浙江省锦绣育才教育集团2024-2025学年八年级上学期12月月评英语试题
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
Winter International Food Festival Green Square will have this year's Winter International Food Festival on December 29th. Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m. You can enjoy food and drinks from more than twenty countries. There will also be five interesting cultural e to taste and have fun! Food passport (护照) Shows5:00 p.m.-5:10 p.m. African dance 5:15 p.m.-5:35 p.m. Piano performance Shows 5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance 6:30 p.m.-6:45 p.m. Violin performance 6:50 p.m.-7:00 p.m. Australian dance
After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free "food passport". As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift! More tips You may bring your pet dog along with you, but it must be on a rope.
It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone.
1.How long will the Winter International Food Festival last
A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours. D.Six hours.
2.What should you do to win a gift
A.To watch five interesting cultural shows.
B.To use the mobile phone to pay for the food.
C.To eat food and drinks from seven countries.
D.To visit the seven stations and get seven stars.
3.Which of the following is TRUE according to the passage
A.You may bring your pet dog without a rope.
B.The Violin performance lasts for half an hour.
C.You can pay for the food on the mobile phone.
D.You can enjoy African dance from 5:15 p.m. to 5:35 p.m.
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】短文大意: 本文主要介绍了举办冬季国际美食节的相关信息。
【点评】考查广告布告类阅读 。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
1.细节理解题。根据Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m.(我们的活动将于下午5点开始,9点结束。)可知活动持续时间为4个小时,故答案为B。
2.细节理解题。根据 As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift! (当你访问七个站点时,在每个站点获得一颗星星。获得全部7颗星后,你将赢得一份可爱的礼物!)可知,要获得礼物需要去七个站点并获得七个星星,故答案为D。
3.细节理解题。根据 It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone. (用手机付账对你来说更方便,所以最好带上你的手机。)可知可以使用手机支付食物,故答案为C。
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
The relationship between teachers and students is an important part of school life. An Indian movie called Hichki tells us such a story about it. In the movie, a teacher named Naina Mathur helps some bad students and makes them better.
In Hichki, the main character, Naina Mathur suffers from Tourette's syndrome (症状), which makes her hiccup often. She fails several job interviews because of this. But at last, she lands her dream job as a teacher. But she soon realizes that she is teaching the students who can't seem to keep out of trouble. They laugh at Naina and imitate her sounds during her first class.
However, Naina isn't angry with them. She tries to find the students' strengths. Even when they cause a very serious accident and they are asked to leave school, Naina saves them by bringing the cause of the accident to herself. Under her care, Naina wins the students' hearts and they start to study harder.
The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person. Teachers can shape their students' personalities. The movie also shows us that anyone can succeed, even if they have some kind of illness.
4.What is Naina's dream
A.To make a movie. B.To find a new job.
C.To be a teacher. D.To be a healthy person.
5.How do Naina's students behave (表现) during her first class
A.They are hard-working. B.They are kind to her.
C.They are angry with her. D.They are unfriendly to her.
6.Which underlined word has the same meaning as the word "shape" in the last paragragh
A.The pool was in the shape of a heart.
B.He's in good shape for a man of his age.
C.Please shape the dough (面团) into a ball.
D.Candles come in all kinds of shapes and sizes.
7.What can we learn from the movie
A.A good teacher only passes on knowledge.
B.Every student needs respect for the teacher.
C.A teacher should help the students from poor families.
D.A teacher should teach students to be good people.
【答案】4.C
5.D
6.C
7.D
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;细节理解
【解析】【分析】 短文大意:文章主要介绍了一部印度电影《嗝嗝老师》。
【点评】考查影视作品赏析与文化价值。本篇文章涉及细节理解题和词义猜测题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
4.细节理解题。根据 But at last, she lands her dream job as a teacher. (但最后,她找到了她梦寐以求的工作——一名教师。)可知奈娜的梦想是成为一名教师,故答案为C。
5.细节理解题。根据They laugh at Naina and imitate her sounds during her first class.(他们嘲笑奈娜,模仿她在第一堂课上的声音。)可知,奈娜的学生上课时对她不友好,故答案为D。
6.词义猜测题。根据 The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person. Teachers can shape their students' personalities. 这部电影告诉我们,一个好老师不仅仅是传授知识,而是告诉学生如何成为一个好人。教师可以______学生的个性。可知,"Shape"意为"塑造",选项C中"shape the dough into a bal"意为"把面团塑造成一个球形",和句中的意思相同,故答案为C。
7.细节理解题。根据The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person.( 这部电影告诉我们,一个好老师不仅仅是传授知识,而是告诉学生如何成为一个好人。 )和短文内容可知,这部电影告诉我们老师应该教导学生成为好人,故答案为D。
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
AI is becoming more and more common in our life. Not long ago, an AI canteen opened in Shanghai. The AI canteen, located in the Hongqiao Area, covers about 13 m2. It can serve about 300 people every day, and most of them are old people living nearby or office workers in the area.
At the canteen people need to order food on a screen. For those who are not sure what they want to eat, the canteen's cooking system can give advice.
The canteen's robotic arms cook dishes. They can make different kinds of Chinese dishes like noodles, gongbao chicken, and so on. What's more, the robotic arms can pack dishes and control the temperature for dine-in or takeaway.
People simply need to put their dishes on a smart cash desk and the system will tell them the price of the meal. People can pay in different ways, like using bank cards or QR codes (二维码). The prices of the food at the AI canteen are pretty good. The meat dish costs 8 yuanwhile one vegetable dish costs only 3.5 yuan.
"The meals cooked by robots taste as good as those cooked by humans. it is cheap and convenient for us to eat in the AI canteen," said an old man.
8.What is Paragraph 2 mainly about
A.How robotic arms work. B.How waiters serve people.
C.How people order food. D.How the system gives advice.
9.What can robotic arms do according to the passage
①Pack dishes if necessary.
②Offer advice about the food to eat.
③ Control the temperature of the food.
④Make different kinds of Chinese food
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
10.One meat dish and two vegetable dishes cost ____ in the AI canteen.
A.11.5 yuan B.15 yuan C.19.5 yuan D.23 yuan
11.In which part of a magazine can we see the text
A.History. B.Education. C.Science. D.Health.
【答案】8.C
9.C
10.B
11.C
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章大意;科学技术
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了上海的一家智能机器人餐厅。
【点评】考查科学技术类阅读。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。
8.主旨大意题。根据 At the canteen people need to order food on a screen. For those who are not sure what they want to eat, the canteen's cooking system can give advice. (在食堂,人们需要在屏幕上点餐。对于那些不确定自己想吃什么的人,食堂的烹饪系统可以给出建议。)可知第二段主要介绍了客人是如何订餐的。故答案为C。
9.细节理解题。 ① 必要时打包。②对该吃的食物提出建议。③控制食物的温度。④做不同种类的中国菜根据第4 段"The canteen's robotic arms cook dishes.They can make different kinds of Chinese dishes like noodles, gongbao chicken, and so on.What's more, the robotic arms can pack dishes and control the temperature for dine-in or takeaway."(食堂的机械 臂可以烹饪菜肴。它们可以制作不同种类的中式菜肴, 如面条、宫保鸡等。此外,机械臂还可以打包菜肴并控制就餐或外卖的温度。)可知机器人手臂可以制作不同种类的中国菜、打包食物以及控制食物的温度。包含 ①③④ 故答案为C。
10.推理判断题。根据 The meat dish costs 8 yuanwhile one vegetable dish costs only 3.5 yuan. (一份肉菜要8元,而一份蔬菜只要3.5元。)可知肉菜8元,蔬菜3.5元,所以一个肉菜和两个素菜是8+3.5×2=15元。故答案为C。
11.推理判断题。根据Al is becoming more and more common in our life. Not long ago, an Al canteen opened in Shanghai. (人工智能在我们的生活中越来越普遍。不久前,一家 AI食堂在上海开业。)和短文内容可知,本文主要介绍了 上海的一家智能机器人餐厅。和科学有关,所以我们能在报纸的科学部分看到这篇文章。 故答案为C。
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
When you're watching cartoons, do you ever wonder how they work In fact, cartoons are a series of pictures, all a little different to one another, which are shown quickly. They work because the brain can remember an image (图像) for a little longer than it needs. If you show your brain the next image really quickly, your brain thinks that the images are moving. The easiest kind of cartoon is the flip book (翻页书). These are great fun to make, but you will need some patience. A good speed for the cartoon is about 16 pages a second. It does work at 10 pages a second, but the image is less smooth(流畅的).
You will need: some pieces of paper—about 12 cm by 7 cm or a little smaller, drawing materials.
Method:
1. Make sure the paper is lined up like a book.
2. Choose something simple to draw. Maybe start with a ball. Start drawing pictures on the top page, and make sure it has room to "travel".
3. Now draw the image on each of the following pages changing it very a little each time.
4. Once you've finished all the drawings, hold the book in one hand, and flick through the pages quickly using the other hand. If the cartoon is not nice enough, change the drawings until it improves.
