吉林卷
2023-2024学年八年级英语上册新课标(核心素养)期末复习冲击满分系列(仿真模拟)
语言知识运用(共35分)
I.从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
1.Tom is taller than ________ student in his class.
A.any B.the other C.any other
2.The speed of a maglev (磁悬浮) train is ________ higher than ________ of a traditional one.
A.more; one B.much; that C.so; it
3.Which word of the following doesn’t have the same stress as the others
A.Event B.Refuse C.Normal
4.I don’t know if it ________ tomorrow. If it ________, we will go fishing.
A.will rain... won’t B.will rain... doesn’t rain C.rains... will rain
5.Could you please tell me________
A.what will the future be like
B.how the future will be like
C.what the future will be like
6.We ________ some places of interest since we ________ China.
A.visited; arrived B.have visited; arrived C.have visited; reached
7.—I haven’t been to the Bird’s Nest. What about you
—________. I am planning to go there this weekend.
A.Me, too B.Neither have I C.So did I
8.—Jim, take good care of ________.
—Thank you very much.
A.yourselves B.himself C.yourself
9.Lily ran in the race, so she got the first prize at last.
A.quickly B.more quickly C.the most quickly
10.Life is like a marathon(马拉松). Parents need to care about their children’s long-term ________.
A.memory B.development C.pressure
II.从选项中选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。(5分)
A: Hi, Bill. I’m doing a survey. 11
B: Sure.
A: Do you often help your mum with housework
B: 12 But now I am a middle school student, and our teacher often tells us to do some housework. I enjoy it now.
A: 13
B: Once a week. On Saturday or Sunday, I choose some easy housework.
A: What do you usually do
B: Take out the trash and sweep the floor.
A: What do you think of doing housework
B: 14
A: Like what
B: After I do housework, I have much sweat(汗). It’s a kind of exercise.
A: Yes. 15
B: It is also good for the relationship between your mum and you!
A: I agree.
A.How often do you help your mum with the housework
B.You’re right.
C.May I ask you some questions
D.Hardly ever.
E.I think it is good for us in many ways.
F.What can I do for you
III. 补全对话(5分)
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
A: Hi, I’m Sarah. I’m new in town.
B: Hi, I’m Kelly. Welcome to the neighborhood! How do you like it so 16
A: It’s fantastic, 17 I still don’t really know my way around.
B: Well, the best supermarket is 18 Center Street. You can buy the freshest food there.
A: Oh, great. Is 19 a cinema around here I love watching movies.
B: Yes, Sun Cinema is the newest one. You can sit the most comfortably because they 20 the biggest seats.
A: Thanks for telling me.
B: No problem.
IV.根据短文内容,从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(5分)
Breakfast is important for us. A good breakfast 21 us to keep healthy. By breakfast time, we are hungry after a long night—about twelve 22 . Our bodies need food for morning activities.
A good breakfast should 23 rice or bread, an egg, milk and fruit. We should get up early to have enough time to eat breakfast. Many students go to school without breakfast, 24 they get up too late. It’s bad for their health.
A good breakfast helps us work better and play more 25 . Your whole day will be interesting after a good breakfast.
21.A.helps B.stops C.tells
22.A.years B.days C.hours
23.A.draw B.buy C.have
24.A.or B.because C.but
25.A.slowly B.quietly C.happily
V. (10分)
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
Many people like to keep pets. Dogs and cats are very 26 pets. Some people, however, keep birds or goldfish. They need less space and easier to look after.
If you want to have a pet, you can buy one from a pet 27 but you must be careful not to buy a sick animal. It is best if you know something about the pet you want, This helps you choose healthy pet. However, if you do not have much money and know very 28 about animals, you can visit the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (皇家防止虐待动物协会).
The first RSPCA was established in England in 1821. It was set up to make sure that all animals are 29 with kindness. The RSPCA in Hong Kong carries out this aim. The RSPCA officers collect animals which have no 30 and are left in the streets. They look after them 31 they are healthy again. People visiting the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a 32 pet. If later your pet becomes ill, you can 33 it to the doctors at the RSPCA for treatment.
When you have a pet, it is very 34 that you look after it properly. You must remember to feed it on time. You should also give it a 35 and comfortable place to rest. Your pet will be happy and healthy if you love it and care for it properly.
二、阅读理解(共40分)
VI.根据所给材料,完成下列各题。(共40分)
A
Helping your children choose a hobby is very good for them. They can learn a lot while they are enjoying themselves. To help your children choose a hobby for fun, here are a few tips that may help you:
Match your children’s interests. If he likes to cook, buy him a cookbook. If he enjoys collecting baseball cards, buy him a special scrapbook (剪贴簿). Show your interest in and support for his interests.
Try different hobbies. Introduce a new hobby as a birthday or holiday gift. In trying something completely different, your children may become interested in it or at least get to know a new thing.
Share a hobby with your children. Learn art lessons with them. Go for a mountain climbing together. Spending family time doing fun things can make a healthy and close family relationship.
Take it to the next level (程度). If they prefer pop music, visit a singer’s website with them. Take them to a concert. Make it fun for everyone.
Don’t push your interests on your children. Let children choose their own interests, though you can always introduce a new one to them. Don’t show your disappointment if they choose something different from what you think of.
Hobbies are a great way for children to learn new things. From kite making to song writing, help your children try different interests until they choose one they want to learn more about.
根据短文内容选择最佳答案。
36.The passage is written for ________.
A.parents B.students C.teachers
37.________ can improve the family relationship.
