2022-2023四川省南充重点中学高一下学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版)

南充高中2022—2023学年度下学期期中考试
高2022级英语试题
(满分:150分;考试时间:120分钟)
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Why is the woman flying to New York
A. To change her plane. B. To do business. C. To have a vacation.
2. What will the speakers do
A. Relax on the beach. B. Go jet skiing. C. Ride horses.
3. What does the man invite the woman to do
A. Go jogging. B. Have a drink. C. Have dinner.
4. What does the woman mean
A. Ivy is unequal to the job.
B. Ivy thinks highly of others.
C. Ivy is brave enough to quit her job.
5. What does the man ask the woman to do
A. Wake up Mary.
B. Ask Mary for some news.
C. Tell Mary to give him a phone call.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What are the speakers mainly talking about
A. Watching TV. B. Reading magazines. C. Reading newspapers.
7. Where does the woman usually get the news
A. On TV. B. In magazines. C. On the Internet.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What did the woman do last night
A. She watched a game. B. She attended a party. C. She travelled to Madrid.
9. What does the man say about Barcelona
A. They played well as usual.
B. The goalkeeper suffered a heart attack.
C. They could have played better.
10. What does the man ask the woman to do
A. Make a plan on the games.
B. Watch the next game together.
C. Avoid getting injured in the game.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. When does the conversation take place
A. In spring. B. In summer. C. In winter.
12. What is the woman pleased about
A. Collecting stamps. B. Playing computer games. C. Doing indoor sports.
13. Why won’t the boy play table tennis
A. He is afraid to lose.
B. He finds nobody to play with.
C. He thinks it boring.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How does the woman go to work these days
A. By bus. B. By car. C. By train.
15. What was the woman’ job last year
A. A landscape gardener. B. A company’s boss. C. A city planner.
16. Why did the woman change her job last year
A. To work at home.
B. To start her own business.
C. To spend more time with her family.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Whom has the government promised to offer help to
A. Some farmers. B. Some pilots. C. Some children.
18. Where are the transport workers going on strike
A. In Sydney. B. In Melbourne. C. In Queensland.
19. How did the school children feel after the rescue
A. Thankful. B. Angry. C. Sorry.
20. What can we learn about the school children
A. They attended a musical concert.
B. They enjoyed themselves in the sea.
C. Their plane was forced to land shortly after take-off.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Four Great Restaurants in Bologna, Italy
If you’re looking for a restaurant in Bologna, don’t miss out on our picks of the best places to eat in the city.
Sfoglia Rina
Tradition and innovation are all on the menu at Sfoglia Rina, along-standing family restaurant near Bologna’s famous Two Towers. Rina was started as a fresh pasta (意大利面食) shop back in the 1960s, and the pasta is all still handmade. Ingredients are carefully and sustainably sourced, and pasta-making classes are periodically offered for kids and adults.
Via Castiglione, 5/b, 40124 Bologna
Zerocinquantino
Aperitivo is typically a pre-dinner snack and drink, but at Zerocinquantino, you may make it a meal as many people in Bologna do. Baskets of local bread are served with the region’s famous meat and cheeses, and a long list of wines is available in glasses and bottles. The service is fast, and the atmosphere is young and modem.
Via Pescherie Vecchie, 3/E, 40124 Bologna
Trattoria Da Vito
It’s a legendary gathering place for Bologna*s artists and educated people. The inside hasn’t been updated since Vito left the building long before; the menu hasn’t changed. Meals are traditional and extremely cheap, with nothing priced over ? 10.
Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna
Drogheria della Rosa
With tables spreading out under Bologna’s medieval porticos (中世纪门廊), Drogheria della Rosa is a favorite for the best atmosphere in Bologna. Fortunately, that atmosphere is matched by excellent food and service, both provided by the chef and owner Emanuele Addone, who personally visits each table. The menu is a mix of traditional Bolognese food and dishes from around Italy, so you’re sure to find something you like as long as you have enough money.
Via Cartoleria, 10b, 40124 Bologna
1. What can we know about Sfoglia Rina
A. It is famous for its snacks and drinks.
B. It has a history of about sixty years.
C. It becomes a must for educated people.
D. It is the best-preserved Italian restaurant.
2. Which of the following places provides some authentic but inexpensive Italian meals
A. Via Castiglione, 5/b, 40124 Bologna
B. Via Cartoleria, 10b, 40124 Bologna
C. Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna
D. Via Pescherie Vecchie, 3/E, 40124 Bologna
3. What can customers do at Drogheria della Rosa
A. Communicate with the chef.
B. Take some dish-making classes.
C. Talk about art with famous artists.
D. Appreciate modem decorating styles.
【答案】1. B 2. C 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了意大利博洛尼亚的四个最好的餐馆。
【1题详解】
细节理解题。根据“Sfoglia Rina”部分的“Rina was started as a fresh pasta (意大利面食) shop back in the 1960s (Rina 最开始在20世纪60年代,是一家鲜意大利面馆)”可知,这家面馆至今已经有大约60年的历史了。故选B项。
【2题详解】
细节理解题。根据“Trattoria Da Vito”部分的“Meals are traditional and extremely cheap(餐食保持了传统而且极其便宜)”和下文的“Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna”可知,在Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna既能吃到保留了传统价格又极其便宜的饭。故选C项。
【3题详解】
细节理解题。根据“Drogheria della Rosa”部分的“Fortunately, that atmosphere is matched by excellent food and service, both provided by the chef and owner Emanuele Addone, who personally visits each table.(幸运的是,这种气氛与美食和服务匹配,两者均由厨师兼老板Emanuele Addone提供,他亲自到每个餐桌去)”可知,在这个餐馆,顾客可以与厨师交流。故选A项。
B
Spring lifts our spirits and makes us full of energy. It’s a time for Nature to bring us back to life after a cold season. I live not far from a park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees(李子树). I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.
I see the same trees and swans(天鹅) every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. They were pretty and cute. They stayed with their mom. While taking a few photos of the sunset, I was interrupted(打断)by a high sound going on for some time.Therefore, I turned around and saw one little swan was stuck by two stones. Its mother was trying to make it out but failed. I tried to get near but the mother was ever so angry! She wouldn’t allow me to get close, so I turned to an old man sitting on the bench and said, “Excuse me; the baby swan can’t move and I want to help it, but the mother is extremely angry! Could you please do me a favor ”
After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. Thanks to him, I was able to get there and pull the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming!
In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but nature does, and it keeps us going. I am positive that all of us have a little piece of nature in our own neighborhoods. Somewhere we will be reminded why natural life is so important—because we grow with it! Personally, I am happy that baby birds can put a smile on my face! I struggle for having a small number of “things” in life, and being filled with simple reality—at one with Nature.
