阅读理解之记叙文(原卷版+解析版)备战2025年中考英语新课标(核心素养)一轮复习之题型特训(广东广州)

阅读理解之记叙文
备战2025年中考英语新课标(核心素养)一轮复习之题型特训
【基础题】
A
When I was seven years old, my family made me an ant farm. First, we put clean sand in a thin glass box. Then we waited for the ants to arrive.
After the ants were in the glass farm, they started to make tunnels ( 通 道 ). I was very surprised that each one knew exactly what to do. Each had its own job.
On the fifth day something terrible happened. I put my face so close to the glass farm that I knocked it over. All the tunnels fell down. Though the ants remained alive after the earthquake, one by one they began to die. I was scared as I watched them give up to build their tunnels. They began to carry bodies to a corner of the farm.
My mother said that the ants were dying of sadness. They simply could not understand why tunnels were gone. Although much time has passed, I still kept thinking of that ant farm. Mom had hoped it would teach me about the natural world, but it taught me much more.
Over the years, I came to understand the importance of teamwork. Working together, the ants were able to make an amazing world for themselves. I also learned that they should be admired for their hard work.
But there was an even larger lesson that I did not learn until I met my problem recently. Adversity is a natural part of life and must be accepted. Unlike the ants, we cannot lose our heart when we are sad. We have to know that if a tunnel is gone, we must build another.
Giving up, I say, is not a good choice.
1.The ants in the glass farm began to die because________.
A.they were too tired after long hours’ work B.they fell down in the earthquake
C.they didn’t understand why tunnels were gone D.they didn’t want to build tunnels
2.The underlined word “Adversity” means something ________.
A.danger B.sadness C.difference D.hardship
3.According to this passage, which of the following about the ants in the glass farm is TRUE
A.They didn’t know how to make tunnels at first.
B.They had their own jobs when working as a team.
C.They didn’t accept death and carried bodies to save them.
D.They were put into the thin glass box to make an ant farm.
4.What has the writer learned from the ant farm
a. Never give up. b. Respect for other’s hard work.
c. The importance of teamwork. d. A good beginning is half done.
A.abc. B.abd. C.acd. D.bcd.
B
Li Zhenghan is a student at the University of Nottingham Ningbo China (UNNC). Recently, he and his classmates sent a teddy bear up to 28, 000 meters above the Earth’s surface.
Li studies Science and Engineering in UNNC. “I have had a dream of space since I was a child. Although I failed to be a pilot in high school, I still wanted to see the sky above,” Li said. He got the idea of sending a bear to space after seeing similar experiments online. But he had no idea how to get started. After four years of studying, Li felt ready to try the cool project with his teammate Wang Zechen. They chose the bear as their mascot (吉祥物) to celebrate the 20th anniversary (纪念日) of their university.
The team spent 60 days preparing for the experiment. To make sure the teddy bear lands in a place away from airports and cities, they decided to launch (发射) it at the border (边界) between Liaoning province and Inner Mongolia autonomous region. The launch didn’t go well at first, but they solved all the problems. Finally, the teddy bear flew for an hour and a half to reach a height of 28, 000 meters, and then landed in a rice field.
The camera on the teddy bear recorded the whole process (过程). Li made a short video about the project and it has become popular on the Internet. Many people are encouraged by the two students.
1.When did Li get the idea of sending a bear to space
A.During he studied Engineering in UNNC.
B.Before he failed to be a pilot in high school.
C.After he saw similar experiments online.
D.When he found his teammate Wang Zechen.
2.Why was a teddy bear chosen as the mascot
A.To see the sky above clearly. B.To reach the Earth’s surface.
C.To become a pilot in high school. D.To celebrate UNNC’s anniversary.
3.Which can best prove that the project was very difficult to achieve
A.They spent 60 days preparing for the experiment.
B.They launched it at the border between two areas.
C.The teddy bear flew for an hour and a half finally.
D.A camera on the bear recorded the whole process.
4.What do you think people will be encouraged by the two students
A.Getting ready to try something. B.Working to make dreams come true.
C.Becoming popular on the Internet. D.Being able to solve all problems.
C
Don Powell, 72, was getting his mail from the mailbox (邮箱) outside his home as usual. He found something strange. Inside the mailbox, there were tiny dolls sitting on a small sofa. A note with them said, “We’ve decided to live here,” signed by Mary and Shelley. Don thought someone had left the dolls by mistake. But when he asked his neighbors, no one knew anything about it.
Don and his wife, Nancy, put up the special mailbox four years ago. Don joked that he could understand why dolls would want to move into such a nice home. He moved the dolls to the back of the mailbox, hoping someone would take them back, but they stayed. Over the next few weeks, more small things mysteriously (神秘地) appeared: a table, a pillow, a bed, a painting, and even a pot.
Don, with his sense of humor, added a note suggesting the dolls needed a fridge, though it never arrived. The dolls remained in the mailbox. Don shared the mystery on a neighborhood (街坊) app called Nextdoor. His post quickly caught people’s attention, and his neighbors were interested in the strange “visitors”.
Some neighbors thought Don was behind the saga — the strange happenings that had everyone in town talking. The story seemed to grow bigger each day, but Don stated he wasn’t the one who created it. He only provided the dolls with a place to live. Others thought someone in the community was having fun with it.
As time went by, Don started to enjoy the mystery. He said, “I like the mystery. “Neighbors liked the strange story and came over to ask questions. Don decided not to care about who was making the dolls’ home. He hoped the story would keep going.
1.What did Don Powell first think when he found the dolls in his mailbox
A.He was excited to see the unexpected gift.
B.He thought they were left there by his friends.
C.He was scared and called the police at once.
D.He considered the dolls were put there carelessly.
2.Which picture best shows the mailbox in the story
A. B.
C. D.
3.What does the underlined word “saga” mean in Paragraph 4
A.A local tradition. B.A nice community.
C.A special mailbox. D.A series of events.
4.Why did Don decide not to find out the maker of the dolls’ home
A.Because he was not very interested in it.
B.Because he found the dolls were valuable.
C.Because he wanted the mystery to continue.
D.Because he received a notice about the maker.
