2022-2023广东省肇庆市高二上学期期中英语试题(原卷版+ 解析版)

肇庆鼎湖中学2022-2023学年第一学期期中质量检测
高二年级英语学科
命题人:高二英语备课组
考试时间:120分钟 满分:120分
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
San Francisco Fire Engine Tours
San Francisco Winery Tour
Running: February 1st through April 30th
This delicious tour goes through the city on its way to Treasure Island where we will stop at the famous Winery SF. Here you can enjoy 4 pours of some of the best wine San Francisco has to offer. (Included in ticket price)
Departing from the Cannery(罐头食品厂): Tour times upon request
Duration: 2 hours
Price: $90
Back to the Fifties Tour
Running: August 16th through August 31st
This tour transports you back in time to one of San Francisco’s most fantastic periods, the 1950s! Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream.
Departing from the Cannery: 5: 00 pm and 7: 30 pm
Duration: 2 hours
Price: $90
Frightening Halloween Tour
Running: October 10th through October 31 st
Join us for a ride through the historical Presidio district. True fire gear(服装)is provided for your warmth as our entertainers take you to some of the most exciting parts of San Francisco.
Departing from the Cannery: 6: 30 pm and 8: 30 pm
Duration: 1 hour and 30 minutes
Price: Available upon request
Holiday Lights Tour
Running: December 6th through December 23rd
This attractive tour takes you to some of San Francisco’s most cheerful holiday scenes. True fire gear is provided for your warmth as you get into the holiday spirit.
Departing from the Cannery: 7: 00 pm and 9: 00 pm
Duration: 1 hour and 30 minutes
Advance reservations(预订)required.
1. Which of the tours is available in March
A. Holiday Lights Tour. B. Back to the Fifties Tour.
C. Frightening Halloween Tour D. San Francisco Winery Tour
2 What can tourists do on Back to the Fifties Tour
A. Have free ice cream. B. Go to Treasure Island.
C. Enjoy the holiday scenes. D. Visit the Presidio district.
3. What are tourists required to do to go on Holiday Lights Tour
A. Take some drinks. B. Wear warm clothes
C. Set off early in the morning. D. Make reservations in advance
B
This is the moment a cleaner at a British university burst into tears after students raised $ 2,063 to send him to Jamaica on vacation to see family.
Herman Gordon, who has worked at Bristol University for more than a decade, is described as “one of the most loved” members of its cleaning staff. He is so well liked that a group of students raised money to give him a holiday. A video shows a student hands an envelope of cash to the surprised Gordan with tears rolling down his cheeks. He wipes away tears with a cleaning cloth and hugs the student who gave it to him. Gordan said: “I want to thank every one of you and God bless every one of you.”
The group of students started the fundraising because they liked Gordon so much. A post said: “The Jamaican cleaner in the biomedical library is the jolliest man I have ever met; he makes me smile even when I’m in the deepest depths of sorrow, if you want a reason to smile, go talk to him for a minute or two.”
Anyone who has been to the biomedical library knows who Herman the cleaner is. Simply put, Herman is the epitome(典范)of happiness, “All year round, this man works hours on end to provide us with a clean working space in which to study. But most importantly, his everlasting positive attitude has managed to turn many students’ dark days into positive ones filled with joy,” said a student. Whether you’re just feeling generally down or stressed out due to exams, Herman is always there to encourage you.
This legend proves that happiness is not about what you own, what job you have or how much money you’ve got, but about appreciating what you currently have in life even if it’s small.
4. What was Herman Gordon’ reaction when receiving the fundraising
A. grateful. B. stressed. C. delighted. D. astonished.
5. What does the underlined word “jolliest” in paragraph 3 refer to
A most miserable. B. most cheerful. C. most generous. D. most glorious.
6. In which aspect do students benefit most from Herman
A. Building confidence. B. Developing exam skills.
C. Learning self-control. D. Gaining biomedical knowledge.
7. What is the text mainly about
A. A biomedical library cleaner. . B. A group of warm-hearted students.
C. Money-raising to send a cleaner on vacation. D. The most loved cleaning staff.
C
The number of birds in North America has declined (减少) by almost 3 billion since 1970, according to a study published in Science. The researchers estimated changes in the populations of 529 species using long-term bird-monitoring databases. Those data showed that the number of individual birds across all of those species had decreased by 29 percent, from around 10 billion in 1970 to just over 7 billion in 2017.
“The data they used provide probably the best long term, large information on species abundances (物种丰度) for any group of animals or plants anywhere in the world,” Natalie Wright, a bird biologist tells The Atlantic. “There’s always uncertainty, but if they are wrong, they are likely underestimating the size of population declines.”
The team also examined 10 years’ worth of data from a network of 143 weather radars, which pick up bird migrations, and found a reduction in migratory biomass of about 14 percent since 2007. “Two completely different and independent monitoring techniques thus signal major population loss across the continent,” the authors wrote in their paper.
The results are particularly concerning because many of the species showing declines are not considered rare or in danger, but are almost everywhere and potentially act as important contributors to food webs and ecosystem (生态系统) function. More than 90 percent of the loss in abundance in the survey data was due to declines in 12 families including sparrows and blackbirds. Some other species, including many ducks, instead showed increases in abundance-possibly as a result of focused conservation efforts in recent years.
The findings should be a wake-up call. Many of the birds studied spend time in multiple countries within and beyond North America. What our birds need now is a historic, global effort that unites people and organizations with one common goal: bringing our birds back.
8. How does the first paragraph show the bird reduction
A. By comparing figures. B. By doing experiments.
C. By using experts’ words. D. By listing some examples.
9. What can we infer about the function of the data according to Natalie Wright
A. It’s wrong. B. It’s formal.
C. It’s helpful D. It’s useless.
10. Which of the following is particularly worrying
A. The population of widespread species is declining.
B. Few species across the continent show the increase.
C. Some ducks are likely to lose their ecosystem function.
D. The focus of conservation efforts has turned out wrong.
11. What is the author’s purpose in writing the text
A. To point out the importance of raising birds.
B. To call on people to work together to bring birds back.
C. To analyze the concerning results of long-term research.
D. To inform people of the dangers many species are facing.
D
Online educational learning games is an effective way with endless option for teaching kids of all age groups, and children are also able to operate the computer without much help. Parents who become familiar with operating the computer find it easier to teach kids through these programs.
