2025年中考英语第一次模拟考试卷(四川专用)(含听力音频+答案解析)

2025年中考第一次模拟考试卷
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
第一部分 听力部分 (共30小题,计30分)
一、听句子选答语。(共5题,每小题1分,计5分)
1.A.Good luck, sir! B.Good afternoon, sir! C.Thank you, sir!
2.A.Yes, he does. B.Yes, he did. C.Yes, he do.
3.A.It serves you right. B.Never mind. C.You’re welcome.
4.A.Yes, we will. B.Thank you. C.No, I don’t like apples.
5.A.I hope so. B.Why not. C.Yes, speaking.
二、听力匹配。(共5题,每小题1分,计5分)
6.听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。
三、听短对话选答案。(共10题,每小题1分,计10分)
听对话材料,回答小题。
7.Why is the girl so happy
A.Because she will spend the weekend with her friends.
B.Because she and her friends are going hiking on East Hill.
C.Because she got a high mark in the last exam.
8.What will the boy do this weekend
A.Go to the cinema. B.Study at home. C.Watch TV at home.
听1段对话,回答下面两个小题。
9.What time is the concert on Sunday
A.At 9:15 a.m. B.At 9:45 a.m. C.At 9:15 p.m.
10.How will the speakers go to the theater
A.By bus. B.By taxi. C.By bike.
听对话材料,回答小题。
11.What does Sam think of Luke
A.Fun. B.Strict. C.Shy.
12.Which of Sam’s friends does Sarah like
A.James. B.Luke. C.Charlie.
13.What’s the relationship between the speakers
A.Mother and son. B.Sister and brother. C.Teacher and student.
听1段对话,回答下面三个小题。
14.What is the weather like today
A.It’s sunny. B.It’s raining. C.It’s hot.
15.Why does Bill worry about the weather
A.Because he can’t stand it.
B.Because it may cause trouble for farmers.
C.Because climate change is a serious problem to solve.
16.What does Bill think of the situation of pandas
A.It’s getting better.
B.It’s worse than before.
C.He can’t worry more about it.
四、听短文回答。(共5题,每小题1分,计5分)
听一段材料,完成小题。
17.When does the woman visit her parents
A.On Fridays. B.On Saturdays. C.On Sundays.
18.How many times is she able to take care of the old people in a week
A.Once. B.Twice. C.Three times.
听一段材料,完成小题。
19.What does the girl think of the watch
A.It’s too big. B.It’s too ugly. C.It’s too expensive.
20.What color does the girl’s mother like best
A.Yellow. B.Black. C.White.
21.What does the girl decide to buy
A.A watch. B.A wallet. C.A hat.
五、听力填空。(共5题,每小题1分,计5分)
听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息,短文念三遍。
Leonardo da Vinci
As a painter As an 22
What achievements 23 : like the Mona Lisa. How many plans worked out * One bridge built 24 after it was drawn. * Flying machines. How was his diary written ﹡ Written backwards (反向地). * With a mirror, the words can 25 . 26 was his diary written backward * Keep his ideas secret. * Easier for him to write.
第二部分(选择题 共70分)
一、基础知识运用(共两节;满分30分)
第一节 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
27.It is ________ honor that Chengdu A4 Art Museum has won the “Global Top Seven Most Beautiful Museums”.
A./ B.a C.an
28.________ the Lantern Festival, we can see beautiful lanterns in all shapes at the fair in Zigong.
A.On B.In C.Between
29.—David, is this movie magazine yours or Jenny’s
—Oh. It’s ________. She is a movie lover. I dislike movies.
A.mine B.hers C.yours
30.—Is that boy over there Andy
—No, it ________ be him. He won’t be back from a study tour until next Friday.
A.might B.must C.can’t
31.—Your grandpa climbed the hill so ________ that I couldn’t keep up with him.
—He takes exercise every day.
A.patiently B.quickly C.difficultly
32.The Notre-Dame Cathedral (巴黎圣母院) reopened on December 8, 2024. In the past five years, people ________ to find out how the fire started.
A.try B.will try C.have tried
33.To make paper cutting, we need to fold the paper ________ it is cut with scissors.
A.before B.so C.although
34.The 9th Asian Winter Games ________ in Harbin, China from February 7 to 14, 2025.
A.was held B.will be held C.is held
35.The Ig Nobel Prizes were given to some funny studies ________ make people laugh, then think.
A.that B.whose C.who
36.—Look at the crowds on both sides of the river. Do you know ________
—Oh, there is a dragon boat race.
A.where the race will take place
B.why there are so many people
C.when the Dragon Boat Festival is
第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
One of my earliest memories is playing “shops” with my granddad when I was 5 years old. After 37 school at 15, I worked in a fruit shop, but I had no 38 of how to run my own shop back then.
Several years later, I got married. My husband Eric and I heard about a shop for sale in the nearby village. We had a look and decided to have a shop of our own. That was January 1973. We were a bit 39 at shopkeeping, so we often didn’t know what the 40 were asking for. But we soon learned. You can tell by the weather how 41 it’s going to be. On wet days there are very few people around, and when it’s 42 , people want bread and milk, as they’re worried about being snowed in. When it’s hot, everyone buys cold drinks and ice cream.
