河南省洛阳市涧西区2023-2024九年级上学期期中英语试卷(含解析无听力部分)

河南省洛阳市涧西区2023-2024学年九年级上学期期中英语试卷(解析版)
二阅读理解 阅读材料,然后按文后要求做题。
11.(10分)
We plan to set an interesting world record﹣the most sky lanterns flying in the night sky! Are you interested in our activity?If you are,come on quickly! Date:Sunday,November 23rd Time:7:30 p.m﹣﹣﹣9:30 p.m. Place:Peony(牡丹) Square on Tianjin Road Price: 20 per person 16 per person with a student card or a teacher' s license(执照) 12 per person for groups of over 25 people Children under 7 FOR FREE! Notice:You do not need to bring anything.We will prepare sky lanterns for you all. And what's better,you can rent(租) hanfu in the nearby shop for taking beautiful photos.We will give away a T﹣shirt with a picture of peony flowers on it to the first 40 people who arrive.What are you waiting for? For more information,please CALL us at 030﹣86992488
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Which is the best time for Sam to arrive in Luoyang to join the this activity?    .
A.At 10:00 p.m on November 23rd
B.At 7:40 a.m on November 24th
C.At 10:00 a.m on November 23rd
D.At 7:40 p.m on November 24rd
(2)If a teacher takes his 12﹣year﹣old son to the activity,how much will he pay at least?    .
A.¥48
B.¥36
C.¥32
D.¥24
(3)What will the first 40 people to arrive probably get for free?    
A.
B.
C.
D.
(4)According to the text,which of the following is TRUE?    
A.The activity provides everyone with hanfu for free.
B.We can visit their website to get more information.
C.Everyone should bring a sky lantern if they want to join in the activity.
D.The activity plans to have the most sky lanterns flying in the night sky.
(5)Which channel of Luoyang TV station can be the best to put this ad(广告) on?    
A.Travel Channel
B.Sports Channel
C.News Channel
D.Education Channel
12.(10分)Two thieves came to a house to steal something.They dug a hole in the wall of Betty's house.
There lived many mice in the house.Betty in the moonlight saw a mouse crawling (爬) into the house."Look!In comes one."She said to her husband in the house.The first thief was so frightened(恐惧的) that he hurriedly crawled out of the house and said to the other one waiting outside,so he said,"Let us two try to crawl into the house together."At that time two mice happened to crawl into the house,"In come two,catch them!"The two thieves were terribly frightened.The husband said
The two thieves wanted to make it clear whether they had been found or not the night before.The next day they acted as men selling sweet potatoes and came before the house.Betty and her husband were working in their fields.The rope broke and Betty came home for a new one.She saw two men selling sweet potatoes and wanted to buy some.She picked out two which looked like mice.At the time the husband couldn't wait for her any longer in the fields and he ran from the fields to hurry her up.Betty showed the sweet potatoes to him and said,"How they look like the two of last night!"Her husband said,"I asked you to fetch(取)a rope
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What did the woman see at first?    
A.One thief crawling into the house.
B.Two mice crawling into the house.
C.One mouse crawling into the house.
D.Two thieves crawling into the house.
(2)What's the thieves' purpose to sell potatoes?    
A.To make money instead of stealing.
B.To wait and find a better time to steal again.
C.To get something left behind in the house back.
D.To make sure if they had been found the night before.
(3)Which of the following can take place of the underlined "the two" in the last paragraph?    
A.The thieves
B.The mice
C.The wife and her husband
D.The sweet potatoes
(4)Why did the thieves fail to steal anything from the house?    
A.Because they were too scared of the mice to steel.
B.Because they didn't help each other and complain a lot.
C.Because they were frightened by what they had heard in the house.
D.Because they were found out and caught by the husband with the rope.
(5)How would the two thieves probably feel at the end of the story?    
A.Happy.
B.Excited.
C.Scared.
D.Angry.
13.(10分)Can you imagine that there is an AI chatbot(聊天机器人) competing with you in an examination?Do you think you could get higher scores than it?It is reported that a new AI chatbot called ChatGPT recently got a good grade in a law school exam.Sounds crazy?The use of ChatGPT has got hot discussions in the education world.Please check out the discussion in the story.
If you type in"A cat wants to go to space"and ask ChatGPT to write a bedtime story for you,just one second later,you'll get the story about how a cat went on his way and finally sang among the stars in space.
