2025年中考英语冲刺模拟试卷-辽宁地区(含解析)

2025年中考英语冲刺模拟试卷(辽宁地区)
(满分90分)
一.阅读理解(共20小题,每小题2分,共40分)
第一节 阅读下面材料,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出最佳选项。
(2025·辽宁省抚顺市·模拟题)
A
Bring us home,in the name of love!
Do you want to have a pet for free?Cute animals are available for adoption (收养) at Sunlight Animal Shelter (庇护所) now! If you want to have one,you need to: √ love and care about animals. √have time to play with and take care of them √be able to afford their daily cost (food,toy and vaccine). √ bring them home and never give them up Hector Gender:male Age:3 Breed:bull dog Favorite activity:car rides Be like:energetic and smart Flufy Gender:female Age:5 Breed:American short hair cat Favorite toy:yam balls Be like:quiet and friendly to kids Time and place: Oct 1st~ Oct 31st Every Saturday at Sunlight Animal Shelter at Wanda Plaza in Xinfu,Fushun. Contact us:Follow us on Wechat.Join the group chat if you want to adopt other pets.
1.If you want to adopt a pet from Sunlight Animal Shelter,you should: ______
A. Love and care about animals.
B. Be able to drive to take the dog out.
C. Have kids to play with the cat.
D. By busy with work and have no time for anything else.
2.What do we know about Hector according to the text? ______
A. He is an American short hair cat. B. He likes playing with yarn balls.
C. He enjoys car rides. D. He is smart and friendly to kids.
3.Which one is NOT true according to the text? ______
A. People can adopt other pets from this shelter.
B. You can come to the shelter for adoption on any Saturday in October.
C. Fluffy the cat is a good choice for the families with kids.
D. It cost a lot of money to adopt a pet from this shelter.
4.What's the type of the text? ______
A. A report. B. An advertisement.
C. News. D. A letter.
【答案】A、C、D、B
【解析】(1)细节理解题。根据love and care about animals.(喜爱并且关心动物。)可知如果你想领养一只猫,你需要喜爱并且关心动物。故选A。
(2)细节理解题。根据Favorite activity:car rides(最喜欢的活动:游车河)可知Hector喜欢游车河。故选C。
(3)细节理解题。根据Do you want to have a pet for free?Cute animals are available for adoption (收养) at Sunlight Animal Shelter (庇护所) now!(你想免费拥有一只宠物吗?阳光动物收容所现在有可爱的动物供你领养!)可知在阳光动物收容所可以免费领养动物。故选D。
(4)推理判断题。根据Do you want to have a pet for free?Cute animals are available for adoption (收养) at Sunlight Animal Shelter (庇护所) now!(你想免费拥有一只宠物吗?阳光动物收容所现在有可爱的动物供你领养!)可知这是一篇关于免费领养动物的广告。故选B。
本文是一篇关于免费领养动物的广告。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
(2025·辽宁省抚顺市·模拟题)
B
One night in winter,a bear came into the city of Vancouver in Canada.It went around the streets and found some food in the trash bins(垃圾箱) and started eating.In the morning,someone saw the bear and called the police.They came and took the bear back to the mountains.The bear was returned safe and sound.
But what happens in other countries when big animals come into cities?In Cape Town,South Africa,baboons(佛佛) come into the city when they are hungry.Sometimes they go into houses and take food from fridges!They can scare people.But the city can be dangerous for baboons too.Sometimes,they die in traffic accidents.Human food is also very bad for their teeth.It has a lot of sugar.Now,there are baboon monitors(监视器) in Cape Town to help deal with the situation.
People also help return the animals to the countryside.In Moscow,there are 35,000 stray dogs(流浪狗).They live in parks,old houses,markets and train stations.Many people give them food and water.Some make small houses for the dogs in their gardens.This helps them in winter.In some cities,you can see birds,insects(昆虫),mice and squirrels(松鼠) every day.But sometimes,big animals can be dangerous.We need to stop them coming into cities without hurting them.
5.Where did the bear find food to eat in Vancouver,Canada? ______
A. In fridges. B. In trash bins. C. In cars. D. In restaurants.
6.What makes the city dangerous for baboons,according to the passage? ______
A. Human food. B. The police. C. Pollution. D. Hunters.
7.The stray dogs in Moscow show us that ______ .