More people shop online nowadays, but they still come here for things 43 from their order. I’ve kept up with technology and have a card reader, but the shop itself hasn’t changed much. Now, as I’m getting older, it’s open from 7 am to 6 pm on weekdays, 44 closing at 8:30 pm. However, I open until 2 pm at weekends. Eric passed away 16 years ago, but I am 45 getting rid of the shop. I love it all—talking to the customers and getting 46 they want. There are customers who come in two or three times a day, and we see several generations of families. Customers often tell me their 47 and I offer advice if I can.
It was the 50th anniversary (周年纪念) of the shop on January 13 this year. I wanted to do something 48 , so I held a party and had drinks and nibbles (小吃) with customers. I also 49 a book about my memories in the shop. It’s called Just Ask Jenny, as I’m always the first port of call when anyone wants to know 50 .
This shop has been my life. I never 51 I’d still be here after 50 years, but I love it and the people. It’s what keeps me going, and I’ve got no plan of retiring (退休).
37.A.leaving B.going to C.visiting D.changing
38.A.choice B.time C.decision D.idea
39.A.good B.fresh C.experienced D.disappointed
40.A.market B.sellers C.users D.customers
41.A.common B.expensive C.cold D.busy
42.A.snowy B.rainy C.windy D.sunny
43.A.appearing B.coming C.missing D.producing
44.A.as a result of B.because of C.in favor of D.instead of
45.A.always B.never C.seldom D.often
46.A.what B.how C.that D.which
47.A.suggestions B.questions C.problems D.puzzles
48.A.traditional B.historical C.changeable D.special
49.A.read B.wrote C.borrowed D.learned
50.A.anything B.everything C.nothing D.no thing
51.A.imagined B.hoped C.experienced D.worked
二、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
Actress Jia Ling became very popular on social media for two days in a row during the Chinese Lunar New Year. People were amazed by how she lost 50 kilograms while making her movie Yolo. This made everyone talk about living a healthy lifestyle. Many people on Weibo were discussing Jia’s weight loss journey, like“Jia’s story of losing weight”and “Jia Ling totally surprised me.” They were wondering. If it’s time to start developing healthier habits, especially during the Spring Festival.
One moviegoer named Li Qiaoya, who goes to the gym to lose weight, said, “Her success is really inspiring and is worth seeing in the movie.” Li also felt guilty for eating too much during the Spring Festival.
Jia used to be known for her funny laughter and emotional performances. She shared her new look after losing weight on social media, and her fans were shocked by her new jawline (下颌线) and how radiant (容光焕发的) she looked. Jia mentioned that the movie is not about boxing or losing weight, but it’s a heartwarming story about “learning to love yourself.”
However, not everyone agrees with Jia’s weight loss plan. To finish filming the movie, Jia had to gain 20 kilograms before starting to lose weight in just six months. “Not everyone can handle the challenge of losing 50 kilograms in only six months,” said Jiang Chong, a fitness expert from Chongqing. “It’s not just a physical challenge, but also a mental one.”
In interviews before the movie was released, Jia emphasized the importance of setting realistic (切实可行的) goals when talking about her weight loss journey. Jiang agreed and said that having achievable goals is important for a healthy lifestyle.“It’s never a bad thing to have a movie reminding many people about the importance of staying fit,” Jiang said. “To lose weight in a healthy way, you need to have long-term goals made up of smaller, reachable goals. It’s good to have a schedule and stick to it, instead of doing extreme (极端的) things to lose weight.”
52.How did Jia Ling’s weight loss affect social media
A.People were disappointed.
B.People were surprised.
C.People were indifferent.
D.People were angry.
53.What does “guilty” mean in the second paragraph
A.难过的 B.失望的 C.内疚的 D.漠不关心的
54.What was Jia Ling’s movie Yolo about
A.Boxing and losing weight.
B.Developing healthier habits.
C.Learning to love yourself.
D.Achieving realistic goals.
55.Why did Jia Ling have to gain weight before starting her weight loss journey
A.It was part of her movie role.
B.It was a mental challenge.
C.It was a physical challenge.
D.It was necessary for her health.
56.This passage is ________.
A.a piece of news B.an ad C.a diary D.a letter
阅读下面短文,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出正确选项。
The elegant Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention that is an essential part of traditional Chinese furniture (家具). The earliest common use of the pingfeng dates back to the Han Dynasty. The term pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.
As time passes by, it has been made into different sizes with colourful paintings. On screens usually appears a dragon. It stands for nobility (高贵) and power. The crane (仙鹤), a beautiful bird, can be seen on screens, too. It’s a symbol of everlasting (长生的) life. Beautiful flowers, which mean wealth and good luck, are also chosen as a popular design of the pingfeng. All the designs carry people’s beautiful wishes.
Behind pingfeng lies a beautiful story. In the past, the unmarried daughter of a rich family was not supposed to see or be seen by men except her father, brothers or very close male cousins. When an admire r paid a visit, however, she might take a secret look at him from a screen behind which she would be completely hidden. Her father would discuss poems with the young man and ask him to create one. If the daughter and her father gratified the young man’s poem and his looks, she might agree to take him as a husband.