A.Matching your children’s interests
B.Trying something different
C.Sharing a hobby with your children
38.The sentence “Take it to the next level”, “it” stands for ________.
A.the family relationship B.the pop music C.your children’s hobby
39.The underlined word “push” means ________ in Chinese in the passage.
A.推 B.拉 C.强加
40.The passage’s main idea is ________.
A.sharing a hobby with children can make a better relationship
B.helping your children choose a hobby is very good for them
C.let kids choose their own interests, though you can always introduce a new one to them
B
Last Friday, my friend Deborah asked me if I would like to learn how to make tofu. I couldn’t think of any reason not to be interested in, so I said, “Yes.” So the next day I met her and other three nice people at the Hodo Soy Beanery in Oakland. I enjoyed the tour, I got a lot from the trip. The following is what I learned.
Tofu has a history of 2,000 years. Although the word “tofu” is from Japanese, the food may come from China. There are two main kinds of tofu: soft (软的) tofu and firm (硬的) tofu. In some parts of Asia, people use tofu as a kind of meat.
Douhua is one kind of soft tofu. It is a popular breakfast food in China. Because it is very soft, people can’t eat it with chopsticks (筷子), but with a spoon. People often eat it as the dessert (甜品) and often add spring onions and sauce (酱) to it. In Malaysia, people usually eat douhua with white or dark sugar water.
41.When did the writer go to Hodo Soy Beanery
A.Last Thursday. B.Last Friday. C.Last Saturday. D.Last Sunday
42.Where may tofu come from according to the passage
A.Japan. B.China. C.Oakland D.Malaysia.
43.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to (指代)
A.Firm tofu. B.Meat. C.Sugar. D.Douhua.
44.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Tofu has a history of 3,000 years.
B.Douhua is a popular breakfast food in China.
C.People use tofu as a kind of meat around the world.
D.In Malaysia, people usually eat douhua with spring onions and sauce
45.In which part of a magazine can we probably read the passage
A.MUSIC. B.NATURE. C.FOOD. D.HISTORY.
C
We make decisions every day. Everything we say and do is the result of a decision. Sometimes it’s not easy to make the right decision. If you have a big decision to make, you may feel afraid. But there are some simple things you can do to make yourself less worried. Keep reading to learn more about how to make decisions.
Write about your fears (畏惧). It may help you know about them and make a better decision. Start by writing about the decision you need to make. Describe or list everything that you are worried about.
Think about the worst situation. Once you write about the decision you need to make and why you have fears, take it a step further (深远). Try to think about the worst result for every possible choice.
Think about whether the decision you make will last for a long time. Once you think about anything that could go wrong think about whether you can change the decision later on. Most decisions can be changed, so don’t be afraid to make a wrong decision.
Judge the following statements true (T) or false (F) according to the passage.
46.The writer thinks it’s always easy to make decisions.
47.The writer thinks writing about your fears can help you learn about those fears.
48.The writer advises readers not to think the worst result.
49.The writer thinks it’s important to make right decisions at first, because it’s hard to change them later.
50.This passage mainly gives us some advice on making decisions.
D
Doing exercise is very important for everyone. But it can be a little difficult to keep an exercise plan when winter comes. 51 Do you have the same problem I’ll tell you what you can do to change the situation.
To stay active during the winter, you should first make it as easy as possible to do your exercise. 52 The following advice will give you some ideas for making winter exercise more comfortable and more enjoyable.
53 If you want to exercise outside,you might keep the clothes in the dryer (烘干机) for a few minutes before that. It’s often harder to get warmed up (热身) when it’s cold outside. Putting on clothes fresh from dryer is just one way to get your body warm.
54 If it’s really cold outside, you might even try a quick shower to get you warm before you do exercise.
Walk indoors. 55 To get out of cold weather of winter, you can simply walk indoors, probably in the living area of your room. Walking indoors makes you feel safe and gives you a dry and warm temperature to do it.
根据短文内容,将下面的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.Take a shower.
B.Walking is a good way to stay healthy.
C.Walking indoors makes you feel safe.
D.The cold weather makes you want to stay in your warm bed.
E.Second, make something different before you lose interest in doing exercise.
F.Put your clothes in the dryer.
E
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
The “Great Green Wall of China” project (项目) is over forty years old in 2022. In this project, people plant trees in Northern China. Why are trees so important to us Because it is healthy to live around trees. 56 . So, we call them doctor trees.
Trees can clean the air. So for people in large cities with air pollution (空气污染), trees can be very important. 57 . They are also planting trees along streets to help clean the air.
58 . Trees are also good for our health. A study shows that people in hospitals do better when they can see trees from their rooms. And people with trees near their homes usually exercise more.
Scientists are also studying the healthy effects (作用) of trees on human minds (心智). 59 . A study looked at city people in a place with few trees. After workers planted lots of trees there, people living there said the neighborhood was nice. 60 . And they stayed on the street to talk more often with people who lived near them.
Of course, another good effect is that doctor trees work for free!
A.We cannot live without trees
B.They can keep us healthy, just like doctors
C.Cities are planting trees not just in city parks
D.They walked slower when going to work or going home
E.Some scientists think that trees help more than just the air
F.One effect of trees is that they make people feel happy and relaxed
F
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Food waste (食物残渣) is a big problem in Japan and the world. In 2019, Japan produced 5.7 million tons of food waste. The government is working on reducing this to 2.7 million by 2030.