A. people are stopping stray dogs from coming into cities
B. stray animals are hurting people in cities
C. many people care about stray dogs
D. the number of stray animals goes down
8.Which of the following would be the best title for the passage? ______
A. Wild animals in the world.
B. Dangerous big animals.
C. Wild and stray animals living in cities.
D. Small animals need people's care.
【答案】B、A、C、C
【解析】(1)细节理解题。根据第一段One night in winter,a bear came into the city of Vancouver in Canada.It went around the streets and found some food in the trash bins(垃圾箱) and started eating.(冬天的一个晚上,一只熊来到加拿大温哥华市。它绕着街道走了一圈,在垃圾桶里找到了一些食物,开始吃起来。)可知在加拿大温哥华,熊在垃圾桶里找到食物吃。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段But the city can be dangerous for baboons too.Sometimes,they die in traffic accidents.Human food is also very bad for their teeth.(但这座城市对狒狒来说也很危险。有时,他们死于交通事故。人类的食物对牙齿也非常有害。)可知人类的食物对狒狒来说很危险。故选A。
(3)细节理解题。根据最后一段In Moscow,there are 35,000 stray dogs(流浪狗).They live in parks,old houses,markets and train stations.Many people give them food and water.Some make small houses for the dogs in their gardens.(在莫斯科,有35000只流浪狗。它们生活在公园、老房子、市场和火车站。许多人给他们食物和水。有些人在花园里为狗建了小房子。)可知莫斯科的流浪狗向我们展示了许多人关心流浪狗。故选C。
(4)标题归纳题。文主要讲述了不同国家城市中野生动物进城的情况及应对措施。可知文章说的是生活在城市里的野生和流浪动物。故选C。
本文主要讲述了不同国家城市中野生动物进城的情况及应对措施。在加拿大温哥华,一只熊进城觅食后被安全送回山林;南非开普敦的狒狒因饥饿进入城市寻找食物,但面临交通事故和不健康食物的风险,当地设有狒狒监控员处理相关问题;莫斯科则有大量流浪狗,人们通过提供食物、水和住所帮助它们度过冬天。文章强调了在保护动物的同时,需要采取措施防止大型野生动物对城市造成危险。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
(2025·辽宁省鞍山市·模拟题)
C
Sunflower After-School Club
Are you too busy with work to pick up your children from school?Let them join the Sunflower After-School Club!
Activities Time Price
☆Do homework☆Review notes 5:30 pm—6:30 pm 30 yuan(50 yuan for two children)
☆Do homework ☆Review notes ☆Watch educational videos ☆Have dinner 5:30 pm—7:30 pm 50 yuan(80 yuan for two children)
We can take care of them on weekdays.
About our teachers
Our club teachers are well-trained and experienced,with at least 5 years of experience in taking care of children.
How to sign up(报名)
If you want your child to join the club,you can check out our website at www. and fill out the form.
You can pay online:both Alipay and WeChat Pay are accepted.
More information
If you want to know more about us,you can visit our club in person(Room 401,Teaching Building B) or call us at 88075492.
9.Who is the ad written for? ______
A. Students. B. Parents.
C. Teachers. D. The club members.
10.If Mr.Lee's three daughters want to join in the two-hour activity,she should pay ______ .
A. 90 yuan B. 130 yuan C. 150 yuan D. 240 yuan
11.How do children sign up for the club? ______
A. Make a phone call. B. Send an email.
C. Fill out the form. D. Go to the club in person.
12.We can use ______ to pay for the club.
A. Alipay and WeChat Pay
B. only Alipay
C. all kinds of credit cards(信用卡)
D. cash(现金) in person
【答案】B、B、C、A
【解析】(1)推理判断题。根据第1段"Are you too busy with work to pick up your children from school?(你是否因为工作太忙而没有时间去学校接孩子?)"可推知,广告是写给家长的。故选B。
(2)细节理解题。根据表格中"5:30 pm—7:30 pm"(下午5:30—7:30)和"50 yuan(80 yuan for two children)"(50元(两个孩子80元))可知,参加两小时活动,一个孩子是50元,2个孩子为80元,三个孩子应花费50+80=130元。故选B。
(3)细节理解题。根据倒数第4段"If you want your child to join the club,you can check out our website at www. and fill out the form."(如果你想让你的孩子加入俱乐部,你可以查看我们在www.的网站并填写表格。)可知,通过填表的方式报名。故选C。
(4)细节理解题。根据倒数第3段"You can pay online:both Alipay and WeChat Pay are accepted."(您可以在线支付:支付宝和微信支付均可。)可知,支付宝和微信都能支付。故选A。
本文主要介绍向日葵课后俱乐部的一些信息,具体包括活动、时间、价格、师资、报名方式等。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
(2025·辽宁省鞍山市·模拟题)
D
How would you feel if someone decided to take away your park?Well that's what's happening in my community.There's a park that some people want to turn into a golf course(高尔夫球场).Let me tell you why I think it's a bad idea.
First,a park is meant to be for the whole community.Not everyone likes golf,so not everyone will get to use the course.This isn't fair.A community park should have open spaces for everyone to use.
Second,to make way for the golf course,lots of playground equipment(设施)will have to be moved or broken down,which is a waste of time and money.
Third,not all kids are crazy about golf.At the moment,the park has a skating place and a playground.These attract lots of kids from the community.If you turn the park into a golf course,this means these kids will stay at home and turn on a video game rather than get some exercise.It also means that they might be out on the street causing trouble.Wouldn't it be better to give them something to do at the park?
Finally,golf is expensive.Building a golf course and maintaining(维护)it will cost a lot of money.Who is going to pay to maintain the golf course?What about those people who can't afford to join a golf club?That means that the golf course will only be available to people with lots of money.
Turning our park into a golf course is a bad idea.I suggest we have a community meeting before plans go any further.
13.Some people want to change the park into ______ .
A. a golf club B. a golf course C. a zoo D. a skating place
14.According to Paragraph 4,having nowhere to go will make some children ______ .
