Unit10 If you go to the party, you ‘ll have a great timeB卷能力提升(含解析) 英语八年级上册人教版

Unit 10(B卷·能力提升)
班级________ 姓名________ 学号________ 分数________
(时间:60分钟,满分:100分)
一、单项选择(本题共10小题,每小题1分,共10分。)
(2022·吉林·长春外国语学校)
1.If it ________ tomorrow, we will go on a picnic by the lake.
A.isn’t raining B.won’t rain C.rained D.doesn’t rain
(2022·湖北黄石·八年级期末)
2.—What does Yu Gong Moves a Mountain tell us
—It tells us we will never give up __________ there are difficulties in front of us.
A.but B.even though C.however D.unless
(2022·重庆巴蜀中学八年级期末)
3.—________ you are rich or poor, you should study hard.
—You’re right. ________ I work harder, I will have a better future.
A.If; Whether B.Whether; If C.If; If D.Whether; Unless
(2022·吉林省长春市南关区教师进修学校八年级期末)
4.We ________ exercise every day if we want to keep healthy.
A.maybe B.could C.would D.should
(2022·河北保定·八年级期末)
5.Meat will go bad quickly in summer _________ we put it in a fridge.
A.unless B.as soon as C.until D.although
(2022·河北·石家庄市第二十七中学八年级期末)
6.Be more ________ next time and you won’t make the same mistake again.
A.careful B.careless C.nervous D.happy
(2022·天津南开·八年级期末)
7.—How can Susan say bad words about me I thought we were good friends.
—Who told you that Friends need ________.
A.interest B.value C.trust D.purpose
(2022·江苏泰州·八年级期末)
8.—I hear Geography and Biology will enter the Entrance Exams for the high school.
—Yes. But don’t worry. Nothing will be difficult if more time and energy ________ to them.
A.will devote B.will be devoted C.is devoted D.devotes
(2022·贵州铜仁·八年级期末)
9.The four children will climb the West Hill if it ________ rain next Sunday.
A.isn’t B.doesn’t C.won’t D.didn’t
(2022·上海市进才中学北校八年级期末)
10.What you said made Mr Brown _________.
A.angry B.angrily C.happily D.anger
二、完形填空(本题共10小题,每小题1分,共10分。)
Once upon a time, there was a king; something was wrong with his eyes. He 11 all the doctors in his country and tried every treatment they suggested, 12 his eyes continued to hurt. In desperation(走投无路),the king sent for the old wise man, who lived on top of the 13 mountain in the country. The wise man asked the king some questions and checked his eyes with a strange machine.
At last he smiled and said, “You’d better not see other colors 14 green. You must only see green instead of any other color. I will come to see you again in a month to see 15 you are doing it.” The king immediately asked his men to buy all the boxes of green paint they could find. Then he directed them to paint 16 he could see green.
When the wise man returned a 17 later, the king’s men ran out and greeted him with boxes of green paint. They painted him from head to foot before he was allowed to see the king. When the wise man 18 why he had been painted green, he laughed loudly and said, “If you had put on a pair of 19 with green lenses(镜片),you could save all the money that was used to paint everything green.”
No one can paint all the world green, but you can see a green world by 20 your glasses. The only way to change the world is to change your attitude. By changing your attitude, you can change the world.
11.A.found, B.discovered, C.saw, D.told
12.A.because, B.unless, C.but, D.and
13.A.higher, B.highest, C.heavier, D.heaviest
14.A.except, B.besides, C.with, D.through
15.A.why, B.what, C.where, D.how
16.A.something, B.everything, C.anything, D.nothing
17.A.year, B.day, C.week, D.month
18.A.allowed, B.learned, C.afforded, D.invited
19.A.trousers, B.socks, C.gloves, D.glasses
20.A.inventing, B.making, C.changing, D.wearing
三、阅读理解(本题共20小题,每小题2分,共40分。)
A
(2021·辽宁·建昌县教师进修学校八年级期末)
Traveling is one of the most important activities and people have been interested in it for many years. Modern traffic develops fast,so traveling to different places has become much easier than before.
