期末阅读理解过关练习(易错专项)英语六年级上册外研版(三起)(含答案)

期末阅读理解过关练习(易错专项)英语六年级上册外研版(三起)
一、阅读选择
阅读理解。
Hello! My name is Mike. I'm from Australia. I'm 12 years old now. I live in Shanghai with my parents.
I like playing football. It's my hobby. I often play football with my friends after school. I also like writing. I read lots of books. Do you like writing? I have got many pen friends. Maybe we can be good pen friends. Do you think so?
1.Where is Mike from? (???)
A.Canada. B.Australia. C.America.
2.Where does he live now? (???)
A.Beijing. B.Guangzhou. C.Shanghai.
3.What does Mike like? (???)
A.Playing football and writing. B.Swimming. C.Playing basketball.
4.Does Mike read lots of books? (???)
A.No, he doesn't. B.Yes, he does. C.Yes, he can.
5.Has Mike got lots of pen friends? (???)
A.No, he hasn't. B.Yes, he has. C.Yes, he have.

根据短文内容,选择正确答案。
My name is Bill Smith. I’m American and I'm a student in a middle school. I'm 13 years old. My hobbies are music and football. My two sisters are students, too. We live in Washington, D.C. now. My mother is a teacher and my father is a manager of a small company. I’d like a pen friend from China. Please write to 11 West Street, Washington, D.C. , 921081, the USA.
6.Bill Smith is ________. (???)
A.American B.Chinese C.English
7.How old is Bill? (???)
A.13 years old. B.11 years old. C.9 years old.
8.Bill Smith likes ________. (???)
A.music B.football C.Both A and B
9.Bill's father is a ________. (???)
A.teacher B.manager C.doctor
10.Now Bill lives in ________. (???)
A.China B.England C.the US

阅读短文,选择正确的答案。
There are 56 states in America. California(加利福尼亚州)is one of the 56 states in America. It is in the west of America. San Francisco is an important city in the west of California in America. Los Angeles is in the southwest of California. Los Angeles is called "the City of Angles".
11.How many states are there in America?(????)
A.There are fifty-five. B.There are fifty-six. C.There are forty-six.
12.Where is California of America?(????)
A.It's in the west of America.
B.It's in the east of America.
C.It's in the south of America.
13.Where is Los Angeles of America?(????)
A.It's in the northeast of America.
B.It's in the east of America.
C.It's in the southwest of America.
Dear John,
I’m Wangbo’s friend and I want to be your friend too. I live in Beijing but I’m not Chinese. I’m from Tokyo in Japan. I’m thirteen years old now. I study in Beijing. I like Chinese history. So I’m learning Chinese here. My parents are going to take me to America next year. So I’m going to learn English too. I hope you can help me with my English.
Best,
Haruki
14.Where does Haruki live? (???)
A.London B.Beijing C.Tianjin
15.Haruki is from _______. (???)
A.Japan B.China C.Canada
16.How old is Haruki? (???)
A.14 B.12 C.13
17.Haruki likes _______. (???)
A.Chinese food B.American history C.Chinese history
18.Haruki will stay in ______ next year. (???)
A.America B.China C.England
二、阅读判断
I’m Mike. I’m a boy from the US. I’m a pupil. I’ve got lots of hobbies. I like fishing, riding my bike, swimming and reading story books. I’ve got lots of photos of bikes. I often go fishing and swimming at the weekend. My father likes swimming too. We often have a swimming contest (比赛). My mother likes reading books. And she’s got a book about China. It’s very interesting.
19.Mike hasn’t got any hobbies. ( )
20.Mike likes swimming. ( )
21.Mike’s father has got lots of photos of bikes. ( )
22.Mike’s mother has got a book about the UK. ( )
23.Riding his bike is Mike’s hobby. ( )
Boy: How do we go to the park?
Girl: Let's go there by bike! Go straight from here. Then turn right. It’s next to the hospital. Come on! Let's go.
Boy: No! Wait a minute. It’s a red light.
Girl: Here it is, the north gate of the park.
Boy: The north gate? I want to go to the bookstore at the south gate. There is a fruit stand near it.
