2023—2024学年度第一学期学习成果阶段展示
九年级英语试题
注意事项:
1. 本试题共六个大题,分选择题和非选择题两种类型:选择题计80分,非选择题计70分;试卷总分150分,考试时间 120分钟。
2. 考生应将答案全部答在答题卡上,注意事项请参照答题卡要求。
一、 听力测试(共25 小题,1-20 小题, 每小题1分; 21-25 小题, 每小题2分, 总计30分;每小题约有 8秒钟的答题时间)
(一)录音中有五个句子, 每个句子听两遍, 然后从每小题A、B、C中选出能对每个句子做出适当反应的答语。(5分)
1. A. I will. Thank you. B. Why not C. That's cool!
2. A. Nice to meet you, Lucy. B. You're welcome. C. Glad to hear that.
3. A. I bought it yesterday. B. It's too late. C. It's great!
4. A. I'm glad to hear that. B. You are kidding. C. What a pity!
5. A. My pleasure. B. Thank you. C. Fine.
(二)录音中有三个句子,每个句子对应一幅图片,每个句子听两遍,然后选择与句子内容相对应的图片。(3分)
6. 7. 8.
(三)录音中有五组对话,听对话两遍后,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。(5分)
9. When will the party begin
A. At 8:10. B. At 8:20. C. At 8:30.
10. How will the man go to Beijing
A. By plane. B. By train. C. By bus.
11. What can the man have
A. Pizzas. B. Hamburgers. C. Sandwiches.
12. Who is on duty today
A. Tom. B. Amy. C. Jim.
13.Where are they talking
A. In a clothes shop.
B. In a shoe shop.
C. In a coffee shop.
(四)录音中有一段长对话,听对话两遍后,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。(4分)
14. How long did the girl stay in Beijing
A. For two weeks. B. For a week. C. For ten days.
15. Who did Li Lei go to Qingdao with
A. His aunt. B. His parents. C. His sister.
16. What place didn't the girl mention in Beijing
A. Beihai Park. B. The Summer Palace. C. Tian'anmen Square.
17. Which university does the girl want to go to
A. Qingdao University.
B. Tsinghua University.
C. Peking University.
(五)录音中有三小段独白,听独白两遍后,根据独白内容,将信息配对。(3分)
18. Li Ming A. hopes to be a computer programmer
19. Steve Clark B. is good at playing football
20. Kate C. wanted to give up
(六)听力填表.
录音中有一篇短文,听短文两遍后,根据所听内容完成下面的表格。 (每空一词)
Rules in Emily's Home
She must She can't
get up at 21.__o'clock every morning 22._______latefor school.
do 23.___by nine o'clock every night go 24._____on school nights
go to bed by ten o'clock 25._______computer games
clean her room by eleven o'clock on Saturday morning
二、阅读理解(共20 小题,每小题2.5分, 计50分)
阅读下列短文,然后从每小题 A、B、C、D 中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Here is our 5-day travel program(方案). I'm sure you will enjoy your holiday.
Day 1—Arrive in Beijing
Arrive in Beijing in the morning. The guide will meet you in the airport(机场) and he will take you to the hotel. You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour
to go there by car.
Day 2——Beijing
After breakfast, you will go to Tian'anmen Square. You will stay there for one hour and then you'll go to the Palace Museum.
Day3—Beijing
The most important part is a visit to the Great Wall. It is one of the most important symbols in China, and many people visit it every day.
Day 4—Arrive in Shanghai
Take a plane to Shanghai in the morning. After lunch, you will visit the Yuyuan Garden. It's very beautiful, and I'm sure you will like it. Then you can take a walk through the Old Town. It is full of stores, so you can buy some specialties(特产) for your family.
Day 5 ——Shanghai
You will have a day trip to the Zhujiajiao Water Town and have a fast lunch there. In the evening, you will go back home by plane. Service ends.
Fare(费用):$700(half price for children aged 1 2 and under)
Telephone:040-7845768
( )26. How will travelers go to the National Science Museum
A. On foot. B. By train. C. By bus. D. By car.
( )27. How long will travelers stay in Tian'anmen Square
A. For one hour. B. For two hours. C. For three hours. D. For four hours.
( )28. On the third day, travelers will visit
A. the National Science Museum B. the Zhujiajiao Water Town
C. the Yuyuan Garden D. the Great Wall
( )29. On which day can travelers do some shopping
A. Day 2. B. Day 3. C. Day 4. D. Day 5.
( )30. How much should Adam pay if he wants to travel with his 10-year-old son
A. $l,400. B.$l,050. C.$750. D.$700.
B
AI(人工智能) makes our lives easier and better. Let's see some amazing AIs.
