structure for the passage
试卷第 1 页,共 3 页
A. B.
C. D.
Ⅴ. 口语应用。(每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面对话,从文后 7 个选项中选择 5 个恰当的选项完成此对话。
W: Hey, have you tried using DeepSeek for our science project
M: Yeah, I did! It’s amazing how quickly it finds information. 70
W: Yes. I used it for history homework, and it made everything so much clearer.
M: 71
W: It’s a great invention. However, I still think we need to think for ourselves.
M: That’s true. We should still try to solve problems on our own first.
W: Sure. 72
M: Let’s ask DeepSeek to see what it thinks about the question. 73
W: 74 DeepSeek is a great tool, but our brains are even better! Haha!
A.Good idea!
B.Did you try it
C.I have no idea about it.
D.It must be very interesting.
E.When did you start to learn to use it
F.What do you think of DeepSeek
G.The most important is how to use it properly.
试卷第 1 页,共 3 页
第Ⅱ卷(共 40 分)
Ⅵ. 任务型阅读。(75-77 小题,每小题 2 分,78 小题 4 分,共 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
My sister, as a busy modern person with lots of plans and work, just couldn’t imagine not being in touch
with the rest of the world. Keeping in touch with other people is a big part of her life, however, sometimes it
bothers (困扰) her so much and makes her stressed out.
One day I discovered she was terribly upset. She tried turning notifications (通知) off. But the fear of
missing out something important made her check the phone more often than before, and then she simply stopped
using her phone.
Well, to tell the truth, it was not simple at all. For the first couple of days, she told me that she had a big
fear that all of her friends would soon forget about her. Besides, when she had a free moment, she had no idea
what to do, and the worries about missing something kept bothering her.
However, after three weeks without a mobile phone, I started noticing her changes. For example, I found
she became much more focused (注意力集中的): Now, while doing something, she never wonders what is going
on online like before.
Also, she told me she discovered that the world is a beautiful place. Before, she would look at it through
her camera mostly:took a photo, posted it, got some likes. Now she saw beautiful people walking around and she
could understand the actual (真正的) beauty of the world.
Now, as 100 days has passed, she gets happier and she can say that staying away from her phone is worth it.
I believe she will do it for as long as possible.
75.Did the writer’s sister feel relaxed with stopping using her phone at first
76.When did the writer start noticing his sister’s changes
77.What changes happened to her
78.Will you advise your parents to keep away from their mobile phones for three weeks Why or why not
试卷第 1 页,共 3 页
Ⅶ. 完成句子。(每空 1 分,共 10 分)
根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。
79.Peter was planting tomatoes in the garden yesterday afternoon. (改为否定句)
Peter tomatoes in the garden yesterday afternoon.
80.My grandfather takes a walk every day. (对画线部分提问)
does your grandfather take a walk
81.Steve wants to study abroad after graduation. (改为同义句)
Steve studying abroad after graduation.
82.一个好的学习者总是有清晰的目标并保持学习。(完成译句)
A good learner always has clear goals and .
83.to, back, creativity, be, iron, brought, could, life, with(连词成句)
.
Ⅷ.书面表达。(满分 20 分)
84.习总书记时刻关心青少年的成长,强调要培养德、智、体、美、劳全面发展的社会主义建设者
和接班人。为此,学校英语社团发出倡议,征集“追梦新时代,争做好少年”的演讲稿。请以“How to be an
excellent teenager”为主题, 写一篇演讲稿,积极投稿。
要求:
1. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称;
2. 80-120 词,开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考信息:
Hello, everyone! I’d like to share my ideas about how to be an excellent teenager.
___________________________________________________________________________________________
试卷第 1 页,共 3 页
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________
That’s all. Thank you.
试卷第 1 页,共 3 页2025 年中考模拟考试(重庆卷)
英语
注意事项:
1.全卷满分 150 分。考试时间为 120 分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答
在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将自己的姓名、考
试证号用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用 2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答
案。答非选择题必须用 0. 5 毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第Ⅰ卷(共 110 分)
Ⅰ. 听力测试。(共 45 分)
第一节(每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的句子,从 A、B、C 三个选项中选出最恰当的答语。
1.
A.Not bad. B.How do you do C.Glad to see you, too.
【答案】C
【原文】Glad to see you.
2.
A.I hope not. B.My pleasure. C.I think so.
【答案】B
【原文】Thanks a lot for giving me a lift home.
3.
A.Not at all. B.Take it easy. C.Here you are.
【答案】C
【原文】Could you please show me your passport
4.
A.Because it’s scary. B.Because it’s funny. C.Because it’s meaningless.
【答案】B
【原文】Why do you like this comedy
试卷第 1 页,共 3 页
5.
A.Shake hands. B.Kiss. C.Bow.
【答案】C
【原文】What are people in South Korea supposed to do when meeting for the first time
6.
A.Good idea! B.What a pity! C.Sorry to hear that.
【答案】A
【原文】You’d better invite your friends to join us so that they won’t feel left out.
第二节(每小题 1.5 分,共 9 分)
听一遍。根据你所听到的对话和问题,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
7.
A./brId /. B./frId /. C. /br uk/.
【答案】A
【原文】W: Can you teach me how to pronounce this word
M: Of course. It’s “bridge”. There is a bridge over the river.
Q: How does the word pronounce
8.
A.He is a scientist. B.He is a teacher. C.He is a doctor.
【答案】C
【原文】M: Jenny, what does your father do
W: He is a doctor in the hospital.
Q: What is Jenny’s father
9.
A.In a restaurant. B.In a bookstore. C.In a hospital.
【答案】A
【原文】W: Hi sir, can I take your order
M: One bowl of beef noodles please.
Q: Where might the two speakers be
10.
A.Last week. B.Last month. C.Last summer.
