河南省南阳市油田2022-2023九年级上学期期末考试英语试题(含解析)

河南省南阳市油田2022-2023学年九年级上学期期末考试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
Tina: Saturday, January 7th I’m writing a paper for my research report, and need some ideas. What do you think is the most useful invention of all Thanks for your ideas.
Cindy: Saturday, January 7th For an everyday and useful invention, I think it’s the air-conditioner. I live in Shenzhen, and during summer, the temperature reaches 35℃ or more. It’s terrible! Without air-conditioners, people here can’t work or study.
John: Saturday, January 7th The most useful invention is the Internet. We can communicate with people and do business faster. I own a clothing store in Tokyo. I also have a website. Now people from all over the world can buy my clothes on the Internet. I can keep in touch with friends and family in Japan and around the world by using emails.
Alice: Sunday, January 8th I agree the Internet is useful. But, in my opinion, there’s an invention that is more useful—electricity. Without electricity, many of the world’s important inventions wouldn’t work.
根据材料内容选择最佳答案。
1.Tina wants to ________.
A.collect some ideas for her paper
B.give Alice some advice
C.tell John about the most useful invention
D.make more friends through the Internet
2.Cindy thinks the most useful invention is ________.
A. B. C. D.
3.Who thinks electricity is the most useful invention
A.Tina. B.Cindy. C.John D.Alice.
4.Which of the following is TRUE
A.Tina lives in Shenzhen.
B.John has a clothing shop on the Internet.
C.Alice doesn’t think the Internet is useful.
D.Cindy doesn’t have air-conditioners.
5.You can read this passage ________.
A.in an advertisement B.in a magazine
C.in a newspaper D.on the Internet
Gestures are used to replace words in many countries. They usually have different meanings in different cultures. Let’s look at the three gestures.
What does the “O” gesture mean
If you are an English speaker or diving (潜水) under the sea, it means “OK” or “good”. In fact, it’s believed that this gesture is popularized (普及) by divers. The Japanese read it as “money”. The French read it as “zero” or “no value”.
What does the “thumb-up” gesture mean
This gesture also means differently in different countries. English speakers use it to stand for “OK”, which is the same meaning as the “O” gesture. The two can be used almost interchangeably.
To most people, it stands for the number “1”, since they count from 1 to 5, beginning with the thumb for 1 and ending with the little finger for the number 5.
Although Americans and British people usually ask for a ride with their thumbsraised, the gesture will not make a Greek driver stop to give them a ride.
What does it mean to stretch out your index finger (食指)
Extending the index finger means different things in different countries. The Chinese stretch their index finger upward to indicate the number. They can refer to integers(整数) such as “one”, “one hundred”, “one thousand”, etc. In Japan, the index finger up means only one or once. This gesture represents the first in order. In the United States, use this gesture when asking the other person to wait. In Australia, in bars and restaurants, the forefinger is extended upward, saying, “A glass of beer, please.”
In the Middle East, it is impolite to point at something with your index finger.
根据材料内容选择最佳答案。
6.For the French, the “O” gesture means “________”.
A.good B.the number 3 C.no value D.money
7.The underlined word “interchangeably” means “________” in Chinese.
A.可互换地 B.不可替代地 C.没有意义地 D.坚定地
8.Who won’t give you a ride if you put out your hand with your thumb raised
A.An Australian driver. B.A British driver.
C.A Greek driver. D.An American driver.
9.Hiro is from Japan. If she wants to show the number 1, she will raise her ________.
A.thumb B.index finger C.middle finger D.little finger
10.The passage is probably from a ________.
A.cookbook B.science magazine
C.history book D.book on cultures
Robert Swan wanted to be an adventure (冒险家) when he was 11. He wanted to become the first person to walk to both the North Pole and the South Pole (南极和北极). People told him he was crazy, but he never gave up his dream.
In January 1986, Swan and his team reached the South Pole for the first time. Just three years later, Swan created a new team to head for the North Pole.
