广东省深圳市罗湖区2024-2025九年级上学期英语期中试卷

广东省深圳市罗湖区2024-2025学年九年级上学期英语期中试卷
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文, 从短文后所给的A、B、C、D四个选项中, 选出能填入相应空白处的最佳选项。
In 1942,a boy named Stephen was born in England. He liked discovering things and it was a 1. for him to take clocks apart.
He could keep reading books at meals, but he found school 2. and didn't try very hard."He 3. finishes his homework!" said one. "Also, his handwriting is really messy!" Most of the other kids considered him strange, but Stephen didn't 4. being thought of as different. He made friends with other boys who shared the same 5. with him. They liked to have big discussions about the universe.
One day, Stephen read about a new kind of machine called"computer" in a newspaper."With one of those, I could 6. the rules of the universe!" he thought. At that time, computers were very big and 7. . There was no way a schoolboy could afford one, so Stephen and his friends decided to 8. their own computer. They got the parts from clocks and old electronic devices. The other kids were all amazed when they presented it in class!
When Stephen was 21, he got a special 9. so he was unable to walk or talk. However, he did not let this stop him from 10. the important theories about the universe. Stephen Hawking became famous as one of the most important scientists of all time!
1.A. trouble B. wonder C. mistake D. pleasure
2.A. happy B. boring C. exciting D. lonely
3.A. never B. ever C. usually D. often
4.A. enjoy B. regret C. mind D. imagine
5.A. duty B. secret C. pain D. interest
6.A. add up B. think over C. look at D. work out
7.A. fashionable B.common C. expensive D. important
8.A. buy B. build C. connect D. use
9.A. disease B. machine C. chance D. request
10.A.catching up with B.coming up with
C. making up for D. looking forward to
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone(无 人机) light shows. This"cyber fireworks" lit up the night, painting a lively picture of Shenzhen asa"City of Miracles, City of Innovation, City of Future". A total of 10,197DAMODA drones took to the sky at the same time, setting two Guinness World Records. So how does the drone light show work
Before a drone light show begins, drones are usually put on the ground one by one and it would take a lot of time to prepare a show with more than ten thousand drones. To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution. The company put groups of drones into big boxes with specific OR codes on it. By putting the boxes into correct places, thousands of drones can be ready in a short time and they can go back to their"homes" by scanning the OR codes.
In drone shows, each drone is programmed by a computer to follow its own flight direction, carefully avoiding the other drones. They communicate with neighbouring drones and use sensors(传感器) to keep a certain distance. The position and LED colours change throughout the performance to show different objects in the night sky.
Drone light shows are thought to be more environmentally friendly - - - and certainly cause less noise and light pollution - - - than fireworks shows, so lots of big events are turning to them instead of fireworks. Drones can also be reused again and again so they will probably be more popular in the future.
11.How does the writer introduce the topic
A.By making a comparison. B.By using a saying.
C.By showing a survey. D.By giving a fact.
12.Why did the DAMODA company put the drones into special boxes
A.To make the drones lighter. B.To protect the environment.
C.To reduce preparation time. D.To keep the audience safe.
13.The drones use the sensors to ____ .
A.make sure of the connection B.stay away from other drones
C.show different colours D.reach a certain speed
14.What is the author's attitude (态度) towards drone light shows
A.Uninterested. B.Critical. C.Supportive. D.Doubtful.
15.In which part of a magazine can we probably read the passage
A.Technology. B.Business. C.Fashion. D.Travel.
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Every morning at 5 a. m., workers of Disney World Resort prepare to deliver food to the pickiest (最挑剔的) eaters: thousands of animals that live there. "We make meals tor creatures from big cats to sharks." animal nutrition assistant(营养助手) Cori Coleman says. So how do Coleman and her coworkers at the animal restaurant feed hundreds of animals every day Nat Geo Kids takes you behind the scenes of the wildest"restaurant" ever.
Most animals aren't"ordering" the same dish. Their food is based on what they need to stay healthy. Nutritionists use a digital program to prepare catch animal' s daily diet. "Some animals are growing, and others need to lose weight," Coleman says. "It's not as simple as giving every animal the same meal."
After the diet is decided, the"chefs" deal with items that need to be broken down, like large pieces of fruit. Then they weigh the food to make sure each animal is getting the right amount of food. Finally, they put the meals into boxes so the food can be transported to the animals across the park.
Keepers watch the animals to record what they like and what they don't. "Our bats love most fruit," keeper Erica Hoffstadt says. "But they can't stand strawberries!". Notes like these are shared with the nutritionists so they can displace food for picky eaters.
16.What possibly may the workers do at 5 a. m. in Disney World Resort
A.They feed the pickiest animals.
B.They train different creatures.
C.They prepare meals for the animals.
D.They order food for the animals.
17.How do the nutritionists prepare each animal's daily diet
A.By judging the need of cach animal.
B.By setting up a deliver program.
C.By making the same balanced diet.
D.By providing a large amount of food.
18.How many steps does it take to prepare food according to paragraph 2 and 3
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
19.What can we learn from the last paragraph
A.Strawberries are bats' favourite fruit.
B.Keepers give advice on animals' diet.
C.Erica always shares notes with the bats.
D.Workers may reduce food for picky animals.
20.Which is the best title for the passage
A.The Pickiest Animals in Disney.
B.Why Animals Have Different Diets.
C.A Special Nutrition Assistant.
D.How an Animal Restaurant Works.
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Oliver Twist was brought up in the workhouse where only the poor and homeless lived. He was pale, thin and short for his age. The boys ate meals in a large stone hall. They ate a bowl of thin soup three times a day, with half a piece of bread on Sundays. The boys were always hungry and ate everything up. The bowls never needed washing. The boys polished(擦亮) them with their spoons(勺子) until they shone.
The boys got hungrier and hungrier until one day they intended to do something . One boy had to ask for more food that evening. So they decided who would go by drawing lots. Each boy took a piece of paper and anyone who got paper with a mark on it would do that. It turned out that Oliver Twist was that boy.
The evening arrived, the soup was served, and soon the bowls were empty again in a few seconds. The boys were desperate(绝望) with hunger. With fear, Oliver went up to the master who was a fat and healthy man. He held up his bowl and said, "Please, sir,I want some more."
The master turned very pale when he heard Oliver's words. "What " said the master in a surprising voice.
"Please, sir," repeated Oliver, "Would you please give me more I want some more." The master hit him with the spoon heavily, then took Oliver's arms and shouted to tell the board (理事会).
"He asked for more " Mr Limbkins, the fattest board member, asked in horror. "The boy is ungrateful!""That boy will be hanged in the future!" said another board member. Oliver was then locked up in a dark room.
