Unit 1 单元拓展阅读训练 2023-2024牛津上海版英语九年级下册(含解析)

Unit 1 单元拓展阅读训练 2023—2024学年 牛津上海版(试用本) 英语九年级下册
一、阅读理解
How do you deal with plastic bags from the supermarket Throw them away or recycle them How about eating them
The bags are not harmful to the environment. Humans and animals can safely eat them. An Indian company EnviGreen has made a bag with natural materials. It looks and feels just like plastic, but it can be broken down(分解) easily.
Ashwath Hedge who set up EnviGreen spent four years doing experiments with 12 natural materials. They included potatoes, corn, vegetable oil and bananas. He made the materials into liquid(液体) and used the liquid to make the bag.
Although the EnviGreen bag is more expensive than a common plastic bag, it has many advantages. According to The Wall Street Journal, it takes 1,000 years for common plastic bags to be broken down. But an EnviGreen bag can naturally be broken down in less than 180 days. It is also broken down in less than a day in water, and in less than a minute in boiling water. Hedge was happy to show it in his interview. He put an EnviGreen bag in water and ate it with a smile.
There are more than 15,000 tons of plastic waste in India every day. But only 9,000 tons are processed(处理). In China, 3 billion plastic bags are used every day. Maybe the EnviGreen bag could be a solution to the world problem of plastic pollution.
1.The main idea of the third paragraph is “_______”.
A.What Hedge thought of the new bag
B.How Hedge made the EnviGreen bag
C.Who set up the EnviGreen company
D.How long it took Hedge to make the bag
2.The underlined sentences in Paragraph 4 show that the EnviGreen bag _______.
A.is safe and can be broken down quickly
B.is useful although it is more expensive
C.looks and feels like a common plastic bag
D.will be used more widely than a common plastic bag
3.The EnviGreen bag is broken down fastest in ________.
A.hot air B.cold water
C.boiling water D.natural air
4.From the last paragraph, we can infer that ________.
A.all of India’s plastic waste is processed
B.India has the most plastic waste in the world
C.China produces more plastic waste than India
D.the EnviGreen bag may help solve the problem of plastic pollution
Want to know what we can do to help make our city a better place to live Why not take part in “Clean & Green Weekend” Join us, and you can make new friends and help protect the environment at the same time.
Park Life Do you like hanging out in the park with your friends If so, why not take the chance to come with us and tidy up the park as you go there To add some fun, there is a gift for the person who collects the most rubbish! Meet us at the south entrance to Taohe Park at 9 am next Saturday if you want to join in.
The Air You Breathe A great way to make the air we breathe cleaner is to plant lots of trees! It is a fact that trees slowly filter(过滤) a lot of pollutants from the air. So come and help us plant some new ones in Fenhe Park at 2 pm next Sunday.
War on Graffiti(涂鸦) Some people think graffiti is cool. Well, it is not! The best way to stop buildings from being totally covered in ugly graffiti is to get rid of it as soon as possible. And that is exactly what we are going to do. We are going to repaint the school walls at 1 pm on Saturday. You don’t need to bring any tools; just remember to wear some old clothes!
5.The main purpose of “Clean & Green Weekend” is to ________.
A.make our city more beautiful
B.offer the chance to have fun
C.help students meet old friends
D.have a nice weekend
6.If we’re going to repaint the school walls, we need to ________.
A.draw pictures well
B.wear some old clothes
C.bring some tools with us
D.wear some new clothes
7.According to the passage, we know ________.
A.graffiti can make the buildings look cool
B.the person who collects rubbish can get a gift
C.we can plant trees to improve the environment
D.we can draw pictures on the wall
二、完形填空
There are many kinds of pollution around us, 8 air pollution, soil pollution, noise pollution and light pollution. They are bad 9 our health in many ways.
Burning gas, oil and coal creates air pollution. It can cause sore eyes and 10 problems.
With the increase of pollution and the development of industry, litter is everywhere. It makes our environment dirty. People put lots of rubbish in the land. Farmers use too many 11 in the fields. They destroy the soil. So soil pollution has become serious.
Noise pollution can make people 12 . For example, people may lose their hearing if they work in a 13 place for a long time. Too much noise can cause high blood pressure 14 .
Working for a long time in strong, changeable light 15 cause some kinds of illnesses. It makes people feel 16 and is especially bad for the eyes.
