浙江省名校新高考研究联盟(Z20名校联盟)2024届高三下学期三模英语试题卷 (有答案解析与听力原文 无音频)

Z20名校联盟(浙江省名校新高考研究联盟)2024届高三第三次联考英语试题卷
第一部分:听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。
第一节:(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What’s the weather like now
A. Cloudy. B. Windy. C. Sunny.
【答案】C
【解析】
【原文】W: How is the weather today
M: It’s beautiful. The sun is shining. It’s nice and warm.
W: It’s much better than the cloudy day yesterday, isn’t it
M: Yes, although the wind will probably pickup later.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Who usually calls the customers on Monday
A. Jack. B. Gary C. Peter.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Peter, I’ve just had a call from Jack. He is ill and won’t be at work today, so could you make his Monday calls to the customers
M: But I’m busy. Can’t Gary do it
W: Gary’s going to be late. His car broke down.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where are the speakers
A. In a café.
B. In a grocery store.
C. In a chocolate factory.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Excuse me. I’m looking for chocolate-chip cookies. I can’t find them in the dessert row or the candy section.
W: That’s because they’re in the baking section. Go to the front of the store and turn right. You’ll see the baking area in front of you.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How old is the man now
A. 16. B. 20. C. 26.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Did you go anywhere during the winter holiday
M: Yes. I went back to my hometown with my father. I was brought up there and didn’t leave until I was six. But it has changed a lot. I could hardly tell where anything was after twenty years.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What happened to the woman
A. She fell and cut her knee.
B. She hurt her left arm.
C. She slipped over on the ice.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I was rushing to feed the horses this morning when I tripped over a big root in the woods. I fell and cut my knee quite badly.
M: I did something similar. I slipped over on the ice and hurt my left arm during the winter.
第二节:(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或读白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. How long will Colin be away from school
A. One week.
B. Two weeks.
C. Eight weeks.
7. What does the woman suggest doing
A. Sending Colin a card.
B. Visiting Colin at his house.
C. Helping Colin with his schoolwork.
【答案】6. C 7. B
【解析】
【原文】M: Have you heard the news
W: What news
M: Colin fell and broke his leg on holiday. His teacher had to drive him home and he’s going to be off school for eight weeks.
W: Oh no, poor Colin. He’s been away for two weeks, hasn’t he I was expecting him to be back next week.
M: Yes, it happened on the last day of his holiday.
W: He’ll fall behind with his schoolwork
M: His teacher said he’d send him some homework to do. His classmates have sent him a card as well.
W: I think we should go to visit him at home.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What are the speakers doing
A. Sharing ideas about animal protection.
B. Discussing something about adopting an animal.
C. Talking about the situation of endangered animals.
9. What animal does the woman want to adopt most
A. A tiger. B. A panda. C. An elephant.
10. What will the woman get if she adopts an animal
A. A soft toy. B. A wildlife magazine. C. A picture of the animal.
【答案】8. B 9. A 10. A
【解析】
【原文】W: Look, I find this picture in a wildlife magazine. The monkey is so cute. I think we should do something to help animals at risk of extinction.
M: Like what
W: I think we should adopt an animal.
M: Adopt Do you mean owning a wild animal and it lives in our house
W: Of course not. When you adopt an animal, you pay money to the animal charity. The money goes toward protecting the animal from hunting and other dangers.
M: Oh, I see. So, what animal are you thinking of Something like an elephant, or a panda
W: Elephants and pandas are good animals, but I am thinking of a tiger.
M: OK, we can do that.
W: And if you adopt an animal, the charity will send you updates of the animal you have adopted to show you how it’s going… And you will get a nice soft toy too!
M: Hmm. Something tells me that’s the real reason you want to adopt an animal!
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. What is the man’s problem
A. He needs to borrow a laptop
B. His laptop doesn’t work properly.
C. He struggles to choose laptop brands.
12. Why does the woman recommend Electro-Land
A. Her friend works there. B. The prices are lower there. C. She bought her laptop there.
13. What will the man do next
A. Go to a store. B. Arrange another repair. C. Do some research.
【答案】11. B 12. B 13. C
【解析】
【原文】M: Oh, this is getting really annoying.
W: What is it
M: My laptop. I can be working on it and then, all of a sudden, I get a black screen.
W: Does it happen a lot
M: It happened a few times so I took it to be fixed. The repairman said the problem was a tiny battery inside that needed replacing.
W: Did he replace it
M: Yes, but the problem hasn’t gone away. Look—black screen.
W: How long have you had your laptop
M: Only about five years.
W: You know, that’s about how long a laptop lasts. I think it’s time you bought a new one.
M: But they are so expensive.
W: You should try Electro-Land. They have some real bargains. My friend got one from there and he loves it.
M: Don’t you think I should have another try at getting it repaired
W: If it keeps breaking down, I think it is sending you a message. You have used it for five years. Maybe it’s time for a change.
M: OK, but first I am going to read about which is the best one to buy.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. Which city does the man want to go to
A. Toronto. B. New York. C. London.
15. How does the woman suggest the man get to his final destination
A. By taxi. B. By subway. C. By airport shuttle.
16. How much time will the man have to collect his luggage
A. Less than an hour. B. About one and a half hours. C. At least two hours.
17. Where does the conversation probably take place
A. At a university. B. At a ticket office. C. On the telephone.
【答案】14. A 15. C 16. A 17. C
【解析】
【原文】W: Hello, this is Land Transport Information at Toronto Pearson International Airport. How may I help you
M: Oh, good morning. I’m flying to Toronto next Friday, and I need to get to York University. Could you tell me what is the best way to get there Taking the subway or calling a taxi
W: Neither. York University is about 20 miles northeast from here. You’d better take the airport shuttle. It will take you from the airport right to your hotel or private address.
M: That sounds great. Can I book that now
W: Sure. So, what date do you want to book this for
M: The 16th of August.
W: And when will you arrive at the airport
M: I think it’s 11:40 a.m.
W: Then if I book your shuttle for 12:30 p.m., that will give you plenty of time to get your bags.
M: Yes, that’s fine.
W: What’s your name
M: James Thompson.
W: OK. What flight will you be traveling on
M: It’s Air Canada, flight number AC936, from London Heathrow.
W: That’s $45, please.
M: My Visa card number is 33038450.
W: OK. That’s everything. Have a nice trip.
M: Thanks.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
18. What happened to the men who robbed the bank
A. They got into a car accident.
B. They were interviewed.
C. They went to prison.
19. Why did the crash happen
A. The driver was busy texting.
B. The driver couldn’t see very clearly.
C. The driver didn’t know the road condition.
20. What will the Richards family talk about
A. Their dog Bodi.
B. Funny things about their child.
C. The danger of texting while driving.
【答案】18. C 19. A 20. A
【解析】
【原文】W: Good evening. This is Denise Jennings here with the 7:00 News Report. Earlier this week, we brought you the story of two masked men who robbed the downtown bank in Lafayette. They’ve been caught and are currently in prison. Today, there was a three-car accident that happened on Highway One. Two people were rushed to the hospital and fortunately appeared to be in stable condition. The crash was caused by a woman who was texting while driving. She was unable to see the car in front of her. Please don’t text when you are driving, folks! Girl Scout cookies go on sale this week. Girl Scouts are proud to announce that sugar-free cookies will be available. They’ve also introduced some new flavors. When we come back from our commercial break, the Richards family will speak about their dog Bodi, who saved their baby daughter last week. Everything was recorded on videotape. You won’t want to miss the interview. Plus, Bodi is also here in the studio! And after that, we’ll have the weather report and sports, so stay tuned.
第二部分:阅读 (共两节,满分50分)
第一节:(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Bring It On:The Musical
Bitingly relevant and inspired by the hit film of the same name, Bring It On takes audiences on a high-flying journey that is filled with the complexities of friendship, forgiveness and self-definition.
Uniting some of the freshest and funniest creative minds on Broadway, Bring It On features an original story by Tony Award winner Jeff Whitty, music and lyrics by Tony Award-winning composer Lin-Manuel Miranda, and music supervision by Tony and Grammy Award winner Alex Lacamoire. The production is directed and staged by Tony Award winner Andy Blankenbuehler. It was proposed as a candidate for the Tony Award for Best Musical.