12.What does the underlined word "They" in Paragraph 1 refer to
A.The cartoons. B.The differences.
C.The brains. D.The books.
13.What can we learn from the passage
A.The pictures in the cartoons are the same.
B.The images are actually moving in the flip book.
C.For a 2-second cartoon you will need about 32 pages.
D.The slower the speed is, the better a flip book can work.
14.According to the passage, what is the CORRECT order to make a flip book
a. Flip through the pages.
b. Line up the paper.
c. Choose what and where to draw.
d. Draw pictures and change a little on each page.
A.b-d-a-c B.b-c-d-a C.c-b-a-d D.c-d-a-b
15.What's the best title for the passage
A.How to Make a Flip Book
B.What Is a Flip Book
C.Where to Buy a Flip Book
D.Why Do We Make a Flip Book
【答案】12.A
13.C
14.B
15.A
【知识点】说明文;业余活动;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了如何制作翻页书。
【点评】考查业余活动类阅读。标题选择题和主旨大意题不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
12.代词指代题。根据 In fact, cartoons are a series of pictures, all a little different to one another, which are shown quickly. They work because the brain can remember an image (图像) for a little longer than it needs. 事实上,动画片是一系列的图片,每一个都有一点不同,这些图片都是快速展示的。它们之所以有效,是因为大脑可以记住比它需要的时间稍长一点的图像。可知这里的"They"指代的上文提到的cartoons,故答案为A。
13.推理判断题。根据 A good speed for the cartoon is about 16 pages a second. 可知动画的最佳速度大约是每秒16页。所以可以推测出2秒的动画需要约32页,故答案为C。
14.细节理解题。根据 Method: 1. Make sure the paper is lined up like a book.确保纸张像书一样排列整齐。
2. Choose something simple to draw. Maybe start with a ball. Start drawing pictures on the top page, and make sure it has room to "travel". 选择简单的东西来画。也许从一个球开始。开始在第一页画画,并确保它有"旅行"的空间。 3. Now draw the image on each of the following pages changing it very a little each time. 现在在下面的每一页上绘制图像,每次修改一点点。 4. Once you've finished all the drawings, hold the book in one hand, and flick through the pages quickly using the other hand. 一旦你画完所有的画,一只手拿着书,另一只手快速地翻页。 可知,根据文章中提供的步骤,正确的顺序是:b.将纸排列成书 的形状;c.选择绘画的内容和位置;d.画画,每页稍微改变一下;a.翻阅书页。故答案为B。
15.标题选择题。A:如何制作翻页书;B:什么是翻页书;C:哪里可以买到翻页书;D:我们为什么要做翻页书通读全文可知,本文主要介绍的了如何制作翻页书,结合选项,可知A选项符合文章标题,故答案为A。
(2024八上·浙江月考) 阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),将其序号填入小题,并回答问题。
Every new school year is a fresh start. What are you going to do differently and better When you are ready, keep in mind the following:
16. When you miss a day, or even a class, it's easy to fall behind. The best way to stay with the development of the class is to be there! If you have to miss a class, make sure you meet with your teacher to find out what you missed. Also, listen carefully and take notes in class. Don't write down everything, just the main points.
Ask questions. 17. Believe it or not, most teachers want you to learn and they are always there to help you. If you aren't comfortable asking questions in front of the class, go to talk to the teacher after class.
Take your homework seriously. Like it or not, homework is a necessary part of school. There's not much you can do to get around it. 18. If possible, you can find a study partner and do homework with him or her.
Try new things and get new friends. Try a new sport, something you think you will be good at. If sports aren't your thing, try joining a club. Keep your old friends, but get some new ones at the same time. 19.
Remember, it's up to you to decide what kind of school year you're going to have. Make full use of it while you can!
A. Go to class every day. B. Don't be afraid to ask questions! C. It's really hard for me to get along well with others. D. Making friends with someone is easier when you join a club.
E. Make it a habit to do your homework at the same time every day.
What else can you do to make a new school year better (不超过20词) 20.
【答案】16.A;17.B;18.E;19.D;20.Set specific academic and personal goals, stay organized, and manage your time effectively to reduce stress and improve performance.
【知识点】说明文;自我提升
【解析】【分析】短文大意: 本文讲述了每一个新学年都会是一个新的开始,并详细地介绍了新学年的注意事项。
选项意思:
A. Go to class every day.每天去上课。
B. Don't be afraid to ask questions! 不要害怕问问题!
C. It's really hard for me to get along well with others. 对我来说,和别人相处真的很难。
D. Making friends with someone is easier when you join a club. 当你加入一个俱乐部时,和某人交朋友会更容易。
E. Make it a habit to do your homework at the same time every day. 养成每天在同一时间做作业的习惯。
【点评】考查自我提高类阅读。句子还原类,在理解全文的基础上,捕捉文章中有关的信息,针对每一段话与找到中心意思,然后找到有用的信息和与之匹配正确的文段。最后再综合判断。
16.根据When you miss a day, or even a class, it's easy to fall behind. The best way to stay with the development of the class is to be there!(当你错过了一天,甚至一节课,你很容易落后。跟上班级发展的最好方式就是亲临现场!)可知这里是说不要缺课,结合选项,可知 A. Go to class every day.每天去上课。 和下文意思相符合,符合题意。故答案为A。
17.根据手机Ask questions.可知,这里和问问题相关,结合选项,可知 B. Don't be afraid to ask questions! 不要害怕问问题! 符合题意。故答案为B。
18.根据首句Take your homework seriously可知这里和家庭作业有关,结合选项,可知 E. Make it a habit to do your homework at the same time every day. 养成每天在同一时间做作业的习惯。 符合题意,故答案为E。
19.根据首句 Try new things and get new friends. 和上文Keep your old friends, but get some new ones at the same time.可知,这里和交朋友有关,结合选项,可知 D. Making friends with someone is easier when you join a club. 当你加入一个俱乐部时,和某人交朋友会更容易。符合题意,故答案为D。
20.句意:你还能做些什么让新学年变得更好呢?本题为开放性试题,答案不唯一,符合题意即可,例如:设定具体的和个人的学习目标,保持条理,有效地管理你的时间,以减轻压力,提高表现。故答案为Set specific academic and personal goals, stay organized, and manage your time effectively to reduce stress and improve performance.
(2024八上·浙江月考) 完形填空
It was a sunny day in Barrie, and nine-year-old Stephanie Boddy and her friend Samantha Quinn were 21. on the grass near their apartment building and having a picnic on an old blanket (毯子). Little did they know, this 22. day would soon become a story of bravery (勇敢).
While making sandwiches and talking about school, Stephanie and Samantha saw 23. unusual above them. 24. , they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window, almost 25. . Without thinking, the girls took the 26. from under their picnic and ran to catch him. They were really scared, 27. they kept going. As Skyler fell, he turned over and over, and the girls kept their blanket 28. . "We moved back and forth as he came down," Stephanie said. "I was really scared." Skyler fell into the center of the blanket, and then fell onto the ground. 29. , he wasn't seriously hurt, all thanks to the blanket that 30. him.
The people in the town were happy for the 31. who did something great. Samantha's mom felt 32. and said, "I'm so proud (自豪) of the girls." Barrie's police officer heard about it and praised the girls, saying they were really 33. .
The whole town celebrated Stephanie and Samantha's heroic act, and the news shared their 34. . The two friends became local heroes and made people talk about child safety. They were really happy that a quick 35. turned a common day into a meaningful one.
