参考答案
第一部分 听力
1—5 ABACC 6—10 CBABC 11—15 BACAC 16—20 CBBAC
第二部分 阅读
21-23 CAD 24-27 DABD 28-31 CABD 32-35 CDAB 36-40 GFABD
第三部分 语言运用
41-45 CBDAB 46-50 DBCAA 51-55 BCDAD
56. began
57. environmentally
58. stops
59. it
60. to join
61. where/because
62. dangerous
63. accompanied
64. from
65. and
第四部分 写作
第一节
参考范文:
A Weekend Trip
Last weekend, the Communist Youth League of our school arranged a trip to the park nearby, which was attended by all members of the Student Union. The activity was intended to strengthen the bond between members.
As scheduled, we gathered at the school gate early, bringing snacks and drinks. On arriving at the park, green grass dotted with clusters of colorful flowers was a true feast for the eyes. Then we marched to the center of the park, where members sat in a circle on the lawn and shared the food. The highlight of the day, undoubtedly, was the gala brought by the Music Club members. Their graceful moves and jumps impressed others a lot.
It was an excellent opportunity to promote communication between members. Through this event, everyone is aware that the Student Union is a family. Therefore, we should unite and help each other.
第二节
参考范文:
Paragraph 1:
It was Joyce’s turn to display his project. Making his way to the platform with heavy steps, Joyce placed all the materials for his project well and began to conduct his math magic quiz on the circuit board. He prayed in his heart that his lights would glow again but in vain. Hearing other students whispering to each other, Joyce's face flushed with shame. He ducked his head and stepped back to his seat. And then Karan's team showed their project. With joint efforts, they made it.
Paragraph 2:
Finally the teacher announced Karan’s team was the winner. All the children burst into thunderous applause on hearing that. Karan and his partners walked up to the front with great excitement. They were awarded and also received the surprise gift from Mangat Madam. After class, Joyce approached Karan, expressed admiration for his team’s project and congratulated on their success sincerely. That day, Joyce learnt the biggest lesson of his life: it is always better to work as a team rather than working alone.
阅读理解
A
21. 细节理解题。根据The Great Wall of China部分中 “an ancient defense project with the
longest construction time” 可知,长城是古代的防御工程。故选C。
22. 细节理解题。根据Angkor Wat, Cambodia部分中“one of the largest religious monuments in
the world”可知,吴哥窟是世界上最大的宗教遗迹之一。故选A。
23. 细节理解题。由Al-Khazneh, Jordan部分第二句中的“a magnificent building with a
pronounced Greek style”可知,卡兹尼神殿受到希腊风格建筑的影响。故选D。
B
24. 主旨大意题。根据第一段“However, passionate individuals are not scared of such
uncertainties. They set goals, welcome challenges, overcome obstacles, and eventually achieve what
satisfies them.”(然而,有激情的人并不害怕这种不确定性。他们设定目标,迎接挑战,克
障碍,最终实现令他们满意的目标。)可知,本段的主题是成就感来自充分利用不确定性
故选D项。
25. 细节理解题。根据第三段“Nicole joined the police academy intending to be helpful to society. She believed that a police officer has the opportunity to eliminate crime, bring justice, and create a better society for everyone.”(妮可加入了警察学院,打算对社会有所帮助。她相信,一名警察有机会消除犯罪,伸张正义,为每个人创造一个更美好的社会。)可知,妮可最初的职业承诺是履行职责,使社会变得更美好。故选A项。
26.细节理解题。根据第四段“Nicole suffered from an injury in a mission that ended her career in the police force.”(妮可在一次任务中受伤,结束了她在警察部队的职业生涯。)可知,妮可因为受伤不得不离开警察职位。故选B项。
27.细节理解题。根据第四段“She chose this field after her grandfather’s death, when she couldn’t bear the pain of losing him.”(她在祖父去世后选择了这个领域,当时她无法忍受失去祖父的痛苦。)可知,她因为体验到失去家人的痛苦,所以选择了这个新的职业。故选D项。
C