Staying healthy while traveling can make your trip happier. But do you know how to keep healthy during a trip?The following information may be useful for you.
Before traveling:
●Wear comfortable shoes,a hat and sunglasses.
●Take some necessary medicine with you. They can be used when you get sick or have other problems.
●If you do lots of sports like walking or climbing during your trip,you should do some exercise for weeks or months before you leave.
While traveling:
●Be sure not to eat dirty food or bad fruit.
●Have enough time to take a rest during your trip.
●Tap water is not safe,so drink bottled water and always clean the cover on the bottle.
21.Traveling has become much easier because of the ______.
A.modern technology
B.modern traffic development
C.travel agencies
D.development of people's lives
22.You should______ before you leave your home for a trip.
A.take some medicine with you
B.clean the cover
C.drink much water
D.wear warm clothes
23.You had better not______ while you are having a trip.
A.wear glasses B.be too tired
C.wear a hat D.take a rest
24.If you ______while traveling,your trip will be happier.
A.walk fast B.eat too much
C.keep healthy D.climb a mountain
25.The passage mainly talks about______.
A.traveling development
B.how to keep healthy during a trip
C.activities before traveling
D.activities while traveling
B
It was a nice winter day. After dinner, Ms. Lee checked (查看) her e-mails as usual. One e-mail caught her eye. It was from Mary, a girl who sat at the back of the classroom. She answered questions a lot in class.
Ms. Lee,
I love you and your classes. They are always interesting and full of surprises. Wish you a good holiday! Well, Steve, Ella and I want to improve our English during the holidays. We've no idea what to do. Any good advice
Stopping here, Ms. Lee began to think carefully. “Steve spends lots of time remembering words, but always forgets most of them quickly! Ella didn't do well in the final exam. She has to go over her lessons a lot. Mary will go to a writing competition. She needs to read more and improve her writing in a short time.”
Just then, her phone rang. It was a message from her best friend, an English teacher in another middle school. Her friend suggested a trip to Hong Kong. Ms. Lee told her she was available, but she didn't feel like going because she still had no idea how to help her students. Her friend laughed and soon sent her a picture with a QR code (二维码) in it. “It's all you want,” her friend said. Ms. Lee scanned (扫描) the code and found it was an English homework project for the coming winter holidays from English Weekly. As she read it, there appeared a big smile on her face.
26.Which of the following about Mary is TRUE
A.She was quiet in class. B.She enjoyed her English classes.
C.She dreamed of a relaxing holiday. D.She forgot to write her English homework.
27.Mary wrote the e-mail mainly to _______.
A.say sorry to Ms. Lee B.give advice to Ms. Lee
C.ask Ms. Lee for help D.make friends with Ms. Lee
28.What was Steve's problem
A.He read too little in English. B.He was afraid of English exams.
C.He didn't do well in English writing. D.He couldn't remember English words well.
29.What does the underlined word “suggested” in the last paragraph mean in Chinese
A.申报 B.庆祝 C.提议 D.取消
30.What might Ms. Lee think of the homework project
A.Useful. B.Common. C.Difficult. D.Boring.
C
Kids’ birthday party are more fun than adults’(成年人的) parties. You don’t have to be serious. And there are a few things for parents to remember when they want to have one for their kids.
Make a list(清单). Each kid wants different kinds of parties. Write down all your child’s ideas on a piece of paper and then get things ready according to(根据) the list.
Make invitations. Make sure you won’t have the party at the same time as your child’s soccer game. Make sure you write down the name of each guest, so you will know the number of the things you have to prepare, such as chairs and plates.
Buy something. If you go to a party store, they will have everything you need, and you won’t have to go to different stores to get everything ready.
You need to decide whether(是否) to buy a cake or make one. Decide what kind of food to have. Make sure to get the food ready on time.
You could have some drinks, such as Coke and juice. Having a small bottle of cold water is a good idea, too, especially(尤其) during hot weather.
