2023-2024天津市重点中学高一上学期期中考试英语试题(原卷板+解析版)

天津市第三中学2023~2024学年度第一学期
高一年级期中检测试卷(2023.11)
英语
第I卷 选择题
一、听力理解(共15题,共20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. In a shop. B. In an office. C. In a restaurant.
2. What are the speakers talking about
A. A child. B. A room. C. A painting.
3. What time is it now
A. 4:05pm. B. 4:25pm. C. 4:45pm.
4. What does John mean in the conversation
A. He thinks Los Angeles is better.
B. Seattle is not so interesting.
C. He will travel to Miami one day.
5. What are the speakers talking about
A. Cities. B. Weather. C. Clothing.
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the woman have a good time with Mary
A. In Holland. B. In America. C. In England.
7. What will the woman give Mary as a gift
A. A plant. B. A handbag. C. A sweater.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What game are the speakers waiting for
A. A basketball game. B. A baseball game. C. A football game.
9. What will they do before the game starts
A. Enjoy the outdoor air. B. Go home. C. Buy some drink.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How long will the man’s holiday last
A. One week. B. Two weeks. C. A month.
11. Why does the man want to visit Switzerland
A. Because of the weather. B. Because of the snow. C. Because of the beach.
12. Where does the man decide to go at last
A. Spain. B. Switzerland. C. Neither.
第9段材料,回答第13至15题。
13. How long did Ellen live in Manhattan
A. For 2 years. B. For 20 years. C. For 4 years.
14. Why did Ellen go to Asia
A. To find a good job.
B. To travel with her friends.
C. To learn about different cultures.
15. What is Ellen writing about
A. Her experiences in Asia. B. The languages of Asia. C. Various cultures of Asia.
二、单项选择(共10题,每题1分,共10分)
1. –What’s that noise
–Oh, I forgot to tell you. The new machine ______.
A. was tested B. will be tested
C. is being tested D. has been tested
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词的时态和语态。句意:---那是什么噪音?---哦,我忘记告诉你了。新机器正在被测试。主语the new machine和谓语test是被动的关系,故用被动语态。从上文可判断出该动作一直在进行中,所以本题应该使用进行时的被动语态 ,故选C项。
2. ________ in the queue, the old man suddenly realized he had left the money at home.
A. To wait B. To have waited C. Waiting D. Having waited
【答案】C
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:这位老人在排队等候时,突然意识到他把钱落在了家里。根据句意和句子结构可知,前半句是非谓语动词做状语,表示伴随,即wait(等待)和realize(意识到)同时发生,且wait和逻辑主语the old man(这位老人)是主动关系,所以应用现在分词作状语,故选C。
3. I live next door to a couple ________ children often make a lot of noise.
A. which B. who C. whose D. that
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:我住在一对夫妇的隔壁,他们的孩子经常吵闹。A. which 哪一个(引导定语从句时,指代先行词为物,在定语从句中做主语或宾语);B. who 谁(引导定语从句时,指代先行词为人,在从句中做主语或宾语);C. whose 谁的(引导定语从句时,指代先行词为人或物,在定语从句中做定语);D. that 那个(引导定语从句时,指代先行词为人或物,在定语从句中做主语或宾语)。分析句子结构可知, “_______ children often make a lot of noise”为定语从句,修饰先行词a couple,先行词在定语从句中做定语。故选C。
4. The little girl shows a great________ for music.
A. career B. talent C. connection D. power
【答案】B
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:这个小女孩展示出了在音乐方面的天赋。A. career 职业;B. talent天赋 ;C. connection联系;D. power权利。show /have a talen for ...“在某方面有天赋”为固定短语,符合句意。故选B项。
5. The year of 2021 is coming to ________ end.
A. a B. the C. / D. an
【答案】D
【解析】
【详解】考查冠词。句意:2021年即将结束了。固定短语:come to an end“结束”,end的发音是以元音音素开头,应用an。故选D。
6. —Why are you so excited
—I ________ as a volunteer in the coming winter Olympic games.
A. have been accepted B. will be accepted C. was accepted D. am being accepted
【答案】A
【解析】
【详解】考查时态和语态。句意:——你为什么这么兴奋?——我已被录用为即将到来的冬季奥林匹克运动会的志愿者。根据句中的“Why are you so excited ”可知,这里表示过去发生的事情对现在的影响,“我”已经被录用了,所以应用现在完成时,且I和accept之间是动宾关系,这里应用现在完成时的被动语态。故选A。
7. The wardrobe ________ too much space. Can you move it away
A. takes out B. takes in C. takes down D. takes up
【答案】D
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:这个衣柜占据太大的空间了,你能把它搬走吗?A. takes out去除;B.takes in吸收;C.takes down拆卸,记录;D.takes up占据。根据句意,此处表示占据空间太大。故选D项。
8. Thanks to advances in technology, the way we make friends and communicate with them has changed ________.
A. currently B. regularly C. significantly D. typically
【答案】C
【解析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:由于科技的进步,我们交朋友和交流的方式发生了巨大地变化。A.currently目前地;B. regularly有规律地;C. significantly 有重大意义地。D.typically典型地。根据“ Thanks to advances in technology”可知,我们交朋友和交流的方式发生了巨大地变化。故选C项。
9. We will explore a different ________ to gathering information.
A. adventure B. approach C. advance D. addition
【答案】B
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:我们将探索一种不同的方法来收集信息。A.adventure探险;冒险;B.approach方法; C.advance进步; D.addition附加物;补充物。短语:approach to sth.“……的方法”,此处指收集信息的一种不同的方法,故选B。
10. --- ________
--- Nothing much.