【提升题】
A
The man sitting opposite Robert was the Financial Controller. Everybody called him “the FC” for short. He made all the decisions about money. Robert needed some more. That was why he had to see him. The two men did not get on very well. In fact, they had always disliked each other.
“Your request is out of the question,” the FC said. Robert had difficulty in controlling himself, but he managed somehow. He explained that he wanted the money in order to make more programmes.
“And why do you want to do that ” the FC asked sharply. Again, Robert almost lost his temper. “Because more and more people are listening to my department’s programmes. There’s great demand for them,” he answered.
The FC did not seem to believe him. But Robert had a report on the numbers of listeners to all EBC programmes. The FC became less confident. Robert threw the report down on the table and told him to read it.
The FC looked at it in silence. The figures (数字) proved that he had been wrong, but he did not want to admit it. “Well,” he finally said, “I may have made a small mistake.” Robert noticed the word “may.” He got up to leave. But he had the feeling that he would get the money after all.
1.In the story the Financial Controller was a person who was in charge of ________.
A.Robert’s department’s programmes B.EBC programmes
C.EBC money D.both B and C
2.“Your request is out of the question.” Here “out of the question” means ________.
A.without any question B.with some question
C.impossible D.possible
3.Robert decided to make more programmes because ________.
A.he wanted to meet the needs of the listeners
B.“the FC” disliked him
C.the members of his department wanted him to do so
D.he wanted to show himself off
4.Who do you think won the argument in the end
A.The Financial Controller. B.Robert.
C.Nobody. D.The listeners.
B
“When side by side two rabbits go, who can tell the buck (雄兔) from the doe (雌兔) ” China’s Yang Jingru and Li Jinzi “played the buck and the doe” in the women’s 1,500m short track speed skating (短道速滑) event of the Winter Youth Olympic Games on Jan 20th, 2024.
They used the classic “rabbit strategy (策略)”. The key of the “rabbit strategy” is teamwork of two skaters. One skater runs very fast from the start, while the other stays behind. This is different from the usual 1,500m speed skating strategy of keeping the same speed and then speeding up in the last few turns.
Using the “rabbit strategy”, after the first turn, Yang suddenly skated at full speed. She ran one turn faster than the other skaters and stayed at the back of the group all the time, but nobody noticed it.
Working with Yang, Li changed between the front and the back in the first half of the race. This made the other skaters wonder who was the “leading rabbit”. In fact, when the bell rang and showed that there was only one turn to go, everyone had two turns left except Yang. As a result, Yang and Li rushed the finish line successfully while others were getting into a mess.
The two Chinese short track speed players cleverly use the “rabbit strategy”. They won both gold and silver medals, making a great triumph at the Winter Youth Olympics.
1.Where was Yang during her last lap (圈)
A.① B.② C.③ D.④
2.The underlined word “triumph” means“________” in the last paragraph.
A.failure B.success C.fairness D.joke
3.What can we know from the passage
A.Li’s role in the race is to make other skaters wonder.
B.The key of the “rabbit strategy” is patience.
C.Chinese people love the rabbit very much.
D.Both Yang Jingru and Li Jinzi won gold medals in the Game.
4.Which part of a magazine may the passage come from
A.Care for health. B.Chinese sayings.
C.A sports event. D.Share your feelings.
C
Abuela’s birthday was coming up, and Mirta knew exactly where to look for a great present: the flea market. Mirta had seen Abuela’s collection of china plates which were shown so loving on the wood shelf in her dining room. Unluckily, the morning’s search for an affordable plate had been disappointing, and Mirta was quickly losing her patience. She was about to give up when she saw a reasonably priced plate that was simply perfect: a deep beautiful blue with gold lines. She picked up the plate excitedly and headed toward the shopkeeper to pay for it when the plate dropped out of her hands, hit the ground and broke into pieces.
“You don’t have to say it,” Mirta said to the shopkeeper with a sad smile. “I broke it, I bought it.” Mirta paid the full price and picked up the pieces, which she noticed were still quite pretty, even though they were now not useful for show at all.
The shopkeeper smiled at her with much pity. “I know how you feel. I was rather clumsy this morning. I broke two plates while putting these out.” He pointed to a box of pieces of plates. An idea suddenly came into Mirta’s head as she watched the pieces in the box. One dish had been white with colorful flowers and the other was bright yellow with a red, geometric border.
“Can I buy these, too ” she asked.
“You can have them for free.” the dealer answered surprisingly.
Mirta gave the pieces to Abuela in a special bag with a note. “Dear Abuela, you have always taught me to learn to enjoy the beauty in everything. This may look like junk, but we can turn it into a beautiful mosaic (马赛克) chair for your garden.” She thought Abuela might like the gift even more than a perfect plate.
1.Why did Mirta lose her patience
A.Because the shopkeeper was unkind.
B.Because every plate was not well made.
C.Because she didn’t find a satisfying plate.
D.Because none of the plates were beautiful.
2.What does the underlined words “an idea” refer to
A.To give a special bag as a gift to Abuela.
B.To make a beautiful white dish for Abeula.
C.To make a mosaic chair with the pieces of the plates.
D.To enjoy the beautiful flowers with Abeula in the garden.
3.From the last paragraph, what can we know about Mirta
A.She was too poor to buy the gift. B.She was positive with a creative mind.
C.She liked making things out of junk. D.She liked collecting valuable chairs.
4.What is the best tittle for the text
A.An Unlucky Day B.A Perfect Gift
C.An Expensive Plate D.A True Friend
【拔高题】
A
I frowned (皱眉) at myself in the dressing-room mirror. I was wearing white tights, a white leotard (紧身裤), and a white swim cap that hid most of my hair. I was one of 10 snowflakes in my dance school’s Winter Wonderland show.
“Grandma, I really don’t feel like being in the show,” I said. Grandma Lani looked up from what she was sewing. “Why, mo’opuna ” Mo’opuna means “grandchild” in Hawaiian, Grandma Lani has always lived in Hawaii. “You love to dance.” I used to love to dance. Then Ms. Tuttle gave the part of the Snow Queen to Christine Abrams. Christine got to wear a blue leotard and a feathery skirt that drifted out (飘走) like a cloud every time she twirled (旋转). And she got to do a dance onstage all by herself. The snowflakes just had to run and spin to look like a snowstorm. I sighed. “I don’t like our dance. And no one would notice if I wasn’t there. There are so many of us.” “I would notice. So would your parents.”