Now, University of Tokyo researchers in Japan have created a new technology that uses food waste in a surprising way. Student Kota Machida and Professor Yuya Sakai say the operation can turn food waste into a strong material like cement (水泥). They say it is four times stronger than regular concrete and is sustainable. And you can eat it.
Through a process of drying, crushing, and compressing (压缩) the food waste, Sakai and his student Machida had successfully made cement from food waste without plastic. “The most challenging part was that each type of food waste requires different temperatures and pressure levels,” Sakai said.
The team have used different types of food waste to make the cement, including tea leaves, orange peels, coffee grounds, and leftover lunch materials. They’ve adjusted flavors with different spices and found the colors, smell and taste of the cement can be quite attractive.
Machida and his two friends have created a company called Fabula, Inc. They are working with other companies to use the material to make products for the home. “If this cement could replace plastic and cement products, it may help slow global warming linked to food waste,” said Machida.
61.Can we eat the food waste like cement
62.Who had successfully made cement from food waste without plastic
63.What was the most difficult part to make the food waste without plastic
64.How many types of food waste to make the cement are mentioned
65.What do you think of the food cement
三、写作(15分)
VII.根据要求,完成写作。(15分)
66.转眼间,我们已经进入了 2022 年。关于新的一年,你有什么期许呢?请 以“My New Year’s Resolution”为题,并根据要点和要求,用英语写一篇短文。
1.要点: 1)你的新年决心是什么;
2)你为什么会下定这个决心;
3)你打算如何实现这个决心。
2.要求: 1)文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
2)词数 80 词左右。
My New Year’s Resolution
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________吉林卷
2023-2024学年八年级英语上册新课标(核心素养)期末复习冲击满分系列(仿真模拟)
语言知识运用(共35分)
I.从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
1.Tom is taller than ________ student in his class.
A.any B.the other C.any other
【答案】C
【详解】句意:汤姆比他班上其他任何一个学生都高。
考查比较级的特殊表达。any表示“任何一个”;the other表示“两个中的另一个”;any other表示“其他的任何一个”,比较级+any other+单数名词表示同一范围比较,any+单数名词表示不同范围的比较,此处是汤姆和他班上的同学相比,属于同范围比较。故选C。
2.The speed of a maglev (磁悬浮) train is ________ higher than ________ of a traditional one.
A.more; one B.much; that C.so; it
【答案】B
【详解】句意:磁悬浮列车的速度比传统列车要快得多。
考查比较级的修饰词和that的用法。higher是比较级不用more修饰,排除A。one泛指一个;that可用来比较可数名词单数或不可数名词;it特指某物。根据“The speed of a maglev (磁悬浮) train is...higher than...of a traditional one.”可知,比较的是磁悬浮列车和传统列车的速度,用that指代。故选B。
3.Which word of the following doesn’t have the same stress as the others
A.Event B.Refuse C.Normal
【答案】C
【详解】考查语音。Event/ 'vent/;Refuse /r 'fju z/;Normal/'n rm( )l/。根据音标可知,Normal的重音和其他两项不一样。故选C。
4.I don’t know if it ________ tomorrow. If it ________, we will go fishing.
A.will rain... won’t B.will rain... doesn’t rain C.rains... will rain
【答案】B
【详解】句意:我不知道明天是否下雨,如果不下雨,我们就去钓鱼。
考查if引导的条件状语从句及宾语从句。第一个if引导宾语从句,遵循“主现从需”原则,由第一个空后面的tomorrow可知,应该用一般将来时,排除C;第二个if引导条件状语从句,遵循“主将从现”原则,从句主语it是第三人称单数,所以用doesn’t rain,排除A。故选B。
5.Could you please tell me________
A.what will the future be like
B.how the future will be like
C.what the future will be like
【答案】C
【详解】句意:你能告诉我未来是什么样的吗?
考查宾语从句。分析句子结构可知,是宾语从句,从句用陈述语序,排除选项A;what...be like“像……”。故选C。
6.We ________ some places of interest since we ________ China.
A.visited; arrived B.have visited; arrived C.have visited; reached
【答案】C
【详解】句意:自从我们来到中国,我们参观了一些名胜古迹。
考查现在完成时和动词辨析。当since引导的从句时态为一般过去时,主句的时态通常为现在完成时,故排除A项。arrive“到达”,不及物动词,其后不能直接跟宾语,需要加介词in/at;reach“到达”,及物动词,其后可直接跟宾语。故选C。
7.—I haven’t been to the Bird’s Nest. What about you
—________. I am planning to go there this weekend.
A.Me, too B.Neither have I C.So did I
【答案】B
【详解】句意:——我没有去过鸟巢。你呢?——我也没去过。我计划这个周末去那里。
考查倒装句。根据“I am planning to go there this weekend.”,可知回答者也没有去过鸟巢,“Neither/Nor+助动词/be动词/情态动词+(另一) 主语”表示上文提到的情况同样也适用于后者,意为“主语也不”;根据“I haven’t been to the Bird’s Nest.”可知,回答也应用助动词have。故选B。
8.—Jim, take good care of ________.
—Thank you very much.
A.yourselves B.himself C.yourself
【答案】C
【详解】句意:——吉姆,照顾好你自己。——非常感谢。
考查反身代词。yourselves你们自己;himself他自己;yourself你自己。由take动词原形开头,可知这是祈使句,祈使句省略的主语是you,反身代词用yourself或者yourselves,排除B;Jim后面有逗号隔开可知,本句是对吉姆说的话,Jim是单数,因此选yourself。故选C。
9.Lily ran in the race, so she got the first prize at last.