A. How much is it B. Is there anything
C. How are you D. What’s up
【答案】D
【解析】
【详解】考查交际用语。句意:怎么了?没什么。A.多少钱?; B.有事吗?;C. 你好;D. 怎么了?根据答语“Nothing much.”,故选D。
三、完形填空(共15题,每题1分,共15分)
It was 1980, and I was in third grade. In the classroom the teacher, Ms Brown was ___11___ aloud to us from Island of the Blue Dolphins. And we had just come to a part of the book where the main ___12___ was training a wild dog. I was listening, caught up in the wonder of all.
Not far away from me, there seated a boy who always frightened or ___13___ others, so I was ___14___ of this boy. While Ms Brown was reading, I looked over at him, for he was someone I was in the ___15___ of keeping an eye on. I ___16___ that he was listening too, that he was attracted by the ___17___, that he was leaning forward in his seat and listening with all his heart. I ___18___ at him, open-mouthed. I was struck with a sudden knowledge that this boy was in fact just ___19___ me. He was a kid who liked a story. The boy must ____20____ my eyes on him, because he turned. Then something amazing happened. He smiled at me. ____21____, I smiled back, unafraid. We were two ____22____ smiling at each other.
Why have I never forgotten this small moment Why do I still ____23____ every detail(细节) of it I think it’s because that moment shows so beautifully the ____24____ of reading out loud.
It shows us into a safe room, where everyone involved, the reader and the listener, can have that chance to ____25____ each other. We humans long not just for the story, not just for the flow of language, but for the connection that comes when words are read aloud.
11. A. shouting B. singing C. talking D. reading
12. A. author B. character C. reader D. listener
13. A. greeted B. touched C. hurt D. refused
14. A. aware B. terrified C. bored D. guilty
15. A. habit B. form C. effort D. hope
16. A. predicted B. imagined C. promised D. noticed
17. A. speech B. story C. journey D. diary
18. A. pointed B. nodded C. stared D. waved
19. A. behind B. beyond C. around D. like
20. A. ignore B. feel C. meet D. observe
21. A. Then B. Again C. Instead D. Besides
22 A. strangers B. kids C. teachers D. enemies
23. A. seek B. organize C. memorise D. trust
24. A. power B. courage C. amusement D. ability
25. A. cheer B. see C. miss D. mention
【答案】11. D 12. B 13. C 14. B 15. A 16. D 17. B 18. C 19. D 20. B 21. A 22. B 23. C 24. A 25. B
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了作者在听老师朗读时,发现自己害怕的男孩也在聚精会神听故事,同时男孩发现作者看他后,对作者笑了,作者也对男孩笑了,两人关系发生了改变,作者不再怕男孩。作者把这种改变归功于朗读。
【11题详解】
考查动词词义辨析。句意:在教室里,老师,布朗小姐,正在向我们大声朗读摘自《Island of the Blue Dolphins》这本书的文章。A. shouting呼喊;B. singing唱歌;C. talking谈论;D. reading读。由下文“While Ms Brown was reading”(当布朗小姐正在朗读时)可知,此处表示老师正在向我们大声地朗读文章,故选D。
【12题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们刚好听到这本书中的主人公正在驯化一只野狗这部分。A. author作者;B. character人物;性格;C. reader读者;D. listener听者。由上下文“And we had just come to a part of the book where the main ___2___ was training a wild dog.”可知,我们听到老师读到的小说部分,即小说里的主人公正在驯化野狗,此处指小说中的角色,故选B。
【13题详解】
考查动词词义辨析。句意:离我不远的地方,坐着一个男孩,他总是吓唬或者伤害其他人,因此我害怕这个男孩。A. greeted迎接;欢迎;B. touched接触;C. hurt使受伤;伤害;D. refused拒绝。由上文“frightened”(吓唬)可知,小男孩做的事情是不好的,伤害他人的事情,故选C。
【14题详解】
考查形容词词义辨析。句意:离我不远的地方,坐着一个男孩,他总是吓唬或者伤害其他人,因此我害怕这个男孩。A. aware意识到的;B. terrified害怕的;吓坏的;C. bored无聊的;D. guilty内疚的。由上文“there seated a boy who always frightened or ___3___ others,”可知,小男孩总是吓唬或者伤害他人,所以作者怕他,故选B。
【15题详解】
考查名词词义辨析。句意:当布朗小姐正在朗读时,我看了看他,因为他是那种我已经养成习惯时刻盯着的学生。A. habit习惯;B. form形式;表格;C. effort努力;D. hope希望。由上文“there seated a boy who always frightened or ___3___ others, so I was ___4___ of this boy.”可知,小男孩总是吓唬或伤害别人,作者害怕小男孩,所以时刻提防他,此处表示作者已经养成习惯时刻盯着他,故选A。