Today pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical (实际的) use as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect match (相配) for modern sofas and walls, which adds style to them.
57.What was pingfeng used for at the very beginning
A.Protecting people from wind. B.Dividing a room. C.Making a room beautiful. D.Hiding a person.
58.How does the writer develop his idea in Paragraph 2
A.By telling a story. B.By raising questions.
C.By giving examples. D.By explaining the result.
59.The underlined word “gratified” in Paragraph 3 refers to “________”.
A.were sorry about B.were satisfied with
C.were worried about D.were nervous about
60.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The Chinese pingfeng can date from the Song Dynasty.
B.The crane is a symbol of wealth and good luck.
C.In the past, the unmarried daughter shouldn’t be seen by men.
D.The Chinese pingfeng can match the modern sofas and walls.
61.What is the best title for the passage
A.The Practical Use of the pingfeng B.A Beautiful Story of the pingfeng
C.The Hidden Beauty of the pingfeng D.Different Designs of the pingfeng
Born in the 2000s, you are called the oh-ohs. Then what do you think of your generation (一代人) Maybe you feel proud of yourselves—young, creative, connected, global, smart, or maybe good-looking But what do other people think about your generation
Some adults worry that you’re more interested in the phone than the world around you. They see you as the “face-down generation” and wonder how you will deal with school, friends, and family. Are today’s teenagers too busy texting and taking selfies (自拍) to become successful in real life—or “IRL”, as you would say
Other adults worry that today’s youth are spoiled and don’t want to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents” who were always there to guide and help their children with a busy schedule (日程表) such as dancing, painting and so on. With parents doing everything for them, today’s young people seem to prefer to live like teenagers even when they are in their 20s or 30s.
Does the face-down generation need a heads-up Well, probably not. The fact is that many of today’s teenagers are better educated and more creative than past generations. They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities. There are also brave young people such as Malala Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls’ rights to go to school.
So if you are one of them born in the 2000s, there’s reason to be hopeful about the future. Things are looking up for the face-down generation. It’s possible that you will do great.
62.The writer leads the readers to the passage ________.
A.by showing his ideas
B.by asking questions
C.by describing the situation
D.by telling others
63.The oh-ohs are thought as the “face-down generation” because ________.
A.they are always busy with homework with their heads down
B.they are not closely connected to the people around them
C.they spend too much time using their phones
D.they like playing mobile phone too much
64.What do “helicopter parents” do for their children according to the passage
A.They plan all kinds of after-class activities for their children.
B.They help children to face the challenges.
C.They do the homework instead of their children.
D.They help the children to cheat the teachers.
65.The underlined word “rights” in Paragraph 4 probably refers to ________.
A.something that people are allowed to do
B.something that people volunteer to do
C.somebody that looks after teenagers
D.somebody that do the housework
66.What does the passage mainly tell us
A.Mobile phones are harmful to teenagers’ growth and development.
B.Although the young people have some problems, their future is full of hope.
C.Teenagers don’t need to change themselves to satisfy adults’ standards.
D.Teenagers need to change themselves to satisfy adults’ standards.
April 23, 2019 was the seventieth birthday of the Chinese People’s Liberation Army (PLA) Navy (中国人民解放军海军). A naval parade (阅兵) took place near Qingdao, Shandong on that day to celebrate the birthday.
The PLA Navy sent out 32 ships and 39 warplanes for the parade. These included some of China’s newest destroyers (驱逐舰) and submarines (潜艇), “The Party and the people are proud of the PLA Navy,” Chinese President Xi Jinping said in a review of the Navy. He believes that the Navy has been and will always be a force for peace.
What is the PLA Navy made up of
The Navy is made up of three fleets (舰队). Each fleet takes care of a different sea area. The Navy not only has forces on water, but also has forces on land and in the air.
What does the PLA Navy do
Training and drilling: Over the past 70 years, the Navy has visited 94 countries. It has taken part in more than 60 joint military drills with foreign navies.
Escorting (护航): The Navy keeps business ships safe in areas where there are many pirates (海盗), such as the waters off Somalia. In the past ten years, it has kept more than 6, 600 Chinese and foreign ships staying safe.
Evacuating (撤离): The Navy protects Chinese people in foreign countries. In March 2015, a war broke out in Yemen. A Chinese naval fleet saved 621 Chinese people and more than 270 foreigners.
Providing medical care: The Navy has a hospital ship called the Peace Ark. Since 2010, it has traveled to 43 countries and areas and given free medical services to over 230,000 people.
67.When was the Chinese People’s Liberation Army Navy founded
A.In 1923. B.In 1949. C.In 1959.
68.From the second paragraph we can know that ______.
A.the PLA Navy is very strong B.the Chinese people love our country
C.the PLA Navy has a long history
69.The underlined word “it” refers to “______”.
A.a ship B.a pirate C.the Navy
70.What happened in the year of 2015
A.The Navy visited the country Yemen.
B.The Navy gave free medical services to many people.
C.A Chinese naval fleet saved many people in a war.