Cool driverless (无人驾驶的) bus
Cool driverless bus can hold 14 people and doesn't need a driver. Its door will open to you by itself. It follows traffic rules. It stops every time when it sees a stop light.
My close friend——Xiaobing
Xiaobing is a robot. If you feel lonely, you can talk with it. It is good at singing, writing poems and telling stories. You can make friends with it!
World's first Al anchor(主播)
Look, the famous Chinese anchor Qiu Hao is reporting the news, but“he” is not the real man.It is the world's first Al anchor. It looks and speaks just like a real person. It speaks both Chinese and English. It can work 24 hours without any mistakes.
Popular Al artist
A beautiful painting was sold(被售卖) for about 3,000,000 yuan in 2018. An AI artist painted it. The AI artist imitated(临摹) over 15,000 works, and now it is one of the most popular artists in the world.
So after reading the introductions above, do you think these are the wonders in the modern society
( )31. We can know that cool driverless bus .
A. has no drivers in it B. opens the door by the passenger
C. has 24 seats in it D. can't stop when it sees a stop light
( )32. Xiaobing can do the following things EXCEPT .
A. going out to play with you B. talking with you if you feel lonely
C. being your friend D. singing, writing poems and telling stories
( )33. The AI anchor .
A. looks like a woman B. can only speak English
C. can work 24 hours without mistakes D. is the first robot in the world
( )34. What can we know about the painting
A. Xiaobing painted it. B. It was sold for about 3,000,000 yuan in 2018.
C. The AI artist imitated it. D. It is the most popular painting in the world.
( )35. This passage is probably from .
A. a travel guide B. a story book C. a school report D. a science magazine
C
Sometimes the worst thing about feeling afraid is that you don't know what to do. Here are the top 3 ways to feel better:
1. Do something, like playing outside, listening to music or watching TV.
2. Talk to your parents.
3. Talk to a friend.
Talking to a friend can help, especially if that person can give you useful advice. About half the kids had been teased(取笑) about being afraid, so encourage your friend today and maybe he or she will encourage you tomorrow!
Here's some very useful advice from kids:
If you get scared at night, Monica, 10, suggests listening to the radio when you're falling asleep.And Naruto, also 10, recommends writing or drawing what you're afraid of and then ripping(撕) it to pieces.8-year-old Jessica finds it helpful to take a deep breath when you're afraid.
Amanda, 10, thinks kids should talk with a parent or teacher.“They will find a way to help you get over it.”she said.
Bethany,9, wants kids to hang tough,“Try, try again and never give up.” she says.
( )36. What would you do if your friends feel afraid
A. Make fun of them. B. Leave them alone.
C. Encourage them. D. Give them up.
( )37. What does Monica suggest if you get scared at night
A. Taking a deep breath. B. Listening to the radio.
C. Not telling anyone. D. Doing your homework.
( )38. Which of the following is NOT true
A. The parents will find a way to help you to get over it.
B. About half the kids had been teased about being afraid.
C. Bethany suggests kids try their best and never give up.
D. Drawing some pictures and then hand them into your parents.
( )39. What do the underlined words“hang tough”mean in the passage
A. 半途而废 B. 知难而进 C. 坚持到底 D. 得过且过
( )40. The main purpose of this passage is to tell the kids when feel afraid.
A.what to do B. when to do C. whether to do D. where to go
D
Home Alone is a very funny 1990 American film. It tells us a story about a boy who is accidentally left alone at home.
One night before Christmas, the McAlister family meet at their house. They are planning to fly to Paris for the holiday and are busy getting ready. Eight-year-old Kevin is the youngest child and is fighting with his brothers, sisters and cousins. When he goes to bed, he is so angry that he wishes all his family would go away. In the morning, everyone wakes up very late. They are all in a hurry to get to the airport, so they forget Kevin and he is left alone at home by accident.