With 17 pollution, our planet will become greener and our health will be better. Let’s be greener
8.A.such as B.for example C.because of D.as well as
9.A.to B.in C.for D.at
10.A.breaths B.breathe C.breathed D.breathing
11.A.chemical B.chemicals C.chemistry D.chemistries
12.A.blind B.lame C.black D.deaf
13.A.noise B.noisy C.noisily D.deaf
14.A.as well B.as well as C.either D.also
15.A.must B.should C.may D.need
16.A.terrible B.comfortable C.terribly D.comfortably
17.A.little B.a little C.less D.fewer
三、语法选择
As we know, we all need a healthy environment. I wonder 18 we can work to reduce carbon dioxide (二氧化碳) around us. Well, here 19 some ways to follow.
▲Only turn the water heater 20 when necessary, and the temperature controls to avoid overheating. Put a lid on a pan when boiling water.
▲When using the washing machine, be sure there’s a full load and turn the temperature down 21 it’s not really dirty.
▲Save energy by using efficient (节能的) light bulbs. They use about 22 the energy of normal bulbs and last 10 times as long.
▲Each week, choose one day when you don’t eat meat. Meat uses up lots of energy because it 23 a long time to produce.
▲Food production eats up lots of energy. When you buy food, go local rather than imported (进口的), and get fresh vegetables 24 frozen (冷冻的).
▲Take showers rather than baths and reduce your shower time by two minutes. This 25 water and give you an extra two minutes in bed.
▲ Look for something reusable and recyclable, and remember 26 your reusable shopping bags!
We can do more things to recycle 27 we can reduce carbon dioxide in the air and we all have a strong and healthy body.
18.A.how B.what C.which
19.A.was B.is C.are
20.A.on B.off C.up
21.A.unless B.whether C.if
22.A.a thirds B.one third C.one third of
23.A.costs B.takes C.spends
24.A.but B.instead of C.instead
25.A.saves B.has saved C.will save
26.A.carries B.carrying C.to carry
27.A.so that B.however C.in order
四、任务型阅读
Answer the questions (根据短文内容回答下列问题)
It was a village in India. The people were poor. However, they were not unhappy. After all, their forefathers had lived in the same way for centuries.
Then one day, some visitors from the city arrived. They told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frog’s legs. However, they didn’t have enough frogs of their own, and so they wanted to buy frogs from other places.
This seemed like money for nothing. There were millions of frogs in the fields around, and they were no use to the villagers. All they had to do was to catch them. Agreement was reached, and the children were sent into the fields to catch frogs. Every week a truck arrived to collect the catch and hand over the money. For the first time, the people were able to dream of a better future. But the dream didn’t last long.
The change was hardly noticed at first, but it seemed as if the crops were not doing so well. More worrying was that the children fell ill more often, and, there seemed to be more insects around lately.
The villagers decided that they couldn’t just wait to see the crops failing and the children getting weak. They would have to use the money earned to buy pesticides and medicines. Soon there was no money left.
Then the people realized what was happening. It was the frog. They are not useless. They do an important job—eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing more quickly. They were damaging the crops and spreading diseases.
Now, the people are still poor. But in the evenings they sit in the village square and listen to sounds of insects and frogs. These sounds of the night now have a much deeper meaning.
28.Did the villagers live a different life from their forefathers
29.Who wanted to buy frogs
30.Why did the villagers agree to sell frogs
31.What do frogs do in the fields
32.What might be the cause of the children’s sickness
33.What lesson can people draw from the story
根据短文内容,在方框内的横线上填入与短文意思最相符的内容。
April 22 is World Earth Day—a day to remind people to protect our planet. On that day, my family and I took the “bottle of garbage challenge”. We challenged ourselves to produce as little garbage as possible in 24 hours. The garbage needed to fit inside of a 700-milliliter bottle.
I was highly alert (警觉的) that day. I thought about what waste every action would produce. When I solved math problems on paper, I tried to use every blank space. I also reused a straw (吸管) and napkins (纸巾). In the end, I put all my trash in a 600ml bottle. There were apple cores, eraser crumbs (碎屑) and other things.
Grandma needed to cook supper, so she had plenty of kitchen waste. When she cooked, she picked off leaves. There were also eggshells and food packages. And of course, there were leftovers (剩饭) after dinner. But she asked us to eat most of the dishes and waste as little food as possible! Although Grandma produced lots of trash, she was able to fit it all into a 700ml bottle!
