2022-2023学年第二学期期末质量调研
六年级英语
听力部分
1. 听录音,选出与你所听内容相符的图片。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1 A. B C.
( ) 2. A. B. C.
( ) 3. A. B. C.
( ) 4. A. B. C.
( ) 5. A. B. C.
2. 听录音,根据所听内容,用数字1-5给下列图片排序。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
3. 听对话,选择合适的图片。 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1. What does Helen usually have for breakfast
A. B. C.
( ) 2. What did Li Ming do last Saturday
A B. C.
4. 听对话, 选择合适的答语。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1. What changes would Peter like to see in the school
A. He’d like to have a swimming pool.
B. He’d like to have a lot trees and flowers around the playground.
C. He’d like to have chess and cooking lessons.
( ) 2. Who is Peter’s favourite writer
A. Yang Hongying. B. The Grimm brothers. C. J. K. Rowling.
( ) 3. What is Lily going to do during the summer holiday
A. She is going to visit Beijing. B. She is going to visit Xi’an. C. She is going to visit Shanghai.
5. 听录音,补全短文。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
After the rain, a spider(蜘蛛) in the _________ was climbing to his net. But the wall was too wet because of the rain, and it fell again and again. The first person saw this and said to _________, “My life is like this spider. I have tried many times, but I never succeed(成功).” So he was _________ and did nothing in his life. The second person saw the spider and said, “How _________ the spirit is! He never gives up achieving his dream. I will _________ from him.” So he became successful at last.
笔试部分
词语运用读短文,根据首字母及图片提示。
The students are having an art class now. Miss Wang is telling them about some paintings. Vincent van Gogh is a famous a____6____ . He paints lots of o____7____ paintings. The most famous paintings are “Sunflowers” and “The Starry Night”. But he is very p____8____ during his lifetime. Xu Beihong is another famous painter in China. He uses his b____9____ and paints to draw. He draws many horses. Every horse looks p____10____ in his picture. Art makes our life better and better.
单项选择。
11. We need a pair of _________ for this lesson, so that the water doesn’t get into our eyes. ( )
A. swimsuit B. swimming cap C. swimming goggles
12. —There _________ a big park near our school in five years. ( )
—Cool!
A is B. be C. will be
13. The boy went boating _________. ( )
A. last summer B. on Saturdays C. next weekend
14. Smoking _________ the air dirty. ( )
A. make B. makes C. to make
15. You play tennis much better than me. When we play, you always win _________. ( )
A. easy B. easily C. carefully
图文匹配。请根据图片选择正确的句子。
A. The first pea wanted to see the world. The second pea wanted to fly to the sun. The third and fourth peas were lazy. The fifth pea wanted to do something useful. B. A bird ate the first pea. The second pea fell into the water. The chickens ate the third and fourth peas. The fifth pea hit a window and fell on the ground. C. Five peas lived together in a pod. D. The fifth pea grew bigger and taller. An ill girl saw it. “I will be like this pea. I will be healthy.” the girl thought. A few weeks later, the girl got well. E. One day, a boy picked the pod. The boy took the peas out of the pod. “You’ll make good bullets,” he said.
16. ( )
17. ( )
18. ( )
19. ( )
20. ( )
读对话,找出每个对话发生的地点,有一个多余选项。
theatre hospital factory space mountain zoo
21. ____________
A: Look at the monkeys!
They are swimming.
B: How funny!
Where is it
22. ____________
A: Wow, this play is very exciting! I like it!
B: Who is that young actor
A: He is Xiaozhan. He is so handsome.
Where is it
23. ____________
A: I’m a plastic bottle. The truck took me here last Sunday.
B: I’m a plastic bottle, too. What will we become
A: We will become small pieces. People will make us into a piece of cloth.
Where is it
24. ____________
A: Wow, the air is so fresh here!
B: Yes, I’m so excited.
A: Let’s climb it every week.
B: That sounds great!