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】B
【原文】M: Hi Helen, do you like Beijing duck
W: Yes. I had it last month, it was delicious.
Q: When did Helen have Beijing duck.
11.
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
【答案】C
【原文】M: Mary, let’s go swimming together.
W: Great. I go swimming every Monday, Sunday and Saturday. I love swimming.
Q: How often does Mary go swimming
12.
A. B. C.
【答案】C
【原文】W: It is raining outside. Don’t forget your umbrella.
M: Thank you for telling me this.
Q: What’s the weather like now
第三节(每小题 1.5 分,共 6 分)
听两遍。根据你所听到的长对话,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
听材料,回答问题。
13.Where are they talking
A.At home. B.In a restaurant. C.In a shop.
14.What drink does the man order
A.Orange juice. B.Rice and fish. C.Apple juice.
【答案】13.B 14.C
【原文】W: Hi welcome. This way please. Here is the menu.
M: Thanks.
W: May I take your order, sir
试卷第 1 页,共 3 页
M: Some rice and fish, please.
W: Would you like something to drink
M: Yes. A glass of Apple juice, please.
W: Wait a moment, please.
M: Okay.
听材料,回答下列小题。
15.What’s the relationship between the two speakers
A.Brother and sister. B.Mother and son. C.Father and daughter.
16.How will the family spend this weekend
A.Having a picnic. B.Watching TV. C.Doing the housework.
【答案】15.B 16.A
【原文】W: What are you going to do this weekend
M: Did you have any good ideas
W: No, not really. I just thought it should be something different.
M: Um I usually study at home. You often do the housework. And dad always watches TV. It’s quite boring.
Right
W: Yes. We’ve hardly done anything together for a long time.
M: Why not go for a picnic this weekend It will be very meaningful.
W: Good idea. I’m sure your father will like it, too.
M: Okay. I’ll tell dad right now.
第四节(每小题 1.5 分,共 13.5 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案。
17.Where does Jenny plan to go on sunny days
A.To the beach. B.To the school. C.To the river.
18.What is Jenny learning to do
A.Cook hamburgers. B.Play the guitar. C.Play volleyball.
19.What do children in China often do
A.Keep studying. B.Stay at home. C.Make cookies.
20.What do the speaker mainly talk about
试卷第 1 页,共 3 页
A.Afterschool activities. B.Summer vacation activities. C.Teenagers’ lives.
【答案】17.A 18.B 19.A 20.B
【原文】
Summer vacation is here. Jenny like many other American teenagers has a good time. On sunny days, she
rides the bike with her friends to the beach. There are lots of activities at the beach. They can swim or take a walk.
Jenny is learning to play the guitar. So sometimes they sing by the fire. Sometimes they play volleyball or lie
down on the beach to enjoy the sun. On rainy days, Jenny stays at home. She often reads or watches TV.
Sometimes she makes cookies or bakes a cake. But in China many parents have realized the importance of their
children study. So they sent their children to all kinds of schools in summer vacation. Most students in China are
very busy in the summer vacation.
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据所听内容在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个
最佳选项。短文读两遍。
21.Where does Tom come from
A.China. B.America. C.France.
22.Why did he visit Beijing and Xi’an last summer
A.He visited his friends.
B.He enjoyed delicious foods.
C.He was interested in Chinese history.
23.When did he leave for Beijing
A.On July 15th. B.On June 15th. C.On July 31st.
24.What did Tom do at night during that time
A.He went shopping. B.He took walks. C.He enjoyed movies.
25.How did Tom like his traveling experience in Beijing and Xi’an
A.Too short. B.A little busy. C.Very enjoyable.
【答案】21.B 22.C 23.A 24.B 25.C
【原文】The summer vacation is the best part of the year for most of American children. The weather is usually
good, so they can have a good time outdoors. Tom, an American boy, enjoys traveling very much. He always
travels in his country. Last summer he did something different. He is interested in Chinese history. So he went to
试卷第 1 页,共 3 页
Beijing and Xi’an by plane. He left for Beijing on the 15th of July and went back to New York on the last day of
the month. During that time, he visited places of interest and went shopping. At night, he took walks to enjoy
night views. He learned a lot and enjoyed it very much. He had a wonderful vacation.
第四节(每小题 1.5 分,共 7.5 分)
你将听到一篇短文,请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Bikes
Time Bikes were invented back in the 26 century.
It is very 27 to buy and use.
Advantages It’s 28 and many people choose to cycle to
work rather than go by car.
Designers have produced a bike that you can 29 Developments
with you.
Some people think bikes are a 30 to others using Problems
the road.
【答案】26.19th/nineteenth 27.cheap 28.green 29.take 30.danger
【原文】
Bikes were invented back in the 19th century and since then they’ve become an important part of public
transport. The bike has two important advantages. First, it is cheap to buy and use. Secondly, it is green and many
people choose to cycle to work rather than go by car. Recently, there have been a number of developments in bike
design and new bikes have been produced. Designers have produced a bike that you can take with you for a long
way. They do have their problems, though. Some people think these bikes are a danger to others using the road
and in some cities they are not allowed.
Ⅱ. 语法选择。(每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各小题所给的选项中,选出一个最佳答案,
并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
Liang Kaiyu lost his leg because of a terrible car accident. However, as 31 engineer, Liang
试卷第 1 页,共 3 页
Kaiyu believes that what doesn’t kill you makes you stronger. He 32 a customized artificial limb (定制
假肢). He used his engineering skills 33 the artificial limb more comfortable and powerful. “I have got
over 34 moment in my life. My artificial limb now is a part of me.” said Liang.