Campbell, the main character, is a cheer-leading star at Truman High School and her senior year should prove the most joyful — she’s been named captain of the team! However,an unexpected redistricting has forced her to spend her final year of high school at the neighboring Jackson High School. Despite challenges, Campbell befriends the school’s dance crew. Together with their headstrong and hardworking leader, Danielle, they form a powerful team for the ultimate competition — the National Championships.
The show’s name alone will fill the seats, and audience’s word of mouth will pack the house. With a colorful variety of characters and an exciting fresh sound, Bring It On is sure to be everything that you hoped for.
21. Who wrote the story that Bring It On is based on
A. Lin-Manuel Miranda. B. Jeff Whitty
C. Andy Blankenbuehler. D. Alex Lacamoire.
22. What can we learn about The Musical Bring It On
A. Campbell met great difficulties at first in her new school.
B. It won the Tony Award for Best Musical for its creativity.
C. Campbell changed her school to be the captain of the team.
D. It was adapted from a movie focusing on a complex journey.
23. What is the text
A. A short story. B. An introduction to a theater.
C. A film review. D. An advertisement of a play.
【答案】21. B 22. A 23. D
【解析】
【导语】本文为一篇应用文,为音乐剧《魅力四射》的一则广告。
【21题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Uniting some of the freshest and funniest creative minds on Broadway, Bring It On features an original story by Tony Award winner Jeff Whitty, music and lyrics by Tony Award-winning composer Lin-Manuel Miranda, and music supervision by Tony and Grammy Award winner Alex Lacamoire.(《魅力四射》汇集了百老汇最新鲜、最有趣的创意思想,由托尼奖得主杰夫·惠蒂创作的原创故事,由托尼奖获奖作曲家林-曼努埃尔·米兰达作曲,由托尼和格莱美奖得主亚历克斯·拉卡莫雷担任音乐监督)”可知,杰夫·惠蒂创作了这部电影的故事。故选B。
【22题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Campbell, the main character, is a cheer-leading star at Truman High School and her senior year should prove the most joyful — she’s been named captain of the team! However,an unexpected redistricting has forced her to spend her final year of high school at the neighboring Jackson High School. Despite challenges, Campbell befriends the school’s dance crew.(主角坎贝尔是杜鲁门高中的啦啦队明星,她的最后一年应该是最快乐的——她被任命为球队的队长!然而,一次意外的选区重划迫使她在邻近的杰克逊高中度过高中最后一年。尽管困难重重,坎贝尔还是和学校的舞团成为了朋友)”可知,坎贝尔一开始在新学校杰克逊高中遇到了很大的困难。故选A。
【23题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“The show’s name alone will fill the seats, and audience’s word of mouth will pack the house. With a colorful variety of characters and an exciting fresh sound, Bring It On is sure to be everything that you hoped for.(单是节目名字就能填满座位,观众的口口相传也能让观众满座。丰富多彩的角色和令人兴奋的新鲜声音,《魅力四射》肯定是你所希望的一切)”可推知,本文是音乐剧《魅力四射》的一则广告。故选D。
B
18 years ago, a 14-year-old boy from Kasungu district in Malawi was forced to drop out of school for lack of fees. At the same time, a severe famine was destroying his village, claiming people’s lives and leaving desperation in its wake.
This was a situation to break the strongest of minds but William Kamkwamba did not give up. Young as he was, he knew that education was where his future lay. He found hope in the library and feasted on the knowledge that he harvested from its books. It was there that he came across a science textbook entitled Using Energy. He learned that he could generate electricity using wind. The youngster realized that, if mastered, this power could help his village in exceptional ways.
Armed with determination and an iron will, the teenager set out to build a windmill out of random materials from a scrapyard (垃圾场). Though his outside world was collapsing to dust, the youngster did not hesitate about his purpose. He defended himself from all doubt and criticism. He worked tirelessly until his dream of bringing electricity to his village became reality. Soon, he was caught in the center of media attention that took him to new places that he would never have stepped on without his invention.
In his village, the dust has not settled yet and the winds of change continue to blow across the land. Windmills pump water to irrigate crops, sweeping away another period of hunger. William’s former primary school boasts new and stronger buildings, thanks to the help of well-wishers and the villagers’ united efforts.
What seemed like a hopeless situation has been turned into an inspirational story that motivates each and every one of us, persuading us that no misfortune is set in stone. William refused to be a school drop-out forever. He sought solutions for his problems and continued fighting even when the going got tough. He was able to rise above poverty to become a graduate from one of America’s best universities, Dartmouth College.
24. What inspired William to bring electricity to his village
A. His realization of the impact of electricity. B. His awareness of the role of education.
C. The science textbook entitled Using Energy. D. The severe famine destroying his village.
25. What can we learn from paragraph 3
A. All people didn’t support William’s dream at first.
B. The public had little interest in William’s invention.
C. The invention enabled William to make a big fortune.
D. The windmill is energy-efficient and environmentally friendly.
26. What does the underlined words “set in stone”in the last paragraph mean
A. Visible. B. Avoidable. C. Unchangeable. D. Unpredictable.
27. What message does the author want to convey in this story
A. Knowledge feasts mind and education promises wealth.
B. Necessity inspires invention and hardship makes heroes.
C. Criticism promotes success and doubt facilitates creation.
D. Adversity motivates inspiration and support pushes solutions.
【答案】24. C 25. A 26. C 27. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了少年William Kamkwamba通过废品改造,把村里通电的梦想成为现实。风车抽水灌溉庄稼,缓解了当地的饥荒。
【24题详解】
细节理解题。根据第二段“It was there that he came across a science textbook entitled Using Energy. He learned that he could generate electricity using wind. The youngster realized that, if mastered, this power could help his village in exceptional ways.(在那里,他看到了一本名为《使用能源》的科学教科书。他了解到他可以利用风发电。这个年轻人意识到,如果掌握了这种力量,他可以以不同寻常的方式帮助他的村庄)”可知,科学教科书《使用能源》激励威廉把电带到他的村庄。故选C。
【25题详解】
细节理解题。根据第三段“He defended himself from all doubt and criticism.(他为自己辩护,不受任何怀疑和批评)”可知,起初并不是所有人都支持威廉的梦想。故选A。
【26题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“What seemed like a hopeless situation has been turned into an inspirational story that motivates each and every one of us, persuading us that no misfortune”以及后文“He sought solutions for his problems and continued fighting even when the going got tough.(他为自己的问题寻求解决方案,即使情况变得艰难,他也会继续战斗)”可知,一个看似绝望的情况已经变成了一个鼓舞人心的故事,说明没有什么不幸是一成不变的,故划线词意思是“不变的”。故选C。
【27题详解】
推理判断题。根据最后一段“What seemed like a hopeless situation has been turned into an inspirational story that motivates each and every one of us, persuading us that no misfortune is set in stone. William refused to be a school drop-out forever. He sought solutions for his problems and continued fighting even when the going got tough. He was able to rise above poverty to become a graduate from one of America’s best universities, Dartmouth College.(一个看似绝望的情况已经变成了一个鼓舞人心的故事,激励着我们每一个人,让我们相信没有什么不幸是一成不变的。威廉拒绝永远做一个辍学者。他为自己的问题寻求解决方案,即使情况变得艰难,他也会继续战斗。他能够摆脱贫困,成为美国最好的大学之一达特茅斯学院的毕业生)”结合文章主要讲述了少年William Kamkwamba通过废品改造,把村里通电的梦想成为现实。风车抽水灌溉庄稼,缓解了当地的饥荒。可知,作者想在这个故事中表达需要激发发明,困难造就英雄。故选B。
C
Lord Norman Foster, renowned as one of the world’s foremost architects, has devoted decades to redefining the concept of tall buildings. “What we’ve done is create a sense of identify drawn from real needs,” Foster said. “It’s not a fashionable idea, but generated from the realities we were in.” His masterpiece includes iconic structures such as the HSBC building in Hong Kong. Now, he’s set his sights on Qatar.
Currently nearing completion and set to reach a height of 301 meters, Foster’s Lusail Towers are ready to claim the title of Qatar’s tallest buildings. Lusail Towers are intended to serve as a center for Qatar’s financial institutions, with four distinctive blocks, two standing at 70 stories and two at 50 stories.