Girl: It's not far from here.
24.They go to the park by subway. ( )
25.The park is next to the cinema. ( )
26.They get to the north gate. ( )
27.The fruit stand is at the north gate. ( )
28.The south gate is far from the north gate. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My name is Andy. I’ m twelve. I like playing basketball. I also like swimming and running. I live in New York. I study in China. I can speak English and Chinese. I have a pen friend. His name is Tim. He is thirteen years old. He lives in London. He can speak English and French. He likes playing the piano. He can play it very well.
29.Andy is thirteen years old. ( )
30.Andy likes swimming and walking. ( )
31.Andy can speak Chinese. ( )
32.Tim lives in New York. ( )
33.Tim can play the piano very well. ( )
Every kind of animal has their own (自己的) way to live well in winter. In winter, the weather gets cold. There is snow on the ground.
Some animals sleep all the winter. ‘These animals eat lots of food in autumn. In winter, they don’t eat anything (任何东西). Many birds can’t find food in winter, so they fly from the north to the south in autumn. They go to a warm place to find food. Then fly back the next spring. Some animals collect enough food in autumn. In winter, they just stay at home and eat the food they collect in autumn. Many animals live in the trees or under the ground because it’s cold outside (外面的).
Winter is cold in many countries, but these clever animals can spend (度过) it safely.
34.Every kind of animal has their own way to live well in winter. ( )
35.Some animals sleep all the autumn and eat lots of food in winter. ( )
36.Some birds fly to the north to find food in winter. ( )
37.Some animals don’t go out in winter because they collect enough food in autumn. ( )
38.Many animals live under the trees or on the ground to keep (保持) warm. ( )
参考答案:
1.B 2.C 3.A 4.B 5.B
【分析】1.句意:迈克来自哪里?由句子My name is Mike. I'm from Australia. 可知他来自澳大利亚,故选B。
2.句意:他现在住在哪里?由句子I live in Shanghai with my parents.可知他现在住在上海。故选C。
3.句意:迈克喜欢什么?由句子I like playing football. I also like writing. 可知他喜欢踢足球和写作。故选A。
4.句意:迈克读很多书吗?由句子I read lots of books.可知他读很多书,故选B。
5.句意:迈克有很多笔友吗?由句子I have got many pen friends.可知他有很多笔友,故选B。
【点睛】
6.A 7.A 8.C 9.B 10.C
【分析】短文大意:介绍比尔及他的家人。
6.句意:比尔史密斯是_____。根据I’m American and I'm a student in a middle school.可知他是美国的,故选A。
7.句意:比尔多大了?根据I'm 13 years old. 可知他13岁了。故选A。
8.句意:比尔史密斯喜欢_____。根据 My hobbies are music and football. 可知他喜欢音乐和足球。故选C。
9.句意:比尔的爸爸是一位____。根据My mother is a teacher and my father is a manager of a small company.可知他爸爸是一位经理manager,故选B。
10.句意:现在比尔住在______。 Please write to 11 West Street, Washington, D. C. , 921081, the USA.可知他住在美国,故选C。
【点睛】
11.B 12.A 13.C
【解析】略
14.B 15.A 16.C 17.C 18.A
【导语】本文主要介绍了春树写给约翰的一封信,表达了春树想与约翰交朋友的意愿。
14.句意:春树住在哪里?A伦敦;B北京;C天津,根据“I live in Beijing”可知春树住在北京,故选B。
