2024中考英语复习 成都模拟试题黑卷
注意事项:
1. 全卷分A卷和B卷,A卷满分100分,B卷满分50分;考试时间120分钟。
2. 在作答前,考生务必将自己的姓名、准考证号涂写在试卷和答题卡规定的地方。考试结束,监考人员将试卷和答题卡一并收回。
3. 选择题部分必须使用2B铅笔填涂;非选择题部分必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。
4. 请按照题号在答题卡上各题目对应的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题均无效。
5. 保持答题卡清洁,不得折叠、污染、破损等。
A卷(共100分)
第一部分 听力(共30小题;计30分)
一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
1. A. Very well! B. Never mind! C. Not at all!
2. A. The same to you. B. You're welcome. C. It's up to you.
3. A. I guess so. B. Thank you. C. No problem.
4. A. Enjoy yourself. B. Sounds terrible. C. Of course.
5. A. That's a good idea. B. That's for sure. C. That's all.
二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)
11. A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.
12. A. The girl's mom. B. The girl's grandma. C. Aunt Linda.
13. A. Take a trip.
B. Work as a volunteer.
C. Listen to English tapes.
14. A. Because the bus broke down.
B. Because he didn't catch the bus.
C. Because he stayed up late yesterday.
15. A. 6: 00 pm. B. 6: 30 pm. C. 7: 00 pm.
16.
17. A. Boring. B. Relaxing. C. Exciting.
18. A. Teacher and student. B. Driver and passenger. C. Father and daughter.
19. A. Someone is badly ill.
B. Someone is hopeful.
C. Someone has a heart problem.
20. A. Ten yuan. B. Thirty yuan. C. Fifty yuan.
四、听短文,根据短文内容选择正确答案。短文念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
21. Who is Carmen
A. The cook of the lunch.
B. The worker of the farm.
C. The owner of the farm.
22. When does the planting vegetables activity end
A. 9: 10. B. 10: 10. C. 9: 30.
23. Which of the following information is true
24. What can we do in the last activity
① know different vegetables
② take photos for vegetables
③ take vegetables home
A.①③ B. ②③ C. ①②
25. What's the right order of the following things
a. take a walk freely b. listen to a speech c. pick vegetables
A. b-c-a B. c-a-b C. a-c-b
五、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
Baduanjin
Introduction It is a new kind of 26 exercise that is made up of eight movements.
The first movement needs you to 27 overhead and rise up on your feet.
Baduanjin among students A group of the third graders at a(n) 28 school in Shanghai took a video about Baduanjin.
The group chose baduanjin as the theme of learning about the world because of their parents' 29 .
Advantages To keep healthy and feel less stressed.
To help students' independence and improve the 30 of working in groups.
基础知识运用(共 30小题;计40分)
六、选择填空(共15小题;计20分)
A. 从以下各题的A、B、C三个选项中选择最佳选项。(共10小题;每小题1分,计10分)
31. —Jenny, is this your eraser
—No, it's Elena's. ________ is in the pencil box.
A. Mine B. Yours C. Hers
32. —Have you watched the TV series Three Body on CCTV 8
—Not yet, but I've read ________ novel. It's very interesting.
A. a B. 不填 C. the
33. Materials such as silk, wood and stone work similarly to paper, ________ they are much more expensive or heavier.
A. if B. although C. since
34. After a whole night's heavy rain, the city becomes much ________. I can't wait to go for a walk.
A. clean B. cleaner C. the cleanest
35. We live in an information age, so we have more chances and methods ________ ourselves.
A. improve B. to improve C. improving
36. —Chinese chess ________ be Mary's favorite. She almost plays it every day.
—Yes. She always says it is a hobby which can make people clever.
A. may B. can't C. must
37. —We cannot change our past, but we can try to change our future.
—It's true. The best thing for tomorrow is that we ________ our best.
A. are trying B. will try C. tried
38. There are many colorful model ships on the table. They ________ by students during the last art lesson.
A. were painted B. painted C. are painted
39. Jackson really likes the team shirt ________ he got during the volunteer teaching activity organized by his school.
A. where B. which C. who
40. —Can you explain ________ Du Fu's works have been popular for centuries
—One of the reasons is that his works give us a closer look at history so that we can learn a lot from them.
A. what B. when C. why
B. 补全对话 根据对话内容,从右边方框中选出适当的选项补全对话。(共5小题;每小题2分,计10分)
Jerry: Hi, Susan! May Day is coming! Do you have any plans for it
Susan:Yes! 41
Jerry: Sounds great! 42
Susan: For the past two months, I have been there every weekend.
Jerry: Well. 43
Susan: We pick up some rubbish near the neighborhood.
Jerry: It's so meaningful. Can I take part in the activity
Susan: Of course! 44
Jerry: Great.I believe we will have a happy weekend.
Susan: 45
A. I think so and I can't wait.
B. What is the activity about
C. How often do you join in the activity
D. You can go there with me next weekend.
E. I plan to take part in the cleaning activity.
七、完形填空 阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共15小题;计20分。A篇每小题2分,计10分;B篇每小题1分,计10分)
A
Imagine you are having a group discussion in class. You have a 46 opinion about the topic. Will you speak out or agree with others to fit in In fact, sometimes people 47 their ideas to reach this so called harmony(和谐). But is it the 48 harmony
Confucius, a great man in China, talked about this before: Gentlemen have peace but disagree; flunkies(小人) agree but have no peace. This sentence means that even if gentlemen can get along well with others, they don't just agree with others' opinions blindly. They think independently. Flunkies agree 49 , but they don't really work together.
Therefore, we need to understand the 50 of harmony: Not everything has to be the same and we should accept differences.
46. A. common B. different C. creative
47. A. give up B. give away C. give out
48. A. clear B. real C. full
49. A. slowly B. quietly C. easily
50. A. nature B. purpose C. history
B
well
Once upon a time, there was a king named Akbar. He had a 51 minister named Birbal. One day, King Akbar was taking a walk along a river with Birbal. They met a farmer who was having a(n) 52 with his neighbor.
Upon seeing King Akbar, the farmer fell at his feet and said, “Dear Majesty(陛下), please make judgment for us. I bought a well from this man and paid him all the money. 53 , he wanted me to pay for the water in the well.”
“Dear Majesty,” said the neighbor, “I 54 him the well rather than the water in it. I just wanted to get the money that I deserved(应得).”
The king asked Birbal to solve the problem 55 the two men. Then the minister asked them some questions. He found out that the farmer was a 56 and honest man. The neighbor, on the other hand, was a bad man who was trying to 57 the farmer. At last, Birbal said to the neighbor, “This well 58 the farmer now, right?” “Yes, sir!” the neighbor replied. Birbal continued, “But you have put your water into his well. Either you should pay him the rent for it, or you should take out all the water right now!” Of course, it was impossible to get all the groundwater out of the 59 of the well. The neighbor realized that he could not 60 the minister. He hung his head and asked the farmer to forgive him. The farmer let him go and thanked Birbal and King Akbar.
