2023-2024河北省石家庄市平山县九年级(上)期中英语试卷(含解析)

2023-2024学年河北省石家庄市平山县九年级(上)期中英语试卷
一、听句子,选出句子中所包含的信息。
1.(1分)A.a brand
B.a present
C.a product
2.(1分)A.play a ball
B.carry a basket
C.hold a fork
3.(1分)A.clean water
B.health y food
C.salt y soup
4.(1分)A.We are told a story.
B.We are asked to write.
C.We are divided into some groups.
5.(1分)A.Li Wen had a hard school life.
B.Li Wen didn't like the new school.
C.Li Wen found his new school finally.
二、听句子,选出该句的最佳答语。
6.(1分)A.Thank you.
B.That's all right.
C.Sorry,I don't know.
7.(1分)A.Don't believe it.
B.Don't give it up.
C.Don't mention it.
8.(1分)A.That's good.
B.It doesn't matter.
C.You're so kind,Mom.
9.(1分)A.Only a little.
B.It is comfortable.
C.Very well.
10.(1分)A.Here you are.
B.In Sichuan.
C.With pleasure.
三、听对话和问题,选择正确答案。
11.(1分)Where does this conversation probably take place?
A.
B.
C.
12.(1分)How does Bob learn English?
A.
B.
C.
13.(3分)(1)How long haven't they seen each other?
A.For 2 years.
B.For 4 years.
C.Since 2 weeks ago.
(2)What did the man use to wear?
A.Suits(西装).
B.T﹣shirts.
C.Jeans.
(3)Where does the man work now?
A.In a school.
B.In a bank.
C.In a coffee shop.
14.(3分)(1)How much popcorn does Tara want?
A.Four bags.
B.Three bags.
C.Three boxes.
(2)What did the inventor of popcorn do?
A.An engineer.
B.A cook.
C.A farmer.
(3)What is popcorn made of?
A.Mil k and com.
B.Only corn.
C.Corn,butter and white
四、听短文和问题,选择正确答案。
15.(3分)(1)Where did the story happen?
A.In a potato field.
B.In George's home.
C.In a restaurant.
(2)How did George cut the potatoes first?
A.He cut them too thin.
B.He cut them too long.
C.He cut them too thick.
(3)What did the customer think of the second plate of potatoes?
A.It tasted great.
B.It tasted too salty.
C.It tasted too crispy.
16.(4分)(1)How long did they spend in shopping?
A.An hour.
B.Over two hours.
C.Half a day.
(2)How much were Jane's father's leather shoes?
A.260 yuan.
B.240 yuan.
C.200 yuan.
(3)What was made of wool(羊毛)?
A.The scarf.
B.The skirt.
C.The sweater.
(4)What's Jane's favorite color?
A.Red.
B.Blue.
C.Yellow.
五、听短文填空。
17.(5分)
Information Sheet
In ancient times: People(1)_________on the sun to tell the time. It(2)_______sunny weather. They could tell the time of day according to the(3)_______of the sun. Hundreds of years later: People invented a machine called a(4)_______. Many people wear(5)_______.
六、单项选择。选出可以填入空白处的最佳选项。
18.(1分)The World Wildlife Day falls _______ March 3rd every year.(  )
A.on B.by C.at D.in
19.(1分)—Ms.Walker,thank you for making me feel like I am ________.
—I'm glad you become confident now.(  )
A.everybody B.nobody C.somebody D.anybody
20.(1分)I felt very cold,especially my hands.So I bought a pair of_______.(  )
A.socks B.shoes C.pants D.gloves
21.(1分)I_______go to school by bike.I often walk.(  )
A.seldom B.often C.usually D.always
22.(1分)﹣ _____do you learn these words by heart?
﹣By using them in different ways.(  )
A. When B. How C. Why D. Where
23.(1分)If you don't work hard,you will probably_______the examination.(  )
A.fail B.pass C.succeed D.complete
24.(1分)Our parents help and support us a lot,_______we should be thankful to them.(  )
A.but B.or C.because D.so
25.(1分)Leo doesn't know how to_______stress and has become worried.(  )
A.argue with B.deal with
C.come up with D.connect with
26.(1分)The letter ________ in French.I can't read it.(  )
A.write B.will write
C.is written D.will be written
27.(1分)—Do you know_______?
—Yes,there's one in the store.(  )
A.why I choose the machine
B.whom he is talking with
C.when I can get to the hotel
D.if there's a restroom around here
七、完形填空。阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
(10分)Studying in a foreign country can be exciting.It can also be(28)   ,especially when the country is very different from your own.
For 18﹣year﹣old Kusedyo,a Chinese language learner,to learn the language,a certain level of"craziness"is also(29)   ."To learn and understand Chinese,you have to be a bit crazy.You have to understand the tones(音调)and the(30)   ,and change your thinking,"he said.
(31)   many students,the learning process is not easy.Prosper Marindiko,another Chinese language learner(动机)is very important to learn a second language as an adult."(32)   it worries you a lot,because you think you have understood this word,then when you meet a Chinese out there and try to say the word33)   you at all,"he said.
"I learn Chinese because at work we communicate a lot with the Chinese,and usually we have some wrong understandings(34)   language trouble,"said Marindiko.
Now for some foreigners,China has become a more popular study place.At the same time,knowing Chinese(35)   doors to many job chances.
