白山市2024年初三统一模拟训练
英语试卷
I. 根据首字母提示补全单词,使句子完整、正确,每空一词。(5分)
1. Alan spoke so q________ that we couldn’t catch him at all.
2. The students in the village had to go a________ the river to school.
3. When we feel tired, we can l________ to light music to make us relax.
4. Chinese are supposed to shake h________ when they meet for the first time.
5. The Dragon Boat Festival is on the f________ day of May in Chinese lunar month.
Ⅱ. 从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6. Mount Qomolangma is ________ mountain in the world.
A. high B. higher C. the highest
7. As soon as you leave the room, remember to ________ the light.
A. turn on B. turn up C. turn off
8. Tom ________ on May 2nd and today is his seventh birthday.
A. is born B. was born C. will be born
9. It’s ________ for our eyes to play games on the computer for a long time.
A. bad B. kind C. good
10. ________ in good health, we can eat fruit and vegetables every day.
A. Keep B. Keeping C. To keep
11. Look at the sign. It says that visitors ________ use the flash in the museum.
A. mustn’t B. won’t C. needn’t
12. Lily is independent so she can do many things by ________.
A. herself B. she C. her
13. Mr. Li is the teacher ________ helps me when I am in trouble.
A. which B. who C. where
14. ________ special class I had today! I learned how to make paper cuttings.
A. What B. What a C. How
15. —Could you tell me ________ Bob has stayed in China
—For two weeks.
A. how soon B. how far C. how long
从下面选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。
Jerry: Tom, your hometown is really beautiful.
Tom: Yes, I’ve been away for a long time, but I still love this old town. ___16___
Jerry: Wow, look at that building! I’ve never seen anything like it!
Tom: It’s now the town library. ___17___ That’s one of the oldest buildings in this town.
Jerry: What about the building next to it
Tom: ___18___ There’s a really big park behind the museum. Many kids play games there.
Jerry: Nice. Could you show me around
Tom: Sure. But first, let’s have lunch at the restaurant down the street. ___19___
Jerry: Is the food expensive there
Tom: No. ___20___ Come on!
A. It’s very cheap.
B. It’s full of interesting places.
C. There are a lot of books in it.
D. I went back to my hometown.
E. That’s the new science museum.
F. The restaurant serves the best food in town.
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
Li Hua: Hi, Li Lei. Our friend Paul is going back to America this Friday. We’re planning a party for him.___21___
Li Lei: Yes, I’d love to. I think a party is the best way to say thank you and goodbye.
Li Hua: ___22___. We need your help.
Li Lei: How can I help you
Li Hua: ___23___
Li Lei: Yes, I can make dumplings.
Li Hua: We want to eat dumplings in the party. By the way, I plan to have ___24___.
Li Lei: A surprise party Amazing, I’ll keep the secret.
Li Hua: Ha-ha, remember to come!
Li Lei: ___25___.
根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,每空一词。
In ancient times, children didn’t ___26___ (have) many toys to enjoy themselves. Flying kites is one of their outdoor activities. Kites have quite a long history. The earliest kites were made ___27___ wood, instead of paper. The three most famous kites ___28___ (be) the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each of them has ___29___ (it) own feature (特色). For example, there is an international kite festival in Weifang every April. At the festival, people from different ___30___ (country) compete in kite flying.
根据短文内容,从每小题所给的三个选项中,选出一个正确的答案。
Little Women is a classic. The book is ___31___ the life of four sisters. The sisters lived with their mother. Their father was in the army and far away from ___32___. The four sisters had some shortcomings (缺点) which made their mother quite worry.
It was Christmas and the sisters were ___33___, because they didn’t have any gifts. There was a war and they suffered (遭受痛苦) a lot, so their mother said they couldn’t buy ___34___ useless. At the same time, the girls heard from their father and he told them to work hard and not to ___35___ hope. The sisters followed their father’s words and changed a lot. In the end, they lived happily together.
31. A. with B. about C. to
32. A. them B. us C. you
33. A. excited B. moved C. unhappy
34. A. anything B. something C. nothing
35. A. cut B. reach C. lose
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A. young B. looked C. once D. hard E. around F. but G. talent H. an I. first J. achieve K. silence L. old
Do you know the Chinese saying “Tie Chu Cheng Zhen” It means “to grind (磨) an iron stick into a needle (针)”. There is ___36___ interesting story about Li Bai, a great poet in Chinese history.
In the Tang Dynasty, Li Bai had much ___37___ for writing poems. However, he wasn’t a hard-working student at ___38___. One day, when he was walking near a river, he noticed a(n) ___39___ woman grinding an iron stick on a big stone. After seeing this, he went over and asked, “What are you doing, grandma ” The old woman ___40___ at him and answered, “Making a needle.” “What Using the iron stick ” Li Bai laughed and thought the old woman must be joking. But the old woman said seriously, “Don’t laugh, my boy. As long as I keep grinding, I will make a fine needle in the end.” Li Bai stopped laughing and thought over the old woman’s words in ___41___. Then, he thanked the old woman and went back home. From then on, Li Bai started to study ___42___. Finally, he became famous as a poet and his poems are popular ___43___ the world.
“Tie Chu Cheng Zhen” is often used to encourage people, especially the young, to keep on trying to ___44___ their goals. It is not only an old saying, ____45____ also an expression reflecting Chinese people’s strong belief in persistence (坚持不懈).
Ⅷ. 根据所给材料,完成下列各题。(共40分)
(A)
Betty’s Weekly Plan
Every day Play the violin for an hour every afternoon.
Monday Write notices about two lost things: Jack’s pen, Susan’s watch.
Tuesday Work at the lost and found office from 5: 00 p.m. to 6: 00 p.m.
Wednesday Help mum make fruit salad. It’s my favorite.
Thursday Help my classmates clean the classroom.
Friday Have a picnic with Laura, Tim, Ian and Tony in the afternoon. I’m looking forward to it.
Saturday The piano lesson: 9: 30~11: 30. The basketball game: 2: 30.
Sunday Review the lessons. Walk my dog in the park.