Children are not willing to learn math tables or difficult words at school. They find it fun to sit in front of a computer and learn language and solve mathematical problems. In this age of computers, computers are becoming an important part of the child’s daily curriculum (全部课程) with parents opting to teach these children new things each day with the help of online educational games.
Computers are also known to improve the motor skills in children. In addition, the level of these games can be adjusted according to the level and learning ability of the kids. The makers of the games keep the kid’s interest in mind while designing them so that their interest is maintained. Another advantage of these games is that you can find free online games and do not have to invest (投资) in these expensive products. Other activities that are available on the Internet include online coloring games. This is also a constructive way that children can use to pass their leisure time.
Moreover, the children can stay in the comfort of their homes. Kids who are fond of playing on the computer can spend their time learning educational material instead on video games that teach violence.
Parents have to keep an eye on their kids and make sure that they do not spend their time on the computer playing games that could be harmful for them. It is essential to direct the kids to educational sites that have beneficial games and are known to help the progress of these children.
12. Why do parents find it easier to teach kids according to Paragraph 1
A. Because kids are clever enough
B. Because kids have fun learning games.
C. Because parents know more than the kids.
D. Because parents themselves can operate computers.
13. What should the makers mainly consider while designing games
A. The kids’ interest. B. Free online games.
C. Available activities. D. The kids’ learning ability.
14 What can online coloring games be used for
A. Learning languages. B. Playing violent games.
C. Entertaining themselves. D. Finding educational sites
15. According to the author, parents should_______.
A. protect and convince their kids B. monitor and instruct their kids
C persuade and control their kids D. discourage and beat their kids
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Is it necessary to learn when we are 50s, 60s or even70s Most people consider when they get retired, they are supposed to be completely laidback (放松), do something fun, or hang around. ___16___ It’s particularly important to the elderly.
Through learning, we know how to think, how to memorize, how to ask questions and even how to interact with others. According to a study, while we are learning “the brain creates neural (神经) pathways” that make us smarter. ___17___ The more we learn, the more new neural pathways develop in our brains.
When it comes to learning, it doesn’t mean we must load ourselves with lots of knowledge. What we need to do is just learn something we like day in and day out. ___18___ Everyone learns from bottom to up. If we have an interest to learn, that desire will naturally push us to move forward.
As we feel worn out from learning, don’t be discouraged. ___19___ An old saying goes, “Birds of a feather fly together.” As long as we have partners to learn all together, our learning excitement will come alive again. On the contrary, if we don’t learn, and choose to distance ourselves from other, we might be getting stupid, and slow; eventually, we lose energy, and life passion. Instead of being bored, stupid, why don’t we keep learning
___20___ More importantly, learning explores our life horizon (眼界), helps us build up our confidence; gradually, it leads us to a way of finding a sense of value and achievement in the process of learning journey.
A. It’s never too old to learn.
B. Don’t worry if we cannot learn well.
C. You should set a high learning target.
D. Learning makes us understand how potential we are.
E. In other words, our brains are active as we learn something new.
F. Look for a partner who has the same common interest as you do.
G. However, the truth is that learning makes us energetic, and self-fulfilled.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Thanksgiving Day was near. One day, the first-grade teacher, Miss White, let her students ___21___ a picture of something for which they were thankful.
Most students would ___22___ the holiday with turkey and other traditional foods of the season. But Douglas made a different kind of ___23___ . When he was asked to draw a picture of something for which he was ___24___ , he drew a hand. His picture brought ___25___ to his classmates. Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, ___26___ farmers raised turkeys. Another suggested it was a police officer’s hand, because the police ___27___ and cared for people.
While the children were ___28___ with each other, Miss White stood at Douglas’ ___29___ , bent down and asked him whose hand it was. The little boy ___30___ and whispered, “It’s yours, Miss White.” What Douglas had said ___31___ Miss White of the time she had ___32___ with him here and there. How often she had said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside”. Or, “Let me show you how to ___33___ your pencil.”
The ___34___ speaks of more than thankfulness. It says something about teachers teaching. Douglas might not always say thanks, but he’ll remember the ___35___ that Miss White reaches out.
21. A. strengthen B. gain C. stuff D. draw
22. A. blame B. handle C. defend D. celebrate
23. A. rainbow B. shadow C. picture D. presentation
24. A. grateful B. optimistic C. depressed D. desperate
25. A. competence B. technique C. imagination D. membership
26. A. if B. though C. unless D. because
27. A. protected B. suspected C. grabbed D. interrupted
28. A. greeting B. discussing C. helping D. siding
29. A. canteen B. desk C. carpet D. ward
30. A. slept in B. sat down C. looked up D. spoke up
31. A. convinced B. reminded C. denied D. bathed
32. A. walked B. agreed C. lived D. met
33. A. consume B. hold C. chew D. freeze
34. A. fabric B. radiation C. story D. idiom
35. A. hand B. ankle C. needle D. fist
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Traditional Chinese medicine originated in ancient and developed for ___36___ long time. It has collected various ways to treat ___37___ (differ) diseases. It pays attention ___38___ the balance of the body system. It reads, once the body system ___39___ (balance), the disease will disappear. The damage of the body system is the source of the disease.
TCM is an important part of Chinese culture. It has made great ___40___ (contribution) to the prosperity (繁荣) of China. Great successes have been made in many areas through TCM cure. As to acute stomachache, there is no need ___41___ (have) an operation; all you need to do is drink a cup of Chinese herbs (药草), ___42___ the western way takes more time and money. You may even take the risk of being infected after operation.