【16题详解】
考查动词词义辨析。句意:我注意到,他也在听着,完全被故事情节所吸引住了,他在座位上向前倾着身子,全神贯注地听着。A. predicted预测;B. imagined想象;C. promised承诺;D. noticed注意到。由上文“While Ms Brown was reading, I looked over at him,”可知,当老师读课文时,“我”看了看小男孩,所以注意到他也在听着故事,故选D。
【17题详解】
考查名词词义辨析。句意:我注意到,他也在听着,完全被故事情节所吸引住了,他在座位上向前倾着身子,全神贯注地听着。A. speech演讲;B. story故事;C. journey旅行;D. diary日记。由上文“And we had just come to a part of the book where the main ___2___ was training a wild dog.”可知,老师正在读书里的故事,故选B。
【18题详解】
考查动词词义辨析。句意:我当时嘴巴张开着,盯着他看。A. pointed指向;B. nodded点头;C. stared盯着看;D. waved挥手。由下文“my eyes on him”可知,此处表示“我”盯着他看,故选C。
【19题详解】
考查介词词义辨析。句意:我突然意识到这个小男孩事实上和我一样被故事吸引了。A. behind在......后面;B. beyond超过;C. around围绕;大约;D. like像。由上文“I was listening, caught up in the wonder of all.”(我正在听,沉浸在所有的奇迹中)可知,作者被故事吸引了,结合下文“He was a kid who liked a story.”(他是一个喜欢故事的孩子)可知,男孩和作者一样被故事吸引了,故选D。
【20题详解】
考查动词词义辨析。句意:男孩一定感觉到我在看他,因为他转身了。A. ignore忽视;B. feel感觉;C. meet遇见;D. observe观察;庆祝。由下文“because he turned”可知,男孩转身是因为他感觉作者在看他,故选B。
【21题详解】
考查副词词义辨析。句意:然后,我也朝着他笑了,我不再害怕了。A. Then然后;B. Again再一次;C. Instead相反;D. Besides此外。由上文“He smiled at me.”(他对我微笑。)可知,男孩先向作者笑了,所以作者之后也对男孩笑了,前后事情为先后关系,故选A。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们是两个互相朝着对方微笑的孩子。A. strangers陌生人;B. kids孩子;C. teachers老师;D. enemies敌人。由文章第一句话“I was in third grade”(我上三年级)和第二段“there seated a boy”(坐着一个小男孩)可知,作者回忆的是过去上小学时的事情,他和男孩都是孩子,故选B。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:为什么我还能记住这件事的每一个细节?A. seek寻找;B. organize组织;C. memorize记住;D. trust信任。由上文“Why have I never forgotten this small moment ”(为什么我从没忘记这个小小的时刻?)可知,作者还记得这件事情,故选C。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:我想这是因为那一刻,美妙地诠释了朗读的力量。A. power力量;权利;B. courage勇气;胆量;C. amusement娱乐;D. ability能力。由下文“It shows us into a safe room, where everyone involved, the reader and the listener, can have that chance to   15   each other.”可知,这一时刻如此美妙,是因为朗读的力量,故选A。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:它能带领我们进入安全屋,在这里,每个人都参与其中,无论是朗读者还是听众,都有机会看见对方。A. cheer欢呼;B. see看见;C. miss错过;想念;D. mention提及。根据文章可知,在老师朗读时,作者注意到男孩,男孩也注意到作者,两人关系发生了变化,作者不再害怕男孩,所以此处指在朗读时,每个人都有机会看见对方。故选B。
四、阅读理解(共15题,每题2分,共30分)
A
Are you scared about moving up to senior high school It can be a new experience, but you shouldn’t worry. We’ve put together a guide on how to survive the first week.
You’re not alone
Remember everybody else in your year is in the same boat. They may not realize it, but they’re just as nervous as you are. Moving to senior high is an opportunity, not a problem. Things are different and all you need to do is be polite and learn the new rules.
Teachers are ready to help
If you’re unsure what to do or are worried about anything, then you had better ask for help. Teachers are probably the best people to turn to as they’re experienced in helping new students. Some senior high schools also have a “friends system”. If your school has this, then you will be paired with an older student. They will look out for you and help you if you have any problems or questions.
All change
There are lots of differences between junior high school and senior high school. You’ll have a homework diary or a student planner. You will have your lessons with different teachers in different rooms. You will have homework for different subjects on different days, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other points
If you’ve got an older brother or sister at the school, then ask them for advice.
Be yourself! It sounds simple, but people will know you much better if you just act naturally. Having early nights makes a difference and you’ll find it easier to get up in the morning!