Although Kevin is alone, he is very happy at first. His terrible family have gone-his wish has come true. He watches TV, eats lots of fast food and plays games. He has a good time. But later on, he goes out and hears two bad men called Harry and Marv planning to steal from his house. He goes home and plans some very funny ways to catch Harry and Marv. Many things in the houses get broken as Kevin tries to stop them. Finally, the police come and the men are taken away.
The house is now in a mess, so Kevin tidies it up and waits for his parents. They get back from Paris and are very happy to find that Kevin is safe.
( )41. According to the passage, Home Alone is .
A. a look B. a film C. a play D. a song
( )42. Why does Kevin think his family are"terrible"at first
A. Because his family are busy preparing for the holiday.
B. Because he is angry with his brothers, sisters and cousins.
C. Because his family wake up late.
D. Because he is left alone at home.
( )43. What doesn't Kevin do when he is alone at home
A. Going to the police station. B. Eating fast food.
C. Playing games. D. Stopping the thieves stealing.
( )44. When Kevin's family come home, they find .
A. the house is in a mess B. two bad men are at their home
C. Kevin is safe D. Kevin is gone
( )45. From the passage, we can infer(推断)that .
A. Kevin is not clever or brave B. Kevin can't do housework
C. Kevin loves his family D. Kevin doesn't want to go for the holiday.
三、短文还原(共5空,每小题2分,计 10分)
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
What's the first thing you'll do when planning a family trip Probably check the weather. You should thank meteorologists (气象学家)for the weather report! 46 They can also predict(预测) the weather and describe what the weather will be like in the following days.
47 First, meteorologists collect a lot of information. They even get information from satellites (卫星) in space. 48 With the help of these tools, they can predict if the specific(具体的) weather in a certain area.
Weather maps show how much rain, snow, or wind will hit a town or city at a future time.
49 What's more, weather maps can tell people about very bad weather like large storms.
Sometimes, meteorologists get the weather report wrong. 50 Because the weather can change quickly, and it is really hard to predict.
综合填空(共20空,每空1.5分, 计30分)
A
阅读下列短文,根据短文内容,从每个方框内所给11个词汇中选择10个意义相符的词汇,必要时进行词形变化,填入空白处。
Tanghulu is a popular 51 winter snack(小吃) in northern China. In the 52. , people only use haws(山楂) to make tanghulu.
People use a thin bamboo stick(棍) to string(串起) haws.
Then they cover the haws 53. melted(融化的) sugar.But today, besides haws,54. such as strawberries,bananas, oranges and grapes are used for making it.
Tanghulu is so delicious 55. almost everyone enjoys it. The Chinese people are regarding it as a symbol of56. and family reunions(团圆). Research shows that eating tanghulu made of haws can help with digestive(消化的)problems. It is said that tanghulu saved the 57. of an emperor's wife in the Southern Song Dynasty. She was 58. ill. A doctor boiled(煮沸) haws with sugar and water for her. She ate them before meals. Ten days 59. , she got much 60. . The news quickly spread to the public.Then people started to put the candied haws on a stick.
B
阅读下面的短文,根据短文内容,从每个方框内所给的11个词汇中选择10个意义相符的词汇,必要时可加情态动词或者助动词,进行词形变化,填入空白处。
Friendship is one of the best things in our life. As a saying 61. ,"A friend in need is a friend indeed. " A true friend is always by our side and 62. us his or her help and comfort(安慰) when we 63. them.
It's not easy for everyone to make a true friend in the daily life.So we should be careful 64. a friend. We should choose someone who has a good character (性格). We should also avoid those people who aren't honest. If you hope that your friendship65. for a long time, please choose a good friend at first.
We all know that friendship is very precious(珍贵的). Friends should 66. and respect each other. If you tell a friend your secret, he or she67. anyone else. Good friends always help each other when they 68. in trouble and 69. each other up when they are sad.
In a word, don't 70. our friends no matter how far apart(相隔)! Let's value our precious friendship.
五、阅读表达 (共5小题,每小题2分,计10分)
阅读短文,根据题目要求完成各小题.
In China, the 12th month of the lunar calendar(阴历) is called Layue. The month is full of interesting festivals and customs.
The Laba Festival, which is on the 8th day of Layue, is the first festival in this month. From this day on, people begin to get ready for the Chinese New Year.