71.The best title for the passage may be “______”
A.The Introduction to the PLA Navy.
B.The Long History of the PLA Navy.
C.The Tasks of the PLA Navy.
第三部分(非选择题 共50分)
三、完成对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据下面的对话内容,从选项中选出最佳选项, 使两段对话完整通顺,并把选项转涂到答题卡上相应位置。选项中有一项为多余选项。
A: 72
B: Yes. I bought a lot of things from the Internet.
A: Really 73
B: Of course. Firstly, it is very convenient. You can buy anything you want and they will send it to your home or any place you want.
A: Wow, that is great.
B: Yes. What’s more, 74
A: Ah, that is quite a smart way for shopping. 75
B: Well, the biggest one is that I cannot see the true goods. I can only look at the pictures and some introduction of it. I can not try it on if I buy some clothes or shoes. Sometimes I may get the one that doesn’t fit me from the Internet.
A: 76
A.it is much cheaper than the goods in the big shopping mall.
B.Do you know what is shopping online
C.I agree with you.
D.What is its disadvantages do you think
E.Could you tell me some advantages of it
F.You’re right.
四、短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从方框中选择单词,并用其正确形式填空。每词限用一次。
careful treat check but he complete tool effort test humorous
I gave my 10-year-old son a math test today. He spent nearly an hour 77 it. He worked on each problem 78 . And then, with a deep breath, he handed the paper to me, expecting a good score. I quickly 79 the paper and gave him the score. “It’s an 89,” I said. “That’s a high B.”
At once, his eyes filled with tears (眼泪). He had done his best work and given his greatest 80 . I looked at my boy and his paper. And then I ripped (撕) it in half.
I looked my boy in the eye and I told him that I had watched 81 . He had tried his best to do the test. He was great in my eyes. Test scores are important, 82 they’re not of the highest importance.
In fact, my boy is amazing in the kitchen. He can cook a delicious meal for the family. My boy is great at putting things together. He uses 83 like a skilled craftsman (工艺师).
My boy is 84 . He is always the first one to make a joke at the dinner table. My boy is NOT defined (界定) by the grade on his math paper.
I care more about how he 85 others. I care more about his ability to learn how to use his talents to do something good. I admire his desire (渴望) to do well when he takes a(n) 86 . I have never been more proud of an 89 on a math test.
五、阅读短文并回答(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文, 然后根据文章内容简要回答第1至5小题。
Animal United is a 3D German cartoon. It is a story about animals that get together to find water. Along their journey, lots of funny things happen, and of course, they have a lot of adventures.
The animals in the grasslands in Africa are waiting for the coming flood. However, this year’s flood seems to come later than that in other years. The animals become worried. At the same time, some animals from other places come to the grasslands to look for peace. However, the situation seems worse because the water is becoming less and less. So they decide to look for the river.
Finally, they find the reason why they don’t have any water to drink. A dam (拦河坝) has been set up so that humans can have a better life. After a long fight with humans, they let the world know that animals are in danger.
This film is about environmental matters. The humans are bad and the animals are good. This film is to give humans a warning. Humans should know that animals also belong to the world.
87.Where is the 3D cartoon Animal United from (No more than 1 words)
88.Why does the situation seem worse (no more than 8 words)
89.What do the animals find along their journey to look for the river (No more than 12 words)
90.Is the film produced to give humans a warning (No more than 3 words)
91.What is the film about (No more than 6 words)
六、书面表达(共1题,满分25分)
92.随着科技的发展,电子书(e-books)逐渐进入校园,但对于电子书的争论一直没有停息。你班同学发起了一次主题为“E-books, good or bad ”的讨论,假如你是李明,请你给某英文报社写一封信,介绍一下讨论的情况及你自己的观点。
赞成意见 反对意见
环保,节约纸张 长时间使用对眼睛有害
易于携带,便于查找资料 不利于记笔记
你的观点:
要求:
(1)词数:80—100(开头已给出,不计入总词数);(2)覆盖所有信息点;(3)注意合适的连接词的应用;(4)你的观点至少两条;(5)不能出现真实姓名和校名。
Dear Editor,
I’m writing to tell you about a discussion we’ve had about whether e-books are good or bad.
_______________________________________________________________________________
Yours truly,
Li Ming
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《2025年中考第一次模拟考试卷(四川专用)(含听力 答案解析)》参考答案
1.B
【原文】Good afternoon, boys and girls.
2.A
【原文】Does your father often have dinner with you at home
3.C
【原文】Thank you for helping me with my English.
4.B
【原文】Help yourself to some apples.
5.C
【原文】Hello, is that Alice speaking
6. D A B E C
【原文】1. You can’t park your car here because it’s against the rule.
2. Ancient Chinese used the bamboo to write books before paper was invented.
3. I enjoy listening to smooth music that makes me feel relaxed.
4. There’s an international kite festival in Weifang every April.
5. People are supposed to shake hands when they meet for the first time in China.
7.A 8.B
【原文】M: Good morning. You look so happy today.
W: My friends and I are going to spend this weekend together.
M: What are you going to do
W: We are going hiking on West Hill.
