2024届高三年级5月份大联考
英语试题
本试题卷共8页。全卷满分120分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Over the past year, several films and TV dramas have put their shooting locations into the public spotlight.
Dali in Yunnan Province
With the TV drama Meet Yourself earlier last year, Dali in Yunnan Province emerged as a highly sought-after tourism destination.
During the Spring Festival holiday Yunnan Province received the second most tourists in the nation with a tourism profit of 38.4 billion yuan, ranking top. Among this, Dali received 4.24 million tourists, marking a remarkable 219 percent increase compared to the previous year.
Jiangmen in Guangdong Province
Thanks to the success of the hit show The Knockout, Jiangmen in Guangdong Province became an outstanding tourism destination last year.
Data reveals a remarkable 217 percent month-on-month increase in searches related to tourism in the city in February. Currently, travel bookings witness a substantial 144 percent month-on-month rise.
Taiyuan Ancient County in Shanxi Province
Full River Red has set Taiyuan Ancient County in Shanxi on fire with excitement.
From Jan. 21 to 31, the county witnessed over 400,000 tourists, a significant rise compared to the about 180,000 visitors during the previous Spring Festival holiday. Notably, one-third of these tourists were from outside Shanxi Province.
Ningbo Museum in Zhejiang Province
With the broadcast of the TV drama Three-Body Problem, Ningbo Museum has gained significant attention.
Visitor numbers rose to 50,000 during the Spring Festival, marking a remarkable 220 percent year-on-year increase. Even after the festival, there were 2,000 to 3,000 visitors daily consistently.
1. What was the impact of Meet Yourself
A. It contributed to the tourism profits. B. It helped Dali earn 38.4 billion yuan.
C It made Yunnan a tourism destination. D. It ranked Dali a top tourism destination.
2. Which place has a promising reservation at present
A. Dali. B. Jiangmen.
C. Taiyuan Ancient County. D. Ningbo Museum.
3. How many people visited Ningbo Museum during the last Spring Festival
A. About 23,000. B. Over 400,000. C. Nearly 50,000. D. 2,000 to 3,000.
B
About eight years ago, Li Jinglong and Guan Dian visited the Palace Museum in Beijing. The cloisonne (景泰蓝瓷器) objects on display attracted them in particular. They spent hours looking at those beautiful objects. They just couldn’t take their eyes off them.
Born and raised in Beijing, 35-year-old Li is no stranger to cloisonne, since there were a pair of cloisonne vases in his grandparents’ home. His wife, 34-year-old Guan, who learned to paint as a child and later became a designer after graduating from the Beijing Institute of Fashion Technology, is also familiar with cloisonne, as it appears in her art books. As a result of their visit, the couple made the daring decision to open a workshop.
“We learned cloisonne after seeing the pieces displayed in the Palace Museum. We wanted to turn our hobby into a career, so that people could enjoy and learn to make the craft themselves,” said Li, who worked in a finance company before quitting his job to launch Handcraft Addicted, a DIY workshop where participants can make cloisonne. Since 2018, they have opened three workshops in Beijing. They are happy to give people a glimpse of the traditional techniques of cloisonne as part of a DIY experience.
Instead of focusing on making traditional cloisonne objects , such as plates and vases, the workshop allows participants to create the designs they want on surface of glass, resin (树脂) or wood. Although the process has been simplified, it is still not easy for people trying cloisonne for the first time to succeed. Participants spend months making one piece, which they take home or give friends as presents. It’s a luxury for people to spend time alone and fully focus on one thing nowadays because of the fast pace of life. Participants come to the workshop not only to create art, but also to take a break from their busy lives.
4. What can we learn about the couple
A. They both grew up in Beijing. B. They both majored in cloisonne art.
C They both quit their previous jobs. D. They are both familiar with cloisonne.
5. What inspired the couple to open Handcraft Addicted
A. Their grandparents’ cloisonne vases. B. Their hobby in handcraft techniques.
C Cloisonne objects in Guan’s art books. D. Cloisonne on exhibition in the Palace Museum.
6. In Handcraft Addicted, ______.
A. the first attempt is often simple
B. participants relax themselves while creating art
C. the couple make cloisonne objects by themselves
D. it is a luxury to make traditional cloisonne objects
7. Which of the following can best describe the couple
A. Modest. B. Generous. C. Creative. D. Outgoing.
C
The birth of a male white-tailed eagle signals the success of the Roy Dennis Wildlife Foundation (RDWF) and Forestry England project to return these iconic birds to their original widespread locations along the southern coast of England. The last time a white-tailed eagle chick grew in England, Mozart was working on his opera Idomeneo in Germany
For two centuries these amazing birds were missing from most of the UK, having been wiped out by human persecution by the early 20th century.
In 2020, the parents of the landmark bird were translocated from the Outer Hebrides and north-west Sutherland in Scotland to the Isle of Wight. This is an area with plentiful food to sustain them. It is also a location from which the birds could spread out to cliffs, lakes and forests.
Female G405 and male G471 were two of 25 eagles (16 are still alive) released by the RDWF and Forestry England as part of the ongoing project. And they are one of three pairs to have now established breeding territories in the south of England.
The chick hatched earlier this summer at a nest on private land, the exact location of which is being kept a secret to ensure the welfare of the young bird.
“This is a very special moment for everyone who has worked on, supported and followed this ground-breaking project,” Roy Dennis says, founder of the RDWF. “Restoring a breeding population in southern England, where the species was once widespread, has been our ultimate goal. Seeing the first pair reach this stage is truly incredible.”
The young white-tailed eagle has now been ringed and fitted with a satellite tag (标签) so that its progress can be tracked. A further release of young white-tailed eagles is planned for late summer from the project team’s base on the Isle of Wight.
8. What is the author’s purpose in mentioning Mozart in paragraph 1
A. To admire the musician’s great works.
B. To celebrate the birth of the white-tailed eagle.
C To compare the situations of England and Germany.
D. To emphasize white-tailed eagles’ centuries-long absence.
9. Which word can replace the underlined word “persecution” in paragraph 2
A. Hunt. B. Exploration. C. Disturbance. D. Training.
10. Why is the accurate position of the chick kept secret
A. For privacy. B. For safety. C. For territory. D. For support.
11. Which may be a suitable title for the text
A. A Splendid Bird B. A Successful Wildlife Project
C. Milestone for White-tailed Eagles D. Restoring a Breeding Population
D
In recent news, it has been reported that Hollywood executives have decided to cancel an $800 million investment in a new studio. This decision comes after the emergence of a groundbreaking technology called Sora, which has sent shockwaves throughout the film industry.