51. A. wise B. brave C. patient
52. A. agreement B. movement C. argument
53. A. Instead B. However C. Therefore
54. A. sent B. sold C. lent
55. A. during B. among C. between
56. A. busy B. poor C. lazy
57. A. punish B. beat C. cheat
58. A. depends on B. belongs to C. separates from
59. A. bottom B. top C. side
60. A. refuse B. control C. fool
第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)
八、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。(共5小题;每小题2分,计10分)
Do you often use the Internet How can you stay safe online Here are some tips for you.
Be nice to people online.
Take care of what you share.
Keep your personal information private.
Check your privacy settings.
Know how to report posts.
Keep your passwords safe.
______________________
If you see anything online that you don't like, tell someone you trust.
61. Using, and on the Internet can show our friendliness to others.
62. Besides posts, other things like personal information and passwords should not be seen online.
63. The seventh tip is probably “Never meet anyone in person we've known online.”
64. The last tip tells us we can share anything we see on the Internet with the people we trust.
65. Following these eight tips can help us stay away from danger on the Internet.
九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)
A
a James Webb Space Telescope(望远镜)has taken photos that surprised the world. Scientists will continue to share the telescope's results and discoveries. China will continue to build the world's largest steerable (可操控方向的) telescope, the Xinjiang Qitai Radio Telescope. It will be able to watch 75 percent of the stars in the sky at any given time. b The soldier on duty in the Tiananmen Square is wearing the uniform and standing straight on a hot summer day. Sweat(汗水) can be seen on his face. The soldier must be very hot but he can't move. Standing in the heart of the country is an honor which gives him the power to stick to his position.
c The Q truck is an important means of transport in the new film The Wandering EarthⅡ. It's a smart truck without a driver. It's able to work day and night safely, even in cold weather. Such kind of truck has also come into use in our daily life. It was developed by Westwell, a Shanghai based AI company. d Chinese people love incense(熏香) and know how to make it. Different kinds of Chinese medicines were chosen by ancient Chinese to make incense that could clean the air and keep the mind clear. As early as the pre Qin period, people burnt incense to wish for a better life. Later, it was found that incense could be used to keep away insects(昆虫).
66. Which is RIGHT about the Xinjiang Qitai Radio Telescope
A. It has taken videos that surprised the world.
B. It will be able to watch all the stars in the sky.
C. It will be the world's largest steerable telescope.
67. What can we infer from the passage b
A. The soldier is very careful.
B. The soldier is very responsible for his work.
C. The soldier used to stand in the Tiananmen Square.
68. How can we describe the Q truck
A. It can be driven by a driver or self driving.
B. It works without being influenced by the weather.
C. Lots of large factories use this means of transport.
69. What do you think of the incense
A. Valuable and useful. B. Fascinating and relaxing. C.Beautiful and Meaningful.
70. In which column of a newspaper can we find the passage a and c
A. Traditional culture. B. Scientific introduction. C.Business suggestions.
B
Many different kinds of plants, including beans and peanuts, belong to legumes(豆类). Some kinds of trees are legumes as well. There are about 23,000 kinds of legumes in total. These plants can produce their own nitrogen(氮).
Legumes can provide rich protein(蛋白质) for people. Being food, beans are high in protein. Most beans also have tons of other nutrients(营养物质) such as vitamin A, B, C and E, which are good for people's health. Food made out of beans is known for being tasty. For these reasons, beans are popular among people all over the world.
The leaves of bean plants and other legumes are also rich in nutrients, so they are often fed to animals in the farm. Some farmers grow legumes especially for their animals. Cows, horses and other animals are allowed to eat the leaves of the plants in the fields.
Many farmers around the world know the value of growing legumes. The legumes can take the place of nitrogen used by crops. They also provide a cover for the soil to help protect it from heavy rain and strong wind.
The roots of the legume plants hold the soil in place, keeping the soil from being blown away by wind or washed away by rain. They also loosen the soil. This lets the rain reach deep into the ground.
When planted next to fields, legume trees will add nitrogen to the soil. They protect young crop plants from the sun. __▲__ And their wood can be used as building materials. Some legume trees also provide medicines and chemicals for coloring cloth.
71. Which of the following statements are facts
① Most beans are rich in vitamins.
② Legumes can provide protein for people.
③ Some kinds of trees are legumes as well.
④ Students should eat more beans because of its value.
A. ①③④ B. ①②③ C. ②③④
72. How do the farmers usually deal with the leaves of legumes
A. They feed animals with these leaves.
B. They collect and grow them next year.
C. They put them into the fields to protect soil.
73. Choose the word that has the same meaning as the underlined word “loosen” in passage.
A. He had a toothache because his teeth loosened seriously.
B. The runners are just loosening their arms before the race.
C. The boss wants to strengthen rather than loosen company's relation.
74. Which of the following sentence can be put in __▲__?
A. The plant grows so quickly.
B. They provide firewood, too.
C. The legume trees can produce flowers.
75. Choose ①~③ to fill the title of this passage. Which one is right
Title: ________ of Legumes ① Nutrients ② Kinds ③ Introduction
① B. ② C. ③
B卷(共50分)
一、补全单词 根据首字母及句意写出完整单词。(共5小题;每小题1分,计5分)
1. Sometimes life isn't as p________ as we consider. We should learn to look at the bright side.
2. William Shakespeare is best known for his plays, which have been t________ into many languages.
3. You'd better not look for any e________ for your mistakes. Instead, you should use your ways to correct them.
4. As the environment gradually becomes worse, China s________ the idea of developing good relationship between human and nature.
5. It's good for the development of children's i________ to accept their creative thoughts.
二、完成对话 在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词(含缩写词)。(共10小题;每小题1分,计10分)
Liu Tao, living in Chengdu, has a friend called Tom, who comes from Canada. They are talking about a famous novel.
T—Tom L—Liu Tao
L: Hello, Tom. What are you reading
T: Hi, Liu Tao. I'm reading a famous novel called Romance of the Three Kingdoms, in which Zhuge Liang is my favorite 1 .
L: So do I. In fact, Zhuge Liang is a real person in life, and there is one temple called the Wu Hou Shrine Museum in Chengdu. It was built for 2 Zhuge Liang, Liu Bei and other excellent Shu Han figures.
T: Could you tell me why people built this temple for him
L: Of course. When he was an officer in Sichuan Province, he made good use of the local advantages and limited(有限的) resources, built water devices to 3 the local drought (干旱)and flood problems, and improved food production. As a result, the living standard of people was 4 improved. After he died, people built this temple in order to show their 5 to him.
T: I see. In the book, Zhuge Liang is the prime minister in the State of Shu. Is the State of Shu the present Sichuan Province
L: Generally speaking, the State of Shu includes the present Sichuan Province and some 6 areas, such as southern places of Shaanxi. And the present Sichuan Province takes up nearly half of the State of Shu, so now “Shu” is 7 for Sichuan Province. By the way, Chengdu is the 8 of the State of Shu in ancient times.
T: Really And I also hear Chengdu is called “the city of Rong” by people. What's the reason
L: It's said that Meng Chang, the emperor of Later Shu, knew that his wife liked hibiscus flowers. So he ordered his soldiers to 9 many hibiscus flowers to make his wife happy. Chengdu is famous for this flower and also called “the city of Rong”.
T: That's meaningful. I want to draw some hibiscus flowers and 10 it to my mother. Next Sunday is her birthday.