During those two long trips, Swan noticed some terrible things. At the South Pole, the color of his eyes changed because of a kind of rays (光线). This kind of rays are harmful to both humans and the environment. At the North Pole, the ice started to melt four months earlier than the usual “melt season”. These two things made Swan realize the poles were in danger. He thought he must do something.
Now he works to help people pay more attention to the environment protection, especially the poles. Swan hopes that he can not only save the two amazing places, but also help protect humans’ health. Because protecting the nature is protecting ourselves.
根据材料内容选择最佳答案。
11.People thought Swan was crazy because _______________.
A.he dreamed of being an adventurer
B.he wanted to walk to both the North Pole and the South Pole
C.he went for an adventure by raising money
D.he admired Roald Amundsen and Robert Scott
12.When did Swan go to the South Pole with his team
A.In 1986. B.In 1987. C.In 1988. D.In 1989.
13.The underlined word “melt” means _______________.
A.蒸发 B.断裂 C.融化 D.凝固
14.What do we know about Swan from the last paragraph
A.He advises people to visit the poles.
B.He is preparing for new journeys to the poles.
C.He believes saving the poles is saving ourselves.
D.He thinks the poles are the earth’s most important places.
15.In what part of the newspaper can we read this passage
A.Environment. B.Travel. C.Science. D.Health.
二、阅读还原5选5
There are many great websites for us to learn English. As long as you use them well, your English will improve a lot in a short time. 16
If you like reading, you can visit some websites about English reading. They provide many books online. 17 Many people will find these stories very amusing. What’s more, they are all free!
If you want to practice listening, you’d better visit some websites about English listening training. 18 These audio books are made by English speakers, so you can listen to different kinds of English. That’s interesting!
If your speaking is poor, you should visit some websites about English conversation training. 19 You can learn not only oral English but also English cultures from these dialogues.
If you are not good at writing, you can practice writing on some websites about English writing training. 20 If you write an English composition on it, someone who is good at English will help you correct the mistakes in your composition. What a great website!
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.There are many talking books there.
B.They are all interesting stories with beautiful pictures.
C.Let me introduce some websites to you.
D.There are many skills about improving English writing there.
E.There is a different dialogue every day.
三、完形填空
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
What will our world be like in the future Maybe no one knows because we 21 know what will happen in the future. But it’s very interesting to make some predictions(预测). If you 22 predictions, here are some exciting predictions.
Languages
It is said that there are more than 5000 23 in the world. Chinese is one of them. Chinese will be as 24 as English around the world. Nowadays, more and more countries have used Chinese as a second language. One day, Chinese will be 25 all over the world.
Water
The living environment is very important to us. More and more people pay attention to 26 protection. People like to plant more flowers and trees. Flowers and trees can 27 water loss. Therefore, water will be more abundant(充裕的). The water is no longer 28 . The water is clean.
Education and Science
The way of education will be greatly changed. Students won’t go to 29 . They will stay at home and study online. Students from all over the world may 30 together on the Internet. 31 the development of science and technology, more robots will be around us and lots of dangerous work will be done by 32 .
Living
Some people living on the earth now will move to 33 planets to live. Perhaps there will be cities, factories and farms on the planets, 34 . We will carry a pocket computer which will be very 35 to us. We can use the computer to do anything. We will live longer and more healthily in the future.
21.A.often B.usually C.never D.always
22.A.are interested in B.are good at C.are famous for D.are proud of
23.A.nationalities B.languages C.animals D.states
24.A.popular B.difficult C.easy D.amusing
25.A.taken B.spread C.bought D.thrown
26.A.honest B.impossible C.environmental D.natural
27.A.prevent B.disagree C.discover D.disappear
28.A.shut B.stolen C.taken D.polluted
29.A.library B.school C.bookstore D.hospital
30.A.eat B.carry C.study D.live
31.A.With B.In C.Up D.On
32.A.us B.you C.him D.them
33.A.another B.the other C.other D.others
34.A.too B.even C.still D.ever
35.A.popular B.helpful C.difficult D.dangerous
四、短文选词填空
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确的形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限一词,每词限用一次。
communicate foreign though similar tongue something speaker possible consider make
Many Chinese students find it difficult to learn English, but not Chinese, because Chinese is their mother 36 . In fact, Chinese is much more difficult than English.