21.A. running B. swimming C. sitting D. jumping
22.A. common B. dangerous C. creative D. famous
23.A. everything B. something C. nothing D. anything
24.A. Looking down B. Looking around
C. Looking for D. Looking up
25.A. singing B. dancing C. falling D. speaking
26.A. plant B. blanket C. sandwiches D. school
27.A. but B. so C. or D. because
28.A. wet B. hard C. clean D. open
29.A. Luckily B. Sadly C. Simply D. Normally
30.A. covered B. shook C. saved D. improved
31.A. mothers B. boys C. police D. girls
32.A. worried B. excited C. unhappy D. angry
33.A. careless B. rich
C. hard-working D. wonderful
34.A. story B. article C. culture D. problem
35.A. promise B. action C. example D. meeting
【答案】21.C;22.A;23.B;24.D;25.C;26.B;27.A;28.D;29.A;30.C;31.D;32.B;33.D;34.A;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】 本文主要介绍斯蒂芬妮和萨曼莎救了一个小男孩的故事。两个小女孩在阳光明媚的巴里市举行野餐,突然发现一个四岁的男孩从四楼窗户掉了下来。她们立刻用毯子接住了男孩,最终男孩没有受伤。这个英勇的举动让整个市镇都为她们感到骄傲。警察也称赞她们是真正的英雄。这个故事被新闻分享出去,让人们开始关注儿童安全。这次意外让这个普通的一天变得有意义。
【点评】考查故事类阅读。跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
21.句意:这是巴里一个阳光明媚的日子,9岁的斯蒂芬妮·博迪和她的朋友萨曼莎·奎因坐在公寓附近的草地上,在一张旧毯子上野餐。running跑步;swimming游泳;sitting坐;jumping跳。根据下文的 While making sandwiches and talking about school ( 在做三明治和谈论学校的时候 )结合常识,可知是坐在那里做三明治和谈论,符合语境,故答案为C。
22.句意: 他们不知道,这平凡的一天很快就会变成一个勇敢的故事。 common普通的;dangerous危险的;creative有创造力的;famous著名的。根据 turned a common day into a meaningful one. ( 把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。 )可知这里是表示是普通的一天,故答案为A。
23.句意:在做三明治和谈论学校的时候,斯蒂芬妮和萨曼莎看到她们头顶上有一些不寻常的东西。 everything每件事;something某事; nothing无事;anything任何事。根据 they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window ( 发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外 )可知这里表示她们注意到头顶上有一些不寻常的东西,句子是肯定句,用something。故答案为B。
24.句意:她们抬头一看,发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。 Looking down瞧不起,向下看;Looking around环顾四周;Looking for寻找;Looking up查阅,向上看。根据above them和they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window可知这里表示抬头看到的东西,故答案为D。
25.句意:她们抬头一看,发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。singing唱歌;dancing跳舞;falling 降落,落下; 摔倒;speaking说。根据 Skyler fell into the center of the blanket, and then fell onto the ground. ( 斯凯勒摔倒在毯子中央,然后倒在地上。 )可知这里表示四岁的斯凯勒克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。fall故答案为C。
26.句意:女孩们不假思索地从野餐下面拿起毯子,跑过去接他。 plant植物;blankei毯子;sandwiches三明治;school学校。根据and the girls kept their blanke……可知,女孩们拿毯子接男孩,故答案为B。
27.句意:她们真的很害怕,但她们继续前进。 but但是;so因此;or或者;because因为。根据 They were really scared, 7 they kept going. ( 他们真的很害怕,但他们继续前进。 )可知,前后两句构成转折关系,用but连接,故答案为A。
28.句意:斯凯勒倒下的时候,他翻来覆去,女孩们一直把毯子打开。 wet湿的;hard难的;clean干净的;open开着的。根据As Skyler fell, he turned over and over, and the girls kept their blanket...和常识可知要接着男孩,是要把毯子打开的,故答案为D。
29.句意:幸运的是,他没有受重伤,这都要归功于救了他的毯子。 Luckily幸运地;Sadly悲伤地;Simply简单地;Normally正常地。根据the wasn't seriously hurt可知,没有受重伤是幸运的,故答案为A。
30.句意:幸运的是,他没有受重伤,这都要归功于救了他的毯子。 covered覆盖;shook摇动;saved救;improved提升。根据all thanks to the blanket that…him可知,这里表示归功于救了他的毯子。故答案为C。
31.句意:镇上的人都为这做了了不起的事的女孩们感到高兴。 mothers妈妈;boys男孩;police警察;ginls女孩。根据 Without thinking, the girls took the 6 from under their picnic and ran to catch him. 可知是两个女孩子救了小男孩,所以这里表示 镇上的人都为做了了不起的事的女孩们感到高兴,因为她们救了小男孩。故答案为D。
32.句意:萨曼莎的妈妈很兴奋地说:"我为这些女孩感到骄傲。" worried担心的;excited兴奋的;unhappy不开心的;angry生气的。根据I'm so proud (自豪) of the girls."可知,萨曼莎的妈妈感到很兴奋,故答案为B。
33.句意:巴里的警官听说了这件事,表扬了这些女孩,说她们真的很棒。 careless粗心的;rich富有的;hard-working勤奋的;wonderful极好的。根据Barrie's police officer heard about it and praised the girls, saying they were really...和女孩子们救人的事迹,可知这里表示女孩们很棒,故答案为D。
34.句意:整个小镇都在庆祝斯蒂芬妮和萨曼莎的英勇行为,新闻分享了她们的故事。 story故事;article文章;culture文化;problem问题。根据The whole town eelebrated Stephanie and Samantha's heroic(英雄的) act, and the news shared their..可知,这里表示新闻分享了她们救人的故事,story符合题意。故答案为A。
35.句意:她们真的很高兴,一个快速的行动把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。 promise承诺;action行动;example例子;meeting会议。根据"They were really happy that a quick..turmed a common day into a meaningful one."可知这里表示他们一个快速的救人的行动把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。action符合句意和语境,故答案为B。
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Are unusual sports popular The British seem 36. (enjoy) unusual sports more than those from most other countries. But the Bog Snorkelling (沼泽浮潜) Championship is one of 37. (strange) of all sports. It takes place every year in Wales. The 38. (play) have to swim 110 meters through cold, dark, muddy water—without 39. (use) their arms! And they have to keep their faces in the water at all times, breathing through a snorkel (呼吸管).
Who would like to take part in a terrible competition like that Well, in fact more than 100 people join it each year, and many 40. them are from other 41. (country). Dan Morgan from Wales is 42. champion (冠军) of last year. He finished the course in 1 minute and 30 seconds, and he won the 43. (one) prize.
Is bog snorkelling 44. (real) so awful Sheelagh Tompkins, the woman who started the competition, says yes. "It's dark and you can't see, and that's scary." So why do the British enjoy such unusual sports "Perhaps it's 45. we have a chance of winning." she said.
【答案】36.to enjoy;37.the strangest;38.players;39.using;40.of;41.countries;42.the;43.first;44.really;45.because
【知识点】说明文;常见运动项目
【解析】【分析】 短文大意:本文主要介绍了沼泽浮潜这一项不寻常运动的相关内容,包括其比赛规则、参赛选手及参赛原因等。
【点评】考查常见的运动项目。语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
36.句意:英国人似乎比大多数其他国家的人更喜欢不同寻常的运动。enjoy喜欢,享受,根据固定搭配seem to do sth.似乎要做某事",可知这里用动词不定式,故答案为to enjoy。
37.句意:但是沼泽浮潜锦标赛是所有运动中最奇怪的一种。strange奇怪的,根据固定用法one of the+形容词最高级,最……其中之 一,可知这里用形容词的最高级形式。故答案为the strangest。
38.句意:选手们必须在冰冷、黑暗、泥泞的水中游110米——不用他们的胳膊!play打,玩,动词,根据the可知这里是名词做句子的主语,play对应的名词player,参赛选手,符合句意,根据上下文可知本句时态为一般现在时,根据have to,可知句子的主语是复数形式,故答案为players。
39.句意:选手们必须在冰冷、黑暗、泥泞的水中游110米——不用他们的胳膊!use使用,动词,根据空前面的介词without,可知这里是做介词的宾语,用动名词形式,故答案为using。
40.句意:好吧,事实上每年有超过100人参加,他们中的许多人来自其他国家。根据many 和后面的 them,可知这里表示"他们中的许多人",介词of,符合题意,many of them,他们中的许多人,故答案为of。
41.句意:好吧,事实上每年有超过100人参加,他们中的许多人来自其他国家。country国家,可数名词,国家空前面的other,别的,其他的,修饰名词复数,可知这里是泛指其他国家,用复数名词,故答案为countries。
42.句意:来自威尔士的Dan Morgan是去年的冠军。特指去年的冠军,所以用表示特指的定冠词the。故答案为the。
43.句意:他以1分30秒的成绩完成了比赛,并获得了一等奖。one一,基数词,根据prize(奖)和常识可知这里是表示奖品的名词,一个表示一等奖,用序数词first(第一)表示,故答案为first。
44.句意:沼泽浮潜真的那么糟糕吗?real真正的,真的,形容词,根据后面的形容词awful,可知这里是修饰形容词表示程度,用副词,其副词修饰为really"真正地",故答案为really。
45.句意:也许是因为我们有获胜的机会。根据why do the British cnjoy such unusual sports可知,本句讲述参加此运动的原因,用表示原因的because(因为)引导从句。故答案为because。
(2024八上·浙江月考) 用方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次
wonderful, but, careful, problem, boring
My dad is a big fan of tea. He always asked me, "Lingling, how about having a cup of tea with me " I always refused and felt 46. .
That day, as usual, Dad made the tea 47. . Through his quiet moves, I felt the steam water into the teapot and the tea leaves opened slowly. Then the water turned green little by little.
I took a cup and tasted it. It was a little bitter (苦的) at first. But when I tasted it again, the tea left a 48. taste. I even felt sweetness.
I suddenly realized that life is just like a cup of tea. The world around us is like the boiling water and the people are like the leaves. The leaves give off their delicate fragrance (香味) only through hot water. Similarly, we must also meet with 49. in our life. Maybe we must face bitterness in the beginning, 50. we can choose to fight for the sweetness ahead.