My father and mother worked online. They sent and received emails. So they didn’t produce any paper waste and made the least trash in my family.
I’ve benefited a lot from this activity. I realized that everyone can make lots of trash every day. In the long run, it will become a great burden (负担) to our mother Earth. We should start with small actions to protect it.
World Earth Day
I tried to use every blank space when solving math problems on paper. I also 34 a straw and napkins. I put all my trash in a 600ml bottle 35 .
My grandma asked us to eat most of the dishes and waste as little food as possible! Although she produced lots of trash, she was able 36 it all into a 700ml bottle!
My father and mother worked online. They sent and received emails. So they didn’t produce any paper waste and made 37 trash in my family.
I’ve benefited a lot from this activity. We should 38 to protect the Earth.
Have you ever heard of e-waste, which can be produced every day How do you deal with your computers, CD players and mobile phones when they’re broken or you want a new one Most people just throw them away. With the development of electric industry, e-waste pollution has become a serious problem and affected (影响) the environment.
According to the United Nations, in 2020, people around the world produced 53.6 million tons of e-waste and only 17.4% of e-waste was collected and recycled. According to the report, in 2020, Asia generated the largest amount of e-waste, about 24.9 million tons, followed by the Americas (13.1 million tons) and Europe (12 million tons), while Africa and Oceania produced 2.9 million tons and 0.7 million tons.
It’s important to pay attention to e-waste. It can either be valuable or harmful, depending on how we deal with it. E-waste is a valuable urban mine (城市矿藏). The value of the metals, like gold and silver in the waste around the world, is amazing. And the metals can be reused. But if people throw them away, the toxic chemicals (有毒化学物质) can get into the earth or air. They will do harm to environment and affect people’s health.
To help reduce (减少) e-waste, we can buy longer lasting e-products. If you have unwanted e-products, find a new home for them. You can also take computers and phones to see if companies offer recycling programs. For example, Xiaomi company now recycles people’s used products in China when they are buying new ones.
E-waste is produced every day. People throw away their used computers, CD players and mobile phones. With the development of electric industry, the pollution of the e-waste has 39 affected environment. According to the UN, in 2020, people around the world produced 53.6 million tons of e-waste and only 40 million tons were collected and recycled. According to the report, e-waste in Asia was the most, about 24.9 million tons, followed by Americas, Europe and Africa. And Oceania produced the 41 amount of e-waste. E-waste can either be valuable or harmful, depending on how we deal with it. Because valuable metals like gold and silver in the waste can be reused. But if people throw them away, the toxic chemicals are harmful to environment and people’s 42 . To reduce e-waste, we can buy longer lasting e-products or find a new home for unwanted e-products. For example, when you want to buy a new Xiaomi product in China, your used one will be 43 by the company.
阅读短文,然后按要求完成各个小题。
The World Is in Danger
Our world is in danger. (A)我们必须做一些事情来保护环境。 But, what are the main problems we face
The greenhouse effect
The atmosphere around the Earth is necessary for all living things. It is like the glass of a greenhouse, letting sunlight in and (B)keeping heat from getting out. Without it, the Earth would be the same (C)________ the moon—cold and lifeless.
When we burn fuels such as petrol and coal, we produce a gas called carbon dioxide. Too much of this gas causes the atmosphere to keep in too much heat. (D)As a result of the greenhouse effect, the Earth’s temperature is increasing. This causes sea level to rise and in the future may cause cities to disappear.
Cutting down forests
Every year, we destroy nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse (E)________ trees take in carbon dioxide and produce oxygen. Cutting down trees also destroys the homes of the animals that live in forests and causes the surface of the soil to be easily destroyed by rain. This can (F)result in floods and even more damage to the environment.
44.将文中画线部分(A)翻译成英文:
45.写出文中画线部分(B)和(F)的同义词或近义词: ;
46.在文中(C)和(E)的空白处填入适当的单词: ;
47.将文中画线部分(D)改写为: of the greenhouse effect, the Earth’s temperature is .
48.从文中找出两个大气中存在的气体的名称: ;
五、短文填空
Read the passage and fill in the blanks with proper words (在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺,每空格限填一词,首字母已给
Nowadays, the environmental protection is becoming one of the most important issues in the world. Being one of the m 49 of our society, what shall we do to protect the environment
First, stop using p 50 bags, boxes and bottles. Stores should be required to use the bags, boxes and bottles which are made from paper.