31.If you don’t want to forget to do things for the party, you should________.
A.invite everyone B.make a list
C.buy many things D.plan the party food
32.If you have the party at the same time as your child’s soccer game, what may happen
A.They want to enjoy both the game and the party. B.All the children want to go to the party better.
C.More children will come to enjoy the party. D.Fewer children will come to enjoy the party.
33.What is the best place to buy things for the party
A.A party store. B.A supermarket.
C.A restaurant. D.A shop next to your house.
34.The fifth paragraph mainly tells us to________.
A.plan party drinks B.invite guests
C.plan party food D.plan party games
35.What’s the main idea of the passage
A.Why to organize a birthday party for kids. B.When to organize a birthday party for kids.
C.How to organize a birthday party for kids. D.Preparing a birthday party for kids is much easier.
D
Computers are widely used in the world. As students, we can not only use them to relax, but also study online. Do you have any online classes It is possible to take classes at home. All you need is a computer and an earphone.
However, most students don’t seem to like online classes. Recently, over 2000 students from 10 cities took part in a survey. According to the survey, only about 35 percent of the students like taking such classes.
Many students said it was hard to focus on studying while taking online classes. This was true for Li Jing, 15, at No. 1 High School. “There are no classmates and no real teachers watching me. I can surf the Internet or do other things if I want to. It’s harder to always stay focused,” she said.
Li Jing prepares a lot before taking her classes to make sure she will keep her attention. She also pushes herself to communicate with teachers. Students can come up with or answer questions while taking online classes.
Tian Lishan, 14, at No. 7 High School, thinks online interaction(互动)isn’t enough. “The online teachers don’t really get to know me. When I don’t hand in homework, all I get is a short message instead of real concern,” she said.
However, online classes still have advantages. “It saves time and money compared with taking offline classes. Also, if I don’t understand some parts of a lesson, I can watch it over again,” Li Jing said.
36.In the survey, ________ students like taking online classes.
A.about 500 B.about 600 C.about 700 D.about 2000
37.Taking online classes has the following advantages________.
①save time ②hard to focus ③enough interaction
④save money ⑤watch lessons over again
A.①②④ B.②③⑤ C.①③④ D.①④⑤
38.The underlined word “concern” means “________” in the passage.
A.care B.prize C.stress D.knowledge
39.What can we learn about according to the passage
A.Tian Lishan is a student from a high school in Beijing.
B.Li Jing pushes herself to communicate with teachers in online classes.
C.Li Jing thinks that online interaction isn’t enough.
D.Li Jing thinks it is easy to always stay focused.
40.The passage is mainly about ________.
A.what the students think of online classes B.where the students take online class
C.why the students like taking online classes D.how the students take online classes at home
四、短文填空(本题共10小题,每小题1分,共10分。)
(2022·湖北·武汉东湖新技术开发区教育发展研究院八年级期末)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词,单词的第一个字母已给出。
When Goldie Nejat began developing robots in 2005, she spent much of her time knocking on doors to let people know how her robots w 41 , but few showed interest. “But now, it’s different.” says Nejat, “People calling from around the world ask when my robots are going to be r 42 .” Nejat’s robots are made to meet a growing n 43 : care-giving for the old. The population(人口) of the people over age 80 will be 426 million in 2050, three times l 44 than that now.
Such robots could be especially useful for patients with Alzheimer’s disease(阿兹海默症). They can help with everyday activities from preparing food to telling patients to take m 45 .
Some w 46 that care-giving robots might cut down human communication and make more humans lose their jobs. “But they are made to help humans not to take the p 47 of them.” says Brian Scassellati. He tested robots with different patients, and found that daily communication with robots can help children with autism spectrum disorder(自闭障碍症) i 48 social skills.
As the field grows, scientists try to u 49 human-robot relationships better. Are robots useful because they don’t have f 50 and don’t give opinions “One thing is clear,” Scassellati says, “robots help people a lot.”
五、阅读短文回答问题(本题共5小题,每小题2分,共10分。)
(2022·广东河源·八年级期末)
请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答后面的问题。
Let’s suppose (假设) it is a common day of 2080. Of course things have changed and life is very different.