M: It’s really exciting.
W: Would you like to go with us
M: I’d love to, but I have to prepare for my exam at home.
W: What a pity!
9.A 10.C
【原文】略
11.A 12.C 13.B
【原文】A: I don’t think you should go to the movies with Luke this afternoon, Sam.
B: Why not, Sarah
A: I don’t think he’s a good friend you have.
B: He’s fun. He often makes me laugh. Why are you always so strict You don’t like any of my friends.
A: That’s no truth. I like Charlie.
B: That’s because she is your friend, too. Why can I have some my own friends
A: You can and you do, but I just think Luke places bad influence on you.
B: You always act as my elder sister. You make me angry.
A: Because I am your elder sister. I am looking care for you.
B: Oh thanks. But I’m old enough to make my own decision now. And I can choose my own friends now.
A: Fine, I’ve just told you.
14.C 15.B 16.A
【原文】略
17.B 18.C
【原文】略
19.C 20.A 21.B
【原文】略
22.engineer and inventor 23.Famous paintings 24.500 years 25.be seen/be read 26.Why
【原文】
Leonardo da Vinci is considered one of the greatest painters of all time. He was born in Italy in 1452. He is still famous today because of his famous paintings, especially the Mona Lisa. However, not many people know that da Vinci was also an engineer and inventor. He drew plans and pictures and wrote about his many ideas in his diaries.
Not all of da Vinci’s plans worked out because they weren’t tested. However, some of his ideas came true. For example, one of his bridges was finally built 500 years after it was drawn, and flying machines such as helicopters are very common now. Everything in da Vinci’s diary is written backwards. Why Something da Vinci didn’t want others to know about his ideas as he wrote his diary in code. Others think it was just easier for him to write this way because he was left-handed. Either way, da Vinci’s diaries can only be read with a mirror so that you can see the words in the correct direction.
27.C
【详解】句意:成都A4美术馆荣获“全球七大最美博物馆”称号,我深感荣幸。
考查冠词。此处泛指“一个荣幸”,honor以元音音素开头,用不定冠词an。故选C。
28.A
【详解】句意:在元宵节,我们可以在自贡的集市上看到各种形状的漂亮灯笼。
考查介词辨析。on在……上面;in在……里面;between在……之间。 根据句意可知,此处表示在元宵节,表示在某个节日,用介词on。故选A。
29.B
【详解】句意:——大卫,这本电影杂志是你的还是珍妮的?——哦。这是她的。她是个电影爱好者。我不喜欢电影。
考查代词辨析。mine我的;hers她的;yours你的。根据“is this movie magazine yours or Jenny’s ”以及“She is a movie lover”可知此处表示这本电影杂志是珍妮的,用代词hers。故选B。
30.C
【详解】句意:——那里的那个男孩是安迪吗?——不,不可能是他。直到下周五他才游学回来。
考查情态动词的用法。might可能;must一定;can’t不可能。根据“He won’t be back from a study tour until next Friday.”可知,安迪游学去了,所以不可能是他,can’t表示否定推测,故选C。
31.B
【详解】句意:——你爷爷爬山太快了,我跟不上他。——他每天都锻炼。
考查副词辨析。patiently耐心地;quickly快速地;difficultly困难地。根据“that I couldn’t keep up with him”可知,爷爷爬山很快,因此跟不上。故选B。
32.C
【详解】句意:巴黎圣母院大教堂于2024年12月8日重新开放。在过去的五年里,人们试图找出火灾是如何开始的。
考查时态。根据“In the past five years”可知句子用现在完成时have/has done。故选C。
33.A
【详解】句意:制作剪纸,在用剪刀剪开前,我们需要先将纸折叠。
考查连词辨析。before在……之前;so所以;although尽管。根据“we need to fold the paper”和“it is cut with scissors”可知,剪纸是先折叠再用剪刀剪。故选A。
34.B
【详解】句意:第九届亚洲冬季运动会将于2025年2月7日至14日在中国哈尔滨举行。
考查时态和被动语态。主语The 9th Asian Winter Games和hold之间是被动关系,根据“from February 7 to 14, 2025.”可知此处用一般将来时的被动语态will be done。故选B。
35.A
【详解】句意:搞笑诺贝尔奖颁发给一些令人发笑并引发思考的有趣研究。
考查定语从句关系词。that引导定语从句,先行词为人或物,在从句中作主语或宾语;whose引导定语从句,先行词为人或物,在从句中作定语;who引导定语从句,先行词为人,在从句中作主语或宾语。此句为定语从句,先行词为studies,指物,且从句中缺少主语。故选A。
36.B
【详解】句意:——看河两岸的人群。你知道为什么会有这么多人吗?——哦,有赛龙舟。