4. What can we know about the author from Paragraph 1
A. Her favorite season is spring.
B. She enjoys doing outdoor sports.
C. Her backyard is filled with plum trees.
D. She is satisfied with her living environment.
5. Why was that day special for the author
A. She took a few photos of the sunset.
B. She made a little swan’s mother angry.
C. She met some swans and helped one of them.
D. She met an old man and made friends with him.
6. What kind of person is probably the old man
A. Well-known. B. Warm-hearted.
C. Selfish. D. Outgoing.
7. What makes us more physically active according to the author
A. Nature. B. Kindness.
C. The garden. D. The things around.
【答案】4. D 5. C 6. B 7. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是作者在公园散步时与公园的一位老人拯救了一只受伤的小天鹅的故事。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段中“I live not far from a park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees(李子树). I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.(我住的地方离一个公园不远,那是日本最大的花园之一,以近万棵李树而闻名。我很幸运,它们都在我的后院外,每天都在散步。)”可知,作者住的地方离一个公园不远,觉得很幸运,它们都在作者家后院外面,每天都能去小路上散步,由此判断出,作者对自己的生活环境很满意。故选D项。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段中“I see the same trees and swans(天鹅) every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. They were pretty and cute. (我每天都看到同样的树和天鹅,但那天不同。在小湖边,我看到了一些新出生的黑天鹅。它们又漂亮又可爱。)”及第三段中“Thanks to him, I was able to get there and pull the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming! (多亏了他,我才能到达那里,最终把小天鹅从夹缝里拉出来。哦,我真希望它没有受伤,但至少它还活着,还在游泳!) ”可知,那天对作者来说是特别的一天是因为她遇到了一些天鹅,并帮助了其中一只。故选C项。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段中“After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. (听了我的话,那个人先对我笑了笑,然后同意帮助我。他费了好大的劲儿才把天鹅妈妈赶走,有好几次差点被天鹅妈妈伤到。) ”可判断出,老人很热心。故选B项。
【7题详解】
细节理解题。根据最后一段中“In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but nature does, and it keeps us going. I am positive that all of us have a little piece of nature in our own neighborhoods. (在春天,我变得更加活跃。周围的事物不能使我们活跃,但大自然能,它让我们继续前进。我确信在我们所有人的社区里,都存在着大自然的一小部分。)”可知,根据作者的说法,是大自然让我们身体更活跃。故选A项。
C
Modern inventions have speeded up people’s lives amazingly. Motor-cars cover a hundred miles in little more than an hour. Aireraft cross the world a day, while computers operate at lightning speed. Indeed, this love of speed seems never-ending. Every year motor-cars are produced which go even faster each new computer boasts (吹嘘) of saving precious seconds in handling tasks.
All this saves time, but at a price. When we lose or gain half a day in speeding across the world in an airplane, our bodies tell us so. We get the uncomfortable feeling known as jet-lag; our bodies feel that they have been left bebind in another time zone. Again, spending too long at computers results in painful wrists and fingers. Mobile phones also have dange according to some seientists; too much use may transmit harmful radiation into our brains, a consequence we do not like to think about.
However, what do we do with the time we have saved Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed to constant activity that we find it difficult to sit and do nothing, or even just one thing at a time. Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imaginations take us into another world.
There was a time when some people’s lives were devoted simply to the cultivation of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy about a way of life like this. Yet before we do so, we must think of the hard tasks our ancestors faeed; they farmed with bare hands, often lived close to hunger, and had to fashion tools from wood and stone. Modern machinery has freed people from that primitive existence.
8. The new products become more and more time-saving beeause_________.
A. our love on speed seems never-ending
B. time is limited
C. the prices are increasingly high
D. the manufacturers boast a lot
9. What does“the days”in Paragraph 3 refer to
A. Imaginary life. B. Simple life in the past.
C. Times of inventions. D. Time for constant activity.
10. What is the author’s attitude towards the modern technology
A Critical. B. Objective. C. Optimistic. D. Negative.
11. What does the passage mainly discuss
A. The present and past times. B. Machinary and human beings.
C. Imaginations and inventions. D. Modern technology and its influence.
【答案】8. A 9. B 10. B 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述现代科技发明极大的提高了人们的生活,但同时也带来了一些影响。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“Indeed, this love of speed seems never-ending. (事实上,这种对速度的热爱似乎永无止境。)”可知,因为我们一直追求速度,对速度的热爱永不停息,所以新产品越来越省时,故选A。
【9题详解】
短语猜测题。根据第三段 “when we might listen quietly to a story on the radio, letting imaginations take us into another world. (当时我们可能静静地听收音机里的故事,让想象力把我们带入另一个世界。)”及第四段“There was a time when some people’s lives were devoted simply to the cultivation of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy about a way of life like this. (曾经有一段时间,有些人的生命只是致力于耕种土地或照顾牛。那里没有多任务处理;他们的生活以更温和的速度继续,并以熟悉的模式进行。对于这样的生活方式,我们可能会羡慕很多东西。)”可知,the days是指过去那种慢节奏的、生活简单的日子。故选B。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段“However, what do we do with the time we have saved Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed to constant activity that we find it difficult to sit and do nothing, or even just one thing at a time. (但是,我们该如何利用节省的时间呢?当然不会放松,至少看起来是这样。我们习惯于不断的活动,以至于我们发现很难坐下来什么都不做,甚至一次只做一件事。)”及最后一段“There was a time when some people’s lives were devoted simply to the cultivation of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy about a way of life like this. Yet before we do so, we must think of the hard tasks our ancestors faeed; they farmed with bare hands, often lived close to hunger, and had to fashion tools from wood and stone. Modern machinery has freed people from that primitive existence. (曾经有一段时间,有些人的生命只是致力于耕种土地或照顾牛。那里没有多任务处理;他们的生活以更温和的速度继续,并以熟悉的模式进行。对于这样的生活方式,我们可能会羡慕很多东西。然而,在我们这样做之前,我们必须考虑我们的祖先所承担的艰巨任务。他们赤手空拳地耕种,经常生活在饥饿的边缘,不得不用木头和石头制作工具。现代机械将人们从原始的生活方式中解放出来。)”可知,一方面作者对于现代发明给人们带来的便利予以肯定,另一方面又承认了它的负面影响,所以作者的观点是中立的、客观的。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Modern inventions have speeded up people’s lives amazingly. (现代发明惊人地加快了人们的生活。)”及“However, what do we do with the time we have saved Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed to constant activity that we find it difficult to sit and do nothing, or even just one thing at a time. (但是,我们该如何利用节省的时间呢?当然不会放松,至少看起来是这样。我们习惯于不断的活动,以至于我们发现很难坐下来什么都不做,甚至一次只做一件事。)”可知,本文主要讲述了现代发明提高了人们的生活,同时讲述了它所带来的负面影响。故文章主要讨论现代技术及其影响,故选D。
D
Processed foods—cheap, convenient, and beloved by many Americans—have once again been proven harmful to our health. Higher consumption of ultra-processed foods was associated with an increased risk of heart disease and death, according to a study carried out this week in the Journal American College of Cardiology.