L: Good idea! I'll help you.
三、短文填空 从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。(共10小题;每小题1分,计10分)
build buy excited education he mistake across praise slow take excellent interest
“What are they showing here?” Yan Hongsen pointed at a(n) 1 film about rockets and asked angrily.“This is the Long March 3(长征三号)! How can they say that this is the Long March.”
It was July 16, 2022. While the nine year old boy was seeing the film in the planetarium(天文馆), he pointed out a few 2 and complained(抱怨) about them. His father shared the story of this online, and it soon received a lot of attention. People 3 Yan for his wide knowledge of China's space industry. They called him the “Rocket Boy”.
Yan's father explained that his son had been 4 in space science for many years. It all began with a visit to the Jiuquan Satellite Launch Center(酒泉卫星发射中心). One day when the boy was four years old, he 5 to see the launch of a satellite. Watching the rocket lift off into the sky with his own eyes, Yan jumped up and down 6 . Since then, he has been dreaming of 7 his own rocket. The boy has read many books, visited 22 planetariums and science museums 8 China, and has used cardboard to make his own rocket models. In order to work out some difficult problems, Yan keeps learning about space science including physics, chemistry and computer science by 9 .
Yan has two idols(偶像): Nan Rendong, a famous astronomer(天文学家), and Qian Xuesen, the “Father of Chinese Rocketry”. The boy hopes that one day, he can be as 10 as them. It sounds quite difficult, but by running after his dream of making a rocket for China, he might just be able to realize it.
四、阅读表达(共10小题;计10分)
A. 补全短文 根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)
As an English learner, you may meet many new words every week. 1 Well, perhaps you can try out the method of Loci.
“Loci” means “locations” in Latin. 2 They will then put words or numbers in certain places in this space. As they walk through the space in their minds' eyes, they will be able to call to mind all of the information it includes. The method of Loci works because human beings are good at remembering places, but not so good at remembering words, numbers or lists.
3 If you are trying to use the method of Loci, you might imagine a home. The house number is 314. On the doorstep, there is one parcel(包裹). You pick it up and find that it comes from your 59 year old uncle. Now, you open the door. There you can see two welcome mats(地垫). 4 On the wall there are five pegs (钉子)with three articles of clothing hanging off them.
And what if you have to remember a long shopping list (eggs, milk, carrots and tofu) With the method of Loci, you might imagine exactly where all the things would go in the fridge after the trip. 5 World record holders in memory competitions often say that everybody can learn and use the method of Loci and become a “memory expert”. Are you ready to try this method
A. Six pairs of shoes have been placed on them.
B. Are you having a hard time memorizing all of them
C. Once you use this method, memorizing words will be much easier.
D. Suppose you have to memorize the first ten places of π (3.141592653...).
E. Users of the method of Loci will create an imaginary physical space in their minds.
F. While shopping, you can easily put together all the things as you fill in the fridge in your mind.
B. 完成图表 根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共5小题;每小题1分,计5分)
Tea is considered as one of the seven necessities for life in China. Now, it has also won global praise as a shared cultural treasure of human. On Nov 29, 2022, Chinese traditional tea processing techniques(制作技艺) and something connected with their social practices were added to the UNESCO intangible cultural heritage list (非物质文化遗产名录).
More importantly, China's tea culture has been developed social practices. It is a Chinese traditional custom that a host should welcome visiting guests with boiled tea. A poem by Song poet Du Lei reads: I offer tea, not wine, to a guest on a cold night. When water boils on the stove(炉子), fire burns with flame bright.
Since ancient times, Chinese people have been planting, picking, making and drinking tea. It is said that tea was first discovered by Shennong about 5,000 years ago. One day, he was sitting under a tree waiting for his water to boil. Then a tea leaf fell into his pot, as it happened, the water became tea. He felt so surprised.
Boiling is one of the oldest ways of making tea in China, dating back to the Tang Dynasty. Tea leaves were boiled for a long time and sometimes they were cooked together with different kinds of vegetable medicines and fruits. During this process, people can enjoy a quiet time. Later in the Ming Dynasty, a faster and more convenient method became more popular—steeping(冲泡). It has to use hot water. Thus, the tea tastes more delicious.
However, the old method is now making a comeback among Chinese young people. On the app Xiaohongshu, or Little Red Book, there are over 40,000 posts on the topic of “stove boiled” tea(围炉煮茶). They lightly heat tea leaves before boiling them in a teapot on a stove. People sit around the stove in a natural setting and have snacks with hot tea. Some also wear traditional hanfu as if it could take them back to those ancient times.
Through “stove boiled” tea, people can taste a slow, quiet life and find their inner(内心的) peace. As is written in one Xiaohongshu post, “it is very relaxing to drink hot tea, feel the fall light wind, and talk with best friends.” Boiling tea will become more and more popular among people of all ages.
五、书面表达(计15分)
假如你是王林,这学期你校新开设了劳动课(Labor Classes),受到了同学们的喜爱。学校英语电台正在征集有关劳动课的文稿。请你根据以下图示撰写文稿。
注意:
1. 请先在答题卡上填写图示中空格(一空一词);
2. 须全面反映图文信息;
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称;
4. 词数80~100,开头已给出,且不计入总词数。
My name's Wang Lin. This term, our school set up a new lesson—labor classes.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
快速对答案
A卷(共100分)
听力部分(每小题1分) 1~5 AABCA 6~10 CBDEA 11~15 AACAA 16~20 BCBAA 21~25 CCAAA 26. physical 27. raise (your) hands 28. primary 29. influence 30. ability
六、选择填空 A(每小题1分)31~35 ACBBB 36~40 CAABC B(每小题2分)41~45 ECBDA
七、完形填空 A (每小题2分)46~50 BABCA B (每小题1分)51~55 ACBBC 56~60 BCBAC
八、判断正误型阅读理解(每小题2分) 61~65 ABABA
九、选择型阅读理解(每小题2分) 66~70 CBBAB 71~75 BAABC
B卷(共50分)
一、补全单词(每小题1分) 1. perfect 2. translated 3. excuses 4. supports 5. imagination
二、完成对话(每小题1分) 1. character 2. honoring 3. solve 4. greatly 5. thanks/love 6. nearby/other 7. short8. capital 9. plant/grow 10. give/send
三、短文填空(每小题1分) 1. educational2. mistakes3. praised4. interested5. was taken 6. excitedly7. building8. across9. himself10. excellent
四、阅读表达(每小题1分) A 1~5 BEDAF B 6. Welcoming/Serving 7. by chance/accident 8. save 9. experiencing/spreading 10. Advantages
五、书面表达(计15分)请看“详解详析”P27
详解详析
A卷
第一部分 听力
一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。听完每句话后,你将有5秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
1. How's everything going
2. I hope you can do well in high school as well!
3. You look beautiful in this red dress.
4. Excuse me, could you take care of my cat for a while
5. Why not go for a picnic in the park tomorrow
二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。 听前,你将有5秒钟的读图时间。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。
6. Lily only had some bread for breakfast this morning.
7. Dave is writing a letter to his pen pal.
8. Please choose the correct answer to complete the question.
9. Bill often goes camping by the lake on weekends.
10. It's our tradition to hang lanterns on the Lantern Festival.
三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。听完每段对话后,你将有5秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
11. W: Eric, it's thirty eight degrees outside now. I think we'd better choose another day to go hiking.
M: Well. How about this Saturday
W: The weather report says it will be rainy on Saturday. Let's go there on Sunday. It is comfortable for us to go hiking on a cloudy day.