A.quickly B.more quickly C.the most quickly
【答案】C
【详解】句意:莉莉在比赛中跑得最快,所以她最终获得了一等奖。
考查对句子的理解和对比较级、最高级的掌握。quickly快地;more quickly比较快地;the most quickly最快地。in+范围,和后面“so she got the first prize at last.(所以她最终获得了一等奖。)”可知,要用最高级。故选C。
10.Life is like a marathon(马拉松). Parents need to care about their children’s long-term ________.
A.memory B.development C.pressure
【答案】B
【详解】句意:人生就像一场马拉松,父母需要关心孩子的长远发展。
考查名词词义辨析。memory内存;development发展;pressure压力。由“Life is like a marathon(马拉松).”可知父母需要关心孩子的长远发展。故选B。
II.从选项中选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。(5分)
A: Hi, Bill. I’m doing a survey. 11
B: Sure.
A: Do you often help your mum with housework
B: 12 But now I am a middle school student, and our teacher often tells us to do some housework. I enjoy it now.
A: 13
B: Once a week. On Saturday or Sunday, I choose some easy housework.
A: What do you usually do
B: Take out the trash and sweep the floor.
A: What do you think of doing housework
B: 14
A: Like what
B: After I do housework, I have much sweat(汗). It’s a kind of exercise.
A: Yes. 15
B: It is also good for the relationship between your mum and you!
A: I agree.
A.How often do you help your mum with the housework
B.You’re right.
C.May I ask you some questions
D.Hardly ever.
E.I think it is good for us in many ways.
F.What can I do for you
【答案】11.C 12.D 13.A 14.E 15.B
【导语】本文一组采访对话,采访是否做家务和对做家务的看法。
11.根据“I’m doing a survey. ”及“Sure.”,可知此处是一个问句,询问是否可以问问题,选项C“我能问你几个问题吗?”符合语境,故选C。
12.根据“Do you often help your mum with housework ”,及“But now I am a middle school student , and our teacher often tells us to do some housework. I enjoy it now.”可知,之前几乎没做过,故选D“几乎没有。”符合语境,故选D。
13.根据“Once a week.”可知,此处是对频率提问,选项A“你多久帮妈妈做一次家务?”符合语境,故选A
14.根据“What do you think of doing chores ”及“It’s a kind of exercise.”可知,此处是说做家务的好处,选项E“我觉得它在许多方面对我们有好处。”符合语境,故选E。
15.根据“Yes.”可知,此处是赞同对方说的话,选项B“你说得对。”符合语境,故选B。
III. 补全对话(5分)
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
A: Hi, I’m Sarah. I’m new in town.
B: Hi, I’m Kelly. Welcome to the neighborhood! How do you like it so 16
A: It’s fantastic, 17 I still don’t really know my way around.
B: Well, the best supermarket is 18 Center Street. You can buy the freshest food there.
A: Oh, great. Is 19 a cinema around here I love watching movies.
B: Yes, Sun Cinema is the newest one. You can sit the most comfortably because they 20 the biggest seats.
A: Thanks for telling me.
B: No problem.
【答案】16.far 17.but 18.on 19.there 20.have
【导语】本文是一则对话。在对话中,Kelly向Sarah介绍社区基本情况。
16.句意:到目前为止你认为它怎么样?根据“How do you like it so...”可知,此处考查短语so far“到目前为止”,作状语。故填far。
17.句意:这里好极了,但是我真的还不太熟悉周边的路。根据空格前后分句的逻辑关系可知,此处表示转折,应用连词but“但是”连接。故填but。
18.句意:最好的超市在格林大街上。根据“...the best supermarket is...Center Street.”可知,此处缺少表示方位的介词。表示在某条街道上,应用介词on“在……上”。故填on。
19.句意:这附近有电影院吗?根据“Is...a cinema around here I love watching movies.”可知,此处考查there be句型,表示某处存在某物。再根据句子结构可知,此处为there be句型的一般疑问句形式。故填there。
20.句意:你可以坐得最舒服,因为他们的座位最大。根据“they”和“the biggest seats”之间的逻辑关系可知,此处表示拥有,应用动词have。故填have。
IV.根据短文内容,从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(5分)
Breakfast is important for us. A good breakfast 21 us to keep healthy. By breakfast time, we are hungry after a long night—about twelve 22 . Our bodies need food for morning activities.
A good breakfast should 23 rice or bread, an egg, milk and fruit. We should get up early to have enough time to eat breakfast. Many students go to school without breakfast, 24 they get up too late. It’s bad for their health.
A good breakfast helps us work better and play more 25 . Your whole day will be interesting after a good breakfast.
21.A.helps B.stops C.tells
22.A.years B.days C.hours
23.A.draw B.buy C.have
24.A.or B.because C.but
25.A.slowly B.quietly C.happily
【答案】21.A 22.C 23.C 24.B 25.C
【导语】本文主要介绍了早餐的重要性。
21.句意:一顿好的早餐帮助我们保持健康。
helps帮助;stops停止;tells告诉。根据“A good breakfast ... us to keep healthy.”可知,好的早餐能够帮助我们保持健康。故选A。
22.句意:经过一个漫长的夜晚——大约12个小时——吃早饭的时候,我们饿了。
years年;days天;hours小时。根据“By breakfast time, we are hungry after a long night—about twelve”可知,一晚上有12个小时。故选C。
23.句意:一顿好的早餐应该有米饭或者面包,一个鸡蛋,牛奶和水果。
draw画画;buy买;have有。根据“A good breakfast should ... rice or bread, an egg, milk and fruit.”可知,此处指的是一顿好的早餐应当有米饭或者面包、一个鸡蛋、牛奶和水果。故选C。
24.句意:许多学生没吃早餐就去上学,因为他们起床太晚了。
or或者;because因为;but但是。根据“Many students go to school without breakfast, ... they get up too late.”可知,空格前后是因果关系,此处应用because表示原因。故选B。
25.句意:一顿好的早餐帮助我们工作得更好并且玩得更开心。
slowly慢地;quietly安静地;happily开心地。根据“A good breakfast helps us work better and play more”可知,此处指玩的很开心。故选C。
V. (10分)
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
Many people like to keep pets. Dogs and cats are very 26 pets. Some people, however, keep birds or goldfish. They need less space and easier to look after.