考查宾语从句。根据“Do you know... ”并结合选项可知,空处为宾语从句,用陈述语序;根据“Oh, there is a dragon boat race.”可知,此处解释人多的原因,所以空处应问为什么有这么多人。故选B。
37.A 38.D 39.B 40.D 41.D 42.A 43.C 44.D 45.B 46.A 47.C 48.D 49.B 50.A 51.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者开店的经历。
37.句意:15岁离开学校后,我在一家水果店工作,但当时我不知道如何经营自己的店。
leaving离开;going to去,到达;visiting参观;changing改变。根据“I worked in a fruit shop”可知,作者不再上学,开始工作了,因此是离开学校。故选A。
38.句意:15岁离开学校后,我在一家水果店工作,但当时我不知道如何经营自己的店。
choice选择;time时间;decision决定;idea主意。根据“but”可知,此处是指尽管作者在水果店工作,但不知道如何经营自己的店,have no idea“不知道”,固定搭配。故选D。
39.句意:我们在开店方面有点生疏,所以我们常常不知道顾客想要什么。
good好的;fresh新的;experienced有经验的;disappointed失望的。根据下文“But we soon learned.”可知,此处是指作者开店是新手,没有经验。故选B。
40.句意:我们在开店方面有点生疏,所以我们常常不知道顾客想要什么。
market市场;sellers卖方;users使用者;customers顾客。根据语境和下文“Customers often tell me their...”可知,此处是指作者不知道顾客想要什么。故选D。
41.句意:看天气就知道会有多忙。
common常见的;expensive昂贵的;cold冷的;busy忙碌的。根据下文“On wet days there are very few people around”和“When it’s hot, everyone buys cold drinks and ice cream.”可知,忙不忙,店里人多不多要看天气,故选D。
42.句意:在下雨天,周围的人很少,当下雪的时候,人们想要面包和牛奶,因为他们担心被大雪困住。
snowy下雪的;rainy下雨的;windy多风的;sunny晴朗的。根据“as they’re worried about being snowed in”可知,是指下雪天,故选A。
43.句意:现在越来越多的人在网上购物,但他们仍然会来这里购买订单中缺失的东西。
appearing出现;coming来;missing错过,缺少;producing生产。根据“but they still come here for things...from their order.”可知,人们仍然到商店里来购买他们购物单上缺少的东西。故选C。
44.句意:现在,随着我年龄的增长,在工作日从早上7点开到下午6点,而不是晚上8点半关门。
as a result of由于;because of因为;in favor of赞成;instead of而不是。根据“it’s open from 7 am...closing at 8:30 pm”可知,此处是指现在关门时间是下午6点,而不是之前的晚上8点半。故选D。
45.句意:埃里克16年前就去世了,但我永远也不会把这家店卖掉。
always总是;never绝不会;seldom几乎不;often经常。根据后文可知,作者一直继续开着这个店,因此不会放弃这个店。故选B。
46.句意:我喜欢它的一切——通过与顾客交谈,得到他们想要的东西。
what什么;how如何;that那个;which哪一个。分析句子结构可知,此处是指给顾客得到他们想买的物品,考查宾语从句,应用what引导从句,同时what在从句作宾语。故选A。
47.句意:顾客经常告诉我他们的问题,如果可以的话,我也会提供建议。
suggestions建议;questions问题;problems问题;puzzles迷惑。根据“I offer advice if I can.”可知,这里是指顾客的棘手问题,这些问题是需要解决的,应用problems。故选C。
48.句意:我想做一些特别的事情,所以我举办了一个聚会,和顾客一起喝饮料、吃零食。
traditional传统的;historical历史的;changeable可变的;special特殊的。根据下文“so I held a party and had drinks and snacks with customers”可知,此处是指作者想做点特别的事情来庆祝开店50周年。故选D。
49.句意:我还写了一本关于我在店里的回忆的书。
read阅读;wrote写;borrowed借;learned学习。根据“a book about my memories in the shop.”可知,作者还写了一本书,故选B。
50.句意:这本书叫《Just Ask Jenny》,因为任何人想知道任何事,我都是第一个想到的人。
anything任何事;everything一切;nothing没有什么;no thing没有东西。根据“anyone wants to know”可知,是指任何人想要知道任何事,作者都是第一个被想到的人,故选A。
51.句意:我从没想过50年后我还会在这里,但我喜欢这里和这里的人。
imagined想象;hoped希望;experienced体验;worked工作。结合语境可知,作者最初不懂经营小店,慢慢学习经营之道;即使丈夫去世,也未想过放弃,也从未想象过50年后还生活在这里,未来作者还会继续在这里开店,因为作者喜欢这里,喜欢这里的人。故选A。
52.B 53.C 54.C 55.A 56.A
【导语】本文主要介绍了贾玲的电影和她减肥的经历。
52.细节理解题。根据“Jia Ling totally surprised me.”可知,贾玲减肥成功把所有人都震惊了。故选B。
53.词句猜测题。根据“...for eating too much during the Spring Festival.”可猜测,因为在春节暴饮暴食而感到内疚。故选C。
54.细节理解题。根据“Jia mentioned that the movie is not about boxing or losing weight, but it’s a heartwarming story about ‘learning to love yourself.’”可知,这部电影不是关于拳击或减肥,而是一个关于学会爱自己的暖心故事。故选C。
55.推理判断题。根据“To finish filming the movie...”可知,为了完成电影的拍摄,贾玲为了角色要先增重20公斤。故选A。
56.推理判断题。根据文章可知,整篇在论述人们对贾玲新电影的看法,故可推断,这篇文章是在一条新闻里的。故选A。
57.A 58.C 59.B 60.D 61.C
【导语】本文主要介绍了中国传统家具——屏风的相关信息,包括其由来、设计、背后的故事以及当代屏风的用途。
57.细节理解题。根据“The term pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.”可知,屏风最初是用来保护人们免受风的侵袭的。故选A。