Sora, developed by OpenAI, has quickly become a focal point of discussion within Hollywood. Unlike previous AI video generators, Sora has the ability to generate one-minute-long videos based on textual prompts (提示) while maintaining visual quality and consistency. It can switch between shots, adjust compositions and accurately combine video content with relevant background themes, resulting in incredibly realistic and virtual videos.
The introduction of Sora is just the beginning of a shocking shift in the film industry. Its ability to generate high-quality videos based on textual prompts raises questions about the future of traditional movie-making processes. The potential to replace certain job roles and disturb the livelihoods of some individuals is just a small part of the overall impact.
Looking ahead, the innovation of productivity tools and the potential for smaller teams to create Hollywood-level movies at a lower cost may completely transform the way films are produced. This shift could bring about new production methods, viewing experiences, and even business models within the film and entertainment industry.
This breakthrough technology has raised concerns within the film industry, as it has the potential to disturb the traditional movie production process and cause certain job roles’ losses. However, this technology also presents opportunities for innovation and cost-effective production methods. The film industry is on the edge of a transformative era, and only time will tell how Sora and similar technologies will shape its future. It likely won’t be long before audiences get to see film productions made with Sora. It can be stated with certainty that the film industry has entered a new era of rapid development in AI technology.
12. What is paragraph 2 mainly about
A. The impact of Sora. B. The concern of Sora.
C. The potential of Sora. D. The advantage of Sora.
13. What will be challenged by Sora in the film industry
A. Textual creation. B. Individual investment.
C. Relevant job chances. D. Video content development.
14. In what aspects does Sora influence the film industry
A. Culture and business models. B. Film production cost and methods.
C. Function and viewing experiences. D. Innovation and background themes.
15. What is the author’s attitude towards Sora
A. Objective. B. Dismissive. C. Unclear. D. Doubtful.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Wellness for Younger Tastes
Wellness, or yangsheng in Mandarin, is no longer a term exclusive to the middle-aged and elderly. Faced with intense competition in education and their careers, those born in the 1990s and 2000s have already started a journey to safeguard their health. As the pursuit of wellness becomes an essential pastime for many young people, a trend known as “New Chinese-style Wellness” has taken over social media platforms. ___16___. During a busy work day, they enjoy herbal teas brewed (煮) in wellness pots, enhancing their well-being while tapping away at their keyboards.
___17___, advocating for the consumption of fresh, natural ingredients, balanced meals and exercising moderation in the consumption of oil y and peppery foods, essentially maintaining a light and nutritious diet. Additionally, it promotes mental well-being by incorporating traditional Chinese medicine (TCM) theories to regulate emotions and achieve a balanced development of physical and mental health. ___18___, and as long as this demand continues to exist, the interest in related TCM practices will continue to grow.
Given the long hours facing a computer for work, young people often experience muscle discomfort in their shoulders and neck. Besides using a meridian massage (按摩) device, they may also get regular professional massages at hospitals to ease these issues. ___19___, such as tai chi, to strengthen the body and achieve the goal of well ness and fitness.
___20___, which is behind their exploration of new wellness practices. According to the China Good Life Survey released by CCTV Finance, in 2023, health-related consumption ranked third with 31.04 percent in the list of consumption intentions among young people aged 18 to 35.
A. Many young people are riding the trend
B. Furthermore, it advocates for light exercise
C. There is a reflection of young people’s consumption trends
D. Having a balanced and healthy diet has always been important
E. “New Chinese-style Wellness” emphasizes the idea of dietary therapy
F. Modern young people have a different lifestyle from the older generation
G. The demand for health and wellness among modern individuals is significant
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Tobias, a 35-year-old Belgian musician, has become popular on social media for his excellent grasp of the Shanghai dialect. He has been sharing his everyday experiences, which he ___21___ in Shanghai dialect, on video-sharing and lifestyle ___22___ Douyin and Xiaohongshu, winning thousands of followers and millions of ___23___
In the videos, he speaks. ___24___ Shanghai dialect, which many non-locals believe is as difficult to learn and ___25___ as a foreign language. He talks about walking on the city’s streets, enjoying the food and music, and ___26___ his daily life in the city. Tobias started shooting and ___27___ these short videos for his own practice purposes. He didn’t expect so many people would be watching them, following him and sending him ___28___ and encouragement.
Tobias did not bury his nose in textbooks or ___29___ intensive study to learn Shanghainese. He said his learning _____30_____ involved getting immersed (沉浸) in a language environment, having a positive attitude, and speaking _____31_____ “without being afraid to make mistakes” He was not thinking too much when he started learning the Shanghai dialect — it was just for _____32_____.
Tobias said he did not expect he would _____33_____ the promotion of the Shanghai dialect, but it would be an _____34_____ and pleasure if his posts encouraged his followers to learn and pass on the dialect. “I believe a dialect is the heart of a local _____35_____” said the musician.
21. A. acts B. delivers C. competes D. votes
22. A. approaches B. habits C. platforms D. communities
23. A. likes B. dollars C. medals D. chances
24. A. ancient B. sweet C. modern D. fluent
25. A. understand B. write C. create D. practise
26. A. advancing B. searching C. recording D. observing
27. A. testing B. reviewing C. selling D. posting
28. A. notes B. comments C. reports D. replies
29. A. interrupt B. assess C. conduct D. appreciate
30. A. materials B. methods C. objectives D. resources
31. A. secretly B. slowly C. happily D. bravely
32. A. fun B. work C. fame D. show
33. A. stick to B. contribute to C. focus on D. rely on
34. A. advantage B. opportunity C. honor D. option
35. A. authority B. history C. custom D. culture
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In traditional Chinese culture, the dragon has long been regarded as a symbol of good luck, power and mystery. Among the rich relics of Chinese history, the dragon totems (图腾) in the Forbidden City are ___36___(undoubted) a charming presence.
The Forbidden City, a splendid architectural complex ___37___(know) as the “treasure of China”, was once the royal palace of the Ming and Qing dynasties, and it stands as the world’s ___38___(large) and most complete. existing ancient wooden structure architectural complex. ___39___ one of the most important cultural totems in China, the dragon has always been a symbol of good fortune. In the Forbidden City, the dragons, whether ___40___(fly) in the sky, leaping between beams (房梁), or hidden ___41___ the details, all tell ancient stories.
In each corner of the Forbidden City, lifelike dragons in various shapes can ___42___(see), both showcasing delicate craftsmanship ___43___ carrying deep historical and cultural significance.
Aceording to photographer Gu Caihua, those dragons on the ___44___(roof) seem to be guarding the ancient palaces, while those dragons on beams appear to be telling the change of history. Not only ___45___(be) these dragons decorations, but they also carry the essence of Chinese.