根据以上内容,选择正确答案。
46. How long does Betty play the violin every afternoon
A. For an hour. B. For two hours. C. For three hours. D. For four hours.
47. What did Susan lose
A. A piano. B. A watch. C. A pen. D. A dog.
48. When is Betty going to make fruit salad
A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday. D. On Thursday.
49. How many people will go for a picnic with Betty
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.
50. What is Betty going to do on Saturday
A. To have a piano lesson. B. To review the lessons.
C. To clean the classroom. D. To walk the dog.
(B)
“Did you go skating a lot last year ” I asked. Jen shook her head and looked at me. Finally she said, “On Thanksgiving, Mom and I always went to visit some friends who lived on a farm. I especially loved seeing their big turkeys.”
Until then, I didn’t think about how Jen felt. She had a new stepfather (继父) and stepbrother, and had a new town and home, too. Jen and her mom used to live near a lake where Dad and I went every summer, and she had to move up north with us. She had more changes than me.
Jen seemed sad, so I was busy thinking of some ways to cheer her up on Thanksgiving. I told her my plan and she was excited. First we made a huge snowball, and then a small snowball. Then we built a wall behind the big snowball as a tail. Jen mixed some food coloring with water, saying, “We can spray (喷) colors on the tail.” Our snow turkey had a red, blue, green, and yellow tail. We were so busy that we didn’t notice our parents come outside. Dad found a hat for the snow turkey, and Mom wrapped her scarf around its neck.
“Thanks for cheering Jen up,” Mom said. “You’re a good brother, and you always come up with great ideas.’’ A happy feeling spread through me. I began to understand how much she cared about everyone in our new family.
51. What did Jen do on Thanksgiving in the past
A. She went skating with her friends.
B. She went to the farm with her mother.
C. She stayed at home with her mother.
D. She made snow turkeys with her mother.
52. What can we learn from the second paragraph
A. Jen lived near a lake in the past.
B. The writer was Jen’s stepfather.
C. Jen moved up north for studying.
D. The writer just moved out of his old house.
53. How many people are there in Jen’s new family
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
54. Which of the following is the right order
①made a small snowball
②found a hat
③made a huge snowball
④sprayed colors on the tail
⑤wrapped a scarf around the neck
⑥built a wall behind the big snowball
A ①③⑥④②⑤ B. ①②③④⑤⑥
C. ③①⑥④②⑤ D. ③①⑥②④⑤
55. What can we infer (推断) from the underlined sentence
A. Jen’s stepmother was not friendly to the writer.
B. Jen didn’t feel happy after moving here.
C. Jen’s mother did a lot to make Jen happy.
D. The writer felt happy because his stepmother liked him
(C)
You must have heard of the story of Yu Gong, who tried to move two mountains. The Taihang Mountain was one of the two mountains. It is about 400 kilometers long. It is one of the largest mountains in North China, and it was called “the backbone (脊柱) of China” in ancient times.
Many of the stories about the very beginning of human civilization (文明) come from the Taihang area. For example, Nü Wa used stones to repair the sky to make sure that humans would have a better future. Hou Yi protected everyone by shooting the suns. Yandi, one of the earliest Chinese emperors, tried large numbers of herbs (药草) and taught people how to use them to treat illnesses.
The Taihang Mountain is the place where the ancient stories happened. And it’s also the place where tens of thousands of fossils (化石) were found. These fossils show how the earth has changed over time. At the same time we can also learn about how ancient humans lived from the discoveries around the area.
Nowadays, there are natural forests around the area with beautiful colors in four seasons. It is home to many animals and plants as well.
If you need a trip that helps you learn different things about history, culture and other important knowledge, the Taihang Mountain is a great choice for you.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
56. Yu Gong moved only one mountain which was called the Taihang Mountain.
57. Nü Wa protected everyone by shooting the suns.
58. Yandi taught people how to use herbs to treat illnesses.
59. In the Taihang Mountain, tens of thousands of fossils were found.
60. There are no animals or plants in the Taihang Mountain.
(D)
Many parents wonder if they should ask their children to do chores. Some parents said yes, why Here are four reasons.
First, doing chores can let children understand the idea of fairness: ____61____ As a member of the family, children are responsible (负责的) for cleaning up the house without doubt. By doing so, they will treasure the clean and comfortable environment which is created by them.
____62____ Parents can’t live with their children forever. So children should learn some basic life skills. And these skills will help children to live independently in the future.
Third, doing chores helps children build up self-confidence (自信). When children finish some housework all by themselves, they will feel proud and get a sense of achievement. ____63____
Fourth, doing chores make it possible for children to get good relationships with people around them. Doing chores together with their family can make children more caring for family or a group. ____64____ If they work together as a team, anything will be done better and more quickly.
____65____ Yes! My friends, are you ready to help with chores
根据短文内容,将下面的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A. Do you like children
B. Should children do chores
C That teaches them team spirit.
D. It’s unfair that only parents do chores at home.
E. Second, doing chores helps children learn to be independent.
F. Besides they’ll have confidence in doing something else well in the future.
(E)
____66____ China plays an important role in the world in the year 2023. In the past year, some important events show a stronger China. Let’s look back at them.
____67____ Five places were developed into Chinese national parks. They cover around 1.1 million square kilometers. There are forests, grasslands, wetlands and wild animals and plants in the parks. The greatest thing is that China has become the country with the most international wetland cities in the world.
____68____ On May 28th, people around the world saw that a Chinese-built C919 passenger plane safely arrived at Beijing International Airport. It is a symbol of the development of China’s large plane industry. The plane carries the nation’s dream and flies in the sky successfully.
____69____ China has developed the BeiDou Navigation Satellite System (BDS) (卫星导航系统). It is the world’s first navigation satellite system to provide a global (全球的) short message communication service. Its products are used in over half of the world’s countries and areas. Our BeiDou reaches world-class level.
____70____ We take pride in our country. With more efforts put into many fields, China will make more progress. We strongly believe that China will have a brighter future.