Liang has become popular for sharing 35 designs on the Internet. And many people 36
by his confidence and courage. So far, his story has got more than 21 million views on a short video App. Many
users call him “Iron Leg Man”. “ 37 confident man you are,” a user said. “I hope my videos can be
encouraging for people going through hard times,” Liang said. “Although there are many people in the world who
have lost their legs or arms, people 38 an artificial limb are still unusual on the street. My videos may
39 encourage them.” “I also want to let more disabled men know about these limbs. The only thing is that
they are expensive for most families,” Liang said. “ 40 there is a good chance, I want to make
high-tech artificial limbs affordable to more disabled men.”
31.A.a B.an C.the
32.A.develop B.developed C.will develop
33.A.make B.making C.to make
34.A.dark B.darker C.the darkest
35.A.he B.him C.his
36.A.are moved B.moved C.were moving
37.A.How B.What a C.What an
38.A.to B.with C.without
39.A.strong B.strongly C.strength
40.A.If B.Although C.Since
【答案】
31.B 32.B 33.C 34.C 35.C 36.A 37.B 38.B 39.B 40.A
【导语】本文讲述了工程师梁凯宇在一次严重的车祸中失去了一条腿,但他并没有因此放弃,而是利用自
己的工程技能设计了一款定制假肢,使其更加舒适和强大。
31.句意:然而,作为一名工程师,梁开宇相信那些没有击倒你的东西会让你更强大。
a 一个,用于以辅音音素开头的单词前;an 一个,用于以元音音素开头的单词前;the 那个,表示特指。根
据“as...engineer”可知,这里指的是“一名工程师”,且“engineer”以元音音素开头,故用“an”。故选 B。
32.句意:他开发了一个定制假肢。
试卷第 1 页,共 3 页
develop 开发,动词原形;developed 动词过去式;will develop 一般将来时。根据上下文可知,梁凯宇已经
开发了假肢,故用一般过去时,故选 B。
33.句意:他利用他的工程技能使假肢更舒适和强大。
make 使,动词原形;making 动名词;to make 动词不定式。use sth to do sth“使用某物做某事”,故选 C。
34.句意:我已经度过了我生命中最黑暗的时刻。
dark 黑暗的;darker 更黑暗的;the darkest 最黑暗的。根据“moment in my life”可知,这里表示“最黑暗的时
刻”,故用形容词最高级。故选 C。
35.句意:梁因为在互联网上分享他的设计而变得受欢迎。
he 他;him 他;his 他的。根据“sharing designs”可知,这里指的是“他的设计”,故用“his”。故选 C。
36.句意:许多人被他的自信和勇气所感动。
are moved 一般现在时的被动语态;moved 感动,动词过去式;were moving 过去进行时。动词 move 和主
语之间是被动关系,应用被动语态。故选 A。
37.句意:你是一个多么自信的人。
How 强调的中心词是形容词或副词;What a 强调的中心词是单数名词;What an 强调的中心词是单数名词。
根据“confident man you are”可知,这里表示感叹,强调的中心词是单数名词 man,且 man 以辅音音素开头,
应用 a。故选 B。
38.句意:虽然世界上有很多人失去了他们的腿或手臂,但带着假肢的人在街上仍然不常见。
to 到;with 带有;without 没有。根据上下文可知,这里表示“带着假肢的人”,故用介词“with”。故选 B。
39.句意:我的视频可能会强烈鼓励他们。
strong 强的;strongly 强烈地;strength 力量。根据“encourage them”可知,这里需要副词修饰动词,故用
“strongly”。故选 B。
40.句意:如果有机会,我想让高科技假肢对更多的残疾人来说变得负担得起。
If 如果;Although 虽然;Since 自从。前后是条件关系,应用 if 引导条件状语从句,故选 A。
Ⅲ. 完形填空。(每小题 1.5 分,共 15 分)
根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
A big earthquake hit Taiwan, China, on April 3, 2024. A high school student in Southeast China 41
carried his classmate who couldn’t walk to a safe place when he 42 the shaking. The video about his
brave and kind 43 has won lots of praise (赞扬) on the Internet.
The young 44 in the video, Zhang Zhixun, is a first-year high school student at Xiamen
Shuangshi Middle School, Fujian Province.
试卷第 1 页,共 3 页
Zhang saved a student named Lele who has strange sickness that 45 his arms and legs very weak.
Lele, who usually depends on a wheelchair for moving, keeps his wheelchair outside the 46 during
school.
At 7:58 in the morning, a very serious earthquake happened near Hualien County in Taiwan, China.When
the shaking hit the school ground, Lele got 47 but he couldn’t walk or move. However, the video
shows that Zhang soon came to the rescue (营救), carrying Lele out of the classroom and placing him in the
wheelchair, making sure he was 48 to a safe place with the other classmates.
Later, when describing their 49 , Lele said that when Zhang came to pick him up, he felt “alive
again”. Recalling (回忆) the shaking caused by the earthquake, Zhang said that he did not think twice, and his first
thought at that time was to 50 that Lele was not left behind. What a great boy!