Q: What's the weather like on Sunday
12. W: Dad, where's Mom Is she going shopping with Grandma
M: No, she is at Aunt Linda's home. Aunt Linda is teaching her gardening.
Q: Who is learning gardening
13. W: Paul, what are you going to do during the summer vacation
M: I plan to go to Sanya and Kunming to enjoy myself in the first month. What's your plan, Laura
W: I'm not sure. My parents suggest me volunteering at the old people's home.
M: Wow, it is meaningful. I also plan to listen to English tapes in the second month to improve my English listening.
Q: What does Paul plan to do in the second month
14. W: Peter, why were you late for school this morning Did you stay up late last night
M: My mistake, Mrs. Green. I caught the bus on time, but it broke down on the road. So I had to walk to school.
W: I'm sorry to hear that. What a bad morning you had!
Q: Why was Peter late for school this morning
15. M: Hurry up!It's already 6: 30 pm. The movie will start in half an hour.
W: Take it easy. There's something wrong with the clock.We still have an hour left.
Q: What time is it now
16. M: What's the matter with you
W: I had a headache so I didn't sleep well last night.
M: Did you take your temperature
W: Yeah, I had a little fever.
M: You might catch a cold. Take this medicine three times a day. Come back if you don't feel better.
Q: Where are the two speakers now
17. W: Are you a football fan, Gomez
M: Yes, I always go to the gym when I feel bored. But if I don't get a ticket, I will watch it on TV. It is less exciting, though.
W: Yeah. But it's relaxing to watch a game wherever you are.
Q: What does Gomez think of watching a game in the gym
18. W: Hello! Where are you going
M: I'm going to the Chengdu People's Park. Can you take me there in twenty minutes My friend is waiting for me.
W: Of course. Please keep the seat belt. I'll take you on time.
Q: What's the relationship between the two speakers
19. W: Zhu Jun, I read a Chinese saying called “病入膏肓”. I can understand “病入”, but what does “膏肓” mean
M: Actually, it refers to a part of body that closes to human heart.
W: Does this saying mean someone has a heart problem
M: No. It means someone is seriously ill. It can also be used to describe something is hopeless.
Q: What can the saying mean
20. M: Excuse me, I think there is a problem with my bill.
W: Let me check... Did you have two cups of coffee and one hamburger
M: Yeah. But the notice says the coffee in your shop is on sale today.Thirty yuan for one cup, fifty yuan for two cups. And I paid sixty five yuan just now.
W: Oh, I'm sorry. I'll give you five yuan back.
Q: How much is one hamburger
四、听短文,根据短文内容选择正确答案。短文念两遍。听前,你将有15秒钟的读题时间。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。
Hello, I am Carmen. Welcome to my farm. Before we start, we'd better be clear about the activities we're going to do. The first one is called “Plant our own food”. Sometimes we make bread at home. But we may not know exactly where the materials we use come from. Dr. Chris is going to give a speech about food growing from 8:30 to 9:10. Next, it's planting time. Everyone can plant vegetables in the field. It's going to end in 20 minutes. Then, we make a menu together and pick vegetables the menu requires. It's from 9:40 to 10:10. Another activity is called “Cook our own meal” organized by Crysta. We will cook our own lunch. That is from 10:30 to 12:00. After lunch, you can take a walk freely.“Look into our farm” is the last activity. Edwin will show you around from 14:00 to 15:30. You will be surprised by different vegetables in my farm! Taking photos for them isn't allowed, but you can take some of them home, it will be great if you cook them for your family.
五、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。听前,你将有25秒钟的读题时间。
Baduanjin is broken down into eight movements. It's a physical exercise which can help you improve health and feel less stressed. There are different names for each of the movements. For example, the first movement is called “Support the sky by putting something under it”. You need to continue raising your hands overhead and rise up on your feet.