As Christine walked toward us, Grandma paused and smiled at her. “What a beautiful costume!” Christine glided away, her skirt waving behind her. I hung my head. Grandma took my hand. “What’s bothering my Avery ” “And you won’t be able to tell me apart from the other snowflakes,” I whispered.
Grandma was about to speak. Then something outside the window caught her eye. She caught my hand and my coat and pulled me out of the dressing room and through the doors to the outside. It was snowing. Grandma held her breath and I suddenly thought of something. “Grandma, have you ever seen snow before ” “No, mo’opuna. In Hawaii, it snows only on the very tops of mountains.”
I had seen snow lots of times, but now I tried to see it differently. Like it was new. I saw snowflakes twisting through the air in different directions, sparkling and shining at us. So many snowflakes coming together to create something magical. “Aloha.” Grandma whispered to the sky. Aloha can mean many things, including “love”, “hello”, and “good-bye” “I don’t know when I’ll see something like that again.” “I do,” I said. I took Grandma Lani’s hand and pulled her back inside.
When the stage lights came up and the music started, I spun and ran with all of the other snowflakes. I didn’t care if Grandma Lani could see me. I was helping her see a snowstorm.
1.What is the part the granddaughter played in the dance
A.The Snow Queen. B.A snowflake.
C.A snowstorm. D.A granddaughter.
2.What can we learn from the text
A.The granddaughter lived with her parents and grandma.
B.Grandma would like to see snow again.
C.It doesn’t snow at all where Grandma lived
D.The Grandma’s parents didn’t come to the show.
3.Why did the granddaughter feel like being in the show at last
A.She loved to dance very much. B.She became more important in it.
C.She would like to show her talent. D.She meant to please her grandma.
4.Which of the following words describes the granddaughter
A.Selfish. B.Childish. C.Caring. D.Humorous.
B
He Carries Forward Lei Feng Spirit
Back in 2017 at the Hankou Railway Station in Wuhan, then 24-year-old Lugazo Abubakar lost his way. He had no idea which way to go, nor could he speak any Chinese. A passenger who had sat next to him on the train volunteered to take him to Central China Normal University. Lugazo had just arrived in China from Tanzania to study at the university. The warm-hearted man was the first “Lei Feng” he met.
The experience inspired Lugazo. Several months later, he joined the university’s International Students’ Volunteer Team. Set up in 2012, the volunteer team numbers over 100 students from about 50 countries. They volunteer on and off campus (校园). Once a month, they visit subway stations, giving directions to passengers, helping elderly people buy tickets and picking up rubbish. Three times a week, they teach English, Spanish, French and Arabic for free. They also pick up rubbish in parks, plant trees and visit lonely seniors.
As a member of the team, Lugazo often does volunteer work at the Wuhan Railway Station. “Once, after I helped an elderly woman, her grandson, who was about 5 years old, called me a living ‘Lei Feng’! That really touched me,” said Lugazo. Lugazo also volunteers to teach English to some left-behind children in Yichang, Hubei. He has made friends with them and brought sunshine into their lives.
In China, stories about Lei Feng are well known, and his spirit has been passed down from generation to generation. Lugazo keeps in mind one of Lei Feng’s famous quotes: “A man’s life is limited, but serving the people is infinite (无限的).”
Volunteer work has become an important part of Lugazo’s life and he will continue to be a “Lei Feng”.
1.At the beginning of the passage, how does the writer lead in the topic
A.By offering a chart (图表). B.By telling a story.
C.By showing a picture. D.By listing numbers.
2.Where did Lugazo want to go when he was at the station in 2017
A.Hankou Railway Station. B.Tanzania.
C.Central China Normal University. D.Wuhan Railway Station.
3.The volunteer team often do something helpful EXCEPT _______.
A.giving directions to passengers
B.raising some money for poor people
C.teaching English, Spanish, French for free
D.helping elderly people buy tickets and picking up rubbish
4.From the passage, what’s the writer’s attitude towards the things Lugazo does
A.Doubtful. B.Worried. C.Uncertain. D.Supportive.
C
The ground shook suddenly. Houses moved, and people ran into the streets with scare. With people running around, Zhang Heng stood still, thinking quickly. “There must be a way to know when this will happen,” he thought. He had seen many earthquakes (地震) in his life, and each time, people couldn’t do anything. But this time, Zhang Heng decided to find a method.
For days, he could think of nothing else but the earthquake. He was a man who loved science and understood the power of nature. After studying the stars, the sky, and the earth for years, Zhang Heng had an idea—what if there was a machine that could feel earthquakes before they happened
Without wasting any time, Zhang Heng began to work on his invention. He used bronze (青铜) to create a large container with eight dragon heads, each holding a small ball in its mouth. At the bottom of each dragon, he placed a frog. If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog’s mouth, showing the direction of the earthquake.
Months of hard work passed, and one night, Zhang Heng was ready to test his invention. Suddenly, the ground shook again. His heart raced as he rushed to the machine. To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog’s mouth, pointing west. Zhang Heng smiled with excitement. It worked!
A few days later, a strong earthquake hit the west, just as the Seismoscope (地动仪) had shown. People were amazed, and Zhang Heng’s invention saved many lives by giving them a warning before the disaster.
Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never-ending journey, and he was always ready for the next challenge.
1.What was Zhang Heng trying to do in the story
A.To build some machines to help people with everyday tasks.
B.To create a container for telling the weather ahead of time.
C.To become famous for his scientific work and inventions.
D.To find a way to warn about earthquakes ahead of time.
2.How did Zhang Heng’s Seismoscope work
A.The eight dragon heads could move slowly to show earthquakes.
B.The shaking from an earthquake made balls fall into frogs’ mouths.
C.It showed the temperature change before an earthquake happened.
D.The machine could tell exactly when an earthquake was happening.
3.What was the Seismoscope’s test like
A.The Seismoscope did not work at all and failed.
B.The machine showed the earthquake’s direction.