41.A.hardly B.quickly C.quietly D.early
42.A.flew B.forgot C.fell D.felt
43.A.act B.age C.arm D.aim
44.A.habit B.height C.hero D.health
45.A.helps B.makes C.allows D.lets
46.A.restroom B.washroom C.bedroom D.classroom
47.A.scared B.interested C.relaxed D.bored
48.A.changed B.continued C.taken D.shown
49.A.difference B.experience C.dependence D.absence
50.A.come up B.come true C.make up D.make sure
【答案】
41.B 42.D 43.A 44.C 45.B 46.D 47.A 48.C 49.B 50.D
【导语】本文讲述了福建厦门双十中学高一学生张志勋在地震时迅速将行动不便的同学乐乐带至安全处,
其英勇行为赢得网络赞扬,被救的乐乐称获救时重获新生。
41.句意:中国东南部的一名高中生在感觉到震动时,迅速地将他无法行走的同学带到了安全的地方。
试卷第 1 页,共 3 页
hardly 几乎不;quickly 迅速地;quietly 安静地;early 早地。根据上文“A big earthquake hit”可知,地震发
生时情况紧急,此处是指学生的行动速度迅速,故选 B。
42.句意:中国东南部的一名高中生在感觉到震动时,迅速地将他无法行走的同学带到了安全的地方。
flew 飞;forgot 忘记;fell 摔倒;felt 感觉。根据“when he…the shaking.”可知,这里说的是学生感觉到地震
的震动,故选 D。
43.句意:关于他勇敢和善良行为的视频在互联网上赢得了很多赞扬。
act 行为;age 年龄;arm 手臂;aim 目标。根据“The video about his brave and kind…has won lots of praise on
the Internet.”可知,此处是指学生救同学的行为,故选 A。
44.句意:视频中的年轻英雄是福建省厦门双十中学的高一学生张志勋。
habit 习惯;height 身高;hero 英雄;health 健康。根据“The young…in the video”可知,这里是指张志勋在
地震中救了同学,是值得称赞的英雄,故选 C。
45.句意:张志勋救了一个名叫乐乐的学生,乐乐患有一种奇怪的疾病,这种疾病使他的胳膊和腿非常虚
弱。
helps 帮助;makes 使;allows 允许;lets 让。makes sth. + adj.表示 “使某物处于某种状态”,这里是说疾病
使乐乐的胳膊和腿虚弱,makes 符合语境,故选 B。
46.句意:乐乐通常靠轮椅移动,在学校时他把轮椅放在教室外面。
restroom 洗手间;washroom 洗手间;bedroom 卧室;classroom 教室。根据“keeps his wheelchair outside the…
during school.”可知,此处是指学生们在教室,乐乐把轮椅放在教室外面,故选 D。
47.句意:当地震震动学校地面时,乐乐很害怕,但他不能走也不能动。
scared害怕的;interested感兴趣的;relaxed放松的;bored无聊的。根据“When the shaking hit the school ground,
Lele got…”可知,这里是说地震发生时,乐乐感到害怕,故选 A。
48.句意:然而,视频显示张志勋很快来营救,把乐乐带出教室,放在轮椅上,确保他和其他同学一起被
带到安全的地方。
changed 改变;continued 继续;taken 带;shown 展示。根据“making sure he was…to a safe place with the other
classmates.”可知,这里是说张志勋将乐乐带到安全的地方,故选 C。
49.句意:后来,当描述他们的经历时,乐乐说当张志勋来接他时,他感觉 “又活过来了”。
difference 不同;experience 经历;dependence 依赖;absence 缺席。根据“Later, when describing their…”可知,
此处是指描述他们在地震中的经历,故选 B。
50.句意:回忆起地震引起的震动,张志勋说他没有多想,当时他的第一个想法就是确保乐乐不被落下。
come up 出现;come true 实现;make up 编造;make sure 确保。根据前文“making sure he was…to a safe place
试卷第 1 页,共 3 页
with the other classmates.”可知,张志勋的想法是保证乐乐的安全,不被留在危险中,故选 D。
Ⅳ. 阅读理解。(41-43 小题,每小题 1 分,44-59 小题,每小题 2 分,共 35 分)
阅读下列材料,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。
A
ART FESTIVAL 14-24 February, 2025
PERFORMANCE Alpine Youth Theater VIDEO An hourly show of videos presented
presents A Cat’s Mind with cheerful songs and by Pemberton Secondary School students.
dance, promising to give a wonderful Video themes are about intellectually (智力)
performance by 20 young people between 18 disabled youth and their parents.
and 25 years of age. Venue: Capital Hall
Venue: National Arts Theater Dates: 14-22 February
Dates:16-23 February Free admission
Free admission
CONCERT Eric Fawkins, two-time Prima Music Prize winner, will perform an evening of
classical and jazz ballads. Eric Fawkins’ latest CD will also be on sale.
Venue: Victory Theater
Dates: 22-24 February
Tickets: available at $50 (child), $80 (adult)
51.When will A Cat’s Mind be performed
A.14-22 February.B.16-23 February. C.22-24 February. D.16-24 February.
52.What is the price of an adult ticket for the concert
A.$80. B.$50. C.$20. D.$18.
53.Which of the following is TRUE according to the ads above
A.A group of children perform A Cat’s Mind.
B.Fawkins has won Prima Music Prize once.
C.The video show is presented by parents.
D.You can buy Fawkins’ latest CD at the concert.
【答案】51.B 52.A 53.D
试卷第 1 页,共 3 页
【导语】本文是一篇应用文,向我们介绍艺术节的相关信息。
51.细节理解题。根据“Alpine Youth Theater presents A Cat’s Mind with cheerful songs and dance…Dates:16-23
February”可知,A Cat’s Mind 的演出时间为 2 月 16 日至 23 日。故选 B。
52.细节理解题。根据“CONCERT…Tickets: available at $50 (child), $80 (adult)”可知,成人票价 80 美元,
故选 A。
53.细节理解题。根据“Eric Fawkins’ latest CD will also be on sale”可知,埃里克·福克斯的最新 CD 也将出
售,故选 D。
B
He Jing, 36, has become the first Chinese woman to climb all 14 of the world’s mountains over 8, 000
metres without supplemental oxygen (辅 助 氧 气 ). She finished her journey at the 8,027-metre Mount
Shishapangma in Xizang in October 9th, 2024.
Bom in Xi’an, Shaanxi Province (省), He Jing didn’t see a mountain until she was 18. In 2012, she climbed
her first snow mountain, Mount Siguniang in Sichuan Province. From then came in 2016 when she climbed Cho
Oyu. “After Cho Oyu, I felt strong enough to try without oxygen,” He Jing said.