___43___ (compare) with the western medicine high fees, TCM has a reasonable price that ordinary people can afford. I think in the future, TCM ___44___ (be) the mainstream in the health services in China. And our country should invest more money on the ____45____ (develop) on TCM.
第四部分 写作(满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华,最近你校正准备组织学生旅游,但旅游景点还未确定,学校特此向同学们征求意见,请你用英文给校长写一封信,内容包括:
1. 推荐一个旅游城市;
2. 推荐理由(2-3个);
3. 希望校长考虑。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear headmaster,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel (争吵) with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. She couldn’t help crying sadly when she thought of the angry words from her mother. After she walked aimlessly in the street for hours, she felt hungry but had no money. She stood in front of a shop which sold noodles for several minutes, but she had to leave. The seller of the noodle shop came out and noticed the young girl.
“Hey, girl, you want to have noodles ”
“Oh, yes, but I have no money on me,” she replied.
“Oh, that’s nothing. I’ll treat you today,” the owner said, “come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it ” asked the man kindly,
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears. “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the house. She showed no care for me. She is so merciless compared to a stranger!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, do you really think so I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times she cooked for you Have you expressed your thanks to her ”
Jenny sat there, speechless and numb with shock. She remembered mother’s familiar face and weathered hands. “Why did I not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted (感激的), but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to say sorry to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para 1:
Approaching the doorway Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Para 2:
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________肇庆鼎湖中学2022-2023学年第一学期期中质量检测
高二年级英语学科
命题人:高二英语备课组
考试时间:120分钟 满分:120分
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
San Francisco Fire Engine Tours
San Francisco Winery Tour
Running: February 1st through April 30th
This delicious tour goes through the city on its way to Treasure Island where we will stop at the famous Winery SF. Here you can enjoy 4 pours of some of the best wine San Francisco has to offer. (Included in ticket price)
Departing from the Cannery(罐头食品厂): Tour times upon request
Duration: 2 hours
Price: $90
Back to the Fifties Tour
Running: August 16th through August 31st
This tour transports you back in time to one of San Francisco’s most fantastic periods, the 1950s! Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream.
Departing from the Cannery: 5: 00 pm and 7: 30 pm
Duration: 2 hours
Price: $90
Frightening Halloween Tour
Running: October 10th through October 31 st
Join us for a ride through the historical Presidio district. True fire gear(服装)is provided for your warmth as our entertainers take you to some of the most exciting parts of San Francisco.
Departing from the Cannery: 6: 30 pm and 8: 30 pm
Duration: 1 hour and 30 minutes
Price: Available upon request
Holiday Lights Tour
Running: December 6th through December 23rd
This attractive tour takes you to some of San Francisco’s most cheerful holiday scenes. True fire gear is provided for your warmth as you get into the holiday spirit.
Departing from the Cannery: 7: 00 pm and 9: 00 pm
Duration: 1 hour and 30 minutes
Advance reservations(预订)required.
1. Which of the tours is available in March
A. Holiday Lights Tour. B. Back to the Fifties Tour.
C. Frightening Halloween Tour D. San Francisco Winery Tour
2. What can tourists do on Back to the Fifties Tour
A. Have free ice cream. B. Go to Treasure Island.
C. Enjoy the holiday scenes. D. Visit the Presidio district.
3. What are tourists required to do to go on Holiday Lights Tour
A. Take some drinks. B. Wear warm clothes
C. Set off early in the morning. D. Make reservations in advance
【答案】1. D 2. A 3. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个旅行团的信息,包括出发时间、参观地点以及一些旅行团的要求等。
【1题详解】
细节理解题。根据San Francisco Winery Tour部分的“Running: February 1st through April 30th(运行时间:2月1日至4月30日)”可知,3月份可以参加San Francisco Winery Tour。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据Back to the Fifties Tour部分的“Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream. (我们将带您游览旧金山,享受有趣的历史,并免费品尝冰淇淋。)”可知,游客可以免费品尝冰激凌。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据Holiday Lights Tour部分的“Advance reservations (预订)required.(需要提前预订。)”可知,Holiday Lights Tour要求游客提前预定。故选D。
B
This is the moment a cleaner at a British university burst into tears after students raised $ 2,063 to send him to Jamaica on vacation to see family.
Herman Gordon, who has worked at Bristol University for more than a decade, is described as “one of the most loved” members of its cleaning staff. He is so well liked that a group of students raised money to give him a holiday. A video shows a student hands an envelope of cash to the surprised Gordan with tears rolling down his cheeks. He wipes away tears with a cleaning cloth and hugs the student who gave it to him. Gordan said: “I want to thank every one of you and God bless every one of you.”
The group of students started the fundraising because they liked Gordon so much. A post said: “The Jamaican cleaner in the biomedical library is the jolliest man I have ever met; he makes me smile even when I’m in the deepest depths of sorrow, if you want a reason to smile, go talk to him for a minute or two.”
Anyone who has been to the biomedical library knows who Herman the cleaner is. Simply put, Herman is the epitome(典范)of happiness, “All year round, this man works hours on end to provide us with a clean working space in which to study. But most importantly, his everlasting positive attitude has managed to turn many students’ dark days into positive ones filled with joy,” said a student. Whether you’re just feeling generally down or stressed out due to exams, Herman is always there to encourage you.
This legend proves that happiness is not about what you own, what job you have or how much money you’ve got, but about appreciating what you currently have in life even if it’s small.