26. Which of the following is closest in meaning to the underlined sentence
A. Other students have similar feelings to yours.
B. Other students have to learn boating with you.
C. Other students will help you solve your problems.
D. Other students will teach you politeness and new rules.
27. The new students turn to teachers first when having problems because_______.
A. teachers won’t blame them as parents do
B. teachers are good at helping solve problems
C. teachers are equal to every student
D. parents are too busy to help them
28. How many of the followings are the author's advice for a new senior high school student
①keeping a homework diary
②making a plan
③keeping a copy of school timetable
④getting yourself organized
⑤going to classrooms half an hour before the classes
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
29. Which of the following is NOT true
A. You can act in a natural way
B. You should go to bed early enough
C. You may ask your older brother for advice
D. You must focus on dressing properly
30. What’s the purpose of the passage
A. To tell students the importance of learning.
B. To warn students not to ignore friendship in senior high.
C. To make a difference when moving up to senior high.
D. To help new students to get used to life in senior high.
【答案】26. A 27. B 28. C 29. D 30. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了如何让新生适应高中生活的指南。
【26题详解】
词句猜测题。根据第二段“they may not realize it, but they’re just as nervous as you are.”(他们可能没意识到,但他们和你一样紧张)由此可知,划线词的意思是“其他同学也有类似的感受。”故选A项。
【27题详解】
细节理解题。根据第三段“Teachers are probably the best people to turn to as they’re experienced in helping new students.”(教师可能是最好的求助对象,因为他们在帮助新生方面经验丰富)由此可知,新生遇到问题时首先求助于老师,因为老师善于帮助解决问题。故选B项。
【28题详解】
细节理解题。根据第四段“You’ll have a homework diary or a student planner. You will have your lessons with different teachers in different rooms. You will have homework for different subjects on different days, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.”(你要有一个家庭作业日记或学生计划。你将在不同的教室里和不同的老师一起上课。你会在不同的日子里有不同科目的家庭作业,所以要确保你有条理。确保你有一份写下来的课程表,这样你就知道你的课程在哪个教室,哪天你会有不同的课程。)由此可知,记家庭作业日记, 制定计划,有一份课程表,使自己的生活井然有序。是作者给高中生的建议。故选C项。
【29题详解】
细节理解题。根据最后一段“If you’ve got an older brother or sister at the school, then ask them for advice.Be yourself! It sounds simple, but people will know you much better if you just act naturally. Having early nights makes a difference and you’ll find it easier to get up in the morning!”(如果你有一个哥哥或姐姐在这所学校,那么向他们寻求建议。做你自己!这听起来很简单,但如果你表现自然,人们会更了解你。早睡早起会有很大的不同,你会发现早上更容易起床!)由此可知,D选项“你必须注意着装得体”不正确。故选D项。
【30题详解】
推理判断题。根据第一段“Are you scared about moving up to senior high school It can be a new experience, but you shouldn’t worry. We’ve put together a guide on how to survive the first week.”(你害怕升高中吗?这可能是一种新的体验,但你不必担心。我们已经整理了一份如何度过第一周的指南。)以及下文指南的具体内容可知,这篇文章的目的是帮助新生适应高中生活。故选D项。
B
As I walked into the primary school, I looked down at my new black shoes. I stood at Mrs Blackstone’s door. Before I tried the great escape, the door opened. “We’ve been waiting for you!” Mrs Blackstone, my new fifth grade teacher, said loudly. With a smile my mom walked away and I was left taking center stage in front of a group of students.
Over the next few days, Mrs Blackstone made it her job to find me a new best friend. During history lessons, when I didn’t want to speak in front of the class, she’d not only call on me but have me stand up to address my classmates.
One spring afternoon, Mrs Blackstone asked me to stay after class. “I’d like to speak with you, Amanda.” My mind raced. Had I got a bad grade Had I hurt anyone’s feelings “Are you enjoying your new school ” She sat comfortably behind her desk. “I want to tell you something, between you and me, not to be shared with anyone else.” She continued, “I see something special in you. The way you communicate with others, and the kindness you show — I think you have great potential (潜力) to be something important.” I listened carefully to every word. “I have been a teacher for over twenty five years; I can see it. But you must believe in yourself. That’s very important. Remember that and you’ll go far,” she said.
Her voice was music to my ears that day. I walked out of her office, not staring at my shoes, but looking straight ahead with my head high. My teacher saw something special in me! Years later, her words still remain inside of me.
31 The author went to school unwillingly most probably because she ________.
A. didn’t like the school at all
B. often got low grades at school
C. was treated badly by her classmates
D. wasn’t used to the new environment
32. When the author was asked to stay after class, she felt ________.
A. annoyed B. embarrassed
C. tired D. nervous
33. Why did Mrs Blackstone have a good talk with the author
A. To tell the author her potential.
B. To encourage the author to believe in herself.
C. To help the author to realize her mistakes.
D. To make the author feel cared and loved.
34. What’s the meaning of the underlined word in paragraph2
A. smile B. shout
C. talk to D. play with
35. What can we learn from the passage
A. The author came from a poor family.
B. The teacher sang a song to the author.
C. The author never forgets what the teacher said.
D. The author no longer cared for anybody but herself.
【答案】31. D 32. D 33. B 34. C 35. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的求学故事,作者刚转学对新环境不熟,胆怯不自信。在布莱克斯通老师的帮助下克服了心理障碍,适应了新环境,并重新充满了自信。
【31题详解】
推理判断题。根据第一段“Mrs. Blackstone, my new fifth grade teacher. With a smile my mom walked away and I was left taking center stage in front of a group of students.”(布莱克斯通老师,我五年级的新老师。妈妈微笑着走开了,我站在舞台中央,面对一群学生)和第三段 “Are you enjoying your new school ”(你喜欢你的新学校吗?)可知作者是刚转学过来,对新环境和新老师同学不熟悉,所以不愿去上学。选项D符合题意,故选D。
【32题详解】
推理判断题。根据第三段“My mind raced. Had I got a bad grade Had I hurt anyone’s feelings ”(我的脑子一片空白,我的成绩不好吗 我伤害过任何人的感情吗)对当时心情的描写可知,老师要和作者谈话,作者开始胡思乱想“我的成绩很差吗 我伤害过别人的感情吗?”,说明作者当时很紧张,选项D符合题意,故选D。
【33题详解】
推理判断题。根据第三段老师说的“I see something special in you. The way you communicate with others , and the kindness you show-I think you have great potential (潜力) to be something important.”(我在你身上看到了特别的东西。你与他人交流的方式,以及你表现出的善良,我认为你很有潜力成为重要人物)“I have been a teacher for over twenty-five years; I can see it. But you must believe in yourself. That’s very important. Remember that and you’ll go far.”(我已经当了25年的老师了,我看得出来。但你必须相信自己。这很重要。记住这一点,你会走得很远)可知老师说作者有特殊的潜力,鼓励作者相信自己。这就是老师找作者谈话的目的,选项B与文意相符,故选B。
【34题详解】
词句猜测题。根据第二段中“During history lessons, when I didn’t want to speak in front of the class, she’d not only call on me but have me stand up to address my classmates.”(上历史课的时候,当我不想在全班同学面前讲话的时候,她不仅会叫我,还会让我站起来对同学们address)可知,作者不想在同学面前说话,但老师让他站起来给同学们讲话,所以划线词此处的含义为“说话”,选项C与文意相符,故选C。
【35题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Her voice was music to my ears that day. ”(那天她的声音就像音乐一样悦耳)和“My teacher saw something special in me! Years later, her words still remain inside of me.”(我的老师在我身上看到了一些特别的东西! 多年以后,她的话仍然留在我的心里)可知老师说的话给了作者自信,使作者终生难忘。选项C符合题意,故选C。
C
One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school
Listen - Listen when they are talking Don’t say anything unless they ask you a question. Sometimes it’s not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.
