2024届陕西省西安市西北工业大学附属中学高三下学期第10次适应性训练英语试题(原卷版+解析版无听力音频无听力原文)

高2024届第10次适应性训练
高三英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
1. What does the woman suggest Ted do
A. Have a haircut. B. Go to an interview. C. Seek job information.
2. How will the speakers go to their hotel
A. By taxi. B. By car. C. By subway.
3. What are the speakers talking about
A How to make a bookcase.
B. How to choose a new desk.
C. How to arrange the furniture.
4. What is the man discussing with the woman
A. His plan for next month.
B. The time to visit her company.
C. The topic of his weekly report.
5. When will the man fly to New York
A. On the 25th. B. On the 27th. C. On the 28th.
第二节 (共15小题,满分22.5)
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How did Maria get the cookies
A. She made them herself.
B. She received them for free.
C. She bought them from stores.
7. What does the man think of the festival
A. Interesting. B. Boring. C. Confusing.
听第7段材料,回答第8至9题。
8. Where did the fire start
A. In the basement. B. In the garden. C. In the bedroom.
9. Who put out the fire
A. The woman. B. The woman’s son. C. The woman’s husband.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why might Psychology 101 be available to take
A. This class is very big. B. Few students take this class.
C. Many students drop out of it.
11. What class did Mike take last year
A. Psychology. B. Sociology. C. Philosophy
12. What will the woman do
A. Give up philosophy.
B. Go to the registration building.
C. Turn to Professor Smith for help.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What does the man say about Fig Tree
A. Its clothes are very expensive.
B. There are few designer clothes.
C. It usually gets busy inside.
14. Where is Le Magasin
A. On East 73rd Street. B. On West 14th Street. C. On South 20th Street.
15. What does Le Magasin offer to customers
A. Green Tea. B. Coffee and biscuits. C. A covered waiting area.
16. Which store will the woman visit first
A. Fig Tree. B. Le Magasin. C. Red Door.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why are the changes made
A. To save some time. B. To improve the tours. C. To meet tourists’ needs.
18. What change has been made on Tuesday
A. The leaving time. B. The visiting order. C. The returning time.
19. When will the tourists return on Wednesday
A. At 5:30 pm. B. At 5:45 pm. C. At 6:30 pm.
20. Where will the tourists go on Friday
A. Galashiels and Borders. B. Glasgow and River Clyde.
C. The Inverness and Loch Ness.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
A
The Summer Science Program is an independent nonprofit, the only summer program operated, governed, and largely funded by its former participants and teachers, which is proof of its impact on young people for more than six decades. Many participants call it “the educational experience of a lifetime.”
What can SSP offer
SSP offers teens an exciting and inspiring immersion into hands-on experimental science. Working in teams of three, 36 participants and 7 teachers form a supportive “living and learning community” over 39 days. Each team completes a real research project, taking and analyzing original data. Afterward, they join a worldwide network of 2,500+ alumni of all ages.
In 2024 we will operate six programs:
three in Astrophysics: research in near-earth asteroid orbit determination at New Mexico State Univ., Univ. of Colorado Boulder, and University of North Carolina Chapel Hill.
two in Biochemistry: research in fungal crop pathogens at Purdue Univ. and Indiana Univ.
one in Genomics: research in evolution of antibiotic resistance, at Indiana Univ.
Is SSP for you
SSP is open to current high school juniors (and a few truly exceptional sophomores) who have completed the pre-requisites by summer, and will be at least 15 years old, but not yet 19, during the program.
Key Dates for 2024 Programs
Thursday, December 14, 2023 Applications open. We can remind you. Friday, February 2, 2024 Deadline for international applicants-all non-U. S. citizens and U. S. citizens attending school outside the U. S. Friday, March 1, 2024 Deadline for U. S. citizens and green card holders attending school in the U. S.
Mid-March, 2024 International admission decisions released Mid-April, 2024 U. S. admission decisions released 2024 Programs will run mid June-end of July
1. In the 39-day program, participants will ______.
A. create hands-on science projects for teens B. support a living and learning community
C. collect and study data to carry out a project D. become part of a global alumni association
2. Which is a requirement for the applicants
A. Attending a U. S. school. B. Funding the program.
C. Holding a green card. D. Finishing pre-requisites.
3. An overseas student had better submit the application before ______.
A. February B. March C. April D. December
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个夏季科学项目的情况,包括申请要求和截止日期等信息。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段“Working in teams of three, 36 participants and 7 teachers form a supportive “living and learning community” over 39 days. Each team completes a real research project, taking and analyzing original data. Afterward, they join a worldwide network of 2,500+ alumni of all ages.(在39天的时间里,36名参与者和7名教师组成了一个支持性的“生活和学习社区”。每个小组完成一个真实的研究项目,收集和分析原始数据。之后,他们加入了一个由2500多名各年龄段的校友组成的全球网络)”以及“In 2024 we will operate six programs(到2024年,我们将运行六个项目)”可知,在为期39天的项目中,参与者将收集和研究数据以开展一个项目。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Is SSP for you 部分中“SSP is open to current high school juniors (and a few truly exceptional sophomores) who have completed the pre-requisites by summer, and will be at least 15 years old, but not yet 19, during the program.( SSP面向当前高中三年级学生(以及一些真正特殊的二年级学生)开放,他们在夏季之前完成了先决条件,并且在项目期间至少15岁,但还不到19岁)”可知,对申请人的要求是完成先决条件。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据表格中“Friday, February 2, 2024 Deadline for international applicants-all non-U. S. citizens and U. S. citizens attending school outside the U. S. (2024年2月2日星期五国际申请者截止日期。美国公民和在美国境外上学的美国公民)”可知,海外学生最好在二月前提交申请。故选A。
B
Two weeks ago, I had volunteered to raise three newborn American barn owls. When the director of a local wildlife rehabilitation (康复) center first approached me and asked if I would be interested in raising “the babies” I was overjoyed! Twelve years earlier, the center had received a pair of barn owls, and since then more than 100 of them have been bred and released. Thoughts poured through my head of hours happily spent raising these babies and working with them until they were fully grown. Tossing them up into the sky where they would begin their lives anew in the wild would be so incredibly rewarding.
However, I had assumed incorrectly that we were going to release all of them. In fact, two of the owls were to be released, but the third owl was to be used as an educational animal. For the center to keep one owl when his two siblings were going to be freed seemed cruel, and this angered me. Sensing my anger, our director suggested that before I denounced the plan for this owl, I should at least go out and help with the educational assignment, to see what is accomplished. While still ready to regard this plan as a horrible use of an owl, I reluctantly agreed to go.
Then, things took a 180-degree turn. I found that I had been naive in my assumption that most people knew as much about wildlife as I did, and that they shared my respect for animals. The children at the school where I spoke had never seen the owls or the opossum that I showed them, though both were common inhabitants of our area. Many of them had never even heard of an ocelot. They were full of questions and eager to know more. At that moment, it occurred to me that in front of me were rooms full of 6-and 7-year-olds who, with the “help” of the owls, were learning to view nature in a whole new light.
That afternoon, I returned from the educational assignment with a new-found sense of purpose and happily commenced that task at hand — feeding little pieces of mice to Athena, our newest educational ambassador.