-- - adapted from Oliver Twist
21.What do we know about Oliver from the first paragraph
A.Oliver liked eating thin soup very much.
B.Oliver asked some boys to polish his bowl.
C.Oliver worked in a factory with other boys.
D.Oliver had no parents and he was very poor.
22.Why did Oliver go up to the master that night
A.Because he was chosen. B.Because he felt so hungry.
C.Because he made a decision. D.Because he was brave enough.
23.What is the implied meaning of"What" in Paragraph 4
A.The master didn't hear Oliver clearly.
B.The master was mad at Oliver's request.
C.The master got scared by Oliver's words.
D.The master was also hungry and refused Oliver.
24.Which words can be used to describe the board members
A.Selfish and lazy B.Caring and trustful.
C.Gentle and grateful. D.Cruel and heartless.
25.According to the passage, what could happen to Oliver next
A.He could be served with more food.
B.He could be invited to join the member.
C.He could possibly be in danger of his life.
D.He could meet other boys in the dark room.
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文,从方框里的六个句子中选择五个还原到原文, 使原文的意思连贯、完整。
Some people may be afraid of making others upset if they share their feelings. However, hiding your own feelings can lead to anxiety, depression and even unhealthiness. 26.   Here are some tips for you to express your feelings.
Accept your feelings.
Before you can do anything else, you have to realize that you are going to have feelings and there is nothing wrong with that. 27.   Instead, tell yourself, "I am feeling this way, and that is acceptable."
 28.  
Get in the habit of putting your emotions down on paper or in your phone. Try to set aside 20 minutes per day to your diary. Don't worry about grammar and just write quickly to block out any unnecessary thoughts.
Communicate to others clearly.
Choose a trusted group of loved ones to share your feelings with. As you are talking, be as clear as possible by using your vocabulary of feelings. 29.  
Take a short break.
Sometimes, feelings become too difficult to deal with. 30.   This doesn't mean paying no attention to them, but only that you need a rest to sort them out when you' re ready.
A. Record your thoughts. B. Understand your feelings. C. When you feel something, do not be angry with yourself. D. In this situation, all that you need is just a break from them. E. It can also cause problems with your personal relationships. F. For example, clearly describe a situation and how it made you feel.
(2024九上·罗湖期中)下面的材料A~F是六项与法国地点有关的介绍。请根据 Jack, Leo, Jenny, Eddie, Lisa 五位同学的实际情况, 为他们推荐合适的地方。
A. The Louvre Museum
This year, the museum has a special exhibition for Olympics, which looks back at the first-modern Olympic Games, held in the 19th century.
B. Champs-Elysees
On this world-famous street, stores are setting up new outdoor seating areas for the Paris Olympics. Visitors can go shopping and enjoy themselves in wining and dining there.
C. The Are de Triomphe
The 50-meter-tall arch has statues(雕塑) that tell stories of wars. Visitors can climb to the top to enjoy a bird's-eye view of Paris.
D. Pont Alexandre III
This bridge goes across the Seine River in Paris with four big columns holding up statues. These statues will make a great background for events like the swimming marathon(马拉松).
E. Parc des Princes Stadium
It is also one of the outstanding soccer stadiums. It is special because of its modern design. The oval shape and columns make it look cool.
F. Stade de France
It is a stadium that once hosted World Cup of Soccer. For the Paris Olympics, the track in the stadium will be purple for the first time. The color will fill the stadium when the Games start.
31.Jack is a big fan of soccer and wants to enjoy special modern French buildings.
32.As a photographer, Leo wants to get a view of Paris from above and take photos.
33.Jenny has developed an interest in how the bridge was built over rivers in Paris.
34.Eddie is more interested in history. He wants to know more about the Olympics.
35.Lisa would like to hang around to enjoy some city views and buy some souvenirs.
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文, 在空格处填入一个适当的单词或使用括号内所给词的正确形式填空。
A foreign musician came to China by chance and settled down for 19 years. His song about China was praised by a Chinese person as"I can't imagine  36.   more beautiful song about China." It sounds improbable, but this is  37.  (exact) what happened to Mark Levine, a 75-year-old from the US.
Levine first came to China in 2005 and worked  38.   an English teacher in Huai' an. He moved to Beijing to teach at Minzu University three years later.  39.   China has thousands of foreign English teachers, Levine stands out from the rest. He received China's Friendship Award, the nation's  40.  (high) honor for a foreigner. The award 41.  (give) to 100 foreign experts each year.
He wrote down his experiences and published  42.  (they) in a book called Stories from My Chinese Journey. He also wrote songs about China and received  43.  (invite) to perform in many activities. "When I am singing Chinese songs to Western audience, my wish is 44.  (introduce) China to Westerners." Levine said, He  45.  (write) over 80 songs since he moved to Beijing in 2007.
46.(2024九上·罗湖期中)你是梧桐中学的英语报学生编辑李华, 你们学校英语报开设了一个"排忧解难"专栏,你的同学 Rebecca发出求助, 请根据她的来信写封回信:
内容要点:
1. 你对这件事情的看法:
2. 你的建议(至少2条)并阐明理由。
Rebecca的来信大意内容如下:
I had a fight with my parents last week. They asked me to give up playing the piano. They expected me to spend more time and energy on study. I was upset and confused. What should I do
要求:
1. 80词左右(开头已给, 不计入总词数内);
2. 文中不得出现真实姓名及学校名称:
3. 可适当增加细节, 以使语句通顺、条理清楚、意义连贯:
4. 书写规范, 卷面整洁。
Dear Rebecca,
I am sorry to hear that you had a fight with your parents.