Secondly, more and more trees and flowers should be p 51 to keep our surrounding clean. People must be required to plant plants around their houses and work places.
F 52 we must control the pollution by law, according to which, polluted water and air exhausted from factories should be forbidden.
These are some of the measures that we can take to protect our environment and they are not hard tasks for us. Remember, the earth is the o 53 planet we could live at present.
Since the first day, BNBM has paid more attention to protect the environment as its social responsibility, by developing green building materials, producing green p 54 and creating green enterprises. According to the spirit of “F 55 the nature, for the nature and return to the nature”, BNBM has tried its best in developing new technology and improving equipment to reduce the pollution.
六、选词填空
Complete the following passage with the words or phrases in the box. Each can only be used once (将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次)
A) At first B) At last C) introduced D) happy E) surprised
A school boy has become the youngest computer specialist (专家) in the world after he passed a Microsoft exam. At the age of just five, Ayan Qureshi from the U.K. became the youngest person to pass the exam.
Ayan is a primary school student. He was first 56 to computers by his father when he was three. 57 he played computer games like other kids, but later, he became more interested in how computers work. He even built a computer lab at home.
Several months ago, Ayan took part in the Microsoft exam. The exam is usually for young adults, so when the boy arrived to take the exam, people were 58 to see him. He successfully passed the exam.
Ayan’s parents are proud of him. “I am very 59 . I don’t want to see him set a world record every day, but 1 want him to do his best in everything” his mother said. Ayan hopes to open his own computer company in the future.
A) German B) more than C) Germany D) took place E) colourful
With his fluent Chinese and love for China, Su Liang, a 15-year-old boy from (尼泊尔), received a big hand at the “Chinese Bridge” competition.
Last November, the “Chinese Bridge” competition for middle school students 60 in Yunnan Province. 61 390 students and teachers from 76 countries took part in the competition.
They wrote Chinese characters and answered questions and gave speeches in Chinese. Two middle school students from 62 won the top prize.
During their three-weeks stay in China, the foreign students and teachers paid a visit to Beijing. They were happy around the Great Wall, the Summer Palace, the Palace Museum and the Bejjing zoo. They also experienced Chinese culture by learning martini arts, making dumplings and eating Chinese snacks. “Thanks to Chinese Bridge, I learned more about China and the 63 Chinese culture. I have made a lot of friends here.” Su Liang said.
七、补全对话
选择恰当的句子补全下面对话。(其中有两项是多余的选项)
A: Hi, Bob. Do you like reading
B: Sure, Mary. 64
A: I like reading too, but you need to have a rest after an hour or so.
B: Yes, I agree. I often read for about an hour, and then I try to think of something else to do. For example, 65 But after a while, I usually decide to go on reading.
A: It’s good to read, but not all the time. 66
B: OK. Thanks for your advice.
A: What’s your favorite book
B: The Adventures of Tom Sawyer. 67 The stories in the book are enjoyable and full of fun.
A: So they are. 68
A.I sometimes look out of the window to relax.
B.Who are the main characters in the story
C.It was written by Mark Twain.
D.I spend most of my free time reading.
E.It’s also one of my favorite books.
F.You must be careful not to hurt your eyes.
G.What a pity it is!