Past research has also linked these preservative-laden (含防腐剂的) foods to weight gain, cancer, and early death. Many studies, including the recent cardiology paper, have proven the health risks are higher for people who eat a greater quantity of processed foods.
Each daily serving of ultra-processed food—such as a single protein bar or a 12 oz can of soda—was associated with a 7% increase in the risk of dying of cardiovascular disease and a 9% increase in the risk of dying due to heart disease, based on data from more than 3,000 adults followed for nearly 20 years.
Still, processed foods are “ubiquitous” in our diets, lead author Filipa Juul said in a press release. Although we know they’re bad for our health, ultra-processed foods account for more than half of the daily calories in the average American diet. Even seemingly healthy options like protein bars, breakfast cereals, and most industrially produced breads are filled with preservatives and added sugar, salt, and fat.
“As a poor diet is a major risk factor for heart disease, it represents a critical target in prevention efforts,” Juul, a researcher at the New York University School of Public Health, said in the press release. The authors recommended taxing (征税) processed foods with added sugar as a possible incentive (刺激) to reduce consumption.
More importantly, they acknowledged the need to make more nutritious choices available and affordable, especially for populations that have historically lacked that access. “Ultimately, the goal should be to make the unhealthy choice the hard choice and the healthy choice the easy choice,” Robert J. Ostfeld, MD, MSc, and Kathleen E. Allen, MS, RD, wrote in an editorial accompanying the study.
12. How does the author illustrate the effect of ultra-processed food in paragraph 3
A. By giving examples. B. By listing figures.
C. By analyzing causes. D. By making predictions.
13. What does the underlined word “ubiquitous” in paragraph 4 mean
A. Unavoidable. B. Priceless. C. Complicated. D. Luxurious.
14. What does the last paragraph focus on
A. Methods of reducing consumption.
B. Different factors for heart disease.
C. The accessibility of healthy food.
D. The necessity of resisting processed foods.
15. What is the best title of the text
A. Taxing Processed Foods Remains an Urgent Task
B. Mysteries of Heart Diseases Have Been Uncovered
C. Choosing Your Diet Carefully Makes a Great Difference
D. Eating Ultra-Processed Foods Increases Heart Disease Risk
【答案】12. B 13. A 14. C 15. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍了一项研究发现,食用过多的超加工食品会增加患心脏病和死亡的风险。
【12题详解】
推理判断题。根据第三段内容“Each daily serving of ultra-processed food—such as a single protein bar or a 12 oz can of soda—was associated with a 7% increase in the risk of dying of cardiovascular disease and a 9% increase in the risk of dying due to heart disease, based on data from more than 3,000 adults followed for nearly 20 years.”(根据近20年来跟踪的3000多名成年人的数据,每天食用一份超加工食品,如一块蛋白棒或一罐12盎司的苏打水,心血管疾病死亡风险增加7%,心脏病死亡风险增加9%。)可知,第三段中列举了“7%”和“9%”等具体的数据来说明食用超加工食品对身体的危害,由此可知,作者在第三段中通过列出数字说明超加工食品的影响。故选B项。
【13题详解】
词义猜测题。根据画线单词下文“Although we know they’re bad for our health, ultra-processed foods account for more than half of the daily calories in the average American diet.”(尽管我们知道超加工食品对我们的健康有害,但超加工食品占美国普通饮食中每日热量的一半以上。)可知,虽然我们知道超加工食品对我们的健康有害,但这些食品仍在我们的日常饮食中占很大比重,由此可知,加工食品在我们的饮食中“无处不在”,不可避免,“Unavoidable”意为“不可避免的”,能够表达画线单词在句中所要表达的意思。故选A项。
【14题详解】
推理判断题。根据最后一段关键句““Ultimately, the goal should be to make the unhealthy choice the hard choice and the healthy choice the easy choice,” Robert J. Ostfeld, MD, MSc, and Kathleen E. Allen, MS, RD, wrote in an editorial accompanying the study.”(“最终,我们的目标应该是让不健康的选择成为艰难的选择,让健康的选择变成容易的选择,”医学博士Robert J. Ostfeld和医学博士Kathleen E. Allen在研究报告的一篇社论中写道。)可知,医学博士呼吁我们让健康食物的选择变成容易的选择,让人们更容易买到健康的食物,由此可知,最后一段关注的是健康食品的可及性。故选C项。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文,结合第一段关键句“Higher consumption of ultra-processed foods was associated with an increased risk of heart disease and death, according to a study carried out this week in the Journal American College of Cardiology.”(本周在《美国心脏病学杂志》上进行一项研究表明,食用过多的超加工食品会增加患心脏病和死亡的风险。)可知,本文主要介绍了一项研究发现,食用过多的超加工食品会增加患心脏病和死亡的风险,“Eating Ultra-Processed Foods Increases Heart Disease Risk”意为“食用超加工食品增加心脏病风险”,选项能够概括文章主要内容。故选D项。
第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。请将答案写在答题卷上。
For many of us, nothing is better than burying our head in a good book. Whether it's a crime story or a biography of someone's amazing life, it's good to read a book to switch off from the distractions of everyday life.
___16___ It can be educational and broaden the mind. A good novel can make us happy, or make us cry as we sympathize with characters. A list of books about "bibliotherapy” can be offered to patients. ___17___ It's become so successful that it's about to be extended to children as well.
Professor Philip Davis, author of a book called Reading for Life, studies people in reading groups and found that it's reading literature --- written work thought to have artistic value, that has the best effect. He told the BBC that when reading something for pleasure, "...the brain begins to work from different parts, and it gets excited, it gets pre — emotional. ___18___”
Of course, it's easy in our smartphone generation to abandon a good book and play with our phones instead. But opening up a paperback could be a simple way to help maintain our mental health. ___19___ And they may allow you to see that awkward situation you've been anxious about for weeks from someone else's point of view.
___20___ If the book list doesn't appeal, you could read book reviews, visit a library or bookshop or ask a friend. Once you've found the right text, you'll be fascinated!