However, some 37 students can speak Chinese so well that you’ll 38 them as Chinese. Anna is one of them. What 39 them succeed
“For me, conversation is the most helpful. I often 40 with Chinese students in Chinese. If you only listen to what the 41 are saying, you’ll only improve your listening ability. If you talk as much as 42 , you’ll find you can express yourself much better,” says Anna, an English girl now studying Chinese at Beijing Language and Culture University.
43 the Chinese language is difficult, Anna can learn it well. She thinks that to learn a language, one must try to know 44 about the history of the country. In my opinion, Anna is right. Chinese is different from English, but the experience of success can be 45 . Conversation, in language learning, may be the most important.
五、短文语境提示填空
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Have you ever been to Yellow River If you visit there, you’ll find everything has 46 . In many old people’s childhood, all about this river is the color yellow. When it rained, the water poured out of the river and the paths were covered 47 earth. It would make them impossible to travel and farm. Because of the bad weather and the poor land, they couldn’t even 48 enough food. But things have changed 49 a green program began in the late 1990’s. The program asked to return the farmland to forests. At first, lots of people couldn’t understand it. Thanks 50 the local government’s efforts, the people agreed to plant trees. Today, the area around the mountains are full of trees.
六、填写适当的句子补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: I read a book today.
B: 51
A: It’s about a strange travel to Mars.
B: 52
A: Of course. We can go there by spaceship. But I don’t think we can live there.
B: Neither do I. We can hardly stand there. 53 .
A: That’s true. Maybe people can spend their holidays there in the future.
B: That must be great fun. 54 .
A: Your dream will come true.
B: Thank you. By the way, may I borrow your book
A: Certainly. 55 .
B: Thanks a lot.
七、材料作文
56.你校为提高学生学习航天科技的兴趣,准备开展“少年宇航体验营”的活动。假如你是校报记者,请你根据以下的表格内容提示写一篇文章,向大家介绍这个活动,使同学们能够更好地了解它。
目的 让同学们更好地了解太空和宇航员。
内容 1.学习一些基本的太空科学知识; 2.与知名中国航天员对话; 3.学习如何穿宇航服,如何乘坐宇宙飞船,以及如何在没有重力的太空中生存。
对象和要求 1.所有全校学生; 2.要求参加者身体健康,身高(height)1.4米至1.8米之间。
要求:
1.内容须包括表格中的提示,可适当发挥;
2.词数80—120个,开头已给出,不计入总词数。
3.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Our school is going to start an activity called “Young Astronaut Training Camp”.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.A 2.C 3.D 4.B 5.D
【导语】本文就“什么是最有用的发明”发帖征求网友的意见。三位网友予以回帖。
1.细节理解题。根据第一张帖子中的句子“I’m writing a paper for my research report, and need some ideas.”可知,Tina在为她的论文征求意见。故选A。