参考答案:
1.B 2.A 3.C 4.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了Ashwath Hedge通过实验发明了一种可被人们和动物食用的包装袋,这种包装袋对环境不再有危害,易分解,特别是在沸水中被分解得更快。它虽然比普通塑料包装袋价格贵一点儿,但是其优点很多。这种包装袋可能是解决世界上塑料污染的有效办法。
1.主旨大意题。通读第三段可知,该段主要介绍的是Ashwath Hedge四年来如何实验了12种天然物质,制作出这种环保包装袋的。即本段主要介绍了Hedge是如何制作EnviGreen包装袋的,故选B。
2.推理判断题。画线句子意为“Hedge在采访中很开心地展示了它,他把EnviGreen包装袋放在了水里,并微笑地吃掉了它”。故推断该包装袋安全无毒,人们可以食用,且分解得快。故选A。
3.细节理解题。根据第四段中的“It is also broken down in less than a day in water, and in less than a minute in boiling water.”可知,它在水中不到一天就会分解,在沸水中不到一分钟就会分解。故选C。
4.推理判断题。根据最后一段“Maybe the EnviGreen bag could be a solution to the world problem of plastic pollution.”可知,也许EnviGreen环保袋可以解决世界塑料污染问题。故选D。
5.A 6.B 7.C
【导语】本文是一则公告消息,介绍了名为“绿色清洁周末”的一个环保项目。
5.主旨大意题。根据“Want to know what we can do to help make our city a better place to live Why not take part in ‘Clean & Green Weekend’”可知,目的是为了让我们城市变得更漂亮,故选A。
6.细节理解题。根据“just remember to wear some old clothes”可知,要穿旧衣服,故选B。
7.细节理解题。根据“A great way to make the air we breathe cleaner is to plant lots of trees”可知,我们可以种树来改善环境,故选C。
8.A 9.C 10.D 11.B 12.D 13.B 14.A 15.C 16.A 17.C
【导语】本文介绍了各种各样的污染,如空气污染、土壤污染、噪声污染和光线污染,以及这些污染是怎么造成的以及它们对人类有什么伤害;最后作者呼吁我们要保护环境。
8.句意:我们周围有许多种污染,如空气污染、土壤污染、噪声污染和光污染。
such as例如(列举同类人或事物中的几个例子);for example例如(常有逗号隔开,一般只举同类人或事物中的一个例子);because of因为;as well as也。根据“air pollution, soil pollution, noise pollution and light pollution”可知,此处是列举各种污染,应用such as。故选A。
9.句意:它们在很多方面都对我们的健康有害。
to到;in采用(某种方式);for对于;at在。根据“They are bad ...our health in many ways.”可知,be bad for“对……有害”,固定短语。故选C。
10.句意:它会导致眼睛疼痛和呼吸问题。
breaths呼吸(名词);breathe呼吸(动词);breathed呼吸(过去式/过去分词);breathing呼吸(动名词/现在分词)。根据“problems”可推断,应用动名词形式breathing来修饰名词,此处表示呼吸问题。故选D。
11.句意:农民在地里使用了太多的化学药品。
chemical化学品(名词);chemicals化学品(名词复数);chemistry化学(名词);chemistries化学(名词复数)。根据“Farmers use too many ... in the fields.”可知,农民在地里用了很多化学品,应用chemicals。故选B。
12.句意:噪音污染会使人失聪。
blind失明的;lame跛的;black黑色的;deaf失聪的。根据下文“For example, people may lose their hearing”可知,噪声污染可能使人变聋。故选D。
13.句意:例如,人们可能会失去听力,如果他们在一个嘈杂的地方工作很长一段时间。
noise噪音(名词);noisy嘈杂的(形容词);noisily吵闹地(副词);deaf失聪的(形容词)。根据常识可知,长时间在一个嘈杂的地方工作可能让人失去听觉。此处用形容词noisy来修饰名词“place”,故选B。
14.句意:太多的噪音也会导致高血压。
as well也(肯定句末);as well as也(表并列);either也(否定句末);also也(肯定句中)。该句为肯定句,且设空处位于句末,故应用as well。故选A。
15.句意:长时间在强烈、多变的光线下工作可能会引起某些疾病。
must一定;should应该;may可能;need需要。根据“Working for a long time in strong, changeable light ... cause some kinds of illnesses.”可知,长时间在强烈的、多变的光线中工作,“可能”会导致某些疾病。故选C。
16.句意:它会让人感觉很糟糕,尤其对眼睛有害。
terrible糟糕的(形容词);comfortable舒服的(形容词);terribly糟糕地(副词);comfortably舒服地(副词)。根据句中的“...is especially bad for the eyes.”可推断,它会使人们感到不舒服。空格前的“feel”是一个系动词,后面用形容词作表语。故选A。
17.句意:更少的污染,我们的地球将变得更加绿色,我们的健康也会更好。
little少得几乎没有;a little一点点;less更少;fewer更少。根据句中的“will become greener”和“will be better”可推知,空格处应用形容词比较级来修饰后面的名词“pollution”,表示“更少的污染”,故排除选项A和B。less是little的比较级形式,修饰不可数名词;fewer是few的比较级形式,修饰可数名词。“pollution”为不可数名词,故选C。