He Jing began her oxygen-free climbing journey in 2017. She reached the summit of Manaslu that year.
She followed it with Makalu in 2018, Annapurna in 2019, Dhaulagiri in 2021, Qomolangma, Lhotse, K2, and
Broad Peak in 2022, then Kanchenjunga, Nanga Parbat, Gasherbrum II, Gasherbrum l, and Cho Oyu in 2023.
Mount Shishapangma was the final mountain in this amazing challenge.
Right now, He Jing has a dream—to climb Mount Qomolangma from the north side. “Next year marks the
50th anniversary (周年) of the first Chinese woman to summit Mount Qomolangma. In 1975, China’s Panduo
became the first woman in the world to summit from the north side. I want to do something to honor (致敬) her,”
she said.
54.When did He Jing complete hor. journey to climb all 14 of the world’s mountains over 8,000 meters
A.In 2016. B.In 2017. C.In 2022. D.In 2024.
55.Which mountain was He Jing’s first 8,000-meter summit
A.Mount Siguniang. B.Cho Oyu. C.Manaslu. D.Mount
Shishapangma.
56.Why does He Jing want to climb Mount Qomolangma from the north side
A.To challenge this amazing mountain. B.To celebrate a special anniversary.
C.To honor a Chinese woman, Pando. D.To begin an oxygen-free climbing.
试卷第 1 页,共 3 页
57.What can you mainly learn from the text
A.He’s mountain climbing experiences and future plans.
B.All the 14 mountains in the world over 8,000 meters.
C.How to climb mountains without supplemental oxygen.
D.The positions of different mountains in every province.
【答案】54.D 55.B 56.C 57.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了何静成为首位无氧攀登 14 座 8000 米以上高峰的中国女性,介绍
了她的登山经历以及未来计划——从北坡攀登珠穆朗玛峰以向中国女性潘多致敬。
54.细节理解题。根据第一段“She finished her journey at the 8, 027-metre Mount Shishapangma in Xizang in
October 9th, 2024.”可知,何静在 2024 年完成了攀登 14 座 8000 米以上高峰的旅程,故选 D。
55.细节理解题。由第二段“From then came in 2016 when she climbed Cho Oyu.”以及第三段“He Jing began
her oxygen-free climbing journey in 2017. She reached the summit of Manaslu that year.”可知,2016 年她攀登卓
奥友峰,之后才开始无氧攀登其他山峰,所以她首次登顶的 8000 米高峰是卓奥友峰,故选 B。
56.细节理解题。根据最后一段“Next year marks the 50th anniversary (周年) of the first Chinese woman to
summit Mount Qomolangma. In 1975, China’s Panduo became the first woman in the world to summit from the
north side. I want to do something to honor (致敬) her”可知,何静想从北坡攀登珠穆朗玛峰是为了向潘多致敬,
故选 C。
57.主旨大意题。文章主要讲述了何静攀登 14 座 8000 米以上高峰的经历以及她未来从北坡攀登珠穆朗玛
峰的计划,A 选项“她的登山经历和未来计划”符合文意,故选 A。
C
What should you do when you can’t find the time to do a long workout Have you heard of exercise snacks
(零食式锻炼)
Exercise snacks are a popular and inventive new way for people to stay fit. Instead of spending hours on the
playground, people break that “large meal” into exercise “snacks”. These exercises can last anywhere from 20
seconds to two minutes. Then you can have a rest for 30 minutes to four hours before another snack.
It is reported that exercise snacks can be as useful as traditional exercise methods. Just three exercise
snacks a day can benefit (使 受 益 ) your physical health. Besides that, there are lots of other benefits. Your
concentration (专 注 力 ) and creativity get better, and you can become more productive. Also, “snacking”
throughout the day stops you from sitting too long.
试卷第 1 页,共 3 页
There are so many acceptable exercise snacks, like doing sit-ups, jumping rope or running up and down
some stairs (楼梯). But for those who don’t know where to start, here are some helpful exercise choices:
Exercises such as lifting weights will satisfy the needs. Since most people don’t keep weights at their
offices, lift full water bottles.
Squats (深蹲)—moving your body as if to sit down while keeping your back straight. Five to ten of these
should make a good snack.
For those who don’t like traditional exercises, simply turn up the music. Pick a lively song and start
dancing. It’ll make for a fun workout.
What are you waiting for Let’s get moving. Your body will thank you for it!
58.How long can an exercise snack last according to the passage
A.20 seconds to two minutes.B.30 minutes to four hours.C.Five to ten minutes. D.20 seconds to 30
minutes.
59.Which is an acceptable exercise snack mentioned in the passage
A.Doing math exercises.B.Eating snacks.C.Doing sit-ups. D.Listening to music.
60.What is the writer’s attitude (态度) to exercise snacks
A.Doubtful. B.Unclear. C.Supportive. D.Neutral.
61.What is the main purpose of the passage
A.To change traditional eating habits. B.To introduce an inventive new way to stay fit.
C.To encourage people to do long-time outdoor exercise. D.To satisfy people’s need for exercise.
【答案】58.A 59.C 60.C 61.B
【导语】本文介绍了一种新的锻炼方式——“零食式锻炼”。这种锻炼方式将传统的长时间锻炼分解为多个
短时段的锻炼,每次锻炼时长从 20 秒到两分钟不等,有助于提高身体健康、专注力和创造力,并减少久
坐的时间。
58.细节理解题。根据“These exercises can last anywhere from 20 seconds to two minutes.”可知,锻炼时间为
20 秒至两分钟。故选 A。
59.细节理解题。根据“There are so many acceptable exercise snacks, like doing sit-ups, jumping rope or running
up and down some stairs (楼梯).”可知,第四段提到可接受的锻炼方式包括“仰卧起坐”。故选 C。
60.观点态度题。根据“What are you waiting for Let’s get moving. Your body will thank you for it!”可知,这
是鼓励性语言,明确表达支持态度。故选 C。
试卷第 1 页,共 3 页
61.推理判断题。通读全文可知,全文围绕“零食式锻炼”展开,介绍其定义、时长、益处及具体方法,目
的是推广这一创新健身方式。故选 B。
D
On January 28 2025, a special performance called YangBOT amazed audiences at the CCTV Spring
Festival Gala, China’s most watched TV show. Directed by famous filmmaker Zhang Yimou, the show mixed
traditional Chinese Yangko dance with modern robot technology.