根据以上内容,从方框中选出与每段相匹配的信息,其中有一个选项是多余的。
A. BDS and its products B. China’s brighter future C. A wonderful airport in China D. Chinese national park system E. China makes a big difference F. A Chinese-built C919 passenger plane
根据短文内容,补全下面的思维导图,每空一词。
A ___71___ China Our country has become the country ___72___ the most international wetland cities in the world. We take ___73___ in our country.
The Chinese-built C919 passenger plane carries the nation’s dream and flies in the sky ___74___.
BeiDou products are used in ___75___ half of the world’s countries and areas.
(F)
One year ago, I asked a worker to help me repair my old house. He had a bad first day on the job—his car broke on the way, then he found he had left his tools for work at home and his wife telephoned to say his son had a bad cold. While I drove him home, he was silent all the way. When arriving, he invited me to meet his family.
As we walked towards the front door, he stopped at a small tree, and touched the tree with hands.
When we opened the door, I was very surprised to see he changed into another person and there was a big smile on his face instead. He hugged his son and gave his wife a kiss.
After a while, when he walked to the car, I asked him why he had touched the tree just then.
“Oh, that’s my trouble tree,” he answered. “Sometimes I have troubles on my job, but one thing is for sure. They don’t belong to my wife and my son. So I just hang up the troubles on the tree every night when I come home. Then in the morning I pick them up.”
“The funny thing is,” he smiled, “when I come out in the morning to pick them up, I hardly remember what I put the night before.”
根据短文内容,回答下列问题。
76. How was the worker’s first day
______________________________________________________________________
77. Where did the worker stop as they walked towards the front door
______________________________________________________________________
78. What did the worker call the tree
______________________________________________________________________
79. When did the worker pick up the troubles every day
______________________________________________________________________
80. Did the worker remember the troubles or forget them the next morning
______________________________________________________________________
三、写作(15分)
Ⅸ. 根据要求,完成写作。(15分)
81. 从嫦娥奔月到中国神舟系列宇宙飞船成功发射,我们正一步步将梦想变成现实。随着科技的发展,未来人们生活会发生很大变化。某英文网站正开展以“未来的生活”为主题的征文活动。请根据以下图文提示写一篇英语短文投稿,谈谈你对未来生活的设想。词数80左右。
注意事项:
1.必须包括提示内容.可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3.请勿在文中使用真实的姓名和校名。
Life in the Future
With the development of science and technology. life in the future will be quite different. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________白山市2024年初三统一模拟训练
英语试卷
I. 根据首字母提示补全单词,使句子完整、正确,每空一词。(5分)
1. Alan spoke so q________ that we couldn’t catch him at all.
【答案】(q)uickly
【解析】
【详解】句意:艾伦说得太快了,我们根本听不懂。根据“spoke”可知,此处填副词修饰动词;根据“we couldn’t catch him at all”及首字母可知,此处指“他说得快”,quickly“快速地”符合句意。故填(q)uickly。
2. The students in the village had to go a________ the river to school.
【答案】(a)cross
【解析】
【详解】句意:村里的学生不得不过河去上学。根据句意和所给单词首字母可知,此处表达过河去上学,go across“横穿”。故填(a)cross。
3. When we feel tired, we can l________ to light music to make us relax.
【答案】(l)isten
【解析】
【详解】句意:当我们感到疲劳时,我们可以听轻音乐使我们放松。根据“to light music”可知,是指听轻音乐,listen to music“听音乐”,can后跟动词原形。故填(l)isten。
4. Chinese are supposed to shake h________ when they meet for the first time.
【答案】(h)ands
【解析】
【详解】句意:中国人第一次见面时应该握手。根据“shake”及首字母可知,此空考查shake hands“握手”。故填(h)ands。
5. The Dragon Boat Festival is on the f________ day of May in Chinese lunar month.
【答案】(f)ifth
【解析】
【详解】句意:端午节在中国农历五月的第五天。根据“the”可知,此空填序数词,“第五”的序数词为“fifth”符合句意。故填(f)ifth。
Ⅱ. 从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6. Mount Qomolangma is ________ mountain in the world.
A. high B. higher C. the highest
【答案】C
【解析】
【详解】句意:珠穆朗玛峰是世界上最高的山。
考查形容词最高级。in the world表示范围,“the+形容词最高级+名词+表示范围的短语或从句”,因此此空用最高级。故选C。
7. As soon as you leave the room, remember to ________ the light.
A. turn on B. turn up C. turn off
【答案】C
【解析】
【详解】句意:你离开房间时,记得关灯。
考查动词短语辨析。turn on打开;turn up调高(音量);turn off关闭。根据“leave the room”和“the light”可知,离开房间要关灯,故选C。
8. Tom ________ on May 2nd and today is his seventh birthday.
A. is born B. was born C. will be born
【答案】B
【解析】
【详解】句意:Tom出生在五月二日,今天是他的七周岁生日。
考查时态。is born出生,用于一般现在时;was born出生,用于一般过去时;will be born将出生,用于一般将来时。根据“today is his seventh birthday”可知,“出生”在“今天”之前,所以用一般过去时。故选B。
9. It’s ________ for our eyes to play games on the computer for a long time.
A. bad B. kind C. good
【答案】A
【解析】
【详解】句意:长时间在电脑上玩游戏对我们的眼睛有害。
考查形容词辨析。bad坏的,不好的;kind友善的;good好的。根据“for our eyes to play games on the computer for a long time”可知,此处应用bad,表示“长时间玩电脑游戏对眼睛有害”。故选A。
10. ________ in good health we can eat fruit and vegetables every day.