4. How did the author react to the director’s request
A. He agreed readily. B. He turned it down.
C. He reluctantly said yes. D. He questioned his intention.
5. What does the underlined word denounced in Paragraph 2 mean
A. Finished. B. Evaluated. C. Changed. D. Condemned.
6. What did the author find about the school children
A. They explored the outdoors often.
B. They were keen on raising an animal.
C. They were almost ignorant of the surrounding wildlife.
D. They had volunteered to join the animal education program.
7. What is the best title for the text
A. A kept owl is safeguarding the owl’s future. B. Saving the world begins with saving an owl.
C. The earth’s future is in the hands of children. D. Releasing animals to the wild is not the end.
【答案】4. A 5. D 6. C 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者抚养幼年仓鸮并参与教育项目的经历,通过这一经历作者认识到抚养野生动物并以此对孩子们进行教育是十分必要的。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“When the director of a local wildlife rehabilitation (康复) center first approached me and asked if I would be interested in raising “the babies” I was overjoyed!(当当地一家野生动物康复中心的负责人第一次联系我,问我是否有兴趣抚养‘婴儿(指幼鸟)’时,我欣喜若狂!)”可知,听到负责人的请求后,作者欣喜若狂,由此推知,作者欣然应允了。故选A。
【5题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“For the center to keep one owl when his two siblings were going to be freed seemed cruel, and this angered me.(其中一只仓鸮被中心扣留,另外两只它的兄弟姐妹却要被放生,这似乎很残忍,让我感到很气愤)”可知,作者觉得康复中心计划放飞两只仓鸮而滞留一只的做法是残忍的。由此可推知,作者对这样的计划是不赞同的;“Sensing my anger, our director suggested that before I denounced the plan for this owl, I should at least go out and help with the educational assignment, to see what is accomplished.(我们的主任察觉到我的愤怒,建议我在denounced这只猫头鹰的计划之前,至少应该出去帮忙完成教育任务,看看完成了什么。)”可知,主任建议作者在指责这个计划之前应该去帮忙完成教育任务,看看完成了什么;denounced意思是“谴责;指责”,与blamed同义。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据第三段“The children at the school where I spoke had never seen the owls or the opossum that I showed them, though both were common inhabitants of our area. Many of them had never even heard of an ocelot.(我演讲的学校里的孩子们从未见过我给他们看的仓鸮或负鼠,尽管他们都是我们地区的普通居民。他们中的许多人甚至从未听说过豹猫)”可知,这些孩子对周遭的野生动物所知甚少。故选C。
【7题详解】
主旨大意题。作者在文中分享了自己的经历:志愿为当地一家动物康复中心喂养三只幼年仓鸮,却发现该康复中心意图在小仓鸮成年后放飞其中的两只,而保留一只用于教育项目。作者觉得这一做法过于残忍,愤懑至极。但当他参与了一次教育项目之后,发现这么做很有意义,随之态度发生改变。结合第二段第二句“For the center to keep one owl when his two siblings were going to be freed seemed cruel, and this angered me.(其中一只仓鸮被中心扣留,另外两只它的兄弟姐妹却要被放生,这似乎很残忍,让我感到很气愤)”和第三段最后一句“At that moment, it occurred to me that in front of me were rooms full of 6- and 7-year-olds who, with the “help” of the owls, were learning to view nature in a whole new light.(在那一刻,我突然意识到,在我面前的教室里挤满了6、7岁的孩子,他们在仓鸮的‘帮助’下,正在学习以全新的视角看待自然)”可知,作者认识到留下一只仓鸮是十分有必要的,这样有利于孩子们了解自然,才能更好的保护野生动物。故A选项“饲养仓鸮就是保护仓鸮的未来”适合作为本文标题。故选A。
C
You have never seen the dodo, a type of bird that was large, heavy and unable to fly. Driven to extinction by human beings on the island of Mauritius around 1680, the species has become a thing of the past. But Colossal, a biotechnology and genetic engineering start-up, wants to change this. It launches a project to “de-extinct” the species alongside some other well-known extinct species, like the woolly mammoth and the Tasmanian tiger. According to Colossal, all three will be restored to life within the next decade.
“Colossal is running the project not just because they can,” says Forrest Galante, a wildlife biologist and conservationist who studies and protects endangered species around the world. “In the case of the dodo, it will put something back at the top of the food chain. Removing the bird created a gap in the ecosystem. Recovering it, in theory, should help fill that gap.”
Just like in Jurassic Park, DNA is required to bring back an extinct animal. DNA from species like the dodo bird and the woolly mammoth can be recovered, while DNA from dinosaurs and other older species has been degraded so that it is impossible to bring their DNA back. According to Galante, DNA is then placed into a related species that is living today. In the case of the dodo bird, its closest bird relative in the pigeon (鸽子) family—the living Nicobar pigeon is used. After the pigeon lays eggs, dodo birds are able to hatch out.
The new dodos will not be the exact same type of bird, but close enough to fill the gap their extinction left behind. While bringing back creatures like the dodo might turn heads, Colossal says its work will be just as important in helping the medical and environmental fields. Through Colossal’s project, we see that genetic technologies can be used for de-extinction. But their usage goes far beyond that.
8. Why does Colossal launch the project
A. To uncover reasons for dodos’ extinction. B. To make some extinct animals reappear.
C. To record the extinction of animals over time. D. To explain the link between dodos and humans.
9. What’s Galante’s attitude towards Colossal’s project
A. Curious. B. Doubtful. C. Conservative. D. Favorable.
10. What is focused on in paragraph 3
A. How to bring extinct dodos back to life. B. How to change eggs into dodo birds.
C. The cause for choosing pigeons as subjects. D. The recoverability of extinct species’ DNA.
11. What might the author continue talking about
A. The possible effects of Colossal’s work. B. Colossal’s involvement in various fields.
C. Other applications of genetic technologies. D. Further efforts to de-extinct other species.
【答案】8. B 9. D 10. A 11. C
【解析】
【导语】本文是说明文。主要介绍一家新兴公司准备十年之内让已经灭绝的渡渡鸟这个物种回归,以及灭绝物种回归的意义。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“But Colossal, a biotechnology and genetic engineering start-up, wants to change this. It launches a project to “de-extinct” the species alongside some other well-known extinct species, like the woolly mammoth and the Tasmanian tiger. According to Colossal, all three will be restored to life within the next decade.”(但一家名为Colossal的生物技术和基因工程初创公司想要改变这种状况。它启动了一个项目来“恢复灭绝”这个物种,以及其他一些众所周知的灭绝物种,如长毛象和塔斯马尼亚虎。据Colossal公司称,这三个物种将在未来十年内恢复生命。)可知,Colossal启动这一项目是为了“复活”一些像渡渡鸟这样已经灭绝的物种。故选B项。
【9题详解】
推理判断题。根据第二段““Colossal is running the project not just because they can,” says Forrest Galante, a wildlife biologist and conservationist who studies and protects endangered species around the world. “In the case of the dodo, it will put something back at the top of the food chain. Removing the bird created a gap in the ecosystem. Recovering it, in theory, should help fill that gap.””(研究和保护世界各地濒危物种的野生生物学家和自然资源保护主义者Forrest Galante说:“Colossal公司开展这个项目不仅仅是因为他们有能力。”“以渡渡鸟为例,它会把一些东西放回到食物链的顶端。鸟的消失在生态系统中造成了一个缺口。从理论上讲,恢复它应该有助于填补这一空白。”)可推知,Galante认为Colossal“复活”渡渡鸟的项目对生态系统有益,他应是支持这一项目的。故选D项。
【10题详解】
主旨大意题。根据第三段“Just like in Jurassic Park, DNA is required to bring back an extinct animal. DNA from species like the dodo bird and the woolly mammoth can be recovered, while DNA from dinosaurs and other older species has been degraded so that it is impossible to bring their DNA back. According to Galante, DNA is then placed into a related species that is living today. In the case of the dodo bird, its closest bird relative in the pigeon(鸽子) family—the living Nicobar pigeon is used. After the pigeon lays eggs, dodo birds are able to hatch out.”(就像在《侏罗纪公园》里一样,要复活一种灭绝的动物需要DNA。渡渡鸟和猛犸象等物种的DNA可以恢复,而恐龙和其他更古老物种的DNA已经退化,因此不可能恢复它们的DNA。根据Galante的说法,DNA被放入一个今天或者的相关物种中。在渡渡鸟的案例中,它在鸽子家族中最接近的鸟类亲戚是活的尼科巴鸽。鸽子下蛋后,渡渡鸟就能孵化出来)可知,本段主要介绍的是如何让已经灭绝的渡渡鸟“复活”。故选A项。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段中的“Through Colossal’s project, we see that genetic technologies can be used for de-extinction. But their usage goes far beyond that.”(通过Colossal的项目,我们看到基因技术可以用于恢复灭绝。但它们的用途远远不止于此)可知,通过Colossal的项目,我们看到基因技术可以用于“复活”已经灭绝的动物,且它们的用途远远不止于此。由此可推断,文章接下来可能会谈论基因技术的其他应用。故选C项。
D
A moment occurs in the exchange between professor and student when each of us adopts a look. My look says, “What, you don’t understand ” Theirs says, “We don’t. And we think you’re making it up.” We are having a problem. Basically, we’ve all read the same story, but we haven’t used the same analytical approaches. It may seem at times as if the professor is inventing interpretations out of thin air.
