盐城市亭湖高级中学2023-2024学年度
第一学期高二年级期中考试
英 语 试 卷 2023-11-25
(本试卷总分150分,考试时间120分钟)
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What did the woman do last night
A. She saw a film.
B. She did her homework.
C. She went to Johnson’s home.
2. What activity does the man like
A. Snowboarding. B. Snowkiting. C. Climbing.
3. What does the man think of his driving test
A Excited. B. Anxious. C. Relieved.
4. How does the woman usually eat carrots
A. She makes juice out of them. B. She eats them raw. C. She cooks them.
5. Why does Kendra need help
A. She is a new student.
B. She missed some classes.
C. She always fails in science.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. What are the speakers talking about
A. Unemployment. B. Future ways of working. C. At-home activities.
7. What does the woman like doing at home
A. Sending friends emails. B. Calling her friend. C. Watching TV.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. What happened in the man’s school
A. The fire alarm went out of order.
B. He didn’t eat his sandwich at noon.
C. The students all missed their classes.
9. Who might the woman be
A. The man’s classmate. B. The man’s teacher. C. The man’s mother.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
10. Where does the conversation take place
A. At home B. At school C. In a bookstore.
11. Why is Sarah sad
A. Her pet got lost. B. Her work is difficult. C. Her parents have problems.
12. What does Mr. Thompson suggest Sarah do
A. Get a new cat. B. Read a book. C. Focus on her lessons.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
13. What is the man doing
A. Showing the woman around by car.
B. Looking for an apartment for himself.
C. Promoting a flat to the woman.
14. What is the advantage of the first flat
A. It is good but cheap.
B. It has a classical kitchen.
C. It is convenient for shopping.
15. Why do the two girls rent out their apartment
A. Because it is comfortable to live in the city center.
B. Because they want someone to share the empty bedroom.
C. Because they need someone’s help to clean the apartment.
16. What is the relationship between the speakers
A. Roommates. B. Strangers. C. Friends.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. What can the listeners read in the No. 2 Reading Room
A. Books in Chinese.
B. Books in foreign languages.
C. Newspapers and magazines.
18 Where is the No. 4 Reading Room
A. On the first floor. B. On the second floor. C. On the third floor.
19. Which is for teachers only
A. The Reference Materials Center.
B. The No. 3 Reading Room.
C. The No. l Reading Room.
20. How many cards can be used to borrow works of history
A. Five. B. Two. C. One.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Join Rainbow Tours' new eco-friendly travelling in Rwanda and Uganda, which takes you behind the scenes in areas where successful protection projects are ongoing. From 8,055 per person for 15 nights,including flights. rainbowtours.co.uk
Sustainable active holiday expert Much Better Adventures has come up with a new route in Jordan,which includes a night in a tent in Wadi Rum. Other highlights include an exploration in the Dead Sea and a hike (远足) through the Dana Biosphere Reserve. Launches March 2022. From 975 per person for five nights. Much better
Sink your teeth into a Green Trip in a Land Rover Defender, eating food cooked over an open fire and sleeping in a tent in Norfolk. Wildnis, a new climate-positive adventure company, offers an action---packed break featuring sailing, rafting and sea swimming. From 2,500 per person for three nights.wildnis.co.uk
Head into the Highlands with new Scottish wildlife﹣watching company Wild Discovery. The operator has introduced E-guide services available for visitors. E-bike Safari Adventure Weekends from 499 per person for two nights. Wild-discovery.com
21. What feature do all of the above places have in common
A. Sleeping in a tent. B. Providing E-guide.
C. Being eco-friendly. D. Exploring the sea.
22. If you are a wildlife lover with a busy work schedule,which company would you choose?
A. Rainbow Tours. B. Much Better Adventures.
C. Wildnis. D. Wild Discovery.
23. What can this article be taken from
A. A travel brochure. B. A science magazine.
C. An animal poster. D. A biology book.
B
I live in Xizhou in Yunnan Province,on the historic Tea Horse Road. I have to admit that when I first heard that Paul Salopek was going to walk the entire globe on his own two feet, I was blown away. I couldn't imagine that there could be such an unusual person in the world.
Last May, I met Paul. He told me that it was his first time in China. He talked to me with great excitement about the history,migrations, and discoveries in my region of China. He spoke of the Shu-Yandu Dao (the Southern Silk Road), the travels of the 17th﹣century Chinese explorer Xu Xiake, the Tea Horse Road and the early 20th﹣century American botanist Joseph Rock. He also talked of Xuanzang. Paul considered many of them heroes and in a sense Chinese pioneers of slow journalism.
I decided to accompany Paul on his walk toward Yunnan. On September 28,2021,we set out. Our days were simple: walk, eat, sleep, and repeat. We woke up at sunrise, set off in high spirits, and rested at sunset, dragging ourselves into exhausted sleep.
We met many people on the road. Some were curious,surrounding us and watching us;some gave us directions; some invited us into their home to take a rest; some spoke of the charm of their hometown. We met many beautiful souls,simple souls and warm souls. We were walking with our minds.
Together, we were impressed by the biodiversity of the Gaoligong Mountains. As I walked on ancient paths through mountains, I seemed to hear the antique voices of past travelers urging me to be careful on the road.