Where is it
25. ____________
A: It’s the sun here I’m the biggest one.
B: I’m the Earth. I go around the sun.
Where is it
选择正确的选项,补全对话。
Jill: Peter, ____________26____________
Peter: I am reading a newspaper. This news is very exciting.
Jill: ____________27____________
Peter: It’s about the Shenzhou-16 manned spaceship. China launched it on May 30th.
Jill: I’m so proud of it. ____________28____________
Peter: They are Jing Haipeng, Zhu Yangzhu and Gui Haichao.
Jill: Wow, I know Jing Haipeng. ____________29____________
Peter: Do you know where his hometown is
Jill: I know! He is from Yuncheng. What a great man!
Peter: Many people in Yuncheng like him. ____________30____________
A. This is the fourth time for him to fly into space.
B. What is it about
C. They all praise him for his hard work.
D. What are you doing
E. Who are the astronauts
阅读理解
Contents Unit 1 Our Earth, Sun and Moon Lesson 1 What is the Earth 2 Lesson 2 Day and Night 10 Lesson 3 The Moon 19 Unit 2 Seasons Lesson 1 What is Spring 27 Lesson 2 What is Summer 32 Lesson 3 What is Fall 38 Lesson 4 What is Winter 45 Unit 3 Animals Lesson 1 Kinds of Animals 50 Lesson 2 Where Animals Live 61 Lesson 3 How Animals Get Food 75
31. 根据图片信息,选择最佳选项。
(1) What is this book about ( )
A. Music. B. Science. C. Art.
(2) On which page(页码) can you find this picture ( )
A. Page 38. B. Page 45. C. Page 50
(3) How many lessons are there in this book ( )
A. 5. B. 6. C. 10.
32. 根据图片信息,整理本书的思维导图。
(1) ____________
(2) ____________
Part B:
阅读理解。
Andersen is a well-known fairy tale writer. He was born in Denmark. Anderson was the son of a shoemaker. When he was a child, he tried to become a singer, but failed (失败). Then, he started to write stories for children. He worked very hard and wrote more than 160 fairy tales. At last, his stories became a symbol(象征)of Denmark.
The International Children’s Book Day is on April 2. It is also Andersen’s birthday. Every August, Denmark holds the Andersen Festival. People dress up as characters (扮演角色) from Andersen’s stories. The emperor is walking in the street. The ugly duckling is dancing in the street. Here, fairy tales do come true (实现)!
What are Andersen’s famous stories They are The Little Mermaid, The Emperor’s New Clothes and The Ugly Duckling. What’s your favourite Andersen’s story
33. 根据短文, 判断正(T)误(F)。
(1) Anderson’s father was a singer. ( )
(2) The International Children’s Book Day and Andersen’s birthday are on the same day. ( )
(3) The purpose (目的) of this passage is to introduce (介绍) Andersen to us. ( )
34. 根据短文, 完成小题。
(1) What do people do on the Andersen Festival ______________________________
(2) Andersen’s famous stories are The Little Mermaid, ______________________________ and The Ugly Duckling.
35. 书面表达。
作为运城的一名小市民, 我们应该为其建设做些什么呢 To make our city a better place, what should we do 书写规范, 不少于 5句话。
To make our city a better place, we should _________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________2022-2023学年第二学期期末质量调研
六年级英语
听力部分
1. 听录音,选出与你所听内容相符的图片。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1. A. B C.
( ) 2. A. B. C.
( ) 3. A. B. C.
( ) 4. A. B. C.
( ) 5. A. B. C.
【答案】 ①. B ②. B ③. B ④. B ⑤. C
【解析】
【详解】1. Peter is visiting his cousin Matt in the city.