But the construction itself wasn’t all plain sailing. To address the unique challenges presented by Qatar’s hot climate, Foster’s team had to depart from the materials commonly used in skyscrapers in cooler countries — part of what Foster called a decades-long quest to “reinvent the tall building.” The design combines advanced shading with ventilation (通风), while the towers’ surfaces are coated with “marine-grade”aluminum (铝) that wraps around the buildings, protecting the glass from strong sunlight while maintaining the views and still letting in natural light. Central to the project are special shading fins (鳍), which not only optimize views and natural lighting for occupants but reduce solar radiation by 70% compared to traditional all-glass towers.
While the towers are ready to become a recognizable landmark for Lusail, Foster believes that a city’s skyline reflects what lies beneath the surface. It was crucial to integrate the towers into a “low-scale master plan.” They are strategically positioned on top of a subway line and at the end of a commercial avenue linking the waterfront (滨水区) to the nearby football stadium. According to Foster, the ground features of the plaza will play a significant role in the objective of transforming the area into a lively public space for the future.
28. According to Foster’s concept, what should tall buildings be like
A. Renowned. B. Identical.
C. Fashionable D. Practical.
29. What can we learn about the Lusail Towers
A. They will function as a global financial center. B. They are expected to be Qartar’s tallest building.
C. They are Foster’s most renowned iconic masterpiece. D. They have four blocks with the same style and height.
30. What was the solution to the challenges caused by Qatar’s hot climate
A. Coating the tower with an unconventional material.
B. Reducing the views and natural lighting with shading fins.
C. Replacing the glass with “marine-grade” aluminum.
D. Protecting the glass from natural light and solar radiation.
31. What’s the goal of “low-scale master plan”
A. To link the waterfront to the football stadium. B. To create a remarkable plaza for the citizens.
C. To offer a dynamic public space for the future. D. To connect a subway and a commercial avenue.
【答案】28. D 29. B 30. A 31. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。介绍了建筑师诺曼·福斯特和他设计的卡塔尔卢塞尔塔的背景和特点。
【28题详解】
细节理解题。根据第一段中““What we’ve done is create a sense of identify drawn from real needs,” Foster said. “It’s not a fashionable idea, but generated from the realities we were in.” (“我们所做的是创造一种从实际需求中汲取的认同感,”福斯特说。“这不是一个时髦的想法,而是从我们所处的现实中产生的”。)”可知,他强调的是建筑的实用性,而非主流时尚,故选D项。
【29题详解】
细节理解题。根据第二段中“Currently nearing completion and set to reach a height of 301 meters, Foster’s Lusail Towers are ready to claim the title of Qatar’s tallest buildings. (福斯特的卢塞尔塔目前已接近完工,将达到301米的高度,已准备好获得卡塔尔最高建筑的称号。)”可知,卢塞尔塔有望成为卡塔尔最高的建筑,故选B项。
【30题详解】
细节理解题。根据第三段中“The design combines advanced shading with ventilation (通风), while the towers’ surfaces are coated with “marine-grade”aluminum (铝) that wraps around the buildings, protecting the glass from strong sunlight while maintaining the views and still letting in natural light. (该设计将先进的遮阳与通风相结合,而塔楼的表面则涂有“海洋级”铝,包裹在建筑物周围,保护玻璃免受强烈阳光照射,同时保持视野并仍然让自然光进入。)”可知,塔楼表面则涂有“海洋级”铝是应对卡塔尔炎热气候的办法,故选A项。
【31题详解】
推理判断题。根据最后一段中“According to Foster, the ground features of the plaza will play a significant role in the objective of transforming the area into a lively public space for the future. (根据福斯特的说法,广场的地面特征将在将该地区转变为未来充满活力的公共空间的目标中发挥重要作用。)”可知,小规模总体规划的目标是为未来提供一个充满活力的公共空间,故选C项。
D
An ancient, interdependent relationship that contributes to food systems and ecosystem stability across the globe could be changing.
Many flowering plants can self-pollinate (自花传粉), or transfer pollen between their own blossoms for seed generation and reproduction, but most of these plants have relied on pollinators such as butterflies and bees to reproduce. Now — during declines reported in many pollinator populations — a new study on the evolution of one flower species’ mating system has revealed a remarkable change that could worsen the challenges faced by the plants’ insect partners.
The flowers reproductive evolution may be linked to environmental changes such as habitat destruction and rapid ongoing decreases in pollinator biodiversity, according to Samson Acoca-Pidolle, who led the study published December 19 in the journal New Phytologist.
Comparing seeds of wild field pansies (三色堇) collected decades ago in France with the plants’ modern descendants. Acoca-Pidolle and his colleagues discovered that today’s flowers are smaller and produce less nectar (花蜜) as a result of increased self-pollination, which has direct impacts on pollinator behavior.The pansies of the past self-fertilized less and attracted far more pollinators than those of the present, according to the study.
“It seems that it’s only traits (特性) that are involved in plant-pollinator interaction that are evolving, ” said Acoca-Pidolle. The changes could restrict the plants’ ability to adapt to future environmental changes and have implications for “all of floral biodiversity” — potentially decreasing flowering plants’ genetic, species and ecosystem variation.
“This may increase the pollinator decline and cause a negative feedback cycle,” study coauthor Pierre-Olivier Cheptou told CNN.” If plants produce less nectar, there will be less food available to pollinators, which will in turn accelerate the rate at which the animals’ numbers decrease“, he explained.
“The major message is that we are currently seeing the evolutionary breakdown of plant pollinators in the wild,” said Cheptou, an evolutionary ecologist at the French National Centre for Scientific Research and professor at the University of Montpellier.
32. Which of the following may contribute to the flowers’ reproductive evolution
A. Changed behaviour of pollinators. B. Severe pollution to the habitats.
C. Continuing decline in pollinator biodiversity. D. Increased plant-pollinator interaction.
33. Why were pansies in the past larger and produced more nectar
A. They self-pollinated less. B. They had a better mating system.
C. They attracted less pollinators. D. They were fertilized by themselves.
34. What is the result of the changes in the flowers’ reproductive evolution
A. The flowering plants may have more variations.
B. The evolution of wild plant pollinators is collapsing.
C. The numbers of the animals will increase more rapidly.
D. The plants will adapt to the environmental changes better.
35. Which is the best title for the text
A. Pollinator Populations: Declining. B. Flowering Plants: Selfing.
C. Interdependent Relationship: Maintaining. D. Floral Diversity: Increasing.
【答案】32. C 33. A 34. B 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了由于环境变化如栖息地破坏和传粉者多样性的快速减少,一种花种的繁殖系统进化可能导致花朵变得更小,花蜜产量减少,从而更多地自我授粉,这对传粉者行为产生了直接影响。这种进化可能会限制植物对环境变化的适应能力,并可能加剧传粉者种群的下降,形成恶性循环,揭示植物与传粉者之间生态关系的潜在演变及其可能带来的生态影响。
【32题详解】
推理判断题。根据第三段“The flowers reproductive evolution may be linked to environmental changes such as habitat destruction and rapid ongoing decreases in pollinator biodiversity, according to Samson Acoca-Pidolle, who led the study published December 19 in the journal New Phytologist. (12月19日发表在《新植物学家》(New Phytologist)杂志上的这项研究的萨姆森·阿科卡-皮多尔(Samson Acoca-Pidolle)表示,花的生殖进化可能与环境变化有关,例如栖息地破坏和传粉媒介生物多样性的快速持续下降。)”可知,传粉生物多样性持续下降可能有助于花的生殖进化,故选C项。
【33题详解】
推理判断题。根据第四段中“Acoca-Pidolle and his colleagues discovered that today’s flowers are smaller and produce less nectar (花蜜) as a result of increased self-pollination, which has direct impacts on pollinator behavior. (Acoca-Pidolle和他的同事们发现,由于自花授粉的增加,今天的花朵更小,产生的花蜜(花蜜)更少,这对传粉者的行为有直接影响。)”可知,过去的三色堇更大,花蜜很多是因为他们自花授粉少,故选A项。
【34题详解】
推理判断题。根据第最后一段““The major message is that we are currently seeing the evolutionary breakdown of plant pollinators in the wild,” said Cheptou, an evolutionary ecologist at the French National Centre for Scientific Research and professor at the University of Montpellier. (“主要的信息是,我们目前看到野生植物传粉媒介的进化崩溃,”法国国家科学研究中心的进化生态学家、蒙彼利埃大学教授切普图说。)”可知,花朵繁殖进化变化导致野生植物传粉者的进化正在崩溃,故选B项。
【35题详解】
主旨大意题。根据第三段“The flowers reproductive evolution may be linked to environmental changes such as habitat destruction and rapid ongoing decreases in pollinator biodiversity, according to Samson Acoca-Pidolle, who led the study published December 19 in the journal New Phytologist.(这项研究发表在12月19日的《新植物学家》(New phyologist)杂志上,该研究的负责人Samson Acoca-Pidolle表示,这种花的生殖进化可能与环境变化有关,比如栖息地的破坏和传粉媒介生物多样性的迅速减少。”并通读全文可知,由于环境变化如栖息地破坏和传粉者多样性的快速减少,开花植物正在更多地自我授粉,这是由于传粉者种群减少和环境变化导致的,“开花植物:自我授粉”适合作标题。故选B项。
第二节:(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Things To Remember On Your First Solo Travel Adventure
If you’ve ever thought about just taking a trip yourself instead of waiting for someone to join you, you’re not alone. ____36____ However, do you count yourself among the many who have tried it If you’re planning your own solo trip, here are four important things to keep in mind.