Looking back on the more than 200 miles I walked with Paul, I came to a realization. Walking for its own sake,while healthy and admirable, is only a small part of the benefit of moving with our feet. A deeper reward is rediscovering the world around us, shortening the distance between each other, and sharing each other's cultures.
24. How did the writer first respond to Paul's travel plan
A. Scared. B. Puzzled. C. Disappointed. D. Surprised.
25. What can we learn about Paul Salopek from paragraph 2?
A. He was a western journalist. B. He had a knowledge of China.
C. He came to China several times. D. He was Joseph Rock's acquaintance.
26. What does paragraph 4 tell us about the writer and Paul
A. They honored the ancestors. B. They set off in high spirits.
C. They satisfied the locals' curiosity. D. They built bonds with people.
27. What is the main purpose of the writer's writing the text
A. To share and reflect on a journey. B. To suggest a new way of travel.
C. To advocate protection of biodiversity. D. To introduce and promote Chinese culture.
C
My granddad often helped me make a tool to catch fish when I was young and we would spend hours along a river. It was lovely for both of us then. Many more of today's grandparents have a growing sense of adventure. And a trend is catching on: skip-gen travel-grandparents taking fun-filled vacations with grandkids without their parents along.
A survey found that 83% of grandparents put travel with their grandkids as the number one thing when
they retire Skip-gen travel gets popular for good reason. Kids have their lives enriched and learn outside classrooms. This is also a time of talking and sharing ideas.
"How grandparents talk to children is different from how parents talk to them. Actually, I feel on a more equal footing with my grandchildren than I do with my own children, " Annie Collins, a travel architect and also part of the trend, says. "Kids away from their parents are more open to ideas and willing to express themselves. It's not just kids gaining from traveling. Who gets the most out of this You might think it's them but it's us." According to a study by the Cleveland Clinic, grandparents who help watch and spend time with grand kids may actually live longer than their peers (同龄人).
It's also important to recognize that grandparents often have more time to travel. Unlike their children,who may still be in the pursuit of a personal career that offers limited time off,grandparents are often retired and likely have a different viewpoint on life, prioritizing experiences and family. So knowing the kids are in great hands, moms and dads will have a bit of time to themselves-some much-needed leisure time alone to rest and recharge their batteries.
However, skip-gen travel is not for every grandparent. After all, grandparents are worn out with years and not so energetic. They surely treasure the chance to form close ties with their grandchildren, but it's wiser to say no when only the youth could enjoy themselves, for the travel should be a win for everyone involved.
28. Why does the author mention fishing experiences with his granddad?
A. To lead in the trend of skip-gen travel.
B. To share the pleasure in going fishing.
C. To stress the importance of family ties.
D. To show the growing interest in adventure.
29. Which of the following may Annie Collins agree?
A. Many parents are too strict with children.
B. Grandparents benefit more from skip﹣gen travel.
C. Spending time with grandparents is better for kids.
D. Children become mature (成熟的) when away from parents.
30. What do we know about the parents whose kids are on skip-gen travel?
A. They enjoy the moment to relax.
B. They feel less anxious and stressed.
C. They miss their kids very much.
D. They look forward to their own trip.
31. What does the author suggest grandparents do?
A. Get kids involved in travel planning.
B. Strengthen the bond (联系) with grandchildren.
C. Reduce skip﹣gen travel appropriately.
D. Make decisions in both sides' interests.
D
Paired up in the right setting, dogs and horses can have their fair share of fun﹣at times even playing together and mimicking (模仿) each other's facial expressions,new research suggests. These findings,published in the journal Behavioural Processes, mark the first example of so-called rapid facial mimicry occurring between play partners of different species, and indicate the existence of a universal language of play. Though the purpose behind play remains unclear, scientists believe the behavior arises to help animals improve hunting and social skills, relieve stress or develop relationship with each other, study author Elisabetta Palagi says, an animal behaviorist at the University of Pisa in Italy.
Learning more about the contexts in which different animals play around---especially across branches of the tree of life---could tell researchers a lot about play's origins and evolution .But apart from a handful of studies featuring humans and their pets, scientists haven't had many chances to analyze examples of interspecies (种间) play.
In 2018, when someone sent Palagi a YouTube video featuring a dog and a horse playing together, she took the chance to research further. The two species, she noted early on, were especially good research objects of interspecies friendship, because they had both been shown to recognize facial expressions in other animals.
Putting together a team of research students, Palagi began to collect and analyze hundreds of other videos with dogs and horses partnering in play. Only 20 videos ended up meeting the team's requirements:showing animals freely playing on their own, without human interference (干扰), for at least 30 seconds.
Several common themes quickly arose. When playing, dogs and horses often mirrored each other's moves,jumping and pushing at each other. They also rolled on their backs and showed their throats and stomachs---a strong sign that they were at ease and even communicating their friendly intentions. Despite millions of years of evolution between them, the two species had found common ground for the only purpose of fun, said Palagi.