ChatGPT was developed by US company OpenAI,and has won 100 million users since it came out in November 2022.People can ask the robot to write stories and emails,turn a language into another one
_______,ChatGPT uses a much bigger database(数据库).It can also learn things by itself.For example,you can tell it the right one and it will make it right.The knowledge level of ChatGPT is similar to a college student.That's why it surprised the world.
A US research center surveyed more than 1,000 students,and surprisingly found that over 89%of them have used ChatGPT to help with homework.Three fifths of the students even used ChatGPT to take exams and got high marks.Some schools in Australia and France have banned the use of ChatGPT.In the US,New York City public schools don't allow students and teachers to use ChatGPT on the whole city's networks,CNN reported.
Also,one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives wrong information.These are things that need to be dealt with.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How does the author develop Paragraph 1 ?    
A.By telling stories.
B.By giving examples.
C.By asking questions.
D.By listing numbers.
(2)Which sentence can be put in_____?    
A.Creating new languages
B.Written stories or emails
C.Singing songs and translating texts
D.Compared with Sirior other chatbots
(3)What does the underlined word "banned" mean in Chinese?    
A.安排
B.颁布
C.禁止
D.放任
(4)What can we know about ChatGPT according to this passage?    
A.It came out in September 2022.
B.It is developed by UK company OpenAI.
C.It needs to be further improved in some ways.
D.Half of the students in the survey used ChatGPT in exams.
(5)Which is the best title of this passage?    
A.Is it a helper for studying or cheating?
B.Will an AI chatbot compete with you?
C.Will you write a story using ChatGPT?
D.How does a cat go on his way to space?
14.(10分)We are all encouraged to work hard and succeed in life.But failure is still a common part of everyone lives.(1)   But if you visit the Museum of Failure in Shanghai,you might change your mind.
Samuel West,a Swedish psychologist,founded the museum.The museum displays(陈列)(2)    For example,in 1993,Apple released (发布)(3)    Coca cola once developed a coffee flavored(味道) soda in 2006.The company wanted to catch up with people's growing love for coffee,but the product was taken off the market in 2008.
West said the failed products were not on show to make fun of these companies.He thinks success stories are all similar.He is tired of reading and hearing the same boring stories.As Albert Einstein once said:"(4)   "
This idea has been welcomed by many big companies.There are reasons for this."The best companies are those that encourage failure,embrace(接受) out﹣of﹣the﹣box thinking,"Simon Casuto wrote for Forbes.
(5)    The key is whether or not you can learn from your mistakes.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺
A.Apple stopped making it in 1997. B.It seems that failure isn't always a bad thing. C.A person who never made a mistake never tried anything new. D.Perhaps you are afraid of failure and feel shameful(羞愧) to fail. E.Some of them were made by the most famous and successful companies in the world.
三 完形填空 先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分)In a small village,there was a wise old man named Ryan.One day his young nephew (侄子)Keith came to visit him.During their talk,he just couldn't(1)   much.Keith asked his uncle for (2)   ."Follow me,"said Ryan,and he led Keith up to the high hills around the village.This road was(3)   and rough(崎岖),but Keith kept following the old man.As they got(4)   ,Ryan said that he wanted to go to the top of the highest hill where Keith had never been to.Keith was surprised but(5)   to help his uncle.With great(6)    ,Keith helped his uncle climb the hill.Sometimes he even carried the old man on his(7)    .
At the top,sweating(流汗),he (8)   his uncle back on the ground and laughed with joy."Do you remember the times when you were a little boy?Sometimes you returned home with tears in your eyes," said Ryan."The other children (9)   you.Do you remember why?"Keith looked around and nodded.He remembered that(10)    a child,he often played on the hills with other children.They called this hill Mount Impossible(11)   small children couldn't reach its top."At that time I was unable to get here,"said Keith.
"The bigger kids had no problem.They can get there(12)   ."
"But today,"said Ryan,"you not only(13)    here,but also dragged(拽) me up."
"I became bigger and stronger."
"Instead of climbing Mount Impossible every day,you played on the smaller hills and became(14)    at climbing.You became stronger," said Ryan."Mount Impossible became (15)    for you to climb while you weren't even thinking about it."