A. go to get some exercise B. fall in love with golf
C. play video games at home D. go to the street and make friends
15.Which of the following shows the structure of the passage?(P=Paragraph) ______
A. B.
C. D.
16.What is the writer's purpose in writing this passage? ______
A. To help carry out further plans.
B. To make the park more beautiful.
C. To encourage children to go skating.
D. To stop the golf course from being built.
【答案】B、C、D、D
【解析】(1)细节理解题。根据第1段There's a park that some people want to turn into a golf course.(有一个公园,有人想把它改成高尔夫球场。)可知,一些人想把公园变成高尔夫球场。故选B。
(2)细节理解题。根据第4段If you turn the park into a golf course,this means these kids will stay at home and turn on a video game rather than get some exercise.(如果你把公园变成高尔夫球场,这意味着这些孩子会呆在家里玩电子游戏,而不是去锻炼。)可知,没地方去将会使孩子们待在家里玩电子游戏。故选C。
(3)篇章结构题。根据第1段There's a park that some people want to turn into a golf course(高尔夫球场).Let me tell you why I think it's a bad idea.(有一个公园,有人想把它改成高尔夫球场。我来告诉你为什么我觉得这是个坏主意。)第1段引出文章主题,第2、3、4、5段阐述不能把公园变成高尔夫球场的原因,第6段再次重申自己的观点,可知是总-分-总结构,选项D正确。故选D。
(4)推理判断题。根据第4段If you turn the park into a golf course,this means these kids will stay at home and turn on a video game rather than get some exercise.(如果你把公园变成高尔夫球场,这意味着这些孩子会呆在家里玩电子游戏,而不是去锻炼。)和通读全文,本文作者分析把公园改成高尔夫球场不是个好主意的原因,可知,作者写这篇文章目的是为了阻止高尔夫球场的修建。故选D。
本文作者分析了为什么把他所在的社区公园改成高尔夫球场的计划是不好的原因,希望以此来阻止高尔夫球场的修建。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
第二节 阅读短文,从所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一项是多余的。
(2025·辽宁省大连市·期末考试)
UALLO HOSSTLD
Recently.I read the book The Kite Runner by US writer Khaled Hosseini.The story happens in Afghanistan (阿富汗). (17) ______
Amir makes friends with his servant (仆人) Hassan(18) ______ During a kite fight,Hassan is hit by a group of bad guys when he goes to get Amir's kite back.Amir sees what's happening to his friend but he's too afraid to help.Soon after,Hassan leaves Amir's home.When war breaks out in Afghanistan,Amir leaves the country,but Hassan and his family have to stay.Many years later,Amir brings Hassan's son to the US and takes care of him as a way to make up for not helping Hassan in the past.
In the book.Amir's personality (个性) changes interestingly.At first,he is afraid to be brave and doesn't really consider helping others,putting himself first(19) ______ He learns to face the difficulty and help others in need.
Think more about the story.(20) ______ It stands for many things like getting over fear,making up for mistakes...It shows us the surprises of life,the power of friendship and so on.At the same time,it gives us the strength to face the past and do what we're supposed to do and understand the importance of life.
A.But in the end,he becomes brave. B.The kite is more than just a kite. C.The two boys share a love of racing kites. D.Armer's growth and changes are heart-warming. E.It tells the story about friendship.growth and so on.
17.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
18.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
19.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
20.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
【答案】E、C、A、B
【解析】(1)细节推理题。根据前句Recently.I read the book The Kite Runner by US writer Khaled Hosseini.The story happens in Afghanistan (阿富汗).(最近。我读了美国作家胡赛尼的《追风筝的人》。故事发生在阿富汗。)可知说的是一本书,结合选项,应说"它讲述了一个关于友谊的故事。成长等等。"故选E。
(2)细节推理题。根据后句During a kite fight,Hassan is hit by a group of bad guys when he goes to get Amir's kite back.(在一次风筝大战中,哈桑去取回阿米尔的风筝时被一群坏人击中。)可知说的是两个人和风筝比赛,结合选项,应说"这两个男孩都喜欢赛风筝。"故选C。
(3)细节推理题。根据后句He learns to face the difficulty and help others in need.(他学会了面对困难,帮助有需要的人。)可知说的是面对困难,结合选项,应说"但最后,他变得勇敢起来。"故选A。
(4)细节推理题。根据后句It stands for many things like getting over fear,making up for mistakes...(它代表了许多东西,比如克服恐惧、弥补错误......)可知说的是风筝中的道理,结合选项,应说"风筝不仅仅是一个风筝。"故选B。
短文主要讲述了美国作家卡勒德 胡赛尼的小说《追风筝的人》的故事。故事发生在阿富汗,主人公阿米尔与他的朋友哈桑在一次风筝比赛中经历了一段痛苦的经历。多年后,阿米尔通过照顾哈桑的儿子来弥补过去的过错。文章探讨了阿米尔性格的转变,从最初的自私和懦弱到最终的勇敢和善良。此外,文章还强调了风筝的象征意义,它代表了克服恐惧、弥补错误等多重含义,并展示了友谊的力量和生活的重要性。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
二.完形填空(共10小题,每小题1分,共10分)
(2025·辽宁省大连市·期末考试)"Why did she spill the beans (泄露秘密)?"I wondered.I'll always remember that day when I was so surprised by all the(1) ______ looks everyone was giving me.And I couldn't believe I would lose the(2) ______ of the person I trusted the most.
Five years back,Sally was the new kid in class.I don't know what it was,but something special about her drew me to her.She was the (3) ______ person I had ever known.She was never mean (尖刻的) to anyone.Soon we became best friends.So,I never(4) ______ her to hurt me in such a big way.