4. What was Herman Gordon’ reaction when receiving the fundraising
A. grateful. B. stressed. C. delighted. D. astonished.
5. What does the underlined word “jolliest” in paragraph 3 refer to
A. most miserable. B. most cheerful. C. most generous. D. most glorious.
6. In which aspect do students benefit most from Herman
A. Building confidence. B. Developing exam skills.
C. Learning self-control. D. Gaining biomedical knowledge.
7. What is the text mainly about
A. A biomedical library cleaner. . B. A group of warm-hearted students.
C. Money-raising to send a cleaner on vacation. D. The most loved cleaning staff.
【答案】4. A 5. B 6. A 7. D
【解析】
【分析】这是一篇记叙文,主要讲述了布里斯托大学一名清洁工,因积极的人生态度深受学生喜爱,学生们自发筹钱让他回牙买加度假并与家人团聚的故事。
【4题详解】
细节理解题。本题要求从四个形容词中选出一个最恰当的来描述Herman Gordan当时的反应,A. grateful感激的;B. stressed紧张的,有压力的;C. delighted高兴的,令人愉悦的;D. astonished吃惊的,震惊的。文中第一、二段都提到他流眼泪(如burst into tears),但难以直接作出判断,需结合第二段他所说的话:Gordan said: “I want to thank every one of you and God bless every one of you.”(我想要感谢你们每一个人,上帝保佑你们每一个人),可知他对此十分感激,故选A。
【5题详解】
词义猜测题。定位该词所在原文“The Jamaican cleaner in the biomedical library is the jolliest man I have ever met; he makes me smile even when I’m in the deepest depths of sorrow, if you want a reason to smile, go talk to him for a minute or two.”引文说他是见过的 “jolliest”的人,根据后面的描述,当我处于极度悲伤的状态时,他都能使我微笑;如果你想要一个生活值得微笑的理由,去和他聊聊就行了。微笑(smile)是这里的关键词。A. most miserable最悲惨痛苦的;B. most cheerful最快乐达观的;C. most generous最慷慨大方的;D. most glorious最光荣辉煌的。与微笑(smile)最契合的应是快乐达观,故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据原文第四段“But most importantly, his everlasting positive attitude has managed to turn many students’ dark days into positive ones filled with joy,”(但最重要的是,他一以贯之的积极生活态度已经设法帮助很多处于最灰暗状态中的学生转变,重新拥有了快乐、积极的生活)以及“Whether you’re just feeling generally down or stressed out due to exams, Herman is always there to encourage you.”(无论你是单纯的心情失落,还是考试压力过大,Herman都在那鼓励你),由此推断出Herman对学生帮助最大的方面应该是建立自信,故选A。
【7题详解】
主旨大意题。根据原文第二段第一句的提示“Herman Gordon, who has worked at Bristol University for more than a decade, is described as “one of the most loved” members of its cleaning staff.”可知,他是最受学生喜爱的清洁工之一,原文主要围绕“最受学生喜爱”这个点展开,讲述了他的积极乐观给学生带来的帮助,happiness、positive和smile等词在文中各段不断出现,结尾还以happiness作结升华。因此文章的主旨不是“一个生物医学图书馆清洁工”,也不是“热心的学生”或是“筹钱让他度假”的事情本身,而是“最受学生喜爱的清洁工”及衍生开去的故事,故选D。
C
The number of birds in North America has declined (减少) by almost 3 billion since 1970, according to a study published in Science. The researchers estimated changes in the populations of 529 species using long-term bird-monitoring databases. Those data showed that the number of individual birds across all of those species had decreased by 29 percent, from around 10 billion in 1970 to just over 7 billion in 2017.
“The data they used provide probably the best long term, large information on species abundances (物种丰度) for any group of animals or plants anywhere in the world,” Natalie Wright, a bird biologist tells The Atlantic. “There’s always uncertainty, but if they are wrong, they are likely underestimating the size of population declines.”
The team also examined 10 years’ worth of data from a network of 143 weather radars, which pick up bird migrations, and found a reduction in migratory biomass of about 14 percent since 2007. “Two completely different and independent monitoring techniques thus signal major population loss across the continent,” the authors wrote in their paper.
The results are particularly concerning because many of the species showing declines are not considered rare or in danger, but are almost everywhere and potentially act as important contributors to food webs and ecosystem (生态系统) function. More than 90 percent of the loss in abundance in the survey data was due to declines in 12 families including sparrows and blackbirds. Some other species, including many ducks, instead showed increases in abundance-possibly as a result of focused conservation efforts in recent years.
The findings should be a wake-up call. Many of the birds studied spend time in multiple countries within and beyond North America. What our birds need now is a historic, global effort that unites people and organizations with one common goal: bringing our birds back.
8. How does the first paragraph show the bird reduction
A. By comparing figures. B. By doing experiments.
C. By using experts’ words. D. By listing some examples.
9. What can we infer about the function of the data according to Natalie Wright
A. It’s wrong. B. It’s formal.
C. It’s helpful D. It’s useless.
10. Which of the following is particularly worrying
A. The population of widespread species is declining.
B. Few species across the continent show the increase.
C. Some ducks are likely to lose their ecosystem function.
D. The focus of conservation efforts has turned out wrong.
11 What is the author’s purpose in writing the text
A. To point out the importance of raising birds.
B. To call on people to work together to bring birds back.
C To analyze the concerning results of long-term research.
D. To inform people of the dangers many species are facing.
【答案】8. A 9. C 10. A 11. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。作者通过数据对比的方式向读者讲述鸟类数量逐渐减少的现象,从而号召人们努力合作挽救鸟类减少这一局面。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段中“Those data showed that the number of individual birds across all of those species had decreased by 29 percent, from around 10 billion in 1970 to just over 7 billion in 2017.(这些数据显示,所有这些物种的鸟类个体数量减少了29%,从1970年的约100亿只减少到2017年的略多于70亿只。)”可知,第一段是通过对比1970年和2017年鸟类个体的数量来表明鸟类的减少的。故选A。
【9题详解】
推理判断题。根据第二段中Natalie Wright所说的话“The data they used provide probably the best long-term, large information on species abundances for any group of animals or plants anywhere in the world.(他们使用的数据可能提供了关于世界上任何地方的任何动物或植物群体的物种丰度的最好的长期、大量信息。)”可推断,这些数据对于人类了解物种的丰富程度具有很大的帮助。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段第一句“The results are particularly concerning because many of the species showing declines are not considered rare or in danger, but are almost everywhere and potentially act as important contributors to food webs and ecosystem function.(这一结果尤其令人担忧,因为许多数量减少的物种并不被认为是稀有或危险的,而是几乎无处不在,而且可能对食物网和生态系统功能起到重要的贡献作用。)”可知,一些作用重要且广泛分布的物种的数量也在减少,这是最令人担忧的。故选A。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段第一句“The findings should be a wake-up call.(这些发现应该是一个警钟。)”和最后一句“bringing our birds back(把我们的鸟带回来)”可推断出,作者在文章中指出许多物种数量减少的现象是为了号召人们一起合作,努力挽救鸟类,从而挽回鸟类数量逐渐减少的局面。故选B。
D
Online educational learning games is an effective way with endless option for teaching kids of all age groups, and children are also able to operate the computer without much help. Parents who become familiar with operating the computer find it easier to teach kids through these programs.
