辽宁省锦州市黑山县2024-2025学年八年级上学期期中质量检测英语试卷一.阅读理解(共 20小题,每小题 2分,满分32分)单项选择 根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案。
1.(8分)
Trip 1 Luoji Mountain Bring your strong shoes for the hiking (远足) in a beautiful area of Luoji Mountain.You can find many kinds of wild flowers in this area. Time:July 23—July 26 Tel:3598432 Adult(成人):$120.00 Child:$60.00
Trip 2 Beihai Park This is a beautiful park with different kinds of plants (植物).Take your camera (相机) and enjoy the great sights here.It is a good place for fishing. Time:July 21—July 22 Tel:3597543 Adult:$20.00 Child:Free
Trip 3 The Big Valley Put on your warm clothes,and come for a night walk along the Big Valley.You'll seem any animals on this trip and they can only be seen(被看)at night. Time:July15—July21 Tel:3497243 Adult:$180.00 Not for children
Trip 4 The Beautiful Lugu Lake Wear your sun hat and enjoy wonderful sunshine.You can take the boat to different islands (岛) for sightseeing. Time:July 20—July 29 Tel:3497432 Adult:$200.00 Child:$100.00
(1)Nick has a vacation for 2 days.He can go .
A.hiking in the mountain
B.fishing in the park
C.swimming in the lake
D.boating in the the lake
(2)Mr and Mrs King want to stay in Luoji Mountain with their seven﹣year﹣old son and eleven﹣year﹣old daughter.They need to pay for the trip.
A.$240
B.$300
C.$360
D.$430
(3)Lily likes the animals which can only be seen at night.Which of the following is her best choice?
A.Trip 1.
B.Trip 2.
C.Trip 3.
D.Trip 4.
(4)This passage is maybe from a .
A.diary
B.story book
C.magazine
D.guide book
2.(8分) Peter wondered why he didn't have many friends.The reason was that he was always taking,never giving.
One day Peter told Bill, "I'd like to give a party on Saturday.I'd like you to come and bring Martha,too." "Thanks,Peter.We'd be happy to come. " "Perhaps you'd like to bring your violin.Both you and Martha sing well.I'm sure everyone will want you to sing for us. "That was how Peter began to plan his party.
Next he asked another friend,Betty,to bring a cake. "You make the best cake in the world,Betty,and I like to eat your cake better than eat one from any other bakery(面包店)."Peter invited(邀请)a few other friends to come to his party.He didn't forget to ask for something from each of them.He even asked Jim Jackson and Mary Jackson to let him give the party at their house!They agreed(同意).
The party was successful.However,as the guests(客人)were leaving,they said "Thank you! " to Bill and Martha for the music,Betty for the cake,the Jacksons for the use of the house and to others for their hard work.To Peter they just said, "Thanks for the invitation. "
(1)The party was held(举办) .
A.at Peter's house
B.in a large hall
C.in Mary's house
D.in a secret (秘密的)place
(2)Which of the following is NOT true?
A.Martha didn't sing as well as Bill.
B.Betty was good at making cakes.
C.Peter only invited some friends to the party.
D.Peter liked to eat Betty's cake best.
(3) liked Peter.
A.Many of his friends
B.Few people
C.Everyone
D.All his friends
(4)From the story,we can see Peter was .
A.a warm﹣hearted (热心的)man
B.good at making friends
C.a selfish (自私的)man
D.a welcome friend
3.(8分)In the world today,all of the people need recreation (消遣).We cannot work all the time if we are going to keep healthy and enjoy life.
Everyone has his own way of relaxing.Perhaps the most popular form (形式) is to take part in sports.There are team sports,such as basketball and soccer.There are also individual sports,such as swimming and running.Skating and mountain climbing are the most popular recreation for people who like to be outdoors.
Not everyone who enjoys sports likes to take part in them.Many people like watching them on TV or listening to them on the radio.So many people like some forms of indoor recreation,such as watching TV,singing and dancing.
It doesn't matter whether we like indoor recreation or take part in outdoor sports.It is important for everyone to relax from time to time,and enjoy some forms of recreation.
(1)Which is the most popular form of recreation?
A.Sports.
B.Watching TV.
C.Sleeping.
D.Singing and dancing.
(2)People want to take part in sports in order to .
A.make friends
B.keep healthy and enjoy life
C.find a good job
D.make money
(3)Why do many people like watching sports on TV or listening to them on the radio?
A.Because they don't enjoy sports.
B.Because they don't enjoy life.
C.Because they don't need recreation.
D.Because they like sports but don't like to take part in them.
(4)The passage mainly tells us that .
A.basketball is a kind of team sport
B.everyone who enjoys sports should take part in them
C.different people have different ways of relaxing
D.indoor recreation is not as important as outdoor sports
4.(8分) Max Yollando comes from Cote d' Ivoire ,a country in Africa.He was interested in China and Chinese culture (文化) at a young age.He told his mother that he would go to China to learn kung fu one day.She didn't think he was serious about it.But you know what?Max made his dream come true !