I don't know what made me tell Sally about my personal life.(5) ______ made the matter bigger than it was,telling everyone at school.It was like someone had stabbed (煎伤) me in the back.After she gave away my secrets,everyone at school started(6) ______ me,looking at me whenever I passed by!I had to change a school.Sally called me many times,but I didn't answer.My heart was (7) ______ .
I tried hard to heal (治愈,康复) from the(8) ______ she left on my heart.After five years,my life went back to the way it was,with new friends.But one day,I met Anna,my classmate from the third grade.She told me that it was Mary who brought my(9) ______ to light.
I wished I could have asked Sally about this,I wished I could go back in time and fix my mistakes.From that,I learned a life lesson that we should(10) ______ those we love because one little mistake could really harm our lives.
1.A. amazing B. kind C. strange D. stupid
2.A. memory B. friendship C. reply D. wish
3.A. friendliest B. strongest C. funniest D. cleverest
4.A. expected B. encouraged C. promised D. led
5.A. I B. We C. They D. She
6.A. taking care of B. laughing at C. worrying about D. depending on
7.A. curious B. full C. broken D. warm
8.A. war B. disease C. accident D. pain
9.A. secrets B. plans C. dreams D. benefits
10.A. control B. respect C. trust D. influence
【答案】C、B、A、A、D、B、C、D、A、C
【解析】(1)考查形容词。句意:我永远记得那一天,每个人奇怪的目光都让我感到惊讶。A.amazing令人惊奇的;B.kind和蔼的;C.strange奇怪的;D.stupid愚蠢的。根据上文"Why did she spill the beans (泄露秘密)?"I wondered.("她为什么泄露秘密?"我纳闷。)可知,我永远记得那一天,每个人奇怪的目光都让我感到惊讶。故选:C。
(2)考查名词。句意:我不敢相信我会失去我最信任的人友谊。A.memory记忆;B.friendship友谊;C.reply回答;D.wish希望。根据the person I trusted the most(我最信任的人)可知,我不敢相信我会失去我最信任的人友谊。故选:B。
(3)考查形容词最高级。句意:她是我认识的人当中最友好的。A.friendliest最友好的;B.strongest最强壮的;C.funniest最有趣的;D.cleverest最聪明的。根据下文She was never mean (尖刻的) to anyone.Soon we became best friends.(她对任何人都不刻薄。很快,我们成了最好的朋友)可知,她是我认识的人当中最友好的。故选:A。
(4)考查动词。句意:所以,我从来没有预料到她这么大程度地伤害我。A.expected预料;B.encouraged鼓励;C.promised许诺;D.led领导。根据上文She was never mean (尖刻的) to anyone.Soon we became best friends.(她对任何人都不刻薄。很快,我们成了最好的朋友)可知,所以,我从来没有预料到她这么大程度地伤害我。故选:A。
(5)考查代词。句意:她把事情搞得更大了,告诉学校里的每个人。A.I我;B.We我们;C.They他们;D.She她。根据I don't know what made me tell Sally about my personal life.(我不知道是什么让我告诉萨莉我的私生活。)可知,她把事情搞得更大了,告诉学校里的每个人。故选:D。
(6)考查动词短语。句意:她泄露了我的秘密后,学校里的每个人都开始嘲笑我,每当我经过时都看着我!A.taking care of照顾;B.laughing at嘲笑;C.worrying about担心;D.depending on依靠。根据After she gave away my secrets(她泄露了我的秘密后)可知,她泄露了我的秘密后,学校里的每个人都开始嘲笑我,每当我经过时都看着我!故选:B。
(7)考查形容词。句意:我的心碎了。A.curious好奇的;B.full满的;C.broken破碎的;D.warm温暖的。根据上文After she gave away my secrets,everyone at school started(6)_____me,looking at me whenever I passed by!(她泄露了我的秘密后,学校里的每个人都开始嘲笑我,每当我经过时都看着我!)可知,。故选:C。
(8)考查名词。句意:我努力治愈她留在我心中的伤痛。A.war战争;B.disease疾病;C.accident事故;D.pain疼痛。根据heal(治愈,康复)可知,我努力治愈她留在我心中的伤痛。故选:D。
(9)考查名词。句意:告诉我是玛丽揭露了我的秘密。A.secrets秘密;B.plans计划;C.dreams梦想;D.benefits利益。(  )根据上文After she gave away my secrets,everyone at school started(6)_____me,looking at me whenever I passed by!(她泄露了我的秘密后,学校里的每个人都开始嘲笑我,每当我经过时都看着我!)可知,告诉我是玛丽揭露了我的秘密。故选:A。
(10)考查。句意:从中,我学到了一个人生教训,我们应该信任那些我们爱的人,因为一个小错误真的会伤害我们的生活。A.control控制;B.respect尊重;C.trust信任;D.influence影响。根据those we love(那些我们爱的人)可知,从中,我学到了一个人生教训,我们应该信任那些我们爱的人,因为一个小错误真的会伤害我们的生活。故选:C。
这篇短文主要讲述了作者因为信任朋友Sally而分享了个人秘密,结果Sally泄露了这些秘密,导致作者在学校受到排挤,不得不转学。五年后,作者得知真相是另一个同学Mary泄露的秘密,而不是Sally。这件事让作者意识到应该珍惜所爱的人,因为一个小错误可能会对生活造成很大的伤害。
首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的选项做出选择,结合选出的选项再读短文,从中找出最符合短文的选项,就可以确定正确答案。
三.语篇填空(共10小题,每小题1分,共10分)
阅读短文,从空白处填入一个适当的单词或括号内单词的恰当形式,使短文通顺。
(2024·辽宁省阜新市·模拟题)Baduanjin is one of the oldest health and fitness regimens (养生法) in China.Over 800 years ago,it(1) ______ (invent) by people in the Song Dynasty.