18.A 19.C 20.A 21.C 22.C 23.B 24.B 25.C 26.C 27.A
【导语】本文主要介绍了一些减少二氧化碳的方法。
18.句意:我想知道我们可以怎样减少我们周围的二氧化碳。
how如何;what什么;which哪一个。根据“Well, here…some ways to follow.”以及“I wonder…we can work to reduce carbon dioxide(二氧化碳) around us.”可知应是想知道如何减少二氧化碳,故选A。
19.句意:好吧,这里有一些可以遵循的方法。
was用于一般过去时,主语是I或第三人称单数;is用于一般现在时,主语是第三人称单数;are用于一般现在时,主语是第二人称或复数人称。根据“here…some ways to follow.”可知主语是some ways,且全文是一般现在时,故要用are,故选C。
20.句意:只有在必要时才打开热水器,并控制温度以避免过热。
on在……上;off离开;up向上。根据“Only turn the water heater…when necessary”可知是说在必要的时候打开热水器,turn on“打开”,故选A。
21.句意:使用洗衣机时,请确保洗衣机已满,如果不是很脏,请将温度调低。
unless除非;whether是否;if如果。根据“turn the temperature down…it’s not really dirty.”可知此处应是条件状语从句,如果不是很脏,将温度调低,故选C。
22.句意:它们消耗的能量约为普通灯泡的三分之一,使用寿命是普通灯泡的10倍。
a thirds错误用法;one third三分之一;one third of三分之一的……。根据“They use about…the energy of normal bulbs”可知应是用普通灯泡的三分之一的能量,故选C。
23.句意:肉类消耗大量能量,因为生产需要很长时间。
costs花费,主语为物,宾语为金钱;takes花费,主语为it,宾语为时间;spends花费,主语为人,宾语为时间或金钱。根据“it…a long time to produce.”可知此处主语是it,宾语a long time是时间,故要用takes,故选B。
24.句意:当你购买食物时,选择当地的而不是进口的,购买新鲜的蔬菜而不是冷冻的。
but但是;instead of而不是,后面加单词或短语;instead代替,后面加句子。根据“When you buy food, go local rather than imported(进口的), and get fresh vegetables…frozen (冷冻的).”可知是让我们买新鲜的蔬菜而不是冷冻的,故选B。
25.句意:这样可以节省水,让你在床上多睡两分钟。
saves节约,动词单三形式,用于一般现在时;has saved用于现在完成时;will save用于一般将来时。根据“This…water and give you an extra two minutes in bed.”可知this代替前文内容,这样做是会节约水,故要用一般将来时,故选C。
26.句意:找一些可重复使用或可回收的物品,并且记得带着你的可重复使用的购物袋。
carries动词单三形式;carrying动名词形式;to carry动词不定式。根据“remember…your reusable shopping bags”可知此处应是remember to do“记得要做某事”,故选C。
27.句意:我们可以做更多的事情来回收,这样我们就可以减少空气中的二氧化碳,我们都有一个强壮健康的身体。
so that因此;however然而;in order有效的。根据“We can do more things to recycle…we can reduce carbon dioxide in the air and we all have a strong and healthy body.”可知前后是因果关系,空后是结果,故要用so that,故选A。
28.No, they didn’t. 29.Visitors from the city. 30.It’s easy to earn money by selling frogs. 31.They eat insects. 32.There were too many insects. 33.The story tells us that we should keep the balance between man and nature.
【导语】本文通过印度一个贫困的村庄售卖青蛙而破坏生态平衡一事揭示人与自然和谐发展道理的重要性,提示我们不能以牺牲生态平衡为代价换取一时的经济发展。
28.根据“After all, their forefathers had lived in the same way for centuries.”可知,村民们的生活和他们祖先没什么不同。故填No, they didn’t.
29.根据“Then one day, some visitors from the city arrived. They told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frog’s legs.”可知,来自城市的游客想买青蛙。故填Visitors from the city.
30.根据“This seemed like money for nothing.”可知,村民们同意是因为卖青蛙很容易赚钱。故填It’s easy to earn money by selling frogs.
31.根据“They do an important job—eating insects.”可知,青蛙在田里吃昆虫。故填They eat insects.
32.根据“Now with so many frogs killed, the insects were increasing more quickly. They were damaging the crops and spreading diseases.”可知,太多害虫可能导致孩子们生病。故填There were too many insects.
33.通读全文可知,本文通过印度一个贫困的村庄售卖青蛙而破坏生态平衡一事揭示人与自然和谐发展道理的重要性。故填The story tells us that we should keep the balance between man and nature.