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.D;2.B;3.A;4.C;5.D;6.D;7.C;8.B;9.B;10.B
【知识点】记叙文;自我提升;行为习惯
【解析】【分析】本文主要介绍斯蒂芬·霍金喜欢自己发现事物,喜欢学习新知识,最终成为有史以来最重要的科学家之一。
【点评】考查完形填空,注意词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意上下文的逻辑,并且考虑句型,语法,搭配,语境等因素,最后通读一遍检查验证。
1.句意:他喜欢发现事物,把钟表拆开对他来说是一种乐趣。trouble麻烦;wonder奇迹;mistake错误;pleasure乐事。根据"He liked discovering things"可知,他喜欢发现事物,所以拆钟表对他来说应该是一种乐趣。故选D。
2.句意:他可以在吃饭的时候继续看书,但他觉得上学很无聊,也没有很努力。happy开心的;boring无聊的;exciting兴奋的;lonely孤独的。根据"didn't try very hard"并结合选项可知,此处指觉得上学很无聊,所以不努力学习。故选B。
3.句意:他从来不完成作业!never从不;ever曾经;usually通常;often经常。根据"didn't try very hard"可知,他不努力学习,所以此处指从来不完成作业。故选A。
4.句意:其他大多数孩子都认为他很奇怪,但斯蒂芬并不介意被认为与众不同。enjoy喜欢;regret后悔;mind介意;imagine想象。根据"but"可知,此处句意发生了转折,表示他不介意别人的想法。故选C。
5.句意:他和其他和他有同样兴趣的男孩交朋友。duty责任;secret秘密;pain疼痛;interest兴趣。根据下文"They liked to have big discussions about the universe."可知,他们志趣相投。故选D。
6.句意:有了其中一个,我就可以计算出宇宙的规则!add up加起来;think over仔细考虑;look at看;work out计算出。根据"the rules of the universe"并结合选项可知,此处指计算宇宙的规则。故选D。
7.句意:在那个时候,电脑体积庞大且价格高昂。fashionable流行的;common普通的;expensive昂贵的;important重要的。根据下文"There was no way a schoolboy could afford one,"可知,电脑昂贵。故选C。
8.句意:一个男生买不起电脑,所以斯蒂芬和他的朋友们决定建造自己的电脑。buy买;build建造;connect连接;use使用。根据下文"They got the parts from clocks and old electronic devices."可知,此处指自己造电脑。故选B。
9.句意:当斯蒂芬21岁时,他得了一种特殊的疾病,所以他无法走路或说话。disease疾病;machine机器;chance机会;request要求。根据"so he was unable to walk or talk"可知,此处指他得了一种特殊的疾病。故选A。
10.句意:然而,他并没有让这阻止他提出关于宇宙的重要理论!catching up with赶上;coming up with提出;making up for弥补;looking forward to期待。根据空后的"the important theories about the universe"可知,此处指提出关于宇宙的重要理论。故选B。
【答案】11.D
12.C
13.B
14.C
15.A
【知识点】新闻报道类;细节理解;观点态度;文章出处
【解析】【分析】本文主要介绍了在国庆假期,深圳上空的无人机灯光秀,并且介绍了大型无人机灯光秀背后的准备工作,在表演中的运作方式等,最后提出了无人机灯光秀比烟花秀更环保,噪声和光污染更小,且无人机可重复使用,未来可能更受欢迎的观点。
【点评】考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。快速浏览文章,了解文章的大意。通过略读,可以了解文章的体裁、背景、主题和结构等信息。
11.细节理解题。根据"During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone(无人机)light shows."可知,作者是以深圳灯光秀这个真实发生的事件来导入话题的。故选D。
12.细节理解题。根据"To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution "和"By putting the boxes into correct places, thousands of drones can be ready in a short time"可知,把无人机放入特殊箱子是为了节省准备时间。故选C。
13.细节理解题。根据"They communicate with neighbouring drones and use sensors (传感器)to keep a certain distance"可知,无人机用传感器来保持和其他无人机之间的距离。故选B。
14.观点态度题。根据"Drone light shows are thought to be more environmentally friendly"可知作者一直在介绍无人机的优点并提出未来它可能会更受欢迎,可推知,作者对无人机是支持的态度。故选C。
15.文章出处题。通读全文可知本文主要在介绍新科技无人机灯光秀背后的准备工作,在表演中的运作方式和优点等,故文章可能出现在杂志的科技部分。故选A。
【答案】16.C
17.A
18.C
19.B
20.D
【知识点】说明文;动物养殖;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了迪士尼世界度假村如何为动物准备食物。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,推断题,标题选择题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,最佳标题题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
16.细节理解题。根据"Every morning at 5 a.m., workers of Disney World Resort prepare to deliver food to the pickiest (最挑剔的) eaters: thousands of animals that live there."可知,每天早上5点,迪斯尼世界度假村的员工们为动物们准备餐食。故选C。
17.细节理解题。根据"Their food is based on what they need to stay healthy."可知,营养学家通过判断每只动物的需求来准备每日饮食。故选A。
18.细节理解题。根据"After the diet is decided, the ‘chefs' deal with items that need to be broken down, like large pieces of fruit. Then they weigh the food to make sure each animal is getting the right amount of food. Finally, they put the meals into boxes so the food can be transported to the animals across the park."可知,有决定饮食、"厨师"处理需要分解的食物、称重食物以及把食物放进盒子里共四个步骤。故选C。
19.推理判断题。根据"Keepers watch the animals to record what they like and what they don't."及"Notes like these are shared with the nutritionists so they can displace food for picky eaters."可知,饲养员会记录动物们的饮食喜好,并与营养学家们分享笔记,由此可知,饲养员会提供动物饮食上的建议。故选B。
20.标题选择题。本文主要介绍了迪士尼世界度假村如何为动物准备食物,因此D选项"动物餐厅是如何运作的"为最佳标题。故选D。
【答案】21.D
22.A
23.B
24.D
25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】本文讲述了《雾都孤儿》中奥利弗·特威斯特在孤儿院的艰苦生活。
【点评】考查阅读理解,注意先易后难,先做自己熟悉的题型,再做自己不熟悉的题型。要注意仔细审题,理解题目的要求。同时,要注意控制答题时间,确保能够在规定的时间内完成所有的题目。
21.细节理解题。根据"Oliver Twist was brought up in the workhouse where only the poor and homeless lived."可知,Oliver没有父母且非常贫穷。故选D。
22.细节理解题。根据" So they decided who would go by drawing lots (抽签). Each boy took a piece of paper and anyone who got paper with a mark on it would do that. It turned out that Oliver Twist was that boy."可知,Oliver是被选中的。故选A。
23.代词指代题。根据"The master turned very red when he heard Oliver's words."可知,师傅听了奥利弗的话,脸涨得通红。结合"The master hit him with the spoon heavily, then took Oliver's arms and shouted to tell the board (理事会)"可知what指代师傅对Oliver的请求感到愤怒。故选B。
24.推理判断题。根据"The boy is ungrateful!"和"That boy will be hanged in the future!"可知,理事会成员是残忍和无情的。故选D。