On the Laba Festival, people eat hot Laba porridge(腊八粥). There are usually eight things in the porridge: rice, red beans, peas, dried lotus seeds(干莲子), dates(枣), and three different kinds of fruits and nuts. The porridge is not just good for your health, but a blessing(祝福)for the coming of Chinese New Year.
Laba porridge is not the only tasty food in Layue. Laba garlic(腊八蒜)is popular in the north. People begin to soak garlic in vinegar from that day on, and eat it with dumplings during the Chinese New Year. While in the south, people like making sausages(香肠).
Another major celebration before the Spring Festival is Xiaonian. It is usually on the 23rd or 24th day of the last lunar month. Traditionally it is an important day when people offer sacrifices (祭品)to the Kitchen God who looks after the family.
Don't forget to clean your home. This is also an important thing to do to prepare for theChinese New Year. It means sweeping away the dust of the old year and welcoming a fresh start.Now, the last thing for you to do is to wait for the coming Spring Festival.
7I. When is the Laba Festival
72. What do people often eat on the Laba Festival (please list two things)
73. Is Laba garlic popular in the south
74. What do people do on Xiaonian
75. Why do people clean their homes before the Spring Festival
六、书面表达(共1题,计20分)
Simon是一位学习小组组长,在组织小组活动时,遇到组员不积极参与的情况。请根据提示, 以“Building better teamwork”为题, 写一篇短文,提出你的建议。
要求:l. 语言通顺,要点齐全,意思连贯,条理清楚,书写规范;
文中不得出现真实的姓名和学校名称;
80~100词,文章开头已给出,不计入总词数。天衢新区 2023―2024学年度第一学期期中阶段展示
九年级英语答案
一、听力测试(共20小题, 1-20 每小题1分,21-25每小题2分,满分30分)
1~5:AACCB 6~8:BCA 9~13:CBACA 14~17:ACAC 18~20:BAC
2.5/five 22. arrive/be 23. homework 24. outside 25. play
二、阅读理解(共 20小题,每小题2.5分,计50分)
A篇:26-30:DADCB
【文章大意】本文是一个关于5天旅行方案的广告。
26. 【答案】D
【解析】问句翻译: 旅行者怎样去国家科学博物馆 _A.步行。B.乘火车去。C.乘公共汽车去。D.乘汽车。根据第二段第二行You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour to go there by car(你将参观国家科学博物馆,坐汽车到那里大约要花一个小时) 可知, 乘车去。故答案是D。
27. 【答案】A
【解析】问句翻译: 旅客将在天安门广场停留多久 A.一小时。B.两个小时。C.三个小时。D.4个小时。根据第三段第一句After breakfas t, you will go to Tian'anmen Square. You will stay there for one hour and then you'll g o to the Palace Museum(早餐后, 你要去天安门广场, 你将在那里逗留一个小时, 然后你会去故宫)可知, 答案选A。
28. 【答案】D
【解析】问句翻译: 第三天, 游客将参观A.国家科学博物馆。B.朱家角水乡C.位于市中心的豫园D.长城。根据第四段第一句Day3-Beijing: The most important part is a visit to the Great Wall第三天—北京: 最重要的是参观长城。可知,选D。
29.【答案】C
【解析】问句翻译: 旅客哪一天可以购物 A.第二天。B.第三天。C.第四天。D.第五天。根据第五段最后一句It is full of stores, so you can buy some specialties for your family (那里有很多商店, 所以你可以为你的家人买些特产) 可知, 在第四天可以购物。故答案选C。
30.【答案】B
