2025 年中考模拟考试(湖北统考卷)
英语
(考试时间:100 分钟 试卷满分:90 分)
★祝 考 试 顺 利 ★
本卷·热点话题:完形填空介绍了配音演员吕艳婷在《哪吒 2》中的配音工作,强调声音对电影体
验的重要性以及配音演员的专业要求。阅读理解B 篇介绍了杭州深度求索公司开发的 AI 模型 DeepSeek-R1
的特点和优势。阅读理解 C 篇介绍了中国微短剧的兴起、特点、优势及其在全球的发展。阅读还原讲述了
学生课间十分钟休息存在的问题,如时间紧张、部分学校不允许学生课间离开教室等,还介绍了一些学校
为让学生更好休息所采取的措施,强调课间休息的重要性。选词填空介绍了中国高速铁路网络的发展、特
点及其优势。书面表达 2025 年央视春晚的舞台上,宇树科技的人形机器人成为了全场瞩目的焦点。为此,
你班英语主题班会围绕“畅想机器人”这一话题展开讨论,请你写一篇短文,谈谈你想要的机器人。
_____________________________________________________________________________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘
贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试
卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸
和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。
____________________________________________________________________________
笔试部分(90分)
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When people think about movies, they often focus on what they see. 1 , what they hear also
2 a crucial (至关重要的) part in making the complete viewing experience. The voices behind the characters
are like magic wands that 3 them to life. Lv Yanting, 37, the voice actor of little Ne Zha in Ne Zha 2,
4 her voice to create a vivid character who fights against fate.
试卷第 1 页,共 3 页
“Dubbing is extremely 5 to acting,” Lv explained. Before starting, voice actors 6 the
script (剧本). After careful reading, they 7 their own understanding of the story and the character.
During the dubbing, Lv has to 8 the character’s emotions precisely. Additionally (另外), she must
9 her voice perfectly with the animation’s scenes. “The director plays an important role. He 10
the story and scenes on set. 11 his guidance (指导), we work together to 12 our best
performance.”
Lv firmly believes it is very important to keep 13 as a voice actor. “We should enhance (增进)
our understanding, gain more life experiences, and develop different views. With these things and our professional
skills, we can 14 act out different roles.”
Lv is thankful for being part of this great project. She could show all the skills she had learned. However,
she also thinks that getting such a chance requires a bit of luck. It’s always hard to find roles that perfectly suit her.
For young people who want to enter the voice acting industry, Lv gave her advice: If you truly love it, give
it your all. You may not know what the future holds, but you can make the most of the present. As Ne Zha 2 says,
“Who you are is only up to 15 .”
1.A.However B.Therefore C.Moreover D.Otherwise
2.A.does B.takes C.plays D.makes
3.A.lift B.carry C.bring D.raise
4.A.uses B.takes C.borrows D.applies
5.A.related B.similar C.opposite D.different
6.A.read B.write C.receive D.develop
7.A.form B.turn C.become D.produce
8.A.pass B.show C.express D.display
9.A.fit B.suit C.match D.connect
10.A.acts B.explains C.plays D.takes
11.A.By B.In C.With D.Through
12.A.give B.forget C.think D.lose
13.A.running B.hoping C.growing D.improving
14.A.quickly B.hard C.correctly D.successfully
15.A.me B.us C.you D.them
试卷第 1 页,共 3 页
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读三篇短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Would you like to visit the City Zoo with your family Here is some useful information for planning a visit
to the City Zoo.
Online Booking
Tickets can be booked online. Booking starts from Monday, June 9th, 2025.
Opening Hours
The City Zoo is open every day from 8:30 a.m. to 5:00 p.m.
Ticket Prices
Adults: 15 yuan
Students and children over 6: 8 yuan
Children under 6: free
Safety Rules
Feeding the animals is not allowed.
Don’t run or shout loudly in the zoo.
Umbrellas larger than 50 cm in diameter (直径) are not allowed.
16.When can people start to book tickets to the City Zoo online
A.On April 15th, 2025. B.On June 9th, 2025.
C.On October 31st, 2025. D.On August 1st, 2025.
17.How long is the City Zoo open each day
A.For 7.5 hours. B.For 8 hours. C.For 8.5 hours. D.For 9 hours.
18.How much should Mr. and Mrs. Smith pay if they take their 7-year-old son to visit the City Zoo
A.23 yuan. B.25 yuan. C.30 yuan. D.38 yuan.
19.Which of the following is TRUE according to the text
A.You can feed the animals in the City Zoo.
B.You can run and play games in the zoo freely.
C.You can’t take an umbrella larger than 50 cm in diameter into the zoo.
试卷第 1 页,共 3 页
D.You can enter the zoo at 5:45 p.m. on opening days.
20.What is the main purpose of the text
A.To ask more people to visit the City Zoo.
B.To introduce different animals in the City Zoo.
C.To compare different prices of visiting the City Zoo.
D.To give some information about visiting the City Zoo.
B
For more than a month, the world has been very excited about a new AI model called DeepSeek-R1. The
company behind it, also called DeepSeek, is a business based in Hangzhou, Zhejiang.