Actually, the truth is that as the slightly more experienced reader, the professor has acquired over the years the use of a certain “language reading”. Besides, he has grasped three professional tools-memory, symbol and pattern. These items separate the professional readers from the ordinary ones.
English professors are cursed with memory. When reading a new book, I constantly seek out connections and inferences, recalling faces and themes from past readings. I can’t not do it, although there are plenty of times when that ability is not something I want to exercise. This does not necessarily improve the experience of popular entertainment.
Professors also read and think symbolically. Everything is a symbol of something it seems, until proven otherwise. We ask: What does the thing over there represent The kind of mind that works its way through undergraduate and then graduate classes in literature and criticism tends to see things as existing in themselves while also representing something else. This tendency to understand the world in symbolic terms is enhanced by years of training and rewards the symbolic imagination.
A related phenomenon in professorial reading is pattern recognition. Most professional students of literature learn to take in the specific detail while seeing the patterns that the detail reveals. Experience has proved to them that life and books fall into similar patterns. Literature is full of patterns, and your reading experience will be much more rewarding when you can step back from the work, even while you are reading it, and look for those patterns.
12. How does the author introduce the topic
A. By describing a real-life scene. B. By using popular quotes.
C. By presenting conflicting ideas. D. By raising an interesting question.
13. Why do the students think the professor is making up interpretations
A. They have limited life experience.
B. They lack chances for sufficient reading.
C. They are unable to analyze the text thoroughly.
D. They do not trust the professor’s teaching abilities.
14. What does paragraph 3 say about English professors
A. They have a strong desire to not have their good memory.
B. Their reading habit doesn’t always guarantee desirable effects.
C. Their memory adds to their reading pleasure of popular works.
D. They keep making connections with their own life while reading.
15. Which is the author’s suggestion on reading literature
A. Identify the hidden text modes. B. Perceive many things at the same time.
C. Look for details and language patterns. D. Memorize patterns of symbolic meanings.
【答案】12. A 13. C 14. B 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了教授和学生在阅读文学作品时采用的不同分析方法以及他们之间的交流和理解上的挑战。
【12题详解】
推理判断题。根据文章第一段“A moment occurs in the exchange between professor and student when each of us adopts a look. My look says, “What, you don’t understand ” Theirs says, “We don’t. And we think you’re making it up.” ( 在教授和学生的交流中,我们每个人都有一个眼神。我的表情在说:“什么,你不明白吗?”他们的回答是:“我们没有。我们认为这是你瞎编的”)”并结合下文指出是分析方法的不同导致交流和理解上的挑战推知,作者通过描述教授和学生之间交流的实际场景引入了话题,故选A。
【13题详解】
推理判断题。根据文章第二段“Actually, the truth is that as the slightly more experienced reader, the professor has acquired over the years the use of a certain “language reading”. Besides, he has grasped three professional tools-memory, symbol and pattern. These items separate the professional readers from the ordinary ones. (事实上,事实是,作为稍微有经验的读者,教授多年来已经学会了使用某种“语言阅读”。此外,他还掌握了三种专业工具——记忆、符号和图案。这些项目将专业读者与普通读者区分开来)”推知,学生们可能认为教授在编造解释,是因为相较于教授他们是普通的读者,没有掌握一些阅读技巧,导致无法完全理解文章内容。故选C。
【14题详解】
推理判断题。根据文章第三段“English professors are cursed with memory. When reading a new book, I constantly seek out connections and inferences, recalling faces and themes from past readings. I can’t not do it, although there are plenty of times when that ability is not something I want to exercise. This does not necessarily improve the experience of popular entertainment(英语教授的记忆力很差。在阅读一本新书时,我不断地寻找联系和推理,从过去的阅读中回忆面孔和主题。我不能不做,尽管很多时候我不想锻炼这种能力。这并不一定会改善大众娱乐的体验)”可知,英语教授的阅读习惯并不一定能保证理想的效果。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“Literature is full of patterns, and your reading experience will be much more rewarding when you can step back from the work, even while you are reading it, and look for those patterns.(文学作品充满了模式,如果你能从作品中退一步,甚至在阅读的过程中寻找这些模式,你的阅读体验将会更有意义。)”可知,文学阅读充满着规律和模式,我们在阅读过程中需要停下来,统揽全局,然后在全局中寻找这些规律和模式,故选A。
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It’s often said that it’s better to give than to receive. You may feel too stressed and busy to help others with their burdens in your daily life. However, altruism (利他主义) is its own reward and can actually help you relieve stress. ___16___ Here are some ways that helping others helps you.
___17___ More specifically, when people make altruistic personal sacrifices, they end up being repaid by what they have done in the form of favors from others. These individuals earn the reputation as altruistic people and end up receiving favors from others who they may not have even directly helped.
Altruism is good for emotional well-being. For example, one study on patients showed that those who offered other patients peer support actually experienced great benefits, including more pronounced improvement of confidence, self-awareness, self-esteem, depression and daily functioning. ___18___
The positive effects of altruism often go beyond just you and that other person, influencing your whole community. ___19___ Your family and your friends may see your good example and behave in more altruistic ways as well and thus you can contribute to a more positive community. Helping others in need, especially those who are less fortunate than you, can provide you with a sense of perspective on how fortunate you are to have what you do in life. ___20___ As a result, you can improve your level of life satisfaction.