25.推理判断题。根据"Oliver was then locked up in a dark room."和理事会成员的态度可知,Oliver可能会面临危险。故选C。
【答案】26.E;27.C;28.A;29.F;30.D
【知识点】议论文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文讨论了表达情感的重要性以及如何有效地表达自己的情感。
A. 记录你的想法。
B. 理解你的感受。
C. 当你感到某种情绪时,不要对自己生气。
D. 在这种情况下,你所需要的只是从它们中解脱出来。
E. 它还可能导致你的人际关系出现问题。
F. 例如,清楚地描述一个情境以及它是如何让你感觉的。
【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,根据逻辑关系,找到可以匹配信息的选项。
26.根据"However, hiding your own feelings can lead to anxiety, depression and even unhealthiness."可知,隐藏情感会导致焦虑、抑郁甚至不健康,选项E"这也会导致你的人际关系出现问题"符合语境。故选E。
27.根据"Accept your feelings. Before you can do anything else, you have to realize that you are going to have feelings and there is nothing wrong with that."可知,接受自己的情感是重要的,选项C"当你有感觉时,不要对自己生气"符合语境。故选C。
28.根据"Get in the habit of putting your emotions down on paper or in your phone."可知,建议将情感记录下来,选项A"记录你的想法"符合语境。故选A。
29.根据"Communicate to others clearly. Choose a trusted group of loved ones to share your feelings with."可知,建议清晰地与他人沟通,选项F"例如,清楚地描述一个情况以及它让你有何感受"符合语境。故选F。
30.根据"Take a short break. Sometimes, feelings become too difficult to deal with."可知,有时情感难以处理,需要休息一下,选项D"在这种情况下,你只需要从中休息一下"符合语境。故选D。
【答案】31.E
32.C
33.D
34.A
35.B
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文的左栏是五位同学的实际情况,右栏是六项与法国地点相关的介绍。
【点评】考查配对阅读,注意快速阅读:在完成一篇文章后,迅速浏览下一篇文章,寻找与上一篇文章相关的信息。这样可以提高做题效率。
31.根据"Jack is a big fan of soccer and wants to enjoy special modern French buildings."可知,Jack对足球和现代法式建筑感兴趣,E选项"Parc des Princes Stadium是一个以现代设计著称的足球场"与之对应。故选E。
32.根据"As a photographer, Leo wants to get a view of Paris from above and take photos."可知,Leo想从高处拍摄巴黎,C选项"The Arc de Triomphe可以让游客登顶俯瞰巴黎"与之对应。故选C。
33.根据"Jenny has developed an interest in how the bridge was built over rivers in Paris."可知,Jenny对桥梁建筑感兴趣,D选项"Pont Alexandre是横跨塞纳河的桥"与之对应。故选D。
34.根据"Eddie is more interested in history. He wants to know more about the Olympics."可知,Eddie对历史和奥运会感兴趣,A选项"The Louvre Museum有关于奥运会的特别展览"与之对应。故选A。
35.根据"Lisa would like to hang around to enjoy some city views and buy some sourcnirs."可知,Lisa想逛街和购物,B选项"Champs-Elysees是著名的购物街"与之对应。故选B。
【答案】36.a;37.exactly;38.as;39.Though/Although;40.highest;41.is given;42.them;43.invitations;44.to introduce;45.has written
【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】本文讲述了一位名叫马克·莱文的美国音乐家,他偶然来到中国并定居了19年。他创作了一首关于中国的歌曲,被中国人称赞为"无法想象有更美的关于中国的歌曲"。
【点评】考查语法填空,注意识记一般现在时被动语态,主谓一致,副词修饰动词,让步状语从句等的用法。根据上下文推断空格处应填入的词汇合适的词性,词形,时态等。
36.句意:他创作的一首关于中国的歌曲被一位中国人称赞为"我无法想象有比这更美的关于中国的歌曲。"此处需要一个不定冠词来表示泛指,more以辅音音素开头。故用不定冠词a修饰名词单数song,故填a。
37.句意:这听起来不太可能,但这正是发生在75岁的美国人马克·莱文身上的故事。exact,形容词,确切的。此处需要一个副词修饰动词"happened",exactly意为"正是",符合句意。故填exactly。
38.句意:莱文于2005年首次来到中国,并在淮安担任英语教师。此处是短语work as"担任"的固定用法。故填as。
39.句意:虽然中国有成千上万的外国英语教师,但莱文与众不同。根据"...China has thousands of foreign English teachers, Levine stands out from the rest."可知,前后是让步关系,可以用although或though引导让步状语从句,位于句首,首字母大写。故填Though/Although。
40.句意:他获得了中国的友谊奖,这是国家授予外国人的最高荣誉。high,形容词,高的,根据"the nation's...(high) honor for a foreigner"可知,此处需要填形容词最高级形式"highest最高的",修饰名词"honor",表示"最高荣誉"。故填highest。
41.句意:每年有100位外国专家获得该奖项。动词"give给"和主语"The award"之间是被动关系,句子是一般现在时,应用一般现在时的被动语态结构is/are done,主语是三单,be动词用is。given是过去分词,故填is given。
42.句意:他记录下自己的经历,并将它们发表在一本名为《我的中国之旅故事》的书上。they,主格,他们,此处需要代词指代前文的"experiences",作宾语,应用宾格them"它们"。故填them。
43.句意:他还创作了关于中国的歌曲,并受邀在许多活动中表演。invite,动词,邀请,received后跟名词作宾语,invite的名词为invitation"邀请"。根据"in many activitie"可知,此处需要用复数形式。故填invitations。
44.句意:当我向西方观众唱中文歌时,我的愿望是向西方人介绍中国。introduce"介绍",动词,此处需要不定式"to introduce",作表语,说明主语的情况。故填to introduce。
45.句意:自2007年搬到北京以来,他已经写了80多首歌。write,动词,写,根据"since he moved to Beijing in 2007"可知,该句是现在完成时,表示动作从过去持续到现在,主语"He"是三单,助动词用has,而"write写"的过去分词是"written"。故填has written。
46.【答案】略
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;家庭生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇书信作文;Rebecca上周和父母吵架了。他感到沮丧和困惑。不在该怎么办?你需要给Rebecca给他几条建议为排忧解难。时态为"一般现在时";根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。第一步,给出自己对这件事情的看法;第二步,具体给出自己的建议和理由;第三步,最后表达希望。在提出建议时,可以使用first,second 进行列举,使文章显得更加条理。最后检查所用时态,人称是否符合要求;检查段落是否完整,句子表达是否准确,语法,拼写,标点,移行,大小写等方面是否有误。
【点评】 文章应围绕和父母多交流,自己做计划表等建议展开,确保所有内容均围绕这一中心进行阐述。 文章结构应清晰,各部分内容之间过渡自然,逻辑连贯。 使用准确的词汇和语法结构来表达,避免使用过于复杂或生僻的词汇,确保文章易于理解。同时,注意时态和语态的正确使用。 建议使用亮点词汇focus on专注于;try to do sth尽力做某事;make a schedule制定时间表。以及高分句型This way, you can show your parents that you are responsible and can manage your time well.(宾语从句)。That's why they want you to focus on your studies.(表语从句)。 Explain how much playing the piano means to you and how it helps you relax. (祈使句,并列句)等。
广东省深圳市罗湖区2024-2025学年九年级上学期英语期中试卷
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文, 从短文后所给的A、B、C、D四个选项中, 选出能填入相应空白处的最佳选项。
In 1942,a boy named Stephen was born in England. He liked discovering things and it was a 1. for him to take clocks apart.