Help them - If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first, but make sure you don’t do everything they want you to do. Try to take an extra (额外的) pencil or pen with you to classes in case (以防) they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.
Be there for them - Try to make something for your friend to help make them feel better in hard times. Making cards and encouraging them are among the nicest things you can do for a friend. Marilyn Monroe, a famous U.S. actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control. But if you can’t stay with me at my worst, you are sure not to deserve (值得) to be with me at my best.” Always remember this! If you don’t want to stay with your friends when they’re in hard times, then you don’t deserve to be with them when they’re having a good time!
______ Try to make plans with your friends. Go shopping, go for ice cream, have a party, go to a movie and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And you’ll remember these things when you’re all old!
36. While your friend is talking to you about his or her feelings you should _____.
A. give him or her some advice B. just listen unless asked
C. calm him or her down D. share your feelings as well
37. When we provide help for our friends, we should _____.
A. try to do everything for them B. ignore their faults
C. change their bad habits first D. put them before ourselves
38. What can we learn from Marilyn Monroe’s words
A Life without a friend is death. B. A friend is easier lost than found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A man is known by his friends.
39. Which of the following can be put in the blank of the last paragraph
A. Make plans. B. Enjoy yourself.
C. Understand your friends. D. Play with your friends.
40. What is the passage mainly about
A. How to find a good friend. B. How to help friends in trouble.
C. How to be a good friend. D. How to make more friends.
【答案】36. B 37. D 38. C 39. A 40. C
【解析】
【分析】本文是说明文。介绍了友谊是生命中最重要的东西之一, 怎样让自己成为一个好朋友,要做到以下几点:学会倾听朋友的心声;在朋友需要的时候帮助朋友;平时生活中为朋友着想,尤其在他们困难时;和朋友们一起做一些计划。
【36题详解】
细节理解题。根据文章第二段的when they are talking. Don't say anything unless they ask you a question.…they just need someone to talk to about their feelings.可得知应该要学会倾听,当朋友需要你说话时才开口,他们只是需要有人和他们谈论他们的感情。故选B。
【37题详解】
细节理解题。根据第三段的If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first..( 如果你的朋友需要什么,要帮助他们。你应该试着把他们放在第一位)可知,当帮助朋友时,我们应该把朋友放在我们前面。故选D。
【38题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段I often make mistakes. Sometimes I am out of control.But if you can't stay with me at my worst,you are sure not to deserve to be with me at my best.(我经常犯错误。有时我无法控制,但如果你不能在我最坏的时候和我在一起,你肯定不配在我最好的时候和我在一起。)可推断,从Marilyn Monroe话中,我们可知如果你不能在朋友最困难的时候帮助他,那你就不配做他的朋友,患难见真情。故选C。
【39题详解】
推理判断题。根据文章最后一段Try to make plans with your friends可知这一自然段是在告诉我们要和朋友做计划,一起策划一些事情可以让友情更坚固。因此推断A项合适。故选A。
【40题详解】
主旨大意题。文章开篇明义,In order to have friends,you have to be a friend.概述了文章主旨,我们要努力成为一个合格的朋友,下文的内容都是在讲如何成为一个称职的朋友:学会倾听,帮助朋友等等。故选C。
第II卷 非选择题
(共6题,共25分)
五、阅读表达(共5题,每题2分,共10分)
阅读表达
Reading with Rover is a reading program where children read to dogs. In addition to Reading with Rover, which is based on Washington state, there are many such reading programs around the country. The goal of all these programs is to improve the reading skills of children with reading problems by having children read to dogs.
When reading aloud in the classroom, many children with reading problems and poor reading skills feel frightened. They have little confidence in themselves and are afraid of being laughed at. They may also feel that reading is difficult, boring and stressful(有压力的). However, when children read to dogs, reading becomes a fun and non-stressful experience for both the children and the dogs. Dogs don’t criticize(批评),judge or laugh at the children’s reading ability.
Reading with Rover and other programs like it have been a huge success, resulting in improved reading skills for a number of participating children with reading problems. In addition to making learning enjoyable, when children read to dogs, it increases their sense of self-confidence.
A recent research study was conducted by the University of California, which concluded that when children read to dogs, it can increase their reading skills by thirty percent. Children who took part in this study remarked, “I feel relaxed when I’m reading to a dog because I am having fun.” “The dogs don’t care if you read really badly so you just keep going.”
41. What’s the aim of Reading with Rover (no more than 10 words)
42. Why does reading become a fun and non-stressful experience when children read to dogs (no more than 12 words)
43. What are the advantages of Reading with Rover and other programs like it (no more than 15 words)
44. What does the underlined word “conducted” mean in the fourth paragraph (no more than 2 words)
45. What do you think of Reading with Rover and other programs like it?Please explain. (no more than 25 words)
【答案】41. To improve the reading skills of children with reading problems.
42. Because dogs never criticize,judge or laugh at the children’s reading ability.
43. In addition to making learning enjoyable, it also increases their sense of self-confidence.
44. Carried out. / Performed. / Done.
45. I think they are meaningful. As they make a difference in their life by improving the reading skills of children with reading problems.