【解析】问句翻译:如果亚当想和他10岁的儿子一起旅行, 他应该付多少钱 A. 1400。B. 1050。C. 750。D. 700。根据文章倒数第二行Fare: 700 (half price for children aged 12and under) 费用: 700 (12岁或以下儿童半价)可知, 如果Adam和他的10岁的儿子去旅行, 成人700,儿童价350,共需要1050。故答案选B。
B篇:31-35: AACBD
【文章大意】:本文主要介绍了神奇的人工智能。
31.细节理解题。根据Cool driverless bus can hold 14 people and doesn't need a driver. “酷的无人驾驶巴士可以容纳14人,而且不需要司机。”可知,是一款无人驾驶巴士。故选A。
32. 细节理解题。根据Xiaoice is a robot. If you feel lonely, you can talk with it. It's good at singing, writing poems and telling stories. You can make friends with it! (Xiaoi ce是一个机器人。如果你感到孤独, 你可以和它说话。它擅长唱歌、写诗和讲故事。你可以和它交朋友!) 可知, Xiaoice是一个机器人。如果你感到孤独, 你可以和它说话。它擅长唱歌、写诗和讲故事。你可以和它交朋友!但是他没办法出去跟你玩。故选A。
33. 细节理解题。根据It can work 24 hours without any mistakes. (它可以工作24小时没有任何错误。) 可知, 它可以工作24小时没有任何错误。故选C。
34.细节理解题。根据A beautiful painting was sold for about 3, 000, 000 yuan i n 2018. (2018年, 一幅美丽的画作以约人民币300万元的价格售出。) 可知, 它在2018年的售价约为300万元。故选B。
35.文章出处题。根据AI (人工智能) makes our lives easier and better. Let's see som e amazing Als. (人工智能 (人工智能) 使我们的生活更容易和更好。让我们看看一些神奇的人工智能。) 可知, 这篇文章可能来自科学杂志。故选D。
C篇:36-40: CBDCA
【语篇解读】本文是一篇说明文 文章针对青少年感到害怕时而不知道该做什么提出了一些建议
36. C 细节理解题。由文中“So no teasing is allowed. Encourage your friend today and maybe he or she will encourage you tomorrow!”可知当朋友害怕时不能取笑他们,而是要鼓励你的朋友。故选C。
37. B 细节理解题。由文中“If you get scared at night, Monica, 10, suggests listening to the radio when you're falling asleep.”可知,莫妮卡建议,如果你晚上感到害怕,睡觉的时候就听收音机。故选B。
38.D 细节理解题。由短文倒数第二段中“They will find a way to help you get over it”可知 A 项正确;由短文中“About half the kids…been teased about being afraid.”可知 B项正确;由短文中“find it helpful to take a deep breath when you're scared”可知C项正确。故选 D。
39.C 词义猜测题。由后面句子“Try, try again and never give up”可知,9岁的贝萨妮希望孩子们能坚持下去。故选C。
40. A 主旨大意题。由短文第一段内容和第一句“Sometimes the worst thing about feeling afraid is that you don't know what to do.”可知本题选 A。
D篇:41-45:BBACC
【解题思路】
《小鬼当家》是一个很有趣的90年代的美国电影。它讲述了一个男孩偶然被独自留在家里的故事。圣诞节前的一个晚上, McAlister一家聚在在他们的房子里, 他们计划飞到巴黎度假,正忙着准备。八岁大的凯文是最小的孩子,他正和他的哥哥,妹妹和表哥打架。当他睡觉时,他非常生气以至于他希望他的家人都离开。在早上,大家都很晚才起床.他们都匆忙赶去机场,所以他们意外地忘了凯文,把他独自在留在了家里。
虽然凯文是孤独的,但他一开始很高兴。他的可怕的家人走了,他的愿望实现了。他看电视,吃了许多快餐并玩游戏.。他玩的很高兴.。但后来,他走了出去, 听到两个叫做Harry和Marv的坏人正计划从他家里偷东西.。他回到家里,计划了一些非常有趣的方式抓住Harry和Marv。当凯文试图阻止他们的时候,房子的许多东西都被弄坏了. 最后, 警察来了,这两个人都被带走了。
家里现在一团糟, 于是凯文收拾好, 等待他的父母. 他们从巴黎回来, 发现凯文很安全他们很快乐.
41. B 细节理解题. 根据句子Home Alone is a very funny 1990 American film. 可知《小鬼当家》是一部美国电影. 故选B.
42. B 细节理解题. 结合前后语境并根据关键句Eight-year-old Kevin is the youngest child and is fighting with his brothers, sisters and cousins. When he goes to bed, he is so angry that he wishes all his family would go away. 可知Kevin在家经常和他的哥哥,姐姐和表哥打架, 所以他是如此生气以至于他希望所有的家人都离开.再 根据句子His terrible family have gone-his wish has come true. 和前者相呼应, 所以他感到糟糕的原因就是因为由于打架他对他的哥哥, 姐姐和表哥生气.故选B.