A. You can see the brain coming to life.
B. And you could always use an e-reader.
C. You can lend it to friends and forget you did.
D. It may seem obvious that reading is good for us.
E. It's thought that they can help you set targets and find focus.
F. Reading books is actually being identified as a treatment to sickness.
G. If you're not a concerned reader, it can be hard to know where to begin.
【答案】16. D 17. F 18. A 19. E 20. G
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章作者通过分析告诉我们阅读的重要性以及通过阅读可以带来的积极影响。
【16题详解】
根据后句的“它可以是有教育意义的,还可以开阔眼界。”可知,D项“阅读对我们有好处,这似乎是显而易见的。”和前句构成前后说明。共同表达阅读的好处。D项切题。故选D项。
【17题详解】
根据前句提到“可以向患者提供一系列关于“阅读疗法”的书籍”可知,此处强调书籍具有“治病”之用。F项“读书实际上被认为是一种治疗疾病的方法。”再此对前句构成补充说明。F项切题。故选F项。
【18题详解】
根据前句提及“他告诉英国广播公司,当你为了快乐而阅读时,“……大脑开始从不同的部分开始工作,它变得兴奋,它变得情绪化。”可知,此处表示书籍对大脑的积极影响。A项“你可以看到大脑苏醒过来。”再此对上句进行总结说明。共同强调书籍对大脑的积极影响。A项切题。故选A项。
【19题详解】
根据前句“但是打开一本平装书可能是帮助我们保持心理健康的一个简单方法。”和划线后句“他们可能会让你从别人的角度看到你已经焦虑了几个星期的尴尬局面。”可知,此处前后句都是强调书籍对人生的一些积极的作用。E项“人们认为它们可以帮助你设定目标,找到焦点。”再此构成前后并列。E项切题。故选E项。
【20题详解】
根据后句“如果书单不吸引你,你可以看看书评,去图书馆或书店,或者问问朋友。一旦你找到了正确的文本,你会为之着迷的。”可知,G项“如果你不是一个认真的读者,你可能很难知道从哪里开始”为后句作者提出解决方案所针对的问题。G项切题。故选G项。
第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
If not for the kindness of a stranger, Jamaican hurdler (跨栏运动员) Hans le Parchment may not be a Tokyo Olympic gold medalist today.
The 31-year-old athlete took the ____21____ bus on the day of his semifinal race. ____22____ in enjoying music, he didn’t realize it.
“By the time I ____23____, I realized, ‘No, this bus is not going the right way.’ I’m not familiar with these ____24____,” he said.
With time running out quickly, it was impossible for him to ____25____ another bus to the right place. The hurdler explained how he met a games volunteer who paid his taxi fare to get him to his ____26____. Because of her, he made it with enough time to ____27____--and then compete in men’s 110-meter race that earned him gold and his best time of the season.
Parchment was____28____ to share the victory with the person who helped him. He boarded the bus that ____29____ him to the wrong area--this time _____30_____--and rode back to find the stranger named Trijana Stojkovic.
He _____31_____ her, pulled out his medal and thanked her. “You were important in me getting to the final that day,” he told her, _____32_____ her the medal for her to see.
Parchment also showed his _____33_____ by giving Stojkovic a Jamaican Olympic polo shirt and _____34_____ the money she had paid for him. And the thanks didn’t _____35_____ there: Jamaica’s Ministry of Tourism sent an official invitation to visit the island.
21. A. regular B. wrong C. punctual D. final
22. A. Lost B. Experienced C. Skillful D. Successful
23. A. looked up B. calmed down C. walked around D. went ahead
24. A. seats B. athletes C. citizens D. surroundings
25. A. follow B. grab C. drive D. order
26. A. bus B. island C. race D. house
27. A. cheer up B. think over C. take off D. warm up
28. A. hesitant B. satisfied C. careful D. determined
29. A. turned B. delivered C. drew D. welcomed
30. A. mistakenly B. previously C. incredibly D. intentionally
31. A. approached B. invited C. interviewed D. convinced
32. A. saving B. returning C. handing D. leaving
33. A. appreciation B. ambition C. regret D. concern
34. A. counting B. checking C. repaying D. charging
35. A. cancel B. spread C. stop D. continue
【答案】21. B 22. A 23. A 24. D 25. B 26. C 27. D 28. D 29. B 30. D 31. A 32. C 33. A 34. C 35. C
【解析】
【导语】本文是记叙文。讲述了牙买加跨栏运动员汉斯·帕卡芬特(Hansle Parcaphent)去赛场比赛,却乘错了公交车。正当他焦急万分之际,遇到了一位善良的奥运志愿者,这位志愿者帮助他及时感到了赛场,最后他赢得了金牌,非常感谢这位志愿者。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这位31岁的运动员在半决赛当天乘错了公共汽车。A. regular有规律的;B. wrong错误的;C. punctual准时的;D. final最终的。根据下文“No, this bus is not going the right way.”可知,汉斯·帕卡芬特乘错了公共汽车。故选B。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:沉浸在享受音乐中,他没有意识到这件事。A. Lost失去的,迷失的;B. Experienced有经验的;C. Skillful熟练的;D. Successful成功的。根据下文“he didn’t realize it.”可知,帕卡芬特沉浸在享受音乐中。be lost in“沉浸于”,是固定短语,故选A。
【23题详解】
考查动词短语辨析。句意:到我抬头时,我意识到:“不,这辆巴士开得方向不对。”A. looked up抬头;向上看;B. calmed down镇静下来;C. walked around四处走动;D. went ahead前进。根据上文“___2____in enjoying music, he didn’t realize it”可推断,帕卡芬特低头在听音乐,直到他抬头看,才发现坐错了车。故选A。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:我不熟悉周围的环境。A. seats座位;B. athletes运动员;C. citizens市民;D. surroundings周围环境。根据上文“I realized, ‘No, this bus is not going the right way.’”可知,帕卡芬特坐错了公共汽车,因此推断他不熟悉周围的环境。故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:快速赶上另一辆公交车去正确的地方几乎是不可能的。A. follow跟随;B. grab抓住,赶上;C. drive开车;D. order命令。根据下文“another bus to the right place”可知,要快速赶上另一辆公交车去目的地是不可能的,grab“赶上;抓住”符合语境,故选B。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:这位跨栏运动员解释了他是如何遇到一个奥运会志愿者付了出租车费让他赶上他的比赛的。A. bus公共汽车;B. island岛屿;C. race赛跑;D. house房子。根据下文“he made it with enough time to ____7____—and then compete in the men’s 110-meter race”可推断,志愿者帮助这位运动员赶上了参加跨栏赛跑。故选C。
【27题详解】