These days, a video about children playing baduanjin is going online.It was created by a group of the third graders at a primary school in Shanghai. The video was produced on the topic of health care in autumn. A teacher says it has been a long tradition for their school to encourage students to learn about the world on the theme they've chosen by themselves. Most students chose dishes and desserts they usually had in autumn. But this group decided to learn baduanjin because it has become a popular exercise among some of their parents. The video was praised by the students and many parents. Such programs are not usual homework that can be done in one day with knowledge of subjects but require students to think deeply, do research, work with others and present their findings with different skills. This can not only help students' independence in study but also improve the ability of working in groups.
第二部分 基础知识运用
六、 A
31. A 【解析】考查名词性物主代词词义辨析。句意:—珍妮,这是你的橡皮吗?—不是,它是埃琳娜的。________在铅笔盒里。Mine我的(东西);Yours你(们)的(东西);Hers她的(东西)。根据“No, it's Elena's.”可知此处指“我的橡皮”在铅笔盒里。故选A。
32. C 【解析】考查冠词的用法。句意:—你看过中央八套的电视连续剧《三体》吗?—还没有,但是我已经读过________小说。它非常有趣。a不定冠词,表泛指,通常修饰以辅音音素开头的单词;the定冠词,表特指。根据“the TV series Three Body on CCTV 8”可知,此处应用定冠词the特指《三体》这本小说。故选C。
33. B 【解析】考查连词词义辨析。句意:丝绸、木材和石头,(这些)材料的效果类似于纸张,________它们更贵或更重。if如果,引导条件状语从句;although尽管,引导让步状语从句;since因为,引导原因状语从句。根据“work similarly to paper”及“more expensive or heavier”可知前后分句之间存在逻辑上的让步关系。故选B。
34. B 【解析】考查形容词比较级。句意:经过一夜的大雨,城市变得________。我迫不及待去散步。clean干净的;cleaner更干净的;the cleanest最干净的。根据“After a whole night's heavy rain”及much可知此处指一场大雨过后,城市变得更干净。故选B。
35. B 【解析】考查非谓语动词。句意:我们生活在一个信息时代,所以我们有更多的机会和方法________我们自己。分析句子结构可知此处缺少不定式作目的状语,表示我们有更多的机会和方法来提升我们自己。故选B。
36. C 【解析】考查情态动词表推测的用法。句意:—中国象棋________是玛丽的最爱。她几乎每天都下棋。—是的。她总是说这是一个可以让人们变聪明的爱好。may也许会,表猜测,可能性较小;can't不可能,表否定推测;must一定是,表肯定推测。根据“She almost plays it every day.”以及答语可知,此处表示肯定推测。故选C。
37. A 【解析】考查动词的时态。句意:—我们不能改变我们的过去,但是我们可以努力去改变我们的未来。—是这样的。对于明天最好的事情是我们________。are trying现在进行时;will try 一般将来时;tried一般过去时。根据“The best thing for tomorrow”及句意可知,此处指对于明天最好的事情就是当下我们正在努力,应用现在进行时表示动作正在进行。故选A。
38. A 【解析】考查动词的语态。句意:桌子上有许多五颜六色的轮船模型。他们由学生们在上节艺术课上________。were painted被涂色(一般过去时的被动语态);painted涂色(一般过去时);are painted被涂色(一般现在时的被动语态)。根据空后“by the students during the last art lesson”可知主谓之间存在逻辑上的动宾关系,且时态应为一般过去时,表示过去发生的动作。故选A。
39. B 【解析】考查定语从句的关系词。句意:杰克逊非常喜欢他在学校组织的支教活动中得到的________队服。where指地点;which指物;who指人。先行词为the team shirt,所以此处应用which引导定语从句。故选B。
40. C 【解析】考查宾语从句的引导词。句意:—你能解释一下________杜甫的作品流行了几个世纪吗?—其中一个原因是他的作品能让我们更仔细地了解历史因此我们可以从它们中学到很多。what什么;when什么时候;why为什么。根据“One of the reasons”可知此处询问原因。故选C。
B
41. E 42. C 43. B 44. D 45. A
七、 A
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了什么是真正的和谐,并引用孔子的话:君子和而不同,小人同而不和,以此说明我们应该接受不同。
46. B 【解析】考查形容词词义辨析。句意:你对于话题有一个________意见。common普通的;different不同的;creative有创造力的。根据下句“Will you speak out or agree with others to fit in?”可知,此处指有一个“不同的”意见。故选B。
47. A 【解析】考查动词短语辨析。句意:事实上,有时候人们________他们的观点以达到所谓的和谐。give up放弃;give away赠送;give out分发。根据后半句可知,此处表示的应该是“放弃”自己的观点。故选A。
48. B 【解析】考查形容词词义辨析。句意:但这是________和谐吗?clear清楚的;real真正的;full满的。联系文章及引用的孔子的话可知,作者认为放弃自己的观点去达到一种“所谓的”和谐,但那不是“真正的”和谐。故选B。
49. C 【解析】考查副词词义辨析。句意:小人________同意,但是他们并没有真正地合作。slowly缓慢地;quietly安静地;easily容易地。根据孔子的名言可知,此处指小人很容易同意别人。故选C。
50. A 【解析】考查名词词义辨析。句意:因此,我们需要理解和谐的________:并不是每件事都需要一样,我们需要接受不同。nature自然,本质;purpose目的;history历史。根据句中的“Not everything has to be the same and we should accept differences.”可知,此处是呼吁我们要理解和谐的“本质”。故选A。
B【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了国王有一个明智的大臣,大臣帮助农夫处理他与邻居的争论,最后邻居向农夫道了歉,农夫也原谅了邻居的故事。
51. A 【解析】考查形容词词义辨析。句意:他有一个________大臣,名叫伯巴勒。wise明智的;brave勇敢的;patient有耐心的。根据第四段中“Then the minister asked them some questions. He found out that...”可知,此处指国王有一个明智的大臣。故选A。
52. C 【解析】考查名词词义辨析。句意:他们遇到一个农民,他正在和他的邻居有一个________。agreement同意;movement移动;argument争论。根据下文“‘Dear Majesty(陛下), please make judgment for us.’”可知,此处指农民正在和他的邻居有一个争论。故选C。
53. B 【解析】考查副词词义辨析。句意:________,他想让我为井里的水付钱。Instead代替;However然而;Therefore因此。根据前后句意可知,此处是转折关系。故选B。
54. B 【解析】考查动词词义辨析。句意:我把井________他而不是井里的水。sent邮寄;sold出售;lent借出。根据第二段中“I bought a well from this man and paid him all the money.”可知,此处指邻居卖给农夫井。故选B。
55. C 【解析】考查介词词义辨析。句意:国王要求伯巴勒去解决这两个人________的问题。during 在……期间;among在……之间(指三者及以上);between在……之间(指两者)。根据“the two men”可知,此处指在两人之间。故选C。
56. B 【解析】考查形容词词义辨析。句意:他发现这个农民是一个________和诚实的人。busy繁忙的;poor贫穷的;lazy懒惰的。根据第二段中“I bought a well from this man and paid him all the money.”可知,此处指农夫是一个贫穷的人。故选B。
57. C 【解析】考查动词词义辨析。句意:另一方面,邻居是一个试图________农夫的坏人。punish 惩罚;beat打败;cheat欺骗。根据第三段中“‘I __54__ him the well rather than the water in it.’”可知,此处指邻居是一个试图欺骗农夫的坏人。故选C。
58. B 【解析】考查动词短语辨析。句意:最后,伯巴勒对邻居说:“这口井现在________这个农民了,对吗?”depends on依靠;belongs to属于;separates from分离,隔开。根据第二段中“I bought a well from this man and paid him all the money.”可知,此处指农民买了井,所以现在井属于农民。故选B。