____37____ Since you’re traveling solo, how you choose to explore it is entirely up to you. This is your chance to do whatever you want whenever you want because this time, you’re running the show.
Don’t be afraid to talk to random people. Though there is someone who poses a threat, it’s important to remember that not everyone is out to get you. ____38____That’s because you’re a novelty, a person from another country who is visiting theirs. Therefore, instead of putting on your headphones or instantly seeing them as weirdos, use this spontaneous chat as a chance to meet the locals or get recommendations for things to do during your trip.
It’s okay to have bad days. ____39____ It happens and it’s completely okay to take some time to process whatever it is you’re feeling. Take yourself to a movie or spend the day dong something relaxing like writing in your journal or reading on the beach.
It’s okay to start small. ____40____ Start by doing a staycation in another part of town, spending a few days in a new locale a bus or train ride away. Just do whatever you’re comfortable with and see how it all feels for you.
A You are the boss of your own adventure.
B. You need to make an unusual travel choice.
C. It’s no secret that solo travel is on the rise.
D. Sometimes things can go incredibly wrong.
E. People like you simply don’t know how to start.
F. Most of the time people are just curious and try to be friendly.
G. Remember, your first solo trip doesn’t have to be to a whole other continent.
【答案】36. C 37. A 38. F 39. D 40. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了第一次独自旅行冒险时要记住的事情。
【36题详解】
根据上文“If you’ve ever thought about just taking a trip yourself instead of waiting for someone to join you, you’re not alone. (如果你曾经想过自己去旅行而不是等待某人加入你的行列,那么你并不孤单。)”可知,独自旅行的人很多,非常流行,与C项“It’s no secret that solo travel is on the rise. (独自旅行正在兴起,这已经不是什么秘密了。)”上下文一致,故选C项。
【37题详解】
根据下文“Since you’re traveling solo, how you choose to explore it is entirely up to you. (由于你是独自旅行,因此你选择如何探索它完全取决于你。)”可知,你可以自己做主如何去旅行,与A项“You are the boss of your own adventure. (你是自己冒险的主人。)”上下文一致,符合你文意,故选A项。
【38题详解】
根据上文“Though there is someone who poses a threat, it’s important to remember that not everyone is out to get you. (虽然有人构成威胁,但重要的是要记住,并不是每个人都会来找你。)”可知,不必害怕与陌生人交流,大多是人还是很友好的,与F项“Most of the time people are just curious and try to be friendly. (大多数时候,人们只是好奇并试图保持友好。)”上下文一致,符合文意,故选F项。
【39题详解】
根据上文“It’s okay to have bad days. (有糟糕的日子也没关系。)”可知,有时候也会遇到一些麻烦,事情会变得糟糕,与D项“Sometimes things can go incredibly wrong. (有时事情会变得非常糟糕。)”上下文一致,符合文意,故选D项。
【40题详解】
根据上文“It’s okay to start small. (从小地方开始。)”可知,第一次旅行可以去周边的地方,而不一定是去另一个大陆,与G项“Remember, your first solo trip doesn’t have to be to a whole other continent. (请记住,你的第一次独自旅行不一定是去另一个大陆。)”上下文一致,符合文意,故选G项。
第一节:(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One day, hundreds of people were stuck in traffic on the highway in below-freezing temperatures due to a snowstorm. With the conditions making it ____41____ for rescue workers to help, many were trapped overnight with no access to ____42____.
But one stuck driver found a ____43____ spot in the despair. As she was sitting in her car fearing the ____44____, Casey Holihan and her husband, John Noe, ____45____ a bread truck just ahead of them in the jam. Willing to try just about anything, they called the customer service number listed on the back of the truck and left a ____46____ begging for the driver to open the back and ____47____bread to the hungry passengers around them. It was a last-ditch effort, and the couple wasn’t very____48____ about getting a response. But to their____49____ they soon received a phone call from the company’s owner, Chuck Paterakis, with the news that he was _____50_____ the truck’s driver to open up and pass out loaves of bread from his cargo. Overjoyed by the news, Holihan and Noe _____51_____ the truck’s driver to bring much-needed things to the cars around them.
The simple loaves of bread were surely a ray of _____52_____in an impossibly disturbing situation. Holihan herself calls it “one of the _____53_____moments” she’s ever witnessed. This company could have made a(n) _____54_____ from the bread but instead chose to help the people around them. That is just so incredible that someone chose _____55_____over profit, especially in a situation where people were so desperate.