If you want to have a pet, you can buy one from a pet 27 but you must be careful not to buy a sick animal. It is best if you know something about the pet you want, This helps you choose healthy pet. However, if you do not have much money and know very 28 about animals, you can visit the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (皇家防止虐待动物协会).
The first RSPCA was established in England in 1821. It was set up to make sure that all animals are 29 with kindness. The RSPCA in Hong Kong carries out this aim. The RSPCA officers collect animals which have no 30 and are left in the streets. They look after them 31 they are healthy again. People visiting the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a 32 pet. If later your pet becomes ill, you can 33 it to the doctors at the RSPCA for treatment.
When you have a pet, it is very 34 that you look after it properly. You must remember to feed it on time. You should also give it a 35 and comfortable place to rest. Your pet will be happy and healthy if you love it and care for it properly.
【答案】
26.popular 27.shop 28.little 29.treated 30.homes 31.until 32.healthy 33.take 34.important 35.clean
【导语】本文简单介绍了防止虐待动物协会,并就如何照顾好动物给了一些建议。
26.句意:狗和猫是很受欢迎的宠物。根据“Dogs and cats are very...pets.”可知,狗和猫是很受欢迎的宠物,备选词popular“受欢迎的”符合语境,作定语修饰pets,故填popular。
27.句意:如果你想养宠物,你可以从宠物店买一个,但你必须小心不要买生病的动物。根据“If you want to have a pet, you can buy one from a pet...”可知,可以从宠物店买一只宠物,shop“商店”符合语境,a修饰可数名词单数,故填shop。
28.句意:然而,如果你没有太多的钱,对动物知之甚少,你可以参观英国皇家防止虐待动物协会。根据“if you do not have much money and know very...about animals”可知,如果你没有太多的钱,可以参观英国皇家防止虐待动物协会。little“几乎没有”,故填little。
29.句意:它的设立是为了确保所有的动物都得到善待。根据“It was set up to make sure that all animals are...with kindness.”可知,协会的设立是为了确保动物被善待,treat“对待”,用于被动语态结构中,故填treated。
30.句意:皇家防止虐待动物协会的工作人员收集那些无家可归、流落街头的动物。根据“The RSPCA officers collect animals which have no...and are left in the streets.”可知,工作人员收集那些无家可归、流落街头的动物,home“家”,此处表示复数含义,使用名词复数形式,故填homes。
31.句意:他们照顾它们,直到它们再次健康。根据“They look after them...they are healthy again.”可知,照顾它们,直到它们再次健康,用until引导时间状语从句,故填until。
32.句意:参观皇家防止虐待动物协会的人们可以从这些动物中选择他们的宠物,你可以肯定你会得到一只健康的宠物。根据“People visiting the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a...pet.”可知,你可以得到一只健康的宠物,healthy“健康的”,作定语修饰pet,故填healthy。
33.句意:如果以后你的宠物生病了,你可以把它带到皇家防止虐待动物协会的医生那里治疗。根据“If later your pet becomes ill, you can...it to the doctors at the RSPCA for treatment.”可知,宠物生病的话可以带它去找医生,take“带”,情态动词后用动词原形,故填take。
34.句意:当你养宠物时,好好照顾它是非常重要的。根据“When you have a pet, it is very...that you look after it properly.”可知,好好照顾宠物是非常重要的,important“重要的”,在句中作表语,故填important。
35.句意:你还应该给它一个干净舒适的休息场所。根据“You should also give it a...and comfortable place to rest.”可知,应该给宠物一个干净舒适的休息场所,clean“干净的”,在句中作定语修饰place,故填clean。
二、阅读理解(共40分)
VI.根据所给材料,完成下列各题。(共40分)
A
Helping your children choose a hobby is very good for them. They can learn a lot while they are enjoying themselves. To help your children choose a hobby for fun, here are a few tips that may help you:
Match your children’s interests. If he likes to cook, buy him a cookbook. If he enjoys collecting baseball cards, buy him a special scrapbook (剪贴簿). Show your interest in and support for his interests.
Try different hobbies. Introduce a new hobby as a birthday or holiday gift. In trying something completely different, your children may become interested in it or at least get to know a new thing.
Share a hobby with your children. Learn art lessons with them. Go for a mountain climbing together. Spending family time doing fun things can make a healthy and close family relationship.
Take it to the next level (程度). If they prefer pop music, visit a singer’s website with them. Take them to a concert. Make it fun for everyone.
Don’t push your interests on your children. Let children choose their own interests, though you can always introduce a new one to them. Don’t show your disappointment if they choose something different from what you think of.
Hobbies are a great way for children to learn new things. From kite making to song writing, help your children try different interests until they choose one they want to learn more about.