The two animals also frequently copied each other's facial expressions,both using the relaxed, open mouths-behavior that had never been noted between a pair of animals of different species. Horses and dogs may look and behave in extremely different ways, says Barbara Smuts, a behavioral ecologist at the University of Michigan who wasn't involved in the study. But fun is perhaps a language that doesn't need to be taught. Two very dissimilar animals, Smuts says, can still discuss how to play in a way that's comfortable for both.
32. What do scientists find about dogs and horses?
A. They share similar facial expressions.
B. They can build up a lasting relationship.
C. They often share hunting and social skills.
D. They have a special way to communicate.
33. How did Elisabetta Palagi study dogs and horses further?
A. By playing with dogs and horses together.
B. By pairing up dogs and horses in a setting.
C. By watching videos showing their play scene.
D. By recording their play for 30 seconds every day.
34. What does the underlined part "at ease" in Paragraph 5 most probably mean?
A. Feeling relaxed. B. Looking similar.
C. Getting smart. D. Turning sociable.
35. What is the significance of the study?
A. It can help humans get along with animals.
B. It studies interspecies play for the first time.
C. It explains animals' way of communicating.
D. It analyzes animals' facial expressions in detail.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
This year, everything is getting more expensive. This is called inflation (通货膨胀). The word inflation comes from inflate, which means “to grow big”. For instance, we inflate balloons. 36 When everyone suddenly wants the same thing, it becomes scarce and the price goes up because people will pay more to get it. In fact, inflation has been described as “too much money chasing too few goods”.
37 During that time, people all over the world spent little money, because they were forced to stay home. Fuel prices dropped because people weren’t really going anywhere. But now that everything is getting back to normal in many countries, people want to go out and meet friends, get their hair properly cut and generally spend money again. So the demand for goods and services is rising rapidly.
In fact, the world has been hit by a number of drastic problems all coming together, ranging from the pandemic to war to climate change. Oil and gas prices dropped during the pandemic, but now have shot up again. 38 Extreme weather events all over the world have made things much worse. For example, droughts in China and California threatened hydropower, while heavy rainfall and flooding in South and Southeast Asia disrupted coal mining in countries like India and China. The cost of coffee increased when Brazil—the world’s largest producer—had a poor harvest after severe drought. 39
The International Monetary Fund (IMF) has warned that 2023 could be the “darkest hour” for the global economy: “The three largest economies — the United States, China and the Euro area—will continue to stall. The worst is yet to come.” But, to end on a hopeful note, experts say that manufacturing (制造业) and tourism are gradually rebounding in Malaysia, Thailand and the Pacific island countries. 40
A. The Covid-19 pandemic is the main cause.
B. Therefore, we should prepare for “the worst”.
C. So we can hope “the worst” can be prevented.
D. In the case of money, inflation means the price of things is rising.
E. There is also a shortage of materials like plastic, concrete and steel.
F. All of these hit the poor the hardest, and lead to fewer goods being bought.
G. The war in Ukraine has affected the supply of gas to Europe, as this mostly comes from Russia.
第三部分 语言运用(共三节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
After I gave birth, it seemed my brain had been dragged out of me along with my newborn son. Everything became 41 and conversation often lost in mid-sentence. I thought these 42 mistakes may be just ‘mommy brain’ while I coped with middle-of-the-night feedings. However, after little Nicholas began to 43 through the night, I remained in a constant state of. 44 .
I told myself I’d feel intelligent again. I thought about my 45 life. What engaged my brain then I wandered through the house and found 46 staring me in the face: books. I looked online and found the exact 47 : 50 Book Challenge. Read 50 books in a year, whatever 48 I wanted. Within days I discovered new books of interest and ordered some fresh 49 . I had my resolution: 50 books.
My competitive spirit began to 50 . I found time where it had never existed before. I read as my son watched Sesame Street. I read when I 51 a bus, I read before bedtime... My brain 52 from hibernation (冬眠) and I had new and exciting things to discuss. I had started with a 53 goal to bring my 54 back. I did that, and got more. I showed my son Nicholas the 55 of reading. Now it’s common for my first-grader to bring a pile of books to the couch for reading. We’re together and reading, and all is right with the world.
41.A.sunny B.foggy C.smooth D.possible
42.A.mental B.psychological C.social D.physical
43.A.sleep B.cry C.wake up D.stay up
44.A.tension B.security C.confusion D.depression
45.A.pre-school B.pre-baby C.pre-marriage D.pre-teen
46.A.answers B.questions C.stars D.eyes
47.A.website B.comment C.title D.motivation
48.A.price B.color C.size D.subject
49.A.dishes B.reads C.flowers D.fruits
50.A.take care B.take place C.take effect D.take advantage
51.A.saw B.drove C.caught D.rode
52.A.awoke B.froze C.damaged D.suffered
53.A.common B.simple C.different D.similar
54.A.power B.time C.brain D.son
55.A.talent B.pleasure C.process D.skill
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)
单项选择(每道题选出一个最佳答案)
56. _________ I expected, he got the first place again in this mid-term examination.
A. which B. That C. As D. What
57. _________ made her happy was that she won the game in such an important match.