As people practise Baduanjin,they breathe slowly and(2) ______ (deep).Through a deep and slow breath,it allows the muscles (肌肉)(3) ______ (relax) and our mind to be calm in a few pared(4) ______ more difficult sports,Baduanjin is slow and usually goes with soft music.
For this reason,people in the past considered it as a sport for the elders.
Equipment (设备) is not necessary and it requires very little space or time.In fact,it's perfect for office(5) ______ (work) whose backs are often sore.That's(6) ______ they sit in front of the computers for too long.
"When I am(7) ______ (practice) Baduanjin,I feel very relaxed and calm.I also feel better,sleep better and become stronger after doing this sport.I am very thankful for Baduanjin,"(8) ______ young person said. "I have developed a much(9) ______ (health) lifestyle because of it."
But not all people can practice Baduanjin.We should put (10) ______ (safe) first when doing Baduanjin.Patients who are weak should not take up this exercise.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
【答案】【小题1】was invented
【小题2】deeply
【小题3】to relax
【小题4】with
【小题5】workers
【小题6】because
【小题7】practicing
【小题8】a
【小题9】healthier
【小题10】safety
【解析】(1)考查动词。句意:800多年前,它是宋代人发明的。根据"Over 800 years ago"(800多年前)可知时态为一般过去时,由"by people in the Song Dynasty"(宋代人)可知是被动语态,即此句为一般过去时的被动语态(was/were+过去分词),主语"it"是单数,be动词用was,invent的过去分词是invented。故填was invented。
(2)考查副词。句意:人们练习八段锦时,呼吸深而缓慢。空格处修饰谓语动词"breathe"(呼吸),需用副词,deep的副词形式是deeply"深深地"。故填deeply。
(3)考查不定式。句意:通过深而缓慢的呼吸,它可以让肌肉放松,让我们的大脑在几分钟内平静下来。allow sb.to do sth.让(允许)某人做某事,allow后面跟动词不定式作宾语补足语。故填to relax。
(4)考查介词。句意:与更高难度的运动相比,八段锦动作缓慢,通常伴随着轻柔的音乐。compared with和……比起来,固定搭配。故填with。
(5)考查名词。句意:事实上,它非常适合那些经常背痛的上班族。根据"office…whose backs are often sore."(那些经常背痛的......)可知是上班族,office worker上班族,此处应有复数表示泛指。故填workers。
(6)考查连词。句意:那是因为他们在电脑前坐的时间太长了。根据两句的逻辑关系可知,"they sit in front of the computers for too long"(在电脑前坐的时间太长了)表示原因,because"因为"。故填because。
(7)考查现在分词。句意:"当我练习八段锦时,我感到非常放松和平静",一个年轻人说。此句是when引导的时间状语从句,从句时态为现在进行时,构成是be+doing sth.,空格处用现在分词practising,故填practising。
(8)考查不定冠词。句意:"当我练习八段锦时,我感到非常放松和平静",一个年轻人说。根据空格后"young person"(年轻人)是可数名词单数,且young是辅音音素开头,可知用不定冠词a。故填a。
(9)考查形容词比较级。句意:正因为如此,我养成了更健康的生活方式。空格处修饰名词lifestyle(生活方式),应用形容词,根据空格前"much"和语境可知使用比较级,health的比较级是healthy,比较级是healthier。故填healthier。
(10)考查名词。句意:做八段锦要把安全放在第一位。空格处作put的宾语,应用名词,safe的名词是safety。故填safety。
八段锦是中国古老的健身方法之一,起源于800多年前的宋朝。练习时呼吸深长,能让肌肉放松、心灵平静。相比激烈运动,它节奏缓慢,常伴轻柔音乐,适合老年人和办公族。一位年轻人表示练习后感觉放松、睡眠改善、身体更强壮。但并非人人适宜,体弱者应谨慎。
语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
四.阅读表达(共4小题,前三小题每小题2分,第四小题4分,满分10分)
(2024·辽宁省盘锦市·模拟题)In most parts of the world,many students help their schools make less pollution.They join "Environment Clubs".In an environment club,people work together to protect the environment.
No-rubbish lunches.How much do you throw after lunch?Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be recycled.The students try their best to make less rubbish.
No-car day.No-car day was first started by 34 cities in France on September 22nd,1995.It was started to protect the environment.By now,more than 1,000 cities around the world have had a no-car day.In China,more and more people are taking part in the activity.The slogan for no-car day is, "If we drive for one less day,we can have one more nice day." On a no-car day,nobody comes to school in a car—not the students and not the teachers!
Cars give pollution to our air,so remember:Walk,jump,bike or run!Use your legs!It's lots of fun!
Turn off water!Do you know that some toilets could waste twenty to forty m' of water an hour?In a year,that will fill a small river!In the environment club,the members mend those broken toilets.
We have only one earth.Let's work hard together to make our world cleaner and more beautiful.
(1) What do the Environment Clubs ask students to do?
______
(2) How many cities around the world have had a no-car day so far?
______
(3) Why do the club members mend the toilet?