Trips to the moon are very easy. People can go to the moon every day. There are lots of hotels on the moon for people to live in. In order that everyone can enjoy the beautiful scenery on the moon, ever room has at least one window.
Because people in the world today are much more than those about fifty years ago, the deserts are irrigated (灌溉) with water to grow crops. The harvest is always god. Very few people have to work on the farm. It is possible to run the farm by just using a few computers.
Most of the people are now vegetarians (素食者). They eat only bread, vegetables, fruits and so on and they don’t eat meat or fish. You see, the number of animals decreases (减少), so people have to be vegetarians. We know how to deal with all kinds of illnesses. No one will be ill any more.
Such would be our life in 2080.
51.How often can people go to the moon in 2080
52.Where can people live on the moon
53.How do people run the farm
54.What do most of the people eat in 2080
55.Why do people have to be vegetarians in 2080
六、书面表达(共20分。)
56.随着社会科技的不断发展,我们的生活也时刻发生着变化。若干年后,我们的生活将会是什么样子?请你以“My Life in the Future”为题,写一篇短文,向大家介绍一下你的未来生活。内容包括:
1.你的梦想职业和将来居住的地方;
2.你要如何实现你的梦想(至少两种方式);
3.谈谈20年后你生活上的变化(至少两种变化);
4.希望所有同学都能梦想成真。
要求:
1.不能照抄原文;不得在作文中出现学校真实的名称和学生的真实姓名。
2.语句连贯,词数80个左右。作文的开头已给出,不计入总词数。
My Life in the Future
Today I want to talk about my future life.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.D
【详解】句意:如果明天不下雨,我们将在湖边野餐。
考查时态。分析句子可知,if引导条件状语从句,时态遵循“主将从现”原则,从句主语it是第三人称单数,doesn’t rain符合题意。故选D。
2.B
【详解】句意:——《愚公移山》的故事告诉了我们什么?——这个故事告诉我们,即使我们面前有很多困难,也不要放弃。
考查从属连词辨析。but但是;even though即使;however然而,但是;unless除非。根据“we will never give up”和“there are difficulties in front of us”可知即使我们面前有很多困难,我们也不要放弃。因此应用even though来引导让步状语从句。故选B。
3.B
【详解】句意:——无论你是富有还是贫穷,你都应该努力学习。——你说得对。如果我更加努力,我会有一个更好的未来。
考查连词辨析。whether是否;if是否/如果;unless除非。根据“...you are rich or poor”可知,此处是whether...or...,排除AC;“I work harder”是“I will have a better future”的肯定条件,第二处用if引导条件状语从句。故选B。
4.D
【详解】句意:如果我们想保持健康,我们应该每天锻炼。
考查副词和情态动词辨析。maybe大概,副词;could能够,情态动词;would将、会,情态动词;should应该,情态动词。根据条件状语从句“if we want to keep healthy.”可知,应是我们应该每天锻炼。故选D。
5.A
【详解】句意:肉在夏天不放进冰箱就会很快变坏。
考查连词辨析。unless除非;as soon as一……就;until直到……为止; although尽管。根据“we put it in a fridge”是肉会快速变坏的否定条件,用unless引导条件状语从句。故选A。
6.A
【详解】句意:下次小心点,你就不会再犯同样的错误了。
考查形容词辨析。careful仔细的;careless粗心的;nervous紧张的;happy开心的。根据“you won’t make the same mistake again”可知,细心才不会再犯错误,故选A,
7.C
【详解】句意:——苏珊怎么能说我坏话呢?我以为我们是好朋友。——谁告诉你的?朋友需要信任。
考查名词辨析。interest兴趣;value价值;trust信任;purpose目的。根据“ I thought we were good friends.”可知,朋友之间需要信任;故选C。
8.C
【详解】句意:——我听说地理和生物将进入高中入学考试。——是的。但别担心。如果有更多的时间和精力投入到它们身上,没有什么是困难的。