考查动词短语辨析。句意:因为她,他有足够的时间来做准备工作,然后参加男子110米比赛,这为他赢得了金牌和本赛季的最佳成绩。A. cheer up振作起来;B. think over仔细考虑;C. take off脱下;D. warm up作准备活动。根据下文“then compete in the men’s 110-meter race”可知,参加比赛之前要做准备活动。故选D。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:帕卡芬特决定与帮助他的人共享这个胜利。A. hesitant犹豫的;B. satisfied满足的;C. careful小心的;D. determined坚定的,有决心的。根据下文“Parchment boards the bus that ____9____ him to the same area — this time ____10____—and rode back to find the stranger named Trijana Stojkovic. ”可知,帕卡芬特寻找帮助他的那个人,因此推断他决定和这个人分享他的胜利。故选D。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:帕卡芬特登上了把他送到同一地区的巴士,这次是特意的,然后乘车回来找到了那个叫特里贾娜·斯托科维奇的陌生人。A. turned转动;B. delivered运载;递送;C. drew拖;拉;D. welcomed欢迎。根据下文“rode back to find the stranger named Trijana Stojkovic.”可知,帕卡芬特登上了送他到同一个地区的公共汽车,寻找帮助他的人。故选B。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:帕卡芬特登上了把他送到同一地区的巴士,这次是特意的,然后乘车回来找到一个那个叫特里贾娜·斯托科维奇的陌生人。A. mistakenly错误地;B. previously从前;C. incredibly难以置信地;D. intentionally有意地。根据上文故事以及下文的“rode back to find the stranger named Trijana Stojkovic.”可知,上次乘错了公共汽车,再次乘坐同一辆车,帕卡芬特是有意的,因为他想要寻找帮助他的人。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:他走近她,拿出奖牌感谢她。A. approached接近;B. invited邀请;C. interviewed面试;D. convinced使信服。根据下文“pulled out his medal and thanked her.”可知,他走近她,拿出来奖牌给她看,感谢她。故选A。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:“那天你对我进入决赛很重要,”他告诉她,并把奖牌递给她看。A. saving挽救;B. returning返回;C. handing递;D. leaving离开。根据下文“for her to see”可知,应是把金牌递给她看。故选C。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:帕卡芬特还给了斯托科维奇一件牙买加奥林匹克马球衫,并偿还了她给他的钱,以表示他的感激之情。A. appreciation感激;B. ambition抱负;C. regret遗憾;D. concern关心,关注。根据语境和下文的“by giving Stojkovic a Jamaican Olympic polo shirt”可知,帕卡芬特感激斯托科维奇。故选A。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. counting数数;B. checking检查;C. repaying偿还;D. charging管理,要价。根据上文“a games volunteer who paid his taxi fare”和下文“the money she had given him”可知,帕卡芬特偿还了斯托科维奇为他付的出租车钱。故选C。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:感谢并不止于此:牙买加旅游部发出了访问该岛的官方邀请。A. cancel取消;B. spread传播;C. stop停止;D. continue继续。根据下文“Jamaica’s Ministry of Tourism sent an official invitation to visit the island.”可知,感谢没有停止,牙买加旅游部发出了官方邀请。故选C。
第二节 语法填空(共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式.
A fan can drive summer heat away and help bring a cool breeze(微风).Since ancient____36____(time),the Chinese fan has been carrying artistic and unique____37____(nation) style.China has always been regarded____38____ “the kingdom of fans”.
The fan first____39____(appear) in China about 3,000 years ago,in the Shang and Zhou dynasties.However,the fan in the early period was used as the symbol of etiquette(礼仪),____40____it was called“the fan of honor”.
After the Qin and Han dynasties,the main shapes of fans were square,round and hexagon(六边形).The materials____41____ (use) to make fans were mainly silk.Because the silk fans were often used in royal court,people called them“court fans”.The person____42____held the silk fan always appeared gentle.
During the Sui and Tang dynasties,the common fans were round fans,feather fans,and some paper fans.The folding fan____43____ (gradual) became popular after the Song dynasty.In the Ming and Qing dynasties,the folding fan was popular in Zhejiang,Suzhou and Sichuan.Then the____44____( popular) of writing poems and drawing pictures on the cover of a fan was rising.Then this skill_____45_____(introduce) to Europe and became popular all over the world.
【答案】36. times
37. national
38. as 39. appeared
40. and 41. used
42 who 43. gradually
44. popularity
45. was introduced
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是中国扇子的发展过程。
【36题详解】
考查名词的复数。句意:中国扇子自古以来就具有艺术和独特的民族风格。time 表示(历史上或一生中的特殊) 时期时是可数名词,前面无冠词,因此空格处用复数,故填times。
【37题详解】
考查形容词。句意:中国扇子自古以来就具有艺术和独特的民族风格。空格处用形容词作定语,修饰名词style,nation的形容词为national,意为“民族的”,故填national。
【38题详解】
考查固定短语。句意:中国一直被认为是“扇子王国”。be regarded as…为固定短语,意为“被认为……”,故填as。
【39题详解】
考查一般过去时。句意:扇子最早出现在中国,大约在3000年前的商周时期。由时间状语about 3,000 years ago可知,句子时态用一般过去时,因此空格处用过去式appeared。故填appeared。
【40题详解】
考查连词。句意:但在早期,扇子被用作礼仪的象征,被称为“荣誉之扇”。the fan in the early period was used as the symbol of etiquette和it was called“the fan of honor”为并列关系,因此空格处用并列连词and,故填and。
【41题详解】
考查过去分词。句意:制作扇子的材料主要是丝绸。句中谓语为were,空格处用非谓语形式,The materials和use之间为被动关系,因此空格处用过去分词表被动,在句中作后置定语,故填used。
【42题详解】
考查定语从句引导词。句意:拿着丝扇的人总是显得温柔。空格处引导定语从句,从句中缺少主语,先行词person指人,因此空格处用引导词who,故填who。
【43题详解】
考查副词。句意:折扇在宋朝以后逐渐流行起来。空格处用副词修饰动词became,gradual的副词为gradually,意为“逐渐”,故填gradually。
【44题详解】
考查名词。句意:随后,在扇子的封面上写诗和画图的流行程度也在上升。the后需跟名词,popular的名词为popularity,意为“流行程度”,是不可数名词,故填popularity。
【45题详解】
考查一般过去时的被动语态。句意:后来,这项技能被引进欧洲,并在全世界流行起来。技能是被引进,由后面的became可知,句子时态为一般过去时,因此空格处用一般过去时的被动语态,即was/were done,主语this skill是单数,因此空格处为was introduced,故填was introduced。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华,你们学校的健身俱乐部要举办一场健身经验分享活动。请邀请你班交换生Peter参加,要点如下:
1. 活动的时间和地点。
2. 活动内容(至少2点)。
注意:1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总数。
Dear Peter,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Peter,
How is it going There will be an activity on “How to Keep Fit” in our school. I’d like to invite you to attend it.
This activity will be held at 6 o’clock this Friday evening in our school library. All the members of the Fitness Club will take part in it. First, some of our members will share their experience of how they keep fit in their daily life, including their exercise plans, useful skills, their feelings as well as achievements they’ve made. Then, the free talk will start and everyone will be allowed to ask questions. You’re welcome to share your own exercise experience. You can also share the details of your diet with us.
I’m looking forward to your early reply.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写信邀请交换生Peter参加学校的健身俱乐部要举办一场健身经验分享活动。
【详解】1.词汇积累
参加: take part in→participate in
保持健康:keep fit→stay healthy
有帮助的:useful→helpful
成就:achievement→accomplishment
2.句式拓展
简单句变复杂句
原句:There will be an activity on “How to Keep Fit” in our school.
拓展句:There will be an activity in our school, whose theme is“How to Keep Fit” .