C.The frog opened its mouth and shouted loudly.
D.The invention was damaged during the test.
4.Which of the following best describes Zhang Heng
A.He gave up doing researches after becoming famous.
B.He was satisfied with his own great inventions.
C.He always looked for new scientific challenges.
D.He believed that science had solved all problems.阅读理解之记叙文
备战2025年中考英语新课标(核心素养)一轮复习之题型特训
【基础题】
A
When I was seven years old, my family made me an ant farm. First, we put clean sand in a thin glass box. Then we waited for the ants to arrive.
After the ants were in the glass farm, they started to make tunnels ( 通 道 ). I was very surprised that each one knew exactly what to do. Each had its own job.
On the fifth day something terrible happened. I put my face so close to the glass farm that I knocked it over. All the tunnels fell down. Though the ants remained alive after the earthquake, one by one they began to die. I was scared as I watched them give up to build their tunnels. They began to carry bodies to a corner of the farm.
My mother said that the ants were dying of sadness. They simply could not understand why tunnels were gone. Although much time has passed, I still kept thinking of that ant farm. Mom had hoped it would teach me about the natural world, but it taught me much more.
Over the years, I came to understand the importance of teamwork. Working together, the ants were able to make an amazing world for themselves. I also learned that they should be admired for their hard work.
But there was an even larger lesson that I did not learn until I met my problem recently. Adversity is a natural part of life and must be accepted. Unlike the ants, we cannot lose our heart when we are sad. We have to know that if a tunnel is gone, we must build another.
Giving up, I say, is not a good choice.
1.The ants in the glass farm began to die because________.
A.they were too tired after long hours’ work B.they fell down in the earthquake
C.they didn’t understand why tunnels were gone D.they didn’t want to build tunnels
2.The underlined word “Adversity” means something ________.
A.danger B.sadness C.difference D.hardship
3.According to this passage, which of the following about the ants in the glass farm is TRUE
A.They didn’t know how to make tunnels at first.
B.They had their own jobs when working as a team.
C.They didn’t accept death and carried bodies to save them.
D.They were put into the thin glass box to make an ant farm.
4.What has the writer learned from the ant farm
a. Never give up. b. Respect for other’s hard work.
c. The importance of teamwork. d. A good beginning is half done.
A.abc. B.abd. C.acd. D.bcd.
【答案】1.C 2.D 3.B 4.A
【难度】0.85
【知识点】哲理感悟、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文。通过讲述作者小时候把蚂蚁农场弄翻了,把蚂蚁的地道弄坏了,蚂蚁为此伤心,放弃了生活的希望,死去了。从这件事中,作者意识到逆境是生活中自然存在的一部分,我们必须接受。因此放弃不是一个好的选择。
1.细节理解题。根据“My mother said that the ants were dying of sadness. They simply could not understand why tunnels were gone.”可知,我妈妈说蚂蚁们因悲伤而死,它们根本无法理解为什么隧道不见了,由此可知,玻璃农场里的蚂蚁开始死亡是因为它们不明白隧道为什么消失了。故选C。
2.词句猜测题。根据“Adversity is a natural part of life and must be accepted. Unlike the ants, we cannot lose our heart when we are sad. We have to know that if a tunnel is gone, we must build another.”可知,逆境是生活中自然的一部分,必须被接受,不像蚂蚁,我们悲伤时不能灰心,我们必须知道如果一条隧道没了,我们必须再建一条,由此可推测 “adversity” 指的是生活中类似隧道坍塌这种艰难困苦的情况,即 “hardship艰难,困苦”。故选D。
3.推理判断题。根据“I was very surprised that each one knew exactly what to do. Each had its own job.”可知,我很惊讶每个人都知道该做什么,每个人都有自己的工作,由此可知,蚂蚁团队合作时各有各的工作,选项B“他们在团队合作时都有自己的工作。” 符合题意。故选B。
4.细节理解题。根据“Over the years, I came to understand the importance of teamwork.”明白了团队合作的重要性及“I also learned that they should be admired for their hard work.表明要尊重他人的辛勤工作,再结合最后一段“Giving up, I say, is not a good choice.” 说明不能放弃,由此可知,选项A符合题意。故选A。
B
Li Zhenghan is a student at the University of Nottingham Ningbo China (UNNC). Recently, he and his classmates sent a teddy bear up to 28, 000 meters above the Earth’s surface.
Li studies Science and Engineering in UNNC. “I have had a dream of space since I was a child. Although I failed to be a pilot in high school, I still wanted to see the sky above,” Li said. He got the idea of sending a bear to space after seeing similar experiments online. But he had no idea how to get started. After four years of studying, Li felt ready to try the cool project with his teammate Wang Zechen. They chose the bear as their mascot (吉祥物) to celebrate the 20th anniversary (纪念日) of their university.
The team spent 60 days preparing for the experiment. To make sure the teddy bear lands in a place away from airports and cities, they decided to launch (发射) it at the border (边界) between Liaoning province and Inner Mongolia autonomous region. The launch didn’t go well at first, but they solved all the problems. Finally, the teddy bear flew for an hour and a half to reach a height of 28, 000 meters, and then landed in a rice field.
The camera on the teddy bear recorded the whole process (过程). Li made a short video about the project and it has become popular on the Internet. Many people are encouraged by the two students.
1.When did Li get the idea of sending a bear to space
A.During he studied Engineering in UNNC.
B.Before he failed to be a pilot in high school.
C.After he saw similar experiments online.
D.When he found his teammate Wang Zechen.
2.Why was a teddy bear chosen as the mascot
A.To see the sky above clearly. B.To reach the Earth’s surface.
C.To become a pilot in high school. D.To celebrate UNNC’s anniversary.
3.Which can best prove that the project was very difficult to achieve
A.They spent 60 days preparing for the experiment.
B.They launched it at the border between two areas.
C.The teddy bear flew for an hour and a half finally.
D.A camera on the bear recorded the whole process.
4.What do you think people will be encouraged by the two students
A.Getting ready to try something. B.Working to make dreams come true.
C.Becoming popular on the Internet. D.Being able to solve all problems.