考查时态和语态。本句是“if”引导的条件状语从句,主句用将来时,从句用一般现在时,可排除AB选项;又因主语“more time and energy”是物,不能做动作的执行者,应该用被动语态。故选C。
9.B
【详解】句意:如果下星期天不下雨,四个孩子就去爬西山。
考查主将从现。根据“The four children will climb the West Hill if it ... rain next Sunday.”可知,该句为if引导的条件状语从句,主句用一般将来时,从句要用一般现在时;再结合题干,“rain”为实义动词,主语为“it”,否定要用助动词doesn’t。故选B。
10.A
【详解】句意:你所说的让Brown先生很生气。
考查形容词作宾补。angry生气的,形容词;angrily生气地,副词;happily开心地,副词;anger生气,名词,根据“make Mr Brown”可知,此处指让Brown先生生气,用形容词作宾语补足语,故选A。
11.C 12.C 13.B 14.A 15.D 16.B 17.D 18.B 19.D 20.C
【分析】这篇短文给我们讲述了一个国王和智者的故事,通过这个故事作者告诉我们,要想改变世界,我们应先改变态度。
11.句意:他看遍了全国所有的医生,尝试了他们建议的每一种治疗方法,但是他的眼睛还是很疼。found 发现,找到;discovered发现;saw看见;told告诉。根据上句话something was wrong with his eyes可知,这个国王的眼睛有毛病了,因此他去看医生,故应选C。
12.句意:他看遍了全国所有的医生,尝试了他们建议的每一种治疗方法,但是他的眼睛还是很疼。because 因为;unless除非,如果不;but但是;and和,而且。根据句意tried every treatment…continued to hurt可知,这里表示转折的关系,故应选C。
13.句意:走投无路了,国王派人去请那位年老的智者,他住在这个国家最高的山顶上。higher更高的,比较级;highest最高的,最高级;heavier更重的,比较级;heaviest最重的,最高级。根据空后的mountain可知,修饰“山”应用high,排除C和D。且句中有in the country,表示这个国家最高的山,应用最高级形式,故选B。
14.句意:最后他笑着说:“除了绿色,你最好不要看其他的颜色。”except除了,不包括在内;besides除…之外,还有,包括在内;with和…一起;through通过,穿过。根据下句话You must only see green instead of any other color.可知,智者让国王只看绿色,不能看其他颜色,因此这里应选A。
15.句意:一个月后我再来看你,看看你怎么样。why 为什么;what什么;where在哪里;how怎样。根据文意可知,智者给国王看了眼,一个月之后再来看看效果怎样,故应选D。
16.句意:然后他指导他们把他能看到的一切东西都漆成了绿色。something某事;everything每件事,一切事;anything任何事;nothing没什么事。根据下文you could save all the money that was used to paint everything green.可知,国王所所有的东西都染成了绿色。故应选B。
17.句意:一个月后,智者回来了。year 年;day天,白天;week周;month月。根据上文I will come to see you again in a month可知,智者说他一个月之后来看看国王的情况,故这里应选D。
18.句意:当智者了解到他为什么被染成绿色的时候,他大声地笑了。allowed允许;learned学习,了解;afforded负担得起;invited邀请。根据文意可知,智者了解自己为什么被染成绿色,故应选B。
19.句意:如果你戴上一副绿色镜片的眼镜,你就可以省下用来把所有东西都染成绿色的钱。trousers裤子;socks袜子;gloves手套;glasses眼镜。根据空后的with green lenses镜片可知,这里是戴上一副眼镜,故应选D。
20.句意:没有人可以把整个世界涂成绿色,但是你可以通过改变你的眼镜看到一个绿色的世界。inventing发明;making制作;changing改变;wearing穿戴。根据下文The only way to change the world is to change your attitude. By changing your attitude, you can change the world.,这两句点明了文章主旨,改变我们的态度,我们就可以改变世界。因此这里说的是“改变眼镜,就可以看到绿色的世界”,故应选C。
【点睛】这篇短文是一个哲理感悟类的文章,通过讲述国王看病的故事,作者想要告诉我们,改变世界,先要改变态度。文章夹叙夹议,以记叙为主,最后一段点明主旨。结构清晰,主题明确,比较容易理解。题型是完型填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,应先通读短文,了解文章大意;然后根据语境做题,先易后难。注意辨析选项中单词的意思和用法,以及和空前后的搭配;最后应再读一遍短文,检查答案是否正确。例如第3小题,考查形容词最最高级的用法,根据空后的mountain可知,修饰“山”应用high,不用heavy,故先排除C和D。这句话中有in the country,空前有不定冠词the,表示这个国家最高的山,应用最高级形式,故选B。再如第7小题,考查名词辨析,根据上文I will come to see you again in a month可知,智者说他一个月之后来看看国王的情况,故这里应选D。
21.B 22.A 23.B 24.C 25.B
【分析】本文提到旅游已经成为一种重要的活动,现代的交通方式很便利,所以旅游变得更简单,提到旅游前后,旅游中需要注意的一些事项。