59. A 【解析】考查名词词义辨析。句意:当然,把所有的地下水都从井的________抽出来是不可能的。bottom底部;top顶部;side旁边。根据“groundwater”及常识可知,地下水来自井的底部。故选A。
60. C 【解析】考查动词词义辨析。句意:邻居意识到他不能________大臣。refuse拒绝;control控制;fool愚弄。根据下句“He hung his head and asked the farmer to forgive him.”可知,此处指邻居意识到他不能愚弄大臣。故选C。
第三部分 阅读理解
八、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了网络安全的注意事项,旨在引导学生注意网络安全,学会保护自己的隐私。
61. A 【解析】细节理解题。题干意为:在网络上使用,和可以向别人展示我们的友善。根据第一条建议“Be nice to people online.”以及右边配图可知在网络上使用这些表情符号可以向别人展示我们的友善。故本题表述正确。
62. B 【解析】细节理解题。题干意为:除了帖子之外,还有其他东西像个人信息和密码不应该在网上被看到。根据第三条建议“Keep your personal information private.”和第六条建议“Keep your passwords safe.”可知个人信息和密码不应该被别人看到;再根据第四条建议“Check your privacy settings.”及配图可知帖子可以设置仅自己可见、朋友可见或者全部人可见,由此可见帖子是可以让别人看到的。而Besides表示“除了……之外,还有……”,指“在整体中加入一部分”,表示递加的概念,含义是肯定的。故本题表述错误。
63. A 【解析】推理判断题。题干意为:第七条建议可能是:不要私自和我们在网络上认识的人见面。根据第七条建议旁边的配图可推测出“一人要求见面,另外一人拒绝见面”,由此可推断出此处指不要私自和网友见面。故本题表述正确。
64. B 【解析】细节理解题。题干意为:最后一条建议告诉我们:我们可以把在网络上看到的一切和我们信任的人分享。根据第八条建议“If you see anything online that you don't like, tell someone you trust.”可知如果你在网上看到你不喜欢的东西,告诉你信任的人,而不是把看到的所有东西都告诉信任的人。故本题表述错误。
65. A 【解析】主旨大意题。题干意为:遵守这八条建议可以帮助我们远离网络危险。根据文章第一段第二、三句“How can you stay safe online Here are some tips for you.”可知文章主要介绍网络安全的注意事项。故本题表述正确。
九、 A
【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了中国在太空领域的发展、在天安门站岗的士兵、Q型卡车和中国的熏香,旨在引导学生为中国感到骄傲,并积极发扬中国人民的伟大精神和传统文化。
66. C 【解析】细节理解题。题干意为:关于新疆奇台射电望远镜,哪一个是正确的?A项:它已经拍摄了震惊世界的视频; B项:它能看到天空中所有的恒星; C项:它将是世界上最大的可操控方向的望远镜。根据a篇文章中“China will continue to build the world's largest steerable (可操控方向的) telescope, the Xinjiang Qitai Radio Telescope.”可知中国将继续修建世界上最大的可操控方向的望远镜,即新疆奇台射电望远镜。故选C。
67. B 【解析】推理判断题。题干意为:我们可以从b篇文章中推测出什么?A项:这个士兵非常细心;B项:这个士兵对他的工作很负责;C项:这个士兵过去常常站在天安门广场。根据b篇文章中“The soldier on duty...but he can't move.”可推知,这个士兵对他的工作很负责。故选B。
68. B 【解析】细节理解题。题干意为:我们可以如何描述Q型卡车?A项:它可以由一名司机驾驶或者自驾;B项:它工作时不受天气影响;C项:许多大型工厂使用这种交通工具。根据c篇文章中“It's able to work day and night safely, even in cold weather.”可推知,这辆Q型卡车工作时不受天气影响。故选B。
69. A 【解析】推理判断题。题干意为:你如何认为熏香?A项:有价值的和有用的;B项:迷人的和令人放松的;C项:漂亮的和有意义的。根据d篇文章中“clean the air and keep the mind clear...keep away insects(昆虫)”可知熏香的优点很多,由此可知它是有价值的也是有用的。故选A。
70. B 【解析】文章出处题。题干意为:在一份报纸的哪个栏目我们能找到文章a和c?A项:传统文化;B项:科学介绍;C项:商业建议。根据文章可知a、c篇属于科技介绍,b篇属于人物介绍,d篇属于传统文化。故选B。
B
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了豆类植物在人类健康、农作物生长、动物养殖等方面的作用。
71. B 【解析】细节多选题。题干意为:以下哪些表述是事实?①大多数豆子富含维生素;②豆类能够为人类提供蛋白质;③一些种类的树也属于豆类;④学生应该多吃豆子因为它的价值。根据第一段第二句“Some kinds of trees are legumes as well.”和第二段第一、三句“Legumes can provide rich protein(蛋白质) for people.”“Most beans also have tons of other nutrients(营养物质) such as vitamin A, B, C and E, which are good for people's health.”可知,①②③表述为事实。④为作者的观点建议。故选B。
72. A 【解析】细节理解题。 题干意为:农民通常如何处理豆类植物的叶子?A项:他们用这些叶子喂动物;B项:他们收集并在来年播种它们;C项:他们把叶子放进田地里保护土壤。根据第三段第一句“The leaves of bean plants and other legumes are also rich in nutrients, so they are often fed to animals in the farm.”可知,大豆和其他豆类的叶子富含营养,所以它们经常被用来喂家畜。故选A。
73. A 【解析】词义猜测题。题干意为:选择和文中画线单词“loosen”有相同意思的单词。A项:他牙疼是因为他的牙齿松动很严重;B项:在比赛之前运动员们正在伸展他们的胳膊;C项:这个老板希望加强而不是弱化与公司的联系。根据第五段最后一句“This lets the rain reach deep into the ground.”可知,这样能够让雨水到达地下深处。由此推断出豆类植物的根能够松动土壤,因此loosen意为“松动”,与A项中loosen意思一致。故选A。
74. B 【解析】语篇逻辑题。题干意为:下列哪个句子可以放入文章__▲__处?A项:植物生长得很快;B项:它们也能提供木材;C项:豆类植物能开花。根据下文“And their wood can be used as building materials.”可知,此空在说明豆类植物的优势。B项中的firewood与空后的wood是近义词。故选B。
新考法解读 本题为语篇逻辑题,考查语篇结构知识,需理清上下文语义的逻辑关系才能选出正确答案。符合《课程标准》(2022年版)中“判断语篇中句子之间、段落之间的逻辑关系”的要求。纵观全国真题,此类考点较多,如2022浙江温州39题、2022浙江金华40题、2022重庆A 卷49题。解答此类试题,学生需要抓住三个关键点:搜寻关键词、理清逻辑关系、把握句段关系。
75. C 【解析】标题归纳题。题干意为:选择①~③补全这篇文章的标题。哪一个是正确的?标题:豆类植物的________。①营养;②种类;③介绍。通读全文可知,文章主要介绍了豆类植物对于人类、动物及其他植物的作用,对豆类植物进行了介绍。故选C。
新考法解读 本题为标题归纳题,考查学生对文章大意进行归纳、概括和评价的能力。符合《课程标准》(2022年版)“对所读内容进行简要的概括、描述与评价”的要求。解答此类试题,首先通读每一段的大意,从中提炼出表达的中心思想,找到主题句,抓住段落主旨;其次,根据文章各段的主旨来推断本文的标题。
B卷
一、1. perfect 2. translated 3. excuses
4. supports 5. imagination
二、【对话大意】本段对话主要谈论了Tom向刘涛请教诸葛亮对蜀地的有关功绩,以及四川省被简称为“蜀”以及成都被称为“蓉城”的历史原因。
1. character 【解析】句意:我正在读一本叫作《三国演义》的著名小说,其中诸葛亮是我最喜欢的________。分析句子结构可知,空处缺少名词作宾语。根据“Zhuge Liang”及常识可知,他是《三国演义》里的一个角色,character符合语境,由空前“is”可知此处应填其单数形式。故填character。
2. honoring 【解析】句意:它是为________诸葛亮、刘备和其他蜀汉优秀的人们而建的。根据上句“In fact, Zhuge Liang is a real person in life, and there is one temple called the Wu Hou Shrine Museum in Chengdu.”及生活常识可知,此处指武侯祠是为了向诸葛亮、刘备及其他蜀汉优秀的人们表示敬意而建的,honor符合语境。空前有介词“for”,此处应填honor的动名词形式。故填honoring。