【点睛】【高分句型1】This activity will be held at 6 o’clock this Friday evening in our school library.(运用了一般将来时的被动语态)
【高分句型2】First, some of our members will share their experience of how they keep fit in their daily life, including their exercise plans, useful skills, their feelings as well as achievements they’ve made. (运用了how引导的宾语从句以及省略引导词that/which的定语从句修饰先行词achievements)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It all began with a perfect gift. A couple of months before I started high school, my parents gave me the greatest gift any teenage boy could ask for: a smartphone. I lived on that phone all summer with my face buried in its screen. I held multi-day marathon messages with every friend to keep in contact with them. I ignored my family and my surroundings. Being connected was more important than being present.
So, I felt extremely displeased when I learned about my father’s travel arrangements for our family vacation that year. “This year,” my dad said, “we’ll be doing something special. We’re going camping.”
His excitement was met with a disappointed sigh (叹气). But I wasn’t too annoyed. It wasn’t my dream vacation but it was still a vacation. I remained uninfluenced throughout the packing, planning and, of course, the instructions that went in one ear and out the other. I fixed my mind on the screen in my hands so much that the first time I raised my eyes was when we drove across a bridge on the way to our campsite.
I stared out the window and saw a fast-moving river. The air blowing into the car was hot and smelled of trees. But none of that mattered to me. The reason why I had looked up was for something far more serious. More shocking. My phone no longer had service.
Then my dad revealed that he had chosen a destination where there was no phone signal, and my phone — my lifeline — would be useless until we returned home. I would be trapped in the forest for four days with no way to contact the outside world.
On the first day, I shouted. I bargained. I begged. However, nothing would add signal bars (信号条) to my phone service. I went to bed angry that night, thinking I would be bored to death the next day.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在相应位置作答。
Without my phone, however, I found a totally different world the next morning.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The four days passed in a flash, full of fun activities.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
Without my phone, however, I found a totally different world the next morning. Animals created sounds that were both loud and peaceful. My anger turned into peace, then little interest and, finally, excitement. With each minute passing, I sank deeper into a more peaceful world. The unique sight that met my surprised eye nearly took my breath away. For the first time, I thought camping in a destination where there was no phone signal might not be so bad.
The four days passed in a flash full of fun activities. I hiked. I swam. I fished. No sooner had I caught sight of my bad making a fire than I joined him, and after several false starts, we finally made it. I jumped high in the air, wild with joy. Dad told me stories of his life. When the vacation came to an end, I was extremely amazed that I hadn’t thought of my phone once. I hadn’t felt the need to keep in contact with anyone. It dawned on me that what mattered most were the moments I was sharing with just my father and nature.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者痴迷于智能手机,忽略了家人和周围的环境。父亲于是选择了一个没有手机信号的地方,带全家去露营,作者起初非常生气。但是最后度过了一个非常有趣的假期,也渐渐明白,最重要的是与父亲和大自然共度的时光。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“然而,没有了手机,第二天早上我发现了一个完全不同的世界。”可知,第一段可描写作者不能使用手机之后的感受。
②由第二段首句内容“这四天转眼就过去了,充满了有趣的活动。”可知,第二段可描写作者参与到的活动以及假期结束时的感受。
2.续写线索:发现不同的世界——愤怒变为兴奋——看到独特景象——参与有趣活动——作者感悟
3.词汇激活
行为类
联系:keep in contact with /get in touch with
想起:think of/ pass through one's mind
结束:come to an end/be over
情绪类
激动:excitement /thrill
惊讶的:amazed /surprised
【点睛】[高分句型1] Animals created sounds that were both loud and peaceful. (运用了that引导定语从句)
[高分句型2] When the vacation came to an end, I was extremely amazed that I hadn’t thought of my phone once.(运用了when引导时间状语从句)
1-5 ABBAC 6-10 ACBCB 11-15 CBABC 16-20 CABAC南充高中2022—2023学年度下学期期中考试
高2022级英语试题
(满分:150分;考试时间:120分钟)
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Why is the woman flying to New York
A. To change her plane. B. To do business. C. To have a vacation.
2. What will the speakers do
A. Relax on the beach. B. Go jet skiing. C. Ride horses.
3. What does the man invite the woman to do
A. Go jogging. B. Have a drink. C. Have dinner.
4. What does the woman mean
A. Ivy is unequal to the job.
B Ivy thinks highly of others.
C. Ivy is brave enough to quit her job.
5. What does the man ask the woman to do
A. Wake up Mary.
B. Ask Mary for some news.
C. Tell Mary to give him a phone call.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What are the speakers mainly talking about
A. Watching TV. B. Reading magazines. C. Reading newspapers.
7. Where does the woman usually get the news
A. On TV. B. In magazines. C. On the Internet.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What did the woman do last night
A. She watched a game. B. She attended a party. C. She travelled to Madrid.
9. What does the man say about Barcelona
A. They played well as usual.
B. The goalkeeper suffered a heart attack.
C. They could have played better.
10. What does the man ask the woman to do
A. Make a plan on the games.
B. Watch the next game together.
C. Avoid getting injured in the game.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. When does the conversation take place
A. In spring. B. In summer. C. In winter.
12. What is the woman pleased about
A. Collecting stamps. B. Playing computer games. C. Doing indoor sports.
13. Why won’t the boy play table tennis
A. He is afraid to lose.
B. He finds nobody to play with.
C. He thinks it boring.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How does the woman go to work these days
A. By bus. B. By car. C. By train.
15. What was the woman’ job last year
A. A landscape gardener. B. A company’s boss. C. A city planner.
16. Why did the woman change her job last year
A To work at home.
B. To start her own business.
C. To spend more time with her family.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Whom has the government promised to offer help to
A. Some farmers. B. Some pilots. C. Some children.
18. Where are the transport workers going on strike
A. In Sydney. B. In Melbourne. C. In Queensland.
19. How did the school children feel after the rescue
A. Thankful. B. Angry. C. Sorry.
20. What can we learn about the school children
A. They attended a musical concert.
B. They enjoyed themselves in the sea.
C. Their plane was forced to land shortly after take-off.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Four Great Restaurants in Bologna, Italy
If you’re looking for a restaurant in Bologna, don’t miss out on our picks of the best places to eat in the city.
Sfoglia Rina
Tradition and innovation are all on the menu at Sfoglia Rina, along-standing family restaurant near Bologna’s famous Two Towers. Rina was started as a fresh pasta (意大利面食) shop back in the 1960s, and the pasta is all still handmade. Ingredients are carefully and sustainably sourced, and pasta-making classes are periodically offered for kids and adults.
Via Castiglione, 5/b, 40124 Bologna
Zerocinquantino
Aperitivo is typically a pre-dinner snack and drink, but at Zerocinquantino, you may make it a meal as many people in Bologna do. Baskets of local bread are served with the region’s famous meat and cheeses, and a long list of wines is available in glasses and bottles. The service is fast, and the atmosphere is young and modem.