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是李华,外教Glen准备将学生分组分任务完成小组作业,你分到的任务是制作PPT,你认为自己不适合这个任务。请你给外教写一封邮件,内容包括;
1.说明理由;
2.提出希望承担的任务。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Glen,
I’m Li Hua from Class 3.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It took a day’s drive, but distance was beside the point. I always enjoyed long journeys in my father’s car with my family. However, things went different that time. We were moving to a new town, not for any tourist destination, but to settle down, for my father had a new job there. My mother, sitting on the passenger seat in the front, was talking with my father. She looked excited for the coming new life. But I was down, feeling nervous about starting a new school life. Entering a new school meant adapting to a completely different environment and meeting new classmates and teachers, which I was not good at.
On my first day at the new school, I felt lost and out of place. The students already knew each other well, and they chatted happily during breaks. I missed my old friends terribly and wished I could go back to my old school. Feeling lonely. I often spent time alone during breaks and after classes, reading books in the library or drawing pictures in the art room. I missed the good days I had with my old friends and longed for that sense of belonging.
As the days went by, I still found it hard to fit in. I was shy and found it difficult to strike up conversations with my classmates. Some of the kids in my class noticed my discomfort and tried to be friendly, but I couldn’t shake off the feeling of being an outsider. I only had words with my desk mate, Alex, when necessary. Things took a turn for the worse when I knocked off Alex’s water bottle by accident, although I picked up the bottle immediately and apologized to him. He got mad at me and seemed not to forgive me. Soon I found we were avoiding each other.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.
However, I was assigned to pair up with Alex to design a poster.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Alex proudly introduced that the fantastic picture was drawn by me.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2024届高三年级5月份大联考
英语试题
本试题卷共8页。全卷满分120分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Over the past year, several films and TV dramas have put their shooting locations into the public spotlight.
Dali in Yunnan Province
With the TV drama Meet Yourself earlier last year, Dali in Yunnan Province emerged as a highly sought-after tourism destination.
During the Spring Festival holiday, Yunnan Province received the second most tourists in the nation with a tourism profit of 38.4 billion yuan, ranking top. Among this, Dali received 4.24 million tourists, marking a remarkable 219 percent increase compared to the previous year.
Jiangmen in Guangdong Province
Thanks to the success of the hit show The Knockout, Jiangmen in Guangdong Province became an outstanding tourism destination last year.
Data reveals a remarkable 217 percent month-on-month increase in searches related to tourism in the city in February. Currently, travel bookings witness a substantial 144 percent month-on-month rise.
Taiyuan Ancient County in Shanxi Province
Full River Red has set Taiyuan Ancient County in Shanxi on fire with excitement.
From Jan. 21 to 31, the county witnessed over 400,000 tourists, a significant rise compared to the about 180,000 visitors during the previous Spring Festival holiday. Notably, one-third of these tourists were from outside Shanxi Province.
Ningbo Museum in Zhejiang Province
With the broadcast of the TV drama Three-Body Problem, Ningbo Museum has gained significant attention.
Visitor numbers rose to 50,000 during the Spring Festival, marking a remarkable 220 percent year-on-year increase. Even after the festival, there were 2,000 to 3,000 visitors daily consistently.
1. What was the impact of Meet Yourself
A. It contributed to the tourism profits. B. It helped Dali earn 38.4 billion yuan.
C. It made Yunnan a tourism destination. D. It ranked Dali a top tourism destination.
2. Which place has a promising reservation at present
A. Dali. B. Jiangmen.
C. Taiyuan Ancient County. D. Ningbo Museum.
3. How many people visited Ningbo Museum during the last Spring Festival
A. About 23,000. B. Over 400,000. C. Nearly 50,000. D. 2,000 to 3,000.
【答案】1. A 2. B 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了在过去的一年里,四个地方因为作为电影和电视剧的拍摄地点成为了公众的焦点并带动了当地旅游业的发展。
【1题详解】
细节理解题。根据Dali in Yunnan Province 部分第二段“During the Spring Festival holiday, Yunnan Province received the second most tourists in the nation with a tourism profit of 38.4 billion yuan, ranking top. Among this, Dali received 4.24 million tourists, marking a remarkable 219 percent increase compared to the previous year.(春节期间,云南省以384亿元的旅游利润位居全国第二位。其中,大理接待了424万名游客,与去年相比增长了219%)”可知,电视剧《去有风的地方》为创造旅游业利润做出了贡献。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Jiangmen in Guangdong Province部分第二段中“Currently, travel bookings witness a substantial 144 percent month-on-month rise.(目前,旅游预订量环比增长了144%)”可知,江门市预订量很多。故选B。
【3题详解】
推理判断题。根据Ningbo Museum in Zhejiang Province部分第二段“Visitor numbers rose to 50,000 during the Spring Festival, marking a remarkable 220 percent year-on-year increase. Even after the festival, there were 2,000 to 3,000 visitors daily consistently.(春节期间,游客人数增至5万人,同比增长220%。即使在节日结束后,每天也有2000至3000名游客)”可推知,去年春节大概有23000人去了宁波博物馆游玩。故选A。
B
About eight years ago, Li Jinglong and Guan Dian visited the Palace Museum in Beijing. The cloisonne (景泰蓝瓷器) objects on display attracted them in particular. They spent hours looking at those beautiful objects. They just couldn’t take their eyes off them.
Born and raised in Beijing, 35-year-old Li is no stranger to cloisonne, since there were a pair of cloisonne vases in his grandparents’ home. His wife, 34-year-old Guan, who learned to paint as a child and later became a designer after graduating from the Beijing Institute of Fashion Technology, is also familiar with cloisonne, as it appears in her art books. As a result of their visit, the couple made the daring decision to open a workshop.
“We learned cloisonne after seeing the pieces displayed in the Palace Museum. We wanted to turn our hobby into a career, so that people could enjoy and learn to make the craft themselves,” said Li, who worked in a finance company before quitting his job to launch Handcraft Addicted, a DIY workshop where participants can make cloisonne. Since 2018, they have opened three workshops in Beijing. They are happy to give people a glimpse of the traditional techniques of cloisonne as part of a DIY experience.
Instead of focusing on making traditional cloisonne objects , such as plates and vases, the workshop allows participants to create the designs they want on surface of glass, resin (树脂) or wood. Although the process has been simplified, it is still not easy for people trying cloisonne for the first time to succeed. Participants spend months making one piece, which they take home or give friends as presents. It’s a luxury for people to spend time alone and fully focus on one thing nowadays because of the fast pace of life. Participants come to the workshop not only to create art, but also to take a break from their busy lives.