28. 细节理解题。根据第一段Historians are often asked to examine the actions of our ancestors
so we can repeat their wisdom and avoid their mistakes. But the present is just too different from the past. It is a waste of time to study Hannibal's strategies in the Second Punic War so as to copy them in the Third World War. What worked well in cavalry battles will not necessarily be beneficial in cyber war. Studying history aims to loosen (松开) the hold of the past.(历史学家经常被要求研究我们祖先的行为,这样我们就可以重复他们的智慧,避免他们的错误。但是现在和过去太不一样了。研究汉尼拔在第二次布匿战争中的战略,以便在第三次世界大战中照搬是浪费时间的。在骑兵战中行之有效的方法在网络战中不一定有用。研究历史的目的是为了摆脱过去的束缚。)可知,作者在第一段提到了汉尼拔和骑兵的战斗是为了表明过去的经验可能不适用于现在。故选C项。
29. 细节理解题。根据第三段Later the new parliaments,supreme courts,presidential residences increasingly showed their power in row upon row of neat green grass. Humans came to identify lawns with political power, social position and economic wealth.(后来,新的议会、最高法院、总统官邸越来越多地在一排排整齐的绿草地上展示他们的权力。人类开始将草坪与政治权力、社会地位和经济财富联系起来。)可知,作者认为种植草坪的真正原因是它与权力和财富的联系。故选A项。
30.词句猜测题。根据最后一段When you now come to plan your dream house,you might think twice about having a lawn in the front yard. You are of course still free to do it. (当你现在开始规划你梦想中的房子时,你可能会考虑在前院建草坪。当然,你仍然可以自由地这样做。)以及This is the best reason to learn history:not in order to guess the future,but to free yourself of the past and imagine different lives.(这是学习历史最好的理由:不是为了猜测未来,而是为了把自己从过去中解放出来,想象不同的生活。)可知,但你也可以自由地摆脱上层阶级给你的文化标准。故划线短语"cultural cargo"指的是文化标准。A. Cultural mistakes.文化错误;B. Cultural standards.文化标准;C. Historical buildings.历史建筑;D. Historical knowledge. 历史知识。故选B项。
31.推理判断题。根据第一段Studying history aims to loosen (松开) the hold of the past.(研究历史的目的是为了摆脱过去的束缚。)以及最后一段中This is the best reason to learn history:not in order to guess the future,but to free yourself of the past and imagine different lives.(这是学习历史最好的理由:不是为了猜测未来,而是为了把自己从过去中解放出来,想象不同的生活。)可推知,作者认为,学习历史是为了减少来自过去的控制。故选D项。
D
32. 推理判断题。根据第一段“The first hibernation (冬眠) studies with human subjects could be
workable within a decade, a European Space Agency (ESA) researcher thinks. Such experiments
would make it possible for a science-fiction-like approach to long-time space missions that would
see astronauts placed into protective sleep for weeks or months on their way to faraway destinations.”
(欧洲航天局(ESA)的一名研究人员认为,首次以人类为研究对象的冬眠研究可能在十年内
实现。这样的实验将使像科幻小说一样的长期太空任务成为可能,宇航员将在前往遥远目的
地的途中进入保护性睡眠数周或数月。)可推知,根据第一段,冬眠研究的主要目的是推进
载人航天探索。故选C项。
33.细节理解题。根据第二段中““It works very nicely, but the problem is that you have to apply the drug repeatedly to maintain the state, which could have damaging effects over the longer term.””(“效果很好,但问题是,你必须反复使用这种药物来维持这种状态,从长远来看,这可能会产生破坏性的影响。”)可知,冬眠实验的挑战是控制可能的副作用。故选D项
34. 细节理解题。根据第三段中“The hibernating astronaut would not only save the agency cost for water, food and oxygen. Astronauts would, most likely, wake up rather fit, without suffering many of the negative side effects of long-term bed rest or living in microgravity.”(冬眠的宇航员不仅可以节省机构在水、食物和氧气方面的成本。宇航员很可能醒来时身体相当健康,不会遭受长期卧床休息或生活在微重力环境中的许多负面影响。)可知,冬眠会给宇航员带来的好处是它可能有助于保持身体健康。故选A项。
35. 主旨大意题。根据最后一段中“These protective qualities make hibernation a possibility not just for spaceflight, but also for medicine. Just like astronauts in microgravity, patients in long-term bed rest waste away quickly. Slowing life processes to a minimum would provide what scientists call a “bridge”, a period of time that would allow physicians to look for solutions without racing against the clock.”(这些保护特性使得冬眠不仅可以用于太空飞行,也可以用于医学。就像宇航员在微重力环境下一样,长期卧床休息的病人很快就会消瘦。将生命过程减缓到最低限度将提供科学家所说的“桥梁”,这段时间将允许医生在不与时间赛跑的情况下寻找解决方案。)可知,最后一段主要讲的是冬眠在太空飞行之外的可能应用。故选B项。