根据短文内容选择最佳答案。
36.The passage is written for ________.
A.parents B.students C.teachers
37.________ can improve the family relationship.
A.Matching your children’s interests
B.Trying something different
C.Sharing a hobby with your children
38.The sentence “Take it to the next level”, “it” stands for ________.
A.the family relationship B.the pop music C.your children’s hobby
39.The underlined word “push” means ________ in Chinese in the passage.
A.推 B.拉 C.强加
40.The passage’s main idea is ________.
A.sharing a hobby with children can make a better relationship
B.helping your children choose a hobby is very good for them
C.let kids choose their own interests, though you can always introduce a new one to them
【答案】36.A 37.C 38.C 39.C 40.B
【导语】本文主要介绍了帮助孩子选择一个有趣的爱好的建议。
36.推理判断题。根据“Helping your children choose a hobby is very good for them.”可知,帮助你的孩子选择爱好对他们很有好处,由此可推知,这篇文章是写给家长的。故选A。
37.细节理解题。根据“Share a hobby with your children.”及“Spending family time doing fun things can make a healthy and nice relationship.”可知,与孩子分享一个爱好可以改善家庭关系。故选C。
38.词义猜测题。根据“Helping your children choose a hobby is very good for them.”并结合全文可知,本文的主题是业余爱好,所以本段的建议也是与爱好有关,故it指代your children’s hobby。故选C。
39.词义猜测题。根据“Let children choose their own interests, though you can always introduce a new one to them.”可知,本段的建议是不要把自己的兴趣强加在孩子们身上,划线单词表示“强加”。故选C。
40.主旨大意题。根据“Helping your children choose a hobby is very good for them.”及全文的内容可知,帮助你的孩子选择一个爱好对他们很有好处。故选B。
B
Last Friday, my friend Deborah asked me if I would like to learn how to make tofu. I couldn’t think of any reason not to be interested in, so I said, “Yes.” So the next day I met her and other three nice people at the Hodo Soy Beanery in Oakland. I enjoyed the tour, I got a lot from the trip. The following is what I learned.
Tofu has a history of 2,000 years. Although the word “tofu” is from Japanese, the food may come from China. There are two main kinds of tofu: soft (软的) tofu and firm (硬的) tofu. In some parts of Asia, people use tofu as a kind of meat.
Douhua is one kind of soft tofu. It is a popular breakfast food in China. Because it is very soft, people can’t eat it with chopsticks (筷子), but with a spoon. People often eat it as the dessert (甜品) and often add spring onions and sauce (酱) to it. In Malaysia, people usually eat douhua with white or dark sugar water.
41.When did the writer go to Hodo Soy Beanery
A.Last Thursday. B.Last Friday. C.Last Saturday. D.Last Sunday
42.Where may tofu come from according to the passage
A.Japan. B.China. C.Oakland D.Malaysia.
43.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to (指代)
A.Firm tofu. B.Meat. C.Sugar. D.Douhua.
44.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Tofu has a history of 3,000 years.
B.Douhua is a popular breakfast food in China.
C.People use tofu as a kind of meat around the world.
D.In Malaysia, people usually eat douhua with spring onions and sauce
45.In which part of a magazine can we probably read the passage
A.MUSIC. B.NATURE. C.FOOD. D.HISTORY.
【答案】41.C 42.B 43.D 44.B 45.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了豆腐相关的知识。
41.细节理解题。根据第一段“Last Friday, my friend Deborah asked me if I would like to learn how to make tofu. I couldn’t think of any reason not to be interested in, so I said, ‘Yes.’ So the next day I met her and other three nice people at the Hodo Soy Beanery in Oakland.”可知,上周五,朋友黛博拉问作者是否想学习如何做豆腐;第二天,也就是上周六,他们就去了奥克兰的Hodo Soy Beanery。故选C。
42.细节理解题。根据第二段“Although the word ‘tofu’ is from Japanese, the food may come from China.”可知,虽然“豆腐”这个词来自日语,但这种食物可能来自中国。故选B。
43.词义猜测题。根据第三段“Because it is very soft, people can’t eat it with chopsticks, but with a spoon.”可知,这种食物很软,人们不能用筷子吃,而是用勺子吃;再根据上文“Douhua is one kind of soft tofu.”可知,这种很软的豆腐就是豆花,因此可以推断“it”指“豆花”。故选D。
44.细节理解题。根据第三段“Douhua is one kind of soft tofu. It is a popular breakfast food in China.”可知,豆花是一种软豆腐,在中国是一种很受欢迎的早餐。故选B。
45.推理判断题。综合全文可知,文章主要介绍了豆腐的历史、种类以及人们的不同吃法,由此可以推断我们很可能在杂志的食物部分看到这篇文章。故选C。
C
We make decisions every day. Everything we say and do is the result of a decision. Sometimes it’s not easy to make the right decision. If you have a big decision to make, you may feel afraid. But there are some simple things you can do to make yourself less worried. Keep reading to learn more about how to make decisions.
Write about your fears (畏惧). It may help you know about them and make a better decision. Start by writing about the decision you need to make. Describe or list everything that you are worried about.
Think about the worst situation. Once you write about the decision you need to make and why you have fears, take it a step further (深远). Try to think about the worst result for every possible choice.
Think about whether the decision you make will last for a long time. Once you think about anything that could go wrong think about whether you can change the decision later on. Most decisions can be changed, so don’t be afraid to make a wrong decision.
Judge the following statements true (T) or false (F) according to the passage.
