2022-2023江苏省南通市崇川区七年级下册期中英语试卷(含解析)

2022-2023学年江苏省南通市崇川区七年级(下)期中英语试卷
一、单选题:本大题共10小题,共25分。
1.If you want to learn more about _______Beijing Opera,you can t miss _______opera show at the theater tonight.
A. the;an B. the;the C. /;an D. /;the
2. The following _______says we can have a rest for five days during the May Day holiday.
Dear all,
The holiday for May Day is from April29th to May3rd. Please plan your work well and have a good time during the holiday.
Principal's office
April27th, 2023
A. letter B. postcard C. notice D. news
3.When I come to meet my good friend Sandy, I like to put my hands ______ her eyes and let her guess who I am.
A. above B. over C. across D. between
4.You can tell others your ideas if you have different ones. But ________ remember to choose the right way.
A. never B. always C. seldom D. sometimes
5.—Oh, I forget to bring my umbrella.
—I've got ______. You can share ______.
A. it;my B. one;mine C. it;mine D. one;my
6._______the kite in the sky.It looks like a strong horse.How amazing!
A. Look at B. Look out C. Look for D. Look up
7.I like to sleep with the window_______because I think fresh air is good for our health while sleeping.
A. open B. opened C. close D. closed
8.Look! Each of the students ______ an English book in the hand. They are reading English.
A. is having B. have C. has D. are having
9.—David, ______ do you play the piano
—When my mum is at home, I have to every day, but she is away this week!
A. how long B. how much C. how often D. how soon
10.—What a sunny day! Why not go for a spring outing with us
— ______. Let's go.
A. Better not B. That sounds great
C. That's all right D. I'm afraid not
二、完形填空:本大题共15小题,共2.5分。
Luke's father doesn't raise any cows, pigs or horses on his farm. There is wheat, beans, pears and tomatoes around his house.
Luke doesn't mind(介意) that there are no (11) In fact, he likes living on a fruit-and-vegetable farm much better. He feels it's amazing that his dad is able to make something in the place where there was (12) .
"I'm planting (13) today, son," Luke's father said. "They grow best in hot summer heat, (14) I need to plant them early in spring. That way there will be tall, healthy tomato vines(藤) when (15) arrives."
"How do you (16) they grow tall and healthy " Luke asked.
"The vines grow strong when you give them care and attention(注意) and have a little bit of hope," his father laughed.
"Can I help " Luke begged.
"Of course!" said his father.
So when Luke is (17) he helps his father and Luke learns that a tomato plant does need much (18) He spent one whole day in the early June sun, hitting wooden sticks(木棍) into the ground by young tomato plants. After the tomato vines grow a little taller, Luke ties(绑) the tomato vines to the (19) so that they will not fall over.
"The tomatoes (20) need a lot of attention!" Luke said one late afternoon.
"Most (21) things do need a lot of attention, Luke," replied his father with a smile.
"What do you mean " asked Luke.
"Well," his father said. "We should pay close attention to things that make our lives better."
"That is (22) you pay attention to Mom " asked Luke.
"Yes," replied his father, "I pay close attention to you and Mom because you both make my (23) better."
Later, Luke's work went (24) a lot quicker that day. Luke thinks taking care of the tomato plants is just like taking care of his mom and dad. With a bit of (25) magic(魔法) and a lot of attention, Luke is sure these will be the most beautiful tomatoes he has ever seen when August arrives.
11.A. hills B. gardens C. animals D. rivers
12.A. everything. B. anything C. something D. nothing
13.A. potatoes B. tomatoes C. carrots D. beans
14.A. so B. but C. because D. or
15.A. April B. May C. August D. October
16.A. talk about B. make sure C. worry about D. prepare for
17.A. tired B. busy C. lucky D. free
18.A. sunshine B. attention C. water D. air
19.A. trees B. plants C. ground D. sticks
20.A. really B. seldom C. only D. carefully
21.A. strange B. popular C. expensive D. important
22.A. when B. why C. how D. where
23.A. work B. office C. life D. house
24.A. down B. over C. by D. around
25.A. family B. farm C. vegetable D. fruit
三、阅读理解:本大题共15小题,共10分。
A

Cooks Wanted
Are you a cook Would you like to help the old Can you help them with cooking Come to join us. Call Tom on 3785788.
Basketball Club
Do you like to play basketball Do you want to play basketball well Mr. Chen can teach you. You can come here every Saturday afternoon. Tel: 3685788
Art Club
Have nothing to do after work Why not come to our club and learn to draw It is fun. You can also make friends here.
Call Millie on 3451238.Time.7: 00 p.m.—9: 00 p.m. from Monday to Friday.
Helping Drive
Can't drive after drinking Call me, Stephen at any time. I can help you. I will drive you home and keep you safe. I'm a good driver. And I know the city well. My phone number is 4493327.
26.People can go to the Art Club .
A. every Saturday morning B. every Wednesday evening
C. every Monday morning D. every Sunday evening
27.Who may call Stephen
A. Millie.She wants to learn to draw.
B. Mr.Smith.He drinks a lot.
C. Tom.He is good at cooking.
D. Mr.Brown.He likes playing basketball.
28.Where may you read the information
A. In the post office. B. In the police station.
C. In the community center. D. In the hospital.
B
How can you combine(结合) games with English learning The answer is Wordle! Wordle players must correctly(正确地) guess a five-letter word with just six tries. You will lose(输掉) the game if you can't guess the right word after six tries. Invented by Josh Wardle, the game has been popular with millions of players all over the world. Every midnight, Wordle refreshes(更新) its word of the day. For example, the answer for April 10 is BLACK.