2.细节理解题。根据“Cindy: Saturday, January 7th”中的内容“For an everyday and useful invention, I think it’s the air-conditioner.”可知,Cindy认为空调是有用的发明。故选C。
3.细节理解题。根据“Alice”对应的内容“I agree the Internet is useful. But, in my opinion, there’s an invention that is more useful—electricity. Without electricity, many of the world’s important inventions wouldn’t work.”可知,Alice认为电是最有用的发明,故选D。
4.推理判断题。根据“I own a clothing store in Tokyo. I also have a website. Now people from all over the world can buy my clothes on the Internet.”可知,约翰在网上开了一家服装店,故选B。
5.推理判断题。根据整个文章的理解可知,本文主要是为了自己的论文在网上发表意见,征求网友的观点,故应该是在网上能看到,故选D。
6.C 7.A 8.C 9.B 10.D
【导语】本文介绍几种手势在不同的国家代表的不同含义。
6.细节理解题。根据“The French read it as ‘zero’ or ‘no value’.”可知法语中“o”的手势表示无价值,故选C。
7.词义猜测题。根据“English speakers use it to stand for ‘OK’, which is the same meaning as the ‘O’ gesture. The two can be used almost interchangeably.”可知英语使用者用它表示“好的”,这个“o”的手势有同样的含义,这两个用法几乎可以……。结合选项应是可以“互换”,故选A。
8.细节理解题。根据“the gesture will not make a Greek driver stop to give them a ride.”可知当你在路边竖大拇指时,希腊司机不会载你,故选C。
9.细节理解题。根据“In Japan, the index finger up means only one or once. This gesture represents the first in order.”可知日本人想要表示数字1应举食指,故选B。
10.推理判断题。本文介绍几种手势在不同的国家代表的不同含义。与文化相关,故选D。
11.B 12.A 13.C 14.C 15.A
【导语】本文主要介绍了Swan想通过自己的活动来拯救两极,他认为拯救两极就是保护我们自己。
11.细节理解题。根据“He wanted to become the first person to walk to both the North Pole and the South Pole”可知,人们认为他是疯狂的是因为他想成为第一个徒步到达北极和南极的人。故选B。
12.细节理解题。根据“In January 1986, Swan and his team reached the South Pole for the first time.”可知,Swan和他的团队在1986年1月到达南极。故选A。
13.词义猜测题。根据“At the North Pole, the ice started to melt four months earlier than the usual ‘melt season’.”可知,在北极,他看到冰雪融化比正常提前四个月,划线单词表示“融化”。故选C。
14.细节理解题。根据“Swan hopes that he can not only save the two amazing places, but also help protect humans’ health. Because protecting the nature is protecting ourselves.”可知,他认为拯救两极就是保护我们自己。故选C。
15.推理判断题。根据“Now he works to help people pay more attention to the environment protection, especially the poles.”可知,通过介绍Swan的事迹,最后号召人们保护环境,因此最有可能出现在环境板块。故选A。
16.C 17.B 18.A 19.E 20.D
【导语】本文主要介绍了很多帮助学习英语的网站。
16.根据“As long as you use them well, your English will improve a lot in a short time”以及下文内容可知此处引出一些帮助学习的网站,选项C“让我向你介绍一些网站”符合语境。故选C。
17.根据“Many people will find these stories very amusing”可知此处介绍的是网站上有很多故事,选项B“它们都是有趣的故事和美丽的图画”符合语境。故选B。
18.根据“These audio books are made by English speakers”可知此处指有很多有声书,选项A“那里有很多有声书”符合语境。故选A。
19.根据“If your speaking is poor, you should visit some websites about English conversation training.”可知此处介绍的是提高口语能力有关的信息,选项E“每天都有不同的对话”符合语境。故选E。
20.根据“If you are not good at writing, you can practice writing on some websites about English writing training”可知此处介绍的是提高写作能力的信息,选项D“那里有很多提高英语写作的技巧”符合语境。故选D。
21.C 22.A 23.B 24.A 25.B 26.C 27.A 28.D 29.B 30.C 31.A 32.D 33.C 34.A 35.B
【导语】本文是一篇说明文。从语言、水、教育科学和生活四方面对未来生活进行了预测。