3. solve 【解析】句意:当他在四川省为官时,他充分利用当地的优势和有限的资源,修建水利设施,________当地的旱涝问题,并且提高粮食生产。分析句子结构可知,空处缺少动词。根据“made good use of the local advantages and limited(有限的) resources, built water devices”可知,其目的是为了解决当地的旱涝问题,solve符合语境。空前有不定式to,空处用动词原形。故填solve。
4. greatly 【解析】句意:结果,人们的生活水平被________提高了。分析句子结构可知,空处缺少副词作状语。根据“When he was an officer...food production.”可知此处指的是极大地提高了人们的生活水平,greatly符合语境。故填greatly。
5. thanks/love 【解析】句意:他死后,人们为了表达对他的________,建造了这座寺庙。分析句子结构可知,空处缺少名词。根据“As a result, the living standard of people was __4__ improved.”可知,此处应该是指人们为了表达对他的感谢/爱戴。thanks/love符合语境。故填thanks/love。
6. nearby/other 【解析】句意:一般来说,蜀国包括现在的四川省和一些________地区,比如陕西南部的一些区域。分析句子结构可知,空处缺少形容词作定语。根据生活常识可知,陕西南部毗邻四川,nearby/other符合语境。故填nearby/other。
7. short 【解析】句意:现在的四川省占据了蜀国将近一半的(区域),所以“蜀”是四川省的________。分析句子结构可知,空处应填形容词作表语。根据句意可知,“蜀”是四川省的简称,be short for是……的简称,为固定短语。故填short。
8. capital 【解析】句意:顺便说一下,成都在古代是蜀国的________。根据句意及生活常识可知,此处指成都在古代是蜀国的都城。故填capital。
9. plant/grow 【解析】句意:所以他命令他的士兵________许多木芙蓉花来让他的妻子高兴。分析句子结构可知,空处缺少动词。根据上句“It's said that Meng Chang, the emperor of Later Shu, knew that his wife liked hibiscus flowers.”可知,此处应该是孟昶命令他的士兵种植花,plant/grow符合语境,order sb. to do sth.命令某人做某事,此处应填plant/grow的原形。故填plant/grow。
10. give/send 【解析】句意:我想画一些木芙蓉花并把它________我妈妈。分析句子结构可知,空处缺少动词。根据下句“Next Sunday is her birthday.”可知,此处指想画一些木芙蓉花送给妈妈,give/send符合语境。根据and的并列原则可知,give/send的形式应与want保持一致,应用动词原形。故填give/send。
【题型突破】针对此类题型,考生在做题时可参考以下步骤:
(1)通览全文,领会大意,揣摩话题。
考生在解题时应先跳过空格通览全文,了解对话大意,根据对大意的把握,判定语境。
(2)根据语境,试填单词,先易后难。
要理解对话的整体内容,依照对话的文意和逻辑来填出答案。要先解决有把握的、容易的空,再考虑较难的空。填词时,需注意以下几点: 定性——定意——定形。
(3)通读对话,意形结合,验证答案。
将对话补全之后,再将整段对话通读一遍,逐一验证答案。所填的答案不仅语义上要符合语境,而且要保证语言正确,用词得体。
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了火箭男孩——严弘森。他从小就对航空航天有着极其浓厚的兴趣,并且一直为此努力。他树立远大理想,自学相关领域的知识,期待未来为中国的航天事业作出自己的贡献。
1. educational 【解析】句意:严弘森指向一部________电影,(这部电影)是关于火箭的,并生气地问道:“它们正在展示什么?”分析句子结构可知空处位于冠词后、名词前,可填形容词;结合备选词汇可知education的形容词形式符合题意,此处指一部有教育意义的电影。故填educational。
2. mistakes 【解析】句意:当这个九岁的男孩在天文馆看电影时,他指出了一些________并抱怨它们。分析句子结构可知空处缺宾语,结合首段内容可知此处指男孩指出了一些错误。空前有a few,此处应用mistake的复数形式。故填mistakes。
3. praised 【解析】句意:人们因严弘森广博的中国航天领域的知识而________他。分析句子结构可知空处为本句谓语,根据上句“His father shared the story of this online, and it soon received a lot of attention.”可知此处指人们夸赞他,本句时态为一般过去时。结合备选词汇可知praise的过去式形式符合题意。故填praised。
4. interested 【解析】句意:严弘森的父亲解释道他的儿子已经对航天科学________多年了。分析句子结构可知空处位于been后,可填形容词或过去分词;结合上文可知此处指对航天科学感兴趣。结合备选词汇可知interest的形容词形式符合题意。故填interested。
5. was taken 【解析】句意:在他四岁的一天,他________去观看一个卫星的发射。分析句子结构可知空处为谓语部分,根据句意可知此处指被带去;结合备选词汇可知take符合语境,时态为一般过去时,由主语he可知此处应用一般过去时的被动语态,主语为单数。故填was taken。
6. excitedly 【解析】句意:亲眼目睹火箭升上天空,严弘森________手舞足蹈。分析句子结构可知空处应填副词修饰动词,根据句意可知此处指兴奋地;结合备选词汇可知excited的副词形式符合题意,表示兴奋地手舞足蹈。故填excitedly。
7. building 【解析】句意:从那以后,他就一直梦想着________他自己的火箭。分析句子结构可知空处缺少非谓语动词。根据下文“The boy has read many books...make his own rocket models.”可知此处指建造他自己的火箭。dream of doing sth.“梦想做某事”,为固定搭配。结合备选词汇可知build的 ing形式符合题意。故填building。
8. across 【解析】句意:这个男孩读了很多书,参观了________中国22个天文馆和科学馆,并且用硬纸板制造了他自己的火箭。根据句意可知此处指全中国;结合备选词汇可知across符合题意。故填across。
9. himself 【解析】句意:为了解决一些难题,严弘森一直在________学航空科学包括物理、化学和计算机科学。根据句意并结合备选词汇可知此处考查固定搭配learn...by oneself “自学”,由主语Yan可知he的反身代词形式符合题意。故填himself。
10. excellent 【解析】句意:这个男孩希望有一天,他可以和他们一样________。分析句子结构可知空处应用形容词与be一起构成系表结构;空处位于as...as之间,应填形容词原形;结合备选词汇可知excellent符合题意,表示和他们一样优秀。故填excellent。
【题型突破】针对短文填空题型,考生可以从以下步骤进行解题:
(1)统览全文,把握大意。
要填的单词只有在一定的语言环境中才能确定。只有了解了短文的大意,把握了全局才能主导方向,从而有助于正确理解空缺词所在的句子, 缩小词的选择范围。
(2)根据语法,判定词性。
一般的空缺都可以通过其所在的句式结构和句法成分来判断其词性。进一步缩小词的选择范围,从而正确地选词。
(3)利用语境,确定词形。
当确定了一个单词的词性后可通过上下文来 帮助判断其形式。 如动词的人称和数、时态、语态、不定式、动词的 ing形式;名词的数和所有格;代词的各种形式及单复数;形容词、副词的比较等级以及基数词与序数词的转换形式等。
(4)复读全文,验证答案。
填完单词后,不可孤立地逐个检查词,而必须将所有填入的词代入文章中,复读全文,仔细检查所填词是否符合文章的情景内容,读起来是否流畅,是否合乎句法,单词拼写是否有误,单词形式是否正确等。发现问题及时改正。通过再读的方式很可能利用语感将个别特别难的空处顺口“读”出来。
A
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了能有效帮助人们记忆单词、数字及清单的Loci记忆法。
1. B 【解析】根据上文“As an English learner, you may meet many new words every week.”及下文“Well, perhaps you can try out the method of Loci.”可知,此处承上启下,其内容应和记忆这些单词有关。结合备选项可知B项符合语境。故选B。
2. E 【解析】根据下文“They will then put words or numbers in certain places in this space.”可知,此处讲解人们如何使用Loci记忆法。结合备选项可知E项符合语境,此处为“space”的同词复现。故选E。
3. D 【解析】根据下文“If you are trying to use the method of Loci, you might imagine a home. The house number is 314...”可知,此处以记忆圆周率为例来介绍Loci记忆法。结合备选项可知D项符合语境。故选D。
4. A 【解析】根据上文“Now, you open the door. There you can see two welcome mats(地垫).”可知,此处指将圆周率小数点后第七位“6”与具体的东西结合来记忆。结合备选项可知A项符合语境。故选A。