As you guess, the game gives you hints(提示). For example, if a letter is correct and in the right place, it turns green. If the letter is not in the word, it turns gray. If the letter is part of the word but in the wrong place, it turns yellow. These hints make the game into a puzzle(谜).
To win this game, you need to know a lot about English. Every English word has at least one vowel(元音), so finding vowels is a useful way. For example, in the word "think", there is only one syllable(音节) and there is one vowel /i/.
A few days ago, I played this game and found it very interesting. First, I guessed the word "table". Only "a" was green. Then, I guessed "maker" and the "r" turned yellow. In the end, I guessed "carry" and I was correct!
Wordle is a wonderful game to have fun. It's also helpful to your English learning. Why not have a try in your free time?
29.If the letter is in the word but in the wrong place, it turns ______ .
A. red B. gray C. yellow D. green
30.Which of the following words can't describe(描述) Wordle
A. Easy. B. Popular. C. Interesting. D. Useful.
31.What can we learn from the passage
A. There is only one correct word in Wordle every day.
B. The answer for April 15 may be CARROT.
C. Users can win Wordle if they know little English.
D. Wordle players can get the correct answer after the seventh try.
32.Which of the following best shows the structure(结构) of the passage
A. A B. B C. C D. D
C
A company made a powerful robot(机器人) that can write stories. Type in "A cat wants to go to space" and ask the robot to write a bedtime story. Just one second later, you will get the story of a cat called Max. Max goes through many difficulties to sing among the stars.
This robot writer is real. It's called ChatGPT. US company OpenAI made it. It can talk with people, write songs, poems and even jokes. It's one of the most powerful AI writers.
People around the world have tried ChatGPT. Some used it to write history articles, some asked it to take notes or give advice on how to talk with people at a party, reported The Atlantic.
ChatGPT can write things really fast. We may spend hours researching, understanding and writing an article on the theory of evolution(进化论). But ChatGPT can write a good one in seconds. Another good thing about it is that if you ask harmful questions, such as how to make weapons(武器), it will not give you an answer.
ChatGPT comes along at a time when AI can do many creative tasks. It is difficult to tell the things they create(创造) from those made by humans. This brings many problems, such as the definition(定义) of art. The robot uses words from the Internet, including the Internet's biases(偏见) about some groups. These are all the things that humans need to think about. However, AI can work with us and help us with big problems.
33.The writer uses the cat story in Paragraph 1 to ______ .
A. show how many stories ChatGPT can write
B. tell what bedtime story Max likes
C. show why cats want to go to space
D. show what work ChatGPT can do
34.What do we know about ChatGPT
A. A UK company made it.
B. It can sing different kinds of songs.
C. It is the biggest kind of AI.
D. It writes faster than human writers.
35.What does the underlined word "harmful" mean
A. 复杂的 B. 有用的 C. 重要的 D. 有害的
36.What s the last paragraph mainly about?
A. How people feel about writing in the future.
B. The problems that may come with AI writing.
C. How a robot learns to write like humans.
D. Why AI can help people with problems.
D
Chinese zodiac Rabbits(生肖兔) have taken over streets all around the world! On January 21, a colorful rabbit-shaped lantern came out in London, UK. On the same day, ice rabbit sculptures stood on a street in Helsinki, Finland. In Malacca, Malaysia, a 5.3-meter-tall rabbit sculpture surprised many people. As a cultural image(文化意象), the zodiac rabbit has been in different forms of art all over the world, such as stamps, colorful lights and exhibitions.
The worldwide popularity(受欢迎) of the Chinese zodiac rabbit may have something to do with Easter(复活节) in Western culture, according to Tang Zhihong, head of an art group in the UK. "For people in the West, rabbits mean new life because they can give birth to many young ones. So the image of a rabbit is easily accepted(接受)," said Tang to Xinhua.
Through the "zodiac rabbit", people from other countries can get a closer look into Chinese culture.
On January 21, the Metropolitan Museum of Art in the US held a show called Celebrating the Year of the Rabbit. It showed 16 Chinese artworks on rabbits. It showed people that rabbits have been a popular artistic theme(艺术主题) in China for a long time. People could also learn about the stories of the rabbit and the moon in China.
Images of the 12 Chinese zodiac animals are fun for everyone. They can help with communication(交流) between different cultures, Chinese Canadian artist Zhang Shufeng told People's Daily.
37.Why do Western people like "Chinese zodiac Rabbits" according to Tang Zhihong
A. Because they like artworks in animal forms.
B. Because they like the zodiac animals.
C. Because the rabbit is a popular artistic theme in China.
D. Because the rabbit has a good meaning in Western culture.
38.Through the show Celebrating the Year of the Rabbit, people can learn about ______ .
A. different types of rabbits B. Chinese culture
C. 12 Chinese zodiac animals D. the stories of the Easter rabbit
39.What might be Zhang Shufeng's idea
A. Chinese culture is getting popular all over the world.
B. Western culture is easily accepted by people in China.
C. Zodiac animals can be a bridge between the East and the West.
D. The same animal means different things in different countries.
40.What's the best title for the passage
A. The History of the Rabbit B. The Culture of the Rabbit
C. The Art of the Rabbit D. The Show of the Rabbit
四、任务型阅读-简答:本大题共1小题,共10分。
41. What will our world be like in 2050 Maybe no one knows because we never know what will happen in the future. But it's very interesting to make some predictions(预测). Here are some exciting ones.
Languages
English should still be the most popular language, but Chinese should be the second. Now, many foreign people are studying Chinese as their second language.