A. It can improve your quality of life in various ways.
B. It can help you gain a more positive view on your life.
C. Studies show acts of altruism can be a great form of stress relief.
D. Altruism can improve physical and mental health in a variety of ways.
E. When it comes to altruistic acts, what goes around generally comes around.
F. They generally found that their lives were dramatically changed for the better.
G. When you do nice things for others, they may do the same and the kindness grows.
【答案】16. A 17. E 18. F 19. G 20. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要分析说明了利他主义的益处以及原因。
【16题详解】
根据上文“It’s often said that it’s better to give than to receive. You may feel too stressed and busy to help others with their burdens in your daily life. However, altruism (利他主义) is its own reward and can actually help you relieve stress.(人们常说,给予比接受更好。在日常生活中,你可能会感到压力太大、太忙而无法帮助别人。然而,利他主义本身就是一种奖励,实际上可以帮助你缓解压力)”可知,本句承接上文,继续说明利他主义的好处。故A选项“它可以在很多方面提高你的生活质量”符合语境。故选A。
【17题详解】
根据本段内容“More specifically, when people make altruistic personal sacrifices, they end up being repaid by what they have done in the form of favors from others. These individuals earn the reputation as altruistic people and end up receiving favors from others who they may not have even directly helped.(更具体地说,当人们做出无私的个人牺牲时,他们最终会以他人的帮助形式得到回报。这些人赢得了无私的名声,最终从他们甚至没有直接帮助过的人那里得到了帮助)”可知,本段主要解释了利他行为会得到善报的属性。故E选项“说到利他行为,善有善报”符合语境。故选E。
【18题详解】
根据上文“Altruism is good for emotional well-being. For example, one study on patients showed that those who offered other patients peer support actually experienced great benefits, including more pronounced improvement of confidence, self-awareness, self-esteem, depression and daily functioning.(利他主义有利于情感健康。例如,一项针对患者的研究表明,那些向其他患者提供同伴支持的人实际上获得了很大的好处,包括更明显的自信、自我意识、自尊、抑郁和日常功能的改善)”可知,上文提到了向其他患者提供同伴支持的人实际上获得了很大的好处,说明利他主义使他人拥有健康的情绪,该空承接上文,继续说明利他主义的益处。故F选项“他们普遍发现他们的生活发生了巨大的变化,变得更好了”符合语境。故选F。
【19题详解】
根据上文“The positive effects of altruism often go beyond just you and that other person, influencing your whole community.(利他主义的积极影响通常不仅仅是你和那个人,而是影响你的整个社区)”可知,本句承接上文,说明利他主义的善行会影响周围的人,他们也会效仿下去。故G选项“当你为别人做好事时,他们也会这样做,善良就会滋长”符合语境。故选G。
【20题详解】
根据上文“Helping others in need, especially those who are less fortunate than you, can provide you with a sense of perspective on how fortunate you are to have what you do in life.(帮助那些需要帮助的人,尤其是那些没有你幸运的人,可以让你意识到自己在生活中是多么幸运)”可知,帮助他人会让你感到幸运,即产生积极的看法。故B选项“它能帮助你对生活有更积极的看法”符合语境,且与下文“As a result, you can improve your level of life satisfaction.(因此,你可以提高你的生活满意度。)”构成因果关系。故选B。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节 (共20小题,每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。
We always celebrated my Dad’s November birthday on Thanksgiving Day, even after he entered a nursing home. As years went on, these events took on a(n) ___21___ meaning — a traditional birthday party for Dad, and a personal deep sense of ___22___ for all that he had done for me in my life.
When we knew that it might be Dad’s ___23___ birthday, the whole family decided to come together for a huge birthday celebration at the nursing home. It was a crowded party ___24___ all of us sitting around him.
Dad was a wonderful ___25___, and here was the biggest audience he’d ever had.
During a quiet moment, I announced that it was now Dad’s turn to ___26___ stories from us. I wanted everyone to tell Dad ___27___ we loved about him. One after another, we told stories from our hearts, while Dad listened with wet, ___28___ blue eyes. However, we ___29___ all kinds of lost details of the memories — stories about when we were little, stories about when Dad was young and stories that are shared as family ___30___ . Even the littlest grandchildren couldn’t ___31___ to tell their grandfather why they loved him. For a man who had been kind to so many people in his life, here was our ___32___ to honor him.
A few months later, at Dad’s memorial service, we fully realized what we had given Dad that night. Those were the stories people normally tell at a ___33___. They are told, then, full of tears with the hope that the departed will somehow hear the outpouring of love. ___34___ we had given those loving ___35___ to Dad when he was ___36___, told through laughter, accompanied by hugs and joy. I’m sure the stories and memories ___37___ over in his mind during his last months and days.
Words do ___38___, and they are enough. We need to say them, to speak them ___39___ to the ones we love, for everyone else to hear. That’s the way to ___40___ love and our chance to honor a person in life.
21. A. double B. original C. complex D. modern
22. A. congratulation B. gratitude C. wish D. apology
23. A. late B. last C. living D. lost
24. A. by B. as C. though D. with
25. A. writer B. listener C. storyteller D. reader
26. A. listen to B. hear of C. make up D. talk about
27. A. whether B. where C. who D. what
28. A. flashing B. darkening C. concerned D. blank
29. A. regretted B. recorded C. recovered D. remembered
30. A. thoughts B. possessions C. tales D. treasures
31. A. afford B. wait C. offer D. help
32. A. task B. duty C. chance D. decision
33. A. burial B. party C. meeting D. wedding
34. A. Or B. And C. So D. But
35. A. kindness B. memories C. care D. hugs
36. A. healthy B. old C. young D. alive
37. A. rolled B. went C. flew D. came
38. A. benefit B. work C. matter D. mean
39. A. properly B. publicly C. clearly D. correctly.
40. A. give back B. search for C. hand over D. fall in
【答案】21. A 22. B 23. B 24. D 25. C 26. A 27. D 28. A 29. A 30. D 31. B 32. C 33. A 34. D 35. B 36. D 37. A 38. C 39. B 40. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者一家在父亲生日这天分享了和父亲之间的故事,表达了对父亲的感激和爱。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:随着时间的流逝,这些活动有了双重意义——既是为爸爸举办的传统生日聚会,也是对他在我生命中为我所做的一切深表感激。A. double两倍的;B. original起初的;C. complex复杂的;D. modern现代的。后文提到了这些活动既是为爸爸举办的传统生日聚会,也是对父亲表示感激,即有了双重意义。故选A。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:随着时间的流逝,这些活动有了双重意义——既是为爸爸举办的传统生日聚会,也是对他在我生命中为我所做的一切深表感激。A. congratulation祝贺;B. gratitude感激;C. wish希望;D. apology道歉。根据后文“for all that he had done for me in my life”可知,举办活动是为了感激父亲的付出。故选B。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我们知道这可能是爸爸的最后一个生日时,全家人决定在养老院一起庆祝一个盛大的生日。A. late迟到的;B. last最后的;C. living活着的;D. lost丢失的。根据上文“We always celebrated my Dad’s November birthday on Thanksgiving Day, even after he entered a nursing home.(我们总是在感恩节那天庆祝父亲11月的生日,即使他已经进了养老院)”可知,父亲年纪大了,可能是最后一个生日了。故选B。
【24题详解】