Before visiting China,Max learned Chinese at a Confucius Institute(孔子学院)in Cote d' Ivoire.In 2016,he visited Shaolin Temple(少林寺)in Henan,China and stayed there for three months.There,he got his Chinese name—Yanming,from his teacher. "The spirit (精神) of Shaolin kung fu really touched me and I felt sure that it was my dream place ,"Max said.
After going back to Cote d' Ivoire,Max kept on learning Chinese.And in 2017,he visited Shaolin Temple again and stayed there for about six years.There,he read books,did exercise and practiced kung fu every day.His time in Shaolin Temple helped him know and appreciate Chinese culture better." Chinese people work hard,and they are thankful to their family and country.And I want to share these values (价值观)with people in Africa ," Max said.
At the end of 2022,when he finished his studies at Shaolin Temple,Max started working at a Shaolin Cultural Center in Zambia,Africa.Now he teaches 30 children Chinese language and Chinese culture there.
(1)When Max said he would go to China to learn kung fu,his mother .
A.felt sad
B.felt angry
C.thought he was joking
D.thought he could make it
(2)What does the underlined word "appreciate" in Paragraph 3 mean?
A.enjoy
B.trade
C.win
D.touch
(3)Which is the right order of the following things ?
a.Max taught Chinese language and Chinese culture.
b.Max stayed at Shaolin Temple for about six years.
c.Max studied at a Confucius Institute.
d.Max got his Chinese name.
A.d → c → b → a
B.c → d → b → a
C.d → c → a → b
D.c → d → a → b
(4)What's the best title for the passage?
A.Practice kung fu
B.Become a teacher
C.Values of Chinese culture
D.A dream come true
五、还原句子 阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
5.(8分) Everyone has worries.(1) There is always something you can do to help yourself feel less worried.Sitting there worrying is no fun and it won't solve(解决)your problems.Grades at school are often a top worry for kids.(2)
Why are grades important?What do grades mean to me?
How do I get ready for class?Do I go over (仔细检查)my notes (笔记)even when there isn't a test?
(3)
Have I tried different ways of studying?
If your worry is about a fight you had with your friend,you might write down all the things you could do—write a note to him or her,invite (邀请) him or her to watch a basketball game,say sorry to him or her and so on.If you have a list of things you could do,you can choose one thing that could get your friend back.
You can ask for help when you're worried.You can find someone to talk to. (4)
A.Worrying is good for your life.
B.But how do you solve your worries?
C.Do I have a good place to do my homework?
D.You can ask your parents,friends,or teachers for help.
E.If you worry most about grades,ask yourself these questions.
二.完形填空(共1小题,每小题10分,满分10分)阅读短文,从各题的四个选项中选择一个最佳答案。
6.(10分) My name is Emma and I want to tell you about my favorite(1) —Bluey.Bluey is an interesting Australian cartoon.It came out in 2018 when I was five years old.At that time,I(2) it because it made me happy .
The cartoon is about Bluey's life with her friends and family.The main character Bluey is a six﹣year﹣old dog.She lives with her mother,her father,and her four﹣year﹣old sister Bingo.Bluey is full of energy (精力) and it seems that she never gets(3) .She is always ready to play and learn.Along with her(4) sister Bingo,Bluey plays fun games,visits the park and the library,and(5) new games !
Bluey made me(6) .There are many interesting games in the cartoon and I had lots of fun playing them with my friends.The cartoon is also(7) .I learned new English words through the cartoon.The most important thing is that I(8) a lot from Bluey's life—it's important to share,work together,and care about each other.
For me,Bluey is a(9) cartoon.Bluey is more than just a character;she is like a friend who taught me a lot.(10) I'm a little older now,Bluey still has a special place in my heart.
(1) A.comedy B.cartoon C.game D.song
(2) A.disliked B.minded C.forgot D.loved
(3) A.angry B.successful C.tired D.afraid
(4) A.taller B.older C.shorter D.younger
(5) A.makes up B.brings out C.dresses up D.finds out
(6) A.stay B.worry C.laugh D.miss
(7) A.late B.educational C.noisy D.popular
(8) A.learned B.cared C.practiced D.showed
(9) A.quiet B.boring C.fantastic D.difficult
(10) A.But B.Although C.If D.So
三. 语篇填空(共1小题,每题1分,满分10分)阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或括号里单词的正确形式,使短文通顺、连贯。
7.(10分) Do you know the the book The Tale of Peter Rabbit.This(1) (children)book is very famous around the world,written by Beatrix Potter.She was born in 1866 in Kensington,London and(2) (die)in 1943.
Beatrix and her brother kept (饲养) many small animals(3) pets—rabbits,pigs,mice and so on!They both liked to draw(4) (they)pets.Beatrix was very smart and she even studied mushrooms(蘑菇),(5) women at that time couldn't be scientists (科学家).To make some money,Beatrix started drawing cards with animals on them.She liked writing,too.One day,she wrote to her friend's son and told the story of Peter Rabbit.She decided(6) (write)a book based on (根据) the story.The Tale of Peter Rabbit came out in 1902 and it was successful!She wrote even(7) (many) books and made things like dolls (玩偶) based on their(8) (character).