41. A. stressful B. effortless C. practical D. difficult
42. A. water B. necessities C. bread D. blankets
43. A. new B. familiar C. bright D. strange
44. A. least B. best C. most D. worst
45. A. spotted B. realized C. stared D. knew
46. A. number B. message C. note D. clue
47. A. lend B. sell C. distribute D. send
48. A. upset B. optimistic C. excited D. anxious
49. A. relief B. regret C. surprise D. credit
50. A. consulting B. guiding C. begging D. instructing
51. A. kept up with B. teamed up with C. met up with D. put up with
52. A. hope B. truth C. inspiration D. faith
53. A. happiest B. bravest C. kindest D. friendliest
54. A. profit B. difference C. living D. contribution
55. A. welfare B. fame C. award D. humanity
【答案】41. D 42. B 43. C 44. D 45. A 46. B 47. C 48. B 49. C 50. D 51. B 52. A 53. C 54. A 55. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。短文叙述了由于暴风雪,数百人在零下的气温下被困在高速公路上,由于条件恶劣,救援人员很难提供帮助,许多人被困过夜,无法获得必需品。正当人们绝望时,一位被困的司机,看到了前车是一辆装载面包的车,他们很快拨通了卡车后面的客户服务电话,很快就接到了公司老板Chuck Paterakis的电话,告诉装面包的车,把车上的面包分发出去。这救了很多被困的人,展现出人性的善良。
【41题详解】
考查形容词词义辨析。句意:由于条件恶劣,救援人员很难提供帮助,许多人被困过夜,无法获得必需品。A. stressful 紧张的,压力大的;B. effortless 不需费力的;C. practical实际的;D. difficult困难的。根据上文“One day, hundreds of people were stuck in traffic on the highway in below-freezing temperatures due to a snowstorm.”可知,救援人员很难提供帮助。故选D项。
【42题详解】
考查名词词义辨析。句意:由于条件恶劣,救援人员很难提供帮助,许多人被困过夜,无法获得必需品。A. water水;B. necessities必需品;C. bread面包; D. blankets毯子。根据上文“With the conditions making it ____1____ for rescue workers to help,many were trapped overnight”可知,许多人被困过夜,无法获得必需品。故选B项。
【43题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但一位被困的司机在绝望中找到了一丝光明。A. new新的;B. familiar熟悉的;C. bright明亮的;D. strange陌生的。根据下文“a bread truck just ahead of them in the jam.”可知,这无异于困难中的一丝光明。故选C项。
【44题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Casey Holihan和她的丈夫John Noe正坐在车里担心最糟糕的情况,他们发现一辆面包车就在他们前面。A. least最少的;B. best最好的;C. most最多的; D. worst最糟糕的。根据上文“fearing”可知,担心最糟糕的情况。故选D项。
45题详解】
考查动词词义辨析。句意:Casey Holihan和她的丈夫John Noe正坐在车里担心最糟糕的情况,他们发现一辆面包车就在他们前面。A. spotted发现;B. realized意识到;C. stared盯着看;D. knew知道。根据下文“a bread truck just ahead of them in the jam.”可知,他们发现一辆面包车就在他们前面。故选A项。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们愿意尝试任何办法,于是打电话给卡车后面的客户服务电话,并留言请求司机打开后车厢,把面包分发给周围饥饿的乘客。A. number数字;B. message信息;C. note笔记; D. clue线索。根据上文“they called the customer service number listed”可知,留言请求司机打开后车厢。故选B项。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们愿意尝试任何办法,于是打电话给卡车后面的客户服务电话,并留言请求司机打开后车厢,把面包分发给周围饥饿的乘客。A. lend借;B. sell卖;C. distribute分发;D. send发送。根据下文“pass out loaves of bread from his cargo”可知,请求司机打开后车厢,把面包分发给周围饥饿的乘客。故选C项。
【48题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这是最后的努力,这对夫妇对得到回应不太乐观。A. upset沮丧的;B. optimistic 乐观的;C. excited兴奋的;D. anxious焦虑的。根据上文“It was a last-ditch effort”以及下文的惊讶可知,这对夫妇对得到回应不太乐观。故选B项。
【49题详解】
考查名词词义辨析。句意:但令他们吃惊的是,他们很快就接到了公司老板Chuck Paterakis的电话,告诉他们他正在指示卡车司机打开车门,把车上的面包分发出去。A. relief缓解;B. regret后悔;C. surprise惊讶; D. credit信贷。根据上文“It was a last-ditch effort,and the couple wasn’t very ____8____ about getting a response.”以及下文“they soon received a phone call from the company’s owner”可知,他们很惊讶。故选C项。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:但令他们吃惊的是,他们很快就接到了公司老板Chuck Paterakis的电话,告诉他们他正在指示卡车司机打开车门,把车上的面包分发出去。 A. consulting咨询;B. guiding指导;C. begging祈求;D. instructing指示。根据下文“the truck’s driver to open up and pass out loaves of bread from his cargo.”可知,他们他正在指示卡车司机打开车门。故选D项。
【51题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:听到这个消息,霍利汉和诺伊欣喜若狂,他们与卡车司机合作,把急需的东西送到他们周围的汽车上。 A. kept up with跟上;B. teamed up with合作; C. met up with遇到;D. put up with忍受。根据下文“the truck’s driver to bring much-needed things to the cars around them.”可知,他们与卡车司机合作,把急需的东西送到他们周围的汽车上。故选B项。
52题详解】
考查名词词义辨析。句意:在这种令人难以置信的混乱局面中,简单的几条面包无疑是一线希望。A. hope希望;B. truth事实;C. inspiration灵感; D. faith信仰。根据下文“in an impossibly disturbing situation”可知,面包就是希望。故选A项。
【53题详解】
考查形容词词义辨析。句意:霍利汉自己称这是她所见过的“最善良的时刻之一”。A. happiest最快乐的;B. bravest最勇敢的;C. kindest最好的;D. friendliest最友好的。在困难时刻,有人伸出了援助之手,可见这是最善良的时刻。故选C项。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:这家公司本可以从面包中获利,但却选择帮助周围的人。A. profit利润;B. difference不同;C. living 居住,生活;D. contribution贡献。根据下文“profit”可知,这家公司本可以从面包中获利。故选A项。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:这太不可思议了,有人选择了人性而不是利益,尤其是在人们如此绝望的情况下。A. welfare福利;B. fame名气;C. award奖,奖品;D. humanity人类,人性。在人们如此绝望的情况下得到了帮助,这是人性的体现。故选D项。
第三部分:语言运用 (共两节,满分30分)
第二节:(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(一个单词)或括号内单词的正确形式。
The Year of the Dragon comes with inspiration for creativity and the power to bring big ideas ____56____life.
Designer Wang Zijian’s Dragon Out of Water, a creative tea infuser (泡茶器),shines on the wall at the exhibition of the winning works of the 2024 Global Zodiac Design Competition at the Beijing Overseas Cultural Exchange Center. ____57____ (it) cute dragon design and special function are bound to appeal to young consumers. “It’s ____58____unique product, and we expect a positive response from young customers,” Wang told Beijing Review.
The item belongs to China Chic, or guochao, also ____59____ (know) as “national wave”,____60____refers to products of all sorts including traditional Chinese cultural elements. These products____61____ (embrace) by the country’s younger generations in recent years. According to a report by Xinhua News Agency, Gen Z____62____ (account) for 74 percent of consumers of China Chic goods in 2022, and the search volume of China Chic products has increased five times over the past decade.
As a young designer, Wang hopes ____63____ (capture) young consumers with his creative interpretation of dragons. “I’ve been____64____(thorough) studying the dragon’s historical connotations (言外之意) and the _____65_____ (psychology) characteristics of Gen Z consumers,” the 34-year-old designer told Beijing Review.
【答案】56. to##into
57. Its 58. a
59. known 60. which
61. have been embraced
62. accounted
63. to capture
64. thoroughly
65. psychological
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了在北京海外文化交流中心举办的2024年全球生肖设计大赛获奖作品展览上,设计师王子健设计的创意茶壶“龙出水”在墙上熠熠生辉。
【56题详解】
考查介词。句意:龙年带来创造力的灵感和将伟大想法付诸实践的力量。短语bring…to/into life表示“把……付诸实践”。故填to/into。
【57题详解】
考查代词。句意:它可爱的龙的设计和特殊的功能一定会吸引年轻的消费者。修饰名词dragon design应用形容词性物主代词its,首字母大写。故填Its。
【58题详解】
考查冠词。句意:王在接受《北京评论》采访时表示:“这是一款独特的产品,我们希望能得到年轻顾客的积极回应。”此处product为泛指,且unique是发音以辅音音素开头的单词。故填a。
【59题详解】
考查非谓语动词。句意:这件物品属于“中国潮”,也被称为“国潮”,指的是包括中国传统文化元素在内的各种产品。短语(be) known as表示“被称为”。故填known。
【60题详解】
考查定语从句。句意:这件物品属于“中国潮”,也被称为“国潮”,指的是包括中国传统文化元素在内的各种产品。非限制性定语从句修饰先行词China Chic,在从句作主语,指物,故填which。
【61题详解】
考查时态语态。句意:近年来,这些产品受到了该国年轻一代的欢迎。主语products与谓语构成被动关系,根据后文in recent years可知为现在完成时的被动语态,助动词用have。故填have been embraced。
【62题详解】
考查时态。句意:据新华社报道,2022年,Z世代占中国时尚产品消费者的74%,中国时尚产品的搜索量在过去十年中增长了五倍。根据后文in 2022可知为一般过去时。故填accounted。
【63题详解】
考查非谓语动词。句意:作为一名年轻的设计师,王希望通过他对龙的创造性诠释来吸引年轻的消费者。短语hope to do sth.表示“希望做某事”。故填to capture。
【64题详解】
考查副词。句意:“我一直在深入研究龙的历史内涵和Z世代消费者的心理特征,”这位34岁的设计师在接受《北京评论》采访时表示。修饰动词study应用副词thoroughly,故填thoroughly。
【65题详解】
考查形容词。句意:“我一直在深入研究龙的历史内涵和Z世代消费者的心理特征,”这位34岁的设计师在接受《北京评论》采访时表示。修饰名词characteristics应用形容词psychological,作定语。故填psychological。
第四部分:写作 (共两节,满分40分)
第一节:(满分15分)
66. 假设你是李华。上个月,你参加了学校开展的“职业初体验”(My First Experience in Career)实 践活动。现校英文报正向全校学生征集相关稿件。请你写一篇短文投稿,内容包括:
1.你体验的一项职业;
2.你的感受。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
My First Experience in Career
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
My First Experience in Career
Last month, I had the privilege of participating in our school’s initiative, “My First Experience in Career.” It aimed to provide students like me with a glimpse into diverse professions.