He could keep reading books at meals, but he found school 2. and didn't try very hard."He 3. finishes his homework!" said one. "Also, his handwriting is really messy!" Most of the other kids considered him strange, but Stephen didn't 4. being thought of as different. He made friends with other boys who shared the same 5. with him. They liked to have big discussions about the universe.
One day, Stephen read about a new kind of machine called"computer" in a newspaper."With one of those, I could 6. the rules of the universe!" he thought. At that time, computers were very big and 7. . There was no way a schoolboy could afford one, so Stephen and his friends decided to 8. their own computer. They got the parts from clocks and old electronic devices. The other kids were all amazed when they presented it in class!
When Stephen was 21, he got a special 9. so he was unable to walk or talk. However, he did not let this stop him from 10. the important theories about the universe. Stephen Hawking became famous as one of the most important scientists of all time!
1.A. trouble B. wonder C. mistake D. pleasure
2.A. happy B. boring C. exciting D. lonely
3.A. never B. ever C. usually D. often
4.A. enjoy B. regret C. mind D. imagine
5.A. duty B. secret C. pain D. interest
6.A. add up B. think over C. look at D. work out
7.A. fashionable B.common C. expensive D. important
8.A. buy B. build C. connect D. use
9.A. disease B. machine C. chance D. request
10.A.catching up with B.coming up with
C. making up for D. looking forward to
【答案】1.D;2.B;3.A;4.C;5.D;6.D;7.C;8.B;9.B;10.B
【知识点】记叙文;自我提升;行为习惯
【解析】【分析】本文主要介绍斯蒂芬·霍金喜欢自己发现事物,喜欢学习新知识,最终成为有史以来最重要的科学家之一。
【点评】考查完形填空,注意词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意上下文的逻辑,并且考虑句型,语法,搭配,语境等因素,最后通读一遍检查验证。
1.句意:他喜欢发现事物,把钟表拆开对他来说是一种乐趣。trouble麻烦;wonder奇迹;mistake错误;pleasure乐事。根据"He liked discovering things"可知,他喜欢发现事物,所以拆钟表对他来说应该是一种乐趣。故选D。
2.句意:他可以在吃饭的时候继续看书,但他觉得上学很无聊,也没有很努力。happy开心的;boring无聊的;exciting兴奋的;lonely孤独的。根据"didn't try very hard"并结合选项可知,此处指觉得上学很无聊,所以不努力学习。故选B。
3.句意:他从来不完成作业!never从不;ever曾经;usually通常;often经常。根据"didn't try very hard"可知,他不努力学习,所以此处指从来不完成作业。故选A。
4.句意:其他大多数孩子都认为他很奇怪,但斯蒂芬并不介意被认为与众不同。enjoy喜欢;regret后悔;mind介意;imagine想象。根据"but"可知,此处句意发生了转折,表示他不介意别人的想法。故选C。
5.句意:他和其他和他有同样兴趣的男孩交朋友。duty责任;secret秘密;pain疼痛;interest兴趣。根据下文"They liked to have big discussions about the universe."可知,他们志趣相投。故选D。
6.句意:有了其中一个,我就可以计算出宇宙的规则!add up加起来;think over仔细考虑;look at看;work out计算出。根据"the rules of the universe"并结合选项可知,此处指计算宇宙的规则。故选D。
7.句意:在那个时候,电脑体积庞大且价格高昂。fashionable流行的;common普通的;expensive昂贵的;important重要的。根据下文"There was no way a schoolboy could afford one,"可知,电脑昂贵。故选C。
8.句意:一个男生买不起电脑,所以斯蒂芬和他的朋友们决定建造自己的电脑。buy买;build建造;connect连接;use使用。根据下文"They got the parts from clocks and old electronic devices."可知,此处指自己造电脑。故选B。
9.句意:当斯蒂芬21岁时,他得了一种特殊的疾病,所以他无法走路或说话。disease疾病;machine机器;chance机会;request要求。根据"so he was unable to walk or talk"可知,此处指他得了一种特殊的疾病。故选A。
10.句意:然而,他并没有让这阻止他提出关于宇宙的重要理论!catching up with赶上;coming up with提出;making up for弥补;looking forward to期待。根据空后的"the important theories about the universe"可知,此处指提出关于宇宙的重要理论。故选B。
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone(无 人机) light shows. This"cyber fireworks" lit up the night, painting a lively picture of Shenzhen asa"City of Miracles, City of Innovation, City of Future". A total of 10,197DAMODA drones took to the sky at the same time, setting two Guinness World Records. So how does the drone light show work
Before a drone light show begins, drones are usually put on the ground one by one and it would take a lot of time to prepare a show with more than ten thousand drones. To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution. The company put groups of drones into big boxes with specific OR codes on it. By putting the boxes into correct places, thousands of drones can be ready in a short time and they can go back to their"homes" by scanning the OR codes.
In drone shows, each drone is programmed by a computer to follow its own flight direction, carefully avoiding the other drones. They communicate with neighbouring drones and use sensors(传感器) to keep a certain distance. The position and LED colours change throughout the performance to show different objects in the night sky.
Drone light shows are thought to be more environmentally friendly - - - and certainly cause less noise and light pollution - - - than fireworks shows, so lots of big events are turning to them instead of fireworks. Drones can also be reused again and again so they will probably be more popular in the future.
11.How does the writer introduce the topic
A.By making a comparison. B.By using a saying.
C.By showing a survey. D.By giving a fact.
12.Why did the DAMODA company put the drones into special boxes
A.To make the drones lighter. B.To protect the environment.
C.To reduce preparation time. D.To keep the audience safe.
13.The drones use the sensors to ____ .
A.make sure of the connection B.stay away from other drones
C.show different colours D.reach a certain speed
14.What is the author's attitude (态度) towards drone light shows
A.Uninterested. B.Critical. C.Supportive. D.Doubtful.
15.In which part of a magazine can we probably read the passage
A.Technology. B.Business. C.Fashion. D.Travel.