Although learning Chinese is a difficult task,technology and the Internet are making it(36)   .In the future,the Chinese﹣speaking(37)   will become larger and larger.
(28) A.difficult B.boring C.proud D.silent
(29) A.needed B.served C.created D.avoided
(30) A.ability B.course C.culture D.form
(31) A.As B.For C.Against D.From
(32) A.Nowadays B.Finally C.Sometimes D.Suddenly
(33) A.admire B.doubt C.pardon D.understand
(34) A.according to B.such as C.because of D.instead of
(35) A.locks B.closes C.opens D.fixes
(36) A.easier B.farther C.faster D.harder
(37) A.population B.website C.country D.language
八、阅读理解。阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
(6分)Think your school rules are boring?Take a look at these rules.
No hugging Some schools in Portland and Florida started the rule no hugging in 2010.Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule.The reason is clear—to avoid "unsuitable interactions(不适当的互动) "between students.
No bags into the classroom One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all.The school asks students to return to their lockers(有锁存物柜)between classes for their books in order to make sure they are safe in lunchrooms and classrooms.
No Ugg boots(Ugg靴子) It might get very cold in winter in Pennsylvania,but students there aren't allowed to wear their Ugg boots into class.It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots.
No balls A Toronto school doesn't allow its students to bring any hard balls to school.Why?A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball.
(38)When did some schools in New Jersey make the rule"no hugging"?    
A.In 2008.
B.In 2010.
C.In 2012.
D.In 2014.
(39)In which schools are mobile phones not allowed into class?    
A.School s in Portland.
B.Schools in Florida.
C.Schools in Pennsylvania.
D.School s in Brooklyn.
(40)Who is the reason for a Toronto school's"no balls"rule?    
A.A teacher.
B.A doctor.
C.A student.
D.A parent.
(8分)On warm winter days,Yang Liheng,89
For Yang,one of the long﹣expected activities during the Spring Festival is to take photos with family members.On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite,he would dress up and wait for the photo to be taken.
Yang became a photographer(摄影师)in the late 1950s.With his camera,Yang recorded the great changes of his hometown over time."I had an unhappy childhood(成立)of the People's Republic of China,"Yang told Beijing Review."I want to record,the locals' life,the scenes and people's brave spirit of fighting against the hard conditions here in my hometown."
"I used to take pictures for everyone else,but seldom turned my camera at my family members,"Yang said."My grandson gave me the idea to record the growth and development of my own family."Taking family photos then became a tradition for Yang's family.Though now some of his grandchildren are working and living in other cities
Last year was an important year for Yang Liheng.Most of his photos were shown in Yinchuan to show the development of the area over the past sixty years.
(41)What does Yang expect most during the Spring Festival?    
A.Wearing new clothes.
B.Having a big dinner.
C.Taking a family photo.
D.Visiting his relatives.
(42)What does the underlined word"reunite"in Paragraph 2 mean?    
A.Get apart.
B.Get much richer.
C.Get improved.
D.Get together again.
(43)What is the main idea of Paragraph 3?    
A.When Yang was interviewed.
B.Where Yang learnt to take photos.
C.Why Yang had an unhappy childhood.
D.What Yang recorded with his camera.
(44)What do we know about Yang's family?    
A.It is full of love.
B.It is full of secrets.
C.It is a rich family.
D.It is having a hard time.
(8分)Jane,a reporter,is collecting information for the local newspaper.She is interested in the following things introduced in a magazine.
Smart Schoolbag Forget to pack the books you need into your schoolbag in the morning rush? A schoolboy aged 11 has invented."schoolbag.It tells you which books to pack.A small computer and a scanner(扫描装)置)are fixed in the bag.As each book is put into the bag,it is checked by the scanner.If any book is missing.a message will be shown on the computer screen to remind you.
Weather Sweets Can you eat weather? A university makes that happen.It uses a 3 D printer to create sweets based on the weather information of a certain day. The shapes of the sweets are decided by wind speed.The colors of the sweets are decided by temperature.The sweets act as a weather record of the day when they are made.
Sunrise Bed It's hard for you to get up in the morning,isn't it? To help you get up,a company(公司)has created a"tool"—a sunrise bed. It wakes you up gently as a sunrise does.Lights built into the be d turn on and start to get brighter and brighter.When the lights are fully on,soft music will begin to play.It will be louder and louder until you turn it off.The company explains,"The gentle light tells your body that it is morning
(45)Who has invented the smart schoolbag?    
A.A reporter.
B.A schoolboy.
C.A university.
D.A company.
(46)What can the smart schoolbag do?    
A.Help you repair computers.
B.Tell you when to pack books.
C.Teach you how to fix screens.
D.Remind you of the missing books.
(47)Which of the following shows how a sunrise bed wakes you up?    
A.lights on→music on→lights brighter→music louder
B.music on→music louder→lights on→lights brighter
C.lights on→lights brighter→music on→music louder
D.music on→lights on→music louder→lights brighter
(48)In which part of the magazine has Jane most probably found the information?    
A.Wonderful food.
B.Future schools.
C.Amazing inventions.
D.Modern tools.