Water
Water will become as expensive as oil(石油) because many rivers will disappear(消失). We will have to save water and pay more for clean water.
Education and Science
Students won't go to school. They will stay at home and study online. Students from all over the world may study together on the Internet. We may eat more genetically modified(转基因的) food. And more robots will be around us. Lots of dangerous work will be done by them.
Living
People will live and work under the sea. Maybe there will be big towns, factories and farms under the sea, too. Everyone will carry a pocket computer. The computer will give people all the answers to their questions. Everyone will have telephones in the pockets, too, and they can talk to their friends all over the world.
(1) How many kinds of predictions are there in the passage
_______________________________________________________
(2) What will people have to do if water becomes very expensive?
_______________________________________________________
(3) How will the students study in 2050
_______________________________________________________
(4) Why will people carry a pocket computer in the future
_______________________________________________________
(5) What is the passage about (请自拟一句话作答)
_______________________________________________________
五、信息匹配:本大题共5小题,共2.5分。
Many of you might love cute animals. But do you know how to look after them Wonderful Friends might be able to tell you. It is a TV show on Hunan TV. (1)
"Don't cry, my dear friends with two feet. I will protect you just as the way you protect me," the show's theme song says. On the show, six popular stars learn to become animal keepers at a zoo in Guangzhou. (2)
Many people like the show because it has a lot of moving(感人的) moments. For example, to teach a chimpanzee(黑猩猩) named Coco how to climb a tree, Li Yuchun climbs first. (3) Although Coco fails a few times, she learns how to climb in the end. When she gets to the top, she smiles at Li.
(4) They say it is dangerous for people to be so close to some animals because people and animals can give diseases(疾病) to each other.
But the show tells us one thing. What's that (5) As British animal expert(专家) Jane Goodall said, "Only if we understand can we care. Only if we care will we help. Only if we help shall they be saved."
A.They are afraid of the animals there.
B.She shows Coco how to climb carefully.
C.It is important for us to understand animals.
D.It is interesting to watch the animals in the show.
E.They try their best to look after different animals.
F.The show is about how people become friends with animals.
G.However, there are also some people thinking differently.
42.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
43.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
44.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
45.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
46.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
六、选词填空-句子:本大题共2小题,共6分。
47.
twelve; leaf; it; break; visit
(1) —Peter, could you help clean up the glass on the ground?
—OK, Mum. I'm coming.
(2) The T-shirt fits me well, but I don't like colour.Would you please show me another one?
(3) The would like to know the way to Riverside Park. Let's give them a hand.
(4) The map says the treasure is under the ground in front of the tree on the left.
(5) Let life be beautiful like summer flowers and death(死亡) like autumn .
48.
drive; plan; not; be worry; fix
(1) The lights in the classroom are still on!The head teacher with the students a study trip to Beijing next Friday.
(2) —Who us to Beihai Park this coming Sunday?
—I'm not sure. Maybe Mrs. White is.
(3) There any fruit or vegetables in the fridge.Would you like to go shopping with me
(4) These days, Chinese people about the health of the giant panda Ya Ya.We all hope she will get well again soon.
(5) As a volunteer, my father always bikes for people in need in his free time.
七、首字母短文填空:本大题共1小题,共3分。
49. New inventions (发明) can make people's lives better. Time magazine chose 200 best inventions in 2022.Let's t (1) a look at some of them!
Hugging (拥抱) toys
When we feel sad, we need someone to be w (2) us. Toys can be our good friends. AUS company made these toys. The company is f (3) for making new things. When you hug the toys, they hug you b (4) ! Each toy is about two kilograms. There are glass beads(珠子) inside the toy. They m (5) the toy heavier so that it can give people the feeling of being hugged. The company hopes the toys can help b (6) kids and adults to lower stress(减压) and have good sleep.
Freeing your hands
When we film short videos, it can be d (7) because we have to hold the phone in one hand. A Japanese company called Fairy Devices has made a neck-worn camera. It looks like an electronic necklace. It can f (8) your hands! It looks like an electronic necklace. There is a camera and five microphones on it. It can also be connected (连接) with v (9) chatting apps. In this way, you can s (10) what you see with people far away while travelling.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
八、单词拼写-单句:本大题共5小题,共15分。
50.There are many things to see at the (宫殿) Museum. People can learn all about China's history there.
51.My mother takes good care of the whole family. She always goes (径直地) home after work to prepare meals for us.
52.When I travel to a new place, I always like to visit the ( in the area near where you live) museums.
53.Anna, I'm glad to be your neighbour. My new flat is just two floors (in a lower place than) yours.
54.The President of , Macron(马克龙), hopes the two countries can work together for a bright future.
九、句子翻译:本大题共5小题,共16分。
55.周末,我想邀请他看场电影。(would like to do ...)

56.我们盼望不久能见到他们。(look forward to...)

57.过了桥,你就会看到那个旅馆。(...,and you will...)

58.猴子们上蹿下跳,惹得人们大笑。(make…do…)

59.你的房子和我们镇上的公寓不同。(be different from...)

十、书面表达:本大题共1小题,共10分。
60.假设你是Thomas, 你的英国笔友Anthony计划来南通玩,他给你发了封电子邮件,想详细了解你的家乡南通。请认真阅读他的邮件,并根据邮件内容回信。

To: Thomas@
From: Anthony2023@
Subject: Your hometown
Dear Thomas,
How are you Glad to hear from you. I am thinking about travelling to China during the summer holiday. I plan to travel to your hometown—Nantong. I want to know something about the environment(坏境), people and transport(交通) in your hometown.
Please tell me something else about your hometown.