考查连词/介词词义辨析。句意:这是一个拥挤的聚会,我们都坐在他周围。A. by借助;B. as因为,作为;C. though虽然;D. with和、随着。根据“ all of us sitting around him”可知此处为“with+宾语+宾补”的复合结构作伴随状语。故选D。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:爸爸是个讲故事能手,这里是他拥有的最多的听众。A. writer作家;B. listener倾听者;C. storyteller说故事的人;D. reader读者。根据后文“here was the biggest audience he’d ever had”可知,父亲拥有很多听众,说明喜欢讲故事。故选C。
【26题详解】
考查动词短语辨析。句意:在一个安静的时刻,我宣布现在轮到爸爸听我们讲故事了。A. listen to听;B. hear of听说;C. make up组成;D. talk about谈话。根据后文“stories from us”指父亲听家人们讲故事。故选A。
【27题详解】
考查连词词义辨析。句意:我希望每个人都能告诉爸爸我们爱他的地方。A. whether是否;B. where在哪里;C. who谁;D. what什么。引导宾语从句,从句缺少宾语,指物应用what。故选D。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我们一个接一个地讲着发自内心的故事,爸爸则用湿漉漉的、闪闪发光的蓝眼睛听着。A. flashing闪烁的;B. darkening变黑的;C. concerned担心的;D. blank空白的。根据上文“Dad listened with wet”可知,父亲被感动,指眼睛湿漉漉、闪闪发光。故选A。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:然而,我们对失去了记忆中的各种细节感到遗憾——我们小时候的故事,爸爸年轻时的故事,以及作为家庭财富分享的故事。A. regretted后悔;B. recorded记录;C. recovered恢复;D. remembered记得。However表示转折,推测本句是在说明他们感到后悔遗憾的地方。故选A。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,我们对失去了记忆中的各种细节感到遗憾——我们小时候的故事,爸爸年轻时的故事,以及作为家庭财富分享的故事。A. thoughts想法;B. possessions财产;C. tales故事;D. treasures财富。根据上文“stories about when we were little, stories about when Dad was young and stories that are shared as family”可知,这些故事是他们家庭的财富。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:即使是最小的孙子孙女也迫不及待地想告诉他们的祖父他们为什么爱他。A. afford买得起;B. wait等待;C. offer提议;D. help帮助。根据后文“to tell their grandfather why they loved him”指迫不及待短语为couldn’t wait to do sth.。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:对于一个一生善待过很多人的人来说,这是我们向他致敬的机会。A. task任务;B. duty义务;C. chance机会;D. decision决定。根据上文“For a man who had been kind to so many people in his life, here was our”可知,这次活动是一个孩子们向父亲致敬的机会。故选C。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:这些是人们通常在葬礼上讲的故事。A. burial葬礼;B. party派对;C. meeting会议;D. wedding婚礼。根据后文“They are told, then, full of tears with the hope that the departed will somehow hear the outpouring of love.(他们被告知,然后,充满了泪水,希望死去的人会听到爱的流露)”可知,这些是人们通常在葬礼上讲的故事。故选A。
【34题详解】
考查连词词义辨析。句意:但是当爸爸还活着的时候,我们已经把那些爱的回忆给了他——在笑声中讲述,伴随着拥抱和喜悦。A. Or或者;B. And并且;C. So所以;D. But但是。结合前后文语境可知为转折关系,应用连词but。故选D。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是当爸爸还活着的时候,我们已经把那些爱的回忆给了他——在笑声中讲述,伴随着拥抱和喜悦。A. kindness善良;B. memories记忆;C. care关心;D. hugs拥抱。根据后文“I’m sure the stories and memories”可知,他们的故事就是对彼此的回忆。故选B。
【36题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但是当爸爸还活着的时候,我们已经把那些爱的回忆给了他——在笑声中讲述,伴随着拥抱和喜悦。A. healthy健康的;B. old老的;C. young年轻的;D. alive活着的。根据上文可知他们讲述了和父亲之间的故事,即趁着父亲还活着的时候把回忆分享给了他。故选D。
【37题详解】
考查动词词义辨析。句意:我敢肯定,在他生命的最后几个月和几天里,这些故事和记忆在他的脑海里萦绕。A. rolled滚动、萦绕;B. went去;C. flew飞;D. came来。根据后文“over in his mind”指这些故事和记忆在他的脑海里萦绕。故选A。
【38题详解】
考查动词词义辨析。句意:言语确实很重要,而且有它们就足够了。A. benefit受益;B. work工作;C. matter重要;D. mean意味着。根据后文“We need to say them, to speak them”此处指言语确实很重要,故选C。
【39题详解】
考查副词词义辨析。句意:我们需要把它们说出来,公开地对我们所爱的人说出来,让其他人都能听到。A. properly合适地;B. publicly公开地;C. clearly清楚地;D. correctly正确地。根据后文“to the ones we love, for everyone else to hear”指需要公开说出想要说的话,故选B。
【40题详解】
考查动词短语辨析。句意:这是回报爱的方式,也是我们在生活中尊重一个人的机会。A. give back归还、回报;B. search for搜索;C. hand over交出;D. fall in服从。根据后文“love and our chance to honor a person in life”可知,表达爱是回报爱的方式,也是我们在生活中尊重一个人的机会。故选A。
第二节 (共10小题, 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
With the power of AI text-to-image generators, you can create images even ___41___ any art skills. You just need to have some experience with technology as well as a computer.
Al text-to-image generator s are trained through a process called machine learning. In this process the generator’s “brain” ___42___ (feed) huge numbers of images and learns to distinguish what they are, ___43___ the generator doesn’t just learn to tell the difference between a banana and a balloon. Rather, it will categorize every possible detail. These pixel details are then stored in a mathematical space. When someone gives the generator a ___44___ (describe) such as “A soldier riding a white horse”, the program uses algorithms (算法) to “think”. Moments later, the program will create a ___45___ (request) image for you to use or improve.
Some artists worry that they are being replaced by this technology while other artists like to cooperate with the generator, ___46___ (use) its power for ideas and inspiration.
Generators like Stable Diffusion are trained with ___47___ (mass) images gathered from all over the Internet, but ___48___ training process doesn’t exclude images that are violent or inappropriate. Despite this, Stable Diffusion’s founder Emad Mosta que talks about how people will use the generator rather ___49___ (optimistic). For better or for worse, AI text-to-image generators ____50____ (become) as common and easy to use as search engines in the near future.
【答案】41. without
42. is fed 43. but##yet
44. description
45. requested
46. using 47. massive
48. the 49. optimistically
50. will become
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要说明了AI图像生成器的功能以及人们对此的看法。
【41题详解】
考查介词。句意:借助AI文本到图像生成器的强大功能,你至可以在没有任何美术技能的情况下创建图像。表示“没有”应用介词without。故填without。
【42题详解】
考查时态语态。句意:在这个过程中,生成器的“大脑”被输入了大量的图像,并学会区分它们是什么,但生成器并不只是学会区分香蕉和气球。主语the generator’s “brain”与谓语feed构成被动关系,且根据后文are可知为一般现在时的被动语态,谓语用单数。故填is fed。
【43题详解】
考查连词。句意:在这个过程中,生成器的“大脑”被输入了大量的图像,并学会区分它们是什么,但生成器并不只是学会区分香蕉和气球。结合前后文语境可知为转折关系,应用but/yet。故填but/yet。
【44题详解】
考查名词。句意:当有人给生成器一个描述,比如“一个骑着白马的士兵”,程序就会使用算法来“思考”。作动词的宾语,应用名词description,不定冠词提示用单数。故填description。
【45题详解】
考查形容词。句意:片刻之后,程序将创建一个请求的图像供您使用或改进。修饰名词image应用形容词requested要求的、被请求的,故填requested。
【46题详解】
考查非谓语动词。句意:一些艺术家担心他们会被这项技术所取代,而另一些艺术家则喜欢与生成器合作,利用它的能力来产生想法和灵感。此处use与artists构成逻辑上的主谓关系,故用现在分词作状语。故填using。
【47题详解】
考查形容词。句意:像“稳定扩散”这样的生成器是用从互联网上收集的大量图像进行训练的,但训练过程并不排除暴力或不适当的图像。修饰名词images应用形容词massive,故填massive。
【48题详解】
考查冠词。句意:像“稳定扩散”这样的生成器是用从互联网上收集的大量图像进行训练的,但训练过程并不排除暴力或不适当的图像。此处process为特指,应用定冠词。故填the。
【49题详解】
考查副词。句意:尽管如此,Stable Diffusion的创始人Emad Mosta谈到人们将如何相当乐观地使用AI图像生成器。修饰动词use应用副词optimistically,故填optimistically。
【50题详解】
考查时态。句意:不管是好是坏,在不久的将来,人工智能文本到图像生成器将变得像搜索引擎一样普遍和容易使用。根据后文in the near future可知用一般将来时。故填will become。
第四部分写作 (共两节,满分35分)
第一节 短文改错 (共10小题,每小题1分,满分10分)
51. 短文改错。
What would life like without music I wonder how music started and when we first become interested in music. Music is a essential part of my day. It changes my feelings and put me in a good mood. There’s nothing good to do on a train or bus than put on my headphones to listen to my favorite music. I like all types of music, from classical music and opera for jazz and rock. I’m always looking for something that sounds amazed. Sometimes I hear a song or some music on the radio or on TV I enjoy it very much. I always use my pockets money to pay online to download and saving the music.