21.句意:也许没有人知道,因为我们永远不知道未来会发生什么。
often通常;usually经常;never从不;always总是。此处指我们永远不知道未来会发生什么。故选C。
22.句意:如果你对预测感兴趣,这里有一些令人兴奋的预测。
are interested in对……感兴趣; are good at擅长……;are famous for因……而著名;are proud of因……而骄傲。根据前文中的“interesting”可知,预测未来很有趣,此处指对预测未来感兴趣。故选A。
23.句意:据说世界上有5000多种语言。
nationalities国家; languages语言;animals动物;states州。根据本段的标题Languages可知,本段主要讲语言方面的事。故选B。
24.句意:汉语将和英语一样在世界范围内流行。
popular流行的;difficult困难的;easy容易的;amusing有趣的。根据“Nowadays, more and more countries have used Chinese as a second language.”可知,汉语的使用人数越来越多,也就是汉语很流行。故选A。
25.句意:总有一天,汉语会传遍世界。
taken拿走;spread传播;bought带来;thrown扔掉。根据“all over the world.”可知此处指汉语将会传遍全世界。故选B。
26.句意:越来越多的人注意到环境保护。
honest诚实的;impossible不可能的;environmental环境的;natural天然的。根据“The living environment is very important to us.”可知,此处指保护环境。故选C。
27.句意:花草树木可以防止水分流失。
prevent防止;disagree不同意;discover发现;disappear消失。根据“ Therefore, water will be more abundant.”可知,植被能够防止水分流失。故选A。
28.句意:水不再被污染了。
shut关闭;stolen偷;taken拿走;polluted污染。根据“The water is clean.”可知,水资源不再受到污染。故选D。
29.句意:学生们不会去学校。
library图书馆;school学校;bookstore书店;hospital医院。根据“They will stay at home and study online.”可知,学生们不用去学校上学。故选B。
30.句意:来自世界各地的学生可以在互联网上一起学习。
eat吃;carry携带;study学习;live生活。根据“study online”可知,此处指在网络上学习。故选C。
31.句意:随着科学技术的发展,我们周围将会有更多的机器人,许多危险的工作将由机器人来完成。
With随着;In在……中;Up向上;On在……上。此处表示伴随,即“随着科学技术的发展”。故选A。
32.句意:随着科学技术的发展,我们周围将会有更多的机器人,许多危险的工作将由机器人来完成。
us我们,是第一人称复数;you你,是第二人称; him他,是第三人称单数;them他们。空格处指代robots“机器人”,是第三人称复数。故选D。
33.句意:现在生活在地球上的一些人将搬到其他星球去生活。
another另一个;the other另一个;other其他的;others其他人。空格处缺一形容词修饰名词planets,应用other。故选C。
34.句意:也许行星上也会有城市、工厂和农场。
too也;even甚至;still依然;ever曾经。根据前后语境可知,此处指其他星球也会和地球一样。故选A。
35.句意:我们将携带一台袖珍电脑,这对我们很有帮助。
popular流行的;helpful有帮助的;difficult困难的;dangerous危险的。根据“We can use the computer to do anything. ”可知此处指袖珍电脑对我们很有用。故选B。
36.tongue 37.foreign 38.consider 39.makes 40.communicate 41.speakers 42.possible 43.Though 44.something 45.similar
【导语】本文是一位留学生介绍的学习汉语的经验。
36.句意:许多中国学生发现学习英语很难,但学习汉语却不难,因为汉语是他们的母语。根据“Many Chinese students find it difficult to learn English, but not Chinese,”可知,这里指汉语是他们的母语,mother tongue意为“母语”。故填tongue。
37.句意:然而,有些外国学生汉语说得很好,你会认为他们是中国人。根据“students can speak Chinese so well”可知,这里指有些外国学生汉语说得很好,foreign意为“外国的”,形容词作定语。故填foreign。
38.句意:然而,有些外国学生汉语说得很好,你会认为他们是中国人。根据“them as Chinese.”可知, 这里是认为他们是中国人,consider意为“认为”,will后跟动词原形。故填consider。
39.句意:是什么让他们成功?根据“them succeed ”可知,这里是让他们成功,make意为“使,让”,时态为一般现在时,What 作主语,谓语用三单makes。故填makes。
40.句意:我经常用中文和中国学生交流。根据“with Chinese students in Chinese.”可知,这里是用中文和中国学生交流,communicate意为“交流”,由often可知,时态为一般现在时,主语为I,因此谓语用原形。故填communicate。
41.句意:如果你只听说话者在说什么,你只会提高你的听力。根据“are saying,”可知,这里是只听说话者在说什么,speaker意为“说话者”,这里用复数形式。故填speakers。
42.句意:如果你尽可能多地说话,你会发现你可以更好地表达自己。这里是as much as possible意为“尽可能多地”。故填possible。
43.句意:虽然汉语很难,但安娜能学好。根据“the Chinese language is difficult,”可知,这里是由 though 引导的让步状语从句,首字母大写。故填Though。