______
(4) What can we do to protect the environment?Share your ideas.Write 30 words or more.
______
【答案】【小题1】To bring their lunches in bags that can be recycled.
【小题2】More than 1000 cities.
【小题3】To save water.
【小题4】We can save electricity by turning off the lights when we leave a room.We can also use reusable bags instead of plastic bags.And instead of driving to school,we can ride a bike or walk to school.If it's far,we can take the bus.
【解析】(1)细节理解题。根据第二段Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be recycled.(环境俱乐部要求学生将午餐装在可回收的袋子里。)可知,环境俱乐部要求学生用可回收的袋子携带午餐。故填To bring their lunches in bags that can be recycled.
(2)细节理解题。根据第三段By now,more than 1,000 cities around the world have had a no-car day.(到目前为止,全球已有1000多个城市实行了无车日。)可知,到目前为止,全球已有1000多个城市实施了无车日。故填More than 1000 cities.
(3)细节理解题。根据第五段Do you know that some toilets could waste twenty to forty ml of water an hour?(你知道有些厕所每小时会浪费二十到四十米的水吗?)可知,有些厕所会浪费水,所以修理厕所是为了节约水。故填To save water.
(4)主观表达题。我们离开房间时可以关灯来节省电。我们也可以使用可重复使用的袋子代替塑料袋。我们可以骑自行车或步行去学校,而不是开车去。如果很远,我们可以坐公共汽车。故填We can save electricity by turning off the lights when we leave a room.We can also use reusable bags instead of plastic bags.And instead of driving to school,we can ride a bike or walk to school.If it's far,we can take the bus.
本文主要介绍了学生们帮助学校减少污染、加入环境俱乐部以及学生们所做的保护环境的事情。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
五.书面表达(共20分)
(2024·辽宁省大连市·模拟题)假定你是李辉,你的英国朋友Nathan来信询问你是如何做到"低碳生活"的。请你给他写一封回信介绍你的做法,内容包括:
(1)你的观点;
(2)具体做法;
(3)发表倡议。
注意:(1)词数为80~100;开头和结尾已给出,不计入总词数;
( 2)可适当增加细节,以使行文连贯;
( 3)文中不能出现真实姓名及学校名称等。
Dear Nathan,
I am so happy to receive your letter.________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
I hope my ideas about low-carbon life can help you.Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hui
【答案】Dear Nathan,
I am so happy to receive your letter.You asked me about low-carbon life,so let me introduce something about my ideas about low-carbon life and my personal ways of low-carbon life.
Low-carbon life is good for everyone and the environment.(我的观点:低碳生活对每个人和环境都有好处)To protect the environment,I advise the people around me to live a low-carbon life.
For transportation,I always walk or ride a bike to school instead of taking a car.Besides,I remember to turn off the light when I leave the classroom.【高分句型一】I often use things that can be recycled.(具体做法:对于交通,我总是步行或骑自行车上学,而不是开车。此外,我离开教室时记得关灯。我经常使用可以回收的东西。)
I think it's our duty to live a low-carbon life.【高分句型二】Let's take action as soon as possible.
I hope my ideas about low-carbon life can help you.Looking forward to your reply.(发表倡议)
Yours, Li Hui
【解析】【高分句型一】
Besides,I remember to turn off the light when I leave the classroom.此外,我离开教室时记得关灯。when引导的时间状语从句。
【高分句型二】
I think it's our duty to live a low-carbon life.我认为过低碳生活是我们的责任。I think+宾语从句。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。2025年中考英语冲刺模拟试卷(辽宁地区)
(满分90分)
一.阅读理解(共20小题,每小题2分,共40分)
第一节 阅读下面材料,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出最佳选项。
A
Bring us home,in the name of love!
Do you want to have a pet for free?Cute animals are available for adoption (收养) at Sunlight Animal Shelter (庇护所) now! If you want to have one,you need to: √ love and care about animals. √have time to play with and take care of them √be able to afford their daily cost (food,toy and vaccine). √ bring them home and never give them up Hector Gender:male Age:3 Breed:bull dog Favorite activity:car rides Be like:energetic and smart Flufy Gender:female Age:5 Breed:American short hair cat Favorite toy:yam balls Be like:quiet and friendly to kids Time and place: Oct 1st~ Oct 31st Every Saturday at Sunlight Animal Shelter at Wanda Plaza in Xinfu,Fushun. Contact us:Follow us on Wechat.Join the group chat if you want to adopt other pets.
1.If you want to adopt a pet from Sunlight Animal Shelter,you should: ______
A. Love and care about animals.
B. Be able to drive to take the dog out.
C. Have kids to play with the cat.
D. By busy with work and have no time for anything else.
2.What do we know about Hector according to the text? ______
A. He is an American short hair cat. B. He likes playing with yarn balls.
C. He enjoys car rides. D. He is smart and friendly to kids.
3.Which one is NOT true according to the text? ______
A. People can adopt other pets from this shelter.
B. You can come to the shelter for adoption on any Saturday in October.
C. Fluffy the cat is a good choice for the families with kids.
D. It cost a lot of money to adopt a pet from this shelter.
4.What's the type of the text? ______
A. A report. B. An advertisement.
C. News. D. A letter.
B
One night in winter,a bear came into the city of Vancouver in Canada.It went around the streets and found some food in the trash bins(垃圾箱) and started eating.In the morning,someone saw the bear and called the police.They came and took the bear back to the mountains.The bear was returned safe and sound.