34.reused 35.at last/in the end 36.to fit 37.the least 38.take action/start with small actions
【导语】本文讲述了作者一家挑战尽可能产生最少的垃圾并将这些垃圾装进瓶子里的故事,呼吁人们要从小事做起、爱护地球。
34.根据“I also reused a straw (吸管) and napkins”可知,作者重复使用吸管和纸巾。故填reused。
35.根据“In the end, I put all my trash in a 600ml bottle.”可知,最后,作者把所有的垃圾都装进了一个600毫升的瓶子里。故填at last/in the end。
36.根据“she was able to fit it all into a 700ml bottle!”可知,她能把这些都装进一个700毫升的瓶子里,故此空是to fit。故填to fit。
37.根据“So they didn’t produce any paper waste and made the least trash in my family.”可知,他们没有产生任何废纸,是我们家制造垃圾最少的。故填the least。
38.根据“We should start with small actions to protect it.”可知,我们应该从小事做起来保护地球。故填take action/start with small actions。
39.seriously 40.9.3 41.smallest 42.health 43.recycled
【导语】本文讲了电子垃圾污染的严重性及如何减少电子垃圾。
39.根据“With the development of electric industry, e-waste pollution has become a serious problem and affected the environment.”可知随着电力工业的发展,电子垃圾的污染已经严重影响了环境。此处用serious的副词形式seriously修饰动词。故填seriously。
40.根据“According to the United Nations, in 2020, people around the world produced 53.6 million tons of e-waste and only 17.4% of e-waste was collected and recycled.”可知根据联合国的数据,2020年,世界各地的人们产生了5360万吨电子垃圾,只有17.4%的电子垃圾被回收了,53.6×17.4%=9.3(百万)。故填9.3。
41.根据“while Africa and Oceania produced 2.9 million tons and 0.7 million tons.”可知大洋洲产生的电子垃圾最少,此处表示数量最小,用smallest。故填smallest。
42.根据“But if people throw them away, the toxic chemicals can get into the earth or air. They will do harm to environment and affect people’s health.”可知如果人们把它们扔掉,这些有毒的化学物质对环境和人们的健康有害。故填health。
43.根据“For example, Xiaomi company now recycles people’s used products in China when they are buying new ones.”可知使用过的旧产品会被回收,此处是一般将来时的被动语态,用过去分词recycled。故填recycled。
44.We must do something/take action to protect the environment. 45. preventing cause 46. as because 47. Because rising/growing 48. carbon dioxide oxygen
【导语】本文主要介绍了两个我们所面临的主要环境问题——温室效应和砍伐森林。
44.我们:we;必须做一些事情:must do something/take action;来保护环境:to protect the environment,为动词不定式,作目的状语,位于句末。故填We must do something/take action to protect the environment.
45.根据“(B)keeping heat from getting out”可知,此处是keep sth. from doing sth.“防止……做某事”,其同义表达为prevent sth. doing sth.,所以划线单词keeping的近义词应是preventing;“This can (F)result in floods”中的划线短语result in意为“导致”,其近义词是cause,空前是情态动词can,所以cause用原形。故填preventing;cause。
46.结合上文“The atmosphere around the Earth is necessary for all living things. It is like the glass of a greenhouse, letting sunlight in and (B)keeping heat from getting out.”,可知“Without it, the Earth would be the same (C)...the moon—cold and lifeless.”表示若没有大气层,地球将会和月球一样——寒冷且无生命,表示“与……一样”,可用the same as,空白C处应是as;根据“Every year, we destroy nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse (E)...trees take in carbon dioxide and produce oxygen.”可知,自然因我们每年砍伐大面积的森林而遭受破坏,这使得温室效应更严重,因为树木是吸收二氧化碳并产生氧气的。前后句意存在因果关系,空白E处应是because,引导原因状语从句。故填as;because。