七选五
【分析】中国传统制茶技艺及其相关习俗申遗成功,年轻人围炉煮茶、品茶,享受温暖氛围,体验传统文化魅力。
36.空前介绍的是家人围坐喝茶、品茶,空处应介绍这是自古以来中国人的日常活动, 故G项正确。
37.下文介绍茶终于作为人类共同的文化财富获得全球最高认可, 结合前半句的“在传播到世界各地后”可知,此处应说明千年来茶一直为全世界喜爱和着迷,故F项正确。
38.上文介绍的是中国传统制茶技艺及其相关习俗的内容,下文介绍的是包括杀青在内的传统制茶技艺,故A项“以制茶为例”承上启下,符合语境。
39. 该空是句子的一部分,空后的which means boiling tea at a stove“围炉煮茶”是定语从句, 解释该空, 故B项正确。This呼应前一句“以茶待客的习俗被多民族共享,提供了一种认同感和连续性。”
40. 上文介绍围炉煮茶聊天赏景感受传统文化,下文介绍围坐炉边煮茶,故人们喜欢围炉煮茶的温暖的氛围,故D项正确。
完形
41.考查动词词义辨析。句意: 一天,当她和父亲在他们家附近散步时,她注意到一堆垃圾下面有一个闪闪发光的东西。A. sought寻找; B. buried埋葬; C. noticed注意到; D. dropped 掉落。根据 “One day, while taking a walk with her father near their home” 和 “She picked up” (她捡起来)可知,此处是指她注意到一堆垃圾下面有一个闪闪发光的东西。故选C。
42.考查名词词义辨析。句意:她拿起东西带回家,就像她在寻宝散步时经常做的那样。A. waste浪费; B. object物体; C. material材料; D. antique古董。根据 “something shiny under a pile of rubbish” 可知,她并不知道这是什么东西。故选B。
43.考查形容词词义辨析。句意:克洛伊后来震惊地发现她发现了一枚被盗的奥运金牌。A. embarrassed尴尬的; B. satisfied满意的; C. frightened害怕的; D. shocked震惊的。根据"she had found a stolen Olympic gold medal"可知,此处是指克洛伊后来震惊地发现。故选D。
44.考查动词词义辨析。句意:这枚奖牌属于前独木舟运动员Joe Jacobi,他在1992年巴塞罗那奥运会上代表美国队获得金牌。A. competing 比赛; B. applying 申请; C. coaching训练; D. preparing 准备。根据 “who won gold” 可知,此处是指为美国队比赛。故选A。
45. 考查动词词义辨析。句意:2016年5月,有人闯入Jacobi的卫生间,这枚奖章以及其他个人物品被盗。A. broken打破,B. stolen偷盗; C. replaced 代替; D. deserted遗弃。根据“she had found a stolen Olympic gold medal"可知,这枚奖章以及其他个人物品被盗。故选B。
46.考查动词词义辨析。句意:尽管警方设法找回了他的一些失窃物品,但还是没能找到他珍贵的奥运奖牌。A. purchase购买; B. register注册; C. preserve保存,D. recover追回。根据“police managed to” 可知,此处是指警方设法找回了他的一些失窃物品。故选D。
47.考查形容词词义辨析。句意:尽管警方设法找回了他的一些失窃物品,但还是没能找到他珍贵的奥运奖牌。A. secured有担保的; B. prized 珍贵的,宝贵的; C. advertised广告的;D. priced附有定价的。根据 “Olympic medal” 可知,此处是指珍贵的奥运奖牌。故选B。
48.考查名词词义辨析。句意:如果不是因为一个6岁女孩的寻宝习惯,它可能已经永远消失了。A. project项目; B. decision决定; C. habit 习惯; D. idea 想法。根据 “as she often did on her treasure-hunting walks” 可知,此处是指一个6岁女孩的寻宝习惯。故选C。
49.考查副词词义辨析。句意:克洛伊的爸爸在新闻上看到了Jacobi的故事,很快就意识到这是他被偷的财产。A. quickly快速地; B. gradually 逐渐地; C. really 实际上; D. carefully仔细地。根据 “He found Jacobi's email and sent him pictures of the treasure.” (他找到了Jacobi的电子邮件,给他发去了宝藏的照片。)可知,克洛伊的爸爸很快就意识到这是他被偷的财产。故选A。
50.考查动词词义辨析。句意:在辨认出奖牌之后,Jacobi惊讶得说不出话来。A. identifying辨认出; B. obtaining获得; C. evaluating 评价; D. investigating 调查。根据 “He found Jacobi's email and sent him pictures of the treasure.” 可知,此处是指Jacobi 从照片上辨认出自己的奖牌。故选A。
51.考查形容词词义辨析。句意:克洛伊和Jacobi通了电话后,很想把它还给他。A. sorry 遗憾的; B. eager渴望的; C. upset 失落的; D. hesitant 犹豫的。根据 “Chloe represents the Olympic values in every sense of the word” (克洛伊代表着奥林匹克的价值观)可知,克洛伊很想把金牌还给Jacobi。故选B。
52.考查介词短语辨析。句意:作为回报,Jacobi答应在今年秋天学校重新开学时向全班发表讲话。A. In addition另外; B. In fact事实上;C. In return 作为回报; D. In advance提前。根据“Jacobi promised to speak to her class when school begins again this fall”可知,此处是指作为对克洛伊的回报。故选C。
53.考查名词词义辨析。句意:这个小女孩让一个奥运会选手和他心爱的私人物品团聚的故事非常温暖人心。A. purpose目的; B. report 报告; C. attempt尝试; D. story 故事。根据 “this little girl reuniting an Olympian with his beloved possession” 可知,此处是指这个小女孩让一个奥运会选手和他心爱的私人物品团聚的故事。故选D。
54.考查形容词词义辨析。句意: A. heart-warming暖心的; B. breath-taking 令人叹为观止的; C. eye-catching 引人注目的; D. life-changing 改变生活的。根据 “this little girl reuniting an Olympian with his beloved possession"可知,这个故事很温暖人心。故选A。
55.考查形容词词义辨析。句意:当我们谈论性格和做正确的事情时,克洛伊代表了奥林匹克的价值观。A. important重要的; B. simple简单的; C. interesting 有趣的; D. right 正确的。根据 “Chloe represents the Olympic values in every sense of the word” 可知,此处是指做正确的事情。故选D。
听力材料:
Text 1
W: Pardon me, what is the price of this keyboard Is it on sale
M: It is usually fifty dollars, but it is twenty percent off until the 15th of this month.