The new AI first appeared on January 20th. In just one week, it beat OpenAI’s ChatGPT and became
number one free application (应用) in the App Store. What is so special about it
According to DeepSeek, the new AI model is as good at difficult activities like math as other big-time
models. But it needs much less computing power (算力) to do that. It is also the cheapest of its kind and took only
about 5.57 million US dollars (40.58 million yuan) to make. That is way less than the hundreds of millions or
even billions that US businesses have to spend on making similar AI models, said Marc Andreessen, a technology
expert in the US.
The achievement was largely due to an idea the scientist had while they trained it. Instead of using the
traditional ways, DeepSeek mainly uses Reinforcement Learning (RL, 强化学习). It helps AI learn by working
out the right way to do things on its own to get points. This makes R1 better at reasoning and solving hard
problems.
What’s more, DeepSeek-R1 is open-source (开源的). Everyone is free to get a copy of its code (代码).
They can also change the code to meet their own needs. Being open-source is very important for sharing
knowledge and making technology better for everyone, said Liang Wenfeng, who set up DeepSeek.
21.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.DeepSeek-R1. B.OpenAI. C.ChatGPT. D.App Store.
22.What is one of the strong points of DeepSeek-R1 compared to other AI models
A.It’s cheaper to develop. B.It’s smarter than others.
C.It’s better at difficult activities. D.It’s quicker in solving problems.
23.How does DeepSeek-R1 learn
试卷第 1 页,共 3 页
A.In a traditional way. B.Through solving hard problems.
C.By finding the right way to do things independently.D.By following all kinds of orders from its creators.
24.Why is it important that DeepSeek-R1 is open-source
A.It makes AI safer. B.It creates new knowledge.
C.It makes AI cheaper. D.It makes the use of AI wider.
25.What is the theme of the passage
A.The importance of open-source code. B.The challenges faced by DeepSeek-R1.
C.The differences between AI models. D.The introduction to DeepSeek-R1.
C
In a film set in China, a 69-year-old actor is playing the part of a wealthy family leader in the show
Grandma’s Moon.
Grandma’s Moon is not a movie or even a television show. Instead, it is a series of short videos, and it is
called the micro drama (微短剧). A micro drama can be completed in just six days. It is made for easy watching
on mobile phones. Each episode (集) is only a few minutes long.
Most of the people watching Grandma’s Moon are middle-aged workers or retired people. They do not
need to go to the movie theaters any more. And it is so easy to hold a mobile phone and watch something
whenever you want.
It is reported that China’s micro drama industry is worth $5 billion. Micro dramas can be made quickly
with little money. That is the biggest advantage of micro dramas. The first few episodes are usually free. But to
watch the whole micro drama, people may have to pay money to watch the rest episodes. Micro dramas are
successful not only for their story-telling methods but also for their interesting plots (情节).
Experts say micro dramas are successfully competing with China’s film industry. The micro drama leader
is the app Kuaishou.60 percent of the top 50 Chinese micro dramas came from the app last year. Douyin is also
popular with micro drama fans. Other Chinese social media apps like Xiaohongshu and Bilibili plan to make more
micro dramas.
Nowadays, China’s micro dramas are very popular in many other countries, such as the United States,
Japan and South Korea. “China discovered this audience (观众) first,” said Layla Cao, a Chinese producer based
in Los Angeles.
26.Where can people easily watch micro dramas
试卷第 1 页,共 3 页
A.On televisions. B.In the cinema. C.On mobile phones. D.In the library.
27.What is the biggest advantage of micro dramas
A.They cost little time and money. B.They have many interesting plots.
C.They have good story-telling methods. D.They can be watched on mobile phones.
28.What do we know from the text
A.Grandma’ s Moon is a kind of television show.
B.We can watch micro dramas for free all the time.
C.China’s Micro dramas has spread to many other countries now.
D.Sixty percent of the top 50 Chinese micro dramas came from Douyin last year.
29.What is the main idea of the text
A.How China’s micro dramas are made.
B.The development of China’s micro dramas.
C.Who loves watching China’s micro dramas best.
D.Which apps people can use to watch micro dramas.
30.In which part of the website can we read this text
A.Sports. B.History. C.Travel. D.Culture.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有
一项为多余选项。
Most students have 10-minute breaks between two classes. They can exercise, talk with friends and relax
during the time. But think about this: It’s 8:55 a.m. and the bell is ringing. 31 Then you need to run to
the computer room for the next class. To get there on time, you even don’t have time to go to the restroom. What’s
worse, some schools don’t let the students leave the classroom during the breaks. There is something wrong with
these short ten-minute breaks. 32
Then how can students have a real rest 33 For example, in Beijing, primary and middle schools
put in another five minutes to break time. This way, students have more time to relax, rest and play outside. This
can help them keep healthy and energetic.
To help students use their break time better, many schools are working hard. For example, a primary school
builds a climbing wall for its students. 34 Students can do some farm work there. like growing
试卷第 1 页,共 3 页
tomatoes, potatoes and strawberries.
35 They refresh our minds, develop friendships, and keep us active. These moments of fun
prepare us to learn better and make school life brighter. A proper rest truly leads to greater success!
A.Another builds a “Happy Farm”.
B.Now, it’s time to make a change.
C.Students can’t go outside to relax.
D.Some schools have made new rules.
E.Breaks between classes play an important role.
F.You just finish an English class.