【答案】46.bored;47.carefully;48.wonderful;49.problems;50.but
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】 短文大意:本文主要讲述了作者和她爸爸之间关于喝茶的故事,悟出了生活就像是一杯茶,先苦后甜。
选词意思:wonderful美妙的,极好的; but但是;careful小心的,认真的;problem问题;boring无聊的。
【点评】考查人生百味类阅读。首先要理解短文大意和句意,根据句意和语境,选出符合题意的单词,要注意单词词性和形式的变化,要符合语法句法和逻辑以及英语语言的习惯。
46.句意:我总是拒绝并感到无聊。felt后跟形容词做表语,结合I always refiused(我总是拒绝)可知这里应该是贬义的形容词,结合选词,可知boring,无聊的,符合题意,指感到无聊。这里是指人,用boring对应的形容词,bored感到无聊的,故答案为bored。
47.句意:那天,像往常一样,爸爸小心地泡茶。根据Dad made the tea可知句子不缺主要成分,应该是副词修饰动词,结合选项,可知careful对应的形容词carefully,小心地,认真地,符合语境,可知是指小心地泡茶。故答案为carefully。
48.句意:但当我再次品尝时,茶留下了美妙的味道。根据a和空后面的名称taste,可知这里用形容词,修饰名词taste,结合选词,可知wonderful,美妙的,符合语境。故答案为wonderful。
49.句意:同样的,我们的生活中也必须面临困难。根据下文Maybe we must face bitemess in the beginning(也许我们必须在一开始就面对痛苦),可知这里是指生活中也必须面临困难。结合选词,可知名词problems,问题,符合语境,这里是表示泛指,用复数名词,故答案为problems。
50.句意:也许我们一开始必须面对苦涩,但我们可以选择为前方的甜蜜而奋斗。根据 Maybe we must face bitterness in the beginning(也许一开始我们必须面对痛苦,) 和we can choose to fight for the sweetness ahead. ( 我们可以选择为前方的甜蜜而奋斗。 )可知前后表转折,用转折连接词but(但是),故答案为but。
51.(2024八上·浙江月考) She wants to be a scientist when she g up.
【答案】(g)rows
【知识点】第三人称单数
【解析】【分析】句意:她长大后想成为一名科学家。根据句意和首字母提示,可知这里是考查固定短语grow up:长大。根据wants可知when引导的时间状语从句用一般现在时态,主语是第三人称单数she,谓语动词用第三人称单数grows,故答案为(g)rows。
【点评】考查动词第三人称单数。理解句意,根据句意好首字母提示找到正确的单词,注意识记固定搭配并注意主谓一致的用法。
52.(2024八上·浙江月考) My sister is funnier than me. She likes telling j .
【答案】(j)okes
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我的妹妹比我幽默。她喜欢讲笑话。根据 My sister is funnier than me. 可知我妹妹比我幽默,结婚首字母提示可知这里是考查短语tell jokes,讲笑话,joke笑话,符合题意,joke的可数名词,用复数表示泛指,故答案为jokes。
【点评】考查规则可数名词复数。理解句意并根据首字母提示找到符合题意的单词,掌握固定搭配和规则名词的复数形式。
53.(2024八上·浙江月考) It's going to rain this afternoon. Don't forget to bring your u , Mike.
【答案】(u)mbrella
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:今天下午会下雨。迈克,别忘了带你的伞。根据 It's going to rain this afternoon. 可知今天下午有雨,可知这里是嘱咐迈克别忘了带雨具,结合首字母提示,可知umbrella(雨伞)符合题意,是对迈克一个人说的,所以可知是带一把伞即可,用单数名词,故答案为(u)mbrella。
【点评】考查可数名词单数形式。理解句意并根据首字母找到符合题意单词,掌握umbrella的正确拼写是做题的关键。
54.(2024八上·浙江月考) May is the f month of a year and it's my favorite month.
【答案】(f)ifth
【知识点】序数词
【解析】【分析】句意:五月是一年中的第五个月,它是我最喜欢的月份。根据句意及首字母提示(五月是一年中的第_____个月),结合常识可知五月是第五个月,fifth(第五),序数词,符合句意,故答案为fifth。
【点评】考查序数词。理解题意并掌握序数词表示顺序的用法。识记单词的正确拼写。
55.(2024八上·浙江月考) I went to the restaurant nearby for a picnic yesterday. There were so many people and it was really c .
【答案】(c)rowded
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:我昨天去附近的餐厅野餐。那儿有太多的人,真的很拥挤。根据There were so many
people(有很多人),结合首字母提示和生活常识可知人多会拥挤,crowded,拥挤的,符合句意,故为crowded。
【点评】考查形容词做表语。理解句意,根据首字母找到符合题意的单词,掌握crowded的正确拼写。
56.(2024八上·浙江月考) On November 18 1928, Mickey Mouse first (出现) in the cartoon Steamboat Willie.
【答案】appeared
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:1928年11月18日,米老鼠首次出现在动画片《威利汽船》中。分析句子成分结构可知,句子缺少谓语,用动词,根据汉语提示,可知appear,出现,动词,符合句意;又根据时间 On November 18 1928 可知是描述的过去反身的动作,用一般过去时,动词用过去式,故答案为appeared。
【点评】考查一般过去时。理解句意,根据汉语提示,找到正确的单词,运用正确的时态和动词形式。
57.(2024八上·浙江月考) In the future, there will be less fresh water because there will be more (污染) in the sea.
【答案】pollution
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:在未来,会有更少的淡水,因为会有更多的污染在海洋。根据there will be more
可知句子是there be句型,空白处用名词,结合汉语提示,可知名词pollution(污染),符合题意。pollution是不可数名词,没有复数。故答案为pollution。
【点评】考查不可数名词。理解题意,根据汉语提示,写成正确答案。
58.(2024八上·浙江月考) As you can see, there aren't (足够的) rooms for everyone. We need to find another hotel.
【答案】enough
【知识点】形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:正如你所见,没有足够的房间给每个人。我们需要找另一家酒店。根据汉语提示,可知enough,足够的,形容词,作定语修饰名词rooms (房间),符合题意,故答案为enough。
【点评】考查形容词做定语置于名词前。根据汉语,写成正确的英语单词,掌握形容词做定语的用法。
59.(2024八上·浙江月考) I am sorry that I can't come to your party. I am busy (准备) for the maths test tomorrow.
【答案】preparing
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:很抱歉我不能来参加你的聚会了。我正忙着为明天的数学考试做准备。根据汉语提示可知prepare,准备,符合句意, prepare for sth.,为某事做准备。 根据固定搭配be busy doing sth.,忙于做某事,可知这里用动名词,故答案为preparing。
【点评】考查动名词。根据汉语和句意找到符合题意的单词,识记固定搭配的用法。
60.(2024八上·浙江月考) The cinema has the best (服务), but it's the most expensive.
【答案】service
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:这家电影院的服务最好,但也最贵。根据空白前面的the best可知这里是名词,根据汉语提示,可知service,服务,不可数名词,符合句意,故答案为service。
【点评】考查不可数名词。根据汉语提示写成正确的单词,注意名词的数。
61.(2024八上·浙江月考) 学校英语社团正举办以"To Be a Better Me"为主题征文活动。假设你是李平,请根据下图提示信息并结合自己的生活实际,制定切实可行的计划,写一篇英文短文投稿。
注意:1.短文需包含思维导图中的要点,并适当发挥;
2.短文中不得出现真实姓名和校名;
3.短文词数80词左右。
To Be a Better Me
【答案】One possible version:
To Be a Better Me
To be a better me, I have decided to improve my life skills and enrich my activities.
Firstly, I will learn to cook food, which will make me more independent and healthier. I will also develop my time management skills to be more efficient. In terms of activities, I plan to watch documentaries to broaden my knowledge and read more books to expand my understanding of different cultures. Lastly, I will focus on maintaining a healthy lifestyle by exercising regularly.
By following this plan, I believe I will grow as a person and become a better version of myself.
【知识点】材料作文;说明文;自我提升
【解析】【分析】本文要求根据所给的思维导图的提示, 以"To Be a Better Me"为主题 ,写一篇短文,介绍如何成为更好的自己。时态以一般现在时为主,人称用第一人称。写作时要注意内容是否包含了所有要点,用正确的英语把要点表达出来,注意不要遗漏要点提示中的重要信息,可适当添加细节,突出写作重点。并适当发挥想象说出自己的观点。要适当使用连词,注意上下文联系紧密,符合逻辑关系。
【点评】考查材料作文。例文开篇点题,表明每个人都想变得更好,然后具体介绍自己将如何做,最后收尾,表达自己的决心。短文内容完整,条例清晰。firstly和 lastly等副词的使用增强逻辑关系,使行文更加连贯流畅。高分亮点:短语:decide to do sth,plan to do sth,focus on了;句型: I will learn to cook food, which will make me more independent and healthier. (定语从句) ② I believe I will grow as a person and become a better version of myself. (宾语从句)。
浙江省锦绣育才教育集团2024-2025学年八年级上学期12月月评英语试题
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
Winter International Food Festival Green Square will have this year's Winter International Food Festival on December 29th. Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m. You can enjoy food and drinks from more than twenty countries. There will also be five interesting cultural e to taste and have fun! Food passport (护照) Shows5:00 p.m.-5:10 p.m. African dance 5:15 p.m.-5:35 p.m. Piano performance Shows 5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance 6:30 p.m.-6:45 p.m. Violin performance 6:50 p.m.-7:00 p.m. Australian dance
After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free "food passport". As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift! More tips You may bring your pet dog along with you, but it must be on a rope.