Children are not willing to learn math tables or difficult words at school. They find it fun to sit in front of a computer and learn language and solve mathematical problems. In this age of computers, computers are becoming an important part of the child’s daily curriculum (全部课程) with parents opting to teach these children new things each day with the help of online educational games.
Computers are also known to improve the motor skills in children. In addition, the level of these games can be adjusted according to the level and learning ability of the kids. The makers of the games keep the kid’s interest in mind while designing them so that their interest is maintained. Another advantage of these games is that you can find free online games and do not have to invest (投资) in these expensive products. Other activities that are available on the Internet include online coloring games. This is also a constructive way that children can use to pass their leisure time.
Moreover, the children can stay in the comfort of their homes. Kids who are fond of playing on the computer can spend their time learning educational material instead on video games that teach violence.
Parents have to keep an eye on their kids and make sure that they do not spend their time on the computer playing games that could be harmful for them. It is essential to direct the kids to educational sites that have beneficial games and are known to help the progress of these children.
12. Why do parents find it easier to teach kids according to Paragraph 1
A. Because kids are clever enough
B. Because kids have fun learning games.
C. Because parents know more than the kids.
D. Because parents themselves can operate computers.
13. What should the makers mainly consider while designing games
A. The kids’ interest. B. Free online games.
C. Available activities. D. The kids’ learning ability.
14. What can online coloring games be used for
A. Learning languages. B. Playing violent games.
C. Entertaining themselves. D. Finding educational sites
15. According to the author, parents should_______.
A. protect and convince their kids B. monitor and instruct their kids
C. persuade and control their kids D. discourage and beat their kids
【答案】12. D 13. A 14. C 15. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了在线教育学习游戏这种新的教育方式,为各个年龄段的孩子提供了无尽的选择,孩子们也可以在没有太多帮助的情况下操作电脑,也介绍了其优势以及在运用过程中家长需要注意的事情。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“Online educational learning games is an effective way with endless option for teaching kids of all age groups, and children are also able to operate the computer without much help. Parents who become familiar with operating the computer find it easier to teach kids through these programs.(在线教育学习游戏是一种有效的方式,为所有年龄段的孩子提供了无尽的选择,孩子们也可以在没有太多帮助的情况下操作电脑。熟悉操作电脑的父母发现通过这些程序教孩子更容易。)”可知,父母发现教育孩子更容易,是因为父母自己会操作电脑。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段中“The makers of the games keep the kid’s interest in mind while designing them so that their interest is maintained.(游戏开发者在设计游戏时要考虑到孩子们的兴趣,这样才能保持他们的兴趣。)”可知,开发者在设计游戏时应该考虑到孩子们的兴趣。故选A。
【14题详解】
推理判断题。根据第三段中“Other activities that are available on the Internet include online coloring games. This is also a constructive way that children can use to pass their leisure time.(互联网上的其他活动包括在线涂色游戏。这也是一种建设性的方式,孩子们可以用它来度过他们的闲暇时间。)”可知,在线涂色游戏主要是用于娱乐。故选C。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“Parents have to keep an eye on their kids and make sure that they do not spend their time on the computer playing games that could be harmful for them. It is essential to direct the kids to educational sites that have beneficial games and are known to help the progress of these children.(父母必须密切关注他们的孩子,确保他们不把时间花在电脑上玩可能对他们有害的游戏。这是至关重要的,引导孩子到教育网站,有有益的游戏和已知的帮助这些孩子的进步。)”可知,作者认为父母应该监督和指导他们的孩子。故选B。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Is it necessary to learn when we are 50s, 60s or even70s Most people consider when they get retired, they are supposed to be completely laidback (放松), do something fun, or hang around. ___16___ It’s particularly important to the elderly.
Through learning, we know how to think, how to memorize, how to ask questions and even how to interact with others. According to a study, while we are learning “the brain creates neural (神经) pathways” that make us smarter. ___17___ The more we learn, the more new neural pathways develop in our brains.
When it comes to learning, it doesn’t mean we must load ourselves with lots of knowledge. What we need to do is just learn something we like day in and day out. ___18___ Everyone learns from bottom to up. If we have an interest to learn, that desire will naturally push us to move forward.
As we feel worn out from learning, don’t be discouraged. ___19___ An old saying goes, “Birds of a feather fly together.” As long as we have partners to learn all together, our learning excitement will come alive again. On the contrary, if we don’t learn, and choose to distance ourselves from other, we might be getting stupid, and slow; eventually, we lose energy, and life passion. Instead of being bored, stupid, why don’t we keep learning
___20___ More importantly, learning explores our life horizon (眼界), helps us build up our confidence; gradually, it leads us to a way of finding a sense of value and achievement in the process of learning journey.