In the performance, humanoid robots (robots shaped like humans) dressed in colorful costumes danced
Yangko, a joyful folk dance from northern China often seen during festival. They spun handkerchiefs instantly and
formed creative group pattern. These robots were developed by Unitree (宇树科技), a Chinese robotics company.
This was not Unitree’s first success—in 2021, their robot cows named “Ben Ben” danced as backup for singer
Andy Lou.
The robots learned dance moves through AI and used laser navigation to move safely on the uneven stage,
their strong joints (like knees with 360 N·m power) helped them balance perfectly during fast steps. Zhang Yimou
explained, “these dancer isn’t just for fun—it shows how technology can bring new life to traditions.”
Thanks to these innovations, the robots won the hearts of millions. On social media, topics like “Robots
Yangko” trended quickly. Young viewer called it “cool” while older audiences loved its humor and festive spirit.
The YangBOT program is a perfect mix of China’s tech progress and cultural pride. As one fan said, “It’s
like watching the future and past dance together!”
62.What was special about the performance at the 2025 CCTV Spring Festival Gala
A.It was directed by a foreign filmmaker.
B.It combined traditional dance with robot technology.
C.Only human dancers performed Yangko.
D.It was the first time robots appeared on the Gala.
63.The humanoid robots in the performance ________.
A.were all dressed in white costumes
B.came from a foreign robotics company
试卷第 1 页,共 3 页
C.could spin handkerchiefs and form patterns
D.were used to replace human dancers completely
64.What can be inferred about the role of AI in the YangBOT performance
A.AI was used only to design the robots’ costumes.
B.AI helped the robots learn dance moves and navigate the stage safely.
C.AI was unnecessary because the robots were controlled by humans.
D.AI was used to create the music for the performance.
65.What is the author’s attitude toward the YangBOT performance
A.Critical. B.Unknown. C.Positive. D.Doubtful.
【答案】62.B 63.C 64.B 65.C
【导语】本文主要讲述 2025 年央视春晚,张艺谋执导的 “YangBOT” 表演将秧歌与机器人技术结合,宇
树科技的机器人精彩舞蹈获观众喜爱。
62.细节理解题。根据“Directed by famous filmmaker Zhang Yimou, the show mixed traditional Chinese Yangko
dance with modern robot technology.”可知,2025 年央视春晚这个表演的特别之处在于它将传统的秧歌舞蹈
与现代机器人技术相结合。故选 B。
63.细节理解题。根据“In the performance, humanoid robots…They spun handkerchiefs instantly and formed
creative group pattern.”可知,表演中的人形机器人能快速转动手帕并形成有创意的团体图案。故选 C。
64.推理判断题。根据“The robots learned dance moves through AI and used laser navigation to move safely on
the uneven stage”可推知,AI 在表演中起到了两个关键作用:一是帮助机器人学习舞蹈动作,二是通过激
光导航确保机器人在不平整的舞台上安全移动。故选 B。
65.观点态度题。文章整体语气积极,作者通过描述表演的成功(如“won the hearts of millions”)、社交媒
体的热烈反响(如“topics like ‘Robots Yangko’ trended quickly”)以及张艺谋导演的评论(如“shows how
technology can bring new life to traditions”),强调了这场表演的文化意义和技术创新,因此,作者的态度是
积极的。故选 C。
E
—Do you know what holiday falls on November 19
— World Toilet Day, of course!
①Have you thanked your toilet today Maybe take a moment to thank this useful invention. Unfortunately,
试卷第 1 页,共 3 页
many people around the world do not have good toilets. World Toilet Day started in 2001 to draw attention to the
problem. Since then, inventors around the world have been hard at work on designs for better toilets. The goal is
clean toilets for all.
②Why do so many people live without good toilets One problem is water shortage. Traditional toilets use
water to flush (冲) the waste away. But lots of places don’t have enough water. And if there’s no sewer system
(下水道) or water treatment plant, the flushes might go into rivers or onto fields. For almost half of the world’s
population, flush toilets are just not practical. As a result, there are always different kinds of toilets that do not
need to be flushed.
③Composting toilets might be a good choice. They do not need water, so they’re good for areas that are
dry or don’t have sewer systems.
④Haiti’s EkoLakay toilets look like a normal toilet. When you use one, wastes fall into different containers.
Some plant parts, like peanut shells or shredded sugar cane stalks are added instead of flush water. This stops
smells efficiently.
⑤A pit toilet is the oldest and most basic toilet, which is just a hole in the ground, maybe with an
out-house over it. This is simple, but not very clean. Germs (细菌) can escape into the air and get into water. But
replacing the pit with a septic tank (化粪池) is a big improvement. Septic pits are lined with plastic or clay, to
stop germs.
⑥Tiger toilets get help from an unexpected partner — a kind of worms (蠕虫) on the earth known as tiger
worms. These worms love to eat the wastes. Under a tiger toilet is a box with a screen in the middle. Solid (固体)
waste stays in the top of the box, where the worms live. Liquid (液体) flows through small holes into sewer
systems. Tiger toilets are simple to build. They are recently being tested in India and are proving quite popular.
⑦Educational ways have also played an important role in changing public attitudes towards good toilets.