It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone.
1.How long will the Winter International Food Festival last
A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours. D.Six hours.
2.What should you do to win a gift
A.To watch five interesting cultural shows.
B.To use the mobile phone to pay for the food.
C.To eat food and drinks from seven countries.
D.To visit the seven stations and get seven stars.
3.Which of the following is TRUE according to the passage
A.You may bring your pet dog without a rope.
B.The Violin performance lasts for half an hour.
C.You can pay for the food on the mobile phone.
D.You can enjoy African dance from 5:15 p.m. to 5:35 p.m.
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
The relationship between teachers and students is an important part of school life. An Indian movie called Hichki tells us such a story about it. In the movie, a teacher named Naina Mathur helps some bad students and makes them better.
In Hichki, the main character, Naina Mathur suffers from Tourette's syndrome (症状), which makes her hiccup often. She fails several job interviews because of this. But at last, she lands her dream job as a teacher. But she soon realizes that she is teaching the students who can't seem to keep out of trouble. They laugh at Naina and imitate her sounds during her first class.
However, Naina isn't angry with them. She tries to find the students' strengths. Even when they cause a very serious accident and they are asked to leave school, Naina saves them by bringing the cause of the accident to herself. Under her care, Naina wins the students' hearts and they start to study harder.
The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person. Teachers can shape their students' personalities. The movie also shows us that anyone can succeed, even if they have some kind of illness.
4.What is Naina's dream
A.To make a movie. B.To find a new job.
C.To be a teacher. D.To be a healthy person.
5.How do Naina's students behave (表现) during her first class
A.They are hard-working. B.They are kind to her.
C.They are angry with her. D.They are unfriendly to her.
6.Which underlined word has the same meaning as the word "shape" in the last paragragh
A.The pool was in the shape of a heart.
B.He's in good shape for a man of his age.
C.Please shape the dough (面团) into a ball.
D.Candles come in all kinds of shapes and sizes.
7.What can we learn from the movie
A.A good teacher only passes on knowledge.
B.Every student needs respect for the teacher.
C.A teacher should help the students from poor families.
D.A teacher should teach students to be good people.
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
AI is becoming more and more common in our life. Not long ago, an AI canteen opened in Shanghai. The AI canteen, located in the Hongqiao Area, covers about 13 m2. It can serve about 300 people every day, and most of them are old people living nearby or office workers in the area.
At the canteen people need to order food on a screen. For those who are not sure what they want to eat, the canteen's cooking system can give advice.
The canteen's robotic arms cook dishes. They can make different kinds of Chinese dishes like noodles, gongbao chicken, and so on. What's more, the robotic arms can pack dishes and control the temperature for dine-in or takeaway.
People simply need to put their dishes on a smart cash desk and the system will tell them the price of the meal. People can pay in different ways, like using bank cards or QR codes (二维码). The prices of the food at the AI canteen are pretty good. The meat dish costs 8 yuanwhile one vegetable dish costs only 3.5 yuan.
"The meals cooked by robots taste as good as those cooked by humans. it is cheap and convenient for us to eat in the AI canteen," said an old man.
8.What is Paragraph 2 mainly about
A.How robotic arms work. B.How waiters serve people.
C.How people order food. D.How the system gives advice.
9.What can robotic arms do according to the passage
①Pack dishes if necessary.
②Offer advice about the food to eat.
③ Control the temperature of the food.
④Make different kinds of Chinese food
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
10.One meat dish and two vegetable dishes cost ____ in the AI canteen.
A.11.5 yuan B.15 yuan C.19.5 yuan D.23 yuan
11.In which part of a magazine can we see the text
A.History. B.Education. C.Science. D.Health.
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
When you're watching cartoons, do you ever wonder how they work In fact, cartoons are a series of pictures, all a little different to one another, which are shown quickly. They work because the brain can remember an image (图像) for a little longer than it needs. If you show your brain the next image really quickly, your brain thinks that the images are moving. The easiest kind of cartoon is the flip book (翻页书). These are great fun to make, but you will need some patience. A good speed for the cartoon is about 16 pages a second. It does work at 10 pages a second, but the image is less smooth(流畅的).
You will need: some pieces of paper—about 12 cm by 7 cm or a little smaller, drawing materials.
Method:
1. Make sure the paper is lined up like a book.
2. Choose something simple to draw. Maybe start with a ball. Start drawing pictures on the top page, and make sure it has room to "travel".
3. Now draw the image on each of the following pages changing it very a little each time.
4. Once you've finished all the drawings, hold the book in one hand, and flick through the pages quickly using the other hand. If the cartoon is not nice enough, change the drawings until it improves.
12.What does the underlined word "They" in Paragraph 1 refer to
A.The cartoons. B.The differences.
C.The brains. D.The books.
13.What can we learn from the passage
A.The pictures in the cartoons are the same.
B.The images are actually moving in the flip book.
C.For a 2-second cartoon you will need about 32 pages.
D.The slower the speed is, the better a flip book can work.
14.According to the passage, what is the CORRECT order to make a flip book
a. Flip through the pages.
b. Line up the paper.
c. Choose what and where to draw.
d. Draw pictures and change a little on each page.
A.b-d-a-c B.b-c-d-a C.c-b-a-d D.c-d-a-b
15.What's the best title for the passage
A.How to Make a Flip Book
B.What Is a Flip Book
C.Where to Buy a Flip Book
D.Why Do We Make a Flip Book
(2024八上·浙江月考) 阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),将其序号填入小题,并回答问题。
Every new school year is a fresh start. What are you going to do differently and better When you are ready, keep in mind the following:
16. When you miss a day, or even a class, it's easy to fall behind. The best way to stay with the development of the class is to be there! If you have to miss a class, make sure you meet with your teacher to find out what you missed. Also, listen carefully and take notes in class. Don't write down everything, just the main points.
Ask questions. 17. Believe it or not, most teachers want you to learn and they are always there to help you. If you aren't comfortable asking questions in front of the class, go to talk to the teacher after class.
Take your homework seriously. Like it or not, homework is a necessary part of school. There's not much you can do to get around it. 18. If possible, you can find a study partner and do homework with him or her.
Try new things and get new friends. Try a new sport, something you think you will be good at. If sports aren't your thing, try joining a club. Keep your old friends, but get some new ones at the same time. 19.
Remember, it's up to you to decide what kind of school year you're going to have. Make full use of it while you can!
A. Go to class every day. B. Don't be afraid to ask questions! C. It's really hard for me to get along well with others. D. Making friends with someone is easier when you join a club.
E. Make it a habit to do your homework at the same time every day.
What else can you do to make a new school year better (不超过20词) 20.
(2024八上·浙江月考) 完形填空
It was a sunny day in Barrie, and nine-year-old Stephanie Boddy and her friend Samantha Quinn were 21. on the grass near their apartment building and having a picnic on an old blanket (毯子). Little did they know, this 22. day would soon become a story of bravery (勇敢).
While making sandwiches and talking about school, Stephanie and Samantha saw 23. unusual above them. 24. , they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window, almost 25. . Without thinking, the girls took the 26. from under their picnic and ran to catch him. They were really scared, 27. they kept going. As Skyler fell, he turned over and over, and the girls kept their blanket 28. . "We moved back and forth as he came down," Stephanie said. "I was really scared." Skyler fell into the center of the blanket, and then fell onto the ground. 29. , he wasn't seriously hurt, all thanks to the blanket that 30. him.
The people in the town were happy for the 31. who did something great. Samantha's mom felt 32. and said, "I'm so proud (自豪) of the girls." Barrie's police officer heard about it and praised the girls, saying they were really 33. .
The whole town celebrated Stephanie and Samantha's heroic act, and the news shared their 34. . The two friends became local heroes and made people talk about child safety. They were really happy that a quick 35. turned a common day into a meaningful one.
21.A. running B. swimming C. sitting D. jumping
22.A. common B. dangerous C. creative D. famous
23.A. everything B. something C. nothing D. anything
24.A. Looking down B. Looking around
C. Looking for D. Looking up
25.A. singing B. dancing C. falling D. speaking
26.A. plant B. blanket C. sandwiches D. school
27.A. but B. so C. or D. because
28.A. wet B. hard C. clean D. open
29.A. Luckily B. Sadly C. Simply D. Normally
30.A. covered B. shook C. saved D. improved
31.A. mothers B. boys C. police D. girls
32.A. worried B. excited C. unhappy D. angry
33.A. careless B. rich
C. hard-working D. wonderful
34.A. story B. article C. culture D. problem
35.A. promise B. action C. example D. meeting
(2024八上·浙江月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Are unusual sports popular The British seem 36. (enjoy) unusual sports more than those from most other countries. But the Bog Snorkelling (沼泽浮潜) Championship is one of 37. (strange) of all sports. It takes place every year in Wales. The 38. (play) have to swim 110 meters through cold, dark, muddy water—without 39. (use) their arms! And they have to keep their faces in the water at all times, breathing through a snorkel (呼吸管).