Hope to hear from you soon. Yours,
Anthony
注意:
(1) 回信须包括所有内容要点,要求语句通顺、意思连贯;
(2) 文中不得提及真实的人名、校名等相关信息;
(3) 词数90个左右,短文的开头和结尾句已给出,不计入总词数。
Dear Anthony,
I'm glad to hear you're coming to my hometown—Nantong. It is a good place to visit.



I hope my answer is helpful to you. See you in Nantong!
Yours,
Thomas
答案和解析
1.【答案】D
【解析】句意:如果你想了解更多关于京剧的知识,你不能错过今晚剧院的京剧表演。the这个/这些,定冠词,表特指;an一个,不定冠词,表泛指,表示数量,用在以元音音素开头的单词前;/表示不填,零冠词。分析句子可知,第一空不填,零冠词,Beijing Opera是专有名词,专有名词前不用冠词;第二空使用定冠词the表特指,此处特指今晚剧院的京剧表演。故选D。
2.【答案】C
【解析】句意:下面的通知说我们可以在五一假期休息五天。(各位,五一假期从4月29日到5月3日,请大家好好计划好自己的工作,好好享受假期。校长的办公室,2023年4月27日。)A.letter信;B.postcard明信片;C.通知;D新闻、消息。根据句意以及常识可知,这是一个通知。故选C。
3.【答案】B
【解析】句意:当我去见我的好朋友桑迪时,我喜欢把手放在她的眼睛上,让她猜我是谁。A.在上方,不一定在正上方;B.在正上方;C.穿过;D.两者之间。根据let her guess who I am(让她猜猜我是谁)可知,我喜欢把手放在她的眼睛上,让她猜我是谁。此处表示手在眼睛正前方遮住视线,所以用over。故选B。
4.【答案】B
【解析】句意:如果你有不同的想法,你可以告诉别人你的想法。但是永远记住要选择正确的方式。A.never从不;B.always总是;C.seldom很少;D.sometimes有时;根据题干You can tell others your ideas if you have different ones.可知,应说但是永远记住要选择正确的方式。故选B。
5.【答案】B
【解析】句意:——哦,我忘了带伞了。——我有一把。你可以共用我的。it“它”,指已知的特定某物;one泛指“一个”;my“我的”,形容词性物主代词,后须加名词;mine“我的”,名词性物主代词,后不可加名词。根据“I've got…”可知,此空指“一把伞”,填one;第二空后没有名词,所以用名词性物主代词作宾语,填mine。故选B。
6.【答案】A
【解析】句意:看天空中的风筝。它看起来像一匹强壮的马。太令人惊讶了!A.Look at 看着;B.Look out 当心;C.Look for 寻找;D.Look up 查询。根据It looks like a strong horse.(它看起来像一匹强壮的马。)可知,此处是指看天空中的风筝。故选A。
7.【答案】A
【解析】句意:我喜欢开着窗户睡觉,因为我认为睡觉时新鲜空气对我们的健康有好处。A.打开/开着的,动词/形容词;B.打开,动词过去式;C.关闭,动词;D.关闭/关着的,动词过去式/形容词。根据句意:我喜欢开着窗户睡觉,因为我认为睡觉时新鲜空气对我们的健康有好处。考查句型with+宾语+形容词,表示伴随状态。由I think fresh air is good for our health while sleeping(我认为睡觉时新鲜空气对我们的健康有好处),所以是开着窗户睡觉。故选A。
8.【答案】C
【解析】句意:看!学生中的每个人手里都有一本英语书。他们正在读英语。each表示“每一个”,做主语时,谓语动词需用单数。have表示“有”,其单数形式为has。故选C。
9.【答案】C
【解析】句意:——大卫,你多久弹一次钢琴?——当我妈妈在家的时候,我必须每天都弹,但是这周她不在!A.how long多长,是对长度或一段时间的提问;B.how much多少,询问价格或不可数名词数量;C.how often多久一次,是对频率进行的提问;D.how soon多久以后,常对动作还有多久发生进行提问,一般用于将来时,回答用in+时间段。根据答语“I have to every day,”可知上文询问的是频率,因此疑问词应用how often。故选C。
10.【答案】B
【解析】句意:——多么晴朗的一天!为什么不和我们一起去春游呢?——听起来不错。我们走吧。A.Better not最好不要;B.That sounds great那听起来不错;C.That's all right没关系;D.I'm afraid not我恐怕不是这样。根据上文句意 及下文Let's go“让我们去吧”,此处是那听起来不错。故选B。
11~25.【答案】C、D、B、A、C、B、D、B、D、A、D、B、C、C、A
【解析】【文章大意】本文是一篇记叙文。讲述了小男孩卢克在帮助爸爸照料西红柿的过程中悟出了一个道理——对于那些让我们的生活变得更美好的事物,我们应该密切关注。因此卢克觉得照看西红柿就是在照顾妈妈和爸爸。
1. 句意:卢克不介意没有动物。A.hills山;B.gardens花园;C.animals动物;D.rivers河流。根据Luke's father doesn't raise any cows ,pigs or horses on his farm(卢克的父亲没有在农场养牛、猪或马),可知卢克不介意没有动物。故选C。
2. 句意:他觉得很神奇,他的父亲能够在原来什么都没有的地方做出一些东西。A.everything每件事;B.anything任何事;C.something某事;D.nothing没有什么。根据He feels it's amazing (他觉得很神奇)可知,父亲能在过去什么都没有的地方做出一些东西。故选D。
3. 句意:今天我要种西红柿。A.potatoes土豆;B.tomatoes西红柿;C.carrots胡萝卜;D.beans豆。根据下文That way there will be tall, healthy tomato vines(这样就会有高大健康的西红柿藤)可知,父亲决定种西红柿。故选B。
4. 句意:它们在炎热的夏天生长得最好,所以我需要在早春种植。A.so所以;B.but但是;C.because因为;D.or或者。根据句意,前后是因果关系,故选A。
5. 句意:这样,在八月到来时就会有高大健康的西红柿藤。A.April四月;B.May五月;C.August八月;D.October十月。根据They grow best in hot summer heat(它们在炎热的夏天生长得最好)可知,此处是指夏天到来时,所以是八月。故选C。
6. 句意:你怎样确保它长得高大健康。A.talk about谈论;B.make sure确保;C.worry about担忧;D.prepare for做准备。根据The vines grow strong when you give them care and attention(只要你细心照料,藤蔓就会长得强壮)可知,卢克是问怎样确保藤蔓长得高大健康。故选B。
