(天津专用)九年级英语(上)期末专项复习题集
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
April 27 is a special day in Britain. It’s called Take Our Daughter to Work Day. It was brought to Britain in 1994 from America. On that day thousands of girls take a day off school and go with one of their parents to their work places. By doing this, it can teach girls more about the society where they live.
Now the girls can have a close look at what their parents are doing. This may help them to be calmer when they have to choose a job. Mary experienced a day of work at her mother’s office. This helped her understand her mother’s work better. She said that this made her feel more confident about her future.
Schools and many companies support the activity, too. Some schools even make the day a necessary part of school life.
Experts think that girls with more self-confidence are more likely(可能的)to be successful than common girls. If parents can set good examples both at work and at home for them, they will do better than others. Take Our Daughter to Work Day is surely a step in the right direction.
26. Where was Take Our Daughter to Work Day brought
A. From Australia. B. From China.
C. From Canada. D. From America.
27. On Take Our Daughter to Work Day, thousands of girls_______.
A. go on a journey with their parents
B. go to the work places of one of their parents
C. have a party with their friends at home
D. take part in a school activity freely
28. What’s the advantage by doing such an activity
A. It can help girls understand their parents’ work better.
B. It can teach girls more about the society.
C. It can make girls feel more confident about their future.
D. All of the above.
29. Which of the following is NOT true about Take Our Daughter to Work Day
A. It is a special activity on April 27 in Britain.
B. Schools and many companies support this activity
C. Some schools even make the day a necessary part of school life.
D. Many girls like this day because they won’t go to school.
30. According to the experts, being______ is the most important to girls in their future.
A. confident B. smart and careful
C. hard-working D. friendly
【答案】26. D 27. B 28. D 29. D 30. A
【解析】
【分析】本文介绍了英国的一个特殊活动——“带女儿上班日”,并介绍了这个活动的由来及好处。
【26题详解】
细节理解题。根据It was brought to Britain in 1994 from America,可知,是从美国把这个特殊的活动带到英国。故选D。
【27题详解】
细节理解题。根据On that day thousands of girls take a day off school and go with one of their parents to their work places,可知,在这一天,女孩们跟着父母其中一人去他们的工作地方。故选B。
【28题详解】
细节理解题。根据By doing this, it can teach girls more about the society where they live 及This helped her understand her mother’s work better. She said that this made her feel more confident about her future,可知,做这样的一个活动,女孩们可以更好地了解她们生活的社会,更好地了解父母的工作,并且对未来有更多的自信。故选D。
【29题详解】
推理判断题。根据April 27 is a special day in Britain,可知,这是英国在4月27日的一个特殊活动,所以A选项正确。根据Schools and many companies support the activity, too,可知,学校和许多公司都支持这个活动,所以B选项正确。根据Some schools even make the day a necessary part of school life,可知,一些学校甚至让这一天成为学校必不可少的部分,所以C选项正确。根据第二段Now the girls can have a close look at what their parents are doing…confident about her future,可知,女孩们喜欢这个活动是因为,在这一天女孩们可以更好地了解父母的工作,这让她们对于自己的未来更加自信,所以D选项错误。故选D。
【30题详解】
细节理解题。根据Experts think that girls with more self-confidence are more likely(可能的)to be successful than common girls“专家认为,更自信的女孩比普通女孩更有可能成功”,可知,自信对于女孩来说是最重要的。故选A
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Young heroes
A hero and a friend
Haden Stusak is from Atlanta in the USA. One day, he was playing in his grandma’s swimming pool with his best friend, Josiah Buddah. Haden was practising diving (潜水) when he saw Josiah at the bottom of the pool. He was drowning (溺水).The adults did not see him. “I was the only person who saw him,” said Haden. Haden, who was six years old, quickly dived into the pool. He pulled five-year-old Josiah out of the water. A few minutes later Josiah was breathing (呼吸) again.
Everyone called Haden a hero. “I’m not a hero,” said Haden. “I’m just a good friend.”