My journey began at a local hospital, where I shadowed as a diligent nurse for a day. Witnessing her interactions with patients, meticulous care, and swift decision-making, I gained a deeper understanding of the immense responsibility and compassion required in this noble profession. It was an eye-opening experience that left me grateful for the healthcare workers who tirelessly save lives.
This practical experience transformed me, increasing my knowledge and igniting ambition. I’m thankful to our school for organizing such a meaningful program and excited for future opportunities.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英文报投稿,介绍学校开展的“职业初体验”(My First Experience in Career)实 践活动
【详解】1.词汇积累
参加:participate in→take part in
旨在做某事:aim to do sth.→intend to do sth.
多种多样的:diverse →various
感激的:grateful→thankful
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I’m thankful to our school for organizing such a meaningful program and excited for future opportunities.
拓展句:I’m thankful to our school which organized such a meaningful program and excited for future opportunities.
【点睛】【高分句型1】 My journey began at a local hospital, where I shadowed as a diligent nurse for a day.(运用了where引导的非限定性定语从句)
【高分句型2】 It was an eye-opening experience that left me grateful for the healthcare workers who tirelessly save lives.(运用了that引导的限定性定语从句,who引导的限定性定语从句)
第二节:满分(25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Anybody have a bandage (绷带) ” a voice echoed down the dorm hallway. That was a common scene frequently happening in our first week at college when we were all experiencing “forgot-this-or-that.” I had forgot to bring snacks for late-night hunger. Some poor girl in the dorm had apparently forgotten bandages. We all felt a little displaced.
Several months before, I sat at my high school graduation party admiring my gifts and battling waves of post-high school emotions. The usual and beloved inspirational books were lying in disorder around my feet, silently announcing the wealth of wisdom they wished to share. A small pile of personal checks lay nearby. Laundry items, desk supplies, sewing things - all well-intentioned and well-received. They would demonstrate their givers’ thoughtfulness over and over during my college career.
But one gift struck me as strange. I frowned when I opened it. A first aid kit Inside it were a small packet of pills, pain-killers, creams, ointments (药膏), an insect sprayer (喷雾), a tape, pads of gauze (纱布)and bandages. Who would give that as a gift “You’ll need that once you’re at school,” Mom pointed out. “You won’t have to chase down the campus nurse for every cough. ”I shrugged at this thought.
Not long after, in August, I packed my life into a borrowed truck and slipped the first-aid kit in with my luggage. I barely thought about it once I reached campus, busy unpacking, book-buying, scheduling and meeting new friends.
One day, I was peacefully sitting in my room, absorbed in preparing my studies. The quiet atmosphere was suddenly broken by a sharp scream, “Anybody have a bandage Emily got her arm burnt!” The voice echoed through the dormitory hall, instantly throwing residents into a state of confusion and alarm.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
Paragraph 1:
I remembered my little first-aid kit.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Years later, I received a party invitation from a young friend who was graduating from high school.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1:
I remembered my little first-aid kit. Grabbing my package in no time, I stormed into the hall where I saw Emily sitting on the floor, her face contorted in pain, her arm reddened and swollen. Kneeling beside her and gently unwrapping the first-aid kit, I quickly yet carefully cleaned the burned area with the antiseptic cream, applied a gauze pad to the burn, and secured it with a bandage. Emily’s eyes were filled with tears, but she still managed a grateful nod. “Thank you,” she whispered, her voice hoarse. “It’s okay,” I reassured her. Soon, many of the other girls heard of my little kit and paid me a visit for various needs. The little gift I had questioned now led me toward new friendships. As it broke diseases, it also broke the ice, allowing me to meet and befriend many in the dorm.
Paragraph 2:
Years later, I received a party invitation from a young friend who was graduating from high school. Eager as I was to attend her party, I was at a loss what gift to prepare. Then like a bolt out of the blue, memories of my own party rushed back to me, and I smiled at the opportunity presenting itself. As I drove to the pharmacy, I knew exactly what gift I would give her: a first-aid kit. When I arrived at her party with the very gift for her, her eyes widened in surprise at it, exactly as what I did years ago. I smiled and explained the depth and meaning behind my choice. It was not just a first-aid kit but a chance to be a friend. Knowing the whole story, she took it and winked at me, “Yes, it is bandage for bond”.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者在大学的第一周,宿舍里有人需要绷带但忘记带,这引发了对开学初期普遍出现的遗忘现象的共鸣。作者回忆起高中毕业时收到一份特别的礼物——一个急救包,里面有各种药品和医疗用品,起初觉得奇怪,但后来在大学生活中意识到这份礼物的实用价值。当宿舍里有人手臂被烧伤需要绷带时,急救包派上了用场,体现了礼物中不显眼的体贴。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我想起了我的小急救箱。”可知,第一段可描写我打开急救箱迅速的对艾米丽的伤口进行了处理,此后很多人与我成为了朋友。
②由第二段首句内容“多年后,我收到了一个即将高中毕业的年轻朋友的派对邀请。”可知,第二段可描写我去药房买了急救箱作为礼物,并解释了其背后的故事和意义。
2.续写线索:急救箱——处理伤口——感谢——成为朋友——收到邀请——准备礼物——解释
3.词汇激活
行为类
①冲进:stormed/ dashed into/dashed
②打开:unwrapped/ unpacked/unraveled/untie
③清洁:cleaned/ sanitized/wiped/disinfected
情绪类
①感激:gratitude/ thankfulness/appreciation
②惊讶:surprise/ astonishment/amazement
【点睛】[高分句型1]. Grabbing my package in no time, I stormed into the hall where I saw Emily sitting on the floor, her face contorted in pain, her arm reddened and swollen. (运用了现在分词作状语和where引导的定语从句)
[高分句型2]. When I arrived at her party with the very gift for her, her eyes widened in surprise at it, exactly as what I did years ago. (运用了When引导的时间状语从句和what引导的宾语从句)Z20名校联盟(浙江省名校新高考研究联盟)2024届高三第三次联考英语试题卷
第一部分:听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。
第一节:(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What’s the weather like now
A. Cloudy. B. Windy. C. Sunny.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Who usually calls the customers on Monday
A. Jack. B. Gary C. Peter.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where are the speakers
A. In a café.
B. In a grocery store.
C. In a chocolate factory.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How old is the man now
A. 16. B. 20. C. 26.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What happened to the woman
A. She fell and cut her knee.
B. She hurt her left arm.
C. She slipped over on the ice.
第二节:(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或读白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. How long will Colin be away from school
A. One week.
B. Two weeks.
C. Eight weeks.
7. What does the woman suggest doing
A. Sending Colin a card.
B. Visiting Colin at his house.
C. Helping Colin with his schoolwork.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What are the speakers doing
A. Sharing ideas about animal protection.
B. Discussing something about adopting an animal.
C. Talking about the situation of endangered animals.
9. What animal does the woman want to adopt most
A. A tiger. B. A panda. C. An elephant.
10. What will the woman get if she adopts an animal
A. A soft toy. B. A wildlife magazine. C. A picture of the animal.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. What is the man’s problem
A. He needs to borrow a laptop
B. His laptop doesn’t work properly.
C. He struggles to choose laptop brands.
12. Why does the woman recommend Electro-Land
A. Her friend works there. B. The prices are lower there. C. She bought her laptop there.
13. What will the man do next
A. Go to a store. B. Arrange another repair. C. Do some research.
听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. Which city does the man want to go to
A. Toronto. B. New York. C. London.
15. How does the woman suggest the man get to his final destination
A. By taxi. B. By subway. C. By airport shuttle.
16. How much time will the man have to collect his luggage
A. Less than an hour. B. About one and a half hours. C. At least two hours.
17. Where does the conversation probably take place
A At a university. B. At a ticket office. C. On the telephone.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
18. What happened to the men who robbed the bank
A. They got into a car accident.
B. They were interviewed.
C. They went to prison.
19. Why did the crash happen
A. The driver was busy texting.
B. The driver couldn’t see very clearly.
C. The driver didn’t know the road condition.
20. What will the Richards family talk about
A. Their dog Bodi.
B. Funny things about their child.
C. The danger of texting while driving.
第二部分:阅读 (共两节,满分50分)
第一节:(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Bring It On:The Musical
Bitingly relevant and inspired by the hit film of the same name, Bring It On takes audiences on a high-flying journey that is filled with the complexities of friendship, forgiveness and self-definition.