15.句意:春树来自 _______。A日本;B中国;C加拿大,根据“I’m from Tokyo in Japan.”可知春树来自日本东京,故选A。
16.句意:春树几岁?A14;B12;C13,根据“I’m thirteen years old now. ”可知春树现在13岁,故选C。
17.句意:春树喜欢_______。A中国食物;B美国历史;C中国历史,根据“ I like Chinese history.”可知春树喜欢中国历史,故选C。
18.句意:春树明年将会待在 _______。A美国;B中国;C英格兰,根据“My parents are going to take me to America next year. ”可知春树明年将待在美国,故选A。
19.F 20.T 21.F 22.F 23.T
【分析】短文大意:介绍迈克的个人信息以及家人的爱好。
19.句意:迈克没有爱好。由句子 I like fishing, riding my bike, swimming and reading story books. 可知他有很多爱好。不是没有爱好,故答案为F。
20.句意:迈克喜欢游泳。由句子 I like fishing, riding my bike, swimming and reading story books. 可知他喜欢游泳。故答案为T。
21.句意:迈克的爸爸有很多自行车的照片。由句子 I’ve got lots of photos of bikes. 可知迈克有自行车的照片。而不是迈克的爸爸,故答案为F。
22.句意:迈克的妈妈有一本关于英国的书。由句子My mother likes reading books. And she’s got a book about China. 可知书是关于中国的,不是关于英国的,故答案为F。
23.句意:骑车是迈克的爱好。由句子 I like fishing, riding my bike, swimming and reading story books. I’ve got lots of photos of bikes. 可知骑车是迈克的爱好。故答案为T。
【点睛】
24.F 25.F 26.T 27.F 28.F
【分析】本对话介绍了怎么去公园的。
24.句意:他们乘地铁去公园。根据对话中的 Let's go there by bike!可知他们自行车去公园,该句与对话不相符,故答案为F。
25.句意:公园在电影院旁边。根据对话中的It’s next to the hospital.可知公园在医院旁边,该句与对话不相符,故答案为F。
26.句意:他们到了北门。根据对话中的Here it is, the north gate of the park.可知他们到了北门,该句与对话相符,故答案为T。
27.句意:水果摊在北门。根据对话中的I want to go to the bookstore at the south gate. There is a fruit stand near it.可知水果摊在南门,该句与对话不相符,故答案为F。
28.句意:南门离北门远。根据对话中的It's not far from here.可知南门离北门不远,该句与对话不相符,故答案为F。
【点睛】
29.F 30.F 31.T 32.F 33.T
【分析】短文大意:介绍安迪和他的朋友帝姆。
29.句意:安迪十三岁了。根据My name is Andy. I’ m twelve. 可知他十二岁。故该句是错误的,故答案为F。
30.句意:安迪喜欢游泳和步行。根据I like playing basketball. I also like swimming and running. 可知他喜欢打篮球,游泳和跑步。故该句是错误的,故答案为F。
31.句意:安迪会说中文。根据I can speak English and Chinese. 可知他会讲英语和中文。故该句是正确的,故答案为T。
32.句意:帝姆住在纽约。根据He lives in London.可知他住在伦敦。故该句是错误的,故答案为F。
33.句意:帝姆钢琴弹得很棒。根据He likes playing the piano. He can play it very well.可知他会弹钢琴。并且他弹得很棒。故该句是正确的,故答案为T。
【点睛】
34.T 35.F 36.F 37.T 38.F
【导语】本文讲述了在寒冷的冬天里,不同的动物度过冬天的不同方式。
34.句意:每种动物都有自己过冬的方式。根据“Every kind of animal has their own (自己的) way to live well in winter. 每种动物都有自己过冬的方式。”可知,句子与原文相符,故答案为T。
35.句意:有些动物整个秋天都在睡觉,冬天吃很多东西。根据“These animals eat lots of food in autumn. In winter, they don’t eat anything.这些动物在秋天吃很多食物。在冬天,他们什么都不吃。”可知,句子与原文不符,故答案为F。
36.句意:有些鸟在冬天飞到北方去觅食。根据“Many birds can’t find food in winter, so they fly from the north to the south in autumn.许多鸟在冬天找不到食物,所以它们在秋天从北方飞到南方。”可知,句子与原文不符,故答案为F。
37.句意:有些动物冬天不出去,因为它们在秋天收集了足够的食物。根据“Some animals collect enough food in autumn. In winter, they just stay at home and eat the food they collect in autumn. 有些动物在秋天收集足够的食物。冬天,它们只是呆在家里,吃秋天采集的食物。”可知,句子与原文相符,故答案为T。
38.句意:许多动物生活在树下或地面上保持温暖。根据“Many animals live in the trees or under the ground because it’s cold outside.许多动物住在树上或地下,因为外面很冷。”可知,句子与原文不符,故答案为F。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。