A. Keep B. Keeping C. To keep
【答案】C
【解析】
【详解】句意:为了保持身体健康,我们可以每天吃水果和蔬菜。
考查非谓语动词。Keep保持,动词原形;Keeping保持,动名词/现在分词;To keep为了保持,动词不定式。根据“in good health”可知,此处表示目的,故填动词不定式。故选C。
11. Look at the sign. It says that visitors ________ use the flash in the museum.
A. mustn’t B. won’t C. needn’t
【答案】A
【解析】
【详解】句意:看那个牌子,上面写着参观者禁止在博物馆使用闪光灯。
考查情态动词。mustn’t禁止;won’t将不会;needn’t不必。根据“It says that visitors ... use the flash in the museum.”可知,在博物馆使用闪光灯是被禁止的。故选A。
12. Lily is independent so she can do many things by ________.
A. herself B. she C. her
【答案】A
【解析】
【详解】句意:莉莉很独立,所以她自己能做很多事情。
考查代词。herself她自己,反身代词;she她,人称代词主格;her她,人称代词宾格/她的,形容词性物主代词。根据“Lily is independent”可知,此处是指莉莉很独立,by oneself“独自地”,故选A。
13. Mr. Li is the teacher ________ helps me when I am in trouble.
A. which B. who C. where
【答案】B
【解析】
【详解】句意:李先生是在我遇到困难时帮助我的老师。
考查定语从句。which哪一个;who谁;where在哪里。根据句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词是the teacher ,指人,在从句中作主语,用关系代词who。故选B。
14. ________ special class I had today! I learned how to make paper cuttings.
A. What B. What a C. How
【答案】B
【解析】
【详解】句意:我今天上了一堂特别的课!我学会了如何做剪纸。
考查感叹句。此处是What+(a/an)+形容词+名词+主谓结构。class为单数可数名词,且special以辅音音素开头,其前应用不定冠词a,用what来引导感叹句。故选B。
15. —Could you tell me ________ Bob has stayed in China
—For two weeks.
A. how soon B. how far C. how long
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——你能告诉我鲍勃在中国待了多久吗?——两周。
考查宾语从句的连接词。how soon多久之后;how far多远;how long多长时间。根据“For two weeks”可知此处询问时间段,用how long引导宾语从句。故选C。
从下面选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。
Jerry: Tom, your hometown is really beautiful.
Tom: Yes, I’ve been away for a long time, but I still love this old town. ___16___
Jerry: Wow, look at that building! I’ve never seen anything like it!
Tom: It’s now the town library. ___17___ That’s one of the oldest buildings in this town.
Jerry: What about the building next to it
Tom: ___18___ There’s a really big park behind the museum. Many kids play games there.
Jerry: Nice. Could you show me around
Tom: Sure. But first, let’s have lunch at the restaurant down the street. ___19___
Jerry: Is the food expensive there
Tom: No. ___20___ Come on!
A. It’s very cheap.
B. It’s full of interesting places.
C. There are a lot of books in it.
D. I went back to my hometown.
E. That’s the new science museum.
F. The restaurant serves the best food in town.
【答案】16. B 17. C 18. E 19. F 20. A
【解析】
【导语】本文是一则Jerry和Tom谈论关于Tom家乡建筑与美食的对话。
【16题详解】
根据前句“Tom, your hometown is really beautiful…but I still love this old town”及后句“Wow, look at that building! I’ve never seen anything like it!”可知,此处应是在谈论家乡的建筑。选项B“那里有很多有趣的地方”与之匹配。故选B。
【17题详解】
根据“It’s now the town library…That’s one of the oldest buildings in this town.”可知,此处应是在介绍家乡图书馆的情况。选项C“里面有很多书”与之匹配。故选C。
【18题详解】
根据后句“There’s a really big park behind the museum.”可知,此处应是在介绍家乡的博物馆。选项E“那是新的科学博物馆”与之匹配。故选E。
【19题详解】
根据前句“let’s have lunch at the restaurant down the street.”及后句“Is the food expensive there ”可知,此处应是在介绍家乡美食。选项F“这家餐馆供应城里最好的食物”与之匹配。故选F。
【20题详解】
根据问句“Is the food expensive there ”及回复“No…Come on!”可知,此处应是在介绍家乡美食的价格不贵,邀请对方一同前去。选项A“它很便宜”与之匹配。故选A。
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
Li Hua: Hi, Li Lei. Our friend Paul is going back to America this Friday. We’re planning a party for him.___21___
Li Lei: Yes, I’d love to. I think a party is the best way to say thank you and goodbye.
Li Hua: ___22___. We need your help.
Li Lei: How can I help you
Li Hua: ___23___
Li Lei: Yes, I can make dumplings.
Li Hua: We want to eat dumplings in the party. By the way, I plan to have ___24___.
Li Lei: A surprise party Amazing, I’ll keep the secret.
Li Hua: Ha-ha, remember to come!
Li Lei: ___25___.
【答案】21. Would you like to join us/Would you like to join the party
22. I think so/I hope so/You are right
23. Can you make dumplings/Can you cook dumplings
24. a surprise party
25. I will/No problem/OK/All right
【解析】
【导语】本文是两人关于给Paul开送别派对的对话。
【21题详解】
根据“We’re planning a party for him.”及“Yes, I’d love to.”可知,此处问“是否愿意参加”,故填Would you like to join us/Would you like to join the party。
【22题详解】
根据“I think a party is the best way to say thank you and goodbye.”可知,此处表示赞成,故填I think so/I hope so/You are right。
【23题详解】
根据“Yes, I can make dumplings.”可知,此处问“是否会做饺子”,故填Can you make dumplings/Can you cook dumplings。
【24题详解】
根据“A surprise party ”可知,此空填“一个惊喜派对”,故填a surprise party。
【25题详解】
根据“remember to come!”可知,此处回答“好的”,故填I will/No problem/OK/All right。
根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,每空一词。
In ancient times, children didn’t ___26___ (have) many toys to enjoy themselves. Flying kites is one of their outdoor activities. Kites have quite a long history. The earliest kites were made ___27___ wood, instead of paper. The three most famous kites ___28___ (be) the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each of them has ___29___ (it) own feature (特色). For example, there is an international kite festival in Weifang every April. At the festival, people from different ___30___ (country) compete in kite flying.