In 1905,Beatrix bought(9) farm.She enjoyed country life very much and took the environmental protection (环境保护)(10) (serious).
If you still don't read The Tale of Peter Rabbit,or Beatrix Potter's other books,why not visit a library or a bookstore today ?
四.阅读与表达。(满分10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。
8.(10分) We all know doing exercise makes us healthy.But many of us don't know which is better to exercise,in the day or at night.Dr.Yang,a sleep doctor,advises people to do outdoor exercise for at least 30 minutes a day in the daytime (在白天).
Dr.Yang has been doing a study on sports and sleep for years.He finds out that exercise in natural light(光)for half an hour every day can make people have better sleep and more energy (能量).Dr.Yang himself gets up at 6:30 am.Then he usually takes a walk outsides.Sometimes he walks in the park in the afternoon.
Many schools put Dr.Yang's findings into practice.They made it a rule that students should do outdoor exercise once or twice a day.In some schools,students even started outdoor running clubs.After some time,most students said outdoor exercise is useful.Now they sleep better and concentrate (集中) more on their studies.
Some students are now thinking about inviting (邀请) their teachers to join them.
(1)According to Dr.Yang,when is it better to exercise,in the day or at night ?
(2)What does Dr.Yang usually do after he gets up?
(3)How often do students do outdoor exercise in many school?
(4)If you are one of the school teachers,will you run with your students?Give your reasons. (Write 20 to 30 words.)
五.书面表达(共20分,满分20分)根据要求完成大作文, 并将答案写在答题卡( 纸) 的相应位置。
9.(20分)假如你是Mike,目前正在中国学习,请你根据以下内容提示,给在美国的父母写一封信,介绍你的好朋友Li Hua以及你们的生活情况。
内容提示:
What sports does your friend like?How often does he exercise?
What TV shows does he usually watch and why?
Are you the same as or different from your friend?
Say more about both of you.
注意:文中不得透露个人真实信息;词数60﹣80;开头已给出,不计入总词数。
Dear Mom and Dad,
How is everything going?I have a good friend in China.His name is Li Hua.______
Best wishes!
Yours,
Mike
参考答案与试题解析
一.阅读理解(共 20小题,每小题 2分,满分32分)单项选择 根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案。
1.(8分)
Trip 1 Luoji Mountain Bring your strong shoes for the hiking (远足) in a beautiful area of Luoji Mountain.You can find many kinds of wild flowers in this area. Time:July 23—July 26 Tel:3598432 Adult(成人):$120.00 Child:$60.00
Trip 2 Beihai Park This is a beautiful park with different kinds of plants (植物).Take your camera (相机) and enjoy the great sights here.It is a good place for fishing. Time:July 21—July 22 Tel:3597543 Adult:$20.00 Child:Free
Trip 3 The Big Valley Put on your warm clothes,and come for a night walk along the Big Valley.You'll seem any animals on this trip and they can only be seen(被看)at night. Time:July15—July21 Tel:3497243 Adult:$180.00 Not for children
Trip 4 The Beautiful Lugu Lake Wear your sun hat and enjoy wonderful sunshine.You can take the boat to different islands (岛) for sightseeing. Time:July 20—July 29 Tel:3497432 Adult:$200.00 Child:$100.00
(1)Nick has a vacation for 2 days.He can go B .
A.hiking in the mountain
B.fishing in the park
C.swimming in the lake
D.boating in the the lake
(2)Mr and Mrs King want to stay in Luoji Mountain with their seven﹣year﹣old son and eleven﹣year﹣old daughter.They need to pay C for the trip.
A.$240
B.$300
C.$360
D.$430
(3)Lily likes the animals which can only be seen at night.Which of the following is her best choice? C
A.Trip 1.
B.Trip 2.
C.Trip 3.
D.Trip 4.
(4)This passage is maybe from a D .
A.diary
B.story book
C.magazine
D.guide book
【分析】本文介绍了四个不同的旅行团。
【解答】(1)细节理解题。根据表格二This is a beautiful park with different kinds of plants (植物).Take your camera (相机) and enjoy the great sights here.It is a good place for fishing.Time:July 21—July 22 (这是一个美丽的公园,有各种各样的植物。带上你的数码相机,欣赏这里的美景吧。这是一个钓鱼的好地方。时间:7月21日—7月22日)可知尼克有两天的假期。他可以去公园钓鱼。故选B。
(2)推理判断题。根据表格一Adult:$120.00;Child:$60.00(成人:120.00美元;儿童:60.00美元)可知金夫妇想和他们7岁的儿子和11岁的女儿一起住在Luoji Mountain。他们需要为这次旅行支付120+120+60+60=360美元。故选C。
(3)细节理解题。根据表格三Trip 3 :Put on your warm clothes,and come for a night walk along the Big Valley.You'll seem any animals on this trip and they can only be seen(被看)at nigh.(旅行3:穿上保暖的衣服,晚上来大峡谷散步吧。你在这次旅行中看到的许多动物只有在晚上才能看到。)可知莉莉喜欢那些只有在晚上才能看到的动物。她可以去旅行3。故选C。
(4)推理判断题。根据Trip 1(旅游1);Trip 2 (旅游2);Trip 3(旅游3);Trip 4(旅游4)知文章来自一本旅游指南。故选D。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
2.(8分) Peter wondered why he didn't have many friends.The reason was that he was always taking,never giving.