Who would like to take part in a terrible competition like that Well, in fact more than 100 people join it each year, and many 40. them are from other 41. (country). Dan Morgan from Wales is 42. champion (冠军) of last year. He finished the course in 1 minute and 30 seconds, and he won the 43. (one) prize.
Is bog snorkelling 44. (real) so awful Sheelagh Tompkins, the woman who started the competition, says yes. "It's dark and you can't see, and that's scary." So why do the British enjoy such unusual sports "Perhaps it's 45. we have a chance of winning." she said.
(2024八上·浙江月考) 用方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次
wonderful, but, careful, problem, boring
My dad is a big fan of tea. He always asked me, "Lingling, how about having a cup of tea with me " I always refused and felt 46. .
That day, as usual, Dad made the tea 47. . Through his quiet moves, I felt the steam water into the teapot and the tea leaves opened slowly. Then the water turned green little by little.
I took a cup and tasted it. It was a little bitter (苦的) at first. But when I tasted it again, the tea left a 48. taste. I even felt sweetness.
I suddenly realized that life is just like a cup of tea. The world around us is like the boiling water and the people are like the leaves. The leaves give off their delicate fragrance (香味) only through hot water. Similarly, we must also meet with 49. in our life. Maybe we must face bitterness in the beginning, 50. we can choose to fight for the sweetness ahead.
51.(2024八上·浙江月考) She wants to be a scientist when she g up.
52.(2024八上·浙江月考) My sister is funnier than me. She likes telling j .
53.(2024八上·浙江月考) It's going to rain this afternoon. Don't forget to bring your u , Mike.
54.(2024八上·浙江月考) May is the f month of a year and it's my favorite month.
55.(2024八上·浙江月考) I went to the restaurant nearby for a picnic yesterday. There were so many people and it was really c .
56.(2024八上·浙江月考) On November 18 1928, Mickey Mouse first (出现) in the cartoon Steamboat Willie.
57.(2024八上·浙江月考) In the future, there will be less fresh water because there will be more (污染) in the sea.
58.(2024八上·浙江月考) As you can see, there aren't (足够的) rooms for everyone. We need to find another hotel.
59.(2024八上·浙江月考) I am sorry that I can't come to your party. I am busy (准备) for the maths test tomorrow.
60.(2024八上·浙江月考) The cinema has the best (服务), but it's the most expensive.
61.(2024八上·浙江月考) 学校英语社团正举办以"To Be a Better Me"为主题征文活动。假设你是李平,请根据下图提示信息并结合自己的生活实际,制定切实可行的计划,写一篇英文短文投稿。
注意:1.短文需包含思维导图中的要点,并适当发挥;
2.短文中不得出现真实姓名和校名;
3.短文词数80词左右。
To Be a Better Me
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】短文大意: 本文主要介绍了举办冬季国际美食节的相关信息。
【点评】考查广告布告类阅读 。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
1.细节理解题。根据Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m.(我们的活动将于下午5点开始,9点结束。)可知活动持续时间为4个小时,故答案为B。
2.细节理解题。根据 As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift! (当你访问七个站点时,在每个站点获得一颗星星。获得全部7颗星后,你将赢得一份可爱的礼物!)可知,要获得礼物需要去七个站点并获得七个星星,故答案为D。
3.细节理解题。根据 It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone. (用手机付账对你来说更方便,所以最好带上你的手机。)可知可以使用手机支付食物,故答案为C。
【答案】4.C
5.D
6.C
7.D
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;细节理解
【解析】【分析】 短文大意:文章主要介绍了一部印度电影《嗝嗝老师》。
【点评】考查影视作品赏析与文化价值。本篇文章涉及细节理解题和词义猜测题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
4.细节理解题。根据 But at last, she lands her dream job as a teacher. (但最后,她找到了她梦寐以求的工作——一名教师。)可知奈娜的梦想是成为一名教师,故答案为C。
5.细节理解题。根据They laugh at Naina and imitate her sounds during her first class.(他们嘲笑奈娜,模仿她在第一堂课上的声音。)可知,奈娜的学生上课时对她不友好,故答案为D。
6.词义猜测题。根据 The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person. Teachers can shape their students' personalities. 这部电影告诉我们,一个好老师不仅仅是传授知识,而是告诉学生如何成为一个好人。教师可以______学生的个性。可知,"Shape"意为"塑造",选项C中"shape the dough into a bal"意为"把面团塑造成一个球形",和句中的意思相同,故答案为C。
7.细节理解题。根据The movie tells us that a good teacher doesn't simply pass on knowledge, but shows students how to be a good person.( 这部电影告诉我们,一个好老师不仅仅是传授知识,而是告诉学生如何成为一个好人。 )和短文内容可知,这部电影告诉我们老师应该教导学生成为好人,故答案为D。
【答案】8.C
9.C
10.B
11.C
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章大意;科学技术
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了上海的一家智能机器人餐厅。
【点评】考查科学技术类阅读。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。
8.主旨大意题。根据 At the canteen people need to order food on a screen. For those who are not sure what they want to eat, the canteen's cooking system can give advice. (在食堂,人们需要在屏幕上点餐。对于那些不确定自己想吃什么的人,食堂的烹饪系统可以给出建议。)可知第二段主要介绍了客人是如何订餐的。故答案为C。
9.细节理解题。 ① 必要时打包。②对该吃的食物提出建议。③控制食物的温度。④做不同种类的中国菜根据第4 段"The canteen's robotic arms cook dishes.They can make different kinds of Chinese dishes like noodles, gongbao chicken, and so on.What's more, the robotic arms can pack dishes and control the temperature for dine-in or takeaway."(食堂的机械 臂可以烹饪菜肴。它们可以制作不同种类的中式菜肴, 如面条、宫保鸡等。此外,机械臂还可以打包菜肴并控制就餐或外卖的温度。)可知机器人手臂可以制作不同种类的中国菜、打包食物以及控制食物的温度。包含 ①③④ 故答案为C。
10.推理判断题。根据 The meat dish costs 8 yuanwhile one vegetable dish costs only 3.5 yuan. (一份肉菜要8元,而一份蔬菜只要3.5元。)可知肉菜8元,蔬菜3.5元,所以一个肉菜和两个素菜是8+3.5×2=15元。故答案为C。
11.推理判断题。根据Al is becoming more and more common in our life. Not long ago, an Al canteen opened in Shanghai. (人工智能在我们的生活中越来越普遍。不久前,一家 AI食堂在上海开业。)和短文内容可知,本文主要介绍了 上海的一家智能机器人餐厅。和科学有关,所以我们能在报纸的科学部分看到这篇文章。 故答案为C。
【答案】12.A
13.C
14.B
15.A
【知识点】说明文;业余活动;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了如何制作翻页书。
【点评】考查业余活动类阅读。标题选择题和主旨大意题不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
12.代词指代题。根据 In fact, cartoons are a series of pictures, all a little different to one another, which are shown quickly. They work because the brain can remember an image (图像) for a little longer than it needs. 事实上,动画片是一系列的图片,每一个都有一点不同,这些图片都是快速展示的。它们之所以有效,是因为大脑可以记住比它需要的时间稍长一点的图像。可知这里的"They"指代的上文提到的cartoons,故答案为A。
13.推理判断题。根据 A good speed for the cartoon is about 16 pages a second. 可知动画的最佳速度大约是每秒16页。所以可以推测出2秒的动画需要约32页,故答案为C。
14.细节理解题。根据 Method: 1. Make sure the paper is lined up like a book.确保纸张像书一样排列整齐。
2. Choose something simple to draw. Maybe start with a ball. Start drawing pictures on the top page, and make sure it has room to "travel". 选择简单的东西来画。也许从一个球开始。开始在第一页画画,并确保它有"旅行"的空间。 3. Now draw the image on each of the following pages changing it very a little each time. 现在在下面的每一页上绘制图像,每次修改一点点。 4. Once you've finished all the drawings, hold the book in one hand, and flick through the pages quickly using the other hand. 一旦你画完所有的画,一只手拿着书,另一只手快速地翻页。 可知,根据文章中提供的步骤,正确的顺序是:b.将纸排列成书 的形状;c.选择绘画的内容和位置;d.画画,每页稍微改变一下;a.翻阅书页。故答案为B。
15.标题选择题。A:如何制作翻页书;B:什么是翻页书;C:哪里可以买到翻页书;D:我们为什么要做翻页书通读全文可知,本文主要介绍的了如何制作翻页书,结合选项,可知A选项符合文章标题,故答案为A。
【答案】16.A;17.B;18.E;19.D;20.Set specific academic and personal goals, stay organized, and manage your time effectively to reduce stress and improve performance.