47.根据划线部分D处的句子和所给的同义句,可知“as a result of (由于)”与“because of (因为)”近义,而“increasing (增加)”与“rising/growing (增加)”近义。故填Because;rising/growing。
48.通读全文可知,文中有两个大气中存在的气体,分别是二氧化碳和氧气。故填carbon dioxide;oxygen。
49.(m)embers 50.(p)lastic 51.(p)lanted 52.(F)inally 53.(o)nly 54.(p)roducts 55.(F)or
【导语】本文是说明文,文章介绍了一些保护环境的措施。
49.句意:作为社会的一员,我们应该做些什么来保护环境?根据后文“what shall we do...”可知,此处表示我们作为社会的成员,应用名词member。one of+名词复数,此处名词应用复数形式,故填(m)embers。
50.句意:停止使用塑料袋,塑料盒子和塑料瓶。根据后文“the bags, boxes and bottles which are made from paper”可知,后文提到商店应用由纸制成的袋子、盒子和瓶子,所以前文是倡导人们停止使用对环境有害的塑料袋,表示“塑料的”应用形容词plastic,故填(p)lastic。
51.句意:其次,应该种植更多的树木和鲜花来保持我们周围的清洁。根据后文“People must be required to plant plants around their houses and work places.”可知,此处提倡人们种树和花,应用动词plant。本句主语是“more and more trees and flowers”,主谓之间是被动关系,应用被动语态,空处动词用过去分词形式,故填(p)lanted。
52.句意:最后,我们必须通过法律控制污染。根据前文“ First,”和“Secondly, ”,以及后文“These are some of the measures that we can take to protect our environment and they are not hard tasks for us.”可知,本段是最后一条建议,应用副词finally,故填(F)inally。
53.句意:记住,地球是我们目前唯一可以居住的星球。根据前文“the earth”可知,此处表示地球是人类居住唯一的星球,only表示“唯一的”,符合语境,故填(o)nly。
54.句意:从第一天开始,BNBM就更加重视保护环境,将其作为自己的社会责任,开发绿色建材,生产绿色产品,创建绿色企业。根据动词“producing”可知,此处表示生产产品,应用名词product。空前无冠词修饰,product是可数名词,此处应用复数形式,故填(p)roducts。
55.句意:本着“为了自然,为了自然,回归自然”的精神。根据后文“for the nature”可知,此处表示并列,应用介词for,故填(F)or。
56.C 57.A 58.E 59.D 60.D 61.B 62.C 63.E
【导语】第一篇短文介绍了电脑神童Ayan Qureshi已经通过了一个微软考试成为了一名电脑专家,父母为其感到骄傲。第二篇短文介绍了通过参加“汉语桥”比赛并在中国学习交流,许多外国学生对中国文化有了深入地了解。
56.句意:他三岁时,父亲第一次让他接触电脑。根据“He was first… to”可知,此处是被动语态,应该填一个过去分词,结合备选词可知,introduced“介绍”符合语境。故选C。
57.句意:起初,他像其他孩子一样玩电脑游戏。根据“but later, he became more interested in how computers work.”可知,前面描述的是开始的事,At first“首先”符合题意。故选A。
58.句意:人们看到他很惊讶。根据“The exam is usually for young adults, so when the boy arrived to take the exam,”可知,人们看到他很惊讶。故选E。
59.句意:我很开心。此空应该填一个形容词作表语,结合备选词可知,happy“开心的”符合语境。故选D。
60.句意:去年11月,云南省举行了中学生“汉语桥”比赛。根据“ the ‘Chinese Bridge’ competition”可知,应该是举行了比赛, took place“发生,举行”符合题意。故选D。
61.句意:来自76个国家的390多名师生参加了比赛。此处修饰“390 students and teachers”,结合备选词可知,more than“超过”符合题意。故选B。
62.句意:两名来自德国的中学生获得了最高奖。根据“Two middle school students from”可知,此处应该填一个地方,结合备选词,Germany“德国”符合题意。故选C。
63.句意:通过汉语桥,我对中国和丰富多彩的中华文化有了更多的了解。此空作定语,修饰Chinese culture,结合备选词可知,colourful“丰富多彩的”符合题意。故选E。
64.D 65.A 66.F 67.C 68.E
【导语】本文是一则对话,主要谈论了是否喜欢阅读及最喜欢的书籍。
64.根据“Do you like reading ”及“Sure, Mary.”可知此处要讲有多喜欢阅读,D项“我大部分空闲时间都用来读书。”符合语境。故选D。
65.根据“I often read for about an hour, and then I try to think of something else to do.”可知介绍在读书中间如何放松,A项“我有时会看着窗外放松一下。”符合语境。故选A。
66.根据“It’s good to read, but not all the time.”可知解释为何不能一直读书,F项“你必须小心不要伤到你的眼睛。”符合语境。故选F。
67.根据“The Adventures of Tom Sawyer.”可知要介绍这本书,C项“它是马克·吐温写的。”符合语境。故选C。
68.根据“So they are.”可知赞同对方认为“书中的故事令人愉快,充满了乐趣”的看法,此处解释自己也喜欢这本书,E项“这也是我最喜欢的书之一。”符合语境。故选E。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。