7. 句意:所以当卢克有空的时候他就帮助父亲。A.tired疲惫的;B.busy忙碌的;C.lucky幸运的;D.free空闲的。根据he helps his father(他帮助父亲)可知,是在有空的时候。故选D。
8. 句意:卢克了解到西红柿的确需要很多关注。A.sunshine阳光;B.attention关注;C.water水;D.air空气。根据"The tomatoes... need a lot of attention!" Luke said one late afternoon.(一天下午晚些时候,卢克说:“西红柿......需要多加注意!”)可知卢克了解到西红柿需要很多关注。故选B。
9. 句意:西红柿藤长高一点后,卢克把西红柿藤绑在棍子上,这样它们就不会倒下。A.trees树;B.plants植物;C.ground地面;D.sticks棍子。根据hitting wooden sticks(木棍) into the ground by young tomato plants(把木棍插入西红柿幼苗旁边的土地里)可知,藤蔓长高后,卢克就把藤蔓绑在木棍上。故选D。
10.
句意:西红柿真的需要很多关注。A.really真正地;B.seldom很少;C.only 仅仅;D.carefully仔细地。根据He spent one whole day in the early June sun, hitting wooden sticks(木棍) into the ground by young tomato plants. After the tomato vines grow a little taller, Luke ties(绑) the tomato vines to the (9) so that they will not fall over.(他在6月初的阳光下花了一整天的时间,把木棍插入西红柿幼苗旁边的土地里。西红柿藤长高一点后,卢克把西红柿藤绑在棍子上)可知,卢克花了很多精力照看西红柿,所以他说西红柿真的需要很多关注。故选A。
11. 句意:大多数重要的事情都需要很多关注。A.strange奇怪的;B.popular受欢迎的;C.expensive昂贵的;D.important重要的。根据We should pay close attention to things that make our lives better.(我们应该密切关注让我们生活变得更好的事物)可知,让生活变得更好的是重要的事物。故选D。
12. 句意:那就是你关注妈妈的原因吗?A.when何时;B.why为什么;C.how怎样;D.where哪里。根据We should pay close attention to things that make our lives better.(我们应该密切关注让我们生活变得更好的事物)可知,这是父亲关注妈妈的原因。故选B。
13. 句意:我密切关注你和妈妈,因为你们使我的生活更美好。A.work工作;B.office办公室;C.life生活;D.house房子。根据We should pay close attention to things that make our lives better.(我们应该密切关注让我们生活变得更好的事物)可知,父亲关注卢克和妈妈,是因为他们使他的生活更美好。故选C。
14. 句意:后来,卢克那天的工作进展得更快。A.down向下;B.over超过;C.by通过;D.around周围。根据a lot quicker(更快)是指卢克那天的工作进展得更快,go by表示过去,即这一天的工作很快过去。故选C。
15. 句意:有了这些家庭魔力和很多关注,卢克相信,当八月到来时,这些西红柿将是他见过的最漂亮的西红柿。A.family家庭;B.farm农场;C.vegetable蔬菜;D.fruit水果。Luke thinks taking care of the tomato plants is just like taking care of his mom and dad.(卢克认为照顾西红柿就像照顾爸爸妈妈一样。)可知,此处是指家庭的魔力。故选A。
26~28.【答案】B、B、C
【解析】【文章大意】本文是四则小广告。
1. 根据表格三中的Time.7:00 p.m.-9:00 p.m.from Monday to Friday.(时间:周一至周五晚上7:00至9:00。)可知,人们可以每周三晚上去艺术俱乐部,故选B。
2. 根据表格四的内容Can't drive after drinking Call me, Stephen at any time. I can help you. I will drive you home and keep you safe. I'm a good driver. And I know the city well. My phone number is 4493327.(酒后不能开车吗?随时给我Stephen打电话。我可以帮你。我会开车送你回家,保护你的安全。我是个好司机。我对这个城市很了解。我的电话号码是4493327。)结合选项B"史密斯先生。他喝得很多。"可判断出,史密斯先生可以给斯蒂芬打电话。故选B。
3. 通读全文可知,本文是四则小广告。因此我们可以在社区中心阅读这些信息。故选C。
29~32.【答案】C、A、A、C
【解析】【文章大意】本文是一篇说明文。主要讲述了将游戏与英语学习结合起来的游戏Wordle。
1. 根据第三段If the letter is part of the word but in the wrong place, it turns yellow.(如果字母是单词的一部分,但出现在错误的位置,它就会变成黄色。)可知,如果这个字母在单词里,但是在错误的地方,会变成黄色。故选C。
2. 根据第二段Invented by Josh Wardle, the game has been popular with millions of players all over the world.(该游戏由乔希 沃德尔发明,受到了全世界数百万玩家的欢迎。)可知,这个游戏是受欢迎的;根据第五段I played this game and found it very interesting.(我玩了这个游戏,发现它很有趣。)可知,这个游戏是有趣的;根据最后一段It's also helpful to your English learning.(这对你的英语学习也有帮助。)可知,这个游戏是有帮助的。故选A。
3. 根据第二段Every midnight, Wordle refreshes(更新) its word of the day.(每天午夜,Wordle都会刷新它的每日一词。)可知,这个游戏每天只有一个正确的单词。故选A。
4. 根据第1自然段给出提问来引出Wordle游戏;第2、3、4、5自然段具体讲述Wordle游戏;第6自然段总的讲述这个游戏不仅有趣,而且考验我们的英语能力。可知,以下最能说明文章的结构是选项C“第1自然段为一段、第2、3、4、5自然段为一段,第六自然段为一段”。故选C。
33~36.【答案】D、D、D、B