(1)A.change B.play C.improve D.practice
(2)A.advice B.question C.money D.progress
(3)A.big B.tall C.beautiful D.long
(4)A.stronger B.higher C.better D.taller
(5)A.decided B.refused C.believed D.asked
(6)A.joy B.help C.difficulty D.hand
(7)A.back B.arms C.shoulder D.head
(8)A.climbed B.carried C.put D.jumped
(9)A.looked at B.shouted at C.laughed at D.pointed at
(10)A.to B.by C.as D.for
(11)A.because B.when C.if D.so
(12)A.quietly B.carefully C.easily D.happily
(13)A.visited B.climbed C.looked D.moved
(14)A.harder B.bigger C.worse D.better
(15)A.impossible B.high C.close D.possible
四 语篇填空 阅读短文。从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限一词,每次限用一次。
16.(10分)
well,that,increase,be,they,big,by
Like humans,animals also have their ways to deal with the viruses(病毒).Mites(螨虫)(1)    danger to bees.An international team found that if bees(2)   infected(感染) with mites,they stay outside of the hive(蜂巢),they can avoid(3)    the mites.This protects the young bees in the hive's center.
"Honeybees always have a lot of(4)   such as cleaning each other.And they believe (5)    these interactions(互动) can be good for their social communication.But when they find these may(6)   the risk of infection,they choose to protect the young bees.They always do that (7)    carrying out distance(距离) with their friends,"said Alessandro Cini from the team.
Other animals stay faraway to protect family members as(8)    .For example,monkeys are used to cleaning their family members every day.(9)   ,they hardly clean those monkeys with viruses.
Animals pay much attention to (10)    living environment.They believe that only in this way can they and their family stay away from viruses.
五 阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分)Animals are our good friends.We can buy a toy animal or keep one as a pet.But how about one made (1)   copper wires(铜线)?Let's have a look!
What to prepare:
●Paper ●Copper wires
●Pencil ●Pliers(钳子)
How(2)    make an elephant:
①Start with paper and pencil.
Draw an elephant.Make the drawing as simple (3)    possible.
②Put the copper wire on the drawing.
Start with one leg of the elephant,(4)   then bend(使弯曲) the wire following the pencil lines.
③To make the elephant perfect,you may need to adjust(调整) it many times.
You(5)   also make other animals in the way.Wouldn't it be cool to have one on your desk?
六 补全对话 根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Excuse me!(1)   ?
B:Sure,well,I am on our way to Wangcheng Park
A:You're so kind!(2)   .
B:Thank you.It's called"Hanfu",or 'Han clothes',and it is one of the traditional types of Chinese clothing.
A:(3)    ?
B:It's made of silk and other materials.
A:Wow,it's amazing!I like it!By the way,what other places can we have fun in Luoyang?
B:(4)   .It's very interesting.
A:OK,I see!Luoyang is such a fantastic city!
B:Sure it is!Oh,you can also go to Guangzhou Market in Jianxi District.It has changed a lot.(5)   .But now it is new,clean and beautiful.
A:Thanks a lot!
B:You are welcome!
七 书面表达
19.(20分)世界著名作家斯宾塞 约翰逊曾说过:"世界上唯一不变的是变化本身。"两年的初中生活,你一定有很多的变化。请以How I have changed 为题目,根据写作要求
(1)文中须包含以上信息,可适当发挥。写作要求:
(2)文中不得出现真实姓名和校名。
(3)100词左右。
______
参考答案与试题解析
二 阅读理解 阅读材料,然后按文后要求做题。
11.(10分)
We plan to set an interesting world record﹣the most sky lanterns flying in the night sky! Are you interested in our activity?If you are,come on quickly! Date:Sunday,November 23rd Time:7:30 p.m﹣﹣﹣9:30 p.m. Place:Peony(牡丹) Square on Tianjin Road Price: 20 per person 16 per person with a student card or a teacher' s license(执照) 12 per person for groups of over 25 people Children under 7 FOR FREE! Notice:You do not need to bring anything.We will prepare sky lanterns for you all. And what's better,you can rent(租) hanfu in the nearby shop for taking beautiful photos.We will give away a T﹣shirt with a picture of peony flowers on it to the first 40 people who arrive.What are you waiting for? For more information,please CALL us at 030﹣86992488
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Which is the best time for Sam to arrive in Luoyang to join the this activity?  C .
A.At 10:00 p.m on November 23rd
B.At 7:40 a.m on November 24th
C.At 10:00 a.m on November 23rd
D.At 7:40 p.m on November 24rd
(2)If a teacher takes his 12﹣year﹣old son to the activity,how much will he pay at least?  C .
A.¥48
B.¥36
C.¥32
D.¥24
(3)What will the first 40 people to arrive probably get for free?  A 
A.