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了Reading with Rover项目的诸多益处,它的目的是提高有阅读问题孩子的阅读技能。
【41题详解】
考查细节理解题。根据第一段“The goal of all these programs is to improve the reading skills of children with reading problems by having children read to dogs.”(所有这些项目的目标都是通过让孩子读给狗听来提高有阅读障碍的孩子的阅读技能)可知,Reading with Rover的目的是提高有阅读问题孩子的阅读技能。故回答为:To improve the reading skills of children with reading problems.
【42题详解】
考查细节理解题。根据第二段“Dogs don’t criticize(批评),judge or laugh at the children’s reading ability.”(狗不会批评、评判或嘲笑孩子的阅读能力)可知,为什么当孩子们对着狗读书时,阅读会成为一种有趣而无压力的体验是因为狗不会批评、评判或嘲笑孩子的阅读能力。故回答为:Because dogs never criticize,judge or laugh at the children’s reading ability.
【43题详解】
考查细节理解题。根据第三段“In addition to making learning enjoyable, when children read to dogs, it increases their sense of self-confidence.”(除了使学习变得愉快,当孩子们读给狗读书时,还能增加孩子们的自信心)可知,Reading with Rover的优势是除了使学习变得愉快,当孩子们读给狗读书时,还能增加孩子们的自信心,故回答为:In addition to making learning enjoyable, it also increases their sense of self-confidence.
【44题详解】
考查词句猜测题。根据后文“which concluded that when children read to dogs, it can increase their reading skills by thirty percent”(得出结论,当孩子们给狗朗读时,他们的阅读能力可以提高30%)可知,加利福尼亚大学最近作了一项研究。故划线词的意思是“做或者实施”。故回答为:Carried out. / Performed. / Done.
【45题详解】
开放性试题。根据倒数第二段“Reading with Rover and other programs like it have been a huge success, resulting in improved reading skills for a number of participating children with reading problems. In addition to making learning enjoyable, when children read to dogs, it increases their sense of self-confidence.”(Reading with Rover和其他类似的项目取得了巨大的成功,帮助许多有阅读问题的孩子提高了阅读技能。除了使学习变得愉快,当孩子们读给狗读书时,还能增加他们的自信心)我认为它们是有意义的。因为他们通过提高有阅读问题的孩子的阅读技能来改变他们自己的生活。故回答为:I think they are meaningful. As they make a difference in their life by improving the reading skills of children with reading problems.
六、书面表达(共15分)
46. 假定你是李华,你的美国朋友Jack对学写中国汉字(Chinese characters)很感兴趣,但是感觉很难。请你写信鼓励他并给一些建议,内容包括:
1. 向中国老师或者网上视频学习汉字书写技巧;
2. 要使用练习字帖(copybooks);
3. 勤加练习。
注意:词数100左右。
Dear Jack,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Jack,
I am delighted to learn you are particularly keen on learning Chinese characters. It is true that Chinese characters are difficult to write, especially for foreigners, but don’t worry. I'd like to offer you some practical suggestions.
First of all, as proper guidance can help you learn more easily, it’s a good idea to learn some basic writing skills either from a Chinese teacher or from teaching videos on the Internet. Furthermore, I strongly suggest you use copybooks as we Chinese do at our beginning stages. What’s more, practice with patience and you will make progress in time.
I hope my advice will be of some help to you.
Yours,
Li Hua
【解析】
【分析】这是一篇应用文。要求考生给美国朋友Jack写信鼓励,并给出学中国汉字的一些建议。
【详解】1.词汇积累
乐于做某事:be delighted to→be willing/glad to do
对某事感兴趣:be keen on doing sth.→be interested in doing sth. /be crazy about doing sth.
给某人提供建议:offer sb. suggestions→give advice to sb. /provide suggestions for sb.
对某事有益:be of some help→be beneficial /useful to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I'd like to offer you some practical suggestions.
拓展句:I'd like to offer you some practical suggestions, which I think will be beneficial to you a lot.
【点睛】[高分句型1]
It is true that Chinese characters are difficult to write, especially for foreigners, but don’t worry. (运用了it作形式主语的句型)
[高分句型2]
I strongly suggest you use copybooks as we Chinese do at our beginning stages.(运用了虚拟语气)
听力答案:1-5 ACABB 6-10 BCBCB 11-15 BAACA天津市第三中学2023~2024学年度第一学期
高一年级期中检测试卷(2023.11)
英语
第I卷 选择题
一、听力理解(共15题,共20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. In a shop. B. In an office. C. In a restaurant.
2. What are the speakers talking about
A. A child. B. A room. C. A painting.
3. What time is it now
A. 4:05pm. B. 4:25pm. C. 4:45pm.
4. What does John mean in the conversation
A. He thinks Los Angeles is better.
B. Seattle is not so interesting.
C. He will travel to Miami one day.
5 What are the speakers talking about
A. Cities. B. Weather. C. Clothing.
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the woman have a good time with Mary
A. In Holland. B. In America. C. In England.
7. What will the woman give Mary as a gift
A. A plant. B. A handbag. C. A sweater.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What game are the speakers waiting for
A. A basketball game. B. A baseball game. C. A football game.
9. What will they do before the game starts
A. Enjoy the outdoor air. B. Go home. C. Buy some drink.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How long will the man’s holiday last
A. One week. B. Two weeks. C. A month.
11. Why does the man want to visit Switzerland
A. Because of the weather. B. Because of the snow. C. Because of the beach.
12. Where does the man decide to go at last
A. Spain. B. Switzerland. C. Neither.
第9段材料,回答第13至15题。
13. How long did Ellen live in Manhattan
A. For 2 years. B. For 20 years. C. For 4 years.
14. Why did Ellen go to Asia
A. To find a good job.
B. To travel with her friends.
C. To learn about different cultures.
15. What is Ellen writing about
A. Her experiences in Asia. B. The languages of Asia. C. Various cultures of Asia.
二、单项选择(共10题,每题1分,共10分)
1. –What’s that noise
–Oh, I forgot to tell you. The new machine ______.