2. Matt’s weight’s 60 kilograms.
3. Matt always enjoys himself at the cinema at the weekend.
4. Peter usually rides a bike in the park.
5. Matt’s father is a photographer. He takes beautiful pictures.
2. 听录音,根据所听内容,用数字1-5给下列图片排序。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
【答案】 ①. 2 ②. 3 ③. 5 ④. 1 ⑤. 4
【解析】
3. 听对话,选择合适的图片。 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1. What does Helen usually have for breakfast
A. B. C.
( ) 2. What did Li Ming do last Saturday
A. B. C.
【答案】 ① A ②. B
【解析】
4. 听对话, 选择合适的答语。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
( ) 1. What changes would Peter like to see in the school
A. He’d like to have a swimming pool.
B. He’d like to have a lot trees and flowers around the playground.
C. He’d like to have chess and cooking lessons.
( ) 2. Who is Peter’s favourite writer
A. Yang Hongying. B. The Grimm brothers. C. J. K. Rowling.
( ) 3. What is Lily going to do during the summer holiday
A. She is going to visit Beijing. B. She is going to visit Xi’an. C. She is going to visit Shanghai.
【答案】 ①. C ②. C ③. B
【解析】
5. 听录音,补全短文。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
After the rain, a spider(蜘蛛) in the _________ was climbing to his net. But the wall was too wet because of the rain, and it fell again and again. The first person saw this and said to _________, “My life is like this spider. I have tried many times, but I never succeed(成功).” So he was _________ and did nothing in his life. The second person saw the spider and said, “How _________ the spirit is! He never gives up achieving his dream. I will _________ from him.” So he became successful at last.
【答案】 ①. yard ②. himself ③. unhappy ④. strong ⑤. learn
【解析】
笔试部分
词语运用。读短文,根据首字母及图片提示。
The students are having an art class now. Miss Wang is telling them about some paintings. Vincent van Gogh is a famous a____6____ . He paints lots of o____7____ paintings. The most famous paintings are “Sunflowers” and “The Starry Night”. But he is very p____8____ during his lifetime. Xu Beihong is another famous painter in China. He uses his b____9____ and paints to draw. He draws many horses. Every horse looks p____10____ in his picture. Art makes our life better and better.
【答案】6. artist##rtist
7. oil##il 8. poor##oor
9. brush##rush
10. powerful##owerful
【解析】
【导语】本文主要介绍了梵高和徐悲鸿两位著名的画家。
【6题详解】
句意:文森特·梵高是一位著名的____。根据常识和首字母可知梵高是一位著名的画家,artist画家,符合题意,故答案为artist。
【7题详解】
句意:他画了很多____。根据常识和“The most famous paintings are “Sunflowers” and “The Starry Night”.”,可知“向日葵”和“星夜”都是梵高的油画,oil painting油画,符合题意,故答案为oil。
【8题详解】
句意:但是他在有生之年很____。根据图片和首字母可知梵高生前很穷,poor贫穷的,符合题意,故答案为poor。
【9题详解】
句意:他用他的____和颜料画画。根据图片和首字母可知徐悲鸿用他的画笔和颜料作画,brush画笔,符合题意,故答案为brush。
【10题详解】
句意:在他的画中,每匹马看起来都是____。根据图片和首字母可知徐悲鸿画的马都很有力量,powerful有力量的,符合题意,故答案为powerful。
单项选择。
11. We need a pair of _________ for this lesson, so that the water doesn’t get into our eyes. ( )
A. swimsuit B. swimming cap C. swimming goggles
【答案】C
【解析】
【详解】句意:这节课我们需要一副_________,这样水就不会进入我们眼睛。A泳衣,B泳帽,C泳镜,本题考查名词词组,让水不进到眼睛里,故选C。
12. —There _________ a big park near our school in five years. ( )
—Cool!