B.
C.
D.
(4)According to the text,which of the following is TRUE?  D 
A.The activity provides everyone with hanfu for free.
B.We can visit their website to get more information.
C.Everyone should bring a sky lantern if they want to join in the activity.
D.The activity plans to have the most sky lanterns flying in the night sky.
(5)Which channel of Luoyang TV station can be the best to put this ad(广告) on?  A 
A.Travel Channel
B.Sports Channel
C.News Channel
D.Education Channel
【分析】短文讲了夜晚放天灯活动的时间、地址和费用等。
【解答】(1)细节理解题。根据第四行Date:Sunday 23rd p.m﹣﹣﹣9:30 ,星期日。)可知11月23日上午10点到最好。
(2)推理判断题。根据第七行Price: 20 per person; 12 per person for groups of over 25 people!(价格:20元/人,25人以上团体12元/人!)可知如果一个老师带他12岁的儿子去参加活动。故选C。
(3)细节理解题。根据倒数第二行We will give away a T﹣shirt with a picture of peony flowers on it to the first 40 people who arrive.(我们将送一件印有牡丹花图案的T恤给前40位到场的人。故选A。
(4)细节理解题。根据第一行We to an world most lanterns in night !(我们计划创造一项有趣的世界纪录——夜空中放飞的天灯最多。故选D。
(5)推理判断题。根据第一行We to an world most lanterns in night !(我们计划创造一项有趣的世界纪录——夜空中放飞的天灯最多。故选A。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
12.(10分)Two thieves came to a house to steal something.They dug a hole in the wall of Betty's house.
There lived many mice in the house.Betty in the moonlight saw a mouse crawling (爬) into the house."Look!In comes one."She said to her husband in the house.The first thief was so frightened(恐惧的) that he hurriedly crawled out of the house and said to the other one waiting outside,so he said,"Let us two try to crawl into the house together."At that time two mice happened to crawl into the house,"In come two,catch them!"The two thieves were terribly frightened.The husband said
The two thieves wanted to make it clear whether they had been found or not the night before.The next day they acted as men selling sweet potatoes and came before the house.Betty and her husband were working in their fields.The rope broke and Betty came home for a new one.She saw two men selling sweet potatoes and wanted to buy some.She picked out two which looked like mice.At the time the husband couldn't wait for her any longer in the fields and he ran from the fields to hurry her up.Betty showed the sweet potatoes to him and said,"How they look like the two of last night!"Her husband said,"I asked you to fetch(取)a rope
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What did the woman see at first?  C 
A.One thief crawling into the house.
B.Two mice crawling into the house.
C.One mouse crawling into the house.
D.Two thieves crawling into the house.
(2)What's the thieves' purpose to sell potatoes?  D 
A.To make money instead of stealing.
B.To wait and find a better time to steal again.
C.To get something left behind in the house back.
D.To make sure if they had been found the night before.
(3)Which of the following can take place of the underlined "the two" in the last paragraph?  B 
A.The thieves
B.The mice
C.The wife and her husband
D.The sweet potatoes
(4)Why did the thieves fail to steal anything from the house?  C 
A.Because they were too scared of the mice to steel.
B.Because they didn't help each other and complain a lot.
C.Because they were frightened by what they had heard in the house.
D.Because they were found out and caught by the husband with the rope.
(5)How would the two thieves probably feel at the end of the story?  C 
A.Happy.
B.Excited.
C.Scared.
D.Angry.
【分析】两个小偷来到贝蒂家偷东西,房子里有很多老鼠,贝蒂对丈夫说他们看到了老鼠,小偷以为他们被发现。第二天,两个小偷假装卖红薯来到房子前,贝蒂挑出两个看起来像老鼠的红薯,丈夫却催促她去取绳子。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段Betty the saw a crawling into house.(贝蒂在月光下看到一只老鼠正爬进入房子,贝蒂最初看见的是一只老鼠爬进房子里。
(2)细节理解题。根据第三段The thieves to it whether had found not night next they as selling potatoes came the 。第二天,来到房子前面,两个小偷卖红薯的目的是为了弄清楚他们前一天晚上是否被发现。
(3)词义猜测题。根据第三段She out which like 。)可知。故选B。
(4)推理判断题。根据第三段How look the two of last !(他们看起来多像昨天晚上那两个 asked to rope(我叫你拿绳子)可推断,丈夫说拿绳子是为了抓住他们俩。故选C。
(5)推理判断题。根据第三段Her said asked to rope don't hurry it,你为什么不赶紧去拿,小偷听到丈夫说拿绳子,所以感到害怕。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(10分)Can you imagine that there is an AI chatbot(聊天机器人) competing with you in an examination?Do you think you could get higher scores than it?It is reported that a new AI chatbot called ChatGPT recently got a good grade in a law school exam.Sounds crazy?The use of ChatGPT has got hot discussions in the education world.Please check out the discussion in the story.