【解析】【文章大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一种能写小说的强大机器人。
1. 根据第一段A company made a powerful robot(机器人) that can write stories... Max goes through many difficulties to sing among the stars.(一家公司制造了一个强大的机器人,可以写故事。输入“一只猫想去太空”,让机器人写一个睡前故事。仅仅一秒钟后,你就会看到一只名叫Max的猫的故事。Max为了在明星中唱歌,经历了很多困难。)第二段This robot writer is real. It's called ChatGPT.(这个机器人作家是真实的。它被称为ChatGPT。)可知,作者在第一段中使用了猫的故事展示 ChatGPT可以做什么工作。故选D。
2. 根据第四段We may spend hours researching, understanding and writing an article on the theory of evolution(进化论). But ChatGPT can write a good one in seconds.(我们可能会花几个小时研究、理解和写一篇关于进化论的文章。但ChatGPT可以在几秒钟内写出一篇好文章。)可知,ChatGPT比人类作家写得更快。故选D。
3. 根据第四段Another good thing about it is that if you ask harmful questions, such as how to make weapons(武器), it will not give you an answer.(另一个好处是,如果你问一些......的问题,比如如何制造武器,它不会给你答案。)可知,harmful的意思为“有害的”。故选D。
4.
根据最后一段ChatGPT comes along at a time when AI can do many creative tasks... However, AI can work with us and help us with big problems.(ChatGPT是在人工智能可以完成许多创造性任务的时候出现的。很难区分它们创造的东西和人类制造的东西。这带来了许多问题,比如艺术的定义。机器人使用互联网上的单词,包括互联网对某些群体的偏见。这些都是人类需要思考的事情。然而,人工智能可以与我们合作,帮助我们解决大问题。)可知,最后一段主要讲人工智能写作可能带来的问题。故选B。
37~40.【答案】D、B、C、B
【解析】【文章大意】文章是一篇说明文。主要介绍了中国生肖属相"兔"的文化意义在世界各地的艺术展览中得到了展示,并探讨了兔子在中国文化中的重要象征意义。
1. 根据第三段For people in the West, rabbits mean new life because they can give birth to many young ones. So the image of a rabbit is easily accepted(接受),(对于西方人来说,兔子意味着新的生命,因为它们可以生很多小兔子。所以兔子的形象很容易被接受,)可知,是因为兔子在西方文化中有着美好的含义。故选D。
2. 根据倒数第二段People could also learn about the stories of the rabbit and the moon in China.(人们还可以了解中国的兔子和月亮的故事。)可知,可以了解中国的历史文化。故选B。
3. 根据最后一段Images of the 12 Chinese zodiac animals are fun for everyone. They can help with communication(交流) between different cultures(十二生肖的图像对每个人来说都很有趣。它们可以帮助不同文化之间的交流,)可知,生肖动物可以帮助不同文化之间的交流,所以它们可以成为东西方之间的桥梁。故选C。
4. 通读全文,尤其根据第二段As a cultural image(文化意象), the zodiac rabbit has been in different forms of art all over the world, such as stamps, colorful lights and exhibitions.(生肖兔作为一种文化形象,在世界各地都有不同的艺术形式,如邮票、彩灯和展览。)可知,文章主要介绍了中国生肖属相“兔”的文化意义在世界各地的艺术展览中得到了展示,并探讨了兔子在中国文化中的重要象征意义,所以标题应为“兔子的文化”。故选B。
41.【答案】【小题1】 Four.
【小题2】People will have to save water and pay more for clean water.
【小题3】They will stay at home and study online.
【小题4】Because the computer will give people all the answers to their questions.
【小题5】The life in 2050.
【解析】1. 根据第二段Languages(语言)第四段Water(水)第六段Education and Science(教育与科学)以及第八段Living(生活方式)可知,文中有四种预测。故填Four。
2. 根据第五段Water will become as expensive as oil because many rivers will disappear.We will have to save water and pay more for clean water.(由于许多河流将消失,水将变得和石油一样昂贵。我们将不得不节约用水,并为清洁用水支付更多费用。)可知,如果水变得很贵,人们该节约用水,并为清洁用水支付更多费用。故填People will have to save water and pay more for clean water.
3. 根据第七段Students won't go to school. They will stay at home and study online.(学生们不会去上学。他们会呆在家里上网学习。)可知,学生在2050年会呆在家里上网学习。故填They will stay at home and study online.
4. 根据最后一段Everyone will carry a pocket computer.The computer will give people all the answers to their questions.(每个人都会带一台袖珍电脑。电脑会给人们所有问题的答案。)可知,将来人们会携带袖珍电脑是因为电脑会给人们所有问题的答案。故填Because the computer will give people all the answers to their questions.