(8分)The Chinese pingfeng(folding screen)is an ancient invention and traditional Chinese furniture(家具).Its earliest common use dates from the Han Dynasty.The term "pingfeng" means protection from wind
As time passes,it has been made into different sizes with colourful paintings.On screens usually appears a dragon.It's a symbol of light,growth and life﹣giving water.It also stands for nobility and power(贵族和权力),a beautiful bird,can be seen on screens,which mean wealth and good luck,are also chosen as a popular design(设计)
Behind the pingfeng lies an interesting story.In the past,the unmarried daughter of a rich family was not supposed to see or be seen by men except her father,brothers or very close male cousins.When an admirer paid a visit,she might take a secret look at him from a screen behind which she would be completely hidden.Her father would discuss poems with the young man and ask him to create one.If the daughter and her father were satisfied with the young man's poem and his looks,she might agree to take him as a husband.
Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical(实际的)use as furniture.Acting as a moving wall or divider,it can be the perfect match for modern sofas and walk
The pingfeng is more than beautiful furniture.
(49)What was the pingfeng used for at the very beginning?    
A.Protecting people from wind.
B.Dividing a room.
C.Making a room beautiful.
D.Hiding a person.
(50)Which design is a symbol of nobility and power?    
A.The dragon.
B.The peacock.
C.The water.
D.The flowers.
(51)How does the writer show more about Pingfeng in Paragraph 3?    
A.By giving examples.
B.By telling a story.
C.By explaining the result.
D.By comparing differences.
(52)What is the best title for the text?    
A.The Practical Use of the Pingfeng
B.A Beautiful Story of the Pingfeng
C.Old Pingfeng in Modern Homes
D.The Hidden Beauty of the Pingfeng
九、任务型阅读。阅读下面短文,按要求完成各题。
53.(10分)Li Na is a middle school student.Last term,while she was watching a clothing show on TV,a kind of traditional clothes called hanfu caught her eye.How she wished to have her own hanfu!
She told her mother that she wanted one.Her mom thought for a while and said,"You can have one if you make progress by the end of this term."She felt disappointed(失望的)but decided to make it.After that,she tried her best to solve them.Sometimes she thought about giving up,but she fought on.Then,she made great progress.And her mom was happy with her.Finally,the"big"day came.When she got home one afternoon,hanful"Her wish came true.
On a sunny Saturday,Li Na wore her own hanfu to a park with her family.There,a lot of people were attracted by her clothes including some foreign children.Li Na introduced hanfu to them proudly.She told them that hanfu—a symbol of Chinese culture,she enjoyed the beauty of hanyu and experienced the traditional culture.Looking back at the past days,she thinks she has got a lot more than the new clothes.Whenever she sees hanfu
(1)完成句子。
A    on TV made Li Na fall in love with hanfu.
(2)完成句子。
Mom said Li Na could have hanfu if she    by the end of this term.
(3)简略回答问题。
What did Li Na do when she faced difficulties?
   
(4)简略回答问题。
What did Li Na do to the foreign children that Saturday?
   
(5)简略回答问题。
What else do you think Li Na has got after getting hanfu?
   
十、词语运用。阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
54.(10分)Carol is my best friend.She is a(1)   (Canada).We first met when we were travelling in(2)   (French).She has really changed a lot in the past years.
Carol used to be short when she was younger,but now she is tall and she likes wearing shoes with high(3)   (heel).She used to do no exercise and she was(4)   (weak)than she is now,but now she is(5)   (interest)in playing tennis and she is on a tennis team.She used to do(6)   (bad)in art,but now she is good at painting.Carol used to be a silent girl,but now she has the(7)   (able)to make public speeches.She used to be afraid of the dark,but now she(8)   (dare)to go out alone in the dark.She used to walk to school,but now she goes to work(9)   underground.
As for eating,Carol used to eat too much candy,but now she keeps(10)   from it.
十一、连词成句。将所给词语连成句子,要求符合语法,语句通顺,大小写正确,词语不得重复使用。句末标点已给出。
55.(1分)a basket of,I,you,lemons
   
56.(1分)the fridge,put,in
   
57.(1分)like,do,eating lemons
   
58.(1分)they,how,taste
   
59.(1分)believe,enjoy them,I,you'll.
   
十二、书面表达。
60.(15分)假如你的班上有的同学独立生活能力不强。请你根据下面表格中的内容写一篇短文,谈谈中学生应该如何培养自己的独立性。
Ways Things we can do
begin with our own things clean our own rooms,﹣﹣﹣
help with housework cook,…
learn actively learn by ourselves,…
…… ……
要求:
(1)文中必须包含表格中的所有内容,可适当发挥;
(2)词数80个左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
As middle school students,it's very important for us to be independent.What should we do to make us independent?
_______________________________________________________________________
I think if we keep on doing these,we'll become more and more independent.
2023-2024学年河北省石家庄市平山县九年级(上)期中英语试卷
试题解析
一、听句子,选出句子中所包含的信息。
1.(1分)A.a brand
B.a present
C.a product
C
No.1.This kind of mobile phone is a new product.
2.(1分)A.play a ball
B.carry a basket
C.hold a fork
B
No.2.The little boy is carrying a big basket.
3.(1分)A.clean water
B.health y food
C.salt y soup
C
No.3.Lucy says the soup is salty.
4.(1分)A.We are told a story.
B.We are asked to write.
C.We are divided into some groups.
A
No.4.Class,please read the story in groups of four.
5.(1分)A.Li Wen had a hard school life.
B.Li Wen didn't like the new school.
C.Li Wen found his new school finally.
A
No.5.Li Wen found his new school life difficult.