One day Peter told Bill, "I'd like to give a party on Saturday.I'd like you to come and bring Martha,too." "Thanks,Peter.We'd be happy to come. " "Perhaps you'd like to bring your violin.Both you and Martha sing well.I'm sure everyone will want you to sing for us. "That was how Peter began to plan his party.
Next he asked another friend,Betty,to bring a cake. "You make the best cake in the world,Betty,and I like to eat your cake better than eat one from any other bakery(面包店)."Peter invited(邀请)a few other friends to come to his party.He didn't forget to ask for something from each of them.He even asked Jim Jackson and Mary Jackson to let him give the party at their house!They agreed(同意).
The party was successful.However,as the guests(客人)were leaving,they said "Thank you! " to Bill and Martha for the music,Betty for the cake,the Jacksons for the use of the house and to others for their hard work.To Peter they just said, "Thanks for the invitation. "
(1)The party was held(举办) C .
A.at Peter's house
B.in a large hall
C.in Mary's house
D.in a secret (秘密的)place
(2)Which of the following is NOT true? A
A.Martha didn't sing as well as Bill.
B.Betty was good at making cakes.
C.Peter only invited some friends to the party.
D.Peter liked to eat Betty's cake best.
(3) B liked Peter.
A.Many of his friends
B.Few people
C.Everyone
D.All his friends
(4)From the story,we can see Peter was C .
A.a warm﹣hearted (热心的)man
B.good at making friends
C.a selfish (自私的)man
D.a welcome friend
【分析】短文讲了彼得想知道为什么他没有很多朋友。原因是他总是索取,从不给予。一天,他邀请比尔和玛莎参加周六的派对,并请他们带上小提琴表演。接着,他又让贝蒂带蛋糕,还向其他朋友索要东西,甚至请求吉姆 杰克逊和玛丽 杰克逊让他们在他们家举办派对。派对很成功,但客人们离开时感谢的是提供音乐、蛋糕、场地的人,对彼得只说了一句"谢谢邀请"。
【解答】(1)细节理解题。根据第三段Peter invited(邀请)a few other friends to come to his party.He didn't forget to ask for something from each of them.He even asked Jim Jackson and Mary Jackson to let him give the party at their house!They agreed(同意)!(彼得邀请了其他几个朋友来参加他的聚会。他没有忘记向他们每个人要一些东西。他甚至请求吉姆和玛丽 杰克逊让他在他们家举办派对!他们同意了!)可知,聚会是在彼得的朋友玛丽的家里举行的。故选C。
(2)细节理解题。根据第二段One day Peter told Bill, "I'd like to give a party on Saturday.I'd like you to come and bring Martha,too." "Thanks,Peter.We'd be happy to come. " "Perhaps you'd like to bring your violin.Both you and Martha sing well.I'm sure everyone will want you to sing for us. "(一天,彼得告诉比尔,"我想在星期六举行一个聚会,我希望你也能带玛莎一起来。""谢谢,彼得。我们很乐意来。"比尔说。"也许你愿意带上你的小提琴。你和玛莎一起唱得很好。我相信每个人都会希望你为我们唱歌。")可知,比尔和玛莎唱得好。玛莎唱得不如比尔好是错误的。故选A。
(3)推理判断题。根据第一段Peter wondered why he didn't have many friends.The reason was that he was always taking,never giving.(彼得想知道为什么他没有很多朋友。原因是他总是索取,从不给予。)可知,很少有人喜欢彼得。故选B。
(4)推理判断题。根据第一段Peter wondered why he didn't have many friends.The reason was that he was always taking,never giving.(彼得想知道为什么他没有很多朋友。原因是他总是索取,从不给予。)以及全文可知,彼得是一个自私的人。故选C。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
3.(8分)In the world today,all of the people need recreation (消遣).We cannot work all the time if we are going to keep healthy and enjoy life.
Everyone has his own way of relaxing.Perhaps the most popular form (形式) is to take part in sports.There are team sports,such as basketball and soccer.There are also individual sports,such as swimming and running.Skating and mountain climbing are the most popular recreation for people who like to be outdoors.
Not everyone who enjoys sports likes to take part in them.Many people like watching them on TV or listening to them on the radio.So many people like some forms of indoor recreation,such as watching TV,singing and dancing.
It doesn't matter whether we like indoor recreation or take part in outdoor sports.It is important for everyone to relax from time to time,and enjoy some forms of recreation.
(1)Which is the most popular form of recreation? A
A.Sports.
B.Watching TV.
C.Sleeping.
D.Singing and dancing.
(2)People want to take part in sports in order to B .
A.make friends
B.keep healthy and enjoy life
C.find a good job
D.make money
(3)Why do many people like watching sports on TV or listening to them on the radio? D
A.Because they don't enjoy sports.