4. What can we learn about the couple
A. They both grew up in Beijing. B. They both majored in cloisonne art.
C. They both quit their previous jobs. D. They are both familiar with cloisonne.
5. What inspired the couple to open Handcraft Addicted
A. Their grandparents’ cloisonne vases. B. Their hobby in handcraft techniques.
C. Cloisonne objects in Guan’s art books. D. Cloisonne on exhibition in the Palace Museum.
6. In Handcraft Addicted, ______.
A. the first attempt is often simple
B. participants relax themselves while creating art
C. the couple make cloisonne objects by themselves
D. it is a luxury to make traditional cloisonne objects
7. Which of the following can best describe the couple
A. Modest. B. Generous. C. Creative. D. Outgoing.
【答案】4. D 5. D 6. B 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一对夫妇因为对景泰蓝瓷器的热爱,决定开设一个DIY工作坊,让更多的人了解并亲手制作景泰蓝瓷器的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Born and raised in Beijing, 35-year-old Li is no stranger to cloisonne, since there were a pair of cloisonne vases in his grandparents’ home. His wife, 34-year-old Guan, who learned to paint as a child and later became a designer after graduating from the Beijing Institute of Fashion Technology, is also familiar with cloisonne, as it appears in her art books.”(在北京出生和长大的35岁的李京龙对景泰蓝并不陌生,因为他的祖父母家里有一对景泰蓝花瓶。他的妻子,34岁的关点,从小学画,后来从北京服装学院毕业后成为了设计师,她也熟悉景泰蓝,因为它出现在她的艺术书籍中。)可知,他们都熟悉景泰蓝。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据文章第三段“We learned cloisonne after seeing the pieces displayed in the Palace Museum. We wanted to turn our hobby into a career, so that people could enjoy and learn to make the craft themselves,”(我们在看到故宫博物院展出的景泰蓝作品后学习了景泰蓝。我们想把我们的爱好变成职业,这样人们就可以享受并学习自己制作这种工艺品。)可知,他们是在故宫博物院看到景泰蓝后,决定开设工作坊的。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“Participants come to the workshop not only to create art, but also to take a break from their busy lives.”(参与者来到工作坊不仅是为了创造艺术,也是为了从繁忙的生活中抽出时间来放松。)可知,参与者在创造艺术的同时也在放松自己。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据文章第二段“As a result of their visit, the couple made the daring decision to open a workshop.”(由于他们的访问,这对夫妇做了一个大胆的决定,开一个工作坊。)根据第三段“We wanted to turn our hobby into a career, so that people could enjoy and learn to make the craft themselves.”(我们想把我们的爱好变成一种职业,这样人们就可以享受并学习自己制作工艺品。)可知,这对夫妇因为对景泰蓝的热爱,不仅自己学习制作,还开设工作坊,让更多的人了解并亲手制作景泰蓝,由此可知,他们是有创造力的。故选C。
C
The birth of a male white-tailed eagle signals the success of the Roy Dennis Wildlife Foundation (RDWF) and Forestry England project to return these iconic birds to their original widespread locations along the southern coast of England. The last time a white-tailed eagle chick grew in England, Mozart was working on his opera Idomeneo in Germany
For two centuries these amazing birds were missing from most of the UK, having been wiped out by human persecution by the early 20th century.
In 2020, the parents of the landmark bird were translocated from the Outer Hebrides and north-west Sutherland in Scotland to the Isle of Wight. This is an area with plentiful food to sustain them. It is also a location from which the birds could spread out to cliffs, lakes and forests.
Female G405 and male G471 were two of 25 eagles (16 are still alive) released by the RDWF and Forestry England as part of the ongoing project. And they are one of three pairs to have now established breeding territories in the south of England.
The chick hatched earlier this summer at a nest on private land, the exact location of which is being kept a secret to ensure the welfare of the young bird.
“This is a very special moment for everyone who has worked on, supported and followed this ground-breaking project,” Roy Dennis says, founder of the RDWF. “Restoring a breeding population in southern England, where the species was once widespread, has been our ultimate goal. Seeing the first pair reach this stage is truly incredible.”
The young white-tailed eagle has now been ringed and fitted with a satellite tag (标签) so that its progress can be tracked. A further release of young white-tailed eagles is planned for late summer from the project team’s base on the Isle of Wight.
8. What is the author’s purpose in mentioning Mozart in paragraph 1
A. To admire the musician’s great works.
B. To celebrate the birth of the white-tailed eagle.
C. To compare the situations of England and Germany.
D. To emphasize white-tailed eagles’ centuries-long absence.
9. Which word can replace the underlined word “persecution” in paragraph 2
A. Hunt. B. Exploration. C. Disturbance. D. Training.
10. Why is the accurate position of the chick kept secret
A. For privacy. B. For safety. C. For territory. D. For support.
11. Which may be a suitable title for the text
A. A Splendid Bird B. A Successful Wildlife Project
C. Milestone for White-tailed Eagles D. Restoring a Breeding Population
【答案】8. D 9. A 10. B 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了一只雄性白尾鹰的出生是恢复英国白尾鹰繁殖的里程碑。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段“The last time a white-tailed eagle chick grew in England, Mozart was working on his opera Idomeneo in Germany.(上一次白尾鹰雏鸟在英国长大时,莫扎特正在德国创作他的歌剧Idomeneo)”可推知,作者在第一段中提到Mozart是为了强调白尾鹰几个世纪之久的缺席。故选D。
【9题详解】
词义猜测题。根据第二段“... were missing from most of the UK, having been wiped out by human(……在英国大部分地区都消失了,因人类的……而灭绝)”可推知,此处指这种鸟类因人类的猎杀而消失,画线词与A 项意思相近。故选A。
【10题详解】
细节理解题。根据第五段“The chick hatched earlier this summer at a nest on private land, the exact location of which is being kept a secret to ensure the welfare of the young bird.(今年夏天早些时候,这只雏鸟在私人土地上的一个鸟巢里孵化出来,为了确保雏鸟的健康,鸟巢的确切位置一直保密)”可知,将雏鹰的准确位置保密是为了确保其安全。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“The birth of a male white-tailed eagle signals the success of the Roy Dennis Wildlife Foundation (RDWF) and Forestry England project to return these iconic birds to their original widespread locations along the southern coast of England.(一只雄性白尾鹰的诞生标志着罗伊丹尼斯野生动物基金会(RDWF)和英格兰林业项目的成功,该项目将这些标志性的鸟类送回了它们原来在英格兰南部海岸的广泛分布的地方)”以及第六段“This is a very special moment(这是一个非常特殊的时刻)”可知,文章主要介绍了一只雄性白尾鹰的出生是恢复英国白尾鹰繁殖的里程碑。C项“白尾鹰的里程碑”最适合作文章标题。故选C。
D
In recent news, it has been reported that Hollywood executives have decided to cancel an $800 million investment in a new studio. This decision comes after the emergence of a groundbreaking technology called Sora, which has sent shockwaves throughout the film industry.