A. That B. It C.What D.This
58. I _______to meet him at the airport,but I had an important meeting to attend.
A. intended B. intend C. have intended D. had intended
59. They made a ________to lose all the weight gained during the Christmas holidays.
A. consumption B. definition C. constitution D. resolution
60. She gave a series of lectures at Warwick University last year on _________British writers.
A. contemporary B. consistent C. identical D. fundamental
第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In ancient China lived an artist whose paintings were almost lifelike, who 61__________ (special) in painting.One day the emperor wanted to get his portrait (画像) done so he called 62__________ (dozen) of artists to come and present their 63__________ (fine) work, so that he could choose the best. The artist was sure he would 64__________ (choose), but when he presented his masterpiece to the emperor's chief minister, the old man laughed. The wise old man told him to travel to the Li River --- perhaps he could learn a little from the greatest artist in the world.
Filled with 65__________ (curious), the artist packed his bags and left. 66__________ he asked the villagers on the banks of the river where he could find the legendary (传奇的) artist, they smiled and pointed down the river. The next morning he hired a boat and set out 67__________ (find) the well-known painter. The small boat moved gently along the river and the mountains were silently reflected in the water, 68__________ made him speechless. He passed milky white waterfalls and mountains in many shades of blue. And when he saw the mists rising from the river and the soft clouds 69___________(surround)the mountain tops, he was reduced to tears. 70__________ doubt, Mother Nature is the greatest artist he was looking for.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
71. 假定你是李华,你的英国笔友Jack在社交媒体上看到了你参加运动会的照片,写信向你了解相关情况,请给他写一封回信,内容包括:1.时间地点:2.你的项目;3.你的感受。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
3. 书信的开头和结尾已经给出,不计入总词数;
Dear Jack,
___________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
72. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
At 76 years old,Melanie felt tired all the time. It had nothing to do with her age,though.14 years ago,her son,Anthony,died in a plane crash. After a long﹣time search,the rescuers said there were no survivors and no hope for the victims' families.
Luckily,Melanie had Anthony's son,Mark,and his wife,Kayla,to get her by. But it wasn't the same. She missed Anthony and often felt hopeless about life. Her son died at a young age. He left a baby,and Kayla had not recovered from his death either.
One day at home,when watching the news on TV,Melanie and Kayla were suddenly surprised by what they were seeing. A news reporter was talking beside a man who looked like Anthony. He seemed older than he had ever been. The news caused great excitement. "It must be him!" Melanie and Kayla both said happily.
"If you recognize this man,please call the number on the screen. Recently,a vague (模糊的) memory of having a plane crash hit this man's mind. But he still doesn't remember anything before the crash 14 years ago near the Canary Islands. Authorities now have reason to believe that there was a mistake in the previous report that the crash left no survivors…"
When the news ended,Kayla called the number immediately. She told the attendant that she believed the man was her husband Anthony and provided details. Kayla also asked for more information about what had happened over the past 14 years since the accident. The attendant said, "14 years ago,some local fishermen found him who lost his memory. They offered him a job,and he has worked and lived with one of them since then."
This attendant then told Anthony that his family were waiting for him to go home. Weeks later,Anthony went to the city where Melanie and Kayla lived. All the family members were waiting at the airport. Finally,the gates opened,and people were coming out.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Suddenly,Kayla noticed a familiar face in the crowd.
_______________________________________________________________________________
Back home,Melanie and Kayla tried to restore Anthony's memory.
_______高二英语期中考试答案
听力:1-20: A B B C A B C B C B A B A C B C B C A C
阅读理解:21-35:CDA DBDA ABAD ACAB 36-40:D A G F C
完形填空:41-45: BDACB ADDBC DABCB
单项选择: 56-60:CCDDA
语法填空:specialized dozens finest be chosen curiosity
When/As to find which surrounding Without
应用文:
Dear Jack,
How is everything going?Delighted to learn you are interested in the sports meeting held in my school,I'm writing to share with you some details.
Usually held in October annually on the school playground,it's a splendid platform for us to take an active part in sports and bring out the best in ourselves.This year I joined in the 1500﹣metre race,which was a great challenge for me.But with my adequate preparations and my classmates' encouragement,I got the third prize finally,which made me convinced that nothing is impossible for a willing heart.
Would you please share your school life with me?Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
读后续写
Suddenly,Kayla noticed a familiar face in the crowd.She could hardly contain her excitement."Anthony!" She screamed,waving joyfully at her long lost husband.Hearing his name called,Anthony immediately hurried to them.Meanwhile,Melanie recognized her son in an instant,who hadn't changed so much except for some wrinkles on his forehead."Thank goodness!How nice to have you come back!" She said in a trembling voice and held him tightly,tears blurring her eyes.Confused as Anthony was,he believed they were his beloved family members mentioned by the attendant and agreed to go back home with them.
Back home,Melanie and Kayla tried to restore Anthony's memory.Every day,they accompanied him to receive the rehabilitation treatment in the hospital.Apart from that,they showed him their former pictures,which they hoped would bring back his memory.One day,as they were browsing the pictures,one of them caught his eyes.It was Anthony and his son,in which they took a trip to their old house. "Mark!It's Mark!" he yelled.Happy memories of the past flooded into his mind.With great effort,Anthony's memory was restored.