Earthquake hero
Nine-year-old Lin Hao from China was having a math lesson with thirty of his classmates when there was a huge earthquake. The school building started to fall down. Lin ran out quickly, but his classmates were still in the building. Lin went back into the building three times to help the m get out. “It was my job to look after my classmates,” he said.
Good neighbours
Kiah Kurtzer, who was from Australia, was looking out of her bedroom window one night when she saw that her neighbour’s bin (垃圾箱) was on fire. Fourteen-year-old Kiahfirst called the fire station, then she ran outside to start to put the fire out. Her neighbours came to help her. When the firefighters arrived, the fire was already out.
“I was scared,” said Kiah, “but I thought it was important to help my neighbour.”
26. Haden found his best friend was in danger when he was ________.
A. talking with the parents B. practising diving
C. swimming with his grandma D. resting beside the swimming pool
27. Why did Lin Hao run back to the school building
A. To save his classmates. B. To help his teacher get out.
C. To bring his important things out of it. D. To warn his classmates about the earthquake.
28. With her neighbours’ help, Kiah ________.
A. found the bin B. put out the fire
C. called the fire station D. ran out of her bedroom
29. The word “scared” in the last paragraph is closest in meaning to “________”.
A. angry B. afraid C. relaxed D. satisfied
30. What did Haden, Lin and Kiah have in common
A. They were brave. B. They won big prizes.
C. They lived in the same country. D. They knew how to ask for help.
【答案】26. B 27. A 28. B 29. B 30. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了三个来自世界不同地方的非常勇敢的年轻人的故事,以及他们成为英雄的原因。
【26题详解】
细节理解题。根据“Haden was practising diving (潜水) when he saw Josiah at the bottom of the pool. He was drowning (溺水)”可知,哈登在练习潜水时,发现好朋友乔西亚溺水。故选B。
【27题详解】
细节理解题。根据“his classmates were still in the building. Lin went back into the building three times to help the m get out”可知,林回到教学楼是为了救他的同学们,故选A。
【28题详解】
细节理解题。根据“she ran outside to start to put the fire out. Her neighbours came to help her. When the firefighters arrived, the fire was already out”可知,邻居们和她一起扑灭了火。故选B。
【29题详解】
词义猜测题。根据“but I thought it was important to help my neighbour”可知,but前后构成转折关系,看到起火本能虽然害怕,但认为帮助邻居很重要,因此克服恐惧呼救灭火,故scared和afraid同义。故选B。
【30题详解】
推理判断题。三个小短文讲述的都是孩子们勇敢的故事,无论是帮助溺水的朋友、救困在大楼里的同学或是帮助邻居灭火,他们三人都是勇敢的。故选A。
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Welcome to the Summer Palace
Opening hours: Apr. 1—Oct. 3l: 6:30—18:00; Inside gardens: 8:30—17:00 Nov. 1—Mar. 31: 7:00—17:00; Inside gardens: 9:00—16:00
Ticket Price: Adult age 18+ 30 Child: age 6—18 15 ◆Free for children under 120 cm (3.9 feet), or below 6 years old. ◆The elderly over 60 enjoy half price. (Ticket prices of Dehe Garden, Tower of Buddhist Incense, Wenchang Hall, Suzhou Street and Danning Hall are not included)
Online booking: 1. The tickets are sold 7 days in advance (提前) 2. Your Passport or ID information is required, and one person can book only one ticket per day. 3. One adult could only book one child ticket.
Important Notice: ☆During COVID-19 Epidemic Control Period: 1. The real-time local “Health Code” will be checked before entering. 2. Body temperalure over 37.3℃ or coughing and short of breath, visitors are not allowed to enter. 3. Wear masks during the visit and keep distance with others.