58.推理判断题。根据“As time passes by, it has been made into different sizes with colourful paintings. On screens usually appears a dragon. It stands for nobility (高贵) and power. The crane (仙鹤), a beautiful bird, can be seen on screens, too...”可知,第二段作者通过列举龙、仙鹤和美丽的花卉等例子,来说明屏风上的常见设计及其所承载的美好寓意。故选C。
59.词义猜测题。根据“If the daughter and her father gratified the young man’s poem and his looks, she might agree to take him as a husband.”可知,如果她和父亲对年轻人的诗和外表感到满意,就可能同意他成为丈夫,故“gratified”应指满意。故选B。
60.细节理解题。根据“Today pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical (实际的) use as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect match (相配) for modern sofas and walls, which adds style to them.”可知,屏风可以与现代沙发和墙壁完美匹配,故选D。
61.最佳标题题。文章主要讨论了中国屏风的美,既包括外在设计美,也包括其承载的美好寓意,因此“屏风的隐藏之美”是最佳标题。故选C。
62.B 63.C 64.A 65.A 66.B
【导语】本文主要讨论了2000年代出生的年轻人所面临的困境和挑战,以及他们的优点和潜力。
62.细节理解题。根据第1段“Then what do you think of your generation Maybe you feel proud of yourselves—young, creative, connected, global, smart, or maybe good- looking But what do other people think about your generation ”可知,文章是以提出问题的方式介绍的。故选B。
63.细节理解题。根据第2段“Some adults worry that you’re more interested in the phone than the world around you.”可知,他们花费大量时间使用手机,对手机表现出极大的兴趣。故选C。
64.细节理解题。根据第3段“Many children born in the 1990s and 2000s were raised by ‘helicopter parents’ who were always there to guide and help their children with a busy schedule such as dancing , painting and so on.”可知,“直升机式的父母”为孩子计划了各种各样的课外活动。故选A。
65.词义猜测题。根据第4段“There are also brave young people such as Malala Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls’ rights to go to school.”可知,Malala Yousafzai是一位因推动女孩上学的权利而获得了2014年诺贝尔和平奖的青少年。故划线单词“rights”是指某种人们被允许做的事。故选A。
66.主旨大意题。通读全文,本文主要讨论了2000年代出生的年轻人所面临的困境和挑战,以及他们的优点和潜力。故这篇文章主要告诉我们:虽然年轻人有一些问题,但他们的未来充满希望。故选B。
67.B 68.A 69.C 70.C 71.A
【导语】本文是一篇说明文,内容介绍了中国人民解放军海军的主要构成以及职责。
67.推理判断题。根据第一句“April 23, 2019 was the seventieth birthday of the Chinese People’s Liberation Army (PLA) Navy (中国人民解放军海军).”可知,2019年庆祝的是解放军海军的70岁生日,因此它的建立时间应是1949年。故选B。
68.细节理解题。根据第二段信息“The PLA Navy sent out 32 ships and 39 warplanes for the parade.”可知,解放军海军队伍非常壮大,派出了32艘战船以及39架战机,其中包含最新款驱逐舰以及潜艇,因此“strong壮大”最合适。故选A。
69.推理判断题。根据上文“Over the past 70 years, the Navy has visited 94 countries.在过去70年里,海军拜访了94个国家”可知,首先“it”一般指上文已经提到过的名词,又由下句“...has taken part in more than 60 joint military drills with foreign navies.”可知,它还参加过超过60次联合军事演练,因此这里的“it”指的是“the Navy”。故选C。
70.细节理解题。根据“In March 2015, a war broke out in Yemen. A Chinese naval fleet saved 621 Chinese people and more than 270 foreigners.”可知,2015年3月1日也门战争爆发后,中国海军舰队拯救了621名中国同胞还有超过270名外国人民。故选C。
71.最佳标题。根据文章可知,内容主要介绍了中国解放军海军的构成以及职责,因此选项A“对中国解放军海军的介绍”最合适。故选A。
72.B 73.E 74.A 75.D 76.C
【导语】本文主要是A和B围绕网购这一话题而展开的。
72.根据下文“Yes. I bought a lot of things from the Internet.”可知,肯定回答了从网上购物的事。结合选项,空处是询问是否了解网上购物。选项B“你知道什么是网上购物吗?”与之相符。故选B。
73.根据下文“Of course. Firstly, it is very convenient. ”可知,列举了网上购物的优势,故空处会询问你是否能告诉我网购的优势。选项E“你能告诉我网购的一些优势吗?”与之相符。故选E。
74.根据空前“What’s more,”可知,空处要列举网购的其他优势。选项A“它比大商场里的商品便宜很多。”与之相符。故选A。
75.根据下文“Well, the biggest one is that I cannot see the true goods.”可知,描述了网购的最大劣势。故空处与网购的劣势相关。选项D“你认为网购的最大劣势是什么?”与之相符。故选D。
76.根据上文“I can not try it on if I buy some clothes or shoes. Sometimes I may get the one that doesn’t fit me from the Internet.”可知,描述了网购的一些劣势,故空处会对这一描述发表看法。选项C“我同意你。”与之相符。故选C。
77.completing 78.carefully 79.checked 80.effort 81.him 82.but 83.tools 84.humorous 85.treats 86.test