三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填
一词,每词限用一次。
around fast call start place if safe drive easy comfortable
China has the biggest and 36 high-speed train network (网络) in the world. It 37 in
2008 with a train that could go really fast, between Beijing and Tianjin. Now, China has over 40,000 kilometers of
high-speed tracks, that’s like going 38 the Earth almost one whole time!
These trains are 39 Fuxing Hao and they can go as fast as 350 kilometers per hour, which is like
running 350 big steps every minute! They are safe, too. They have lots of special things to keep passengers
40 , like lots of safety checks and a system (系统) that can stop the train 41 something goes wrong.
China’s high-speed trains are also very 42 . They have more space inside and even trains that can
work in very cold 43 . They use special technology from China’s own satellites (卫星) to drive without
a 44 .
So, China’s high-speed trains are not just fast, they’re also safe and smart. They help people travel 45
all over China and make everyone’s journey faster and more fun.
四、读写结合(共两节,满分25分)
试卷第 1 页,共 3 页
第一节任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题(请注意每小题的词数要求)。
My family has always had family dinners, as far as I can remember. Since I was a little boy, my mother has
insisted (坚持) that we attend family dinners at least once a week. Every Sunday, my mother would prepare a lot
of food and bring it to my grandma’s house. We would wait for more family members to come before eating
together at the table, my grandma’s dinner table.
I used to feel that was a silly little tradition. But now I find it’s fantastic to get together as a family to talk
about anything and everything after a long week of school and work. Every time I sit at the dinner table, my
grandma’s dinner table, I look around and find so many people who truly love me. It’s a love that feels so good.
For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect with each other.
I finally realize the true meaning of this tradition. It’s not about the dinners or activities. It’s about family, a
group of people who care about each other. All the memories (记忆) around my grandma’s dinner table will last
forever.
Now, I’m always expecting Sunday to arrive.
46.The writer’s family members get together for dinner . (不超过 5 词)
47.Dinner means to the writer . (不超过 10 词)
48.Fill in the blanks according to the passage.
Have family dinners at my grandma’s dinner table
Feelings
In the past Now
I used to feel that . (不超 It’s about family, a group of people . (不超
过 5 词) 过 5 词)
49.What’s your understanding of “my grandma’s dinner table” Use your own words.
. (不超过 10 词)
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
在 2025 年央视春晚的舞台上,宇树科技的人形机器人成为了全场瞩目的焦点。这些身高约 1.5 米的
机器人身着鲜艳的大花袄,头戴传统头饰,与真人演员共同演绎了一段充满活力的秧歌舞蹈《秧 Bot》。为
试卷第 1 页,共 3 页
此,你班英语主题班会围绕“畅想机器人”这一话题展开讨论,请你根据下列写作要点写一篇短文,谈谈你
想要的机器人。
写作要点:1. What does the robot you want look like
2. What can it do for you (At least three points)
3. What impact (影响) will it have on your life
要求:1. 短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2. 短文中不能出现真实的人名、校名、地名等信息;
3. 词数 80 左右,短文开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! There will be more and more robots in the future.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
_________
试卷第 1 页,共 3 页2025 年中考模拟考试(湖北统考卷)
英语
(考试时间:100 分钟 试卷满分:90 分)
★祝 考 试 顺 利 ★
本卷·热点话题:完形填空介绍了配音演员吕艳婷在《哪吒 2》中的配音工作,强调声音对电影体
验的重要性以及配音演员的专业要求。阅读理解B 篇介绍了杭州深度求索公司开发的 AI 模型 DeepSeek-R1
的特点和优势。阅读理解 C 篇介绍了中国微短剧的兴起、特点、优势及其在全球的发展。阅读还原讲述了
学生课间十分钟休息存在的问题,如时间紧张、部分学校不允许学生课间离开教室等,还介绍了一些学校
为让学生更好休息所采取的措施,强调课间休息的重要性。选词填空介绍了中国高速铁路网络的发展、特
点及其优势。书面表达 2025 年央视春晚的舞台上,宇树科技的人形机器人成为了全场瞩目的焦点。为此,
你班英语主题班会围绕“畅想机器人”这一话题展开讨论,请你写一篇短文,谈谈你想要的机器人。
_____________________________________________________________________________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘
贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试
卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸
和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。
____________________________________________________________________________
笔试部分(90分)
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When people think about movies, they often focus on what they see. 1 , what they hear also
2 a crucial (至关重要的) part in making the complete viewing experience. The voices behind the characters
are like magic wands that 3 them to life. Lv Yanting, 37, the voice actor of little Ne Zha in Ne Zha 2,
4 her voice to create a vivid character who fights against fate.
试卷第 1 页,共 3 页
“Dubbing is extremely 5 to acting,” Lv explained. Before starting, voice actors 6 the
script (剧本). After careful reading, they 7 their own understanding of the story and the character.
During the dubbing, Lv has to 8 the character’s emotions precisely. Additionally (另外), she must
9 her voice perfectly with the animation’s scenes. “The director plays an important role. He 10
the story and scenes on set. 11 his guidance (指导), we work together to 12 our best
performance.”
Lv firmly believes it is very important to keep 13 as a voice actor. “We should enhance (增进)
our understanding, gain more life experiences, and develop different views. With these things and our professional
skills, we can 14 act out different roles.”