A篇【考点】应用文.版权所有
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个旅游项目的情况以及价格。
【解答】(21)C.细节理解题。根据第一段中"Join Rainbow Tours' new eco﹣friendly travelling in Rwanda and Uganda,which takes you behind the scenes in areas where successful protection projects are ongoing.(加入"彩虹之旅"在卢旺达和乌干达新推出的环保之旅,带你了解正在进行成功保护项目的地区的幕后情况)";第二段中"Sustainable active holiday expert Much Better Adventures has come up with a new route in Jordan,which includes a night in a tent in Wadi Rum.( 可持续活动度假专家"更好的冒险"在约旦提出了一条新路线,其中包括在瓦迪拉姆的帐篷里过夜)";第三段中"Sink your teeth into a Green Trip in a Land Rover Defender,eating food cooked over an open fire and sleeping in a tent in Norfolk.Wildnis,a new climate﹣positive adventure company,offers an action﹣packed break featuring sailing,rafting and sea swimming.(在诺福克,开着路虎卫士的绿色之旅,吃着明火上煮的食物,睡在帐篷里。Wildnis是一家新成立的气候积极型探险公司,提供惊险刺激的休闲活动,包括帆船、漂流和海上游泳)"以及最后一段中"Head into the Highlands with new Scottish wildlife﹣watching company Wild Discovery.The operator has introduced E﹣guide services available for visitors.(跟随新成立的苏格兰野生动物观察公司"野生发现"前往苏格兰高地。该运营商已为游客推出电子导游服务)"可知,四个地点的共同点在于很环保。故选C。
(22)D.细节理解题。根据最后一段"Head into the Highlands with new Scottish wildlife﹣watching company Wild Discovery.The operator has introduced E﹣guide services available for visitors.E﹣bike Safari Adventure Weekends from 499 per person for two nights.(跟随新成立的苏格兰野生动物观察公司"野生发现"前往苏格兰高地。该运营商已为游客推出电子导游服务。电动自行车狩猎探险周末两晚每人499英镑起)"可知,如果你是一个野生动物爱好者,工作繁忙,你会选择Wild Discovery。故选D。
(23)A.文章出处题。根据文章主要介绍了四个旅游项目的情况以及价格。可推知,文章选自旅行册子。故选A。
【点评】阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。
B篇【考点】记叙文.版权所有
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者住在云南喜洲,在历史悠久的茶马古道上,遇到了要用双脚环游地球的保罗 萨洛佩克,决定陪保罗去云南。描述了他们路上的见闻和感悟。
【解答】(24)D.情感态度题。根据第一段中"I have to admit that when I first heard that Paul Salopek was going to walk the entire globe on his own two feet,I was blown away.I couldn't imagine that there could be such an unusual person in the world.(我不得不承认,当我第一次听说保罗 萨洛佩克要用自己的双脚环游地球时,我被震撼了。我无法想象世界上会有这样一个不寻常的人。)"可推知,作者最初对保罗的旅行计划感到吃惊。A.Scared.害怕的;B.Puzzled.困惑的;C.Disappointed.失望的;D.Surprised.惊讶的。故选D。
(25)B.推理判断题。根据第二段"Last May,I met Paul.He told me that it was his first time in China.He talked to me with great excitement about the history,migrations,and discoveries in my region of China.He spoke of the Shu﹣Yandu Dao (the Southern Silk Road),the travels of the 17th﹣century Chinese explorer Xu Xiake,the Tea Horse Road and the early 20th﹣century American botanist Joseph Rock.He also talked of Xuanzang.Paul considered many of them heroes and in a sense Chinese pioneers of slow journalism.(去年五月,我遇到了保罗。他告诉我这是他第一次来中国。他兴奋地跟我讲起我所在的中国地区的历史、移民和发现。他谈到了南方丝绸之路,17世纪中国探险家徐霞客的旅行,茶马之路,以及20世纪初美国植物学家约瑟夫 洛克。他还谈到了玄奘。保罗认为其中许多人都是英雄,从某种意义上说,他们是中国慢新闻的先驱。)"可知,保罗 萨洛佩克对中国有一定的了解。故选B。
(26)D.段落大意题。根据第四段"We met many people on the road.Some were curious,surrounding us and watching us;some gave us directions;some invited us into their home to take a rest;some spoke of the charm of their hometown.We met many beautiful souls,simple souls and warm souls.We were walking with our minds.(我们在路上遇到了许多人。有些人很好奇,围着我们,看着我们;有人给我们指路;有些人邀请我们去他们家休息;一些人谈到了家乡的魅力。我们遇见了许多美丽的灵魂,朴素的灵魂和温暖的灵魂。我们在用我们的思想行走。)"可知,第四段主要说明了作者和保罗与人们建立了联系。故选D。