For more information, you can visit: https://www./summer-palace-tickets-booking.htm
26. On National Day, visitors can enter the Summer Palace at________.
A. 6:00am B. 8:00am C. 9:00pm D. any time
27. How much will a 70-year-old lady pay at least to visit the Summer Palace
A. 15 B. 30 C. 45 D. None
28. How much will a young couple with a 4-year-old child pay at least to visit the Summer Palace
A. 30. B. 45 C. 60 D. 75
29. Which of the following is NOT true according to the passage
A. One adult could only book one child ticket.
B. One should pay extra money to visit Danning Hall.
C. Passport or ID information is needed when booking tickets online.
D. A man with a high fever can enter the Summer Palace with a mask.
30. Where is the passage probably taken from
A. A story book B. A news report C. A science fiction. D. A travel guide
【答案】26. B 27. A 28. C 29. D 30. D
【解析】
【分析】本文是游玩颐和园的广告,包括开放时间,票价,网上预定以及重要提示。
【26题详解】
细节理解题。根据Opening hours中“Apr. 1—Oct. 3l: 6:30—18:00; Inside gardens: 8:30—17:00”,可知国庆节,游客可以在早上六点半到下午六点之间进入颐和园,故选B。
【27题详解】
细节理解题。根据Ticket Price中“Adult age 18+ 30;The elderly over 60 enjoy half price”,可知成年人票价是30元,60岁以上老人半价,所以一个70岁的老太太去颐和园至少要花15元,故选A。
【28题详解】
细节理解题。根据Ticket Price中“Adult age 18+ 30;Free for children under 120 cm (3.9 feet), or below 6 years old.”,可知成年人票价是30元,120厘米以下(3.9英尺)或6岁以下儿童免费,所以一对带着4岁孩子的年轻夫妇去颐和园至少要花60元,故选C。
【29题详解】
细节理解题。根据Online booking中“One adult could only book one child ticket.”,可知选项A是正确的;根据Ticket Price中“Ticket prices of Dehe Garden, Tower of Buddhist Incense, Wenchang Hall, Suzhou Street and Danning Hall are not included”,可知去澹宁堂应该额外再花钱,所以选项B是正确的;根据Online booking中“ Your Passport or ID information is required”,可知选项C是正确的;根据Important Notice中“Body temperalure over 37.3℃ or coughing and short of breath, visitors are not allowed to enter”,可知高烧的人不可以进入颐和园,所以选项D是错误的。故选D。
【30题详解】
推理判断题。因为本文是游玩颐和园的广告,所以应该在旅游指南中看到,故选D。
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Interschool Sports Programme is coming. It will start on 30th April and end on 15th June. Students in our school will take part in the boys’ basketball games. Each Wednesday the players will travel by bus to Sports Centre, Erinvale Street, Corinda. They will leave school at 12:20 p.m. It will take them about 20 minutes to get there. The games will begin at 1:00 p.m. and end at 2:30 p.m. Players must wear their school clothes and sports shoes. It will be great if they can bring a large water bottle.
If you are good at playing basketball and want to take part in the games, please go to Mr David’s office (Room 503) before 15th April to fill out a form. We will choose 15 players.
Volunteers are also needed. Anyone who wants to be a volunteer needs to send an email to Mr David (davidss@eq. edu. au) to introduce yourself before 20th April.
For more information, please call Mr David (6783-5682) or visit his office.