Schools and community programs are teaching people about the importance of them, encouraging behavior
changes.
⑧The road to achieving world-wide good toilets is still long. On this World Toilet Day, let us continue to
thank the convenience of the wonderful invention. By doing research on more efficient toilet technologies and
raising senses of keeping clean surroundings, we can work towards a future where every person has a clean and
safe toilet.
66.What does “the problem” in paragraph 1 refer to
A.Thanks given to the useful invention.
试卷第 1 页,共 3 页
B.The little effort put into better toilet designs.
C.Poor sense of the importance of World Toilet Day.
D.Not enough good toilets for a large number of people.
67.What can we know about Haiti’s EkoLakay toilets
A.They improve the pit by using a septic tank.
B.They look like normal toilets but don’t use water to flush.
C.They are just all-holes in the ground with out-houses.
D.They use a special kind of worms for wastes.
68.What’s the author’s attitude towards the future of good toilets
A.Hopeful. B.Worried. C.Indifferent. D.Doubtful.
69.Which of the following is the best title and structure for the passage
A. B.
C. D.
【答案】66.D 67.B 68.A 69.A
【导语】本文介绍了马桶的发展及种类。作者深信随着保持环境清洁意识的增强,每个人都会有一个净
安全的厕所。
66. 词义猜测题。根据画线词前的句子“Unfortunately, many people around the world do not have good
toilets.” 可知,世界上许多人没有好的厕所,画线词所在句是说,始于 2001 年的世界厕所日旨在引起
人们对这一问题的关注,因此画线词指的是“世界上许多人没有好的厕所”这个问题。故选 D。
67.细节理解题。根据第四段中的“Haiti’s EkoLakay toilets look like a normal toilet…are added instead of flush
试卷第 1 页,共 3 页
water.”可知,海地的 EkoLakay 厕所看起来和普通厕所没什么区别,而且这种厕所可以不用水冲洗。故选
B。
68.推理判断题。根据最后一段中的“By doing research on more efficient toilet technologies and raising senses
of keeping clean surroundings, we can work towards a future where every person has a clean and safe toilet”可知,
通过研究更高效的厕所技术和提高保持环境清洁的意识,我们可以朝着每个人都有一个干净安全的厕所的
未来努力。由此推知,作者对好厕所的未来充满希望。故选 A。
69.篇章结构题。作者围绕好厕所这一话题展开全文。第一段提出问题,好厕所缺乏关注;第二段介绍水
资源短缺是好多人没有好厕所的原因并提到了不需要冲水的厕所;第三段至第六段分别介绍了四种不用水
冲马桶的特点;第七段提到教育方式在改变公众对好厕所的态度方面发挥着重要作用;最后一段说明实现
世界范围内拥有好厕所的道路虽然漫长,但作者充满信心,所以,选项 A 符合全文篇章结构。故选 A。
Ⅴ. 口语应用。(每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面对话,从文后 7 个选项中选择 5 个恰当的选项完成此对话。
W: Hey, have you tried using DeepSeek for our science project
M: Yeah, I did! It’s amazing how quickly it finds information. 70
W: Yes. I used it for history homework, and it made everything so much clearer.
M: 71
W: It’s a great invention. However, I still think we need to think for ourselves.
M: That’s true. We should still try to solve problems on our own first.
W: Sure. 72
M: Let’s ask DeepSeek to see what it thinks about the question. 73
W: 74 DeepSeek is a great tool, but our brains are even better! Haha!
A.Good idea!
B.Did you try it
C.I have no idea about it.
D.It must be very interesting.
E.When did you start to learn to use it
F.What do you think of DeepSeek
G.The most important is how to use it properly.
【答案】70.B 71.F 72.G 73.D 74.A
试卷第 1 页,共 3 页
【导语】本文是一段讨论 DeepSeek 的对话。
70.根据“Hey, have you tried using DeepSeek for our science project ”以及“Yes. I used it for history homework,
and it made everything so much clearer.”可知,此处应该问 W 是否用过 DeepSeek,选项 B“你试过吗?”符合
语境。故选 B。
71.根据“It’s a great invention.”可知,此处 M 应该询问 W 对 DeepSeek 的看法,选项 F“你怎么看 DeepSeek?”
符合语境。故选 F。
72.根据“We should still try to solve problems on our own first.”以及“Sure.”可知,此处 W 应该强调“正确使用
工具的重要性”,选项 G“最重要的是如何正确使用它。”符合语境。故选 G。
73.根据“Let’s ask DeepSeek to see what it thinks about the question.”可知,M 建议询问 DeepSeek 后,可以
补充“结果一定很有趣”,选项 D“那一定很有趣。”符合语境。故选 D。
74.根据“Let’s ask DeepSeek to see what it thinks about the question.”以及“DeepSeek is a great tool, but our
brains are even better!”可知,此处 W 应该赞同 M 的建议,选项 A“好主意!”符合语境。故选 A。
第Ⅱ卷(共 40 分)
Ⅵ. 任务型阅读。(75-77 小题,每小题 2 分,78 小题 4 分,共 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
My sister, as a busy modern person with lots of plans and work, just couldn’t imagine not being in touch
with the rest of the world. Keeping in touch with other people is a big part of her life, however, sometimes it
bothers (困扰) her so much and makes her stressed out.
One day I discovered she was terribly upset. She tried turning notifications (通知) off. But the fear of
missing out something important made her check the phone more often than before, and then she simply stopped
using her phone.
Well, to tell the truth, it was not simple at all. For the first couple of days, she told me that she had a big
fear that all of her friends would soon forget about her. Besides, when she had a free moment, she had no idea
what to do, and the worries about missing something kept bothering her.
However, after three weeks without a mobile phone, I started noticing her changes. For example, I found
she became much more focused (注意力集中的): Now, while doing something, she never wonders what is going
on online like before.