【答案】1.C 2.D 3.A 4.B
【难度】0.85
【知识点】记叙文、个人经历
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了李正翰如何通过自己的努力和团队合作,实现了将玩具熊送入太空的梦想,展现了坚持梦想和勇于实践的精神。
1.细节理解题。根据第二段中的“He got the idea of sending a bear to space after seeing similar experiments online.”可知,是他在网上看到类似的实验后,想到要把熊送上太空。故选C。
2.细节理解题。根据第二段中的“They chose the bear as their mascot (吉祥物) to celebrate the 20th anniversary (纪念日) of their university.”可知,选择泰迪熊作为吉祥物的原因是为了庆祝UNNC的校庆。故选D。
3.推理判断题。根据第三段中的“The team spent 60 days preparing for the experiment.”可知,该团队花了60天的时间为实验做准备,说明这个项目非常难以实现。故选A。
4.推理判断题。根据第二段中的“After four years of studying, Li felt ready to try the cool project with his teammate Wang Zechen.”以及第三段中的“The team spent 60 days preparing for the experiment.”和“The launch didn’t go well at first, but they solved all the problems. Finally, the teddy bear flew for an hour and a half to reach a height of 28, 000 meters, and then landed in a rice field.”可知,他们努力让梦想成真,可推知,他们会鼓励人们努力实现梦想。故选B。
C
Don Powell, 72, was getting his mail from the mailbox (邮箱) outside his home as usual. He found something strange. Inside the mailbox, there were tiny dolls sitting on a small sofa. A note with them said, “We’ve decided to live here,” signed by Mary and Shelley. Don thought someone had left the dolls by mistake. But when he asked his neighbors, no one knew anything about it.
Don and his wife, Nancy, put up the special mailbox four years ago. Don joked that he could understand why dolls would want to move into such a nice home. He moved the dolls to the back of the mailbox, hoping someone would take them back, but they stayed. Over the next few weeks, more small things mysteriously (神秘地) appeared: a table, a pillow, a bed, a painting, and even a pot.
Don, with his sense of humor, added a note suggesting the dolls needed a fridge, though it never arrived. The dolls remained in the mailbox. Don shared the mystery on a neighborhood (街坊) app called Nextdoor. His post quickly caught people’s attention, and his neighbors were interested in the strange “visitors”.
Some neighbors thought Don was behind the saga — the strange happenings that had everyone in town talking. The story seemed to grow bigger each day, but Don stated he wasn’t the one who created it. He only provided the dolls with a place to live. Others thought someone in the community was having fun with it.
As time went by, Don started to enjoy the mystery. He said, “I like the mystery. “Neighbors liked the strange story and came over to ask questions. Don decided not to care about who was making the dolls’ home. He hoped the story would keep going.
1.What did Don Powell first think when he found the dolls in his mailbox
A.He was excited to see the unexpected gift.
B.He thought they were left there by his friends.
C.He was scared and called the police at once.
D.He considered the dolls were put there carelessly.
2.Which picture best shows the mailbox in the story
A. B.
C. D.
3.What does the underlined word “saga” mean in Paragraph 4
A.A local tradition. B.A nice community.
C.A special mailbox. D.A series of events.
4.Why did Don decide not to find out the maker of the dolls’ home
A.Because he was not very interested in it.
B.Because he found the dolls were valuable.
C.Because he wanted the mystery to continue.
D.Because he received a notice about the maker.
【答案】1.D 2.D 3.D 4.C
【难度】0.85
【知识点】记叙文、个人经历
【导语】本文主要描述了唐·鲍威尔在家门外的邮箱里发现几只小玩偶坐在一张小沙发上的玩具之后发生的有趣的事情,随着时间的推移,唐开始喜欢上了这种神秘感,他决定不去关心是谁在为这些玩偶建造房子,他希望这个故事能继续下去。
1.细节理解题。根据“Don thought someone had left the dolls by mistake.”可知,唐认为有人误将娃娃留下了,所以,选项D“他认为洋娃娃是随便放在那里的”是正确的。故选D。
2.细节理解题。根据“Inside the mailbox, there were tiny dolls sitting on a small sofa.”可知,邮箱里,有一些小娃娃坐在一个小沙发上,由此可知,故事中的邮箱应该容纳得下较为复杂的玩偶家具组合,所以,最符合描述的图片是选项D。故选D。
3.词句猜测题。根据“the strange happenings that had everyone in town talking.”可知,镇上人人都在谈论的那些奇怪事件,所以,猜测文中“saga”指的是在社区里引起很大关注的一连串神秘事件,选项D“一系列事件” 是最为适合的解释。故选D。
4. 细节理解题。根据“As time went by, Don started to enjoy the mystery.”和“ Don decided not to care about who was making the dolls’ home. He hoped the story would keep going.”可知,唐开始喜欢上了这种神秘感,决定不去追究洋娃娃的“制造者”,他希望这个神秘故事能够继续,因此,选项C“因为他希望这个谜团继续下去” 符合题意。故选C。
【提升题】
A
The man sitting opposite Robert was the Financial Controller. Everybody called him “the FC” for short. He made all the decisions about money. Robert needed some more. That was why he had to see him. The two men did not get on very well. In fact, they had always disliked each other.
“Your request is out of the question,” the FC said. Robert had difficulty in controlling himself, but he managed somehow. He explained that he wanted the money in order to make more programmes.
“And why do you want to do that ” the FC asked sharply. Again, Robert almost lost his temper. “Because more and more people are listening to my department’s programmes. There’s great demand for them,” he answered.
The FC did not seem to believe him. But Robert had a report on the numbers of listeners to all EBC programmes. The FC became less confident. Robert threw the report down on the table and told him to read it.
The FC looked at it in silence. The figures (数字) proved that he had been wrong, but he did not want to admit it. “Well,” he finally said, “I may have made a small mistake.” Robert noticed the word “may.” He got up to leave. But he had the feeling that he would get the money after all.
1.In the story the Financial Controller was a person who was in charge of ________.
A.Robert’s department’s programmes B.EBC programmes
C.EBC money D.both B and C
2.“Your request is out of the question.” Here “out of the question” means ________.
A.without any question B.with some question
C.impossible D.possible
3.Robert decided to make more programmes because ________.