Sora, developed by OpenAI, has quickly become a focal point of discussion within Hollywood. Unlike previous AI video generators, Sora has the ability to generate one-minute-long videos based on textual prompts (提示) while maintaining visual quality and consistency. It can switch between shots, adjust compositions and accurately combine video content with relevant background themes, resulting in incredibly realistic and virtual videos.
The introduction of Sora is just the beginning of a shocking shift in the film industry. Its ability to generate high-quality videos based on textual prompts raises questions about the future of traditional movie-making processes. The potential to replace certain job roles and disturb the livelihoods of some individuals is just a small part of the overall impact.
Looking ahead, the innovation of productivity tools and the potential for smaller teams to create Hollywood-level movies at a lower cost may completely transform the way films are produced. This shift could bring about new production methods, viewing experiences, and even business models within the film and entertainment industry.
This breakthrough technology has raised concerns within the film industry, as it has the potential to disturb the traditional movie production process and cause certain job roles’ losses. However, this technology also presents opportunities for innovation and cost-effective production methods. The film industry is on the edge of a transformative era, and only time will tell how Sora and similar technologies will shape its future. It likely won’t be long before audiences get to see film productions made with Sora. It can be stated with certainty that the film industry has entered a new era of rapid development in AI technology.
12. What is paragraph 2 mainly about
A. The impact of Sora. B. The concern of Sora.
C. The potential of Sora. D. The advantage of Sora.
13. What will be challenged by Sora in the film industry
A. Textual creation. B. Individual investment.
C. Relevant job chances. D. Video content development.
14. In what aspects does Sora influence the film industry
A. Culture and business models. B. Film production cost and methods.
C. Function and viewing experiences. D. Innovation and background themes.
15 What is the author’s attitude towards Sora
A. Objective. B. Dismissive. C. Unclear. D. Doubtful.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了Sora给好莱坞影视业带来的冲击及其前景。
【12题详解】
主旨大意题。根据第二段“Sora, developed by OpenAI, has quickly become a focal point of discussion within Hollywood. Unlike previous AI video generators, Sora has the ability to generate one-minute-long videos based on textual prompts (提示) while maintaining visual quality and consistency. It can switch between shots, adjust compositions and accurately combine video content with relevant background themes, resulting in incredibly realistic and virtual videos.(由OpenAI开发的Sora迅速成为好莱坞内部讨论的焦点。与之前的人工智能视频生成器不同,Sora能够根据文本提示生成一分钟长的视频,同时保持视觉质量和一致性。它可以在镜头之间切换,调整构图,并准确地将视频内容与相关背景主题相结合,从而产生令人难以置信的逼真和虚拟视频)”可推知,本段主要介绍了Sora的优势。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“The potential to replace certain job roles and disturb the livelihoods of some individuals is just a small part of the overall impact.(取代某些工作角色和扰乱某些人生计的可能性只是整体影响的一小部分)”以及最后一段“This breakthrough technology has raised concerns within the film industry, as it has the potential to disturb the traditional movie production process and cause certain job roles’ losses.(这项突破性的技术引起了电影行业的关注,因为它有可能扰乱传统的电影制作过程,并导致某些工作岗位的流失)”可知,与电影产业相关的就业机会会受到Sora的威胁。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据第四段“Looking ahead, the innovation of productivity tools and the potential for smaller teams to create Hollywood-level movies at a lower cost may completely transform the way films are produced.(展望未来,生产力工具创新和小团队以更低成本制作好莱坞级电影的潜力可能会彻底改变电影的制作方式)”可知,电影产业的成本和生产方式会受到Sora的影响。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“This breakthrough technology has raised concerns within the film industry, as it has the potential to disturb the traditional movie production process and cause certain job roles’ losses. However, this technology also presents opportunities for innovation and cost-effective production methods. The film industry is on the edge of a transformative era, and only time will tell how Sora and similar technologies will shape its future. It likely won’t be long before audiences get to see film productions made with Sora. It can be stated with certainty that the film industry has entered a new era of rapid development in AI technology.(这项突破性的技术引起了电影行业的关注,因为它有可能扰乱传统的电影制作过程,并导致某些工作岗位的流失。然而,这项技术也为创新和具有成本效益的生产方法提供了机会。电影行业正处于变革时代的边缘,只有时间才能告诉我们Sora和类似的技术将如何塑造它的未来。也许用不了多久,观众就能看到Sora主演的电影了。可以肯定地说,电影行业已经进入了人工智能技术快速发展的新时代)”可知,作者认为Sora给好莱坞影视业带来了很大的冲击,但其前景也很美好。由此可推知,作者对Sora持客观态度。故选A。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Wellness for Younger Tastes
Wellness, or yangsheng in Mandarin, is no longer a term exclusive to the middle-aged and elderly. Faced with intense competition in education and their careers, those born in the 1990s and 2000s have already started a journey to safeguard their health. As the pursuit of wellness becomes an essential pastime for many young people, a trend known as “New Chinese-style Wellness” has taken over social media platforms. ___16___. During a busy work day, they enjoy herbal teas brewed (煮) in wellness pots, enhancing their well-being while tapping away at their keyboards.
___17___, advocating for the consumption of fresh, natural ingredients, balanced meals and exercising moderation in the consumption of oil y and peppery foods, essentially maintaining a light and nutritious diet. Additionally, it promotes mental well-being by incorporating traditional Chinese medicine (TCM) theories to regulate emotions and achieve a balanced development of physical and mental health. ___18___, and as long as this demand continues to exist, the interest in related TCM practices will continue to grow.
Given the long hours facing a computer for work, young people often experience muscle discomfort in their shoulders and neck. Besides using a meridian massage (按摩) device, they may also get regular professional massages at hospitals to ease these issues. ___19___, such as tai chi, to strengthen the body and achieve the goal of well ness and fitness.
___20___, which is behind their exploration of new wellness practices. According to the China Good Life Survey released by CCTV Finance, in 2023, health-related consumption ranked third with 31.04 percent in the list of consumption intentions among young people aged 18 to 35.