A. was tested B. will be tested
C. is being tested D. has been tested
2. ________ in the queue, the old man suddenly realized he had left the money at home.
A. To wait B. To have waited C. Waiting D. Having waited
3. I live next door to a couple ________ children often make a lot of noise.
A. which B. who C. whose D. that
4. The little girl shows a great________ for music.
A. career B. talent C. connection D. power
5. The year of 2021 is coming to ________ end.
A. a B. the C. / D. an
6 —Why are you so excited
—I ________ as a volunteer in the coming winter Olympic games.
A. have been accepted B. will be accepted C. was accepted D. am being accepted
7. The wardrobe ________ too much space. Can you move it away
A. takes out B. takes in C. takes down D. takes up
8. Thanks to advances in technology, the way we make friends and communicate with them has changed ________.
A. currently B. regularly C. significantly D. typically
9. We will explore a different ________ to gathering information.
A. adventure B. approach C. advance D. addition
10. --- ________
--- Nothing much.
A. How much is it B. Is there anything
C. How are you D. What’s up
三、完形填空(共15题,每题1分,共15分)
It was 1980, and I was in third grade. In the classroom the teacher, Ms Brown was ___11___ aloud to us from Island of the Blue Dolphins. And we had just come to a part of the book where the main ___12___ was training a wild dog. I was listening, caught up in the wonder of all.
Not far away from me, there seated a boy who always frightened or ___13___ others, so I was ___14___ of this boy. While Ms Brown was reading, I looked over at him, for he was someone I was in the ___15___ of keeping an eye on. I ___16___ that he was listening too, that he was attracted by the ___17___, that he was leaning forward in his seat and listening with all his heart. I ___18___ at him, open-mouthed. I was struck with a sudden knowledge that this boy was in fact just ___19___ me. He was a kid who liked a story. The boy must ____20____ my eyes on him, because he turned. Then something amazing happened. He smiled at me. ____21____, I smiled back, unafraid. We were two ____22____ smiling at each other.
Why have I never forgotten this small moment Why do I still ____23____ every detail(细节) of it I think it’s because that moment shows so beautifully the ____24____ of reading out loud.
It shows us into a safe room, where everyone involved, the reader and the listener, can have that chance to ____25____ each other. We humans long not just for the story, not just for the flow of language, but for the connection that comes when words are read aloud.
11. A. shouting B. singing C. talking D. reading
12. A. author B. character C. reader D. listener
13. A. greeted B. touched C. hurt D. refused
14. A. aware B. terrified C. bored D. guilty
15. A. habit B. form C. effort D. hope
16. A. predicted B. imagined C. promised D. noticed
17. A. speech B. story C. journey D. diary
18. A. pointed B. nodded C. stared D. waved
19. A. behind B. beyond C. around D. like
20. A. ignore B. feel C. meet D. observe
21. A. Then B. Again C. Instead D. Besides
22. A. strangers B. kids C. teachers D. enemies
23. A. seek B. organize C. memorise D. trust
24. A. power B. courage C. amusement D. ability
25. A. cheer B. see C. miss D. mention
四、阅读理解(共15题,每题2分,共30分)
A
Are you scared about moving up to senior high school It can be a new experience, but you shouldn’t worry. We’ve put together a guide on how to survive the first week.
You’re not alone
Remember everybody else in your year is in the same boat. They may not realize it, but they’re just as nervous as you are. Moving to senior high is an opportunity, not a problem. Things are different and all you need to do is be polite and learn the new rules.
Teachers are ready to help
If you’re unsure what to do or are worried about anything, then you had better ask for help. Teachers are probably the best people to turn to as they’re experienced in helping new students. Some senior high schools also have a “friends system”. If your school has this, then you will be paired with an older student. They will look out for you and help you if you have any problems or questions.
All change
There are lots of differences between junior high school and senior high school. You’ll have a homework diary or a student planner. You will have your lessons with different teachers in different rooms. You will have homework for different subjects on different days, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other points
If you’ve got an older brother or sister at the school, then ask them for advice.
Be yourself! It sounds simple, but people will know you much better if you just act naturally. Having early nights makes a difference and you’ll find it easier to get up in the morning!
26. Which of the following is closest in meaning to the underlined sentence
A. Other students have similar feelings to yours.
B. Other students have to learn boating with you.
C. Other students will help you solve your problems.
D. Other students will teach you politeness and new rules.
27. The new students turn to teachers first when having problems because_______.
A. teachers won’t blame them as parents do
B. teachers are good at helping solve problems
C. teachers are equal to every student
D. parents are too busy to help them
28. How many of the followings are the author's advice for a new senior high school student
①keeping a homework diary
②making a plan
③keeping a copy of school timetable
④getting yourself organized
⑤going to classrooms half an hour before the classes
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
29. Which of the following is NOT true
A. You can act in a natural way
B. You should go to bed early enough
C. You may ask your older brother for advice
D. You must focus on dressing properly
30. What’s the purpose of the passage
A. To tell students the importance of learning.
B. To warn students not to ignore friendship in senior high.
C. To make a difference when moving up to senior high.
D. To help new students to get used to life in senior high.
B
As I walked into the primary school I looked down at my new black shoes. I stood at Mrs Blackstone’s door. Before I tried the great escape, the door opened. “We’ve been waiting for you!” Mrs Blackstone, my new fifth grade teacher, said loudly. With a smile my mom walked away and I was left taking center stage in front of a group of students.