Uniting some of the freshest and funniest creative minds on Broadway, Bring It On features an original story by Tony Award winner Jeff Whitty, music and lyrics by Tony Award-winning composer Lin-Manuel Miranda, and music supervision by Tony and Grammy Award winner Alex Lacamoire. The production is directed and staged by Tony Award winner Andy Blankenbuehler. It was proposed as a candidate for the Tony Award for Best Musical.
Campbell, the main character, is a cheer-leading star at Truman High School and her senior year should prove the most joyful — she’s been named captain of the team! However,an unexpected redistricting has forced her to spend her final year of high school at the neighboring Jackson High School. Despite challenges, Campbell befriends the school’s dance crew. Together with their headstrong and hardworking leader, Danielle, they form a powerful team for the ultimate competition — the National Championships.
The show’s name alone will fill the seats, and audience’s word of mouth will pack the house. With a colorful variety of characters and an exciting fresh sound, Bring It On is sure to be everything that you hoped for.
21. Who wrote the story that Bring It On is based on
A. Lin-Manuel Miranda. B. Jeff Whitty
C. Andy Blankenbuehler. D. Alex Lacamoire.
22. What can we learn about The Musical Bring It On
A. Campbell met great difficulties at first in her new school.
B. It won the Tony Award for Best Musical for its creativity.
C. Campbell changed her school to be the captain of the team.
D. It was adapted from a movie focusing on a complex journey.
23. What is the text
A. A short story. B. An introduction to a theater.
C. A film review. D. An advertisement of a play.
B
18 years ago, a 14-year-old boy from Kasungu district in Malawi was forced to drop out of school for lack of fees. At the same time, a severe famine was destroying his village, claiming people’s lives and leaving desperation in its wake.
This was a situation to break the strongest of minds but William Kamkwamba did not give up. Young as he was, he knew that education was where his future lay. He found hope in the library and feasted on the knowledge that he harvested from its books. It was there that he came across a science textbook entitled Using Energy. He learned that he could generate electricity using wind. The youngster realized that, if mastered, this power could help his village in exceptional ways.
Armed with determination and an iron will, the teenager set out to build a windmill out of random materials from a scrapyard (垃圾场). Though his outside world was collapsing to dust, the youngster did not hesitate about his purpose. He defended himself from all doubt and criticism. He worked tirelessly until his dream of bringing electricity to his village became reality. Soon, he was caught in the center of media attention that took him to new places that he would never have stepped on without his invention.
In his village, the dust has not settled yet and the winds of change continue to blow across the land. Windmills pump water to irrigate crops, sweeping away another period of hunger. William’s former primary school boasts new and stronger buildings, thanks to the help of well-wishers and the villagers’ united efforts.
What seemed like a hopeless situation has been turned into an inspirational story that motivates each and every one of us, persuading us that no misfortune is set in stone. William refused to be a school drop-out forever. He sought solutions for his problems and continued fighting even when the going got tough. He was able to rise above poverty to become a graduate from one of America’s best universities, Dartmouth College.
24. What inspired William to bring electricity to his village
A His realization of the impact of electricity. B. His awareness of the role of education.
C. The science textbook entitled Using Energy. D. The severe famine destroying his village.
25. What can we learn from paragraph 3
A. All people didn’t support William’s dream at first.
B. The public had little interest in William’s invention.
C. The invention enabled William to make a big fortune.
D. The windmill is energy-efficient and environmentally friendly.
26. What does the underlined words “set in stone”in the last paragraph mean
A. Visible. B. Avoidable. C. Unchangeable. D. Unpredictable.
27. What message does the author want to convey in this story
A. Knowledge feasts mind and education promises wealth.
B. Necessity inspires invention and hardship makes heroes.
C Criticism promotes success and doubt facilitates creation.
D. Adversity motivates inspiration and support pushes solutions.
C
Lord Norman Foster, renowned as one of the world’s foremost architects, has devoted decades to redefining the concept of tall buildings. “What we’ve done is create a sense of identify drawn from real needs,” Foster said. “It’s not a fashionable idea, but generated from the realities we were in.” His masterpiece includes iconic structures such as the HSBC building in Hong Kong. Now, he’s set his sights on Qatar.
Currently nearing completion and set to reach a height of 301 meters, Foster’s Lusail Towers are ready to claim the title of Qatar’s tallest buildings. Lusail Towers are intended to serve as a center for Qatar’s financial institutions, with four distinctive blocks, two standing at 70 stories and two at 50 stories.
But the construction itself wasn’t all plain sailing. To address the unique challenges presented by Qatar’s hot climate, Foster’s team had to depart from the materials commonly used in skyscrapers in cooler countries — part of what Foster called a decades-long quest to “reinvent the tall building.” The design combines advanced shading with ventilation (通风), while the towers’ surfaces are coated with “marine-grade”aluminum (铝) that wraps around the buildings, protecting the glass from strong sunlight while maintaining the views and still letting in natural light. Central to the project are special shading fins (鳍), which not only optimize views and natural lighting for occupants but reduce solar radiation by 70% compared to traditional all-glass towers.
While the towers are ready to become a recognizable landmark for Lusail, Foster believes that a city’s skyline reflects what lies beneath the surface. It was crucial to integrate the towers into a “low-scale master plan.” They are strategically positioned on top of a subway line and at the end of a commercial avenue linking the waterfront (滨水区) to the nearby football stadium. According to Foster, the ground features of the plaza will play a significant role in the objective of transforming the area into a lively public space for the future.
28. According to Foster’s concept, what should tall buildings be like
A. Renowned. B. Identical.
C. Fashionable D. Practical.
29. What can we learn about the Lusail Towers
A. They will function as a global financial center. B. They are expected to be Qartar’s tallest building.
C. They are Foster’s most renowned iconic masterpiece. D. They have four blocks with the same style and height.
30. What was the solution to the challenges caused by Qatar’s hot climate
A. Coating the tower with an unconventional material.
B. Reducing the views and natural lighting with shading fins.
C. Replacing the glass with “marine-grade” aluminum.
D. Protecting the glass from natural light and solar radiation.
31. What’s the goal of “low-scale master plan”
A. To link the waterfront to the football stadium. B. To create a remarkable plaza for the citizens.
C. To offer a dynamic public space for the future. D. To connect a subway and a commercial avenue.
D
An ancient, interdependent relationship that contributes to food systems and ecosystem stability across the globe could be changing.
Many flowering plants can self-pollinate (自花传粉), or transfer pollen between their own blossoms for seed generation and reproduction, but most of these plants have relied on pollinators such as butterflies and bees to reproduce. Now — during declines reported in many pollinator populations — a new study on the evolution of one flower species’ mating system has revealed a remarkable change that could worsen the challenges faced by the plants’ insect partners.
The flowers reproductive evolution may be linked to environmental changes such as habitat destruction and rapid ongoing decreases in pollinator biodiversity, according to Samson Acoca-Pidolle, who led the study published December 19 in the journal New Phytologist.
Comparing seeds of wild field pansies (三色堇) collected decades ago in France with the plants’ modern descendants. Acoca-Pidolle and his colleagues discovered that today’s flowers are smaller and produce less nectar (花蜜) as a result of increased self-pollination, which has direct impacts on pollinator behavior.The pansies of the past self-fertilized less and attracted far more pollinators than those of the present, according to the study.
“It seems that it’s only traits (特性) that are involved in plant-pollinator interaction that are evolving, ” said Acoca-Pidolle. The changes could restrict the plants’ ability to adapt to future environmental changes and have implications for “all of floral biodiversity” — potentially decreasing flowering plants’ genetic, species and ecosystem variation.