Via Pescherie Vecchie, 3/E, 40124 Bologna
Trattoria Da Vito
It’s a legendary gathering place for Bologna*s artists and educated people. The inside hasn’t been updated since Vito left the building long before; the menu hasn’t changed. Meals are traditional and extremely cheap, with nothing priced over ? 10.
Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna
Drogheria della Rosa
With tables spreading out under Bologna’s medieval porticos (中世纪门廊), Drogheria della Rosa is a favorite for the best atmosphere in Bologna. Fortunately, that atmosphere is matched by excellent food and service, both provided by the chef and owner Emanuele Addone, who personally visits each table. The menu is a mix of traditional Bolognese food and dishes from around Italy, so you’re sure to find something you like as long as you have enough money.
Via Cartoleria, 10b, 40124 Bologna
1. What can we know about Sfoglia Rina
A. It is famous for its snacks and drinks.
B. It has a history of about sixty years.
C. It becomes a must for educated people.
D. It is the best-preserved Italian restaurant.
2. Which of the following places provides some authentic but inexpensive Italian meals
A. Via Castiglione, 5/b, 40124 Bologna
B. Via Cartoleria, 10b, 40124 Bologna
C. Via Mario Musolesi, 9a, 40138 Bologna
D. Via Pescherie Vecchie, 3/E, 40124 Bologna
3. What can customers do at Drogheria della Rosa
A. Communicate with the chef.
B. Take some dish-making classes.
C. Talk about art with famous artists.
D. Appreciate modem decorating styles.
B
Spring lifts our spirits and makes us full of energy. It’s a time for Nature to bring us back to life after a cold season. I live not far from a park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees(李子树). I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.
I see the same trees and swans(天鹅) every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. They were pretty and cute. They stayed with their mom. While taking a few photos of the sunset, I was interrupted(打断)by a high sound going on for some time.Therefore, I turned around and saw one little swan was stuck by two stones. Its mother was trying to make it out but failed. I tried to get near but the mother was ever so angry! She wouldn’t allow me to get close, so I turned to an old man sitting on the bench and said, “Excuse me; the baby swan can’t move and I want to help it, but the mother is extremely angry! Could you please do me a favor ”
After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. Thanks to him, I was able to get there and pull the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming!
In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but nature does, and it keeps us going. I am positive that all of us have a little piece of nature in our own neighborhoods. Somewhere we will be reminded why natural life is so important—because we grow with it! Personally, I am happy that baby birds can put a smile on my face! I struggle for having a small number of “things” in life, and being filled with simple reality—at one with Nature.
4. What can we know about the author from Paragraph 1
A. Her favorite season is spring.
B She enjoys doing outdoor sports.
C. Her backyard is filled with plum trees.
D. She is satisfied with her living environment.
5. Why was that day special for the author
A. She took a few photos of the sunset.
B. She made a little swan’s mother angry.
C. She met some swans and helped one of them.
D. She met an old man and made friends with him.
6. What kind of person is probably the old man
A. Well-known. B. Warm-hearted.
C. Selfish. D. Outgoing.
7. What makes us more physically active according to the author
A. Nature. B. Kindness.
C. The garden. D. The things around.
C
Modern inventions have speeded up people’s lives amazingly. Motor-cars cover a hundred miles in little more than an hour. Aireraft cross the world a day, while computers operate at lightning speed. Indeed, this love of speed seems never-ending. Every year motor-cars are produced which go even faster each new computer boasts (吹嘘) of saving precious seconds in handling tasks.
All this saves time, but at a price. When we lose or gain half a day in speeding across the world in an airplane, our bodies tell us so. We get the uncomfortable feeling known as jet-lag; our bodies feel that they have been left bebind in another time zone. Again, spending too long at computers results in painful wrists and fingers. Mobile phones also have dange according to some seientists; too much use may transmit harmful radiation into our brains, a consequence we do not like to think about.
However, what do we do with the time we have saved Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed to constant activity that we find it difficult to sit and do nothing, or even just one thing at a time. Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imaginations take us into another world.
There was a time when some people’s lives were devoted simply to the cultivation of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy about a way of life like this. Yet before we do so, we must think of the hard tasks our ancestors faeed; they farmed with bare hands, often lived close to hunger, and had to fashion tools from wood and stone. Modern machinery has freed people from that primitive existence.
8. The new products become more and more time-saving beeause_________.
A. our love on speed seems never-ending
B. time is limited
C. the prices are increasingly high
D. the manufacturers boast a lot
9. What does“the days”in Paragraph 3 refer to
A. Imaginary life. B. Simple life in the past.
C. Times of inventions. D. Time for constant activity.
10. What is the author’s attitude towards the modern technology
A. Critical. B. Objective. C. Optimistic. D. Negative.
11 What does the passage mainly discuss
A. The present and past times. B. Machinary and human beings.
C. Imaginations and inventions. D. Modern technology and its influence.
D
Processed foods—cheap, convenient, and beloved by many Americans—have once again been proven harmful to our health. Higher consumption of ultra-processed foods was associated with an increased risk of heart disease and death, according to a study carried out this week in the Journal American College of Cardiology.
Past research has also linked these preservative-laden (含防腐剂的) foods to weight gain, cancer, and early death. Many studies, including the recent cardiology paper, have proven the health risks are higher for people who eat a greater quantity of processed foods.
Each daily serving of ultra-processed food—such as a single protein bar or a 12 oz can of soda—was associated with a 7% increase in the risk of dying of cardiovascular disease and a 9% increase in the risk of dying due to heart disease, based on data from more than 3,000 adults followed for nearly 20 years.
Still, processed foods are “ubiquitous” in our diets, lead author Filipa Juul said in a press release. Although we know they’re bad for our health, ultra-processed foods account for more than half of the daily calories in the average American diet. Even seemingly healthy options like protein bars, breakfast cereals, and most industrially produced breads are filled with preservatives and added sugar, salt, and fat.
“As a poor diet is a major risk factor for heart disease, it represents a critical target in prevention efforts,” Juul, a researcher at the New York University School of Public Health, said in the press release. The authors recommended taxing (征税) processed foods with added sugar as a possible incentive (刺激) to reduce consumption.
More importantly, they acknowledged the need to make more nutritious choices available and affordable, especially for populations that have historically lacked that access. “Ultimately, the goal should be to make the unhealthy choice the hard choice and the healthy choice the easy choice,” Robert J. Ostfeld, MD, MSc, and Kathleen E. Allen, MS, RD, wrote in an editorial accompanying the study.