【知识点】说明文;自我提升
【解析】【分析】短文大意: 本文讲述了每一个新学年都会是一个新的开始,并详细地介绍了新学年的注意事项。
选项意思:
A. Go to class every day.每天去上课。
B. Don't be afraid to ask questions! 不要害怕问问题!
C. It's really hard for me to get along well with others. 对我来说,和别人相处真的很难。
D. Making friends with someone is easier when you join a club. 当你加入一个俱乐部时,和某人交朋友会更容易。
E. Make it a habit to do your homework at the same time every day. 养成每天在同一时间做作业的习惯。
【点评】考查自我提高类阅读。句子还原类,在理解全文的基础上,捕捉文章中有关的信息,针对每一段话与找到中心意思,然后找到有用的信息和与之匹配正确的文段。最后再综合判断。
16.根据When you miss a day, or even a class, it's easy to fall behind. The best way to stay with the development of the class is to be there!(当你错过了一天,甚至一节课,你很容易落后。跟上班级发展的最好方式就是亲临现场!)可知这里是说不要缺课,结合选项,可知 A. Go to class every day.每天去上课。 和下文意思相符合,符合题意。故答案为A。
17.根据手机Ask questions.可知,这里和问问题相关,结合选项,可知 B. Don't be afraid to ask questions! 不要害怕问问题! 符合题意。故答案为B。
18.根据首句Take your homework seriously可知这里和家庭作业有关,结合选项,可知 E. Make it a habit to do your homework at the same time every day. 养成每天在同一时间做作业的习惯。 符合题意,故答案为E。
19.根据首句 Try new things and get new friends. 和上文Keep your old friends, but get some new ones at the same time.可知,这里和交朋友有关,结合选项,可知 D. Making friends with someone is easier when you join a club. 当你加入一个俱乐部时,和某人交朋友会更容易。符合题意,故答案为D。
20.句意:你还能做些什么让新学年变得更好呢?本题为开放性试题,答案不唯一,符合题意即可,例如:设定具体的和个人的学习目标,保持条理,有效地管理你的时间,以减轻压力,提高表现。故答案为Set specific academic and personal goals, stay organized, and manage your time effectively to reduce stress and improve performance.
【答案】21.C;22.A;23.B;24.D;25.C;26.B;27.A;28.D;29.A;30.C;31.D;32.B;33.D;34.A;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】 本文主要介绍斯蒂芬妮和萨曼莎救了一个小男孩的故事。两个小女孩在阳光明媚的巴里市举行野餐,突然发现一个四岁的男孩从四楼窗户掉了下来。她们立刻用毯子接住了男孩,最终男孩没有受伤。这个英勇的举动让整个市镇都为她们感到骄傲。警察也称赞她们是真正的英雄。这个故事被新闻分享出去,让人们开始关注儿童安全。这次意外让这个普通的一天变得有意义。
【点评】考查故事类阅读。跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
21.句意:这是巴里一个阳光明媚的日子,9岁的斯蒂芬妮·博迪和她的朋友萨曼莎·奎因坐在公寓附近的草地上,在一张旧毯子上野餐。running跑步;swimming游泳;sitting坐;jumping跳。根据下文的 While making sandwiches and talking about school ( 在做三明治和谈论学校的时候 )结合常识,可知是坐在那里做三明治和谈论,符合语境,故答案为C。
22.句意: 他们不知道,这平凡的一天很快就会变成一个勇敢的故事。 common普通的;dangerous危险的;creative有创造力的;famous著名的。根据 turned a common day into a meaningful one. ( 把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。 )可知这里是表示是普通的一天,故答案为A。
23.句意:在做三明治和谈论学校的时候,斯蒂芬妮和萨曼莎看到她们头顶上有一些不寻常的东西。 everything每件事;something某事; nothing无事;anything任何事。根据 they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window ( 发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外 )可知这里表示她们注意到头顶上有一些不寻常的东西,句子是肯定句,用something。故答案为B。
24.句意:她们抬头一看,发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。 Looking down瞧不起,向下看;Looking around环顾四周;Looking for寻找;Looking up查阅,向上看。根据above them和they noticed four-year-old Skyler Christou hanging out of a fourth-floor window可知这里表示抬头看到的东西,故答案为D。
25.句意:她们抬头一看,发现四岁的斯凯勒·克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。singing唱歌;dancing跳舞;falling 降落,落下; 摔倒;speaking说。根据 Skyler fell into the center of the blanket, and then fell onto the ground. ( 斯凯勒摔倒在毯子中央,然后倒在地上。 )可知这里表示四岁的斯凯勒克里斯托挂在四楼的窗户外,差点掉下来。fall故答案为C。
26.句意:女孩们不假思索地从野餐下面拿起毯子,跑过去接他。 plant植物;blankei毯子;sandwiches三明治;school学校。根据and the girls kept their blanke……可知,女孩们拿毯子接男孩,故答案为B。
27.句意:她们真的很害怕,但她们继续前进。 but但是;so因此;or或者;because因为。根据 They were really scared, 7 they kept going. ( 他们真的很害怕,但他们继续前进。 )可知,前后两句构成转折关系,用but连接,故答案为A。
28.句意:斯凯勒倒下的时候,他翻来覆去,女孩们一直把毯子打开。 wet湿的;hard难的;clean干净的;open开着的。根据As Skyler fell, he turned over and over, and the girls kept their blanket...和常识可知要接着男孩,是要把毯子打开的,故答案为D。
29.句意:幸运的是,他没有受重伤,这都要归功于救了他的毯子。 Luckily幸运地;Sadly悲伤地;Simply简单地;Normally正常地。根据the wasn't seriously hurt可知,没有受重伤是幸运的,故答案为A。
30.句意:幸运的是,他没有受重伤,这都要归功于救了他的毯子。 covered覆盖;shook摇动;saved救;improved提升。根据all thanks to the blanket that…him可知,这里表示归功于救了他的毯子。故答案为C。
31.句意:镇上的人都为这做了了不起的事的女孩们感到高兴。 mothers妈妈;boys男孩;police警察;ginls女孩。根据 Without thinking, the girls took the 6 from under their picnic and ran to catch him. 可知是两个女孩子救了小男孩,所以这里表示 镇上的人都为做了了不起的事的女孩们感到高兴,因为她们救了小男孩。故答案为D。
32.句意:萨曼莎的妈妈很兴奋地说:"我为这些女孩感到骄傲。" worried担心的;excited兴奋的;unhappy不开心的;angry生气的。根据I'm so proud (自豪) of the girls."可知,萨曼莎的妈妈感到很兴奋,故答案为B。
33.句意:巴里的警官听说了这件事,表扬了这些女孩,说她们真的很棒。 careless粗心的;rich富有的;hard-working勤奋的;wonderful极好的。根据Barrie's police officer heard about it and praised the girls, saying they were really...和女孩子们救人的事迹,可知这里表示女孩们很棒,故答案为D。
34.句意:整个小镇都在庆祝斯蒂芬妮和萨曼莎的英勇行为,新闻分享了她们的故事。 story故事;article文章;culture文化;problem问题。根据The whole town eelebrated Stephanie and Samantha's heroic(英雄的) act, and the news shared their..可知,这里表示新闻分享了她们救人的故事,story符合题意。故答案为A。
35.句意:她们真的很高兴,一个快速的行动把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。 promise承诺;action行动;example例子;meeting会议。根据"They were really happy that a quick..turmed a common day into a meaningful one."可知这里表示他们一个快速的救人的行动把一个普通的一天变成了一个有意义的一天。action符合句意和语境,故答案为B。
【答案】36.to enjoy;37.the strangest;38.players;39.using;40.of;41.countries;42.the;43.first;44.really;45.because
【知识点】说明文;常见运动项目
【解析】【分析】 短文大意:本文主要介绍了沼泽浮潜这一项不寻常运动的相关内容,包括其比赛规则、参赛选手及参赛原因等。
【点评】考查常见的运动项目。语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
36.句意:英国人似乎比大多数其他国家的人更喜欢不同寻常的运动。enjoy喜欢,享受,根据固定搭配seem to do sth.似乎要做某事",可知这里用动词不定式,故答案为to enjoy。
37.句意:但是沼泽浮潜锦标赛是所有运动中最奇怪的一种。strange奇怪的,根据固定用法one of the+形容词最高级,最……其中之 一,可知这里用形容词的最高级形式。故答案为the strangest。
38.句意:选手们必须在冰冷、黑暗、泥泞的水中游110米——不用他们的胳膊!play打,玩,动词,根据the可知这里是名词做句子的主语,play对应的名词player,参赛选手,符合句意,根据上下文可知本句时态为一般现在时,根据have to,可知句子的主语是复数形式,故答案为players。