46.The writer thinks it’s always easy to make decisions.
47.The writer thinks writing about your fears can help you learn about those fears.
48.The writer advises readers not to think the worst result.
49.The writer thinks it’s important to make right decisions at first, because it’s hard to change them later.
50.This passage mainly gives us some advice on making decisions.
【答案】46.F 47.T 48.F 49.F 50.T
【导语】本文是一篇说明文。文章主要就我们如何做一些决定提供了一些建议。
46.细节理解题。根据第一段“Sometimes it’s not easy to make the right decision.”可知,有时候做出正确的决定并不容易;题干“作者认为做决定总是很容易的。”与原文不符。故填F。
47.细节理解题。根据第二段“Write about your fears. It may help you know about them and make a better decision.”可知,写下你的恐惧,这样做可以帮助你了解这些恐惧,做出更好的决定。故填T。
48.细节理解题。根据第三段“Think about the worst situation… Try to think about the worst result for every possible choice.”可知,试着为每一个可能的选择考虑最坏的结果,这样会有助于我们做出决定;题干“作者建议读者不要往最坏的方面想。”与原文不符。故填F。
49.细节理解题。根据文章最后一段“Most decisions can be changed, so don’t be afraid to make a wrong decision.”可知,大多数决定都是可以改变的,所以不要害怕做出错误的决定;题干“作者认为一开始做出正确的决定很重要,因为之后很难改变。”与原文不符。故填F。
50.主旨大意题。综合全文可知,文章主要就如何做决定提供了一些建议。故填T。
D
Doing exercise is very important for everyone. But it can be a little difficult to keep an exercise plan when winter comes. 51 Do you have the same problem I’ll tell you what you can do to change the situation.
To stay active during the winter, you should first make it as easy as possible to do your exercise. 52 The following advice will give you some ideas for making winter exercise more comfortable and more enjoyable.
53 If you want to exercise outside,you might keep the clothes in the dryer (烘干机) for a few minutes before that. It’s often harder to get warmed up (热身) when it’s cold outside. Putting on clothes fresh from dryer is just one way to get your body warm.
54 If it’s really cold outside, you might even try a quick shower to get you warm before you do exercise.
Walk indoors. 55 To get out of cold weather of winter, you can simply walk indoors, probably in the living area of your room. Walking indoors makes you feel safe and gives you a dry and warm temperature to do it.
根据短文内容,将下面的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.Take a shower.
B.Walking is a good way to stay healthy.
C.Walking indoors makes you feel safe.
D.The cold weather makes you want to stay in your warm bed.
E.Second, make something different before you lose interest in doing exercise.
F.Put your clothes in the dryer.
【答案】51.D 52.E 53.F 54.A 55.B
【导语】本文主要讲述了锻炼对每个人都非常重要,对在冬天人们应如何去运动提出了建议。
51.根据前句“But it can be a little difficult to keep an exercise plan when winter comes.”可知当冬天来临时,保持锻炼计划可能会有点困难,结合后句“Do you have the same problem I’ll tell you what you can do to change the situation.”可知,我会告诉你能做些什么来改变现状,故D选项“寒冷的天气使你想待在温暖的床上”符合语境。故选D。
52.根据前句“you should first make it as easy as possible to do your exercise”可知首先你应该使你的锻炼尽可能的容易,故E选项“第二,在你对锻炼失去兴趣前,做一些不同的事情”符合语境。故选E。
53.根据后文“If you want to exercise outside,you might keep the clothes in the dryer (烘干机) for a few minutes before that.”可知如果你想在户外锻炼,你可以把衣服放在烘干机里几分钟,故F选项“把你的运动衣放在烘干机里”符合语境。故选F。
54.根据“If it’s really cold outside, you might even try a quick shower to get you warm before you do exercise.”可知,如果外面真的很冷,在你锻炼之前可以试着让自己暖和,故A选项“洗个澡”符合语境。故选A。
55.根据“Walk indoors.”结合后文“Walking indoors makes you feel safe and gives you a dry and warm temperature to do it.”可知,在室内散步会使你感到安全,并使你感到干燥温暖,故B选项“散步是保持健康的好方法”符合语境。故选B。
E
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
The “Great Green Wall of China” project (项目) is over forty years old in 2022. In this project, people plant trees in Northern China. Why are trees so important to us Because it is healthy to live around trees. 56 . So, we call them doctor trees.
Trees can clean the air. So for people in large cities with air pollution (空气污染), trees can be very important. 57 . They are also planting trees along streets to help clean the air.
58 . Trees are also good for our health. A study shows that people in hospitals do better when they can see trees from their rooms. And people with trees near their homes usually exercise more.
Scientists are also studying the healthy effects (作用) of trees on human minds (心智). 59 . A study looked at city people in a place with few trees. After workers planted lots of trees there, people living there said the neighborhood was nice. 60 . And they stayed on the street to talk more often with people who lived near them.
Of course, another good effect is that doctor trees work for free!