If you type in"A cat wants to go to space"and ask ChatGPT to write a bedtime story for you,just one second later,you'll get the story about how a cat went on his way and finally sang among the stars in space.
ChatGPT was developed by US company OpenAI,and has won 100 million users since it came out in November 2022.People can ask the robot to write stories and emails,turn a language into another one
_______,ChatGPT uses a much bigger database(数据库).It can also learn things by itself.For example,you can tell it the right one and it will make it right.The knowledge level of ChatGPT is similar to a college student.That's why it surprised the world.
A US research center surveyed more than 1,000 students,and surprisingly found that over 89%of them have used ChatGPT to help with homework.Three fifths of the students even used ChatGPT to take exams and got high marks.Some schools in Australia and France have banned the use of ChatGPT.In the US,New York City public schools don't allow students and teachers to use ChatGPT on the whole city's networks,CNN reported.
Also,one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives wrong information.These are things that need to be dealt with.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How does the author develop Paragraph 1 ?  C 
A.By telling stories.
B.By giving examples.
C.By asking questions.
D.By listing numbers.
(2)Which sentence can be put in_____?  D 
A.Creating new languages
B.Written stories or emails
C.Singing songs and translating texts
D.Compared with Sirior other chatbots
(3)What does the underlined word "banned" mean in Chinese?  C 
A.安排
B.颁布
C.禁止
D.放任
(4)What can we know about ChatGPT according to this passage?  C 
A.It came out in September 2022.
B.It is developed by UK company OpenAI.
C.It needs to be further improved in some ways.
D.Half of the students in the survey used ChatGPT in exams.
(5)Which is the best title of this passage?  A 
A.Is it a helper for studying or cheating?
B.Will an AI chatbot compete with you?
C.Will you write a story using ChatGPT?
D.How does a cat go on his way to space?
【分析】本文主要介绍了ChatGPT的利弊。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段Can imagine there an chatbot with in examination you you get scores it is that a AI called recently a good in a school crazy use ChatGPT got discussions the world.Please out discussion the ?你认为你能得到比它更高的分数吗,一种名为ChatGPT的新型人工智能聊天机器人最近在法学院考试中取得了好成绩?ChatGPT的使用在教育界引起了热议。)可知,故选:C。
(2)推理判断题。根据活动线下文Chat uses a bigger can learn by 。它也可以自己学习,提到"Chat GPT",D选项可以放在活动线上。
(3)词义猜测题。根据第5段中Some in and have banned the use ChatGPT.In US York public don't students teachers use on whole networks reported.(澳大利亚和法国的一些学校已经……使用ChatGPT,在美国。)可知,故选:C。
(4)推理判断题。根据第2段A research surveyed than 1 students surprisingly that 89%of have ChatGPT help homework.Three of students used to exams got marks.Some in and have banned the use ChatGPT.In US York public don't students teachers use on whole networks reported.(美国一家研究中心调查了1000多名学生,他们中超过89%的人使用过ChatGPT来帮助完成家庭作业。澳大利亚和法国的一些学校已经禁止使用ChatGPT,在美国。)以及通读全文可知,故选:C。
(5)标题归纳题。根据第1段中The of has hot s in education check the in story.(ChatGPT的使用在教育界引起了热议。)以及通读全文可知。因此这篇文章的最佳标题是"它是学习的帮手还是作弊的帮手"。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
14.(10分)We are all encouraged to work hard and succeed in life.But failure is still a common part of everyone lives.(1) D But if you visit the Museum of Failure in Shanghai,you might change your mind.
Samuel West,a Swedish psychologist,founded the museum.The museum displays(陈列)(2) E  For example,in 1993,Apple released (发布)(3) A  Coca cola once developed a coffee flavored(味道) soda in 2006.The company wanted to catch up with people's growing love for coffee,but the product was taken off the market in 2008.