12. How does the author illustrate the effect of ultra-processed food in paragraph 3
A. By giving examples. B. By listing figures.
C. By analyzing causes. D. By making predictions.
13. What does the underlined word “ubiquitous” in paragraph 4 mean
A. Unavoidable. B. Priceless. C. Complicated. D. Luxurious.
14. What does the last paragraph focus on
A. Methods of reducing consumption.
B. Different factors for heart disease.
C. The accessibility of healthy food.
D. The necessity of resisting processed foods.
15. What is the best title of the text
A. Taxing Processed Foods Remains an Urgent Task
B. Mysteries of Heart Diseases Have Been Uncovered
C. Choosing Your Diet Carefully Makes a Great Difference
D. Eating Ultra-Processed Foods Increases Heart Disease Risk
第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。请将答案写在答题卷上。
For many of us, nothing is better than burying our head in a good book. Whether it's a crime story or a biography of someone's amazing life, it's good to read a book to switch off from the distractions of everyday life.
___16___ It can be educational and broaden the mind. A good novel can make us happy, or make us cry as we sympathize with characters. A list of books about "bibliotherapy” can be offered to patients. ___17___ It's become so successful that it's about to be extended to children as well.
Professor Philip Davis, author of a book called Reading for Life, studies people in reading groups and found that it's reading literature --- written work thought to have artistic value, that has the best effect. He told the BBC that when reading something for pleasure, "...the brain begins to work from different parts, and it gets excited, it gets pre — emotional. ___18___”
Of course, it's easy in our smartphone generation to abandon a good book and play with our phones instead. But opening up a paperback could be a simple way to help maintain our mental health. ___19___ And they may allow you to see that awkward situation you've been anxious about for weeks from someone else's point of view.
___20___ If the book list doesn't appeal, you could read book reviews, visit a library or bookshop or ask a friend. Once you've found the right text, you'll be fascinated!
A. You can see the brain coming to life.
B. And you could always use an e-reader.
C. You can lend it to friends and forget you did.
D. It may seem obvious that reading is good for us.
E. It's thought that they can help you set targets and find focus.
F. Reading books is actually being identified as a treatment to sickness.
G. If you're not a concerned reader, it can be hard to know where to begin.
第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
If not for the kindness of a stranger, Jamaican hurdler (跨栏运动员) Hans le Parchment may not be a Tokyo Olympic gold medalist today.
The 31-year-old athlete took the ____21____ bus on the day of his semifinal race. ____22____ in enjoying music, he didn’t realize it.
“By the time I ____23____, I realized, ‘No, this bus is not going the right way.’ I’m not familiar with these ____24____,” he said.
With time running out quickly, it was impossible for him to ____25____ another bus to the right place. The hurdler explained how he met a games volunteer who paid his taxi fare to get him to his ____26____. Because of her, he made it with enough time to ____27____--and then compete in men’s 110-meter race that earned him gold and his best time of the season.
Parchment was____28____ to share the victory with the person who helped him. He boarded the bus that ____29____ him to the wrong area--this time _____30_____--and rode back to find the stranger named Trijana Stojkovic.
He _____31_____ her, pulled out his medal and thanked her. “You were important in me getting to the final that day,” he told her, _____32_____ her the medal for her to see.
Parchment also showed his _____33_____ by giving Stojkovic a Jamaican Olympic polo shirt and _____34_____ the money she had paid for him. And the thanks didn’t _____35_____ there: Jamaica’s Ministry of Tourism sent an official invitation to visit the island.
21. A. regular B. wrong C. punctual D. final
22. A. Lost B. Experienced C. Skillful D. Successful
23 A. looked up B. calmed down C. walked around D. went ahead
24. A. seats B. athletes C. citizens D. surroundings
25. A. follow B. grab C. drive D. order
26. A. bus B. island C. race D. house
27. A. cheer up B. think over C. take off D. warm up
28. A. hesitant B. satisfied C. careful D. determined
29. A. turned B. delivered C. drew D. welcomed
30. A. mistakenly B. previously C. incredibly D. intentionally
31. A. approached B. invited C. interviewed D. convinced
32. A. saving B. returning C. handing D. leaving
33. A. appreciation B. ambition C. regret D. concern
34. A. counting B. checking C. repaying D. charging
35. A. cancel B. spread C. stop D. continue
第二节 语法填空(共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式.
A fan can drive summer heat away and help bring a cool breeze(微风).Since ancient____36____(time),the Chinese fan has been carrying artistic and unique____37____(nation) style.China has always been regarded____38____ “the kingdom of fans”.
The fan first____39____(appear) in China about 3,000 years ago,in the Shang and Zhou dynasties.However,the fan in the early period was used as the symbol of etiquette(礼仪),____40____it was called“the fan of honor”.
After the Qin and Han dynasties,the main shapes of fans were square,round and hexagon(六边形).The materials____41____ (use) to make fans were mainly silk.Because the silk fans were often used in royal court,people called them“court fans”.The person____42____held the silk fan always appeared gentle.
During the Sui and Tang dynasties,the common fans were round fans,feather fans,and some paper fans.The folding fan____43____ (gradual) became popular after the Song dynasty.In the Ming and Qing dynasties,the folding fan was popular in Zhejiang,Suzhou and Sichuan.Then the____44____( popular) of writing poems and drawing pictures on the cover of a fan was rising.Then this skill_____45_____(introduce) to Europe and became popular all over the world.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华,你们学校的健身俱乐部要举办一场健身经验分享活动。请邀请你班交换生Peter参加,要点如下:
1. 活动的时间和地点。
2. 活动内容(至少2点)。
注意:1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总数。
Dear Peter,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It all began with a perfect gift. A couple of months before I started high school, my parents gave me the greatest gift any teenage boy could ask for: a smartphone. I lived on that phone all summer with my face buried in its screen. I held multi-day marathon messages with every friend to keep in contact with them. I ignored my family and my surroundings. Being connected was more important than being present.
So, I felt extremely displeased when I learned about my father’s travel arrangements for our family vacation that year. “This year,” my dad said, “we’ll be doing something special. We’re going camping.”
His excitement was met with a disappointed sigh (叹气). But I wasn’t too annoyed. It wasn’t my dream vacation, but it was still a vacation. I remained uninfluenced throughout the packing, planning and, of course, the instructions that went in one ear and out the other. I fixed my mind on the screen in my hands so much that the first time I raised my eyes was when we drove across a bridge on the way to our campsite.
I stared out the window and saw a fast-moving river. The air blowing into the car was hot and smelled of trees. But none of that mattered to me. The reason why I had looked up was for something far more serious. More shocking. My phone no longer had service.
Then my dad revealed that he had chosen a destination where there was no phone signal, and my phone — my lifeline — would be useless until we returned home. I would be trapped in the forest for four days with no way to contact the outside world.
On the first day, I shouted. I bargained. I begged. However, nothing would add signal bars (信号条) to my phone service. I went to bed angry that night, thinking I would be bored to death the next day.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在相应位置作答。
Without my phone, however, I found a totally different world the next morning.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The four days passed in a flash, full of fun activities.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5 ABBAC 6-10 ACBCB 11-15 CBABC 16-20 CABAC

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。