Text 2
M: What are you going to order I'm thinking of getting the noodles.
W: Why not try something else Their Italian dishes are good. For myself, I haven't decided.
M: I had one of those yesterday. Let's split a medium pizza and a large salad then.
Text 3
M: Hey Denise, are you still going climbing at the weekend I heard there is going to be a storm.
W: Absolutely! If it's bad, I have some good-quality camping equipment and there's somewhere to stay nearby.
M:Okay, be careful and give me a call if you need me.
Text 4
M: Is that the menu for the employees’ cafeteria
W: I think this is yesterday's menu. They have a different one for each day of the week.
M: Where can I get today's menu
W: They always post it on the employee website.
Text 5
W: What type of movies do you like
M: I like all sorts of movies, primarily science fiction and action movies. What about you
W: I kind of like musicals. But my favorite is documentaries.
Text 6
M: Are you free on the weekend
W: I haven't got any plans yet. Why
M: There's an exhibition of Chinese paintings at the public library. Would you like to go with me
W: I'd love to. But when
M: How about Saturday morning It's cooler in the morning, and may be less crowded.
W: I'm afraid I cannot get up early on weekends. I prefer Saturday afternoon. Believe me, there won't be too many people.
M: So shall we meet at 2 o'clock on Saturday afternoon
W: Great. I'll be waiting for you at my home.
Text 7
M: Have you seen the video for the band's new song yet
W: Yes, I watched it last night. It's really not like their other stuff, but I couldn't stop listening to it.
M: Maybe I'll start to like it once I've heard it a few more times. I don 't think I've ever seen such an incredible video, though.
W: I guess they've hired a Hollywood director to make it—you can tell from the quality.
M: The dancing looks like something from another planet!
W: I think it's the costumes that created that effect. The routines themselves are quite like other videos I've seen.
Text 8
W: Eric, you've recently returned from a cycle trip with your dad across the USA. Why did you want to do this ride
M: I suppose the usual reason for doing it is to collect money for charity. We certainly did that,and spent a long time with each other too, which was wonderful. But, most importantly, we both fancied doing something really different during the summer holiday.
W: What was a typical day like
M: Every day was different. Some were good; some were difficult. But all were good experience. It wasn't actually how far we rode that made a day good or bad, it was more what happened. Having a conversation with some local people seemed to make us even happier than feeling the sun on our faces.
W: And have you got plans for doing more cycling
M: I'm in my final year at school now, and I need to do well to get to university, so it's not the best time for me to go for long rides. I prefer to enter some competitions rather than go cycling on weekends.
W: Good luck, Eric!
Text 9
M: Have you arrived at the airport yet
W: No, I've just got in a taxi. I'll be there in 20 minutes.
M: Well, our flight will leave in half an hour, so ask your driver to go faster.
W: He's going as fast as he can.
M: What should l do if you don't get here on time
W: Just go ahead without me.
M: But we're going to visit your parents. Won't it be strange if I turn up alone
W: No, they'll probably laugh. They always say I need to have better timekeeping. Even as a kid, I was always late for the school bus.
M: Are you sure
W: Yes, otherwise we'll have to buy two extra tickets instead of one.
M: That makes sense. Well, I'll hold on another 15 minutes, but then I'll need to board.
W: Not a problem. I'll message my parents and ask them to pick you up from the airport.
M: That would be great. I've never been to Edinburgh before. I'm a little bit uneasy about it.
W: It will be fine. See you soon.