二、听句子,选出该句的最佳答语。
6.(1分)A.Thank you.
B.That's all right.
C.Sorry,I don't know.
A
No.6.I think your invention is useful.
7.(1分)A.Don't believe it.
B.Don't give it up.
C.Don't mention it.
B
No.7.I did badly in the math examination.
8.(1分)A.That's good.
B.It doesn't matter.
C.You're so kind,Mom.
A
No.8.Mom boils one egg for me every morning.
9.(1分)A.Only a little.
B.It is comfortable.
C.Very well.
C
No.9.How are you getting along with your neighbors?
10.(1分)A.Here you are.
B.In Sichuan.
C.With pleasure.
C
No.10.Could you please buy me a pair of bamboo chopsticks?
三、听对话和问题,选择正确答案。
11.(1分)Where does this conversation probably take place?
A.
B.
C.
C
M:Lily,could you help me clean up the bathroom?
W:OK,I'll do it right after I do the dishes
M:Thank you.
Question No.11.Where does this conversation probably take place?
12.(1分)How does Bob learn English?
A.
B.
C.
B
W:Hi,Bob.You're pretty good at English.How do you learn it?
M:I like to learn English by reading aloud.How about you?
W:My mom is a teacher,and she helps me.
Question No.12.How does Bob learn English?
13.(3分)(1)How long haven't they seen each other?
A.For 2 years.
B.For 4 years.
C.Since 2 weeks ago.
(2)What did the man use to wear?
A.Suits(西装).
B.T﹣shirts.
C.Jeans.
(3)Where does the man work now?
A.In a school.
B.In a bank.
C.In a coffee shop.
ABB
M:Hi,Mary.Nice to meet you
W:Yes,exactly!
M:Yes,a little bit.
W:You used to wear T﹣shirts,but it's the first time I have seen you in a business suit.
M:Yeah,I don't like suits.But now I work in a bank
W:Got it.I am running a coffee e over at any time!
M:Thanks.
Question No.13.How long haven't they seen each other?Question No.14.What did the man use to wear?
Question No.15.Where does the man work now?
14.(3分)(1)How much popcorn does Tara want?
A.Four bags.
B.Three bags.
C.Three boxes.
(2)What did the inventor of popcorn do?
A.An engineer.
B.A cook.
C.A farmer.
(3)What is popcorn made of?
A.Mil k and com.
B.Only corn.
C.Corn,butter and white
BAC
W:Daddy,could you buy some popcorn for me?
M:Sure,Tara.How much do you want?
W:Three bags.
M:You love sweet food so much.
W:Yes.I think the inventor of popcorn also loved sweet food very much.
M:Hmm,you're right.Popcorn was invented by an American engineer.He really loved sweet food.
W:Really?I thought all the food was invented by cooks.
M:Aha.Not all.
W:Is it made only with com,daddy?
M:No.Popcorn is made of not only corn but also butter and white sugar.
Question No.16.How much popcorn does Tara want?Question No.17.What did the inventor of popcorn ?
Question No.18.What is popcorn made of?
四、听短文和问题,选择正确答案。
15.(3分)(1)Where did the story happen?
A.In a potato field.
B.In George's home.
C.In a restaurant.
(2)How did George cut the potatoes first?
A.He cut them too thin.
B.He cut them too long.
C.He cut them too thick.
(3)What did the customer think of the second plate of potatoes?
A.It tasted great.
B.It tasted too salty.
C.It tasted too crispy.
CCA
One day,a customer came into the restaurant where George worked.He ordered a plate of fried potatoes.When the potatoes came said they were cut too thick to cat.George was angry,the customer loved them so much that he asked for more.Other customers ordered the thinly cut,salty potato chips
Question No.19.Where did the story happen?
Question No.20.How did George cut the potatoes first?
Question No.21.What did the customer think of the second p late of potatoes?
16.(4分)(1)How long did they spend in shopping?
A.An hour.
B.Over two hours.
C.Half a day.
(2)How much were Jane's father's leather shoes?
A.260 yuan.
B.240 yuan.
C.200 yuan.
(3)What was made of wool(羊毛)?
A.The scarf.
B.The skirt.
C.The sweater.
(4)What's Jane's favorite color?
A.Red.
B.Blue.
C.Yellow.
BCCB
My name is Jane.It was Saturday yesterday.My father took me to the shopping center.We spent over two hours buying things.My father spent 200 yuan buying himself a pair of leather shoes.He said they were very soft.And he bought my mother a skirt and a scarf with260 yuan.The scarf was red,and it was made of silk.He bought me a sweater.It was blue and made of wool.I like it very much because blue is my favorite color.The sweater is a little larger for me now
Question No.22.How long did they spend in shopping?
Question No.23.How much were Jane's father's leather shoes?
Question No.24.What was made of wool?
Question No.25.What's Jane's favorite color?
五、听短文填空。
17.(5分)
Information Sheet
In ancient times: People(1)_________on the sun to tell the time. It(2)_______sunny weather. They could tell the time of day according to the(3)_______of the sun. Hundreds of years later: People invented a machine called a(4)_______. Many people wear(5)_______.