5. 根据第一段What will our world be like in 2050 Maybe no one knows because we never know what will happen in the future. But it's very interesting to make some predictions(预测).Here are some exciting ones.(2050年我们的世界会是什么样子?也许没有人知道,因为我们永远不知道未来会发生什么。但做出一些预测是非常有趣的。以下是一些令人兴奋的预测。)结合全文内容,主要讲述的是2050年的生活。故填The life in 2050.
42~46.【答案】F、E、B、G、C
【解析】1. 【文章大意】本文主要介绍了湖南卫视的电视节目《奇妙的朋友》。
根据前句It is a TV show on Hunan TV.(这是湖南卫视的一个电视节目。)可知,说的是一个电视节目,所以选项F“这个节目是关于人们如何与动物相处的”符合语境。故选F。
2. 根据前句On the show, six popular stars learn to become animal keepers at a zoo in Guangzhou.(在节目中,六位名人在广州的一家动物园学习成为动物饲养员。)可知说的是饲养动物,所以选项E“他们尽力照顾不同的动物”符合语境。故选E。
3. 根据For example, to teach a chimpanzee(黑猩猩) named Coco how to climb a tree, Li Yuchun climbs first.(例如,为了教一只叫Coco的黑猩猩如何爬树,李宇春先爬。)可知,说的是教Coco爬树,所以选项B“她教Coco如何小心翼翼地爬”符合语境。故选B。
4. 根据后句They say it is dangerous for people to be so close to some animals because people and animals can give diseases(疾病) to each other.(他们说人们和一些动物如此接近是危险的,因为人和动物会互相传染疾病。)可知,说的是不同想法,所以选项G“然而,也有一些人的想法不同”符合语境。故选G。
5. 根据后句As British animal expert(专家) Jane Goodall said, "Only if we understand can we care. Only if we care will we help. Only if we help shall they be saved."(正如英国动物专家Jane Goodall所说:“只有我们理解了,我们才会关心。”只有我们关心,我们才会帮助。只有我们帮忙,它们才能得救。)可知说的是了解动物,所以选项C"了解动物对我们来说很重要"符合语境。故选C。
47.【答案】【小题1】
broken
【小题2】
its
【小题3】
visitors
【小题4】
twelfth
【小题5】
leaves
【解析】1. 句意:——彼得,你能帮你清理地上的碎玻璃吗?——好的,妈妈。我来了。break打破,是动词;broken破碎的,是形容词。用形容词修饰名词glass,作定语。故填broken。
2. 句意:这件体恤衫很适合我,但我不喜欢它的颜色。你再给我看另一个好吗?it它,是人称代词;its它的,是形容词性物主代词,也是名词性物主代词。用形容词性物主代词修饰名词colour,作定语。故填its。
3. 句意:游客们想知道去河边公园的路。让我们帮他们个忙吧。visit参观,是动词;visitor游客,是可数名词。再结合后面的代词them可知,要用名词的复数形式作主语。故填visitors。
4. 句意:地图上写着宝藏在左边第十二棵树前面的地下。twelve十二,是动词;twelfth第十二,是序数词。根据句意和空格前面的the可知,要用序数词作定语,修饰名词tree。故填twelfth。
5. 句意:使生如夏花之绚烂,死如秋叶之静美。leaf树叶,是可数名词,其复数形式是leaves。用名词的复数形式作介词like的宾语。故填leaves。
48.【答案】【小题1】
is planning
【小题2】
drives
【小题3】
is not
【小题4】
are worrying
【小题5】
fixes
【解析】1. 句意:教室里的灯仍然亮着!班主任和学生正在计划下周五去北京的研学旅行。根据句意可知,班主任和学生正在教室里做计划,用现在进行时be+doing。with表示“和”,连接两个主语时,需遵循就前原则,即谓语动词的单复数取决于with前主语的单复数。本句with前是单数,故be动词用is。plan是重读闭音节结尾,且结尾只有一个元音字母和辅音字母,需双写最后一个辅音字母再加ing。故填is planning。
2. 句意:——接下来的周日谁开车带我们去北海公园?——我不确定。可能是怀特女士。根据句意,用一般现在时。主语是Who,谓语动词用单数形式,直接在drive后加s,构成单数形式。drive sb. to表示“开车带某人去”符合题意。故填drives。
3. 句意:冰箱里没有水果和蔬菜了。你想和我一起去购物吗?there be句型需遵循就近原则,最近的名词是单数fruit,故be动词用单数is。根据第二句,你想和我一起去购物吗?可知冰箱里没有东西了,表示否定。故填is not。
4. 句意:现如今,中国人正在担心大熊猫丫丫。我们都希望她很快好起来。根据句意,可知此句用现在进行时be+doing。主语是复数people,故be动词用are。worry about表示“担心”符合题意,故填are worrying。
5. 句意:作为一名志愿者,我爸爸总是在他空闲时间给有需要的人修自行车。根据always,可知此句用一般现在时。主语是单数father,谓语动词用单数形式,fix是以x结尾的动词,需加es构成单数。故填fixes。
49.【答案】【小题1】
take
【小题2】
with
【小题3】
famous
【小题4】
back
【小题5】
make
【小题6】
both
【小题7】
difficult
【小题8】
free
【小题9】
video
【小题10】
share
【解析】1. 句意:让我们看看其中的一些!take a look at 看一看;Let's do sth.让我们做某事;结合首字母提示,此处应填动词原形take,故填take。
2. 句意:当我们感到难过时,我们需要有人和我们在一起。be with sb.和某人在一起;结合首字母提示,此处应填介词with,故填with。
3. 句意:这家公司以制造新东西而闻名。be famous for以……闻名;结合首字母提示,此处应填形容词famous,故填famous。
4. 句意:当你拥抱玩具时,它们也会拥抱你!hug sb.back拥抱某人;结合首字母提示,此处应填副词back,故填back。
5. 句意:玻璃珠使玩具更重,给人一种被拥抱的感觉。整篇文章句子时态是一般现在时,主语They,结合首字母提示,此处应填动词原形make,故填make。
6. 句意:公司希望这些玩具能帮助孩子和成年人减轻压力,睡个好觉。both...and... ……和……两者都;结合首字母提示,此处应填both,故填both。
7. 句意:当我们拍摄短视频时,这可能会很困难,因为我们必须用一只手拿着手机。由空前系动词 be可知,结合首字母提示,此处应填形容词difficult,故填difficult。
8. 句意:它可以解放你的手!由空前情态动词can可知,此处应填动词原形free,结合首字母提示,故填free。