44.句意:她认为要想学习一门语言,就必须设法了解这个国家的历史。根据“know…about the history of the country.”可知,这里是了解这个国家的历史,肯定句用something。故填something。
45.句意:汉语和英语不同,但成功的经验可以相似。根据“but the experience of success can be”可知,这里指学习经验相似,similar意为“相似的”,形容词作表语。故填similar。
46.changed 47.with 48.have 49.since 50.to
【导语】本文主要讲述了在政府的帮助下,黄河周边发生了天翻地覆的变化,由之前的天气恶略,土地贫瘠变成如今的周边充满了大树。
46.句意:如果你去那里参观,你会发现一切都变了。根据“But things have changed ”可知,一切发生了变化,has与过去分词构成现在完成时结构,故填changed。
47.句意:下雨的时候,水就从河里倒出来,路就被土盖住了。be covered with“被……覆盖”,固定搭配,故填with。
48.句意:由于恶劣的天气和贫瘠的土地,他们甚至没有足够的食物。根据“they couldn’t even… enough food”可知,此处指没有足够的食物,情态动词couldn’t后接动词原形,故填have。
49.句意:但自从20世纪90年代末一项绿色项目开始以来,情况已经发生了变化。根据“But things have changed … a green program began”可知,此处是since引导的时间状语从句,主句用现在完成时,从句用一般过去时,故填since。
50.句意:由于当地政府的努力,人们同意种树。thanks to“多亏,由于”,固定搭配,故填to。
51.What’s it about 52.Do you think we can travel to Mars 53.I can’t believe we can live there 54.I wish I could fly to Mars one day 55.Here you are
【导语】本文是二人谈论是否去火星旅游和居住这一话题。
51.根据“It’s about a strange travel to Mars.”可知,此处询问书是关于什么的。故填What’s it about。
52.根据“It’s about a strange travel to Mars.”以及“Of course. We can go there by spaceship”可知此处询问能不能去火星旅行。故填Do you think we can travel to Mars。
53.根据“But I don’t think we can live there.”以及“Neither do I. We can hardly stand there”可知是不相信能住在火星。故填I can’t believe we can live there。
54.根据“Maybe people can spend their holidays there in the future”以及“Your dream will come true.”可知此处表示自己希望能去火星度假。故填I wish I could fly to Mars one day。
55.根据“Certainly”可知是同意借给对方书,表示“给你”。故填Here you are。
56.例文
Our school is going to start an activity called “Young Astronaut Training Camp”.
The purpose of this activity is to let students have a better understanding of space and astronauts. Through this activity, you can learn some basic space science knowledge. You can also talk with famous Chinese astronauts. Most importantly, you can learn how to wear spacesuits, how to ride spaceships, and how to survive in space without gravity. All students in the school can participate, but the participants are required to be healthy and between 1.4 meters and 1.8 meters tall.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,要求根据提示内容介绍学校“少年宇航体验营”的活动。适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明学校要举办“少年宇航体验营”的活动。;
第二步,具体阐述写作内容。从“目的,内容、对象和要求”几个方面重点介绍。
[亮点词汇]
①have a better understanding of对……有了更好的了解
②talk with与……交谈
③Most importantly最重要的是
[高分句型]
①Most importantly, you can learn how to wear spacesuits, how to ride spaceships, and how to survive in space without gravity. (疑问词+不定式结构)
②All students in the school can participate, but the participants are required to be healthy and between 1.4 meters and 1.8 meters tall.(并列句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。