【导语】本文通过作者给儿子进行数学测验的故事告诉我们,分数很重要,但不是最重要的,我们每个人都应善于发现自己的优点。
77.句意:他花了将近一个小时完成它。根据“I gave my 10-year-old son a math test today. He spent nearly an hour ”可知,此处指儿子做完了试卷,complete“完成”,spend time doing sth.“花时间做某事”。故填completing。
78.句意:他认真地做每一道题。根据“He worked on each problem”可知,他每一道题都做得很认真,应用careful的副词carefully“认真地”,修饰动词。故填carefully。
79.句意:我迅速检查了试卷,把分数给了他。根据“gave him the score”可知,作者迅速地检查了试卷,check“检查”,时态为一般过去时,动词用过去式。故填checked。
80.句意:他已经尽力了,付出了最大的努力。根据“He had done his best work”可知他已经尽力了,付出了最大的努力,effort“努力”。故填effort。
81.句意:我看着儿子的眼睛,告诉他我一直在看着他。根据“I told him that I had watched”可知是一直在看着他,作宾语用代词宾格him。故填him。
82.句意:考试成绩很重要,但并不是最重要的。前后是转折关系,用but连接。故填but。
83.句意:他使用工具就像一个熟练的工匠。根据“uses...like a skilled craftsman”可知使用工具就像一个熟练的工匠,tool“工具”,表示泛指用名词复数。故填tools。
84.句意:我的儿子很幽默。根据“He is always the first one to make a joke at the dinner table”可知他总是第一个在餐桌上讲笑话的人,所以他很幽默,humorous“幽默的”。故填humorous。
85.句意:我更关心他如何对待他人。根据“how he...others”可知是如何对待别人,treat“对待”,句子用一般现在时,主语是he,谓语动词用单三。故填treats。
86.句意:我钦佩他参加考试时想要做好的渴望。根据“I admire his desire (渴望) to do well when he takes”可知考试的时候希望做好,test“考试”,a后加可数名词单数。故填test。
87.Germany. 88.Because the water is becoming less and less. 89.They find the reason why they don’t have any water to drink. 90.Yes, it is. 91.This film is about environmental matters./Environmental matters.
【导语】本文主要介绍了一部关于动物寻找水的电影。
87.根据第一段“Animal United is a 3D German cartoon.”可知,《动物联合》是一部来自德国的3D 动画片。说明3D动画片《动物总动员合》来自德国。故填Germany。
88.根据第二段“However, the situation seems worse because the water is becoming less and less.”可知,情况变得更糟是因为水越来越少。故填Because the water is becoming less and less.
89.根据第三段“Finally, they find the reason why they don’t have any water to drink.”可知,动物们在寻找河流的过程中找到了没有水喝的原因。故填They find the reason why they don’t have any water to drink.
90.根据最后一段“This film is to give humans a warning. Humans should know that animals also belong to the world.”可知,这部电影警告人类应该知道动物也属于这个世界。故填Yes, it is.
91.根据最后一段“This film is about environment matters.”可知,这部电影是关于环境问题的。故填This film is about environmental matters./Environmental matters。
92.Dear Editor,
I’m writing to tell you about a discussion we’ve had about whether e-books are good or bad.
Some of the students prefer e-books because they think that using e-books is good for the environment and it can save a lot of paper. What’s more, e-books are also very nice and small. And they are easy to carry. People can search for information conveniently.
However, other students have different ideas. They think if they use e-books for a long time, it is bad for their eyes. While having classes, students can’t take notes directly in the e-books.
In my opinion, I love to read paper books. On the one hand, paper books are easier for us to see and memorize the knowledge. On the other hand, they are more comfortable to read and they won’t hurt our eyes.
Yours truly,
Li Ming
【详解】1、题干解读:该题目属于议论文写作。在写作时应承接短文开头;第二段描写持赞成意见的观点;第三段描写持反对意见的观点;最后一段写作者个人的观点。
2、例文点评:例文采用4段式;用第三人称和第一人称来叙述故事内容;时态采用一般现在时;叙述完整且条理清晰。
3、高分亮点:
短语:is good for;are easy to;is bad for;take notes;In my opinion。
句型:because引导的原因状语从句;While省略句;On the one hand, on the other hand。
【点睛】利弊类作文如何写。
拿到作文后应确定主题、写作结构以及材料选择。此类文章可以分4个步骤。
1)开头段,简述事件。
2)阐述提纲中列举的第一种看法,给出理由或者举例说明:主题句+理由/举例1+理由/举例2+理由/举例3。
3)表明自己的观点,结束全文。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。