A. Many young people are riding the trend
B. Furthermore, it advocates for light exercise
C. There is a reflection of young people’s consumption trends
D. Having a balanced and healthy diet has always been important
E. “New Chinese-style Wellness” emphasizes the idea of dietary therapy
F. Modern young people have a different lifestyle from the older generation
G. The demand for health and wellness among modern individuals is significant
【答案】16. A 17. E 18. G 19. B 20. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍了当代中国年轻人的新中式养生。
【16题详解】
上文“As the pursuit of wellness becomes an essential pastime for many young people, a trend known as ‘New Chinese-style Wellness’ has taken over social media platforms.(随着追求健康成为许多年轻人必不可少的消遣方式,一种被称为‘新中国式健康’的潮流席卷了社交媒体平台)”提到新中式养生作为一种新型养生潮流在社交媒体走红,结合下文“During a busy work day, they enjoy herbal teas brewed (煮) in wellness pots, enhancing their well-being while tapping away at their keyboards.(在繁忙的工作中,他们喜欢在健康壶中冲泡草药茶,一边敲击键盘,一边增强他们的健康)”可知,空处是提到某些人追随新型养生潮流,A项“许多年轻人都在追随这一潮流”符合语境,下文中“they”指代A项中“Many young people”,故选A。
【17题详解】
下文“advocating for the consumption of fresh, natural ingredients, balanced meals and exercising moderation in the consumption of oil y and peppery foods, essentially maintaining a light and nutritious diet(提倡食材新鲜、天然,均衡膳食,适度食用油腻、辛辣食物,本质上是保持清淡营养的饮食)”说明饮食,提到提倡食材新鲜、天然,均衡膳食,适度食用油腻、辛辣食物,本质上是保持清淡营养的饮食,E项“新中式养生强调了饮食疗法的理念”符合语境,故选E。
【18题详解】
下文“and as long as this demand continues to exist, the interest in related TCM practices will continue to grow(只要这种需求继续存在,对相关中医实践的兴趣就会继续增长)”提到只要有需求,中医就会继续存在,空处应是提及“这种需求”,指明具体指代内容,G项“现代人对健康的需求是巨大的”符合语境,与下文是并列关系。故选G。
【19题详解】
下文“such as tai chi, to strengthen the body and achieve the goal of well ness and fitness(如太极拳,以增强身体,达到健康和健身的目的)”列举了太极拳,以增强身体,达到健康和健身的目的,B项“此外,它还提倡轻度运动”符合语境,故选B。
【20题详解】
下文“According to the China Good Life Survey released by CCTV Finance, in 2023, health-related consumption ranked third with 31.04 percent in the list of consumption intentions among young people aged 18 to 35.(央视财经发布的《中国美好生活调查》显示,2023年,在18 - 35岁年轻人的消费意向中,健康类消费以31.04%的比例排名第三)”说到18到35岁年轻人的消费意向中,健康类消费以31.04%的比例排名第三,C项“这反应了年轻人的消费趋势”符合语境,承接上文,引出下文“which is behind their exploration of new wellness practices(这就是他们探索新的健康实践的原因。)”。故选C。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Tobias, a 35-year-old Belgian musician, has become popular on social media for his excellent grasp of the Shanghai dialect. He has been sharing his everyday experiences, which he ___21___ in Shanghai dialect, on video-sharing and lifestyle ___22___ Douyin and Xiaohongshu, winning thousands of followers and millions of ___23___
In the videos, he speaks. ___24___ Shanghai dialect, which many non-locals believe is as difficult to learn and ___25___ as a foreign language. He talks about walking on the city’s streets, enjoying the food and music, and ___26___ his daily life in the city. Tobias started shooting and ___27___ these short videos for his own practice purposes. He didn’t expect so many people would be watching them, following him and sending him ___28___ and encouragement.
Tobias did not bury his nose in textbooks or ___29___ intensive study to learn Shanghainese. He said his learning _____30_____ involved getting immersed (沉浸) in a language environment, having a positive attitude, and speaking _____31_____ “without being afraid to make mistakes” He was not thinking too much when he started learning the Shanghai dialect — it was just for _____32_____.
Tobias said he did not expect he would _____33_____ the promotion of the Shanghai dialect, but it would be an _____34_____ and pleasure if his posts encouraged his followers to learn and pass on the dialect. “I believe a dialect is the heart of a local _____35_____” said the musician.
21. A. acts B. delivers C. competes D. votes
22. A. approaches B. habits C. platforms D. communities
23. A. likes B. dollars C. medals D. chances
24. A. ancient B. sweet C. modern D. fluent
25. A. understand B. write C. create D. practise
26. A. advancing B. searching C. recording D. observing
27. A. testing B. reviewing C. selling D. posting
28. A. notes B. comments C. reports D. replies
29. A. interrupt B. assess C. conduct D. appreciate
30. A. materials B. methods C. objectives D. resources
31. A. secretly B. slowly C. happily D. bravely
32. A. fun B. work C. fame D. show
33. A. stick to B. contribute to C. focus on D. rely on
34. A. advantage B. opportunity C. honor D. option
35. A. authority B. history C. custom D. culture
【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. C 27. D 28. B 29. C 30. B 31. D 32. A 33. B 34. C 35. D