A. It’s never too old to learn.
B. Don’t worry if we cannot learn well.
C. You should set a high learning target.
D. Learning makes us understand how potential we are.
E. In other words, our brains are active as we learn something new.
F. Look for a partner who has the same common interest as you do.
G. However, the truth is that learning makes us energetic, and self-fulfilled.
【答案】16. G 17. E 18. B 19. F 20. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是学习对我们的好处以及我们应该如何保持学习。
【16题详解】
空前“Is it necessary to learn when we are 50s, 60s or even70s Most people consider when they get retired, they are supposed to be completely laidback (放松), do something fun, or hang around.(我们有必要在50多岁、60多岁甚至70多岁的时候学习吗?大多数人认为当他们退休的时候,他们应该是完全悠闲的,做一些有趣的事情,或者闲逛。)”说明大多数人觉得老了就该悠闲地过,没有必要学习,空后“It’s particularly important to the elderly.(这对老年人尤其重要。)”说明学习对老年人也重要,因此空格处是承上启下的,G选项“However, the truth is that learning makes us energetic, and self-fulfilled.(然而,事实是,学习使我们精力充沛,自我实现。)”说明了实际的情况,和前面表述内容相反,引出了后面学习对老人也重要的事实,因此承上启下,符合语境,故选G。
【17题详解】
空前“According to a study, while we are learning “the brain creates neural (神经) pathways” that make us smarter.(根据一项研究,当我们在学习时,“大脑创造了神经通路”,使我们更聪明。)”说明学习让我们更聪明,空格处应该对空前的专业的阐述进行通俗的解释,E选项“In other words, our brains are active as we learn something new.(换句话说,当我们学习新东西时,我们的大脑是活跃的。)”说明在学习时,大脑很活跃,也就是能让我们更聪明,因此承上启下,符合语境,故选E。
【18题详解】
空前“When it comes to learning, it doesn’t mean we must load ourselves with lots of knowledge. What we need to do is just learn something we like day in and day out.(说到学习,这并不意味着我们必须让自己掌握大量的知识。我们需要做的就是日复一日地学习我们喜欢的东西。)”说明我们只需要一复一日地学,而不是必须要掌握大量的知识,也就是不用学得很好,B选项“Don’t worry if we cannot learn well.(如果我们学不好,不要担心。)”说明了如果学不好也不用担心,和前面的“并不意味着我们必须让自己掌握大量的知识”相呼应,因此承上启下,符合语境,故选B。
【19题详解】
空前“As we feel worn out from learning, don’t be discouraged.(当我们因学习而感到疲惫时,不要气馁。)”说明了当因为学习感到疲惫时,不要气馁,空后“An old saying goes, “Birds of a feather fly together.” As long as we have partners to learn all together, our learning excitement will come alive again.(俗话说:“物以类聚,人以群分。”只要我们有伙伴一起学习,我们的学习激情就会再次活跃起来。)”说明我们要找学习伙伴,空格处应该说在感到疲惫时应该找到伙伴,F选项“Look for a partner who has the same common interest as you do.(寻找一个和你有共同兴趣的伙伴。)”说明要找一个和自己有共同兴趣的伙伴,因此F选项承上启下,符合语境,故选F。
【20题详解】
由空后的“More importantly, learning explores our life horizon (眼界), helps us build up our confidence; gradually, it leads us to a way of finding a sense of value and achievement in the process of learning journey.(更重要的是,学习开拓了我们的人生视野,帮助我们建立信心;渐渐地,它引导我们在学习的过程中找到了一种价值感和成就感。)”可知,本段主要讲的是学习对我们的好处,D选项“Learning makes us understand how potential we are.(学习让我们了解自己有多大的潜力。)”说明了学习对我们的好处,因此引起下文,符合语境,故选D。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Thanksgiving Day was near. One day, the first-grade teacher, Miss White, let her students ___21___ a picture of something for which they were thankful.
Most students would ___22___ the holiday with turkey and other traditional foods of the season. But Douglas made a different kind of ___23___ . When he was asked to draw a picture of something for which he was ___24___ , he drew a hand. His picture brought ___25___ to his classmates. Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, ___26___ farmers raised turkeys. Another suggested it was a police officer’s hand, because the police ___27___ and cared for people.
While the children were ___28___ with each other, Miss White stood at Douglas’ ___29___ , bent down and asked him whose hand it was. The little boy ___30___ and whispered, “It’s yours, Miss White.” What Douglas had said ___31___ Miss White of the time she had ___32___ with him here and there. How often she had said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside”. Or, “Let me show you how to ___33___ your pencil.”
The ___34___ speaks of more than thankfulness. It says something about teachers teaching. Douglas might not always say thanks, but he’ll remember the ___35___ that Miss White reaches out.