21.句意:旅游变得更容易因为---。根据文中提到Modern traffic develops fast现代交通发展很快。故选B
22.句意:你离开家旅游之前你应该----.。根据文中提到Before traveling:
●Wear comfortable shoes,a hat and sunglasses.
●Take some necessary medicine with you.They can be used when you get sick or have other problems.
●If you do lots of sports like walking or climbing during your trip,you should do some exercise for weeks or months before you leave.
只有A符合
23.句意:当你在旅行的时候,你最好不要----。根据文中提到While traveling:
●Be sure not to eat dirty food or bad fruit.
●Have enough time to take a rest during your trip.
●Tap water is not safe,so drink bottled water and always clean the cover on the bottle.
只有B符合
24.句意:当你旅行的时候如果你----,你会更幸福。根据文中提到Staying healthy while traveling can make your trip happier.可知应选C
25.句意:这一段主要讲述-----根据文章内容可知怎么在旅行期间保持健康。故选B
26.B 27.C 28.D 29.C 30.A
【分析】Lee女士收到了学生的邮件,询问她如何学好英语,Lee女士正在发愁如何帮助她的学生们的时候,她的朋友帮助Lee女士找到了解决学生问题的办法。
26.细节理解题。根据短文第二段Mary的邮件内容I love you and your classes.可知,她非常喜欢Lee女士的英语课。故应选B。
27.细节理解题。根据短文第二段Mary的邮件内容中Well, Steve, Ella and I want to improve our English during the holidays. We've no idea what to do. Any good advice 可知,Mary写邮件是为了向Lee女士征求建议,如何在假期中提高英语。由此可知应选C。
28.细节理解题。根据短文第三段中Steve spends lots of time remembering words, but always forgets most of them quickly!可知,Steve花费很多时间记单词,但总是很快就又忘了。由此可知应选D。
29.词义猜测题。根据划线单词所在的语境Her friend suggested a trip to Hong Kong. Ms. Lee told her she was available, but she didn't feel like going because she still had no idea how to help her students.,Lee女士不想去旅行,由此可知,她的朋友给她建议了一个去香港的旅行。suggest意为“建议”,故应选C。
30.推理判断题。根据短文的最后As she read it, there appeared a big smile on her face可知,在Lee女士读了这个项目之后,她的脸上出现了笑容。由此可推测,这个项目对解决她的学生们的问题是有用的。因此应选A。
31.B 32.D 33.A 34.C 35.C
【分析】本文是一篇说明文。文章内容是父母为孩子生日派对作准备要注意的事项。
31.细节理解题。根据“Make a list(清单) ... Write down all your child’s ideas on a piece of paper and then get things ready according to(根据) the list”可知,通过列清单来准备东西。故选B。
32.细节理解题。根据“Make sure you won’t have the party at the same time as your child’s soccer game”可知,如果同时的话,参加聚会的孩子会更少。故选D。
33.细节理解题。根据“If you go to a party store, they will have everything you need”可知,如果你去派对商店,那里会有你需要的所有东西。故选A。
34.主旨大意题。根据“Decide what kind of food to have. Make sure to get the food ready on time”可知,第五段主要告诉我们如何筹划要吃的食物。故选C。
35.主旨大意题。根据“And there are a few things for parents to remember when they want to have one for their kids”可知,文章主要介绍如何组织孩子的生日聚会。故选C。
36.C 37.D 38.A 39.B 40.A
【分析】本文讲述了学生们对上网课的看法,并罗列了上网课存在的问题和它的优势。
36.推理判断题。根据Recently, over 2000 students from 10 cities took part in a survey. According to the survey, only about 35 percent of the students like taking such classes,可知,来自10座城市的2000名学生参与了这个调查,只有35%的学生喜欢上网课,即35% × 2000=700。故选C。