A.he wanted to meet the needs of the listeners
B.“the FC” disliked him
C.the members of his department wanted him to do so
D.he wanted to show himself off
4.Who do you think won the argument in the end
A.The Financial Controller. B.Robert.
C.Nobody. D.The listeners.
【答案】1.C 2.C 3.A 4.B
【难度】0.65
【知识点】寓言童话、记叙文
【导语】本文讲述了Robert为了进一步扩大自己的项目而向上级申请资金,受到了刁难,最后他还是获得了胜利的故事。
1.细节理解题。根据“Everybody called him ‘the FC’ for short. He made all the decisions about money.”可知,他是负责EBC的财务。故选C。
2.词句猜测题。根据“‘Your request is out of the question,’ the FC said. Robert had difficulty in controlling himself”可知,Robert机会要失去控制了,说明对方拒绝了他的要求,认为他的请求是不可能的,所以“out of the question”意为“不可能的”。故选C。
3.细节理解题。根据“Because more and more people are listening to my department’s programmes. There’s great demand for them,”可知,他这样走的目的正是为了满足这些人的要求。故选A。
4.推理判断题。根据“Robert noticed the word “may.” He got up to leave. But he had the feeling that he would get the money after all”可知,Robert最后可能会得到那笔钱,他会成为胜利者。故选B。
B
“When side by side two rabbits go, who can tell the buck (雄兔) from the doe (雌兔) ” China’s Yang Jingru and Li Jinzi “played the buck and the doe” in the women’s 1,500m short track speed skating (短道速滑) event of the Winter Youth Olympic Games on Jan 20th, 2024.
They used the classic “rabbit strategy (策略)”. The key of the “rabbit strategy” is teamwork of two skaters. One skater runs very fast from the start, while the other stays behind. This is different from the usual 1,500m speed skating strategy of keeping the same speed and then speeding up in the last few turns.
Using the “rabbit strategy”, after the first turn, Yang suddenly skated at full speed. She ran one turn faster than the other skaters and stayed at the back of the group all the time, but nobody noticed it.
Working with Yang, Li changed between the front and the back in the first half of the race. This made the other skaters wonder who was the “leading rabbit”. In fact, when the bell rang and showed that there was only one turn to go, everyone had two turns left except Yang. As a result, Yang and Li rushed the finish line successfully while others were getting into a mess.
The two Chinese short track speed players cleverly use the “rabbit strategy”. They won both gold and silver medals, making a great triumph at the Winter Youth Olympics.
1.Where was Yang during her last lap (圈)
A.① B.② C.③ D.④
2.The underlined word “triumph” means“________” in the last paragraph.
A.failure B.success C.fairness D.joke
3.What can we know from the passage
A.Li’s role in the race is to make other skaters wonder.
B.The key of the “rabbit strategy” is patience.
C.Chinese people love the rabbit very much.
D.Both Yang Jingru and Li Jinzi won gold medals in the Game.
4.Which part of a magazine may the passage come from
A.Care for health. B.Chinese sayings.
C.A sports event. D.Share your feelings.
【答案】1.D 2.B 3.A 4.C
【难度】0.65
【知识点】国际赛事、中华文化、记叙文
【导语】本文介绍了中国女子1500米短道速滑中使用的“兔子策略”,通过两名运动员在比赛中相互配合并成功夺冠。
1.细节理解题。根据“Yang suddenly skated at full speed. She ran one turn faster than the other skaters and stayed at the back of the group all the time,but nobody noticed it..”可知,杨先是全速前进,领先一圈之后待在了队伍的后面,故选D。
2.词义猜测题。根据最后一段“They won both gold and silver medals, making it a triumph at the Winter Youth Olympics.”可知,她们获得了金牌和银牌,成为冬季青年奥运会的胜利。故划线单词意为“胜利”,与success意思相近。故选B。
3.细节理解题。根据第四段“Working with Yang, Li changed between the front and the back in the first half of the race.This made the other skaters wonder who was the ‘leading rabbit’.”可知,比赛前半程李和杨前后变换,让其他选手好奇谁是“领头兔子”。故选A。
4.推理判断题。通读全文可知,文章介绍了中国女子1500米短道速滑中使用的“兔子策略”,通过两名运动员在比赛中相互配合并成功夺冠。故这篇文章可能来自杂志上的一个运动事件。故选C。
C
Abuela’s birthday was coming up, and Mirta knew exactly where to look for a great present: the flea market. Mirta had seen Abuela’s collection of china plates which were shown so loving on the wood shelf in her dining room. Unluckily, the morning’s search for an affordable plate had been disappointing, and Mirta was quickly losing her patience. She was about to give up when she saw a reasonably priced plate that was simply perfect: a deep beautiful blue with gold lines. She picked up the plate excitedly and headed toward the shopkeeper to pay for it when the plate dropped out of her hands, hit the ground and broke into pieces.
“You don’t have to say it,” Mirta said to the shopkeeper with a sad smile. “I broke it, I bought it.” Mirta paid the full price and picked up the pieces, which she noticed were still quite pretty, even though they were now not useful for show at all.
The shopkeeper smiled at her with much pity. “I know how you feel. I was rather clumsy this morning. I broke two plates while putting these out.” He pointed to a box of pieces of plates. An idea suddenly came into Mirta’s head as she watched the pieces in the box. One dish had been white with colorful flowers and the other was bright yellow with a red, geometric border.
“Can I buy these, too ” she asked.
“You can have them for free.” the dealer answered surprisingly.
Mirta gave the pieces to Abuela in a special bag with a note. “Dear Abuela, you have always taught me to learn to enjoy the beauty in everything. This may look like junk, but we can turn it into a beautiful mosaic (马赛克) chair for your garden.” She thought Abuela might like the gift even more than a perfect plate.
1.Why did Mirta lose her patience
A.Because the shopkeeper was unkind.
B.Because every plate was not well made.
C.Because she didn’t find a satisfying plate.
D.Because none of the plates were beautiful.
2.What does the underlined words “an idea” refer to
A.To give a special bag as a gift to Abuela.
B.To make a beautiful white dish for Abeula.
C.To make a mosaic chair with the pieces of the plates.