21. A. strengthen B. gain C. stuff D. draw
22. A. blame B. handle C. defend D. celebrate
23. A. rainbow B. shadow C. picture D. presentation
24. A. grateful B. optimistic C. depressed D. desperate
25. A. competence B. technique C. imagination D. membership
26. A. if B. though C. unless D. because
27. A. protected B. suspected C. grabbed D. interrupted
28. A. greeting B. discussing C. helping D. siding
29. A. canteen B. desk C. carpet D. ward
30. A. slept in B. sat down C. looked up D. spoke up
31. A. convinced B. reminded C. denied D. bathed
32. A. walked B. agreed C. lived D. met
33. A. consume B. hold C. chew D. freeze
34. A. fabric B. radiation C. story D. idiom
35. A. hand B. ankle C. needle D. fist
【答案】21. D 22. D 23. C 24. A 25. C 26. D 27. A 28. B 29. B 30. C 31. B 32. A 33. B 34. C 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是在感恩节来临之际,Miss White让学生们画一幅自己感激的事物的画,一名叫Douglas的学生画的是Miss White的手的故事。
21题详解】
考查动词词义辨析。句意:一天,一年级的怀特老师让她的学生画一幅他们感激的东西的图画。A. strengthen加强;B. gain得到;C. stuff塞进;D. draw画画。根据下一段的“he was asked to draw a picture”可知,怀特老师让她的学生画一幅他们感激的东西的图画。故选D。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:大多数学生会用火鸡和其他传统食物来庆祝这个节日。A. blame责备;B. handle处理;C. defend保卫;D. celebrate庆祝。根据第一段“Thanksgiving Day”和空后“the holiday with turkey”可知,要过感恩节了,所以大多数学生要用火鸡来庆祝节日。故选D。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:但道格拉斯画的是另一种图画。A. rainbow彩虹;B. shadow影子;C. picture图片;D. presentation演讲。根据上文“let her students ___1___ a picture of something for which they were thankful”可知,老师要求学生们画画,所以道格拉斯画了另一种图画。故选C。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当他被要求画一幅他感激的东西时,他画了一只手。A. grateful感激的;B. optimistic乐观的;C. depressed沮丧的;D. desperate绝望的。根据第一段“let her students ___1___ a picture of something for which they were thankful”可知,老师让她的学生画一幅他们感激的东西的图画,所以此空格处是“感激的”。故选A。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:他的图画给同学们带来了想象力。A. competence能力;B. technique技术;C. imagination想象力;D. membership会籍。根据下文“One child guessed it was the hand of a farmer”和“Another suggested it was a police officer’s hand, because the police”可知,其他同学们靠自己的想象力在猜这只手是谁的手,因此空格处是“想象力”。故选C。
【26题详解】
考查连词词义辨析。句意:一个孩子猜测这是一个农民的手,因为农民养火鸡。A. if如果;B. though虽然;C. unless除非;D. because因为。根据下文“farmers raised turkeys”可知,一个孩子猜测这是一个农民的手,因为农民养火鸡,空格处是“因为”。故选D。
27题详解】
考查动词词义辨析。句意:另一个人认为这是警察的手,因为警察保护和关心人民。A. protected保护;B. suspected怀疑;C. grabbed抓住;D. interrupted打断。根据“police”和空后的“and cared for people”可知,警察保护和关心人民。故选A。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:当孩子们在互相讨论时,怀特老师站在道格拉斯的书桌前,弯下腰问他那是谁的手。A. greeting问候;B. discussing讨论;C. helping帮助;D. siding支持。根据上文“His picture brought ___5___ to his classmates”可知,这幅图画让同学们想象,所以同学们互相讨论,猜这只手是谁的。故选B。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:当孩子们在互相讨论时,怀特老师站在道格拉斯的书桌前,弯下腰问他那是谁的手。A. canteen餐厅;B. desk书桌;C. carpet毯子;D. ward病房。根据上文“stood at Douglas’”可知,道格拉斯是学生,所以老师是站在道格拉斯的书桌前。故选B。
【30题详解】
考查动词短语辨析。句意:小男孩抬起头,小声说:“这是你的,怀特老师。”A. slept in睡过头;B. sat down坐下;C. looked up抬起头;D. spoke up大声说话。根据下文“and whispered, “It’s yours, Miss White.””可知,道格拉斯要跟老师说话,首先要先抬起头。故选C。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:道格拉斯的话使怀特老师想起了她和他一起到处散步的时光。A. convinced使确信;B. reminded使想起;C. denied否认;D. bathed洗澡。根据下文“Miss White of the time she had ___12___ with him here and there”可知,道格拉斯的话使怀特老师想起了她和他一起到处散步的时光。故选B。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:道格拉斯的话使怀特老师想起了她和他一起到处散步的时光。A. walked散步;B. agreed同意;C. lived生活;D. met遇见。根据下文“we’ll go outside”可知,怀特老师是带道格拉斯出去散步。故选A。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:让我教你怎么拿铅笔。A. consume消耗;B. hold抓住;C. chew咀嚼;D. freeze冻结。根据下文“your pencil”可知,怀特是老师,道格拉斯是学生,所以怀特老师是教道格拉斯拿笔,空格处用hold。故选B。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:这个故事讲的不仅仅是感恩。A. fabric织物;B. radiation辐射;C. story故事;D. idiom习语。根据下文“It says something about teachers teaching”及前文讲的是一个故事可知,此处表示“这个故事讲的不仅仅是感恩”。故选C。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:道格拉斯可能不会总是说谢谢,但他会记住怀特老师伸出的手。A. hand手;B. ankle脚踝;C. needle缝衣针;D. fist拳头。根据下文“Miss White reaches out”和上一段“Take my hand, Douglas”可知,怀特老师是伸出手去拉着道格拉斯,因此此处表示“他会记住怀特老师伸出的手”。故选A。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Traditional Chinese medicine originated in ancient and developed for ___36___ long time. It has collected various ways to treat ___37___ (differ) diseases. It pays attention ___38___ the balance of the body system. It reads, once the body system ___39___ (balance), the disease will disappear. The damage of the body system is the source of the disease.
TCM is an important part of Chinese culture. It has made great ___40___ (contribution) to the prosperity (繁荣) of China. Great successes have been made in many areas through TCM cure. As to acute stomachache, there is no need ___41___ (have) an operation; all you need to do is drink a cup of Chinese herbs (药草), ___42___ the western way takes more time and money. You may even take the risk of being infected after operation.
___43___ (compare) with the western medicine high fees, TCM has a reasonable price that ordinary people can afford. I think in the future, TCM ___44___ (be) the mainstream in the health services in China. And our country should invest more money on the ____45____ (develop) on TCM.