【答案】26. have
27. of 28. are
29. its 30. countries
【解析】
【导语】本文主要与风筝有关的内容。
【26题详解】
句意:在古代,孩子们没有许多玩具来玩得高兴。“didn’t”是一般过去时的否定式的助动词,后跟动词原形,have“有”。故填have。
【27题详解】
句意:最早的风筝是用木头做的,而不是纸。根据“kites were made...wood”可知,风筝是由木头制成的,be made of“用……制成 (看得出原材料)”。故填of。
【28题详解】
句意:三种最著名的风筝是北京风筝、天津风筝和潍坊风筝。根据“Each of them has”可知,时态为一般现在时,主语“The three most famous kites”是复数形式,故be动词用复数are“是”。故填are。
【29题详解】
句意:它们每一个都有自己的特征。根据“Each of them has...own feature”可知,主语是第三人称单数,此空填形容词性物主代词its修饰名词。故填its。
【30题详解】
句意:在节日中,来自不同国家的人们比赛放风筝。根据“different”可知,此空填名词复数形式,country的复数形式是countries。故填countries。
根据短文内容,从每小题所给的三个选项中,选出一个正确的答案。
Little Women is a classic. The book is ___31___ the life of four sisters. The sisters lived with their mother. Their father was in the army and far away from ___32___. The four sisters had some shortcomings (缺点) which made their mother quite worry.
It was Christmas, and the sisters were ___33___, because they didn’t have any gifts. There was a war and they suffered (遭受痛苦) a lot, so their mother said they couldn’t buy ___34___ useless. At the same time, the girls heard from their father and he told them to work hard and not to ___35___ hope. The sisters followed their father’s words and changed a lot. In the end, they lived happily together.
31. A. with B. about C. to
32. A. them B. us C. you
33. A. excited B. moved C. unhappy
34. A. anything B. something C. nothing
35. A. cut B. reach C. lose
【答案】31. B 32. A 33. C 34. A 35. C
【解析】
【导语】本文讲述了《小妇人》的故事,讲述战争时期,姐妹们吃苦耐劳,克服缺点,最终幸福生活。
【31题详解】
句意:这本书是关于四姐妹的生活。
with和;about关于;to给。根据“the life of four sisters”可知,此处指关于四姐妹的生活,故选B。
【32题详解】
句意:他们的父亲在军队里,离她们很远。
them她们;us我们;you你。根据“Their father”可知,此处指父亲距离她们很远,故选A。
【33题详解】
句意:那天是圣诞节,姐妹们很不高兴,因为她们没有收到任何礼物。
excited兴奋的;moved感动的;unhappy不高兴的。根据“because they didn’t have any gifts”可知,因为没收到礼物,所以不高兴。故选C。
【34题详解】
句意:有一场战争,她们遭受了很多痛苦,所以她们的母亲说她们不能买任何无用的东西。
anything任何东西;something一些东西;nothing没有东西。根据“couldn’t”可知,否定句用anything表示“全部否定”,故选A。
【35题详解】
句意:与此同时,女孩们收到了父亲的来信,父亲告诉她们要努力工作,不要失去希望。
cut剪切;reach到达;lose失去。根据“hope”可知,此处指不要失去希望。故选C。
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A young B. looked C. once D. hard E. around F. but G. talent H. an I. first J. achieve K. silence L. old
Do you know the Chinese saying “Tie Chu Cheng Zhen” It means “to grind (磨) an iron stick into a needle (针)”. There is ___36___ interesting story about Li Bai, a great poet in Chinese history.
In the Tang Dynasty, Li Bai had much ___37___ for writing poems. However, he wasn’t a hard-working student at ___38___. One day, when he was walking near a river, he noticed a(n) ___39___ woman grinding an iron stick on a big stone. After seeing this, he went over and asked, “What are you doing, grandma ” The old woman ___40___ at him and answered, “Making a needle.” “What Using the iron stick ” Li Bai laughed and thought the old woman must be joking. But the old woman said seriously, “Don’t laugh, my boy. As long as I keep grinding, I will make a fine needle in the end.” Li Bai stopped laughing and thought over the old woman’s words in ___41___. Then, he thanked the old woman and went back home. From then on, Li Bai started to study ___42___. Finally, he became famous as a poet and his poems are popular ___43___ the world.
“Tie Chu Cheng Zhen” is often used to encourage people, especially the young, to keep on trying to ___44___ their goals. It is not only an old saying, ____45____ also an expression reflecting Chinese people’s strong belief in persistence (坚持不懈).
【答案】36. H 37. G
38. I 39. L
40. B 41. K
42. D 43. E
44. J 45. F
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了“铁杵成针”的故事。李白小时候学习不刻苦,一天在河边碰到一位老妇人用铁棒磨绣花针,李白觉得难以相信,老妇人说只要不放弃没有什么事是完成不了的,李白深受感动,决定努力学习,最后成为中国伟大的诗人之一。
【36题详解】
句意:有一个关于李白的有趣故事,他是中国历史上一位伟大的诗人。根据“interesting story”可知,此处是指一个有趣的故事,应用不定冠词表泛指,且interesting是以元音音素开头的单词,应用an。故选H。
【37题详解】
句意:在唐代,李白在写诗方面很有天赋。结合“had much...for”和备选词汇可知,此处是指李白在写诗方面有天赋。故选G。
【38题详解】
句意:然而,他一开始并不是一个勤奋的学生。结合“From then on”和备选词汇可知,他一开始学习不勤奋,此处考查at first“首先”,介词短语。故选I。
【39题详解】
句意:一天,当他走在河边时,他注意到一个老妇人在一块大石头上磨铁棒。根据下文“The old woman”可知,此处是指一位老妇人。故选L。
【40题详解】
句意:老妇人看着他,回答说:“做一根针。”结合“at him and answered”和备选词汇可知,此处是老妇人看着李白回答他的问题。故选B。
【41题详解】
句意:李白停止了笑声,默默地想着老妇人的话。结合“Li Bai stopped laughing”和备选词汇可知,此处是指李白默默地想着老妇人的话,考查in silence“静静地”,介词短语。故选K。
【42题详解】
句意:从那时起,李白开始努力学习。结合“Finally, he became famous as a poet”和备选词汇可知,李白开始努力学习,最后成了著名诗人。故选D。
【43题详解】
句意:最后,他成为了著名的诗人,他的诗在世界各地都很受欢迎。结合“the world”和备选词汇可知,此处考查around the world“世界各地”,固定短语。故选E。
【44题详解】
句意:“铁杵成针”常被用来鼓励人们,尤其是年轻人,继续努力实现自己的目标。结合“their goals”和备选词汇可知,此处是指实现目标,achieve one’s goal“实现某人的目标”。故选J。
【45题详解】
句意:这不仅是一句古老的谚语,而且反映了中国人强烈的坚持信念。结合“not only”和备选词汇可知,此处考查not only … but also…“不但……而且……”。故选F。
Ⅷ. 根据所给材料,完成下列各题。(共40分)
(A)
Betty’s Weekly Plan
Every day Play the violin for an hour every afternoon.