37.细节理解题。根据However, online classes still have advantages. “It saves time and money compared with taking offline classes. Also, if I don’t understand some parts of a lesson, I can watch it over again,”可知,上网课跟线下课对比,网课更节省时间和金钱,如果不明白某部分课程,还可以反复观看。故选D。
38.词句猜测题。care关注;prize奖品;stress压力;knowledge知识。句中instead of表示“而不是”,前后两个词的词义是对立的。根据When I don’t hand in homework, all I get is a short message instead of real concern,可知,当不交作业时,所得到的只是一条短的信息,而不是真实的关注,所以concern表示“关注”,与A选项的词义相符。故选A。
39.细节理解题。根据She also pushes herself to communicate with teachers.Students can come up with or answer questions while taking online classes可知,在网课上李静通过提出问题或回答问题的方式,逼迫自己来跟老师交流,故选B。
40.主旨大意题。根据第三段至最后一段,可知,本文主要讲述了学生们对上网课的看法,并罗列了上网课存在的问题和它的优势。故选A。
41.(w)orked 42.(r)eady 43.(n)eed 44.(l)arger 45.(m)edicine 46.(w)orried##(w)orry 47.(p)lace 48.(i)mprove 49.(u)nderstand 50.(f)eelings
【导语】本文主要讲述了Goldie Nejat发明照顾老人的机器人的历程。
41.句意:当Goldie Nejat在2005年开始开发机器人时,她花了很多时间敲门让人们知道她的机器人是如何工作的,但几乎没有人感兴趣。根据“developing robots”和“ let people know how her robots...”及首字母可知,此处指让大家了解机器人是如何工作的,work符合语境,由spent可知,时态是一般过去时,动词用过去式。故填(w)orked。
42.句意:来自世界各地的人们打电话来问我的机器人什么时候能准备好。根据“But now, it’s different”可知,应是现在和过去的情况进行对比,之前没有人感兴趣,现在应是都在问机器人什么时候准备好。be ready表示“准备好”,形容词作表语。故填(r)eady。
43.句意:Nejat的机器人是为了满足日益增长的需求而制造的。根据“Nejat’s robots are made to meet a growing...”及首字母可知,制造机器人是为了满足人们的需求,need“需求”,不可数名词。故填(n)eed。
44.句意:到2050年,80岁以上人口将达到4.26亿人,是现在的3倍。根据“ The population(人口) ”及首字母可知,形容人口的多用large,结合“three times ... than”可知,此处应用比较级。故填(l)arger。
45.句意:他们可以帮助从准备食物到告诉病人吃药的日常活动。根据“ telling patients to take...”及首字母可知,此处考查take medicine“吃药”,固定短语。故填(m)edicine。
46.句意:一些人担心护理机器人可能会减少人类的交流,使更多的人失去工作。根据“care-giving robots might cut down human communication and make more humans lose their jobs”可知,这是一些人担心的问题,worry符合语境;结合“He tested robots with different patients”可知,讲述的是过去发生的事情,所以空处用动词的过去式。故填(w)orried/(w)orry。
47.句意:但它们是用来帮助人类而不是取代他们的。根据上文“make more humans lose their jobs”可知,此处指不是取代人类的,take place of“取代”,固定短语。故填(p)lace。
48.句意:他在不同的病人身上测试机器人,并发现与机器人的日常交流可以帮助自闭障碍症的儿童提高社交技能。根据“help children with autism spectrum disorder(自闭障碍症) ....social skills.”及首字母可知,此处指帮助儿童提高社交技能,improve符合语境;help sb do sth“帮助某人做某事”,空处用动词原形。故填(i)mprove。
49.句意:随着这一领域的发展,科学家们试图更好地了解人与机器人的关系。根据“scientists try to ... human-robot relationships better”及首字母可知,此处指更好地了解人与机器人的之间的关系,understand符合语境;try to do sth“试图做某事”,固定短语,故填(u)nderstand。
50.句意:机器人有用是因为它们没有感情,不会发表意见吗?根据“ because they don’t have... and don’t give opinions”及首字母可知,机器人没有感情,feelings“情感”,常用作复数形式。故填(f)eelings。