Lv is thankful for being part of this great project. She could show all the skills she had learned. However,
she also thinks that getting such a chance requires a bit of luck. It’s always hard to find roles that perfectly suit her.
For young people who want to enter the voice acting industry, Lv gave her advice: If you truly love it, give
it your all. You may not know what the future holds, but you can make the most of the present. As Ne Zha 2 says,
“Who you are is only up to 15 .”
1.A.However B.Therefore C.Moreover D.Otherwise
2.A.does B.takes C.plays D.makes
3.A.lift B.carry C.bring D.raise
4.A.uses B.takes C.borrows D.applies
5.A.related B.similar C.opposite D.different
6.A.read B.write C.receive D.develop
7.A.form B.turn C.become D.produce
8.A.pass B.show C.express D.display
9.A.fit B.suit C.match D.connect
10.A.acts B.explains C.plays D.takes
11.A.By B.In C.With D.Through
12.A.give B.forget C.think D.lose
13.A.running B.hoping C.growing D.improving
14.A.quickly B.hard C.correctly D.successfully
15.A.me B.us C.you D.them
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】
1.A 2.C 3.C 4.A 5.B 6.C 7.A 8.C 9.C 10.B 11.C 12.
A 13.D 14.D 15.C
【导语】本文介绍了配音演员吕艳婷在《哪吒 2》中的配音工作,强调声音对电影体验的重要性以及配音
演员的专业要求。
1.句意:然而,他们所听到的也在创造完整观影体验中起着至关重要的作用。
However 但是;Therefore 因此;Moreover 此外;Otherwise 否则。根据“they often focus on what they see.”
和“what they hear”可知,前后表示转折关系,看到的很重要,但是听到的也很重要。此处需用表示转折关
系的副词 However。故选 A。
2.句意:然而,他们所听到的也在创造完整观影体验中起着至关重要的作用。
does 做;takes 拿;plays 扮演;makes 制作。根据“a crucial (至关重要的) part”可知,此处指听到的东西在
观影体验中起重要作用。play a part in“在……中起作用”,固定搭配。故选 C。
3.句意:角色背后的声音就像魔杖一样给赋予它们生命。
lift 举起;carry 携带;bring 带来;raise 提高。根据“them to life”可知,此处指配音演员的声音赋予角色生
命。bring…to life“赋予……生命”,固定搭配。故选 C。
4.句意:37 岁的吕艳婷是《哪吒 2》中小哪吒的配音演员,她用自己的声音塑造了一个与命运抗争的生
动角色。
uses 使用;takes 拿;borrows 借;applies 应用。根据“her voice to create a vivid character”可知,此处指配音
演员用声音塑造角色。故选 A。
5.句意:“配音和表演非常相似。”吕艳婷解释道。
related 相关的;similar 相似的;opposite 相反的;different 不同的。根据“Dubbing is extremely”和“After careful
reading”可知,此处强调配音和表演的相似性,配音跟表演相似也要阅读剧本和理解角色等。故选 B。
6.句意:在开始前,配音演员会收到剧本。
read 阅读;write 写;receive 接收;develop 发展。根据“the script”和“After careful reading”可知,此处指配
音演员配音前要先收到剧本,然后阅读。故选 C。
7.句意:仔细阅读后,他们对故事和人物形成了自己的理解。
form 形成;turn 转动;become 变成;produce 生产。根据“their own understanding of the story and the character.”
可知,此处指通过阅读剧本形成自己的理解。故选 A。
8.句意:在配音过程中,吕艳婷必须精确表达角色的情感。
pass 传递;show 展示;express 表达;display 展示。根据“the character’s emotions”可知,此处指用声音表达
试卷第 1 页,共 3 页
情感。故选 C。
9.句意:另外,她必须让自己的声音与动画场景完美匹配。
fit 适合;suit 适合;match 匹配;connect 连接。根据“her voice perfectly with the animation’s scenes.”可知,
配音要让声音与场景匹配。match sth with sth“使……与……匹配”,固定搭配。故选 C。
10.句意:他在片场解释故事和场景。
acts 表演;explains 解释;plays 扮演;takes 拿。根据“the story and scenes”和“his guidance”可知,导演要向
配音演员解释故事场景。故选 B。
11.句意:在他的指导下,我们共同努力呈现最佳表演。
By 通过;In 在……里;With 用;Through 通过。根据“his guidance”和“we work together”可知,配音演员在
导演的指导下进行配音。with one’s guidance“在某人的指导下”,固定搭配。故选 C。
12.句意:在他的指导下,我们共同努力呈现最佳表演。
give 给;forget 忘记;think 思考;lose 失去。根据“our best performance.”可知,此处指导演和配音演员一
起合作给出最好的表演。故选 A。
13.句意:吕艳婷坚信作为配音演员不断提高自己非常重要。
running 奔跑;hoping 希望;growing 成长;improving 改进,提高。根据“We should enhance (增进) our
understanding, gain more life experiences, and develop different views.”和“With these things and our professional
skills”可知,此处指配音演员要提高自己的专业技能。故选 D。
14.句意:凭借这些事情和专业能力,我们能成功演绎不同角色。
quickly快速地;hard努力地;correctly正确地;successfully成功地。根据“With these things and our professional
skills”可知,此处指用专业技能等成功演绎角色。故选 D。
15.句意:正如《哪吒 2》所说:“你是谁只有你自己说了才算。”
me 我;us 我们;you 你;them 他们。根据“You may not know what the future holds, but you can make the most
of the present.”和“Who you are is only up to”可知,此句主语为“you”,宾语要与主语保持一致,表示你是谁
只取决于你自己。故选 C。
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读三篇短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Would you like to visit the City Zoo with your family Here is some useful information for planning a visit
试卷第 1 页,共 3 页
to the City Zoo.