43. A细节判断题. 根据关键句子He watches T V, eats lots of fast food and plays games. 可知B和C都是Kevin 在家做的事, 所以不可以选; 根据关键句子He goes home and plans some very funny ways to catch Harry and Marv. Many t hings in the houses get broken as Kevin tries t o stop them. 可知, 是Kevin想出了各种办法成功阻止了两个小偷在他家行窃,所以这也是Kevin做的事情, D也不可以选; 根据句子Finally, the police came and the men are taken away. 可知是警察自己来的, 他并没有去警察局. 所以这是Kevin没有做的事情. 故选A.
44.C 细节理解题. 根据关键句They get back fro m Paris and are very happy to find that Kevin i s safe. 可知Kevin是安全的. 故选C.
45.C 推理判断题. 联系全文Kevin勇斗盗贼保护了家庭财产并根据关键句The house is now in a mess, so Kevin tidies it up and waits for his parent s可知凯文非常爱他的家及家人. 故选C.
三、短文还原(共5空,每小题2分, 计 10分)
46-50 :CABFE
【分析】本文主要介绍了气象学家的工作以及他们是如何预测天气。
46.细节推理题。根据前句 You should thank meteorologists(气象学家) for the weather report!(你应该感谢气象学家的天气预报!)以及后句 They also predict the weather and use weather maps to describe what the weather would be like over the following days.(他们还预测天气,并使用天气图来描述未来几天的天气情况。)可知,在介绍气象学家。C选项"气象学家是研究天气的科学家"符合语境。故选 C。
47.细节推理题。根据后句First, meteorologists collect a lot of information.(首先,气象学家收集了大量的信息。)可知,在介绍气象学家如何预测天气。A 选项"气象学家怎样预测天气"符合语境。故选 A。
48.细节推理题。根据后句 With the help of these tools, they can predict the chance of rain,snow, sunshine, and wind in a certain area.(在这些工具的帮助下,他们可以预测某一地区下雨、下雪、阳光和刮风的可能性。)可知,气象学家要使用根据预测天气。B选项"然后,他们使用许多不同的预测工具"符合语境。故选 B。
49.细节推理题。根据前句 Weather maps show how much rain, snow, or wind would hi ta town or city at a future time.(天气图显示未来某一时刻某一城镇将遭遇多少雨、雪或风。)以及后句 What's more, weather maps can tell people about very bad weather like large storms.(更重要的是,天气图可以告诉人们非常恶劣的天气,比如大风暴。)可知, 此处和天气图有关。F 选项"这些天气图还可以让人们知道他们所在地区那个时候的温度"符合语境。故选F。
50.细节推理题。根据前句 Sometimes, meteorologists get the weather report wrong.(气象学家有时会把天气预报弄错。)以及后句The weather can change quickly, and it is sometimes hard to predict.(天气变化很快,有时很难预测。)可知, 天气预报不准是可以理解的。E选项"但这是可以理解的"符合语境。故选E。
【点评】做这类题目时,要通读文章结构, 结合前后句选出答案, 注意句子间的逻辑关系。
四、综合填空(共20空,每空1.5分, 计 30分)
A 篇:51. traditional 52. past 53. with 54. fruits 55. that
happiness 57. life 58. seriously 59. later 60. better
51.句意:冰糖葫芦是一个很受欢迎的传统的冬季小吃。传统的修饰冬季小吃,用形容词,故填‘traditional ’。
52.在过去,in the past固定搭配。句意:在过去,人们仅仅使用山楂做糖葫芦。
53.句意:然后他们用融化的糖盖住山楂。cover.....with.....用....覆盖住....固定搭配。
54.句意:但今天,除了山楂,草莓、香蕉、橙子和葡萄等水果也被用来制作山楂。空后举例了很多水果,故可以定位水果,因为举例了很多水果,所以用复数。
55.句意:汤葫芦如此美味,以至于每个人都喜欢吃。so....that...如此...以至于....固定搭配。
56.句意:中国人民把它看作是幸福和家庭团圆的象征。and 连接两个并列名词,故填名词形式。
57.句意:据说糖葫芦在南宋救了一位皇帝夫人的命。life原本意思为‘生活’,这里用作‘生命’的意思。
58.句意:她病得很重。seriously修饰 ill,副词修饰动词。
59.句意:十天后,她好多了。later‘在....之后’,放在时间之后,表示‘在多长时间之后’。
60.句意:十天后,她好多了。much形容词比较级标志,故填better。
B 篇:61. goes 62. gives 63. need 64. to choose 65. can last
trust 67. won't tell 68. are 69. cheer 70. forget
【语篇解读】文章主要讲了在我们日常生活中交到一个好朋友不容易, 告诉我们如何选择朋友以及对待朋友的态度等。
61.句意:俗话说:“患难见真情。”As a saying goes‘俗话说’,固定搭配。