Over the next few days, Mrs Blackstone made it her job to find me a new best friend. During history lessons, when I didn’t want to speak in front of the class, she’d not only call on me but have me stand up to address my classmates.
One spring afternoon, Mrs Blackstone asked me to stay after class. “I’d like to speak with you, Amanda.” My mind raced. Had I got a bad grade Had I hurt anyone’s feelings “Are you enjoying your new school ” She sat comfortably behind her desk. “I want to tell you something, between you and me, not to be shared with anyone else.” She continued, “I see something special in you. The way you communicate with others, and the kindness you show — I think you have great potential (潜力) to be something important.” I listened carefully to every word. “I have been a teacher for over twenty five years; I can see it. But you must believe in yourself. That’s very important. Remember that and you’ll go far,” she said.
Her voice was music to my ears that day. I walked out of her office not staring at my shoes, but looking straight ahead with my head high. My teacher saw something special in me! Years later, her words still remain inside of me.
31. The author went to school unwillingly most probably because she ________.
A. didn’t like the school at all
B. often got low grades at school
C. was treated badly by her classmates
D. wasn’t used to the new environment
32. When the author was asked to stay after class, she felt ________.
A. annoyed B. embarrassed
C. tired D. nervous
33. Why did Mrs Blackstone have a good talk with the author
A. To tell the author her potential.
B. To encourage the author to believe in herself.
C. To help the author to realize her mistakes.
D. To make the author feel cared and loved.
34. What’s the meaning of the underlined word in paragraph2
A. smile B. shout
C. talk to D. play with
35. What can we learn from the passage
A. The author came from a poor family.
B. The teacher sang a song to the author.
C. The author never forgets what the teacher said.
D. The author no longer cared for anybody but herself.
C
One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school
Listen - Listen when they are talking. Don’t say anything unless they ask you a question. Sometimes it’s not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.
Help them - If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first, but make sure you don’t do everything they want you to do. Try to take an extra (额外的) pencil or pen with you to classes in case (以防) they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.
Be there for them - Try to make something for your friend to help make them feel better in hard times. Making cards and encouraging them are among the nicest things you can do for a friend. Marilyn Monroe, a famous U.S. actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control. But if you can’t stay with me at my worst, you are sure not to deserve (值得) to be with me at my best.” Always remember this! If you don’t want to stay with your friends when they’re in hard times, then you don’t deserve to be with them when they’re having a good time!
______ Try to make plans with your friends. Go shopping, go for ice cream, have a party, go to a movie and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And you’ll remember these things when you’re all old!
36. While your friend is talking to you about his or her feelings you should _____.
A. give him or her some advice B. just listen unless asked
C. calm him or her down D. share your feelings as well
37. When we provide help for our friends, we should _____.
A. try to do everything for them B. ignore their faults
C. change their bad habits first D. put them before ourselves
38. What can we learn from Marilyn Monroe’s words
A. Life without a friend is death. B. A friend is easier lost than found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A man is known by his friends.
39. Which of the following can be put in the blank of the last paragraph
A. Make plans. B. Enjoy yourself.
C. Understand your friends. D. Play with your friends.
40. What is the passage mainly about
A. How to find a good friend. B. How to help friends in trouble.
C. How to be a good friend. D. How to make more friends.
第II卷 非选择题
(共6题,共25分)
五、阅读表达(共5题,每题2分,共10分)
阅读表达
Reading with Rover is a reading program where children read to dogs. In addition to Reading with Rover, which is based on Washington state, there are many such reading programs around the country. The goal of all these programs is to improve the reading skills of children with reading problems by having children read to dogs.
When reading aloud in the classroom, many children with reading problems and poor reading skills feel frightened. They have little confidence in themselves and are afraid of being laughed at. They may also feel that reading is difficult, boring and stressful(有压力的). However, when children read to dogs, reading becomes a fun and non-stressful experience for both the children and the dogs. Dogs don’t criticize(批评),judge or laugh at the children’s reading ability.
Reading with Rover and other programs like it have been a huge success, resulting in improved reading skills for a number of participating children with reading problems. In addition to making learning enjoyable, when children read to dogs, it increases their sense of self-confidence.
A recent research study was conducted by the University of California, which concluded that when children read to dogs, it can increase their reading skills by thirty percent. Children who took part in this study remarked, “I feel relaxed when I’m reading to a dog because I am having fun.” “The dogs don’t care if you read really badly so you just keep going.”
41. What’s the aim of Reading with Rover (no more than 10 words)
42. Why does reading become a fun and non-stressful experience when children read to dogs (no more than 12 words)
43. What are the advantages of Reading with Rover and other programs like it (no more than 15 words)
44. What does the underlined word “conducted” mean in the fourth paragraph (no more than 2 words)
45. What do you think of Reading with Rover and other programs like it?Please explain. (no more than 25 words)
六、书面表达(共15分)
46. 假定你是李华,你的美国朋友Jack对学写中国汉字(Chinese characters)很感兴趣,但是感觉很难。请你写信鼓励他并给一些建议,内容包括:
1. 向中国老师或者网上视频学习汉字书写技巧;
2. 要使用练习字帖(copybooks);
3. 勤加练习。
注意:词数100左右。
Dear Jack,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
听力答案:1-5 ACABB 6-10 BCBCB 11-15 BAACA

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。