5. F 【解析】根据上句“With the method of Loci, you might imagine exactly where all the things would go in the fridge after the trip.”可知,此处应与在购物时,记住要买的东西有关。结合备选项可知F项符合语境,此处为“fridge”的同词复现。故选F。
【题型突破】补全短文型阅读理解主要考查学生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握。考生在做此类试题时,一般可以从上下文语境、逻辑关系(如: 因果关系、转折关系、举例关系等)、关键词(如: 同词复现、同畴词、近义词等)以及相似句型等方面入手作答。
(1)把握上下文语境
①若文中没有明显的词汇复现、逻辑关系等关键词或句式的提示,考生可通过理解挖空处上下文语境来作答。具体方法如下: 首先需要把握文章主旨,理清文章结构、内容和事件的发展时间及过程,然后根据文章结构或事情发展顺序,找出设空处与后文之间的关系(常见的有承上启下、总结、解释等),最后,再仔细对比前后文关系,联系语境与备选项,选出正确答案。
②有时设空处前后的句子中出现的人或事物,在备选项中会以人称代词或者指示代词的形式出现,考生需要结合设空处前后语境准确把握人称代词或者指示代词所指代的具体内容来解题。
(2)理清逻辑关系
考生在做补全短文型阅读理解类试题时通常要考虑以下四类逻辑关系: 并列/递进关系(and, also, besides, then, first, second, not only... but also... , in addition)、因果关系( because, because of, for, since, as, so, thanks to, as a result, therefore, for this reason)、 转折/让步关系 ( but, however, yet, though, although, even if),举例/推理关系(in other words, that is to say, it means..., in fact, such as, for example)。
(3)搜寻关键词
关键词是指在文章中经常会出现的线索特征词汇,设空处前后的词汇会以同义词(组)、近义词(组)﹑反义词(组)、派生词以及同畴词的形式复现,考生在读文章时一定要对这类词汇抱有一定的敏感度,能够快速地将其甄别出来。主要的关键词有名词、动词、连词等,标点符号有时也可提供线索。
【长难句分析】
World record holders in memory competitions often say that everybody can learn and use the method of Loci and become a “memory expert”.
提主干:holders say
析成分:本句为主从复合句。World record holders in memory competitions often say 为主句;that everybody can learn and use the method of Loci and become a “memory expert”为that引导的宾语从句,其中learn and use the method of Loci and become a “memory expert”为and连接的两个分句。
句意:记忆竞赛的世界纪录保持者经常说,每个人都可以学习和使用Loci记忆法,并成为一个“记忆专家”。
B
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了茶的地位、起源、相关习俗和制茶方法,以及当下年轻人喜爱的休闲方式——围炉煮茶。这种传统文化与现代生活的碰撞,不仅能满足人们的休闲和社交需求,还能传播传统文化。
6. Welcoming/Serving 【解析】根据第二段第二句“It is a Chinese traditional custom that a host should welcome visiting guests with boiled tea.”可知此处指中国人用茶来欢迎/招待客人以表示对他们的喜爱。此处应用动词的 ing形式作主语,注意句首单词首字母应大写。故填Welcoming/Serving。
7. by chance/accident 【解析】根据第三段最后三句“One day, he was sitting under a tree waiting for his water to boil. Then a tea leaf fell into his pot, as it happened, the water became tea. He felt so surprised.”可知有一天神农在烧水的过程中偶然发现了茶。故填by chance/accident。
8. save 【解析】根据第四段倒数第三句“Later in the Ming Dynasty, a faster and more convenient method became more popular—steeping(冲泡).”可知明朝出现了更快捷的喝茶方法——冲泡,即它比煮茶更省时间。故填save。
9. experiencing/spreading 【解析】根据第五段大意尤其是第一句“However, the old method is now making a comeback among Chinese young people.”可知古老的煮茶方式现在又回归到了人们的生活中,使许多年轻人能够通过现代的方式体验/传播茶文化,介词of后面应用动词的 ing形式。故填experiencing/spreading。
10. Advantages 【解析】根据文章最后一段前两句“Through ‘stove boiled' tea, people can taste a slow, quiet life and find their inner(内心的) peace. As is written in one Xiaohongshu post, ‘it is very relaxing to drink hot tea, feel the fall light wind, and talk with best friends.'”可知通过围炉煮茶,人们可以享受慢节奏的生活方式,这能够让我们内心平静也能感到放松,这是围炉煮茶带来的好处,且不止一个好处,应用复数。注意句首单词首字母应大写。故填Advantages。
【题型突破】
针对此类题型,考生可以遵循以下做题思路:
(1)快速定位圈点
根据表格中所提供的细节信息,抓住关键词语,返回原文,快速捕捉,对表格中提供的信息在文中进行定位,并通过对比新旧语境,圈出不同点。
(2)巧妙运用转换
对于那些不能在原文中直接选定的答案,根据表格中对原文语义的转换,掌握设空规律,进行词形和词性的转换。巧用同义词、反义词、词语搭配等转换方式,提高答题正确率。
(3)掌握归纳技巧
有时表格中的最上栏或最左栏需要学生概括相应栏内的内容,常用的概括性词语有:原因(reason/cause)、方法(way/means)、观点(opinion/view)、建议(advice/tip/suggestion)、目的(aim/purpose)、问题(problem)等。
(4)注意答题细节
审清表格,正确拼写单词,注意首字母的大小写、名词的单复数、主谓一致及非谓语动词的使用等。
五、【审题指导】细读所给的文字提示和图表,提取以下信息:
1. 本文要求介绍学校的劳动课,则文体为说明文;
2. 须观察图表完成图表内容;
3. 介绍劳动课,时态主要用一般过去时和一般现在时,写作时主要使用第一人称;
4. 词数80~100,文中不得出现人名、校名以及透露个人信息的地名,否则不予评分;
5. 开头已给出,且不计入总词数。
【写作指导】
1. 根据四幅图片:种菜、煮饭、洗碗、洗衣服可知学习的是生活技能。故填skills。
2. 根据右边三幅图片:煮饭、洗碗、洗衣服可知是做家务。故填housework。
我的劳动课
要点提示 素材串联
开头:引出话题 学校开设了劳动课。(已给出)
正文:劳动课的内容; 我的改变 1. 劳动课的内容:我学习到了生活技能:种菜、煮饭、洗碗、洗衣服; 2. 我的改变:我意识到只努力学习是不够的(it's not enough to do...);生活技能和知识一样重要(as important as); 我更加理解父母,并帮他们做家务(understand...better)。
结尾:劳动课的重要性 不但使我更加了解劳动精神,而且使我在未来更加独立(not only...but also...)。
My name's Wang Lin. This term, our school set up a new lesson—labor classes.
In my labor classes, I learned some useful life skills. I have learned how to grow vegetables and do housework, such as cooking, washing the dishes and clothes. After taking these lessons, I have realized that it is not enough to just study well. Learning life skills is as important as learning knowledge. I also understood my parents better and began to help them do housework at home.
Taking labor classes not only makes me know the spirit of labor better, but also helps me become more independent in the future. It's really a useful course.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