Online Booking
Tickets can be booked online. Booking starts from Monday, June 9th, 2025.
Opening Hours
The City Zoo is open every day from 8:30 a.m. to 5:00 p.m.
Ticket Prices
Adults: 15 yuan
Students and children over 6: 8 yuan
Children under 6: free
Safety Rules
Feeding the animals is not allowed.
Don’t run or shout loudly in the zoo.
Umbrellas larger than 50 cm in diameter (直径) are not allowed.
16.When can people start to book tickets to the City Zoo online
A.On April 15th, 2025. B.On June 9th, 2025.
C.On October 31st, 2025. D.On August 1st, 2025.
17.How long is the City Zoo open each day
A.For 7.5 hours. B.For 8 hours. C.For 8.5 hours. D.For 9 hours.
18.How much should Mr. and Mrs. Smith pay if they take their 7-year-old son to visit the City Zoo
A.23 yuan. B.25 yuan. C.30 yuan. D.38 yuan.
19.Which of the following is TRUE according to the text
A.You can feed the animals in the City Zoo.
B.You can run and play games in the zoo freely.
C.You can’t take an umbrella larger than 50 cm in diameter into the zoo.
D.You can enter the zoo at 5:45 p.m. on opening days.
20.What is the main purpose of the text
A.To ask more people to visit the City Zoo.
B.To introduce different animals in the City Zoo.
C.To compare different prices of visiting the City Zoo.
试卷第 1 页,共 3 页
D.To give some information about visiting the City Zoo.
【答案】16.B 17.C 18.D 19.C 20.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了城市动物园的参观信息,包括在线订票时间、开放时间、票价和
安全规则。
16.细节理解题。根据“Online Booking”和“Booking starts from Monday, June 9th, 2025”可知,在线订票开始
日期为 2025 年 6 月 9 日。故选 B。
17.细节理解题。根据“The City Zoo is open every day from 8:30 a.m. to 5:00 p.m.”可知,开放时间为早上 8:30
到下午 5:00,时长为 8.5 小时。故选 C。
18.细节理解题。根据“Ticket Prices”和“Adults: 15 yuan”以及“Students and children over 6: 8 yuan”可知,成
人票价为 15 元每人,6 岁以上儿童票价为 8 元每人。史密斯夫妇是两个成年人,带 7 岁儿子去动物园需支
付 15×2+8=38 元。故选 D。
19.细节理解题。根据“Umbrellas larger than 50 cm in diameter are not allowed”可知,不能携带直径超过 50
厘米的雨伞进入动物园。故选 C。
20.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了城市动物园的在线订票时间、开放时间、票价及安全规
则等实用信息,目的是提供一些参观城市动物园的信息。故选 D。
B
For more than a month, the world has been very excited about a new AI model called DeepSeek-R1. The
company behind it, also called DeepSeek, is a business based in Hangzhou, Zhejiang.
The new AI first appeared on January 20th. In just one week, it beat OpenAI’s ChatGPT and became
number one free application (应用) in the App Store. What is so special about it
According to DeepSeek, the new AI model is as good at difficult activities like math as other big-time
models. But it needs much less computing power (算力) to do that. It is also the cheapest of its kind and took only
about 5.57 million US dollars (40.58 million yuan) to make. That is way less than the hundreds of millions or
even billions that US businesses have to spend on making similar AI models, said Marc Andreessen, a technology
expert in the US.
The achievement was largely due to an idea the scientist had while they trained it. Instead of using the
traditional ways, DeepSeek mainly uses Reinforcement Learning (RL, 强化学习). It helps AI learn by working
out the right way to do things on its own to get points. This makes R1 better at reasoning and solving hard
problems.
试卷第 1 页,共 3 页
What’s more, DeepSeek-R1 is open-source (开源的). Everyone is free to get a copy of its code (代码).
They can also change the code to meet their own needs. Being open-source is very important for sharing
knowledge and making technology better for everyone, said Liang Wenfeng, who set up DeepSeek.
21.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.DeepSeek-R1. B.OpenAI. C.ChatGPT. D.App Store.
22.What is one of the strong points of DeepSeek-R1 compared to other AI models
A.It’s cheaper to develop. B.It’s smarter than others.
C.It’s better at difficult activities. D.It’s quicker in solving problems.
23.How does DeepSeek-R1 learn
A.In a traditional way. B.Through solving hard problems.
C.By finding the right way to do things independently.D.By following all kinds of orders from its creators.
24.Why is it important that DeepSeek-R1 is open-source
A.It makes AI safer. B.It creates new knowledge.
C.It makes AI cheaper. D.It makes the use of AI wider.