D.To enjoy the beautiful flowers with Abeula in the garden.
3.From the last paragraph, what can we know about Mirta
A.She was too poor to buy the gift. B.She was positive with a creative mind.
C.She liked making things out of junk. D.She liked collecting valuable chairs.
4.What is the best tittle for the text
A.An Unlucky Day B.A Perfect Gift
C.An Expensive Plate D.A True Friend
【答案】1.C 2.C 3.B 4.B
【难度】0.65
【知识点】记叙文、个人经历
【导语】本文是记叙文。它讲述了Mirta为祖母挑选生日礼物的过程中发生的事情。
1.细节理解题。根据第一段“Unluckily, the morning’s search for an affordable plate had been disappointing, and Mirta was quickly losing her patience.”可知,她失去耐心的原因是在于她没有找到满意的盘子。故选C。
2.词句猜测题。根据最后一段“this may look like junk, but we can turn it into a beautiful mosaic (马赛克) chair for your garden.”可知,“an idea”指的是用盘子的碎片制作一个马赛克椅子给Abuela。故选C。
3.推理判断题。根据“you have always taught me to learn to enjoy the beauty in everything. This may look like junk, but we can turn it into a beautiful mosaic (马赛克) chair for your garden”可知,Mirta是积极且富有创造性的,她将破碎的盘子想象成可以制作漂亮的马赛克椅子,体现了她的创造力和积极心态。故选B。
4.最佳标题题。根据最后一段“She thought Abuela might like the gift even more than a perfect plate.”以及全文可知,整个故事都围绕着为Abuela寻找和制作一个完美的礼物展开。故选B。
【拔高题】
A
I frowned (皱眉) at myself in the dressing-room mirror. I was wearing white tights, a white leotard (紧身裤), and a white swim cap that hid most of my hair. I was one of 10 snowflakes in my dance school’s Winter Wonderland show.
“Grandma, I really don’t feel like being in the show,” I said. Grandma Lani looked up from what she was sewing. “Why, mo’opuna ” Mo’opuna means “grandchild” in Hawaiian, Grandma Lani has always lived in Hawaii. “You love to dance.” I used to love to dance. Then Ms. Tuttle gave the part of the Snow Queen to Christine Abrams. Christine got to wear a blue leotard and a feathery skirt that drifted out (飘走) like a cloud every time she twirled (旋转). And she got to do a dance onstage all by herself. The snowflakes just had to run and spin to look like a snowstorm. I sighed. “I don’t like our dance. And no one would notice if I wasn’t there. There are so many of us.” “I would notice. So would your parents.”
As Christine walked toward us, Grandma paused and smiled at her. “What a beautiful costume!” Christine glided away, her skirt waving behind her. I hung my head. Grandma took my hand. “What’s bothering my Avery ” “And you won’t be able to tell me apart from the other snowflakes,” I whispered.
Grandma was about to speak. Then something outside the window caught her eye. She caught my hand and my coat and pulled me out of the dressing room and through the doors to the outside. It was snowing. Grandma held her breath and I suddenly thought of something. “Grandma, have you ever seen snow before ” “No, mo’opuna. In Hawaii, it snows only on the very tops of mountains.”
I had seen snow lots of times, but now I tried to see it differently. Like it was new. I saw snowflakes twisting through the air in different directions, sparkling and shining at us. So many snowflakes coming together to create something magical. “Aloha.” Grandma whispered to the sky. Aloha can mean many things, including “love”, “hello”, and “good-bye” “I don’t know when I’ll see something like that again.” “I do,” I said. I took Grandma Lani’s hand and pulled her back inside.
When the stage lights came up and the music started, I spun and ran with all of the other snowflakes. I didn’t care if Grandma Lani could see me. I was helping her see a snowstorm.
1.What is the part the granddaughter played in the dance
A.The Snow Queen. B.A snowflake.
C.A snowstorm. D.A granddaughter.
2.What can we learn from the text
A.The granddaughter lived with her parents and grandma.
B.Grandma would like to see snow again.
C.It doesn’t snow at all where Grandma lived
D.The Grandma’s parents didn’t come to the show.
3.Why did the granddaughter feel like being in the show at last
A.She loved to dance very much. B.She became more important in it.
C.She would like to show her talent. D.She meant to please her grandma.
4.Which of the following words describes the granddaughter
A.Selfish. B.Childish. C.Caring. D.Humorous.
【答案】1.B 2.B 3.D 4.C
【难度】0.4
【知识点】家人和亲人、记叙文
【导语】本文讲述了作者在舞蹈表演中扮演雪花,起初不情愿但最终为了满足奶奶的愿望而积极参与的故事。
1.细节理解题。根据“I was one of 10 snowflakes in my dance school’s Winter Wonderland show.”可知,作者在舞台上饰演雪花。故选B。
2.推理判断题。根据“In Hawaii, it snows only on the very tops of mountains.”可知,奶奶很少看到雪,因此推断她想看雪。故选B。
3.推理判断题。根据“I was helping her see a snowstorm.”可知,作者她想让她奶奶高兴。故选D。
4.推理判断题。根据文章内容可知,作者在舞蹈表演中扮演雪花,起初不情愿但最终为了满足奶奶的愿望而积极参与,可见作者非常关心奶奶。故选C。
B
He Carries Forward Lei Feng Spirit
Back in 2017 at the Hankou Railway Station in Wuhan, then 24-year-old Lugazo Abubakar lost his way. He had no idea which way to go, nor could he speak any Chinese. A passenger who had sat next to him on the train volunteered to take him to Central China Normal University. Lugazo had just arrived in China from Tanzania to study at the university. The warm-hearted man was the first “Lei Feng” he met.
The experience inspired Lugazo. Several months later, he joined the university’s International Students’ Volunteer Team. Set up in 2012, the volunteer team numbers over 100 students from about 50 countries. They volunteer on and off campus (校园). Once a month, they visit subway stations, giving directions to passengers, helping elderly people buy tickets and picking up rubbish. Three times a week, they teach English, Spanish, French and Arabic for free. They also pick up rubbish in parks, plant trees and visit lonely seniors.