West said the failed products were not on show to make fun of these companies.He thinks success stories are all similar.He is tired of reading and hearing the same boring stories.As Albert Einstein once said:"(4) C "
This idea has been welcomed by many big companies.There are reasons for this."The best companies are those that encourage failure,embrace(接受) out﹣of﹣the﹣box thinking,"Simon Casuto wrote for Forbes.
(5) B  The key is whether or not you can learn from your mistakes.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺
A.Apple stopped making it in 1997. B.It seems that failure isn't always a bad thing. C.A person who never made a mistake never tried anything new. D.Perhaps you are afraid of failure and feel shameful(羞愧) to fail. E.Some of them were made by the most famous and successful companies in the world.
【分析】本文主要介绍了瑞典心理学家Samuel West创建了上海失败博物馆,展示了100多种失败产品,如苹果的Newton MessagePad和可口可乐的咖啡口味汽水。告诉我们失败并不是坏事,而是成功的关键在于能否从失败中学习。
【解答】(1)细节推理题。根据后句But you the of in ,you change mind.(但如果你参观了上海的失败博物馆。)可知。D选项"也许你害怕失败。"符合语境。
(2)细节推理题。根据后文For ,in ,Apple 发布 Newton which be to electronic by its was high few wanted buy ,在1993年,可以用来手写电子笔记,很少有人想买它,有些著名的公司也有失败的产品。"符合语境。
(3)细节推理题。根据前句But price so that people to it.(但是它的价格太高了。)可知,所以该产品会停产。"符合语境。
(4)细节推理题。根据As Einstein said(正如阿尔伯特 爱因斯坦曾经说过的)可知。C选项"从不犯错的人从不尝试新事物。故选C。
(5)细节推理题。根据倒数第二段The companies those encourage ,embrace(接受)out﹣of﹣the﹣box ,and employees make and what 、拥抱创新思维。)可知。B选型"失败似乎并不总是坏事。故选B。
【点评】做这类题目时,要通读文章结构,结合前后句选出答案,注意句子间的逻辑关系。
三 完形填空 先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分)In a small village,there was a wise old man named Ryan.One day his young nephew (侄子)Keith came to visit him.During their talk,he just couldn't(1) C much.Keith asked his uncle for (2) A ."Follow me,"said Ryan,and he led Keith up to the high hills around the village.This road was(3) D and rough(崎岖),but Keith kept following the old man.As they got(4) B ,Ryan said that he wanted to go to the top of the highest hill where Keith had never been to.Keith was surprised but(5) A to help his uncle.With great(6) C  ,Keith helped his uncle climb the hill.Sometimes he even carried the old man on his(7) A  .
At the top,sweating(流汗),he (8) C his uncle back on the ground and laughed with joy."Do you remember the times when you were a little boy?Sometimes you returned home with tears in your eyes," said Ryan."The other children (9) C you.Do you remember why?"Keith looked around and nodded.He remembered that(10) C  a child,he often played on the hills with other children.They called this hill Mount Impossible(11) A small children couldn't reach its top."At that time I was unable to get here,"said Keith.
"The bigger kids had no problem.They can get there(12) C ."
"But today,"said Ryan,"you not only(13) B  here,but also dragged(拽) me up."
"I became bigger and stronger."
"Instead of climbing Mount Impossible every day,you played on the smaller hills and became(14) D  at climbing.You became stronger," said Ryan."Mount Impossible became (15) D  for you to climb while you weren't even thinking about it."