(27)A.目的意图题。根据最后一段"Looking back on the more than 200 miles I walked with Paul,I came to a realization.Walking for its own sake,while healthy and admirable,is only a small part of the benefit of moving with our feet.A deeper reward is rediscovering the world around us,shortening the distance between each other,and sharing each other's cultures. (回顾我和保罗一起走过的200多英里,我有了一个认识。步行本身的好处,虽然健康和令人钦佩,但只是步行好处的一小部分。更深层次的回报是重新发现我们周围的世界,缩短彼此之间的距离,分享彼此的文化。)"结合文章主要讲述了作者住在云南喜洲,在历史悠久的茶马古道上,遇到了要用双脚环游地球的保罗 萨洛佩克,决定陪保罗去云南。描述了他们路上的见闻和感悟。可推知,文章的目的是分享和回顾一段旅程。故选A。
【点评】1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。
2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。
3.综合信息题:综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析。
C篇【考点】日常生活;议论文.版权所有
【分析】这是一篇日常生活类阅读。随着越来越多祖父母冒险意识的增强,跨代旅游开始流行起来。研究发现,跨代旅游对祖父母、父母以及孩子均大有禅益。
【解答】(28)A.推理判断题。根据第一段的My granddad often helped me make a tool to catch fish when I was young and we would spend hours along a river.It was lovely for both of us then.Many more of today's grandparents have a growing sense of adventure.And a trend is catching on:skip﹣gen travel(我小的时候,爷爷经常帮我做一个捕鱼的工具,我们会在河边呆上几个小时。那时候对我们俩来说都很美好。如今,越来越多的祖父母有了一种越来越强烈的冒险意识。一种趋势正在兴起:跨代旅行。)可知,作者提到自己小时候与爷爷一起抓鱼的经历是为了引出如今祖父母辈与孙辈之间新的相处模式,即跨代旅游。故选A。
(29)B.推理判断题。根据第三段的Actually,I feel on a more equal footing with my grandchildren than I do with my own children(事实上,我觉得我和我的孙辈比我和我自己的孩子更平等。)以及It's not just kids gaining from traveling.Who gets the most out of this?You might think it's them but it's us(这不仅仅是孩子们从旅行中获得的。谁能从中获益最多?你可能认为是他们,但其实是我们。)可以推断出,身为祖母和跨代旅游的实践者,Annie Collins认为祖父母辈从跨代旅游中受益更多。故选B。
(30)A.细节理解题。根据第四段的So knowing the kids are in great hands,moms and dads will have a bit of time to themselves﹣ some much﹣needed leisure time alone to rest and recharge their batteries(所以知道孩子们被照顾得很好,父母们就会有一些属于他们自己的时间﹣﹣﹣一些他们急需的闲暇时间来休息和充电。)可知,当孩子与祖父母外出旅游时,父母也能拥有自己的休闲时间,用来放松和休整。故选A。
(31)D.推理判断题。根据最后一段的They surely treasure the chance to form close ties with their grandchildren,but it's wiser to say no when only the youth could enjoy themselves,for the travel should be a win for everyone involved(他们肯定会珍惜这个与孙辈建立亲密关系的机会,但当只有年轻人可以享受时,明智的做法是说不,因为这趟旅行对参与其中的每个人都应该是一个胜利。)可知,作者认为跨代旅游应该是一件双赢的事,只有对祖父母和孩子都有利时才应进行,由此可知,作者建议祖父母做有利于双方利益的决定。故选D。
D篇【考点】科普知识;说明文;其他语篇;科技.版权所有
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了科学家们观察发现狗和马有相似的面部表情,介绍了这一研究开展的过程以及一些研究发现和意义。
【解答】(32)A.细节理解题。根据第一段中"Paired up in the right setting,dogs and horses can have their fair share of fun﹣at times even playing together and mimicking(模仿)each other's facial expressions,new research suggests.These findings,published in the journal Behavioural Processes,mark the first example of so﹣called rapid facial mimicry occurring between play partners of different species,and indicate the existence of a universal language of play.(一项新的研究表明,在合适的环境下,狗和马配对可以分享乐趣﹣﹣﹣﹣有时甚至一起玩耍,模仿对方的面部表情。发表在《行为过程》杂志上的这些发现,标志着不同物种的玩耍伙伴之间首次出现所谓的快速面部模仿,并表明存在一种通用的玩耍语言。)"可知,科学家们发现狗和马有相似的面部表情。故选A。
(33)C.细节理解题。根据第三段中" In 2018,when someone sent Palagi a YouTube video featuring a dog and a horse playing together,she took the chance to research further.( 2018年,当有人给Palagi发送了一段狗和马一起玩耍的YouTube视频时,她抓住机会进行了进步研究。)"可知 ,Elisabetta Palagi通过观看狗和马玩耍场景的视频进一步研究它们。故选C。