26. Interschool Sports Programme is about ________ long.
A. half a month B. one month
C. one and a half months D. two months
27. The basketball games will begin at ________.
A. 12:20 p.m. B. 12:40 p.m. C. 1:00 p.m. D. 2:30 p.m.
28. If Peter wants to take part in the basketball games, he needs to ________.
A. write a letter B. fill out a form C. practise every weekend D. buy new sports clothes
29. If one wants to be a volunteer, he or she should ________.
A. wear sports shoes B. know something about basketball
C. bring a light meal D. send an email to Mr David
30. The passage is probably a ________.
A. school notice B. news report C. teacher’s email D. student’s email
【答案】26. C 27. C 28. B 29. D 30. A
【解析】
【导语】本文主要介绍了校际体育节目的基本情况和招聘信息。
【26题详解】
细节理解题。根据“It will start on 30th April and end on 15th June”可知,校际体育节目的时间为大约一个半月。故选C。
【27题详解】
细节理解题。根据“The games will begin at 1:00 p.m. and end at 2:30 p.m.”可知,篮球比赛在下午一点开始。故选C。
【28题详解】
细节理解题。根据“If you are good at playing basketball and want to take part in the games, please go to Mr David’s office (Room 503) before 15th April to fill out a form”可知,如果想参加篮球比赛,就要填写表格。故选B。
【29题详解】
细节理解题。根据“Volunteers are also needed. Anyone who wants to be a volunteer needs to send an email to Mr David (davidss@eq. edu. au) to introduce yourself before 20th April”可知,如果想当志愿者的话,要发邮件给David先生。故选D。
【30题详解】
推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了校际体育节目的基本情况和招聘信息,所以可能是学校的通告。故选A。(天津专用)九年级英语(上)期末专项复习题集
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
April 27 is a special day in Britain. It’s called Take Our Daughter to Work Day. It was brought to Britain in 1994 from America. On that day thousands of girls take a day off school and go with one of their parents to their work places. By doing this, it can teach girls more about the society where they live.
Now the girls can have a close look at what their parents are doing. This may help them to be calmer when they have to choose a job. Mary experienced a day of work at her mother’s office. This helped her understand her mother’s work better. She said that this made her feel more confident about her future.
Schools and many companies support the activity, too. Some schools even make the day a necessary part of school life.
Experts think that girls with more self-confidence are more likely(可能的)to be successful than common girls. If parents can set good examples both at work and at home for them, they will do better than others. Take Our Daughter to Work Day is surely a step in the right direction.
26. Where was Take Our Daughter to Work Day brought
A. From Australia. B. From China.
C. From Canada. D. From America.
27. On Take Our Daughter to Work Day, thousands of girls_______.
A. go on a journey with their parents
B. go to the work places of one of their parents
C. have a party with their friends at home
D. take part in a school activity freely
28. What’s the advantage by doing such an activity
A. It can help girls understand their parents’ work better.
B. It can teach girls more about the society.
C. It can make girls feel more confident about their future.
D. All of the above.
29. Which of the following is NOT true about Take Our Daughter to Work Day
A. It is a special activity on April 27 in Britain.
B. Schools and many companies support this activity
C. Some schools even make the day a necessary part of school life.
D. Many girls like this day because they won’t go to school.
30. According to the experts, being______ is the most important to girls in their future.
A. confident B. smart and careful
C. hard-working D. friendly
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Young heroes
A hero and a friend
Haden Stusak is from Atlanta in the USA. One day, he was playing in his grandma’s swimming pool with his best friend, Josiah Buddah. Haden was practising diving (潜水) when he saw Josiah at the bottom of the pool. He was drowning (溺水).The adults did not see him. “I was the only person who saw him,” said Haden. Haden, who was six years old, quickly dived into the pool. He pulled five-year-old Josiah out of the water. A few minutes later Josiah was breathing (呼吸) again.
Everyone called Haden a hero. “I’m not a hero,” said Haden. “I’m just a good friend.”
Earthquake hero
Nine-year-old Lin Hao from China was having a math lesson with thirty of his classmates when there was a huge earthquake. The school building started to fall down. Lin ran out quickly, but his classmates were still in the building. Lin went back into the building three times to help the m get out. “It was my job to look after my classmates,” he said.
Good neighbours
Kiah Kurtzer, who was from Australia, was looking out of her bedroom window one night when she saw that her neighbour’s bin (垃圾箱) was on fire. Fourteen-year-old Kiahfirst called the fire station, then she ran outside to start to put the fire out. Her neighbours came to help her. When the firefighters arrived, the fire was already out.
“I was scared,” said Kiah, “but I thought it was important to help my neighbour.”