As a member of the team, Lugazo often does volunteer work at the Wuhan Railway Station. “Once, after I helped an elderly woman, her grandson, who was about 5 years old, called me a living ‘Lei Feng’! That really touched me,” said Lugazo. Lugazo also volunteers to teach English to some left-behind children in Yichang, Hubei. He has made friends with them and brought sunshine into their lives.
In China, stories about Lei Feng are well known, and his spirit has been passed down from generation to generation. Lugazo keeps in mind one of Lei Feng’s famous quotes: “A man’s life is limited, but serving the people is infinite (无限的).”
Volunteer work has become an important part of Lugazo’s life and he will continue to be a “Lei Feng”.
1.At the beginning of the passage, how does the writer lead in the topic
A.By offering a chart (图表). B.By telling a story.
C.By showing a picture. D.By listing numbers.
2.Where did Lugazo want to go when he was at the station in 2017
A.Hankou Railway Station. B.Tanzania.
C.Central China Normal University. D.Wuhan Railway Station.
3.The volunteer team often do something helpful EXCEPT _______.
A.giving directions to passengers
B.raising some money for poor people
C.teaching English, Spanish, French for free
D.helping elderly people buy tickets and picking up rubbish
4.From the passage, what’s the writer’s attitude towards the things Lugazo does
A.Doubtful. B.Worried. C.Uncertain. D.Supportive.
【答案】1.B 2.C 3.B 4.D
【难度】0.4
【知识点】志愿服务、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个外国留学生Lugazo Abubakar在中国武汉因受到热心帮助而深受感动,进而加入志愿服务团队,积极参与各种公益活动,传承雷锋精神的故事。
1.推理判断题。文章开头通过描述Lugazo Abubakar在2017年在武汉汉口火车站迷路并受到热心帮助的经历,自然而然地引入了话题;这种方式是通过讲述一个具体的故事来吸引读者的注意力,并逐步展开文章的主题。故选B。
2.细节理解题。根据第一段“A passenger who had sat next to him on the train volunteered to take him to Central China Normal University. Lugazo had just arrived in China from Tanzania to study at the university.”可知,Lugazo当时想去华中师范大学。故选C。
3.细节理解题。根据第二段“Once a month, they visit subway stations, giving directions to passengers, helping elderly people buy tickets and picking up rubbish. Three times a week, they teach English, Spanish, French and Arabic for free.”可知,志愿者团队会给乘客指路、免费教英语、西班牙语、法语、帮助老人买票和捡垃圾,文章未提及为穷人筹款。故选B。
4.观点态度题。根据最后一段“Volunteer work has become an important part of Lugazo’s life and he will continue to be a Lei Feng.’”可知,这句话强调了Lugazo对志愿服务的热爱和坚持,也暗示了作者对Lugazo行为的赞赏和支持。故选D。
C
The ground shook suddenly. Houses moved, and people ran into the streets with scare. With people running around, Zhang Heng stood still, thinking quickly. “There must be a way to know when this will happen,” he thought. He had seen many earthquakes (地震) in his life, and each time, people couldn’t do anything. But this time, Zhang Heng decided to find a method.
For days, he could think of nothing else but the earthquake. He was a man who loved science and understood the power of nature. After studying the stars, the sky, and the earth for years, Zhang Heng had an idea—what if there was a machine that could feel earthquakes before they happened
Without wasting any time, Zhang Heng began to work on his invention. He used bronze (青铜) to create a large container with eight dragon heads, each holding a small ball in its mouth. At the bottom of each dragon, he placed a frog. If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog’s mouth, showing the direction of the earthquake.
Months of hard work passed, and one night, Zhang Heng was ready to test his invention. Suddenly, the ground shook again. His heart raced as he rushed to the machine. To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog’s mouth, pointing west. Zhang Heng smiled with excitement. It worked!
A few days later, a strong earthquake hit the west, just as the Seismoscope (地动仪) had shown. People were amazed, and Zhang Heng’s invention saved many lives by giving them a warning before the disaster.
Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never-ending journey, and he was always ready for the next challenge.
1.What was Zhang Heng trying to do in the story
A.To build some machines to help people with everyday tasks.
B.To create a container for telling the weather ahead of time.
C.To become famous for his scientific work and inventions.
D.To find a way to warn about earthquakes ahead of time.
2.How did Zhang Heng’s Seismoscope work
A.The eight dragon heads could move slowly to show earthquakes.
B.The shaking from an earthquake made balls fall into frogs’ mouths.
C.It showed the temperature change before an earthquake happened.
D.The machine could tell exactly when an earthquake was happening.
3.What was the Seismoscope’s test like
A.The Seismoscope did not work at all and failed.
B.The machine showed the earthquake’s direction.
C.The frog opened its mouth and shouted loudly.
D.The invention was damaged during the test.
4.Which of the following best describes Zhang Heng
A.He gave up doing researches after becoming famous.
B.He was satisfied with his own great inventions.
C.He always looked for new scientific challenges.
D.He believed that science had solved all problems.
【答案】1.D 2.B 3.B 4.C
【难度】0.4
【知识点】发明与创造、历史人物、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要是通过讲述张衡发明地动仪的故事,展现了他对科学的热爱和不懈探索精神,以及他如何通过发明帮助人们提前预警地震,拯救生命。
1.细节理解题。根据第一段“There must be a way to know when this will happen”以及第二段“what if there was a machine that could feel earthquakes before they happened ”可知,张衡试图找到一种能提前预警地震的方法。故选D。
2.细节理解题。根据第三段“He used bronze to create a large container with eight dragon heads, each holding a small ball in its mouth. At the bottom of each dragon, he placed a frog. If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog’s mouth, showing the direction of the earthquake.”可知,当地震发生时,震动会使龙嘴里的小球掉进青蛙嘴里,以此显示地震方向。故选B。
3.推理判断题。根据第四段“one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog’s mouth, pointing west.”可知,一条龙口中的球掉入了青蛙的口中,指向西方;据此可以推断,地动仪测试时显示出了地震的方向。故选B。
4.细节理解题。根据最后一段“Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never - ending journey, and he was always ready for the next challenge.”可知,尽管张衡因发明地动仪而闻名,但他从未停止对科学的探索,始终准备迎接新的挑战。故选C。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。