(34)A.词句猜测题。根据划线词上文"They also rolled on their backs and showed their throats and stomachs﹣a strong sign that they were at ease and even communicating their friendly intentions ."可知,狗和马会翻身,露出喉咙和肚子一这 是它们很放松的一个强烈信号,甚至是在表达它们友好的意图,故划线词意思是"感觉放松"。A.Feeling relaxed感觉放松;B.Looking similar看起来很像;C.Getting smart变的聪明;D.Turning sociable变的善于交际。故选A。
(35)B.推理判断题。根据最后一段The two animals also frequently copied each other's facial expressions,both using the relaxed,open mouths﹣behavior that had never been noted between a pair of animals of different species.Horses and dogs may look and behave in extremely different ways,says Barbara Smuts,a behavioral ecologist at the University of Michigan who wasn't involved in the study.But fun is perhaps a language that doesn't need to be taught.Two very dissimilar animals,Smuts says,can still discuss how to play in a way that's comfortable for both.(这两只动物还经常模仿对方的面部表情,都使用了一种放松的张开的嘴的行为,这种行为在不同物种的动物中从未被发现过。没有参与这项研究的密歇根大学行为生态学家BarbaraSmuts说,马和狗的外观和行为方式可能截然不同。但是乐趣也许是一种不需要教的语言。Smuts表示 ,这两种非常不同的动物仍然可以讨论如何以一种让双方都感到舒服的方式玩游戏。)"可推知,这项研究的意义是它第一次研究了物种间的游戏。故选B。
七选五【答案】36. D 37. A 38. G 39. F 40. C
【导语】这是一篇说明文。文章主要解释了什么是通货膨胀,导致通货膨胀的原因以及通货膨胀的影响。
【36题详解】
根据上文“This year, everything is getting more expensive. This is called inflation. The word inflation comes from inflate, which means “to grow big”. For instance, we inflate balloons.(今年,所有东西都越来越贵了。这被称为通货膨胀。通货膨胀一词来源于inflation,意为“膨胀”。例如,我们给气球充气)”可知,本句承接上文,继续就通货膨胀进行举例说明。故D选项“以货币为例,通货膨胀意味着东西的价格在上涨”符合语境,故选D。
【37题详解】
根据后文“During that time, people all over the world spent little money, because they were forced to stay home. Fuel prices dropped because people weren’t really going anywhere. But now that everything is getting back to normal in many countries, people want to go out and meet friends, get their hair properly cut and generally spend money again. So the demand for goods and services is rising rapidly.(在那段时间里,世界各地的人们几乎不花钱,因为他们被迫呆在家里。燃料价格下降是因为人们没有真正去任何地方。但现在在许多国家,一切都恢复了正常,人们想出去见朋友,理理头发,通常又开始花钱了。因此,对商品和服务的需求正在迅速增长)”可知,本句是在说明导致通货膨胀的第一个原因,后文提到被迫呆在家里,可见是因为疫情。故A选项“Covid-19大流行是主要原因”符合语境,故选A。
【38题详解】
根据上文“In fact, the world has been hit by a number of drastic problems all coming together, ranging from the pandemic to war to climate change. Oil and gas prices dropped during the pandemic, but now have shot up again.(事实上,从大流行到战争再到气候变化,世界受到了一系列严重问题的冲击。石油和天然气价格在大流行期间有所下降,但现在已经再次飙升)”以及后文“Extreme weather events all over the world have made things much worse.(世界各地的极端天气事件使情况变得更糟)”可知,本句与后文并列都是在说明导致石油天然气价格飙升的原因。故G选项“乌克兰战争影响了对欧洲的天然气供应,因为这些天然气主要来自俄罗斯”符合语境,故选G。
【39题详解】
根据上文“For example, droughts in China and California threatened hydropower, while heavy rainfall and flooding in South and Southeast Asia disrupted coal mining in countries like India and China. The cost of coffee increased when Brazil—the world’s largest producer—had a poor harvest after severe drought.(例如,中国和加州的干旱威胁到了水力发电,而南亚和东南亚的强降雨和洪水则扰乱了印度和中国等国的煤矿开采。当世界上最大的咖啡生产国巴西在严重干旱后收成不佳时,咖啡价格上涨)”可知,本句为本段最后一句,应说明上文这些物品价格所带来的影响:所有这些对穷人的打击最大,导致人们购买的商品减少。故F选项“所有这些对穷人的打击最大,导致人们购买的商品减少”符合语境,故选F。
【40题详解】
根据上文“The International Monetary Fund (IMF) has warned that 2023 could be the “darkest hour” for the global economy: “The three largest economies — the United States, China and the Euro area—will continue to stall. The worst is yet to come.” But, to end on a hopeful note, experts say that manufacturing and tourism are gradually rebounding in Malaysia, Thailand and the Pacific island countries.(国际货币基金组织(IMF)警告称,2023年可能是全球经济“最黑暗的时刻”:“三大经济体——美国、中国和欧元区——将继续停滞不前。最糟糕的还在后面。”不过,专家们说,马来西亚、泰国和太平洋岛国的制造业和旅游业正在逐渐复苏,这也给人们带来了希望)”可知,上文提到了“马来西亚、泰国和太平洋岛国的制造业和旅游业正在逐渐复苏,这也给人们带来了希望”,本句与上文构成因果关系,指出这些希望可以让最坏的情况被避免。故C选项“所以我们可以希望“最坏的情况”可以避免”符合语境,故选C。