25.What is the theme of the passage
A.The importance of open-source code. B.The challenges faced by DeepSeek-R1.
C.The differences between AI models. D.The introduction to DeepSeek-R1.
【答案】21.A 22.A 23.C 24.D 25.D
【导语】本文主要介绍了杭州深度求索公司开发的 AI 模型 DeepSeek-R1 的特点和优势。
21.代词指代题。根据“...about a new AI model called DeepSeek-R1”和“The new AI first appeared on January
20th...What is so special about it ”可知,此处 it 指代前文提到的新的人工智能模型——DeepSeek-R1。故选 A。
22.细节理解题。根据“It is also the cheapest of its kind and took only about 5.57 million US dollars (40.58
million yuan) to make.”可知,与其他 AI 模型相比,DeepSeek-R1 的研发经费更少。故选 A。
23.细节理解题。根据“It helps AI learn by working out the right way to do things on its own to get points.”可知,
DeepSeek-R1 学习主要靠自行摸索做事的正确方法。故选 C。
24.推理判断题。根据“DeepSeek-R1 is open-source. Everyone is free to get a copy of its code.”可知,开源的
DeepSeek-R1 让每个人都可以免费获得它的代码,因此这样可以让它被更广泛地应用。故选 D。
25.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了 DeepSeek-R1 的相关内容,包括其研发、自我强化学习
及应用等。故选 D。
试卷第 1 页,共 3 页
C
In a film set in China, a 69-year-old actor is playing the part of a wealthy family leader in the show
Grandma’s Moon.
Grandma’s Moon is not a movie or even a television show. Instead, it is a series of short videos, and it is
called the micro drama (微短剧). A micro drama can be completed in just six days. It is made for easy watching
on mobile phones. Each episode (集) is only a few minutes long.
Most of the people watching Grandma’s Moon are middle-aged workers or retired people. They do not
need to go to the movie theaters any more. And it is so easy to hold a mobile phone and watch something
whenever you want.
It is reported that China’s micro drama industry is worth $5 billion. Micro dramas can be made quickly
with little money. That is the biggest advantage of micro dramas. The first few episodes are usually free. But to
watch the whole micro drama, people may have to pay money to watch the rest episodes. Micro dramas are
successful not only for their story-telling methods but also for their interesting plots (情节).
Experts say micro dramas are successfully competing with China’s film industry. The micro drama leader
is the app Kuaishou.60 percent of the top 50 Chinese micro dramas came from the app last year. Douyin is also
popular with micro drama fans. Other Chinese social media apps like Xiaohongshu and Bilibili plan to make more
micro dramas.
Nowadays, China’s micro dramas are very popular in many other countries, such as the United States,
Japan and South Korea. “China discovered this audience (观众) first,” said Layla Cao, a Chinese producer based
in Los Angeles.
26.Where can people easily watch micro dramas
A.On televisions. B.In the cinema. C.On mobile phones. D.In the library.
27.What is the biggest advantage of micro dramas
A.They cost little time and money. B.They have many interesting plots.
C.They have good story-telling methods. D.They can be watched on mobile phones.
28.What do we know from the text
A.Grandma’ s Moon is a kind of television show.
B.We can watch micro dramas for free all the time.
C.China’s Micro dramas has spread to many other countries now.
D.Sixty percent of the top 50 Chinese micro dramas came from Douyin last year.
试卷第 1 页,共 3 页
29.What is the main idea of the text
A.How China’s micro dramas are made.
B.The development of China’s micro dramas.
C.Who loves watching China’s micro dramas best.
D.Which apps people can use to watch micro dramas.
30.In which part of the website can we read this text
A.Sports. B.History. C.Travel. D.Culture.
【答案】26.C 27.A 28.C 29.B 30.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国微短剧的兴起、特点、优势及其在全球的发展。
26.细节理解题。根据文章第 2 段“it is made for easy watching on mobile phones”可知,微短剧是为手机观
看设计的。故选 C。
27.细节理解题。根据文章第 4 段“Micro dramas can be made quickly with little money. That is the biggest
advantage of micro dramas”可知,微短剧的最大优势是制作时间短、成本低。故选 A。
28.细节理解题。根据文章最后一段“Nowadays, China’s micro dramas are very popular in many other countries”
可知,中国微短剧已传播到其他国家。故选 C。
29.主旨大意题。全文围绕中国微短剧的发展(兴起、特点、市场表现及国际传播)展开。故选 B。
30.推理判断题。微短剧属于文化娱乐产品,最可能出现在“文化”板块。故选 D。
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有
一项为多余选项。
Most students have 10-minute breaks between two classes. They can exercise, talk with friends and relax
during the time. But think about this: It’s 8:55 a.m. and the bell is ringing. 31 Then you need to run to
the computer room for the next class. To get there on time, you even don’t have time to go to the restroom. What’s
worse, some schools don’t let the students leave the classroom during the breaks. There is something wrong with
these short ten-minute breaks. 32
Then how can students have a real rest 33 For example, in Beijing, primary and middle schools
put in another five minutes to break time. This way, students have more time to relax, rest and play outside. This
can help them keep healthy and energetic.
To help students use their break time better, many schools are working hard. For example, a primary school
试卷第 1 页,共 3 页
builds a climbing wall for its students. 34 Students can do some farm work there. like growing
tomatoes, potatoes and strawberries.