Monday Write notices about two lost things: Jack’s pen, Susan’s watch.
Tuesday Work at the lost and found office from 5: 00 p.m. to 6: 00 p.m.
Wednesday Help mum make fruit salad. It’s my favorite.
Thursday Help my classmates clean the classroom.
Friday Have a picnic with Laura, Tim, Ian and Tony in the afternoon. I’m looking forward to it.
Saturday The piano lesson: 9: 30~11: 30. The basketball game: 2: 30.
Sunday Review the lessons. Walk my dog in the park.
根据以上内容,选择正确答案。
46. How long does Betty play the violin every afternoon
A. For an hour. B. For two hours. C. For three hours. D. For four hours.
47. What did Susan lose
A. A piano. B. A watch. C. A pen. D. A dog.
48. When is Betty going to make fruit salad
A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday. D. On Thursday.
49. How many people will go for a picnic with Betty
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.
50. What is Betty going to do on Saturday
A. To have a piano lesson. B. To review the lessons.
C. To clean the classroom. D. To walk the dog.
【答案】46. A 47. B 48. C 49. B 50. A
【解析】
【导语】本文介绍了Betty的每周计划。
【46题详解】
细节理解题。根据“Play the violin for an hour every afternoon.”可知,Betty每天下午拉小提琴一个小时。故选A。
【47题详解】
细节理解题。根据“Write notices about two lost things: Jack’s pen, Susan’s watch.”可知,Susan丢了手表。故选B。
【48题详解】
细节理解题。根据“Wednesday Help mum make fruit salad.”可知,Betty星期三帮妈妈做水果沙拉。故选C。
49题详解】
细节理解题。根据“Have a picnic with Laura, Tim, Ian and Tony in the afternoon.”可知,一共有四个人和Betty去野餐。故选B。
【50题详解】
细节理解题。根据“The piano lesson: 9: 30~11: 30.”可知,Betty星期六要去上钢琴课。故选A。
(B)
“Did you go skating a lot last year ” I asked. Jen shook her head and looked at me. Finally she said, “On Thanksgiving, Mom and I always went to visit some friends who lived on a farm. I especially loved seeing their big turkeys.”
Until then, I didn’t think about how Jen felt. She had a new stepfather (继父) and stepbrother, and had a new town and home, too. Jen and her mom used to live near a lake where Dad and I went every summer, and she had to move up north with us. She had more changes than me.
Jen seemed sad, so I was busy thinking of some ways to cheer her up on Thanksgiving. I told her my plan and she was excited. First we made a huge snowball, and then a small snowball. Then we built a wall behind the big snowball as a tail. Jen mixed some food coloring with water, saying, “We can spray (喷) colors on the tail.” Our snow turkey had a red, blue, green, and yellow tail. We were so busy that we didn’t notice our parents come outside. Dad found a hat for the snow turkey, and Mom wrapped her scarf around its neck.
“Thanks for cheering Jen up,” Mom said. “You’re a good brother, and you always come up with great ideas.’’ A happy feeling spread through me. I began to understand how much she cared about everyone in our new family.
51. What did Jen do on Thanksgiving in the past
A. She went skating with her friends.
B. She went to the farm with her mother.
C. She stayed at home with her mother.
D. She made snow turkeys with her mother.
52. What can we learn from the second paragraph
A. Jen lived near a lake in the past.
B. The writer was Jen’s stepfather.
C. Jen moved up north for studying.
D. The writer just moved out of his old house.
53. How many people are there in Jen’s new family
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
54. Which of the following is the right order
①made a small snowball
②found a hat
③made a huge snowball
④sprayed colors on the tail
⑤wrapped a scarf around the neck
⑥built a wall behind the big snowball
A. ①③⑥④②⑤ B. ①②③④⑤⑥
C. ③①⑥④②⑤ D. ③①⑥②④⑤
55. What can we infer (推断) from the underlined sentence
A. Jen’s stepmother was not friendly to the writer.
B. Jen didn’t feel happy after moving here.
C. Jen’s mother did a lot to make Jen happy.
D. The writer felt happy because his stepmother liked him
【答案】51. B 52. A 53. C 54. C 55. B
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述了珍以前她和她的妈妈住在一个湖泊附近,现在搬到了一个新城镇。珍似乎很悲伤,所以作者很想用一些方法使她振作起来过感恩节。
【51题详解】
细节理解题。根据“Mom and I always went to visit some friends who lived on a farm”,可知,在过去的感恩节,Jen和妈妈总是去拜访一些住在同一个农场的朋友。故选B。
【52题详解】
推理判断题。根据“Jen and her mom used to live near a lake where Dad and I went every summer”,可知,Jen和妈妈过去住在一个湖泊附近,故选A。
【53题详解】
细节理解题。根据“She had a new stepfather (继父) and stepbrother”及“Mom wrapped her scarf around its neck”,可知,Jen的新家有一位继父,一位继弟,妈妈,再加上Jen,一共4口人,故选C。
【54题详解】
细节理解题。通读整篇短文可知正确的顺序应该是做一个大雪人——做一个小雪人——在大雪人的后面建一个墙——尾部喷上颜色——找到一个帽子——在脖子上缠上一条围巾。故选C。
【55题详解】
句意猜测题。根据“Thanks for cheering Jen up,” Mom said. “You’re a good brother, and you always come up with great ideas.’’ ”,可知,Jen在搬到这里后是感觉不到快乐的。故选B。
(C)
You must have heard of the story of Yu Gong, who tried to move two mountains. The Taihang Mountain was one of the two mountains. It is about 400 kilometers long. It is one of the largest mountains in North China, and it was called “the backbone (脊柱) of China” in ancient times.