【答案】11.D
12.C
13.B
14.C
15.A
【知识点】新闻报道类;细节理解;观点态度;文章出处
【解析】【分析】本文主要介绍了在国庆假期,深圳上空的无人机灯光秀,并且介绍了大型无人机灯光秀背后的准备工作,在表演中的运作方式等,最后提出了无人机灯光秀比烟花秀更环保,噪声和光污染更小,且无人机可重复使用,未来可能更受欢迎的观点。
【点评】考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。快速浏览文章,了解文章的大意。通过略读,可以了解文章的体裁、背景、主题和结构等信息。
11.细节理解题。根据"During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone(无人机)light shows."可知,作者是以深圳灯光秀这个真实发生的事件来导入话题的。故选D。
12.细节理解题。根据"To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution "和"By putting the boxes into correct places, thousands of drones can be ready in a short time"可知,把无人机放入特殊箱子是为了节省准备时间。故选C。
13.细节理解题。根据"They communicate with neighbouring drones and use sensors (传感器)to keep a certain distance"可知,无人机用传感器来保持和其他无人机之间的距离。故选B。
14.观点态度题。根据"Drone light shows are thought to be more environmentally friendly"可知作者一直在介绍无人机的优点并提出未来它可能会更受欢迎,可推知,作者对无人机是支持的态度。故选C。
15.文章出处题。通读全文可知本文主要在介绍新科技无人机灯光秀背后的准备工作,在表演中的运作方式和优点等,故文章可能出现在杂志的科技部分。故选A。
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Every morning at 5 a. m., workers of Disney World Resort prepare to deliver food to the pickiest (最挑剔的) eaters: thousands of animals that live there. "We make meals tor creatures from big cats to sharks." animal nutrition assistant(营养助手) Cori Coleman says. So how do Coleman and her coworkers at the animal restaurant feed hundreds of animals every day Nat Geo Kids takes you behind the scenes of the wildest"restaurant" ever.
Most animals aren't"ordering" the same dish. Their food is based on what they need to stay healthy. Nutritionists use a digital program to prepare catch animal' s daily diet. "Some animals are growing, and others need to lose weight," Coleman says. "It's not as simple as giving every animal the same meal."
After the diet is decided, the"chefs" deal with items that need to be broken down, like large pieces of fruit. Then they weigh the food to make sure each animal is getting the right amount of food. Finally, they put the meals into boxes so the food can be transported to the animals across the park.
Keepers watch the animals to record what they like and what they don't. "Our bats love most fruit," keeper Erica Hoffstadt says. "But they can't stand strawberries!". Notes like these are shared with the nutritionists so they can displace food for picky eaters.
16.What possibly may the workers do at 5 a. m. in Disney World Resort
A.They feed the pickiest animals.
B.They train different creatures.
C.They prepare meals for the animals.
D.They order food for the animals.
17.How do the nutritionists prepare each animal's daily diet
A.By judging the need of cach animal.
B.By setting up a deliver program.
C.By making the same balanced diet.
D.By providing a large amount of food.
18.How many steps does it take to prepare food according to paragraph 2 and 3
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
19.What can we learn from the last paragraph
A.Strawberries are bats' favourite fruit.
B.Keepers give advice on animals' diet.
C.Erica always shares notes with the bats.
D.Workers may reduce food for picky animals.
20.Which is the best title for the passage
A.The Pickiest Animals in Disney.
B.Why Animals Have Different Diets.
C.A Special Nutrition Assistant.
D.How an Animal Restaurant Works.
【答案】16.C
17.A
18.C
19.B
20.D
【知识点】说明文;动物养殖;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了迪士尼世界度假村如何为动物准备食物。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,推断题,标题选择题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,最佳标题题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
16.细节理解题。根据"Every morning at 5 a.m., workers of Disney World Resort prepare to deliver food to the pickiest (最挑剔的) eaters: thousands of animals that live there."可知,每天早上5点,迪斯尼世界度假村的员工们为动物们准备餐食。故选C。
17.细节理解题。根据"Their food is based on what they need to stay healthy."可知,营养学家通过判断每只动物的需求来准备每日饮食。故选A。
18.细节理解题。根据"After the diet is decided, the ‘chefs' deal with items that need to be broken down, like large pieces of fruit. Then they weigh the food to make sure each animal is getting the right amount of food. Finally, they put the meals into boxes so the food can be transported to the animals across the park."可知,有决定饮食、"厨师"处理需要分解的食物、称重食物以及把食物放进盒子里共四个步骤。故选C。
19.推理判断题。根据"Keepers watch the animals to record what they like and what they don't."及"Notes like these are shared with the nutritionists so they can displace food for picky eaters."可知,饲养员会记录动物们的饮食喜好,并与营养学家们分享笔记,由此可知,饲养员会提供动物饮食上的建议。故选B。
20.标题选择题。本文主要介绍了迪士尼世界度假村如何为动物准备食物,因此D选项"动物餐厅是如何运作的"为最佳标题。故选D。
(2024九上·罗湖期中) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Oliver Twist was brought up in the workhouse where only the poor and homeless lived. He was pale, thin and short for his age. The boys ate meals in a large stone hall. They ate a bowl of thin soup three times a day, with half a piece of bread on Sundays. The boys were always hungry and ate everything up. The bowls never needed washing. The boys polished(擦亮) them with their spoons(勺子) until they shone.
The boys got hungrier and hungrier until one day they intended to do something . One boy had to ask for more food that evening. So they decided who would go by drawing lots. Each boy took a piece of paper and anyone who got paper with a mark on it would do that. It turned out that Oliver Twist was that boy.
The evening arrived, the soup was served, and soon the bowls were empty again in a few seconds. The boys were desperate(绝望) with hunger. With fear, Oliver went up to the master who was a fat and healthy man. He held up his bowl and said, "Please, sir,I want some more."
The master turned very pale when he heard Oliver's words. "What " said the master in a surprising voice.
"Please, sir," repeated Oliver, "Would you please give me more I want some more." The master hit him with the spoon heavily, then took Oliver's arms and shouted to tell the board (理事会).
"He asked for more " Mr Limbkins, the fattest board member, asked in horror. "The boy is ungrateful!""That boy will be hanged in the future!" said another board member. Oliver was then locked up in a dark room.
-- - adapted from Oliver Twist
21.What do we know about Oliver from the first paragraph
A.Oliver liked eating thin soup very much.
B.Oliver asked some boys to polish his bowl.
C.Oliver worked in a factory with other boys.
D.Oliver had no parents and he was very poor.
22.Why did Oliver go up to the master that night
A.Because he was chosen. B.Because he felt so hungry.
C.Because he made a decision. D.Because he was brave enough.
23.What is the implied meaning of"What" in Paragraph 4
A.The master didn't hear Oliver clearly.
B.The master was mad at Oliver's request.
C.The master got scared by Oliver's words.
D.The master was also hungry and refused Oliver.
24.Which words can be used to describe the board members
A.Selfish and lazy B.Caring and trustful.
C.Gentle and grateful. D.Cruel and heartless.
25.According to the passage, what could happen to Oliver next
A.He could be served with more food.