【答案】1. life后添加be
2. become→became
3. a→an
4. put→puts
5. good→better
6. for→to
7. amazed→amazing
8 删除it
9. pockets→pocket
10. saving→save
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要描述了作者对音乐的喜爱。
【详解】1. 考查动词。句意:没有音乐的生活会是什么样子?句中like为介词“像”,like前应加be动词,构成系表结构,前有would,be动词用原形,此处为固定句型what would sth/sb be like “某物/某人会是什么样子?”。故life后添加be。
2. 考查时态。句意:我想知道音乐是如何开始的,我们是什么时候开始对音乐感兴趣的。从句描述过去发生的事情用一般过去时。故become改为became。
3. 考查冠词。句意:音乐是我一天中必不可少的一部分。此处essential是发音以元音音素开头的单词,应用an。故a改为an。
4. 考查主谓一致。句意:它改变了我的感觉,让我心情愉快。此处主语为It,谓语用三单形式。故put改为puts。
5. 考查比较级。句意:在火车或公共汽车上,没有什么比戴上耳机听我最喜欢的音乐更好的了。由句意以及句中than可知,此处为“否定词+比较级”,相当于最高级含义。故good改为better。
6. 考查介词。句意:我喜欢各种类型的音乐,从古典音乐和歌剧到爵士和摇滚。表示“从……到……”短语为from…to…。故for改为to。
7.考查形容词。句意:我总是在寻找一些听起来很神奇的东西。此处定语从句修饰先行词something,that指代先行词something作主语,应用-ing结尾形容词amazing作表语。故amazed改为amazing。
8. 考查定语从句。句意:有时我在收音机或电视上听到一首歌或一些音乐,我非常喜欢。此处为省略关系词的定语从句修饰先行词a song or some music,关系词在从句作enjoy的宾语,代词it多余。故删除it。
9. 考查名词。句意:我总是用我的零花钱在网上付费下载和保存音乐。短语pocket money表示“零花钱”。故pockets改为pocket。
10. 考查非谓语动词。句意:我总是用我的零花钱在网上付费下载和保存音乐。此处为短语use sth. to do sth.表示“用某物做某事”。故saving改为save。
第二节 书面表达(满分25分)
52. 假如你是李华,在你校举办的“用英语讲好中国故事”(Chinese Stories Retold in English)活动中,你获得一等奖。你的英国笔友John发来邮件向你表示祝贺并想了解你讲的故事, 请你给他写一封回信, 内容包括:
1.感谢关注;
2.故事概况;
3.参加活动的感受。
注意: 1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯。
Dear John,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】
Dear John,
Having received your congratulations on my winning first prize in the activity, Chinese Stories Retold in English, I’m writing to express my heartfelt thanks for your concern and introduce the story —Chinese Silk.
Dating back to the Western Zhou period, Chinese silk boasts a long history of over 3,000 years. Legend has it that Leizu, the wife of the Yellow Emperor, discovered the silk-making process. There was an ancient trade and communication route called “The Silk Road”, promoting the exchange of ideas and goods between China and other civilizations. Soft and elegant, Chinese silk has a significant economic impact and plays a crucial role in cultural exchanges.
The activity has not only deepened my understanding of Chinese culture, but also strengthened my courage to speak English. I hope you can come to China to experience our culture.
Best wishes.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇是应用文写作。你在你校举办的“用英语讲好中国故事”活动中,你获得一等奖。你的英国笔友John发来邮件向你表示祝贺并想了解你讲的故事,要求考生给他写一封回信。
【详解】1. 词汇积累
表达:express→convey
叫作:call→name
促进:promote→improve
影响:impact→effect
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:There was an ancient trade and communication route called “The Silk Road”, promoting the exchange of ideas and goods between China and other civilizations.
拓展句:There was an ancient trade and communication route called “The Silk Road”, which promoted the exchange of ideas and goods between China and other civilizations.
【点睛】[高分句型1]Dating back to the Western Zhou period, Chinese silk boasts a long history of over 3,000 years.(运用了现在分词作状语)
[高分句型2]The activity has not only deepened my understanding of Chinese culture, but also strengthened my courage to speak English.(not only...but also...句型)
听力1-5 ABCBC 6-10 BACCA 11-15 CCABC 16-20CBBCB高2024届第10次适应性训练
高三英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
1. What does the woman suggest Ted do
A. Have a haircut. B. Go to an interview. C. Seek job information.
2. How will the speakers go to their hotel
A. By taxi. B. By car. C. By subway.
3. What are the speakers talking about
A How to make a bookcase.
B. How to choose a new desk.
C. How to arrange the furniture.
4. What is the man discussing with the woman
A. His plan for next month.
B. The time to visit her company.
C. The topic of his weekly report.
5 When will the man fly to New York
A. On the 25th. B. On the 27th. C. On the 28th.
第二节 (共15小题,满分22.5)
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How did Maria get the cookies
A. She made them herself.
B. She received them for free.
C. She bought them from stores.
7. What does the man think of the festival
A. Interesting. B. Boring. C. Confusing.
听第7段材料,回答第8至9题。
8. Where did the fire start
A. In the basement. B. In the garden. C. In the bedroom.
9. Who put out the fire
A. The woman. B. The woman’s son. C. The woman’s husband.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why might Psychology 101 be available to take
A. This class is very big. B. Few students take this class.
C. Many students drop out of it.
11. What class did Mike take last year
A. Psychology. B. Sociology. C. Philosophy
12. What will the woman do
A. Give up philosophy.
B. Go to the registration building.
C. Turn to Professor Smith for help.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What does the man say about Fig Tree
A. Its clothes are very expensive.
B. There are few designer clothes.
C It usually gets busy inside.
14. Where is Le Magasin
A. On East 73rd Street. B. On West 14th Street. C. On South 20th Street.
15. What does Le Magasin offer to customers
A. Green Tea. B. Coffee and biscuits. C. A covered waiting area.
16. Which store will the woman visit first
A. Fig Tree. B. Le Magasin. C. Red Door.
听第10段材料,回答第17至20题。
17 Why are the changes made
A. To save some time. B. To improve the tours. C. To meet tourists’ needs.
18. What change has been made on Tuesday
A. The leaving time. B. The visiting order. C. The returning time.
19. When will the tourists return on Wednesday
A. At 5:30 pm. B. At 5:45 pm. C. At 6:30 pm.
20. Where will the tourists go on Friday
A. Galashiels and Borders. B. Glasgow and River Clyde.
C. The Inverness and Loch Ness.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
A
The Summer Science Program is an independent nonprofit, the only summer program operated, governed, and largely funded by its former participants and teachers, which is proof of its impact on young people for more than six decades. Many participants call it “the educational experience of a lifetime.”