V.26.depended 27.required 28.direction(s)29.clock 30.watches
What time is it?There are many ways you can find out the time.But it's not always easy to know the time.In ancient times people depended on the sun to tell the time.It required sunny weather.They could tell morning
Hundreds of years later,people invented a machine called a clock.After that
六、单项选择。选出可以填入空白处的最佳选项。
18.(1分)The World Wildlife Day falls _______ March 3rd every year.(  )
A.on B.by C.at D.in
on用于具体的某一天或具体某一天的上午,下午或晚上;at用于具体的时刻前面、月、上下午的前面 3rd"3月3日"可知。
故选:A。
19.(1分)—Ms.Walker,thank you for making me feel like I am ________.
—I'm glad you become confident now.(  )
A.everybody B.nobody C.somebody D.anybody
everybody每个人;nobody没有人;anybody任何人,此处指的是感觉自己很了不起。
故选:C。
20.(1分)I felt very cold,especially my hands.So I bought a pair of_______.(  )
A.socks B.shoes C.pants D.gloves
A.袜子;B.鞋;D.手套 felt cold my ,尤其是我的手)可知。
故选:D。
21.(1分)I_______go to school by bike.I often walk.(  )
A.seldom B.often C.usually D.always
A.很少;B.经常;D.总是 often ,我很少骑自行车去上学。
故选:A。
22.(1分)﹣ _____do you learn these words by heart?
﹣By using them in different ways.(  )
A. When B. How C. Why D. Where
A.何时;B.如何;C.为什么;结合答语"By them different 。"可知?故句子的疑问副词为how。
故选:B。
23.(1分)If you don't work hard,you will probably_______the examination.(  )
A.fail B.pass C.succeed D.complete
fail失败,通不过;succeed成功。根据If don't hard,)可知是说很可能会通不过考试。
故选:A。
24.(1分)Our parents help and support us a lot,_______we should be thankful to them.(  )
A.but B.or C.because D.so
A但是,B否则,D所以,﹣﹣﹣﹣我们应该感谢他们。
故选:D。
25.(1分)Leo doesn't know how to_______stress and has become worried.(  )
A.argue with B.deal with
C.come up with D.connect with
argue with争吵;deal ,应对 up ;connect ,都是动词短语,前面句意为"里奥不知道如何应对压力",应对"。
故选:B。
26.(1分)The letter ________ in French.I can't read it.(  )
A.write B.will write
C.is written D.will be written
主语the letter与谓语动词write之间是被动关系,用被动语态。由"can't"可知,主语是第三人称单数,write的过去分词是written。
27.(1分)—Do you know_______?
—Yes,there's one in the store.(  )
A.why I choose the machine
B.whom he is talking with
C.when I can get to the hotel
D.if there's a restroom around here
why表示原因,whom表示人,if是否,问句应为一般疑问句。
故选D。
七、完形填空。阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
(10分)Studying in a foreign country can be exciting.It can also be(28) A ,especially when the country is very different from your own.
For 18﹣year﹣old Kusedyo,a Chinese language learner,to learn the language,a certain level of"craziness"is also(29) A ."To learn and understand Chinese,you have to be a bit crazy.You have to understand the tones(音调)and the(30) C ,and change your thinking,"he said.
(31) B many students,the learning process is not easy.Prosper Marindiko,another Chinese language learner(动机)is very important to learn a second language as an adult."(32) C it worries you a lot,because you think you have understood this word,then when you meet a Chinese out there and try to say the word33) D you at all,"he said.
"I learn Chinese because at work we communicate a lot with the Chinese,and usually we have some wrong understandings(34) C language trouble,"said Marindiko.
Now for some foreigners,China has become a more popular study place.At the same time,knowing Chinese(35) C doors to many job chances.
Although learning Chinese is a difficult task,technology and the Internet are making it(36) A .In the future,the Chinese﹣speaking(37) A will become larger and larger.
(28) A.difficult B.boring C.proud D.silent
(29) A.needed B.served C.created D.avoided
(30) A.ability B.course C.culture D.form
(31) A.As B.For C.Against D.From
(32) A.Nowadays B.Finally C.Sometimes D.Suddenly
(33) A.admire B.doubt C.pardon D.understand
(34) A.according to B.such as C.because of D.instead of
(35) A.locks B.closes C.opens D.fixes
(36) A.easier B.farther C.faster D.harder
(37) A.population B.website C.country D.language
(28)考查形容词辨析。句意:这也可能很困难。difficult困难的;proud骄傲的。根据especially the is different your 。)可知。故选A。
(29)考查动词辨析。句意:学习汉语光学习努力是不够的。need需要;create创造。根据hard is just ,可知。故选A。
(30)考查名词辨析。句意:你必须了解语调和文化。ability能力;culture文化。根据change thinking(改变你的想法),学习汉语改变想法还需要了解文化。
(31)考查连词辨析。句意:对许多学生来说。As像;Against反对。根据many ,the process not ,学习过程并不容易,说的是对许多学生来说。
(32)考查副词辨析。句意为:有时这会让你很担心,然后当你在那里遇到一个中国人并试图说出这个词时,"他说;Finally最后;Suddenly突然 worries a lot you you understood word when meet a out and to the ,(这让你很担心,然后当你在外面遇到一个中国人并试图说出这个词时)可知。故选C。
(33)考查动词辨析。句意:有时这会让你很担心,然后当你在那里遇到一个中国人并试图说出这个词时,"他说;doubt怀疑;understand理解 when meet a out and to the ,(然后当你在外面遇到一个中国人并试图说出这个词时,说的是他们根本不理解你。
(34)考查短语辨析。句意:我学中文是因为在工作中我们经常和中国人交流。according ;such ;because ;instead 。根据usually have wrong trouble(语言问题)可知。故选C。
(35)考查动词辨析。句意:同时。locks锁;opens开。根据knowing job ,说的是了解中文也能获得很多工作机会。
(36)考查形容词辨析。句意为:虽然学习中文是一项艰巨的任务。easier更容易的;faster更快的。根据Although Chinese a difficult ,(虽然学习中文是一项艰巨的任务,说的是科技和互联网让它变得更容易。
(37)考查名词辨析。句意为:在未来。根据will larger larger(越来越多)可知。故选A。
八、阅读理解。阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
(6分)Think your school rules are boring?Take a look at these rules.