【答案】36. a 37. different
38. to 39. balances
40. contributions
41. to have
42. while pared
44. will be
45. development
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文主要讲述了传统中医的好处。
【36题详解】
考查冠词。句意:中医起源于古代,发展了很长一段时间。for a long time为固定短语,意为“很长时间”。故填a。
【37题详解】
考查形容词。句意:它收集了各种方法来治疗不同的疾病。修饰名词disease,需用形容词different,作定语。故填different。
【38题详解】
考查介词。句意:它注重身体系统的平衡。pay attention to为固定短语,意为“注意”。故填to。
【39题详解】
考查动词时态和主谓一致。句意:上面写着,一旦身体系统平衡,疾病就会消失。空处作谓语,主句使用一般将来时,once引导的时间状语从句使用一般现在时,主语为the body system,谓语动词使用第三人称单数形式。故填balances。
【40题详解】
考查名词。句意:它为中国繁荣做出了巨大贡献。空处需填名词作宾语,contribution为可数名词,此处表示泛指,且没有冠词限定,需填名词复数形式。故填contributions。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:至于急性胃痛,不需要动手术;你所需要做的就是喝一杯中草药,而西方的方法需要更多的时间和金钱。There is no need to do sth.为固定句型,意为“没有必要做某事”。故填to have。
【42题详解】
考查连词。句意同上。上文提到“你所需要做的就是喝一杯中草药”,下文提到“西方的方法需要更多的时间和金钱”,上下文之间为对比关系,需用连词while连接。故填while。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:与西医高昂的费用相比,中医的价格合理,普通人可以承受。分析句子结构可知,已有谓语动词has,空处需填非谓语动词作状语,TCM和compare为逻辑动宾关系,需填过去分词compared,位于句首,首字母需大写。故填Compared。
【44题详解】
考查动词时态。句意:我认为在未来,中医将成为中国医疗服务的主流。think后为省略了that的宾语从句,从句缺少谓语,根据时间状语“in the future”可知,使用一般将来时。故填will be。
【45题详解】
考查名词。句意:我们的国家应该在中医的发展上投入更多的钱。空处需填名词作宾语,development“发展”为不可数名词。故填development。
第四部分 写作(满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假设你是李华,最近你校正准备组织学生旅游,但旅游景点还未确定,学校特此向同学们征求意见,请你用英文给校长写一封信,内容包括:
1. 推荐一个旅游城市;
2. 推荐理由(2-3个);
3. 希望校长考虑。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear headmaster,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】Dear headmaster,
Knowing that our school is asking for our opinions about which city to travel to, I would like to recommend a famous one — Guilin. The reasons are as follows.
Lying along the Lijiang River, Guilin is a key tourist city which is famous for its beautiful scenery in the world. With clear water and green hills, it attracts thousands of tourists every year. Besides, it’s a charming city with rich culture and a long history, where you can enjoy various caves and carvings.
I will be extremely glad and honored if you could take it into consideration!
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给校长写封信,推荐学校组织学生去旅游的景点,并给出理由。
【详解】1.词汇积累
吸引:attract→appeal to
另外:besides→in addition
各种各样的:various→a variety of
高兴的:glad→delighted
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:With clear water and green hills, it attracts thousands of tourists every year.
拓展句:Because it has clear water and green hills, it attracts thousands of tourists every year.
【点睛】[高分句型1] Lying along the Lijiang River, Guilin is a key tourist city which is famous for its beautiful scenery in the world. (运用了现在分词作状语和which引导的限制性定语从句)
[高分句型2] Besides, it’s a charming city with rich culture and a long history, where you can enjoy various caves and carvings. (运用了where引导的非限制性定语从句)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jenny was the only child in her home. She had a quarrel (争吵) with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. She couldn’t help crying sadly when she thought of the angry words from her mother. After she walked aimlessly in the street for hours, she felt hungry but had no money. She stood in front of a shop which sold noodles for several minutes, but she had to leave. The seller of the noodle shop came out and noticed the young girl.
“Hey, girl, you want to have noodles ”
“Oh, yes, but I have no money on me,” she replied.
“Oh, that’s nothing. I’ll treat you today,” the owner said, “come in.”
The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. As she was eating, Jenny cried silently.
“What is it ” asked the man kindly,
“Nothing, actually I was just touched by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears. “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother drove me out of the house. She showed no care for me. She is so merciless compared to a stranger!”
Hearing the words, the seller smiled, “Girl, do you really think so I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times she cooked for you Have you expressed your thanks to her ”
Jenny sat there, speechless and numb with shock. She remembered mother’s familiar face and weathered hands. “Why did I not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted (感激的), but I have never thanked my mum for what she has done for me.”
On the way home, Jenny made up her mind to say sorry to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para 1:
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Para 2:
A gentle touch on her hair called her mind back.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1:
Approaching the doorway, Jenny took a deep breath. When she knocked at the door, she found the door was knocked and her mother was not in. Tired and sad, she sat down in front of the house. “Where would my mother be ” she wondered. “Was she still angry with me ” Again, the scene of the quarrel appeared in her mind. She remembered her rudeness to her mother. Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her cheeks.
Paragraph 2:
A gentle touch on her hair called her mind back. She raised her head and saw the familiar face of her mother. “Here you come! I’ve been looking for you,” she said, tired and relieved. Jenny couldn’t help throwing herself into her mother’s arms. “Mum, I’m so sorry and thank you for what you have done for me.” She expressed her sincere apology and great gratitude. Hearing this, her mother smiled, patting her back gently.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Jenny和母亲吵架后,离家出走,在她饥饿的时候,因为一位面摊老板送给她一碗面而非常感激。在了解情况后,老板让她想想母亲为她付出多少,Jenny下定决心回家向母亲道歉。
【详解】1.段落续写
①由第一段首句内容“珍妮走近门口,深吸了一口气。”可知,第一段可描写珍妮回家后发现门锁着,妈妈不在家,回想起自己对妈妈的无礼,珍妮意识到了自己的错误,感到惭愧。
②由第二段首句内容“她的头发被轻轻地碰了一下,她的思绪又回来了。”可知,第二段可描写妈妈回来了,珍妮道歉,妈妈原谅了珍妮。
2.续写线索:Jenny回家——Jenny伤心——意识到错误——妈妈回来——向妈妈道歉——母女和好
3.词汇激活
行为类
发现:find/discover
寻找:look for/search for
表达:express/convey
情绪类
惭愧的:ashamed/guilty
疲惫的:tired/exhausted
【点睛】[高分句型1]
Realizing that all the scolding from her mother was due to the fact that her mother really cared a lot about her, she felt rather ashamed, and tears began to roll down her cheeks.(运用了宾语从句和同位语从句,第一个that后面引导宾语从句,第二个that后面引导同位语从句)
[高分句型2]
Hearing this, her mother smiled, patting her back gently.(运用了现在分词作状语)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。