A. is B. be C. will be
【答案】C
【解析】
【详解】句意:—五年后我们学校附近将会有一个大公园。—酷的!本题考查there be句型和一般将来时。根据句中时间状语“in five years”可知句子时态是一般将来时,该句是there be句型,结构为:There will be...,故选C。
13. The boy went boating _________. ( )
A. last summer B. on Saturdays C. next weekend
【答案】A
【解析】
【详解】句意:这个男孩_____去划船了。本题考查名词词组。A去年夏天,B在周六,C下周末。根据went可知句子是一般过去时,需要表示过去的时间,故选A。
14. Smoking _________ the air dirty. ( )
A make B. makes C. to make
【答案】B
【解析】
【详解】句意:吸烟使空气变脏。本题考查动词的形式,动名词作主语按第三人称单数处理,A动词原形,B动词第三人称单数,C不定式,故选B。
15. You play tennis much better than me. When we play, you always win _________. ( )
A. easy B. easily C. carefully
【答案】B
【解析】
【详解】句意:你的网球打得比我好。当我们在一起打网球的时候,你总是赢得_________。本题考查副词辨析和副词的用法。A容易的,B容易地,C仔细地。横线处填副词修饰win,排除A。B符合题意,排除C。故选B。
图文匹配。请根据图片选择正确的句子。
A. The first pea wanted to see the world. The second pea wanted to fly to the sun. The third and fourth peas were lazy. The fifth pea wanted to do something useful. B. A bird ate the first pea. The second pea fell into the water. The chickens ate the third and fourth peas. The fifth pea hit a window and fell on the ground. C. Five peas lived together in a pod. D. The fifth pea grew bigger and taller. An ill girl saw it. “I will be like this pea. I will be healthy.” the girl thought. A few weeks later, the girl got well. E. One day, a boy picked the pod. The boy took the peas out of the pod. “You’ll make good bullets,” he said.
16. ( )
17. ( )
18. ( )
19. ( )
20. ( )
【答案】16. C 17. E
18. A 19. B
20. D
【解析】
【16题详解】
图片是五颗豌豆住在一个豆荚里。选项C“五颗豌豆住在一个豆荚里。”句图匹配,故选C。
【17题详解】
图片是一个男孩拿着豆荚。选项E“一天,一个小男孩摘下了豆荚。小男孩把豌豆从豆荚里取出来。“你可以做成好子弹,”他说。”句图匹配,故选E。
【18题详解】
图片是五颗豌豆想做什么。选项A“第一颗豌豆想看看世界。第二颗豌豆想飞向太阳。第三颗和第四颗豌豆很懒。第五颗豌豆想做一些有用的事情。”句图匹配,故选A。
【19题详解】
图片是鸟,鸡,窗户等。选项B“一只鸟吃了第一颗豌豆。第二颗豌豆掉进了水里。鸡吃了第三颗和第四颗豌豆。第五颗豌豆撞到了窗户上,掉到了地上。”句图匹配,故选B。
【20题详解】
图片是生病的小女孩。选项D“第五颗豌豆长得又大又高。一个生病的女孩看到了它。“我也会像这颗豌豆一样。我会健康的。”女孩想。几个星期后,女孩康复了。”句图匹配,故选D。
读对话,找出每个对话发生的地点,有一个多余选项。
theatre hospital factory space mountain zoo
21. ____________
A: Look at the monkeys!
They are swimming.
B: How funny!
Where is it
22. ____________
A: Wow, this play is very exciting! I like it!
B: Who is that young actor
A: He is Xiaozhan. He is so handsome.
Where is it
23. ____________
A: I’m a plastic bottle. The truck took me here last Sunday.
B: I’m a plastic bottle, too. What will we become
A: We will become small pieces. People will make us into a piece of cloth.
Where is it
24. ____________
A: Wow the air is so fresh here!
B: Yes, I’m so excited.
A: Let’s climb it every week.
B: That sounds great!
Where is it
25. ____________
A: It’s the sun here. I’m the biggest one.
B: I’m the Earth. I go around the sun.