62.句意:一个真正的朋友总是在我们身边,给我们他或她的帮助和安慰当我们需要它们的时候。and连接两个并列动词,前面有is故说明此句为一般现在时,所以根据句意give要加s。
63.句意:一个真正的朋友总是在我们身边,给我们他或她的帮助和安慰当我们需要它们的时候。时间状语从句,主句为一般现在时,从句时态遵循主句也用一般现在时,因为we 是复数,所以填need。
64.句意:所以我们应该谨慎选择朋友。be careful to do 小心/谨慎作某事,固定搭配。
65.句意:如果你希望你们的友谊能够长久,请先选择一个好朋友。
66.句意:朋友之间应该相互信任和尊重。should+动词原形。
67.句意:如果你告诉朋友你的秘密,他或她不会告诉其他人。if引导的主将从现。
68.句意:好朋友总是在遇到困难时互相帮助,在悲伤时互相鼓励。be in trouble陷入麻烦/困难。
69.句意:好朋友总是在遇到困难时互相帮助,在悲伤时互相鼓励。cheer each other相互鼓励/激励。
70.句意:总之,无论相隔多远,都不要忘记我们的朋友!don’t+动词原形。
五、阅读表达 (共5小题,每小题2分, 计 10分)
71. On the 8th day of Layue.
72.(Hot) Laba porridge ;Laba garlic.
73. No, it isn't.
74. They offer sacrifices to the Kitchen God.
75. Because it means sweeping away the dust of the old year and welcoming a fresh start./To sweep away the dust of the old year and welcome a fresh start.
说明文,主要介绍了中国人在腊月庆祝的传统节日,如腊八、小年。
71.On the 8th day of Layue. 由关键句“The Laba Festival, which is on the 8th day of Layue, is the first festival in this month.”可知答案。
72.(People eat) Hot Laba porridge ( on the Laba Festival). 由关键句“On the Laba Festival, people eat hot Laba porridge.”可知答案。
73. No, it isn't. 由关键信息“Laba garlic is popular in the north.”和“While in the south, people like making sausages.”可知答案。
74.They offer sacrifices to the Kitchen God. 由关键信息“Traditionally it is an important day when people offer sacrifices to the Kitchen God who looks after the family.”可知答案。
75.Because it means sweeping away the dust of the old year and welcoming a fresh start./To sweep away the dust of the old year and welcome a fresh start. 由关键信息“It means sweeping away the dust of the old year and welcoming a fresh start.”可知答案,回答该题时,还可用不定式结构。
六、书面表达(共1题, 计 20分)
Building better teamwork
Teamwork can have a good influence on students' daily study. But some team members are not active in group work. We should make them understand the importance of team work and encourage them to take part in different activities. How can we build better teamwork Here are some suggestions.
Firstly, we should set some team rules together. Every member is a part of the team. We should pull together and work hard to achieve our goals. Secondly, we should talk with each other in a friendly way. Thirdly, we can discuss the problem with our teacher and get some help from him.
If we build better teamwork, we can make great progress.
【思路点拨】
写作框架:1.加强团队合作的重要性;2.你的建议;3.总结。
要求第一人称;时态以一般现在时为主。注意把提示内容描写清楚,要点要全,可适当发挥。要做到层次清晰,表达准确、流畅。同时,为了提高文章档次,应在保证内容要点齐全的同时进行合理而又紧扣主题的发挥。
【亮点短语】
1. pull together 齐心协力; 2. achieve our goals 实现我们的目标;
3. make great progress 取得很大进步。
【高分句型】
1.Teamwork can have a good influence on students' daily study. But some team members are not active in completing tasks.(but连接的并列句)
2. If we build better teamwork, we can make great progress.(if引导的条件状语从句)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