(1)A.change B.play C.improve D.practice
(2)A.advice B.question C.money D.progress
(3)A.big B.tall C.beautiful D.long
(4)A.stronger B.higher C.better D.taller
(5)A.decided B.refused C.believed D.asked
(6)A.joy B.help C.difficulty D.hand
(7)A.back B.arms C.shoulder D.head
(8)A.climbed B.carried C.put D.jumped
(9)A.looked at B.shouted at C.laughed at D.pointed at
(10)A.to B.by C.as D.for
(11)A.because B.when C.if D.so
(12)A.quietly B.carefully C.easily D.happily
(13)A.visited B.climbed C.looked D.moved
(14)A.harder B.bigger C.worse D.better
(15)A.impossible B.high C.close D.possible
【分析】短文主要讲述了一个小村庄里的智者老人Ryan和他的侄子Keith的故事。Keith向Ryan抱怨学吉他的进展缓慢,Ryan带着Keith去爬高山,并告诉他童年时的故事。Ryan解释说,Keith在小山上玩耍时变得更强壮,最终能够登上那座原本被称为"不可能山"的高山。这个故事告诉我们,通过不断努力,我们可以克服困难,变得更强大。
【解答】 (1)考查动词,就是没有进步;play玩,改善。根据前文"Keith he worried his progress learning guitar."(Keith说他担心学习吉他没有进步)可知是没有取得进步。
(2)考查名词。句意:Keith向他的叔叔寻求建议;question问题;progress进步,可知是向叔叔寻求帮助建议。
(3)考查形容词。句意:这条路又长又崎岖。big大的;beautiful漂亮的。根据句意。故选D。
(4)考查形容词比较级。句意:在他们到达更高处的时候。stronger更强壮;better更好的。根据句意,可知是到达更高处。
(5)考查动词。句意:Keith很吃惊。decided决定;believed相信。根据句意。故选A。
(6)考查名词。句意:费了很大的劲。joy欢乐;help帮助;hand手,应是费了很大的困难。
(7)考查名词。句意:有时候他甚至把这个老人背在背上;arms手臂;head头,应是把老人背在背上。
(8)考查动词。句意:在山顶,他把他的叔叔放回到地面。climbed爬;put放。根据句意。故选C。
(9)考查动词短语。句意:其他的孩子都嘲笑你;shouted at朝...喊叫;pointed at 嘲笑 you home tears your ," (有时候带着眼泪回家)可知是被其他孩子嘲笑。
(10)考查介词。句意:他记得在孩童时。to为了;as作为。根据句意可知在作为孩子时。
(11)考查连词。句意:他们称这座小山为不可能的山。because因为;if如果。根据句意可知是因为小孩子不能到达山顶,横线后为原因。
(12)考查副词。句意:他们很容易地到达那里;carefully小心地;happily高兴地 bigger had problem."可知大孩子很容易地到达山顶。
(13)考查动词。句意:你不仅爬到这。visited参观;looked看。根据句意可知是爬到这。
(14)考查形容词比较级。句意:你不是每天都爬不可能的山,变得更擅长爬山了;bigger更大的;better更好,be good at的比较级be better at。
(15)考查形容词。句意:不可能的山变得可能了。impossible不可能的;close近的;possible可能的。故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
四 语篇填空 阅读短文。从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限一词,每次限用一次。
16.(10分)
well,that,increase,be,they,big,by
Like humans,animals also have their ways to deal with the viruses(病毒).Mites(螨虫)(1) biggest  danger to bees.An international team found that if bees(2) are infected(感染) with mites,they stay outside of the hive(蜂巢),they can avoid(3) spreading  the mites.This protects the young bees in the hive's center.
"Honeybees always have a lot of(4) activities such as cleaning each other.And they believe (5) that  these interactions(互动) can be good for their social communication.But when they find these may(6) increase the risk of infection,they choose to protect the young bees.They always do that (7) by  carrying out distance(距离) with their friends,"said Alessandro Cini from the team.
Other animals stay faraway to protect family members as(8) well  .For example,monkeys are used to cleaning their family members every day.(9) However ,they hardly clean those monkeys with viruses.
Animals pay much attention to (10) their  living environment.They believe that only in this way can they and their family stay away from viruses.
【分析】动物也有自己应对病毒的方式。螨虫携带病毒可能对蜜蜂构成危险。一个国际团队发现,如果蜜蜂感染了螨虫,它们会呆在蜂巢外面,以避免螨虫。这样可以保护蜂巢中心的幼蜂。动物们注重生活环境,相信只有这样才能远离病毒。
【解答】(1)考查形容词最高级。句意:螨虫携带病毒可能对蜜蜂构成最大的危险,可知此处用形容词最高级。
(2)考查be动词。句意:一个国际团队发现,它们会呆在蜂巢外面 stay 。主语是复数bees,需用被动语态。故填are。
(3)考查动名词。句意:用这种方式。avoid doing避免做,动词。
(4)考查名词复数。句意:蜜蜂总是有很多活动。根据such cleaning other可知此处指"活动" lot ,可知此处用名词复数。
(5)考查连词。句意:它们相信这些互动对它们的社交有好处,that在宾语从句中不作成分。故填that。
(6)考查动词。句意:但当它们发现这样会提高感染风险时。情态动词may后面用动词原形,可知此处表示"提高"。
(7)考查介词。句意:它们总是通过与朋友保持距离来做到这些,固定短语。
(8)考查副词。句意:其它动物也离得远远的以保护家人,固定短语。
(9)考查副词。句意:然而。根据本句与前句的逻辑关系可知此处表示转折,句首首字母大写。
(10)考查形容词性物主代词。句意:动物们非常注重它们的生活环境,形容词性物主代词修饰名词environment。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
五 阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分)Animals are our good friends.We can buy a toy animal or keep one as a pet.But how about one made (1) of copper wires(铜线)?Let's have a look!