No hugging Some schools in Portland and Florida started the rule no hugging in 2010.Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule.The reason is clear—to avoid "unsuitable interactions(不适当的互动) "between students.
No bags into the classroom One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all.The school asks students to return to their lockers(有锁存物柜)between classes for their books in order to make sure they are safe in lunchrooms and classrooms.
No Ugg boots(Ugg靴子) It might get very cold in winter in Pennsylvania,but students there aren't allowed to wear their Ugg boots into class.It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots.
No balls A Toronto school doesn't allow its students to bring any hard balls to school.Why?A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball.
(38)When did some schools in New Jersey make the rule"no hugging"?  C 
A.In 2008.
B.In 2010.
C.In 2012.
D.In 2014.
(39)In which schools are mobile phones not allowed into class?  C 
A.School s in Portland.
B.Schools in Florida.
C.Schools in Pennsylvania.
D.School s in Brooklyn.
(40)Who is the reason for a Toronto school's"no balls"rule?  D 
A.A teacher.
B.A doctor.
C.A student.
D.A parent.
(38)细节理解题。根据表格第一栏Some in and started rule hugging 2010.Two later schools New and made same 。两年后 Jersey和Brooklyn的一些学校制定了相同的规则 Jersey制定了禁止拥抱的规则。
(39)细节理解题。根据表格第三栏It get cold winter Pennsylvania students aren't to their boots class.It's stop from things mobile in boots.(Pennsylvania的冬天可能很冷。这是为了阻止他们把像手机一样的东西藏在靴子里带入学校。故选C。
(40)细节理解题。根据表格第四栏Why?A was to with a being by a ?因为一个家长因为被球击中得了脑震荡而被送去医院。故选D。
(8分)On warm winter days,Yang Liheng,89
For Yang,one of the long﹣expected activities during the Spring Festival is to take photos with family members.On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite,he would dress up and wait for the photo to be taken.
Yang became a photographer(摄影师)in the late 1950s.With his camera,Yang recorded the great changes of his hometown over time."I had an unhappy childhood(成立)of the People's Republic of China,"Yang told Beijing Review."I want to record,the locals' life,the scenes and people's brave spirit of fighting against the hard conditions here in my hometown."
"I used to take pictures for everyone else,but seldom turned my camera at my family members,"Yang said."My grandson gave me the idea to record the growth and development of my own family."Taking family photos then became a tradition for Yang's family.Though now some of his grandchildren are working and living in other cities
Last year was an important year for Yang Liheng.Most of his photos were shown in Yinchuan to show the development of the area over the past sixty years.
(41)What does Yang expect most during the Spring Festival?  C 
A.Wearing new clothes.
B.Having a big dinner.
C.Taking a family photo.
D.Visiting his relatives.
(42)What does the underlined word"reunite"in Paragraph 2 mean?  D 
A.Get apart.
B.Get much richer.
C.Get improved.
D.Get together again.
(43)What is the main idea of Paragraph 3?  D 
A.When Yang was interviewed.
B.Where Yang learnt to take photos.
C.Why Yang had an unhappy childhood.
D.What Yang recorded with his camera.
(44)What do we know about Yang's family?  A 
A.It is full of love.
B.It is full of secrets.
C.It is a rich family.
D.It is having a hard time.
(41)细节理解题。根据第二段For ,one the activities the Festival to photos family ,春节期间期待已久的活动之一就是与家人合影。故选C。
(42)词义猜测题。根据第二段On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite,全家....时,等待拍照。"故选D。
(43)段落大意题。根据第三段With camera recorded great of hometown time.(杨用相机记录下了家乡随着时间的推移所发生的巨大变化。故选D。
(44)细节理解题。根据第四段Taking photos became a for family.Though some his are and in cities try best return during Spring and for special 。虽然现在他的一些孙子在其他城市工作和生活,为这一特殊时刻做好准备。故选A。
(8分)Jane,a reporter,is collecting information for the local newspaper.She is interested in the following things introduced in a magazine.
Smart Schoolbag Forget to pack the books you need into your schoolbag in the morning rush? A schoolboy aged 11 has invented."schoolbag.It tells you which books to pack.A small computer and a scanner(扫描装)置)are fixed in the bag.As each book is put into the bag,it is checked by the scanner.If any book is missing.a message will be shown on the computer screen to remind you.
Weather Sweets Can you eat weather? A university makes that happen.It uses a 3 D printer to create sweets based on the weather information of a certain day. The shapes of the sweets are decided by wind speed.The colors of the sweets are decided by temperature.The sweets act as a weather record of the day when they are made.