Where is it
【答案】21. zoo
22. theatre
23. factory
24. mountain
25. space
【解析】
【21题详解】
根据句子“Look at the monkeys! They are swimming.”,可知是在动物园,动物园zoo,故答案为zoo。
【22题详解】
根据句子“Wow, this play is very exciting!”,可知在剧场,剧场theatre,故答案为theatre。
【23题详解】
根据句子“We will become small pieces. People will make us into a piece of cloth.”,可知在工厂,工厂factory,故答案为factory。
【24题详解】
根据句子“Let’s climb it every week.”,可知是在山上,山mountain,故答案为mountain。
【25题详解】
根据句子“ It’s the sun here.”和句子“I’m the Earth.”,可知是在太空,太空space,故答案为space。
选择正确的选项,补全对话。
Jill: Peter, ____________26____________
Peter: I am reading a newspaper. This news is very exciting.
Jill: ____________27____________
Peter: It’s about the Shenzhou-16 manned spaceship. China launched it on May 30th.
Jill: I’m so proud of it. ____________28____________
Peter: They are Jing Haipeng, Zhu Yangzhu and Gui Haichao.
Jill: Wow, I know Jing Haipeng. ____________29____________
Peter: Do you know where his hometown is
Jill: I know! He is from Yuncheng. What a great man!
Peter: Many people in Yuncheng like him. ____________30____________
A. This is the fourth time for him to fly into space.
B. What is it about
C. They all praise him for his hard work.
D. What are you doing
E. Who are the astronauts
【答案】26. D 27. B 28. E 29. A 30. C
【解析】
【导语】本文主要讲述了吉尔和彼得在讨论神舟16号载人飞船成功发射的事情。
【26题详解】
下句说:我正在看报纸。可知该句要问对方正在做什么,选项D“你正在做什么?”,符合语境,故选D。
【27题详解】
下句说:它是关于神舟16号载人飞船。可知该句要问对方新闻内容是什么,选项B“它是关于什么内容?”,符合语境,故选B。
【28题详解】
下句说:他们是景海鹏、朱杨柱和桂海潮。可知该句要问对方宇航员是谁,选项E“宇航员是谁?”,符合语境,故选E。
【29题详解】
上句说:哇,我知道景海鹏。可知该句要继续补充说明,选项A“这是他第四次飞入太空。”,符合语境,故选A。
【30题详解】
上句说:运城很多人都喜欢他。可知该句要继续补充说明,选项C“他们都称赞他的辛勤工作。”,符合语境,故选C。
阅读理解
Contents Unit 1 Our Earth, Sun and Moon Lesson 1 What is the Earth 2 Lesson 2 Day and Night 10 Lesson 3 The Moon 19 Unit 2 Seasons Lesson 1 What is Spring 27 Lesson 2 What is Summer 32 Lesson 3 What is Fall 38 Lesson 4 What is Winter 45 Unit 3 Animals Lesson 1 Kinds of Animals 50 Lesson 2 Where Animals Live 61 Lesson 3 How Animals Get Food 75
31. 根据图片信息,选择最佳选项。
(1) What is this book about ( )
A. Music. B. Science. C. Art.
(2) On which page(页码) can you find this picture ( )
A. Page 38. B. Page 45. C. Page 50
(3) How many lessons are there in this book ( )
A. 5. B. 6. C. 10.
32. 根据图片信息,整理本书的思维导图。
(1) ____________
(2) ____________
【答案】31. ①. B ②. B ③. C
32. ①. The Moon ②. Animals
【解析】
【导语】本文主要是一本关于地球的书的目录。
【31题详解】
(1) 句意:这本书是关于什么的?A音乐,B科学,C美术。根据书的封面和目录可推测,应是关于科学的书,故选B。
(2) 句意:你在哪一页能找到这张照片?A38页,B45页,C50页,由图可知是冬天,根据目录可知Winter在45页,故选B。
(3) 句意:这本书里有多少课?A5,B6,C10,根据目录内容可知这本书有三个单元,第一个单元有3课,第二个单元有四课,第三个单元有三课,共十课,故选C。
【32题详解】
(1) 句意:地球,日和夜,月亮。根据目录内容可知此处应是月亮The Moon,故答案为The Moon。
(2) 句意:动物。根据目录内容和思维图可知此处是说关于动物的内容,故答案为Animals。
Part B:
阅读理解。
Andersen is a well-known fairy tale writer. He was born in Denmark. Anderson was the son of a shoemaker. When he was a child, he tried to become a singer, but failed (失败). Then, he started to write stories for children. He worked very hard and wrote more than 160 fairy tales. At last, his stories became a symbol(象征)of Denmark.