What can SSP offer
SSP offers teens an exciting and inspiring immersion into hands-on experimental science. Working in teams of three, 36 participants and 7 teachers form a supportive “living and learning community” over 39 days. Each team completes a real research project, taking and analyzing original data. Afterward, they join a worldwide network of 2,500+ alumni of all ages.
In 2024 we will operate six programs:
three in Astrophysics: research in near-earth asteroid orbit determination at New Mexico State Univ., Univ. of Colorado Boulder, and University of North Carolina Chapel Hill.
two in Biochemistry: research in fungal crop pathogens at Purdue Univ. and Indiana Univ.
one in Genomics: research in evolution of antibiotic resistance, at Indiana Univ.
Is SSP for you
SSP is open to current high school juniors (and a few truly exceptional sophomores) who have completed the pre-requisites by summer, and will be at least 15 years old, but not yet 19, during the program.
Key Dates for 2024 Programs
Thursday, December 14, 2023 Applications open. We can remind you. Friday, February 2, 2024 Deadline for international applicants-all non-U. S. citizens and U. S. citizens attending school outside the U. S. Friday, March 1, 2024 Deadline for U. S. citizens and green card holders attending school in the U. S.
Mid-March, 2024 International admission decisions released Mid-April, 2024 U. S. admission decisions released 2024 Programs will run mid June-end of July
1. In the 39-day program, participants will ______.
A. create hands-on science projects for teens B. support a living and learning community
C. collect and study data to carry out a project D. become part of a global alumni association
2. Which is a requirement for the applicants
A. Attending a U. S. school. B. Funding the program.
C. Holding a green card. D. Finishing pre-requisites.
3. An overseas student had better submit the application before ______.
A. February B. March C. April D. December
B
Two weeks ago, I had volunteered to raise three newborn American barn owls. When the director of a local wildlife rehabilitation (康复) center first approached me and asked if I would be interested in raising “the babies” I was overjoyed! Twelve years earlier, the center had received a pair of barn owls, and since then more than 100 of them have been bred and released. Thoughts poured through my head of hours happily spent raising these babies and working with them until they were fully grown. Tossing them up into the sky where they would begin their lives anew in the wild would be so incredibly rewarding.
However, I had assumed incorrectly that we were going to release all of them. In fact, two of the owls were to be released, but the third owl was to be used as an educational animal. For the center to keep one owl when his two siblings were going to be freed seemed cruel, and this angered me. Sensing my anger, our director suggested that before I denounced the plan for this owl, I should at least go out and help with the educational assignment, to see what is accomplished. While still ready to regard this plan as a horrible use of an owl, I reluctantly agreed to go.
Then, things took a 180-degree turn. I found that I had been naive in my assumption that most people knew as much about wildlife as I did, and that they shared my respect for animals. The children at the school where I spoke had never seen the owls or the opossum that I showed them, though both were common inhabitants of our area. Many of them had never even heard of an ocelot. They were full of questions and eager to know more. At that moment, it occurred to me that in front of me were rooms full of 6-and 7-year-olds who, with the “help” of the owls, were learning to view nature in a whole new light.
That afternoon, I returned from the educational assignment with a new-found sense of purpose and happily commenced that task at hand — feeding little pieces of mice to Athena, our newest educational ambassador.
4. How did the author react to the director’s request
A. He agreed readily. B. He turned it down.
C. He reluctantly said yes. D. He questioned his intention.
5. What does the underlined word denounced in Paragraph 2 mean
A. Finished. B. Evaluated. C. Changed. D. Condemned.
6. What did the author find about the school children
A. They explored the outdoors often.
B. They were keen on raising an animal.
C. They were almost ignorant of the surrounding wildlife.
D. They had volunteered to join the animal education program.
7. What is the best title for the text
A. A kept owl is safeguarding the owl’s future. B. Saving the world begins with saving an owl.
C. The earth’s future is in the hands of children. D. Releasing animals to the wild is not the end.
C
You have never seen the dodo, a type of bird that was large, heavy and unable to fly. Driven to extinction by human beings on the island of Mauritius around 1680, the species has become a thing of the past. But Colossal, a biotechnology and genetic engineering start-up, wants to change this. It launches a project to “de-extinct” the species alongside some other well-known extinct species, like the woolly mammoth and the Tasmanian tiger. According to Colossal, all three will be restored to life within the next decade.
“Colossal is running the project not just because they can,” says Forrest Galante, a wildlife biologist and conservationist who studies and protects endangered species around the world. “In the case of the dodo, it will put something back at the top of the food chain. Removing the bird created a gap in the ecosystem. Recovering it, in theory, should help fill that gap.”
Just like in Jurassic Park, DNA is required to bring back an extinct animal. DNA from species like the dodo bird and the woolly mammoth can be recovered, while DNA from dinosaurs and other older species has been degraded so that it is impossible to bring their DNA back. According to Galante, DNA is then placed into a related species that is living today. In the case of the dodo bird, its closest bird relative in the pigeon (鸽子) family—the living Nicobar pigeon is used. After the pigeon lays eggs, dodo birds are able to hatch out.
The new dodos will not be the exact same type of bird, but close enough to fill the gap their extinction left behind. While bringing back creatures like the dodo might turn heads, Colossal says its work will be just as important in helping the medical and environmental fields. Through Colossal’s project, we see that genetic technologies can be used for de-extinction. But their usage goes far beyond that.
8. Why does Colossal launch the project
A. To uncover reasons for dodos’ extinction. B. To make some extinct animals reappear.
C. To record the extinction of animals over time. D. To explain the link between dodos and humans.
9. What’s Galante’s attitude towards Colossal’s project
A. Curious. B. Doubtful. C. Conservative. D. Favorable.
10. What is focused on in paragraph 3
A. How to bring extinct dodos back to life. B. How to change eggs into dodo birds.
C. The cause for choosing pigeons as subjects. D. The recoverability of extinct species’ DNA.
11. What might the author continue talking about
A. The possible effects of Colossal’s work. B. Colossal’s involvement in various fields.
C. Other applications of genetic technologies. D. Further efforts to de-extinct other species.
D
A moment occurs in the exchange between professor and student when each of us adopts a look. My look says, “What, you don’t understand ” Theirs says, “We don’t. And we think you’re making it up.” We are having a problem. Basically, we’ve all read the same story, but we haven’t used the same analytical approaches. It may seem at times as if the professor is inventing interpretations out of thin air.
Actually, the truth is that as the slightly more experienced reader, the professor has acquired over the years the use of a certain “language reading”. Besides, he has grasped three professional tools-memory, symbol and pattern. These items separate the professional readers from the ordinary ones.
English professors are cursed with memory. When reading a new book, I constantly seek out connections and inferences, recalling faces and themes from past readings. I can’t not do it, although there are plenty of times when that ability is not something I want to exercise. This does not necessarily improve the experience of popular entertainment.
Professors also read and think symbolically. Everything is a symbol of something, it seems, until proven otherwise. We ask: What does the thing over there represent The kind of mind that works its way through undergraduate and then graduate classes in literature and criticism tends to see things as existing in themselves while also representing something else. This tendency to understand the world in symbolic terms is enhanced by years of training and rewards the symbolic imagination.