But what happens in other countries when big animals come into cities?In Cape Town,South Africa,baboons(佛佛) come into the city when they are hungry.Sometimes they go into houses and take food from fridges!They can scare people.But the city can be dangerous for baboons too.Sometimes,they die in traffic accidents.Human food is also very bad for their teeth.It has a lot of sugar.Now,there are baboon monitors(监视器) in Cape Town to help deal with the situation.
People also help return the animals to the countryside.In Moscow,there are 35,000 stray dogs(流浪狗).They live in parks,old houses,markets and train stations.Many people give them food and water.Some make small houses for the dogs in their gardens.This helps them in winter.In some cities,you can see birds,insects(昆虫),mice and squirrels(松鼠) every day.But sometimes,big animals can be dangerous.We need to stop them coming into cities without hurting them.
5.Where did the bear find food to eat in Vancouver,Canada? ______
A. In fridges. B. In trash bins. C. In cars. D. In restaurants.
6.What makes the city dangerous for baboons,according to the passage? ______
A. Human food. B. The police. C. Pollution. D. Hunters.
7.The stray dogs in Moscow show us that ______ .
A. people are stopping stray dogs from coming into cities
B. stray animals are hurting people in cities
C. many people care about stray dogs
D. the number of stray animals goes down
8.Which of the following would be the best title for the passage? ______
A. Wild animals in the world.
B. Dangerous big animals.
C. Wild and stray animals living in cities.
D. Small animals need people's care.
C
Sunflower After-School Club
Are you too busy with work to pick up your children from school?Let them join the Sunflower After-School Club!
Activities Time Price
☆Do homework☆Review notes 5:30 pm—6:30 pm 30 yuan(50 yuan for two children)
☆Do homework ☆Review notes ☆Watch educational videos ☆Have dinner 5:30 pm—7:30 pm 50 yuan(80 yuan for two children)
We can take care of them on weekdays.
About our teachers
Our club teachers are well-trained and experienced,with at least 5 years of experience in taking care of children.
How to sign up(报名)
If you want your child to join the club,you can check out our website at www. and fill out the form.
You can pay online:both Alipay and WeChat Pay are accepted.
More information
If you want to know more about us,you can visit our club in person(Room 401,Teaching Building B) or call us at 88075492.
9.Who is the ad written for? ______
A. Students. B. Parents.
C. Teachers. D. The club members.
10.If Mr.Lee's three daughters want to join in the two-hour activity,she should pay ______ .
A. 90 yuan B. 130 yuan C. 150 yuan D. 240 yuan
11.How do children sign up for the club? ______
A. Make a phone call. B. Send an email.
C. Fill out the form. D. Go to the club in person.
12.We can use ______ to pay for the club.
A. Alipay and WeChat Pay
B. only Alipay
C. all kinds of credit cards(信用卡)
D. cash(现金) in person
D
How would you feel if someone decided to take away your park?Well that's what's happening in my community.There's a park that some people want to turn into a golf course(高尔夫球场).Let me tell you why I think it's a bad idea.
First,a park is meant to be for the whole community.Not everyone likes golf,so not everyone will get to use the course.This isn't fair.A community park should have open spaces for everyone to use.
Second,to make way for the golf course,lots of playground equipment(设施)will have to be moved or broken down,which is a waste of time and money.
Third,not all kids are crazy about golf.At the moment,the park has a skating place and a playground.These attract lots of kids from the community.If you turn the park into a golf course,this means these kids will stay at home and turn on a video game rather than get some exercise.It also means that they might be out on the street causing trouble.Wouldn't it be better to give them something to do at the park?
Finally,golf is expensive.Building a golf course and maintaining(维护)it will cost a lot of money.Who is going to pay to maintain the golf course?What about those people who can't afford to join a golf club?That means that the golf course will only be available to people with lots of money.
Turning our park into a golf course is a bad idea.I suggest we have a community meeting before plans go any further.
13.Some people want to change the park into ______ .
A. a golf club B. a golf course C. a zoo D. a skating place
14.According to Paragraph 4,having nowhere to go will make some children ______ .
A. go to get some exercise B. fall in love with golf
C. play video games at home D. go to the street and make friends
15.Which of the following shows the structure of the passage?(P=Paragraph) ______
A. B.
C. D.
16.What is the writer's purpose in writing this passage? ______
A. To help carry out further plans.
B. To make the park more beautiful.
C. To encourage children to go skating.
D. To stop the golf course from being built.
第二节 阅读短文,从所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一项是多余的。
UALLO HOSSTLD
Recently.I read the book The Kite Runner by US writer Khaled Hosseini.The story happens in Afghanistan (阿富汗). (17) ______
Amir makes friends with his servant (仆人) Hassan(18) ______ During a kite fight,Hassan is hit by a group of bad guys when he goes to get Amir's kite back.Amir sees what's happening to his friend but he's too afraid to help.Soon after,Hassan leaves Amir's home.When war breaks out in Afghanistan,Amir leaves the country,but Hassan and his family have to stay.Many years later,Amir brings Hassan's son to the US and takes care of him as a way to make up for not helping Hassan in the past.
In the book.Amir's personality (个性) changes interestingly.At first,he is afraid to be brave and doesn't really consider helping others,putting himself first(19) ______ He learns to face the difficulty and help others in need.