Many of the stories about the very beginning of human civilization (文明) come from the Taihang area. For example, Nü Wa used stones to repair the sky to make sure that humans would have a better future. Hou Yi protected everyone by shooting the suns. Yandi, one of the earliest Chinese emperors, tried large numbers of herbs (药草) and taught people how to use them to treat illnesses.
The Taihang Mountain is the place where the ancient stories happened. And it’s also the place where tens of thousands of fossils (化石) were found. These fossils show how the earth has changed over time. At the same time, we can also learn about how ancient humans lived from the discoveries around the area.
Nowadays, there are natural forests around the area with beautiful colors in four seasons. It is home to many animals and plants as well.
If you need a trip that helps you learn different things about history, culture and other important knowledge, the Taihang Mountain is a great choice for you.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
56. Yu Gong moved only one mountain which was called the Taihang Mountain.
57. Nü Wa protected everyone by shooting the suns.
58. Yandi taught people how to use herbs to treat illnesses.
59. In the Taihang Mountain, tens of thousands of fossils were found.
60. There are no animals or plants in the Taihang Mountain.
【答案】56. F 57. F
58. T 59. T
60. F
【解析】
【导语】本文主要介绍了太行山的相关传说,太行山发现的化石的作用及该地区的景观。
【56题详解】
细节理解题。根据“You must have heard of the story of Yu Gong, who tried to move two mountains. The Taihang Mountain was one of the two mountains.”可知,愚公移了两座山,不是一座山。故答案为F。
【57题详解】
细节理解题。根据“For example, Nü Wa used stones to repair the sky to make sure that humans would have a better future”可知,女娲用石头来修补天空,以确保人类有一个更美好的未来,不是射日。故答案为F。
【58题详解】
细节理解题。根据“Yandi, one of the earliest Chinese emperors, tried large numbers of herbs ( 药草) and taught people how to use them to treat illnesses.”可知,炎帝教人们如何用药草治疗疾病。故答案为T。
【59题详解】
细节理解题。根据“And it’s also the place where tens of thousands of fossils (化石) were found.”可知,在太行山发现了成千上万的化石。故答案为T。
【60题详解】
细节理解题。根据“It is home to many animals and plants as well.”可知,太行山是许多动物和植物的家园,并不是没有动物和植物。故答案为F。
(D)
Many parents wonder if they should ask their children to do chores. Some parents said yes, why Here are four reasons.
First, doing chores can let children understand the idea of fairness: ____61____ As a member of the family, children are responsible (负责的) for cleaning up the house without doubt. By doing so, they will treasure the clean and comfortable environment which is created by them.
____62____ Parents can’t live with their children forever. So children should learn some basic life skills. And these skills will help children to live independently in the future.
Third, doing chores helps children build up self-confidence (自信). When children finish some housework all by themselves, they will feel proud and get a sense of achievement. ____63____
Fourth, doing chores make it possible for children to get good relationships with people around them. Doing chores together with their family can make children more caring for family or a group. ____64____ If they work together as a team, anything will be done better and more quickly.
____65____ Yes! My friends, are you ready to help with chores
根据短文内容,将下面的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A. Do you like children
B. Should children do chores
C. That teaches them team spirit.
D. It’s unfair that only parents do chores at home.
E. Second doing chores helps children learn to be independent.
F. Besides, they’ll have confidence in doing something else well in the future.
【答案】61. D 62. E 63. F 64. C 65. B
【解析】
【导语】本文主要介绍了孩子做家务的好处。
【61题详解】
根据“First, doing chores can let children understand the idea of fairness”可知,做家务可以让孩子明白公平的概念,故空格处内容应与公平相关。选项D“在家里只有父母做家务是不公平的。”符合语境。故选D。
【62题详解】
根据“First”和“Third”可知,此处是介绍孩子们在家应该做家务的第二个原因。选线E“第二,做家务可以帮助孩子学会独立。”符合语境。故选E。
【63题详解】
根据“Third, doing chores helps children build up self-confidence (自信). When children finish some housework all by themselves, they will feel proud and get a sense of achievement”可知,做家务可以帮助孩子建立自信。当孩子们自己完成一些家务时,他们会感到自豪,并获得成就感。故此处内容应与自信相关。选项F“此外,他们会有信心在未来做好其他事情。”符合语境。故选F。
【64题详解】
根据“Doing chores together with their family can make children more caring for family or a group”可知,和家人一起做家务可以让孩子更关心家庭或团体,故可推测出,是可以培养孩子的团队精神。选项C“这教会了他们团队精神。”符合语境。故选C。
【65题详解】
根据“Yes! My friends, are you ready to help with chores ”可知,此处应是一个一般疑问句,且内容与做家务相关。选项B“孩子应该做家务吗?”符合语境。故选B。
(E)
____66____ China plays an important role in the world in the year 2023. In the past year, some important events show a stronger China. Let’s look back at them.
____67____ Five places were developed into Chinese national parks. They cover around 1.1 million square kilometers. There are forests, grasslands, wetlands and wild animals and plants in the parks. The greatest thing is that China has become the country with the most international wetland cities in the world.
____68____ On May 28th, people around the world saw that a Chinese-built C919 passenger plane safely arrived at Beijing International Airport. It is a symbol of the development of China’s large plane industry. The plane carries the nation’s dream and flies in the sky successfully.
____69____ China has developed the BeiDou Navigation Satellite System (BDS) (卫星导航系统). It is the world’s first navigation satellite system to provide a global (全球的) short message communication service. Its products are used in over half of the world’s countries and areas. Our BeiDou reaches world-class level.
____70____ We take pride in our country. With more efforts put into many fields, China will make more progress. We strongly believe that China will have a brighter future.
根据以上内容,从方框中选出与每段相匹配的信息,其中有一个选项是多余的。
A. BDS and its products B. China’s brighter future C. A wonderful airport in China D. Chinese national park system E. China makes a big difference F. A Chinese-built C919 passenger plane
根据短文内容,补全下面的思维导图,每空一词。
A ___71___ China Our country has become the country ___72___ the most international wetland cities in the world. We take ___73___ in our country.