Text 10
Time magazine is an American news magazine, with editions covering most of the rest of the world. It is the world's biggest news magazine, with a readership of 20 million in North America and 25 million people around the world.
The first issue of Time magazine was first published by Briton Hadden and Henry Luce on March 3rd, 1923. It was designed as a magazine which would keep “busy men” up-to-date on the news. The entire magazine was aimed at men. When the magazine started in 1923,there was just US $ 86,.000 at the disposal of the editorial staff. By 1962, gross revenue was at Us $ 326 million. By 2003,the magazine was made up of a combination of reporting, photographs,graphics and analysis that was intended to make the news as clear and informative as possible. This is how the magazine stands now, under the managing editor.
There has been a number of special issues of Time magazine, most notably the annual issue which lists the 100 most influential people in the world. The same has been done for the list of the l00 best novels, 100 best movies and 100 best TV shows of all time.南宁二中 2023 年秋季学期高一年级 12 月月考英语
本试卷共 10 页。全卷满分 150 分。考试用时 120 分钟。
注意事项:
答题前,先将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
选择题的作答:每小题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
考试结束后,请将答题卡上交。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. 答案是 C。 B. 9. 18. C. 9. 15.
1. How much does the keyboard cost now
A. $40. B. $50. C. $20.
2. What are the speakers doing
A. Making dinner. B. Ordering some food. C. Shopping for a party.
3. What does the woman decide to do
A. Go climbing. B. Buy camping equipment. C. Stay at home.
4. What are the speakers mainly talking about
A. What to eat today. B. How to post a notice online. C. Where to find the menu.
5. What kind of movies does the woman like best
A. Musicals. B. Action movies. C. Documentaries.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. Where do the speakers plan to go
A. The woman’s home. B. A museum. C. A library.
7. Why does the woman want to go on Saturday afternoon
To enjoy the nice weather.
To sleep late in the morning.
To avoid the crowd.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
8. What does the man think of the video
A. Amazing. B. Traditional. C. Boring.
9. What makes the dancing special according to the woman
A. The music. B. The costumes. C. The routines.
听第 8 段材料,回答第 10 至 13 题。
10. What’s the main purpose of Eric and his father taking the cycle trip
To raise money for charity. To spend time together. To do something really different.
11. What made a day happier during the trip
Riding for a long distance. Chatting with the local people. Enjoying the sunshine on the face.
12. What is Eric now
A. He’s a student. B. He’s a host. C. He’s a coach.
13. What does Eric want to do
A. Take another long ride. B. Go cycling on weekends. C. Participate in competitions.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
14. Where is the woman probably
A. In a taxi. B. On a bus. C. On a plane.
15. When will the speakers' flight leave
A. In 15 minutes. B. In 20 minutes. C. In 30 minutes.
16. Who are the speakers going to visit
A. Their former classmates. B. The man's parents. C. The woman's parents.
17. How is the man feeling
A. Relaxed. B. Nervous. C. Excited.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18. How many readers does this magazine have around the world
A. About 20 million. B. About 25 million. C. About 45 million.
19. When was the first Time magazine issued
A. In 1923. B. In 1962. C. In 2003.
20. What is the most notably special issue of Time magazine about
A. The 100 best novels. B. The 100 best TV shows. C. The 100 most influential people.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题:每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Asia is the birthplace of the world’s three ancient civilizations: ancient China, ancient India and Babylon. Each gave the world different architectural styles and global landmarks, such as the Great Wall of China, Taj Mahal of India, Angkor Wat of Cambodia and Burj Khalifa Tower of the United Arab Emirates. With the conclusion of the Conference on Dialogue of Asian Civilization, let’s take a look at the architecture of Asian civilizations.
The Great Wall of China
The Great Wall of China is an ancient defense project with the longest construction time and the largest workload put into a landmark, stretching out to a total length of more than 5,000 kilometers. Only when you have been to the Great Wall and witnessed its majesty can you truly say you have visited China.
Angkor Wat, Cambodia
The Angkor Wat in Cambodia is one of the largest religious monuments in the world, built on a site measuring 162.6 hectares. It was built by the Khmer King Suryavarman Ⅱ in the early 12th century in Yasodharapura (present-day Angkor), the capital of the Khmer Empire, as his state temple and eventual mausoleum (陵墓).
Taj Mahal, India
The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the river Yamuna in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by Mughalemperor Shah to house the tomb of his favorite wife, Mumtaz Mahal. The Taj Mahal was designated a UNESCO World Heritage Site in 1983 for being “the jewel of Muslim art in India and one of the universally admired masterpieces of the world’s heritage”.