39.句意:选手们必须在冰冷、黑暗、泥泞的水中游110米——不用他们的胳膊!use使用,动词,根据空前面的介词without,可知这里是做介词的宾语,用动名词形式,故答案为using。
40.句意:好吧,事实上每年有超过100人参加,他们中的许多人来自其他国家。根据many 和后面的 them,可知这里表示"他们中的许多人",介词of,符合题意,many of them,他们中的许多人,故答案为of。
41.句意:好吧,事实上每年有超过100人参加,他们中的许多人来自其他国家。country国家,可数名词,国家空前面的other,别的,其他的,修饰名词复数,可知这里是泛指其他国家,用复数名词,故答案为countries。
42.句意:来自威尔士的Dan Morgan是去年的冠军。特指去年的冠军,所以用表示特指的定冠词the。故答案为the。
43.句意:他以1分30秒的成绩完成了比赛,并获得了一等奖。one一,基数词,根据prize(奖)和常识可知这里是表示奖品的名词,一个表示一等奖,用序数词first(第一)表示,故答案为first。
44.句意:沼泽浮潜真的那么糟糕吗?real真正的,真的,形容词,根据后面的形容词awful,可知这里是修饰形容词表示程度,用副词,其副词修饰为really"真正地",故答案为really。
45.句意:也许是因为我们有获胜的机会。根据why do the British cnjoy such unusual sports可知,本句讲述参加此运动的原因,用表示原因的because(因为)引导从句。故答案为because。
【答案】46.bored;47.carefully;48.wonderful;49.problems;50.but
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】 短文大意:本文主要讲述了作者和她爸爸之间关于喝茶的故事,悟出了生活就像是一杯茶,先苦后甜。
选词意思:wonderful美妙的,极好的; but但是;careful小心的,认真的;problem问题;boring无聊的。
【点评】考查人生百味类阅读。首先要理解短文大意和句意,根据句意和语境,选出符合题意的单词,要注意单词词性和形式的变化,要符合语法句法和逻辑以及英语语言的习惯。
46.句意:我总是拒绝并感到无聊。felt后跟形容词做表语,结合I always refiused(我总是拒绝)可知这里应该是贬义的形容词,结合选词,可知boring,无聊的,符合题意,指感到无聊。这里是指人,用boring对应的形容词,bored感到无聊的,故答案为bored。
47.句意:那天,像往常一样,爸爸小心地泡茶。根据Dad made the tea可知句子不缺主要成分,应该是副词修饰动词,结合选项,可知careful对应的形容词carefully,小心地,认真地,符合语境,可知是指小心地泡茶。故答案为carefully。
48.句意:但当我再次品尝时,茶留下了美妙的味道。根据a和空后面的名称taste,可知这里用形容词,修饰名词taste,结合选词,可知wonderful,美妙的,符合语境。故答案为wonderful。
49.句意:同样的,我们的生活中也必须面临困难。根据下文Maybe we must face bitemess in the beginning(也许我们必须在一开始就面对痛苦),可知这里是指生活中也必须面临困难。结合选词,可知名词problems,问题,符合语境,这里是表示泛指,用复数名词,故答案为problems。
50.句意:也许我们一开始必须面对苦涩,但我们可以选择为前方的甜蜜而奋斗。根据 Maybe we must face bitterness in the beginning(也许一开始我们必须面对痛苦,) 和we can choose to fight for the sweetness ahead. ( 我们可以选择为前方的甜蜜而奋斗。 )可知前后表转折,用转折连接词but(但是),故答案为but。
51.【答案】(g)rows
【知识点】第三人称单数
【解析】【分析】句意:她长大后想成为一名科学家。根据句意和首字母提示,可知这里是考查固定短语grow up:长大。根据wants可知when引导的时间状语从句用一般现在时态,主语是第三人称单数she,谓语动词用第三人称单数grows,故答案为(g)rows。
【点评】考查动词第三人称单数。理解句意,根据句意好首字母提示找到正确的单词,注意识记固定搭配并注意主谓一致的用法。
52.【答案】(j)okes
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我的妹妹比我幽默。她喜欢讲笑话。根据 My sister is funnier than me. 可知我妹妹比我幽默,结婚首字母提示可知这里是考查短语tell jokes,讲笑话,joke笑话,符合题意,joke的可数名词,用复数表示泛指,故答案为jokes。
【点评】考查规则可数名词复数。理解句意并根据首字母提示找到符合题意的单词,掌握固定搭配和规则名词的复数形式。
53.【答案】(u)mbrella
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:今天下午会下雨。迈克,别忘了带你的伞。根据 It's going to rain this afternoon. 可知今天下午有雨,可知这里是嘱咐迈克别忘了带雨具,结合首字母提示,可知umbrella(雨伞)符合题意,是对迈克一个人说的,所以可知是带一把伞即可,用单数名词,故答案为(u)mbrella。
【点评】考查可数名词单数形式。理解句意并根据首字母找到符合题意单词,掌握umbrella的正确拼写是做题的关键。
54.【答案】(f)ifth
【知识点】序数词
【解析】【分析】句意:五月是一年中的第五个月,它是我最喜欢的月份。根据句意及首字母提示(五月是一年中的第_____个月),结合常识可知五月是第五个月,fifth(第五),序数词,符合句意,故答案为fifth。
【点评】考查序数词。理解题意并掌握序数词表示顺序的用法。识记单词的正确拼写。
55.【答案】(c)rowded
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:我昨天去附近的餐厅野餐。那儿有太多的人,真的很拥挤。根据There were so many
people(有很多人),结合首字母提示和生活常识可知人多会拥挤,crowded,拥挤的,符合句意,故为crowded。
【点评】考查形容词做表语。理解句意,根据首字母找到符合题意的单词,掌握crowded的正确拼写。
56.【答案】appeared
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:1928年11月18日,米老鼠首次出现在动画片《威利汽船》中。分析句子成分结构可知,句子缺少谓语,用动词,根据汉语提示,可知appear,出现,动词,符合句意;又根据时间 On November 18 1928 可知是描述的过去反身的动作,用一般过去时,动词用过去式,故答案为appeared。
【点评】考查一般过去时。理解句意,根据汉语提示,找到正确的单词,运用正确的时态和动词形式。
57.【答案】pollution
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:在未来,会有更少的淡水,因为会有更多的污染在海洋。根据there will be more
可知句子是there be句型,空白处用名词,结合汉语提示,可知名词pollution(污染),符合题意。pollution是不可数名词,没有复数。故答案为pollution。
【点评】考查不可数名词。理解题意,根据汉语提示,写成正确答案。
58.【答案】enough
【知识点】形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:正如你所见,没有足够的房间给每个人。我们需要找另一家酒店。根据汉语提示,可知enough,足够的,形容词,作定语修饰名词rooms (房间),符合题意,故答案为enough。
【点评】考查形容词做定语置于名词前。根据汉语,写成正确的英语单词,掌握形容词做定语的用法。
59.【答案】preparing
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:很抱歉我不能来参加你的聚会了。我正忙着为明天的数学考试做准备。根据汉语提示可知prepare,准备,符合句意, prepare for sth.,为某事做准备。 根据固定搭配be busy doing sth.,忙于做某事,可知这里用动名词,故答案为preparing。
【点评】考查动名词。根据汉语和句意找到符合题意的单词,识记固定搭配的用法。
60.【答案】service
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:这家电影院的服务最好,但也最贵。根据空白前面的the best可知这里是名词,根据汉语提示,可知service,服务,不可数名词,符合句意,故答案为service。
【点评】考查不可数名词。根据汉语提示写成正确的单词,注意名词的数。
61.【答案】One possible version:
To Be a Better Me
To be a better me, I have decided to improve my life skills and enrich my activities.
Firstly, I will learn to cook food, which will make me more independent and healthier. I will also develop my time management skills to be more efficient. In terms of activities, I plan to watch documentaries to broaden my knowledge and read more books to expand my understanding of different cultures. Lastly, I will focus on maintaining a healthy lifestyle by exercising regularly.
By following this plan, I believe I will grow as a person and become a better version of myself.
【知识点】材料作文;说明文;自我提升
【解析】【分析】本文要求根据所给的思维导图的提示, 以"To Be a Better Me"为主题 ,写一篇短文,介绍如何成为更好的自己。时态以一般现在时为主,人称用第一人称。写作时要注意内容是否包含了所有要点,用正确的英语把要点表达出来,注意不要遗漏要点提示中的重要信息,可适当添加细节,突出写作重点。并适当发挥想象说出自己的观点。要适当使用连词,注意上下文联系紧密,符合逻辑关系。
【点评】考查材料作文。例文开篇点题,表明每个人都想变得更好,然后具体介绍自己将如何做,最后收尾,表达自己的决心。短文内容完整,条例清晰。firstly和 lastly等副词的使用增强逻辑关系,使行文更加连贯流畅。高分亮点:短语:decide to do sth,plan to do sth,focus on了;句型: I will learn to cook food, which will make me more independent and healthier. (定语从句) ② I believe I will grow as a person and become a better version of myself. (宾语从句)。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