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。短文介绍了35岁的比利时音乐家托拜厄斯因精通上海话而在社交媒体上走红。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:他一直在视频分享和生活方式平台抖音和小红书上用上海话发布自己的日常经历与大家分享,赢得了数千名粉丝和数百万个赞。A. acts行动;举动;B. delivers发表,发布;C. competes竞争;D. votes投票选举。根据下文“on video-sharing and lifestyle ___2___ Douyin and Xiaohongshu”可知,在视频分享和生活方式平台抖音和小红书上用上海话发布自己的日常经历。故选B项。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:他一直在视频分享和生活方式平台抖音和小红书上用上海话分享自己的日常经历,赢得了数千名粉丝和数百万个赞。A. approaches方法;B. habits习惯;C. platforms 平台;D. communities社区。根据下文“Douyin and Xiaohongshu”以及常识可知,抖音和小红书是两个平台。故选C项。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:他一直在视频分享和生活方式平台抖音和小红书上用上海话分享自己的日常经历,赢得了数千名粉丝和数百万个赞。A. likes喜欢,点赞;B. dollars美元;C. medals奖牌;D. chances机会。根据上文“Tobias, a 35-year-old Belgian musician, has become popular on social media for his excellent grasp of the Shanghai dialect. ”可知, Tobias的视频非常受欢迎,赢得许多粉丝以及点赞。故选A项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在视频中,他说着一口流利的上海话,许多外国人认为上海话和外语一样难以学习和理解。A. ancient古代的;B. sweet甜蜜的;C. modern现代的;D. fluent流利的。根据上文“his excellent grasp of the Shanghai dialect.”可知,他说着一口流利的上海话。故选D项。
25题详解】
考查动词词义辨析。句意:在视频中,他说着一口流利的上海话,许多外国人认为上海话和外语一样难以学习和理解。A. understand理解;B. write写;C. create创造; D. practise练习。根据下文“difficult to learn”可知,上海话和外语一样难以学习和理解。故选A项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:他谈到走在城市的街道上,享受美食和音乐,记录他在城市的日常生活。A. advancing进步;B. searching搜寻;C. recording记录;D. observing观察。根据上文“He has been sharing his everyday experiences”以及下文“his daily life in the city”可知,指记录并分享他在这个城市的日常生活。故选C项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:托比亚斯为了自己的练习目的,开始拍摄和发布这些短视频。A. testing测试;B. reviewing仔细研究;C. selling卖;D. posting邮寄,发布。根据上文“which he ___1___ in Shanghai dialect, on video-sharing”可知,此处指拍摄和发布这些短视频。故选D项。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:他没想到会有这么多人关注他们,关注他,给他留言和鼓励。A. notes便条;笔记;B. comments评论;C. reports报道;D. replies恢复。根据上文“winning thousands of followers and millions of ”以及下文“encouragement”可知,许多粉丝在平台给他留言评论,给予鼓励。故选B项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:托比亚斯没有埋头读书,也没有进行认真研究学习上海话。A. interrupt打断;B. assess评估;C. conduct实施,进行;D. appreciate感激。根据下文“intensive study”可知,没有进行认真研究学习上海话。故选C项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:他说,他的学习方法包括沉浸在语言环境中,保持积极的态度,勇敢地说“不怕犯错误”。 A. materials材料;B. methods方法;C. objectives目的,目标;D. resources资源。根据下文“getting immersed (沉浸) in a language environment”可知,此处阐述他学上海话的方法,他的学习方法包括沉浸在语言环境中。故选B项。
【31题详解】
考查副词词义辨析。句意:他说,他的学习方法包括沉浸在语言环境中,保持积极的态度,勇敢地说“不怕犯错误”。A. secretly秘密地;B. slowly慢慢地;C. happily快乐地;D. bravely勇敢地。根据上文“having a positive attitude”以及空后“without being afraid to make mistakes”可知, Tobias勇敢地去说上海话,不怕犯错。故选D项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:当他开始学习上海话时,他并没有想太多,只是为了好玩。A. fun乐趣,好玩;B. work工作;C. fame名声;D. show展示。根据上文“He was not thinking too much”可知,他一开始学习上海话时并没有想太多,只是为了好玩。故选A项。
【33题详解】
考查动词短语辨析。句意:托拜厄斯说,他没有想到自己会为上海话的推广做出贡献,但如果他的帖子能鼓励他的粉丝学习和传承上海话,那将是一种荣幸和快乐。A. stick to坚持;B. contribute to促进,做贡献;C. focus on集中;D. rely on依靠。根据上文“Tobias, a 35-year-old Belgian musician, has become popular on social media for his excellent grasp of the Shanghai dialect.”以及下文“the promotion of the Shanghai dialect, but it would be an ____14___ and pleasure if his posts encouraged his followers to learn and pass on the dialect.”可知,他没有想到自己会为上海话的推广做出贡献。故选B项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:托拜厄斯说,他没有想到自己会为上海话的推广做出贡献,但如果他的帖子能鼓励他的粉丝学习和传承上海话,那将是一种荣幸和快乐。A. advantage优势;B. opportunity机会;C. honor荣誉;D. option选择。根据下文“pleasure”以及“if his posts encouraged his followers to learn and pass on the dialect.”可知,Tobias认为自己如果鼓励粉丝学习和传承上海话,那对他来说将是一种荣幸和快乐。故选C项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我相信方言是地方文化的核心。A. authority专家,权威人士;B. history历史;C. custom习俗;D. culture文化。根据常识可知,方言是文化的一部分。故选D项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In traditional Chinese culture, the dragon has long been regarded as a symbol of good luck, power and mystery. Among the rich relics of Chinese history, the dragon totems (图腾) in the Forbidden City are ___36___(undoubted) a charming presence.
The Forbidden City, a splendid architectural complex ___37___(know) as the “treasure of China”, was once the royal palace of the Ming and Qing dynasties, and it stands as the world’s ___38___(large) and most complete. existing ancient wooden structure architectural complex. ___39___ one of the most important cultural totems in China, the dragon has always been a symbol of good fortune. In the Forbidden City, the dragons, whether ___40___(fly) in the sky, leaping between beams (房梁), or hidden ___41___ the details, all tell ancient stories.
In each corner of the Forbidden City, lifelike dragons in various shapes can ___42___(see), both showcasing delicate craftsmanship ___43___ carrying deep historical and cultural significance.
Aceording to photographer Gu Caihua, those dragons on the ___44___(roof) seem to be guarding the ancient palaces, while those dragons on beams appear to be telling the change of history. Not only ___45___(be) these dragons decorations, but they also carry the essence of Chinese.