Al-Khazneh, Jordan
Al-Khazneh, also known as the Treasury, is one of the most delicate temples in the ancient Arab Nabataean Kingdom city of Petra, Jordan. The 45-meter-high and 30-meter-wide building is a magnificent building with a pronounced Greek style. It is said to have been a place where pirates hid their treasure.
What is special about the Great Wall compared with the others in the article
It is the longest man-made project in the world.
It was listed in the UNESCO World Heritage Site.
It was used as a defense project in the ancient China.
It used to be used as a religious purpose in China.
Which of the following is one of the largest religious monuments
A. The Angkor Wat. B. The Taj Mahal. C. Al-Khazneh. D. The Treasury.
Which of the landmarks has been affected by the Greek culture
A. The Great Wall. B. Angkor Wat. C. Taj Mahal. D. Al-Khazneh.
B
Life is like a roller coaster, and every point has ups and downs. People plan something, but luck and sometimes misfortunes lead them toward a different destination. However, passionate individuals are not scared of such uncertainties. They set goals, welcome challenges, overcome obstacles, and eventually achieve what satisfies them.
Those who stay committed to their broad goals and find satisfaction even in unplanned circumstances are truly victorious. One true example of such people comes from a woman passionate about spreading happiness and helping others. Nicole Thornes is a mother, a former police officer, and now serving society as a death doula(陪护师).
Nicole joined the police academy intending to be helpful to society. She believed that a police
officer has the opportunity to eliminate(消除) crime, bring justice, and create a better society for everyone. Although she became a mother during her studies and her responsibilities were increased due to children, she didn’t give up on her passion(激情). Nicole could have called off her studies, but her passion for serving society didn’t let her step down. With great efforts, she finally became a police officer and gave her contributions to law enforcement( 执 行 ) and the betterment of society. She was not only a police officer making full commitment to the society but also a mother who played her responsibilities in the best way possible.
Everything went according to her plans, but uncertainty called off her journey as a police officer. Nicole suffered from an injury in a mission that ended her career in the police force. But her dreams and passion did not let her stop. She became a death doula to continue her dream. She chose this field after her grandfather’s death, when she couldn’t bear the pain of losing him. Being a death doula, she is now providing comfort to the dying and their families during difficult times. She aims to spread prosperity in people’s lives and help them overcome all the obstacles she faced throughout her life.
What is the first paragraph mainly about
Life is full of ups and downs.
People are at the mercy of changes.
Uncertainties lead life to a different direction.
Satisfaction comes from making the best of the uncertainties.
What is Nicole’s original career commitment
To conduct her duty well and better the society.
To meet the children’s requirements and needs.
To accompany the senior through the darkest time.
To release people’s pain from losing the loved ones.
Why did Nicole leave her police post
A. Because of the arrangement of the office. B. Because of the injury she got at work.
C. Because of the change of interest. D. Because of the danger of the job.
What brought Nicole to her new career
The appeal of the people in sorrow.
The push of getting a new job to survive.
The passion in accompanying the sick ones.
The sorrowful pain of losing her beloved family.
C
Historians are often asked to examine the actions of our ancestors so we can repeat their wisdom and avoid their mistakes. But the present is just too different from the past. It is a waste of time to study Hannibal’s strategies in the Second Punic War so as to copy them in the Third World War. What worked well in cavalry battles will not necessarily be beneficial in cyber(网络) war. Studying history aims to loosen (松开) the hold of the past.
A young couple building a new home may ask the architect for a nice lawn (草坪) in the
front yard. Why a lawn “Because lawns are beautiful,” the couple might explain. But why do they think so
The idea of growing a lawn at the entrance to private houses and public buildings was born in the castles of French and English aristocrats( 贵 族 ) in the late Middle Ages. Well-kept lawns demanded land and a lot of work. In exchange, they produced nothing of value. The neat grass at the entrance to castles was a social position symbol nobody could pretend to have. Later the new parliaments, supreme courts, presidential residences increasingly showed their power in row upon row of neat green grass. Humans came to identify lawns with political power, social position and economic wealth.
When you now come to plan your dream house, you might think twice about having a lawn in the front yard. You are of course still free to do it. But you are also free to shake off the cultural
cargo given to you by the upper class. This is the best reason to learn history: not in order to guess the future, but to free yourself of the past and imagine different lives. Of course this is not total freedom — we cannot avoid being shaped by the past. But some freedom is better than none.
Why does the author mention Hannibal and cavalry battles in paragraph 1
To illustrate why future cyber war is difficult.
To highlight how important historical warfare is.
To show that past experience may not suit the present.
To explain what strategies historical figures developed.
What does the author believe is the real reason for growing a lawn
Its connection with power and wealth.
Its high maintenance requirements.
Its origin from European castles.
Its outstanding natural beauty.