51.People can go to the moon every day./Every day. 52.They can live in hotels on the moon. 53.They run the farm by just using a few computers. 54.They eat only bread, vegetables, fruits and so on. 55.Because the number of animals decreases.
【导语】本文是一篇记叙文。文章中作者设想了2080年的人类生活情况。
51.根据“People can go to the moon every day”可知,人们能每天去月球。故填People can go to the moon every day./Every day.
52.根据“There are lots of hotels on the moon for people to live in.”可知,在月球上有许多旅馆供人们居住。故填They can live in hotels on the moon.
53.根据“It is possible to run the farm by just using a few computers.”可知,农场是通过几台电脑运作的。故填They run the farm by just using a few computers.
54.根据“Most of the people are now vegetarians. They eat only bread, vegetables, fruits and so on and they don’t eat meat or fish.”可知,人们吃面包,蔬菜和水果等。故填They eat only bread, vegetables, fruits and so on.
55.根据“You see, the number of animals decreases, so people have to be vegetarians.”可知,人们不得不成为素食者是因为动物数量的减少。故填Because the number of animals decreases.
56.例文:
My Life in the Future
Today I want to talk about my future life. In the future, I think I am going to be a reporter. Also, I will live in Shanghai because it’s the biggest city in China and there will be more chances for me. How can I make my dream come true First, I am going to study Chinese and history really hard. Next, I will plan to watch news on TV every day. In this way, I can learn how to be a reporter from it.
In my opinion, life in 20 years will be very different from it is now. I’m sure it will be more colorful. There will be at least one robot in each family and they will be able to help humans do most of the work. People can go to space by spaceship on vacation. There will be world peace and people won’t use paper money anymore.
All in all, I hope our life will be better and better in 20 years. I think our dream will come true.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:写作时注意一定要紧紧围绕“未来的生活”这一主题展开叙述。内容要包括谈论自己梦想的工作,将来居住的地方,如何实现梦想,20年后生活上的变化并祝福所有的同学都能梦想成真。总之题目要求的内容一定都写到。内容要积极向上,条理要清晰。
[写作步骤]
第一步,开门见山,引出话题“未来的生活”,然后根据要求展开,分述自己的梦想工作,生活地点和怎样实现梦想,注意实现梦想的途径至少两点,要具体;
第二步,阐述20年后生活的变化,注意不是自己生活的变化,而是人类生活的变化,至少两点,并符合科技发展的趋势;
第三步,总结全文,表达感受,感情升华,祝福所有同学的梦想都能实现。
[亮点词汇]
①in the future 在将来
②come true 实现
③plan to do sth. 计划做某事
④all in all 总而言之
[高分句型]
①Also, I will live in Shanghai because it’s the biggest city in China and there will be more chances for me.(will be结构的一般将来时;and连接表等同关系的并列句;because引导原因状语从句;there be句型的一般将来时)
②In this way, I can learn how to be a reporter from it.(疑问词+动词不定式)
③All in all, I hope our life will be better and better in 20 years.(省略that的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。