The Chinese-built C919 passenger plane carries the nation’s dream and flies in the sky ___74___.
BeiDou products are used in ___75___ half of the world’s countries and areas.
【答案】66. E 67. D
68. F 69. A
70. B 71. stronger
72. with 73. successfully
74. over 75. pride
【解析】
【导语】本文主要介绍了2023年的一些重大事件展示了一个更强大的中国。
【66题详解】
根据“China plays an important role in the world in the year 2023.”可知,本段是介绍中国产生的影响,选项E“中国产生了很大影响”符合语境。故选E。
【67题详解】
根据“Five places were developed into Chinese national parks.”可知,本段是讲中国的国家公园体系,选项D“中国国家公园体系”符合语境。故选D。
【68题详解】
根据“On May 28th, people around the world saw that a Chinese-built C919 passenger plane safely arrived at Beijing International Airport.”可知,本段是讲中国制造的C919客机,选项F“中国制造的C919客机”符合语境。故选F。
【69题详解】
根据“China has developed the BeiDou Navigation Satellite System (BDS)”可知,本段是介绍中国研制的北斗导航卫星系统,选项A“北斗导航卫星系统及其产品”符合语境。故选A。
【70题详解】
根据“We strongly believe that China will have a brighter future.”可知,本段是总结中国会有一个更光明的未来,选项B“中国更光明的未来”符合语境。故选B。
【71题详解】
根据“In the past year, some important events show a stronger China.”可知,本文主要通过一些事件展示出一个更强大的中国。故填stronger。
【72题详解】
根据“The greatest thing is that China has become the country with the most international wetland cities in the world.”可知,中国已经成为世界上湿地城市国际化程度最高的国家。故填with。
【73题详解】
根据“The plane carries the nation’s dream and flies in the sky successfully.”可知,中国制造的C919客机承载着民族的梦想,成功地飞上了天空。故填successfully。
【74题详解】
根据“Its products are used in over half of the world’s countries and areas.”可知,北斗产品应用于世界半数以上的国家和地区。故填over。
【75题详解】
根据“We take pride in our country.”可知,我们为我们的国家感到骄傲。故填pride。
(F)
One year ago, I asked a worker to help me repair my old house. He had a bad first day on the job—his car broke on the way, then he found he had left his tools for work at home and his wife telephoned to say his son had a bad cold. While I drove him home, he was silent all the way. When arriving, he invited me to meet his family.
As we walked towards the front door, he stopped at a small tree, and touched the tree with hands.
When we opened the door, I was very surprised to see he changed into another person and there was a big smile on his face instead. He hugged his son and gave his wife a kiss.
After a while, when he walked to the car, I asked him why he had touched the tree just then.
“Oh, that’s my trouble tree,” he answered. “Sometimes I have troubles on my job, but one thing is for sure. They don’t belong to my wife and my son. So I just hang up the troubles on the tree every night when I come home. Then in the morning I pick them up.”
“The funny thing is,” he smiled, “when I come out in the morning to pick them up, I hardly remember what I put the night before.”
根据短文内容,回答下列问题。
76. How was the worker’s first day
______________________________________________________________________
77. Where did the worker stop as they walked towards the front door
______________________________________________________________________
78. What did the worker call the tree
______________________________________________________________________
79. When did the worker pick up the troubles every day
______________________________________________________________________
80. Did the worker remember the troubles or forget them the next morning
______________________________________________________________________
【答案】76. Bad.
77. At a small tree.
78. His trouble tree./The trouble tree.
79. In the morning.
80. He forgot the troubles.
【解析】
【导语】本文主要讲述了工人保持快乐的秘诀,就是不把烦恼带回家。
【76题详解】
根据“He had a bad first day on the job—his car broke on the way, then he found he had left his tools for work at home and his wife telephoned to say his son had a bad cold.”可知,他上班的第一天过得很糟糕,故填Bad.
【77题详解】
根据“As we walked towards the front door, he stopped at a small tree”可知,我们走到前门时,他在一棵小树前停了下来,故填At a small tree.
【78题详解】
根据“that’s my trouble tree”可知,这名工人把这棵树称为他的麻烦树,故填His trouble tree./The trouble tree.
【79题详解】
根据“So I just hang up the troubles on the tree every night when I come home. Then in the morning I pick them up.”可知,工人每天早上捡起这些麻烦,故填In the morning.
【80题详解】
根据“when I come out in the morning to pick them up, I hardly remember what I put the night before.”可知,第二天早上他不记得前一天晚上放了什么,故填He forgot the troubles.
三、写作(15分)
Ⅸ. 根据要求,完成写作。(15分)
81. 从嫦娥奔月到中国神舟系列宇宙飞船成功发射,我们正一步步将梦想变成现实。随着科技的发展,未来人们生活会发生很大变化。某英文网站正开展以“未来的生活”为主题的征文活动。请根据以下图文提示写一篇英语短文投稿,谈谈你对未来生活的设想。词数80左右。
注意事项:
1.必须包括提示内容.可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3.请勿在文中使用真实的姓名和校名。
Life in the Future
With the development of science and technology. life in the future will be quite different. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
例文:
Life in the Future
With the development of science and technology, life in the future will be quite different.The environment will be nicer. The trees will be greener and rivers will be clearer. There is no heavy traffic any more on the earth. Buildings like houses, hospitals will be built in other planets or under the sea.So there is enough space for people on the earth.
Robots will do dangerous and hard work instead of human beings. They make people have more time to relax and enjoy their lives. The clothes that we wear will change their colors and styles according to the weather and our moods . We’ll have easier and more convenient lives in the future.
【解析】
【详解】1.题干解读:审题可知,这是一篇材料作文,要求根据所给的要点提示,谈谈未来的生活将是什么样子的,注意写作时要点齐全,同时也要紧扣主题进行合理发挥。
2. 写作指导:本文应以第三人称、一般将来时为主来描述。写作中内容要包含题目所给的提示内容,并在此基础上选用合适的连词,短语和比较级句型来进行串联和拓展;注意做到思路清晰,层次分明,要点齐全;行文要语句通顺,符合逻辑关系;无语法、单词拼写和标点错误。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