【答案】36. undoubtedly
37. known 38. largest
39. As 40. flying
41. in 42. be seen
43. and 44. roofs
45. are
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在中国传统文化中,龙一直被认为是好运的象征并着重介绍了紫禁城建筑物上的龙。
【36题详解】
考查副词。句意:在中国历史上丰富的文物中,紫禁城里的龙图腾无疑是一个迷人的存在。此处需填副词来修饰前面动词are。故填undoubtedly。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:紫禁城是一座被誉为“中华瑰宝”的辉煌建筑群,曾是明清两代的皇家宫殿,是世界上现存最大、最完整的古木结构建筑群。此句主语为 The Forbidden City,谓语为was,此空为非谓语,主语与know之间为被动关系,应填过去分词作定语。故填known。
【38题详解】
考查形容词最高级。句意:紫禁城是一座被誉为“中华瑰宝”的辉煌建筑群,曾是明清两代的皇家宫殿,是世界上现存最大、最完整的古木结构建筑群。空格处与 and most complete 形成并列关系,共同作定语,所以这里也应用形容词最高级。故填largest。
【39题详解】
考查介词。句意:作为中国最重要的文化图腾之一,龙一直是好运的象征。the dragon has always been a symbol of good fortune为主句,此处需填介词,此处指作为中国最重要的文化图腾之一,所以应用介词as,且句首时首字母应大写。故填As。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:在紫禁城里,龙,无论是在空中飞翔,还是在梁间跳跃,或者隐藏在细节中,都讲述着古老的故事。句主干为the dragons all tell ancient stories,这里考查状语从句的省略,空格处与下文leaping、hidden 并列,fly是一种动态,the dragons与fly之间是主动关系。故填flying。
41题详解】
考查介词。句意:在紫禁城里,龙,无论是在空中飞翔,还是在梁间跳跃,或者隐藏在细节中,都讲述着古老的故事。此空缺介词,根据意思可知,此处指或藏在细节里,所以应用介词in。故填in。
【42题详解】
考查时态语态。句意:在紫禁城的每一个角落,都可以看到栩栩如生的各种形状的龙,既展示了精湛的工艺,又承载着深厚的历史文化意义。此句主语为lifelike dragons,与所给词see之间为被动关系,can后接动词原形。故填be seen。
【43题详解】
考查连词。句意:在紫禁城的每一个角落,都可以看到栩栩如生的各种形状的龙,既展示了精湛的工艺,又承载着深厚的历史文化意义。本句用both ...and ...连接两个并列的分词短语。故填and。
【44题详解】
考查名词的数。句意:在摄影师顾彩华看来,那些屋顶上的龙仿佛在守护着古老的宫殿,而那些梁上的龙似乎在诉说着历史的变迁。roof表“房顶”,为可数名词,此处指紫禁城的屋顶,不止一个,应用复数形式。故填roofs。
【45题详解】
考查主谓一致。句意:这些龙不仅是装饰品,而且还承载着中国人的精髓。本句Not only放在句首需要倒装,主语为空后的these dragons,且这里时态应与后面保持一致用一般现在时。故填are。
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是李华,外教Glen准备将学生分组分任务完成小组作业,你分到的任务是制作PPT,你认为自己不适合这个任务。请你给外教写一封邮件,内容包括;
1.说明理由;
2.提出希望承担的任务。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Glen,
I’m Li Hua from Class 3.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】Dear Glen,
I’m Li Hua from Class 3. I am not suitable for the particular task of making a PPT. Therefore, I would like to be assigned an alternative task.
PPT requires a good sense of design and creativity, which are not my strongest areas. I am more comfortable with conducting in-depth research and analyzing data. Based on my interests and skills, I would like to offer my assistance in researching and gathering the necessary information for the project. I believe that this alternative assignment will benefit both the group and me personally, as it allows me to utilize my skills effectively.
Thank you for considering my request.
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给外教写一封邮件,说明自己不适合制作PPT的任务。
【详解】1.词汇积累
想要做某事:would like to do sth.→feel like doing sth.
相信:believe→hold the belief
利用:utilize→make use of
考虑某物:consider sth.→take sth. into consideration
2.句式拓展
合并简单句
原句:I am not suitable for the particular task of making a PPT. Therefore, I would like to be assigned an alternative task.
拓展句:I would like to be assigned an alternative task because I am not suitable for the particular task of making a PPT.
【点睛】[高分句型1] PPT requires a good sense of design and creativity, which are not my strongest areas. (运用了which引导非限制性定语从句)
[高分句型2] I believe that this alternative assignment will benefit both the group and me personally as it allows me to utilize my skills effectively. (运用了that引导宾语从句和as引导原因状语从句)
第二节 (满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It took a day’s drive, but distance was beside the point. I always enjoyed long journeys in my father’s car with my family. However, things went different that time. We were moving to a new town, not for any tourist destination, but to settle down, for my father had a new job there. My mother, sitting on the passenger seat in the front, was talking with my father. She looked excited for the coming new life. But I was down, feeling nervous about starting a new school life. Entering a new school meant adapting to a completely different environment and meeting new classmates and teachers, which I was not good at.
On my first day at the new school, I felt lost and out of place. The students already knew each other well, and they chatted happily during breaks. I missed my old friends terribly and wished I could go back to my old school. Feeling lonely. I often spent time alone during breaks and after classes, reading books in the library or drawing pictures in the art room. I missed the good days I had with my old friends and longed for that sense of belonging.
As the days went by, I still found it hard to fit in. I was shy and found it difficult to strike up conversations with my classmates. Some of the kids in my class noticed my discomfort and tried to be friendly, but I couldn’t shake off the feeling of being an outsider. I only had words with my desk mate, Alex, when necessary. Things took a turn for the worse when I knocked off Alex’s water bottle by accident, although I picked up the bottle immediately and apologized to him. He got mad at me and seemed not to forgive me. Soon I found we were avoiding each other.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.
However, I was assigned to pair up with Alex to design a poster.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Alex proudly introduced that the fantastic picture was drawn by me.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】However, I was assigned to pair up with Alex to design a poster. Reluctantly, we started working together. I was worried that working with Alex would be very difficult because of our previous relationship. But to my surprise, as the work progressed, we found that we shared many common interests. We put a lot of efforts into the drawings and texts, and finally we completed a quite outstanding poster. Alex seemed to forgive me. He appreciated my efforts and began to care about my feelings. The teacher highly praised our work and our classmates were amazed at the picture on the poster.
Alex proudly introduced that the fantastic picture was drawn by me. I smiled shyly but happily as my classmates crowned me and gave me a thumbs-up. Slowly but surely, I started feeling more comfortable in my new school. I made new friends, including Alex, and began to participate in activities in and after classes. By the end of the school year, I had fully adapted to the new environment. Moving to a new town was not only challenging, but it also opened up a world of opportunities and new experiences for me.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者一家搬到一个陌生的城市,但作者很难适应作者新的学校生活,作者感到孤独和不适应。一天,当作者不小心撞翻了同桌亚历克斯的水瓶时,事情变得更糟了,尽管作者立即捡起了瓶子并向他道歉。他生作者的气,似乎不打算原谅作者。很快作者发现他们都在回避对方。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“然而,我被分配与亚历克斯合作设计海报”可知,第一段可描写作者原以为和亚历克斯一起工作会很困难,但是他们配合的很好,他们有很多共同之处。他们的海报设计的也很出色,得到了老师的赞扬。同学们对海报上的画感到惊叹。
②由第二段首句内容“亚历克斯自豪地介绍说,这幅奇妙的画是我画的。”可知,第二段可描写作者得到了同学们的认可,作者结交了很多新朋友并适应了新环境以及感悟。
2. 续写线索:原以为和亚历克斯一起工作会很困难——配合的很好,海报设计的很出色——得到老师赞扬,同学认可,结交新朋友——适应环境——感悟
3. 词汇激活
行为类
完成:complete/finish
参加:participate in /take part in
开始:begin /start
进步:progress/advance
情绪类
惊讶的:amazed/astonished
担忧的:worried/concerned
【点睛】【高分句型1】But to my surprise, as the work progressed, we found that we shared many common interests. (运用了as引导时间状语从句以及that引导宾语从句)
【高分句型2】Moving to a new town was not only challenging, but it also opened up a world of opportunities and new experiences for me. (运用了动名词短语作主语)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