35 They refresh our minds, develop friendships, and keep us active. These moments of fun
prepare us to learn better and make school life brighter. A proper rest truly leads to greater success!
A.Another builds a “Happy Farm”.
B.Now, it’s time to make a change.
C.Students can’t go outside to relax.
D.Some schools have made new rules.
E.Breaks between classes play an important role.
F.You just finish an English class.
【答案】31.F 32.C 33.D 34.A 35.E
【导语】本文主要讲述了学生课间十分钟休息存在的问题,如时间紧张、部分学校不允许学生课间离开教
室等,还介绍了一些学校为让学生更好休息所采取的措施,强调课间休息的重要性。
31.根据“It’s 8:55 a.m. and the bell is ringing…Then you need to run to the computer room for the next class”可
知,前面提到上课铃响,后面说要跑去下节课教室,此处是描述上完一节课的情景,选项 F“你刚上完一
节英语课.”,符合语境。故选 F。
32.根据“There is something wrong with these short ten-minute breaks…Then how can students have a real rest”
可知,前面指出课间休息存在问题,下一段提到学生如何才能获得真正的休息,此处应该是说学生没有办
法休息,选项 C“学生没时间到外面休息。”,符合语境。故选 C。
33.根据“Then how can students have a real rest…For example, in Beijing, primary and middle schools put in
another five minutes to break time.”可知,前面提出如何让学生真正休息的问题,后面举例说明学校做法,
此处是说一些学校制定了新规则,选项 D“一些学校制定了新规则。”,符合语境。故选 D。
34.根据“a primary school builds a climbing wall for its students…Students can do some farm work there”可知,
前面提到一所学校建攀岩墙,后面说学生可以做农活,此处是另一所学校的举措,选项 A“另一所学校建
了一个‘开心农场’。”,符合语境。故选 A。
35.根据“They refresh our minds, develop friendships, and keep us active. These moments of fun prepare us to
learn better and make school life brighter.”可知,这里在强调课间休息的作用,选项 E“课间休息起着重要作
用。”,符合语境。故选 E。
试卷第 1 页,共 3 页
三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填
一词,每词限用一次。
around fast call start place if safe drive easy comfortable
China has the biggest and 36 high-speed train network (网络) in the world. It 37 in
2008 with a train that could go really fast, between Beijing and Tianjin. Now, China has over 40,000 kilometers of
high-speed tracks, that’s like going 38 the Earth almost one whole time!
These trains are 39 Fuxing Hao and they can go as fast as 350 kilometers per hour, which is like
running 350 big steps every minute! They are safe, too. They have lots of special things to keep passengers
40 , like lots of safety checks and a system (系统) that can stop the train 41 something goes wrong.
China’s high-speed trains are also very 42 . They have more space inside and even trains that can
work in very cold 43 . They use special technology from China’s own satellites (卫星) to drive without
a 44 .
So, China’s high-speed trains are not just fast, they’re also safe and smart. They help people travel 45
all over China and make everyone’s journey faster and more fun.
【答案】
36.fastest 37.started 38.around 39.called 40.safe 41.if 42.comfortable 43.
places 44.driver 45.easily
【导语】本文主要介绍了中国高速铁路网络的发展、特点及其优势。
36.句意:中国拥有世界上最大、最快的高速铁路网络。根据“the biggest and ... high-speed train network (网
络) in the world.”及备选词可知,是指最大、最快的高速铁路网络,用形容词最高级 fastest“最快的”,作定
语。故填 fastest。
37.句意:它始于 2008 年,当时有一列火车可以在北京和天津之间快速行驶。根据“in 2008”及备选词可知,
是指开始于 2008 年,时态是一般过去时,动词用过去式 started“开始”。故填 started。
38.句意:现在,中国拥有超过 40,000 公里的高速铁路,这几乎相当于绕地球一圈!根据“going ... the Earth”
可知,此处是 go around“ 绕行”,固定短语。故填 around。
试卷第 1 页,共 3 页
39.句意:这些列车被称为复兴号,它们的速度可以达到每小时 350 公里,这就像每分钟跑 350 大步一样!
根据“These trains are ... Fuxing Hao”可知,此处是这些列车被叫做复兴号,用过去分词 called“叫做”与 are
构成一般现在时的被动语态。故填 called。
40.句意:它们有很多特殊的东西来确保乘客的安全,比如很多安全检查和一个系统,如果出现问题,系
统可以停止列车。根据“like lots of safety checks and a system”可知,是指保证乘客安全,safe“安全的”,keep
+宾语+形容词“使……怎么样”。故填 safe。
41.句意:它们有很多特殊的东西来确保乘客的安全,比如很多安全检查和一个系统,如果出现问题,系
统可以停止列车。空后句是前句的条件,用 if“如果”,引导条件状语从句。故填 if。
42.句意:中国的高速列车也非常舒适。根据“They have more space inside and even trains that can work in very
cold ...”及备选词可知,是指列车上也很舒适,用形容词 comfortable“舒适的”,作表语。故填 comfortable。
43.句意:它们有更多的内部空间,甚至列车可以在非常寒冷的地方运行。根据“in very cold”可知,是指
在寒冷的地方,用名词复数 places“地方”,表泛指。故填 places。
44.句意:它们使用中国自己的卫星的特殊技术来驾驶,无需司机。根据“They use special technology from
China’s own satellites (卫星) to drive”及备选词可知,是指没有司机,a 后跟名词单数 driver“司机”。故填 driver。
45.句意:它们帮助人们在中国各地轻松旅行,使每个人的旅程更快、更有趣。根据“They help people
travel ... all over China”及备选词可知,是指帮助人们轻松旅行,用副词easily“轻松地”,修饰动词。故填easily。
四、读写结合(共两节,满分25分)
第一节任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题(请注意每小题的词数要求)。
My family has always had family dinners, as far as I can remember. Since I was a little boy, my mother has
insisted (坚持) that we attend family dinners at least once a week. Every Sunday, my mother would prepare a lot
of food and bring it to my grandma’s house. We would wait for more family members to come before eating
together at the table, my grandma’s dinner table.