B.Because they don't enjoy life.
C.Because they don't need recreation.
D.Because they like sports but don't like to take part in them.
(4)The passage mainly tells us that C .
A.basketball is a kind of team sport
B.everyone who enjoys sports should take part in them
C.different people have different ways of relaxing
D.indoor recreation is not as important as outdoor sports
【分析】文章主要讲述了放松和休息对每一个人来说,都很重要。适当地放松自己是非常重要的,并介绍了不同形式的休闲活动。
【解答】(1)细节理解题。根据Everyone has his own way of relaxing.Perhaps the most popular form (形式) is to take part in sports.(每个人都有自己的放松方式。也许最流行的方式是参加体育运动。)可知最流行的放松形式是体育运动。故选A。
(2)细节理解题。根据We cannot work all the time if we are going to keep healthy and enjoy life.(如果我们想保持健康,享受生活,我们就不能一直工作。)以及Perhaps the most popular form (形式) is to take part in sports.(也许最流行的方式是参加体育运动。)可知为了保持健康和享受生活,人们希望参加体育运动。故选B。
(3)细节判断题。根据Not everyone who enjoys sports likes to take part in them.Many people like watching them on TV or listening to them on the radio.(不是每个喜欢运动的人都喜欢参加运动。许多人喜欢在电视上看这些节目或在收音机里听这些节目。)可推断出许多人喜欢在电视上看体育节目或在收音机上听体育节目,因为他们喜欢体育但不喜欢参加体育活动。故选D。
(4)主旨大意题。通读全文,根据Everyone has his own way of relaxing.(每个人都有自己的放松方式。)可知这篇文章主要告诉我们不同的人有不同的放松方式。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
4.(8分) Max Yollando comes from Cote d' Ivoire ,a country in Africa.He was interested in China and Chinese culture (文化) at a young age.He told his mother that he would go to China to learn kung fu one day.She didn't think he was serious about it.But you know what?Max made his dream come true !
Before visiting China,Max learned Chinese at a Confucius Institute(孔子学院)in Cote d' Ivoire.In 2016,he visited Shaolin Temple(少林寺)in Henan,China and stayed there for three months.There,he got his Chinese name—Yanming,from his teacher. "The spirit (精神) of Shaolin kung fu really touched me and I felt sure that it was my dream place ,"Max said.
After going back to Cote d' Ivoire,Max kept on learning Chinese.And in 2017,he visited Shaolin Temple again and stayed there for about six years.There,he read books,did exercise and practiced kung fu every day.His time in Shaolin Temple helped him know and appreciate Chinese culture better." Chinese people work hard,and they are thankful to their family and country.And I want to share these values (价值观)with people in Africa ," Max said.
At the end of 2022,when he finished his studies at Shaolin Temple,Max started working at a Shaolin Cultural Center in Zambia,Africa.Now he teaches 30 children Chinese language and Chinese culture there.
(1)When Max said he would go to China to learn kung fu,his mother C .
A.felt sad
B.felt angry
C.thought he was joking
D.thought he could make it
(2)What does the underlined word "appreciate" in Paragraph 3 mean? A
A.enjoy
B.trade
C.win
D.touch
(3)Which is the right order of the following things ? B
a.Max taught Chinese language and Chinese culture.
b.Max stayed at Shaolin Temple for about six years.
c.Max studied at a Confucius Institute.
d.Max got his Chinese name.
A.d → c → b → a
B.c → d → b → a
C.d → c → a → b
D.c → d → a → b
(4)What's the best title for the passage? D
A.Practice kung fu
B.Become a teacher
C.Values of Chinese culture
D.A dream come true
【分析】本文主要讲述了马克斯 约兰多从科特迪瓦来到中国学习中国功夫,实现自己的梦想的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段She didn't think he was serious about it.But you know what?Max made his dream come true !(她认为他不是认真的。但是你知道吗?马克斯实现了他的梦想!)可知,马克斯的妈妈认为他不是认真的,是在开玩笑。故选C。
(2)词义猜测题。根据第三段Chinese people work hard,and they are thankful to their family and country.(中国人工作努力,他们感谢他们的家人和国家。)可知,中国人懂得感恩,所以appreciate的意思应该是理解,懂得。故选A。
(3)细节理解题。根据第二段Before visiting China,Max learned Chinese at a Confucius Institute(孔子学院)in Cote d' Ivoire.(在访问中国之前,马克斯在科特迪瓦的一所孔子学院学习汉语。)可知马克斯在孔子学院学习,即c;根据第二段There,he got his Chinese name﹣An Ming,from his teacher.(在那里,他从他的老师那里得到了他的中文名字一安明。)可知马克斯得到了他的中文名字,即d;根据第三段After goingbackto Cote d'lvoire,Max kept on learning Chinese and in 2017,he visited Shaolin Temple again and stayed there for about six years.(回到科特迪瓦后,马克斯继续学习汉语,2017年,他再次访问少林寺,并在那里呆了大约六年。)可知马克斯在少林寺待了大约六年,即b;根据最后一段Now he teaches30 children Chinese language and Chinese culture there.(现在他在那里教30个孩子汉语和中国文化。)可知马克斯教授汉语和中华文化,即a。因此,正确顺序是c→d→b→a。故选B。
(4)标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了马克斯 约兰多从科特迪瓦来到中国学习中国功夫,实现自己的梦想的故事。D项"一个梦想实现"。符合题意。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
五、还原句子 阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
5.(8分) Everyone has worries.(1) B There is always something you can do to help yourself feel less worried.Sitting there worrying is no fun and it won't solve(解决)your problems.Grades at school are often a top worry for kids.(2) E
Why are grades important?What do grades mean to me?