完形填空:
41---45 BDACB 46---50 ADDBC 51---55 DABCB
【分析】这是一篇记叙文。讲述了一位母亲在生完孩子以后,大脑宕机,经常断片。但是,通过挑战一年读50本书,大脑逐渐从冬眠中醒来。
41.考查形容词词义辨析。句意:一切都变得模糊起来,谈话经常在句子中间中断。A. sunny阳光充足的;B. foggy有雾的;C. smooth光滑的;D. possible可能的。根据前文“After I gave birth, it seemed my brain had been dragged out of me along with my newborn son.”以及本句“conversation often lost in mid-sentence”可知,作者生完孩子后,我的大脑似乎和我刚出生的儿子一起被拖出了身体,经常断片,事情不清楚。 故选B。
42.考查形容词词义辨析。句意:我想这些身体上的错误可能只是我半夜喂奶时的“妈妈大脑”造成的。A. mental精神上的;B. psychological心理的;C. social社会的;D. physical身体的。根据前文“Everything became 41 and conversation often lost in mid-sentence.”可知,这是作者身体上的状况。故选D。
43.考查动词词义辨析。句意:然而,在小尼古拉斯开始一觉睡到天亮之后,我一直处于一种混乱的状态。A. sleep睡觉;B. cry哭;C. wake up醒来;D. stay up熬夜。根据前文“I thought these
42 mistakes may be just ‘mommy brain’ while I coped with middle-of-the-night feedings.”以及本句中“However”可知,前后为对照关系,作者本以为是半夜喂奶导致的,但是当儿子入睡以后,作者还是处于困惑的状态。故选A。
44.考查名词词义辨析。句意:然而,在小尼古拉斯开始度过黑夜之后,我一直处于一种困惑的状态。A. tension紧张;B. security安全;C. confusion困惑;D. depression抑郁。根据前文“Everything became 41 and conversation often lost in mid-sentence.”可知,作者生产以后,一直是模模糊糊,说话说一半的迷糊状态。故选C。
45.考查形容词词义辨析。句意: 我回想起我生孩子前的生活。A. pre-school学前的;B.pre-baby产前的C. pre-marriage婚前的;D. pre-teen(约11或12岁的)大儿童。根据下文“What engaged my brain then ”的时间状语“then”可知,作者在回忆生孩子之前大脑在忙什么。故选B。
46.考查名词词义辨析。句意:我在屋子里踱来踱去,发现答案就在眼前:书。A. answers回答;B. questions问题;C. stars星星;D. eyes眼睛。根据前文“What engaged my brain then ”以及本句中“books”可知,作者在回忆生孩子之前大脑在忙什么,看着眼前的书,作者找到了答案。故选A。
47.考查名词词义辨析。句意:我在网上找到了确切的动机:50本书挑战。A. website网站;B. comment评论;C. title标题;D. motivation动力。根据本句中“50 Book Challenge”可知,挑战阅读50本书给了作者动力。故选D。
48.考查名词词义辨析。句意: 一年读50本书,什么题材都行。A. price价格;B. color颜色;C. size尺寸;D. subject话题。根据本句中的连词“whatever”引导让步状语从句可知,前后为对照关系,无论什么题材,一年内50本书即可。故选D。
49.考查名词词义辨析。句意:几天之内,我发现了一些我感兴趣的新书,并订购了一些新书。A. dishes碟,盘;B. reads好的读物;C. flowers花;D. fruit水果。根据前文“Read 50 books in a year, whatever 48 I wanted.”可知,作者要挑战 一年读50本书,所以订购了一些读物。故选B。
50.考查动词短语辨析。句意:我的竞争精神开始发挥作用。A. take care小心;B. take place发生;C. ;take effect生效,起作用D. take advantage利用。根据下文“My brain 52 from hibernation (冬眠) and I had new and exciting things to discuss.”可知,作者读书让大脑激活并开始发挥作用。故选C。
51.考查动词词义辨析。句意:我坐公共汽车时看书,睡觉前看书……。A. saw看见;B. drove驾驶;C. caught捕捉;D. rode搭乘。根据前文“I found time where it had never existed before.”以及空后的宾语“a bus”可知,作者找了之前并不发觉的时间来阅读,例如,搭乘公交车的时间。故选D。
52.考查动词词义辨析。句意:我的大脑从冬眠中醒来,我有新的和令人兴奋的事情要讨论。A. awoke苏醒;B. froze冻住;C. damaged损伤;D. suffered遭受。根据本句中“I had new and exciting things to discuss”可知,作者现在有新的和令人兴奋的事情可以讨论,说明大脑在慢慢恢复。故选A。
53.考查形容词词义辨析。句意:我从一个简单的目标开始,那就是恢复我的大脑。A.common常见的;B. simple简单的;C. different不同的;D. similar相似的。根据本句中“to bring my 54 back”可知,这是作者的简单的目标。故选B。
54.考查名词词义辨析。句意:我从一个简单的目标开始,那就是恢复我的大脑。A. power力量;B. time时间;C. brain大脑;D. son儿子。根据前文“What engaged my brain then ”可知,作者读书的目的就是恢复大脑。故选C。
55.考查名词词义辨析。句意:我向儿子尼古拉斯展示了阅读的乐趣。A. talent天赋;B. pleasure乐趣;C. process过程;D. skill技能。根据后文“We’re together and reading, and all is right with the world.”可知,作者向儿子展示了读书的乐趣,他们一起读书。故选B。
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