I used to feel that was a silly little tradition. But now I find it’s fantastic to get together as a family to talk
about anything and everything after a long week of school and work. Every time I sit at the dinner table, my
grandma’s dinner table, I look around and find so many people who truly love me. It’s a love that feels so good.
For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect with each other.
I finally realize the true meaning of this tradition. It’s not about the dinners or activities. It’s about family, a
group of people who care about each other. All the memories (记忆) around my grandma’s dinner table will last
试卷第 1 页,共 3 页
forever.
Now, I’m always expecting Sunday to arrive.
46.The writer’s family members get together for dinner . (不超过 5 词)
47.Dinner means to the writer . (不超过 10 词)
48.Fill in the blanks according to the passage.
Have family dinners at my grandma’s dinner table
Feelings
In the past Now
I used to feel that . (不超 It’s about family, a group of people . (不超
过 5 词) 过 5 词)
49.What’s your understanding of “my grandma’s dinner table” Use your own words.
. (不超过 10 词)
【答案】46.at least once a week 47.a chance to reconnect with each other 48. was a silly little
tradition who care about each other 49.It is the place full of family love.
【导语】本文作者讲述了自己对家庭聚餐的看法的变化。
46.根据“Since I was a little boy, my mother has insisted (坚持) that we attend family dinners at least once a
week.”可知作者的家人们每周至少聚餐一次。故填 at least once a week。
47.根据“For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect with each other.”可知对作者来说,晚餐不
仅仅是一顿饭,还是家人彼此重新联系的机会。故填 a chance to reconnect with each other。
48.根据“I used to feel that was a silly little tradition.”以及“It’s about family, a group of people who care about
each other.”可知作者过去觉得家庭聚餐是个愚蠢的小传统,现在觉得这是关于家庭,一群相互关心的人。
故填 was a silly little tradition;who care about each other。
49.根据“Every time I sit at the dinner table, my grandma’s dinner table, I look around and find so many people
who truly love me. It’s a love that feels so good.”可知奶奶的餐桌是一个充满家庭爱的地方。故填 It is the place
full of family love.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
在 2025 年央视春晚的舞台上,宇树科技的人形机器人成为了全场瞩目的焦点。这些身高约 1.5 米的
试卷第 1 页,共 3 页
机器人身着鲜艳的大花袄,头戴传统头饰,与真人演员共同演绎了一段充满活力的秧歌舞蹈《秧 Bot》。为
此,你班英语主题班会围绕“畅想机器人”这一话题展开讨论,请你根据下列写作要点写一篇短文,谈谈你
想要的机器人。
写作要点:1. What does the robot you want look like
2. What can it do for you (At least three points)
3. What impact (影响) will it have on your life
要求:1. 短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2. 短文中不能出现真实的人名、校名、地名等信息;
3. 词数 80 左右,短文开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! There will be more and more robots in the future.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
_________
【答案】例文
Hello, everyone! There will be more and more robots in the future. And I believe I will have one. It will
look like a dog because I like dogs very much. It will be able to do a lot of things for me. First, it can help me with
my English study so I can talk with it to practice my spoken English. Second, it can cook different kinds of dishes
for my family. In this way, my mom won’t get very tired. Finally, when I feel sad, it will talk with me like a friend
and make me happy.
With this robot, my life will become much easier and more enjoyable. I won’t need to worry about
housework or cooking, and I can spend more time on my hobbies and studies. I believe this robot will be my best
friend and a great helper in my life.
【详解】[总体分析]
试卷第 1 页,共 3 页
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏“要点”中需要描述其对自己生活的影响,注意不要遗漏要点。
[写作步骤]
第一步,介绍机器人的外观;
第二步,例举三项机器人能为自己做的事;
第三步,介绍机器人对自己生活的影响。
[亮点词汇]
①look like 看起来像
②be able to do 能做……
③help sb with sth 在某方面帮助某人
④different kinds of 各种各样的
⑤worry about 担心
[高分句型]
①It will look like a dog because I like dogs very much. (because 引导原因状语从句)
②Finally, when I feel sad, it will talk with me like a friend and make me happy. (when 引导时间状语从句)
③I believe this robot will be my best friend and a great helper in my life. (省略引导词 that 的宾语从句)
that 的宾语从句)
试卷第 1 页,共 3 页
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