B.He could be invited to join the member.
C.He could possibly be in danger of his life.
D.He could meet other boys in the dark room.
【答案】21.D
22.A
23.B
24.D
25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;代词指代
【解析】【分析】本文讲述了《雾都孤儿》中奥利弗·特威斯特在孤儿院的艰苦生活。
【点评】考查阅读理解,注意先易后难,先做自己熟悉的题型,再做自己不熟悉的题型。要注意仔细审题,理解题目的要求。同时,要注意控制答题时间,确保能够在规定的时间内完成所有的题目。
21.细节理解题。根据"Oliver Twist was brought up in the workhouse where only the poor and homeless lived."可知,Oliver没有父母且非常贫穷。故选D。
22.细节理解题。根据" So they decided who would go by drawing lots (抽签). Each boy took a piece of paper and anyone who got paper with a mark on it would do that. It turned out that Oliver Twist was that boy."可知,Oliver是被选中的。故选A。
23.代词指代题。根据"The master turned very red when he heard Oliver's words."可知,师傅听了奥利弗的话,脸涨得通红。结合"The master hit him with the spoon heavily, then took Oliver's arms and shouted to tell the board (理事会)"可知what指代师傅对Oliver的请求感到愤怒。故选B。
24.推理判断题。根据"The boy is ungrateful!"和"That boy will be hanged in the future!"可知,理事会成员是残忍和无情的。故选D。
25.推理判断题。根据"Oliver was then locked up in a dark room."和理事会成员的态度可知,Oliver可能会面临危险。故选C。
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文,从方框里的六个句子中选择五个还原到原文, 使原文的意思连贯、完整。
Some people may be afraid of making others upset if they share their feelings. However, hiding your own feelings can lead to anxiety, depression and even unhealthiness. 26.   Here are some tips for you to express your feelings.
Accept your feelings.
Before you can do anything else, you have to realize that you are going to have feelings and there is nothing wrong with that. 27.   Instead, tell yourself, "I am feeling this way, and that is acceptable."
 28.  
Get in the habit of putting your emotions down on paper or in your phone. Try to set aside 20 minutes per day to your diary. Don't worry about grammar and just write quickly to block out any unnecessary thoughts.
Communicate to others clearly.
Choose a trusted group of loved ones to share your feelings with. As you are talking, be as clear as possible by using your vocabulary of feelings. 29.  
Take a short break.
Sometimes, feelings become too difficult to deal with. 30.   This doesn't mean paying no attention to them, but only that you need a rest to sort them out when you' re ready.
A. Record your thoughts. B. Understand your feelings. C. When you feel something, do not be angry with yourself. D. In this situation, all that you need is just a break from them. E. It can also cause problems with your personal relationships. F. For example, clearly describe a situation and how it made you feel.
【答案】26.E;27.C;28.A;29.F;30.D
【知识点】议论文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文讨论了表达情感的重要性以及如何有效地表达自己的情感。
A. 记录你的想法。
B. 理解你的感受。
C. 当你感到某种情绪时,不要对自己生气。
D. 在这种情况下,你所需要的只是从它们中解脱出来。
E. 它还可能导致你的人际关系出现问题。
F. 例如,清楚地描述一个情境以及它是如何让你感觉的。
【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,根据逻辑关系,找到可以匹配信息的选项。
26.根据"However, hiding your own feelings can lead to anxiety, depression and even unhealthiness."可知,隐藏情感会导致焦虑、抑郁甚至不健康,选项E"这也会导致你的人际关系出现问题"符合语境。故选E。
27.根据"Accept your feelings. Before you can do anything else, you have to realize that you are going to have feelings and there is nothing wrong with that."可知,接受自己的情感是重要的,选项C"当你有感觉时,不要对自己生气"符合语境。故选C。
28.根据"Get in the habit of putting your emotions down on paper or in your phone."可知,建议将情感记录下来,选项A"记录你的想法"符合语境。故选A。
29.根据"Communicate to others clearly. Choose a trusted group of loved ones to share your feelings with."可知,建议清晰地与他人沟通,选项F"例如,清楚地描述一个情况以及它让你有何感受"符合语境。故选F。
30.根据"Take a short break. Sometimes, feelings become too difficult to deal with."可知,有时情感难以处理,需要休息一下,选项D"在这种情况下,你只需要从中休息一下"符合语境。故选D。
(2024九上·罗湖期中)下面的材料A~F是六项与法国地点有关的介绍。请根据 Jack, Leo, Jenny, Eddie, Lisa 五位同学的实际情况, 为他们推荐合适的地方。
A. The Louvre Museum
This year, the museum has a special exhibition for Olympics, which looks back at the first-modern Olympic Games, held in the 19th century.
B. Champs-Elysees
On this world-famous street, stores are setting up new outdoor seating areas for the Paris Olympics. Visitors can go shopping and enjoy themselves in wining and dining there.
C. The Are de Triomphe
The 50-meter-tall arch has statues(雕塑) that tell stories of wars. Visitors can climb to the top to enjoy a bird's-eye view of Paris.
D. Pont Alexandre III
This bridge goes across the Seine River in Paris with four big columns holding up statues. These statues will make a great background for events like the swimming marathon(马拉松).
E. Parc des Princes Stadium
It is also one of the outstanding soccer stadiums. It is special because of its modern design. The oval shape and columns make it look cool.
F. Stade de France
It is a stadium that once hosted World Cup of Soccer. For the Paris Olympics, the track in the stadium will be purple for the first time. The color will fill the stadium when the Games start.
31.Jack is a big fan of soccer and wants to enjoy special modern French buildings.
32.As a photographer, Leo wants to get a view of Paris from above and take photos.
33.Jenny has developed an interest in how the bridge was built over rivers in Paris.
34.Eddie is more interested in history. He wants to know more about the Olympics.
35.Lisa would like to hang around to enjoy some city views and buy some souvenirs.