What do the underlined words “cultural cargo” in the last paragraph refer to
A. Cultural mistakes. B. Cultural standards.
C. Historical buildings. D. Historical knowledge.
According to the author, studying history is to .
A. guess events in the future B. repeat wise decisions
C. understand cultural changes D. reduce the control from the past
D
The first hibernation (冬眠) studies with human subjects could be workable within a decade, a European Space Agency (ESA) researcher thinks. Such experiments would make it possible for a science-fiction-like approach to long-time space missions that would see astronauts(宇航员) placed into protective sleep for weeks or months on their way to faraway destinations.
Experiments have shown that it’s possible to cause hibernation in otherwise non-hibernating animals, such as rats, and bring them safely back to life a few days later. “The rats receive a drug, a neurotransmitter substance ( 神经递质), and are brought into a dark space with reduced temperature,” Jurgen Bereiter-Hahn, a member of ESA’s hibernation research group said. “It works very nicely, but the problem is that you have to apply the drug repeatedly to maintain(维持) the state, which could have damaging effects over the longer term.”
The hibernating astronaut would not only save the agency cost for water, food and oxygen. Astronauts would, most likely, wake up rather fit, without suffering many of the negative side effects of long-term bed rest or living in microgravity( 微 重 力 ). In fact, studies show that the slowed down cells of a hibernating body don’t get damaged by radiation (辐射). Besides, research in animals suggests that bodies of hibernating astronauts might lose much less bone and muscle mass than the bodies of those awake in microgravity. Upon arrival, these hibernators would thus be fit and ready to start challenging exploration almost straight away after regaining awareness.
These protective qualities make hibernation a possibility not just for spaceflight, but also for medicine. Just like astronauts in microgravity, patients in long-term bed rest waste away quickly. Slowing life processes to a minimum would provide what scientists call a “bridge”, a period of time that would allow physicians to look for solutions without racing against the clock. Although most current hibernation research is funded by space agencies, scientists think that the first human to be put into this state of hibernation will most likely be an ICU patient. Once the first human survives and benefits from hibernation, things will likely start moving forward much faster.
According to paragraph 1, what do the hibernation studies mainly aim to do
A. Improve sleep quality in space. B. Investigate hibernation mystery.
C. Promote manned space exploration. D. Enrich science fiction writing methods.
What is a challenge in the hibernation experiments
A. Ensuring proper lighting. B. Bringing animals back to life.
C. Maintaining low temperature. D. Controlling possible side effects.
What advantage might hibernation bring to astronauts
A. It might help to keep physical fitness. B. It might increase long-term bed rest.
C. It might decrease radiation contact. D. It might raise mental awareness.
What is the last paragraph mainly about
The role of physicians in monitoring hibernating patients.
The possible application of hibernation beyond spaceflight.
The importance for increasing funds for hibernation research.
The need of human experiments in advancing hibernation studies.
第二节(共 5 小题:每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Have you ever had this kind of childhood memory: a family sits together casually, drinking and tasting tea after lunch or dinner 36 .
After being spread to different parts of the world, 37 . Now tea has finally received top-level global recognition as a shared cultural treasure of mankind. On Nov. 29, “traditional tea processing techniques and associated social practices in China” was added to the UNESCO list of intangible cultural heritage.
Traditional tea processing techniques and associated social practices in China consist of the knowledge, skills and practices concerning the management of tea plantations (茶园) as well as the picking of tea leaves, manual processing, drinking, and sharing of tea, noted UNESCO.
38 . The most commonly used skills ranging from shaqing ( 杀 青 ) to xunzhi ( 窨制 ). Chinese tea is divided into mainly six categories: green, black, yellow, oolong, white and dark. Each of them follows their own process for tea making.
Practices of greeting guests with tea are shared among multiple ethnic groups and provide a sense of identity and continuity. 39 , which means boiling tea at a stove—a social tea activity popular among young Chinese people.
Weilu zhucha is a replacement in the cold seasons for the camping craze. Sitting around a stove, boiling some tea, people chat, admire the scenery, and immerse themselves in traditional Chinese culture by boiling tea together in person. “ 40 . Whenever we want some snacks, we sit around a stove and boil tea,” an Internet user commented.
Take tea making for example
This can be fully showed by weilu zhucha
tea is common in Chinese people’s daily lives
It’s good to feel the warm atmosphere when boiling tea
China now has 43 items on the Intangible Cultural Heritage List
tea has delighted and fascinated the world for a thousand years
This has been a daily activity for Chinese people throughout their history
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Chloe Smith is a 6-year-old girl from Atlanta, Georgia. One day, while taking a walk with her father near their home, she 41 something shiny under a pile of rubbish. She picked up
the 42 to take home, as she often did on her treasure- hunting walks. Chloe was later
43 to discover she had found a stolen Olympic gold medal.