How do I get ready for class?Do I go over (仔细检查)my notes (笔记)even when there isn't a test?
(3) C
Have I tried different ways of studying?
If your worry is about a fight you had with your friend,you might write down all the things you could do—write a note to him or her,invite (邀请) him or her to watch a basketball game,say sorry to him or her and so on.If you have a list of things you could do,you can choose one thing that could get your friend back.
You can ask for help when you're worried.You can find someone to talk to. (4) D
A.Worrying is good for your life.
B.But how do you solve your worries?
C.Do I have a good place to do my homework?
D.You can ask your parents,friends,or teachers for help.
E.If you worry most about grades,ask yourself these questions.
【分析】短文主要写了每个人都有烦恼,并提供了解决烦恼的方法。首先,文章指出担心是没有用的,不会解决问题。接着,它提到学校成绩是孩子们的主要烦恼之一,并给出了一些关于如何准备考试和学习的问题。然后,文章建议在与朋友发生争执时,可以采取多种方法来解决问题。最后,文章强调在担心时可以寻求他人的帮助,如父母、朋友或老师。
【解答】(1)细节推理题。根据后文There is always something you can do to help yourself feel less worried.(你总可以做些什么来让自己不那么担心。)可知此处询问如何解决这些烦恼呢,所以B项"但是你如何处理你的忧虑呢?"符合语境。故选B。
(2)细节推理题。根据后文Why are grades important?What do grades mean to me?(为什么成绩很重要?成绩对我意味着什么?)可知此处是关于成绩的一些问题,所以E项"如果你最担心成绩,问自己以下问题:"符合语境。故选E。
(3)细节推理题。根据后文Have I tried different ways of studying?(我尝试过不同的学习方式吗?)可知,此处应说好地方。所以C项"我有好地方做作业吗?"符合语境。故选C。
(4)细节推理题。根据前文You can ask for help when you're worried.You can find someone to talk to.(当你担心的时候,你可以寻求帮助。你可以找个人聊聊。)可知此处介绍你可以寻求帮助的人,所以D项"你可以向你的父母、朋友和老师寻求帮助。"符合语境。故选D。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
二.完形填空(共1小题,每小题10分,满分10分)阅读短文,从各题的四个选项中选择一个最佳答案。
6.(10分) My name is Emma and I want to tell you about my favorite(1) B —Bluey.Bluey is an interesting Australian cartoon.It came out in 2018 when I was five years old.At that time,I(2) D it because it made me happy .
The cartoon is about Bluey's life with her friends and family.The main character Bluey is a six﹣year﹣old dog.She lives with her mother,her father,and her four﹣year﹣old sister Bingo.Bluey is full of energy (精力) and it seems that she never gets(3) C .She is always ready to play and learn.Along with her(4) D sister Bingo,Bluey plays fun games,visits the park and the library,and(5) A new games !
Bluey made me(6) C .There are many interesting games in the cartoon and I had lots of fun playing them with my friends.The cartoon is also(7) B .I learned new English words through the cartoon.The most important thing is that I(8) A a lot from Bluey's life—it's important to share,work together,and care about each other.
For me,Bluey is a(9) C cartoon.Bluey is more than just a character;she is like a friend who taught me a lot.(10) B I'm a little older now,Bluey still has a special place in my heart.