26. Haden found his best friend was in danger when he was ________.
A. talking with the parents B. practising diving
C. swimming with his grandma D. resting beside the swimming pool
27. Why did Lin Hao run back to the school building
A. To save his classmates. B. To help his teacher get out.
C. To bring his important things out of it. D. To warn his classmates about the earthquake.
28. With her neighbours’ help, Kiah ________.
A. found the bin B. put out the fire
C. called the fire station D. ran out of her bedroom
29. The word “scared” in the last paragraph is closest in meaning to “________”.
A. angry B. afraid C. relaxed D. satisfied
30. What did Haden, Lin and Kiah have in common
A. They were brave. B. They won big prizes.
C. They lived in the same country. D. They knew how to ask for help.
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Welcome to the Summer Palace
Opening hours: Apr. 1—Oct. 3l: 6:30—18:00; Inside gardens: 8:30—17:00 Nov. 1—Mar. 31: 7:00—17:00; Inside gardens: 9:00—16:00
Ticket Price: Adult age 18+ 30 Child: age 6—18 15 ◆Free for children under 120 cm (3.9 feet), or below 6 years old. ◆The elderly over 60 enjoy half price. (Ticket prices of Dehe Garden, Tower of Buddhist Incense, Wenchang Hall, Suzhou Street and Danning Hall are not included)
Online booking: 1. The tickets are sold 7 days in advance (提前) 2. Your Passport or ID information is required, and one person can book only one ticket per day. 3. One adult could only book one child ticket.
Important Notice: ☆During COVID-19 Epidemic Control Period: 1. The real-time local “Health Code” will be checked before entering. 2. Body temperalure over 37.3℃ or coughing and short of breath, visitors are not allowed to enter. 3. Wear masks during the visit and keep distance with others.
For more information, you can visit: https://www./summer-palace-tickets-booking.htm
26. On National Day, visitors can enter the Summer Palace at________.
A. 6:00am B. 8:00am C. 9:00pm D. any time
27. How much will a 70-year-old lady pay at least to visit the Summer Palace
A. 15 B. 30 C. 45 D. None
28. How much will a young couple with a 4-year-old child pay at least to visit the Summer Palace
A. 30. B. 45 C. 60 D. 75
29. Which of the following is NOT true according to the passage
A. One adult could only book one child ticket.
B. One should pay extra money to visit Danning Hall.
C. Passport or ID information is needed when booking tickets online.
D. A man with a high fever can enter the Summer Palace with a mask.
30. Where is the passage probably taken from
A. A story book B. A news report C. A science fiction. D. A travel guide
三、阅读理解 (本大题共15小题,每小题2分共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Interschool Sports Programme is coming. It will start on 30th April and end on 15th June. Students in our school will take part in the boys’ basketball games. Each Wednesday the players will travel by bus to Sports Centre, Erinvale Street, Corinda. They will leave school at 12:20 p.m. It will take them about 20 minutes to get there. The games will begin at 1:00 p.m. and end at 2:30 p.m. Players must wear their school clothes and sports shoes. It will be great if they can bring a large water bottle.
If you are good at playing basketball and want to take part in the games, please go to Mr David’s office (Room 503) before 15th April to fill out a form. We will choose 15 players.
Volunteers are also needed. Anyone who wants to be a volunteer needs to send an email to Mr David (davidss@eq. edu. au) to introduce yourself before 20th April.
For more information, please call Mr David (6783-5682) or visit his office.
26. Interschool Sports Programme is about ________ long.
A. half a month B. one month
C. one and a half months D. two months
27. The basketball games will begin at ________.
A. 12:20 p.m. B. 12:40 p.m. C. 1:00 p.m. D. 2:30 p.m.
28. If Peter wants to take part in the basketball games, he needs to ________.
A. write a letter B. fill out a form C. practise every weekend D. buy new sports clothes
29. If one wants to be a volunteer, he or she should ________.
A. wear sports shoes B. know something about basketball
C. bring a light meal D. send an email to Mr David
30. The passage is probably a ________.
A. school notice B. news report C. teacher’s email D. student’s email
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