The International Children’s Book Day is on April 2. It is also Andersen’s birthday. Every August, Denmark holds the Andersen Festival. People dress up as characters (扮演角色) from Andersen’s stories. The emperor is walking in the street. The ugly duckling is dancing in the street. Here, fairy tales do come true (实现)!
What are Andersen’s famous stories They are The Little Mermaid, The Emperor’s New Clothes and The Ugly Duckling. What’s your favourite Andersen’s story
33. 根据短文, 判断正(T)误(F)。
(1) Anderson’s father was a singer. ( )
(2) The International Children’s Book Day and Andersen’s birthday are on the same day. ( )
(3) The purpose (目的) of this passage is to introduce (介绍) Andersen to us. ( )
34. 根据短文, 完成小题。
(1) What do people do on the Andersen Festival ______________________________
(2) Andersen’s famous stories are The Little Mermaid, ______________________________ and The Ugly Duckling.
【答案】33. ①. F ②. T ③. T
34. ①. People dress up as characters from Andersen’s stories. ②. The Emperor’s New Clothes
【解析】
【导语】本文主要介绍了丹麦著名的童话作家安徒生。
【33题详解】
(1)句意:安徒生的爸爸是一名歌手。根据文章第一段第三句“Anderson was the son of a shoemaker. ”安徒生是鞋匠的儿子。句意与原文不符合,故答案为F。
(2)句意:国际儿童图书日和安徒生的生日在同一天。根据第二段第一句和第二句“The International Children’s Book Day is on April 2. It is also Andersen’s birthday.”可知4月2日是国际儿童读书日,也是安徒生的生日。句意符合原文,故答案为T。
(3)句意:这篇文章的目的是向我们介绍安徒生。根据文章可知,本文主要介绍了丹麦著名的童话作家安徒生。句意符合原文,故答案为T。
【34题详解】
(1)句意:人们在安徒生节做什么 根据文章第二段第三句和第四句“Every August, Denmark holds the Andersen Festival. People dress up as characters from Andersen’s stories. ”可知每年8月丹麦举行安徒生节,人们打扮成安徒生故事中的人物。故答案为People dress up as characters from Andersen’s stories.
(2)句意:安徒生著名的故事是小美人鱼,____和丑小鸭。根据第三段第一句和第二句“What are Andersen’s famous stories They are The Little Mermaid, The Emperor’s New Clothes and The Ugly Duckling. ”安徒生著名的故事是小美人鱼,皇帝的新衣和丑小鸭。故答案为The Emperor’s New Clothes。
35. 书面表达。
作为运城的一名小市民, 我们应该为其建设做些什么呢 To make our city a better place, what should we do 书写规范, 不少于 5句话。
To make our city a better place, we should _________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
To make our city a better place we should keep our rooms clean at home. At school, we should help others. Helping others will make ourselves happy. On the bus, we should give seats to old people. And in the park, we should not pick flowers. We should not smoke, either. Let’s do our best to make our city a better place.
【解析】
【详解】1. 题干解读:该题目要求根据思维导图写一写让自己的城市成为一个更好的地方,应该做的事情和不应该做的事情,可以从家里,学校,公共场所的行为去写。注意句子数量要求。
2. 参考词汇与句型:
参考单词:help others帮助别人,ourselves我们自己,give seats让座,pick flowers摘花,smoke抽烟,either也不
参考句型:We should (not)…;Let’s…
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