(1) A.comedy B.cartoon C.game D.song
(2) A.disliked B.minded C.forgot D.loved
(3) A.angry B.successful C.tired D.afraid
(4) A.taller B.older C.shorter D.younger
(5) A.makes up B.brings out C.dresses up D.finds out
(6) A.stay B.worry C.laugh D.miss
(7) A.late B.educational C.noisy D.popular
(8) A.learned B.cared C.practiced D.showed
(9) A.quiet B.boring C.fantastic D.difficult
(10) A.But B.Although C.If D.So
【分析】本文主要介绍了作者最喜欢的澳大利亚动画片《Bluey》。该片讲述了一只六岁小狗Bluey与家人和朋友的生活,充满了活力和乐趣。通过观看这部动画片,作者不仅学到了很多英语词汇,还从Bluey的生活中汲取了许多关于分享、合作和关心他人的教训。尽管作者已经长大,但Bluey仍然在她心中占据着特殊的位置。
【解答】(1)考查名词。句意:我叫Emma,我想告诉你我最喜欢的动画片——《Bluey》。A.喜剧;B.动画片;C.游戏;D.歌曲。根据Bluey is an interesting Australian cartoon.(《Bluey》是一部有趣的澳大利亚动画片。)可知,说的是动画片。故选B。
(2)考查动词。句意:那时,我喜欢它,因为它让我快乐。A.不喜欢;B.介意;C.忘记;D.喜欢。根据because it made me happy(因为它让我快乐)可知,喜欢它。故选D。
(3)考查形容词。句意:Bluey精力充沛,似乎从不疲倦。A.愤怒的;B.成功的;C.疲惫的;D.害怕的。根据Bluey is full of energy (精力)(Bluey精力充沛)可知,Bluey精力充沛,故从不疲倦。故选C。
(4)考查形容词比较级。句意:Bluey和她的妹妹Bingo一起玩有趣的游戏,参观公园和图书馆,并且构造新的游戏!A.更高的;B.更老的;C.更矮的;D.更小的。根据sister Bingo可知,younger sister"妹妹"符合语境。故选D。
(5)考查动词短语。句意:Bluey和她的妹妹Bingo一起玩有趣的游戏,参观公园和图书馆,并且构造新的游戏!A.构造;B.使展现出;C.打扮;D.发现。根据new games(新的游戏)可知,构造新的游戏。故选A。
(6)考查动词。句意:Bluey让我笑了。A.待;B.担心;C.笑;D.想念。根据There are many interesting games in the cartoon and I had lots of fun playing them with my friends(动画片里有很多有趣的游戏,我和朋友们一起玩得很开心)可知,动画片里有很多有趣的游戏,故Bluey让我笑了。故选C。
(7)考查形容词。句意:这幅漫画也很有教育意义。A.迟的;B.有教育意义的;C.吵闹的;D.流行的。根据I learned new English words through the cartoon(我通过这部动画片学到了新的英语单词)可知,学到了新的英语单词,故这幅漫画也很有教育意义。故选B。
(8)考查动词。句意:最重要的是,我从Bluey的生活中学到了很多——分享、一起工作和互相关心是很重要的。A.学习;B.关心;C.实践;D.展示。根据I learned new English words through the cartoon(我通过这部动画片学到了新的英语单词)可知,说的是学到的东西。故选A。
(9)考查形容词。句意:对我来说,《Bluey》是一部非常棒的动画片。A.安静的;B.无聊的;C.精彩的;D.难的。根据Bluey is more than just a character;she is like a friend who taught me a lot(Bluey不仅仅是一个角色;她就像一个朋友,教会了我很多)可知,Bluey》是一部非常棒的动画片。故选C。
(10)考查连词。句意:虽然我现在年纪大了一点,但Bluey在我心中还是有着特殊的地位。A.但是;B.虽然;C.如果;D.所以。根据句意,可知为Although"虽然"引导的让步状语从句。故选B。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
三. 语篇填空(共1小题,每题1分,满分10分)阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或括号里单词的正确形式,使短文通顺、连贯。
7.(10分) Do you know the the book The Tale of Peter Rabbit.This(1) children's (children)book is very famous around the world,written by Beatrix Potter.She was born in 1866 in Kensington,London and(2) died (die)in 1943.
Beatrix and her brother kept (饲养) many small animals(3) as pets—rabbits,pigs,mice and so on!They both liked to draw(4) their (they)pets.Beatrix was very smart and she even studied mushrooms(蘑菇),(5) but women at that time couldn't be scientists (科学家).To make some money,Beatrix started drawing cards with animals on them.She liked writing,too.One day,she wrote to her friend's son and told the story of Peter Rabbit.She decided(6) to write (write)a book based on (根据) the story.The Tale of Peter Rabbit came out in 1902 and it was successful!She wrote even(7) more (many) books and made things like dolls (玩偶) based on their(8) characters (character).
In 1905,Beatrix bought(9) a farm.She enjoyed country life very much and took the environmental protection (环境保护)(10) seriously (serious).
If you still don't read The Tale of Peter Rabbit,or Beatrix Potter's other books,why not visit a library or a bookstore today ?