【答案】31.E
32.C
33.D
34.A
35.B
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文的左栏是五位同学的实际情况,右栏是六项与法国地点相关的介绍。
【点评】考查配对阅读,注意快速阅读:在完成一篇文章后,迅速浏览下一篇文章,寻找与上一篇文章相关的信息。这样可以提高做题效率。
31.根据"Jack is a big fan of soccer and wants to enjoy special modern French buildings."可知,Jack对足球和现代法式建筑感兴趣,E选项"Parc des Princes Stadium是一个以现代设计著称的足球场"与之对应。故选E。
32.根据"As a photographer, Leo wants to get a view of Paris from above and take photos."可知,Leo想从高处拍摄巴黎,C选项"The Arc de Triomphe可以让游客登顶俯瞰巴黎"与之对应。故选C。
33.根据"Jenny has developed an interest in how the bridge was built over rivers in Paris."可知,Jenny对桥梁建筑感兴趣,D选项"Pont Alexandre是横跨塞纳河的桥"与之对应。故选D。
34.根据"Eddie is more interested in history. He wants to know more about the Olympics."可知,Eddie对历史和奥运会感兴趣,A选项"The Louvre Museum有关于奥运会的特别展览"与之对应。故选A。
35.根据"Lisa would like to hang around to enjoy some city views and buy some sourcnirs."可知,Lisa想逛街和购物,B选项"Champs-Elysees是著名的购物街"与之对应。故选B。
(2024九上·罗湖期中)阅读下面短文, 在空格处填入一个适当的单词或使用括号内所给词的正确形式填空。
A foreign musician came to China by chance and settled down for 19 years. His song about China was praised by a Chinese person as"I can't imagine  36.   more beautiful song about China." It sounds improbable, but this is  37.  (exact) what happened to Mark Levine, a 75-year-old from the US.
Levine first came to China in 2005 and worked  38.   an English teacher in Huai' an. He moved to Beijing to teach at Minzu University three years later.  39.   China has thousands of foreign English teachers, Levine stands out from the rest. He received China's Friendship Award, the nation's  40.  (high) honor for a foreigner. The award 41.  (give) to 100 foreign experts each year.
He wrote down his experiences and published  42.  (they) in a book called Stories from My Chinese Journey. He also wrote songs about China and received  43.  (invite) to perform in many activities. "When I am singing Chinese songs to Western audience, my wish is 44.  (introduce) China to Westerners." Levine said, He  45.  (write) over 80 songs since he moved to Beijing in 2007.
【答案】36.a;37.exactly;38.as;39.Though/Although;40.highest;41.is given;42.them;43.invitations;44.to introduce;45.has written
【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】本文讲述了一位名叫马克·莱文的美国音乐家,他偶然来到中国并定居了19年。他创作了一首关于中国的歌曲,被中国人称赞为"无法想象有更美的关于中国的歌曲"。
【点评】考查语法填空,注意识记一般现在时被动语态,主谓一致,副词修饰动词,让步状语从句等的用法。根据上下文推断空格处应填入的词汇合适的词性,词形,时态等。
36.句意:他创作的一首关于中国的歌曲被一位中国人称赞为"我无法想象有比这更美的关于中国的歌曲。"此处需要一个不定冠词来表示泛指,more以辅音音素开头。故用不定冠词a修饰名词单数song,故填a。
37.句意:这听起来不太可能,但这正是发生在75岁的美国人马克·莱文身上的故事。exact,形容词,确切的。此处需要一个副词修饰动词"happened",exactly意为"正是",符合句意。故填exactly。
38.句意:莱文于2005年首次来到中国,并在淮安担任英语教师。此处是短语work as"担任"的固定用法。故填as。
39.句意:虽然中国有成千上万的外国英语教师,但莱文与众不同。根据"...China has thousands of foreign English teachers, Levine stands out from the rest."可知,前后是让步关系,可以用although或though引导让步状语从句,位于句首,首字母大写。故填Though/Although。
40.句意:他获得了中国的友谊奖,这是国家授予外国人的最高荣誉。high,形容词,高的,根据"the nation's...(high) honor for a foreigner"可知,此处需要填形容词最高级形式"highest最高的",修饰名词"honor",表示"最高荣誉"。故填highest。
41.句意:每年有100位外国专家获得该奖项。动词"give给"和主语"The award"之间是被动关系,句子是一般现在时,应用一般现在时的被动语态结构is/are done,主语是三单,be动词用is。given是过去分词,故填is given。
42.句意:他记录下自己的经历,并将它们发表在一本名为《我的中国之旅故事》的书上。they,主格,他们,此处需要代词指代前文的"experiences",作宾语,应用宾格them"它们"。故填them。
43.句意:他还创作了关于中国的歌曲,并受邀在许多活动中表演。invite,动词,邀请,received后跟名词作宾语,invite的名词为invitation"邀请"。根据"in many activitie"可知,此处需要用复数形式。故填invitations。
44.句意:当我向西方观众唱中文歌时,我的愿望是向西方人介绍中国。introduce"介绍",动词,此处需要不定式"to introduce",作表语,说明主语的情况。故填to introduce。
45.句意:自2007年搬到北京以来,他已经写了80多首歌。write,动词,写,根据"since he moved to Beijing in 2007"可知,该句是现在完成时,表示动作从过去持续到现在,主语"He"是三单,助动词用has,而"write写"的过去分词是"written"。故填has written。
46.(2024九上·罗湖期中)你是梧桐中学的英语报学生编辑李华, 你们学校英语报开设了一个"排忧解难"专栏,你的同学 Rebecca发出求助, 请根据她的来信写封回信:
内容要点:
1. 你对这件事情的看法:
2. 你的建议(至少2条)并阐明理由。
Rebecca的来信大意内容如下:
I had a fight with my parents last week. They asked me to give up playing the piano. They expected me to spend more time and energy on study. I was upset and confused. What should I do
要求:
1. 80词左右(开头已给, 不计入总词数内);
2. 文中不得出现真实姓名及学校名称:
3. 可适当增加细节, 以使语句通顺、条理清楚、意义连贯:
4. 书写规范, 卷面整洁。
Dear Rebecca,
I am sorry to hear that you had a fight with your parents.
Yours,
Li Hua
【答案】略
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;家庭生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇书信作文;Rebecca上周和父母吵架了。他感到沮丧和困惑。不在该怎么办?你需要给Rebecca给他几条建议为排忧解难。时态为"一般现在时";根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。第一步,给出自己对这件事情的看法;第二步,具体给出自己的建议和理由;第三步,最后表达希望。在提出建议时,可以使用first,second 进行列举,使文章显得更加条理。最后检查所用时态,人称是否符合要求;检查段落是否完整,句子表达是否准确,语法,拼写,标点,移行,大小写等方面是否有误。
【点评】 文章应围绕和父母多交流,自己做计划表等建议展开,确保所有内容均围绕这一中心进行阐述。 文章结构应清晰,各部分内容之间过渡自然,逻辑连贯。 使用准确的词汇和语法结构来表达,避免使用过于复杂或生僻的词汇,确保文章易于理解。同时,注意时态和语态的正确使用。 建议使用亮点词汇focus on专注于;try to do sth尽力做某事;make a schedule制定时间表。以及高分句型This way, you can show your parents that you are responsible and can manage your time well.(宾语从句)。That's why they want you to focus on your studies.(表语从句)。 Explain how much playing the piano means to you and how it helps you relax. (祈使句,并列句)等。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。