9. 句意:它还可以连接视频聊天应用程序。video chatting apps视频聊天应用程序;结合首字母提示,此处应填名词video,故填:video。
10. 句意:以这样的方式,你就可以在旅行时与远方的人分享你所看到的。由空前情态动词can可知,结合首字母提示,此处应填动词原形share,故填share。
50.【答案】Palace
【解析】句意:故宫有很多东西可以看。人们可以在那里了解中国的历史。根据提示“宫殿”可知,the Palace Museum“故宫”名词短语。故填Palace。
51.【答案】straight
【解析】句意:我妈妈很照顾全家。她总是下班后直接回家为我们做饭。根据提示“径直地”可知,go straight home“直接回家”,填副词。故填straight。
52.【答案】local
【解析】句意:当我去一个新地方旅行时,我总是喜欢参观当地的博物馆。in the area near where you live“在你住的地方附近”,可以表达为“当地的”,这里修饰名词museums,用形容词local。故填local。
53.【答案】below
【解析】句意:安娜,我很高兴成为你的邻居。我的新公寓只比你的低两层。根据题干in a lower place than(在较低的位置)并结合句意可知,是“below在……下面”。故填below。
54.【答案】France
【解析】句意:法国总统马克龙希望两国能够共同努力,共创美好未来。根据“The President of...Macron(马克龙),”及结合常识可知,马克龙是法国总统;因此此处使用France,表示“法国”总统马克龙,France是专有名词,首字母需大写。故填France。
55.【答案】I would like to invite him to see a film at the weekend.
【解析】根据观察可知句子是一个简单句。想干某事:would like to do sth;邀请某人干某事:invite sb to do sth;看电影:see a film;周末:at the weekend。故填I would like to invite him to see a film at the weekend。
56.【答案】We look forward to seeing them soon.
【解析】根据句意可知,句子的时态是一般现在时。主语是we;谓语是look forward to,其中to是介词;看见他们:see them;不久:soon。故填We look forward to seeing them soon。
57.【答案】Cross the bridge and you will see the hotel.
【解析】根据汉语提示可知本句结构为“祈使句+and you will...”,“过桥”,cross the bridge,“看到那个旅馆”,see the hotel。故填Cross the bridge and you will see the hotel。
58.【答案】Monkeys jump around and make people laugh.
【解析】结合句意可知,该句为一般现在时,主语monkeys“猴子们”为复数,jump around“上蹿下跳”,主语为复数,谓语动词jump用动词原形,make people laugh“惹得人们大笑”与jump构成并列关系,用and连接。故填Monkeys jump around and make people laugh.
59.【答案】Your house is different from our apartment in the town.
【解析】be different from...和...不同;根据句意用一般现在时,“你的房子”做主语时应用单数形式,故be动词用is。故填Your house is different from our apartment in the town.
60.【答案】Dear Anthony,
I'm glad to hear you're coming to my hometown—Nantong.
It is a good place to visit. The air is fresh in Nantong. There are many trees and rivers. You can smell the flowers and hear the birds sing. The people here are kind and helpful. In my community, people often help each other with problems. In the bus, they always take the initiative to give up their seats to others, and ①they are especially enthusiastic to some outsiders who ask for directions. ②They always tell them how to get there very carefully. ③When you come to Nantong,you can go to different parks and eat Chinese food. ④If you go to different places in Nantong,you can take a bus. There are buses to different places every day. ⑤If you come to Nantong,you will definitely like it.
I hope my answer is helpful to you. See you in Nantong!
Yours,
Thomas
【解析】【思路点拨】
本篇是一篇应用文。给英国笔友Anthony的回信。就Anthony想要了解的关于南通的几个方面情况做出解答。要求作文必须包括所有提示内容,可适当发挥。人称为第三人称为主,时态以一般现在时为主。注意高级词汇和高级句式的应用。
【结构布局】
引言:引出话题,欢迎Anthony来家乡南通游玩;
中心:就Anthony想要了解的关于南通的几个方面做出详细介绍;
结尾: 希望自己的解答对Anthony有用,期待他的到来。
【亮点词汇】
①hear sb do听到某人做某事
②give up放弃
③ask for请求,要求
【高分句型】
①they are especially enthusiastic to some outsiders who ask for directions.(who引导的宾语从句)
②They always tell them how to get there very carefully.(how to do的运用)
③When you come to Nantong,you can go to different parks and eat Chinese food.(when引导时间状语从句)
④If you go to different places in Nantong, you can take a bus.(if引导条件状语从句)
⑤If you come to Nantong, you will definitely like it.(if引导条件状语从句)
第1页,共1页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。