A related phenomenon in professorial reading is pattern recognition. Most professional students of literature learn to take in the specific detail while seeing the patterns that the detail reveals. Experience has proved to them that life and books fall into similar patterns. Literature is full of patterns, and your reading experience will be much more rewarding when you can step back from the work, even while you are reading it, and look for those patterns.
12. How does the author introduce the topic
A. By describing a real-life scene. B. By using popular quotes.
C. By presenting conflicting ideas. D. By raising an interesting question.
13. Why do the students think the professor is making up interpretations
A. They have limited life experience.
B. They lack chances for sufficient reading.
C. They are unable to analyze the text thoroughly.
D. They do not trust the professor’s teaching abilities.
14. What does paragraph 3 say about English professors
A. They have a strong desire to not have their good memory.
B. Their reading habit doesn’t always guarantee desirable effects.
C. Their memory adds to their reading pleasure of popular works.
D. They keep making connections with their own life while reading.
15. Which is the author’s suggestion on reading literature
A. Identify the hidden text modes. B. Perceive many things at the same time.
C. Look for details and language patterns. D. Memorize patterns of symbolic meanings.
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It’s often said that it’s better to give than to receive. You may feel too stressed and busy to help others with their burdens in your daily life. However, altruism (利他主义) is its own reward and can actually help you relieve stress. ___16___ Here are some ways that helping others helps you.
___17___ More specifically, when people make altruistic personal sacrifices, they end up being repaid by what they have done in the form of favors from others. These individuals earn the reputation as altruistic people and end up receiving favors from others who they may not have even directly helped.
Altruism is good for emotional well-being. For example, one study on patients showed that those who offered other patients peer support actually experienced great benefits, including more pronounced improvement of confidence, self-awareness, self-esteem, depression and daily functioning. ___18___
The positive effects of altruism often go beyond just you and that other person, influencing your whole community. ___19___ Your family and your friends may see your good example and behave in more altruistic ways as well and thus you can contribute to a more positive community. Helping others in need, especially those who are less fortunate than you, can provide you with a sense of perspective on how fortunate you are to have what you do in life. ___20___ As a result, you can improve your level of life satisfaction.
A. It can improve your quality of life in various ways.
B. It can help you gain a more positive view on your life.
C. Studies show acts of altruism can be a great form of stress relief.
D. Altruism can improve physical and mental health in a variety of ways.
E. When it comes to altruistic acts, what goes around generally comes around.
F. They generally found that their lives were dramatically changed for the better.
G. When you do nice things for others, they may do the same and the kindness grows.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节 (共20小题,每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。
We always celebrated my Dad’s November birthday on Thanksgiving Day, even after he entered a nursing home. As years went on, these events took on a(n) ___21___ meaning — a traditional birthday party for Dad, and a personal deep sense of ___22___ for all that he had done for me in my life.
When we knew that it might be Dad’s ___23___ birthday, the whole family decided to come together for a huge birthday celebration at the nursing home. It was a crowded party ___24___ all of us sitting around him.
Dad was a wonderful ___25___, and here was the biggest audience he’d ever had.
During a quiet moment, I announced that it was now Dad’s turn to ___26___ stories from us. I wanted everyone to tell Dad ___27___ we loved about him. One after another, we told stories from our hearts, while Dad listened with wet, ___28___ blue eyes. However, we ___29___ all kinds of lost details of the memories — stories about when we were little, stories about when Dad was young and stories that are shared as family ___30___ . Even the littlest grandchildren couldn’t ___31___ to tell their grandfather why they loved him. For a man who had been kind to so many people in his life, here was our ___32___ to honor him.
A few months later, at Dad’s memorial service, we fully realized what we had given Dad that night. Those were the stories people normally tell at a ___33___. They are told, then, full of tears with the hope that the departed will somehow hear the outpouring of love. ___34___ we had given those loving ___35___ to Dad when he was ___36___, told through laughter, accompanied by hugs and joy. I’m sure the stories and memories ___37___ over in his mind during his last months and days.
Words do ___38___, and they are enough. We need to say them, to speak them ___39___ to the ones we love, for everyone else to hear. That’s the way to ___40___ love and our chance to honor a person in life.
21. A. double B. original C. complex D. modern
22. A. congratulation B. gratitude C. wish D. apology
23. A. late B. last C. living D. lost
24. A. by B. as C. though D. with
25. A. writer B. listener C. storyteller D. reader
26. A. listen to B. hear of C. make up D. talk about
27. A. whether B. where C. who D. what
28. A. flashing B. darkening C. concerned D. blank
29. A. regretted B. recorded C. recovered D. remembered
30. A. thoughts B. possessions C. tales D. treasures
31. A. afford B. wait C. offer D. help
32. A. task B. duty C. chance D. decision
33. A. burial B. party C. meeting D. wedding
34. A. Or B. And C. So D. But
35. A. kindness B. memories C. care D. hugs
36 A. healthy B. old C. young D. alive
37. A. rolled B. went C. flew D. came
38. A. benefit B. work C. matter D. mean
39. A. properly B. publicly C. clearly D. correctly.
40. A. give back B. search for C. hand over D. fall in
第二节 (共10小题, 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
With the power of AI text-to-image generators, you can create images even ___41___ any art skills. You just need to have some experience with technology as well as a computer.
Al text-to-image generator s are trained through a process called machine learning. In this process, the generator’s “brain” ___42___ (feed) huge numbers of images and learns to distinguish what they are, ___43___ the generator doesn’t just learn to tell the difference between a banana and a balloon. Rather, it will categorize every possible detail. These pixel details are then stored in a mathematical space. When someone gives the generator a ___44___ (describe) such as “A soldier riding a white horse”, the program uses algorithms (算法) to “think”. Moments later, the program will create a ___45___ (request) image for you to use or improve.
Some artists worry that they are being replaced by this technology while other artists like to cooperate with the generator, ___46___ (use) its power for ideas and inspiration.
Generators like Stable Diffusion are trained with ___47___ (mass) images gathered from all over the Internet, but ___48___ training process doesn’t exclude images that are violent or inappropriate. Despite this, Stable Diffusion’s founder Emad Mosta que talks about how people will use the generator rather ___49___ (optimistic). For better or for worse, AI text-to-image generators ____50____ (become) as common and easy to use as search engines in the near future.
第四部分写作 (共两节,满分35分)
第一节 短文改错 (共10小题,每小题1分,满分10分)
51. 短文改错。
What would life like without music I wonder how music started and when we first become interested in music. Music is a essential part of my day. It changes my feelings and put me in a good mood. There’s nothing good to do on a train or bus than put on my headphones to listen to my favorite music. I like all types of music, from classical music and opera for jazz and rock. I’m always looking for something that sounds amazed. Sometimes I hear a song or some music on the radio or on TV I enjoy it very much. I always use my pockets money to pay online to download and saving the music.
第二节 书面表达(满分25分)
52. 假如你是李华,在你校举办的“用英语讲好中国故事”(Chinese Stories Retold in English)活动中,你获得一等奖。你的英国笔友John发来邮件向你表示祝贺并想了解你讲的故事, 请你给他写一封回信, 内容包括:
1.感谢关注;
2.故事概况;
3.参加活动的感受。
注意: 1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯。
Dear John,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
听力1-5 ABCBC 6-10 BACCA 11-15 CCABC 16-20CBBCB

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。