A.We cannot live without trees
B.They can keep us healthy, just like doctors
C.Cities are planting trees not just in city parks
D.They walked slower when going to work or going home
E.Some scientists think that trees help more than just the air
F.One effect of trees is that they make people feel happy and relaxed
【答案】56.B 57.C 58.E 59.F 60.D
【导语】本文主要讲了树木的重要性和作用。
56.根据“So, we call them doctor trees”可知,此处提到了树木和医生之间的联系,B选项“它们可以让我们保持健康,就像医生一样”符合,故选B。
57.根据“They are also planting trees”可知,此处提到了种树,C选项“城市不仅在城市公园里植树”符合,故选C。
58.根据“Trees are also good for our health”可知,此处应提到了树木的作用,E选项“一些科学家认为树木不仅仅有助于净化空气”符合,故选E。
59.根据“Scientists are also studying the healthy effects (作用) of trees on human minds”可知,此处应提到树木对人的心智的影响,F选项“树的一个作用是,它们使人们感到快乐和放松”符合,故选F。
60.根据“After workers planted lots of trees there, people living there said the neighborhood was nice. ”以及“And they stayed on the street to talk more often with people who lived near them.”可知,看到社区里面种植了更多的树木,人们更喜欢停留在街上跟邻居聊天,也就是在上班或下班的路上会花的时间更长,D选项“他们在上班或回家时走得更慢”符合,故选D。
F
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Food waste (食物残渣) is a big problem in Japan and the world. In 2019, Japan produced 5.7 million tons of food waste. The government is working on reducing this to 2.7 million by 2030.
Now, University of Tokyo researchers in Japan have created a new technology that uses food waste in a surprising way. Student Kota Machida and Professor Yuya Sakai say the operation can turn food waste into a strong material like cement (水泥). They say it is four times stronger than regular concrete and is sustainable. And you can eat it.
Through a process of drying, crushing, and compressing (压缩) the food waste, Sakai and his student Machida had successfully made cement from food waste without plastic. “The most challenging part was that each type of food waste requires different temperatures and pressure levels,” Sakai said.
The team have used different types of food waste to make the cement, including tea leaves, orange peels, coffee grounds, and leftover lunch materials. They’ve adjusted flavors with different spices and found the colors, smell and taste of the cement can be quite attractive.
Machida and his two friends have created a company called Fabula, Inc. They are working with other companies to use the material to make products for the home. “If this cement could replace plastic and cement products, it may help slow global warming linked to food waste,” said Machida.
61.Can we eat the food waste like cement
62.Who had successfully made cement from food waste without plastic
63.What was the most difficult part to make the food waste without plastic
64.How many types of food waste to make the cement are mentioned
65.What do you think of the food cement
【答案】
Yes, we can.
Sakai and his student Machida.
Each type of food waste requires different temperatures and pressure levels.
64.4/ Four.
65.Great./Helpful./Environment-friendly.
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了日本研究人员发明了一种新技术,将食物垃圾转化为水泥等坚固材料,这种混凝土的强度是普通混凝土的四倍,而且是可持续的,还可以食用。
61.根据第二段“Student Kota Machida and Professor Yuya Sakai say the operation can turn food waste into a strong material like cement. They say it is four times stronger than regular concrete and is sustainable. And you can eat it.”可知,用食物垃圾制成的混凝土是可食用的。故填Yes, we can.
62.根据第三段“Through a process of drying, crushing, and compressing the food waste, Sakai and his student Machida had successfully made cement from food waste without plastic.”可知,酒井和他的学生町田通过干燥、粉碎和压缩食物垃圾的过程,成功地用食物垃圾制成了水泥,没有使用塑料。故填Sakai and his student Machida.
63.根据第三段“‘The most challenging part was that each type of food waste requires different temperatures and pressure levels,’ Sakai said.”可知,最具挑战性的部分是,每种食物垃圾需要不同的温度和压力水平。故填Each type of food waste requires different temperatures and pressure levels.
64.根据第四段“The team have used different types of food waste to make the cement, including tea leaves, orange peels, coffee grounds, and leftover lunch materials.”可知,该团队使用了茶叶、橘子皮、咖啡渣和剩余的午餐材料等四种类型的食物垃圾来制作混凝土。故填4/ Four.
65.根据最后一段“If this cement could replace plastic and cement products, it may help slow global warming linked to food waste,”可知,这种由食物垃圾制成的混凝土将减缓与食物浪费有关的全球变暖,从而有利于节约资源、保护环境,所以这种视频混凝土很好/很有用/对环境友好。故填Great./Helpful. /Environment-friendly.
三、写作(15分)
VII.根据要求,完成写作。(15分)
66.转眼间,我们已经进入了 2022 年。关于新的一年,你有什么期许呢?请 以“My New Year’s Resolution”为题,并根据要点和要求,用英语写一篇短文。
1.要点: 1)你的新年决心是什么;
2)你为什么会下定这个决心;
3)你打算如何实现这个决心。
2.要求: 1)文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
2)词数 80 词左右。
My New Year’s Resolution
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
My New Year’s Resolution
To my excitement, the New Year is coming. I have expected it for a long time and I am going to spend some time improving my English in the New Year.
Last term, English classes were like a nightmare for me. I couldn’t remember so many English words and I often failed in my tests. That made me very upset. So I will do something for it.
I am going to read English articles every day. What’s more, I’m going to listen to English tapes as much as possible. Of course, I will do some necessary exercises, too. Nothing is impossible as long as I try my best.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍新年决心是什么;
第二步,介绍为什么会下定这个决心;
第三步,介绍打算如何实现这个决心。
[亮点词汇]
①a long time很长一段时间
②so many如此多的
③listen to听
④as much as possible尽量
⑤as long as只要
[高分句型]
① I have expected it for a long time and I am going to spend some time improving my English in the New Year.(and连接的并列句)
② What’s more, I’m going to listen to English tapes as much as possible.(What’s more, 表示补充)
③Nothing is impossible as long as I try my best.(as long as引导条件状语从句)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