Think more about the story.(20) ______ It stands for many things like getting over fear,making up for mistakes...It shows us the surprises of life,the power of friendship and so on.At the same time,it gives us the strength to face the past and do what we're supposed to do and understand the importance of life.
A.But in the end,he becomes brave. B.The kite is more than just a kite. C.The two boys share a love of racing kites. D.Armer's growth and changes are heart-warming. E.It tells the story about friendship.growth and so on.
17.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
18.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
19.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
20.A. A B. B C. C D. D E. E F. F
二.完形填空(共10小题,每小题1分,共10分)
"Why did she spill the beans (泄露秘密)?"I wondered.I'll always remember that day when I was so surprised by all the(1) ______ looks everyone was giving me.And I couldn't believe I would lose the(2) ______ of the person I trusted the most.
Five years back,Sally was the new kid in class.I don't know what it was,but something special about her drew me to her.She was the (3) ______ person I had ever known.She was never mean (尖刻的) to anyone.Soon we became best friends.So,I never(4) ______ her to hurt me in such a big way.
I don't know what made me tell Sally about my personal life.(5) ______ made the matter bigger than it was,telling everyone at school.It was like someone had stabbed (煎伤) me in the back.After she gave away my secrets,everyone at school started(6) ______ me,looking at me whenever I passed by!I had to change a school.Sally called me many times,but I didn't answer.My heart was (7) ______ .
I tried hard to heal (治愈,康复) from the(8) ______ she left on my heart.After five years,my life went back to the way it was,with new friends.But one day,I met Anna,my classmate from the third grade.She told me that it was Mary who brought my(9) ______ to light.
I wished I could have asked Sally about this,I wished I could go back in time and fix my mistakes.From that,I learned a life lesson that we should(10) ______ those we love because one little mistake could really harm our lives.
1.A. amazing B. kind C. strange D. stupid
2.A. memory B. friendship C. reply D. wish
3.A. friendliest B. strongest C. funniest D. cleverest
4.A. expected B. encouraged C. promised D. led
5.A. I B. We C. They D. She
6.A. taking care of B. laughing at C. worrying about D. depending on
7.A. curious B. full C. broken D. warm
8.A. war B. disease C. accident D. pain
9.A. secrets B. plans C. dreams D. benefits
10.A. control B. respect C. trust D. influence
三.语篇填空(共10小题,每小题1分,共10分)
阅读短文,从空白处填入一个适当的单词或括号内单词的恰当形式,使短文通顺。
Baduanjin is one of the oldest health and fitness regimens (养生法) in China.Over 800 years ago,it(1) ______ (invent) by people in the Song Dynasty.
As people practise Baduanjin,they breathe slowly and(2) ______ (deep).Through a deep and slow breath,it allows the muscles (肌肉)(3) ______ (relax) and our mind to be calm in a few pared(4) ______ more difficult sports,Baduanjin is slow and usually goes with soft music.
For this reason,people in the past considered it as a sport for the elders.
Equipment (设备) is not necessary and it requires very little space or time.In fact,it's perfect for office(5) ______ (work) whose backs are often sore.That's(6) ______ they sit in front of the computers for too long.
"When I am(7) ______ (practice) Baduanjin,I feel very relaxed and calm.I also feel better,sleep better and become stronger after doing this sport.I am very thankful for Baduanjin,"(8) ______ young person said. "I have developed a much(9) ______ (health) lifestyle because of it."
But not all people can practice Baduanjin.We should put (10) ______ (safe) first when doing Baduanjin.Patients who are weak should not take up this exercise.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
四.阅读表达(共4小题,前三小题每小题2分,第四小题4分,满分10分)
In most parts of the world,many students help their schools make less pollution.They join "Environment Clubs".In an environment club,people work together to protect the environment.
No-rubbish lunches.How much do you throw after lunch?Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be recycled.The students try their best to make less rubbish.
No-car day.No-car day was first started by 34 cities in France on September 22nd,1995.It was started to protect the environment.By now,more than 1,000 cities around the world have had a no-car day.In China,more and more people are taking part in the activity.The slogan for no-car day is, "If we drive for one less day,we can have one more nice day." On a no-car day,nobody comes to school in a car—not the students and not the teachers!
Cars give pollution to our air,so remember:Walk,jump,bike or run!Use your legs!It's lots of fun!
Turn off water!Do you know that some toilets could waste twenty to forty m' of water an hour?In a year,that will fill a small river!In the environment club,the members mend those broken toilets.
We have only one earth.Let's work hard together to make our world cleaner and more beautiful.
1) What do the Environment Clubs ask students to do?
______
(2) How many cities around the world have had a no-car day so far?
______
(3) Why do the club members mend the toilet?
______
(4) What can we do to protect the environment?Share your ideas.Write 30 words or more.
______
五.书面表达(共20分)
假定你是李辉,你的英国朋友Nathan来信询问你是如何做到"低碳生活"的。请你给他写一封回信介绍你的做法,内容包括:
(1)你的观点;
(2)具体做法;
(3)发表倡议。
注意:(1)词数为80~100;开头和结尾已给出,不计入总词数;
( 2)可适当增加细节,以使行文连贯;
( 3)文中不能出现真实姓名及学校名称等。
Dear Nathan,
I am so happy to receive your letter.________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
I hope my ideas about low-carbon life can help you.Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hui

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。