Sunrise Bed It's hard for you to get up in the morning,isn't it? To help you get up,a company(公司)has created a"tool"—a sunrise bed. It wakes you up gently as a sunrise does.Lights built into the be d turn on and start to get brighter and brighter.When the lights are fully on,soft music will begin to play.It will be louder and louder until you turn it off.The company explains,"The gentle light tells your body that it is morning
(45)Who has invented the smart schoolbag?  B 
A.A reporter.
B.A schoolboy.
C.A university.
D.A company.
(46)What can the smart schoolbag do?  D 
A.Help you repair computers.
B.Tell you when to pack books.
C.Teach you how to fix screens.
D.Remind you of the missing books.
(47)Which of the following shows how a sunrise bed wakes you up?  C 
A.lights on→music on→lights brighter→music louder
B.music on→music louder→lights on→lights brighter
C.lights on→lights brighter→music on→music louder
D.music on→lights on→music louder→lights brighter
(48)In which part of the magazine has Jane most probably found the information?  C 
A.Wonderful food.
B.Future schools.
C.Amazing inventions.
D.Modern tools.
(45)细节理解题。根据第一个方框A aged has 。)可知一个小学生发明了智能书包。
(46)细节理解题。根据第一个方框If book missing,a will shown the screen remind ,电脑屏幕上会显示一条信息来提醒你,如果有任何书籍遗漏。因此是能够提醒你漏掉的书本。
(47)细节理解题。根据最后一段Lights into bed on start get and the are on music begin play.It be and until turn off.(床上的灯打开了。当灯完全打开时。它会越来越响。)可知床上的灯亮了。当灯完全亮起时。它会越来越大。因此选项C符合。
(48)推理判断题。通读全文可知。故可以在惊人的发明中找到此信息。
(8分)The Chinese pingfeng(folding screen)is an ancient invention and traditional Chinese furniture(家具).Its earliest common use dates from the Han Dynasty.The term "pingfeng" means protection from wind
As time passes,it has been made into different sizes with colourful paintings.On screens usually appears a dragon.It's a symbol of light,growth and life﹣giving water.It also stands for nobility and power(贵族和权力),a beautiful bird,can be seen on screens,which mean wealth and good luck,are also chosen as a popular design(设计)
Behind the pingfeng lies an interesting story.In the past,the unmarried daughter of a rich family was not supposed to see or be seen by men except her father,brothers or very close male cousins.When an admirer paid a visit,she might take a secret look at him from a screen behind which she would be completely hidden.Her father would discuss poems with the young man and ask him to create one.If the daughter and her father were satisfied with the young man's poem and his looks,she might agree to take him as a husband.
Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical(实际的)use as furniture.Acting as a moving wall or divider,it can be the perfect match for modern sofas and walk
The pingfeng is more than beautiful furniture.
(49)What was the pingfeng used for at the very beginning?  A 
A.Protecting people from wind.
B.Dividing a room.
C.Making a room beautiful.
D.Hiding a person.
(50)Which design is a symbol of nobility and power?  A 
A.The dragon.
B.The peacock.
C.The water.
D.The flowers.
(51)How does the writer show more about Pingfeng in Paragraph 3?  B 
A.By giving examples.
B.By telling a story.
C.By explaining the result.
D.By comparing differences.
(52)What is the best title for the text?  D 
A.The Practical Use of the Pingfeng
B.A Beautiful Story of the Pingfeng
C.Old Pingfeng in Modern Homes
D.The Hidden Beauty of the Pingfeng
(49)细节理解题。根据第一段The "pingfeng" protection wind its at very ,从一开始就表明了它的用途。故选A。
(50)细节理解题。根据第二段On usually a dragon.It's a of ,growth life﹣giving also for and 。它象征着光明。它也代表高贵和权力。故选A。
(51)推理判断题。根据第三段Behind pingfeng an story.(屏风背后有一个有趣的故事。故选B。
(52)标题归纳题。根据第一段The pingfeng screen) an invention traditional furniture(家具).(中国屏风是一项古老的发明。)及全文可知文章介绍了屏风的相关信息,所以D项最适合做文章标题。
九、任务型阅读。阅读下面短文,按要求完成各题。
53.(10分)Li Na is a middle school student.Last term,while she was watching a clothing show on TV,a kind of traditional clothes called hanfu caught her eye.How she wished to have her own hanfu!
She told her mother that she wanted one.Her mom thought for a while and said,"You can have one if you make progress by the end of this term."She felt disappointed(失望的)but decided to make it.After that,she tried her best to solve them.Sometimes she thought about giving up,but she fought on.Then,she made great progress.And her mom was happy with her.Finally,the"big"day came.When she got home one afternoon,hanful"Her wish came true.
On a sunny Saturday,Li Na wore her own hanfu to a park with her family.There,a lot of people were attracted by her clothes including some foreign children.Li Na introduced hanfu to them proudly.She told them that hanfu—a symbol of Chinese culture,she enjoyed the beauty of hanyu and experienced the traditional culture.Looking back at the past days,she thinks she has got a lot more than the new clothes.Whenever she sees hanfu
(1)完成句子。
A  clothing show on TV made Li Na fall in love with hanfu.
(2)完成句子。
Mom said Li Na could have hanfu if she  made progress by the end of this term.
(3)简略回答问题。
What did Li Na do when she faced difficulties?
 She tried her best to solve them. 
(4)简略回答问题。
What did Li Na do to the foreign children that Saturday?