The medal belonged to former canoeist(划艇运动员)Joe Jacobi, who won gold while 4 4 for Team USA in the 1992 Barcelona Olympic games. The medal, along with other personal belongings, was 45 in May of 2016 when someone broke into Jacobi's car. Though police managed to 46 some of his stolen items, they hadn't been able to find his
47 Olympic medal. It may have been lost forever, if not for a 6-year-old girl's treasure-hunting 48 .
Chloe's dad had seen Jacobi's story on the news, and 49 realized it was his stolen property. He found Jacobi's email and sent him pictures of the treasure. After 50 the medal, Jacobi was astonished, just speechless.
Chloe was 51 to give it back after speaking with Jacobi on the phone. 52 , Jacobi promised to speak to her class when school begins again this fall. The 53 of this little girl reuniting an Olympian with his beloved possession is 54 . When we talk about character and doing the 55 thing, Chloe represents the Olympic values in every sense of the word.
41. A. sought B. buried C. noticed D. dropped
42. A. waste B. object C. material D. antique
43. A. embarrassed B. satisfied C. frightened D. shocked
44. A. competing B. applying C. coaching D. preparing
45. A. broken B. stolen C. replaced D. deserted
46. A. purchase B. register C. preserve D. recover
47. A. secured B. prized C. advertised D. priced
48. A. project B. decision C. habit D. idea
49. A. quickly B. gradually C. really D. carefully
50. A. identifying B. obtaining C. evaluating D. investigating
51. A. sorry B. eager C. upset D. hesitant
52. A. In addition B. In fact C. In return D. In advance
53. A. purpose B. report C. attempt D. story
54. A. heart-warming B. breath-taking C. eye-catching D. life-changing
55. A. important B. simple C. interesting D. right
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Hundreds of kids and parents are riding their bikes to school every Friday in Barcelona, Spain. They are part of a unique bike bus—bicibus in Spanish. It all 56 (begin) in the Eixample District of Barcelona when five families were looking for a safe and 57 (environmental) friendly way to get to school. Then it mushroomed.
The bicibus operates just like a school bus with three 58 (stop) along the way for the riders to join and then it stops at several schools in the district. Every week, the organizers
publish the route and post 59 to social media so that the families know where
60 (join) the bus. The route is a very busy road 61 20,000 vehicles usually ride every day. It is 62 (danger) road for kids to go along to school, even 63 (accompany) by their parents.
While these types of bikeways already exist in other parts of Barcelona, they are absent in this neighborhood. The parents of the community are hoping that the city will create school-friendly bikeways that are separated 64 the main road. “Bicycles are a means of transportation. If the population uses their bikes, there will be a healthier, quieter 65 overall better city to live in,” parent Mireia Boix said.
第四部分写作(共两节,满分 40 分) 第一节 (满分15分)
假如你是李华,是你校英语报的特约记者。你校团委(the Communist Youth League) 上周末组织了全体学生会成员去附近的一个公园游玩,请根据提示写一篇英文报道,内容包括:
活动目的;
游玩过程;
你的感悟。注意:
词数 80 左右;
可以适当增加细节,以使行文连贯。第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Joyce is in the fourth grade and he joined the noisy children of his class as usual. “Children! Silence!” Mangat Madam suddenly entered the class. She announced next week would be math week. “I’d like each of you to work on a project. You could do it individually or in a group.” she instructed. “The topic for the project needs approving tomorrow and it has to be displayed at the math week exhibition. The best project will be awarded and there is also a surprise gift from my side,” she added.
Joyce, who is extremely good at math, sat in the corner seat of the first bench with Karan, an average. Karan asked Joyce if they could work on the math project together. Joyce replied in a prideful tone, “Ha-ha you want to join me. I think I will do the project on my own.” Joyce wanted to get awarded and the surprise gift all for himself from Mangat Madam.
After deep consideration, Joyce decided to work on a math magic quiz on the circuit board. The next day in school, Mangat Madam arrived in the classroom and all the children submitted their topics for math exhibition. They all chose to work in a group except Joyce. In the following days, Joyce gathered all the materials for the project such as wires, bulbs (灯泡), a switch and a thin plywood board (胶合板). He worked out a few mathematical basic operations to be fixed on the board so that when the wire of the circuit touched the right answer, the bulb glowed. Joyce
completed the project and was happy with the result.
The evening before the exhibition, while packing his school bags, Joyce again checked the project to see if it was working fine. Alas! All the lights that were to glow did not seem to light at all. Without finding the reason, Joyce was tensed. However, he decided to take the same project to the school as he couldn’t change the topic at the last minute. Then came the next day, and everybody was fascinated in the exhibition.注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
It was Joyce’s turn to display his project.
Finally, the teacher announced Karan’s team was the winner.
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