“This may increase the pollinator decline and cause a negative feedback cycle,” study coauthor Pierre-Olivier Cheptou told CNN.” If plants produce less nectar, there will be less food available to pollinators, which will in turn accelerate the rate at which the animals’ numbers decrease“, he explained.
“The major message is that we are currently seeing the evolutionary breakdown of plant pollinators in the wild,” said Cheptou, an evolutionary ecologist at the French National Centre for Scientific Research and professor at the University of Montpellier.
32. Which of the following may contribute to the flowers’ reproductive evolution
A. Changed behaviour of pollinators. B. Severe pollution to the habitats.
C. Continuing decline in pollinator biodiversity. D. Increased plant-pollinator interaction.
33. Why were pansies in the past larger and produced more nectar
A. They self-pollinated less. B. They had a better mating system.
C. They attracted less pollinators. D. They were fertilized by themselves.
34. What is the result of the changes in the flowers’ reproductive evolution
A. The flowering plants may have more variations.
B. The evolution of wild plant pollinators is collapsing.
C. The numbers of the animals will increase more rapidly.
D. The plants will adapt to the environmental changes better.
35. Which is the best title for the text
A. Pollinator Populations: Declining. B. Flowering Plants: Selfing.
C. Interdependent Relationship: Maintaining. D. Floral Diversity: Increasing.
第二节:(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Things To Remember On Your First Solo Travel Adventure
If you’ve ever thought about just taking a trip yourself instead of waiting for someone to join you, you’re not alone. ____36____ However, do you count yourself among the many who have tried it If you’re planning your own solo trip, here are four important things to keep in mind.
____37____ Since you’re traveling solo, how you choose to explore it is entirely up to you. This is your chance to do whatever you want whenever you want because this time, you’re running the show.
Don’t be afraid to talk to random people. Though there is someone who poses a threat, it’s important to remember that not everyone is out to get you. ____38____That’s because you’re a novelty, a person from another country who is visiting theirs. Therefore, instead of putting on your headphones or instantly seeing them as weirdos, use this spontaneous chat as a chance to meet the locals or get recommendations for things to do during your trip.
It’s okay to have bad days. ____39____ It happens and it’s completely okay to take some time to process whatever it is you’re feeling. Take yourself to a movie or spend the day dong something relaxing like writing in your journal or reading on the beach.
It’s okay to start small. ____40____ Start by doing a staycation in another part of town, spending a few days in a new locale a bus or train ride away. Just do whatever you’re comfortable with and see how it all feels for you.
A. You are the boss of your own adventure.
B. You need to make an unusual travel choice.
C. It’s no secret that solo travel is on the rise.
D. Sometimes things can go incredibly wrong.
E. People like you simply don’t know how to start.
F. Most of the time people are just curious and try to be friendly.
G. Remember, your first solo trip doesn’t have to be to a whole other continent.
第一节:(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One day, hundreds of people were stuck in traffic on the highway in below-freezing temperatures due to a snowstorm. With the conditions making it ____41____ for rescue workers to help, many were trapped overnight with no access to ____42____.
But one stuck driver found a ____43____ spot in the despair. As she was sitting in her car fearing the ____44____, Casey Holihan and her husband, John Noe, ____45____ a bread truck just ahead of them in the jam. Willing to try just about anything, they called the customer service number listed on the back of the truck and left a ____46____ begging for the driver to open the back and ____47____bread to the hungry passengers around them. It was a last-ditch effort, and the couple wasn’t very____48____ about getting a response. But to their____49____ they soon received a phone call from the company’s owner, Chuck Paterakis, with the news that he was _____50_____ the truck’s driver to open up and pass out loaves of bread from his cargo. Overjoyed by the news, Holihan and Noe _____51_____ the truck’s driver to bring much-needed things to the cars around them.
The simple loaves of bread were surely a ray of _____52_____in an impossibly disturbing situation. Holihan herself calls it “one of the _____53_____moments” she’s ever witnessed. This company could have made a(n) _____54_____ from the bread but instead chose to help the people around them. That is just so incredible that someone chose _____55_____over profit, especially in a situation where people were so desperate.
41. A. stressful B. effortless C. practical D. difficult
42. A. water B. necessities C. bread D. blankets
43. A. new B. familiar C. bright D. strange
44. A. least B. best C. most D. worst
45. A. spotted B. realized C. stared D. knew
46. A. number B. message C. note D. clue
47. A. lend B. sell C. distribute D. send
48. A. upset B. optimistic C. excited D. anxious
49. A. relief B. regret C. surprise D. credit
50. A. consulting B. guiding C. begging D. instructing
51. A. kept up with B. teamed up with C. met up with D. put up with
52. A. hope B. truth C. inspiration D. faith
53. A. happiest B. bravest C. kindest D. friendliest
54. A. profit B. difference C. living D. contribution
55. A. welfare B. fame C. award D. humanity
第三部分:语言运用 (共两节,满分30分)
第二节:(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(一个单词)或括号内单词的正确形式。
The Year of the Dragon comes with inspiration for creativity and the power to bring big ideas ____56____life.
Designer Wang Zijian’s Dragon Out of Water, a creative tea infuser (泡茶器),shines on the wall at the exhibition of the winning works of the 2024 Global Zodiac Design Competition at the Beijing Overseas Cultural Exchange Center. ____57____ (it) cute dragon design and special function are bound to appeal to young consumers. “It’s ____58____unique product, and we expect a positive response from young customers,” Wang told Beijing Review.
The item belongs to China Chic, or guochao, also ____59____ (know) as “national wave”,____60____refers to products of all sorts including traditional Chinese cultural elements. These products____61____ (embrace) by the country’s younger generations in recent years. According to a report by Xinhua News Agency, Gen Z____62____ (account) for 74 percent of consumers of China Chic goods in 2022, and the search volume of China Chic products has increased five times over the past decade.
As a young designer, Wang hopes ____63____ (capture) young consumers with his creative interpretation of dragons. “I’ve been____64____(thorough) studying the dragon’s historical connotations (言外之意) and the _____65_____ (psychology) characteristics of Gen Z consumers,” the 34-year-old designer told Beijing Review.
第四部分:写作 (共两节,满分40分)
第一节:(满分15分)
66. 假设你是李华。上个月,你参加了学校开展的“职业初体验”(My First Experience in Career)实 践活动。现校英文报正向全校学生征集相关稿件。请你写一篇短文投稿,内容包括:
1.你体验的一项职业;
2.你的感受。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
My First Experience in Career
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节:满分(25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Anybody have a bandage (绷带) ” a voice echoed down the dorm hallway. That was a common scene frequently happening in our first week at college when we were all experiencing “forgot-this-or-that.” I had forgot to bring snacks for late-night hunger. Some poor girl in the dorm had apparently forgotten bandages. We all felt a little displaced.
Several months before, I sat at my high school graduation party admiring my gifts and battling waves of post-high school emotions. The usual and beloved inspirational books were lying in disorder around my feet, silently announcing the wealth of wisdom they wished to share. A small pile of personal checks lay nearby. Laundry items, desk supplies, sewing things - all well-intentioned and well-received. They would demonstrate their givers’ thoughtfulness over and over during my college career.
But one gift struck me as strange. I frowned when I opened it. A first aid kit Inside it were a small packet of pills pain-killers, creams, ointments (药膏), an insect sprayer (喷雾), a tape, pads of gauze (纱布)and bandages. Who would give that as a gift “You’ll need that once you’re at school,” Mom pointed out. “You won’t have to chase down the campus nurse for every cough. ”I shrugged at this thought.
Not long after, in August, I packed my life into a borrowed truck and slipped the first-aid kit in with my luggage. I barely thought about it once I reached campus, busy unpacking, book-buying, scheduling and meeting new friends.
One day, I was peacefully sitting in my room, absorbed in preparing my studies. The quiet atmosphere was suddenly broken by a sharp scream, “Anybody have a bandage Emily got her arm burnt!” The voice echoed through the dormitory hall, instantly throwing residents into a state of confusion and alarm.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
Paragraph 1:
I remembered my little first-aid kit.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Years later, I received a party invitation from a young friend who was graduating from high school.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。