What to prepare:
●Paper ●Copper wires
●Pencil ●Pliers(钳子)
How(2) to  make an elephant:
①Start with paper and pencil.
Draw an elephant.Make the drawing as simple (3) as  possible.
②Put the copper wire on the drawing.
Start with one leg of the elephant,(4) and then bend(使弯曲) the wire following the pencil lines.
③To make the elephant perfect,you may need to adjust(调整) it many times.
You(5) can also make other animals in the way.Wouldn't it be cool to have one on your desk?
【分析】本文介绍了用铜丝制作动物的方法。首先准备纸、铜丝、铅笔和钳子。然后按照纸上的动物图案,用铜丝弯曲成动物的形状。最后可以根据需要调整动物的形状,也可以用同样的方法制作其他动物。这样制作的动物可以放在桌子上,看起来很酷。
【解答】 (1)考查介词。句意:但是铜线做的怎么样。
(2)考查介词。句意:如何制作大象:根据make elephant(制作大象),故填:to。
(3)考查介词。句意:画一头大象。as simple as possible(尽可能简单)固定搭配。
(4)考查连词。句意,然后按照铅笔线弯曲电线,故填:and。
(5)考查情态动词。句意:你也可以用这种方式制造其他动物 other in way.(用这种方式制造其他动物)可知空处应填情态动词:可以。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
六 补全对话 根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Excuse me!(1) Could you please tell me the way to Wangcheng Park ?
B:Sure,well,I am on our way to Wangcheng Park
A:You're so kind!(2) Your dress is so beautiful .
B:Thank you.It's called"Hanfu",or 'Han clothes',and it is one of the traditional types of Chinese clothing.
A:(3) What is it made of  ?
B:It's made of silk and other materials.
A:Wow,it's amazing!I like it!By the way,what other places can we have fun in Luoyang?
B:(4) You can visit Luoyang Museum .It's very interesting.
A:OK,I see!Luoyang is such a fantastic city!
B:Sure it is!Oh,you can also go to Guangzhou Market in Jianxi District.It has changed a lot.(5) It used to be old and untidy .But now it is new,clean and beautiful.
A:Thanks a lot!
B:You are welcome!
【分析】本文是游客和洛阳本地人的对话,主要询问了去王城公园的线路,以及洛阳其他可以旅游的地点。
【解答】(1)根据Sure,well,I on way Wangcheng ,too.Let's there ,好吧。我们一起去吧,此处是询问去王城公园的线路。
(2)根据Thank you.It's 。这叫汉服)可知,故填Your dress is so beautiful。
(3)根据It's made silk other 。)可知,故填What is it made of。
(4)根据By the ,what places we fun Luoyang,洛阳还有其他好玩的地方吗,此处是推荐洛阳的景点。
(5)此处是对广州市场的介绍,根据But it new and ,那里很新,很漂亮,填空后是对现在的介绍,与现状相反。
【点评】本题考查补全对话,根据上下文语境推测提问和回答,言之有理即可。
七 书面表达
19.(20分)世界著名作家斯宾塞 约翰逊曾说过:"世界上唯一不变的是变化本身。"两年的初中生活,你一定有很多的变化。请以How I have changed 为题目,根据写作要求
(1)文中须包含以上信息,可适当发挥。写作要求:
(2)文中不得出现真实姓名和校名。
(3)100词左右。
______
【分析】 【高分句型一】
I've been more interested in English than before.我对英语比以前更感兴趣了。be interested in对......感兴趣。
【高分句型二】
I love my changes and I believe I will change for a better myself.我喜欢我的改变,我相信我会为了更好的自己而改变。I believe+宾语从句。
【解答】
How I have changed
I've really changed a lot during the junior high school.I really like my changes.
I used to be short and thin two years ago!I used to be quiet and shy,I become more outgoing and always play sports between classes with friends.(从外貌,too.I've been more interested in English than before.
Everyone is changing and will always change.I love my changes and I believe I will change for a better myself.
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。