【分析】本文主要讲述了 《彼得兔的故事》的作者毕翠克丝 波特的成长经历。
【解答】(1)考查名词所有格。句意:这本儿童读物世界闻名,是碧翠丝 波特写的。根据句意,此处意为"儿童读物",使用名词所有格修饰后面的名词。故填children's。
(2)考查动词。句意:她于1866年出生在伦敦肯辛顿,于1943年去世。根据句意可知,句子为一般过去时,所以动词用过去式。故填died。
(3)考查介词。句意:碧翠丝和她的哥哥养了许多小动物作为宠物——兔子、猪、老鼠等等!根据句意,此处意为"养了许多小动物作为宠物",使用keep...as...,固定搭配。故填as。
(4)考查代词。句意:他们都喜欢画他们的宠物。根据句意可知,此处意为"他们的宠物",使用形容词性物主代词修饰名词。故填their。
(5)考查连词。句意:碧翠丝非常聪明,她甚至研究蘑菇,但当时的女性不能成为科学家。根据句意可知,句子前后为转折关系,所以使用连词but。故填but。
(6)考查不定式。句意:她决定根据这个故事写一本书。根据句意可知,此处使用decide to do sth.,固定搭配。故填to write。
(7)考查形容词。句意:她写了更多的书,并根据他们的角色制作了像洋娃娃这样的东西。根据句意可知,此处意为"更多的书",使用形容词修饰后面的名词。故填more。
(8)考查名词。句意:她写了更多的书,并根据他们的角色制作了像洋娃娃这样的东西。根据句意可知,此处意为"他们的角色",使用名词复数。故填characters。
(9)考查冠词。句意:1905年,碧翠丝买了一个农场。根据句意可知,此处意为"买了一个农场",farm为辅音音素开头单词,所以冠词用a。故填a。
(10)考查副词。句意:她非常喜欢乡村生活,并且重视环境保护。根据句意可知,此处使用副词修饰动词。故填seriously。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
四.阅读与表达。(满分10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。
8.(10分) We all know doing exercise makes us healthy.But many of us don't know which is better to exercise,in the day or at night.Dr.Yang,a sleep doctor,advises people to do outdoor exercise for at least 30 minutes a day in the daytime (在白天).
Dr.Yang has been doing a study on sports and sleep for years.He finds out that exercise in natural light(光)for half an hour every day can make people have better sleep and more energy (能量).Dr.Yang himself gets up at 6:30 am.Then he usually takes a walk outsides.Sometimes he walks in the park in the afternoon.
Many schools put Dr.Yang's findings into practice.They made it a rule that students should do outdoor exercise once or twice a day.In some schools,students even started outdoor running clubs.After some time,most students said outdoor exercise is useful.Now they sleep better and concentrate (集中) more on their studies.
Some students are now thinking about inviting (邀请) their teachers to join them.
(1)According to Dr.Yang,when is it better to exercise,in the day or at night ?
In the day.
(2)What does Dr.Yang usually do after he gets up?
He usually takes a walk outsides.
(3)How often do students do outdoor exercise in many school?
Once or twice a day.
(4)If you are one of the school teachers,will you run with your students?Give your reasons. (Write 20 to 30 words.)
Yes,I will.Because running can make us healthier.(答案不唯一)
【分析】本文是一篇说明文,研究表明白天运动对我们更好。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段中的信息Dr.Yang,a sleep doctor,advises people to do outdoor exercise for at least 30 minutes a day in the daytime (在白天).(睡眠医生杨医生建议人们每天白天至少进行30分钟的户外运动。)可知,根据杨医生的说法,在白天锻炼比较好,故填In the day.
(2)细节理解题。根据第二段中的信息Dr.Yang himself gets up at 6:30 am.Then he usually takes a walk outsides.(杨医生自己早上6:30起床。然后他通常在外面散步。)可知,杨医生起床后通常在外面散步,故填He usually takes a walk outsides.
(3)细节理解题。根据第三段中的信息Many schools put Dr.Yang's findings into practice.They made it a rule that students should do outdoor exercise once or twice a day.(许多学校将杨博士的发现付诸实践。他们规定学生每天应该做一到两次户外运动。)可知,在许多学校,学生每天应该做一到两次户外运动,故填Once or twice a day.
(4)开放性试题。题干意为:如果你是学校的一名老师,你会和你的学生一起跑步吗?给出你的理由。结合实际情况,如果我是一名老师,我会和学生一起跑步,因为跑步可以使我们更健康,故填Yes,I will.Because running can make us healthier.(答案不唯一)
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
五.书面表达(共20分,满分20分)根据要求完成大作文, 并将答案写在答题卡( 纸) 的相应位置。
9.(20分)假如你是Mike,目前正在中国学习,请你根据以下内容提示,给在美国的父母写一封信,介绍你的好朋友Li Hua以及你们的生活情况。
内容提示:
What sports does your friend like?How often does he exercise?
What TV shows does he usually watch and why?
Are you the same as or different from your friend?
Say more about both of you.
注意:文中不得透露个人真实信息;词数60﹣80;开头已给出,不计入总词数。
Dear Mom and Dad,
How is everything going?I have a good friend in China.His name is Li Hua.______
Best wishes!
Yours,
Mike
【分析】【高分句型一】
He always helps me with my Chinese.他总是帮助我学中文。
help sb with sth帮助某人做某事.
【高分句型二】
We usually play basketball together three times a week.我们通常每周一起打三次篮球。
three times a week每周三次。
【解答】Dear Mom and Dad,
How is everything going?I have a good friend in China.His name is Li Hua.He is a helpful boy.He always helps me with my Chinese. 【高分句型一】He also helps people in need. (品质)We have many things in common.We both like playing basketball.We usually play basketball together three times a week. 【高分句型二】He is one of the best basketball players in my class. (运动和频率)Besides,both of us study hard,but he is more creative than me.(学习)I like sports shows,but he likes comedies better.(喜欢的电视节目)By the way,he hopes that you can come to China and spend Spring Festival with us.(希望)
Best wishes!
Yours,
Mike
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