Also, she told me she discovered that the world is a beautiful place. Before, she would look at it through
her camera mostly:took a photo, posted it, got some likes. Now she saw beautiful people walking around and she
could understand the actual (真正的) beauty of the world.
试卷第 1 页,共 3 页
ow, as 100 days has passed, she gets happier and she can say that staying away from her phone is worth it.
I believe she will do it for as long as possible.
75.Did the writer’s sister feel relaxed with stopping using her phone at first
76.When did the writer start noticing his sister’s changes
77.What changes happened to her
78.Will you advise your parents to keep away from their mobile phones for three weeks Why or why not
【答案】75.No, she didn’t. 76.After three weeks without a mobile phone. 77.She gets happier, much
more focused and discovers that the world is a beautiful place. 78.(开放性问题,答案言之有理即可) Yes, I
will. Because I want them to see the beauty of the world.
【导语】本文主要讲述了作者的姐姐 100 天不使用手机的经历,一开始不使用手机会让人很焦虑,但是三
周后发生了很多可喜的变化,她的注意力更集中,可以更好地发现这个世界的美。
75.根据“For the first couple of days, she told me that she had a big fear that all of her friends would soon forget
about her. …and the worries about missing something kept bothering her.”可知,作者的姐姐一开始不用她的手
机时感到害怕和担心,并不轻松。故填 No, she didn’t.
76.根据“However, after three weeks without a mobile phone, I started noticing her changes.”可知,在三周没有
手机的情况下,作者开始注意到他姐姐的变化的。故填 After three weeks without a mobile phone.
77.根据“For example, I found she became much more focused”和“Also, she told me she discovered that the
world is a beautiful place”及”Now, as 100 days has passed, she gets happier“可知,姐姐变得更加专注了,发现
了这个世界的美。故填 She gets happier, much more focused and discovers that the world is a beautiful place.
78.(开放性问题,答案言之有理即可) 参考答案为 Yes, I will. Because I want them to see the beauty of the
world.
Ⅶ. 完成句子。(每空 1 分,共 10 分)
根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。
79.Peter was planting tomatoes in the garden yesterday afternoon. (改为否定句)
Peter tomatoes in the garden yesterday afternoon.
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】 wasn’t planting
【详解】句意:昨天下午 Peter 在花园里种西红柿。原句是过去进行时,改为否定句时,在 be 动词 was 后
加 not,缩写为 wasn’t,后跟现在分词 planting。故填 wasn’t;planting。
80.My grandfather takes a walk every day. (对画线部分提问)
does your grandfather take a walk
【答案】 How often
【详解】句意:我的祖父每天散步。划线部分是时间状语,表示频率,应用 how often 提问;how 位于句
首,首字母应大写。故填 How;often。
81.Steve wants to study abroad after graduation. (改为同义句)
Steve studying abroad after graduation.
【答案】 feels like
【详解】句意:Steve 想毕业后出国留学。want to do=feel like doing“想要做某事”,原句是一般现在时,主
语 Steve 是三单,谓语动词用三单。故填 feels;like。
82.一个好的学习者总是有清晰的目标并保持学习。(完成译句)
A good learner always has clear goals and .
【答案】 keeps learning
【详解】根据题干可知,缺少表达“保持学习”。根据 has 可知,时态是一般现在时。keep learning“保持学
习”。主语是单数 A good learner(一个好的学习者)。故填 keeps;learning。
83.to, back, creativity, be, iron, brought, could, life, with(连词成句)
.
【答案】Iron could be brought back to life with creativity
【详解】结合标点,句子为陈述句。Iron“铁”作主语;could“能”;be brought back to life“被赋予生命力”,
此处是含情态动词的被动语态结构,主语和“赋予生命力”之间存在被动关系;with creativity“通过创意”。
故填 Iron could be brought back to life with creativity“通过创意赋予铁制品生命力”。
Ⅷ.书面表达。(满分 20 分)
84.习总书记时刻关心青少年的成长,强调要培养德、智、体、美、劳全面发展的社会主义建设者
和接班人。为此,学校英语社团发出倡议,征集“追梦新时代,争做好少年”的演讲稿。请以“How to be an
excellent teenager”为主题, 写一篇演讲稿,积极投稿。
要求:
1. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称;
试卷第 1 页,共 3 页
2. 80-120 词,开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考信息:
Hello, everyone! I’d like to share my ideas about how to be an excellent teenager.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________
That’s all. Thank you.
【答案】例文
Hello, everyone! I’d like to share my ideas about how to be an excellent teenager.
For students, the most important thing is to study hard. We should use phones wisely. The more knowledge
we learn, the brighter future we will have. At the same time, we should also actively exercise. Body is the capital
of revolution. Only with good health can we realize our dreams. What’s more, we should improve our manners.
We should respect our elders and be willing to help others. Thirdly, we should learn to do housework. We can
learn to cook and wash clothes with our parents. Fourthly, we should love Chinese culture and cultivate all kinds
of interests.
In a word, if we try our best to do better, the world will become more and more beautiful.
That’s all. Thank you.
【详解】[总体分析]
试卷第 1 页,共 3 页
题材:本文是一篇讲稿;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:写作要点应注意题干给出的“介绍怎样才能成为一名优秀的少年”并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,点题,表明演讲的意图;
第二步,根据题干思维导图中的要点,详细描述如何成为一名优秀的少年;
第三步,总结,号召大家都行动起来努力做到最好,并收尾。
[亮点词汇]
①at the same time 同时
②what’s more 更重要的是
[高分句型]
①Only with good health can we realize our dreams.(倒装句)
②In a word, if we try our best to do better, the world will become more and more beautiful. (if 引导的条件状语
从句)
试卷第 1 页,共 3 页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