 She introduced hanfu to them proudly. 
(5)简略回答问题。
What else do you think Li Na has got after getting hanfu?
 She has got different experiences and feelings. 
(1)细节理解题。根据第一段Last term,a kind of traditional clothes called hanfu caught her eye. (上学期,一种叫做汉服的传统服装引起了她的注意。故答案为:clothing show。
(2)细节理解题。根据第二段Her mom thought for a while and said (她妈妈想了一会儿说:"如果你在这学期结束前取得进步。")可知妈妈说如果李娜在这个学期结束前取得进步。故答案为:made progress。
(3)细节理解题。根据第二段Whenever she faced difficulties,她都尽力去解决,她都尽力去解决
(4)细节理解题。根据末段Li Na introduced hanfu to them proudly. (李娜自豪地向他们介绍汉服。故答案为:She introduced hanfu to them proudly.
(5)主观表达题,合理即可。故答案为:She has got different experiences and feelings.
十、词语运用。阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
54.(10分)Carol is my best friend.She is a(1) Canadian (Canada).We first met when we were travelling in(2) France (French).She has really changed a lot in the past years.
Carol used to be short when she was younger,but now she is tall and she likes wearing shoes with high(3) heels (heel).She used to do no exercise and she was(4) weaker (weak)than she is now,but now she is(5) interested (interest)in playing tennis and she is on a tennis team.She used to do(6) badly (bad)in art,but now she is good at painting.Carol used to be a silent girl,but now she has the(7) ability (able)to make public speeches.She used to be afraid of the dark,but now she(8) dares (dare)to go out alone in the dark.She used to walk to school,but now she goes to work(9) by underground.
As for eating,Carol used to eat too much candy,but now she keeps(10) away from it.
(1)考查名词。句意:她是加拿大人,表示"加拿大",后加单数可数名词,应用Canadian
(2)考查名词。句意:我们第一次见面是在法国旅行的时候,后加地点名词,应用France。
(3)考查名词。句意:卡罗尔年轻的时候很矮,而且她喜欢穿高跟的鞋,表示"跟",应用复数名词,故填:heels。
(4)考查形容词。句意:她过去不做运动,但现在她对打网球感兴趣。根据than,应用weaker,故填:weaker。
(5)考查形容词。句意:她过去不做运动,但现在她对打网球感兴趣。be interested in为固定搭配,此处是指对打网球感兴趣。
(6)考查副词。句意:她过去在美术方面做得很差。根据do为动词,应用副词修饰动词,表示"坏地"。
(7)考查名词。句意:卡罗尔过去是个沉默寡言的女孩。根据the为定冠词,the ability to为固定搭配,此处是指公开讲话的能力。
(8)考查动词。句意:她过去怕黑。根据now,可知时态为一般现在时,谓语动词应用三单形式,表示"敢"。
(9)考查介词。句意:过去走路上学。by+交通工具,此处是指乘坐地铁。
(10)考查介词。句意:至于吃,但现在她不吃了,表示"远离",故填:away。
十一、连词成句。将所给词语连成句子,要求符合语法,语句通顺,大小写正确,词语不得重复使用。句末标点已给出。
55.(1分)a basket of,I,you,lemons
 I bought you a basket of lemons. 
根据所给的词和标点,可知本题为肯定句。考虑用I作主语,代词you作间接宾语。
故填:I bought you a basket of lemons.
56.(1分)the fridge,put,in
 Put them in the fridge. 
根据所给的词,可知本句为肯定祈使句,宾格them放在put后面作宾语。
故答案为:Put them in the fridge.
57.(1分)like,do,eating lemons
 Do you like eating lemons? 
根据所给的词,可知本题为疑问语序。you是主语,eating lemons作like的宾语。
故答案为:Do you like eating lemons?
58.(1分)they,how,taste
 How do they taste? 
首先结合提示词和标点符号明确所要组合的句子是一个特殊疑问句,组合成的句子的句意是"它们尝起来味道如何,how引导一般疑问句,谓语taste。
故答案为:How do they taste?
59.(1分)believe,enjoy them,I,you'll.
 I believe you'll enjoy them. 
根据提示词和标点可知,此处表达为"我相信你会喜欢的;believe"相信";enjoy them"喜欢他们"。
故填:I believe you'll enjoy them.
十二、书面表达。
60.(15分)假如你的班上有的同学独立生活能力不强。请你根据下面表格中的内容写一篇短文,谈谈中学生应该如何培养自己的独立性。
Ways Things we can do
begin with our own things clean our own rooms,﹣﹣﹣
help with housework cook,…
learn actively learn by ourselves,…
…… ……
要求:
(1)文中必须包含表格中的所有内容,可适当发挥;
(2)词数80个左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
As middle school students,it's very important for us to be independent.What should we do to make us independent?
_______________________________________________________________________
I think if we keep on doing these,we'll become more and more independent.
As middle school students?
First,wash our own clothes and make our beds.(从自己的事情做起,help with housework.We can help cook or clean the house in our free time.Doing housework teaches us how to look after ourselves.【高分句型一】(帮忙做家务,learn actively.We should learn by ourselves and finish the homework on time.(主动学习,think about things by ourselves.We sometimes need to make plans or decisions alone.Don't always depend on others.【高分句型二】(自己思考问题:我们有时需要独自制定计划或做决定。)
I think if we keep on doing these

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。